RSK-databasen. - allt om VVS på ett ställe

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RSK-databasen. - allt om VVS på ett ställe"

Transkript

1 RSK-databasen - allt om VVS på ett ställe

2 RSK-numrets livscykel För en del RSK-innehavare börjar resan redan på idéstadiet. Man får en idé om en ny produkt och man söker RSK-nummer som sedan kommer att följa produkten från ritning via prototyp till färdig produkt som slutligen installeras någonstans. Andra har en färdig produkt och vill nå ut till återförsäljare och väljer då att registrera produkten i RSK-databasen. Den publika och öppna rskdatabasen.se har tusentals sökningar per dag, och man kan söka via RSK-nummer, via produkt eller via RSK-innehavare. Det är inte bara återförsäljare som söker efter produkter och produktinformation via RSK-databasen. Installatörer och konsulter av olika slag använder också RSK-nummer för att identifiera och samla in information kring produkter. Det kan till exempel vara en installatör som vill säkerställa om produkten är märkt med Säker Vatten eller en konsult som vill ha ut projektdokumentation. Inte ens när produkten är installerad och klar tar RSK-numrets användning slut. Om något går sönder eller behöver bytas, så letar man efter reservdelar utifrån RSK-numret. Det börjar bli vanligare att RSK-innehavarena också lägger in sitt reservdelssortiment med RSKnummer, vilket gör livet lättare för både dem, installatören och för slutkunden.

3 ETT RSK-nummer kan ha väldigt lång livslängd och det är viktigt att man verkligen kan lita på att ett RSK-nummer är bestående över tid. Och har det utgått ur sortimentet, så kan man enkelt se vilket RSK-nummer som ersatt det. Hos oss tas inga artiklar bort. Artiklar som inte längre tillverkas eller säljs avregistreras, men ligger kvar för alltid. Man ska alltid kunna hitta igen ett gammalt RSK-nummer. Alla ansökningar har granskats innan det tilldelas ett RSK-nummer. Vårt viktigaste uppdrag är att hålla en hög standard på den tekniska information som finns hos oss. I dag finns hundratusentals bilder och dokument kopplade till RSK-nummer i databasen. Sedan några år tillbaka är det också ett krav att alla nya produkter ska ha en bild.

4 Det är smidigt att ha all information på ett ställe, så att grossisten, installatören eller slutanvändaren kan hitta dagsfärsk information om de artiklar de behöver. Kärndata Den publika delen visar kärndata för en artikel åt gången. Man kan söka på hela eller delar av RSK-numret, på benämningarna eller per RSKinnehavare. Vi publicerar även de dokument och bilder som hör till produkten. Återförsäljare (grossister, webbshoppar, VVS-butiker m.m.) kan prenumerera på kärndata till sina system. De får då de delar av databasen som de har i sitt sortiment. Tilläggsdata Skapa trafik Som leverantör kan du länka till din egen hemsida via din produkt och på så sätt skapa mer trafik till ditt företag. Se RSK-databasen som en marknadskanal. Förutom kärndata finns det tilläggsdata som man får tillgång till med avtal. Tilläggsdata kan vara till exempel vara ETIM-data, bilder i tryckkvalitet eller liknande som inte finns med i den publika databasen, men som finns registrerat på RSK-numret.

5 Specialdata Vi kan hjälpa till med särskilda anpassningar och valideringar av information. Till exempel framtagning av anpassade benämningar som får plats på kvitton eller hyllkantsetiketter mm. Specialdata kan man bara få via abonnemang och offereras från kund till kund beroende på hur mycket data man vill ha och hur ofta man vill ha den. Andra branscher RSK-databasen delar numer plattform för databasen med E-nummerbanken. SEG valde att gå in i vårt system och tillsammans utvecklar vi ett system som är bra för båda branscherna. För oss är det naturligt att hela tiden utveckla systemet för att gynna alla branschled. Vi är öppna för att fler branscher ska kunna använda vårt system för att få samma kvalitet och bredd som RSK-databasen och E-nummerbanken.

6 Dagligt verktyg för professionella i branschen När någon frågar om en VVS-produkt, är det den naturligaste saken i världen att gå in på rskdatabasen.se och se vad det är för produkt, vilka tekniska egenskaper den har och ladda ner monteringsanvisningen. Man ser enkelt på bilden om det är rätt produkt. Som återförsäljare eller grossist kan du ha ett avtal med VVS-Information och hämta all information direkt till ditt e-handelssystem. Du får alla uppdateringar, dokumentation och bilder i samma ögonblick som en produkt uppdateras eller läggs upp i RSK-databasen (online) och du får rätt information i er webbhandel. Oberoende av vad du gör i VVS-branschen har du alltid tillgång till aktuell produktinformation och dokumentation på rskdatabasen.se. Du kan också enkelt hitta Säker Vatten-märkta produkter i RSK-databasen. Det viktigaste med ett bra vertyg är inte bara att det fungerar. Det måste vara pålitligt också. Och det är RSKdatabasen. Som RSK-innehavare har du ett ställe där du får ut informationen om dina produkter. Om en artikel utgått, så finns alltid möjligheten att hänvisa till den produkt som ersätter. Allt för att det ska vara smidigt att söka på rskdatabasen.se.

7 RSK-databasen är en liten, men viktig kugge i maskineriet.

8 RSK-systemets regelverk och processer All information granskas noga innan den blir godkänd och man får ett RSK-nummer. För våra användare är det centralt att man lätt kan hitta och förstå produkterna vilket gör att vi är mycket noga med att all information skall vara enhetligt upplagd i databasen. Eftersom många RSK-nummer har en lång livslängd har branschen tämligen hårda regler vad det gäller att informationen ska vara bestående över tid. Som användare kan du då känna dig helt trygg i att du kan identifiera exakt samma produkt oavsett när i tiden du söker efter den. Ändras någon av produktens egenskaper, som t.ex. storlek, material eller färg så inaktiveras RSK-numret och ett nytt nummer tas ut. Detta är en av de viktigaste faktorerna till att branschens alla professionella i dag använder och litar på RSK-databasen!

9 Säker Vatteninstallation Säker Vatten AB har valt att lägga den officiella Säker Vatten-märkningen i RSK-databasen. Det är de som sköter märkningen av accepterade monteringsanvisningar och tillser att detta syns i RSK-databasen.

10 RSK - från katalog till databas Allting började Då bildade 31 VVS-grossister företaget Förlags AB Rörbranschens Standard-Katalog R.S.K och 1946 började man bygga ett system för att förenkla identifier ingen av VVS-produkter. På 1980-talet flyttades RSK till Rörgrossistföreningen, nummerbanken datoriserades och slogs ihop med det befintliga datasystemet för rörgrossisternas gemensamma prisbok. Man börjar också att tillföra kataloginformation och bilder bildas VVS Information Data AB med Rörgrossistföreningen, VVS-fabrikanternas råd och VVS-Installatörerna, sedermera VVS Företagen, som ägare. På talet började man kunna göra ansökningar via internet beslutar VVS Företagen att sälja sin del av VVS Information Data AB till de två kvarvarande ägarna inleddes samarbetet med Sveriges Elgrossister (SEG). RSK-registret har under åren gått från att vara en nummerbank till att bli en av världens mest omfattande VVS-tekniska informationsdatabaser med bilder, dokumentation och anvisningar. Den numera helt internetbaserade databasen används av alla branschaktörer och av många privatkonsumenter.

11 Det här är vad vi erbjuder RSK innehav: RSK-databasen är i dag en högkvalitativ och mycket bred kanal för att få ut produktinformation. I databasen finns hundratusentals aktiva produkter, bilder och dokument. Informationen som läggs in når proffessionella aktörer i alla branschled. Rätt information i rätt tid. RSK användare: Med en integration till RSK databasen har du alltid tillgång till den senaste informationen om alla produkter i databasen direkt i ditt eget system, produkt för produkt. RSK publikt: På rskdatabasen.se finns information om alla VVS-produkter direkt åtkomligt via internet. Tjänsten är tillgänglig publikt och utan kostnad vad gäller all grundinformation i databasen. Runt dessa har vi ett flertal kompletterande erbjudanden och tjänster som till exempel Web Services för att on-line koppla informationen till egna system och Webspindeln för att enkelt uppdatera med produktdokument och bilder. Vi erbjuder även konulttjänster runt hela konceptet.

12 VVS Information Data AB Upplandsgatan 2B, 4 tr Stockholm Telefon: E-post: