Digitaliseringsstrategi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Digitaliseringsstrategi"

Transkript

1

2 2

3 3 Innehåll Syfte Tillämpning syn på digitalisering Vision Vägledande principer Rollfördelning (samspel) mellan krav/behov och möjliggörare Fokusområden och framgångsfaktorer Digital kompetens Digital ledning Digital innovation Digital trygghet Digital infrastruktur Uppföljning handlingsplaner och resursmobilisering

4 4 digitaliseringsstrategi Att nyttja digitaliseringens potential är grundläggande för att nå framgång i Region Östergötlands arbete med att utveckla verksamheten och nå organisationens mål. Strategin är styrande för dem som direkt eller indirekt fattar beslut i digitaliseringsfrågor i Region Östergötland. Behov av att effektivisera verksamheten, invånarnas förväntningar och krav på ökad tillgänglighet och delaktighet, liksom nya tekniska möjligheter, är viktiga drivkrafter i förändringsarbetet.

5 5 Syfte Syftet med digitaliseringsstrategi är att fastslå och tydliggöra övergripande inriktning och ambition för arbetet med digitalisering i Region Östergötland. Digitalisering ger stora möjligheter till högre kvalitet i tjänster för både patienter och medarbetare. Tillämpning Strategin omfattar Region Östergötlands verksamhet och är överordnad organisationens övriga styrdokument inom IT och digitaliseringsområdet och har bäring på så väl regionägd, som privat verksamhet som drivs på uppdrag av Region Östergötland. Digitalisering ger också värdeskapande effektivisering för verksamheten. Strategin pekar ut mål, principer och viljeinriktningar inom digitaliseringsområdet.

6 6 syn på digitalisering Digitalisering är en del av ett större utvecklingsförlopp i samhället som påverkar hur vi åstadkommer saker både på arbetet och på fritiden. Digitalisering kan vara: Arbetssätt, till exempel digital kommunikation och interaktion mellan människor, verksamheter och saker. Möjliggörare genom ny teknik, till exempel IT. Med IT avses all teknik, och till tekniken kopplade tjänster, som används för informationshantering och kommunikation av data. Digitalisering avser omvandlingen av information från analog till digital form. Processen gör att informationen kan struktureras, samt att den blir sökbar och tillgänglig genom digitala kanaler. Digitalisering avser förändring av en process eller ett arbetssätt som möjliggörs av digital hantering. Med digital transformation avses den samhälls- och människoomvälvande process som gradvis blir allt svårare att särskilja från någon del av livet. Processen innebär att individer och organisationer kan kommunicera och utbyta information med andra individer, organisationer och sin omgivning på helt nya sätt.

7 7 Vision Visionen är en verksamhet där alla i hela organisationen är väl förtrogna med och har förtroende för digitala verktyg, tjänster, metoder och förhållningssätt. Det handlar om en organisation som digitaliseras för att det stärker attraktivitet och handlingskraft och skapar goda livsvillkor. Region Östergötland ska använda digitaliseringen som strategiskt verktyg för att erbjuda bättre samhällsservice, öka invånares delaktighet och tillit, utveckla, effektivisera och kvalitetssäkra verksamheten, samt bli en attraktivare arbetsgivare. Vårdcentral Regionhus Vård-/verksamhetsutveckling Sjukhus Hemmet

8 8 Vägledande principer n: Knyter an till strategiska plans samtliga fem perspektiv; samhälle, medborgare, process, medarbetare och ekonomi och dess strategiska mål och framgångsfaktorer. Stödjer verksamheterna och medarbetarna i deras utveckling för att åstadkomma värde och nytta för individer, patienter och organisation. Skapar nytta för individer, företag och organisationer i regionen, nationellt och internationellt. Knyter an till andra strategier i vår verksamhet, pågående insatser och bygger vidare på tidigare resultat. Främjar aktiviteter som ger konkreta resultat, men också aktiviteter som har potentialen att vara banbrytande och som kan innebära en viss risk. Integrerar ett hållbarhetsperspektiv Rollfördelning (samspel) mellan krav/behov och möjliggörare Behov av: Kunskap & Ledarskap Datasäkerhet/Integritet Standartisering Uppdaterat kunskap/ kompetens Krav från: Näringsliv Offentlig verksamhet Akademi Civilt samhälle Verksamhet Digital telnik/ Digitala möjliggörare Leverantörer/F&U

9 9 1. I Region Östergötland utvecklar och använder alla medarbetare sin digitala kompetens. Fokusområde Digital Kompetens Region Östergötland har tillgång till strukturerad och digitaliserad information för att forma framtida digitala tjänster. Fokusområde Digital Infrastruktur Region Östergötland har relevant, målmedveten och rättsäker effektivisering och kvalitetsutveckling genom digitalisering. Fokusområde Digital Ledning/Ledarskap 4. Region Östergötland har de bästa förutsättningarna för att alla på ett säkert sätt ska ta del av, ta ansvar för samt ha tillit till digitalisering. Fokusområde Digital Trygghet 3. Region Östergötland har de bästa förutsättningarna för att digitalt drivna innovationer ska utvecklas, spridas och användas. Fokusområde Digital Innovation Fokusområden och framgångsfaktorer Nedan följer fem prioriterade fokusområden och exempel på framgångsfaktorer. Dessa syftar till att tydliggöra inriktning på de områden som bedöms ha stor betydelse för att uppnå de övergripande målen för verksamheten. Genom att följa upp dessa fokusområden och identifiera framgångsfaktorer, aktiviteter och handlingsplaner, kan en god bild skapas av förutsättningar för en utveckling mot att nå de övergripande målen.

10 10 Fokusområde Digital Kompetens Digital kompetens - I Region Östergötland utvecklar och använder alla medarbetare sin digitala kompetens. Digital kompetens innebär en förtrogenhet med digitala verktyg och tjänster samt förmågan att följa med i den digitala utvecklingen. Alla i organisationen erbjuds förutsättningar att ta del av digital information och tjänster och delta på ett likvärdigt sätt i verksamheten. Det är viktigt att innehållet i organisationens utbildningar tar hänsyn till medarbetarnas behov av digital kompetens och att utbildningarna motsvarar den verklighet som de anställda möter i ett digitaliserat samhälle. Digitalisering möjliggör ett större och mer diversifierat utbildningsutbud och som dessutom är platsoberoende. Att till exempel använda artificiell intelligens i sin yrkesutövning inom hälso- och sjukvården medför en högre produktivitet, en högre träffsäkerhet och effektivisering men kräver samtidigt kompetensutveckling och en vidareutveckling av yrkesrollen. Det är av central betydelse att näringslivets och det offentligas behov av en alltmer digitalt kompetent arbetskraft möts.

11 11 Framgångsfaktorer: Samverkan med patienter och närstående för samskapande kring tjänster och vilka förväntningar som invånarna har på tjänsterna. Information, dialog och utbildning till patienter och närstående avseende digitala tjänster. Samverkansformerna med utbildnings- och forskningssystemet och arbetsmarknaden är starka och under ständig utveckling. Arbete med kontinuerligt lärande om digitalisering sker i hela organisationen. Tillgången till efterfrågad spetskompetens värnas och utvecklas för att matcha behoven. Organisationen är uppdaterad i vad som händer i omvärlden och sprider information. Några exempel på aktiviteter och åtgärder: Erbjuda ett större och mer diversifierat utbildningsutbud. Koppla utbildning och kunskap i förändringsledning till nedanstående utbildningar. Genomföra utbildning i digitalisering för samtliga chefer och ledare. Erbjuda en basutbildning i digitalisering som samtliga medarbetare genomgår. I samband med utveckling av digitala tjänster erbjuda berörda medarbetare kunskap och information om relevanta tekniska möjliggörare och digital teknik (till exempel artificiell intelligens, virtuell verklighet, cybersäkerhet), för sin yrkesutövning.

12 12 Fokusområde Digital Ledning/Ledarskap Digital ledning - Region Östergötland har relevant, målmedveten och rättsäker effektivisering och kvalitetsutveckling genom digitalisering. Genom att tillvarata digitaliseringens potential effektiviseras och utvecklas verksamheter mot en hälsa och vård i världsklass. Fortsatt arbete för högre kvalitet genom styrning, mätning och uppföljning förstärks med hjälp av digitalisering. Arbetet inriktas på hur digitaliseringens möjligheter kan tillvaratas och risker minimeras, inte bara hur digitalisering i sig kan främjas. Ett perspektiv på tillgängliga resurser som innefattar kostnadseffektivitet, är en självklar förutsättning för att digitaliseringens möjligheter ska kunna tillvaratas på bästa sätt. Ledarskap tillämpas för att skapa en säker och robust digitalisering som medarbetare och invånare känner tillit till. Region Östergötland skapar bättre förutsättningar på områden där digitalisering i dag inte används fullt ut. Åtgärder och styrmedel utformas för att realisera positiva effekter av utvecklingen. Därigenom stödjs omställningen till resurseffektivitet vilket även bidrar till uppsatta klimat- och miljömål. Resurseffektiviseringen och moderniseringen sker inte på bekostnad av minskat skydd för individens integritet eller försämrad säkerhet. Digital mognad handlar om förmågan att identifiera nya lösningar som möjliggörs av digitalisering, bedöma deras relevans och sedan utveckla och använda dem. Att tidigt kunna identifiera områden där utvecklingen riskerar att stagnera är betydelsefullt. Alla delar av Region Östergötland har en digital mognad och skapar förutsättningar för att kunna utveckla bättre tjänster i framtiden. Organisationen säkerställer att upphandling, utveckling och förvaltning präglas av ett kompetent och kostnadseffektivt resursanvändande.

13 13 Framgångsfaktorer: Det görs fortlöpande analyser av digital mognad och behov av åtgärder definieras. Regionen styr mot resurseffektivitet med hjälp av digitalisering. Grunderna för digitaliseringen tydliggörs. Åtgärder kopplas till strategiska planen och effekterna lyfts fram före tekniken. Regionen systematiserar och drar nytta av omvärldsbevakning. Regionen tydliggör resurser, mandat, prioriteringar och beslut. Några exempel på aktiviteter och åtgärder: Årlig mätning av digital mognad. Visuell karta över strategiska mål och hur handlingsplaner bidrar till realisering av målen. Handlingsplan med aktiviteter och tidplan för nyttjande av e-tjänster, automatisering, AI med mera. Struktur för prioritering och beslut tydliggörs.

14 14 Fokusområde Digital Innovation Digital innovation - Region Östergötland har de bästa förutsättningarna för att digitalt drivna innovationer ska utvecklas, spridas och användas. Innovation bidrar till att lösa utmaningar och till en modern och hållbar verksamhet genom att kombinera kunskap på nya sätt eller genom att tänka helt nytt. Innovation främjar Region Östergötlands förmåga att skapa nya och effektiva lösningar på flera av dagens stora utmaningar. Att utgå från användarens behov och delaktighet i arbetet är en förutsättning. Data som skapas i vår organisation ökar kunskaperna om individuella behov och önskemål och ligger även till grund för nya tjänster. Genom att förädla, sammanställa och på andra sätt använda information, skapar aktörer nya tjänster. Förutsättningar skapas för samhället att tillgodogöra sig det värde informationen har när den används för andra ändamål än Region Östergötlands egen verksamhet. Datadriven och digitalt driven innovation handlar om att göra det möjligt att effektivt använda data för nya lösningar, men också om att förändra system, processer och organisationer som ett resultat av databearbetning. Användningen av data och annan information är robust och säker och sker inte på bekostnad av minskat skydd för individens integritet eller försämrad säkerhet. Användningen av stora datamängder systematiseras och hanteras för att effektivisera och utveckla verksamheter. Analys av beteende och egenskaper hos till exempel patienter, leder till nya kunskaper och nya verktyg och tjänster. Genom exempelvis avancerade analysmetoder, maskinginlärning, Internet of things och artificiell intelligens, medför digitaliseringen nya möjligheter till hantering av stora datamängder. Dessa möjligheter synliggörs och potentialen tillvaratas. Med hjälp av realtidsdata skapas bättre styrning, situationsanpassning och bättre kvalitet i tjänster och produkter. Kunskaperna om digitala gränssnitt och interaktionen mellan människa och maskin är betydelsefulla. Samverkan mellan vård, näringsliv och akademi är centralt för att nya innovativa läkemedel, vårdmetoder och medicinteknik ska komma samhället till del. Detta stärker Region Östergötlands utveckling och bidrar till nya jobb i Life science-företagen samt ger en bättre vård. De lösningar som utvecklas inom organisationen tillämpas på bred front för ett förbättrat innovationsklimat.

15 15 Framgångsfaktorer: Det tydliggörs hur innovation skapar nytta kopplad till verksamhetens mål. Regionen har fokus på datadriven och digitalt driven innovation och forskning. Regionen återanvänder egen data, inom hela organisationen, på ett sätt som möjliggör nya tjänster och ökad flexibilitet i kontakten med individer, organisationer och företag. Vi har stark kompetens inom området innovation och tydliggör processer, strukturer, beslutsmandat och kontaktvägar för leverantörer och intressenter. Några exempel på aktiviteter och åtgärder: Tillgängliggöra Öppen data. Visa vad avancerade analysmetoder (Big data), maskininlärning (ML), Internet of things (IoT) och artificiell intelligens (AI) medför när det gäller hantering av stora datamängder.

16 16 Fokusområde Digital Trygghet Digital trygghet - Region Östergötland har de bästa förutsättningarna för att alla på ett säkert sätt ska ta del av, ta ansvar för samt ha tillit till digitalisering. kärnverksamhet är särskilt känslig ur integritetssynpunkt och måste säkerställa att digitala tjänster uppfyller högt ställda krav på säkerhet och användbarhet och att nödvändig samordning mellan inblandande aktörer sker. Region Östergötland arbetar systematiskt för att identifiera och förebygga säkerhetsbrister samt hantera incidenter. Organisationen utvecklar fortsatt medvetenheten om informations- och cybersäkerhet. Nätverk och informationssystem garanterar en säker användning och är tillräckligt robusta för att tåla större påfrestningar. Det är viktigt, inte minst för att upprätthålla tilliten till digital teknik och nya tjänster. Det finns ingen motsättning mellan säkerhet och användbarhet. Användningen av personuppgifter är många gånger avgörande för att kunna effektivisera och utveckla de tjänster som användare önskar. Data som genereras ökar kunskaperna om individuella behov och önskemål och ligger även till grund för nya tjänster. Därigenom utvecklas individanpassade lösningar. Samtidigt värnas rätten till skydd av den personliga integriteten och invånarnas förtroende, trygghet och tillit i digitala miljöer. Region Östergötland är drivande inom området tack vare stort teknik- och säkerhetskunnande och en stark innovationskraft i kombination med tillgång till omfattande och stora datamängder. Information och tjänster i regionens digitala lösningar följer europeisk standard och är tillgängliga för alla människor oavsett funktionsnedsättning.

17 17 Framgångsfaktorer: Regionen arbetar med säkerhet, kontinuitetshantering och patientsäkerhet för ökad tillit och trygghet. Det finns ett fokus på hög användbarhet för invånare och medarbetare i vården. Det finns resurseffektiva, självinstruerande och samverkande system som är utvecklade tillsammans med användaren. Informationen följer patientens vård mellan involverade vårdgivare. Regionen fortsätter utveckla digitala tjänster (till exempel 1177 Vårdguiden) som komplement till traditionella tjänster. Några exempel på aktiviteter och åtgärder: Resurseffektiva, självinstruerande och samverkande system som är utvecklade tillsammans med användaren. Säkra mobila lösningar och arbetssätt i våra system både i och utanför organisation.

18 18 Fokusområde Digital Infrastruktur Digital infrastruktur - Region Östergötland har tillgång till strukturerad och digitaliserad information för att forma framtida digitala tjänster. Förbättring och förstärkning av hård och mjuk infrastruktur är en avgörande förutsättning för bred tillgång av digitala tjänster och lösningar. Elektroniska kommunikationsnät når hela Östergötland. Dessa har hög kapacitet, är robusta och redundanta. Hela Östergötland är en del av gigabitsamhället. digitala informationsutbyte har gemensamma standarder och begreppsmodeller och försäkrar interoperabilitet. För att uppnå kvalitet, effektivitet och tempo i vidareutvecklingen flödar data effektivt mellan olika system och tjänster. Utifrån hälso- och sjukvårdens behov finns system med gemensamma standarder, såväl begreppsmässiga som tekniska. Utbyte av patientinformation inom eller mellan organisationer för en effektiv och patientsäker vård fungerar väl.

19 19 Framgångsfaktorer: Digitalisering av tjänster är en naturlig del ur ett helhetsperspektiv. Organisationen tydliggör ett basutbud av tjänster som ska erbjudas och vara tillgängliga för alla samt vad som är valbart. Regionen erbjuder och arbetar för en infrastruktur som säkerställer att behoven av dagens och framtidens tjänster möts. Inom organisationen tillmötesgås krav på tillgänglighet, kontinuitetsplaner, sårbarhetsanalyser och redundans. Några exempel på aktiviteter och åtgärder: När andra prioriterade processer ska utvecklas, ställs aktiva och tydliga krav på de digitala komponenter som är kopplade till dessa. Sårbarhetsanalyser.

20 20 Uppföljning handlingsplaner och resursmobilisering Region Östergötland ska årligen mäta och följa upp det övergripande digitaliseringsarbetet. Handlingsplaner som konkretiserar strategins mål och viljeyttringar inom IT och digitaliseringsområdet ska arbetas fram årligen. Detta ska ske genom att, med utgångspunkt från invånare, patienter och medarbetare, utveckla en metodik och process för att identifiera behov och prioriteringar och vägen framåt för genomförande.

21 21

22

Regional digitaliseringsstrategi. Från varför till hur

Regional digitaliseringsstrategi. Från varför till hur Regional digitaliseringsstrategi Från varför till hur Uppdrag Bakgrund Behov av revidering Tidplan 2 Bakgrund Digitalisering som omvälvande samhällskraft Transformation av samhället och verksamheter Möjligheter

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Strategi för digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Beroenden till andra processer... 4 4. Nuläge... 4 5. Vision och mål...

Läs mer

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte...3 2. Tillämpning...4 3. Definition...4 3.1 Avgränsningar...4 4. Mål...5 5. Viljeriktning...5 5.1 Fokus

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern 2017-10-03 Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-18 101/2018 Dokumentnamn: Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommun. Dokumentägare: Dokumentansvarig:

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Bakgrund. Definitioner

Bakgrund. Definitioner Bakgrund Det sker ett paradigmskifte i världen där den tekniska utvecklingen förändrar samhället i stort. Ökad digitalisering skapar nya beteenden hos människor, vilket i sin tur bidrar till att människors

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Program för digitalisering

Program för digitalisering Program för digitalisering 2019-2022 Dokumentnamn Program för digitalisering 2019-2022 Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Kommunfullmäktige Version Dokumenttyp Program

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret

Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2016-05-24 1.0 Stadskontoret Stadskontoret Innehållsförteckning Det digitala

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Digital strategi för Statens maritima museer 2020

Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Kommunikationsavdelningen Annika Lagerholm & Carolina Blaad DIGITAL STRATEGI Datum Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Plan för digitalisering i Motala kommun

Plan för digitalisering i Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 18/KS 0130 Datum: 2018-11-12 Paragraf: 152 Gäller från: 2018-11-12 Plan för digitalisering i Motala kommun 2018-2023 Sammanfattning Med digitalisering menas

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Välkommen till Det digitala Malmö

Välkommen till Det digitala Malmö Välkommen till Det digitala Malmö Världen blir mer och mer digital för varje dag. Samma sak händer i Malmö. I Malmö stad vill vi använda digitaliseringen på ett positiv sätt och därigenom förbättra servicen

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Program för strategisk IT

Program för strategisk IT STYRDOKUMENT PROGRAM 2016-12-05 DNR: 2013-000262 Antagen av kommunfullmäktige den 29 november 2016 128 Gäller från och med den 1 december 2016. Program för strategisk IT 1. Inledning... 2 2. Målbild för

Läs mer

Digitalt först. Program för digital förnyelse av det offentliga Sverige

Digitalt först. Program för digital förnyelse av det offentliga Sverige Digitalt först Program för digital förnyelse av det offentliga Sverige 2016-2018 Digital förnyelse du och jag är redan där Foto: Julia Sjöberg/Folio Foto: Oskar Kihlborg/Folio Men det offentliga Sverige

Läs mer

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program regel riktlinje strategi Digitaliseringsstrategi 2018-2025 rutin taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-02-12 9 Ansvarig: IT-chef

Läs mer

Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare

Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare 2017-05-17 Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare 2017 2020 Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Samtliga nämnder och styrelser Diarienummer: 0100/16

Läs mer

Digitalisering av Skolverket

Digitalisering av Skolverket Digitalisering av Skolverket Mattias Larsson Avdelningschef Verksamhetsutveckling Digitaliseringen är av stor betydelse och ställer oss inför utmaningar på flera områden Klassrummet Skolsektorn Myndigheten

Läs mer

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun Riktlinjer för IT i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Bakgrund...3 Syfte...3 Drivkrafter för IT i Halmstads kommun...3 Övergripande inriktning...4 Inriktning för kommunens IT-engagemang...5 Service...5

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Sammanfattning

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Sammanfattning Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Sammanfattning! 2 FOTO SIMON GATE Innehållsförteckning 1 Introduktion 4 2 Möjliggörande faktorer 6 3 Genomförande av strategin 7 3.1 Prioriterade projekt

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policyn visar stadens förhållningssätt till informationsteknik

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Kunskap och bred

Läs mer

Tieto Forum dagar

Tieto Forum dagar Tieto Forum - 360 dagar Digitaliseringsresan Daniel Brandell, digitaliseringsstrateg Tieto Sweden daniel.brandell@tieto.com Digitaliseringsresan Digitalisering vad innebär det? Digitaliseringens nytta

Läs mer

En digital strategi för Tomelilla på Österlen

En digital strategi för Tomelilla på Österlen Tomelilla Kommun Kf 40/2018 Dnr KS 2017/353 En digital strategi för Tomelilla på Österlen - Tomelilla kommun ska vara ledande på att ta vara på de möjligheter som digitaliseringen ger oss Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för framtidens hälsa och vård

Digitaliseringsstrategi för framtidens hälsa och vård Styrande måldokument Strategi Sida 1 (8) Digitaliseringsstrategi för framtidens hälsa och vård Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Digitaliseringsstrategin lyder under strategin Vägen till framtidens

Läs mer

internationell strategi 1

internationell strategi 1 Internationell strategi internationell strategi 1 Internationell strategi Bakgrund Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där ländernas gränser suddas ut. Fler reser, studerar eller bor i andra länder,

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan)

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) Område Nr Rekommendation Styrning och ledning: 1 Integrera digitaliseringsarbetet i den ordinarie verksamheten a) integrera

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Regional digitaliseringsstrategi

Regional digitaliseringsstrategi BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Niklas Guss 2018-08-22 Dnr: RS 2018-365 Regionstyrelsen Regional digitaliseringsstrategi Bakgrund 2011 presenterades regeringens Digitala Agenda för Sverige. På regional

Läs mer

IT-strategi. Krokoms kommun

IT-strategi. Krokoms kommun IT-strategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

DIGITALA KARLSTAD KARLSTADS KOMMUN

DIGITALA KARLSTAD KARLSTADS KOMMUN DIGITALA KARLSTAD 2018-2022 KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Kommunfullmäktige Ansvarig samt giltighetstid: Kommunledningskontoret Diarienummer: KS-2016-521 Uppdaterad: POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt.

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Om Digitaliseringskommissionen

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Överförmyndarnämndens sammanträde

Överförmyndarnämndens sammanträde -3, ÖFM 2018-11-21 08:30 Kallelse till Överförmyndarnämndens sammanträde 2018-11-21 kl 08:30 i Överförmyndarens kansli, Österängsskola -2, ÖFM 2018-11-21 08:30 LEDAMÖTER Närv Jim Nilsson, S, ordförande

Läs mer

Skolans digitala infrastruktur

Skolans digitala infrastruktur Skolans digitala infrastruktur Skolans digitalisering är inte ett it-projekt utan ett förändringsprojekt. Skolverkets regleringsbrev 2017 9. Statens skolverk ska arbeta med att främja digitaliseringen

Läs mer

Strategisk färdplan Kortversion

Strategisk färdplan Kortversion Strategisk färdplan 2017 2020 Kortversion Vår färdplan Den strategiska färdplanen är ett stöd i Socialstyrelsens arbete för att svara mot vårt uppdrag. Uppdraget utgår från de lagar som styr myndighetens

Läs mer

Myndigheten för digital förvaltning

Myndigheten för digital förvaltning Myndigheten för digital förvaltning Organisationskommitté för inrättande av en myndighet för digitalisering av den offentliga sektorn (Fi2017:09) Utredning 2017:09 1 Digital ledning Digital innovation

Läs mer

Digital strategi för Kalmar kommun

Digital strategi för Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hörling 2018-11-13 KS 2018/0942 Tel 0480-45 40 10 Kommunstyrelsen Digital strategi för Kalmar kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson Digitalisering är en lagsport Anna Eriksson anna.eriksson@digg.se Avgörande läge för välfärden Arbetsför ålder +[VÄRDE ]% +[VÄRDE ]% +11% +6% +3% 0 ÅR 1-19 ÅR 20-64 ÅR 65-79 ÅR 80+ ÅR Källa: SCB april

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

POLICY. Policy för digitalisering

POLICY. Policy för digitalisering POLICY Policy för digitalisering Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-05-29, 66 Diarienummer KS 2017/00083 Giltighetstid Fr.o.m. 2017-06-15 och tillsvidare Dokumentet

Läs mer

Digitaliseringsstrategi Jönköpings kommun

Digitaliseringsstrategi Jönköpings kommun Digitaliseringsstrategi 2017:484 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Digitaliseringsstrategi Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-06-20 160 1 2 Sammanfattning

Läs mer

emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället

emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället Förord Vi behöver jobba smartare, effektivare och på nytt sätt för att möta förändrade förutsättningar. Genom att ta

Läs mer

En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor

En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor Oavsett bransch och verksamhet så är alla organisationer i behov av utveckling och förändring. Vi vill att våra kunder inom offentlig sektor

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

E-hälsoplan Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter

E-hälsoplan Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter E-hälsoplan 2018-19 Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter Diarienummer: ÄN 2016-685 Datum: 2017-12-13 Handläggare: Mats Rundkvist, John Fristedt Organisation: Linköpings kommun Planerade

Läs mer

Ny teknik - ny läkarroll Spelar digitaliseringen roll i vårdverkligheten?

Ny teknik - ny läkarroll Spelar digitaliseringen roll i vårdverkligheten? Ny teknik - ny läkarroll Spelar digitaliseringen roll i vårdverkligheten? Emma Spak Ordförande Rådet för Läkemedel, IT och Medicinteknik Sveriges Läkarförbund IT i vården är inget egenvärde i sig utan

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi STRATEGI Digitaliseringsstrategi För Region Gotland 2018-2022 Fastställd av regionfullmäktige Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2018-06-18 Gäller 2018-2022 Ärendenr RS 2018/258 Version [1.0]

Läs mer

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter Oavsett bransch och verksamhet så är alla organisationer i behov av utveckling och förändring. Vi

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa Workshop och dialog kring strategi för ehälsa 2018-02-23 Agenda 8.30 9.00 Fika 9.00 9.10 Välkommen (Carina Björk) 9.10 9.20 Inledning 9.20 10.00 Diskussion om övergripande, nationella mål inom ehälsa 10.00

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Digital kommunikation

Digital kommunikation Riktlinjer Digital kommunikation Gäller för Region Stockholm Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav 2019-04-25 2020-04-25 Dokumentnummer Fastställd av Upprättad av RS-S-1524227 Katarina

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI,

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI, HANDLINGSPLAN 1 (6) Regionstyrelsen beslutade 2018-01-31 att anta en digitaliseringsstrategi för åren 2018 2020. I den framgår att arbetet ska ske med bibehållen kvalitet och i enlighet med regionplanens

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

Digitalisering av det offentliga Sverige

Digitalisering av det offentliga Sverige Digitalisering av det offentliga Sverige 2016-08-28 Frukostseminarium Mål för digitaliseringen av det offentliga Sverige Förvaltningspolitik It-politik Digital förvaltning Digitalt först En innovativ och

Läs mer

Digitaliseringen av skolan

Digitaliseringen av skolan Digitaliseringen av skolan Vad ska jag prata om Digitala strategin 28 (4, 8) Framgångsfaktorer för undervisning 44 (9, 11) Framgångsfaktorerför ledarskap 20 (9, 11) Leda digialisering, modulen 13 (1, 2)

Läs mer

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94 Arbetsgivarpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-31, 94 Lyssna, lära, leda. Så lyder våra förhållningssätt för att leva upp till visionen: Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet.

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Läsåret 2016-17 PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Bakgrund Den svenska skolan och även Pysslingens skolor står inför stora utmaningar. Alla elever når inte skolans mål och skillnaderna är många

Läs mer

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten?

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Inledning Agenda Nationell samverkan - Vision e-hälsa 2025 Kraftsamling SKL Inera SKL Kommentus Några exempel på SKL:s arbete inom socialtjänsten Några egenheter Inledning

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Geografins roll i DIGITALISERINGEN

Geografins roll i DIGITALISERINGEN E k o n o m i s k h å l l b a r h e t E k o l o g i s k h å l l b a r h e t G e o g r a f i s k a f f ä r s a n a l y s S o c i a l h å l l b a r h e t D e m o k r a t i s k h å l l b a r h e t 24h m y

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Förord Våren 2009 påbörjades arbetet med att ta fram en it-strategisk plan för Göteborgs universitet. Syftet med en sådan plan är att den ska vägleda

Läs mer

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Datum: 2018-05-20 Författare: Ulrika Landström Marie Gustafsson Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Förslag: Regional handlingsplan för

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

KOMMUNPLAN Gislaveds kommun

KOMMUNPLAN Gislaveds kommun KOMMUNPLAN 2019-2022 Gislaveds kommun Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 1.1 KOMMUNENS GRUNDUPPDRAG... 3 2 VISION... 4 3 VÄRDEGRUND... 5 4 STYRNING... 5 5 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 6 6 PRIORITERADE

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Örebro kommun

Digitaliseringsstrategi för Örebro kommun Digitaliseringsstrategi för Örebro kommun År 2017-2020 Örebro kommun med digitala förtecken Örebro kommun 2017-04-19 DNR Ks 1461/2016 orebro.se 2 DIGITALISERINGSSTRATEGI FÖR ÖREBRO KOMMUN PROGRAM Uttrycker

Läs mer

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld IT-strategi för bättre lärande Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och även Pysslingen Skolor står inför

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer