Karlstad vårt gemensamma varumärke

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Karlstad vårt gemensamma varumärke"

Transkript

1 Varumärkeshandbok

2 Karlstad vårt gemensamma varumärke Karlstads nya varumärke Karlstad, har tagits fram för att skapa en enhetlig bild i marknadsföringen av Karlstadsområdet. Det får användas av alla som marknadsför staden mot besökare, näringsliv och andra målgrupper. Konkurrensen mellan olika platser blir allt tuffare då människor ställer allt högre krav på de ställen där de vill leva, bo och besöka. Marknadsföringen av Karlstad som event-, mötesoch besöksstad samt boendeoch etableringsort ska stärkas. Genomslagskraften ska öka genom samordning och gemensamt arbete. Karlstad är ett komplement till Karlstads kommuns varumärke, den glada solen, som används för att kommunicera kommunens uppdrag och verksamhet inom till exempel vård, skola och omsorg. Målet för det nya varumärket är att locka fler turister, konferenser, kongresser och evenemang till Karlstadsområdet, samt attrahera nya invånare och företagsetableringar. Alla aktörer oavsett bransch, kan använda och därmed stärka varumärket, när de ser en vinst i att kommunicera sin tillhörighet till Karlstadsområdet, utan att begränsas av formella kommungränser. I den här handboken förklarar vi tankarna bakom varumärket och hur det är tänkt att logotyp, symbol och färger ska användas. Några enkla regler och pekpinnar, men också tips och inspiration. Utvecklingsarbetet har skett under 2012 och våren 2013, på uppdrag av kommunfullmäktige i Karlstad, tillsammans med några av de större aktörer som förpackar och säljer Karlstad som destination. Projektgruppen har bestått av representanter från Karlstads kommuns kommunikationsenhet och turismverksamhet samt bolagen Visit Karlstad och Great Event of Karlstad. Tillsammans driver dessa parter en gemensam besökswebb som kommunicerar det nya varumärket. Karlstads kommun har det yttersta ansvaret för varumärket. Kontaktperson: Linda Olsson, Kommunledningskontoret, kommunikationsenheten , linda.olsson@karlstad.se

3 Vår logotyp Karlstad förknippas med solen och Karlstads kommun har sedan många år en glad sol som sin symbol. Solen ger energi och sprider värme. Karlstadsborna har sol i sinnet och är kända för sitt trevliga bemötande och sin gästfrihet. Vi vill att alla oavsett bakgrund och olikheter ska känna sig välkomna i vår stad. En livlig stad med möjlighet till ett skönare liv. Öppenheten, gästvänligheten, vattnet, pulsen, närheten skapar den genuina Karlstadskänslan som kan mätas i grader Karlstad Karlstad. Oavsett om solen strålar på festivalhimlen en varm sommardag eller om vi känner den krispiga kylan när vinterrallyt drar förbi, så förnimmer vi detta som vi mäter i grader Karlstad. Tillsammans med undertexten varmt välkommen förmedlar vår logotyp det som vi hoppas att alla våra gäster, nya invånare och företag ska känna. Varmt välkommen till Karlstad.

4 Varmt välkommen Vårt löfte och vår kommunikation utgår ifrån solen, eller för att vara mer exakt Eva-Lisa Holtz som kallades Sola. Den glada 1700-talsservitrisen är vår målbild förkroppsligad. Likt henne vill vi att våra gäster, nya invånare och företag ska trivas och må bra. Gradertecknet i vår symbol förmedlar temperaturen i det mottagande vi ger när vi säger varmt välkommen. När vi kommunicerar med besökare från Sverige ska vi bygga vidare på uppfattningen att värmlänningar och Karlstadsbor är lite trevligare, lite lättsammare och goare än andra. Ett påstående som faktiskt bekräftas av flera undersökningar. I kommunikationen med internationella besökare ska Karlstad uppfattas som en genuin svensk destination, med fokus på svenska traditioner, svensk kultur, vacker natur och härliga årstidsväxlingar det genuina Sverige. Varmt välkommen tar också avstamp i Karlstads kommuns mångåriga varumärkesarbete och varumärkeslöftet lite gladare. Ett löfte som även innefattar tre värdeord med en tydlig koppling till det nya platsvarumärket. Glad ett ord som ger energi och som sprider glädje som smittar och är välkomnande som Eva-Lisa Holtz. Livlig Karlstad är en stad med liv, rörelse, puls och dynamik. Här händer det många spännande saker inom bland annat musik, kultur, handel, idrott, byggnation, näringsliv, möten och på universitetet. Våra spännande gäster bidrar också till en livlig och inspirerande stad. Driftig innovationer, företagande, kluster i världsklass, utbildningsmöjligheter och utveckling. I Karlstadsområdet finns viljan att skapa och hitta nya vägar och att gå från ord till handling.

5 Karlstad i text Texterna i annonser, på webbplatser och annan kommunikation ska vara personlig och lockande. Skriv så enkelt och begripligt som möjligt, men ändå med känsla. Våra texter ska inte skriva mottagaren på näsan utan framstå som ett samtal goda vänner emellan. Vi ska tilltala läsaren med du i skrift, även om texten vänder sig till flera personer. Det gör att läsaren känner sig tilltalad och engagerad. Låt rubriken vara kort och locka till läsning. Och kom ihåg att skriva det viktigaste först. När det gäller de internationella besökarna, så vet vi att de fascineras av våra traditioner, både de svenska och de typiskt värmländska. Det är viktigt att tänka på när vi berättar om Karlstadsområdet inför ett besök. Kom gärna ihåg att berätta om den fantastiska naturupplevelse vi har att erbjuda när vi marknadsför oss utanför landets gränser. På finns texter att ladda som är fria att använda i samband med marknadsföring av Karlstad.

6 Logotyp Logotypen finns på svenska och engelska i nio färger samt en svart och en negativ version. Dessutom finns den även med tre olika underrader. Tänk dock på att inte använda en logotyp med underrad när den blir för liten. Underraden ska gå att läsa. Tänk även på att vissa tryckmetoder kräver större logotyp än andra. Logotyperna finns att ladda ner på. Frågor besvaras av Linda Olsson på kommunledningskontoret, kommunikationsenheten och du når henne på telefon eller via e-post linda.olsson@karlstad.se. HUVUDVERSIONER Det finns två huvudversioner av vår logotyp. En utan underrad samt en med underraden Varmt välkommen. FÄRGVARIANTER LOGOTYP MED VÄRMLAND Kan användas när kopplingen till Värmland är extra viktig. LOGOTYP MED WEBBADRESS Ska användas när webbadressen är viktig och inte kan skrivas någon annanstans. ENGELSK VERSION Mot den utländska marknaden kan man använda varianten med engelsk underrad.

7 Färgglädje Genom färgglädje förmedlar Karlstad lekfullhet och värme. Vår palett grundar sig i solens varma färg skala, med några accenter för att skapa mer dynamik, glädje och kontrast. Bland färgerna hittar vi därför även Vänerns och Klarälvens blåa vatten och den gröna staden. Tanken med den breda färgskalan är att den ska fungera för olika typer av användare. Alla ska kunna hitta en eller flera färger som fungerar ihop med sitt budskap och befintlig profil. CMYK PMS 109 C RGB HTML FED100 CMYK PMS 143 C RGB HTML EEAF30 CMYK PMS 158 C RGB HTML E37222 CMYK PMS 485 C RGB HTML DE3831 CMYK PMS 205 C RGB HTML DA487E CMYK PMS 258 C RGB HTML 93509E CMYK PMS 313 C RGB HTML 0098C3 CMYK PMS 362 C RGB RGB HTML 3F9C35 CMYK PMS Pro. Black C RGB HTML 1E1E1E 80% 60% 40% 20%

8 Tee Franklin Book Typsnitt Våra typsnitt är viktiga redskap i arbetet med att bygga vårt varumärke. De skapar tydlighet och en röd tråd i allt vi gör och ska användas när Karlstad är huvudavsändare. Typsnitten har tydliga kopplingar till Karlstads kommuns typsnitt, men för att skapa ett lättare och modernare intryck används Tee Franklin i rubriker och kortare texter. I första hand används Book eller Medium. I specialfall Bold. I brödtexter används Garamond 3. abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö Tee Franklin Medium abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö Tee Franklin Bold abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö Garamond 3 (Brödtext) abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö

9 Symbol Gradertecknet är vår symbol och en viktig del i kopplingen till vårt varumärkeslöfte varmt välkommen. Gradertecknet kan, när Karlstad är huvudavsändare, användas som ett grafiskt element i exempelvis rubriker. Gradertecknet sätts i direkt anslutning till det aktuella ordet, utan mellanslag. Detta gäller även när gradertecknet används i löptext, exempelvis när vi pratar om symbolen Karlstad. Sol Exempel: Alltid sol hos oss. Gradertecknet ska i första hand sättas framför positiva ord som harmonierar med vårt löfte Varmt välkommen: Välkommen, sol, värme, ljus, gemenskap, tillsammans, vänlig Gradertecknet kan också sättas framför ord och namn på platser och personer som förknippas direkt med Karlstad och Värmland, till exempel: Karlstad, Klarälven, Vänern, Tingvalla, Klarälvsbanan, Kaffeskrapan, Färjestad, Stadsloppet, Stefan Holm, Löfbergs Lila, Håkan Loob, Hanna Hellqvist, Fröding, Sola i Karlstad.

10 Bildmanér Våra bilder ska kännas så naturliga, levande och dokumentära som möjligt i största möjliga mån är det naturligt solljus som gäller. Vi bör alltid sträva efter att ha människor och rörelse i bilderna. För bilder utomhus är solen och den blå himlen viktiga ingredienser året runt. Mänskligt liv, rörelse och glädje är centralt, men även miljöerna. Ta ett steg tillbaka så att Karlstadsmiljön syns. Det skapar igenkänning och identitet. Du hittar vår bildbank på, där finns bilder att ladda ner som är fria att använda i samband med marknadsföring. Frågor besvaras av Linda Olsson på kommunledningskontoret, kommunikationsenheten och du når henne på telefon eller via e-post linda.olsson@karlstad.se.

11 Visitkort, brevpapper, kuvert LISA ANDERSSON Titel skriver vi här Karlstad Convention Bureau Adressen här Postnummer och ort Karlstad Convention Bureau Adressen här Postnummer och ort Våra visitkort, brevpapper och kuvert bör förstås ha ett enhetligt utseende. Visitkorten beställs av Tryckservice, Karlstads kommun, e-post Karlstad Convention Bureau Adressen här Postnummer och ort

12 Trycksaker Välkommen till vänerstaden Det är viktigt att alla våra trycksaker följer den grafiska profilen. Här ser du några exempel på hur det kan se ut. Karlstads trycksaker ska alltid vara Varmt välkommen färg glada och levande. Rubriker och kortare texter (till exempel bildtexter och adressrader) sätts i Tee Franklin. I första hand används Book eller Medium. I specialfall Bold. Brödtexter i Garamond 3. Rubriker sätts i möjligast mån vänsterställt och i stor grad. Vi erbjuder en rad trycksaker som presenterar området och vad vi har att erbjuda både på engelska och svenska. Alltid sol hos oss Sedan 1700-talet förknippas Karlstad med solen, detta tack vare Dessa uppdateras vart efter och nya Eva-Lisa Holtz. Hon var en glad och trevlig servitris som genom sitt sprudlande humör och varma bemötande blev vida känd under namnet Sola i Karlstad. Hon var driftig och ambitiös och öppnade så tillkommer. småningom sin egen krog. I dag står Herman Reijers staty av Sola vid Karlstads vackraste vy, intill Klarälven. Sola har, tillsammans med den glada sol som Lasse Sandberg ritat För att få tillgång till de aktuella och som Karlstads kommun använder som logotyp, befäst Karlstad som hela Sveriges solstad. Tack vare stadens läge vid Vänern, så skiner solen faktiskt lite oftare här. Karlstad brukar ligga på Sveriges tio i topp-lista när det trycksakerna, kontakta Linda Olsson gäller antalet soltimmar. Men även om solen tillfälligt skulle lysa med sin frånvaro på himlen, kommer du känna värmen från människorna du möter. på kommunledningskontoret, kommunikationsenheten på telefon eller via e-post linda.olsson@karlstad.se En expansiv universitetsstad Karlstads universitet är ett av landets yngsta och modernaste universitet. Och de närmare studenterna sätter naturligtvis sin prägel på staden. Universitetet är känt för sitt omfattande samarbete med näringslivet. De är en stark och viktig partner i regionen, när det gäller kompetensförsörjning, forskning och utveckling. Även det värmländska näringslivet präglas av samarbete. Det framgångsrika klustret The Paper Province samlar länets skogs- och pappersindustri. Tillsammans med sina hundra medlemsföretag samverkar de för att skapa nya affärsmöjligheter och utveckling. På liknande sätt arbetar klustret Compare inom it- och telekomsektorn och klustret Stål & Verkstad i sin bransch. I Karlstad kombineras tillväxt med ambitionen att skapa en bra och trevlig stad för alla att bo och leva i. Karlstad välkomnar såväl gäster som inflyttare och företag. Varmt välkommen

13 Profilmaterial För mässor, föreläsningar och liknande finns ett profilmaterial framtaget. Materialet innehåller för närvarande en mässmonter och fem olika roll-ups. Är du intresserad av att använda materialet så kontaktar du Linda Olsson på kommunledningskontoret, kommunikationsenheten på telefon eller via e-post Vid framtagande av nytt profilmaterial tänk på färgglädje, liv och tydlighet. Och självklart den grafiska profilen, med rätt typsnitt, färger och bildmanér. Een warm welkom Wärmstens willkommen A warm welcome Varmt välkommen Una calurosa bienvenida 热 烈 欢 迎 Mässmonter Roll ups

14 Kampanjexempel Här är några exempel på kampanjmaterial som är framtaget för Karlstad. Se det som inspiration och exempel på hur Karlstad kan kommunicera. De viktigaste ingredienserna i kommunikationen är vårt löfte varmt välkommen och våra glada färger. Man behöver inte alltid säga varmt välkommen men man ska känna det. Kommunikation bör som alltid vara relevant, intressant och särskiljande. Alltid sol hos oss. Karlstad är sol, värme och gästvänlighet. Så även om solen på himlen mot förmodan skulle lysa med sin frånvaro, kommer du känna värmen för solen är alltid närvarande i människorna du möter. Läs mer om vad som är på gång i solstaden på Stortavla utomhus Annons Inre hamn, uteserveringar och picknick i parken. Träsktroll, opera och musikal. Båtbussarna kommer med sommaren. Vi välkomnar sommaren. Wermland Karlstad Stadslopp, Opera hälsar dig välkommen. lördag 15 juni. Vi hälsar båtbussarna och sommaren välkomna tillbaka. Pluggannonser

15 Karlstadsregionens officiella besökswebbplats är i mångt och mycket varumärkesarbetets hjärta. Det är här vi knyter samman allt som händer i Karlstadsområdet. Här kan turister, besökare och arrangörer av möten och evenemang och Karlstadsborna upptäcka allt som Karlstad har att erbjuda. Har du tips om evenemang eller aktiviteter som borde finnas med på sidan? Skicka in ditt underlag till evenemangskalendern eller kontakta vår webbredaktör Jonas Persson på turismverksamheten, Karlstads kommun på telefon eller via e-post jonas.persson2@karlstad.se.

16 Logotyp vid samarbete LOGOTYPEN TILLSAMMANS MED KARLSTADS KOMMUN Man bör alltid fundera över om man verkligen behöver båda logotyperna eller om det blir tydligare och bättre att bara använda den ena. Vid de tillfällen man använder båda är det viktigt att fundera över vem som är avsändaren. Är det kommunen eller platsen? I exemplen nedan är det kommunen som är avsändare, och därför är den logotypen större. Ett bra tankesätt att ha kring logotypernas relation är att se kommunens som en aktör som pratar från platsen Karlstad. Logotyperna bör inte placeras för nära varandra. Tänk även på att i små format ska logotypvarianten utan underrad alltid användas. Logotypen kan användas för att locka fler människor till Karlstadsområdet. Den kan användas av alla aktörer som vill bidra till, och dra nytta av, Karlstadsregionens attraktionskraft. Den kan bland annat användas av aktörer inom besöksnäringen, men också av företag i andra branscher och av kommuner, myndigheter och föreningar när syftet är att lyfta fram Karlstadsområdet. När man har två olika logotyper bör huvudavsändaren alltid vara större, för att underlätta för läsaren att ta till sig budskapet. Logotypen kan placeras i valfri logotypfärg och i valfri storlek. STADEN MED DEN GLADA SOLEN! Karlstad har något för alla smaker. Det är lika nära till löpspåret och tystnaden i skogen som till det pulserande krog- och restauranglivet mitt i centrum. Vi är stolta över allt vi kan erbjuda i vår soliga stad. Besök vackra Sandgrundsparken, Lars Lerins konsthall i det gamla danspalatset Sandgrund, festivalen Putte i Parken som lockar långväga besökare och Karlstad CCC, en av Nordens största kongressanläggningar. Karlstad har också ett blomstrande shoppingutbud, varje Varmt välkommen till Karlstad! vecka är det nya konserter på några av våra scener, här kan du bada i Sveriges största sjö, åka båtbuss på Klarälven, njuta i Mariebergsskogen och uppleva vårt operahus. Eller varför inte gå på hockey i Löfbergs Lila Arena? I Karlstad älskar vi att umgås och ha gäster. Vi ser fram emot just ditt besök! STADEN MED DEN GLADA SOLEN! Karlstad har något för alla smaker. Det är lika nära till löpspåret och tystnaden i skogen som till det pulserande krog- och restauranglivet mitt i centrum. Vi är stolta över allt vi kan erbjuda i vår soliga stad. Besök vackra Sandgrundsparken, Lars Lerins konsthall i det gamla danspalatset Sandgrund, festivalen Putte i Parken som lockar långväga besökare och Karlstad CCC, en av Nordens största kongressanläggningar. Karlstad har också ett blomstrande shoppingutbud, varje vecka är det nya konserter på några av våra scener, här kan du bada i Sveriges största sjö, åka båtbuss på Klarälven, njuta i Mariebergsskogen och uppleva vårt operahus. Eller varför inte gå på hockey i Löfbergs Lila Arena? I Karlstad älskar vi att umgås och ha gäster. Vi ser fram emot just ditt besök! Varmt välkommen till Karlstad! KARLSTADS KOMMUN Annonser

17 LOGOTYPEN TILLSAMMANS MED KARLSTADS KOMMUN FORTSÄTTNING Nya SuNdStabadet tipsar: På lördag 1 september är det afrikansk festival i Kristinehamns hembygdsgård. Sommar på alsters herrgård Gustaf Frödings minnesgård Herrgården och caféet sommaröppet alla dagar klockan karlstad.se/alstersherrgard På lördag 1 september klockan öppnar ett helt nytt badhus. Eller ett halvt, borde vi kanske säga. Det som är klart är upplevelsebadet, småbarnsavdelningen, cafeterian och en ny 25-metersbassäng. Eftersom bara hälften av de nya omklädningsrummen är färdiga kommer det att vara lite trångt, särskilt under helgerna. Men självklart är vi lika glada som du för vårt nya, efterlängtade badhus. Du är varmt välkommen att upptäcka nya Sundstabadet. Läs gärna mer på karlstad.se/sundstabadet Annons. Logotyp med eller utan underrad. Stortavla eller annons. Vid placering på en detaljerad bakgrund används alltid logotypen utan underrad. KARLSTAD.SE

18 LOGOTYPEN TILLSAMMANS MED KOMMUNALA BOLAG OCH SAMVERKANSPARTNERS Eftersom Karlstads-logotypen i dessa fall inte är huvudavsändare så bör den vara mindre än huvudavsändaren. Ett bra tänkesätt att ha kring logotypernas relation är att huvudavsändaren är en aktör som pratar från platsen Karlstad. Tänk även på att i små format ska logotypvarianten utan underrad alltid användas. Logotyperna bör inte placeras för nära varandra. Det är vår i luften. Välkommen upp. Nyhet! London fr. 1485:- Gamla historier. Nya sanningar. Och vindlande visioner. CONGRESS CULTURE CENTRE Framsida broschyr. Vid placering på en detaljerad bakgrund används alltid logotypen utan underrad. Pluggannons. I små format används logotypen utan underrad. Nu flyger Air Sweden från Karlstad Airport till Stansted, London. Avresedagar: torsdagar och söndagar. Priset avser enkel resa inklusive skatter, avgifter och mat på planet. Läs mer på karlstadairport.se och boka på flyswedish.se. Stortavla utomhus. Logotyp med eller utan underrad.

19 LOGOTYPEN TILLSAMMANS MED andra AKTÖRER Logotypen kan användas av alla aktörer som vill bidra till, och dra nytta av, Karlstadsregionens attraktionskraft. Eftersom Karlstads-logotypen i dessa fall inte är huvudavsändare så bör den vara mindre än huvudavsändaren. Ett bra tänkesätt att ha kring logotypernas relation är att huvudavsändaren är en aktör som pratar från platsen Karlstad. Tänk även på att i små format ska logotypvarianten utan underrad alltid användas. Karlstads-logotypen kan placeras på valfri plats, i valfri logotypfärg och i valfri storlek. Logotyperna bör inte placeras för nära varandra. ALINA DEVECERSKI SKÄRTORSDAGSPARTY TORSD 28 MARS Exhibition 2013 May 5 September 29 Kjell Engman, Nick Brandt, David LaChapelle, Mats Bäcker, Andy Howlden, Benjamin Goss, Bertil Vallien, Birgitte Söndergaard, Niki Merimaa, Tommie Ohlson, David Tedfeldt, Ernst Billgren, Camilla West, Christer Karlstad, Johan Patricny, Karl Mårtens, Karolina Nolin, Marius Moe, Åke Grützelius. Gamla Landsvägen 6, Borgvik T + 46 (0) info@sliperietborgvik.se TISD 30 APRIL STORA VALBORGSFESTEN ANSIKTET WYCLEF JEAN 15 feb STIFTELSEN 22 feb PUNKGALA 1 mars RAW COMEDY 7 mars MANOWAR 8 mars HELLOWEEN & GAMMA RAY 5 april GRAVEYARD 26 april Biljetter: nojesfabriken.se, scalateatern i karlstad, tickster.se & ticnet.se NÖJESFABRIKEN 7500 m 2 NYTTA & NÖJE Bowling - RestauRang - BaR - nattklubb - konferens - Mässa - event - lekland Karlagatan Annons halvsida. Logotyp med eller utan underrad. Frihet under ansvar Alla har möjlighet och tillåtelse att använda Karlstads logotyp i syfte att stärka regionen och sig själva. Logotypen får inte användas i sammanhang som kan anses kränkande, störande eller stötande. Ska logotypen användas i kommersiellt syfte på produkter, säljbrev eller liknande, måste Karlstads kommun kontaktas för godkännande, adress nedan. Karlstads kommun som är huvudägare av varumärket förbehåller sig rätten att själva besluta om användandet och avgöra om det är förenligt med varumärket. Karlstads kommun, kommunledningskontoret, kommunikationsenheten har därmed rätten att begränsa användandet. Har du frågor angående varumärket kontakta: Linda Olsson på telefon eller via e-post linda.olsson@karlstad.se. Annons helsida eller affisch. Logotyp med eller utan underrad.

20 Juni 2013

Karlstad profil och varumärke

Karlstad profil och varumärke Karlstad profil och varumärke Karlstad vårt gemensamma varumärke Karlstads nya varumärke Karlstad, har tagits fram för att skapa en enhetlig bild i marknadsföringen av Karlstadsområdet. Det får användas

Läs mer

Karlstad är sol, värme och gästvänlighet. Vi gillar helt enkelt att ha gäster. Det är ett arv från den glada servitrisen Sola i Karlstad, som verkade

Karlstad är sol, värme och gästvänlighet. Vi gillar helt enkelt att ha gäster. Det är ett arv från den glada servitrisen Sola i Karlstad, som verkade Varmt välkommen Karlstad är sol, värme och gästvänlighet. Vi gillar helt enkelt att ha gäster. Det är ett arv från den glada servitrisen Sola i Karlstad, som verkade här på 1700-talet. Karlstad är en expansiv

Läs mer

Karlstad. Vårt gemensamma platsvarumärke

Karlstad. Vårt gemensamma platsvarumärke Karlstad Vårt gemensamma platsvarumärke 1 Karlstads platsvarumärke har tagits fram för att skapa en enhetlig bild i marknadsföringen av Karlstadsområdet. Det får användas för att marknadsföra staden mot

Läs mer

Karlstad. Vårt gemensamma platsvarumärke

Karlstad. Vårt gemensamma platsvarumärke Karlstad Vårt gemensamma platsvarumärke 1 Karlstads platsvarumärke har tagits fram för att skapa en enhetlig bild i marknadsföringen av Karlstadsområdet. Det får användas för att marknadsföra staden mot

Läs mer

CONSENSUS VARUMÄRKE CONSENSUS GRAFISKA PROFIL

CONSENSUS VARUMÄRKE CONSENSUS GRAFISKA PROFIL CONSENSUS VARUMÄRKE Genom att ha en tydlig och igenkännbar visuell identitet stärks Consensus varumärke. Detta ger således ett professionellt intryck och ökar förtroendet. Det är därmed viktigt att den

Läs mer

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN INLEDNING En region, ett varumärke, många möjligheter Den grafiska manualen beskriver Region Jönköpings läns visuella identitet, det vill säga hur vi presenterar

Läs mer

Grafisk profil 2014 Uppdaterad senast 2014-07-07

Grafisk profil 2014 Uppdaterad senast 2014-07-07 Grafisk profil 2014 Uppdaterad senast 2014-07-07 Innehåll Vad är en grafisk profil?...3 Färger...4 Profilfärg... 4 Komplementfärger... 4 Gråtoner... 4 Tilläggsfärger... 4 Färgkoder... 5 SciLifeLabs logotyp...6

Läs mer

Grafiska riktlinjer Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV 2011-08-31

Grafiska riktlinjer Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV 2011-08-31 Grafiska riktlinjer Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV 2011-08-31 Göteborgs miljövetenskapliga Centrum, GMV 2 Om GMV:s grafiska riktlinjer Om GMV:s grafiska riktlinjer GMV:s grafiska riktlinjer

Läs mer

Ny grafisk symbol för Sölvesborg

Ny grafisk symbol för Sölvesborg Ny grafisk symbol för Sölvesborg På kommunfullmäktigesammanträdet i slutet av januari ligger ett ärende om en ny grafisk symbol för kommunen uppe för beslut. Denna symbol är tänkt att ersätta det träd

Läs mer

1.2 Logotypens färgsättning

1.2 Logotypens färgsättning GRAFISK MANUAL Vår grafiska profil Den grafiska profilen utgörs av logotypen, våra färger och vår typografi. Dessa bildar tillsammans bilden och uppfattningen av varumärket Ridentity. Denna manual beskriver

Läs mer

Grafisk manual. För Falu Tank

Grafisk manual. För Falu Tank Grafisk manual För Falu Tank Grafisk profil Vad är en grafisk profil? En grafisk profil är en samling riktlinjer för hur tryckt och elektronisk information ska se ut. Den grafiska profilen består av tre

Läs mer

PROFILMANUAL. Sametinget 2008

PROFILMANUAL. Sametinget 2008 PROFILMANUAL Sametinget 2008 INLEDNING En enhetlig grafisk profil för Sametinget är mycket viktig. Myndigheten måste uppfattas som en enhet, även om vi är geografiskt utspridda och inrymmer många olika

Läs mer

Grafisk Manual. Version 1.0 2011-06-01

Grafisk Manual. Version 1.0 2011-06-01 Grafisk Manual Version 1.0 2011-06-01 Inledning Identitet är viktigt. Omvärlden måste få klart för sig vilka vi är, vad vi gör och hur vi kan hjälpa våra kunder. Lika viktigt som det är för omvärlden,

Läs mer

STOCKHOLMS FÄLTRITTKLUBB Grafisk Profil

STOCKHOLMS FÄLTRITTKLUBB Grafisk Profil STOCKHOLMS FÄLTRITTKLUBB Grafisk Profil Handbok Styrelsen/Jan Pallinder Grafisk Profil 2009-12-09 Sida 1 av 12 Innehållsförteckning 1. GRAFISK PROFIL... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Skölden... 3 1.2.1 Allmänt...

Läs mer

Grafiska riktlinjer för

Grafiska riktlinjer för Grafiska riktlinjer för INNEHÅLL Detta är FR2000 3 De grafiska elementen 4 Färgerna 5 Att använda logotypen 6 Användarföretagen och FR2000 7 Typografin 8 Frågor? 9 2 Detta är FR2000 är ett integrerat,

Läs mer

IDENTITETSMANUAL VOLVOKORTET Version 1.1 28 maj 2012

IDENTITETSMANUAL VOLVOKORTET Version 1.1 28 maj 2012 IDENTITETSMANUAL VOLVOKORTET Version 1.1 28 maj 2012 02 Innehåll INNEHÅLL Identitet...03 Logotyp...04 Stödgrafik...09 Specialgrafik...10 Typografi...13 Implementering...15 Kontaktuppgifter...19 03 Identitet

Läs mer

Innehåll. En profil ett förbund...4. Historien bakom vårt emblem...5. Vår logotyp...7. Typografi...12. Färger...14

Innehåll. En profil ett förbund...4. Historien bakom vårt emblem...5. Vår logotyp...7. Typografi...12. Färger...14 Grafisk Manual Innehåll En profil ett förbund...4 Historien bakom vårt emblem...5 Vår logotyp...7 Typografi...12 Färger...14 2 Inledning Foto Ingrid Niklasson En profil ett förbund Att ha en tydlig grafisk

Läs mer

VARUMÄRKES- & DESIGNGUIDE

VARUMÄRKES- & DESIGNGUIDE VARUMÄRKES- & DESIGNGUIDE Vikten av ett starkt varumärke Om du har två likartade produkter eller tjänster att välja mellan, vilken väljer du då? I stort sett varje gång väljer du den du känner igen och

Läs mer

VERSION 2.0 SEPTEMBER 2010. grafısk manual

VERSION 2.0 SEPTEMBER 2010. grafısk manual VERSION 2.0 SEPTEMBER 2010 grafısk manual Om grafıska manualen Ett viktigt led i vårt informationsarbete är att ha ett gemensamt utseende. Att vara konsekvent med logotype, typsnitt och färger ger tydlighet

Läs mer

One company, one voice?

One company, one voice? One company, one voice? Företagsidentitet Varumärken Kommunikation 13 tips/voice UC.20x20.141119.indd 1 2014-11-19 10.48 Det sitter i detaljerna. Man förvånas hur ofta hur många som missar att vårda och

Läs mer

Western Riders Association of Sweden

Western Riders Association of Sweden sid 1 av 5 GRAFISK PROFIL - MANUAL. Vi behöver en gemensam grafisk profil! Vi vill uppfattas som en trovärdig organisation, igenkänd och uppskattad av många. Det är därför viktigt att vi profilerar oss

Läs mer

Profilmanual. RFHL - Riksförbundet för Rättigheter, Frigörelse, Hälsa och Likabehandling

Profilmanual. RFHL - Riksförbundet för Rättigheter, Frigörelse, Hälsa och Likabehandling Profilmanual Innehållsförteckning Sidan Innehållsförteckning 1 Förord 2 Bakgrund, nuläge, mål 3 Kommunikationsstrategi 4 Logotyp och färg 5 Så används logotypen 6 Teckensnitt 7 Korrespondensmaterial -

Läs mer

svenska EventAkademin

svenska EventAkademin grafisk manual Svenska bakgrund Bakgrund Svenska har till uppgift att belysa och lyfta fram förtjänstfulla personer och initiativ inom den event- och upplevelseindustrin. Akademin arbetar aktivt för att

Läs mer

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB Designmanual Lunds Kommuns Fastighets AB 2010 Lunds Kommuns Fastighets AB (publ) Grafisk designmanual Version 1.0 2010 Innehållsförteckning En enhetlig grafisk profil stärker vår identitet Logotypen Färgerna

Läs mer

Grafisk manual. version 1.2

Grafisk manual. version 1.2 Grafisk manual version 1.2 Innehåll 1.0 Varför en grafisk manual? 1.1 När ska manualen användas? 1.2. Använda profilmaterial 1.3 Lämna synpunkter 2.0 Namnet och organisationen 2.1 Namnet 2.2 Presentationstext

Läs mer

Åbo Akademis Studentkårs grafiska profil. Utarbetad av Ken Snellman.

Åbo Akademis Studentkårs grafiska profil. Utarbetad av Ken Snellman. 1 Åbo Akademis Studentkårs grafiska profil. Utarbetad av Ken Snellman. Åbo Akademis Studentkår 2015 2 Innehåll 1. Logotyp... 4 2. Sigill... 9 3. Rutnät... 10 4. Dekorelement... 11 5. Färger... 12 6. Teckensnitt...

Läs mer

Grafiska element och rekommendationer

Grafiska element och rekommendationer Grafiska element och rekommendationer 2011 Introduktion Vårt samhälle står inför en enorm utmaning där gamla energikällor måste ersättas med nya. SEKAB vill bidra till en framtid där behovet av fossila

Läs mer

Innehåll. Inledning 5. Logotype 6-11. Symbol 12. Färger 13. Typografi 14. Visit glada hudik i text 15. Bildmanér 16.

Innehåll. Inledning 5. Logotype 6-11. Symbol 12. Färger 13. Typografi 14. Visit glada hudik i text 15. Bildmanér 16. Grafisk manual Innehåll Inledning 5 Logotype 6-11 Symbol 12 Färger 13 Typografi 14 Visit i text 15 Bildmanér 16 E-postsignatur 17 Visitkort och kuvert 18 Brevmall 19 Presentationsmall 20 Storformat 21

Läs mer

GRAFISKA RIKTLINJER 1

GRAFISKA RIKTLINJER 1 GRAFISKA RIKTLINJER 1 ETT PARTITUR FÖR ÖGAT Det går kanske inte att jämföra grafiska riktlinjer med ett partitur. Men lite fritt tolkat kan man säga att en grafisk manual innehåller alla element som behövs

Läs mer

GRAFISK PROFIL FÖR MUNKFORS-RANSÄTER

GRAFISK PROFIL FÖR MUNKFORS-RANSÄTER GRAFISK PROFIL FÖR MUNKFORS-RANSÄTER 1. Värdet med grafisk profil 3 2. Vår logotyp 4 2.1 Användningsområden 4 2.2 Avsändare 5 2.3 Tryckfärger 6 2.4 Placering 6 3. Heraldik: Historien om Munkfors kommuns

Läs mer

2009-10-07. Grafisk profil

2009-10-07. Grafisk profil 2009-10-07 Grafisk profil Välkommen Den grafiska profilen är en samling riktlinjer som beskriver hur Bjuvs Kommun ska kommunicera i text och bild. Här beskrivs bland annat hur vi ska använda vår logotype

Läs mer

FALUN BORLÄNGE GAGNEF LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER

FALUN BORLÄNGE GAGNEF LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER Grafisk manual Falun Borlänge-regionen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Logotyp 4 Färger 6 Typsnitt 7 Bilder och budskap 8 Ordval 9 Profilmaterial 10 Avslutningsvis 11 2 Falun Borlänge-regionen Falun Borlänge-regionen

Läs mer

1.1 Inledning 2. 1.2 Skölden 2 1.2.1 Allmänt 2 1.2.2 Broschyrer och liknande 3 1.2.3 Trycksaker producerade av regionala förbund och specialförbund 4

1.1 Inledning 2. 1.2 Skölden 2 1.2.1 Allmänt 2 1.2.2 Broschyrer och liknande 3 1.2.3 Trycksaker producerade av regionala förbund och specialförbund 4 Sid 1 (10) 1 GRAFISK PROFIL 1.1 Inledning 2 1.2 Skölden 2 1.2.1 Allmänt 2 1.2.2 Broschyrer och liknande 3 1.2.3 Trycksaker producerade av regionala förbund och specialförbund 4 1.3 Försvarsutbildarna som

Läs mer

ny vision för åmåls kommun

ny vision för åmåls kommun ny vision för åmåls kommun Introduktion och bakgrund Vårt förslag till vision för Åmåls kommun baseras på ett gediget grundarbete. Vi har tagit del av undersökningar och rapporter, medverkat vid möten,

Läs mer

PROFILGUIDE GRAFISKA RIKTLINJER för Weda Skog

PROFILGUIDE GRAFISKA RIKTLINJER för Weda Skog PROFILGUIDE PROFILGUIDE GRAFISKA RIKTLINJER för Weda Skog Denna profilguide visar på ett överskådligt sätt hur Weda Skogs grafiska profil ser ut. För att skapa igenkänning och bygga långsiktigt förtroende

Läs mer

Sveaskog Manual varumärke. Manual Varumärke

Sveaskog Manual varumärke. Manual Varumärke Manual Varumärke 2 Växtkraft. För generationer. Kanske börjar allt med smörkniven. Den vi gör i slöjden. Doften av trä. Känslan av att skapa något. Stoltheten. Kanske är det här vår relation till skogen

Läs mer

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu!

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu! Varför en vision? Det finns en sådan stolthet och vilja till utveckling i Hjo, men för att samla våra krafter och få draghjälp av varandra behöver vi också en gemensam målbild en vision som talar om för

Läs mer

Att arbeta utifrån gemensamma riktlinjer ger en enhetlig bild av Våra Gårdar, både internt och externt.

Att arbeta utifrån gemensamma riktlinjer ger en enhetlig bild av Våra Gårdar, både internt och externt. GRAFISK MANUAL RIKTLINJER Att arbeta utifrån gemensamma riktlinjer ger en enhetlig bild av Våra Gårdar, både internt och externt. För att Våra Gårdar ska kunna bli välkänt varumärke måste vi lyckas förmedla

Läs mer

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Beslutad av distriktsstyrelsen 2015 10 06 Sida 2 av 14 Sida 3 av 14 Innehållsförteckning Vart vill vi komma?... 5 Kommunikationens mål är att:... 7 Målgrupper...

Läs mer

upplev Jämtland Härjedalen Din annonskontakt Jerker Jämthagen Tel. 070-130 14 13 e-post jerker@rime.se

upplev Jämtland Härjedalen Din annonskontakt Jerker Jämthagen Tel. 070-130 14 13 e-post jerker@rime.se upplev 2012 Jämtland Härjedalen Tyska Engelska och Svenska Upplev nya smaker Internet är tillsammans med tryckta produkter en stark marknadsföringskanal för turismen i vårt län och idag kompletterar de

Läs mer

Röster från er ambassadörer detta vill ni berätta om Växjö

Röster från er ambassadörer detta vill ni berätta om Växjö Röster från er ambassadörer detta vill ni berätta om Växjö En stad där livspusslet går ihop. Närhet till stadsliv, naturliv och kulturliv. /Sebastian Villabos på Remium Aktiv Förvaltning, Klas Qvarnström

Läs mer

Kårstyrelsen består av ett tiotal arvoderade som i personval väljs av fakultetens alla sektioner. Dessa förtroendevalda

Kårstyrelsen består av ett tiotal arvoderade som i personval väljs av fakultetens alla sektioner. Dessa förtroendevalda GRAFISK MANUAL OM OSS Vi är Consensus - Medicinska fakultetens studentkår vid Linköpings universitet. Vi ser till att studenternas åsikter hörs och arbetar aktivt för att göra den enskilde studentens utbildning,

Läs mer

Vår grafiska profil. Gymnastikförbundet VÅR GRAFISKA PROFIL. EDITION 1. 2009-02-01.

Vår grafiska profil. Gymnastikförbundet VÅR GRAFISKA PROFIL. EDITION 1. 2009-02-01. Vår grafiska profil 1 För att få nya ledare, för att få barn och vuxna att välja gymnastik i någon av s medlemsföreningar blir det allt viktigare och även svårare att synas och höras. Vi har mycket att

Läs mer

VÅR GRAFISKA PROFIL. April 2016

VÅR GRAFISKA PROFIL. April 2016 VÅR GRAFISKA PROFIL April 2016 Selbergs Entreprenad har en enkel och tydlig grafisk profil. Vår logotyp och kompletterande grafiska element ska alltid användas enligt dom riktlinjer som anges i denna manual.

Läs mer

Struktanalys. Analys av strukturerade produkter. grafisk manual v1.0

Struktanalys. Analys av strukturerade produkter. grafisk manual v1.0 grafisk manual v1.0 Innehåll: Inledning Varumärket... 3 Logotyp Grundregler & utföranden... 4 Tillämpning... 5 Luft & storlek... 6 Färgpalett Primära färger & komplementfärger... 7 Färgpalett... 8 Typsnitt

Läs mer

Grafisk manual. för ökad tydlighet. Användning av logotyp. Om den reviderade upplagan. En enda gemensam logotyp

Grafisk manual. för ökad tydlighet. Användning av logotyp. Om den reviderade upplagan. En enda gemensam logotyp Grafisk manual för ökad tydlighet Om den reviderade upplagan Kommunikationspolicyn och den grafiska manualen antogs 2003. Användningen av logotyper reviderades något i oktober 2010. Det ekumeniska arbetet

Läs mer

VÅR GRAFISKA PROFIL.

VÅR GRAFISKA PROFIL. VÅR GRAFISKA PROFIL. VÅRT VARUMÄRKE. I det här dokumentet finns riktlinjer som ska göra det lättare att bygga upp och stärka vårt varumärke. Ju mer konsekvent, genomtänkt och sammanhållet vi kommunicerar

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

GRAFISK PROFIL. för Heby kommun. Gäller fr.o.m. 2011-01-01

GRAFISK PROFIL. för Heby kommun. Gäller fr.o.m. 2011-01-01 GRAFISK PROFIL för Heby kommun Gäller fr.o.m. 2011-01-01 Östervåla Harbo Vittinge Huddunge Tärnsjö Runhällen Morgongåva Heby Heby kommuns grafiska profil Heby kommun ska i sin interna och externa kommunikation

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

GUC. September 2012 Formgivnig av profilmanualens olika delar samt sammanställning: Lars-Erik Elebjörk

GUC. September 2012 Formgivnig av profilmanualens olika delar samt sammanställning: Lars-Erik Elebjörk GUC September 2012 Formgivnig av profilmanualens olika delar samt sammanställning: Lars-Erik Elebjörk Logotyp GUC, inte Guc GUCs logotyp återges i marinblått (PMS281 / C-M-Y-K: 100-72-0-38) alternativt

Läs mer

Alingsås2011 upplevelsepaket

Alingsås2011 upplevelsepaket 2011 Alingsås upplevelsepaket 2 0 1 1 Upplev Alingsås Boka våra upplevelser! En kortsemester i Alingsås ger så många möjligheter. Res på tu man hand, ett utmärkt sätt att komma närmare varann, till exempel

Läs mer

Högskolan på Åland Grafisk identitet

Högskolan på Åland Grafisk identitet Högskolan på Åland Grafisk identitet 1 Högskolan på Åland Grafisk identitet version: 3.3 24.11.2015 Högskolan på Åland, kommunikationsenheten kommunikation@ha.ax VÅR GRAFISKA IDENTITET Den här manualen

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner

STRATEGISK PLATTFORM. För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner STRATEGISK PLATTFORM För en växande, lönsam och hållbar besöksnäring i sydöstra Skåne: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner Foto denna sida: Elise Nilsson Foto omslag: Cecilia Smitt, Carolina

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

Grafisk Guide 2013. BKM Reklam AB_120904 BKM Reklam AB

Grafisk Guide 2013. BKM Reklam AB_120904 BKM Reklam AB Grafisk Guide 2013 BKM Reklam AB_120904 BKM Reklam AB Borgeby FältDagar - Nordens lantbruksmässa i fält! Borgeby FältDagar är den naturliga mötesplatsen för professionella lantbrukare. Mässan i fält erbjuder

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

LOKALA SÄLJER NYHETER. WM_8sidig_brouchure_5mmuttfall_version3.indd 1

LOKALA SÄLJER NYHETER. WM_8sidig_brouchure_5mmuttfall_version3.indd 1 LOKALA NYHETER SÄLJER WM_8sidig_brouchure_5mmuttfall_version3.indd 1 2012-02-24 14:53:04 100% täckning 14 gånger per månad i 6 kommuner Förslag 13 Vilka bor här? Folkmängd Kvinnor män 0-17 år 18-64 år

Läs mer

Lampladan City. Grafisk manual

Lampladan City. Grafisk manual Grafisk manual Innehåll 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. Introduktion Logotyp Logotyp: Färgalternativ Logotyp: Färgalternativ Färger Färger: Förklaring Grafisk dekor Typografi Typografi: Tillämpling

Läs mer

Hur man blir en av svensk fotbolls viktigaste spelare

Hur man blir en av svensk fotbolls viktigaste spelare Hur man blir en av svensk fotbolls viktigaste spelare Sverige älskar fotboll Inledning Hur mycket kan man älska fotboll? Mycket. Det finns en stor grupp svenska supportrar som följer våra landslag på

Läs mer

Kommunikationspolicy för Regionförbundet Sörmland

Kommunikationspolicy för Regionförbundet Sörmland Kommunikationspolicy för Regionförbundet Sörmland Antagen av regionstyrelsen den 28 januari 2016 Box 325, 611 27 Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: 0155-778 90 E-post: info@region.sormland.se

Läs mer

Förhandling - praktiska tips och råd

Förhandling - praktiska tips och råd Förhandling - praktiska tips och råd Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis på

Läs mer

Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS

Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS Genvägen till rätt person VÄ LKOMMEN AT T H I T TA N YA MEDA RBETA RE MED H J Ä LP AV OSS 1 2 Söker du en person med unika erfarenheter och speciell kompetens? Behöver du snabbt anställa många på en gång?

Läs mer

INLEDNING. Inledning Logotyp Färger Teckensnitt Tillämpningar

INLEDNING. Inledning Logotyp Färger Teckensnitt Tillämpningar GRAFISK MANUAL INLEDNING Den här manualen beskriver hur vi arbetar med vår grafiska profil. I den hittar du allt från användandet av logotypen och hanterandet av färger och typografi, till mallar för utformning

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Kap 17 Sid 1 (10) 17 GRAFISK PROFIL 2

Kap 17 Sid 1 (10) 17 GRAFISK PROFIL 2 Sid 1 (10) 17 GRAFISK PROFIL 2 17.1 Inledning 2 17.2 Skölden 2 17.2.1 Allmänt 2 17.2.2 Broschyrer och liknande 3 17.2.3 Trycksaker producerade av regionala förbund och specialförbund 4 17.3 Försvarsutbildarna

Läs mer

En enhetlig profil är viktig för alla organisationer

En enhetlig profil är viktig för alla organisationer En enhetlig profil är viktig för alla organisationer och ännu viktigare för en stor grupp av frivilliga. Då öppnas möjligheten för att alla känner samhörighet och vet åt vilket håll gruppen går. Det gör

Läs mer

grafisk manual 2.0 / 201 7

grafisk manual 2.0 / 201 7 grafisk manual version 2.0 / 201 7 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3. 5. 6. 7. Logotyp Färger Typsnitt Grafiska element 8. Utföranden Har du frågor kring innehållet, kan du kontakta profilansvarige på Höga Kusten

Läs mer

Guide för synliggörande av projekt

Guide för synliggörande av projekt Migrationsverket Funktionen för fonderna Rapport 2015-11-12 Guide för synliggörande av projekt Så här bör du som projektägare informera om medfinansieringen från Europeiska unionen och Asyl-, migrations

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

En liten, men ack så viktig bok om Vimmerby...

En liten, men ack så viktig bok om Vimmerby... En liten, men ack så viktig bok om Vimmerby......eller Varför gör vi på detta viset Varumärket Vimmerby - vår viktigaste tillgång. Varumärket lever i våra huvuden. Det är den uppfattning/bild som invånare

Läs mer

Grafisk manual Albin Carlssons Järnhandel 2012.1

Grafisk manual Albin Carlssons Järnhandel 2012.1 Grafisk manual 2012.1 1 Innehåll Varumärket Albins... 3 Om den grafi ska manualen... 4 Huvudlogotype... 5 Kedjelogotyper... 6 Färger... 7 Designelement... 8 Typografi... 9 Visitkort... 10 Brevpapper...

Läs mer

EN GUIDE FÖR GRAFISK PROFIL

EN GUIDE FÖR GRAFISK PROFIL EN GUIDE FÖR GRAFISK PROFIL 1 Innehåll Grafisk profil 2 Uppdrag och kärnvärde 3 Tilltal och tonläge 3 Bildspråk 4 Logotypen 5 Ortnamnsmontering 6 Verksamhetslogotyper 6 Vinjetter 7 Typsnitt 8 Färgpalett

Läs mer

Kommunikationsstrategi Studentboet

Kommunikationsstrategi Studentboet Antagen av Studentboets styrgrupp den 24/05/2016 Detta dokument utgör riktlinjer för Studentboets kommunikation. Riktlinjerna omfattar all kommunikation där Studentboet står som avsändare. Riktlinjerna

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor:

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Boken handlar om Max. Han har en rymdvarelse, som heter Allan, boende hemma hos sig. Mamma har kommit hem från sjukhuset med en liten

Läs mer

CAMINO. magasinet FÖR hållbar livsstil

CAMINO. magasinet FÖR hållbar livsstil CAMINO magasinet FÖR hållbar livsstil Prislista & utgivningsplan 2010 Caminoredationen: Johanna Stål, Caroline Petersson, Tobias Jansson & Ingemar Gustafsson Vilken väg väljer du för att synas? Vad händer

Läs mer

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Till Stadsbyggnadskontoret Diarienummer 09/0841 Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Avenyföreningen har ca 230 medlemmar på och kring Avenyn. Medlemmarna är företag och fastighetsägare

Läs mer

GRAFISK PROFIL & MANUAL

GRAFISK PROFIL & MANUAL GRAFISK PROFIL & MANUAL Version 4.0 2017-04-15 Skapad av David Blomgren INLEDNING Syftet med denna grafiska profil att ge tydliga riktlinjer för hur vi synas utåt, genom att förmedla en enhetlig igenkänning

Läs mer

IDIOT. IDIOT Styrelsemöte nr 02. Protokoll fört vid. 2016-02-11 Kl 12.15 Plats: 21A344 Hus 21, Karlstads universitet

IDIOT. IDIOT Styrelsemöte nr 02. Protokoll fört vid. 2016-02-11 Kl 12.15 Plats: 21A344 Hus 21, Karlstads universitet Protokoll fört vid IDIOT Styrelsemöte nr 02 2016-02-11 Kl 12.15 Plats: 21A344 Hus 21, Karlstads universitet IDIOT Intresseföreningen för Design, Innovation Och Teknik vid Karlstads Universitet 1 Öppnande

Läs mer

Annonsfakta & prislista 2011. Nordens största tidning om naturlig hälsa.

Annonsfakta & prislista 2011. Nordens största tidning om naturlig hälsa. Annonsfakta & Nordens största tidning om naturlig hälsa. Live Life har en köpstark målgrupp. Live Life är nordens största hälsomagasin med köpstarka och medvetna läsare. Lars Fins, koncernchef Life Europe,

Läs mer

GRAFISK MANUAL GNESTA GNESTA

GRAFISK MANUAL GNESTA GNESTA GRAFISK MANUAL Med en grafiskprofil menas att man sammanställer regler för hur varumärket ska och får användas. Det är viktigt att följa de anvisade regler som ställs upp i denna manual samt att endast

Läs mer

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015 www.ljk.se Logga in Uppgift till denna gång Läs kapitel 11 och kapitel 12 om strategier, marknadsplan och varumärken Skicka en skiss på ert projekt till

Läs mer

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Besöknäringsstrategi 2016-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Foto: Victoria Hallqvist Besöksnäringen är en av världens största näringar. Den totala turismkonsumtionen

Läs mer

Fem solklara skäl att etablera ditt företag hos oss

Fem solklara skäl att etablera ditt företag hos oss Fem solklara skäl att etablera ditt företag hos oss Varmt välkommen till Karlstad Business Region Karlstad Business Region är en expansiv region med liv, rörelse och dynamik där det alltid händer intressanta

Läs mer

GRAFISK MANUAL. En grafisk manual stärker även Ockelbo Kommuns kommunikation och varumärke. Skapar igenkänning och en egen identitet.

GRAFISK MANUAL. En grafisk manual stärker även Ockelbo Kommuns kommunikation och varumärke. Skapar igenkänning och en egen identitet. GRAFISK MANUAL GRAFISK MANUAL Denna manual är framtagen för att göra allt material från Ockelbo Kommun enhetligt och tydligt. Det är ett hjälpmedel i det dagliga arbetet inom kommunen då brev, kallelser

Läs mer

Innehåll. Inledning... 3. Logotyp... 4. Typsnitt... 6. Färger... 7. Grafiska element...8. Bildmanér... 9. Profilprogram... 11. Exempel...

Innehåll. Inledning... 3. Logotyp... 4. Typsnitt... 6. Färger... 7. Grafiska element...8. Bildmanér... 9. Profilprogram... 11. Exempel... Grafisk manual 2009 Innehåll Inledning... 3 Logotyp... 4 Typsnitt... 6 Färger... 7 Grafiska element...8 Bildmanér... 9 Profilprogram... 11 Exempel... 14 Färgguide...19 Inledning I Karlskoga bubblar det

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

Program idrottsturism

Program idrottsturism Program idrottsturism Beslutat av kommunfullmäktige den 25 mars 2013, 50. DESTINATION KALMAR AB Box 611, 391 26 Kalmar, (Ölandskajen 11) tel 0480 45 34 00 fax 0480 45 34 09 www.kalmar.se/turism PROGRAM

Läs mer

PP - kampanj 2013 - För Sverige i framtiden NU SKA PIRATPARTIET TA PLATS!

PP - kampanj 2013 - För Sverige i framtiden NU SKA PIRATPARTIET TA PLATS! PP - kampanj 2013 - För Sverige i framtiden NU SKA PIRATPARTIET TA PLATS! Nu är det dags att synliggöra Piratpartiet och bygga image inför valåret 2014. Det gör vi med att remixa kungens valspråk För Sverige

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Projektrapport TRTE09 2013-03-08. Grupp A5 Mathilda Johansson, Linnea Englund, Jennifer Bodén, Camilla Andersson, Cecilia Kornehed

Projektrapport TRTE09 2013-03-08. Grupp A5 Mathilda Johansson, Linnea Englund, Jennifer Bodén, Camilla Andersson, Cecilia Kornehed Projektrapport TRTE09 2013-03-08 Grupp A5 Mathilda Johansson, Linnea Englund, Jennifer Bodén, Camilla Andersson, Cecilia Kornehed 1. INLEDNING 1 2. HUVUDDEL/PROCESS 2 2.1 FÖRBEREDELSER 2 2.2 BRAINSTORMING

Läs mer

Bidra till framtiden. genom gåva eller donation

Bidra till framtiden. genom gåva eller donation Bidra till framtiden genom gåva eller donation GÖTEBORGS VIKTIGASTE HUS FYLLER 100 ÅR MED DIN HJÄLP BLIR NÄSTA 100 ÅR ÄNNU VIKTIGARE Göteborgs universitet är idag ett av landets största lärosäten med över

Läs mer

Lokaler KONSERT & KONGRESS I LINKÖPING

Lokaler KONSERT & KONGRESS I LINKÖPING Lokaler KONSERT & KONGRESS I LINKÖPING AB Box 1397 Konferens och lokalbokning: Fax: 013-190 00 90 E-post: www.arenabolaget.se Crusellhallen Stor och ståtlig med härlig akustik och karaktär. Upplev känslan

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig?

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig? Workshop Ambassadörsträff 12 november, 2014 Vad är ambassadörskap? Det finns en gemensam syn att ambassadörskapet i första hand ska bygga på engagerade invånare och verksamma som tror på Eskilstuna. Det

Läs mer

Förord. Innehåll. Logotyp 3 Typsnitt 4 Färger 5 Profilelement 6 Profilmallar 7-9

Förord. Innehåll. Logotyp 3 Typsnitt 4 Färger 5 Profilelement 6 Profilmallar 7-9 Grafisk Guide 1.0 Förord Den grafiska guiden ska fungera som en vägledning för allt profilmaterial; både för tryck och webb och såväl för extern som intern kommunikation. Rocklunda Restaurang & Konferens

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer