Solarietillsyn i. Landskrona 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Solarietillsyn i. Landskrona 2008"

Transkript

1 Miljöförvaltningen Solarietillsyn i Landskrona 2008 Emilie Jönsson & Victoria Andersson Miljöinspektörer Rapport 2008:16 Miljöförvaltningen Landskrona

2 Sammanfattning Det finns ett klart samband mellan solariesolande i unga år och hudcancer, främst den allvarliga formen malignt melanom. Oförsiktigt solande kan leda till brännskador på hud och ögon samt orsaka hudförändringar. Kommunerna tog över tillsynen från Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM (tidigare SSI, Statens strålskyddsinstitut) Miljönämnden i Landskrona tog över tillsynen av solarier långt tidigare. Miljöförvaltningen har under 2008 inspekterat de solarier i Landskrona kommun som är upplåtna åt allmänheten. Tillsyn på solarierna gjordes oanmälda. Vid tillsynen kontrollerades strålskyddet men även hygienen och lokalerna. Under tillsynsbesöket informerades om egenkontrollförordningen, vilka punkter som ska ingå i egenkontrollen. I Landskrona finns det tio lokaler som har solarium upplåtna åt allmänheten. Fyra av de tio solarielokalerna är obemannade, så kallade drop in solarium. Fyra av tio verksamheter har enbart solarium, resterande har solarierna som en del av annan verksamhet t.ex. simhall och gym. Samtliga verksamheter hade bra rutiner för rengöring och desinfektion av solariebäddarna. En del av de inspekterade solarierna hade brister i verksamheten angående strålskyddet, så som att UV-typ 3 märkningen saknades, att solarierören ej var godkända av SSM och att anslag från SSM saknades. Fem verksamhetsutövare förelades att vidta åtgärder eftersom bristerna var allvariga. Syftet med projektet var dels att kartlägga Landskrona kommuns solarieverksamheter och dels att kontrollera att samtliga solarier uppfyller de krav som ställs av SSM samt kraven enligt miljöbalken. Bakgrund Det finns ett tydligt samband mellan solariesolande i unga år och hudcancer, främst den allvarliga formen malignt melanom. Antalet fall av hudcancer har ökat konstant de senaste decennierna i hela norden. Även om den viktigaste källan till ultraviolett strålning är solen, så bidrar solarierna till att öka risken för hudcancer. Oförsiktigt solande kan leda till brännskador på hud och ögon samt orsaka hudförändringar. Solariebäddar kan även sprida smittor om de inte rengörs ordentligt. Strålsäkerhetsmyndigheten avråder i synnerhet personer under 18 år, personer med ljus och känslig hud och de som har många eller stora födelsemärken att sola solarium. Ju yngre du är, desto känsligare är huden. Den 1 augusti 2007 överläts ansvaret för solarietillsynen från Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) till de kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnderna Miljönämnden i Landskrona tog över tillsynen av solarier långt tidigare. Solarier är anmälningspliktiga enligt 8 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter (SSI FS 1998:2) om S:\gemensam\Emilie\Projekt\Projekt 2008\solarierapport 2008 till MN ny.doc 2 (6)

3 solarier. Anmälningsplikten enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd har upphört för solarier, däremot har miljönämnden fortfarande tillsynsansvaret över lokalen. Miljönämnden beslutade att genomföra ett tillsynsprojekt med inriktning på solarier under I Landskrona finns det 10 lokaler som har solarium upplåtna åt allmänheten. De finns bl.a. på gym, badhuset och solariesalonger. Fyra av de tio solarielokalerna är obemannade, så kallade drop in solarium. Fyra av tio verksamheter har enbart solarium, resterande har solarierna som en del av annan verksamhet t.ex. simhall och gym. Syfte Syftet med projektet var bl.a. att kartlägga Landskrona kommuns solarieverksamheter. Solarieprojektets syfte var att kontrollera hur väl SSM:s föreskrifter om solarier (SSI FS 1998:2) och Socialstyrelsens allmänna råd om yrkesmässig hygieniska behandlingslokaler (SOSFS 2006:4) uppfylls. Syftet var även att lämna information om de krav som ställs på solarieverksamheter samt att kontrollera verksamhetens egenkontroll, enligt miljöbalken kap Metod/genomförande Tillsyn på solarierna gjordes oanmälda. I de fall det fanns osäkerhet om solarierna fanns kvar eller ej, samt de solarielokaler som var låsta där man köper tillträde via passerkort, kontaktades verksamhetsutövaren per telefon. Totalt inspekterades tio solarieverksamheter i Landskrona under hösten Inspektionerna genomfördes med hjälp av SSM:s checklista samt en checklista för egenkontroll och hygien i lokalen, som togs fram för projektet. Efteråt skickades inspektionsrapport till verksamhetsutövaren där brister påpekades. En del verksamhetsutövare förelades att vidta åtgärder. Till inspektionsrapporten bifogades information om krav som gäller för solarieverksamhet, checklistan som användes vid inspektionen samt SSM:s affisch Viktigt för dig som använder solarium skickades med. För tillsynen togs timavgift ut. Resultat Godkända rör Om originalrör inte går att få tag på, ska rör som finns på SSI:s lista över ersättningsrör användas. I två av tio verksamheter användes rör som inte fanns med på SSM:s ersättningslista över godkända rör. Det innebär att man inte kan vara säker på att solarierna fortfarande är solarier av UV-typ 3 med de felaktiga rören och att det kan finnas risk för brännskador. Med felaktiga rör kan det inte garanteras att solariets UV-typ 3 märkning gäller och det kan finnas risk för brännskador. Märkning av solarierna Alla solarier ska vara kategorimärkt med UV-typ 3 eller S-märkta, vilket anger att solariet uppfyller europeisk och svensk standard. Märkningen visar att rören har rätt strålskyddsegenskaper. Endast solarier av den kategori får användas utan sär- S:\gemensam\Emilie\Projekt\Projekt 2008\solarierapport 2008 till MN ny.doc 3 (6)

4 skilt tillstånd. En skylt som är märkt med uppgifter om originalrör ska finnas på solariet, där det anges vilka rör som fanns i solariet från början. Solariet ska även vara märkt med en varningstext. I tre av tio verksamheter fanns inte UV-typ eller S-märkning på solarierna. Skyddsglasögon Skyddsglasögon ska finnas tillgängliga för solariekunderna. De ska vara av engångstyp eller rengöras efter varje kund. Ögon som utsätts för UV strålning kan drabbas av akut hornhinneinflammation och även orsaka grå starr på lång sikt. I en av tio verksamheter fanns inte skyddsglasögon. Verksamheten var obemannad. Verksamhetsutövare kontaktades omgående efter inspektionen och åtgärder skulle ske snarast. I de flesta av verksamheterna fick kunden köpa sina skyddsglasögon i receptionen eller automat intill solariet. Anslag från SSI Information om hur solariet ska användas för att minimera risken för skador ska finnas tillgänglig för kunderna. SSM:s affisch Viktigt för dig som använder solarium, med allmänna skyddsråd ska alltid finnas i A3-format, på eller intill varje solarium. Anslaget ligger som bilaga till rapporten. Fem av tio verksamheter saknade anslag från SSM. Exponeringsschema Exponeringsschema från solarietillverkaren eller motsvarande anvisningar ska anslås väl synligt. Där ska framgå tid för första solning och efterföljande besök utgående från hudtyp samt antalet exponeringar som inte ska överskridas under ett år. Som alternativ kan personalen vid bemannade solarier ge solningsråd. Tre av tio verksamheter saknade exponeringsscheman. Dubbla tidur Kunden ska kunna ställ in sin soltid på ett tidur. Utöver detta tidur ska strömföringen till ett solarium vara försett med ett extra tidur som slår av nätspänningen till solariet efter högst en timme. Myntautomat som är kopplat till ett solarium räknas som tidur om solariet kan regleras med mynt eller polletter. På nya solarier är det ett standard krav att ha ett inbyggt tidur s.k. overtime relay. Dubbla tidur ger extra säkerhet och är därför ett krav även vid bemannade solarier. Alla verksamheter har dubbla tidur på solarierna. Lokal och ventilation I Socialstyrelsens allmänna råd om yrkesmässig hygienisk verksamhet (SOSFS 2006:4) finns bl.a. angivet att en i hygienisk verksamhet bör: instrument och redskap, som inte är av engångstyp, rengöras noggrant innan de återanvänds. lokalen och instument vara utformad så att rengöring och desinfektion underlättas lokalen bör ha en god luftkvalitet. lokalen ha ett ändamålsenligt städutrymme som är försett med utslagsvask och rinnande varmt och kallt vatten lokalen ha ett tillräckligt antal toaletter som är försedda med tvättställ med rinnande varmt och kallt vatten, flytande tvål och engångshanddukar S:\gemensam\Emilie\Projekt\Projekt 2008\solarierapport 2008 till MN ny.doc 4 (6)

5 Golv, väggar och inredning var generellt lättstädade och hade ytor som tålde avtorkning. I vissa av solariebåsen var det trångt och det var svårt att komma åt att städa överallt. Brister som uppmärksammades i lokalerna gällde bl.a. golvmattor intill solarier och att det var dammigt på och kring solarierna. Dålig luftväxling kan innebära en hälsorisk. I verksamheter där fukt och värme bildas är det viktigt med en väl fungerande ventilation, det är önskvärt med mekanisk frånluft. Hygien Nio av tio hade rutiner för att rengöra solariebäddar minst en gång per dag. I en verksamhet rengjordes bäddarna ca två gånger i veckan. Den aktuella verksamheten uppger att solariet inte används speciellt mycket. Verksamhetsutövaren funderar på att göra sig av med solariet. I samtliga verksamheter hade kunderna tillgång till desinfektionsmedel och torkpapper så att varje kund ska rengöra solariebädden efter solning. Om rengöring ska utföras av kunderna själv bör ett anslag med uppmaning att rengöra bädden finnas. Personalen bör rengöra bädden minst en gång om dagen även om kunderna rengör den. I de verksamheter där skyddsglasögon fanns att låna varierade rutinerna kring hur ofta dessa rengjordes. I de flesta verksamheter köpte kunden skyddsglasögon själv och ansvarar därmed själv för rengöring. I samtliga solarieverksamheter fanns tillgång till toalett, även handtvättställ med flytande tvål och engångshanddukar. I sju av tio verksamheter fanns tillgång till dusch. Egenkontroll En verksamhetsutövare ska genom egenkontrollen försäkra sig om att miljöbalkens krav uppfylls. Detta innebär att man som verksamhetsutövare måste känna till den lagstiftning som gäller för verksamheten, de hygieniska och miljömässiga risker som finns och vad man kan göra för att förebygga skada eller olägenhet. Kraven på egenkontrollens omfattning och den dokumentation som kan behövas beror på typen av verksamhet, dess storlek och vilka risker som finns med den. Syftet med egenkontrollen är att förebygga smitta, allergiska reaktioner eller att kunder drabbas att andra olägenheter, syftet är också att förhindra att miljön tar skada exempelvis av de produkter som hanteras i verksamheten. Farligt avfall Samtliga solarieverksamheter har informerats om kraven som ställs på hantering av farlig avfall enligt Avfallsförordning 2001:1063. Lysrör klassas som farligt avfall. Enligt 34 skall den som avser att transportera farligt avfall från yrkesmässig verksamhet anmäla detta till länsstyrelsen. Om man som verksamhetsutövare avser att köra mer än 300 hela lysrör eller andra ljuskällor per transport krävs särskilt tillstånd enligt 27. S:\gemensam\Emilie\Projekt\Projekt 2008\solarierapport 2008 till MN ny.doc 5 (6)

6 Om man verksamhetsutövare beställer hämtning av farligt avfall är man enligt 39 som verksamhetsutövare skyldig att kontrollera att transportören har tillstånd enligt 26 eller 27, eller är anmäld enligt 34 för att få lov att köra farligt avfall. 41 Avsändaren av farligt avfall skall upprätta ett transportdokument. Dokumentet skall innehålla uppgifter om avsändare, mottagare, transportör, avfallsslag och avfallsmängd samt undertecknas av avsändaren och vid mottagandet av mottagaren. 43 Den som bedriver verksamhet där farligt avfall uppkommer skall föra anteckningar om årlig mängd och slag av avfall, samt till vilken/vilka anläggningar som olika slag av avfall transporteras till. Anteckningarna ska sparas i minst fem år. Diskussion Den 1 augusti 2007 överläts ansvaret för solarietillsynen från Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) till de kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnderna. Miljönämnden i Landskrona tog över tillsynen av solarier långt tidigare. Detta projekt var därför intressant för att se hur verksamheterna inom detta område fungerar både ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt och strålsäkerhetssynpunkt. De mest anmärkningsvärda bristerna gällde att solarierna inte var märkta med UVtyp 3. I tre av tio verksamheter fanns inte UV-typ 3 märket på solariet. Märket ska sitta synligt på solariet. UV-typ 3 eller S-märkta märkningen visar att rören har rätt strålskyddsegenskaper. En annan allvarlig brist var användning av solarierör inte var godkända enligt SSM:s ersättningslista. I två av tio verksamheter användes rör som inte överensstämde med SSI:s lista över godkända rör. Det innebär att man inte kan vara säker på att solariernas UV-typ 3 fortfarande gäller med de felaktiga rören och att det kan finnas risk för brännskador. Den vanligaste bristen var att SSM:s anslag Viktigt för dig som använder solarium saknades. Med rätt information till kunderna kan riskerna med att använda solarium minska avsevärt. Därför är det av stor vikt att SSM:s skyddsråd och ett exponeringsschema finns tillgängligt vid solariet. Det är viktigt att den som bedriver verksamheten har kunskap och tar sitt ansvar för att kontrollera att rätt rör används i solarierna. Miljöförvaltningen uppfattade under tillsynen att många förlitar sig på leverantörerna av solarieutrustning. Brister ur hälsoskyddssynpunkt kan innebära risk för människors hälsa. Förutom risken för brännskador och på sikt hudcancer finns också risker med otillräcklig ventilation, dåligt rengjorda bäddar och skyddsglasögon. Resultatet av projektet visar att en fortsatt tillsyn är viktigt även i framtiden. Om man framöver ska genomföra ett liknande projekt så ska det finnas möjlighet att göra kontrollmätning av strålning med utrustning som lånas av SSM. S:\gemensam\Emilie\Projekt\Projekt 2008\solarierapport 2008 till MN ny.doc 6 (6)

Solarietillsyn i Luleå 2008

Solarietillsyn i Luleå 2008 projekt R A P P O R T augusti 2008 M I L J Ö K O N T O R E T Solarietillsyn i Luleå 2008 Katarina Frilén Adress: Miljökontoret, Rådstugatan 11, 971 85 LULEÅ Besök oss: Rådstugatan 11 Telefon: 0920-45 30

Läs mer

Tillsyn över solarier i Solna år 2005

Tillsyn över solarier i Solna år 2005 SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 7/2005 Tillsyn över solarier i Solna år 2005 MILJÖKONTORET SEPTEMBER 2005 Projektet utfört av: Namn Namn Namn Postadress Solna Stad 171 86 Solna E-post miljokontoret@solna.se

Läs mer

Solarietillsyn i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner

Solarietillsyn i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner Solarietillsyn i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner TILLSYNSAKTIVITET INOM RAMEN FÖR DET NATIONELLA, REGIONALA OCH LOKALA MILJÖMÅLET EN STRÅLSÄKER MILJÖ JOSEFIN ANDERSSON 2009 RAPPORT 2009:1 Solarietillsyn

Läs mer

Miljöenhetens information om solarium

Miljöenhetens information om solarium Miljöenhetens information om solarium Vellinge.se Information om solarium Solariesalong är en verksamhet där kosmetiska solarium upplåts till allmänheten. Det kan också vara fråga om en anläggning som

Läs mer

Miljökontoret informerar om. Solarium

Miljökontoret informerar om. Solarium Miljökontoret informerar om Solarium Inledning Den som avser att driva en solarieverksamhet är skyldig att anmäla detta till miljö- och byggnadsnämnden innan lokalen tas i bruk, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Tillsyn Solarier 2008-2009

Tillsyn Solarier 2008-2009 1(8) Tillsyn Solarier 2008-2009 Britta Wänström 2009-03-26 701 35 2(8) Sammanfattning Sedan den 1 juli 2007 har Miljönämnden tillsynen över strålsäkerheten hos solarieverksamheter i kommunen. Den tillsynen

Läs mer

Bygg- och miljökontoret Hälsoskydd

Bygg- och miljökontoret Hälsoskydd 2012-10-12 Bygg- och miljökontoret Hälsoskydd 2012:3 Tillsyn av solarieverksamheter och övriga verksamheter som tillhandahåller solarium Projektet är utfört av Bygg- och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd,

Läs mer

Salongen har nio solarier, en myntautomat, en läskautomat och en automat med solkrämer.

Salongen har nio solarier, en myntautomat, en läskautomat och en automat med solkrämer. Handläggare: Ulrica Olsson tfn 08-550 224 84 Ulrica.olsson@sodertalje.se Inspektionsrapport Ärendet gäller: Typ av ärende: Tillsyn av solariesalong Företagare: Johnny Minason Besöksadress: Sveagatan 2,

Läs mer

Hur mycket kostar det? Bestämmelser

Hur mycket kostar det? Bestämmelser Miljöförvaltningen Solarium Du som ska starta en solarieverksamhet där allmänheten erbjuds att sola solarium måste göra en anmälan till miljönämnden innan verksamheten startar. En väl inredd lokal, god

Läs mer

Miljökontoret informerar om. Solarium

Miljökontoret informerar om. Solarium Miljökontoret informerar om Solarium Våren 2009 Inledning Den som avser att driva en solarieverksamhet är skyldig att anmäla detta till miljökontoret innan lokalen tas i bruk, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Datum: 2008-02-18 Dnr: 2008-214

Datum: 2008-02-18 Dnr: 2008-214 Handläggare: Ida Ahlbeck tfn 08-550 224 84 Ida.ahlbeck@sodertalje.se Inspektionsrapport Ärendet gäller: Typ av ärende: Tillsyn av solariesalong Företagare: Nordic Sun Organisationsnummer: 556630-1668 Besöksadress:

Läs mer

SSMFS 2012:5. Bilaga 1 Ansökan om tillstånd

SSMFS 2012:5. Bilaga 1 Ansökan om tillstånd Bilaga 1 Ansökan om tillstånd En ansökan om tillstånd ska ställas till Strålsäkerhetsmyndigheten och innehålla uppgifter om: 1. Sökandens namn, adress, telefonnummer, person- eller organisationsnummer

Läs mer

Solarium Miljöförvaltningen informerar

Solarium Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Solarium Miljöförvaltningen informerar Solarium Du som ska öppna en verksamhet där allmänheten erbjuds att sola solarium ska göra en anmälan till miljönämnden senast sex veckor innan

Läs mer

Beslut om förbud för XX att till allmänheten upplåta verksamhetens solarier

Beslut om förbud för XX att till allmänheten upplåta verksamhetens solarier Miljö- och byggnadskontoret Tjänsteutlåtande Camilla Östergren Sidan 1 av 6 Diariekod: 443 Dnr MBN 2012-467 Ecos Miljö- och byggnadsnämnden Beslut om förbud för XX att till allmänheten upplåta verksamhetens

Läs mer

Tillsyn av solarier i Jönköpings kommun 2004

Tillsyn av solarier i Jönköpings kommun 2004 Tillsyn av solarier i Jönköpings kommun 2004 Utförd av Camilla Gustavsson Hälsoskyddsenheten Miljökontoret Jönköpings kommun Sammanfattning Under 2004 har tillsynsbesök utförts på 24 solarieverksamheter

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN: 2000-0987 SSMFS 2012:5 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om solarier och artificiella solningsanläggningar Konsoliderad version med ändringar

Läs mer

Att starta verksamhet med solarium

Att starta verksamhet med solarium Informationsblad Att starta verksamhet med solarium Anmälan Du som ska öppna en lokal där allmänheten erbjuds att sola solarium måste anmäla detta till miljö- och stadsbyggnadskontoret, senast 6 veckor

Läs mer

Vad är en hygienlokal? I en hygienlokal erbjuds allmänheten yrkesmässig hygienisk behandling. Nedan räknas exempel på hygienisk behandling upp.

Vad är en hygienlokal? I en hygienlokal erbjuds allmänheten yrkesmässig hygienisk behandling. Nedan räknas exempel på hygienisk behandling upp. Miljö- och byggavdelningen INFORMATION UI.06 VER.1 1(7) INFORMATION OM YRKESMÄSSIG HYGIENISK VERKSAMHET Vad är en hygienlokal? I en hygienlokal erbjuds allmänheten yrkesmässig hygienisk behandling. Nedan

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av gymnastikhallar

Hälsoskyddstillsyn av gymnastikhallar Hälsoskyddstillsyn av gymnastikhallar Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport oktober 2012 Sida 1 av 7 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 3

Läs mer

Tillsynsprojekt förskolor i Uddevalla kommun 2012

Tillsynsprojekt förskolor i Uddevalla kommun 2012 Tillsynsprojekt förskolor i Uddevalla kommun 2012 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Utförande och metod... 3 Resultat... 4 Diskussion och Slutsatser... 7 Förbättringsområden...

Läs mer

Tillsyn av tatuering- och piercingverksamheter i Österåkers kommun

Tillsyn av tatuering- och piercingverksamheter i Österåkers kommun Tillsyn av tatuering- och piercingverksamheter i Österåkers kommun En del i det nationella tillsynsprojektet om piercing och tatuering 2012 Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport oktober 2012

Läs mer

PROJEKT. Tillsynskampanj 2010 Frisörer. - Inventering av frisörverksamheter i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört vecka 42, 2010

PROJEKT. Tillsynskampanj 2010 Frisörer. - Inventering av frisörverksamheter i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört vecka 42, 2010 PROJEKT Tillsynskampanj 2010 Frisörer - Inventering av frisörverksamheter i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner Genomfört vecka 42, 2010 Författare: Margareta Jonsson Jenny Hamrin Robert Anderson Sammanfattning

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN Bygg- och miljönämnden. INSPEKTIONSRAPPORT Hygienlokaler ADMINISTRATIVA UPPGIFTER. Ansvarig/kontaktperson

ÅSTORPS KOMMUN Bygg- och miljönämnden. INSPEKTIONSRAPPORT Hygienlokaler ADMINISTRATIVA UPPGIFTER. Ansvarig/kontaktperson ÅSTORPS KOMMUN Bygg- och miljönämnden Dnr. Sid. 1 av 6 Version 2010-03-16:1 INSPTIONSRPPORT Hygienlokaler DMINISTRTIV UPPGIFTER Inspektionsdatum Företag Besöksadress Postadress nsvarig/kontaktperson Inspektör

Läs mer

Bilaga 1. Avfallstransportörer. Ett tillsynsprojekt 2012-2013. Maj 2014. stockholm.se

Bilaga 1. Avfallstransportörer. Ett tillsynsprojekt 2012-2013. Maj 2014. stockholm.se Bilaga 1 Avfallstransportörer Ett tillsynsprojekt 2012-2013 Maj 2014 stockholm.se Maj 2014 Dnr:2012-002439-642 Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Victoria Beckman och Nanna Spett 3 (14) Sammanfattning

Läs mer

Information om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem

Information om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem Information om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem Inledning Du som driver en skola, förskola och/eller ett fritidshem har ansvaret för att verksamheten inte orsakar skada på människors hälsa

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Miljö- och hälsoskydd. Tillsyn av hygienlokaler. Tatuering, piercing, akupunktur, fotvård och skönhetsbehandling

Samhällsbyggnadskontoret Miljö- och hälsoskydd. Tillsyn av hygienlokaler. Tatuering, piercing, akupunktur, fotvård och skönhetsbehandling Samhällsbyggnadskontoret Miljö- och hälsoskydd Tillsyn av hygienlokaler Tatuering, piercing, akupunktur, fotvård och skönhetsbehandling Christina Hermansson Mars 2007 Bakgrund Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Solarieverksamhet Bemannad Obemannad

Solarieverksamhet Bemannad Obemannad Miljöförvaltningen 1(4) Anmälan om kosmetiskt solarium som upplåts till allmänheten Enligt 10 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om solarier och artificiella solanläggningar (SSMFS 2012:5) Verksamhet

Läs mer

Anmälan om bassängbad Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om bassängbad Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd MILJÖFÖRVALTNINGEN Anmälan om bassängbad Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälningsplikt enligt miljöbalken Den som avser att driva bassängbad för allmänheten

Läs mer

PROJEKT. Samlingslokaler

PROJEKT. Samlingslokaler PROJEKT Samlingslokaler Rapport avseende tillsynsprojekt 2012 Syfte och mål Syftet med projektet var att identifiera aktuella samlingslokaler och genomföra tillsyn på områdena hälsoskydd och miljöskydd.

Läs mer

Information om projekt frisersalonger i Sundbyberg 2010-2011

Information om projekt frisersalonger i Sundbyberg 2010-2011 STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 2012-04-18 Monika Gyllengahm SMN 0598/2012 STADSBYGGNADS- OCH MILJÖNÄMNDEN Information om projekt frisersalonger i Sundbyberg 2010-2011 Bakgrund Stadsbyggnads- och

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av grundskolor och gymnasier 2010-2011

Hälsoskyddstillsyn av grundskolor och gymnasier 2010-2011 Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten 2011-05-11 Berit Ekman Hälsoskyddstillsyn av grundskolor och gymnasier 2010-2011 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

INFORMATION Februari 2014

INFORMATION Februari 2014 Livsmedels INFORMATION Februari 2014 Offentlig kontroll av livsmedelsanläggning Inspektion Detta informationsblad är sammanställt för att informera om inspektion i offentlig kontroll av livsmedelsföretag/verksamheter.

Läs mer

SOLARIETILLSYN. rapport för åren 2008-2009

SOLARIETILLSYN. rapport för åren 2008-2009 MILJÖFÖRVALTNINGEN BILAGA 1 PROJEKTRAPPORT 2008-2009 Dnr 2010-8148 SID 1 (9) Upprättad av: Anna Alanampa 2010-03-29 SOLARIETILLSYN rapport för åren 2008-2009 SHMF101 v 1.0 2007-03-19, G:\Förvaltningsövergripande\MHN\2010-04-15\Tjänsteutlåtanden/2010-8148

Läs mer

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte sammanlagt 21 caféer, restauranger och kiosker under sommaren

Läs mer

Information om tillsyn enligt miljöbalken på förskolor 2013

Information om tillsyn enligt miljöbalken på förskolor 2013 Anna Seim, Anna Larsson 2013-12-09 1 (11) Information om tillsyn enligt miljöbalken på förskolor 2013 Bakgrund Stadsbyggnad- och miljönämnden ansvarar för tillsynen enligt miljöbalken på kommunens förskolor.

Läs mer

Egenkontroll vid piercing och tatuering

Egenkontroll vid piercing och tatuering Nationellt tillsynsprojekt om piercing och tatuering 2011 12 Vägledning till miljöförvaltningar Egenkontroll vid piercing och tatuering Som ett stöd till miljöförvaltningarna att bedöma egenkontrollen

Läs mer

Checklista vid tillsynsbesök på frisersalonger

Checklista vid tillsynsbesök på frisersalonger Senast uppdaterad 030909 Checklista vid tillsynsbesök på frisersalonger (fyll om möjligt i kända uppgifter innan besöket) Närvarande Salongens namn: Företag: Inspektör: Insp.datum Org.nr: Adress: Telefon

Läs mer

Rapport tillsyn av tillfälligt boende

Rapport tillsyn av tillfälligt boende Datum Dnr 2015-11-27 BMK.2015.5991 Rebecca Avemark rebecca.avemark@varmdo.se 08 570 47 611 Miljöinspektör Tjänsteskrivelse Rapport tillsyn av tillfälligt boende Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen

Läs mer

Adress. Adress. Inspektionsrapport för skolans namn utförd datum. Deltagare vid inspektionen (namn, befattning) Basuppgifter Verksamhetens namn

Adress. Adress. Inspektionsrapport för skolans namn utförd datum. Deltagare vid inspektionen (namn, befattning) Basuppgifter Verksamhetens namn Tjänsteställe: Bygg- och Miljökontoret Verksamhetens namn Handläggare: Adress Datum: Adress Beteckning: Er beteckning: Inspektionsrapport för skolans namn utförd datum Deltagare vid inspektionen (namn,

Läs mer

FÖRSKOLORNAS INOMHUSMILJÖ Sammanställning av miljökontorets periodiska tillsyn Åren 2001-2003

FÖRSKOLORNAS INOMHUSMILJÖ Sammanställning av miljökontorets periodiska tillsyn Åren 2001-2003 SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 3/2004 FÖRSKOLORNAS INOMHUSMILJÖ Sammanställning av miljökontorets periodiska tillsyn Åren 2001-2003 MILJÖKONTORET JUNI 2004 Rapport 3/2004 Ärende: MN/2004:117 Projektet

Läs mer

PROJEKT. Sweden Rock Festival 6-7-8-9 juni 2012 Sölvesborg. Tillsynsprojekt 2012

PROJEKT. Sweden Rock Festival 6-7-8-9 juni 2012 Sölvesborg. Tillsynsprojekt 2012 PROJEKT Sweden Rock Festival 6-7-8-9 juni 2012 Sölvesborg Tillsynsprojekt 2012 Besöksadress Klostergatan 1, Sölvesborg Telefon, vxl 046-816 000 Fax 046-194 6 E-post miljokontoret@miljovast.se Webbplats

Läs mer

PROJEKT. Hygienlokaler solarier. Tillsynsprojekt 2010

PROJEKT. Hygienlokaler solarier. Tillsynsprojekt 2010 PROJEKT Hygienlokaler solarier Tillsynsprojekt 2010 Besöksadress Klostergatan 1, Sölvesborg Telefon 0456-816 000 Fax 0456-194 56 E-post miljokontoret@miljovast.solvesborg.se Webbplats www.miljovast.se

Läs mer

Miljötillsyn av grafiker

Miljötillsyn av grafiker SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 5/2004 Miljötillsyn av grafiker MILJÖKONTORET JULI 2004 Rapport 5/2004 Ärende: MN/2004:117 Projektet utfört av: Börje Bjurelöv Charlotta Hedberg Camilla Olofsson Postadress

Läs mer

PROJEKT. Tillsynskampanj 2010 Frisörer. - Inventering av frisörverksamheter i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört vecka 42, 2010

PROJEKT. Tillsynskampanj 2010 Frisörer. - Inventering av frisörverksamheter i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört vecka 42, 2010 PROJEKT Tillsynskampanj 2010 Frisörer - Inventering av frisörverksamheter i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner Genomfört vecka 42, 2010 Författare: Margareta Jonsson Jenny Hamrin Robert Anderson Sammanfattning

Läs mer

2014:01. Information och praktiska tips för mindre företag och verksamheter. Ett samarbete mellan

2014:01. Information och praktiska tips för mindre företag och verksamheter. Ett samarbete mellan 2014:01 Information och praktiska tips för mindre företag och verksamheter. Ett samarbete mellan Det ska vara lätt att göra rätt. Alla företag som hanterar någon typ av farligt avfall i sin verksamhet

Läs mer

Projektrapport. Miljö- och hälsoskyddnämndens inspektion av skolornas inre miljö

Projektrapport. Miljö- och hälsoskyddnämndens inspektion av skolornas inre miljö Barn- och utbildningsförvaltningen Anne Gardelius Ärendenr BUN 2015/630 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (2) Datum 22 oktober 2015 Barn- och utbildningsnämnden Projektrapport. Miljö- och hälsoskyddnämndens

Läs mer

Branschriktlinjer för Egenkontroll. Alkoholdryck och Tobak

Branschriktlinjer för Egenkontroll. Alkoholdryck och Tobak Branschriktlinjer för Egenkontroll Alkoholdryck och Tobak Syfte Syftet med ett egenkontrollsprogram är att se till att lagar och regler för försäljning av alkoholdryck och tobak följs. Lagar och regler

Läs mer

Rapport- Tillsyn av förskolors utemiljöer med fokus på UVskydd

Rapport- Tillsyn av förskolors utemiljöer med fokus på UVskydd Rapport- Tillsyn av förskolors utemiljöer med fokus på UVskydd 2012 Annelie Stigsäter November 2012 2012-11-09 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. METOD... 3 4. REDOVISNING

Läs mer

Carin Jakobsson Folktandvården Wisby

Carin Jakobsson Folktandvården Wisby DESINFEKTION AV AVTRYCK RISK Risken för smittspridning via tandtekniska laboratorium betecknas som låg Den lilla risk som finns skall elimineras Påverkar tandteknikernas arbetsmiljö Risk förknippas med

Läs mer

Periodisk tillsyn av frisörer i Solna 2002-2004

Periodisk tillsyn av frisörer i Solna 2002-2004 SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 4/2005 Periodisk tillsyn av frisörer i Solna 2002-2004 MILJÖKONTORET MAJ 2005 Rapport 4/2005 Ärende: MN/2004:117 Projektet utfört av: Christina Hellman Malin Lidow Camilla

Läs mer

HÖRBY KOMMUN. Kemikalier i varor 2013. Regionalt tillsynsprojekt. Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2

HÖRBY KOMMUN. Kemikalier i varor 2013. Regionalt tillsynsprojekt. Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2 Kemikalier i varor 2013 Regionalt tillsynsprojekt Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2 Sid 2 Regionalt tillsynsprojekt 2013 Projektet har genomförts av miljöinspektör

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av fotvårdsverksamheter

Hälsoskyddstillsyn av fotvårdsverksamheter Hälsoskyddstillsyn av fotvårdsverksamheter Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport maj 2013 Sida 1 av 8 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Utförande och metod...

Läs mer

Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning

Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning En verksamhet som hanterar spillvatten med olja och slam ska enligt miljöbalken tillse att det avskiljs/renas innan det släpps till kommunalt spill-

Läs mer

GRÄSTORPS KOMMUN. Tillsyn skolor i Lidköping, Götene och Grästorps kommuner! SAMHÄLLSBYGGNAD MILJÖ-HÄLSA 2014-2015 MARIA WARENSJÖ

GRÄSTORPS KOMMUN. Tillsyn skolor i Lidköping, Götene och Grästorps kommuner! SAMHÄLLSBYGGNAD MILJÖ-HÄLSA 2014-2015 MARIA WARENSJÖ GRÄSTORPS KOMMUN Tillsyn skolor i Lidköping, Götene och Grästorps kommuner! SAMHÄLLSBYGGNAD MILJÖ-HÄLSA 2014-2015 MARIA WARENSJÖ 2(6) Sammanfattning Under perioden 1 oktober 2014 till 31 mars 2015 inspekterades

Läs mer

EGENKONTROLL enligt miljöbalken

EGENKONTROLL enligt miljöbalken egenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrolleg enkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegen

Läs mer

Bedömningsgrunder för tillsyn av frisersalonger

Bedömningsgrunder för tillsyn av frisersalonger Bedömningsgrunder för tillsyn av frisersalonger Ett länsprojekt i Västmanlands län hösten 2003 Denna vägledning har tagits fram av en arbetsgrupp bestående av Länsstyrelsen i Västmanlands län samt Heby,

Läs mer

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 11 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200, 701 35 Örebro

Läs mer

SOSFS 2006:4 (M) Allmänna råd. Yrkesmässig hygienisk verksamhet. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2006:4 (M) Allmänna råd. Yrkesmässig hygienisk verksamhet. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:4 (M) Allmänna råd Yrkesmässig hygienisk verksamhet Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Lars Wingerup (S) Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Mathias Karlsson (FP)

Lars Wingerup (S) Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Mathias Karlsson (FP) sida 1 Plats och tid Stadshuset, Oskarshamnssalen klockan 9.00 14.10 Beslutande Stefan Windh (S) ordförande Lars Wingerup (S) Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Fredrik Jonasson (V) ersätter Matti

Läs mer

Tillsynsprojekt Tobak, folköl och vissa receptfria läkemedel

Tillsynsprojekt Tobak, folköl och vissa receptfria läkemedel Tillsynsprojekt Tobak, folköl och vissa receptfria läkemedel Miljö- och byggnadskontoret s kommun Rapport 3:2012 Miljö 2012-12-19 Dnr: 2012-002023 Inledning 2009 lades tillsynsansvaret för receptfria läkemedel

Läs mer

BESLUT 1 (6) 4. Ni ska ha tillräcklig kunskap om avfallets innehåll för att kunna välja en lämplig avfallsmottagare i varje enskilt fall.

BESLUT 1 (6) 4. Ni ska ha tillräcklig kunskap om avfallets innehåll för att kunna välja en lämplig avfallsmottagare i varje enskilt fall. BESLUT 1 (6) Datum 2016-01-22 Beteckning 5622-1101-2016 Enheten för miljöskydd Linn Knutmejer 010-223 14 12 Securitas Sverige AB Lindhagensplan 70 10229 Stockholm Tillstånd till transport av farligt avfall

Läs mer

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Information om hygienlokaler som inte är anmälningspliktiga Nedan finns en sammanställning av regler och rekommendationer ur miljö-

Läs mer

Säker livsmedelshantering

Säker livsmedelshantering Miljö- och byggnadsförvaltningen informerar Säker livsmedelshantering Det är stora krav på kunskap som krävs för att kunna starta och driva en livsmedelsverksamhet. Du som livsmedelsföretagare är fullt

Läs mer

Bilaga 8. Pilotkommunernas egna erfarenheter

Bilaga 8. Pilotkommunernas egna erfarenheter Bilaga 8 Pilotkommunernas egna erfarenheter 95 Erfarenheter från Luleå kommuns deltagande i IESN-projektet 2009-2011 Miljökontoret i Luleå har deltagit i projektet med sammanlagt elva personer + miljöchefen

Läs mer

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter VÄGLEDNING NR 1 Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter En vägledning till företagare som är underlagda kontroll enligt livsmedelslagen Lycksele kommun Myndighetsenheten Telefon: 0950-166 00 (vxl) Fax:

Läs mer

Riktlinjer för medicintekniska produkter i elevhälsans medicinska insats, egenkontroll

Riktlinjer för medicintekniska produkter i elevhälsans medicinska insats, egenkontroll Riktlinjer för medicintekniska produkter i elevhälsans medicinska insats, egenkontroll Den hälso- och sjukvårdspersonal som skall använda och hantera medicintekniska produkter ska ha kunskap om produktens

Läs mer

ALLERGIROND PÅ KONTOR

ALLERGIROND PÅ KONTOR ALLERGIROND PÅ KONTOR Checklista för allergirond på kontor har utarbetats av Astma- och Allergiförbundet Reviderad och antagen av förbundsstyrelsen 2010, uppdaterad 2015 1/21 INSTRUKTIONER Deltagare Vid

Läs mer

Egenkontroll. Inomhusmiljö och miljöpåverkan enligt miljöbalken. för ... 20 - -

Egenkontroll. Inomhusmiljö och miljöpåverkan enligt miljöbalken. för ... 20 - - Egenkontroll Inomhusmiljö och miljöpåverkan enligt miljöbalken för...... 20 - - Egenkontrollens innebörd Miljöbalken omfattar alla, verksamheter och privatpersoner och dess syfte är att skapa en hållbar

Läs mer

Hygien och redlighet inom bageri och konditori

Hygien och redlighet inom bageri och konditori MILJÖFÖRVALTNINGEN Hygien och redlighet inom bageri och konditori En rapport från Miljöförvaltningen Helena Rosén och Li Hermansson Mars 2012 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Miljöförvaltningen

Läs mer

Till dig som står i kiosken

Till dig som står i kiosken Till dig som står i kiosken När kiosken är öppen drivs den av det lag du representerar och inte föreningen Vallentuna Damfotboll. Kom ihåg att ni står för en service till de besökare som kommer till Vallentuna

Läs mer

Finns det skriftliga rutiner över hur hantering av klagomål/incidencer ska gå till

Finns det skriftliga rutiner över hur hantering av klagomål/incidencer ska gå till Allergironden Exporterad 2015-04-29 från Allergironden.se 1. Rutiner och information Har ni varit fria från incidenter pga barns/elevers allergi? Finns det en uppdaterad rutin för att anmäla incidenter

Läs mer

Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar

Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar Yrkesmässig hygienisk verksamhet Du som ska öppna en lokal där allmänheten erbjuds yrkesmässig hygienisk behandling, som t.ex. massage,

Läs mer

1 (7) 8 Referenser... 3 9 Bilaga 1. Vårdhygieniska riktlinjer... 4 10 Bilaga 2. Checklista... 7

1 (7) 8 Referenser... 3 9 Bilaga 1. Vårdhygieniska riktlinjer... 4 10 Bilaga 2. Checklista... 7 1 (7) 1 Bakgrund... 1 2 Syfte... 2 3 Omfattning... 2 4 Ansvar... 2 5 Riskfaktorer för smittspridning... 2 6 Provtagning... 2 7 Vård av patient med misstänkt eller konstaterad Clostridium difficile-diarré...

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Farligt avfall från verksamheter - Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns lagar,

Läs mer

Eget val inom hemtjänsten

Eget val inom hemtjänsten UTFÖRARE Eget val inom hemtjänsten Hur du som företagare blir extern utförare av hemtjänst 1 Möjligheter och begränsningar! Från och med hösten 2011 inför Falköpings kommun eget val av utförare inom hemtjänsten

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

Egenkontroll på skolor

Egenkontroll på skolor UI.23 Version 14/1-2016 Miljö- och byggnämnden 1(5) Egenkontroll på skolor Alla skolor och liknande verksamheter ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Genom er egenkontroll ska ni motverka

Läs mer

Projektrapport Tillsyn av Skolor 2014

Projektrapport Tillsyn av Skolor 2014 Handlingstyp: Rapport Ärendenr: MHN 2015/204 Datum: 2015-01-22 Projektrapport Tillsyn av Skolor 2014 Tillsyn utförd av enhet miljö- och hälsoskydd 2014 Besöksadress Visborgsallén 19, Visby Postadress SE

Läs mer

Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret

Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret Bostadsenkät lgh nr Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret Enkäten levererades till bostadsinnehavare (en per lägenhet) i mitten av maj 2011, och svaren lämnades av svarare i föreningsbrevlådan

Läs mer

Livsmedelsbutiker hösten 2011

Livsmedelsbutiker hösten 2011 Livsmedelsbutiker hösten 2011 Utförd av miljökontoret i Jönköpings kommun Skriven av Katarina Holmstedt 2011-09-29 Inledning Under 2011 bedrivs delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings

Läs mer

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 13 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Emma Handy, Gerd Holm, Kristina

Läs mer

Att tänka på vid etablering/start av livsmedelsverksamhet

Att tänka på vid etablering/start av livsmedelsverksamhet Att tänka på vid etablering/start av livsmedelsverksamhet Livsmedelslagstiftningens mål är att ge konsumenten säkra livsmedel samt att säkerställa redligheten hos verksamhetsutövaren. Detta innebär exempelvis

Läs mer

Hygieniska verksamheter

Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen Hygieniska verksamheter Stickande eller skärande Miljöförvaltningen informerar Yrkesmässig hygienisk verksamhet stickande eller skärande Du som ska öppna en lokal där allmänheten erbjuds

Läs mer

MILJÖTILLSYN AV SKJUTBANOR I LJUSDALS KOMMUN

MILJÖTILLSYN AV SKJUTBANOR I LJUSDALS KOMMUN P R O J E K T A P P O R T L J U S D A L S K O M M U N M I L J Ö E N H E T E N MILJÖTILLSYN AV SKJUTBANOR I LJUSDALS KOMMUN 2014 Kristin Berg, miljöinspektör Bild 1. Skjutbaneområdet för 80 m viltmålsbanan

Läs mer

UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR

UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR Svensk Förening för Vårdhygien UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR 4.2.3 BESLUT OM FRISLÄPPANDE AV GODS OCH HA KUNSKAP OM DE BAKOMLIGGANDE ORSAKERNA TILL EN EVENTUELL RETUR AV DISKAT GODS

Läs mer

Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn

Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn Sida 1 Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn Tillsynsprojekt inom målen Friska vatten och Giftfri miljö RAPPORT, 2012 Sida 1 Datum: 2012-12-17

Läs mer

Tillsynsprojekt Revision av restauranger

Tillsynsprojekt Revision av restauranger Dnr 2015-2257 Tillsynsprojekt Revision av restauranger Miljö- och byggnadskontoret s kommun Rada Dobriyanova 2015-11-27 1 Sammanfattning Miljö- och byggnadskontoret har genomfört ett kontrollprojekt som

Läs mer

PROJEKT. Märkning av livsmedel. - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört våren 2012

PROJEKT. Märkning av livsmedel. - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört våren 2012 PROJEKT Märkning av livsmedel - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner Genomfört våren 2012 Projektgrupp: Margareta Jonsson Margareta Söderstedt Sammanfattning

Läs mer

Ditt ansvar som livsmedelsföretagare

Ditt ansvar som livsmedelsföretagare Ditt ansvar som livsmedelsföretagare Det är ditt ansvar som livsmedelsföretagare att ha kunskap om de regler som gäller för att driva en livsmedelsverksamhet. När du hanterar mat är det viktigt att du

Läs mer

Lex Sarah i Kalmar län 2003-2004 Anmälningar om missförhållanden och övergrepp inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade

Lex Sarah i Kalmar län 2003-2004 Anmälningar om missförhållanden och övergrepp inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Lex Sarah i Kalmar län 2003-2004 Anmälningar om missförhållanden och övergrepp inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade Meddelande 2005:14 Lex Sarah i Kalmar

Läs mer

Handlingsplan för friskare barn i Hamnskolans förskoleverksamhet.

Handlingsplan för friskare barn i Hamnskolans förskoleverksamhet. Handlingsplan för friskare barn i Hamnskolans förskoleverksamhet. Hygien i förskolan Innehållsförteckning Förord Barnens handhygien Personalens handhygien Blöjbyte/skötrum Städning Riktlinjer vid infektioner

Läs mer

Kontrollprojekt Mottagningskök

Kontrollprojekt Mottagningskök Dnr 2015-1223 Kontrollprojekt Mottagningskök Miljö- och byggnadskontoret s kommun Anna Johansson 2015-06-12 1 Sammanfattning Många barn, elever och äldre serveras dagligen mat i verksamheter som är mottagningskök,

Läs mer

HYGIENISKA BEHANDLINGSLOKALER

HYGIENISKA BEHANDLINGSLOKALER INFORMATION 1(5) Staffanstorp 2009 NS STADSBYGGNAD HYGIENISKA BEHANDLINGSLOKALER Du som ska öppna en lokal för yrkesmässig hygienisk behandling måste först, dvs innan lokalen tas i bruk, göra en anmälan

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten 2011-11-29 Birgitta Sturesson Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar 2011 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Lektionsupplägg: I jakten på en snygg bränna

Lektionsupplägg: I jakten på en snygg bränna HÅLL SVERIGE RENTS Lektionsupplägg: I jakten på en snygg bränna Eleverna jobbar parvis med att skriva manus och skapa egna informationsfilmer (2 4 minuter) för målgruppen ungdomar om hur man solar säkert.

Läs mer

PROJEKT. Tillsynskampanj 2013 Kosmetiska och hygieniska produkter, nickelallergi

PROJEKT. Tillsynskampanj 2013 Kosmetiska och hygieniska produkter, nickelallergi PROJEKT Tillsynskampanj 2013 Kosmetiska och hygieniska produkter, nickelallergi - Kontroll av märkning på kosmetiska och hygieniska produkter samt nickelhalter i kläder och smycken hos butiker i Haninge,

Läs mer

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin D.nr. eller dokumenttyp: Sid. 1 (18) Programområde eller övergripande: Omsorg om funktionshindrade Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: Verksamhet: Särskilt

Läs mer

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Yrkesmässig hygienisk verksamhet kan innebära risk för olägenhet för människors hälsa. Till sådana verksamheter räknas bland annat fotvård, massage, hårvård

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall 2016-01-22 562-609-2016 1(2) Miljöskyddsavdelningen Annika Lundahl 010-2245431 Skrotbilarna Gbg AB Orrekullagatan 6 42530 Hisings Kärra Tillstånd till transport av farligt avfall Beslut Länsstyrelsen ger

Läs mer

1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken

1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken Uppdragsnr: 10095928 1 (7) PM Kommentarer till periodisk besiktning av RagnSells, Fagerliden deponi och avfallsanläggning 2011 1 Allmänna 1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken Med besiktning

Läs mer