Detaljplan för del av Värby 61:1 m fl PGA Golfbana i Bara, Svedala kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan för del av Värby 61:1 m fl PGA Golfbana i Bara, Svedala kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING"

Transkript

1 Dnr ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av Värby 61:1 m fl PGA Golfbana i Bara, Svedala kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planprogram Grundkarta , rev Plankarta med bestämmelser Illustrationskarta Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning Samrådsredogörelse, planprogram Kulturmiljöutredning, Malmö kulturmiljö Miljökonsekvensbeskrivning, Ramböll , rev Inventering växt- och djurliv kompl avseende lökgroda Trafikutredning, SWECO VBB Trafikplan Svedala kommun, del 2: Bara, Tyréns AB, Föreslagen höjdplan (proposed grading plan) , rev Samrådsredogörelse, samråd Utlåtande PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplanen syftar till ett genomförande av en 54-håls golfbana av internationell klass med utbildningscenter, hotell- och konferensanläggning. Anläggningen skall integreras med de allmänna intressena och kommunens önskemål om en ökad tillgänglighet för det rörliga friluftslivet.

2 2 Planens läge PLANDATA Läge och areal Planavgränsning Planområdet omfattar ca 250 hektar och är beläget söder om tätorten Bara och gränsande till Bokskogen med Torups slott. Området innefattar i huvudsak jordbruksmark men även Spångholmens gård med fyra avstyckade arrendebostäder längs Spångholmsvägen ingår i området. Spångholmsvägen leder in till gården och utgör idag cykelväg vidare till Torup. Vägen är kantad med alléträd, som i det öppna landskapet utgör en viktig del av landskapsbilden. Området avgränsas av Malmövägen och Bara tätort i norr, Spångholmsbäcken i nordöst, Torupsvägen i öster, av Spångholmsbäcken i väster samt av Bokskogen i söder. Områdets sammanhängande åkerfält är karakteristiska för godslandskapet. Spångholmsbäcken slingrar sig i den nordöstra kanten av planområdet söder om Värby bys historiska bytomt. Därefter går den uträtad västerut. Planområdet är i sina yttre delar ett mjukt backlandskap, medan de mer centrala delarna är plana och vissa delar har tidigare varit våt/sankmark. Särskilt utmärkande i landskapet ligger några brukade moränkullar söder om Malmövägen och i den södra delen av planområdet finns skogbeklädda kullar. Motivet till planområdets avgränsning i söder är att inte påverka bokskogen och att inte komma för nära Torups slott. Sedan planprogrammet har plangränsen flyttats längre från slottet i sydöst och undantar den karaktärsskapande moränkullen samt ett område med äldre tofter (= tomt. Har tidigare betecknat mark som haft en administrativ och rättslig betydelse för gårdarnas placering och inbördes relation.) söder om Värby bytomt, se vidare under avsnittet om kulturmiljö. Även i norr har planområdet reviderats sedan planprogrammet. Områden för framtida utbyggnad av Bara tätort öster respektive väster om Spångholmsvägen har utgått ur planen. Även ett område med en större registrerad fornlämning i det nordvästra hörnet har utgått.

3 3 Planområdet. Markägoförhållanden Planområdet omfattas till största delen av Värby 61:1 och Torup 1:1. Malmö Stad är markägare och markanvändningen är framförallt jordbruk. I planområdet ingår också ett par mindre bostadsfastigheter: Värby 61:449, 61:450, 61:451, 61:452 samt den obebyggda fastigheten Värby 61:406. Samtliga ägs av Malmö Stad. TIDIGARE STÄLLNINGSTAGAN DEN OCH UTREDNINGAR Översiktliga planer Den kommunala översiktsplanen för Svedala kommun, vann laga kraft Planen redovisar två framtida utbyggnadsområden för bostäder söder om Malmövägen och en framtida ny förbifart söder om dessa. Området är i övrigt utpekat som jordbruksmark. Arbetet med att färdigställa en fördjupad översiktsplan för Bara har framskridit så långt att planen förhoppningsvis antas i kommunfullmäktige i april. I den fördjupade översiktsplanen är aktuellt område utlagt som golfbana. Riksintressen Natur Backlandskapet söder om Romeleåsen är av riksintresse för naturvård p g a geovetenskap, odlingslandskapet, topogent kärr, våtmarkskomplex, fuktäng, sumpskog och ängsbokskog. Området är ett av de mest välutvecklade områdena med dödistopografi i landet. I det säreget småkuperade landskapet finns platåleror och tappningsdalar från små isdämda sjöar. Området är bland de viltrikaste i Skåne med bl a kronhjort och dovvilt.

4 4 Hela planområdet omfattas av riksintresse för naturvården, bild hämtad från Länsstyrelsens hemsida Kulturmiljö Riksintresset utgörs av det kuperade odlingslandskapet med förhistorisk bruknings- och bosättningskontinuitet i övergångsbygden mellan slätten och Romeleåsen kring Sege å, som väl speglar framväxten av det skånska jordbrukslandskapet som präglats av storgodsens förvaltning. Stora delar av planområdet omfattas av riksintresse för kulturmiljö, bild hämtad från Länsstyrelsens hemsida Friluftsliv Stora delar av planområdet omfattas av riksintresse för friluftslivet enligt miljöbalken 4 kap 2. Detta innebär att turismens och friluftslivets, främst det rörliga friluftslivets, intressen särskilt skall beaktas.

5 5 Stora delar av planområdet omfattas av riksintresse för friluftslivet enligt MB 4 kap, bild hämtad från Länsstyrelsens hemsida Strandskydd Program för planområdet Miljökonsekvensbeskrivning Trafikutredning Kulturmiljöutredning Ett generellt strandskydd på 100 meter från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd, gäller längs Spångholmsbäcken. Strandskyddet syftar till att trygga allmänhetens tillgång till platser för friluftsliv. Ett planprogram upprättades Sedan programskedet har plangränsen förändrats i sydöst och i norr mot Bara tätort, se Plandata. Därutöver har infartsvägen till området placerats väster om dagens utbredning av Bara tätort i en mer landskapsanpassad sträckning. En rad utredningar har arbetats fram sedan programskedet. I ett tidigt skede i planprocessen beslutades att en Miljökonsekvensbeskrivning skulle arbetas fram för planen. Arbetet har utförts av Ramböll Sverige AB. Miljökonsekvensbeskrivningen är omfattande och utgör därför en separat planhandling. Huvuddragen i miljökonsekvensbeskrivningen sammanfattas längre fram i planbeskrivningen. Eftersom trafikfrågan är högst väsentlig i planen har dessa frågor behandlats särskilt i en utredning gjord av SWECO VBB Delar av utredningen återges längre fram i planbeskrivningen, utredningen i sin helhet bilägges planbeskrivningen. Planområdet ligger i nära anslutning till Torups slott och har en stark historisk koppling till Slottet. I Kulturmiljöutredningen har kulturmiljövärden inom och i anslutning till planområdet översiktligt identifierats och aspekter som är av betydelse för en eventuell golfanläggning har uppmärksammats. Kulturmiljöutredningen har genomförts av Malmö Kulturmiljö Delar av kulturmiljöutredningen återges längre fram i planbeskrivningen. Inventering av växt och djurliv Områdets växt- och djurliv inventerades under vår och sommar 2004 av Naturvårdskonsult Gerell (Rapport ). En sammanfattning av utredningen återges längre fram i planbeskrivningen. Rapporten har även kompletterats sedan det framkommit uppgifter om att lökgrodan påträffats inom planprogrammets

6 planavgränsning. Planområdet har därefter minskats i den nordvästra delen, vilket innebär att det vatten som grodan påträffats i ligger utanför. 6 FÖRUTSÄTTNINGAR, FÖRÄNDRINGAR OCH KONSEKVENSER Golfbanan och PGA PGA National är ett företags- och privatfinansierat golfprojekt som skall ge Sverige och Skåne en golfanläggning av högsta internationella kvalité. Med en Nationalanläggning vill PGA bygga en för Sverige unik Resort -anläggning som skall kunna stå som värd för Ryder Cup Matchen är en av idrottsvärldens allra största evenemang. PGA har funnit att den bästa lokaliseringen för en tränings-, tävlings-, rekreations- och konferensanläggning i Sverige är i Skåne där klimatet medger längsta möjliga säsong. En anläggning av PGA Nationals storlek kräver närhet till storstäder och kontinenten för att få ett tillräckligt stort upptagningsområde. PGA Golfbanan Professional Golfers Association of Sweden (PGA) är en intresseorganisation för tävlingsspelare och tränare, som huvudsakligen försörjer sig på golfen. Organisationen bildades 1932 och har varit delaktig i golfens utveckling i Sverige i princip sedan dess begynnelse. Organisationens huvuduppgift är att verka för att golfens tradition och kultur upprätthålls i harmoni med svensk idrotts allmänna inriktning. PGA utbildar sina medlemmar och skapar förutsättningar för dem att utveckla sin yrkesstatus på golfanläggningarna och/eller att de ges möjlighet att tävla nationellt och internationellt. Inom området planeras tre 18-hålsbanor; The Link s Course, The Lake s Course och The River Course. Banorna skall ha hög internationell standard. Golfbanans anlagda områden utgörs av tees, fairways, greener, bunkrar och övningsområden. Övriga områden skall vara naturmark. Golfbanan kommer att vara naturtrogen med lägre vegetation i form av buskar. Klubbhus och övningsområde för utslag (driving range), närspel (putting green) och med en mindre övningsbana ligger centralt inom övningsområdet och nås från Malmövägen via den nya infarten som passerar väster om Spångholmsgården. Mellan klubbhuset och Spångholmsvägen placeras ett hotell med ca 200 bäddar. Via Malmövägen förväntas bilburna golfare komma västerifrån dels från Yttre Ringvägen och Malmö, dels österifrån Lund, Sturup och Svedala. In bäddad i dungen mellan hotellet och klubbhuset ordnas en besöksparkering för såväl klubbens besökande som hotellets gäster med plats för bilar. Spångholmens gård kommer att omvandlas till kansli för PGA och andra intresseorganisationer kopplade till golf, samt hantera maskinparken för golfbanans behov. Antalet parkeringar kommer här att uppgå till ca 50 stycken. Så länge den tredje banan (River Course) inte är utbyggd, kan man vid tourtävlingar möjliggöra parkering för besökande inom områdets oexploaterade delar. Vid stortävlingar såsom Scandinavian Masters och Ryder Cup kommer avtal om upplåtelse av parkeringsytor att tecknas med olika markägare. Åskådarna bussas därefter in mot Bara och får gå de sista m. Officiella sällskap bussas in till Spångholmen och spelare m fl kan eskorteras med speciellt avsedda bilar in till klubbhuset.

7 Natur Mark och vegetation 7 Planområdet är i sina yttre delar ett mjukt backlandskap, medan de mer centrala delarna är plana och vissa delar har tidigare varit våt/sankmark. Särskilt utmärkande i landskapet ligger några brukade moränkullar söder om Malmövägen och i den södra delen av planområdet finns skogbeklädda kullar. Områdets sammanhängande åkerfält är karakteristiska för godslandskapet. Åkermarken har indelats i en tiogradig skala med hänsyn till produktionsförutsättningarna, ju högre klass desto bättre åkermark. Jordbruksmarken inom det aktuella området har i den norra delen klassificering 8 och i den södra delen klassificering 7. Spångholmsbäcken slingrar sig fram i planområdets nordöstra gräns söder om Värby bys historiska bytomt. Därefter går den uträtad västerut, se vidare under vattenområden. Vy mot Spångholmsvägen. Områdets karaktär skall bibehållas och som helhet skall anläggningen smälta in i landskapsbilden. De utmärkande karaktärsdragen är trädridån mot Bokskogen, Torups slottsmiljö, allén utmed Spångholmsvägen och de stora sammanhängande åkerfälten. Samtliga brukade eller skogsbeklädda kullar inom området kommer att lämnas orörda och bevaras med skyddsbestämmelser. De massomflyttningar som erfordras tas från planerade dammar, se vattenområden, och kommer att rama in hålen med ondulerade kullar och uppbyggda bunkrar. Grusvägarna inom golfbanan kommer att förläggas i lågpunkter (dalar) och döljas av kullarna, se vidare under avsnittet gator och trafik. The Link s Course utformas som en så kallad seasidebana med djupa, branta bunkrar och låg buskvegetation med mindre bäckar som korsar området. Greenerna är stora. The Lake s Course har en mera inlandskaraktär med dammar och sjöar. Greenerna är lite mindre. Bunkrarna har mer släntande kanter och upplevs inte som lika djupa. Inga träd planteras utan även här kompletteras med buskar. The River Course påminner om den sistnämnda. Låga, årstidväxlande buskar. Foto: Ian MacFarlane Lowe

8 8 Högre grässorter i ruffen. Foto: Ian MacFarlane Lowe Golfbanans karaktär gör det möjligt att återskapa delar av den ängs- och våtmarksmiljö som funnits tidigare. Växtligheten kommer att anpassas till regionen och är företrädesvis blommande för att framhäva årstidsväxlingarna. Nya dammar och ogödslade gräsytor kan bidra till en ökad biologisk mångfald. Vattenområden En större bevattningsdamm planeras i golfbanans mitt och en del av den våtmark som en gång funnits inom området återskapas. Dammen ligger strax väster om Alnarpsdalens kanter och bedömningen är att det inte föreligger någon risk för förorening av det område som berör Malmö Stads uttag. Dammen föreslås kläs med lera för att hålla vattnet och vattenytan får variera högst 0,5 meter. Mindre bäckar/diken anläggs i området och vattnet leds till den stora dammen. En mindre damm planeras även i områdets nordöstra del. En dagvattendamm med varierande vattennivå föreslås i planområdets norra del i enlighet med fördjupad översiktsplan för Bara, som vann laga kraft Spångholmsbäcken omfattas av ett dikningsföretag från Spångholmsbäcken föreslås få sitt uträtade förlopp åter slingrande och meandrande genom golfbanan. Bäckens nya sträckning säkras genom planbestämmelse. Inom planområdet föreslås att strandskyddet för Spångholmsbäcken reduceras till 20 meter. Tillgängligheten anses trots detta vara väl tillgodosedd i området, dels genom att golfbaneområdet är tillgängligt för allmän gångtrafik, dels genom att nya gång-, cykeloch ridvägar skapas samtidigt som den befintliga Spångholmsvägen och cykelvägen till Torup bibehålls. Golfbanan är tillgänglig för allmän gångtrafik, framförallt på de grusade stigar som uppförs för golfbanans arbetsredskap och maskiner. Därutöver planeras kompensationsåtgärder längs Spångholmsbäcken öster om planområdet. Området kring bäcken kommer att utgöra ett sammanhängande promenadstråk runt grönområdet öster om golfbanan och upp mot Statarmuséet. I den sydvästra delen planeras nya mindre våtmarker för att öka den biologiska mångfalden i området. Vattnen inom området kommer att vara i kontakt (direkt eller indirekt) med förbindelse till Spångholmsbäcken för vidare befordran till Sege å och Öresund, vilket innebär att dräneringsvatten från greener inte kan släppas direkt ut i dammar eller bäckar. För utbyggnad av bäcken, anläggandet av dammar m m som berör vattenverksamhet inom området erfordras vattendom. Arbetet med detta pågår parallellt med detaljplaneprocessen.

9 9 Fornlämningar Området är fornlämningsrikt och en arkeologisk utredning enligt 2 kap 11 kulturminneslagen är beställd. Huvudinriktningen i planarbetet är att fornlämningarna skall bevaras. Planområdet omfattar fyra registrerade fornlämningar; RAÄ 19-20, 40 och 44 (se plankartans illustration) samt Värby gamla bytomt i områdets norra del. RAÄ 21 ligger utanför områdets norra del.områdena är markerade med forn på plankartan. Karta med fornlämningar markerade Geoteknik och radon I den sydvästra delen av planområdet, i samband med de tre bokbeklädda moränkullarna, ligger sammanhängande isälvsavlagringar (grönt). I väst-östlig riktning ligger ett genomgående ler- (gult) och sandstråk (orange), omgivet av moränskikt (ljusblått). Planområdet ligger inom område betecknat som normalrisk gällande radonhalter.

10 Jordartskarta, SGU Landskapsanpassning Massor som blir över från anläggandet av dammar etc kommer att användas för att förstärka det kuperade landskap i likhet med omgivningarna. De långa sammanhängande horisontlinjerna bibehålls. Banarkitektens erfarenheter är att lite större massförflyttningar ger mindre effekter i landskapet än att med små medel få uppbyggnader som sticker ut från den befintliga terrängformationen. Banans byggs in i landskapet och inte ovanpå. Den totala massflytten har dock minskats från ca m 3 i samrådsskedet till ca m 3 enligt reviderad grading plan från banarkitekten Kyle Phillips. Detaljplanen har tagit fasta på det öppna storskaliga backlandskapet och tillvaratar de siktlinjer som finns idag. Inga nya sammanhängande vegetationsstråk döljer golfbanan från omgivningen. Inga nya större trädgrupperingar sker, utan en lågväxande buskvegetation tillförs området. Spångholmens gård och allé kvarstår och utgör en viktig del ur kulturmiljöhistorisk och landskapbildsmässigt perspektiv. Spångholmsbäcken återges sitt meandrande förlopp, och tidigare våtmarksområden återskapas. Kulturmiljö Malmö Kulturmiljö har på uppdrag av PGA genomfört en kulturmiljöutredning inför den planerade golfanläggningen. Några övergripande synpunkter ur rapporten har framkommit. Ängs- och hagmarker som en gång funnits i den sydvästra delen bör återskapas så att man bygger vidare på samspelet mellan åker och äng. Spångholmens gård och dess omgivning är det centrala och har ett sammanhållet kulturvärde i den västra delen. Landskapets öppna och rätlinjiga karaktär med vägar och alléer bör utgöra en stomme i utbyggnaden. Den karaktär som funnits i den sydvästra delen återskapas så långt det är möjligt och nya dammar och våtmarker skapas. Spångholmens gård bevaras och får en central roll. Landskapets öppna och rätlinjiga karaktär med vägar och alléer bevaras och nya vägar får en mer underordnad roll. Eftersom den gamla gränsen mellan Värbys bymark och Torup inte är synlig i landskapet idag eftersom varken odlingslandskapet eller placeringen av Torupsvägen tagit hänsyn till detta följer inte golfbanans yttre gränser denna historiska gräns. Möjligheten finns däremot att tydliggöra gränsen i landskapet igen genom t ex häckar. Spångholmens gård är karaktärsskapande inom planområdet.

11 11 Friluftsliv och rekreation Golfbanan innebär att de rekreativa möjligheterna i området ökar, dels för golfintresserade men också för andra då en golfbana är mer tillgänglig än dagens jordbruksmark. Den planerade anläggningen innebär ett stort tillskott för golfintresserade personer. Möjligheten att kunna ta sig från centrum ner till golfbanan och vidare genom Bokskogen gör att det sammantaget innebär en förbättring av förutsättningarna för friluftsliv och rekreation. Allemansrätten gäller på golfbanor, med undantag av greener och tees som betraktas som växande gröda. Allemansrätten innebär att man t ex kan korsa en fairway mellan två partier. Den kan dock utsläckas tillfälligt då golfspel pågår. I planbestämmelserna anges särskilt att golfbanan skall vara tillgänglig för allmän gångtrafik. Spångholmsvägen med sin karaktärsskapande allé bibehålls som gång-, rid- och cykelväg till Torup. Längs Torupsvägen föreslås en ny cykelväg för att öka kontakten mellan Bara kyrkby och Torup. För att ytterligare öka tillgängligheten binds dessa vägar ihop av en rid- och gångstig i öst-västlig riktning längs planområdets nordöstra gräns, längs Spångholmsbäcken söder om Värby bytomt. Spångholmsbäcken föreslås åter få sitt lopp meandrande genom planområdet, trots att strandskyddet föreslås upphöra, kan detta bidra till ökad biologisk mångfald. Befintlig gång-, cykel- och ridväg längs Spångholmsvägen är grönmarkerad (grå i svartvitt). Planerade stigar och gång-, och cykelbanor är rödmarkerade (svart i svartvitt). Bebyggelse Bostäder Idag finns fyra privatbostäder längs Spångholmsvägen. Det är kvarvarande arbetarbostäder till Spångholmens gård och kommer även fortsatt att utgöra bostäder. Bebyggelsen utmed vägen är viktig ur ett kulturhistoriskt perspektiv då den utgör en viktig del av förståelsen för jordbruksenheten Spångholmen och dess betydelse. Kompletteringsbebyggelse för golfbanan alternativt bostäder enligt samma struktur med längsgående byggnader mot den alléklädda infartsvägen föreslås. Bevarandebestämmelser för såväl befintlig som tillkommande bebyggelse säkrar ursprungliga volymer, allmän utformning och materialval. Planförslaget inrymmer tre

12 12 fyra nya tomter längs vägen. För att inte ge ett alltför kompakt intryck bebyggs endast ena sida av vägen och ett släpp säkras mellan bebyggelsegrupperna. Utbildningscenter Spångholmens gård kommer i huvudsak att användas till kontors- och utbildningsverksamhet. PGA Sverige kommer att ha sitt huvudkontor och sin huvudverksamhet här. Även andra intresseorganisationer har uttryckt sitt intresse för att etablera sig här. Gården skall bevaras och vid behov kan gården kompletteras med den flygel som en gång funnits, men rivits. Därutöver skall inga större byggnader uppföras inom gården, då dessa skulle förta intrycket av den ursprungliga jordbruksenheten. Parkeringsbehovet beräknas uppgå till ca 50 bilplatser och parkeringen förläggs bakom ekonomibyggnaden i det sydvästra hörnet. Gården nås via en ny tillfart från Malmövägen i denna punkt. Hotell- och konferensanläggning I områdets sydöstra del ligger tre bokklädda kullar, vars mellanrum bör gallras från befintlig högre träd och buskvegetation. Norr om dessa kullar placeras en hotell- och konferensanäggning med ca 200 bäddar. Hotellet får ett naturligt stöd av naturen genom sitt läge intill befintlig skog och med utsikt mot den nya dammen. Området ligger i en lågpunkt i förhållande till Bara samhälle och hotellet kommer inte att synas från Malmövägen och kan liknas vid placeringen av Torups slott. Alternativa lägen dels vid Malmövägen och dels intill Spångholmens gård har gallrats ut p g a den inverkan detta skulle få på landskapsbilden ur kulturmiljösynpunkt. Hotellet kommer att få goda utsiktsmöjligheter över dammen och får ett fint läge mot väster. Byggnaden kommer att vara två våningar hög med möjlighet till tre våningar i begränsade delar. Gestaltningen kan inspireras av slottsarkitekturen med torn och branta tak och fasader kan vara av tegel, fogad natursten och puts förslagsvis i moderna kombinationer med glas. Parkeringsytor planeras strax nordöst om anläggningen där markens beskaffenhet gör det olämpligt att bygga. Hotellet och klubbhuset länkas samman via gemensam infart och parkering. Parkeringen nås från en ny väg parallell, med Spångholmens allé, och går in strax söder om den första skogklädda kullen mot hotellet. Parkeringen samordnas med golfklubbens behov och uppgår till totalt platser. Klubbhus och övriga byggnader Klubbhuset placeras strax intill hotellet med god utblick över större delen av golfbanan. Avgörande för klubbhusets placering är den gängse policyn att efter spelade 9-hål skall man nå klubbhuset för samutnyttjande av toaletter och förtäring. I annat fall måste dessa funktioner placeras i separata byggnader på banan, vilket dels är mer personalkrävande och dels är större ingrepp i naturen. Klubbhuset kommer att innehålla restaurang, omklädningsrum, golfshop, klubblokaler och bagförråd. Byggnaden kommer att utformas i 1-2 våningar. Färgsättning och materialval skall, lika hotellet, anpassas till den lokala traditionen. Maskinhallar och övriga utrymmen för banans skötsel kommer att inrymmas i befintliga ekonomilokaler på Spångholmens gård. Öster om klubbhuset planeras en driving range med tak och tillhörande byggnad för

13 Offentlig och kommersiell service Gator och trafik 13 golftränare etc. Planområdet ligger mycket nära Bara centrum med dagligvarubutik, bibliotek, café, restaurang m.m. Anläggningen förväntas medföra ca 100 nya årsarbetstillfällen. Golfbaneanläggningen kommer av naturliga skäl att alstra mer trafik. I PM Trafikutredning PGA-bana vid Bara, SWECO VBB , framgår att Väg f/d Bara f/d 7380 f/d 3 290f/d Klågerup Väg 108 Väg 841 mot väster Väg f/d Golfanläggning 725 f/d Väg f/d Väg f/d Väg 841 mot öster Trafikflöden år 2010 (fordon/dygn) med PGA-anläggning och anslutning till väg 841. trafikmängden till följd av golfbanan ökar med 8 % väster om respektive 4,5 % öster om Bara. Se illustration nedan. Trafikutredningen i sin helhet bilägges planbeskrivningen. Programsamrådet har utkristalliserat ett infartsläge till anläggningen med infart från Malmövägen strax söder om Skammarpsvägen som lämpligt. En förstudie skall tas fram, där framtida sträckning av väg 841 mellan Kölnan och den planerade golfbanan studeras. Gator och parkering Klubbhus och övningsområde för utslag (driving range), närspel (puttinggreen) och med en mindre övningsbana ligger centralt inom området och nås från Malmövägen via den nya infarten som passerar Spångholmsgården. Via Malmövägen förväntas bilburna golfare komma västerifrån dels från Yttre Ringvägen och Malmö, dels österifrån från Lund, Sturup och Svedala. Intill klubbhuset anordnas en besöksparkering för såväl klubbens besökande som hotellets gäster med plats för bilar. Interna grusvägar anordnas mellan golfhålen för golfspelare, golffordon och banskötarnas maskiner. Gång-, rid- och cykeltrafik Spångholmsvägen leder till Bokskogen och är idag den enda gång- och cykelvägen genom planområdet. En ny cykelväg längs Torupsvägen finns redovisad i översiktsplanen för Bara. Kollektivtrafik Spångholmsvägen med sin karaktärsskapande allé bibehålls som gång-, rid- och cykelväg till Torup. Längs Torupsvägen föreslås en ny gång-, rid- och cykelväg för att öka kontakten mellan Bara kyrkby och Torup. För att ytterligare öka tillgängligheten binds dessa vägar ihop av en rid- och gångstig i öst-västlig riktning längs planområdets nordöstra gräns och längs Spångholmsbäcken söder om Värby bytomt. Ridvägen separeras parallellt med gång- och cykelvägen. Golfbanan nås med kollektivtrafik vid Spångholmsvägen. Under högtrafik trafikeras Bara två gånger i timmen av busslinje 142 mellan Malmö och Klågerup. Hållplatsen kommer troligtvis att flyttas längre västerut samt kompletteras med ytterligare en

14 hållplats inne i Bara centrum. 14 Störningar Risker Teknisk försörjning Sturups flygplats har inom planområdet krav på hinderfrihet och skall skyddas mot åtgärder som försvårar utnyttjandet för luftfarten. I den sydöstra delen tangeras ett område som berörs av flygbuller. För att säkerställa alternativa räddningsvägar till hotellet och klubbhuset bör någon/några av de planerade markvägarna inom golfbanan med kontakt mot Torupsvägen konstrueras för att tåla en belastning av 25 ton. Broar måste även konstrueras för att klara denna typ av fordon, vilket innebär att nuvarande bro måste ersättas eller förstärkas. Svedala kommun har idag två dagvattenledningar från tätorten Bara till Spångholmsbäcken. Svedala kommun antog den 9 juni 2004 en kommuntäckande dagvattenpolicy, som kommer att ligga till grund för golfanläggningens avvattning. Vatten och avlopp kan kopplas till befintliga kommunala ledningar. För PGA:s eget behov erfordras ca tre pumpstationer inom området. Sydkraft AB har flera ledningar som kablas inom området. För hotell, klubbhus och bevattningspumpar kommer troligtvis en ny transformatorstation behöva anläggas.. Befintlig transformatorstation inom den östra delen av Spångholmsgården flyttas norrut. Transformatorstationerna säkras i detaljplanen med E-område. Elförsörjningen samt behov av ytterligare transformatorstationer får utredas under planarbetets gång. Befintliga ledningar Befintliga luftledningar inom området kommer att förläggas i mark i takt med att golfbanan byggs ut. Befintliga luftledningar vid bostadshus längs Spångholmsvägen måste flyttas för att nya bostäder ska kunna uppföras. Befintliga ledningar i mark förses med skyddsområde, u- område om 2,5 meter på ömse sidor. Uppvärmning Konsekvenser av planens genomförande Ekonomiska regionala konsekvenser Flera möjligheter finns för uppvärmning inom området, fjärrvärme finns idag fram till Torups gård och gas finns i Bara tätort. För att belysa effekterna av anläggningens ekonomiska påverkan på kommunen och regionen i samband med t ex Ryder Cup, kan föreslagen anläggning jämföras med Barsebäck Golf & Country Club. En utvärdering av ekonomiska effekter och beteende genomfördes av Resurs AB i samband med Solheim Cup 2003 på Barsebäck. Studien visar att besökare spenderade 59 miljoner kronor, exklusive entréavgifter. Drygt 20 miljoner spenderades på tävlingsområdet och nästan 40 miljoner i regionen. 16 miljoner spenderades på boende, huvudsakligen på hotell. Evenemanget, som pågår fem dagar, skapar sysselsättning för 55 årsanställda. Skatteintäkten var 1,4 miljoner varav 50 % beräknas för Kävlinge kommun. Miljökonsekvensbeskrivning Sammanfattning av MKB, utförd av Ramböll , rev Miljökonsekvensbeskrivningen i sin helhet är en separat planhandling. Anläggandet av golfbanor innebär både positiva och negativa konsekvenser för miljön. Miljökonsekvenserna kan sammanfattas följande:

15 15 Området kommer att få en ny karaktär, jordbruksmark, med tydliga årstidsväxlingar, omvandlas till ett "ständigt grönt" rekreationslandskap med golfbana, vattenspeglar och lägre buskvegetation. Golfbanan kommer att förändra områdets topografi då en stor damm anläggs i dess västra del och marknivåerna höjs mellan 0-3 meter i övriga delar. Dock kommer de stora landformerna att bevaras. Den biologiska mångfalden kommer att öka, läckage av näringsämnen och bekämpningsmedel kommer att minska, liksom jorderosionen. Delen allemansrättslig mark kommer att öka. Riksintresset för områdets värde för natur och kulturmiljön, MB 3 kap 6 kommer att påverkas negativt genom att topografin förändras och marken övergår till annan markanvändning än jordbruk. Riksintresse där turism och friluftsliv ska främjas, MB 4 kap 2, kommer att påverkas positivt genom att området blir mer tillgängligt för det rörliga friluftslivet. Strandskyddet längs Spångholmsbäcken kommer att påverkas negativt, dels genom att en sträcka av den befintliga Spångholmsbäcken läggs igen och att en ny fåra anläggs, dels genom att fem hål går tvärs över bäcken. Dispens från strandskyddsbestämmelserna får sökas hos länsstyrelsen. Skyddsvärda biotoper bedöms inte påverkas. Detaljplanens bestämmelser anger en skyddszon på 20 meter runt småvatten och åkerholmar. Allén längs Spångholmsvägen bedöms inte påverkas. En ny våtmark anläggs i anslutning till ett dike i åkermarken där den akut hotade lökgrodan finns. Allén längs Spångholmsvägen kommer inte att påverkas av den nya entrévägen till golfbana och hotell. Däremot kommer kulturmiljön att påverkas negativt av en ny väg som inte följer enskifteslandskapets rätvinkliga vägstruktur samt av den nya vägen som går parallellt med allén. Ingen beräkning av trafikbuller har gjorts i denna MKB. Trafikökningen till följd av golfbanan och dess anläggningar beräknas år 2010 till ca 750 fordon. Väster om Bara ökar antalet fordon på Malmövägen med ca 560 (8 %) och öster om Bara med 180 (6%) jämfört med nollalternativet. Ökningarna torde inte vara hörbara, såvida bullernivån inte redan i dag ligger kring riktvärdet. Golfbanan skapar arbetstillfällen och kommer förmodligen att innebära en positiv tillväxt av näringarna i Bara. Den kan även bidra till ett ökat bebyggelsetryck i Bara samt till att driva upp fastighetspriser. En fortsatt utredning bör göras för att dokumentera de möjliga fornlämningar som registrerades vid en fältinventering i december Anläggandet av en damm, igenläggande av Spångholmsbäcken och anläggandet av en ny bäckfåra samt uttag av grundvatten för bevattning kräver tillstånd enligt miljöbalken. Ansökan om tillstånd prövas av miljödomstolen. För dränering av greener kräver tillstånd av länsstyrelsen för markavvattning. Medverkande konsulter Ramböll Sverige AB, Miljökonsekvensbeskrivning SWECO VBB, Trafikutredning Naturvårdskonsult Gerell Inventering av växt- och djurliv SWECO FFNS, planbeskrivning, genomförandebeskrivning och plankarta Kyle Phillips, Illustrationsplan och grading plan Christina Zoric-Persson Gunilla Wembe Boel Andersson T f Samhällsbyggnadschef Arkitekt SAR/MSA Fysisk planerare

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING ANTAGANDEHANDLING Dnr 152/08 Stadsbyggnadskontoret Handläggare Jan Kristoferson Tel: 031 315 14 21 Mailadress: jan.kristoferson@molndal.se Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl Del av Östra Eklanda

Läs mer

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Detaljplan för bostadshus inom del av STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) Stenungsund, Stenungsunds kommun Dnr 0194/06-214 Tillhör Kommunstyrelsen i Stenungsund beslut 2009-05-18 108 Agneta Dejenfelt Sekreterare

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Tänkt lokalisering på stranden i rött 1(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar...

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Haparanda med Färjan 2 1(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Avvägning

Läs mer

DETALJPLAN nr 330 Upprättad 1991-03-12 Reviderad 1991-08-05, 1991-09-26 och 1991-10-09 samt Kompletterad 1992-05-27

DETALJPLAN nr 330 Upprättad 1991-03-12 Reviderad 1991-08-05, 1991-09-26 och 1991-10-09 samt Kompletterad 1992-05-27 DETALJPLAN nr 330 Upprättad 1991-03-12 avskrift Reviderad 1991-08-05, 1991-09-26 och 1991-10-09 samt Kompletterad 1992-05-27 1 Del I Godkänd av BN 1991-10-08 Antagen av KF 1991-12-16 LAGA KRAFT 1992-02-06

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1 av 7 DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

PLANBESKRIVNING med genomförandefrågor

PLANBESKRIVNING med genomförandefrågor PLANBESKRIVNING med genomförandefrågor Detaljplan för Lofsdalen 32:19 m.fl. Härjedalens kommun Jämtlands län Upprättad i februari 2014 av Bygg-Teknik i Malung AB Reviderad i maj 2014 samt augusti 2014

Läs mer

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av fastigheten VÄNGSJÖBERG 9:1 och del av 7:15 och 7:21 i Gottröra församling Dnr

Läs mer

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 DP 1730 2010-02-16 Dnr 2009/285-BN 213 Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2008/192 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSHANDLING 2012-09-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 3 OM DETALJPLAN... 3 HANDLINGAR... 3 INLEDNING...

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G 1 Diarienummer 2006/0082 214 Detaljplan för NÄSET, Etapp 2 Kinna 24:169 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands Län P L A N B E S K R I V N I N G UPPRÄTTAD 2006-05-04 reviderad 2006-11-30, 2007-05-07 Plan-

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Samrådshandling Maj 2014 Sektorn för samhällsbyggnad Detaljplan för BJÖRRÖD 1:199 M FL i Landvetter, Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun Upprättad i januari 2008 reviderad i mars 2008 Miljö- och byggnämnden antog planen 2008-04-29 87. Planen vann laga kraft 2008-05-20

Läs mer

DEL AV UTTERBYN 1:193 (SAHLSTRÖMSGÅRDEN) PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

DEL AV UTTERBYN 1:193 (SAHLSTRÖMSGÅRDEN) PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN Uppdragsnr: 10109847 1 (7) DETALJPLAN FÖR DEL AV UTTERBYN 1:193 (SAHLSTRÖMSGÅRDEN) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning

Läs mer

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö 4.6 ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil. Samhället har vuxit upp kring en hållplats

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3 Dnr: SBK 2009/167 Copyright BLOM Pictometry Planbeskrivning Detaljplan för del av Malmudden Svartholmen 3 Luleå kommun Norrbottens län Samrådshandling 2012-01 1 Innehåll Handlingar 3 Planens syfte och

Läs mer

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING FÖR HYLTEGÄRDE 2:2 OCH DEL AV 2:3, KOMMUN Bouleklubben Handlingar Plan och genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Fastighetsförteckning 1 2

Läs mer

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel.

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel. Datum Dnr: 2011-01-28 KS 25/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl 1(14) ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE FUNÄSDALEN 32:25, m fl HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN UPPRÄTTAD 2009-06-11 REVIDERAD 2010-05-06 Planområdet Planförfattare:

Läs mer

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 Detaljplan för BERGHEM 16:2 Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättat 2010-11-01, reviderad 2011-04-04 Planarkitekt Åsa Svensson 1 (8) HANDLINGAR

Läs mer

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN14/86 Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186 Stavsjö Nyköpings kommun Samrådshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN 14/86 2/11 Planhandlingar Detaljplanen består av

Läs mer

TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun

TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun 1 Detaljplan för Byalaget 27 Samråd- och granskningshandling Dnr Ädh Dnr ByggR TILLBYGGNAD AV ENBOSTADSHUS I KARLSUND Östersunds kommun PLANBESKRIVNING SAMRÅD- OCH GRANSKNINGSHANDLING Samråd/granskning

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Dnr: 617/07-315 Hemmeslöv 7:4 i Hemmeslöv, Båstads kommun

Ändring av detaljplan för del av Dnr: 617/07-315 Hemmeslöv 7:4 i Hemmeslöv, Båstads kommun Ändring av detaljplan för del av Dnr: 617/07-315 Hemmeslöv 7:4 i Hemmeslöv, Båstads kommun Plan- och genomförandebeskrivning PLANAVDELNINGEN BÅSTADS KOMMUN 2(6) Ändring av detaljplan för del av Hemmeslöv

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 1 (8) NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar Håbo kommun, Uppsala län ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Kv Tjädern (Sofieberg)

Kv Tjädern (Sofieberg) Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING 2009-00007-214 (P09006) Arkivnummer: P1583 B Detaljplan för Kv Tjädern (Sofieberg) inom stadsdelen Tälje i Södertälje Upprättad 2010-02-10 LAGAKRAFTHANDLING Handlingar

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling 54 Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun Markanvändning och bebyggelseutveckling Tätorterna Ellenö Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 km söder om Färgelanda.

Läs mer

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Malung-Sälens kommun Dalarna län Upprättad i december 2014 av Bygg-Teknik i Malung AB Instans Datum Beslut om samråd BN 2014-06-25 Beslut om

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning 1 tillhörande detaljplan för del av Vimmerby 3:3, del av ALV:s stugby SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-32 Planbeskrivning Miljö- och byggnadsförvaltningen 2 Inledning En planbeskrivning skall underlätta förståelsen

Läs mer

PIREN TILL STORTÅNGSKÄR

PIREN TILL STORTÅNGSKÄR Detaljplan för Antagandehandling Antagen av Miljö- och Byggnämnden 2001-03-19 Sotenäs kommun, 2004-04-22. Justerad 2004-04-22 Laga kraft 2006-12-07. PIREN TILL STORTÅNGSKÄR Kungshamn, Sotenäs kommun PLANBESKRIVNING

Läs mer

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län.

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. 2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. PLANBESKRIVNING HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan för fast. Saxnäs 1:243, Saxnäs Center AB, Färjestaden

Detaljplan för fast. Saxnäs 1:243, Saxnäs Center AB, Färjestaden 1 Detaljplan för fast. Saxnäs 1:243, Saxnäs Center AB, Antagen av Kommunstyrelsen i Mörbylånga Kommun 2013-03-12 56 Beslutet vann laga kraft 2013-04-09 2 Handlingar Till detaljplanen hör följande handlingar:

Läs mer

BESKRIVNING ÖVER OMRÅDESBESTÄMMELSER

BESKRIVNING ÖVER OMRÅDESBESTÄMMELSER 1 Plan och miljökontoret Dnr: 2007-0709-214 ANTAGANDEHANDLING Del av MJÖLKENABBEN 1:4, SIRKÖN TINGSRYDS KOMMUN, KRONOBERGS LÄN BESKRIVNING ÖVER OMRÅDESBESTÄMMELSER HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Upprättad 2004-05-26. Planens syfte och huvuddrag. Avvägning enligt miljöbalken

Upprättad 2004-05-26. Planens syfte och huvuddrag. Avvägning enligt miljöbalken PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av fastigheten SUNDSÖR 2:1 i Nykvarns kommun Upprättad 2004-05-26 Handlingar Detaljplanen utgörs av plankarta i skala 1:2000 med planbestämmelser. Till detaljplanen hör

Läs mer

DETALJPLAN för del av STUVERUM 1:6, Lofta i Västerviks kommun LEIF LEANDERTZ ARKITEKTKONTOR AB. Leif Leandertz SAMRÅDSHANDLINGAR:

DETALJPLAN för del av STUVERUM 1:6, Lofta i Västerviks kommun LEIF LEANDERTZ ARKITEKTKONTOR AB. Leif Leandertz SAMRÅDSHANDLINGAR: DETALJPLAN för del av STUVERUM 1:6, Lofta i Västerviks kommun SAMRÅDSHANDLINGAR: Plankarta i skala 1:2000 och grundkarta Illustrationskarta Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av. Detaljplan. Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå

PLANBESKRIVNING. RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av. Detaljplan. Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå 1 PLANBESKRIVNING Detaljplan RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå 2 RIKSGRÄNSEN 1:11 RIKSGRÄNSEN 1:1, del av Kiruna kommun

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 1 (8) NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Bålsta 1:614, del av, Bålsta, förskola Ullevivägen, Håbo kommun, Uppsala län UTSTÄLLNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för Idre Himmelfjäll, Skidområde (del av Foskros 10:6) Älvdalens kommun Dalarnas län

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för Idre Himmelfjäll, Skidområde (del av Foskros 10:6) Älvdalens kommun Dalarnas län Detaljplan för Idre Himmelfjäll, Skidområde (del av Foskros 10:6) Älvdalens kommun Dalarnas län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING MARS 2010 1 Detaljplan för Idre Himmelfjäll, Skidområde

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

Start-PM. Ärendet. 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541. Planutskottet. Detaljplan för Västra Bosön

Start-PM. Ärendet. 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541. Planutskottet. Detaljplan för Västra Bosön 2014-07-31 Dnr MSN/2014:541 Planutskottet Start-PM Detaljplan för Västra Bosön Ärendet Idag finns områdesbestämmelser som omfattar Västra Bosön. Bestämmelsernas syfte är att bevara den kulturhistoriskt

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 01634/203 FASTIGHETEN VASATORP 1:6 HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ägaren till Vasatorps gård inkom den 25 oktober 2013 (reviderad ansökan inkom den 15 januari 2014) med ansökan

Läs mer

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk 1(8) Miljö- och Byggnämnden Kiruna kommun Upprättad i mars 2004 Reviderad juni 2004 PLANBESKRIVNING Handlingar Planens

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad -

PLANBESKRIVNING. Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Dnr 2011SBN1258 1 (14) Samhällsbyggnadsförvaltningen PLANBESKRIVNING Tallparksgården, Öregrund Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad 2014-03-11 Reviderad - Detaljplanen omfattar följande handlingar:

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 Ändring genom tillägg till detaljplan för Gredelby 7:75, Knivsta kommun Enkelt planförfarande ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Nysättra 11:25 i Roslagsbro-Vätö församling

Detaljplan för del av fastigheten Nysättra 11:25 i Roslagsbro-Vätö församling SAMRÅDSFÖRSLAG 2009-06-16 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2010-02-01, rev 2010-04-12 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av fastigheten Nysättra 11:25 i Roslagsbro-Vätö församling Dnr 06-10252.214 Ks 07-566 LANBESKRIVNING

Läs mer

PLANBESKRIVNING. DETALJPLAN FÖR DEL AV BJÖRKFORS 1:64 och DEL AV BJÖRKFORS 1:397. november 2014 ENKELT PLANFÖRFARANDE

PLANBESKRIVNING. DETALJPLAN FÖR DEL AV BJÖRKFORS 1:64 och DEL AV BJÖRKFORS 1:397. november 2014 ENKELT PLANFÖRFARANDE SAMRÅDSHANDLING Dnr:2011.0712 315 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV BJÖRKFORS 1:64 och DEL AV BJÖRKFORS 1:397 november 2014 ENKELT PLANFÖRFARANDE Storumans Kommun Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1453 B Detaljplan för Hölöskolan 3 m fl inom Hölö/Mörkö kommundel i Södertälje

PLANBESKRIVNING 1453 B Detaljplan för Hölöskolan 3 m fl inom Hölö/Mörkö kommundel i Södertälje SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Plan och Bygg 1(9) PLANBESKRIVNING 1453 B Detaljplan för Hölöskolan 3 m fl inom Hölö/Mörkö kommundel i Södertälje Upprättad 2006-08-07 Handlingar Detaljplanen utgörs av plankarta

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE

NORMALT PLANFÖRFARANDE 1 (7) NORMALT PLANFÖRFARANDE LAGA KRAFT 2009-03-25 Detaljplan för Harvägen, Eneby 1:122 m. fl. Håbo kommun, Uppsala län ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta

Läs mer

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha.

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha. Granskningshandling Dnr: BN 2014/12 215 Ändring 2 av del av detaljplan S 35 för Stranden 19:7 i Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING januari 2015 Handlingar Planbeskrivning (denna handling), januari

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling TÄTORTERNA Markanvändning och bebyggelseutveckling ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil.

Läs mer

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse Bilagor Fastighetsförteckning oktober 2011 Grundkarta DETALJPLAN - UTSTÄLLNINGSHANDLING för Hällekis

Läs mer

Naturvårdens intressen

Naturvårdens intressen Naturvårdens intressen I Motala är det alltid nära till naturen. Inom Motala tätort är så mycket som en tredjedel av landarealen grönytor, med skiftande kvalitet och betydelse för boendemiljön och för

Läs mer

MILJÖ- OCH STADSARKITEKTKONTORET 2007-11-14 UTSTÄLLNINGSHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE

MILJÖ- OCH STADSARKITEKTKONTORET 2007-11-14 UTSTÄLLNINGSHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE sida 1 (9) DETALJPLAN FÖR OMRÅDE VID PILUDDEN FILIPSTADS KOMMUN MILJÖ- OCH STADSARKITEKTKONTORET 2007-11-14 PLANBESKRIVNING DNR: P 1/00 UTSTÄLLNINGSHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE HANDLINGAR Till planen

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping 1(11) P LANBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Pelikanen 25 inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 4 juni 2010 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2010-09-07,

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun SAMRÅDSHANDLING 2015-10-09 Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Samrådshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Soon Hammarström, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Kattfoten 2, 3 och del av Näsby 51:2 samt del av Kumla 3:1264 i Skälsätra.

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

Brygga och bad vid Trinntorp

Brygga och bad vid Trinntorp Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Brygga och bad vid Trinntorp Del av fastigheterna Trinntorp 1:1, Brevik 1:1 och Brevik

Läs mer

Detaljplan för Härnö-Solum1:13

Detaljplan för Härnö-Solum1:13 PLANBESKRIVNING SAMRÅD DNR: SAM15-2624-214 2016-05-13 Detaljplan för Härnö-Solum1:13 Härnösands kommun, Västernorrlands län ALLMÄNT Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR 1(9) Detaljplan för Söbacken 1:17 Stenungssunds kommun Västra Götalands län ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planen hör följande handlingar: - fastighetsförteckning - plankarta

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2014-11-28 Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 PLANBESKRIVNING P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E L

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1(6) DETALJPLAN FÖR ÖVERBYN 2:165 M FL (ABBAS STUGBY & CAMPING) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

PLANBESKRIVNING 1(6) DETALJPLAN FÖR ÖVERBYN 2:165 M FL (ABBAS STUGBY & CAMPING) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1(6) DETALJPLAN FÖR ÖVERBYN 2:165 M FL (ABBAS STUGBY & CAMPING) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden

Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S. Detaljplan för Småhus vid Mjärden Samrådshandling Enligt PBL (1997:10) Dnr Btn 2011/0694-214:S Detaljplan för Småhus vid Mjärden omfattande del av fastigheten Norrtil 3:1 i Sigtuna stad och kommun, Stockholms län ÖVERSIKTSKARTA PLANOMRÅDE

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

PLANBESKRIVNING DP 150

PLANBESKRIVNING DP 150 1 (8) PLANBESKRIVNING DP 150 DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, STORA KALVÖ, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN LAGA KRAFT 2014-07-24 2 (8) DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

Läs mer

Kv. Sjöjungfrun (Sjöjungfrun 4-9), Gällivare

Kv. Sjöjungfrun (Sjöjungfrun 4-9), Gällivare Detaljplan för Kv. Sjöjungfrun (Sjöjungfrun 4-9), Gällivare Gällivare kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration. Plankartan blir juridiskt bindande

Läs mer

Detaljplan för Gällö samhälle

Detaljplan för Gällö samhälle Bräcke kommun, Jämtlands län Upprättad 2014-08-29 Samråd 2015-04-16 Granskning Antagen Laga kraft.. Planförfattare: Ulf Alexandersson Stadsarkitekt PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av plankarta

Läs mer

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 Granskningshandling Planbeskrivning Detaljplan för Palsternackan 2 m.fl. inom stadsdelen Huvudsta,

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Välkomna till info-träff, VA samt detaljplan för Ekensholm 4:1, Grundby 3:3, Kullersta 1:5 med flera Mälarstranden

Välkomna till info-träff, VA samt detaljplan för Ekensholm 4:1, Grundby 3:3, Kullersta 1:5 med flera Mälarstranden Välkomna till info-träff, VA samt detaljplan för Ekensholm 4:1, Grundby 3:3, Kullersta 1:5 med flera Mälarstranden Anna Ekwall, Petter Skarin och Mari Lundkvist från planavdelningen Detaljplanering Planprocessen

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G NYBRO KOMMUN PLANBESKRIVNING 1(7) Detaljplan för Kv Stinsen i Nybro, Nybro kommun P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: plankarta med bestämmelser

Läs mer

planprogram 2012-11-27 Detaljplan för KUNGBÄCK 1:38 m. fl. (Stensvik) Strömstads kommun, Västra Götalands län 1. (12)

planprogram 2012-11-27 Detaljplan för KUNGBÄCK 1:38 m. fl. (Stensvik) Strömstads kommun, Västra Götalands län 1. (12) planprogram --7 Detaljplan för KUNGBÄCK :38 m. fl. (Stensvik) Strömstads kommun, Västra Götalands län. () Innehållsförteckning INLEDNING 3 Bakgrund Planens syfte och huvuddrag PLANDATA 3 Läge, areal och

Läs mer

Planhandlingarna består av: Plankarta, skala 1:1000, med planbestämmelser. Samrådsredogörelse

Planhandlingarna består av: Plankarta, skala 1:1000, med planbestämmelser. Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för Säters Camping (Säter 4:24) mm Säters kommun, Dalarnas län HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Plankarta, skala 1:1000, med planbestämmelser Samrådsredogörelse

Läs mer

Detaljplan för Frösö Camping och stugby Valla 11:50 m fl Östersunds kommun

Detaljplan för Frösö Camping och stugby Valla 11:50 m fl Östersunds kommun Detaljplan för Frösö Camping och stugby Valla 11:50 m fl Östersunds kommun 1 Antagandehandling Dnr Ädh 1837/2008 Dnr planmodul: P 08/0026 ANTAGANDEHANDLING Planhandlingarna består av: - Plankarta med planbestämmelser

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DJULÖ SKOLA OMFATTANDE FASTIGHETERNA DJULÖ 1:172 M.FL., KATRINEHOLMS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DJULÖ SKOLA OMFATTANDE FASTIGHETERNA DJULÖ 1:172 M.FL., KATRINEHOLMS KOMMUN 1 (7) PLANBESKRIVNING tillhörande DETALJPLAN FÖR DJULÖ SKOLA OMFATTANDE FASTIGHETERNA DJULÖ 1:172 M.FL., KATRINEHOLMS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING Katrineholms kommun 2 (7) Upprättad på Stadsarkitektkontoret

Läs mer

Program för detaljplan

Program för detaljplan Detaljplaneprogram för nya bostäder inom fastigheterna Sjuntorps tätort Trollhättans kommun Program för detaljplan Samrådshandling Contekton Arkitekter Fyrstad AB Uprättad i oktober 2010 Sjuntorps tätort

Läs mer

Bönan 4:6, Strandgården

Bönan 4:6, Strandgården PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2011-02-03 Antagen av BMN: 2011-03-23 Dnr: 10BMN273 Laga kraft: 2011-04-21 Handläggare: Henry Grew Bönan 4:6, Strandgården Detaljplan för bostadsändamål Gävle kommun,

Läs mer

7.5.7 Häckeberga, sydväst

7.5.7 Häckeberga, sydväst 7 och analys Backlandskapet i sydvästra delen av Häckeberga 7.5.7 Häckeberga, sydväst Naturförhållanden Den sydvästra delen av Häckeberga naturvårdsområde består av ett omväxlande halvöppet backlandskap

Läs mer

Planbeskrivning 2012-08-09 Normalt förfarande Antagandehandling. Detaljplan för bostad (Ugglum 3:57, 3:61 och 7:21) 2010:137

Planbeskrivning 2012-08-09 Normalt förfarande Antagandehandling. Detaljplan för bostad (Ugglum 3:57, 3:61 och 7:21) 2010:137 Planbeskrivning 2012-08-09 Normalt förfarande Antagandehandling Detaljplan för bostad (Ugglum 3:57, 3:61 och 7:21) 2010:137 1. PLANHANDLINGAR - Plankarta i skala 1:400, skala 1:800 dat 2012-08-09 - Illustrationskarta

Läs mer

FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR BLÅSIPPAN 28, TULLINGE, BOTKYRKA KOMMUN LAGA KRAFT den 2015-04-17 Botkyrka kommun Planenheten

FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR BLÅSIPPAN 28, TULLINGE, BOTKYRKA KOMMUN LAGA KRAFT den 2015-04-17 Botkyrka kommun Planenheten 2015-02-11 E 45-43 FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR BLÅSIPPAN 28, TULLINGE, BOTKYRKA KOMMUN LAGA KRAFT den 2015-04-17 Botkyrka kommun Planenheten... PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Flygfoto SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Läs mer

Detaljplan för Svaneholm 2:2 m fl i Skurup, Skurups kommun

Detaljplan för Svaneholm 2:2 m fl i Skurup, Skurups kommun 1(6) Detaljplan för Svaneholm 2:2 m fl i Skurup, Skurups kommun Handlingar Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser Fastighetsförteckning Handelsutredning (finns tillgänglig

Läs mer

Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås

Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås Elisabeth Lindblad 021-39 15 09 DP 1660 2010-02-16 Dnr 07:10058-BN 540 Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 1 LAGAKRAFTHANDLING Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 Funäsdalen 13:32 och 77:5, Funäsdalen HÄRJEDALENS KOMMUN, Jämtlands län MBN 290 PLAN 0041/2010 Planförfattare

Läs mer

DETALJPLAN för del av BYN 1:4 "SÅNGHUSVALLEN 1" Ås, Krokoms kommun

DETALJPLAN för del av BYN 1:4 SÅNGHUSVALLEN 1 Ås, Krokoms kommun DETALJPLAN för del av BYN 1:4 "SÅNGHUSVALLEN 1" Ås, Krokoms kommun BESKRIVNING AV PLANEN OCH DESS MILJÖKONSEKVENSER 1 PLANHANDLINGAR Planhandlingarna består av denna beskrivning med bl.a. redovisning av

Läs mer

PLANBESKRIVNING Tillhörande detaljplan för Munkeby 1.63 m.fl. i Uddevalla kommun.

PLANBESKRIVNING Tillhörande detaljplan för Munkeby 1.63 m.fl. i Uddevalla kommun. Sid 1/ 5 REGISTRERINGSDATUM Antagandedatum: 2012-04-19 Lagakraftdatum: 2012-12-19 Arkivnr: DR 108 ANTAGANDEHANDLING Upprättad 2011.12.13 Reviderad 2012.04.19 Bilaga till Geoteknisk utredning avseende PM

Läs mer

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser.

Planhandlingen utgörs av denna planbeskrivning samt en plankarta i skala 1:1 000 med tillhörande bestämmelser. Antagandehandling 2010-12-06 Dnr 2009/2094 Detaljplan för del av Gyljeryd 1:3 (Kärleksudden) Mullsjö Mullsjö kommun Godkännande: 2010-10-26, 77, BN Antagande: 2010-12-21, 152, KF Laga kraft: 2011-07-21

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Blidö 1:517, Haraldsgård, i Blidö församling

Detaljplan för fastigheten Blidö 1:517, Haraldsgård, i Blidö församling SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-06-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2011-04-26, rev. 2012-04-18 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för fastigheten Blidö 1:517, Haraldsgård, i Blidö församling Dnr: 07-103 09.214 Ks: 07-1781 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Veronica Sjögren PBN 2013-1773 018-727 47 64 Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-01-03 Kartbild som

Läs mer

Nyexploateringen drivs som ett samverkansprojekt där både kommunen, Arvidsjaurhem och privata fastighetsägare berörs.

Nyexploateringen drivs som ett samverkansprojekt där både kommunen, Arvidsjaurhem och privata fastighetsägare berörs. DETALJPLAN FÖR KV. LOMMEN Arvidsjaurs kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration,. Plankartan blir juridiskt bindande när detaljplanen vinner laga kraft.

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 Detaljplanen har varit på samråd under tiden den

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Del av Slite 4:11 m fl

Del av Slite 4:11 m fl Stadsarkitektkontoret Förslag till detaljplan för Del av Slite 4:11 m fl Gotlands kommun Stadsarkitektkontoret 2009-06-17 Stadsarkitektkontoret tidplan planbeskrivning Detaljplanen består av följande

Läs mer

Forsbacka 1:33 mfl, Forsbacka kraftstation

Forsbacka 1:33 mfl, Forsbacka kraftstation PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-04-28 Antagen av BMN: 2010-06-23 Dnr: 09BMN1175 Laga kraft: 2010-07-21 Handläggare: Thobias Nilsson Forsbacka 1:33 mfl, Forsbacka kraftstation Detaljplan för nytt

Läs mer

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Godkänt av BN 2007-11-26 255 PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Maj 2007, kompletterat i november 2007 1(5) Planprogram UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL I INSJÖN

Läs mer

DETALJPLAN FÖR LYCKORNA 2:214 OCH 2:224 LYCKORNAS BÅTVARV UDDEVALLA KOMMUN ANTAGANDEHANDLING

DETALJPLAN FÖR LYCKORNA 2:214 OCH 2:224 LYCKORNAS BÅTVARV UDDEVALLA KOMMUN ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR LYCKORNA 2:214 OCH 2:224 LYCKORNAS BÅTVARV UDDEVALLA KOMMUN ANTAGANDEHANDLING Upprättad av Arkitekt Lars Jansson AB den 22 november 2006 Reviderad den 6 september 2007 samt den 17 april

Läs mer