Fastighetskontorets implementering av och förberedelse inför ny lag om bostadsanpassningsbidrag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fastighetskontorets implementering av och förberedelse inför ny lag om bostadsanpassningsbidrag"

Transkript

1 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 3090/18 Handläggare Annika Jenefeldt / Malin Josefsson Telefon: / E-post: annika.jenefeldt@fastighet.goteborg.se / malin.josefsson@fastighet.goteborg.se Fastighetskontorets implementering av och förberedelse inför ny lag om bostadsanpassningsbidrag Förslag till beslut I fastighetsnämnden Rapporten antecknas till protokollet. Sammanfattning Boverket har haft regeringens uppdrag att analysera och bedöma om lagen om bostadsanpassningsbidrag behöver ändras och vid behov lämna förslag på förbättringar. I januari 2018 överlämnade regeringen proposition gällande ny lag till riksdagen och 11 april biföll riskdagen lagförslaget. Ny lag om bostadsanpassningsbidrag träder i kraft 1 juli och nuvarande lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag mm upphör då att gälla. Ny lag innehåller två nya valbara bidragsformer, som införs som komplement till nuvarande kontantbidrag, vilka kontoret haft att ta ställning till. Kommunen får möjlighet att som alternativ till kontantbidrag antingen bevilja bidrag i form av ett åtagande från kommunen eller bevilja bidrag i form av begagnad produkt. Förutsättningen är att både sökande och kommunen vill använda sig av bidragsformerna. Vid ett åtagande ansvarar kommunen för att åtgärderna genomförs och blir också avtalspart gentemot utförande entreprenör. Kontoret handlägger idag ansökningar om bidrag utifrån hur Boverket, som är tillsynsmyndighet för bidraget, förespråkar att ett ärende handläggs. Det finns övervägande fördelar med att bibehålla nuvarande handläggningsprocess och kontoret kommer initialt inte förändra arbetssätt utifrån de valbara bidragsformerna. Under våren har kontoret arbetat med att analysera förändringar i ny lag och att förbereda verksamheten, bland annat genom att anpassa verksamhetssystem, blanketter och broschyrer. Ekonomiska konsekvenser Att anteckna rapporten får, i sig, inga ekonomiska konsekvenser. Bostadsanpassningsbidraget ger ökade möjligheter till kvarboende för personer med funktionsnedsättning vilket bidrar positivt till staden som helhet ur ett ekonomiskt perspektiv. De ekonomiska konsekvenserna av ny lag är svårbedömda. Utökade möjligheter att ansöka om bostadsanpassnings- och återställningsbidrag innebär sannolikt ökade kostnader för kommunen även om det är svårt att uppskatta de totala ekonomiska konsekvenserna. Ur ett hela staden perspektiv försvinner möjligheten för personer som bor i särskilt boende att beviljas bostadsanpassningsbidrag. Kostnaden för anpassningar i boendeformen kan därmed bli en kostnad för respektive stadsdel. Bakgrunden till Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 1 (7)

2 förändringen är att regeringen och Boverket anser att en person som beviljats en bostad efter särskild behovsprövning utifrån sin funktionsnedsättning enligt SoL eller LSS ska kunna utgå från att vårdgivaren säkerställer att bostaden blir ändamålsenlig 1. Vidare anges att vissa anpassningar borde kunna ses som investeringar för vårdgivaren, både kommun och privat, och att lämpligheten att de bekostas genom ett kommunalt bidrag kan ifrågasättas. Barnperspektivet Barn är inte den stora målgruppen för bidraget, under 2017 var 2 procent av de beviljade bidragen till barn. I ny lagstiftning beviljas inte bidrag om sökande själv uppfört en byggnad (byggherre) och inte följt krav på tillgänglighet enligt PBL, vilket kan leda till att barn vars föräldrar uppfört en bostad nekas bidrag. Jämställdhetsperspektivet I årsrapporten för bostadsanpassningsbidraget följs det upp hur bidraget fördelar sig mellan könen. Kvinnor beviljas fler bidrag men till en lägre kostnad än männen. Kontoret ser inte att ny lagstiftning för med sig några särskilda aspekter utifrån jämställdhetsperspektivet. Mångfaldsperspektivet Fastighetskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Ny lagstiftning innehåller två valbara bidragsformer där en möjliggör en reglerad återanvändning av begagnade anpassningsanordningar vilket saknats i nuvarande lagstiftning. I dagsläget arbetar kontoret med återanvändning i begränsad omfattning. Kontoret kommer initialt inte att använda möjligheten att återanvända anordningar. Möjligheten att bevilja bidrag för begagnad anordning behöver utredas vidare kopplat till arbetsinsats och lönsamhet och hur kommunen ska hantera utförande och kostnad vid demontering, förvaring och återmontering. Omvärldsperspektivet Kontoret har ställt frågor kring de valbara paragraferna till Malmö, Uppsala, Stockholm och Umeå. Tre av kommunerna uppgav att de fortsättningsvis kommer använda sig av begagnade anordningar exempelvis hissar, elrullstolsförråd och ramper. Stockholm uppgav att de inte kommer systematisera användandet av begagnade produkter. I dagsläget är deras bedömning att återanvändning inte är kostnadseffektivt och kan leda till ökade arbetsinsatser för kommunen. Ingen av kommunerna uppgav att de i dagsläget kommer använda sig av ett åtagande för bostadsanpassningsbidrag eller för reparationer, besiktning och underhåll. 1 Lagrådsremiss Ny lag om bostadsanpassningsbidrag, 12 oktober 2017, s. 32 Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 2 (7)

3 Ärendet Syftet med rapporten i detta tjänsteutlåtande är att informera fastighetsnämnden om ny lag om bostadsanpassningsbidrag samt informera om hur kontoret implementerar och kommer arbeta utifrån ny lag. Fastighetsnämnden har att ta ställning till att anteckna tjänsteutlåtande från fastighetskontoret gällande ny lag om bostadsanpassningsbidrag. Beskrivning av ärendet Bakgrund Boverket fick i mars 2013 i uppdrag av regeringen att analysera och bedöma om lagen om bostadsanpassningsbidrag behöver ändras och vid behov lämna förslag på förbättringar. Uppdraget som Boverket redovisade till Socialdepartementet i december 2014 innehöll ett helt nytt lagförslag. Boverkets utgångspunkter i översynen har varit att förtydliga bestämmelserna så att dessa blir förutsägbara, både för de enskilda som omfattas av lagens bestämmelser och för de som ska handlägga och besluta i ärenden med stöd av bestämmelserna. Socialdepartementet skickade ut lagförslaget på remiss år 2015 och även en kompletterande promemoria sommaren Fastighetsnämnden yttrade sig för Göteborgs Stads räkning i båda fallen. I januari 2018 överlämnade regeringen propositionen (Prop. 2018/18:80) gällande ny lag till riksdagen och den 11 april biföll riskdagen lagförslaget. Ny lag om bostadsanpassningsbidrag träder i kraft 1 juli och då upphör nuvarande lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag mm att gälla. Nuvarande lag fortsätter dock att gälla ansökningar som inkommit till kommunen senast den 30 juni Flera av bestämmelserna i nuvarande lag om bostadsanpassningsbidrag förs i sak oförändrade över till nya lagen men innehåller vissa förtydliganden. Nedan följer en sammanställning från Boverket 2 med de nyheter som följer med ny lag. Kontoret kommentarer avser förändringar jämfört med nuvarande lagstiftning. Personen med funktionsnedsättning söker Det är den som behöver en anpassning av bostaden som ska ansöka om bostadsanpassningsbidrag alldeles oavsett vem som äger eller har nyttjanderätten till bostaden. Kommentar: I nuvarande lagstiftning är det person som äger en bostad eller som innehar har den med hyres eller bostadsrätt som kan söka bidrag för egen eller hushållsmedlems räkning. Den som äger bostaden och nyttjanderättshavare ska medge att anpassningen utförs Om sökanden inte är ensam ägare av bostaden eller inte ensam nyttjanderättshavare så måste sökanden visa att ägaren och nyttjanderättshavare går med på att anpassningen utförs. Den som till exempel äger ett hus tillsammans med sin sambo ska visa att sambon samtycker. Och den som bor i en hyreslägenhet ska visa att hyresvärden och den som står på hyreskontraktet har gått med på anpassningen. 2 Ny lag om bostadsanpassningsbidrag den 1 juli 2018 Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 3 (7)

4 Sökanden måste också visa att den som äger bostaden har lovat att inte kräva någon ersättning för att återställa anpassningen. Kommentar: Det finns inte någon motsvarande paragraf i nuvarande lagstiftning. Den som bor i ett särskilt boende kan inte få bostadsanpassningsbidrag Den som bor i en bostad efter beslut enligt socialtjänstlagen (2001:453) eller lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade kan inte beviljas bostadsanpassningsbidrag enligt den nya lagen. Kommentar: Idag kan personer som bor i särskilda boenden i vissa fall beviljas bostadsanpassningsbidrag. Inget bidrag om behovet kan tillgodoses med hjälpmedel Om behovet av en anpassning kan tillgodoses med hjälpmedel från kommunen eller landstinget enligt hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) kan sökanden inte beviljas bostadsanpassningsbidrag. Kommentar: Det finns inte någon motsvarande paragraf i nuvarande lagstiftning. Bidrag i vissa fall trots att bygglagstiftningens tillgänglighetskrav inte har följts Om behovet av en anpassning beror på att bygglagstiftningens krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga inte har följts när huset uppfördes eller ändrades ska bostadsanpassningsbidrag ändå kunna beviljas om det inte är sökanden som avvikit från kraven. Kommentar: Möjligheten finns inte i nuvarande lagstiftning. Förändringen gör det exempelvis möjligt för boende i flerbostadshus att beviljas bidrag trots brister vid nybyggnationen. Helt nya regler vid byte av bostad Om sökanden har flyttat lämnas inte bidrag för att rätta till vissa typer av brister som gör att den nya bostaden är uppenbart olämplig med hänsyn till funktionsnedsättningen. Det handlar om brister i fråga om storlek, planlösning, antal våningsplan eller andra våningsskillnader. Kommentar: Idag görs en helhetsbedömning av de anpassningar som är aktuella i ny bostad, även åtgärder som inte omfattas av ansökan. Är åtgärderna kostnadskrävande och behovet stod klart när sökanden flyttade till sin nya bostad krävs det särskilda skäl för valet av bostad. Bedömer kommunen inte att särskilda skäl föreligger ska kommunen visa på en lämpligare bostad som sökande borde valt. Bedöms flytten som olämplig kan sökande inte få bidrag för någon del. I ny lagstiftning kan vissa ansökta åtgärder beviljas. Två nya bidragsformer Två nya bidragsformer införs som komplement till kontantbidrag. Det blir möjligt att få bidraget i form av ett åtagande från kommunens sida eller i form av en begagnad produkt. Men det förutsätter att både sökanden och kommunen vill använda sig av dessa nya bidragsformer. Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 4 (7)

5 Kommunens åtagande Om bidrag ges i form av ett åtagande från kommunen innebär det att kommunen ansvarar för att åtgärderna genomförs och att det är kommunen som ingår avtal med entreprenörerna. Det är alltså inte sökanden som blir avtalspart gentemot entreprenörerna. Kommentar: Det finns inte motsvarande paragrafer i nuvarande lagstiftning. Bostadsrättsföreningar och hyresvärdar kan överta rätten till bostadsanpassningsbidrag Det blir möjligt för bostadsrättsföreningar och hyresvärdar att överta en persons rätt till bidrag för anpassningar i trapphus och liknande allmänna utrymmen om sökanden vill det. Hyresvärden eller bostadsrättsföreningen blir i så fall ägare till anpassningsåtgärden, till exempel en ramp vid huvudentrén eller en dörrautomatik. Kommentar: Det finns inte någon motsvarande paragraf i nuvarande lagstiftning. Återställningsbidraget Även den nya lagen om bostadsanpassningsbidrag anger villkoren för det så kallade återställningsbidraget. Det är ett bidrag som kan sökas av bostadsrättsföreningar och hyresvärdar om anpassningsåtgärden inte längre används och dessutom är till nackdel för andra boende. En nyhet är att den nuvarande kostnadsgränsen på kronor slopas. En annan nyhet är att bostadsrättsföreningar kan få återställningsbidrag för fler typer av åtgärder i anslutning till en bostadsrättslägenhet i ett flerbostadshus. Däremot så kommer bostadsrättsföreningar inte heller med den nya lagen kunna få återställningsbidrag för att återställa åtgärder inne i en bostadsrättslägenhet. Kommentar: Kostnadsgränsen för återställningsbidraget slopas. Förvaltningens bedömning Fastighetsnämnden ansvarar för handläggning av ansökningar om bostadsanpassningsbidrag m.m. Under 2017 beviljades ärenden bostadspassningsbidrag och 51 ärenden återställningsbidrag. Den sammanlagda kostnaden för bidraget uppgick till 62,8 miljoner kronor. Vanliga åtgärder är att anpassa trösklar, installera spisvakt, montera stödhandtag och installera duschkabin. I remissvaret till Socialdepartementet år 2015 beskrev kontoret att förslaget till ny lagstiftning om bostadsanpassningsbidrag innebär många förbättringar som bidrar till syftet att förtydliga lagtexten, vilket underlättar såväl för den enskilde som ska söka bidrag, som handläggningen hos kommunen. Exempel på detta är hur en ansökan ska hanteras, gränsdragningen gentemot hjälpmedel från landsting eller kommun samt särskilda boendeformer. Vissa av förändringarna i ny lag innebär en utvidgning av möjligheterna att söka bidrag exempelvis vid byte av bostad, när tillgänglighetskrav inte följts när en byggnad uppförts samt för fastighetsägare då beloppsgränsen för återställningsbidraget slopas. Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 5 (7)

6 När ny lag träder i kraft finns ingen rättspraxis gällande förändringar som kommer med ny lag, vilket innebär att mer tid kommer krävas för avvägningar och bedömningar. Under en övergångsperiod kommer dessutom två olika lagstiftningar att gälla. Nya valbara bidragsformer i ny lag om bostadsanpassningsbidrag Den nya lagen innehåller två nya bidragsformer ( 15 och 16), som införs som komplement till nuvarande kontantbidrag, vilka kontoret haft att ta ställning till. Kommunen får möjlighet att som alternativ till kontantbidrag antingen bevilja bidrag i form av ett åtagande från kommunen sida eller bevilja bidrag i form av begagnad produkt. Förutsättningen är att både sökande och kommunen vill använda sig av bidragsformerna. Vid ett åtagande ansvarar kommunen för att åtgärderna genomförs och blir också avtalspart gentemot entreprenören. Utdrag ur Lag om (SFS 2018:222) bostadsanpassningsbidrag: 15 En kommun får avtala om övertagande av en anordning som tidigare har installerats med stöd av bostadsanpassningsbidrag enligt denna lag eller motsvarande äldre bestämmelser och lämna ekonomiskt stöd för kostnader som kan uppstå i samband med ett sådant övertagande. 16 Bostadsanpassningsbidrag, återställningsbidrag och bidrag till reparationer, besiktning och underhåll enligt 11 lämnas med ett belopp (kontantbidrag) som motsvarar skälig kostnad för åtgärderna. Om sökanden och kommunen är överens om detta, får bostadsanpassningsbidrag och bidrag till reparationer, besiktning och underhåll lämnas som ett åtagande från kommunen att låta utföra åtgärderna. Om sökanden och kommunen är överens om detta, får bostadsanpassningsbidrag lämnas genom att en begagnad anordning överlämnas. Kontoret handlägger idag ansökningar om bidrag utifrån hur Boverket, som är tillsynsmyndighet för bidraget, förespråkar att ett ärende handläggs. Det finns övervägande fördelar med att bibehålla nuvarande handläggningsprocess och kontoret kommer initialt inte att förändra arbetssätt utifrån de valbara delarna. Boverket har i uppdrag att skriva föreskrifterna till ny lag om bostadsanpassningsbidrag vilka beräknas vara klara i oktober och kontoret avvaktar dessa. Kommunen är idag inte part i ansökningar om bidrag och den överenskommelse som träffas inför ett utförande av en anpassning är mellan sökande och entreprenör. Konsumenttjänstlagen gäller för entreprenaden och sökande har själv möjlighet att påverka situationen i de fall de inte är nöjda med utfört arbete. Lämnas bidrag i form av ett åtagande blir kommunen part i ärendet (beställare) och tar över ansvaret vid genomförandet och för framtida reklamationer. Arbetet måste även upphandlas enligt LOU vilket i sin tur kan förlänga processen med att få anpassningen utförd. En upphandling kan överprövas av entreprenör i förvaltningsdomstolen vilket kan resultera i att tidsvinsten med ett åtagande försvinner. Om bidrag beviljas i form av begagnad anordning exempelvis dörrautomatik eller hiss behöver ett lager uppföras. Rutiner för att säkerställa att de begagnade produkterna klarar de krav som ställs på dem innan en återmontering måste upprättas. Sökande av bidrag ska ge sitt medgivande till att beviljas en begagnad produkt, innan sådan beviljas, vilket kan leda till ett växande lager för kommunen. Begagnade produkter har inte samma livslängd Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 6 (7)

7 som en ny och kan öka kostnaderna för reparationer. Arbete med nedmontering, iordningställande och montering av en begagnad produkt behöver upphandlas om inte ett kontantbidrag för arbetet kan beviljas, vilket är oklart i dagsläget. Verksamhetssystemet behöver anpassas för att kunna bevilja bidrag i form av ett åtagande eller begagnad produkt. I dagsläget arbetar kontoret med återanvändning i begränsad omfattning. Kontoret har ställt frågor kring de valbara paragraferna till Malmö, Uppsala, Stockholm och Umeå. Tre av kommunerna uppgav att de fortsättningsvis kommer använda sig av begagnade anordningar exempelvis hissar, elrullstolsförråd och ramper. Stockholm uppgav att de inte kommer systematisera användandet av begagnade produkter. I dagsläget är deras bedömning att återanvändning inte är kostnadseffektivt och kan leda till ökade arbetsinsatser för kommunen. Ingen av kommunerna uppgav att de i dagsläget kommer använda sig av ett åtagande för bostadsanpassningsbidrag eller för reparationer, besiktning och underhåll. Under våren har kontoret arbetat med att analysera förändringar i ny lag och att förbereda verksamheten, bland annat genom att anpassa verksamhetssystem, blanketter och broschyrer. Medarbetarna har fått utbildning genom att kontoret under våren deltog på FKBo (Föreningen kommunal bostadsanpassning) och under maj kommer vidare utbildning genomföras på planeringsdagar. Martin Öbo Fastighetsdirektör Erik Gedeck Avdelningschef Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 7 (7)

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om bostadsanpassningsbidrag Utfärdad den 19 april 2018 Publicerad den 24 april 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande bestämmelser 1 Denna lag har

Läs mer

Yttrande till Socialdepartementet över remiss: Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag

Yttrande till Socialdepartementet över remiss: Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-09-28 Diarienummer 3177/15 Boendeavdelningen/Analys och utredning Lars-Gunnar Krantz Telefon: 368 12 16 E-post: lars-gunnar.krantz@fastighet.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. (Rapport 2014:38) Svar på remiss från kommunstyrelsen

Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. (Rapport 2014:38) Svar på remiss från kommunstyrelsen Socialförvaltningen Administrativa avdelningen SoN 2015-08-25 Sida 1 (5) 2015-07-30 Handläggare Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag

Läs mer

INFORMATION OM BIDRAG FÖR. Bostadsanpassning

INFORMATION OM BIDRAG FÖR. Bostadsanpassning INFORMATION OM BIDRAG FÖR Bostadsanpassning Vad är bostadsanpassningsbidrag? Bostadsanpassningsbidrag är ett kommunalt bidrag som riktar sig till dig som har en funktionsnedsättning. Med stöd av bostadsanpassningsbidraget

Läs mer

Bidrag för att anpassa din bostad

Bidrag för att anpassa din bostad Fastighetskontoret Bidrag för att anpassa din bostad Ny lag om bostadsanpassningsbidrag www.goteborg.se/bostadsanpassningsbidrag Bidrag för att anpassa din bostad En ny lag om bostadsanpassnings bidrag

Läs mer

Riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag.

Riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag. Riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag. Antagen av: Kommunfullmäktige, 2019-06-17 51 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Cecilia Vainio, enhetschef. Innehåll 1. Målsättning och inriktning...

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag. orebro.se

Bostadsanpassningsbidrag. orebro.se Bostadsanpassningsbidrag. orebro.se Vad är bostadsanpassningsbidrag? Bostadsanpassningsbidrag är ett ekonomiskt bidrag som enskild person kan söka för att anpassa sin bostad. Lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag.

Läs mer

BOSTADS ANPASSNINGS BIDRAG

BOSTADS ANPASSNINGS BIDRAG BOSTADS ANPASSNINGS BIDRAG Ett utdrag ur Boverkets handbok om bostadsanpassningsbidrag (www.boverket.se/sv/babhandboken/) Ver. 20180827 1 VAD ÄR BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG? Bostadsanpassningsbidraget är

Läs mer

BOSTADSANPASSNINGSBIDRAGET 2017

BOSTADSANPASSNINGSBIDRAGET 2017 Fastighetskontoret BOSTADSANPASSNINGSBIDRAGET 2017 www.goteborg.se Bostadsanpassningsbidraget 2017 Mars 2017 DNR 8296/17 Ansvarig Göteborgs Stad Fastighetskontoret Kontaktpersoner Annika Jenefeldt annika.jenefeldt@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag

Bostadsanpassningsbidrag Bostadsanpassningsbidrag Vad är bostadsanpassningsbidrag? Bostadsanpassningsbidrag är ett ekonomiskt bidrag som en enskild person kan söka för att anpassa sin bostad. Bidraget är personligt och kan sökas

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag

Bostadsanpassningsbidrag Senast reviderad 2018-11-27 Bostadsanpassningsbidrag Myndighet och Uppdrag Socialkontoret Nygatan 10 645 80 Strängnäs www.strangnas.se Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja en entreprenör,

Läs mer

Remiss av Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. (Rapport 2014:38)

Remiss av Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. (Rapport 2014:38) Remissvar Dnr 2015/3.2.2/73 Sid. 1 (12) 2015-08-24 Handläggare: Andreas Jaeger, 08-508 29 269 Till Socialroteln Remiss av Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. (Rapport 2014:38) Svar på remiss

Läs mer

BOSTADS ANPASSNINGS BIDRAG

BOSTADS ANPASSNINGS BIDRAG BOSTADS ANPASSNINGS BIDRAG Ett utdrag ur Boverkets handbok om bostadsanpassningsbidrag (www.boverket.se/sv/babhandboken/) Ver. 20181211 1 Vad är bostadsanpassningsbidrag? Bostadsanpassningsbidraget är

Läs mer

Bostadsanpassnings bidrag

Bostadsanpassnings bidrag Bostadsanpassnings bidrag Information om bidrag till bostadsanpassning Lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag Bostadsanpassningsbidrag kan sökas hos kommunen och är ett kontantbidrag till dig som

Läs mer

BOSTADSANPASSNING. Information till dig som vill ansöka om bostadsanpassningsbidrag

BOSTADSANPASSNING. Information till dig som vill ansöka om bostadsanpassningsbidrag BOSTADSANPASSNING Information till dig som vill ansöka om bostadsanpassningsbidrag Vad är bostadsanpassning? Bostadsanpassningsbidrag är ett ekonomiskt bidrag som kommunen lämnar till dig med funktionsnedsättning

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag. orebro.se

Bostadsanpassningsbidrag. orebro.se Bostadsanpassningsbidrag. orebro.se Vad är bostadsanpassningsbidrag? Bostadsanpassningsbidrag är ett ekonomiskt bidrag som enskild person kan söka för att anpassa sin bostad (Lagen om bostadsanpassningsbidrag,

Läs mer

VAD ÄR BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG

VAD ÄR BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG VAD ÄR BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG Bostadsanpassningsbidrag är ett ekonomiskt bidrag som enskild person kan söka för att anpassa sin bostad (Lagen om bostadsanpassningsbidrag, 1992:1574). Bidraget är personligt

Läs mer

ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG

ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG Dnr: (fylls i av kommunens handläggare) Ansökan skickas till: Ånge kommun Bygg- och miljöförvaltningen 841 81 Ånge 1. Uppgifter om sökande (personen med funktionsnedsättning)

Läs mer

BO STADS. anpassnings BIDRAG. Information från Socialförvaltningen i Örkelljunga kommun

BO STADS. anpassnings BIDRAG. Information från Socialförvaltningen i Örkelljunga kommun BO STADS anpassnings BIDRAG Information från Socialförvaltningen i Örkelljunga kommun Bostadsanpassningsbidrag Bostadsanpassningsbidraget är ett kommunalt bidrag för anpassning av vissa åtgärder som behövs

Läs mer

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande.

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande. PM 2016:164 RII (Dnr 110-1185/2016) Kompletterande promemoria avseende Boverkets rapport 2014:38 Översyn av lagen om bostadsanpassning m.m. Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 7 oktober 2016

Läs mer

BOSTADSANPASSNINGSBIDRAGET 2016

BOSTADSANPASSNINGSBIDRAGET 2016 Fastighetskontoret BOSTADSANPASSNINGSBIDRAGET 2016 www.goteborg.se Bostadsanpassningsbidraget 2016 Mars 2016 DNR 1265/17 Ansvarig Göteborgs Stad Fastighetskontoret Kontaktpersoner Annika Jenefeldt annika.jenefeldt@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Förslag till revidering av HANDLÄGGNINGSRUTINER FÖR ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG. Antagen av bygg- och miljönämnden 2012-02-21 7

Förslag till revidering av HANDLÄGGNINGSRUTINER FÖR ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG. Antagen av bygg- och miljönämnden 2012-02-21 7 Förslag till revidering av HANDLÄGGNINGSRUTINER FÖR ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG Antagen av bygg- och miljönämnden 2012-02-21 7 Texten i dessa handläggningsrutiner för bostadsanpassningsbidrag följer

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen Information kring Bostadsanpassningsbidrag

Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen Information kring Bostadsanpassningsbidrag Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen Information kring Bostadsanpassningsbidrag Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen Kungsgatan 41 71130 Lindesberg Vad är bostadsanpassningsbidrag? Du som har en bestående

Läs mer

BOSTADSANPASSNINGSENHETENS ÅRSRAPPORT 2015

BOSTADSANPASSNINGSENHETENS ÅRSRAPPORT 2015 Fastighetskontoret BOSTADSANPASSNINGSENHETENS ÅRSRAPPORT 2015 Bostadsanpassningsbidrag www.goteborg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Sammanfattning 3 2 Bostadsanpassnings- och återställningsbidrag 4 3 Utfall

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag

Bostadsanpassningsbidrag Senast reviderad 2017-02-21 Bostadsanpassningsbidrag Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja en entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad

Läs mer

Inledning. 1. Författningsförslag S2016/04660/FST

Inledning. 1. Författningsförslag S2016/04660/FST Promemoria 2016-07-04 S2016/04660/FST Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster Departementssekreterare Jenny Wada Telefon 08-405 21 25 Epost: jenny.wada@regeringskansliet.se Kompletterande

Läs mer

Riktlinje för bostadsanpassningsbidrag

Riktlinje för bostadsanpassningsbidrag Program Policy Handlingsplan Riktlinje Riktlinje för bostadsanpassningsbidrag Beslutad av äldrenämnden 21 maj 2019 Beslutad av nämnden för personer med funktionsnedsättning 22 maj 2019 DNR: ÄN 2019/00214-1.3.2

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG Bild VAD ÄR BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG? Bostadsanpassningsbidrag är ett ekonomiskt bidrag som en enskild person kan söka för att anpassa sin bostad. Syftet med bostadsanpassningsbidraget

Läs mer

Förnamn Efternamn Personnummer. Sökandes adress Portkod Sökandes telefon dagtid. Postnummer och ort Lägenhetsnummer Sökandes mobiltelefon

Förnamn Efternamn Personnummer. Sökandes adress Portkod Sökandes telefon dagtid. Postnummer och ort Lägenhetsnummer Sökandes mobiltelefon Bidrag söks hos Västra Mälardalens Kommunalförbund Enligt SFS 2018:222 Skicka ansökan till (Ver. 20190117) Västra Mälardalens Kommunalförbund Bidrag och tillstånd, 731 85 Köping ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG

Läs mer

Ansökan om bidrag för bostadsanpassning

Ansökan om bidrag för bostadsanpassning Ansökan om bidrag för bostadsanpassning Fylls i av Stadsbyggnadskontoret Sänds till Stadsbyggnadskontoret Bostadsanpassningsbidrag 851 85 SUNDSVALL Ansökan avser Nybyggnad Om-/tillbyggnad Återtag 1. PERSONUPPGIFTER,

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag. För ett självständigt liv i ditt hem

Bostadsanpassningsbidrag. För ett självständigt liv i ditt hem Bostadsanpassningsbidrag För ett självständigt liv i ditt hem Anpassa bostaden För att kunna klara av att ta dig in och ut ur bostaden, förflytta dig inom bostaden, laga mat och sköta din hygien kan du

Läs mer

Bidrag för bostadsanpassning

Bidrag för bostadsanpassning Bidrag för bostadsanpassning Vad är bostadsanpassningsbidrag? Om du har en funktionsnedsättning som gör att du behöver anpassa din bostad, kan du ha rätt till att få bidrag för det. Syftet med bidraget

Läs mer

Information om bidrag till. Bostadsanpassning. www.uppvidinge.se

Information om bidrag till. Bostadsanpassning. www.uppvidinge.se Information om bidrag till Bostadsanpassning Vad är bostadsanpassningsbidrag? Bostadsanpassningsbidraget är ett kommunalt bidrag som riktar sig till dig som har en funktionsnedsättning. Med stöd av bostadsanpassningsbidrag

Läs mer

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag Enligt SFS 2018:222

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag Enligt SFS 2018:222 1 Ansökan om bostadsanpassningsbidrag Enligt SFS 2018:222 Skicka blanketten till: Plan -och bygg Allhemsvägen 5 458 80 Färgelanda 1. Personuppgifter För- och efternamn (sökande) Personnummer För- och efternamn

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ny lag om bostadsanpassningsbidrag

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Ny lag om bostadsanpassningsbidrag 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-10-30 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Erik Nymansson och Anders Eka. Ny lag om bostadsanpassningsbidrag Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag - hur ansöker jag?

Bostadsanpassningsbidrag - hur ansöker jag? Bostadsanpassningsbidrag - hur ansöker jag? Bostadsanpassningsbidraget är ett ekonomiskt bidrag som du som har en bestående funktionsnedsättning kan söka för att anpassa din bostad. Du ansöker genom att

Läs mer

Rapport bostadsanpassningsbidrag 2013

Rapport bostadsanpassningsbidrag 2013 Rapport bostadsanpassningsbidrag 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAG... 3 2 LAGEN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG MM... 3 3 BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG ÅR 2013...

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag - hur ansöker jag?

Bostadsanpassningsbidrag - hur ansöker jag? Bostadsanpassningsbidrag - hur ansöker jag? Bostadsanpassningsbidraget är ett ekonomiskt bidrag som du som har en bestående funktionsnedsättning kan söka för att anpassa din bostad. Du ansöker genom att

Läs mer

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag 1(2) Ansökan om bostadsanpassningsbidrag KOMMUNENS UPPGIFTER Diarienummer Kommunens stämpel Fastighetsbeteckning 1. Personuppgifter (den person ansökan avser) Förnamn: Efternamn: Personnummer: Adress:

Läs mer

Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ny lag om bostadsanpassningsbidrag Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 12 oktober 2017 Åsa Regnér Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Ansökan om bidrag för bostadsanpassning

Ansökan om bidrag för bostadsanpassning Ansökan om bidrag för bostadsanpassning Fylls i av Stadsbyggnadskontoret Sänds till Stadsbyggnadskontoret Bostadsanpassningsbidrag 851 85 SUNDSVALL Ansökan avser Om-/tillbyggnad Nybyggnad Reparation Återtag

Läs mer

ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG

ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG 1(7) ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG Ansökan skickas till: Vadstena kommun, Individ- & familjeomsorgen, 592 80 Vadstena Fylls i av kommunen Fastighetsbeteckning Dnr Datum Ankomststämpel Personuppgifter

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag - hur ansöker jag?

Bostadsanpassningsbidrag - hur ansöker jag? Bostadsanpassningsbidrag - hur ansöker jag? Bostadsanpassningsbidraget är ett ekonomiskt bidrag som du som har en bestående funktionsnedsättning kan söka för att anpassa din bostad. Du ansöker genom att

Läs mer

Ändring i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av lagen om bostadsanpassningsbidrag. Kjell Rempler (Socialdepartementet)

Ändring i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av lagen om bostadsanpassningsbidrag. Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Ändring i offentlighets- och sekretesslagen med anledning av lagen om bostadsanpassningsbidrag Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 14 mars 2019 Lena Hallengren

Läs mer

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag enligt SFS 1992:1574

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag enligt SFS 1992:1574 Skickas till: Eslövs kommun Miljö och Samhällsbyggnad 241 80 Eslöv Ansökan om bostadsanpassningsbidrag enligt SFS 1992:1574 1 Handlingar till ansökan Intyg från arbetsterapeut eller annan medicinskt sakkunnig

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG 1 VEM GÖR VAD? Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad jämfört

Läs mer

11 Författningskommentar

11 Författningskommentar SABO 2014-12-30. Ylva Sandström Boverket fick under 2013 i uppdrag av regeringen att göra en översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag. Boverkets rapport lämnades till regeringen ca den 18 december

Läs mer

Förslag till beslut Nämnden för personer med funktionsnedsättning godkänner riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag.

Förslag till beslut Nämnden för personer med funktionsnedsättning godkänner riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-01-30 Sida 1 (1) Diarienr NF 2016/00162-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Kamyar Sheikhani Epost: kamyar.sheikhani@vasteras.se Kopia till Bostadsanpassningsbidragsenheten

Läs mer

Riktlinje för bostadsanpassningsbidrag

Riktlinje för bostadsanpassningsbidrag Program Policy Handlingsplan Riktlinje Riktlinje för bostadsanpassningsbidrag Beslutad av äldrenämnden 25 september 2018 Beslutad av nämnden för personer med funktionsnedsättning 26 september 2018 DNR:

Läs mer

Konsekvensutredning BFS 2018:xx. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bostadsanpassningsbidrag

Konsekvensutredning BFS 2018:xx. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bostadsanpassningsbidrag Konsekvensutredning BFS 2018:xx s föreskrifter och allmänna råd om bostadsanpassningsbidrag Konsekvensutredning BFS 2018:xx s föreskrifter och allmänna råd om bostadsanpassningsbidrag Titel: Konsekvensutredning

Läs mer

4. Fastighet Fastighetsbeteckning Våningsplan Lägenhetsnummer (Lghnr)

4. Fastighet Fastighetsbeteckning Våningsplan Lägenhetsnummer (Lghnr) ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG Läs alltid anvisningarna innan du fyller i blanketten. 1. Personuppgifter Namn på den som anpassningen gäller Personnummer Adress Postnummer Ort Telefon bostad Mobilnummer

Läs mer

Fastighetsbeteckning. Antal personer i hushållet

Fastighetsbeteckning. Antal personer i hushållet ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG ARJEPLOGS KOMMUN Datum Fastighetsbeteckning UPPGIFTER OM SÖKANDEN M.M Sökandes namn Sökandes adress Postnummer och postort Den funktionshindrande namn Sänds till Miljö-,

Läs mer

Granskning av handläggningen av bostadsanpassningsbidrag

Granskning av handläggningen av bostadsanpassningsbidrag Granskning av handläggningen av bostadsanpassningsbidrag Sölvesborgs kommun Fredrik Ottosson September 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Bakgrund...3 2.1. Revisionsfråga...3

Läs mer

Information om bidrag till. Bostadsanpassning. i Alvesta kommun

Information om bidrag till. Bostadsanpassning. i Alvesta kommun Information om bidrag till Bostadsanpassning i Alvesta kommun Innehållsförteckning Vad är bostadsanpassningsbidrag?...1 Bostadsanpassning i korthet...1 Bostaden...2 Nybyggnad...2 Köp eller byte av bostad...2

Läs mer

Remiss avseende Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. (Boverkets rapport 2014:38)

Remiss avseende Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. (Boverkets rapport 2014:38) 12) KOMMUN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Swahn Helena 2015-08-24 ALN-2015-0140.31 Äldrenämnden Remiss avseende Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. (Boverkets rapport 2014:38)

Läs mer

2. Nuvarande adress om annan än den där bidrag söks Postnummer och postort

2. Nuvarande adress om annan än den där bidrag söks Postnummer och postort Sänds till Fylls i av Stadsbyggnadskontoret STADSBYGGNADSKONTORET Ansökan om Fastighetsbeteckning bostadsanpassningsbidrag Bostadsanpassningsavdelningen Box 8314 104 20 Stockholm Tfn vxl 08-508 27 300

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag i. Eslövs kommun

Bostadsanpassningsbidrag i. Eslövs kommun Bostadsanpassningsbidrag i Eslövs kommun Vad är bostadsanpassningsbidrag? Bostadsanpassningsbidrag är ett bidrag för att genom anpassning av bostäder ge personer med funktionsnedsättning möjlighet till

Läs mer

Såhär fyller du i blanketten BAB Ansökan om bidrag

Såhär fyller du i blanketten BAB Ansökan om bidrag Vård- och omsorgsförvaltningen BAB Ansökan om bidrag Såhär fyller du i blanketten Såhär fyller du i blanketten BAB Ansökan om bidrag 1. Personuppgifter Fyll i den sökandes personuppgifter. Sökande är alltid

Läs mer

Konsekvensutredning BFS 2018:12. Boverkets föreskrifter om bostadsanpassningsbidrag

Konsekvensutredning BFS 2018:12. Boverkets föreskrifter om bostadsanpassningsbidrag Konsekvensutredning BFS 2018:12 s föreskrifter om bostadsanpassningsbidrag Konsekvensutredning BFS 2018:12 s föreskrifter om bostadsanpassningsbidrag Titel: Konsekvensutredning BFS 2018:12 Utgivare:,

Läs mer

BOSTADSANPASSNINGS- ENHETENS ÅRSRAPPORT Bostadsanpassningsbidrag

BOSTADSANPASSNINGS- ENHETENS ÅRSRAPPORT Bostadsanpassningsbidrag BOSTADSANPASSNINGS- ENHETENS ÅRSRAPPORT 2014 Bostadsanpassningsbidrag Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 3 2 Uppdrag 3 3 Lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. 3 4 Bostadsanpassningsbidrag 2014 4 4.1

Läs mer

94 Remissvar avseende Boverkets rapport 2014:38 Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag med mera / dnr 2016/1792

94 Remissvar avseende Boverkets rapport 2014:38 Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag med mera / dnr 2016/1792 Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden 2016-08-31 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 5(14) 94 Remissvar avseende Boverkets rapport 2014:38 Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag med mera / dnr 2016/1792 Beslut

Läs mer

ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG Enligt SFS 1992:1574

ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG Enligt SFS 1992:1574 ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG Enligt SFS 1992:1574 Skicka ansökan till Nacka Kommun Bostadsanpassningsbidrag Äldreenheten 131 81 Nacka Fastighetsbeteckning (fylls i av handläggare) 1. Sökande * Förnamn

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av bostadsanpassningsbidrag i Vansbro kommun

Riktlinjer för handläggning av bostadsanpassningsbidrag i Vansbro kommun Riktlinjer för handläggning av bostadsanpassningsbidrag i Vansbro kommun Beslutad av kommunstyrelsen 2015-09-08 199 Riktlinjer för handläggning av bostadsanpassningsbidrag Riktlinjerna ska ses som en vägledning

Läs mer

Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) med anledning av lag om bostadsanpassningsbidrag (2018:222)

Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) med anledning av lag om bostadsanpassningsbidrag (2018:222) Promemoria 2018-11-16 Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) med anledning av lag om bostadsanpassningsbidrag (2018:222) Innehåll

Läs mer

Revidering av riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag (BAB)

Revidering av riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag (BAB) Socialkontoret TJÄNSTEUTLÅTANDE SN/2017:380-700 SOC Myndighet och Bistånd 2017-06-15 1/2 Handläggare Camilla Hesselbäck 0152-290 60 Socialnämnden Revidering av riktlinjer för bostadsanpassningsbidrag (BAB)

Läs mer

Socialdepartementet. Förbundet FöR Delaktighet och Jämlikhet lämnar här sina synpunkter på rubricerad remiss.

Socialdepartementet. Förbundet FöR Delaktighet och Jämlikhet lämnar här sina synpunkter på rubricerad remiss. Lund den 30 september 2015 Socialdepartementet YTTRANDE Remiss Socialdepartementet, 103 33 Stockholm Regeringsuppdrag Rapport 2014:38 Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. Boverket december

Läs mer

Förnamn Efternamn Personnummer. Sökandes adress Portkod Sökandes telefon dagtid. Postnummer och ort Lägenhetsnummer Sökandes mobiltelefon

Förnamn Efternamn Personnummer. Sökandes adress Portkod Sökandes telefon dagtid. Postnummer och ort Lägenhetsnummer Sökandes mobiltelefon Bidrag söks hos Västra Mälardalens Kommunalförbund Enligt SFS 2018:222 Skicka ansökan till (Ver. 20181224) Västra Mälardalens Kommunalförbund Bidrag och tillstånd, 731 85 Köping ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG

Läs mer

Vid mer omfattande förändringar i bostaden ska du också bifoga ritning och kostnadsberäkning.

Vid mer omfattande förändringar i bostaden ska du också bifoga ritning och kostnadsberäkning. 1(4) Del 1. Ansökan om bostadsanpassningsbidrag Om du har en funktionsnedsättning kan du söka bostadsanpassningsbidrag för att anpassa ditt hem, så att det blir enklare i din vardag. Det kan till exempel

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag

Bostadsanpassningsbidrag Bidrag till anpassning av bostad regleras av Lag (SFS 1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag mm. På Boverkets hemsida finns en handbok som ingående beskriver hur bostadsanpassningsbidraget är uppbyggt.

Läs mer

Om bostadsanpassning Viveka Lindström, Personskadeförbundet RTP 6 november 2012

Om bostadsanpassning Viveka Lindström, Personskadeförbundet RTP 6 november 2012 Om bostadsanpassning Viveka Lindström, Personskadeförbundet RTP 6 november 2012 Om projektet/verksamheten Film Webbsidan www.bostadscenter.se bostadsanpassningsbidrag, behovsguide Frågor Bostadscenter.se

Läs mer

Ansökan från Familjebostäder AB om subventioner för att driva trygghetsboende, Bankogatan 12-38

Ansökan från Familjebostäder AB om subventioner för att driva trygghetsboende, Bankogatan 12-38 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-21 Diarienummer 5047/17 Handläggare Henrik Ehrlington Telefon: E-post: henrik.ehrlington@fastighet.goteborg.se Ansökan från Familjebostäder AB om subventioner

Läs mer

Yttrande över revisionsredogörelse 2017

Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 1760/18 Handläggare Peter Kim Telefon: E-post: peter.kim@fastighet.goteborg.se Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Förslag till

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Eken kl. 09:00-09:20 Beslutande Torgny Lindau (PF), ordförande Patrik Ströbeck (M), 1:e vice ordförande Ronny Nilsson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Ulf

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag, ansökan

Bostadsanpassningsbidrag, ansökan VOF_13 2018-09-20 Sida 1 / 2 Bostadsanpassningsbidrag, ansökan Personuppgifter Namn Diarienr (kommunens uppgift) Adress Personnummer Postnummer och postadress Fastigheten Fastighetsägare Fastighetsbeteckning

Läs mer

ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGS- BIDRAG

ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGS- BIDRAG ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGS- BIDRAG Handlingar som ska lämnas in till kommunen - Ett (1) exemplar av ansökan - Intyg från arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig om att åtgärderna är nödvändiga

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Antagande av riktinjer för handläggning av bostadsanpassningsbidrag KS-2011/907

Antagande av riktinjer för handläggning av bostadsanpassningsbidrag KS-2011/907 Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2011-10-03 Kommunstyrelsen Antagande av riktinjer för handläggning av bostadsanpassningsbidrag KS-2011/907 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för rivning uppskattas till ca 250 tkr och bekostas av exploateringen.

Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för rivning uppskattas till ca 250 tkr och bekostas av exploateringen. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-23 Diarienummer 6684/15 Handläggare Mikaela Löndén Telefon:031-368 10 72 E-post: mikaela.londen@fastighet.goteborg.se Rivning av byggnad inom Sandarna

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut 1(5) Datum 2016-01-14 3.5.1 Diarienummer 3129/2015 NN Essunga kommun 465 82 Nossebro Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket anser att handläggningstiden

Läs mer

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag Sida 1 av 6 Fylls i av handläggare: Diarienr Ansökan skickas till: Individ- och familjecenter Södra torggatan 1 341 83 Ljungby Ansökan om bostadsanpassningsbidrag Läs alltid anvisningarna innan du fyller

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-02-04 Diarienummer 0417/08 Handläggare Emma Eliasson Telefon:031-368 10 70 E-post: emma.eliasson@fastighet.goteborg.se Förlängning och förändring av markanvisning

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2019-03-28 3.5.1 Diarienummer 6551/2018 NN Göteborgs stad Fastighetskontoret Box 2258 403 14 Göteborg Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag Slutsatser

Läs mer

September Bostadsanpassningsbidragen 2002

September Bostadsanpassningsbidragen 2002 Boverket Rapport September 2003 Bostadsanpassningsbidragen 2002 Bostadsanpassningsbidragen 2002 Boverket september 2003 Titel: Bostadsanpassningsbidragen 2002 Utgivare: Boverket september 2003 Upplaga:

Läs mer

Bidrag till bostadsanpassning

Bidrag till bostadsanpassning Bidrag till bostadsanpassning 1 2 Vad är bostadsanpassningsbidrag? Bostadsanpassningsbidrag är ett ekonomiskt bidrag som en enskild person kan söka för att anpassa sin bostad. Syftet med bostadsanpassningsbidraget

Läs mer

Minnesanteckningar från Boverkets samrådsmöte torsdagen den 5 mars 2015. 09.30 15.00 Karlskrona Varmbadhus Norra Kungsgatan 32, 371 33 Karlskrona

Minnesanteckningar från Boverkets samrådsmöte torsdagen den 5 mars 2015. 09.30 15.00 Karlskrona Varmbadhus Norra Kungsgatan 32, 371 33 Karlskrona Diarienummer: 2191-701/2014 Version: 1 Sida 1 av 6 Minnesanteckningar Datum: 2015-03-05 Process: Delprocess: Handläggare: JennyLilja och Roland Thörnquist Beslutad av: Minnesanteckningar från Boverkets

Läs mer

ANSÖKAN OM BOSTADsANPASSNINGS- BIDRAG

ANSÖKAN OM BOSTADsANPASSNINGS- BIDRAG ANSÖKAN OM BOSTADsANPASSNINGS- BIDRAG Handlingar som ska lämnas in till kommunen - Ett (1) exemplar av ansökan - Intyg från arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig om att åtgärderna är nödvändiga

Läs mer

Göteborgsförslag [582] Trygga kontraktsformer för kollektiv/bogemenskaper med gemensamt hushåll

Göteborgsförslag [582] Trygga kontraktsformer för kollektiv/bogemenskaper med gemensamt hushåll Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 0513/18 Handläggare Sonia Gallo Telefon: 031-368 11 28 E-post: sonia.gallo@fastighet.goteborg.se Göteborgsförslag [582] Trygga kontraktsformer

Läs mer

Informationsbroschyr angående bostadsanpassning

Informationsbroschyr angående bostadsanpassning Informationsbroschyr angående bostadsanpassning Foto: Solveig Carlsson Ansökan om bostadsanpassningsbidrag i Olofströms Kommun. Serviceåtagande i samband med ansökan om bostadsanpassningsbidrag. Vad gör

Läs mer

FKBo:s utbildningskonferens den 14 april Det här kommer vi ta upp: Fakta om Boverket. Lite fakta om Boverket

FKBo:s utbildningskonferens den 14 april Det här kommer vi ta upp: Fakta om Boverket. Lite fakta om Boverket FKBo:s utbildningskonferens den 14 april 2016 Johan Kjellberg, jurist. Lena Viberg Larsson, arbetsterapeut. Ylva Storm, jurist. Håkan Aronsson, utredare. Det här kommer vi ta upp: Lite fakta om Boverket

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3312/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 2525/18 Handläggare Eva Vågfelt Telefon: 031 368 11 72 E-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret att

Läs mer

Boverkets Översyn nulägesbeskrivning bostadsanpassningsbidrag m.m.

Boverkets Översyn nulägesbeskrivning bostadsanpassningsbidrag m.m. regeringsuppdrag rapport 2014:27 Rapport 2014:38 Boverkets Översyn nulägesbeskrivning av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. en del av romsk inkludering 2012 2032 Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag

Läs mer

3EEE_R_'_ 'få KA N 5 HE S2016/04660/FST

3EEE_R_'_ 'få KA N 5 HE S2016/04660/FST Remiss 3EEE_R_'_ 'få KA N 5 HE 2016-07-04 S2016/04660/FST Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster Jenny Wada Telefon 08-405 21 25 Kompletterande remiss avseende Boverkets rapport 2014:38

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Standarder för universellt utformade bostäder bör utvecklas utifrån kunskap om mindre behov av anpassningar.

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Standarder för universellt utformade bostäder bör utvecklas utifrån kunskap om mindre behov av anpassningar. HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2015-09-30 Dnr.nr: S2009/1816/FST Vår referens: Mia Ahlgren Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fst@regeringskansliet.se Remissvar: Översyn av lagen

Läs mer

HUR SÖKER JAG BISTÅND? Ett informationshäfte om ansökan, bedömning, avgifter, och handläggare.

HUR SÖKER JAG BISTÅND? Ett informationshäfte om ansökan, bedömning, avgifter, och handläggare. HUR SÖKER JAG BISTÅND? Ett informationshäfte om ansökan, bedömning, avgifter, och handläggare. Biståndshandläggare De personer som har hand om Din ansökan kallas för biståndshandläggare. Biståndshandläggaren

Läs mer

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag Ansökan om bostadsanpassningsbidrag Blanketten skickas till: Handläggare bostadsanpassningsbidrag Strängnäs kommun Socialkontoret Nygatan 10 645 80 Strängnäs 1. Sökande * För- och efternamn Portkod Postnummer

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Boverkets Översyn nulägesbeskrivning bostadsanpassningsbidrag m.m.

Boverkets Översyn nulägesbeskrivning bostadsanpassningsbidrag m.m. regeringsuppdrag rapport 2014:27 Rapport 2014:38 Boverkets Översyn nulägesbeskrivning av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. en del av romsk inkludering 2012 2032 Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag

Läs mer