Delårsrapport Kulturnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårsrapport 1 2014. Kulturnämnden"

Transkript

1 Delårsrapport Kulturnämnden

2 Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

3 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Uppföljning av målen Malmö stad skall ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet Malmö stad ska ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på antidiskrimineringsområdet Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid I Malmö ska flickor och pojkar kunna delta i fritidsverksamheterna på lika villkor Andelen med utländsk bakgrund av kommunens medarbetare på alla nivåer ska motsvara andelen av den totala befolkningen Förstahandsvalet ska vara miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Ekologiskt och etiskt certifierade produkter ska vara förstahandsvalet vid upphandling och inköp, i andra hand ska produkterna vara upphandlade i enlighet med miljöstyrningsrådets kriterier Uppföljning av verksamheten Riktade uppdrag i kommunfullmäktiges budgettext Viktiga händelser Nettokostnadsutveckling Uppföljning av ekonomin Utfall och prognos Investeringsram Områdesprogram för socialt hållbart Malmö Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

4 Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

5 1 Sammanfattning Kulturnämndens resultat för perioden januari-april 2014 är ett överskott med tkr. Prognosen för helåret är ett överskott med tkr vilket är vad som beräknas att rekvirera ur fonder för inköp av konst under året. Arbetet med kulturstrategin har pågått i nästan två år. Kulturnämnden tog i december 2013 beslut om den nya kulturstrategin och skickade ut den i början på året på remiss till berörda instanser för ytterligare förankring och återkoppling. Remissperioden avslutades den 17 april och 18 remissvar har inkommit. Planen är att kulturnämnden i maj ska besluta om en version som sedan skickas vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Arbetet med förberedelserna för starten av Unga Teatern på Stadsteatern under hösten 2014 går enligt planerna. En konstnärlig ledare har kontrakterats och är på plats efter sommaren. En verksamhetsproducent håller på att rekryteras och beräknas kunna börja samtidigt. Den juni arrangeras Nordiskt Forum som är en stor konferens som ska lyfta fram jämställdhetspolitiska frågor. Malmö är värdstad och kulturförvaltningen driver projektet. På centralmagasinet kommer under våren nya klimatiserade magasin bli inflyttningsklara som ska rymma Malmö Museers och Malmö Stadsarkivs fotografiska samlingar med totalt ca 8 miljoner bilder. Att ha gemensamma lokaler för förvaltningens fotosamlingar kommer att ge synergieffekter ekonomiskt, lokalmässigt, personalmässigt framöver men även öka tillgängligheten. På Bergsgatan har nu lokalerna för det nya Stadsarkivet och biografen färdigprojekterats och bygget är i full gång. Stadsarkivet påbörjar sin flytt under sommaren 2014 och den nya biografen kommer att invigas i årsskiftet 2014/ firas 100-årsjubileet av Baltiska utställningen som hölls i Malmö Under året arrangerar Malmös kulturinstitutioner och andra aktörer en mängd olika utställningar, föredrag och andra evenemang på temat. På Malmö Konstmuseum kommer ett urval ur den ryska samlingen visas under sommaren och i Pildammsparken visar Malmö Museer foton från 1914 i storformat. På Stadsarkivet visas "Brottsplats Baltiskan" som skildrar ett antal brottsplatser med bilder och dokument ur arkivets samlingar tillsammans med malmöbornas egna minnessaker. Arbetet med ombyggnaden för det nya akvariet och en ny entré påbörjades i november 2013 och de berörda avdelningarna stängdes den 4 november Med undantag för akvariet och de nya kapprummen i källaren öppnar dessa delar av museet igen den 6 juni Entrén kommer att få ett delvis nytt utseende med en mera centralt placerad receptionsdisk som medger en bättre publikkontakt och medför även en förbättrad inpasseringskontroll. Utställningen Malmö Konstmuseum@Malmö Konsthall som öppnade i december 2013 och pågick till 16 mars i år lockade nästan besökare. I en del av utställningen fick besökarna själva välja verk som de ville se ur Malmö Stads konstsamlingar, ett mycket uppskattat och populärt inslag.. Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

6 2 Uppföljning av målen 2.1 Malmö stad skall ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet Kulturnämnden beslutade i slutet av 2013 att anta den av kulturförvaltningens likabehandlingsgrupp upprättade jämställdhetsstrategin. I enlighet med strategin utsågs i början av 2014 en jämställdhetssamordnare som fungerar som processledare för förvaltningens jämställdhetsintegrering och rapporterar till kulturnämnden och Malmö stad. Tillsammans med institutionernas lokala jämställdhetssamordnare görs regelbunden återkoppling, metodutveckling och fortbildningsinsatser Arbete med Utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering Användning av könsuppdelad statistik i ärendehantering och rapportering till nämnd Statistikområde Ja Nej Till viss del Inte tillämpligt Försörjningsstöd Skolresultat Attitydundersökningar i skolan Hemlöshet Nöjdhet i äldreomsorgen Trygghet Mötesplatser för ungdomar Deltagande i fritidsaktiviteter Utländsk bakgrund bland medarbetarna x x x x x x x x x Ja i årsanalys 2013 Ofrivilligt deltidsanställda x x Jämställdhetsanalyser x Verksamhet/avdelning som granskats och analyserats ur ett jämställdhetsperspektiv Beskrivning av jämställdhetsanalys Hur/finns det planer att resultatet av jämställdhetsanalysen påverkar/påverkat verksamheten som analyserats? 2.2 Malmö stad ska ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på antidiskrimineringsområdet Sommarscen arbetar med riktade insatser i de för Sommarscen underrepresenterade stadsdelarna och områdesprogrammen. Sommarscen presenterar program i hela Malmö i samarbete med lokala aktörer och använder sitt nätverk för att nå och angå alla Malmöbor. Sommarscen presenterar varje år lika många kvinnor som män på scen vilket är viktigt i fråga om såväl representation som antidiskrimineringssynpunkt. "Kvinna 100" är ett projekt som ska dokumentera immigrantkvinnornas liv och arbete i Malmö är ett samarbete mellan Malmö Museer och en organisation som drivs av Malmös tidigare fristadsförfattare Parvin Ardalen. Under våren har det genomförts ett antal workshops och den Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

7 31 maj invigs utställningen Women Making History på Teknik och Sjöfart. Under Nordisk Forum kommer en mindre version av utställningen presenteras på mässområdet i Hyllie tillsammans med workshops och föredrag både på Nordisk Forum och i Folkets Park. Malmö Lärcentrum som finns på Stadsbiblioteket är en modern lärandemiljö där människor med de mest skilda bakgrunder, erfarenheter och intressen träffas och kan diskutera och lära av varandra. Personal finns alltid tillhands och på datorerna hittar man rättstavnings- och översättningsprogram. Avdelningen gör egna mätningar som visar att besökarna väl representerar alla malmöbor, t ex har ca hälften av besökarna svenska som modersmål därefter är persiska, dari och engelska de vanligaste modersmålen. Under 2014 kommer kulturnämnden att öka fristadsprogrammet med ytterligare ett stipendium avsett för förföljda kulturutövare. 2.3 Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid Samtliga institutioner inom kulturnämnden har en stor verksamhet riktad till barn och unga. Under 2014 förstärker kulturnämnden ytterligare sitt utbud genom satsningar på bl. a. Unga Teatern, en ny barnbiograf och ett ombyggt akvarium. Förutom Malmö Kulturskolas verksamhet med kulturundervisning för ca flickor och pojkar arbetar de på Holmaskolan och Kroksbäcksskolan enligt El Sistema modellen, då barn flera gånger i veckan utövar kultur i form av sång, rytmik och orkesterspel. Totalt är ca 450 barn i området involverade i verksamheten. Kultursommar upprepas för andra sommaren och erbjuder ca 200 praktikplatser för flickor och pojkar mellan år. Målet är att erbjuda kvalitativa praktikplatser där unga kan prova på arbetsuppgifter som förekommer inom kulturförvaltningen och kultursektorn som helhet. Inför 2014 har enheten Kultur för barn och unga på kulturförvaltningen fått ett nytt och större uppdrag. Vid sidan av den kulturproducerande funktionen ska enheten också samordna kulturförvaltningens barn- och ungdomskultur på strategisk nivå och ansvara för det förvaltningsövergripande arbetet mot skola och förskola. Ett nära samarbete över förvaltningsgränserna ökar möjligheterna för att fler barn och unga ska kunna ta del av stadens rika kulturliv Förändring av antal mötesplatser för ungdomar Mötesplatser för ungdomar inom nämndens verksamhetsområde Mötesplats STPLN Balagan, Stadsbiblioteket Kultur och naturrummet på Torup Moriska Paviljongen i Folkets Park Beskrivning En plats för de som vill producera och /eller ta del av kultur, eller för de som vill arbeta i verksamheternas verkstäder med att utveckla idéer eller skapa prototyper. En verksamhet för 9-12 åringar. Platsen ger barn/ unga en möjlighet att få en god upplevelse och en ökad tillgång till natur- och kulturmiljö. Samverkande verksamheter utveckla kontinuerligt nya koncept och aktiviteter. Re:Orient driver verksamheten som startade sommaren Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

8 Antal mötesplatser jämfört med föregående rapporteringstillfälle 30 apr dec 2013 Antal mötesplatser I Malmö ska flickor och pojkar kunna delta i fritidsverksamheterna på lika villkor Sedan 2012 har ett samarbete pågått mellan Kulturförvaltningen och Fritidsförvaltningen för att ta fram en modell för GBA (Gender Budget Analysis). Syftet med framtagande av modellen är att med kontinuitet kunna visa hur respektive förvaltnings resurser fördelas mellan pojkar och flickor och svara på frågor om varför resurserna fördelas som de gör, vilken jämställdhetseffekt fördelningen har samt vilka förändringar som bör genomföras för att uppnå ökad jämställdhet. För Kulturförvaltningen har arbetet börjat med att skapa ett underlag för att kunna redogöra för Malmö Kulturskolas och Sommarscens resursfördelning ur ett jämställdhetsperspektiv, som enligt den föreslagna tidsplanen ska vara klart för Kulturskolan och för Sommarscen. Här används alla de uppgifter som finns i Kulturskolans ekonomisystem, elevregistreringssystem och annan statistik och Sommarscens egen redovisning av arrangemang, besöksstatistik m.m. Samtidigt byggs ytterligare möjligheter att ta fram ännu mer detaljerade och korrekta uppgifter ur systemen in för att framöver kunna förfina analysen. Motsvarande analyser kommer därefter göras på resterande institutioner/enheter som ska presenteras Därefter ska en första förvaltningsövergripande GBA genomföras och presenteras i februari 2016, enligt förslaget till tidsplan Andelen flickor respektive pojkar som deltar i fritidsaktiviteter Deltagare/besökare i fritidsverksamheter inom nämndens ansvarsområde Verksamhet/anläggning Antal flickor jan-apr Antal pojkar Andel flickor, % Andel pojkar, % Antal flickor Antal pojkar Andel flickor, % Andel pojkar, % Kulturskolan ,28 39, ,28 39, Andelen med utländsk bakgrund av kommunens medarbetare på alla nivåer ska motsvara andelen av den totala befolkningen Förändring av andelen medarbetare med utländsk bakgrund på alla nivåer Andel medarbetare med utländsk bakgrund 31 mar dec dec 2012 Kvinnor Kulturnämnden Män Totalt Män Totalt Kvinnor Kvinnor Män Totalt 12,9 % 11,0 % 12,2 % 13,1 % 12,9 % 13,0 % 13,8 % 16,8 % 14,9 % Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

9 2.6 Förstahandsvalet ska vara miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Antal miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Antal miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor 30 apr dec 2013 Kulturnämnden 5 5 Fem av nio fordon är miljöbilar enligt Malmö stads definition. Av de fyra som inte räknas som miljöbilar har dock tre en miljöklassning, miljöklass 1, miljöklass 2005 eller miljö/etanol. 2.7 Ekologiskt och etiskt certifierade produkter ska vara förstahandsvalet vid upphandling och inköp, i andra hand ska produkterna vara upphandlade i enlighet med miljöstyrningsrådets kriterier Förändring av andelen inköp av ekologiska och etiskt certifierade produkter Andel inköp av ekologiska produkter 1 / / / / Kulturförvaltningen 66 % 63 % Malmö stad 42 % 39 % Andel etiskt certifierade varor inom varugrupperna kaffe, te, bananer och profiltröjor 1 / / / / Kulturförvaltningen 79 % 87 % Malmö stad 72 % 67 % Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

10 3 Uppföljning av verksamheten 3.1 Riktade uppdrag i kommunfullmäktiges budgettext 2014 Att prioritera satsningar på kultur för barn och unga samt göra kulturen mer tillgänglig i hela staden. Uppdraget pågår. Kulturnämnden har de senaste åren prioriterat insatser och verksamheter som underlättar för fler att besöka kulturinstitutioner och ta del av olika kulturverksamheter t.ex. ökade öppettider på Stadsbiblioteket, Malmö Museer och Malmö Konstmuseum samt fri entré för unga upp till 20 år på museerna. Nya arbetsmetoder har också utvecklats för att nå olika åldersgrupper och andra publikgrupper än de som traditionellt tar del av kulturutbudet. Arbetet med områdesprogrammen och skapande skola t.ex. Stora Teaterkursen har gett nya besökare på institutionerna/bolagen. Under 2014 flyttar Stadsarkivet till ny lokal på Bergsgatan. Stadsarkivet kommer därmed befinna sig mycket centralt i Malmö där många människor bor, jobbar och dagligen passerar. Denna placering kommer markant att öka tillgängligheten för besökarna. Planerna är också att i nära samarbete med Malmö Stadsbibliotek skapa ett nytt bibliotek på Stadsarkivet då området i dag saknar detta. Sommarscens program innehåller drygt 180 programpunkter och arrangeras på ett 40-tal olika platser runt om i Malmö. Nya spelplatser för i år är till exempel gröningen vid Segevångs torg, Örtagårdstorget, Mölleplatsen och Lindängen centrum. För att ytterligare nå en större och bredare publik provar Sommarscen ett nytt programkoncept som går under arbetsnamnet Hedmanska på turné. Här kommer Sommarscen att besöka Mölleplatsen, Enskifteshagen och Scaniaparken och bjuda på ett brett och varierat program likt det som tidigare presenterats på Hedmanska gården vid Lilla torg. Totalt kommer fem program per plats att presenteras. Genom att vara på samma plats i tre dagar och erbjuda fem olika program som kompletterar varandra skapas möten mellan olika publikgrupper. Med inspiration från Storbritannien fortsätter Malmö Museer under 2014 sitt strategiska arbete för i dialog med medborgarna göra verksamheten än mer angelägen för alla. Under hösten anordnas regionala workshops inom ramen för ett särskilt regionalt finansierat uppdrag där Malmö Museer är en läranderesurs i just medborgardialog. Inför 2014 har enheten Kultur för barn och unga på kulturförvaltningen fått ett nytt och större uppdrag. Vid sidan av den kulturproducerande funktionen ska enheten också samordna kulturförvaltningens barn- och ungdomskultur på strategisk nivå och ansvara för det förvaltningsövergripande arbetet mot skola och förskola. Ett omfattande förändringsarbete har tagit sin början under våren som kommer att innebära nya arbetsformer och samarbetspartners såväl inom den egna förvaltningen som i övriga Malmö stad. Under årets första månader har dialogen med de nya skolförvaltningarna intensifierats. Ett nära samarbete över förvaltningsgränserna ökar möjligheterna för att fler barn och unga ska kunna ta del av stadens rika kulturliv. Den första april överfördes verksamheten Kulturkopplingen som tidigare varit verksam i västra innerstaden till kulturförvaltningen. Kulturkopplingen är en stödfunktion för pedagogisk personal i förskola och skola och genom att organisatoriskt tillhöra kulturförvaltningen kan verksamheten vidareutvecklas och nå ut nu till samtliga förskolor och skolor i Malmö. Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

11 I Malmö idag finns inte de ekonomiska förutsättningarna för alla att betala för kultur och därför har kulturskolan utrett avgiftsfrågan för att hitta en nivå som inte utesluter några grupper. I mars tog kulturnämnden beslut om en sänkning av avgifterna till kulturskolan från 550 kr till 300 kr tillsammans med en syskonrabatt som ska börja gälla från höstterminen Malmö Kulturskola arbetar på Holmaskolan och Kroksbäcksskolan enligt El Sistema modellen, där barn flera gånger i veckan utövar kultur i form av sång, rytmik och orkesterspel. El Sistema involverar familjen och totalt nås 435 barn i området av verksamheten. Detta är en av kulturförvaltningens viktigaste satsningar för att minska segregationen i Malmö. Arbetet med förberedelserna för starten av Unga Teatern under hösten 2014 går enligt planerna. En konstnärlig ledare har kontrakterats och är på plats efter sommaren. En verksamhetsproducent håller på att rekryteras och beräknas kunna börja samtidigt. Parallellt fortsätter Stadsteatern det pedagogiska arbetet med Stora Teaterkursen i skolorna då två pedagoger träffar flickor och pojkar i skolår 3. Kursen är kopplad till årets stora barnföreställning på HIPP som har premiär november/december. Att testa kvällsöppet på Malmö Museer Uppdraget är inte genomfört. Stora delar av Malmö Museer är stängt under 2014 för ombyggnad av det nya Akvariet och en mer tillgänglig entré. Planen är att genomföra kvällsöppet 2015 när hela museet är öppet igen. Att tillse att fler barn får möjlighet att utnyttja natur- och kulturbussarna samt öka tillgängligheten till bussarna för elever med funktionshinder. Uppdraget pågår. Inför 2014 förstärks trafiken med Kultur- och naturbussen för att ge fler barn möjlighet att ta del av upplevelser kopplade till kultur, kulturarv och miljö. Efterfrågan på dessa resor är fortsatt stor och under det första kvartalet har förvaltningen sett att ökade resmöjligheterna uppskattas mycket av stadens lärare och pedagoger. Under våren har också arbetet inletts med att upphandla ett nytt avtal för Kultur- och naturbussarna, för att kunna ge en ännu bättre service till Malmös förskolor och skolor. I denna process är även grundskoleförvaltningen och förskoleförvaltningen delaktiga. Bokningen av bussarna är även tätt kopplad till Kulturproceduren, där uppdatering och utveckling av systemet pågår med syfte att öka användarvänligheten och kompabiliteten med övriga system inom Malmö stad. Sedan 2013 har kulturförvaltningen ett samarbete med Transportövervakningscentralen på serviceförvaltningen för att kunna erbjuda kompletterande trafik med Kultur- och Naturbussen för funktionshindrade barn och ungdomar. Att tillse att det i samtliga platsannonser framgår att man alltid har rätt till heltid. Uppdraget är genomfört. Kulturförvaltningen annonserar enbart ut heltidstjänster med undantag av musiklärartjänster till El Sistema. Andra undantag kan vara uppdrag under viss tid på grund av specifika projekt. 3.2 Viktiga händelser Kulturstrategi Arbetet med kulturstrategin har pågått under snart två år. Ett brett dialogarbete har genomförts där stora delar av stadens organisation deltagit tillsammans med det breda kulturlivet, intresserade Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

12 malmöbor och representanter från andra samhällsområden. Kulturnämnden tog i december 2013 beslut om den nya kulturstrategin och att sända den till kommunfullmäktige för behandling. Kulturstrategin skickades i början på året ut på remiss till berörda instanser för ytterligare förankring och återkoppling. Remissperioden avslutades den 17 april och 18 remissvar har inkommit. Planen är att kulturnämnden i maj ska besluta om en version som sedan skickas vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Parallellt ska nu kulturförvaltningen ta fram en fördjupad kulturstrategi som gäller kulturnämndens ansvarsområde. På en kulturlunch i januari informerades det fria kulturlivet om den fortsatta processen och tidplanen. Malmö Museer-genomlysning av verksamheten och ekonomin Arbetet med att komma till rätta med obalansen i ekonomin fortsätter. På kulturnämnden i mars redovisades den beställda konsultrapporten och dagen efter fick personalen på Malmö Museer samma information av kulturdirektören. Kulturnämnden tog också i mars beslut om anställningsoch inköpsstopp med omedelbar verkan fram till En partsammansatt arbetsgrupp har nu tillsatts för att ta fram kortsiktiga och långsiktiga samt utvecklingsinriktade planer/förslag. Resultatet/utfallet per månad 2014 redovisas på arbetsutskottet varje månad. Unga Teatern Arbetet med förberedelserna för starten av Unga Teatern under hösten 2014 går enligt planerna. En konstnärlig ledare har kontrakterats och är på plats efter sommaren. En verksamhetsproducent håller på att rekryteras och beräknas kunna börja samtidigt. Ombyggnationer av Studion planeras tillsammans med Stadsfastigheter och kommer att genomföras under maj-juli. Ensemblen till den första produktionen Lilla döden hälsar på är utsedd och håller på att kontrakteras och föreställningen kommer att ha premiär den 10 oktober. Just nu pågår pjässkrivande och konceptförberedelser. Årets stora familjeföreställning på Hipp håller på att skapas och kommer att ha premiär den 29 november. Pjäsen är nyskriven av Dennis Magnusson och heter De sista trollen. Nordiskt Forum Den juni arrangeras Nordiskt Forum som är en stor konferens som ska lyfta fram jämställdhetspolitiska frågor. Malmö är värdstad och kulturförvaltningen driver projektet. Kulturdirektören är ordförande i styrgruppen och projektledaren är en enhetschef från kulturförvaltningen. Den interna kommunikationskampanjen inför jämställdhetskonferensen har arbetats fram på kulturförvaltningen och startar den 5 maj. Brev/mail kommer att skickas till alla Malmö stads chefer och dekaler kommer att sättas upp på många arbetsplatser. Anställda uppmanas att ta kontakt med sina chefer om de vill veta mer om jämställdhetsarbetet. Syftet är att få alla att börja fundera och diskutera hur och varför det ser ut som det gör i samhället idag. Lokaler På centralmagasinet kommer under våren nya klimatiserade magasin bli inflyttningsklara som ska rymma Malmö Museers och Malmö Stadsarkivs fotografiska samlingar med totalt ca 8 miljoner bilder. Att ha gemensamma lokaler för museets och stadsarkivets fotografiska samlingar kommer att ge synergieffekter ekonomiskt, lokalmässigt, personalmässigt framöver men även öka tillgängligheten. På Bergsgatan har nu lokalerna för det nya Stadsarkivet och biografen färdigprojekterats och bygget är i full gång. Stadsarkivet påbörjar sin flytt under sommaren 2014 och den nya biografen kommer att invigas vid årsskiftet 2014/2015. Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

13 Baltiska jubileet firas 100-årsjubileet av Baltiska utställningen som hölls i Malmö Under året arrangerar Malmös kulturinstitutioner och andra aktörer en mängd olika utställningar, föredrag och andra evenemang på temat. Planeringen har fortgått under vintern/våren och närmast på programmet står invigningshelgen den maj. Det bjuds bland annat på ett specialkomponerat vattenspel och Malmö Museer öppnar i Pildammsparken en utställning med foton i storformat från På Malmö Konstmuseum visas under sommaren utställningen En egen röst-om kvinnors kamp för rösträtt och mänskligt utrymme och under hösten Baltiska speglingar ett urval ur den ryska samlingen. På Malmö Museer ska besökarna få en nära inblick i levnadsvillkoren för de mindre priviligierade malmöborna genom utställningen Sommarsol och mörka moln-malmö På Stadsarkivet visas Brottsplats Baltiskan som skildrar ett antal brottsplatser med bilder och dokument ur arkivets samlingar tillsammans med malmöbornas egna minnessaker. Kvinna 100 Projektet 100 år av immigrantkvinnors liv och arbete i Malmö är ett samarbete mellan Malmö museer och organisationen Feminist Dialog som drivs av Malmös tidigare fristadsförfattare Parvin Ardalan. Under våren 2014 genomfört har ett antal workshops genomförts på Mötesplatsen Seved, Garaget och SFI i syfte att engagera kvinnor från civilsamhället till att bidra med erfarenheter och kunskap om en del av Malmös historia som hittills varit i det närmaste oskriven. Den 31 maj invigs på Teknik och Sjöfart/Tidernas Stad, utställningen Women Making History, som bygger på projektets arbete under det första projektåret. Under Nordiskt Forum kommer en mindre version av utställningen att presenteras på Hyllie, tillsammans med workshops och föredrag både på NF och i Folkets Park. Övriga samarbetspartners i projektet är bl.a. Malmö Högskola och ABF. Fristad Under våren 2014 har Malmös nuvarande fristadsförfattare, Naeimeh Doostdar varit mycket aktiv med uppläsningar och framträdanden kopplade till sin första bok i svensk översättning. Lokalt har hon framträtt på t ex Borgarskolan och Utrikespolitiska föreningen i Lund och i ett samtal på tidningen Information i Köpenhamn i samband med ett tvådagars fristadsarrangemang där. I februari mottog hon också Nöjesguidens litteraturpris på Moriskan i Malmö. Kulturförvaltningen utreder nu förutsättningarna för en utvidgning av fristadsprogrammet. Förvaltningen får också regelbundet inbjudningar att föreläsa om Malmös fristadsprogram som modell, under våren 2014 bl. a i Helsingfors och Bryssel. Mötesplats Hyllie Kulturförvaltningen deltar i en förstudie om ett eventuellt kombinerat kulturhus/skola i Hyllievång. I samarbete med stadsbyggnadskontoret, grundskoleförvaltningen, gatukontoret, fritidsförvaltningen och stadsdelsområdet väster har ett programförslag tagits fram. Förstudien slutlevereras i maj. E-arkiv Under första halvåret 2014 genomförs pilotinförande av e-arkivering i Malmö. Projektets effektmål är att ge Malmö Stad underlag för att gå vidare med genomförandeprojekt av e-arkivering. Piloten bidrar till att förankra och förbereda organisationen på införandet av en e-arkiv tjänst samt medför till att bygga kunskap hos projektgruppen inför framtida genomförandeprojekt. Genomförandet har bedrivits i samverkan mellan Kulturförvaltningen, Stadskontoret och Fritidsförvaltningen. För att kunna bedriva piloten inköptes en färdig programvara Ida Infronts Iipax E- Archive som tjänst, anpassades efter våra behov samt kopplades samman med dokumenthanteringssystem DocuLive. Avställning av data från DocuLive genomfördes varefter testande av uttag från systemet genomfördes såväl av personal från Kulturförvaltningen/Stadsarkivet som av per- Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

14 sonal från Fritidsförvaltningen. Slutrapport från pilot kommer att lämnas före midsommar 2014 och ska ligga till grund för beslut om skarpt införande. Under pilotgenomförandet har flera förvaltningar haft starka önskemål om att system från deras förvaltningar ska prioriteras. GBA Sedan 2012 har ett samarbete pågått mellan kulturförvaltningen och fritidsförvaltningen för att ta fram en modell för GBA (Gender Budget Analysis). Syftet med framtagande av modellen är att med kontinuitet kunna visa hur respektive förvaltnings resurser fördelas mellan pojkar och flickor och svara på frågor om varför resurserna fördelas som de gör, vilken jämställdhetseffekt fördelningen har samt vilka förändringar som bör genomföras för att uppnå ökad jämställdhet. I december 2013 lämnade den konsult som anlitats in sin rapport, Förslag till Modell och arbetsmetod för gender budget-analys av Malmö stads kultur-och fritidsverksamhet riktad till barn och unga. En arbetsgrupp tillsattes därefter med två personer från vardera förvaltningen för att konkretisera tankarna i rapporten samt föreslå en tidsplan och metoder att utföra det praktiska arbetet. Tidplanen kommer att presenteras för Jämställdhetsberedningen i maj Kulturförvaltningens arbetsutskott fick en muntlig dragning på AU-mötet i april För kulturförvaltningen har arbetet börjat med att skapa ett underlag för att kunna redogöra för Malmö Kulturskolas och Sommarscens resursfördelning ur ett jämställdhetsperspektiv, vilket ska slutföras i Delmål 1 som enligt den föreslagna tidsplanen ska vara klart för Kulturskolan och för Sommarscen. Här används alla de uppgifter som finns i Kulturskolans ekonomisystem, elevregistreringssystem och annan statistik och Sommarscens egen redovisning av arrangemang, besöksstatistik m.m. Samtidigt byggs ytterligare möjligheter att ta fram ännu mer detaljerade och korrekta uppgifter ur systemen in för att framöver kunna förfina analysen. I Delmål 2 ingår motsvarande analyser på Malmö Muséer, Malmö Konsthall och Stadsbiblioteket och en analys färdig för presentation Delmål 3 omfattar Malmö Konstmuseum, Kultur för Barn och Unga och Malmö Kulturstöd och där ska en analys kunna presenteras Därefter ska en första förvaltningsövergripande GBA genomföras och presenteras i februari 2016, enligt förslaget till tidsplan. Jämställdhetsintegrering Kulturnämnden antog i slutet av 2013 en jämställdhetsstrategi som tagit fram av förvaltningens likabehandlingsgrupp. I enlighet med strategin utsågs i början av 2014 en jämställdhetssamordnare som fungerar som processledare för förvaltningens jämställdhetsintegrering och rapporterar till kulturnämnden och Malmö stad. Tillsammans med institutionernas lokala jämställdhetssamordnare görs regelbunden återkoppling, metodutveckling och fortbildningsinsatser. Medarbetare/ledarskap Kulturförvaltningen har utformat ett utbildningsprogram för samtliga chefer i förvaltningen, såväl nya chefer som chefer som arbetat ett antal år. Syftet har varit att alla chefer ska ha kännedom om Malmö stads beslutade HR-processer. Tanken har också varit att skapa ett nätverk och forum för cheferna på kulturförvaltningen. Under januari genomfördes chefsutbildningen med inriktning på rekryteringsprocessen. Två halvdagar med halva chefsgruppen åt gången. Kulturförvaltningen har också tagit fram ett utbildningspaket som riktar sig till nya chefer. Utbildningen är mer komprimerad i sin utformning och innehåller Malmö stads samverkansavtal samt HRprocesserna. En utbildning i Malmö stads arbetsmiljöprocess genomfördes för kulturnämnden i februari månad. Utbildningen hölls för samtliga ledamöter. Det förde med sig att förvaltningen gick igenom uppgiftsfördelningen för samtliga chefer för att kontrollera att dessa är uppdaterade och under- Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

15 skrivna. Planering inför centraliseringen av ekonomtjänster har fortsatt under perioden och i maj kommer samtliga ekonomer vara på plats på Södergatan och tillhöra ekonomiavdelningen. Två ekonomiassistenttjänster finns dock kvar ute på institutionerna. Medarbetarenkät I mars 2014 presenterades medarbetarundersökningen för Kulturförvaltningen hade en svarsfrekvens på 88 % (jmf Malmö stad 82%). MMI (Motiverad Medarbetar Index) låg på 66 % (jmf Malmö stad 64 %) vilket visar på ett fortsatt stort engagemang och hög arbetsmotivation. Medarbetarundersökningen visar på styrkor hos kulturförvaltningen främst inom jämställdhet och mångfald samt utvecklingsområden som arbetsorganisation och ledarskap. Kulturförvaltningens arbetsmiljögrupp som är partssammansatt och utsedd av kulturförvaltningens förvaltningsråd har fått i uppdrag att arbeta med resultatet av medarbetarundersökningen utifrån ett förvaltningsövergripande perspektiv. Varje institution arbetar med sina egna resultat (som ska resultera i en handlingsplan) i enlighet med Malmö stads instruktioner. Kommunikation Årets första fyra månader har präglats av ett intensivt arbete med att genomföra tre stora kommunikativa projekt: Nordiskt forum 2014, sommarscen och Baltiska jubileumsåret. Inom ramen för uppdraget att ta ett samlat kommunikativt grepp för det som planeras att äga rum under Baltiska jubileumsåret etablerades en kampanjsite där allt information samlades och särskilda trycksaker producerades. Arbetet med att kommunicera sommarscens program för 2014 har handlat om att etablera nya riktade kommunikationsinsatser i områdesprogrammen för ett socialt hållbart Malmö förutom ordinarie kommunikation. Som en följd av detta kommer ännu mer riktad information att göras, både enskilt i sommarscens regi men också i ett större samarbete med fastighetsägare, andra förvaltningar och föreningar. När det kommer till kommunikationen av jämställdhetskonferensen Nordiskt Forum 2014 har den fokuserats på att etablera budskap, manér, och kanalval. En bred förankring har skett inom staden och flera förvaltningar har varit delaktiga i kommunikationsarbetet. Ett omfattande intern kommunikationspaket lanseras den 5 maj och den externa kommunikationen startar den 12 maj. Traditionella kommunikationsinsatser (webb, trycksaker m.m) kompletteras med marknadsföringsaktiviteter ute i respektive stadsområde. En utredning kring kommunikationsarbetet inom förvaltningen påbörjades i höstas och under våren genomfördes en varumärkesworkshop i samarbete med en varumärkesbyrå med målet att etablera vilken varumärkesväg våra institutioner bör ta i relation till stadens modervarumärke (Malmö stad). Resultatet av utredningen presenteras under maj månad. Förberedelserna inför höstens stora kommunikativa projekt har påbörjats: filmfestivalen Nordisk Panorama och Stadsarkivets flytt och invigning. IT och teknik Huvudfokus första delen av året har varit fortsatt arbete på att undersöka och förstärka infrastrukturen i förvaltningens fastigheter. Allt fler av utställningarna använder sig av teknik som behöver bra anslutning till stadsnät och internet. Dessutom vill man att besökarna ska kunna använda sig av sina egna telefoner och enheter. Under våren avslutades arbetet med att flytta samtliga gemensamma mappar till nya servrar hos ITS. Projektet Live View (Informations-TV gemensamt inom Malmö stad) som kulturförvaltningen är initiativtagare till ska nu upphandlas och skall vara klart för inköp till hösten I dagarna påbörjas bygget av den nya flexibla infrastrukturen i våra datanätverk för framtidens Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

16 mötesplats som ska kunna erbjuda lösningar till hela Malmö stad. Först ut är stadsarkivets nya lokaler med blandat utbud från både stadsarkivet och stadsbiblioteket. Kulturproceduren har förbättrats för att klara av större uppsamlande och logistiska uppgifter framöver. Internationellt arbete Kulturförvaltningens respektive institutioner, liksom det fria kulturlivet har väl upparbetade internationella kontakter och rör sig ofta på ett naturligt sätt i ett internationellt landskap. Kulturförvaltningen har avsatt tid till att aktivt samordna olika initiativ inom förvaltningens olika verksamheter och söka kopplingar även till andra internationella kontakter i Malmö stads förvaltningar, för att skapa mervärde och kvalitetssäkra det internationella arbetet. Viktiga internationella nätverk som kulturförvaltningen centralt deltar aktivt i är Eurocities Culture Forum och nätverket för fristäder för förföljda kulturutövare ICORN. Verksamheten under januari-april för kulturförvaltningens institutioner och centrala enheter Stadsbiblioteket Under perioden har Stadsbiblioteket utvecklat och intensifierat arbetet med att göra bibliotekets resurser tillgängliga för alla. Med en labbmiljö för digital teknik och med integration i rummet av olika medietyper bidrar till att minska den digitala klyftan samtidigt som vi blir en medkraft i utvecklingen av en socialt hållbar utveckling i Malmö. I utvecklingen av Stadsbiblioteket som en tillgänglig demokratisk plats gäller också att ställa lokalerna till förfogande för såväl förtidsrösning som en plats för politisk diskussion. Alla medarbetare på enheten Entré kommer under året att genomgå en utbildning som leder till att de blir certifierade samhällsvägledare. Den första gruppen genomgår redan nu utbildningen och är mycket positiva till upplägget. Under rubriken Malmö talar om har enheten Världen idag gett Malmöborna möjlighet till fördjupad kunskap, dialog och reflektion kring dagsaktuella samhällsfrågor. Konceptet som tagits fram bygger på improviserad teater. Under våren samarbetar Stadsbiblioteket med Malmö Impro och med Teater Reagera. Med hjälp av publiken och givna teman skapar skådespelarna föreställningar, scener och shower där den ena stunden aldrig är den andra lik. Med allvar som grund men med ett humoristiskt perspektiv ges publiken möjlighet att säga sin mening och ta ställning. Allmänheten får chansen att fördjupa sig i det aktuella ämnet på biblioteket och på bibliotekets hemsida finns ett koncentrerat urval av böcker, tidskrifter, filmer och andra medier. Hittills har tre aktiviteter genomförts: EU-migranter och tiggeri, Soran Ismail och Sveriges Radios opartiskhetspolicy och tredje gången var temat jämställdhet. Ljusets kalender, plan 2, utvecklas succesivt. En sitt- och stå-möbel med 4 surfplattor har placeras i nära anslutning till infodisken. Tanken med det s.k. läsplattezoot är att där kunna visa våra besökare vad en e-bok är samt hur man laddar ned den till surfplattan. Den viktigaste anledningen till att läsplattezonen har hamnat i Ljusets kalender är att det i stor utsträckning handlar om förmedling. Bibliotekets uppdrag är att hitta den bästa boken till besökaren och det finns sedan också många alternativ på hur man läser boken. Några vill låna en ljudbok, andra en tryckt vanlig bok och ytterligare andra e-böcker. Talböckerna kommer att flyttas till Ljusets kalender, även detta av förmedlingsskäl. Statistiken visar att ca 80 % av talboksutlånen är skönlitteratur och personalen som är allra bäst på förmedling finns i Ljusets kalender, där finns också ljudböcker och böcker med stor stil som har Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

17 anknytning till målgruppen. Detta är ett större arbete och workshops har genomförts med berörd personal. Förberedelser för den fysiska flytten pågår i en arbetsgrupp. Två designstudenter från HDK i Göteborg har under våren som examensuppgift arbetat med att ta fram en vision för det nya barnbiblioteket. Projektet har fått namnet Lilla Slottet. Balagan har utvärderats efter 1,5 års verksamhet. Utvärderingen visar att effektmålen har uppnåtts. De effektmål som mätts är: 1. Stadsbiblioteket har stärkt sin position hos flickor och pojkar i åldern 9-12 i Malmö. 2. Nya och fler flickor och pojkar inom målgruppen har genom Balagan börjat använda biblioteket. 3. Verksamheten som erbjuds i Balagan är lyhörd, relevant, angelägen och i ständig utveckling. 4. Balagan har skapat bra förutsättningar för den övriga verksamheten på Stadsbiblioteket att behålla målgruppens pojkar och flickor som aktiva biblioteksbesökare efter att de har passerat 12-årsåldern. 5. Balagan är erkänt och fungerar som en aktiv inspiratör till annan barn- och ungdomsverksamhet. 6. Balagan har genererat nya metoder inom brukarinvolvering, innovation och kreativitet, vilket har berikat övrig verksamhet på Stadsbiblioteket Tanken är att denna utvärdering ska kunna fungera som referenspunkt för jämförelse med fortsatta utvärderingar och mätningar. Stadsbiblioteket har under året även antagit en ny medieplan. Malmö Museer Arbetet med ombyggnaden för det nya akvariet och en ny entré påbörjades i november 2013 och de berörda avdelningarna stängdes den 4 november Med undantag för akvariet och de nya kapprummen i källaren öppnar dessa delar av museet igen den 6 juni Entrén kommer att få ett delvis nytt utseende med en mera centralt placerad receptionsdisk som medger en bättre publikkontakt och medför även en förbättrad inpasseringskontroll. Under perioden har de fotografiska arkiven flyttats till lokaler i Centralmagasinet, ett arbete som innebär en avsevärd möjlighet till förbättrad vård och tillgänglighet av dessa samlingar. Malmö Museets övergripande program Science Center Malmö med stöd av EU:s strukturfond går snart i mål. Under 2013 färdigställdes de nya basutställningarna på Teknikens & Sjöfartens hus med den sista etappen av den vetenskapshistoriska utställningen. Just nu pågår ett intensivt arbete med att producera den nya naturutställningen som invigs den 28 juni. En invigningsfestival för att inviga Science Center Malmö med en mängd olika aktiviteter planeras till den juni. I samarbete med boende i Seved drivs Galleri Seved av en nystartad fotoförening i Seved med stöd av museet. Föreningen gör fotovandringar, teknikutbildning och workshops. I april fick museet ytterligare medel från områdesprogrammen för två utställningar i Seved. Utställningarna ska produceras av unga Sevedsbor tillsammans med museet. Genom fortsatt stöd från Sida fortgår verksamheten inom Globalen under 2014 med utställningar och temakvällar. Inom ramen för Globalens verksamhet uppmärksammas för andra året Raoul Wallenbergdagen den 27 augusti. Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

18 Utvecklingen av SKI-program (Språk, kultur identitet) som kreativ lärmiljö för utbildningen i svenska och för människor med särskilda behov prioriteras under Bland annat planeras ett gemensamt projekt tillsammans med Landskrona museum. Malmö Konstmuseum Under perioden 1 januari 30 april har tre större utställningar producerats. Vår inre natur - verk ur Malmö Konstmuseums samling, på Marabouparken i Sundbyberg, 22 feb 22 juni I presentationen ingår ett trettiotal konstverk av följande fem kvinnliga och sex manliga konstnärer: Ann Böttcher, Kajsa Dahlberg, Olafur Eliasson, Carl Fredrik Hill, Joachim Koester, EvaMarie Lindahl, Sivert Lindblom, Anna Ling, Gerhard Nordström, Henrik Olesen, Nina Saunders, Lars-Andreas Tovey Kristiansen. Malmö Konstmuseum@Malmö Konsthall t o m 16 mars. En av utställningens mest publika framgångar var M-salen där besökare själv fick välja verk ur Malmö Stads konstsamlingar vilka sedan ställdes ut med besökarnas motiveringar. Under sommaren 2014 flyttas konceptet till Konstmuseets F-rum. Konstmuseets presentation av samlingen på Konsthallen lockade ca besökare. Carl Fredrik Hill Ennå hersker jag tungt over avgrunnens dolk på Stenersensmuseet i Oslo,. Utställningen är helt baserad på verk från Malmö Konstmuseums samling. Utställningen är gjord i samarbete med Munchmuseet i Oslo och pågår till 15 juni. Under perioden köptes det in 10 verk av 7 manliga konstnärer och 9 verk av 8 kvinnliga konstnärer. Sammanlagt köptes 19 verk av följande konstnärer in: en installation av Kajsa Dahlberg, en animerad film av Jeuno JE Kim (f 1977) och Ewa Einhorn (f 1977), sex skulpturverk av Siri Derkert ( ), två målningar och ett objekt av Viktor Rosdahl (f 1980), en installation av Andreas Mangione (f 1974) samt en målning av Bertil Warnolf (f 1950), en målning av Märta Tynell ( ), en video av Lisa Jeannin (f 1972), två textila objekt av Bella Rune (f 1971) en målning av Lotte Laserstein samt två målningar av Ulf Trotzig ( ). Arbetet med inventering och inplacering av museets samlingar i de nya konstmagasinen har fortsatt. Konserveringen av den ryska konstsamlingen inför höstens utställning Baltiska speglingar har genomförts och beräknas färdigt under april månad. Samtliga verk som ska reproduceras i den publikation som produceras i samband med Konstmuseets firande av Baltiska utställningen 100 år har fotograferats. Projektet genomförs med stöd av Malmö Förskönings- och Planteringsförening. Antalet konstnärer som sökt stipendier från Ellen Trotzigs fond och från Aase och Richard Björklunds fond är i år 137 st, och antalet konstnärer som sökt bidrag från Aase och Richard Björklunds fond och Emil Olssons fond är 60 st. En del konstnärer har sökt både stipendium och bidrag. Enligt beslut kommer 6 stipendiater och 12 bidragstagare få dela på totalt kr ur Ellen Trotzigs, Aase och Richard Björklunds samt Emil Olssons fonder. Stipendierna har tilldelats 5 kvinnliga och 1 manlig konstnär. Malmö Konstmuseum deltog 13 april i Missing Links, ett seminarium som hölls i samband med utställningsprojektet Vot ken you mach? på Kunsthaus Dresden. Utställningen utforskar den judiska identiteten i dagens Europa och är ett samarbete mellan Kunsthaus Dresden och stadens judiska center, Malmö Konstmuseum och Muzeum Współczesne Wrocław. Under perioden har Konstmuseet genomfört tre större utställningssamarbeten med Konsthallen i Malmö, Marabouparken Sundbyberg, Munchmuseet och Stenersenmuseet i Oslo, samt Kunsthalle Wien i Österrike. Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

19 Under perioden har 106 st. verk lånats ut från Konstmuseets samling till bland annat Kunsthalle Wien, Marabouparken Sundbyberg, Charlottenborg Kunsthal i Köpenhamn, Kulturhuset, Prins Eugens Waldemarsudde och Liljevalchs Konsthall i Stockholm, Skissernas Museum i Lund, Gammel Strand i Köpenhamn, Länsmuseet Gävleborg i Gävle samt till Munchmuseet Oslo. Malmö Konsthall Utställningen Malmö Konstmuseum@Malmö Konsthall som öppnade i december 2013 och pågick till 16 mars i år lockade nästan besökare. I en del av utställningen, M-salen, fick besökarna själva välja verk som de ville se ur Malmö Stads konstsamlingar, ett mycket uppskattat och populärt inslag. I C-salen visades videoverk ur Malmö Konstmuseums samling som en del av utställningen Malmö Konstmuseum@Malmö Konsthall. Den 5 april öppnade utställningen Lars Englund/Skulptur och Gerry Johansson / Fotografi. Lars Englund har gjort flera nya skulpturer till utställningen. De samspelar i dialog med konsthallens öppna arkitektur. Gerry Johansson visar bilder ur tre serier svartvita fotografier från olika geografiska platser. Vernissagen var mycket välbesökt med gäster. Utställningen har hittills haft besökare (t.o.m. 27/4). I C-salen visas filmer av 19 iranska kvinnliga konstnärer, Nietzsche Was A Man, som undersöker universella frågor om genus, fördomar, identitet, våld och relationen mellan människan och hennes miljö. Filmerna visas från 10 april och pågår t.o.m. 15 juni. I Malmö Konsthalls bokhandel/mellanrummet visas projektet About: The Blank Pages av konstnärerna Ditte Ejlerskov och EvaMarie Lindahl, 24 april -15 juni. Projektet handlar om bokförlaget Taschens Basic Art serie och ifrågasätter konstencyklopedins urvalsprocess. Mike Kellys Animal Self and Friend of Animals (1987), som ingår i Schyls donation, visas på en utställning på MOCA (The Museum of Contemporary Art) i Los Angeles. Malmö Konsthall har haft välbesökta workshops för hela familjen lördagar och söndagar som alltid har sin utgångspunkt i pågående utställning. Under Malmö Konstmuseum@Malmö Konsthall pågick en speciell verkstad, Plåsterverkstaden, inspirerad av Erik Dietmans verk, Nästan 1 m plåster runt en miljöförstörare, över plåster gick åt! Under tre onsdagskvällar har det arrangerats workshops som riktat sig till en vuxenpublik. En kreativ och populär verksamhet som planeras att återkomma. TV4 nyheterna, liksom Vårt Malmö har uppmärksammat Malmö Konsthalls specialvisningar för personer med demensdiagnos i projektet Konst som uttrycksmedel. Skolvisningar har varit många under perioden. Särskilda projekt har genomförts för grupper där både visning och workshop ingått, t.ex. Gott & Blandat i konsten, T(r)yck om konsten, Dagismåler och Konst@sportlov. Samtliga är samarrangemang med KBU och Malmö Kulturskola. Konsthallen har också haft en uppsökande verksamhet i projektet "Konsten är fri" i form av skolbesök i fem klasser från områdena Lindängen, Herrgården, Segevång och Seved. Kulturskolan Ett mål för Malmö Kulturskola är att skapa utvecklande konstnärliga möten och våren 2014 innehöll flera exempel på sådana. Ett av dem sammanföll med Malmö kulturskolas nya satsning på sportlovet, då vi erbjöd ett antal flickor och pojkar några heldagar ihop med sina lärare för att repetera och genomföra en specialföreställning. Resultatet blev pjäsen RMS Korinth som fram- Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

20 fördes på Palladium av 8 skådespelare som fick hjälp av ett tjugotal musikelever. Musiken var specialkomponerad av en lärare, och pjäsen skriven av en av eleverna, vilket är helt i linje med Malmö Kulturskolas nya fokus på elevens eget skapande. Årets stora konsert hölls i mars på ett utsålt Malmö Konserthus där huvudnumret var filmmusiken från Forrest Gump. Malmö kulturskola har inte haft en ren symfoniorkester på flera år men samarbetet mellan stråk och blås i Forrest Gump vittnade om att förutsättningarna finns för att om några år få en symfoniorkester på nytt. Malmö Kulturskola har i många år haft undervisning på instrument förknippade med rock- och popmusik. Däremot har antalet rock- och poporkestrar varit nästan obefintligt vilket nu förändrats. De olika enskilda instrumentlärarna blandar sina elever, undervisar gemensamt och skapar rock- och popgrupper. Det är mycket uppskattat av eleverna. Läsåret var året då Malmö Kulturskolas viktigaste satsning för att minska segregationen i Malmö gick av stapeln. Resultatet är att 435 barn i området Holma/Kroksbäck är på något sätt involverade i El Sistema. Vidare har samarbetet med MSO befästs vilket mynnade ut i en konsert på Konserthuset där barnen från El Sistema framträdde med sång, fiol och flöjt tillsammans med symfoniorkestern. Stadsarkivet Första kvartalet 2014 har präglats av pågående förändringsprojekt. Stadsarkivets flytt av sina fotosamlingar börjar den 2 juni. Övergripande planering är genomförd avseende den stora flytten av Stadsarkivet från Västra hamnen till Bergsgatan 20. Flytten kommer att starta den 1 juli 2014 och avslutas 31 januari I planeringen av Stadsarkivets nya lokaler på Bergsgatan sätts fokus på tillgänglighet och användbarhet för alla oavsett ålder eller funktionsnedsättning. Den publika miljön är utformad för att underlätta direkt delaktighet och tillgänglighet i mötet mellan stadsarkivet, personalen och besökarna. Allas lika rätt att ta del av allmänna handlingar är en hörnsten i stadsarkivets verksamhet. Personalen kommer även fortsatt att erbjudas fortbildning i jämställdhetsoch mångfaldsfrågor. Fortsatt bredd och mångfald i de öppna föredrag och föreläsningar som erbjuds kvällstid i serien Arkiv för nytta & nöje är en självklar målsättning. Det befintliga projektet med SFI-klasser fortsätter med syftet är att sprida kunskap om arkivets verksamhet, ge inblickar i Malmös historia och att samla in personliga berättelser. Arbetet med att bistå i vanvårdsutredningar har ökat under året. Arbetet med dessa utredningar är mycket tids- och personalkrävande. Under våren 2014 har ett tätt samarbete pågått med Stadsbiblioteket om utformning och funktioner för det nya bibliotek som Stadsarkivet kommer att erbjuda besökare och allmänhet. I tillsynsverksamheten är Malmö Stadsarkiv (MSA) involverat i ett antal kommunövergripande projekt särskilt när det gäller IT-system. Stadsarkivet deltar i projektet Medverka som innebär att hela kommunen gradvis övergår till att använda ett nytt ärendehanteringssystem, Platina. Stadsarkivet har starkt bidragit till den nya e-handbok som skall vara ett stöd för alla kommunens förvaltningar. Flera utbildningar och workshops har ordnats, dels i processorienterad arkivredovisning, dels kring det övergripande regelverket för arkiv. Kulturstödsenheten Årets två första ansökningsomgångar för projektstöd visar liksom föregående år på ett fortsatt stort inflöde av nya ansökningar, där ca en tredjedel kommer från aktörer som inte tidigare sökt Kulturnämnden, Delårsrapport (43)

Utfallsprognos 1 2015

Utfallsprognos 1 2015 Utfallsprognos 1 2015 Kulturnämnden Foto: Johanna Rylander/Malmö Museer Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Uppföljning av ekonomin... 4 2.1 Prognos... 4 2.2 Investeringsram... 5 Kulturnämnden,

Läs mer

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Kulturnämnden Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Förslag till hur kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram för 2014 ska fördelas per institution. Fördelningen

Läs mer

godkänna rapporten av utvecklingsprocessen för Kultur för barn och unga

godkänna rapporten av utvecklingsprocessen för Kultur för barn och unga Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (6) Datum 2014-08-27 Vår referens Hanna Sjöberg Enhetschef Kultur för barn och unga Hanna.sjoberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Utvecklingsprocess Kultur för barn och unga

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år Skälet till att jag gillar teater är väl att jag alltid har haft livlig fantasi. Eller, det är vad folk säger. Och då har väl jag känt att teater har varit lite som en verklighetsflykt när jag har haft

Läs mer

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006 INLEDNING Fri tid är den tid, då du själv väljer vad du vill göra. Föreningslivet i Malmö - vid sidan av våra stora Kulturinstitutioner och det fria kultur- och idrottslivet - har mycket att erbjuda medborgarna.

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Målet är delvis uppnått

Målet är delvis uppnått Lärande- och kulturnämndens alla verksamheter visar genom sina resultat på att goda förutsättningar kombinerat med varierad undervisning, lärandeformer och förhållningssätt ger barn, elever och ungdomar

Läs mer

VERKSAMHETSMÅTT DR2 2014 STADSBIBLIOTEKET. Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND

VERKSAMHETSMÅTT DR2 2014 STADSBIBLIOTEKET. Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND STADSBIBLIOTEKET Budget Budget Budget Utfall Utfall Utfall Prognos 2014 2014 2014 jan-aug jan-aug jan-aug 2014 Antal öppettimmar per vecka: Kvinnor Män Kvinnor Män Stadsbiblioteket

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun. Bibliotekets verksamhetsplan 2016. Analys och årsberättelse

Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun. Bibliotekets verksamhetsplan 2016. Analys och årsberättelse Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun Bibliotekets verksamhetsplan 2016 Analys och årsberättelse Årsberättelse Förutsättningar för en mobil biblioteksverksamhet i Simrishamns kommun utreddes

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205 Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-07 Vår referens Malena Sandgren Enhetschef KBU Tjänsteskrivelse Förslag till Skolbioplan KN-KFÖ-2013-01205 Sammanfattning Kulturförvaltningen inrättar

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-11-21 RS130452 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv

Läs mer

Malmö Museer resan mot ett mer angeläget museum

Malmö Museer resan mot ett mer angeläget museum Malmö Museer resan mot ett mer angeläget museum Jenny Lindhe/ Malmö Museer Mimmi Tegnér 2014-12-01 Idag Varför dialog och delaktighet? Vad krävs för att bli en lärande organisation? Praktiska erfarenheter

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

18th February 2016, Gothenburg. Handlingsplan för Skapande skola

18th February 2016, Gothenburg. Handlingsplan för Skapande skola 18th February 2016, Gothenburg Handlingsplan för Skapande skola Bakgrund The International School of the Gothenburg Region (ISGR) är en International Baccalaureate (IB)-skola för årskurserna 0-12. Skolan

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Verksamhetsplan för Kulturnämnden

Verksamhetsplan för Kulturnämnden Verksamhetsplan 1 (8) Datum 2014-09-01 KN Dnr. 2014/74 Verksamhetsplan för Kulturnämnden Inledning Kulturnämndens uppdrag är att driva kommunens stora kulturinstitutioner som Biblioteken, Kulturskolan,

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet

Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet Auktionsverket Kulturarena 12 13 november 2015 Vad behövs för att fler ska ta del av och delta i det offentligt finansierade kulturlivet?

Läs mer

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken SAMMANFATTNING Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken Seminariedagen innehöll information

Läs mer

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet Sid 1 (5) Lägesrapport Projektnamn KUB Redovisningsperiod (månad(er) och år) 2012-10-2012-12 Redovisnings-ID -005 1. Verksamheten i projektet Vilka aktiviteter har genomförts under den aktuella perioden?

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos 1, fastställa kulturnämndens utfallsprognos 1, 2014, enligt förslag i ärendet Vår referens

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos 1, fastställa kulturnämndens utfallsprognos 1, 2014, enligt förslag i ärendet Vår referens Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (1) Datum 2014-03-26 Vår referens Anne Mattsson Ekonomichef Anne Mattsson Tjänsteskrivelse Utfallsprognos 1, 2014 KN-KFÖ-2014-01059 Sammanfattning Kulturnämndens prognos

Läs mer

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet.

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet. Handlingsplan Inledning Handlingsplanen är en del i den Master Class om urbana gemenskaper, aktivism och medborgardeltagande som hållits inom Nordic City Network under hösten/vintern 2015/2016. Handlingsplanens

Läs mer

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Kommunstyrelsen 2015-01-14 1 (12) Kommunledningskontoret KLK Kommunikation Eva Norberg, 016-710 16 92 Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Fastställd av Eskilstuna kommunfullmäktige 2014-11-27

Läs mer

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 PM Socialtjänstförvaltningen Yasmine Ekman Munir, Shahid Saleem, Ulla-Britt Fingal 2005-04-05 Bilaga 1 Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 Bakgrund

Läs mer

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Närvarande: Petra Rantatalo, Region Västerbotten Åsa J-Persson, Åsele kommun Tage Markusson, Västerbottensteatern Brage Sundberg,

Läs mer

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014 Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 (Omslaget- baksida) Norrköpings bibliotek Visionen för 2030 Det goda livet säger att Norrköping

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Fastställd av kommunfullmäktige i december 2012 Våra kärnvärden Modiga Att ligga i framkant innebär att vi vågar gå vår egen väg. Att våga välja otrampade stigar,

Läs mer

Underlag för utformning av lokal digital plan

Underlag för utformning av lokal digital plan Underlag för utformning av lokal digital plan Börja med att scanna QR-koden eller klicka på länken: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=xoctf2rl9oe Inledning I avsikt att tydliggöra och synliggöra

Läs mer

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg Granskning av kultur- och fritidsverksamheten Torsås kommun Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.3. Avgränsning... 1 1.4. Metod... 1

Läs mer

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen.

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. 1. Hur avser ert parti att driva frågan om att implementera kultursamverkansmodellen i Huvudstadsregionen, i vår gemensamma Stockholmsregion?

Läs mer

VERKSAMHETSMÅTT DR1 2014 STADSBIBLIOTEKET. Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND

VERKSAMHETSMÅTT DR1 2014 STADSBIBLIOTEKET. Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND KULTURNÄMND STADSBIBLIOTEKET Budget Budget Budget Utfall Utfall Utfall Prognos 2014 2014 2014 Jan-april Jan-april Jan-april 2014 Antal öppettimmar per vecka: Kvinnor Män Kvinnor Män Stadsbiblioteket 66,5

Läs mer

SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD

SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD K KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA AVDELNINGEN FÖRSLAG SID 1 (14) 2011-08-30 SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD INLEDNING Detta dokument är kulturförvaltningens förslag till system för kulturstöd.

Läs mer

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Peter Alsbjer Länsbiblioteket i Örebro län peter.alsbjer@regionorebro.se 2010 Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Sedan 2008 bedriver folkbiblioteken och folkbildningen i Örebro län och

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 1 JÄRFÄLLA så här används dina skattepengar 2016 2017 Du kan läsa mer om kommunens politik på jarfalla.se/politik.

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Sso 244/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5.

Läs mer

Du är viktig för Norrköpings framtid.

Du är viktig för Norrköpings framtid. Den blå tråden Du är viktig för Norrköpings framtid. Om du känner glädje i att skapa värde och göra nytta för andra människor har du kommit helt rätt. För alla vi som jobbar här gör skillnad för Norrköpingsbornas

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Medieplan. Biblioteken i Mölndal

Medieplan. Biblioteken i Mölndal Medieplan Biblioteken i Mölndal 2013 2016 Kontaktuppgifter för mer information: Anette Eliasson, bibliotekschef, Biblioteken i Mölndal Telefon: 031-315 16 71. E-post: anette.eliasson@molndal.se Linda Rydgren

Läs mer

(Mkr) Budget 2012 Bokslut 2012 Bokslut 2011. Intäkter 1,9 2,2 2,5 Kostnader -19,3-19,5-21,0 varav personal -9,3-9,1-8,8. Nettokostnad -17,5-17,3-18,5

(Mkr) Budget 2012 Bokslut 2012 Bokslut 2011. Intäkter 1,9 2,2 2,5 Kostnader -19,3-19,5-21,0 varav personal -9,3-9,1-8,8. Nettokostnad -17,5-17,3-18,5 KULTURNÄMNDEN Ordförande: Magnus Wallengren Förvaltningschef: Thomas Liedström (Mkr) Budget 2012 Bokslut 2012 Bokslut 2011 Intäkter 1,9 2,2 2,5 Kostnader -19,3-19,5-21,0 varav personal -9,3-9,1-8,8 Nettokostnad

Läs mer

Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun

Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun 2009-02-25 Sid 1 (6) Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun Ett kulturpedagogiskt program utvecklingsmöjligheter utifrån helhetsperspektiv. Tänka framåt men göra nu (SOU 2006:45) Fakta:

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg?

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg? Tjänsteskrivelse Datum 2010-06-23 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se Dialogen om torget 27 mars 22 maj 2013 www.karlskoga.se 2 (8) Bakgrund Under juni 2012 beslutade kommunstyrelsen att en medborgardialog om hur framtidens torg i Karlskoga ska utformas. Dialogens syfte

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

Antirasistiska Filmdagar 2015 - en filmfestival för unga med fokus på mänskliga rättigheter

Antirasistiska Filmdagar 2015 - en filmfestival för unga med fokus på mänskliga rättigheter Antirasistiska Filmdagar 2015 - en filmfestival för unga med fokus på mänskliga rättigheter Antirasistiska Filmdagar är en årligen återkommande filmfestival med fokus på mänskliga rättigheter. Vi arrangerar

Läs mer

Språkpolicy och genomförandeplan för språkutveckling med fokus på modersmålstöd för förskoleförvaltningen i Malmö stad

Språkpolicy och genomförandeplan för språkutveckling med fokus på modersmålstöd för förskoleförvaltningen i Malmö stad Språkpolicy och genomförandeplan för språkutveckling med fokus på modersmålstöd för förskoleförvaltningen i Malmö stad Gäller tillsvidare, revideras 2017 Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning:

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2012/2013 Förskolor Tokarp Nykil Ulrika Sjögestad Ansvariga för Kvalitetsrapporten är: Marie Sturehed förskolechef & Maria Fors biträdande

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Projektbeskrivning. Burkpojken. Teater Arcadia

Projektbeskrivning. Burkpojken. Teater Arcadia Projektbeskrivning Burkpojken Teater Arcadia Projektidén Med uppförandet av Christine Nöstlingers Burkpojken vill vi närma oss de barn i Västra Götalandsregionen som snart kommer att tas upp i tonårens

Läs mer

Garaget Verksamhetsplan 2010

Garaget Verksamhetsplan 2010 Garaget Verksamhetsplan 2010 INNEHÅLL INLEDNING... 2 BAKGRUND... 2 PARTNERSKAPET 2 MÖTESPLATS 2 DIALOGMÖTEN 3 HÅLLBAR UTVECKLING 3 SAMVERKAN 3 VERKSAMHETSIDÉ... 3 SYFTE 4 VISION 4 INFORMATION OCH KOMMUNIKATION

Läs mer

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(7) Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Göteborgs botaniska trädgård bidrar till det goda livet. Trädgården utgör ett av de största besöksmålen i Västsverige och dess

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2015 2016 2 (9) Innehåll Inledning... 3 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) 1 Tillgänglighetsdatabasen (TD) 2 Förord Tillgänglighet handlar om att göra verksamheter och miljöer tillgängliga

Läs mer

fungera som kunskapsöverföring och arbetspraktik och verka som en brygga mellan kulturer och sociala verkligheter.

fungera som kunskapsöverföring och arbetspraktik och verka som en brygga mellan kulturer och sociala verkligheter. Projektbeskrivning Projektetsnamn: Berätta! Sökande: De Ungas Sommarakademi på Konstepidemin, Göteborg Kontaktperson: Sofia Åhrman, projektledare 0708-144104, sofia@konstepidemin.se, Adress: Konstepidemin,

Läs mer

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturell Allemansrä Kultur är, och ska vara, en allmän rättighet, en naturlig del i vardagen för alla. Kultur skapas där människor möts kultur skapar möten mellan

Läs mer

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 1 (10) Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 3 december 2014,dnr. KUN 176-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats: E-post: Kultursekretariatet

Läs mer

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Räddningstjänsterna i Skåne Handlingsplan För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne Sakområde skydd och säkerhet Kontaktperson: Lotta Vylund,

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

RAPPORT. Datum 2015-05-21. Bilaga 1

RAPPORT. Datum 2015-05-21. Bilaga 1 RAPPORT 1(5) Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Aguilar, 0225-34162 ylva.aguilar@hedemora.se Bilaga 1 Kommunkoncernens uppföljning 2015 av arbetet med handlingsplanen till CEMR, Den Europeiska deklarationen

Läs mer

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt På lika villkor SAMMANFATTNING - integration kan vara drama BAKGRUND delaktighet, självförtroende och engagemang På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt som pågår under tiden 1 april 2013-31 mars

Läs mer

Skarpnäcks Kulturhus 30 år 4-6 december!

Skarpnäcks Kulturhus 30 år 4-6 december! Skarpnäcks Kulturhus 30 år 4-6 december! CLEO EN AV SVERIGES FRÄMSTA RAPPARE UPPTRÄDER NÄKTERGALNINGARNA MARKNAD KULTURKVÄLL CHORUS STOCKHOLMIA SCREENTRYCK MUSIKWORKSHOPS UTSTÄLLNING FRAMTIDENS SKARPNÄCKS

Läs mer

Program. Bellevuegårdsbiblioteket

Program. Bellevuegårdsbiblioteket Program Bellevuegårds Hösten 2014 Vi gör mer än lånar ut böcker! Biblioteken är viktiga för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Det slår

Läs mer

DEFINITIONER AV KULTURBEGREPP INOM HANDLINGSPLANEN FÖR KULTURSTRATEGI 2016... 19 STAD... 18

DEFINITIONER AV KULTURBEGREPP INOM HANDLINGSPLANEN FÖR KULTURSTRATEGI 2016... 19 STAD... 18 INLEDNING... 3 HANDLINGSPLANENS UTFORMNING... 4 ÅTAGANDE... 4 HANDLINGSPLANENS ÅTAGANDEN OCH MALMÖ STADS STYRMODELL... 5 ANSVARSFÖRDELNING... 5 UPPFÖLJNING... 5 REVIDERING OCH NY HANDLINGSPLAN... 5 TILLGÄNGLIGHET

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Lägesrapport Nacka konst

Lägesrapport Nacka konst 2013-04-16 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2009/32-869 Kulturnämnden Lägesrapport Nacka konst Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Nacka kulturcentrum har det

Läs mer

Kulturen i Örnsköldsvik

Kulturen i Örnsköldsvik Kulturen i Örnsköldsvik -barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation - rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet - uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna

Läs mer

Kulturprojekt i Utsikter

Kulturprojekt i Utsikter Kulturprojekt i Utsikter Inledning Sedan 2009 har Utsikter bedrivit kulturprojekt på sju skolor i Helsingborg och Landskrona. Genom ett nära samarbete med städernas kulturinstitutioner har skolorna implementerat

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

Välkommen till Nya Bagarmossens skola!

Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Barn ska få all den kunskap de behöver och samtidigt känna sig trygga Hej, Att välja skola för sina barn är ett viktigt beslut. Du måste som förälder känna dig trygg

Läs mer

Enhetsplan 2016. Biblioteket

Enhetsplan 2016. Biblioteket Enhetsplan 2016 Biblioteket 2 Innehållsförteckning 1 Biblioteket...3 1.1 Verksamhetsområde 9: Bibliotek, kultur och fritid (inklusive fritidsgårdar)...3 1.1.1 Verksamhet och syfte...3 1.1.2 Verksamhetens

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016 1(5) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN

ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN Innehåll för folkhälsoarbete s. 3 Folkhälsorådet s. 3 Folkhälsoinsatser 2013 1. Alla Härrydabor har förutsättningar för en god hälsa på lika villkor 1.1 Livskraften

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Globala byn vilken roll kan biblioteken få i ett nytt etniskt landskap?

Globala byn vilken roll kan biblioteken få i ett nytt etniskt landskap? Globala byn vilken roll kan biblioteken få i ett nytt etniskt landskap? Projektanordnare: Bibliotek, bildning och media, Kultur Skåne 232100-0255 Projektledare: Karin Ohrt och Ann Lundborg, Bibliotek,

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Fyrisgården är en ideell förening som anordnar fritidsaktiviteter med mera för alla åldrar. Verksamheten

Läs mer

Projektbeskrivning och Utvecklingsplan

Projektbeskrivning och Utvecklingsplan Projektbeskrivning och Utvecklingsplan Löparakademins tioveckorsprogram 2016 Om Löparakademin Löparakademin är en ideell organisation vars övergripande ändamål är att öka samhörighet och integration genom

Läs mer

Handlingsplan Vuxenutbildningen 2015

Handlingsplan Vuxenutbildningen 2015 1 [17] -01-13 Handlingsplan Vuxenutbildningen Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 2 [17] -01-13 Handlingsplan

Läs mer

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Bakgrund och avsikt Social resursförvaltning beviljade under 2014 drygt sju miljoner kronor i ekonomiskt stöd till sociala företag. Dessa företag

Läs mer

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om Arkitektur för barn Med utgångspunkt i staden, huset och rummet diskuterar vi arkitektur... Hur hänger form, funktion och material ihop? Hur påverkas vi av ljus, rymd och färger? Vi går på vandring, tittar

Läs mer