HITTA MATRÄTTEN! SÅ ATT ALLA FÅR ÄTA SIG MÄTTA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HITTA MATRÄTTEN! SÅ ATT ALLA FÅR ÄTA SIG MÄTTA"

Transkript

1 HITTA MATRÄTTEN! SÅ ATT ALLA FÅR ÄTA SIG MÄTTA

2

3 J ag brukar fundera på var all mat kommer ifrån. Varje vecka kommer mina föräldrar hem med kassar från mataffären med olika saker i. Där har de gått och valt mellan olika varor och sedan kommer de hem och lagar goda måltider till mig. Jag tycker det är väldigt gott med mat och jag har många favoriträtter. Men var kommer allt ifrån? Och hur får alla andra människor i världen sin mat? Det är ju inte matbutiken som uppfinner all mat. Och även fast det är snö på vintern och det är för kallt för att odla någonting här i Sverige så får vi ändå lika mycket mat. Då måste den ju komma från något annat ställe där det inte är snö. Fast hur fungerar det? De som bor där måste ju också äta! Kan du gissa namnen på de här frukterna? Fortsätt läsa berättelsen så får du snart veta, och dessutom i vilka länder de växer! Jag ska ge mig ut på en upptäcktsfärd och lära mig mer om vad jag äter. Det här kommer att bli spännande! Åh, var ska jag börja? I skolmatsalen kanske?

4

5 Å h titta, alla i matsalen på den här skolan får efterrätt i dag. Hej på dig, vad heter du? Vilken god kokoskaka det ser ut att vara. Får ni efterrätt varje dag? Hej! Jag heter Amid. Nej vi får bara efterrätt när vi varit duktiga och inte slängt så mycket mat som de andra dagarna. Brukar ni slänga mat? Ja, en del barn tar ibland för mycket mat och slänger det som de inte orkar äta upp. Eller så tar de mat som de inte ens tycker om och slänger istället för att äta. Vad dumt. Vi borde vara mer rädda om maten! Det är synd att slänga mat som går att äta. Ja, det var så de som jobbar i köket också tänkte. Så de startade en tävling. Om vi inte slänger så mycket mat får vi efterrätt på fredagarna. Vilken bra ide! Har det blivit någon skillnad? Ja nu slänger vi mycket mindre mat. Eftersom nästan alla gillar efterrätt så vill vi ju ha det varje fredag. Innan slängde jag ofta mat för att jag tog för mycket mat utan att tänka efter hur hungrig jag var. Sverige Avfall I Sverige slängs ungefär en femtedel av all mat vi köper hem. Det är som att du skulle köpa fem kassar mat och sen bara lämna en utav dem på väg ut från affären. Det är på tok för mycket! Vad kan jag göra? - Lita på dina sinnen: Lukta och smaka på maten så du vet om den går att spara innan du slänger! - Frys in eller spara maten till senare. - Säg till den som handlar maten hemma att bara köpa mat som ni kommer äta upp. -Gör en meny för veckan! Men nu tänker jag till varje gång jag tar mat så att jag inte tar för mycket. Jag vill ju inte förstöra för alla andra så att vi inte får efterrätt. Vilken är din favoritefterrätt? Chokladglass med chokladsås. Vet du var choklad kommer från?

6

7 V ad många stora träd det är här i Nicaragua. Och vad konstiga frukter det är på dem, undrar vad det är för något? Jag frågar pojken där borta. Hej, vet du vad detta är för konstiga frukter som växer på de här träden? Hej, jag heter Matteo och det kan jag absolut berätta för dig! Det är kakaoträd och detta är en stor kakaoodling som min pappa jobbar på. Menar du kakao som man gör choklad av? Ja precis. Och detta är extra bra kakao för den är nämligen Fairtrade. Åh Fairtrade, det har vi pratat om i barngruppen i kyrkan. Det betyder rättvis handel. Ja! Innan jobbade min pappa på ett annat ställe och det var inte alls lika bra. Men sedan han började på den här odlingen har vår familj fått det mycket bättre. Pappa får mer pengar i lön och några dagars semester ibland. Och så används inga gifter på frukterna, och ingen som jobbar här behöver vara rädd för chefen för alla har skrivit på avtal och har rättigheter. Det låter ju jättebra, synd att det inte är så överallt. Ja. Nu kan pappa skicka både mig och mina tre syskon till skolan. Tyvärr kan inte alla barn gå i skolan här i Nicaragua för en del måste jobba för att deras föräldrar inte har så mycket pengar. Men min pappa jobbar för Fairtrade och de vill att alla ska ha det bra. Heja Fairtrade! Jag ska alltid se till att alltid handla rättvist i affären hemma. Det är bra! På sådana odlingar får inga barn jobba heller. Det tycker jag är viktigt! Ja det är superviktigt. Barn ska inte behöva jobba, barn ska ju vara barn. Det tycker jag också. Nu ropar min mamma att maten är klar så jag måste springa. Hon har lagat min favoritmat, ris och stekt banan. Det är jättegott. Om du vill kan du följa med och smaka lite. Nicaragua Fairtrade Fairtrade är en märkning på varor som du handlar, det kallas för produktmärkning. Fairtrade är ett engelskt ord och betyder rättvis handel. När du köper varor med märkningen Fairtrade tjänar odlare i fattiga länder tillräckligt med pengar för att köpa mat till sin familj och för att barnen ska kunna gå i skolan. Vad kan jag göra? - Undersök hemma. Hur många Fairtrade-märkta varor hittar du? - Berätta för en kompis eller en vuxen om Fairtrade. - Undersök om det finns Fairtrade i skolmatsalen eller skolcaféterian. - Rita Fairtrade-märket och sätt upp på kylskåpet hemma. - Undersök om din församling kan bli en Kyrka för Fairtrade! Vet du något mer land i världen där ris är en viktig del av maten?

8

9 O j, vattnet på det här fältet når nästan upp till mina knän! Där står en flicka, vad är det för rund boll hon har i handen där..? Hej på dig! Vad blött det är här! Hej! Jag heter Rakhi. Det här är ett risfält, det är därför det är så blött. Riset behöver mycket vatten för att kunna växa. Då måste det ju växa jättesnabbt nu! Fast riset vill inte ha för mycket vatten heller. Nu regnar det oftare, och då kan riset spolas bort. Förut visste alla när och hur mycket det skulle regna, det har min farfar berättat. Då var det lätt att odla mat, men de senaste åren har det blivit svårare eftersom att vädret inte beter sig som vanligt. Tycker du om att äta ris? Ja, det gör jag! Speciellt ris med stekt banan. Det fick jag smaka på i Nicaragua. Det låter gott! Min nya favoritmat är den som min mamma odlar själv. Hon har gått i skolan och fått lära sig vilka grönsaker man kan odla även när det är väldigt blött ute. Va? Jag trodde bara barn gick i skolan. Nej, ibland måste vuxna lära sig nya saker också! Det är jättebra att min mamma fått lära sig hur vi kan Bangladesh klimatförändringar Jordens temperatur stiger och orsakar värmeböljor och översvämningar. De som drabbast hårdest av klimatförändringarna är människor som bor i fattiga länder. Vi i den rika delen av världen lever på ett sätt som skadar klimatet och miljön och hindrar människor både i Sverige och i andra länder att leva goda liv. Boktips: Cykla, panta och rädda en isbjörn; Jörn Spolander Kolla Naturskyddsföreningens Grön Guide tillsammans med en vuxen för massa enkla tips på hur man kan göra val som är snälla mot miljön i vardagen. naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide anpassa oss till det nya vädret. Hoppas bara att det inte förändrar sig mer. Ja, det hoppas jag också! Det är dags att vi stoppar klimatförändringarna nu! Vad är det du har i handen förresten? Det är en kokosnöt! Den är lite svår att öppna, men väldigt god. Vill du smaka? Om vi hjälps åt kan vi säkert få upp den! Kan du gissa något annat land i världen där det växer kokosnötter?

10

11 H är var det väldigt mycket folk och massor av olika frukter, det måste vara en marknad. Hej! Jag heter Asiimwe. Vad kul att få besök! Var kommer du ifrån? Hej! Jag kommer från Sverige och funderar på var all mat kommer ifrån, jag åt nyss kokos i Bangladesh. Åh vad gott med kokos, det finns mycket kokosnötter på kusten här i Tanzania, vi brukar köpa på marknaden ibland efter att vi har sålt mjölk. Var får ni mjölken ifrån? Vi har kor som mamma fick när vi var med i ko och- Tanzania Kvinnors rätt och jordbruk I alla delar av världen har kvinnor inte samma rättigheter som män att odla jorden. Om kvinnor kunde få chansen att odla skulle det bli fler skördar i världen och många färre skulle gå hungriga. Det skulle bli bättre mat för barnen och familjerna skulle få mer pengar till sjukvård och ha råd att skicka barnen till skolan. När jämställdheten ökar, minskar fattigdomen! Se Svenska kyrkans film M står för Mat på Youtube! kalvprojektet. Vi mjölkar dem varje dag. Vad är ko- och kalvprojektet? Mamma fick en ko som var dräktig, den hade en kalv i magen. Sedan fick hon behålla kon och betala tillbaka med kalvar. Nu har vi flera kor eftersom den fått fler kalvar och vi får 16 liter mjölk varje dag som vi både kan dricka av och kan sälja i byn. Så då får ni både mjölk själva och kan sälja mjölk för att få pengar att köpa annan mat med? Ja, precis så! Kokosnötter ibland, mango ibland. Men vi har också råd att kunna åka till sjukhuset när det behövs, och betala mina skolkläder och skolböcker. Hur gjorde ni innan? Vi hade mycket mindre pengar och hade inte råd med så mycket. Vi odlade vår egen mat, men hade inget över för att sälja så vi hade inte råd att gå till doktorn eller för att köpa pennor och skolböcker. Åh, men ni odlar mat också alltså? Ja, vi odlar både banan, majs, ananas och bönor. Åh, banan. Det är min favoritfrukt! Vet du vilket land i världen där invånarna äter jättemycket bananer?

12

13 S Svaret är faktiskt Sverige! Nu har jag hamnat på en annan marknad, här är det mycket kallare Hallå! Vad kallt det är här! Var är vi? Hej! Ja, men det är väl inget konstigt, du får klä på dig varmt. Jag heter Marja och vi är i norra Sverige. Det är helg och många passar på att köpa lokalproducerad mat här på marknaden. Vad betyder lokalproducerad mat? Det betyder att de sakerna vi säljer här har vi odlat Sverige Lokalproducerat och säsong Försök att följa den svenska säsongen för grönsaker och frukt. Under sommaren och hösten kan man bland annat njuta svensk färskpotatis, tomater, sparris, gurka, sallad, purjolök, bär och sockerärtor. Under vintern är det bra att välja grönsaker som vitkål, rödkål och morot. I ledarhandledningen finns en säsong-matcirkel som du kan printa ut och färglägga. Hitta din lokala marknad eller torghandel och se vad som finns där. Vilka frukter och grönsaker finns det? Finns de med på säsong-matcirkeln? själva. Det kan bli ganska kallt i Sverige, så det är inte alla växter som kan odlas hela året. Nu säljer vi till exempel morötter, potatis och lök. Och ägg från våra hönor som har det riktigt bra hemma. De får gå utomhus i en stor hönsbur, och vi barn brukar till och med ge kycklingarna namn och busa med dem. Är det alltid så mycket folk här? Ja, det är många som tycker det är trevligare att handla här på marknaden, och då har man full koll på vart maten kommer från. Bonden vet massa om allt som odlas och sina djur. Vad bra att såna marknader finns! Jag tycker alla borde veta mer om vart deras mat kommer från. Jag med, och dessutom är det väldigt bra för byn att det kan finnas så många gårdar där bönderna kan sälja mat både på marknad och i affären. Många bönder ger en levande landsbygd! Precis! Och titta bara på de här fantastiska äggen, det är ju nästan lika stort som ett strutsägg! En fågel som är släkt med strutsen är emu-fågeln. Vet du var den bor någonstans?

14

15 S varet är Australien! Och där har jag hamnat nu, på en strand. Någon kommer springande mot mig i badkläder, undrar vem det kan vara? Hallå där, vem är du? Hej! Jag heter Kim och jag har en häftig grej att berätta för dig! Vaddå? Jo det är så att jag har fått höra i skolan att kött inte är bra för klimatet. Min lärare berättade att för att få fram kött så behöver djuren ha stora marker att beta på och det krävs mycket vatten och energi till det. Om bönderna i stället använder markerna för att odla grönsaker och annat så blir det mer mat. Då sparar vi på både energi och vatten och fler kan bli mätta! Det visste jag inte, men det låter ju jättebra! Vad kan vi barn göra för att det ska bli så? Vi kan få de vuxna att förstå att de inte kan fortsätta att äta så mycket kött. Men var ska man börja? Det finns ju så många vuxna i världen. Det är sant men du kan göra som jag gjorde. Jag har fått min mamma att äta mer vegetariskt. När jag fick höra om allt detta i skolan så bestämde jag mig för att inte äta så mycket kött längre. Och när jag berättade för mamma om detta så utmanade jag henne med en tävling: den av oss som äter kött först måste diska alla tallrikar och grytor i en månad. Och jag avskyr verkligen att diska och jag tycker inte om att förlora heller! Vilken bra idé! Jag tror att jag också jag ska utmana vuxna med den tävlingen när jag kommer hem. Tänk om alla kunde göra detta, då skulle vi kunna hjälpas åt så att hela världen äter mindre kött och på så sätt spara på vatten, energi och så kan klimatet bli bättre! Låt oss berätta för alla om vår tävling! Vi borde äta något gott för att fira, jag har en jättestor mango som vi kan dela på, varsågod! Australien Kött Att odla mat till djuren kräver mycket vatten, energi och mark. Dessutom kommer en femtedel av alla växthusgasar i världen från köttproduktion. Om vi använder marken och vattnet till att odla mat till oss själva istället kan vi få mycket mer mat och dessutom minskar vi på växthusgaserna. Så om vi äter lite mindre kött så räcker maten åt fler människor. Visst är det bra! Svenska Kyrkans Unga har gjort en Kristen Vegetarisk Kokbok! Där hittar du goda recept helt utan kött. I den finns också tankar kring tro och livsstil. Ladda ner den på: bit.do/kristenkokbok Kan du gissa något annat land där mangon växer?

16

17 N u är jag i Brasilien! Jag går och pratar med den pojken där borta. Hej! Vem är du och vad gör du? Hej, jag heter Nicolai. Jag matar min papegoja Rosita. Hon fyller år idag, det firar vi med mango för det är hennes favoritmat näst efter solrosfrön. Hon är verkligen jättefin. När jag gick hit såg jag många andra fina fåglar. Du skulle ha sett hur det var när jag var fem år. Då fanns det en stor skog här bredvid med många olika fåglar och andra häftiga djur. Vad hände med den skogen? Det var ett stort företag som kom. De högg ner allt, tog marken som min familj och våra grannar hade. Nu har de en stor odling av socker där istället. Det var ju inte så kul. Nej, vi blev väldigt ledsna. När mamma och pappa inte hade någonstans att odla var det svårt att få mat. Hur gjorde ni då? Jo, vi bildade en förening tillsammans med våra grannar. Tillsammans kunde vi prata med företaget och säga vad vi tyckte. Hjälpte det? Ja, lite i alla fall. Alla fick tillbaka lite mark så nu kan alla odla mat till sina familjer, och även kan sälja lite och få pengar till annat som vi behöver. Men företaget och deras odling av socker är fortfarande kvar. Det är dumt att någon bara kan komma och ta någons mark bara sådär. Min familj skulle blivit jättearg om någon kom och tog vårt jordgubbsland. Därför är det bra när man kan gå ihop i en grupp och tillsammans kämpa för sina rättigheter. Vår granne Flavia till exempel, kan odla kaffebönor nu igen. Kaffe! Det tycker jag smakar blä. Men min farfar, han är helt galen i kaffe. Brasilien Land Grabbing I många utvecklingsländer köper stora företag mark på olagligt vis för att odla det de vill och tjäna pengar. De som bor där eller odlar marken får inte vara med och bestämma och kan bli utslängda från sina hem. Även om det inte finns tillräckligt med mat i landet så odlar företagen inte för att de som bor där ska få äta sig mätta. Istället säljer de maten till rika länder där de kan tjäna mer pengar. I samband med en kampanj som Oxfam satte igång 2014 lovade Nestlé och Coca Cola, som är två av världens största företag, att ingen av de som producerar något för dem får ta mark från fattiga människor. De måste också se till att alla de som bor eller odlar på marken får pengar och får vara med och bestämma. Vet du ett land där många är helt galna i kaffe?

18

19 S varet är Sverige! Här dricker invånarna i genomsnitt 3,5 koppar kaffe per person varje dag. När jag kommer hem efter min spännande världsresa är det dags att äta kvällsmat, maten har precis ställts fram på bordet och min mage kurrar. Jag är hungrig efter alla äventyr jag varit med om. När jag ser vilken mat vi ska äta blir jag jätteglad, på min tallrik ligger det ris och en gryta med cocos och banan. Och till efterrätt får jag chokladkaka och mangoglass. Direkt vill jag berätta för mina föräldrar om alla spännande barn jag träffat i alla länder jag besökt. Jag frågar: Vet ni var all den här maten kommer ifrån? Ja, vi har köpt den i affären. Fel! Det finns många människor runt om i välden som odlar vår mat. Utan dem skulle vi inte ha någon mat. Ja, det stämmer bra. Var har du lärt dig allt detta? Jag har varit ute på en äventyrsresa och träffat nya kompisar! De har lärt mig massa nya saker. Vet du hur ett kakaoträd ser ut? Nej, det har jag ingen aning om. Växer kakao på träd? Ja det gör det. Har ni ingen koll? Jag trodde ni vuxna visste sånt. Nej, vi vuxna kan inte allt. Ibland vet ni barn bättre än oss och då måste vi lyssna på er. Då har jag massa saker att berätta för er. Först ska jag bara äta upp. Minns du......namnet på frukterna? Kan du kanske också para ihop dem med vilket land de växer i, om du tänker tillbaka på berättelsen? Vad vill du berätta om för vuxna från det här äventyret?

20

21 V ilken fantastisk resa jag fått vara med om! Tänk att varje gång jag äter är jag i kontakt med människor från hela världen. Vilken tur att det finns de som odlar mat varje dag så att vi kan äta oss mätta. Bordsbön Gud, tack för att vi får mat och att vi kan äta oss mätta. Nu ber vi för alla på jorden som får för lite, att de ska få det de behöver. Utan dem skulle jag inte kunna äta god frukt, dricka varm choklad när det är kallt ute eller äta mat som bonden på landet har odlat. Hjälp oss att göra vad vi kan för att dela det vi har med andra. Välsigna denna måltid och alla som har gjort den. Amen Hur skulle jag klara mig utan alla dessa människor runt om i världen? Efter denna resa kommer jag alltid tänka på mina nya vänner när jag sitter och äter. Det spelar nästan ingen roll vilken mat jag väljer, det kommer alltid vara någon av mina vänner som har en koppling till den. Det tycker jag är häftigt, hela världen kring ett och samma middagsbord. Skriv din egen bordsbön här: Gud, Amen

22 Svenska kyrkans unga Vi är en rörelse av barn och unga i Svenska kyrkan. Vi tror att alla människor är skapade av Gud, med samma värde, och behöver kärlek och respekt. Därför är det viktigt att alla är välkomna till oss precis som de är. Vi tror att alla människor är viktiga och har röster som är värda att lyssna på. Därför vill vi att barn och ungdomar ska vara med och bestämma. Vi vill göra världen bättre, och världen börjar här hemma, i köket, i klassrummet och på gatan. Om vi inte förändrar vårt sätt att leva kan vi inte bygga en bättre värld för alla. Du kan vara med och hjälpa till genom de val du gör när du handlar varor i affären. Vi har tips på hur du blir en schysst konsument! Vi har också tagit fram en hel del material till att jobba med globala frågor; Kristen Vegetarisk Kokbok, Hållbarhetslådan, och tidningen Under Samma Himmel. Kolla på svenskakyrkansunga.se/fordjupning/material/globalt/ för mer information och material. Vill du ha tips på saker du kan göra för att göra världen lite bättre? På Svenska Kyrkans Ungas sida kan du lära dig mer! Vi tror att alla kan göra något, båda stora och små!

23 Svenska kyrkans Internationella arbete Jesus sa att vi ska älska vår nästa som oss själva och att vi ska behandla andra så som vi själva vill bli behandlade. Det betyder att alla människor är lika mycket värda och att vi ska ta hand om varandra. Detta är såklart jätteviktigt för Svenska kyrkan. Alla människor har rätt att leva ett bra liv utan hunger och fattigdom. Därför arbetar Svenska kyrkan med allas rätt till mat. Tyvärr kan man inte trolla bort orättvisan, man måste göra saker för att den ska försvinna. Eftersom kyrkan är så stor och finns över hela världen så är vi många som kan hjälpas åt. Svenska kyrkan samarbetar med många kyrkor och organisationer i alla möjliga länder. Vi samlar in pengar till människor andra länder för att de också ska få möjligheten att äta och gå i skolan. När det gäller rätten till mat arbetar Svenska kyrkan till exempel med - Stöd till självhjälpsgrupper där människor sparar tillsammans och sedan kan låna av gruppen för att få startkapital. - Starthjälp för djuruppfödning som ger mat och inkomster. - Att ge småbönder utbildning i nya odlingstekniker och kunskap om nya grödor som hjälper till att göra dem självförsörjande. - Att stödja småbrukare att klara jordbruket trots klimatförändringarna. Det finns en massa annat som Svenska kyrkan gör och som du kan göra för att hjälpa till. Mycket har du säkert lärt dig av Mateo, Nicolai, Rhaki och alla de andra du har mött i berättelsen. Och kom ihåg: Ingen kan fixa allt på egen hand, men tillsammans kan vi komma väldigt långt.

24 Detta häfte handlar om rätten till mat och är en del av Fastekampanjen Rätten till mat är en av de mest grundläggande mänskliga rättigheterna. Ändå lever 795 miljoner människor utan att kunna äta tillräckligt. Det är oacceptabelt. Med det nya temat MATRÄTTEN för allas rätt till mat bjuds alla församlingar, anställda och ideella krafter i Svenska kyrkan att göra en viktig insats för det internationella arbetet under fastan. Häftet vänder sig till barn mellan sju och tolv år. Använd det i barngrupperna och ta gärna stöd av den pedagogiska handledningen som kan hämtas på fastekampanjen eller Idé och innehåll: Globala Arbetsgruppen: Cissi Hage, Veronica Pålsson, Daniel Rohne, Jakob Schwarz, Sofia Strinnholm och Malin Vermcrantz Illustrationer: Sanna Borell Formgivning: Desirée Widell Redaktör: Live Brathovde

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med mamma

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Sörgårdens arbete mot Grön flagg och tema vattenresurser

Sörgårdens arbete mot Grön flagg och tema vattenresurser Sörgårdens arbete mot Grön flagg och tema vattenresurser Vi valde att arbeta utifrån en saga. Sagan fick heta Gumman Gunnel och var inte färdigskriven från början utan hittades på efter hand beroende på

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex 2008 Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem sex Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon Av Eliza Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon är sträng. En gång när jag gick ner i källaren

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar på skola/förskola är ett bra forum för att stärka föräldrarna i sin föräldraroll Föräldrarna är viktigast för barnen/ungdomarna,

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja!

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja! ÖNSKE BOKEN Önske boken Nu ska ni få höra om när jag var 13 år, 9 månader, 5 dar 3 timmar och 17 sekunder. Jag bodde i Stockholm med min familj. Jag hade två syskon dom heter Erik och Amanda. Min mamma

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund 1 om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund Detta är en bilderbok för tonåringar och för vuxna, en bok som handlar om utanförskap och vilsenhet. Det är en poetisk bok med korta

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Filter: [Hattstugan] Utförd av: Birger Ivarsson(birger.ivarsson@avesta.se) Organisationsnamn: Avesta kommun An svar: 15 An inbjudna respondenter (via e-post): 0 Procentandel

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla 2014 En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla.indd 2 2014-01-13 09:01:53 Frågor om dig och din familj Sätt ett kryss på varje

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

Skriva berättande texter

Skriva berättande texter Skriva berättande texter Skriva berättande texter stavning, stor bokstav och punkter styckeindelning och struktur utvecklade svar textbindning och ett varierat språk grammatik Stavning, stor bokstav och

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Johanna Nilsson Vad handlar boken om? Johan är en fotbollstokig kille som, mer än allt annat i världen, vill bli fotbollsproffs. Han måste dock kämpa mycket med svenskan,

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Familjetema: STJÄRNFAMILJEN Vi är alla stjärnor. Allra bäst på att vara just den vi är!

Familjetema: STJÄRNFAMILJEN Vi är alla stjärnor. Allra bäst på att vara just den vi är! Familjepaketet Böckerna i Familjepaketet har hög igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar samtidigt många olika sätt att leva. Runt 30% av alla barn idag lever i en frånskild familj.

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Detta pedagogiska material bygger på Västanå Teaters föreställning av Smid medan järnet är varmt som spelas 2014-2015. Materialet syftar

Läs mer

Lilla förskolepaketet

Lilla förskolepaketet Lilla förskolepaketet Böckerna i lilla förskolepaketet har stor igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar lekar, fantasier och erfarenheter som många barn delar. Flera av böckerna visar

Läs mer

1. Inledning. 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning. Förhandsuppgift

1. Inledning. 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning. Förhandsuppgift 1. Inledning 1. Inledning 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning Vad lärde jag mig idag? är ett globalfostran projekt som Interpedia rf förverkligar

Läs mer

Jag är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon räcker för mig Är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon, nu ser jag dig

Jag är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon räcker för mig Är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon, nu ser jag dig Jag är inte rädd C,G,C,G C,G,C,G a,c,c,g a,c,g Jag är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon räcker för mig Är inte rädd när det är mörkt Händer som ögon, nu ser jag dig Ibland frågar någon: Säg kan

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Det blåste nästan storm ute. Trädens

Det blåste nästan storm ute. Trädens 1 Det blåste nästan storm ute. Trädens kronor böjde sig för vinden och löven låg i frusna drivor på marken. Det var onsdagen före höstlovet. Måste vi gå ut på rast? sa Maja när skolklockan ringde. Nej,

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Introduktion. Pedagogiskt Centrum - GR Utbildning. Tid. Antal deltagare. Syfte. GR Speldatabas. Om spelet version 1.1. Konstruktion. Layout.

Introduktion. Pedagogiskt Centrum - GR Utbildning. Tid. Antal deltagare. Syfte. GR Speldatabas. Om spelet version 1.1. Konstruktion. Layout. Introduktion Vad hjälper och vad stjälper? ställer deltagarna inför ett antal olika vardagsdilemman kopplat till fattigdomsbekämpning. De ska i grupp ta ställning till om agerande i dilemmat hjälper eller

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter.

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter. ANDRA SÖNDAGEN UNDER 2. SÖNDAGEN ÅRET (ÅRGÅNG UNDEr året C) 17 JANUARI (år C) (20 2016 JANUArI 2013) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus

Läs mer

Järvstabladet tidningen för dig som bor i Järvsta Utgåva nr 2 2009. Utgiven av Järvsta byförening Gävle 2010-10-11 WWW.JARVSTABYN.

Järvstabladet tidningen för dig som bor i Järvsta Utgåva nr 2 2009. Utgiven av Järvsta byförening Gävle 2010-10-11 WWW.JARVSTABYN. J ÄRVST A B LADET Järvstabladet tidningen för dig som bor i Järvsta Utgåva nr 2 2009 Utgiven av Järvsta byförening Gävle 2010-10-11 JÄRVSTABLADET I handen håller du nu utgåva nr 2 av den nya tidningen

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Svenska från början 2

Svenska från början 2 Svenska från början 2 1 Fyll i rätt ord Dygn landskap frisk län sjuk kommun Sjuksköterska behöver vårdcentral akut 1. Det finns 13 kommuner i Jönköpings. 2. Ett är 24 timmar. 3. Forserum, Anneberg och

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR JESUS KOMPISAR LLIVET TONÅRING VÄNNER AKTUELLT läger livskunskap BIBELN BÖN familj DÖDEN KÄRLEK PARTY STILLHET ANDAKT GUD kyrka RELATIONER TVIVEL 2016-2017 SKRATT TRO LEK SÅ MYCKET MER. Det finns många

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Särgymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan

Kapitel 1: Ljudet. Kapitel 2: Rädslan Kapitel 1: Ljudet Det var en helt vanlig dag. Erik och hans klass hade kemilektion. Plötsligt hörde Erik konstiga ljud under golvet. Erik gillade inte kemiläraren. Han var sträng och sur hela tiden. Det

Läs mer

Elevportfölj 7 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 7 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

Bonusmaterial Hej Kompis!

Bonusmaterial Hej Kompis! Bonusmaterial Hej Kompis! Innehåll Min bok om vänskap framsida i färg 2 Hur man kan bli sams igen skylt i färg 3 Den gyllene regeln skylt i färg 4 Vi är alla olika boktips och uppgifter 5 7 Att känna sig

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

meddelanden från bangladesh 2012

meddelanden från bangladesh 2012 meddelanden från bangladesh 2012 Vi tycker om fabriken. Det är bra ljus och luft där. Vi skulle vilja att det ser ut så hemma. Fast lönen är för liten. Och vi jobbar för långa dagar! Vi vill bli befordrade

Läs mer

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare)

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) Änkans gåva Han satte sig mitt för tempelkistan och såg

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande!

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande! SLUTRAPPORT HAGGE SOMMARCAFE Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Hagge sommarcafé Selma Hedberg Hur fick du idén till Hagge sommarcafé? Jag fick idén till caféet tack vare att jag bor i Hagge,

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor:

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Boken handlar om Max. Han har en rymdvarelse, som heter Allan, boende hemma hos sig. Mamma har kommit hem från sjukhuset med en liten

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva)

Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva) Min värld Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva) Gramse, Mallo och mamma Gramse är ganska liten med långa öron och bor i en skog i landet Hittapou. Gramse brukar vara lila men byter färg ibland,

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

-Ja, tack. -Är du rädd för något? -Nej! -Känns det bättre nu? -Ja. -Hejdå!

-Ja, tack. -Är du rädd för något? -Nej! -Känns det bättre nu? -Ja. -Hejdå! Författare Alfred Sundgren 2014 Kapitel 1 Ljuden Adam gick in i kemisalen med sin bästa kompis Max. -Hörde du ljudet Max? -Nä, vadå för ljud? svarade Max. -Det lätt så här, bo bo bo. sa Adam. De ser en

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Monstret Av Amanda Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Minna. Det hade gått ett rykte om att

Läs mer

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna!

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna! NY I TOLGS SOCKEN? Bott här ett tag, men har inte riktigt koll på vad som finns och sker i Tolg? Välkommen på info-träff söndagen den 22 mars kl 15.00 i Föreningslokalen! Nummer 1 2015 På plats finns glada

Läs mer