SLUTRAPPORT 2013/10/ /11/18. Cássandra Winther

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SLUTRAPPORT 2013/10/29 2014/11/18. Cássandra Winther"

Transkript

1 SLUTRAPPORT 2013/10/ /11/18 Cássandra Winther

2 Innehåll Projektidé och bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Metod... 3 Mål... 5 Resultat under perioden 2013/ / Beviljade projekt 2013/ / U-lag Ungdomar på landsbygden Tankar om projektets utformning... 11

3 Projektidé och bakgrund Leader Skånes Ess startade upp Paraply ungdom 2009 och projektet har fokuserat på att lyfta landsbygdsutveckling ur ett ungdomsperspektiv. Projektets huvudsakliga idé har varit att ge ungdomar möjlighet till delaktighet i utvecklingen på landsbygden och se sina möjligheter att medverka till livskvalitet på sina orter. Projektet har sedan 2011 haft en projektledare anställd på 50 %. Projektledare Veronika Ekstrand lämnade sin tjänst som projektledare i augusti 2013 och Cássandra Winther övertog tjänsten från och med 29 oktober Ytterligare beskrivning om projektidé och bakgrund finns i Veronikas slutrapport samt i projektplanen. Syfte Syftet med Unga Ess har sedan starten varit att ungdomar inom de aktuella kommunerna ska kunna bidra till utvecklingen på sina orter och vara en del i att skapa en meningsfull vardag för unga på landsbygen. De övergripande syftena är enligt projektbeskrivningen som följer: De unga ska verka och bo kvar på landsbygden De unga får en stolthet för bygden de bor i De unga får drivkraft och tron på att de kan. Målgrupp Unga Ess har riktat sig till åldersgruppen i Östra Göinge, Osby, Kristianstad och Bromölla. Metod När ungdomar har tagit kontakt med Unga Ess via mail, telefon eller vid träffar på skolor och fritidsgårdar har ett första möte bokats in för att hjälpa dem igång. Några av grupperna har visat otroligt driv och målmedvetenhet redan vid första mötet medan andra grupper har behövt lite längre tid och mer hjälp. Vid första mötet har samtliga blanketter presenterats och ungdomarna har fått en genomgång av hur det är att driva ett delprojekt. Vissa grupper har sedan fyllt i sina ansökningar självständigt medan andra har ringt och bett ungdomscoach komma ut för att hjälpa till. När ansökningarna har lämnats in till Unga Ess har de skickats vidare till U-lag som har gett sina synpunkter på projekten, i de fall då det inte varit möjligt att planera in ett U-lagsmöte har kommunikationen med representanterna skett via Facebook där vi haft en dialog kring de flesta ansökningarna. Varje projekt har dessutom beskrivits för verksamhetsledare Kerstin Hallenborg och fått godkännande innan de har godkänts av Unga Ess. Godkännande och avtal har skrivits med ungdomarna när ansökningarna har blivit godkända.

4 Vid detta tillfälle har ungdomarna informerats om hur den ideella tiden räknas, att de ska dokumentera, spara kvitton och så vidare för att förenkla inför slutredovisning. När projektgrupperna har börjat arbeta med sina projekt har de sedan haft olika mycket kontakt med Unga Ess och ungdomarna har själva fått styra hur stor inblandning ungdomscoachen/projektledaren har haft. Vissa har föredragit handledning och stöd via mail och telefon medan andra har velat planera in möten och träffar. I vissa fall har dialog förts med föräldrar och fritidsledare som i sin tur har hjälpt ungdomarna ute i byarna mellan mötena med Unga Ess. Arbetet med projektet har till stor del fokuserat på att marknadsföra Unga Ess och söka upp målgruppen. De ungdomar som har varit mest drivna har varit de som på eget initiativ har sökt kontakt med Unga Ess. De som har kommit i kontakt med Unga Ess genom informationsträffar på skolor och fritidsgårdar har inte haft samma driv och målmedvetenhet. Nedan följer en lista på de kanaler och sätt som har använts för att nå ut till ungdomarna: Facebook. FB-sidan blev den viktigaste plattformen och antalet gillare ökade från 70 stycken till cirka 200 första månaden vilket gjorde mycket nytta. Många som hört av sig har sett Unga Ess på Facebook. Just nu är det över 300 som gillar sidan och det kan därav vara en bra idé att ha kvar sidan för en framtida ungdomssatsning och enbart ändra namn på den när det blir aktuellt med något nytt. Affischer Information sattes upp på skolor, fritidsgårdar, i affärer och på caféer. Informationsträffar på skola Kontakt togs med många skolor inom kommunerna men enbart en skola, Göingeskolan i Broby, bjöd in Unga Ess. Ungdomscoach/projektledare fick låna eleverna en stund på morgonen, ena dagen årskurs 7 och andra dagen årskurs 8, och gjorde en kort presentation av Unga Ess i aulan. Ett par grupper blev intresserade av att driva projekt efter informationsträffarna men det blev aldrig några projekt. Träffar på fritidsgårdar Vissa av fritidsgårdarna hade redan haft ett par Unga Ess-projekt när ny projektledare tog över och var inte lika entusiastiska att driva projekt igen eftersom ungdomarna inte haft ork och lust att driva projekten hela vägen. De fritidsgårdar som inte hört talas om Unga Ess tidigare ville komma igång med projekt direkt och fritidsledarnas entusiasm smittade av sig på ungdomarna som sedan började planera och skriva ansökan.

5 Mailutskick Under första månaderna skickades mail till klubbar, föreningar, politiker, grupper och så vidare. Några tog kontakt och bjöd in till möten, andra hörde av sig och ville veta mer för att kunna informera vidare. Media Kristianstadsbladet, Lokaltidningen och Allt om Göinge/Allt om Osby har varit angelägna om att skriva om Unga Ess. När nya projekt har dragits igång har information sänts ut till samtliga tidningar. Radio Kristianstad har uppdaterats allt eftersom nya projekt har startats upp. Hemsida Hemsidan fräschades upp, fick ett nytt utseende och en blogg där det skrevs lite om de olika projekten. Mål Det övergripande målet med Unga Ess har varit att ge ungdomar möjlighet att utveckla landbygden. Detta genom att: Bevilja minst 20 ungdomsprojekt Bilda ett U-lag med representanter från fyra kommuner Bidra till att ungdomar på landsbygden upplever att de har möjlighet att utveckla sina idéer och sin hembygd Bidra till att ungdomar upplever att livskvaliteten på landsbygden ökat Den egna målsättningen för perioden 2013/ /09 var att arbeta med den geografiska spridningen och nå ut till de byar som ännu inte tagit del av möjligheten att driva projekt. Målet var dessutom att lyckas inspirera till minst tio nya projekt innan projektet avslutades. Resultat under perioden 2013/ /12 Tankesättet av unga för unga har väglett arbetet och stor vikt har lagts vid att det är ungdomarna som har visionerna och idéerna. Unga Ess har beviljat 42 ungdomsprojekt sedan starten år 2011 och cirka 145 ungdomar har suttit i de olika projektgrupperna. Under perioden som denna rapport beskriver har 11 projekt startats upp och cirka 30 ungdomar varit projektledare för delprojekten. Det har varit stor variation på projekten och grupperna har startat upp allt från idrottsprojekt till bilutställning, ungdomsmötesplatser och buggkurser. Ungdomarna som drivit projekten har varit olika självgående, de äldre ungdomarna har varit mer benägna att hugga i och ta initiativ medan de yngre har behövt mer stöd från andra vuxna när projektledare inte har funnits till hands.

6 Fritidsledare, föräldrar och andra vuxna har varit mycket viktiga i de fall där ungdomarna har varit under 18 år. På de orter där det inte funnits fritidsgårdar och engagerade fritidspedagoger har det varit svårt att få igång projektgrupper. Två av fritidsgårdarna, Åhus och Osby, har haft mycket aktivitet genom olika Unga Ess-projekt, personalen har dock inte varit lika intresserade av att driva projekt under denna sista etapp av projektet. Detta eftersom de i många av projekten stått med pappersarbete och annat som ungdomarna inte fullföljt av olika anledningar. Ute i byarna finns många exempel på vuxna som har ställt upp med allt från att hålla kiosken på idrottsplatsen öppen till att köra runt på hästar till olika ridbanor. Men det finns också exempel på politiker, anställda inom kommunerna och så vidare som fått höra om denna ungdomssatsning och om de summor som ungdomarna haft möjlighet att söka men som inte har gjort någonting mer med informationen. Ungdomar har ringt runt, blivit skickade hit och dit utan att få tag i någon vuxen som tagit på sig att hjälpa till och lyssna på ungdomarnas önskemål och tankar. Detta framstår som den största utmaningen i arbetet med projektet, det vill säga att få med andra vuxna som vill samla ungdomar, som hör av sig och kan låna ut sin lokal till en billig peng eller som kan tänka sig att hjälpa dem att hålla igång aktiviteten efter att det ekonomiska stödet från Unga Ess tagit slut. Projekten har bidragit till att många ungdomar inom vårt område har haft roliga saker att göra på sin hemort. De har visat på stor kreativitet och inspirerat både mig och andra med sina idéer och visioner. Beviljade projekt 2013/ /09 Bilutställning Lönsboda Oscar och Philip anordnade en bilutställning som blev otroligt lyckad! 60 utställare och flera hundra besökare i alla åldrar. Flera lokaltidningar skrev om deras projekt och de medverkade även i radio där de berättade om hur de gått tillväga. Killarna har redan nu kontakt med sponsorer och samarbetspartners som vill anordna en bilträff även nästa vår.

7 Buggkurs Glimåkra Ida och Monia startade upp buggkursen i Glimåkra. De tog kontakt med en kvinna som tävlat och lärt ut dans i många år, hon ställde upp och önskade ingen ersättning. Ungdomar från 16 och uppåt deltog i kursen, längre fram anslöt även vuxna dansare och under avlutningskvällen var det en härlig mix av generationer på dansgolvet. Deltagarna berättade att de var lite blyga i början, mot slutet av kursen hade dock många av deltagarna vågat sig ut och dansa även på andra ställen. Monia och Ida har ett intresse för att fortsätta kursen och tränaren som ställde upp kan tänka sig att fortsätta, om de lyckas hyra lokalen för en rimlig summa är det möjligt att det blir mer dans framöver. Östra Göinge Fotbollscamp Everöds IF ungdomsutveckling Rasmus drog igång sitt projekt för att få unga tjejer att hålla kvar vid sitt fotbollsintresse och inspireras till fortsatt utveckling. Han tog kontakt med närliggande klubbar, spred information via Facebook och drog nytta av sitt kontaktnät inom den lokala fotbollsvärlden. Han medverkade i lokaltidningarna och spred information om såväl sitt eget projekt som om Leader i stort. Tobias, Anton, August, Lucas och Dennis var för unga för att gå en tränarutbildning via Fotbollsförbundet och kände att de inte fick någon utmaning fotbollsmässigt. Killarna tog saken i egna händer och började leta runt efter lämpliga storklubbar att göra ett studiebesök hos. De började i Köpenhamn, fortsatte till Malmö och fick sedan söka sig mot huvudstaden för att hitta en klubb som ville ta emot dem. Gänget åkte upp till Djurgårdens IF och fick under sin vistelse ta del av hur spelarna tränar, äter och så vidare för att maximera sin form. När projektgruppen kom tillbaka till Everöd gjorde de en utställning i föreningslokalen, höll i ett flertal presentationer inför andra i klubben och gjorde en fotbollsgolfbana för att kunna träna teknikövningar och jobba på sammanhållningen i lagen. Killarna medverkade i flera lokaltidningar och Djurgården skrev ett inlägg om deras besök på sin hemsida.

8 Träningsridläger Fjälkestad Inköp av scen Maglehemsfestivalen Ungdomssektionen i Fjälkestad tog kontakt med mig eftersom de ville kicka igång ungdomsverksamheten i klubben och locka fler ungdomar till den nya föreningen. De visade på ett stort engagemang och anordnade ett ridläger där syftet var att alla deltagare skulle få testa på nya grenar och utvecklas som ryttare. Fokus låg dessutom på att skapa en god gemenskap och lära känna varandra bättre. Grundarna av Maglehemsfestivalen ansökte om pengar för att investera i en scen. Projektet blev inte riktigt som planerat och scenbygget blev inte av. De fick stöd för vissa av de kostnader som fanns med i deras ursprungliga budget men inte för hela investeringen eftersom ändringarna i budgeten inte diskuterades med projektledare eller Leaderkontoret. Gärds Ungdom Gärds Ryttarförening har haft en svag ungdomsverksamhet de senaste åren och ungdomsstyrelsen kände att det var dags att göra något åt detta. Projektet startades upp för att locka fler medlemmar till ridklubben och visa hästintresserade ungdomar i närheten att Gärds är en bra förening för unga som vill utvecklas inom ridsporten. Projektledarna Elin och Ebba följde med till Radio Kristianstad där de gjorde reklam för sitt projekt och berättade hur det fungerar att driva ungdomsprojekt genom Unga Ess. Stället De äldre ungdomarna i Åhus har länge diskuterat en ny mötesplats och under sommaren blev denna idé verklighet. Ungdomsgängets tankar samlades ihop och de startade upp platsen Stället. Under sommaren anordnades livespelningar, grillkvällar och annat roligt.

9 Kul på Ponde Ungdomarna på fritidsgården Ponderoza samlades på ängen utanför gården, Unga Ess bjöd på fika och det fullkomligt bubblade av idéer. Ungdomarna började med att planera en aktivitetsdag med så kallade sumodräkter och annat skoj. Projektgruppen beslöt sig sedan för att även göra en liten uppfräschning av lokalerna genom att köpa färgglada soffor, gardiner, stolar och tavlor. De ville dessutom köpa in material till deras rum för musik och skapande vilket blev den tredje delen i projektet. Hästevent i Näsum En ny fin ridbana anlades i Näsum och ungdomarna med hästintresse såg ett perfekt tillfälle att samla hästfolk och nyfikna för en ingivning. Under dagen visades olika inritningar inom ridsporten upp, det fanns dessutom hovslagare på plats som visade hur hantverket går till och för de minsta besökarna fanns det möjlighet att rida lite. Projektledarna anordnade en mycket välplanerad dag, ett lyckat event som många av byns invånare blev nyfikna på. Aktivitetsgrupp Stället Stället startades upp under sommaren, det hölls en ingivning och ungdomsgruppen fick mersmak av att driva projekt. Deras andra projekt fokuserade på att rusta upp Stället för aktiviteter och skapa mysfaktor med inredning. En kväll i veckan har de tillgång till lokalen som under dagtid används av byns pensionärer med fler. När klockan slår 16 trillar ungdomarna in och myser ner sig i sofforna framför en film, eller spelar spel, diskuterar och pysslar.

10 U-lag I oktober/november 2013 hade U-lag legat på is i några månader och efter kontakt med tidigare representanter var endast fyra intresserade av att fortsätta. I dialog med de fyra kvarvarande beslutades att inte söka nya representanter utan istället fokusera på att svetsa ihop den befintliga gruppen eftersom det endast återstod några månader av projektet. I gruppen har det funnits två representanter från Östra Göinge, en från Bromölla och en från Kristianstad. Under våren då det kom in en hel del ansökningar hade vi möte cirka en gång i månaden, vid dessa tillfällen diskuterades främst ansökningarna och marknadsföring av Unga Ess. Avsikten med U-lag har varit att få representanternas syn och tankar om de olika ansökningarna. I vissa fall har de varit överens och i andra fall har det uppstått långdragna diskussioner. Representanterna uttryckte vid det första U-lagsmötet att de ville ha mer att säga till om eftersom de inte haft det tidigare och vi kom överens om att de skulle få information om ansökningar och projekten löpande via vår grupp på Facebook. Representanterna har vid ett flertal tillfällen blivit erbjudna att följa med ut till projektgrupperna, följa med till informationsträffar på skolor och så vidare men har på grund av skola och andra anledningar inte haft möjlighet att följa med. Arbetet med U-lag kunde på många sätt varit bättre men med tanke på den korta tid som fanns kvar av projekttiden när ny projektledare tillträdde så har U-lag ändå fungerat relativt bra. Efter att tjänsten avslutades i juni och övergick i timmar har U-lag inte träffats mer än vid mer än enstaka tillfällen, delvis på grund av projektledarens möjlighet att planera in det men också på grund av representanternas skola, jobb och semester. Ungdomar på landsbygden De ungsomar som hört av sig till Unga Ess har mycket att göra och är allt annat än lata. De har läxor, prov och så vidare samt fritidsaktiviteter som upptar mycket av deras tid. Av de ungdomar som drivit projekt under denna period har de flesta grupperna haft ett tydligt intresse för någonting som de ägnar sig åt på fritiden, till exempel bilar, hästar eller fotboll. De ungdomar som tagit kontakt och haft idéer men som inte haft något speciellt intresse utan mer hängt med kompisar har haft svårare att konkretisera vad de vill göra, de vill göra något för ungdomar och ha en mötesplats. Projektet Stället i Åhus är ett exempel på ungdomar som annars har hängt hemma hos varandra i minde grupper men som nu har en lokal där de kan vara många fler och möta nya människor. Detta projekt kan på många sätt inspirera framtida ungdomssatsningar inom Leader. Stället har öppet en gång i veckan och under dessa träffar har de allt från filmkvällar till pyssel, eftermiddagsfika, livespelningar och

11 andra aktiviteter. De tre ungdomsgrupper jag träffade ute i Östra Göinge efterfrågade just detta någonstans att vara. En plats där de kan anordna disco, LAN och andra aktiviteter. De beskriver det som något av ett problem att de inte lär känna nya människor i nya sammanhang utan enbart vistas hemma hos varandra. En grupp som ville anordna ett disco pratade mycket om att locka ungdomar från andra byar till olika aktiviteter för att hitta lite nya kompisar. Ungdomar behöver vuxna som lyssnar och bara sitter ner med dem en stund. De har många olika saker att prata om och vill väldigt gärna berätta saker om sin vardag, allt från problem med pojkvänner/flickvänner till läxor, framtidsplaner och gymnasieval. Det behöver finnas vuxna som möter ungdomarna kontinuerligt, exempelvis en ungdomscoach som kommer ut till byn en gång i veckan och umgås, lyssnar av och finns för ungdomarna. Tankar om projektets utformning Unga Ess framstår som en mycket lyckad satsning, hela 43 ungdomsprojekt sedan starten! Det finns bevisligen ungdomar som har inspirerats av projektet och sett sina chanser att förverkliga sina idéer. Det finns dock en hel del exempel på projektgrupper där intresset avtar efter ett tag, oftast när det blir tal om slutrapport, tiddagböcker och dokumentation. Samtliga projektgrupper i denna sista etapp av Unga Ess har vid olika tillfällen påtalat mängden pappersarbete. Dokumenten är mycket tydliga och enkla men det finns motstånd när det gäller att skriva, dokumentera, och redovisa. Ett av projekten påtalade att de hade velat ha en mer grundlig genomgång av slutredovisningen i ett tidigare skede vilket är en lärdom att ta med in i en eventuell ny ungdomssatsning. Det är möjligen så att en annan form av slutredovisning, till exempel en inspelad intervju eller film, skulle ge mer information och en mer rättvisande bild av vad ungdomarna har gjort. Det blev tydligt med de ungdomar som deltog i radio där de berättade om projekten, hur de tänkt, vad de gjort, hur de tänkte framåt och så vidare på ett helt annat sätt än de uttryckt sig i skrift i såväl ansökan som slutrapport. Ett tips till framtida projektledare i ett eventuellt ungdomsprojekt är att arbeta ännu mer med att hitta vuxna samarbetspartners ute i byarna redan i början av projektet, allt från föräldrar till fritidsledare och lärare. När marknadsföringen sedan riktas mot ungdomarna är det lättare att leda dem vidare och hjälpa dem att ta kontakt med folk ute på orterna som kan hjälpa med allt från att hyra ut lokal till att vakta vid ett disco eller liknande. Om det finns bättre kontaktnät redan från början finns det också bättre förutsättningar för att projekten ska fortsätta i någon form även efter projekttiden och inte enbart blir en sak som händer en gång. En annan tanke är att eventuellt rikta en ungdomssatsning mer, till exempel ha en pott för idrottsevenemang, en pott för musik, en för kultur och så vidare. Kanske skulle det hjälpa ungdomarna att smalna av sina idéer lite. Något som också känns tydligt är att ungdomar behöver någonstans att vara. En ungdomssatsning kanske skulle exempelvis kunna vara att ha en ungdomsmötesplats i en lokal en dag varannan där ungdomarna kan fångas upp. Det har varit mycket givande och intressant att arbeta med detta projekt. Jag har mött fantastiska ungdomar och även vuxna som har stort engagemang för ungdomars möjligheter. Projektledare, Cássandra Winther

SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND. Projektnamn: Unga Ess. Projektägare: Leader Skånes Ess. Projektledare:Veronika Ekstrand

SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND. Projektnamn: Unga Ess. Projektägare: Leader Skånes Ess. Projektledare:Veronika Ekstrand SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND Projektnamn: Unga Ess Projektägare: Leader Skånes Ess Projektledare:Veronika Ekstrand Journalnummer:SJV 2009-4452 Innehållsförteckning Projektidé och

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Ungdomsutveckling i Jugansbo

Ungdomsutveckling i Jugansbo Ungdomsutveckling i Jugansbo Barn och ungdomar fick prova på olika instrument vid en aktivitet i Jugansbo Bygdegård. Projektägare: Jugansbo bygdegårdsförening, ideell förening Projektledare: Linnea Seidel

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

Hur gör vi Luleå till en bättre stad för unga?

Hur gör vi Luleå till en bättre stad för unga? Hur gör vi Luleå till en bättre stad för unga? En rapport utifrån de öppna frågorna i LUPP-enkäten (Lokal Uppföljning Av Ungdomspolitiken), som besvarades av unga i Luleå i åk 8 och år 2 på gymnasiet ht

Läs mer

2011-11-18 Projektplan Lugna Gatan i Åre kommun

2011-11-18 Projektplan Lugna Gatan i Åre kommun 2011-11-18 Projektplan Lugna Gatan i Åre kommun ett samarbete mellan Fryshuset, Studieförbundet Vuxenskolan och Åre kommun Skriven av Anna Linde Introduktion Projekt Lugna Gatan Åre är ett långsiktigt

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport år 8

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Om mig 2014 Snabbrapport år 8 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet.

Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet. Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet. -Nik Märak, en av deltagarna på redovisningsträffen Inspirations- och redovisningsträff, Stockholm 2011-08-17 Text: Lina Olofsson Dagens

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet 2010.11.30 Journalnr 2009-5294 VÄGEN, en musikal om Malmköping SAMMANFATTNING De positiva effekter projektet har givit oss är följande, utan inbördes

Läs mer

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Utvärdering läger 1, Flatön 2013 30 deltagare har svarat på Före 30 deltagare har svarat på Efter (En person svarade inte på självkänsla varken före eller efter ) Förmågor:

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011

Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011 Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011 Åsa Gardelli Föreläsningens innehåll Hur jag har arbetat med mitt uppdrag Vad jag sett hittills resultat Hur kan man gå vidare? Lektor i pedagogik

Läs mer

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson

Sammanställning av ungas åsikter. November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Sammanställning av ungas åsikter November 2009 Anna Lena Pogulis Carina Ingesson Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område Barn och unga vår framtid. Utifrån de övergripande och nämndsspecifika

Läs mer

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015 TD ungdomsprojekt Uppföljning september 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Metod... 2 Resultat... 3 Upplevelsen av att arbeta på TD-enheten... 3 Vikten av att få ett sådant här

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektnamn: Samling vid Brunnen - Reportrarna

Projektbeskrivning. Projektnamn: Samling vid Brunnen - Reportrarna Projektbeskrivning Projektnamn: Samling vid Brunnen - Reportrarna Kort bakgrundsbeskrivning: Brunnen i Arkelstorp är en bygdegård med fantastisk historia om att dricka brunn. En plats som i dagsläget nyttjas

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Kontaktpersoner är: Lars Åke Johannesson Margareta Johansson Projektledare Ekonomiansvarig Tel. 070

Läs mer

Kvinnligt företagande i Ydre

Kvinnligt företagande i Ydre Kvinnligt företagande i Ydre Mötesplatser är en viktig pusselbit för att nytänkande och positiv energi ska skapas. Det är ju trots allt i mötet som det händer, en tanke läggs ihop med en annan och blir

Läs mer

Besöksmål Åsgarn - förstudie

Besöksmål Åsgarn - förstudie Besöksmål Åsgarn - förstudie Iordningställande av nedfart till sjön Åsgarn i Kolarbo by. Projektägare: Folkärna norra bygdegårdsförening, upa Projektledare: Leif Öster Kommun: Avesta Dnr: 73 Jnr: 2010

Läs mer

2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING. Move it Bag UF

2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING. Move it Bag UF 2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING Move it Bag UF Innehållsförteckning: 1. VD har ordet..sid 1 2. Förvaltningsberättelse.sid 2 3.

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Slutrapport: Act Art for Tourism

Slutrapport: Act Art for Tourism Slutrapport: Act Art for Tourism 1. Projektfakta. Projektnamn: Hotspot Kölleröd 2.0. Act Art for Tourism Leaderområde: MittSkåne Projektägare: Coompanion Jordbruksverkets journalnummer 2013 4929 Kontaktperson:

Läs mer

Karlsängskolan - Filminstitutet

Karlsängskolan - Filminstitutet Projektrapport Karlsängskolan - Filminstitutet 1. Om Skolan Karlsängskolan är en högstadieskola i Nora kommun som ligger 3,5 mil norr om Örebro och i Örebro län men tillhör landskapet Västmanland. Skolan

Läs mer

Matsesgården. Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD. 372 505 kr

Matsesgården. Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD. 372 505 kr Matsesgården Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD Projektägare: Korda Art Productions, ideell förening Projektledare: Linda Forsman Kommun: Hedemora

Läs mer

Guide till handledare

Guide till handledare Globala Kronobergs Guide till handledare Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Om Nätverket SIP och verksamheten Globala Kronoberg Nätverket SIP är ett

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport Under projektet har vi lärt oss otroligt mycket och växt så det knakar. 2008 var året då ungradio blev stora. Men vi har busigheten kvar, och vår organisation drivs fullt ut

Läs mer

Valberedningen för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. Valberedningen består detta verksamhetsår av:

Valberedningen för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. Valberedningen består detta verksamhetsår av: VALHANDLINGAR Sammansättning för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. består detta verksamhetsår av: Christoffer Bator, P13 Johanna Dolk, P11 Erik Hedin, M13 Gustav Johansson,

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Vi Unga Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation. Vi baserar all vår verksamhet

Läs mer

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263 Volontärverksamhet i skolor Dnr Bun 2012/263 Ewa Franzén November 2012 2012-11-01 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND/SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. REDOVISNING... 2 4. ANALYS... 5 5. SLUTSATSER

Läs mer

fokus på anhöriga nr 11 dec 2008

fokus på anhöriga nr 11 dec 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 11 dec 2008 Anhörigstöd i glesbygd Sverige är ett glesbefolkat land. Många anhöriga och deras närstående bor i glesbygd och har därför långt till det anhörigstöd som

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag årets ungdomssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Lärande Sommarjobb, Leader Linné projekt Lärande Bygd Journalnummer:

Läs mer

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering - Film >> - Presentationer - Utvärdering - Kommentarer 18 frågor 11 frågor 5.3.2013 A. RESAN a. utveckla min kommunikationsförmåga

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Enhet Lundabyns fritidshem Läsår 2011-2012 Elisabeth AnderssonHult Rektor FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET ENHET Lundabyns fritidshem TIDSPERIOD Läsåret 2011-2012 GRUNDFAKTA OM ENHETEN

Läs mer

Musikteaterverkstan, MTV

Musikteaterverkstan, MTV Musikteaterverkstan, MTV Projektets motto har varit Jag vill, jag törs, jag kan! Projektägare: Västerfärnebo församling Projektledare: Sara Ulander och Gustav Enarsson Kommun: Sala Dnr: 23 Jnr: 2009 812

Läs mer

Arbetsplan Snäckans förskola 2008

Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Arbetsplan Snäckans förskola 2008 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

Förslag på Verksamhetsplan 13/14

Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Styrelsen Styrelsen åläggs att i början av terminen ha ett gemensamt planeringsmöte inför verksamhetsåret. Motivering: Detta är ett bra sätt för de nya styrelsemedlemmarna

Läs mer

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Vilket år det har varit! Det här kommer bli svårt att sammanfatta på några få sidor. Det har hänt så mycket inom vår lokalavdelning att det skulle ta upp

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR JESUS KOMPISAR LLIVET TONÅRING VÄNNER AKTUELLT läger livskunskap BIBELN BÖN familj DÖDEN KÄRLEK PARTY STILLHET ANDAKT GUD kyrka RELATIONER TVIVEL 2016-2017 SKRATT TRO LEK SÅ MYCKET MER. Det finns många

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu!

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu! Varför en vision? Det finns en sådan stolthet och vilja till utveckling i Hjo, men för att samla våra krafter och få draghjälp av varandra behöver vi också en gemensam målbild en vision som talar om för

Läs mer

Kultur- och fritidsvaneundersökningen

Kultur- och fritidsvaneundersökningen LERUM Kultur- och fritidsvaneundersökningen Frivan en källa att ösa ur Barn, kultur och natur ska göras till bärare av kommunens identitet Saxat ur kommunens inriktningsmål 2009-2011 Bakgrund Kultur- och

Läs mer

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna Medlemsenkät 2015 Medlemsenkät 2015 Bakgrund lyssna på medlemmarna Vi vill locka ännu fler medlemmar till vår klubb. För att lyckas med detta arbete behöver vi din hjälp! Vi hoppas att du vill fylla i

Läs mer

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Ett Kinda fyllt av framtidstro, harmoni och närhet som bygger på god livsmiljö, möten och upplevelser Centerpartiet Moderaterna Miljöpartiet Kristdemokraterna

Läs mer

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning Inledning Staten och Sveriges kommuner och landsting(skl) har genom årlig överenskommelse enats om

Läs mer

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP Integration med hjälp av handboll i Vivalla och Brickebacken Örebro SK Handboll Herr Projektansvarig: Vice Ordförande Jerker Lindgren Bakgrund HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH

Läs mer

Finansierad av: Tell-Us

Finansierad av: Tell-Us Finansierad av: Tell-Us Teckenspråkiga elevers livssituation utvecklingsstörning Tell-Us Arvsfondsprojektet Tell-Us syfte är att ge teckenspråkiga elever med utvecklingsstörning det elevinflytande de har

Läs mer

Projektbeskrivning och Utvecklingsplan

Projektbeskrivning och Utvecklingsplan Projektbeskrivning och Utvecklingsplan Löparakademins tioveckorsprogram 2016 Om Löparakademin Löparakademin är en ideell organisation vars övergripande ändamål är att öka samhörighet och integration genom

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

Friluftsliv åt alla. Att göra kanotsporten lättillgänglig för barn och ungdomar FALU KANOTKLUBB. TVÅ ÅRS PROJEKT Delrapport Januari 2012

Friluftsliv åt alla. Att göra kanotsporten lättillgänglig för barn och ungdomar FALU KANOTKLUBB. TVÅ ÅRS PROJEKT Delrapport Januari 2012 TVÅ ÅRS PROJEKT Delrapport Januari 2012 Friluftsliv åt alla Att göra kanotsporten lättillgänglig för barn och ungdomar FALU KANOTKLUBB Projektledare Soizick Lidström info@falukanotklubb.se 073-22 22 654

Läs mer

Valberedningen, representant för Y1

Valberedningen, representant för Y1 Valberedningen, representant för Y1 Valberedningens nominering: Christopher Sundkvist Mitt namn är Christopher Sundkvist, jag är 20 år gammal och går i klassen MED 1. Jag är en glad, trevlig kille som

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasieskolan åk 2

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 Om mig 2014 Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner,

Läs mer

Kvalitetsgranskning av prioriterade mål. för läsåret 2014/2015

Kvalitetsgranskning av prioriterade mål. för läsåret 2014/2015 Kvalitetsgranskning av prioriterade mål Kvalitetsgranskning av prioriterade mål för läsåret 2014/2015 A-Målen Vår verksamhet driver ett aktivt miljöarbete: Vad gör vi: Källsorterar, återvinner, besöker

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 1(17) Barn-ULF 2014-06-19 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 Innehåll: Barn 10-18 år... 1 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 1 Barns ekonomi och materiella resurser... 3 Barns fritid och

Läs mer

IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2016

IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2016 IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2016 Föreningen har möjlighet att söka stöd både till fria satsningar och färdiga paket. Nedan följer exempel på projekt som faller inom ramen för Idrottslyftet 2016 som förhoppningsvis

Läs mer

Lägerutvärdering FLATÖN 14

Lägerutvärdering FLATÖN 14 Lägerutvärdering FLATÖN 14 Läger 1 (22-28/6) Utvärdering 2014 års VVDS läger 1; 22 juni-28 juni Förmågor före och efter lägret (Skalan är 1-5 där 1 är lägst och 5 högst) Före (37) Efter (32) Självkänsla

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet (7) Slutrapport för projektet Uddebos ekologiska samodling Datum: /-5... Journalnummer: Projekttid: 205020 till 2050. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om projektet

Läs mer

1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans

1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans 1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans Nyköpings Folkhögskola Projektledare Jan Altsjö e-postadress info@nykoping.fhsk.se Tel 0155-29 20 80 Syfte och deltagare 2. Projektets syfte Ett sätt för skolan att

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare.

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. Historik Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. 1929 föddes Erik Nilsson i en by i Småland. Eriks barndom och ungdom tillbringades på sjukhus och i vila i sitt hem. Erik föddes

Läs mer

Var genomfördes projektet? Samverkansprojekt mellan Leader Skånes Ess och Leader Linné på orterna Killeberg, Gemla och Diö

Var genomfördes projektet? Samverkansprojekt mellan Leader Skånes Ess och Leader Linné på orterna Killeberg, Gemla och Diö PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2013-06-13 Diarienummer:2008-007 AH Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Frasses Fixarfest 2013 Ungdomscheckens namn Joel Lager Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum: Diarienummer:2008-007 AC Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck WAY OUT HÄZT Ungdomscheckens namn Månads 4H Sökande (Namn/Förening) Person-/Organisationsnummer

Läs mer

Utveckla ditt företag och din landsbygd med andra.

Utveckla ditt företag och din landsbygd med andra. Utveckla ditt företag och din landsbygd med andra. 1 Leadermetoden kopplar den lokala kunskapen och erfarenheten med samhällets målsättningar. 2 Leader stöd till landsbygdsutveckling Har du en projektidé?

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD 0 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD Innehåll SAMMANFATTNING... 1 SAMARBETE med RÖDA KORSET... 1 MEDLEMMAR... 1 STYRELSEN... 2 FÖRTROENDEVALDA... 2 STYRELSENS ARBETE...

Läs mer

Välkommen! Ett integrationsprojekt med bandy IFK Vänersborg 2015-10-08 Idrott har i alla tider använts som ett sätt att fostra unga människor att bli en del i ett öppet, demokratiskt samhälle. Ett samhälle

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING FYRISGÅRDEN Mötesplatsen för alla 2014 2015 BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING Fyrisgården är en ideell förening som erbjuder meningsfull fritid för alla människor, oavsett ålder och funktionsförmåga.

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Sixten Upplandsbygd Journalnummer: 2009-1590 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Upplandsbygd

Läs mer

Lägerutvärdering 2012

Lägerutvärdering 2012 Lägerutvärdering 2012 Utvärdering Stockholm, Barnens Ö 2012 34 deltagare har svarat på Före (Några kom direkt till Barnens Ö och fyllde aldrig i enkät?) 31 deltagare har svarat Efter 2 deltagare svarade

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande!

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande! SLUTRAPPORT HAGGE SOMMARCAFE Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Hagge sommarcafé Selma Hedberg Hur fick du idén till Hagge sommarcafé? Jag fick idén till caféet tack vare att jag bor i Hagge,

Läs mer

Ersängskolans förebyggande arbete mot droger

Ersängskolans förebyggande arbete mot droger Polisutbildningen vid Umeå universitet Höstterminen, 2004 Moment 4 Fördjupningsarbete Rapport nr. 83 Ersängskolans förebyggande arbete mot droger Författare: Sammanfattning Ungdomars inställning till droger

Läs mer

Sammanställning - Reflektionsblad dag 1

Sammanställning - Reflektionsblad dag 1 Sammanställning - Reflektionsblad dag 1 EL-konferens 21-22/10 på Mälardalens högskola Pia Lindberg, akadmichef UKK, MDH Intressant historielektion som sätter in EL i ett perspektiv som ger inspiration

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

Företagande mot sporten

Företagande mot sporten Företagande mot sporten Att driva företag och samtidigt fokusera på hoppsporten Fredrik Spetz 2015-01-06 Innehåll Inledning och syfte... 3 Metod... 4 Insamlad data från intervjuer... 5 Analys... 7 Slutsats...

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

Ungdomar är viktiga. implementering och utvärdering av webbplats för möten mellan unga vuxna och folkhälsoexperter om livsstilsfrågor

Ungdomar är viktiga. implementering och utvärdering av webbplats för möten mellan unga vuxna och folkhälsoexperter om livsstilsfrågor Ungdomar är viktiga implementering och utvärdering av webbplats för möten mellan unga vuxna och folkhälsoexperter om livsstilsfrågor Joakim Ekberg Institutionen för Medicin och Hälsa Projektet Ungdomar

Läs mer

Slutrapport minfritid.nu 2013

Slutrapport minfritid.nu 2013 Slutrapport minfritid.nu 2013 KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNIGNEN Kulturavdelningen 2013 Uppdrag och bakgrund Bakgrund 2011 genomförde sex kommuner och Habilitering & Hälsa inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse - 2015 Röda Korsets Ungdomsförbund, Linköping 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Sammanfattning... 3 2. Medlemmar... 3 3. Styrelsen... 3 3.1 Arbetssätt... 4 3.2 Mål...

Läs mer

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Laholm ska bli en av

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän INSPIRATIONSMATERIAL - Politiker & tjänstemän Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material du kan använda för att till exempel få ett barnrättsperspektiv i politiska

Läs mer