För dig som forskar. - ett urval litteraturtips från sjukhusbiblioteket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För dig som forskar. - ett urval litteraturtips från sjukhusbiblioteket"

Transkript

1 För dig som forskar - ett urval litteraturtips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015

2 Akademisk skribent : om att utveckla sitt vetenskapliga skrivande (2007, tr. 2010) Av Gunnar Augustsson Här är det själva skrivandet (främst tidskriftsartiklar och seminarieuppsatser) som står i fokus. Två tankar genomsyrar boken, dels att det krävs övning och åter övning för att skriva en bra text, dels att skribenterna ska sätta läsaren i fokus för sitt skrivande. Att börja forska inom medicin, bio- och vårdvetenskap (2015) Av Jonas F. Ludvigsson En praktisk och omfattande handbok med särskilt fokus på nyblivna doktorander. Orienterande kapitel om forskningsmetodik och informationssökning varvas med information om referenshantering, statistikprogram och rättigheter. I ett särskilt avsnitt behandlas också engelsk grammatik och språkgranskning. Att forska i socialt arbete : utmaningar, förhållningssätt och metoder (2009) Red. Lena Dahlgren & Lennart Sauer Både kvantitativa och kvalitativa forskningsansatser i olika projekt tas upp i denna antologi, liksom några angelägna avsnitt som behandlar forskningsetik och sensitiv forskning. Att göra systematiska litteraturstudier : värdering, analys och presentation av omvårdnadsforskning (2013) Av Christina Forsberg & Yvonne Wengström Systematiska litteraturstudier är en viktig komponent i evidensbaserad vård men också en vanlig metod i examensuppsatser inom sjuksköterskeutbildningen. Boken visar stegvis hur man söker, analyserar och värderar information om forskningsrön samt hur man presenterar resultaten.

3 Att läsa vetenskapliga artiklar och rapporter : grunden för en evidensbaserad vård (2012, tryckt 2013) Av Trisha Greenhalgh Hur tillgodogör man sig forskning på ett enkelt och systematiskt sätt? Läsaren lotsas fram genom sökmotorer och databaser, författaren presenterar även flera checklistor för att effektivt kunna granska olika former av studier, rapporter och artiklar. Att skriva medicinsk vetenskap : en handbok (2012) Av Emma Hansson & Carolin Freccero Boken går igenom disposition, avsnitts- och styckeindelning, meningens komposition, språkriktighet och stil. Den tar även upp hur man skriver referenslistor och fotnoter, liksom vad man bör tänka på när man korresponderar med medicinska tidskrifter. Att undersöka hälsa och vårdande (2014) Av Karin Dahlberg Hur undersöker man bäst företeelser inom kunskapsområdet hälsa och vårdande? Författaren försöker fokusera på hur frågeställningen styr valet av metod istället för att lägga fokus på själva den kvalitativa respektive kvantitativa metoden. Att utreda, forska och rapportera (2014) Av Lars Torsten Eriksson & Finn Widersheim-Paul Även om detta är en metodbok i första hand skriven för studenter kan även många utredare ha stor nytta av bokens praktiska råd om hur man genomför intressanta och trovärdiga undersökningar. Författarna resonerar även kring forskningsbegreppet och vad som skiljer respektive förenar forskning och utredningsarbete. Dessutom finns tips på hur man presenterar sitt arbete på ett intresseväckande sätt.

4 Att vara opponent (2013) Av Jan Trost Opposition är det sista steget i uppsatsskrivande, men behandlas sällan i handböcker eller metodlitteratur. Här beskrivs enkelt vad det innebär att vara opponent och hur man kan granska, sammanställa samt agera vid oppositionstillfället. Den kvalitativa forskningsintervjun (2014) Av Steinar Kvale & Svend Brinkmann Intervjun är ett oumbärligt redskap inom den kvalitativa forskningen. I boken redogör författarna både för forskningsintervjuns teoretiska underbyggnad och dess mer praktiska aspekter. Doktorandpraktikan (2007) Av Io Skogsmyr Skogsmyr som är naturvetare tar upp nästan allt du vill veta om att doktorera, dvs. allt från sociala aspekter av livet som doktorand till hur du skriver en vetenskaplig artikel. Finns även som e-bok. Enkäten i praktiken en handbok i enkätmetodik (2014) Av Göran Ejlertsson Boken beskriver hur en enkätundersökning planeras och genomförs: förarbete, hur frågor konstrueras och hur följebrev skrivs. Alla enkätprocessens delar finns med inklusive hur insamlade data bearbetas. Etiska dilemman forskningsdeltagande, samtycke och utsatthet (2012) Red. Hildur Kalman & Veronica Lövgren Diskuterar konkreta och oväntade etiska dilemman man i ett forsknings- eller uppsatsarbete kan ställas inför, trots stöd av generella etiska riktlinjer och etikprövningslagen.

5 Forskningens termer & begrepp: en ordbok (2011) Av Ulf Jakobsson En ordlista med c:a 1200 termer inom områdena vetenskapsteori och forskningsmetodik. De flesta termer är också översatta till engelska. Forskningsetik (2015) Av Gert Helgesson En bred introduktion till en mängd forskningsetiska frågor. God forsknings- och publiceringssed, etiska riktlinjer vid forskning på människor, djurförsök och fusk är några av de frågor som tas upp. Forskningsetik och ömsesidighet : vård, social omsorg och skola (2014) Av Henry Cöster Henry Cöster, professor emeritus i teologi och ledamot i etikprövningsnämnden i Uppsala, betonar hur samhälleliga förändringar och informationsteknik ställer nya krav på forskningsetiska avvägningar. Pliktkollision, jäv och finansiella problem är andra områden som behandlas i boken som också ger en grundlig genomgång av gällande lagstiftning. Forskarhandledarens robusta råd (2008) Red. Åsa Bergenheim & Karin Ågren Flera erfarna och namnkunniga handledare har funderat över frågan: Hur lyckas man med sin forskarutbildning? Forskningshandboken : för småskaliga forskningsprojekt inom samhällsvetenskaperna (2009) Av Martyn Denscombe En lättillgänglig introduktion till grunderna i samhällsforskning.

6 Forskningsmetodikens grunder : att planera, genomföra och rapportera en undersökning (2011) Av Runa Patel Om att prestera en undersökning och att göra en rapport om denna. Detta är en grundläggande och konkret handledning i de olika faserna i ett sådant arbete och riktar sig främst till studerande i samhälls- och beteendevetenskaper. Forskningsprocessen - kvalitativa och kvantitativa perspektiv (2011) Av Henny Olsson & Stefan Sörensen Författarna ger en enkel och systematisk vägledning vid planering och genomförande av examensarbeten samt vid analys och utvärdering av olika FoU-projekt. Forskningsuppsatsens retorik (2014) Av Lennart Hellspong Författaren ger, utifrån mångårig erfarenhet av handledning i sammanhanget, en vägledning i själva forskningsprocessens olika faser, hela tiden med det retoriska perspektivet invävt. Pratiskt utformade råd när det gäller själva skrivandet ges liksom hur man kommunicerar det man uppnått i sin forskning. Från nyfikenhet till systematisk kunskap : kvalitativ forskning i praktiken (2012) Av Aksel Tjora Kvalitativa forskningsmetoder diskuteras med utgångspunkt i verkliga forskningsprojekt. Särskilt uppmärksammas den systematiska analysen av kvalitativa data och hur kvalitativa analyser kan bidra till ökad kunskap.

7 Förståelse, beskrivning och förklaring : introduktion till samhällsvetenskaplig metod för hälsovård och socialt arbete (2012) Av Dag Ingvar Jacobsen Varje kapitel inleds med beskrivningar av vetenskapliga begrepp och frågeställningar. Genom en tydlig struktur och många exempel får läsaren en god introduktion till samhällsvetenskaplig metod och den empiriska forskningsprocessen. Genusperspektiv på medicinen - två decenniers utveckling av medvetenheten om kön och genus inom medicinsk forskning och praktik (2005) Av Anne Hammarström Att lägga ett genusperspektiv på medicin kan t.ex. innebära att ställa nya frågor om hur kvinnors och mäns olika villkor i samhället påverkar deras hälsa; att analysera genusrelaterade maktrelationer i mötet mellan patienter och vården eller att utveckla förklaringsmodeller till varför kvinnors symtom bedöms vara mer diffusa än mäns. Handbok i kvalitativa metoder (2011) Red. Göran Ahrne & Peter Svensson Boken är indelad i tre delar. I den första beskrivs lämpligheten med kvalitativa metoder och hur en undersökning planeras. I den andra beskrivs de olika sätten att framställa och bearbeta kvalitativa data. I tredje delen diskuteras analys av kvalitativa data och akademiskt skrivande.

8 Handbok i uppsatsskrivande och forskningsmetodik för studenter inom hälso- och vårdvetenskap (2014) Av Jimmie Kristensson Denna handbok är tänkt att fungera som en lättöverskådlig guide genom arbetsprocessen att skriva uppsats, speciellt med fokus på enkät-, intervju- och litteraturstudier. How to write academic texts : a practical guide (2013) Av Alexander Styhre (engelska) En praktisk guide till akademiskt skrivande, såväl artiklar som avhandlingar. Intervju som metod (2015) Av Monica Dalen En bok om den kvalitativa forskningsintervjun med särskild tonvikt på intervjuer med barn och etiska aspekter på metoden i undersökningar, uppsatser eller projekt. Intervjuer : genomförande, tolkning och reflexivitet (2011) Av Mats Alvesson I den här boken förespråkar författaren en mer reflexiv hållning till intervjuer och visar hur ett mer allsidigt, kritiskt och nyanserat tänkande kan appliceras på insamlandet av data via intervjuer. Introduction to research methods in psychology (2014) Av Dennis Howitt & Duncan Cramer (engelska) Introduktion till forskningsmetoder i psykologi. Täcker både kvantitativa och kvalitativa metoder, samt etiska och juridiska frågeställningar.

9 Introduktion till forskningsmetodik (2006) Av Judith Bell En av läroboksklassikerna inom området forskningsmetodik. Författaren beskriver hur en forskningsrapport skapas från ax till limpa. Introduktion till vetenskapsteori och forskningsmetodik för beteendevetenskaper (2012) Av Kaj Björkqvist Boken vänder sig till beteendevetare som gör statistiska beräkningar och analyser i programmet SPSS. Bokens fokus är att integrera kunskaper i statistik med kunskaper i vetenskapsteori. Kunskapens former vetenskapsteori och forskningsmetod (2013) Av Peter & Britt-Marie Sohlberg Hur formas kunskap inom vetenskap och forskning? Vilka problem finns vid kunskapssökandet? Grundläggande filosofiska begrepp och traditioner behandlas, samtidigt som metoder för vardaglig forskning presenteras på ett lättillgängligt sätt. Kvalitativ forskning från start till mål (2013) Av Robert K. Yin En praktisk vägledning för alla som planerar inför eller arbetar med en kvalitativ studie. Kvalitativa metoder i medicinsk forskning : en introduktion (2014) Av Kirsti Malterud Läsaren får en introduktion i grunderna och förutsättningarna för de kvalitativa forskningsmetoderna, en översikt över de olika faserna i forskningsprocessen, en fördjupning av utvalda teman samt en vägledning för kritisk läsning av kvalitativa studier.

10 Kvantitativ metod från början (2013) Av Annika Eliasson Kvantitativ metod sätts i ett sammanhang som visar förhållandet till vetenskaps- och ämnesteori. Som en röd tråd i boken löper forskningsprocessen från problemformulering, teorioch metodval via datainsamling till analys av variabler samt presentation av resultat. När omvårdnad blev vetenskap : de första decennierna (2014) Red. Elisabeth Hamrin Innehållet sträcker sig från tidiga forskningsinitiativ vid landets universitet och högskolor till internationella samarbeten och omvårdnadsforskning ur idéhistoriskt perspektiv. Även dagens forskningsläge analyseras och angelägna områden för framtidens omvårdnadsvetenskap stakas ut. Omvårdnadsteori som referensram i forskning och utveckling (2012) Red. Birgit Bidstrup Jörgensen & Vibeke Östergaard Steenfeld Boken fungerar som en introduktion till hur man med vetenskapliga metoder kan använda omvårdnadsteori som referensram i forskning och utveckling. Publiceringsetik (2013) Av Stefan Eriksson & Gert Helgesson Belyser olika etiska aspekter av vetenskapligt publicerande. Tar upp forskningsfusk, tillbakahållande av forskningsresultat, hantering av medförfattarskap, open access, peer review och redaktionella bedömningar m.m.

11 Routledge international handbook of qualitative nursing research (2013) Ed. Cheryl Beck (engelska) En handbok med över fyrtio kapitel om kvalitativ forskning inom omvårdnad. Samhällsvetenskapliga metoder (2011) Av Alan Bryman En bok med praktisk inriktning som lämpar sig för de som ska genomföra mindre empiriska undersökningar inom samhällsoch beteendevetenskaperna. Boken har fyra delar: Introduktion till samhällsvetenskaplig forskning, kvantitativ forskning, kvalitativ forskning och en avslutande del där författarens poäng är att man med fördel kan kombinera kvantitativa och kvalitativa metoder. Skriv en artikel : om vetenskapliga artiklar, fackartiklar och förmedlande artiklar (2009) Av Lotte Rienecker m.fl. Här finns riktlinjer för hur en artikel som bygger på allt från en students examensarbete till en forskares nya rön ska skrivas. Skriva uppsats med kvalitativ metod : en handbok. Metoden, skrivandet, fältarbetet, skrivbordsarbetet (2013) Av Johan Alvehus En lättillgänglig handbok som bland annat försöker svara på frågorna: Hur skriver man en så bra uppsats som möjligt? Vilken roll spelar metoden? Hur ska man veta att man formulerat ett relevant problem? Hur ska en akademisk text struktureras?

12 SPSS steg för steg (2012) Av Lars Wahlgren SPSS är ett statistikprogram som används över hela världen vid bland annat forskning och utvärderingsarbete. Boken riktar sig till dig som vill utföra statistisk analys med ett modernt statistikprogram. I boken analyseras autentiska datamaterial som kan laddas hem från bokens webbplats. SPSS survival manual : a step by step guide to data analysis using SPSS (5:e uppl. 2013) Av Judie Pallant (engelska) Hjälper dig att välja rätt dataanalysteknik för ditt projekt. Från formuleringen av forskningsfrågor, utformning av studien och analys av uppgifter till att rapportera resultaten. Statistik för hälsovetenskaperna (2012) Av Göran Ejlertsson Statistikämnet introduceras på ett enkelt och begripligt sätt. Logiken förklaras resonemangsvis. Syftet är att alla som vill skall kunna lära sig statistik. Boken tar upp de viktigaste begreppen och metoderna, såväl när det gäller att beskriva material som att genomföra analyser. Tillämpad kvalitativ forskning inom hälso- och sjukvård (2012, tr. 2013) Av Monica Granskär & Birgitta Höglund-Nielsen Här beskrivs tolv aktuella kvalitativa analysmetoder och deras tillämpning i konkreta forskningsprojekt inom hälso- och sjukvårdsområdet.

13 Tolkning och reflektion vetenskapsfilosofi och kvalitativ metod (2008) Av Mats Alvesson & Kaj Sköldberg En grundtanke i boken är att data alltid är tolkade och konstruerade mot bakgrund av de personliga, kulturella och språkliga referensramar vi bär med oss. Uppsatsskrivande som projekt : en handbok för strukturerat och effektivt uppsatsskrivande (2014) Av Bengt-Erik Larsson I boken presenteras flera konkreta idéer för hur skrivprojektet kan genomföras. Det kan handla om att identifiera en målgrupp, göra en riskanalys, planera tiden eller förstå olika faser i skrivandet. Verktyg för klinisk forskning (2014) Red. Karin Ekström Smedby &Ylva Trolle Lagerros En artikelserie från Läkartidningen med syftet att inspirera fler att börja forska. Artiklarna ger grundläggande information om hur planering och genomförande av kliniska studier kan gå till. Vetenskapliga tankeverktyg : till grund för vetenskapliga studier (2012) Av Ylva Backman Boken är indelad i tre avdelningar: kritiskt tänkande som i sin tur har avsnitt som tar upp språkfilosofiska tankeverktyg, källkritik och argumentation; etik i olika former och den tredje delen kunskap, teori och metod.

14 Vetenskapsteori : en grundbok (2012) Av Jacob Birkler Med utgångspunkt i konkreta exempel diskuterar författaren t.ex. positivism, hermeneutik, fenomenologi och kritisk teori. Författaren vill också visa hur vetenskapsteori kan belysa det praktiska vårdarbetet och tillämpas där. Vårdvetenskapliga begrepp i teori och praktik (2012) Red. Lena Wiklund Gustin & Ingegerd Bergbom Olika centrala begrepp som t.ex. vårdande, lidande, hälsa, hopp och kärlek avhandlas. Ett avslutande kapitel framhåller handledning och reflektion som ett sätt att koppla ihop vårdandets teori och praktik. Sök vidare på Internet: Vårdverktyget.se en resurs på Internet för dig som arbetar inom hälso- och sjukvård. Under rubriken Skriva och publicera på startsidan finns många relevanta länkar för dig som forskar. Klicka dig vidare i vänstermenyn.

15 Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips! Arvika: sjukhusbiblioteket.arvika@liv.se Karlstad: sjukhusbiblioteket.karlstad@liv.se Torsby: sjukhusbiblioteket.torsby@liv.se Internet: Intranät: livlinan.liv.se/sjukhusbibliotek

För dig som forskar. - ett urval litteraturtips från sjukhusbiblioteket

För dig som forskar. - ett urval litteraturtips från sjukhusbiblioteket För dig som forskar - ett urval litteraturtips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Akademisk skribent : om att utveckla sitt vetenskapliga skrivande (2007, tr. 2010) Av Gunnar Augustsson

Läs mer

För dig som forskar. - litteraturtips från sjukhusbiblioteket

För dig som forskar. - litteraturtips från sjukhusbiblioteket För dig som forskar - litteraturtips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2017 Akademisk skribent : om att utveckla sitt vetenskapliga skrivande (2007, tr. 2010) Av Gunnar Augustsson Här

Läs mer

Forskning & utbildning

Forskning & utbildning Forskning & utbildning Temalista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås 2 FORSKNING OCH FORSKNINGSMETOER Ep Avhandlingen : om att formas till forskare / Lars Strannegård (red).

Läs mer

Forskning & utbildning

Forskning & utbildning Forskning & utbildning emalista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås 2 FORSKNING OCH FORSKNINGSMEOER Alvesson, Mats olkning och reflektion : vetenskapsfilosofi och kvalitativ

Läs mer

Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10

Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10 Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10 Maria Björklund (Bibliotek & IKT) & Fredrik von Wowern (Kursansvariga termin 10), reviderad 2014-06-30 Introduktion till

Läs mer

Allmänvetenskaplig forskningsmetodik i medicinsk vetenskap, 15 högskolepoäng

Allmänvetenskaplig forskningsmetodik i medicinsk vetenskap, 15 högskolepoäng Kursplan Utbildning på forskarnivå Allmänvetenskaplig forskningsmetodik i medicinsk vetenskap, 15 högskolepoäng General Scientific Methods in Medical Science (15 credits) 1. Kurskod70ME057 Allmänvetenskaplig

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SOL200. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SOL200. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Efter kursen skall studenten: Delkurs 1, 2 och 3: kunna redogöra för huvuddragen i dominerande vetenskapsteoretiska perspektiv kunna redogöra för olika former av etiska problem som

Läs mer

Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments, 30.0 Credits

Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments, 30.0 Credits 1 av 6 Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments, 30.0 Credits Högskolepoäng: 30.0 hp Kurskod: 2PE121 Ansvarig institution: Pedagogiska inst Datum för

Läs mer

Kandidatkurs i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer

Kandidatkurs i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer Kursplan Uttagen: 2014-11-21 Kandidatkurs i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments 30.0

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod PSK500. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för individ och samhälle Kurskod PSK500. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Efter avslutad kurs skall studenten kunna: visa vetenskapsteoretiska kunskaper och fördjupade färdigheter i kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder välja och tillämpa forskningsmetoder

Läs mer

Rehabiliteringsvetenskap AV, Forskningsmetodik, 7,5 hp

Rehabiliteringsvetenskap AV, Forskningsmetodik, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Rehabiliteringsvetenskap AV, Forskningsmetodik, 7,5 hp Rehabilitation Science Adv, Research Methods 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn)

Läs mer

Vetenskaplig teori och metod II Att hitta vetenskapliga artiklar

Vetenskaplig teori och metod II Att hitta vetenskapliga artiklar Vetenskaplig teori och metod II Att hitta vetenskapliga artiklar Sjuksköterskeprogrammet T3 Maj 2015 Camilla Persson camilla.persson@umu.se Idag tittar vi på: Repetition av sökprocessen: förberedelser

Läs mer

36 poäng. Lägsta poäng för Godkänd 70 % av totalpoängen vilket motsvarar 25 poäng. Varje fråga är värd 2 poäng inga halva poäng delas ut.

36 poäng. Lägsta poäng för Godkänd 70 % av totalpoängen vilket motsvarar 25 poäng. Varje fråga är värd 2 poäng inga halva poäng delas ut. Vetenskaplig teori och metod Provmoment: Tentamen 3 Ladokkod: VVT012 Tentamen ges för: SSK05 VHB 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-04-27 Tid: 09.00-11.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING för kursen

STUDIEHANDLEDNING för kursen Institutionen för Beteendevetenskap och lärande STUDIEHANDLEDNING för kursen 15 högskolepoäng (LATVB7) Halvfart/distans Vårterminen 2015 Leif Mideklint - 1 - INLEDNING Denna studiehandledning är avsedd

Läs mer

Kurs: Fritidspedagogik, Barn, kultur och samhälle, 15hp: Delkurs 2, Fördjupning i intervju som metod och kvalitativ analys, 7,5hp

Kurs: Fritidspedagogik, Barn, kultur och samhälle, 15hp: Delkurs 2, Fördjupning i intervju som metod och kvalitativ analys, 7,5hp Kursbok, Delkurs 2, studiehandledning, v 9-13 Kurs: Fritidspedagogik, Barn, kultur och samhälle, 15hp: Delkurs 2, Fördjupning i intervju som metod och kvalitativ analys, 7,5hp Kurskod: 971G20 Kursansvarig

Läs mer

Rehabiliteringsvetenskap GR (C), 30 hp

Rehabiliteringsvetenskap GR (C), 30 hp 1 (5) Kursplan för: Rehabiliteringsvetenskap GR (C), 30 hp Rehabilitation Science BA (C), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression RH009G Rehabiliteringsvetenskap Grundnivå

Läs mer

Folkhälsovetenskap GR (C), 30 hp

Folkhälsovetenskap GR (C), 30 hp 1 (5) Kursplan för: Folkhälsovetenskap GR (C), 30 hp Public Health Science, BA (C), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression FH015G Folkhälsovetenskap Grundnivå (C)

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ämnesplaner för de gymnasiegemensamma ämnena; Utkom från trycket den 1 mars 2011 utfärdad den 2 december 2010. Regeringen föreskriver

Läs mer

Psykologi GR (C), Uppsatskurs med kandidatexamen, 30 hp

Psykologi GR (C), Uppsatskurs med kandidatexamen, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Psykologi GR (C), Uppsatskurs med kandidatexamen, 30 hp Psychology Ba (C), Bachelor thesis, 30 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn)

Läs mer

KVALITATIVA METODER II

KVALITATIVA METODER II KVALITATIVA METODER II 28.10.2013, kl. 12.15 13.45, C201. Göran Björk 30.10.2013, kl. 12.15 13.45, C201. Gunilla Eklund 31.10.2013, kl. 12.15 13.45, C201. Gunilla Eklund 04.11.2013, kl. 12.15 13.45. C201.

Läs mer

Inledning. Tre forskares metodiska resor

Inledning. Tre forskares metodiska resor Inledning GUNNAR OLOFSSON Behövs det ännu en bok om samhällsvetenskaplig metod? Finns det inte redan för många? Visst finns det många böcker om hur man bör gå till väga när man gör en samhällsvetenskaplig

Läs mer

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet Förskollärarprogrammet Studiehandledning Utbildningsvetenskaplig kärna 8 Vetenskap, teori och metod 9hp Termin: HT 2015 Kurskod: 970A01 (9hp) 1 Välkommen till kursen Utbildningsvetenskaplig kärna 8, Vetenskap,

Läs mer

ERFARENHETER AV ATT ANVÄNDA FOKUSGRUPPER

ERFARENHETER AV ATT ANVÄNDA FOKUSGRUPPER UPPLÄGG Planering ERFARENHETER AV ATT ANVÄNDA FOKUSGRUPPER Emmie Wallin MPH 20091218 Genomförande Analys Problem Etik BAKGRUNDEN TILL UPPSATSEN Studerat hälsobokslut i flera arbeten Otillräcklig metod?

Läs mer

Metod & vetenskapsteori

Metod & vetenskapsteori Metod & vetenskapsteori 2016 10 år med de främsta författarna och den senaste forskningen. Ny upplaga Att utvärdera välfärdsarbete Bengt G Eriksson, Per-Åke Karlsson 240 s, 2 uppl, 2016 Allt större krav

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Kursplan Vetenskaplig design och metod, 5 poäng

Kursplan Vetenskaplig design och metod, 5 poäng Kursplan Vetenskaplig design och metod, 5 poäng Kurskod HARS22 Kursansvarig institution Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) Kursens benämning Vetenskaplig design och metod

Läs mer

Vetenskapsmetodik. Föreläsning inom kandidatarbetet 2015-01-28. Per Svensson persve at chalmers.se

Vetenskapsmetodik. Föreläsning inom kandidatarbetet 2015-01-28. Per Svensson persve at chalmers.se Vetenskapsmetodik Föreläsning inom kandidatarbetet 2015-01-28 Per Svensson persve at chalmers.se Detta material är baserad på material utvecklat av professor Bengt Berglund och univ.lektor Dan Paulin Vetenskapsteori/-metodik

Läs mer

Kursplan. Kurskod SAC463 Dnr 271/2000-510 Beslutsdatum 2000-12-14

Kursplan. Kurskod SAC463 Dnr 271/2000-510 Beslutsdatum 2000-12-14 Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete Kursplan Kurskod SAC463 Dnr 271/2000-510 Beslutsdatum 2000-12-14 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Socialt arbete med inriktning mot social omsorg-

Läs mer

PROCESSER OCH METODER VID SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN

PROCESSER OCH METODER VID SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN PROCESSER OCH METODER VID SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN Högskolan i Skövde den 16 aug 2013 Anette Lundin Bild 1 UPPLÄGG 9:00-9:30 Föreläsning 30 min 9:30-10:00 Rast (ni får med er en diskussionsfråga) 10:00-10:45

Läs mer

Att designa en vetenskaplig studie

Att designa en vetenskaplig studie Att designa en vetenskaplig studie B-uppsats i hållbar utveckling Jakob Grandin våren 2015 @ CEMUS www.cemusstudent.se Vetenskap (lågtyska wetenskap, egentligen kännedom, kunskap ), organiserad kunskap;

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet, 90 hp

STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet, 90 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet, 90 hp Anvisningar och schema till kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Vårterminen 2011 Kursansvariga

Läs mer

Bibliotekets kurser i informationssökning för studenter och doktorander

Bibliotekets kurser i informationssökning för studenter och doktorander Bibliotekets kurser i informationssökning för studenter och doktorander Bakgrund och mål Bibliotekets mål är att erbjuda studenter och doktorander kurser i informationssökning som följer högskolelagens

Läs mer

Ansökan om magisterexamensrätt med ämnesdjup i omvårdnad vid Röda Korsets Högskola

Ansökan om magisterexamensrätt med ämnesdjup i omvårdnad vid Röda Korsets Högskola Regeringen Britta Seeger Ansökan om magisterexamensrätt med ämnesdjup i omvårdnad vid Röda Korsets Högskola Högskoleverket föreslår att ansökan från Röda Korsets Högskola om rätt att utfärda magisterexamen

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III

Studiehandledning Pedagogisk forskning III Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III Vårterminen 2014 Inledning Vetenskapsteori kan definieras som ett ämne inom filosofin: läran om

Läs mer

Kriminologi GR (C), Forskningsmetodik II, 15 hp

Kriminologi GR (C), Forskningsmetodik II, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Kriminologi GR (C), Forskningsmetodik II, 15 hp Criminology BA (C), Research methods II, 15 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn)

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

Glöm inte att söka medel från oss för klinisk forskning. Mer information om detta finns på vår hemsida. Dead-line för ansökan är 10/10.

Glöm inte att söka medel från oss för klinisk forskning. Mer information om detta finns på vår hemsida. Dead-line för ansökan är 10/10. Nyhetsbrev Nr 2 2014 september Bästa forskarvänner! Den kliniska patientnära forskningen behöver syre och näring från den kliniska vardagen. Endast de som arbetar inom sjukvården ser brister och svagheter

Läs mer

Kvalitetskriterier för bedömning av självständigt arbete (examensarbete) vid arbetsterapeutprogrammen i Sverige

Kvalitetskriterier för bedömning av självständigt arbete (examensarbete) vid arbetsterapeutprogrammen i Sverige Kvalitetskriterier för bedömning av självständigt arbete (examensarbete) vid arbetsterapeutprogrammen i Sverige Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter i samarbete med Arbetsterapeutprogrammen i Sverige Nacka

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC2311 Kurs 11: Kvalitativ metod i psykologi, 15 högskolepoäng Qualitative Methods in Psychology, 15 Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Förändrad skrivuppgift: pedagogiskt utvecklingsarbete kursvärderingar. Uppsats eller poster? Poster + uppsats!

Förändrad skrivuppgift: pedagogiskt utvecklingsarbete kursvärderingar. Uppsats eller poster? Poster + uppsats! Att skriva Förändrad skrivuppgift: pedagogiskt utvecklingsarbete kursvärderingar Uppsats eller poster? Poster + uppsats! Processinriktat skrivande Skrivande som tankeredskap Skrivande som yrkesförberedelse

Läs mer

Styrdokumentkompendium

Styrdokumentkompendium Styrdokumentkompendium Information och kommunikation 2 Sammanställt av Joni Stam Inledning Jag brukar säga till mina elever, halvt på skämt och halvt på allvar, att jag förhåller mig till kursens centrala

Läs mer

Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning

Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning Institutionen för socialt arbete Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning Vårterminen 2011 Kursansvarig: Jörgen Lundälv December 2010 JL 1 Välkommen! Du hälsas

Läs mer

Individuellt fördjupningsarbete

Individuellt fördjupningsarbete Individuellt fördjupningsarbete Ett individuellt fördjupningsarbete kommer pågå under hela andra delen av kursen, v. 14-23. Fördjupningsarbetet kommer genomföras i form av en mindre studie som presenteras

Läs mer

Direkt. Ett nytt och modernt basläromedel i svenska för årskurs 7 9.

Direkt. Ett nytt och modernt basläromedel i svenska för årskurs 7 9. Svenska Direkt direkt! Gå in på www.bonnierutbildning.se/svenskaex och beställ ditt tjänsteexemplar senast 20 december. Svenska Direkt Ett nytt och modernt basläromedel i svenska för årskurs 7 9. SVENSKA

Läs mer

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS En kunskapspilot är ett arbete för att utveckla och förändra något inom området mänskliga rättigheter. Arbetet sker lokalt på en eller flera platser i Sverige

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod PSK200. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för individ och samhälle Kurskod PSK200. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Studenten skall efter avslutad kurs: visa fördjupade kunskaper inom några av psykologins områden såsom utvecklingspsykologi, hälsa och funktionsnedsättning visa fördjupad kunskap inom

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

SVENSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet SVENSKA Kärnan i ämnet svenska är språk och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet,

Läs mer

Termin 5 1: Informationsmöte och genomgång hur ett PM skrivs. Ges HT 2010 av kursgivare.

Termin 5 1: Informationsmöte och genomgång hur ett PM skrivs. Ges HT 2010 av kursgivare. Riktlinjer för PM Det är nu dags att påbörja ert examensarbete som ska ha anknytning till ämnet odontologisk profylaktik. Examensarbetet skall skrivas enligt Kis riktlinjer som gäller från och med VT11.

Läs mer

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Prostatacancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Ditt PSA är för högt : mitt möte med prostatacancer (2003) Av Lars Göran Pärletun Författaren opereras för prostatacancer.

Läs mer

Vetenskap och evidens

Vetenskap och evidens Vetenskap och evidens Specialistkurs för psykologer SYFTE Kursen riktar sig till psykologer och andra yrkeskategorier som vill fördjupa sina kunskaper inom vetenskaplig metod och relevanta statistiska

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap Utbildningsplan för masterprogrammet i 4FH11 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2010-11-09 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2015-06-11 Sid 2 (7)

Läs mer

Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014

Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014 Sociologiska Institutionen Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014 Socionomprogrammet med huvudområde socialt arbete Programkod 2SC118, Delkurs 3, vecka 45-03, 13 hp Kursansvarig:

Läs mer

Institutionen för hälsovetenskap Kurskod VMD903. Vetenskapliga metoder med inriktning vård av äldre, 7.5 högskolepoäng

Institutionen för hälsovetenskap Kurskod VMD903. Vetenskapliga metoder med inriktning vård av äldre, 7.5 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Efter genomgången kurs skall studenten: Kunskap och förståelse kunna analysera olika vetenskapliga metoders användning och värdera deras relevans i forskning och utveckling av kunskap

Läs mer

Exempel på gymnasiearbete inom naturvetenskapsprogrammet naturvetenskap och samhälle

Exempel på gymnasiearbete inom naturvetenskapsprogrammet naturvetenskap och samhälle Exempel på gymnasiearbete september 2012 Exempel på gymnasiearbete inom naturvetenskapsprogrammet naturvetenskap och samhälle Att testa dna med självtester Elevens idé Samir har följt samhällsdebatten

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Dnr: 156/2004-51 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

Examensarbete. Språkutveckling genom lek för barn som har svenska som andraspråk. Författare: Kristina Karlsson Lorin Mozori

Examensarbete. Språkutveckling genom lek för barn som har svenska som andraspråk. Författare: Kristina Karlsson Lorin Mozori Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Examensarbete Språkutveckling genom lek för barn som har svenska som andraspråk Författare: Kristina Karlsson Lorin Mozori Examensarbete På grundnivå i

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXAMENSARBETE PÅ MAGISTERNIVÅ I HUVUDOMRÅDET SEXUELL OCH REPRODUKTIV HÄLSA

RIKTLINJER FÖR EXAMENSARBETE PÅ MAGISTERNIVÅ I HUVUDOMRÅDET SEXUELL OCH REPRODUKTIV HÄLSA RIKTLINJER FÖR EXAMENSARBETE PÅ MAGISTERNIVÅ I HUVUDOMRÅDET SEXUELL OCH REPRODUKTIV HÄLSA Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås, juni 2015 Allmänt Examensarbetet på avancerad nivå

Läs mer

Undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kursplan: SVENSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Förmåga att tala inför andra på ett sätt som är lämpligt i kommunikationssituationen

Läs mer

Att skriva uppsats. Magnus Nilsson Karlstad universitet

Att skriva uppsats. Magnus Nilsson Karlstad universitet Att skriva uppsats Magnus Nilsson Karlstad universitet Vad är en uppsats? Uppsatsen är en undersökning av något och baseras på någon form av empiriskt material. Uppsatsen ska visa på: Tillämpning av vetenskaplig

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ÖREBRO UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i BIOMEDICIN Biomedicine Studieplanen har fastställts av Fakultetsnämnden för hälsa, medicin och vård den 8 maj 2007 (dnr CF 62-259/2007).

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Biologisk fysik

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Biologisk fysik Studieplan för utbildning på forskarnivå Biologisk fysik Skolan för Teknikvetenskap Skolan för Informations- och Kommunikationsteknik Skolan för Datavetenskap och Kommunikation Nationella föreskrifter

Läs mer

Sjuksköterskeprogrammet. Study Program in Nursing. Svenska. Grundnivå

Sjuksköterskeprogrammet. Study Program in Nursing. Svenska. Grundnivå Dnr: HNT 2015/53 Fastställd 2015-02-23 Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Sjuksköterskeprogrammet Programkod: Programmets benämning: VGSSK Sjuksköterskeprogrammet Study Program

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Folkhälsovetenskap AV, Kvalitativ metod i hälsovetenskap, 7,5 hp

Folkhälsovetenskap AV, Kvalitativ metod i hälsovetenskap, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Folkhälsovetenskap AV, Kvalitativ metod i hälsovetenskap, 7,5 hp Public Health Science MA, Qualitative Methods in Health Sciences, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa Studiehandledning Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa December 2012 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Uppdragets olika delar... 3 Upplägg... 5 Utbildningens upplägg... 7 Stödresurser...

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Kunskap = sann, berättigad tro (Platon) Om en person P s har en bit kunskap K så måste alltså: Lite kunskaps- och vetenskapsteori

Kunskap = sann, berättigad tro (Platon) Om en person P s har en bit kunskap K så måste alltså: Lite kunskaps- och vetenskapsteori Lite kunskaps- och vetenskapsteori Empiriska metoder: kvalitativa och kvantitativa Experiment och fältstudier Människor och etik 1 Kunskap = sann, berättigad tro (Platon) Om en person P s har en bit kunskap

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Uppsala universitet

Uppföljning av kandidatexamen i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Uppsala universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Magnus Johansson 2015-05-05 411-00440-14 Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Uppsala universitet

Läs mer

(Förskollärarprofilen och Förskollärarprogrammet på Avdelningen för förskoledidaktik, BUV, Stockholms universitet)

(Förskollärarprofilen och Förskollärarprogrammet på Avdelningen för förskoledidaktik, BUV, Stockholms universitet) INSTRUKTIONER FÖR REFERENSHANTERING (Förskollärarprofilen och Förskollärarprogrammet på Avdelningen för förskoledidaktik, BUV, Stockholms universitet) 2012-01-10 Katarina Ayton När du skriver en examination,

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) ska utveckla elevernas kunskaper om samhällsförhållanden i Sverige och världen i övrigt, om samspelet mellan individ och samhälle samt

Läs mer

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp Education BA (C) Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng PE014G Pedagogik Grundnivå (C)

Läs mer

Statistik och vetenskapsmetodik Tony Pansell och Gustaf Öqvist Seimyr

Statistik och vetenskapsmetodik Tony Pansell och Gustaf Öqvist Seimyr Statistik och vetenskapsmetodik Tony Pansell och Gustaf Öqvist Seimyr Mål enligt kursplan Huvudsyftet är att lägga grunden till ett vetenskapligt förhållningssätt för att som optiker kunna arbeta med evidensbaserad

Läs mer

Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan

Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan Alla elever ska nå målen! E-post: info@infomentor.se Telefon: 044-200 123 Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan Kvalitativ analys, mars 2012 InfoMentor Kvalitativ analys av skriftliga

Läs mer

Institutionen för omvårdnad, hälsa och kultur Kurskod VMD903. Vetenskapliga metoder med inriktning vård av äldre, 7.

Institutionen för omvårdnad, hälsa och kultur Kurskod VMD903. Vetenskapliga metoder med inriktning vård av äldre, 7. KURSPLAN Kursens mål Efter genomgången kurs skall studenten: Kunskap och förståelse kunna analysera olika vetenskapliga metoders användning och värdera deras relevans i forskning och utveckling av kunskap

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen Progressionstabellen Nivåerna för betygsstegen E, C och A i kunskapskraven är formulerade med hjälp av en progressionstabell. Progressionstabellen är utgångspunkt för kunskapskraven i samtliga kurser för

Läs mer

Licentiatexamen För licentiatexamen ska följande mål vara uppfyllda:

Licentiatexamen För licentiatexamen ska följande mål vara uppfyllda: Fastställd datum 2012-05-03 Dnr FAK 2012/128 Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Sjuksköterskeprogrammet, 120 poäng. Study Programme in Nursing, 180 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Sjuksköterskeprogrammet, 120 poäng. Study Programme in Nursing, 180 ECTS Dnr: 347/2005-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Sjuksköterskeprogrammet, 120 poäng Study Programme in Nursing, 180 ECTS Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Engelska 7 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod ENGENG07 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prov Skriftligt prov Teoretiskt prov (60 min) Inlämningsuppgift Kontakt med examinator Bifogas Hedencrona m.fl Progress

Läs mer

Information angående särskild prövning i svenska som andraspråk på grundläggande nivå

Information angående särskild prövning i svenska som andraspråk på grundläggande nivå Information angående särskild prövning i på grundläggande nivå Prövningen omfattar lyssna och läsa reception samt tala, skriva och samtala produktion och interaktion. Skriftlig del Uppsatsprov. Läsförståelseprov.

Läs mer

Uppföljning av kandidatexamen i nutrition vid Stockholms universitet

Uppföljning av kandidatexamen i nutrition vid Stockholms universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Nils Olsson 08-563 088 40 nils.olsson@uka.se 2014-10-06 411-63-14 Till rektor Uppföljning av kandidatexamen i nutrition vid Stockholms universitet

Läs mer

Uppföljning av magisterexamen i religionsvetenskap vid Linköpings universitet

Uppföljning av magisterexamen i religionsvetenskap vid Linköpings universitet BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Magnus Johansson 2015-05-05 411-00440-14 Till rektor Uppföljning av magisterexamen i religionsvetenskap vid Linköpings universitet Beslut Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Utvecklingspaket 2012-06-14 Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Läroplanen för gymnasieskolan lyfter fram vikten av att eleverna ska kunna välja studie- och yrkesinriktning

Läs mer

Utbildningsplan för Programmet för Medicinsk Informatik 160 poäng

Utbildningsplan för Programmet för Medicinsk Informatik 160 poäng Utbildningsplan för Programmet för Medicinsk Informatik 160 poäng Study programme in Medical Informatics, 160 credits (=240 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning 2002-06-12 Senast reviderad

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI AFT101 Vetenskaplig metod, 15 högskolepoäng Scientific methods, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för neurovetenskap och

Läs mer

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp Education BA (C) Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng PE014G Pedagogik Grundnivå (C)

Läs mer

BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle

BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Vetenskaplig teori och metod Research Theories and Methodes

Vetenskaplig teori och metod Research Theories and Methodes Sida 1 av 5 Kursplan Inrättad: 2009-05-31 Vetenskaplig teori och metod Research Theories and Methodes Högskolepoäng: 12.0 Kurskod: 3OM150 Ansvarig enhet: Inst för omvårdnad SCB-ämne: Omvårdnad/omvårdnadsvetenskap

Läs mer

Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen

Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen Dokumentation av Kvalitetsarbete Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen 2014 Förskolor Norr Munkedals kommun Sarah Gehandler Camilla Cederstråle Bella Johansson Gunilla Lågum Innehåll Grundfakta

Läs mer

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Prostatacancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Ditt PSA är för högt : mitt möte med prostatacancer. 2003 Av Lars Göran Pärletun Författaren opereras för prostatacancer.

Läs mer

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Sjuksköterskeutbildning, 180 hp Nursing Programme Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VSSKG Grundnivå 412/0000716 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Slutexamensarbete i psykologi 30 hp ht 2015-vt 2016

Slutexamensarbete i psykologi 30 hp ht 2015-vt 2016 KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för Klinisk Neurovetenskap Sektionen för Psykologi Psykologprogrammet Examensarbete i psykologi; 30 hp Slutexamensarbete i psykologi 30 hp ht 2015-vt 2016 Schema Uppdaterat

Läs mer

Litteraturstudie i kursen Mångkulturella aspekter vid diabetes

Litteraturstudie i kursen Mångkulturella aspekter vid diabetes Institutionen för medicinska vetenskaper Enheten för Diabetesforskning Litteraturstudie i kursen Mångkulturella aspekter vid diabetes Anvisning, tips och exempel Författare: Examinator: Mångkulturella

Läs mer

Beteendevetenskap Basics in the Behavioural Sciences

Beteendevetenskap Basics in the Behavioural Sciences Kursplan Arbetskopia Uttagen: 2009-09-15 Inrättad: 2008-12-12 Beteendevetenskap Basics in the Behavioural Sciences Högskolepoäng: 30.0 Kurskod: 2ÖÄ006 Ansvarig enhet: Pedagogiska inst SCB-ämne: Pedagogik

Läs mer

Alla barns rätt. Lästips från sjukhusbiblioteket

Alla barns rätt. Lästips från sjukhusbiblioteket Alla barns rätt Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Alla barns rätt : en bilderbok om Barnkonventionen (2010) Av Pernilla Stalfelt Författaren vill förklara Barnkonventionen

Läs mer

Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10

Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10 Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10 Maria Björklund (Bibliotek & IKT) & Fredrik von Wowern (Kursansvariga termin 10), reviderad 2014-06-30, 2015-01-26 Introduktion

Läs mer

Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp

Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp 1 (5) Kursplan för: Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp Psychology Ba (C), Work- and organizational psychology with bachelor thesis,

Läs mer