BEREDSKAPSPLAN. vid. för. Stavsborgsskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BEREDSKAPSPLAN. vid. för. Stavsborgsskolan"

Transkript

1 Stavsborgsskolan BEREDSKAPSPLAN vid för Stavsborgsskolan Stavsborgsskolan Expedition tfn E-post: Almvägen 2 Rektor tfn Mattias.Ringqvist@nacka.se Älta Bitr rektor tfn Fax

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 AKTIVITETSPLAN... 4 HANDLINGSPLANERNA... 5 SJÄLVMORD OCH SJÄLVMORDS- FÖRSÖK BLAND ELEVER ATT TÄNKA PÅ VANLIGA REAKTIONER RÅD OCH ANVISNINGAR GRUPPSAMTAL OCH DESS FASER ETT URVAL DIKTER LITTERATUR... 29

3 INLEDNING När ett barn drabbas av en olycka eller ett dödsfall påverkar det inte bara det enskilda barnet mycket starkt utan också dess omgivning. I sådana situationer ska vi ha en beredskap för att kunna bemöta barnen och personalen på ett värdigt och stödjande sätt. Elevstödsgruppen har utarbetat en handlingsplan som presenteras här nedan. I arbetet har använts följande böcker som referenslitteratur: "Skolan och elever i sorg", Steinar Ekvik (Studentlitteratur) "Barn i sorg", Atle Dyregrov (Studentlitteratur) "Elever i svårigheter", Britta Liljegren (Studentlitteratur) Gruppen består av följande personer: Lars Hultberg tfn bostad rektor tfn arbete tfn mobil tfn mobil (privat) Mattias Ringqvist tfn bostad biträdande rektor tfn arbete tfn mobil Ann-Charlotte Hermansson tfn bostad skolsköterska tfn arbete tfn mobil Kerstin Ekebrand tfn bostad Kurator tfn arbete tfn mobil Agneta Munkert Blomquist tfn bostad Specialpedagog tfn arbete Ylva Jans tfn bostad tfn arbete Malin Strindberg tfn arbete präst Maria Eriksson tfn arbete Församlingspedagog

4 Elevstödsgruppens akuta aktivitetsplan Vid akutfall kontakta i första hand biträdande rektor. Denne kallar samman elevstödsgruppen och informerar om det som hänt. Om biträdande rektor inte är anträffbar, kontakta någon annan ur elevstödsgruppen. Se föregående sida! Personalen informeras så fort som möjligt. Informationscenter upprättas på telefon (Expeditionen) Till detta nummer finns det en röstbrevlåda. Vår skolassistent slussar alla samtal vidare dit. Elevstödsgruppen bestämmer när kontakt med ev. massmedia skall ske. Rektor skall ha ett övergripande informationsansvar: att ta hand om alla förfrågningar från media att hålla presskonferenser på fasta tider att informera skolans personal om vad som förmedlats till media. Aktuella telefonnummer Polisen Brandkår 112 Ambulans 112 Nacka sjukhus Älta Vårdcentral (vid lunchtid ) PBU Nacka Nacka kommun Socialkontoret Nacka församling Sjukvårdsupplysning Taxi Klasslistor med aktuella telefonnummer till föräldrarnas arbeten finns på expeditionen. Gäller samtliga klasser. Följande sidor i beredskapsplanen hjälper oss att handla på ett värdigt sätt.

5 ELEVSTÖDSGRUPPEN Biträdande rektor informeras om dödsfallet/olyckan och kallar elevstödsgruppen och närmast berörd personal snarast till ett möte. Vid behov kan mötet läggas på kvällstid eller före skoldagens början. Detta arbete har högsta prioritet. Vid mötet planeras skoldagen enligt relevant handlingsplan. Efter skoldagens slut sker en uppföljning och elevstödsgruppen tar ställning till sitt fortsatta arbete. Om biträdande rektor ej är tillgänglig kontaktas någon i elevstödsgruppen. Elevstödsgruppens funktioner: Elevstödsgruppens viktigaste funktion är att stödja och handleda personalen i krissituationer. Elevstödsgruppen kopplar vid behov in resurser utanför skolan t ex krisgruppen på PBU, vårdcentralen, socialkontoret, kyrkan. Elevstödsgruppen har kontinuerlig uppföljning med personalen under den tid som erfordras. Elevstödsgruppen informerar anhöriga om vilken hjälp och vilket stöd som finns utanför skolan. Elevstödsgruppen fortsätter att utveckla sina kunskaper om kris- och sorgearbete och förmedlar denna kunskap till personalen.

6 HANDLINGSPLAN FÖR ELEVS DÖDSFALL UNDER SKOLTID 1. Den av personalen som kommer först till platsen ser till att hjälp kommer igång. Han/hon stannar kvar hos den skadade, ger eventuellt första hjälpen, och följer med ambulansen om inte skolsköterskan finns på skolan. 2. Någon annan vuxen larmar ambulans och polis. Övrig personal samlar och tar hand om eleverna så att de inte skingras. Klassvis om möjligt i första hand. Barnen ska vara kvar tills föräldrarna kommer och hämtar dem. 3. Eventuella syskon på skolan ska omhändertas utanför klassrummet av någon som barnet känner mycket väl. 4. Rektor, biträdande rektor eller någon annan blir koordinator för det som ska göras. Föräldrarna kontaktas och ombedes att ta taxi till den akutmottagning som den skadade förts till. Elevstödsgruppen ansvarar för att någon ringer till annan skola och meddelar ansvarig där, om det finns syskon som berörs. Anteckna namnet på den du pratat med. 5. Samling och information i respektive klassrum. I den drabbade klassen skall det vara minst två vuxna. Lämpliga frågeställningar kan vara: Var befann du dig när olyckan hände? Hur fick du reda på vad som hänt? Frågorna bör ställas till alla i klassen. Krisbearbetningen blir bättre om varje elev får möjlighet att gå igenom händelseförloppet så konkret som möjligt. 6. Så snart som möjligt ordnas ett föräldramöte för den drabbade klassen. Innehållet skall noga tänkas igenom av elevansvarig och ledningsgruppen. 7. Flaggning sker efter att alla fått informationen. Flaggningen får inte vara den första informationen. OBS! Om journalister dyker upp gör inga uttalanden utan hänvisa till rektor. Ställ ej upp för fotografering.

7 HANDLINGSPLAN NÄR EN AV PERSONALEN DÖR UNDER SKOLTID 1. Den i personalen som kommer först till platsen ser till att hjälp kommer igång. Han/hon stannar kvar hos den skadade, ger eventuellt första hjälpen, och följer sedan med ambulansen om inte skolsköterskan finns på skolan. 2. Någon annan vuxen larmar ambulans, polis. Rektor, biträdande rektor eller någon annan blir koordinator för det som ska göras. Kontaktar närmaste anhörig enligt anhöriglista. 3. All personal informeras av någon ur elevstödsgruppen på den skola där tillbudet skett. 4. Övrig personal samlar och tar hand om eleverna så att de inte skingras. Klassvis om möjligt i första hand. Vid samlingen är följande tillvägagångssätt ett stöd: Samling och information i respektive klassrum. I den drabbade klassen skall det vara minst två vuxna. Lämpliga frågeställningar kan vara: Var befann du dig när olyckan hände? Hur fick du reda på vad som hänt? Frågorna bör ställas till alla i klassen. Krisbearbetningen blir bättre om varje elev får möjlighet att gå igenom händelseförloppet så konkret som möjligt. Barnen ska vara kvar tills föräldrarna kommer och hämtar dem. 5. Så snart som möjligt erbjuds möjlighet till ett föräldramöte för den drabbade klassen. Innehållet skall tänkas igenom av någon som står klassen mycket nära och elevstödsgruppen. 6. Flaggning sker efter att alla fått informationen. Flaggningen får inte vara den första informationen. OBS! Om journalister dyker upp gör inga uttalanden utan hänvisa till rektor. Ställ ej upp för fotografering.

8 HANDLINGSPLAN FÖR DÖDSFALL SOM INTRÄFFAR PÅ ICKE SKOLTID 1. Planeringsmöte i elevstödsgruppen med berörda elevansvariga så snart som möjligt efter det att någon underrättats om dödsfallet. 2. Gemensam information till ALL PERSONAL innan eleverna tas emot. 3. Information till eleverna ges av elevansvariga i respektive klass. 4. På lämplig dag sker en samling i lämplig lokal där rektor, församlingspräst eller annan person håller i en minnesstund. Minnesstunden som kan innehålla musik, minnesord, en dikt e dyl. 5. Samling klassvis igen efter minnesstunden. 6. Flaggning sker efter att alla fått informationen. Flaggningen får inte vara den första informationen.

9 HANDLINGSPLAN FÖR DÖDSFALL SOM INTRÄFFAR UNDER LOV 1. Om föräldrarna inte hört av sig till skolan, skall någon i ledningsgruppen ta kontakt med familjen för att få veta vad som hänt och få veta föräldrarnas önskemål. 2. Planeringsmöte i elevstödsgruppen tillsammans med berörda mentorer. 3. Information till ALL PERSONAL på skolan. 4. Elevansvariga informerar klassen. 5. Eventuell gemensam samling. 6. Klassen/klasserna bestämmer sedan hur man vill gå vidare. 7. Eventuellt en minnesstund i kyrkan.

10 HANDLINGSPLAN FÖR DÖDSBUD TILL ENSKILD ELEV 1. Biträdande rektor eller någon i elevstödsgruppen skaffar sig bekräftelse på att den information man fått är riktig. Försök att få så mycket information som möjligt. Var? När? Hur? 2. Försök att meddela eleven så snabbt som möjligt. 3. Person som är trygg för eleven tar ut eleven till en avskild plats och berättar vad som har hänt. Ibland är det bättre att säga att det har hänt, inte hur. 4. Lämna inte eleven ensam. Den vuxne bör följa eleven till den plats där den övriga familjen befinner sig. 5. De andra eleverna i klassen bör få veta vad som hänt så snart som möjligt.

11 HANDLINGSPLAN NÄR ELEV DRABBATS AV EN ALLVARLIG SJUKDOM MEN FORTFARANDE GÅR I SKOLAN Då skolan fått kännedom om en elevs svårare sjukdom, som på sikt kräver sjukhusvistelse är det viktigt att en kontinuerlig kontakt etableras med den sjukes familj. Tillsammans beslutas hur informationen till lärare på skolan, elever, föräldrar till elever på skolan skall ske och vad den ska innehålla. Vem skall ge informationen? förälder lärare läkare/sjuksköterska Den sjukes familj avgör om man skall informera klassens föräldrar först och sedan klassen. Diskutera tillsammans med familjen hur den fortsatta kontakten skall ske. Hur vi, både personal och barn skall förhålla oss till den sjuke. Det är viktigt att man får veta om medicinering och ev. sjukdomsbild. Det är viktigt att den vuxne fortsätter att behandla det sjuka barnet på samma sätt som tidigare, att de regler, gränser, krav mm som gäller allmänt bör följas så långt som möjligt för att minska risken för överbeskyddande. Det är av stor betydelse att den sjuke och kamraterna accepterar och förstår att det kan förekomma negativa reaktioner och avvikelser från ett "normalt" beteende hos den sjuke. Skolan skall tillgodose den sjukes behov av praktiska hjälpmedel. När det sjuka barnet måste läggas in på sjukhus är det viktigt att kontakten mellan skola sjukhus/familj fungerar, då barnet måste fortsätta att ha sin tillhörighet i klassen/gruppen.

12 HANDLINGSPLAN DÅ NÄRA ANHÖRIG RÅKAT UT FÖR EN ALLVARLIG SJUKDOM ELLER DÖDSFALL Då man fått kännedom om att förälder eller syskon till en elev råkat ut för en allvarlig sjukdom eller dödsfall. 1. Ta kontakt med elevens familj, helst genom hembesök, för att höra på vilket sätt vi i skolan kan stötta eleven. I samråd med familjen kommer man överens om och avgör hur mycket information som skall gå ut till övriga klassen och berörd personal. 2. Ha beredskap för reaktioner hos eleven som kan uppstå. Se stödpunkter! Bevilja ledighet vid behov, men det är bäst för eleven att, så långt det är möjligt, följa den vanliga undervisningen. Ge individuellt stöd genom samtal. Om det är lämpligt bered tillfälle till klassdiskussioner, för att undanröja oro hos klasskamraterna. 3. Visa hänsyn och ta reda på kulturella och religiösa synsätt och seder t ex hos muslimer, Jehovas vittne, mormoner, zigenare m fl Tänk på att den här perioden kan upplevas som mycket orolig och otrygg för eleven. Det kan vid ett sådant tillfälle vara lämpligt att tala med klassen om hur det är att bli gammal, sjuk och att dö.

13 HANDLINGSPLAN DÅ MAN FÅR KÄNNEDOM OM ATT EN PERSONAL I SKOLAN RÅKAT UT FÖR EN ALLVARLIG SJUKDOM SOM BEFARAS LEDA TILL DÖDEN 1. Elevstödsgruppen sammankallas och informeras. 2. Kontakt tas med den sjukes familj eller nära anhöriga. Om det är lämpligt kan någon ur elevstödsgruppen samt någon kollega göra ett hembesök och/eller sjukhusbesök för att planera hur och vad som skall informeras till: a) arbetskamraterna b) elevgruppen c) föräldrarna antingen genom brev eller föräldramöte. 3. Någon ur elevstödsgruppen, vikarien samt den sjuke planerar hur kontakten mellan klassen/gruppen och den sjuke ska se ut. T ex besök, brev, teckningar, rapporter via anhöriga mm. Tänk på att det är viktigt för den sjuke att få fortsätta sitt arbete och kontakten med arbetskamraterna. Det är därför angeläget att låta denne deltaga och bidraga så långt hälsotillståndet medger. När besök eller personlig kontakt inte längre är möjlig bör barnen och arbetskamraterna få fortlöpande information om hur den sjukes hälsotillstånd förändras så att ett ev. dödsbesked ej kommer som en chock. 4. Det är viktigt att fånga upp och ta hand om klassen/barngruppens reaktioner, särskilt om sjukdomstiden har inletts på ett traumatiskt sätt under skoltid eller fritid på fritidshemmet. I samtalsgrupper får varje elev möjlighet att formulera tankar och känslor. Frågor till eleverna: a) Hur fick du veta att läraren var sjuk? b) Var någonstans var du? c) Hur har du reagerat från den tidpunkten och fram till nu? 5 Om det är personal som barnen träffar ett färre antal timmar/vecka t ex idrott, textil, får den elevansvarige i samarbete med elevstödsgruppen planera information och samtal med klassen/elevgruppen under hela tiden. Enstaka elever kan ha en mycket stark relation till personalen i fråga och behöver därför extra stöd. (se krisbearbetningen på sidan 17.)

14 SJÄLVMORD OCH SJÄLVMORDSFÖRSÖK BLAND ELEVER Självmord förekommer i alla åldersgrupper. Den största ökningen av självmord finns i åldersgruppen år. Självmordsförsök och självförvållande skador ökar också. Problematiken blir ännu större om vi lägger till dem som går omkring med självmordstankar. Detta gör att skolpersonal måste vara uppmärksamma på problematiken. Många vuxna är rädda för att väcka tankar på självmord genom att diskutera temat men erfarenheten visar att öppenhet istället minskar risken. Skolan kan i sitt fostrande arbete förmedla värden som fokuserar på vänskap, tillit, öppenhet, m m och genom handlingsprogram arbeta mot mobbning, våld, kriminalitet och annat som skadar ungdomars utveckling och på detta sätt stärka självförtroende och livslust. Reaktioner som självförebråelse och dåligt samvete väcks ofta vid dödsfall men blir vid självmord mycket starka. De elever som behandlat den döde illa får det naturligtvis mycket svårt men även de elever som inte varit direkt inblandade kan känna skuld. Det här är känslor som eleverna behöver få hjälp att tala om. "Kunde jag ha gjort något för att förhindra dödsfallet? Har jag gjort något som kan ha bidragit till dödsfallet?" Tala om dessa frågeställningar i klassen. Ta hjälp av resurspersoner som finns i skolan och utanför. Vid självmordsförsök Sjukvårdens instanser informerar inte lärare om självmordsförsök. Det kan bara eleven själv göra, eller föräldrarna om eleven är minderårig. Om det framkommer rykten om att en elev har försökt ta sitt eget liv, måste elevstödsgruppen samlas och bestämma hur den skall gå vidare. Om en elev anförtror en lärare självmordstankar, måste läraren skaffa hjälp åt eleven att lösa problemen. Gå inte in i en allians med eleven om att hemlighålla tankar eller planer på självmord.

15 Vid självmord Kontakta de anhöriga för att i samråd med dem bestämma vad som skall sägas till de andra eleverna. Ge en faktisk orientering om händelsen, och undvik att spekulera i möjliga motiv. Låt gärna eleverna berätta vad de vet, och låt dem uttrycka vad de känner. Ge gärna en orientering i alla klasser som kände eleven. För övrigt gäller det att följa handlingsprogrammen. Var observant på skuldproblematiken! Om Du upptäcker tendenser till syndabockstänkande ska du diskutera och planera åtgärder med skolledning och elevstödsteamet.

16 ATT TÄNKA PÅ... Handlingsplanerna beskriver det akuta skeendet, men ett sorgearbete kan ta mycket längre tid än vi tror. Vi vet att vuxna människor kan bära på en sorg i flera år och det gäller också barn. Elever med starka upplevelser kan ha koncentrationssvårigheter över ett års tid. Sömnsvårigheter är också vanliga. Andra reaktioner är ledsnad, längtan, skuld och utagerande. Det är viktigt för oss att vara uppmärksamma på dessa reaktioner över en längre tid. Diskutera gärna med vår skolpsykolog eller skolsköterska om du undrar över barnens reaktioner.

17 Vanliga reaktioner till sorg. Ångest Skolsvårigheter Kroppsliga smärtor (magont mm) Sömnrubbningar Ledsenhet, längtan Vrede och beteende som kräver uppmärksamhet Fruktan och protest Apati och förlamande tillstånd Man fortsätter med det man håller på med tillsynes oberörd Regressivt beteende Man undviker kontakt med andra Fantasier Personlighetsförändringar Grubblerier över orsak och mening Skuldkänsla Pessimism inför framtiden

18 RÅD OCH ANVISNINGAR FÖR ETT BRA OMHÄNDER- TAGANDE /enligt Steiner-Ekvik, Skolan och elever i sorg/ Den internationella spädbarnsdödsföreningen har utarbetat ett antal regler för ett bra omhändertagande i en sorgsituation. Det krävs inga övermänniskor för att följa dem, endast medmänniskor. Man skall veta att sorgearbete är en normal och nödvändig process. Man skall vara tillsammans med de sörjande - inte lösa deras problem. Man skall erkänna andras smärta, lära sig att gå in i den och inte försöka avlägsna den. Man skall lyssna till vad de sörjande berättar. Man skall låta dem upprepa sig, gång på gång. Man skall tala så lite som möjligt - och undvika varje försök till tröst som innebär ett förringande av förlusten. Man skall acceptera att alla har sitt eget sätt att sörja - och att ingen sorg är riktig eller felaktig. Ingen är tvungen att rättfärdiga sina känslor. Man skall uppmuntra dem som har en gemensam sorg att dela den med andra om de kan. Man skall erkänna att de sörjande har lidit en förlust. Man skall inte hindra någon från att uttrycka skuldkänslor eller vrede om de behöver det. Man skall hjälpa de sörjande att inse att den döde aldrig kommer tillbaka. Man skall ge de efterlämnade tid att sörja. Man skall tillåta de sörjande att ha verkliga minnen från ett verkligt förhållande till den döde.

19 Man skall erkänna de sörjandes behov av att tala om den de har förlorat. Man skall uppmuntra de sörjande att bearbeta smärtan och visa sina känslor - utan att fördöma. Man skall ge barn tillfälle att delta i sorgeprocessen tillsammans med de vuxna. Man skall komma ihåg att många som erbjuder omedelbart stöd ofta försvinner efter ett tag. Man skall inte låta ett avvisande hindra en från att återkomma med nya erbjudande om hjälp. Man skall uppmuntra de sörjande att leva och älska igen - men inte förrän de känner sig redo för det.

20 Gruppsamtal Vid krisbearbetningssamtal är det viktigt att klarlägga vad som hänt, ge eleverna möjlighet att dela sina reaktioner, berätta för dem att reaktionerna inte är onormala samt att hjälpa dem att stötta varandra. Ett sådant samtal kan ta upp till ett par timmar. Man bör undvika att lägga in pauser om det inte gäller de allra yngsta eleverna. Det är viktigt att ge eleverna all den tid de behöver för att bearbeta reaktioner och känslor. Två lärare leder samtalet tillsammans. Båda lärarna bör vara väl kända för eleverna. Håll klassen avskiljd som grupp. Andra tillfällen till samtal kan erbjudas andra berörda elever. Samtalet struktureras enligt följande: Introduktion Fakta Tankar Reaktioner Information Avslutning På följande sidor följer ett sammandrag ur BARN I KRIS. Det handlar om hur man strukturerar samtalen enligt ovan nämnda punkter.

21 INTRODUKTIONSFAS Under introduktionen betonar läraren att när någon dör drabbas de efterlevande av många tankar, intryck och reaktioner som är viktiga att tala om, eftersom de hjälper oss att förstå bättre. Sådana händelser gör oss ledsna och vi kan känna oss rädda och arga. Genom att tala om det som hänt kan vi bättre förstå hur andra reagerar. Även om det gör ont att prata om det just då, kan det leda till att det gör mindre ont längre fram. Läraren ska också presentera några regler, som är bra att följa. Eleverna ska inte berätta för kamrater eller andra utanför klassrummet vad som upplevts, sagts eller känts. Ingen ska i efterhand kritiseras för något de sagt eller på vilket sätt de reagerat. Var och en ska tala för sig. Ingen talar för någon annan. Ingen är tvingad att yttra sig under samtalet. FAKTAFAS Barnen berättar hur de fick höra talas om dödsfallet, vad de fick veta och på vilket sätt de fick veta det. Alla får på detta sätt en helhetsbild, vilket klarar upp eventuella missförstånd, motverkar ryktesspridning och ger klassen en gemensam plattform. I denna fas märker läraren om några barn är starkare berörda än andra. Man ser vilka som är i behov av extra hjälp och stöd. Före samtalet bör läraren skaffa så mycket information som möjligt om händelseförloppet. Barns stora behov av konkret information underskattas ofta av vuxna. Ställ frågor som Vilken var din första tanke när du fick höra vad som hänt? och/eller Vad var det värsta med det du varit med om? Barn behöver klä sina starka känslor i ord. När de beskriver sina intryck och reaktioner, undvik yttranden som Ja, det är helt normalt. Fråga i stället: Var det någon annan som upplevde detsamma som? eller något liknande. REAKTIONSFAS Nu får ungdomarna berätta om alla sina tankar och reaktioner efter allt de fått veta. Uppmuntra dem att berätta hur de reagerat omedelbart efter olyckan,

22 senare samma dag, under den första natten efteråt och hur de känner det nu. I år 7 kan man ta hjälp av teckningar. Man kan inleda med: Jag ska nu ge er ett papper där ni kan rita något av det ni tänker och känner. Ni bestämmer själva vad ni vill rita. De kan också uttrycka sina tankar i ord. De kan få till uppgift att fullfölja meningar som: Det första jag hörde om olyckan var Det värsta jag upplevde var Jag blir ledsen när jag tänker på Jag önskar att jag kunde ha gjort Ungdomarna kan också stimuleras att läsa berättelser och dikter till sin döda kamrat. INFORMATIONSFAS Nu sammanfattar läraren det barnen berättat och betonar likheter i tankar och reaktioner. Man bör också informera om normala reaktioner vid denna typ av händelser, reaktioner som rädsla, sorg, ångest, ilska, hämndkänslor, skuldkänslor, självförebråelser och koncentrationssvårigheter. Läraren kan vidare uppmuntra till att: tala med sina vänner om det som hänt tala med sina föräldrar skriva dagbok stötta varandra under den närmaste tiden skaffa sig faktaupplysningar om de känner att de behöver det vid behov ta kontakt med någon lärare snabbt komma igång med sina fritidssysselsättningar AVSLUTNINGSFAS Nu går man igenom de saker som tagits upp under samtalet och gör upp planer för den närmaste tiden. Man kan också göra upp om ett eventuellt nytt samtal. Under den närmaste tiden efteråt kan kreativa uttryck som drama- och bildskapande hjälpa ungdomarna att bättre förstå och uttrycka vad som hänt. Under klassrumssamtalen ska lärarna vara observanta på om någon eller några elever är särskilt starkt berörda. De kan kanske behöva extra stöd och hjälp.

23 Ett urval dikter att användas vid gruppsamtal

24 Det händer något Det händer något med naturen när en människa dör Träden som sett oss födas stillnar och förtätas i sin grönska De minns oss i sina årsringar Gräset som böjt sig under våra fötter reser sig segervisst i sin tystnad När en människa dör flyttar hon in i träden och gräset. Därför susar det alltid av liv när vinden går genom träden och får gräset att viska. Peter Curman

25 Det är vackrast när det skymmer. All den kärlek himlen rymmer ligger samlad i ett dunkelt Ijus över jorden över markens hus. Allt är ömhet, allt är smekt av händer. Herren själv utplånar fjärran stränder. Allt är nära, allt är långt ifrån. Allt är givet människan som lån Allt är mitt, och allt skall tagas från mig, inom kort skall allting tagas från mig. Träden, molnen, marken där jag går. Jag skall vandra ensam, utan spår. Pär Lagerkvist

26 Förtvivlan är ett alltför stort ord, men jag vet inte... Ty sorgen är obotlig, den går aldrig över Därav dess styrka, dess bördighet för det som ännu inte förstörts inne i oss Den som inte har sorgen har intet Den som inte har sorgen kan ta sig till med vad som helst! Den som inte har sorgen har aldrig förlorat någonting aldrig ägt någonting Smärtan och försoningen finns inte hos den som aldrig har haft sorgen Och dikten växer bara ur sorgen, ur den sorg som beretts ett rum i glädjens hjuls nav och där klarnat till blick och förlåtfnse. Claes Andersson

27 Någon gång ska vi dö Någon gång ska vi dö du och jag Alla människor ska dö och alla djur och alla träd ska dö och blommorna på marken men inte allihop på samma gång utan då och då så att det knappast märks. Barbro Lindgren

28 Tröst När sorgen kommer, som när natten skymmer i vilda skogen, där en man går vill, vem tror på Ijuset, som i fjärran rymmer, och sken som skymta fram och flämta till? På skämt de glimta och på skämt de flykta, vem tar en lyktman för en man med lykta? Nej, sörja sorgen ut, tills hjärnan domnar i trötthetsdvala, är den tröst vi fått -det är som vandrarn, som går vill och somnar på mossans mjuka dun och sover gott. Och när han vaknar ur den skumma drömmen, ser morgonsolen in i skogens gömmen. Gustaf Fröding

29 Litteraturlista Facklitteratur Dyregrov, Atle: Barn i sorg 1993 HB Elevik: Skolan och elever i sorg 1993 Fahrman: Barn i kris 1993 Np Foster: Barn, död och sorg 1990 (Om barn i sörjande familjer) Np Holm: Julie är död S Gyllenswärd: Stöd för barn i sorg 1997 HB Huntley: Du, barnet och sorgen 1996 HB Jarvatt: Barn som sörjer 1996 HB Jonsson-Hagström: En bro över mörka vatten O Connor: När en anhörig dör 1986 (sorgearbete) Persson: Att möta människor i kris. HB Östersjö: Föräldrar för en utmätt tid 1996 HB Skönlitteratur - Tonår Beckman: Tillträde till festen (flicka med obotlig leukemi) Breen: I randig tröja (mamma sjuk, dör) Holm: Ett hjärta till Maria Håkanson: Stoppa döden (mamma obotlig cancer) Linde: Om livet är dig kärt (självmordstankar) Lowry: Vår sista sommar (storasyster dör) Nilsson: Korpens sång (död vän) Pohl: Jag saknar dig, jag saknar dig (tvillingsyster dör) Skote: Livrädd (självmord) ÖVRIG LITTERATUR FÖR VUXNA Cronström - Beskow, S (1982): Sorgens många ansikten (Natur och Kultur) Cronström - Beskow, S (1988): Samtal om självmord (Tiden) Liljegren, B (1991): Elever i svårigheter (Studentlitteratur) Kübler-Ross, E (1987): Om barn och döden (Natur och Kultur) Jonsson-Hagström: En bro över mörka vatten Stavborgsskolan, mars 2006

30

31

KRISPLAN FÖR ECKERÖ SKOLA 2013-14

KRISPLAN FÖR ECKERÖ SKOLA 2013-14 KRISPLAN FÖR ECKERÖ SKOLA 2013-14 Elev blir svårt skadad A. Ge medicinsk första hjälp! B. Ambulans och polis tillkallas. Lärarkåren underrättas. Lärare stannar hos barnet. C. Föreståndaren samlar stödgruppen.

Läs mer

Handlingsplan för krissituation

Handlingsplan för krissituation PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för krissituation Rostaskolan Oktober 2015 orebro.se/rostaskolan Innehållsförteckning INLEDNING... 2 VIKTIGA TELEFONNUMMER... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Övertorneå kommun. Krisplan. Förskola, grundskola och gymnasieskola

Övertorneå kommun. Krisplan. Förskola, grundskola och gymnasieskola Övertorneå kommun Krisplan Förskola, grundskola och gymnasieskola 2013/2014 1 Innehållsförteckning Förklaringar 3 Stödgrupp vid olycka eller dödsfall 3 Åtgärder vid barns/elevs dödsfall 4 Åtgärder vid

Läs mer

Krisplan för Friskolan Mosaik Reviderad 151029

Krisplan för Friskolan Mosaik Reviderad 151029 Krisplan för Friskolan Mosaik Reviderad 151029 Arbetsplaner Friskolan Mosaik: Arbetsplan för skolverksamheten Arbetsplan för fritidshemsverksamheten Arbetsplan för elevhälsan Likabehandlingsplan samt plan

Läs mer

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola Handlingsplan vid krissituationer Bobygda skola Reviderad 2009-02-23 1 VIKTIGA TELEFONUMMER: Allmänt nödnummer 112 Hälsocentralen Delsbo 0653-714000 Hudiksvalls sjukhus 0650-92000 Sjukvårdsupplysningen

Läs mer

Kris och beredskapsplan

Kris och beredskapsplan Kris och beredskapsplan - för Cultus Gymnasium Reviderad 2014-09-01 En krissituation för skolan är när en händelse inträffar som skolans normala verksamhet och resurser inte är tillräckliga att möta och

Läs mer

Krishantering. Krisgrupp och telefonnummer

Krishantering. Krisgrupp och telefonnummer Krishantering Krisgrupp och telefonnummer Rektor Johann von Gerber: 532 595 01 och 0707-461 020 Biträdande rektor Sarah Stridfeldt: 532 595 11 och 0706-232 946 Biträdande rektor Marianne Hedmar: 532 595

Läs mer

Handlingsplan vid olycka/kris. Stiernhööksgymnasiet. Vt 2014

Handlingsplan vid olycka/kris. Stiernhööksgymnasiet. Vt 2014 Handlingsplan vid olycka/kris Stiernhööksgymnasiet Vt 2014 Upprättad 2013-10-24 Handlingsplan vid olycka/kris Reviderad 2014-03-12 Fel! Bokmärket är inte definierat. Stiernhööksgymnasiet, Rättvik Fel!

Läs mer

Senast reviderad: 2015-10-06 Lokal krishanteringsplan. Arb.telefon 073-280 73 57 Hemtelefon 0565-151 54, 070-691 19 92

Senast reviderad: 2015-10-06 Lokal krishanteringsplan. Arb.telefon 073-280 73 57 Hemtelefon 0565-151 54, 070-691 19 92 Datum 2015-10-06 Senast reviderad: 2015-10-06 Lokal krishanteringsplan Holmesskolan Den lokala krisgruppen består av: Rektor Johan Nilsson Arb.telefon 073-280 73 57 Hemtelefon 0565-151 54, 070-691 19 92

Läs mer

Klöxhultsskolan, Älmhults kommun 2006-09-21 Kristeamet

Klöxhultsskolan, Älmhults kommun 2006-09-21 Kristeamet INLEDNING Alla människor drabbas någon gång av kris. Det händer saker både på och utanför arbetsplatsen. Det kan vara svåra och mindre svåra situationer som uppstår. Mitt inne i en svår och dramatisk händelse

Läs mer

Beredskapsplan för krisstödsgruppen vid. Stallarholmsskolan. Läsåret 2014/15

Beredskapsplan för krisstödsgruppen vid. Stallarholmsskolan. Läsåret 2014/15 Beredskapsplan för krisstödsgruppen vid Läsåret 2014/15 INNEHÅLL INLEDNING sid 3 KRISSTÖDSGRUPPENS MEDLEMMAR sid 4 BEREDSKAPSPLAN: Om elev hastigt avlider eller blir skadad sid 5-6 Personals död sid 7

Läs mer

Krisplan vid dödsfall och olyckor. Reviderad 2013-12-12

Krisplan vid dödsfall och olyckor. Reviderad 2013-12-12 Krisplan vid dödsfall och olyckor Reviderad 2013-12-12 1 Beredskapsplan vid dödsfall och olyckor Död och sorg är ett tema som vi ofta har svårt för att tala om. Samhället och familjestrukturen har gradvis

Läs mer

Krisplan vid dödsfall och olyckor

Krisplan vid dödsfall och olyckor Krisplan vid dödsfall och olyckor 1 Beredskapsplan vid dödsfall och olyckor Död och sorg är ett tema som vi ofta har svårt för att tala om. Samhället och familjestrukturen har gradvis förändrats och därmed

Läs mer

Krisplan för Equmenia Nords läger

Krisplan för Equmenia Nords läger Krisplan för Equmenia Nords läger 1 Innehållsförteckning: 1. Varför en krisplan? 2. Förberedelser innan lägret 3. Vid trafikolycka 4. Vid dödsfall 5. Vid övergrepp 6. Hur man går vidare 7. Vid brand 8.

Läs mer

Krika Bygdeskola Krisberedskapsplan

Krika Bygdeskola Krisberedskapsplan Krika 2005-01-05 Krika Bygdeskola Krisberedskapsplan Handlingsplan för åtgärder checklista - katastrof Krisgruppen samlas (se bilaga 1) Beslut om åtgärd (policy) Information- en person är press och informationsansvarig

Läs mer

Krishanteringsplan för

Krishanteringsplan för Krishanteringsplan för 2015-02-10 Förord I vårt samhälle försöker vi på alla sätt undvika olyckor och kriser. Trots alla ansträngningar som görs vet vi att någon gång händer det som inte går att förutse

Läs mer

Segerstaskolan. Handlingsplan vid kris och katastrof. Läsåret 2011-2012

Segerstaskolan. Handlingsplan vid kris och katastrof. Läsåret 2011-2012 Segerstaskolan Handlingsplan vid kris och katastrof Läsåret 2011-2012 1 Innehållsförteckning Sid. Krisgrupp Segerstaskolan 3 Exempel när krisgruppen samlas. 3 Ansvarsfrågan. 4 Aktuella telefonnummer..

Läs mer

Krisplan Annelundsskolan del 2

Krisplan Annelundsskolan del 2 Bildning Krisplan Annelundsskolan del 2 Fastställd av skolledning och personal Reviderad 2016-02-11 Bildning Christina Larsson 046-73 98 00 Christina.Larsson@kavlinge.se Annelundsskolan Västergatan 15,

Läs mer

Vad gör vi när det svåra händer?

Vad gör vi när det svåra händer? Vad gör vi när det svåra händer? Beredskapsplan vid kris för Ucklums skola 1 Upprättad oktober 2015 Innehållsförteckning Rutin vid akut händelse s.3 Telefonlistor s.4 Krisgrupp ansvarsfördelning s.5 Krisgrupp

Läs mer

Krisplan. Skola, fritids & förskola för nyfikna barn

Krisplan. Skola, fritids & förskola för nyfikna barn Krisplan Skola, fritids & förskola för nyfikna barn 2011/2012 KRISPLAN Innehåll: 1. Telefonlista med angivet ansvarsområde 2. Olycksfall 3. Brand 4. Inbrott, stöld och/eller skadegörelse 5. Allvarlig sjukdom

Läs mer

Om en allvarlig olycka inträffar på eller utanför skolan

Om en allvarlig olycka inträffar på eller utanför skolan Vid varje utflykt utanför skolans område skall rektorn meddelas. En lapp hängas i personalrummet med uppgifter om vilka elev och vuxna som deltar, samt på vilka mobilnummer personalen kan nås. Alla barn/elev

Läs mer

KRISPLAN 2014-2015 Andreasgymnasiet

KRISPLAN 2014-2015 Andreasgymnasiet KRISPLAN 2014-2015 Andreasgymnasiet När personal får besked om en allvarlig händelse ska alltid någon i skolans krisgrupp kontaktas. Krisgruppen bedömer hur händelsen ska hanteras. Utrymningsplaner ska

Läs mer

För Laxå Centralskola

För Laxå Centralskola För Laxå Centralskola Reviderad 2010-06-15 Sverker Lindström Lars Johansson Innehållsförteckning Telefonlista. 3 Handlingsplan vid krissituationer... 4 Elev/Barn avlider hastigt eller blir allvarligt skadad.

Läs mer

RUTINER VID OLYCKSFALL...

RUTINER VID OLYCKSFALL... Senast reviderad 2003-11-21 Krismanual 1 RUTINER VID OLYCKSFALL... 2 2 RUTIN VID PÅGÅENDE INBROTT ELLER SKADEGÖRELSE... 3 3 RUTIN EFTER INBROTT ELLER SKADEGÖRELSE... 4 4 RUTIN VID DÖDSFALL I BARNGRUPPEN

Läs mer

Barn i sorg Hur rustade upplever pedagoger att de är på att bemöta barn i sorg? Maria Ottosson & Linda Werner

Barn i sorg Hur rustade upplever pedagoger att de är på att bemöta barn i sorg? Maria Ottosson & Linda Werner Barn i sorg Hur rustade upplever pedagoger att de är på att bemöta? Maria Ottosson & Linda Werner Examensarbete 10 p Utbildningsvetenskap 41-60 p Lärarprogrammet Institutionen för individ och samhälle

Läs mer

Krisplan 2012/13 För Skiftingehus, Ärstaskolan & Vallby skola. Vår plan för krishantering vid speciella händelser då följer vi denna mall.

Krisplan 2012/13 För Skiftingehus, Ärstaskolan & Vallby skola. Vår plan för krishantering vid speciella händelser då följer vi denna mall. Krisplan 2012/13 För Skiftingehus, Ärstaskolan & Vallby skola Vår plan för krishantering vid speciella händelser då följer vi denna mall. 2012-06-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Krisplan Akuta telefonnummer 2

Läs mer

Krisplan för Trollehöjdskolan

Krisplan för Trollehöjdskolan Krisplan för Trollehöjdskolan Reviderad 14 oktober 2013 av skolkurator May-Gunn Andersson Lilja och skolsköterska Linnéa Dalteg, reviderad 20 november 2015 av skolkoordinator Carina Arthursson 1(11) Innehåll

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk eller dör

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk eller dör Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk eller dör I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom, skada eller död blir situationen för barnen

Läs mer

Handlingsplan vid för Stadsgårdens Utbildningsenhet

Handlingsplan vid för Stadsgårdens Utbildningsenhet Handlingsplan vid för Stadsgårdens Utbildningsenhet Reviderad 2016-04-26 1 Krisgruppen för Stadsgårdens Utbildningsenhet Leder och fattar beslut. Samlas på rektorsexpeditonen. Rektor Christin Lund Ansvarig

Läs mer

När det händer - det som vi inte vill ska hända. Handlingsplan för Krissituationer

När det händer - det som vi inte vill ska hända. Handlingsplan för Krissituationer SINCE 1977 När det händer - det som vi inte vill ska hända Handlingsplan för Krissituationer Läsåret 2013-2014 Grimstaskolan Viktiga telefonnummer Ambulans 112 Brandkår 112 Polis 112 Polis ej akut 114

Läs mer

HANDLINGSPLAN I KRIS OCH KATASTROF

HANDLINGSPLAN I KRIS OCH KATASTROF HANDLINGSPLAN I KRIS OCH KATASTROF FÖR ROSENFELDTSSKOLAN HANDLINGSPLAN I KRIS OCH KATASTROF FÖR TROSSÖOMRÅDET Innehåll: HANDLINGSPLANER VID OLYCKOR OCH DÖDSFALL sida RUTINER FÖR ÖKAD BEREDSKAP VID OLYCKOR

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN. Enhet: Vislandaskolan

KRISHANTERINGSPLAN. Enhet: Vislandaskolan KRISHANTERINGSPLAN Enhet: Vislandaskolan Upprättad och reviderad i samråd med personal ht 2011 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning..2 Aktuella telefonnummer vid olycksfall...3 Att ringa 112...

Läs mer

KRIS OCH KATASTROFPLAN FÖR ASKEBYSKOLAN

KRIS OCH KATASTROFPLAN FÖR ASKEBYSKOLAN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 20150820 KRIS OCH KATASTROFPLAN FÖR Reviderad: 2015-08-18 Alla klasslärare ansvarar för att katastrofpärmens uppgifter är uppdaterade och att den finns tillgänglig SID 2 (14) Innehållsförteckning

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsförvaltningen Rekarnegymnasiet 2014-02-24 1 (6) Krisplan

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsförvaltningen Rekarnegymnasiet 2014-02-24 1 (6) Krisplan Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsförvaltningen Rekarnegymnasiet 2014-02-24 1 (6) Krisplan Sedan 2000-07-01 gäller en ny lag, AFS 1999:7, för första hjälpen och krisstöd som stadgar att

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID KRISER SOM BERÖR ELEVER OCH PERSONAL

HANDLINGSPLAN VID KRISER SOM BERÖR ELEVER OCH PERSONAL HANDLINGSPLAN VID KRISER SOM BERÖR ELEVER OCH PERSONAL Denna krisplan ska genomgås med personalen årligen och finnas tillgänglig i lärarrummet. Rektor och minst en annan i personalen ska ha en uppdaterad

Läs mer

Innehållsförteckning. Kris- och katastrofplan. Läsår 2014/2015 SSP Svenska skolan i Paris 9 rue Médéric 750 17 Paris +33146223105 +33683818420

Innehållsförteckning. Kris- och katastrofplan. Läsår 2014/2015 SSP Svenska skolan i Paris 9 rue Médéric 750 17 Paris +33146223105 +33683818420 Kris- och katastrofplan Läsår 2014/2015 SSP Svenska skolan i Paris 9 rue Médéric 750 17 Paris +33146223105 +33683818420 Ett psykiskt kristillstånd är när man befinner sig i en livssituation där ens tidigare

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Jönåkers skola Förskoleklass Grundskola Fritidshem 2013/14 Vi Lyckas tillsammans! Syftet med planen är: Syftet är att skydda elever mot diskriminering och

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

Krisplan för Gråboskolan

Krisplan för Gråboskolan 1 (14) 2016-02-24 Krisplan för Gråboskolan Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE 621 81 Visby Telefon +46 (0) 498 26 34 06 E-post regiongotland@gotland.se Bankgiro 339 8328 Postgiro 18 97 50 3 Org.

Läs mer

2005/06. Något svårt har hänt KRISPLAN. Uddevalla Gymnasieskola Östrabo 1

2005/06. Något svårt har hänt KRISPLAN. Uddevalla Gymnasieskola Östrabo 1 2005/06 Något svårt har hänt KRISPLAN Uddevalla Gymnasieskola Östrabo 1 KRISGRUPP ÖSTRABO 1 - LÄSÅRET 05-06 Namn Tfn nr, arb Rektor Bengt Åhlander 69 74 17 Rektor Marianne Örtengren 69 69 41 Skolkurator

Läs mer

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Innehåll: 1. Introduktion 2. Vem gör vad i säkerhetsarbetet 3. Att förebygga trakasserier, hot och våld 4. Riskbedömning vid möten 5. Vad ni kan/bör göra

Läs mer

När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron!

När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron! När livet gör oss illa Mitt i vardagen inträffar händelser som vänder upp och ned på tillvaron! Om sorg Att mista en livskamrat, en förälder, ett barn eller en nära vän är en av livets mest omvälvande

Läs mer

Mariebergsskolans årliga Likabehandlingsplan

Mariebergsskolans årliga Likabehandlingsplan Mariebergsskolans årliga Likabehandlingsplan 2009-09-23 Mariebergsskolans vision och uppdrag Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. Uppdraget

Läs mer

Kris- och beredskapsplan

Kris- och beredskapsplan Kris- och beredskapsplan Uppsävjaskolan Uppsala reviderad 2009-04-01 2010-03-22 2011-01-01 2013-01-12 2015-06-30 Uppsävjaskolan 2004-05-10 Innehåll Telefonlista... 3 Allmänna råd vid kris- eller katastrofsituation

Läs mer

Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet

Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet Innehållsförteckning 2 Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet 3 Ansvar 3 Vid tänkbara hot 3 Agera i en akut situation 3 När den akuta situationen

Läs mer

Stödgruppens viktigaste funktion är: att stödja och handleda personalen i krissituationer.

Stödgruppens viktigaste funktion är: att stödja och handleda personalen i krissituationer. Handlingsplan för krissituationer När ett barn drabbas av en olycka eller ett dödsfall påverkar det inte bara det enskilda barnet starkt utan också dess omgivning. I sådana situationer ska vi ha en beredskap

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet.

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på. 1 Innehåll Skolans policy och förebyggande arbete... 3 Allmänna rutiner och instruktioner vid hot- och våldssituationer på.... 4 Vid kännedom

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund

Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund VÅR VISION Fokus på Framtiden Kunskap och Kreativitet är våra ledstjärnor Trivsel och Trygghet ger arbetsglädje Detta kompendium

Läs mer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Tove Bylund Grenklo, PhD, beteendevetare 20 februari 2015 Tove Bylund Grenklo Oundvikligt Dödsfallet (förlusten) och sorgen Påverkbart

Läs mer

Krisplan Handlingsplan för arbete vid traumasituationer; beredskap, larmning, samverkan, informationshämtning/givning, insatser och uppföljning.

Krisplan Handlingsplan för arbete vid traumasituationer; beredskap, larmning, samverkan, informationshämtning/givning, insatser och uppföljning. Roslagen Education AB Carl Wahren Gymnasium Krisplan Handlingsplan för arbete vid traumasituationer; beredskap, larmning, samverkan, informationshämtning/givning, insatser och uppföljning. Rektor Carl

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN FÖR 11/12. Alsike skola Knivsta

KRISHANTERINGSPLAN FÖR 11/12. Alsike skola Knivsta KRISHANTERINGSPLAN FÖR 11/12 Alsike skola Knivsta Handlingsplan för särskilda insatser i samband med större allvarliga kriser för enskild, grupp eller hela skolan Innehållsförteckning: sid 1 Telefonnummer

Läs mer

Stoby skolas LIKABEHANDLINGSPLAN

Stoby skolas LIKABEHANDLINGSPLAN Stoby Skola Område 2 Läreda Hässleholm 070620 Stoby skolas bilagor till LIKABEHANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Innehållsförteckning LIKABEHANDLINGSPLAN... 1 MOT KRÄNKANDE BEHANDLING... 1... 1...

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

HANDLINGSPLAN för. Innehåll: VIKTIGA TELEFONNUMMER sid 2 OLYCKSFALL 3 VÅLD OCH HOT 4 BRAND 5 BOMBHOT 6 DÖDSFALL 7 MASSMEDIA I SKOLAN 8

HANDLINGSPLAN för. Innehåll: VIKTIGA TELEFONNUMMER sid 2 OLYCKSFALL 3 VÅLD OCH HOT 4 BRAND 5 BOMBHOT 6 DÖDSFALL 7 MASSMEDIA I SKOLAN 8 FREDRIKA BREMERSKOLAN HANDLINGSPLAN för Innehåll: VIKTIGA TELEFONNUMMER sid 2 OLYCKSFALL 3 VÅLD OCH HOT 4 BRAND 5 BOMBHOT 6 DÖDSFALL 7 MASSMEDIA I SKOLAN 8 SAMLINGSPLATS VID UTRYMNING: Erika Merika Utanför

Läs mer

Beredskapsplan 2011-2012. version 6

Beredskapsplan 2011-2012. version 6 Beredskapsplan 2011-2012 version 6 INLEDNING...3 Akutväskan innehåll...3 BEREDSKASGRUPPEN PÅ LEMSHAGA AKADEMI -2012...4 Viktiga telefonnummer...4 HANDLINGSPLAN/PERSONALÅTGÄRDER VID KRISUTVECKLANDE HÄNDELSER...5

Läs mer

Likabehandlingsplan för Gribbylunds kommunala F-9 skola

Likabehandlingsplan för Gribbylunds kommunala F-9 skola Likabehandlingsplan för Gribbylunds kommunala F-9 skola Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever, lag (2006:67), innebär att diskriminering på grund av kön,

Läs mer

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola Likabehandlingsplan Linblommans förskola Vision: Ingen i förskolan ska ställas utan säkert, tydligt och aktivt skydd. Det ska därför bedrivas ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra och motverka

Läs mer

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström Inledning Vid Kramforsskolan skall det råda nolltolerans

Läs mer

Näsums skola och skolbarnomsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Näsums skola och skolbarnomsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Näsums skola Ingrid Andersson, 0456-82 27 30 Ingrid.andersson@bromolla.se TJÄNSTESKRIVELSE 1(11) Näsums skola och skolbarnomsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Strömsholms skolas Lilla likabehandlingsplan

Strömsholms skolas Lilla likabehandlingsplan Strömsholms skolas Lilla likabehandlingsplan Mitt fina namn: Klass: Läsåret 2014/2015 1 Innehållsförteckning Melodi: Blinka lilla stjärna där... 3 FN... 4 KRÄNKNING ÄR... 5 MOBBING ÄR... 6 DISKRIMINERING

Läs mer

The National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) Protocol: Intervjuguide

The National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) Protocol: Intervjuguide The National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) Protocol: Intervjuguide This Swedish version is based on the English version available on the NICHD Protocol website (www.nichdprotocol.com).

Läs mer

!!!! Version skall verifieras! Sista version? KRISHANTERINGSPLAN FÖR VARBERG SIM. Inledning

!!!! Version skall verifieras! Sista version? KRISHANTERINGSPLAN FÖR VARBERG SIM. Inledning Version skall verifieras Sista version? Inledning KRISHANTERINGSPLAN FÖR VARBERG SIM I en idrottsförening kan diverse situationer inträffa där man snabbt måste ha en strikt plan för åtgärder som ska följas.

Läs mer

Handlingsplan kränkande särbehandling mobbning

Handlingsplan kränkande särbehandling mobbning Handlingsplan kränkande särbehandling mobbning MÅLSÄTTNING: På Krika Bygdeskola har vi ett arbetsklimat, där varje enskild individ blir synlig. Om det uppstår problem är det viktigt att vi kan hantera

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009 Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:29 Får vi vara trygga? En undersökande studie om elevers uppfattning om kränkande handlingar under lektioner i idrott och hälsa Jonas Bergdahl

Läs mer

KRISPLAN. Mariestad januari 2004 Reviderad oktober 2010

KRISPLAN. Mariestad januari 2004 Reviderad oktober 2010 KRISPLAN Mariestad januari 2004 Reviderad oktober 2010 FÖRORD Ibland händer det. Kanske när vi minst väntar det. Kanske när vi är som mest oförberedda. Vad kan vi göra åt det? Ingen kan säkert veta när

Läs mer

Plan mot hot och våld. Vittra Väsby

Plan mot hot och våld. Vittra Väsby Plan mot hot och våld Vittra Väsby 2011-2012 Mål: - Att alla i skolan tar personligt ansvar och agerar förebilder utifrån Vittras värdegrund i alla situationer. - Att förskolan och skolan är trygga platser

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkestaskolan 2015-2016 1 Innehåll Diskrimineringslagen och skollagen... 3 Definitioner av nyckelbegrepp... 3 Handlingsplikt och krav på aktiva åtgärder...

Läs mer

KRISPLAN HANDLINGSPLAN FÖR KRISHANTERING NORGÅRDENSKOLAN F-9. Alla elever och vårdnadshavare skall informeras om vår krisplan.

KRISPLAN HANDLINGSPLAN FÖR KRISHANTERING NORGÅRDENSKOLAN F-9. Alla elever och vårdnadshavare skall informeras om vår krisplan. BARN OCH UTBILDNING Läsåret 08/09 KRISPLAN HANDLINGSPLAN FÖR KRISHANTERING NORGÅRDENSKOLAN F-9 Alla elever och vårdnadshavare skall informeras om vår krisplan. Krisplanen skall utvärderas i slutet av varje

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2011-2012 Definition av likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sävsjö Kristna Skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande

Läs mer

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 Reviderad 2009-09-30 av rwk Sidan 1 av 23 Innehållsförteckning HANDLINGSPLAN - AMT...3 Åtgärdstrappan en handlingsplan

Läs mer

Skolområde Gymnasieskola/Vuxenutbildning läsåret 2015/16 Milnergymnasiet

Skolområde Gymnasieskola/Vuxenutbildning läsåret 2015/16 Milnergymnasiet BEREDSKAPSPLAN FÖR KRISSITUATIONER. Inledning. I alla skolor inträffar någon gång ett dödsfall på grund av svår sjukdom, självmord eller olyckshändelse. Det kan vara en elev, lärare eller annan personal

Läs mer

Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva)

Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva) Min värld Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva) Gramse, Mallo och mamma Gramse är ganska liten med långa öron och bor i en skog i landet Hittapou. Gramse brukar vara lila men byter färg ibland,

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Årlig plan för lika behandling

Årlig plan för lika behandling Årlig plan för lika behandling Ålberga förskola Nyköpings kommun 2012-2013 Postadress Ålberga förskola Mossvägen 2-4 61190 Ålberga Telefon 0155-72265 sida Innehållsförteckning 1 1. Inledning och syfte

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling Ålidhemsskolan 2009-08-20 Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling INLEDNING Vid Ålidhemsskolan ska det råda nolltolerans mot all diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus Vilka rättigheter har barn och ungdomar på sjukhus? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. För dig som är barn

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus 10 Jag har rätt till respekt Relationer, närhet och trygghet Barn skall bemötas med takt och förståelse och deras integritet

Läs mer

Vår plan utarbetas i samarbete mellan skola, elever och föräldrar.

Vår plan utarbetas i samarbete mellan skola, elever och föräldrar. KVISTBERGSSKOLAN Plan för skolans arbete mot diskriminering, trakasserier, mobbning och annan kränkande behandling (direkt underställd Likabehandlingsplan Torsby kommuns skolor) Läsåret 2013/2014 Fastställd

Läs mer

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna.

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna. Hur mår du idag? Namn Ålder Datum Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild av ditt nuvarande sinnestillstånd. Vi vill alltså att du skall försöka gradera hur du mått under de senaste tre

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. ( nedan kallad Pkbd) vid. Lunds skola Fritidshem, 13/14. Vår policy. Mål. Vision

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. ( nedan kallad Pkbd) vid. Lunds skola Fritidshem, 13/14. Vår policy. Mål. Vision Plan mot kränkande behandling och diskriminering ( nedan kallad Pkbd) vid Lunds skola Fritidshem, 13/14 Planen antogs i november 2013 och gäller i ett år. Vår policy Vi på Lunds skola bygger vår verksamhet

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET

PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET 2009-200 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 MÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR LÄSÅRET 09/0... 4 METODER...5 Ansvarsområden:...5...

Läs mer

Kris och Trauma hos barn och unga

Kris och Trauma hos barn och unga Kris och Trauma hos barn och unga Lovisa Bonerfält lovisa.bonerfalt@orebroll.se Olika typer av kriser Livskriser Sorg Traumatiska kriser Kris och trauma hos barn och unga Hur reagerar barn i kris? Hur

Läs mer

Förskolans plan mot kränkande behandling och

Förskolans plan mot kränkande behandling och Förskolechef BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Förskolechef Ann-Charlotte Nilsson Mångfald och jämställdhetsgruppen 2014-09-29 1 (6) Förskolans plan

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN

HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN RESURSSKOLAN Arbetsgivaren skall tillse att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka arbetet bedrivs, och att arbetstagaren upplyses om de

Läs mer

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN Till dig som förälder/annan vuxen Inom Barn- och ungdomshabiliteringen ser vi det som viktigt att barnen och ungdomarna får vara delaktiga så mycket som möjligt

Läs mer

Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017

Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017 Datum: 2015-12-28 Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017 Innehåll: 1. Inledning 2. Likabehandlingsplanens syfte 3. Definitioner 4.

Läs mer

Vår lokala Likabehandlingsplan 2014. Albäcksskolan

Vår lokala Likabehandlingsplan 2014. Albäcksskolan Vår lokala Likabehandlingsplan 2014 Albäcksskolan Vi på Albäcksskolan främjar likabehandling genom främjande och förebyggande arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Ditt

Läs mer

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01 PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 995-5- PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Namn... Datum... Avsikten med detta formulär är att ge

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero.

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Reviderad 150427 Nulägesbeskrivning utifrån elevenkät dec 14 samt antalet inrapporterade rapporter

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KFUM GÖTEBORG DÅ BARN MISSTÄNKS FARA ILLA

HANDLINGSPLAN FÖR KFUM GÖTEBORG DÅ BARN MISSTÄNKS FARA ILLA HANDLINGSPLAN FÖR KFUM GÖTEBORG DÅ BARN MISSTÄNKS FARA ILLA Innehållsförteckning 1. Handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar 2. Handlingsplan vid misstanke om sexuella övergrepp där

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

TRYGGHETSPLAN GREBO SKOLA 2015-2016

TRYGGHETSPLAN GREBO SKOLA 2015-2016 TRYGGHETSPLAN GREBO SKOLA 2015-2016 Likabehandlingsplan FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De är utrustade med förnuft och samvete

Läs mer