Ett Oskarshamn - Kristdalabygden Minnesanteckningar från dialogsamtal om fiber, NTO-lokalen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett Oskarshamn - Kristdalabygden Minnesanteckningar från dialogsamtal om fiber, NTO-lokalen 2014-03-24"

Transkript

1 Ett Oskarshamn - Kristdalabygden Minnesanteckningar från dialogsamtal om fiber, NTO-lokalen Introduktion Kristdalabygdens fiberförening har bjudit in lokala politiker och länsstyrelsen till dialogsamtal om fiber. Krister Örnfjäder (S), Malin Sjölander (M), Leif Larsson (C) och Mattias Karlsson (FP) samt Lillemor Jonsén från länsstyrelsen. Åke hälsar de ca 80 besökarna, varav 69 registrerade sig på Ett Oskarshamn-projektets aktivitetslista, välkomna och panelen tar plats på scenen. Åke berättar att det i dagsläget är 470 hushåll som är intresserade av fiber i Kristdalabygden. Länsstyrelsen Lillemor Jonsén arbetar med Landsbygdsprogrammet som bygger på EU-beslut. Det kommer ett nytt landsbygdsprogram och det kommer att vara skillnader mot förra programmet. När det gäller bredband så kommer man att jämföra ansökningarna med varandra och poängsätta dem. Länsstyrelsen arbetar med de lokala kriterierna och man väntar på de nationella kriterierna. I slutet av 2014 väntas ett beslut och man beräknar kunna starta under Länsstyrelsen vet idag inte hur mycket pengar som man väntas få. EU har ett mål att till 2020 så ska alla ha tillgång till 30 Mbit. I Sverige är målen 90 % och i Kalmar län så är målet 100 %. I hela riket är tillgången idag 50 % och i Kalmar län så är det 30 % varav landsbygden ligger på runt en 1 %. Projektstöd i länet var 38 miljoner från och det totala stödet var 80 miljoner. Medelkostnaden är 110 kr per meter. Krister Örnfjäder (S) Krister berättar att det kommer att bli mindre pengar i det kommande Landsbygdsprogrammet och alla pengar där ska inte gå till bredband. S anser att regeringen bör tillföra pengar för utbyggnaden enligt en teknikstrategi. Alla ska ha tillgång till mobiltelefoni och mobilt bredband. Varje kommun ska ha en lokal strategi för en lokal utbyggnad. Alla fasta bostäder ska enkelt kunna få bredband. Staten bör stå för leverans till den kommunala servicen och därefter så bör fastigheterna kunna följa efter. Malin Sjölander (M) M tycker att alla ska kunna bo var man vill. De vill att 9 av 10 hushåll ska kunna få bredband till 2020 och siffran kan uppgå till 99 % för alla vill inte ha det. Att bygga bredband till hela Kalmar län kostar 1 miljard kronor. M tycker att de är för dåliga på att stötta landsbygden. Vi är för inriktade på storstäder som Stockholm. Bredband är inte en ideologisk fråga utan om att alla måste få berätta sin historia. Parallellt med bidrag så bör man kunna utöka ROTavdraget så att man kan söka för mer än bara på den egna tomten.

2 Leif Larsson (C) Leif har jobbat med detta i 20 år och har varit kommunalråd i Vimmerby. För 10 år sedan var vi bäst i landet, nu är vi sämst. Telia Skanova lovade för 10 år sedan att jobba vidare med utvecklingen vilket alltså inte gjorts. Leif har varit med och tagit fram regionens it-strategi och tycker att vi Kristdalabor borde ställa högre krav på kommunen att ta fram en strategi. Leif är lite förvånad över att man inte kan starta projekt innan man fått pengar, det borde vara att man inte har avslutat projektet. Leif är övertygad om att fiber är det man ska satsa på men det kräver mycket ideell tid. Leif tycker att det är viktigt att vi jobbar på och att partierna som jobbar för valet i år. Service, företagande och boende i hela landet, kräver bredband i hela landet. Mattias Karlsson (FP) Mattias sitter i kommunstyrelsen sedan två mandatperioder och har sett hur otroligt sakta allting går. I nya områden i Oskarshamn lades tidigare inte ner en kabel för fiber när man grävde ner elledningar och avlopp för det skulle tas ett beslut trots att entreprenören erbjöd sig att lägga ner det. Idag lägger man ner tomma kabelrör på en del ställen men inte överallt trots att det grävs hela tiden. I Kråkelund så görs just nu ett projekt där man lägger ner VA och fiberkabel samtidigt. I dagsläget saknas 2-3 miljoner och projektet har då sökt pengar från kommunen som borgenär. Det är sådana saker som är viktiga och att man då får nobben trots att man lagt ner massor med ideell tid är inte kul och absolut inte hållbart. Telia Öppen fiber är intresserade av att gräva fiber i Kristdala samhälle om de får en anslutning på 60 % men Åke har inte hört hur mycket det kan komma att kosta. Senast han hörde något var i januari. Leif tycker att Kristdalabygden bör hålla ihop arbetet och att ta kontakt med en lokal bank. Malin har tittat runt lite på hur andra samhällen har gjort och det hon ser är att ju större kontroll man har över det egna projektet desto bättre och billigare är det. Många projekt har haft en bank i ryggen och då klarat sig på halva kostnaden. Sten Thunberg anser att vi behöver både fiber och bättre mobiltäckning för att kunna klara av utvecklingen men han är rädd att många kommer att backa ur om kostnaden ska uppgå till kr. Om år och tittar tillbaka så kommer vi att tycka att 2014 är stenålder. Malin tar upp några siffror där det framgår att kommunerna ska stå för de stora pengarna som ska finansiera bredbandet. Även bredbandsbolagen och privatpersoner ska stå för en del. Kalmar län är generellt för dåliga på att söka EU-bidrag. Kristers råd till Oskarshamn är att starta ett eget bolag för att bygga fiber. Oskarshamns Energi är redan igång och bygger främst hos Byggebo och inne i stadskärnan. Mattias är missnöjd med att kommunen hela tiden misslyckas med detta men det finns ju möjlighet att ändra på utvecklingen i höst. Oskarshamns Energi verkar inte i Kristdala utan här finns E.ON.

3 Sten Thunberg menar på att detta är väldigt svårt, det är svårt med finansiering och svårt att veta vad vi ska göra. Vi behöver politikernas hjälp med detta för att vi ska kunna fortsätta att utveckla och för att våra barn och barnbarn ska kunna bo här. Malin tycker att infrastruktur är väldigt viktigt: vägar, gatlampor, elnät etc. är viktigt, lika viktigt som it-frågorna. Malin lovar att ta ett större ansvar och skärpa sig gällande frågan. Börje bor i glesbygd i Hultsfreds kommun är väldigt intresserad av samhällsfrågor. Han tycker att det är viktigt att samhället tar ansvar för it-infrastrukturen. Han betalar inte för vägar, vatten, avlopp etc. utan han betalar en anslutningsavgift och det tycker han borde gälla även för fiber. Leif säger att vi har väldigt mycket att jobba med. Intresset i samhället är mycket viktigt för att kommunen ska veta att intresse finns. Vivi Aldebert arbetar inom kommunen med gamla människor och hur ska de kunna hantera denna utveckling. På Nyhem har en utrustning installerats för att kunna lyssna på musik från kyrkan men det fungerar inte då fiber inte finns. Malin tycker att man måste respektera att det finns generationer som inte kan hantera den nya tekniken. Leif tycker att man ska sätta människan före tekniken. Åke påpekar att även skolan behöver fiber för att kunna få speciallärare på distans och vara uppkopplade mot världen och Leif håller med. Krister framhäver att S pratar om att 100 % ska ha tillgång till fiber, inte 90 %. PTS ska fortfarande ha ansvar för kopparnätet som ville montera ner det. Kopparnätet får inte plockas ner förrän det finns fullgoda alternativ. Det kan inte ersättas av en teknik som inte fungerar som den ska vilket redan har hänt. Sven Joelsson framför att EU-pengar och kommunen inte hör ihop. Astrid Lindgrens Hembygd och Kustlandet är en del av kommunen men sedan de satt in pengar där så bryr de sig inte om det. Oskarshamns kommun har ingen landsbygdsutvecklare som skulle kunna arbeta för att få fram bidrag från EU, varför inte? Mattias svarar att det är klart att kommunen borde kunna gå in som borgenär för att ge utvecklingen en skjuts. Landsbygden måste utvecklas för att kommunen ska nå sitt mål med invånare år Kommunen borde hjälpa till att lyfta hela kommunen. Mats Ström menar att det saknas en strategi från kommunen för att vi då ska undvika att hamna i situationen som i Kråkelund där de behöver en borgenär för 2-3 miljoner kronor för att ro projektet i land. Leif säger att Regionförbundet har arbetat med en plan men kommunerna måste göra egna planer och strategier.

4 Olle Hollertz lyfter frågan om det finns någon nationell strategi gällande NSA som kommer allt närmare med fiber då Internet styrs mycket av Facebook, Google och Twitter. Krister svarar att regeringen har uppdraget att hantera detta. Gunnar Malmberg har stuga i Bråbo men som inte bor i kommunen lyfter frågan om man inte kan använda mervärdespengarna till detta för att utveckla hela kommunen samt varför det inte är flera lokala politiker representerade. Åke tar på dig detta då inbjudan skickades till distriktet. Malin har pratat med Västerviks landsbygdsutvecklare Lotti Jilsmo om vad som är viktigt i Västervik. Lotti hade tittat närmare på Säffle kommun som hade satt upp en bra strategi för bredbandsutbyggnaden. Malin anser att en kommun som har framtidstro ska ha en bredbandsstrategi precis som att man har en VA-plan, en plan för bostadsbyggande etc. Ove Larsson tycker att det läggs mycket pengar i kommunen på en massa onödigt. 80 miljoner kronor har lagts på konsultarvoden samtidigt som 50 miljoner kronor ska sparas inom äldreomsorgen. Det går ett tåg från Oskarshamn till Berga varje dag med 5-10 personer samtidigt som det går bussar under samma tider. Kommunen har spelat bort en massa pengar på börsen. Byggebo har också matats med pengar under många år och för dessa pengar hade vi kunna bygga två fibernät. Tommy Skoog berättar att det finns flera lokalpolitiker i lokalen och tar upp ett exempel. Mönsterås kommun har avsatt 10 miljoner per år för att satsa på bredbandet. Där betalar fastigheterna 100 kr per månad. Mattias anser att vi måste börja tänka på vad det är vi vill göra idag. När det gäller mervärdespengarna så ska de användas för utveckling och i detta fall så fyller bredbandet kriterierna men kommunen väljer att lägga pengarna på andra projekt. Leif säger att det inte är meningen att man ska ställa bredband mot t.ex. tågtrafik utan båda är viktiga men man får utvärdera dem men båda är lika viktiga. Marijan Francic vill ha löften från politikerna om att de ska skicka pengar till Lillemor och att Lillemor skickar pengar till Åke och fiberföreningen. Slutord: Mattias har tagit till sig mycket av det som sagts här ikväll. S har styrt kommunen i 90 år och vill vi ha en förändring och en utveckling så är det dags att tänka om. Krister anser att alla ska ha tillgång till mobil telefoni och mobilt bredband. Man ska skapa ett lokalt program och en lokal strategi för att få bredband. Det är synd att Kristdalaborna

5 inte ännu fått gehör för detta trots en fråga på fullmäktige för två månader sedan. S kommer att leverera det som de sagt här oavsett om de vinner eller inte. Malin tror att kvällens nyckelord är tillsammans. Vi måste göra detta tillsammans. Det är ingen som löser detta på egen hand. M vill att 90 % ska ha tillgång till 100 Mbit och att 99 % skulle kunna få det är inte heller omöjligt. Tiden mot 2020 tickar och vi ska sätta krav på kommunen. Som lokalpatriot så vill Malin att Västervik ska må bra men för att Västervik ska må bra så måste kommunerna runt om kring må bra, hela Kalmar län måste må bra. Leif är övertygad om att frågan om bredband måste drivas underifrån. I Kristdala är engagemanget stort vilket märks då lokalen är fullsatt. Han tycker att vi ska ta armkrok med kommunen och driva detta framåt. Kommunen, staten och privatpersoner kan gå in med pengar. Han är mycket missnöjd med att Landsbygdsprogrammet bara får 500 miljoner för hela landet när bara Kalmar län kräver 1 miljard kronor. Lillemor tycker att det är bra med eldsjälar men kommunen måste vara med på banan. Åke vill att ju flera vi är som är engagerade i fiberföreningen desto bättre kommer styrelsen att kunna jobba vidare med detta. Den 7 april är det stämma i fiberföreningen och alla medlemmar är välkomna till. Vid pennan Annicka Gunnarsson, projektledare Kontakt: eller annicka.gunnarsson@kristdala.se

Landsbygdsprogrammet 2007-2013

Landsbygdsprogrammet 2007-2013 Landsbygdsprogrammet 2007-2013 Utveckling av bredband via Landsbygdsprogrammet Definition av bredband enligt Landbygdsförordningen: IT-infrastruktur med hög överföringshastighet (Gäller mobilt, ADSL och

Läs mer

Framtidssäkert bredband - en förutsättning för landsbygdsutveckling

Framtidssäkert bredband - en förutsättning för landsbygdsutveckling Framtidssäkert bredband - en förutsättning för landsbygdsutveckling Erik Evestam, LRF Västra Sverige Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Fler, mer, oftare... 89% hade tillgång till internet hemma 83% har tillgång

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:86 av Anette Åkesson m.fl. (M) Kommunikation i hela landet ökad fiberutbyggnad och bättre mobiltäckning

Motion till riksdagen 2015/16:86 av Anette Åkesson m.fl. (M) Kommunikation i hela landet ökad fiberutbyggnad och bättre mobiltäckning Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:86 av Anette Åkesson m.fl. (M) Kommunikation i hela landet ökad fiberutbyggnad och bättre mobiltäckning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig

Läs mer

Anteckningar vid möte med Oskarshamns kommun och Kristdalas föreningsliv

Anteckningar vid möte med Oskarshamns kommun och Kristdalas föreningsliv Kristdala Samhällsförening Anteckningar vid möte med Oskarshamns kommun och Kristdalas föreningsliv Tid 2010-12-14 18:30 Plats NTO-lokalen Inledning Ordförande i Samhällsföreningen Mats Ström hälsar alla

Läs mer

Befolkning med tillgång till fiber

Befolkning med tillgång till fiber Bredband Vision och Beslut Målet är att uppfylla Regeringens vision om 90% av befolkningen bör ha tillgång till minst 100 Mbit/s senast 2020 dvs fiber... -> 2020, statliga pengar 3.25 miljarder, 113 (!)

Läs mer

Nu är det dags att bli medlem! Torestorps Fiber. Ekonomisk Förening. Nu bygger vi fibernät i Torestorp. Har du råd att stå utanför?

Nu är det dags att bli medlem! Torestorps Fiber. Ekonomisk Förening. Nu bygger vi fibernät i Torestorp. Har du råd att stå utanför? Nu är det dags att bli medlem! Torestorps Fiber Ekonomisk Förening Nu bygger vi fibernät i Torestorp. Har du råd att stå utanför? Bli medlem i Torestorps Fiber Ekonomisk Förening idag och visa därmed ditt

Läs mer

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén ARBETSGÅNG BYALAG Sammanställd av Cecilia Sjödén Tips för att komma igång Prata med folk! Kontakta kommunen! Bilda förening! Värva medlemmar! Sök projektstöd! Fiberföreningen hur gör man? Bestäm område,

Läs mer

Datum: 2014-08-18. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2014-08-18. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2014-08-18 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Allmän bakgrund till Bredbandsstrategi Storfors kommun. Betydelsen av IT, Internet och bredband för utvecklingen av ett hållbart samhälle

Läs mer

Riktlinje för bredband

Riktlinje för bredband STYRDOKUMENT Sida 1(8) Riktlinje för bredband Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd Nämnd, datum, Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2 Innehållsförteckning 1. Syfte och

Läs mer

Bredband via fiber. Du hänger väl med... ...när fibern kommer till Råby. haka på. Till lägre kostnad!

Bredband via fiber. Du hänger väl med... ...när fibern kommer till Råby. haka på. Till lägre kostnad! Bredband via fiber Du hänger väl med......när fibern kommer till Råby I Nyköpings centralort levererar det kommunala bolaget Gästabudstaden fibernät till bostäder och företag. Nu pågår även en utbyggnad

Läs mer

Informationsmöte Västanvik 2013-09-05

Informationsmöte Västanvik 2013-09-05 Informationsmöte Västanvik 2013-09-05 Torsby kommuns bredbandsstrategi Regeringens mål för år 2020 är att 90 % av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100Mbit/s. Kommunfullmäktige

Läs mer

STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN

STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2012-06-25 Mönsterås Kommuns strategi för elektronisk kommunikation Mönsterås Kommun vill verka för att kommunens

Läs mer

Byalag och Bredband. En fråga om samverkan på många plan

Byalag och Bredband. En fråga om samverkan på många plan Byalag och Bredband En fråga om samverkan på många plan Bredband till alla Det övergripande syftet med den svenska bredbandspolitiken har varit att Sverige som första land ska bli ett informationssamhälle

Läs mer

Arbetsgruppens presentation 2014-01-26

Arbetsgruppens presentation 2014-01-26 Arbetsgruppens presentation 2014-01-26 1.Kommunalt vatten och avlopp? 2.Mobilt bredband, affärsmodell och kostnader 3.Anslutningar och teknik 4.Handlingsplan Kommunalt vatten och avlopp? JESSICA RYTTER

Läs mer

Vi satsar på Öppet Stadsnät i Segmon!

Vi satsar på Öppet Stadsnät i Segmon! Vi satsar på Öppet Stadsnät i Segmon! Vilka är vi? En grupp människor som sedan ett par år tillbaka arbetat för en levande landsbygd i Segmon. En landsbygd som klarar framtidens krav Består av 4 olika

Läs mer

Välkomna till Tynderö Byfibers medlemsmöte/informationsmöte. Söndagen den 31 maj kl. 10.30, Tynderö bygdegård.

Välkomna till Tynderö Byfibers medlemsmöte/informationsmöte. Söndagen den 31 maj kl. 10.30, Tynderö bygdegård. Välkomna till Tynderö Byfibers medlemsmöte/informationsmöte. Söndagen den 31 maj kl. 10.30, Tynderö bygdegård. Program: 1. Information om fiberprojektet, vad har hänt sedan vi träffades senast (17 mars).

Läs mer

TILLSAMMANS BYGGER VI FIBER FÖR BREDBAND, TV OCH TELEFONI

TILLSAMMANS BYGGER VI FIBER FÖR BREDBAND, TV OCH TELEFONI TILLSAMMANS BYGGER VI FIBER FÖR BREDBAND, TV OCH TELEFONI 264 hushåll i Diö säger Ja till fiber! - För oss är valet enkelt vi längtar efter att få in uppkoppling via fiber. Att försöka spå om framtiden

Läs mer

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun Datum 2014-09-18 Mottagare: KS Bredbandsstrategi för Filipstads kommun FILIPSTADS KOMMUN Tel vx: 0590 611 00 Org.nr: 212000-1876 Box 303 Fax: 0590 615 99 Internet: www.filipstad.se 682 27 FILIPSTAD E-post:

Läs mer

Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde. VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20

Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde. VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20 Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20 Bakgrund KKP Fiber Henrik Samuelsson, initiativtagare Får tilldelat

Läs mer

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén ARBETSGÅNG BYALAG Sammanställd av Cecilia Sjödén Tips för att komma igång Prata med folk! Kontakta kommunen! Bilda förening! Värva medlemmar! Sök projektstöd! Fiberföreningen hur gör man? Bestäm område,

Läs mer

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2015-10-08 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Denna bredbandsstrategi är en revidering av förgående bredbandsstrategi antagen av kommunstyrelsen 2014-09-18. Allmän bakgrund till

Läs mer

Mokällan Fiber

Mokällan Fiber Mokällan Fiber 2015-10-04 Historik 2012 juni 2014 Intresseanmälan och förstudie av fiberutbyggnad Läckeby Rockneby med flera byar. 2014-06-26 Konstituerande stämma Mokällan Fiber Ekonomisk Förening. Juli

Läs mer

Problemställning och förbättringsförslag 2014-05-15

Problemställning och förbättringsförslag 2014-05-15 FEMSJÖ FÄRGARYDS FIBERFÖRENING Problemställning och förbättringsförslag 2014-05-15 Mikael Nykvist, Johnny Andersson, Ulrik Bertilsson Nuvarande status Femsjö Färgaryds Fiberförening Ekonomisk förening

Läs mer

Bredband Gotland. sockenmodellen. Version 2011-05-10

Bredband Gotland. sockenmodellen. Version 2011-05-10 Bredband Gotland sockenmodellen Version 2011-05-10 Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i

Läs mer

Agenda. Information från Rackens fiberförening. Information från Arvika Kommun. Frågor. Anders Johansson. Ola Nilsson

Agenda. Information från Rackens fiberförening. Information från Arvika Kommun. Frågor. Anders Johansson. Ola Nilsson Agenda Information från Rackens fiberförening Anders Johansson Information från Arvika Kommun Ola Nilsson Frågor Rackens fiberförening Interimsstyrelse bildad 9 april Anders Johansson, Rackstad Lennart

Läs mer

Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass!

Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass! Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass! År 2015 bör 40 procent av alla ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s (nu 49%) Alla hushåll och företag bör ha goda möjligheter

Läs mer

Bredband till Fler - Bredbandsutbyggnad 2016-2020. Möte med Landsbygdsrådet i Vännäs den 3 februari 2016

Bredband till Fler - Bredbandsutbyggnad 2016-2020. Möte med Landsbygdsrådet i Vännäs den 3 februari 2016 Bredband till Fler - Bredbandsutbyggnad 2016-2020 Möte med Landsbygdsrådet i Vännäs den 3 februari 2016 Vilka är vi? Roger Fagerdal Bredbandsstrateg IT-kontoret Vännäs kommun Mikael Larsson Projektledare

Läs mer

Bolmsö fibergrupp HÅRINGE SKEDA HORN KYRKBYN PERSTORP SJÖALT ÖSTERÅS HOV HJÄRTSTORP NÄSET BOLLSTA LIDA TJUST BAKAREBO HUSABY TORP

Bolmsö fibergrupp HÅRINGE SKEDA HORN KYRKBYN PERSTORP SJÖALT ÖSTERÅS HOV HJÄRTSTORP NÄSET BOLLSTA LIDA TJUST BAKAREBO HUSABY TORP www.bolmso.se Bolmsö fibergrupp Februari 2014 startades en studiecirkel för att utreda möjligheten till bredband, telefon och TV via fiber på Bolmsö Gruppen har samlat in fakta för att kunna ge en aktuell

Läs mer

Hela landsbygden ska med!

Hela landsbygden ska med! Hela landsbygden ska med! När elen drogs in i stugorna på 50-talet var det ingen som kunde förutse hur mycket den kan användas till...... och idag vet vi att nya tjänster och användningsområden är på väg!

Läs mer

Bredband Gotland - Sockenmodellen

Bredband Gotland - Sockenmodellen Bredband Gotland - Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i de områden där de stora kommersiella

Läs mer

Bredband i Surahammars kommun. Länsstyrelsen i Västmanlands län Informationsträff i Virsbo 2012-10-15

Bredband i Surahammars kommun. Länsstyrelsen i Västmanlands län Informationsträff i Virsbo 2012-10-15 Bredband i Surahammars kommun Länsstyrelsen i Västmanlands län Informationsträff i Virsbo 2012-10-15 PTS Bredbandskartläggning Post- och telestyrelsen genomför varje år kartläggning av hushållens och arbetsställens

Läs mer

Styrelsen KKP Fiber Ek.förening

Styrelsen KKP Fiber Ek.förening Välkomna! Bakgrund Henrik Samuelsson, initiativtagare Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Första mötet 7 juli 2015: projekt KKP Fiber 20 sept bildas KKP Fiber Ek Förening Styrelsen KKP Fiber Ek.förening Henrik

Läs mer

Bredband Katrineholm

Bredband Katrineholm Bredband Katrineholm Katrineholm, Vision, Varumärke - Bredband I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling för liv, lärande och företagsamhet Sveriges Lustgård handlar mycket

Läs mer

It i människans tjänst - en digital agenda för Sverige

It i människans tjänst - en digital agenda för Sverige It i människans tjänst - en digital agenda för Sverige Vision Västra Götaland det goda livet Gemensam vision för utvecklingen i Västra Götaland. Har tagits fram i samarbete med bland andra kommunerna i

Läs mer

VARFÖR ÄR REGIONALT SAMARBETE EN SÅ VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR ETT STADSNÄT

VARFÖR ÄR REGIONALT SAMARBETE EN SÅ VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR ETT STADSNÄT VARFÖR ÄR REGIONALT SAMARBETE EN SÅ VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR ETT STADSNÄT ERFARENHETER UR VERKLIGHETEN CHRISTER LANNESTAM SSNF Svenska Stadsnätsföreningen Swedish Urban Network Association www.ssnf.org

Läs mer

INFORMATION FRÅN ÖRNSKÖLDSVIKS KOMMUN. Bredband via fiber. - framtidens kommunikation

INFORMATION FRÅN ÖRNSKÖLDSVIKS KOMMUN. Bredband via fiber. - framtidens kommunikation INFORMATION FRÅN ÖRNSKÖLDSVIKS KOMMUN Bredband via fiber - framtidens kommunikation Byanätssamverkan i Örnsköldsviks kommun - för morgondagens samhälle År 2020 har 90 % av alla hushåll och företag tillgång

Läs mer

Bredband Varför fiber?

Bredband Varför fiber? Bredband Varför fiber? Status när projektet började 19 av 30 telestationer utbyggda med ADSL (7 357 abonnenter, orangea och blå fält i kartan) Ett antal av dessa 7 357 abonnenter kan ej få ADSL p.g.a.

Läs mer

Tillsammans bygger vi en levande landsbygd. fiber för framtiden

Tillsammans bygger vi en levande landsbygd. fiber för framtiden Tillsammans bygger vi en levande landsbygd fiber för framtiden Den digitala infrastrukturen lika viktig som vägar, vatten och elnät Teknikskifte framtidens kommunikation En allt viktigare del av samhällets

Läs mer

Fiber i Bråbacka (?) 2014-11-29

Fiber i Bråbacka (?) 2014-11-29 Fiber i Bråbacka (?) 2014-11-29 Agenda Syfte och mål Varför fiber? Erbjudande och krav från Tibro Energi Vilka tjänster finns att köpa Principer för förläggning Vem gör vad? Projekt FIBER I BRÅBACKA Tidplan

Läs mer

Gemensam utbyggnad på landsbygden av FIBER FÖR BREDBAND, TV OCH TELEFONI

Gemensam utbyggnad på landsbygden av FIBER FÖR BREDBAND, TV OCH TELEFONI Gemensam utbyggnad på landsbygden av FIBER FÖR BREDBAND, TV OCH TELEFONI Landsbygden ska leva och utvecklas Därför behövs moderna bredbandslösningar Bra kommunikationer är en förutsättning för en levande

Läs mer

TV, telefon och Internet mm via fiber Du hänger

TV, telefon och Internet mm via fiber Du hänger TV, telefon och Internet mm via fiber Du hänger väl med......när fibern kommer till Torsvi www.torsvifiber.se Nu pågår förberedelser för utbyggnad av fiber i Torsvi. Just nu inventerar vi vilka som vill

Läs mer

NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten

NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten ÄGARE IT Norrbotten AB ägs av Norrbottens 14 kommuner Arvidsjaur, Arjeplog, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix,

Läs mer

Regeringens bredbandsstrategi

Regeringens bredbandsstrategi Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass! År 2015 bör 40 procent av alla ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s (nu 53%) Alla hushåll och företag bör ha goda möjligheter

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 9 1(5) BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 2015-02-23, 13 Sammanfattning Denna bredbandsstrategi gäller fram till 2020 och redovisar Timrå kommuns

Läs mer

Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband

Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband Vad kan kommunen göra? Post- och telestyrelsen Varför är bredband viktigt för kommunen? Bredband behövs för företagande, arbete, utbildning och

Läs mer

Varaslättens Bredband Ekonomisk Förening

Varaslättens Bredband Ekonomisk Förening Varaslättens Bredband Ekonomisk Förening Några stolpar FIBER ÄR FRAMTIDEN Idag finns det inga hastighetsbegränsningar BILLIGARE TJÄNSTER TV/Bredband/Telefon blir billigare ATTRAKTIVARE FASTIGHET Fastighetens

Läs mer

Möte om fiber i Jäderfors enbart för icke medlemmar samt alla boende öster om Järbovägen husen nr 520-620 (Gäller ej boende i byn)

Möte om fiber i Jäderfors enbart för icke medlemmar samt alla boende öster om Järbovägen husen nr 520-620 (Gäller ej boende i byn) Möte om fiber i Jäderfors enbart för icke medlemmar samt alla boende öster om Järbovägen husen nr 520-620 (Gäller ej boende i byn) Som läget är nu är intresset för fiber jättestort i stora delar av Jäderfors.

Läs mer

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät PROCESSBESKRIVNING BYALAG Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät Bredband i hela Sverige Målet för bredbandspolitiken är att Sverige ska ha bredband i världsklass. För att kunna realisera

Läs mer

Byanät för bredband i världsklass. Erfarenheter från seminarier för byalag, kommuner och länsstyrelser 2011-2012

Byanät för bredband i världsklass. Erfarenheter från seminarier för byalag, kommuner och länsstyrelser 2011-2012 Byanät för bredband i världsklass Erfarenheter från seminarier för byalag, kommuner och länsstyrelser 2011-2012 1 Erfarenheter (1) Behovet av en samlad information och stöd är stort hos de boende på landsbygden.

Läs mer

Regionalt arbete med bredband i Västra Götaland

Regionalt arbete med bredband i Västra Götaland Regionalt arbete med bredband i Västra Götaland Kontrollstation för regional bredbandsstrategi Presentation på fiberföreningsmässa 17 mars 2018 Eric Åkerlund Regional bredbandskoordinator UBit, Utveckling

Läs mer

Dialogmöte. Älghult 2014 06 03

Dialogmöte. Älghult 2014 06 03 2014-06-24 Dialogmöte Älghult 2014 06 03 1. Välkomna Presentation av deltagare: PO Ekelund, kommunchef Magda Gyllenfjell, ny projektledare Annie Öhman, planerare/utvecklare Anders Svensson, ekonomi och

Läs mer

Sammanträdesdatum. 2010-12-20 Sida 26(33) Eva Engström (c), Ingemar Karlsson (fp) och Kew Nordqvist (mp) föreslår i en gemensam motion:

Sammanträdesdatum. 2010-12-20 Sida 26(33) Eva Engström (c), Ingemar Karlsson (fp) och Kew Nordqvist (mp) föreslår i en gemensam motion: m- SAMMANTRÄDES PROTOKOLL TRANAs KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN 2010-12-20 Sida 26(33) 201 Dm 449/10 Svar på fungerande Internet för alla i Tranås kommun Inledning Eva Engström (c), Ingemar Karlsson (fp) och Kew

Läs mer

Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad. Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad

Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad. Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Innehållsförteckning Bakgrund 3 Nationella, regionala och kommunala bredbandsstrategier 3 Nulägesbeskrivning 4 Nuvarande

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. BAKGRUND Om kartläggningen En skriftlig rapport skickades till Näringsdepartementet den 28:e

Läs mer

Motion om att ta fram en kommunal bredbandsstrategi, en lokal digital agenda

Motion om att ta fram en kommunal bredbandsstrategi, en lokal digital agenda SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 2~F: s 19 (27) Sammanträdesdatum '~l:, \DLING ~.;r? 2013-02-07 16 201:::~ 42 Dnr 2011/289 Motion om att ta fram en kommunal bredbandsstrategi, en lokal digital agenda

Läs mer

Bredbandsprogram för Uppsala kommun

Bredbandsprogram för Uppsala kommun Bredbandsprogram 2018-2025 för Uppsala kommun Ett aktiverande styrdokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2018-06-11. Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Bredbandsprogram 2018-2025 för

Läs mer

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun 2016-03-22 Bredbandsstrategi för Filipstads kommun 1. Inledning Filipstads kommuns bredbandsstrategi syftar till att uppnå de övergripande nationella målen i Regeringens bredbandsstrategi samt målen i

Läs mer

Plats Sammanträdesrum Magistern, Storgatan 35B, Kalmar

Plats Sammanträdesrum Magistern, Storgatan 35B, Kalmar Tid Fredag den 14 juni kl. 09:30-11:00 Plats Sammanträdesrum Magistern, Storgatan 35B, Kalmar Omfattning 12-19 Beslutande Kennert Artebrandt Karin Hjort Liserott Ross (V) Christina Fosnes (M) Michael Ländin

Läs mer

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Innehåll 1. Förord... 3 2. Bakgrund... 3 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5. Strategi... 5 6. Finansiering... 6 7. Analys och överväganden... 6 8. Förslag till principer

Läs mer

Bredbandstrategi 2.1 Västra Götalands län. Bredband där du bor, verkar och vistas

Bredbandstrategi 2.1 Västra Götalands län. Bredband där du bor, verkar och vistas Bredbandsstrategi 2.1 Västra Götalands län, rev 2018-05-21 1 (16) Bredbandstrategi 2.1 Västra Götalands län Bredband där du bor, verkar och vistas Bredbandssamordning i Västra Götaland Hur vi når bredbandsmålen

Läs mer

Tillsammans bygger vi en levande landsbygd. fiber för framtiden

Tillsammans bygger vi en levande landsbygd. fiber för framtiden Tillsammans bygger vi en levande landsbygd fiber för framtiden Den digitala infrastrukturen lika viktig som vägar, vatten och elnät En allt viktigare del av samhällets infrastruktur är snabba och säkra

Läs mer

Bredbandsstrategi 2016

Bredbandsstrategi 2016 Bredbandsstrategi 2016 1 Inledning Tillgång till bredband, fiber för datakommunikation, är en strategisk utvecklingsfråga. Kommunens och nationens mål är att 90 procent av hushållen och företagen ska ha

Läs mer

Ett fibernät... KOS Fiber ek. förening. så mycket mer än bara data och internet. Information från

Ett fibernät... KOS Fiber ek. förening. så mycket mer än bara data och internet. Information från Ett fibernät... så mycket mer än bara data och internet Information från KOS Fiber ek. förening Varför vill vi bygga fibernät i Okome, Köinge och Ätrafors? TELEFONI Fibern läggs ned i marken och är därför

Läs mer

Telia fortsätter att ersätta delar av det fasta telenätet med modernare teknik, och vi miljardsatsar i Sverige!

Telia fortsätter att ersätta delar av det fasta telenätet med modernare teknik, och vi miljardsatsar i Sverige! 1 Telia fortsätter att ersätta delar av det fasta telenätet med modernare teknik, och vi miljardsatsar i Sverige! Björn Berg Informationsansvarig/informationschef, TeliaSonera Fast telefoni ersätts med

Läs mer

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad Dnr: 341-5076-14 Dnr: 341-5076-14 Handlingsplan för bredbandsutbyggnad Tillgång till bredband och internet är en förutsättning för ekonomisk, hållbar och social utveckling. Västernorrlands handlingsplan

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte med Bergs fiberförening 16 november 2014 Eric Åkerlund UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 ADSL - Koppar Telestation

Läs mer

Bredband i Surahammars kommun. Maarit Nurkkala Länsstyrelsen i Västmanlands län Informationsträff i Virsbo 2012-10-15

Bredband i Surahammars kommun. Maarit Nurkkala Länsstyrelsen i Västmanlands län Informationsträff i Virsbo 2012-10-15 Bredband i Surahammars kommun Maarit Nurkkala Länsstyrelsen i Västmanlands län Informationsträff i Virsbo 2012-10-15 PTS Bredbandskartläggning Post- och telestyrelsen genomför varje år kartläggning av

Läs mer

Plan för bredbandsutbyggnaden

Plan för bredbandsutbyggnaden Plan för bredbandsutbyggnaden i Botkyrka Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:104 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om snabbt bredband via optisk fiber i Hamburgsund

Välkommen till informationsmöte om snabbt bredband via optisk fiber i Hamburgsund Tillsammans med Hamburgsunds Köpmannaförening och Hamburgsunds Samhällsförening Välkommen till informationsmöte om snabbt bredband via optisk fiber i Hamburgsund Dator Gateway/ Router TV Telefon Dagens

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2016 Jens Ingman Om kartläggningen Ett årligt

Läs mer

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär.

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär. Fiber är en bredbandslösning som erbjuder bäst prestanda idag och i framtiden. Fiber är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar såsom åska och har näst intill obegränsad kapacitet. Här kan du

Läs mer

Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun.

Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Fiber för bredband Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor på större orter. Det är livskvalitet. Ludvika framtidens, tillväxtens

Läs mer

Strategi. för arbete med. utbyggnad. av bredband. på landsbygd. och. i orter. Älmhults kommun

Strategi. för arbete med. utbyggnad. av bredband. på landsbygd. och. i orter. Älmhults kommun Dokumentsdatum 1 (6) Strategi för arbete med utbyggnad av bredband på landsbygd och i orter i Älmhults kommun Dokumentsdatum 2 (6) Policy för utbyggnad av bredband på landsbygd och i orter Utgångspunkt

Läs mer

Informationsmöte om Bredband med fiberoptik. Stavsjö 2 oktober 2011

Informationsmöte om Bredband med fiberoptik. Stavsjö 2 oktober 2011 Informationsmöte om Bredband med fiberoptik Stavsjö 2 oktober 2011 Bredband i Stavsjö 2012? Bredbandsutvecklingen i Södermanland och vad händer för dem som inte är med? Jacqueline Hellsten, verksamhetsledare,

Läs mer

BREDBANDSGUIDEN. En vägledning för kommuner

BREDBANDSGUIDEN. En vägledning för kommuner BREDBANDSGUIDEN En vägledning för kommuner Den fullständiga versionen av Bredbandsguiden kan du hämta på: www.bredbandivarldsklass.se 2 Bredband behövs för att möta nya samhällsutmaningar Sverige och andra

Läs mer

Sammanfattning infomöte

Sammanfattning infomöte Sammanfattning infomöte Den 9 juni kl 19.00 var alla vikabor inbjudna av Vika Byaråd till informationsmöte i Vika bygdegård om förutsättningarna för Vikaborna att bli uppkopplade med fiber. Efter genomgång

Läs mer

Strategi för bredband OSKARSHAMNS KOMMUN

Strategi för bredband OSKARSHAMNS KOMMUN 1 (7) Strategi för bredband OSKARSHAMNS KOMMUN Postadress Besöksadress Växel Hemsida Kommunens e-post adress Box 706 Varvsgatan 8 Tel 0491-880 00 www.oskarshamn.se kommunen@oskarshamn.se 572 28 Oskarshamn

Läs mer

Vi bygger fiber till dig i sommar!

Vi bygger fiber till dig i sommar! Vi bygger fiber till dig i sommar! Vi kan med glädje meddela att vi under 2016 kommer bygga fiber där du har din fastighet och erbjuder dig att beställa. Ljusnet bjuder in till ett uppstartsmöte där vi

Läs mer

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA FRÅN FÖRSTA KONTAKT TILL ANSLUTNING

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA FRÅN FÖRSTA KONTAKT TILL ANSLUTNING FRÅN FÖRSTA KONTAKT TILL ANSLUTNING VI FIRAR BREDBAND TILL ALLA 5000 kr + Månadsavgift på 150 kr 1. Intresseanmälan Villaägaren anmäler intresse via formulär på bredbandnu.se 2. Område & prisbild Villaägaren

Läs mer

Bredbandsstrategi Burlövs kommun

Bredbandsstrategi Burlövs kommun 1/5 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2018:9 DIARIENUMMER KS/2018:459-005 Bredbandsstrategi 2018 2022 Burlövs kommun Strategisk inriktning för bredbandsutbyggnaden i Burlövs kommun Burlöv är en kommun i stark tillväxt

Läs mer

88% 79% 38% Det ska vara enkelt att förverkliga sina drömmar ambitioner och idéer i Sörmland

88% 79% 38% Det ska vara enkelt att förverkliga sina drömmar ambitioner och idéer i Sörmland Det ska vara enkelt att förverkliga sina drömmar ambitioner och idéer i Sörmland De digitala tjänsterna blir allt mer betydelsefulla i våra liv. Därmed är det viktigt att Sörmland har en vision om hur

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland PTS utbildningsdag för kommunala bredbandssamordnare 5 mars 2018 Eric Åkerlund Regional bredbandskoordinator UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan

Läs mer

Diskussion angående prioritering och kostnader.

Diskussion angående prioritering och kostnader. Diskussion angående prioritering och kostnader. Fram tills vi har fått en offert och bestämt oss för att börja fiberdragning så är kostnaderna enligt sidan medlemmar på hemsidan. Innan vi fattar ett beslut

Läs mer

Välkomna till möte om Bredband 500-1000 Mbit. Samfälligheten Seraljen

Välkomna till möte om Bredband 500-1000 Mbit. Samfälligheten Seraljen Välkomna till möte om Bredband 500-1000 Mbit Samfälligheten Seraljen Projektgruppen Från Seraljen Imran Bukhari (191) Babis Karassavas (115) Leif Warbrandt (101) Från Ownit Kjell Lindqvist (Telenor Sverige)

Läs mer

Bredband i Skinnskattebergs kommun. Magnus Nyrén Länsstyrelsen i Västmanlands län Informationsträff 2012-11-20

Bredband i Skinnskattebergs kommun. Magnus Nyrén Länsstyrelsen i Västmanlands län Informationsträff 2012-11-20 Bredband i Skinnskattebergs kommun Magnus Nyrén Länsstyrelsen i Västmanlands län Informationsträff 2012-11-20 PTS Bredbandskartläggning Post- och telestyrelsen genomför varje år kartläggning av hushållens

Läs mer

Norra Båven Rockelstad Fiber Ekonomisk Förening www.helgestafiber.se

Norra Båven Rockelstad Fiber Ekonomisk Förening www.helgestafiber.se Viktig information från: Norra Båven Rockelstad Fiber ekonomisk förening kallas Helgesta Fiber Den här informationen riktar sig till alla som har en fastighet belägen i det område där Norra Båven Rockelstad

Läs mer

Tillgänglighet till bredband. Camilla Nyroos PTS, Konsumentmarknadsavdelningen 13 april 2011

Tillgänglighet till bredband. Camilla Nyroos PTS, Konsumentmarknadsavdelningen 13 april 2011 Tillgänglighet till bredband Camilla Nyroos PTS, Konsumentmarknadsavdelningen 13 april 2011 Disposition Regeringens bredbandsstrategi PTS Bredbandskartläggning bredbandstäckning i Sverige och Kalmar i

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2018 Jens Ingman BAKGRUND Om kartläggningen En

Läs mer

Välkommen Till STORMÖTE. Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening

Välkommen Till STORMÖTE. Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Välkommen Till STORMÖTE Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Var och När? Församlingshemmet i Amnehärad Måndag 18 februari 2013 kl. 18.30 Vi

Läs mer

Bredband i Sala kommun. Magnus Nyrén Länsstyrelsen i Västmanlands län Informationsträff i Vrenninge 2012-11-13

Bredband i Sala kommun. Magnus Nyrén Länsstyrelsen i Västmanlands län Informationsträff i Vrenninge 2012-11-13 Bredband i Sala kommun Magnus Nyrén Länsstyrelsen i Västmanlands län Informationsträff i Vrenninge 2012-11-13 PTS Bredbandskartläggning Post- och telestyrelsen genomför varje år kartläggning av hushållens

Läs mer

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske.

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske. Vanliga frågor Anslutning 1. Ska ni gräva på min tomt eller gör jag det själv? Om det finns behov av grävning så gör vi det. Grävning och återställning ingår i kampanjerbjudandet. Finns det tomrör som

Läs mer

Dialogmöte. Åseda 2014 06 04

Dialogmöte. Åseda 2014 06 04 2014-06-24 Dialogmöte Åseda 2014 06 04 1. Välkomna Presentation av deltagare: PO Ekelund, kommunchef Magda Gyllenfjell, ny projektledare Annie Öhman, planerare/utvecklare Lars Gunnar Serell, ansvarig för

Läs mer

FIBER. Nu startar arbetet med vårt fibernät. Läs igenom informationen, eventuella frågor besvaras av:

FIBER. Nu startar arbetet med vårt fibernät. Läs igenom informationen, eventuella frågor besvaras av: FIBER Nu startar arbetet med vårt fibernät. Läs igenom informationen, eventuella frågor besvaras av: Göran Södergren Vallavägen 328 08-7778787 070-5180443 goran.sodergren@gmail.com Krister Björne Vallavägen

Läs mer

Hej! Välkomna till Länghem Landsbygd Fiber Årsmöte 2014

Hej! Välkomna till Länghem Landsbygd Fiber Årsmöte 2014 Hej! Välkomna till Länghem Landsbygd Fiber Årsmöte 2014 Länghem Landsbygd Fiber - Information om projektet - Agenda Presentation Bredband via fiber, hur fungerar det Tätorten Kostar det något? Tjänster,

Läs mer

BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND

BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND Fibernät med EU-stöd Fibernät Tillgång till bredband och Internet är idag lika självklart som tillgång till elektricitet och

Läs mer

Avsiktsförklaring mellan Eskilstuna kommun och Telia Sverige AB och Länsstyrelsen i Södermanlands län och Regionförbundet Sörmland

Avsiktsförklaring mellan Eskilstuna kommun och Telia Sverige AB och Länsstyrelsen i Södermanlands län och Regionförbundet Sörmland Kommunstyrelsen 2017-05-22 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2017: 375 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (3) Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring mellan Eskilstuna kommun och Telia Sverige AB

Läs mer

Info 28/12 fiber i Kallbygden. Vilka är vi och vad gör en fiberförening?

Info 28/12 fiber i Kallbygden. Vilka är vi och vad gör en fiberförening? Info 28/12 fiber i Kallbygden Vilka är vi och vad gör en fiberförening? Aktiva i föreningen Styrelsens ledamöter Mats Åhlund ordf Anki Helander sekr Jimmy Davidsson kassör Joe Edh Magnus Hyttmo Suppleanter

Läs mer

Bredband i Västra Götaland

Bredband i Västra Götaland Bredband i Västra Götaland Möte FyrBoDal 8 oktober 2014 Eric Åkerlund UBit, Utveckling av Bredband och IT-infrastruktur Bredbandssamverkan Västra Götaland Page 1 ADSL - Koppar Telestation Koppar Fiber

Läs mer

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA. Du kan vara med och påverka vilka områden vi bygger ut först... + Månadsavgift på 150 kr

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA. Du kan vara med och påverka vilka områden vi bygger ut först... + Månadsavgift på 150 kr VI FIRAR BREDBAND TILL ALLA 5000 kr + Månadsavgift på 150 kr Nu bygger vi fibernät! Du kan vara med och påverka vilka områden vi bygger ut först... Ronneby Miljö & Teknik och Karlshamn Energi har tecknat

Läs mer

Uppsala kommun Bredbandsprogram

Uppsala kommun Bredbandsprogram Uppsala kommun Bredbandsprogram 2013 2020 Stora möjligheter att bygga ut bredband Uppsala kommun strävar efter att infrastruktur för elektronisk kommunikation ska vara öppen och leverantörsoberoende samt

Läs mer