Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 1 för åk 1-2 sida 1 / 6

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret 2010-2011 Diplom 1 för åk 1-2 sida 1 / 6"

Transkript

1 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 1 för åk 1-2 sida 1 / 6 Diplom för grundskolorna i Vanda Diplom 1 för åk 1-2 Detta diplom kan erläggas av eleverna i åk 1-2. För att erhålla diplomet måste eleverna läsa åtta (8) böcker från nedanstående lista av vilka en (1) skall vara en saga från avdelningen Bilderböcker och en skall vara en diktbok ur avdelningen Rim och ramsor. Böckerna är valda med tanke på att föräldrarna läser högt för barnet. Om det finns en ljudbok av boken, får du lyssna på den. Böckerna utmärkta med en pingvin skola. finns att få som klassuppsättning i Dickursby Lättlästa Boie, Kirsten: Bross, Helen: Crowther, Kitty: Stark, Ulf: King-Kong på semester Sebastian och hans familj ska semestra i husvagn vid kusten. Sebastians lycka är stor ända tills han får veta att husdjur inte är tillåtna på campingen. Böckerna om Klass 1 B En bok med trevliga bilder från en förstaklassist vardag. Ivo & Vera på Bio Mirakelpojken Mirakelpojken råkar ut för nästan vad som helst och går aldrig vilse. Eller gör han det?

2 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 1 för åk 1-2 sida 2 / 6 Nöstlinger, Christine: Böckerna om Mini Mini är Jasmin Öhmans smeknamn. Där Mini är, om så i skolan, på sommarlov eller hemma så då händer det något. Olczak, Martin: Megakillen-serien Olsson, Sören & Jacobsson, Anders:Galna gatan (Läsa själv) Alvas bästa kompis heter Viktoria och de brukar leka varje dag. Men så hittar Viktoria en ny kompis som hon hellre vill vara med och Alva blir plötsligt ensam. Vilken tur att hon har Pucko och Vincent hemma på gatan. Orgel, Doris & Wikland, Ilon: Lisa, Sam och sköldpaddan (LÄTT att LÄSA - versaler) En dag hittar Sam en sköldpadda. Han tar den med hem och låter den bo i en balja. Lillasyster Lisa får hjälpa Sam att mata och pyssla om sköldpaddan, men den verkar ändå inte riktigt trivas. Så en dag bryter Lisa armen. Widmark, Martin: Böckerna om LasseMajas detektivbyrå Vännerna har grundat en egen LasseMajadetektivbyrå. De för ut reklam i staden och vips får de det ena krångligare mysteriet efter det andra att lösa.

3 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 1 för åk 1-2 sida 3 / 6 Barn- och ungdosmböcker Colfer, Eoin : Dahl, Roald: Hallberg, Lin: King-Smith, Dick: Lindgren Astrid: Legenden om kapten Kråks tänder Legenden om potatishäxan Legenden om världens värsta kille Handlar om Lukas och hans fem bröder som stökar till det lite för mycket hemma för att mamma och pappa ska stå ut. När pappa kommer hem en dag och hittar tre söner och fyra främlingar, alla med krigsmålning i ansiktet, som svingar sig i sovrumsgardinen bestämmer han sig för att något måste göras! Mitt magiska finger "Då blev jag arg, jag såg rött och så pekade jag länge och väl med mitt magiska finger på fröken Vinter nästan i det samma... Gissa vad?" Hästdrömmar Vattenhästen Böckerna om Emil i Lönneberga Böckerna om Pippi Långstrump

4 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 1 för åk 1-2 sida 4 / 6 Nopola Sinikka & Tiina: Böckerna om Risto Rappare Det är aldrig tråkigt i Risto Rappares sällskap Lindahl, Inger: Böckerna om Zigge I Masthugget i Göteborg, nära Slottskogen med ödledammen och det hemliga cowboyberget bor Zigge, nästan 7 år, tillsammans med mamma, pappa och lillebror Bertil. Han både höjdskräck, tandläkarskräck och blodskräck och en del andra skräcker. Men han är bra på skalbaggar och andra småkryp. Och bokstäver är det bästa han vet. Nicolaysen, Marit: Unenge, Johan: Böckerna om Sven och Råttan Det är sommarlov och Sven går på sommarlovsklubben. Sven har ett ovanligt husdjur en tamråtta som han älskar nästan lika mycket som sina föräldrar. Böckerna om Josefin och Villa-Ulla Johan Unenge har tillsammans med illustratören Päivi Unenge skapat en färgglad och lättläst bok om allt det som kan verka litet, men som är det viktigaste som finns. Åtminstone om man heter Josefin och är 8 år.

5 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 1 för åk 1-2 sida 5 / 6 Bilderböcker Läs en (1) av dessa. Gärna som högläsningsbok hemma. Appelgren, Tove: Arosenius, Ivar: Gullichsen, Anna: Leo, Veronica: Lindenbaum, Pija: Olsson, S & Jacobsson, A: Rönns, Christel: Schultz, Göran: Sundström, Mikaela: Topelius, Zacharias: Böckerna om Vesta-Linnea Kattresan Bilderbok (EkorrBöckerna) Saga Blom När vargen föll i gropen Gittan och älgbrorsorna Böckerna om Håkan Bråkan Den lille farbrorn med det långa skägget Här kommer Bu-Ran och Seo-Ran från Korea Min bror Lev Myran som for till doktorn

6 Diplom för grundskolorna i Vanda läsåret Diplom 1 för åk 1-2 sida 6 / 6 Sagor Andersson, Christina: Andersson, Christina: Andersson, Henrika Knutsson, Gösta: Lagerlöf, Selma: Milne, A.A.: Ohlsson Brandsma, E & Nordin, A: OJ! Tröstebok för koppar och korkar (Salt & Peppar) boken samsas en rad muntra berättelser på temat vänskap. Vi får höra bland annat om de halsbrytande öden som dammsugaren och slangen, glasögonen och fodralet och skedarna i skedlådan råkar ut för. Böckerna om Tygtigern Lukas Nagu Nalles egen bok Nagu-nalle är en vit nalleknatting som kommer till sommarparadiset Nagu och döps i apelsinsaft av den lilla pojken Benjamin. Böckerna om Pelle Svanslös Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige Nalle Puh Tio grissvansar och en drake; sagor från någonannanstans Rim och ramsor Läs en (1) av dessa Hellsing, Lennart: Jansson, Tove: Lindgren, Barbro: Den krångliga kråkan Den eller dinosaurierna lever! Hur gick det sen Böckerna om Vilda bebin (Klumpedumpe)