DOM Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DOM 2012-03-19 Stockholm"

Transkript

1 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel DOM Stockholm Mål nr M ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, miljödomstolen, dom i mål nr M , se bilaga A KLAGANDE Cementa AB, Box Degerhamn Ombud: Advokat Ingela Malmborg och jur. kand Mathias Lindquist Box Malmö MOTPART Länsstyrelsen i Kalmar län Kalmar SAKEN Tillstånd till drift av anläggning för tillverkning av cement och cementklinker m.m. på fastigheten Degerhamn 4:1 i Mörbylånga kommun, Kalmar län; uppskjutna frågor MARK- OCH MILJÖÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT Mark- och miljööverdomstolen ändrar miljödomstolens dom på så sätt att villkor 19 får följande lydelse. 19. För utsläpp av kvicksilver till luft ska Naturvårdsverkets föreskrifter (2002:28) om avfallsförbränning tillämpas, dock med utsläppsgränsvärdet 0,02 mg/nm 3. Dok.Id Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid Box Stockholm Birger Jarls Torg måndag fredag 09:00-15:00 E-post: svea.avd6@dom.se

2 2 SVEA HOVRÄTT DOM M Mark- och miljööverdomstolen YRKANDEN I MARK- OCH MILJÖÖVERDOMSTOLEN Cementa AB (bolaget) har i första hand yrkat att villkor 19 ska ges följande lydelse: 19. Utsläppet av kvicksilver i utgående rökgaser får inte överstiga 0,03 mg/m³ ntg vid 10 % O 2 vid varje periodisk mätning. I andra hand har bolaget yrkat att villkor 19 ska ges följande lydelse. 19. Utsläppet av kvicksilver i utgående rökgaser får inte överstiga 9 kg per år. Om utsläppen överstiger 9 kg ska bolaget vidta åtgärder i syfte att överskridandet inte ska upprepas. Bolaget ska inom sex veckor eller den tid som tillsynsmyndigheten medger, redovisa vilka åtgärder, användning av bränslen och råvaror samt styrning av process och kontroller som avses vidtas för att innehålla villkoret. Undantag från kravet kan medges av tillsynsmyndigheten om det inträffar händelser i driften som medfört att bolaget genom interna åtgärder inte rimligen kunnat påverka resultatet. Länsstyrelsen i Kalmar län (länsstyrelsen) har bestritt bifall till såväl bolagets första- som andrahandsyrkande. Länsstyrelsen har istället yrkat att villkoret skrivs på följande sätt. 19. Utsläppet av kvicksilver i utgående rökgaser får inte överskrida 6 kg per år. Om utsläppen överstiger 6 kg ska bolaget vidta åtgärder i syfte att överskridandet inte ska upprepas. Bolaget ska inom sex veckor eller den tid som tillsynsmyndigheten medger, redovisa vilka åtgärder, användning av bränslen och råvaror samt styrning av process, och kontroller som avses vidtas för att innehålla villkoret. Undantag från kravet kan medges av tillsynsmyndigheten om det inträffar händelser i driften som medfört att bolaget genom interna åtgärder inte rimligen kunnat påverka resultatet. UTREDNINGEN I MARK- OCH MILJÖÖVERDOMSTOLEN Parterna har i allt väsentligt åberopat samma omständigheter som vid miljödomstolen och därutöver anfört bl.a. följande. Bolaget har på eget initiativ fastställt ett haltbaserat villkorsvärde när såväl länsstyrelsen som bolaget yrkat att villkorsvärdet ska föreskrivas som mängdbaserat på årsbasis. Bolaget har inte någon principiell invändning mot ett haltbaserat villkor.

3 3 SVEA HOVRÄTT DOM M Mark- och miljööverdomstolen har konstaterat att ytterligare åtgärder för att minska kvicksilverutsläppen inte är rimliga det bör därför finnas en större marginal i ett villkorsvärde eftersom bolaget, trots normal aktsamhet och omsorg, inte kan garantera att ett utsläppsvärde om 0,01 mg/m³ innehålls vid varje periodisk mätning. Det av bolaget i första hand yrkade haltvärdet, 0,03 mg/m³, utgår från de förutsättningar som redovisas i Naturvårdsverkets föreskrifter, NFS 2002:28. Bolagets yrkade ändring av villkoret ska beaktas i ljuset av att kvicksilver redan är föremål för reglering genom P.1 i Mark- och miljööverdomstolens dom 6 februari 2009 i mål nr M Villkor 6 i miljödomstolens deldom den 12 juni 2007 i förevarande mål Det föreskrivna utsläppsgränsvärdet i bilaga 2.1 till Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2002:28 Det överklagade villkoret skulle utgöra den fjärde regleringen avseende kvicksilver för bolaget att beakta vid framställning av cement och cementklinker. Effekterna av regleringarna måste beaktas sammantaget ur ett miljöbelastningsperspektiv. Enligt domskälen ska villkoret gälla som gränsvärde. Ett gränsvärde ska enligt propositionen förutsätta en viss säkerhetsmarginal eftersom ett överskridande av villkorsvärdet i sig kan utgöra en straffbar handling. Till överklagandet har bolaget gett in en bilaga med uppmätta halter av kvicksilver i rökgaser från ugnarna under åren Diagrammet visar att utsläppen av kvicksilver med bred marginal understiger utsläppsgränsvärdet om 0,05 mg/m³ i Naturvårdsverkets föreskrifter. Underlaget visar också att bolaget inte kan garantera att ett utsläppsvärde om 0,01 mg/m³ innehålls vid varje periodisk mätning. Det av miljödomstolen satta värdet 0,01 mg/m³ är alltså inte en acceptabel säkerhetsmarginal i förhållande till de kvicksilverhalter som bolaget uppmätt i rökgaserna under den senaste tioårsperioden.

4 4 SVEA HOVRÄTT DOM M Mark- och miljööverdomstolen Bolagets andrahandsyrkande är istället ett mängdbaserat villkorsvärde, att utsläppet av kvicksilver i utgående rökgaser som riktvärde inte får överstiga 9 kg per år. Det bör vara ett riktvärde eftersom det är först vid 16 kg kvicksilver per år som en tillräcklig säkerhetsmarginal uppnås för att ett villkor som gränsvärde kan accepteras. Bolaget kan godta den av länsstyrelsen föreslagna utformningen av villkoret, med ändringen att mängden kvicksilver per år inte får överstiga 9 kg. Länsstyrelsen har inte tagit hänsyn till att tillståndsgiven mängd cement som tillverkas vid anläggningen är ton per år. Länsstyrelsens föreslagna mängd, 6 kg kvicksilver per år, korresponderar inte med tillståndet. Länsstyrelsen Utsläppsgränsvärdet i Naturvårdsverkets föreskrifter (2002:28) om avfallsförbränning, 0,05 mg/m³ är för högt satta för denna verksamhet. Det skulle teoretiskt innebära att bolaget tillåts släppa ut ca 50 kg kvicksilver per år. Bolagets mätningar från år 2009 är 0,005-0,006 mg/m³ och motsvarar ett årligt utsläpp om ca fem kg. Länsstyrelsen är tveksam till relevansen av de tidigaste mätvärdena i bolagets mätserie från år 2001 då värdet 0,02 mg/m³ överstegs. Vid inget tillfälle under tioårsperioden har 0,03 mg/m³ överstigits. Under 2000-talet har bolaget byggt om och förbättrat förbränningen i ugnarna och man använder även en del andra bränslen och råvaror som kan ändra förutsättningarna. Villkoret bör skrivas som ett begränsningsvärde som innebär att det finns faktiska åtgärder som bolaget kan genomföra i syfte att förhindra överskridande, t.ex. val av bränsle och råvara. Länsstyrelsens formulering av villkoret innebär att enstaka år kan överskridande accepteras, men rättelse måste ske under påföljande år i syfte att klara värdet. Inträffar händelser i driften som medför att bolaget inte rimligen kunnat påverka resultatet genom interna åtgärder ges tillsynsmyndigheten möjlighet att medge undantag från villkoret. Remissinstanser Mörbylånga kommun och Naturvårdsverket har förelagts att yttra sig i målet. Kommunen har anfört att den inte har något ytterligare att tillföra i målet.

5 5 SVEA HOVRÄTT DOM M Mark- och miljööverdomstolen Naturvårdsverket Naturvårdsverket har avstyrkt bifall till bolagets yrkanden och har föreslagit att villkoret ska utformas på följande sätt. 19. Utsläppet av kvicksilver i utgående rökgaser får vid periodisk mätning inte överstiga 0,02 mg/m³ ntg, vid 10 % syrehalt. Sådana periodiska mätningar och beräkningar av utsläppshalter ska genomföras i enlighet med vad som anges i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2002:28 om avfallsförbränning. Gränsvärdena i Naturvårdsverkets föreskrifter utgör minimikrav och ersätter inte domstolens prövning av vilka skyddsåtgärder och försiktighetsmått som är skäliga att kräva för en särskild anläggning. Det finns skäl att utifrån bolagets redovisning i ärendet ifrågasätta om den av domstolen föreskrivna haltbegränsningen, 0,01 mg/m³, har angivits med tillräcklig säkerhetsmarginal. Utifrån den redovisning som lämnats för de senaste nio verksamhetsåren bedöms ett gränsvärde av 0,02 mg/m³ väl tillgodose de krav som kan ställas på tillräckliga säkerhetsmarginaler. Med hänsyn till att kvicksilver endast mäts vid ett fåtal tillfällen per år är det olämpligt att i ett villkor reglera den årliga utsläppsmängden av kvicksilver från verksamheten. En så begränsad provtagning ger ingen representativ bild av den genomsnittliga utsläppshalten av kvicksilver i utgående rökgaser under ett verksamhetsår och kan därför inte heller ligga till grund för en statistiskt trovärdig beräkning av årliga utsläppsmängder. Bolaget har bestritt bifall till Naturvårdsverkets förslag till utformning av villkor 19 och anfört att inte heller 0,02 mg/m³ ger en tillfredställande säkerhetsmarginal i förhållande till de kvicksilverhalter i rökgaser som bolaget har uppmätt under den senaste tioårsperioden. MARK- OCH MILJÖÖVERDOMSTOLENS DOMSKÄL Frågan i målet gäller hur villkoret för utsläpp av kvicksilver till luft ska utformas och vilken utsläppsnivå som ska tillåtas.

6 6 SVEA HOVRÄTT DOM M Mark- och miljööverdomstolen Verksamheten omfattas av Naturvårdsverkets föreskrifter (2002:28) om avfallsförbränning. Det förtjänar att påpekas att föreskrifterna utgör minimikrav. Vid prövning i ett enskilt fall måste tillståndsmyndigheten, utifrån avvägningar enligt hänsynsreglerna i 2 kap. miljöbalken, bedöma om det finns skäl att föreskriva om strängare krav. Av utredningen i målet framgår att de faktiska utsläppen av kvicksilver till luft med god marginal understiger föreskriftens krav. Likaså framgår att det saknas en tillräcklig marginal till det av miljödomstolen föreskrivna villkoret. Mark- och miljööverdomstolen bedömer att det i detta fall är olämpligt att föreskriva ett villkor uttryckt i mängd per år eftersom utsläppen endast mäts vid ett fåtal tillfällen per år. Länsstyrelsens yrkande om utformning av villkoret och bolagets åtföljande andrahandsyrkande bör därför inte komma i fråga redan av denna anledning. Den villkorskonstruktion som föreslås i nämnda yrkanden uppfyller heller inte de krav på utformning av villkor som framgår av Mark- och miljööverdomstolens domar den 28 februari 2012 i mål nr M och M Villkorsformuleringen bör istället kopplas till Naturvårdsverkets föreskrift (2002:28), dock att begränsningsvärdet föreskrivs ligga på en strängare nivå. Föreskrifternas kontrollbestämmelser och kriterier för när utsläppskraven ska anses uppfyllda blir därmed tillämpliga. Begränsningsvärdet bör bestämmas på nivån 0,02 mg/nm 3 vid syrehalten 10 % vilket enligt Mark- och miljööverdomstolen ger tillräcklig marginal i förhållande till redovisade utsläpp under senare år. HUR MAN ÖVERKLAGAR, se bilaga B Överklagande senast I avgörandet har deltagit hovrättsråden Liselotte Rågmark och Peder Munck, referent, tekniska rådet Staffan Lagergren samt tf. hovrättsassessorn Catharina Adlercreutz. Domen är enhällig. Föredragande har varit Carolina Andersson.

7 Bilaga A 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM Meddelad i Växjö Mål nr M SÖKANDE Cementa AB Box Degerhamn Ombud: Advokat Ingela Malmborg och jur kand Mathias Lindqvist Advokatfirman Vinge KB Box Malmö SAKEN Tillstånd till drift av anläggning för tillverkning av cement och cementklinker m.m. på fastigheten Degerhamn 4:1 i Mörbylånga kommun, Kalmar län; uppskjutna frågor DOMSLUT A) avslutar prövotiden och föreskriver följande ytterligare villkor för det tillstånd till verksamheten som meddelades den 12 juni Utsläppen av stoft från andra filterförsedda punktkällor än cementugnarna får inte överstiga 20 mg/m 3 ntg såvitt avser stoftfilter som installerats före den 1 januari 2009, med undantag för GFE-filter efter klinkerkylaren på ugn 3 (filter nummer 10 i filterlistan). För övriga stoftfilter får motsvarande utsläpp inte överstiga 10 mg/m 3 ntg. Om stofthalten efter rening överstiger föreskrivet begränsningsvärde ska åtgärder vidtas och verifieras med en uppföljande mätning inom 60 dagar från det att ett mätresultat som påvisar ett överskridande av utsläppsvärdet har kommit tillståndshavaren tillhanda. Vid denna uppföljande mätning får utsläppet av stoft inte överstiga begränsningsvärdet. 18. Utsläppen av stoft från befintligt GFE-filter efter klinkerkylaren på ugn 3 (filter nummer 10 i filterlistan) får inte överstiga 20 mg/m 3 ntg. Om stofthalten efter rening överstiger 20 mg/m 3 ntg ska redan vidtagna och planerade åtgärder redovisas Dok.Id Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid Box 81 Kungsgatan måndag fredag VÄXJÖ E-post: miljodomstolen.vaxjo@dom.se 08:00-16:30

8 2 för tillsynsmyndigheten inom 30 dagar från det att ett mätresultat som påvisar ett överskridande av utsläppsvärdet har kommit tillståndshavaren tillhanda. Korrigerande åtgärder ska vidtas inom sex månader från samma tillfälle. 19. Utsläppet av kvicksilver i utgående rökgaser får inte överstiga 0,01 mg/m 3 ntg. B) överlåter åt tillsynsmyndigheten att utöver vad som tidigare beslutats även fastställa ytterligare villkor i fråga om damning C) lämnar bolaget dispens från det gränsvärde för utsläpp till luft av totalt organiskt kol (TOC) som gäller för normal drift enligt bilaga 2.1 till Naturvårdsverkets föreskrifter (2002:28) om avfallsförbränning.

9 3 TIDIGARE BESLUT lämnade genom deldom den 12 juni 2007 Cementa AB tillstånd enligt miljöbalken till verksamheten vid bolagets cementfabrik med tillhörande industrihamn på fastigheten Degerhamn 4:1 i Degerhamn, Mörbylånga kommun. I deldomen sköt miljödomstolen upp frågan vilka villkor som ska gälla för utsläpp av TOC och NOx från cementugnar, utsläpp av stoft från såväl cementugnar som andra filterförsedda punktkällor och damning från hantering av fasta material, samt för hushållning med energi. Bolaget ålades att under prövotiden genomföra följande utredningar. U1. I samråd med tillsynsmyndigheten klarlägga sammansättningen av TOC i rökgaserna med tyngdpunkt på särskilt miljöstörande ämnen samt hur olika faktorer däribland en reduktion av stoftutsläppet enligt U3 - påverkar utsläppet av dessa. U2. I samråd med tillsynsmyndigheten mäta halterna kvävedioxid (NO 2 ) i bebyggelsen i Södra Möckleby och i Degerhamns samhälle med diffusionsprovtagare under minst ett år, samt utreda tekniska och ekonomiska möjligheter att reducera utsläppet av kväveoxider med hjälp av SCR-teknik, med målsättningen att begränsa utsläppen till mindre än 500 mg/m 3 som dygnsmedelvärde. U3. Följa upp och utvärdera effekterna av genomförda åtgärder avseende innehållet av stoft och kvicksilver i utgående rökgaser samt vid behov utreda tekniska och ekonomiska möjligheter att vidta ytterligare åtgärder med målsättningen att begränsa utsläppen såvitt avser stoft till mindre än 10 mg/m 3 ntg vid 10 % O 2 som dygnsmedelvärde och såvitt avser kvicksilver till 2 kg per år. U4. Följa upp och i samråd med närboende utvärdera effekterna av vidtagna åtgärder för att begränsa stoftnedfallet på närliggande bostäder. U5. Tekniska och ekonomiska möjligheter att i olika delar av verksamheten minska energiförbrukningen. Bränslen, el och värme redovisas var för sig. Redovisningen skall även innehålla möjligheter till energiåtervinning och avyttring av energi. förordnade även - utöver Naturvårdsverkets föreskrifter 2002:28 och med hänsyn till meddelade dispenser om följande provisoriska föreskrifter:

10 4 P1. Utsläpp av stoft från andra filterförsedda punktkällor än cementugnarna får inte överstiga 20 mg/m 3 ntg som riktvärde. Vid installation av nya filter skall 10 mg/m 3 ntg gälla som riktvärde*. P2. Senast ett år efter lagakraftvunnen dom skall en mottagningsficka för lastning och lossning av fasta material installeras. P3. Skriftliga rutiner för att minimera damning och annan stoftspridning från verksamheten skall upprättas i samråd med tillsynsmyndigheten och närboende och inlämnas till tillsynsmyndigheten för godkännande senast den 30 oktober Bolaget skall sedan följa den upprättade planen. Ändringar får göras efter godkännande av tillsynsmyndigheten, som också äger rätt att besluta om ytterligare provisoriska föreskrifter avseende damning. P4. Senast ett år från lagakraftvunnen dom skall följande energibesparande åtgärder ha vidtagits. - torkning av råmjöl i råkvarnen med spillvärme. - ny mantelkylfläkt - nytt mellanskott i cementkvarnen. * Med riktvärde avses ett värde som, om det överskrids, skall föranleda bolaget att vidta åtgärder så att värdet kan hållas. ** Med gränsvärde avses ett värde som aldrig får överskridas lämnade även bolaget dispens från det gränsvärde för utsläpp till luft av totalt organiskt kol som anges i Naturvårdsverkets föreskrifter (2002:28) om avfallsförbränning. Dispensen gäller intill dess miljödomstolen avgjort uppskjuten fråga om villkor för utsläpp av TOC. Efter överklagande ändrade miljööverdomstolen i dom den 6 februari 2009 (mål nr ) miljödomstolen deldom i vissa avseenden. (Ändringarna i prövotidsförordnandet U3 och den provisoriska föreskriften P4 har införts ovan).

11 5 YRKANDE Cementa AB yrkar att miljödomstolen avslutar prövotiden och meddelar slutliga villkor enligt följande. Utsläpp av stoft från andra filterförsedda punktkällor än cementugnarna får som riktvärde 1 inte överskrida 20 mg/m 3 ntg såvitt avser befintliga stoftfilter. Utsläpp av stoft från andra filterförsedda punktkällor än cementugnarna får som riktvärde 1 inte överskrida 10 mg/m 3 ntg såvitt avser nya stoftfilter 2. Vidare yrkar bolaget att följande värden ska gälla för utsläpp av kväveoxider, stoft och kvicksilver i rökgaser. Utsläpp av kväveoxider i rökgaser får inte överstiga 800 mg/nm 3 i enlighet med bilaga 2.1 till Naturvårdsverkets föreskrifter om avfallsförbränning (NFS 2002:28). Utsläpp av stoft i rökgaser får inte överstiga 30 mg/nm 3 i enlighet med bilaga 2.1 till NFS 2002:28. Utsläpp av kvicksilver i rökgaser får inte överstiga 0,05 mg/nm 3 vid periodiska korttidsmätningar i enlighet med bilaga 2.1 till NFS 2002:28 Utsläpp av kvicksilver får som riktvärde inte överstiga 9 kg per år. Samtliga ovan yrkade värden avser mg/nm 3 vid syrehalten 10 %. Med Nm 3 avses kubikmeter torr gas i enlighet med de förutsättningar som redovisas i NFS 2002:28. Värdena ska mätas, beräknas och kontrolleras i enlighet med NFS 2002:28 och tilllämpliga villkor i deldomen. Beträffande totalt organiskt kol (TOC) yrkar bolaget undantag från det utsläppsgränsvärde som gäller för normal drift enligt bilaga 2.1 till NFS 2002:28. För damning yrkar bolaget på följande villkor. Samråd med närboende i syfte att diskutera damning och annan stoftspridning från verksamheten ska genomföras minst en gång per år. Skriftliga interna rutiner för att minimera damning och annan stoftspridning från verksamheten ska följas.

12 6 1) Med riktvärde avses ett värde som om det överskrids ska medföra sådana åtgärder av verksamhetsutövaren att värdet kan innehållas. Om riktvärdet överskrids ska verksamhetsutövaren senast två veckor efter det att överskridandet konstaterats underrätta tillsynsmyndigheten om detta samt redovisa vilka åtgärder verksamhetsutövaren har vidtagit respektive avser att vidta för att ett överskridande inte ska upprepas. 2) Med nya stoftfilter avses filter som har installerats i fabriken efter den 1 januari PRÖVOTIDSREDOVISNING U1) TOC TOC i rökgaser från fabriken består av såväl lätta som tunga kolväten varvid de lätta kolvätena dominerar. De lätta kolvätena utgörs i allt väsentligt av metan medan de tunga kolvätena domineras av bensen. Mängden emitterad metan uppgår till mindre än 100 ton per år. Utsläppet av bensen beräknas understiga fyra ton per år. Resultatet av genomförda mätningar visar att % av halten TOC i rökgaserna har sitt ursprung i uppvärmning av råmaterial (kalksten) och torkning av bränslekol. Sannolikt har även den resterande delen sitt ursprung i kalkstenen. Detta kan dock inte verifieras av mättekniska skäl. Bolaget har mycket begränsade möjligheter att påverka utsläppen av TOC utan att behöva vidta extraordinära åtgärder. Det finns därför förutsättningar att bevilja bolaget undantag från det utsläppsgränsvärde för TOC som föreskrivs i bilaga 2.1 till NFS 2002:28. U2) Kvävedioxid Månadsmätning av NO 2 med diffusionsprovtagare har utförts i två mätpunkter i Södra Möckleby och en mätpunkt i Degerhamns samhälle under perioden 1 september september De uppmätta årsmedelvärdena varierar mellan 4,4-6,3 µg/m 3. Mätresultaten visar att ingen miljökvalitetsnorm för kväveoxider överskrids. Uppmätta halter är i paritet med halter i den mest sydliga och glest befolkade delen av Öland. Utsläppen av kväveoxider från cementugnarna under år 2009 ligger i intervaller 576 (ugn 3) 595 (ugn 4) mg/m 3 (årsmedelvärden). 99-percentilen för år 2009 bekräftar att under några få dygn med tekniskt oundvikliga driftstörningar kunde utsläppsvär-

13 7 det om 800 mg/m 3 innehållas endast genom att tillämpa möjligheten att avräkna vissa driftdygn i enlighet med villkor 5. Denna omständighet belyser tveksamheten med att i villkor föreskriva ett utsläppsvärde som är lägre än utsläppsgränsvärdet för kväveoxider enligt bilaga 2.1 till NFS 2002:28. Totalt beräknas kostnaderna för installation av SCR-teknik uppgå till kronor per år under en 10-årig avskrivningstid med en grundinvestering motsvarande kronor. Det motsvarar 89 kr per kg avskilt kväveoxid och år. Bolaget bedömer att denna kostnad är orimligt hög i jämförelse med miljönyttan. Det saknas därmed skäl att föreskriva ytterligare krav avseende kväveoxider än det utsläppsgränsvärde som följer av bilaga 2.1 till NFS 2002:28. U3) Stoft och kvicksilver Fabriken har genomgått ett omfattande investeringsprogram varvid det kan konstateras att vidtagna åtgärder har haft betydande inverkan på utsläppen av stoft. Utsläppen av stoft från cementugnarna under 2009 ligger i intervallet 6-21 mg/m 3 (årsmedelvärden). Beträffande ugn 4 innebär detta en stoftreduktion med ca 90 % jämfört med 2004-års värde. Halter som överstiger 10 mg/m 3 som dygnsmedelvärde förekommer i såväl ugn 3 som ugn 4. Det bör uppmärksammas att beträffande 99-percentilen, dvs. den halt som 99 % av uppmätta värden underskrider, har halterna minskat betydligt till följd av genomförda energi- och miljörelaterade åtgärder. Det kan dock fortfarande förekomma halter som överstiger 30 mg/m 3 som dygnsmedelvärde för ugn 3 medan så inte är fallet för ugn percentilen för 2009 bekräftar att under några få dygn med tekniskt oundvikliga driftstörningar kunde ett utsläppsvärde om 30 mg stoft/m 3 innehållas i ugn 3 endast genom att tillämpa möjligheten att avräkna vissa driftdygn i enlighet med villkor 5. Denna omständighet belyser tveksamheten med att i villkor föreskriva ett utsläppsvärde som är lägre än utsläppsgränsvärdet för stoft enligt bilaga 2.1 till NFS 2002:28.

14 8 Behandlingskostnaden för varje kg avskilt stoft i rökgaser från dagens nivåer till nivåer under målsättningsvärdet beräknas att under en 10-årig avskrivningsperiod uppgå till 219 kronor per år vid en verkningsgrad om 90 %. Totalt beräknas kostnaderna för installation av utrustning för att kunna innehålla ett utsläppsvärde om 10 mg/m 3 ntg uppgå till kronor per år under avskrivningstiden med en grundinvestering motsvarande kronor. Utförda mätningar visar att inte någon miljökvalitetsnorm har överskridits i närområdet under mätperioden samtidigt som mätningar av fallande stoft påvisar att stoftnedfallet i fabrikens omgivning är lågt vid normala driftsförhållanden. På samma sätt som för kväveoxider bör även utsläppsvärdet för stoft motsvara ett värde som medger att bränslemixen och råvarumixen i fabriken varierar över året. Sammantaget skulle miljöeffekterna av åtgärden att installera ytterligare reningsteknik bli alltför begränsad i förhållande till kostnaden för åtgärden. Det saknas därmed skäl att föreskriva ytterligare krav avseende stoft i rökgaser än det utsläppsgränsvärde som följer av bilaga 2.1 till NFS 2002:28. Inom fabriksområdet finns drygt 20 andra filterförsedda punkter än cementugnarna där utsläpp av stoft förekommer. Halten stoft efter dessa filter ligger normalt i nivå med eller lägre än 10 mg/m 3, men det förekommer högre halter i vissa punkter. Sammantaget uppgick utsläppen av stoft från andra filterförsedda punktkällor än cementugnarna till drygt 20 ton under Bolaget har vidtagit åtgärder för att efterkomma riktvärdet i en av de mest betydelsefulla av dessa punktkällor genom att i april 2010 byta ut filtret i utsläppspunkt nummer 7 (råmjölssilo 1-4). Övriga filter har renoverats för att kunna uppfylla riktvärdena. Utsläppspunkt 10, GFE-filtret, har renoverats genom byte av filtersand samt inställning av spjäll. I övriga utsläppspunkter med höga halter har filtermedia bytts ut. Nya stoftfilter - som installerats efter den 1 januari ska ha en funktion innebärande att utsläppen av stoft understiger 10 mg/m 3 ntg.

15 9 Bolaget anser, med hänvisning till att miljööverdomstolens dom i mål M inte har vunnit laga kraft och att miljööverdomstolen är inkonsekvent i sin praxis beträffande begränsningsvärden samt att avgöranden från underinstans avviker från den praxis som innebär att begränsningsvärden inte längre ska uttryckas som rikteller gränsvärden, att det finns förutsättningar för att i detta fall föreskriva riktvärden för stoft från andra filterförsedda punktkällor än cementugnarna. Utsläppen av kvicksilver under år 2009 befann sig i intervallet 0,005-0,006 mg/m 3, vilket motsvarar ett årligt utsläpp från ugnarna om cirka 5 kg. Genomförda investeringar har inte haft någon påvisbar effekt på dessa utsläpp. Behandlingskostnaden för varje kg avskilt kvicksilver ner till 2 kg per år med en fixed-bed av aktivt kol beräknas under en 10-årig avskrivningsperiod uppgå till kronor per år vid en verkningsgrad om 60 procent. Lägre verkningsgrad kan inte uteslutas. Totalt beräknas kostnaderna för installation av den mest kostnadseffektiva utrustningen uppgå till kronor per år under en 10-årig avskrivningsperiod med en grundinvestering motsvarande kronor. Bolaget anser att dessa kostnader är orimliga med hänsyn till den begränsade miljöeffekten. Det saknas därför skäl att föreskriva ytterligare krav avseende kvicksilver än det utsläppsgränsvärde som följer av NFS 2002:28. U4) Damning från hantering av fasta material Utförda mätningar avseende nedfallande stoft visar på små mängder. Medelvärdena uppgick till mellan 0,16-1,05 µg/m 3. Halvårsmedelvärdet för PM10 uppgick till 13 µg/m 3 och 90-percentilen till 23 µg/m 3. Det högsta månadsmedelvärdet motsvarande 15 µg/m 3. De uppmätta halterna av PM10 ligger långt under gällande miljökvalitetsnorm.

16 10 Bolaget har låtit utföra en rad åtgärder för att reducera stoftnedfall i omgivningen, däribland den mottagningsficka för lastning och lossning som föreskrivits i tillståndet. Bolaget har för avsikt att fortsätta den pågående dialogen med närboende. U5) Energihushållning Bolaget har under åren genomfört energibesparande åtgärder i fabriksanläggningen till en investeringskostnad om ca kronor. Detta har reducerat energiförbrukningen med 9,1 procent jämfört med 2004 års förbrukning. Bolaget har för avsikt att på eget initiativ och av egen kraft fortsätta arbetet med att minska energiförbrukningen vid fabriken i Degerhamn. Det saknas därför skäl att föreskriva särskilda krav på energihushållning. Bolaget motsätter sig alla krav på avyttring av energi då förutsättningar saknas med hänsyn till lokaliseringen på den glest befolkade sydvästra delen av Öland. INKOMNA YTTRANDEN Länsstyrelsen i Kalmar län yrkar att följande slutliga villkor fastställs: Utsläpp av stoft från andra filterförsedda punktkällor än cementugnarna får inte överskrida 20 mg/m 3 ntg såvitt avser befintliga stoftfilter. Om stofthalten efter rening överstiger 20 mg/m 3 ska åtgärder vidtas och verifieras med en uppföljande mätning inom 60 dagar från det att överskridandet konstaterades. Vid denna uppföljande mätning får utsläppet av stoft till luft inte överstiga fastställt värde. Utsläpp av stoft från andra filterförsedda punktkällor än cementugnarna får inte överskrida 10 mg/m 3 ntg såvitt avser nya stoftfilter. Om stofthalten efter rening överstiger 10 mg/m 3 ska åtgärder vidtas och verifieras med en uppföljande mätning inom 60 dagar från det att överskridandet konstaterades. Vid denna uppföljande mätning får utsläppet av stoft till luft inte överstiga fastställt värde. Verksamheten ska bedrivas på sådant sätt att olägenheter i form av damning, nedskräpning eller besvärande lukt inte uppkommer i omgivningen.

17 11 Länsstyrelsen yrkar även att en utredningsföreskrift (U6) för utsläpp till luft av kvicksilver fastställs där bolaget ska lämna förslag till ett utsläppsvillkor som omfattar en maximal utsläppsmängd av kvicksilver per år. I andra hand yrkar länsstyrelsen att det fastställs ett villkor med ett riktvärde om utsläpp av 6 kg kvicksilver per år. I övrigt tillstyrker länsstyrelsen bolagets yrkanden. Bolaget anför i bemötande i huvudsak följande. Bolaget motsätter sig de av länsstyrelsen yrkade villkoren avseende utsläpp av stoft från andra filterförsedda punktkällor än cementugnarna. För det fall miljödomstolen inte skulle bifalla de av bolaget föreslagna villkoren yrkas i andra hand att villkoren ska bestämmas enligt följande. Utsläppen av stoft från andra filterförsedda punktkällor än cementugnarna får som riktvärde inte överstiga 20 mg/m 3 ntg såvitt avser befintliga stoftfilter med undantag för GFE-filter efter klinkerkylaren på ugn 3 (filter nummer 10 i filterlistan). Om stofthalten efter rening överstiger 20 mg/m 3 ska åtgärder vidtas och verifieras med en uppföljande mätning inom 60 dagar från det att överskridandet konstaterades*. Vid denna uppföljande mätning får utsläppet av stoft som gränsvärde inte överstiga 20 mg/m 3 ngt. Utsläppen av stoft från befintligt GFE-filter efter klinkerkylaren på ugn 3 (filter nummer 10 i filterlistan) får som riktvärde inte överstiga 20 mg/m 3 ntg. Om stofthalten efter rening överstiger 20 mg/m 3 ska vidtagna och planerade åtgärder redovisas för tillsynsmyndigheten inom 60 dagar från det att överskridandet konstaterades*. Utsläppen av stoft från andra filterförsedda punktkällor än cementugnarna får som riktvärde inte överstiga 10 mg/m 3 ntg såvitt avser nya stoftfilter. Om stofthalten efter rening överstiger 10 mg/m 3 ska åtgärder vidtas och verifieras med en uppföljande mätning inom 60 dagar från det att överskridandet konstaterades*. Vid denna uppföljande mätning får utsläppet av stoft som gränsvärde inte överstiga 10 mg/m 3 ngt. *Avser dagen då ett mätresultat som påvisar ett överskridande av utsläppsvärdet har kommit tillståndshavaren tillhanda.

18 12 GFE-filtret är ett speciellt filter för att klara de tidvis höga temperaturerna; 400 o C. Detta filter måste vara igång då ugnen är i drift, vilket innebär att endast mindre korrigerande åtgärder är möjliga att vidta under drift. För att kunna vidta större korrigerande åtgärder, vilka kan krävas för att komma till rätta med en avvikelse från gällande utsläppsvärde, måste ugn 3 stannas för ett planerat stopp. Sådana stopp sker vanligtvis en gång per år. Likaså motsätter sig bolaget det av länsstyrelsen yrkade villkoret avseende damning, nedskräpning och lukt samt utredningsföreskriften avseende kvicksilver. En utsläppsmängd om 6 kg kvicksilver per år att gälla såsom riktvärde är en allt för långtgående begränsning med hänvisning till mätosäkerheten och framtida produktionsökningar upp till tillståndgiven maximal produktionsmängd. DOMSKÄL bedömer att prövotidsredovisningen tillfört tillräckligt underlag till ansökan för att de uppskjutna frågorna nu ska kunna avgöras slutligt. Beträffande utsläpp av kväveoxider och stoft från cementugnar instämmer miljödomstolen i parternas samstämmiga uppfattning att utsläppen inte behöver begränsas utöver vad som gäller enligt NFS 2002:28. Bolaget bör även medges yrkad dispens från gränsvärdet för utsläpp av TOC i nämnda föreskrift. Utsläppen av kvicksilver har befunnits ligga i intervallet 0,005-0,006 mg/m 3. Gränsvärdet enligt NFS 2002:28 är 0,05 mg/m 3. För utsläpp av kvicksilver har länsstyrelsen yrkat att utöver föreskriftens gränsvärde, även ska fastställas ett villkor om maximal utsläppsmängd per år. Länsstyrelsen har föreslagit ett s.k. riktvärde på 6 kg kvicksilver per år. Bolaget har å sin sida yrkat att nivån bestäms till 9 kg per år med hänsyn till mätosäkerhet och framtida produktionsökning. Bolagets redovisning av årsutsläppen av kvicksilver den senaste tioårsperioden visar inte på något klart samband mellan utsläppsmängd och produktionsvolym. Mil-

19 13 jödomstolen finner att en reglering enbart med föreskriftens gränsvärde skulle medge ett årsutsläpp om nästan 50 kg kvicksilver, vilket är långt mer än den nivå bolaget visat att man klarar. Det finns därför grund för att skärpa utsläppskraven. Bolaget får anses ha visat att ytterligare rening av kvicksilver skulle medföra orimliga merkostnader. Kravnivån bör alltså bestämmas med utgångspunkt i uppmätta värden. bedömer att ett gränsvärde på 0,01 mg/m 3 ntg ger tillräcklig säkerhetsmarginal. Att därutöver reglera årsutsläppet synes olämpligt med hänsyn till att utsläppen endast mäts vid ett fåtal tillfällen per år. Utsläppen av stoft från andra filterförsedda punktkällor än cementugnarna bör i huvudsak regleras i enlighet med bolagets andrahandsyrkande. Beträffande GFE-filtret på ugn 3 har bolaget uppgivit att större korrigerande åtgärder endast kan vidtas i samband med att ugnen stannas. Planerade stopp sker vanligtvis en gång per år. bedömer det skäligt att kräva att åtgärder vidtas inom ett halvår, även om detta skulle fordra ett extra ugnsstopp. Det bör även vara möjligt att ta fram en åtgärdsplan inom en månad efter ett överskridande av begränsningsvärdet. Bolaget har åtagit sig att upprätta skriftliga rutiner för att minimera damning och annan stoftspridning från verksamheten, samt att föra en löpande dialog med närboende. Något särskilt villkor om detta behövs inte. Tillsynsmyndigheten bör dock bemyndigas att föreskriva ytterligare villkor i frågan om behov skulle uppkomma. HUR MAN ÖVERKLAGAR, se bilaga, (Dv 425) Överklagande senast den 11 januari Bengt Johansson Bertil Varenius

20 14 I domstolens avgörande har deltagit rådmannen Bengt Johansson, ordförande, och miljörådet Bertil Varenius samt de sakkunniga ledamöterna Elisabet Ardö och Anders Wetterling.

21 Bilaga 1 ANVISNING FÖR ÖVERKLAGANDE DOM I MILJÖMÅL DV 425 (Dom A och S) Producerat av Domstolsverket Den som vill överklaga miljödomstolens dom ska göra detta skriftligen. Skrivelsen ska skickas eller lämnas till miljödomstolen. Överklagandet prövas av Svea Hovrätt, Miljööverdomstolen. Överklagandet ska ha kommit in till miljödomstolen inom tre veckor från domens datum. Sista dagen för överklagande finns angiven på sista sidan i domen. Har ena parten överklagat domen i rätt tid, får också motparten överklaga domen (s.k. anslutningsöverklagande) även om den vanliga tiden för överklagande har gått ut. Överklagandet ska också i detta fall skickas eller lämnas till miljödomstolen och det måste ha kommit in till miljödomstolen inom en vecka från den i domen angivna sista dagen för överklagande. Om det första överklagandet återkallas eller förfaller kan inte heller anslutningsöverklagandet prövas. För att ett överklagande ska kunna tas upp krävs att Miljööverdomstolen meddelar prövningstillstånd. Miljööverdomstolen lämnar prövningstillstånd om 1. det finns anledning att betvivla riktigheten av det slut som miljödomstolen har kommit till, 2. det inte utan att sådant tillstånd meddelas går att bedöma riktigheten av det slut som miljödomstolen har kommit till, 3. det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av högre rätt, eller 4. det annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet. Om prövningstillstånd inte meddelas står miljödomstolens avgörande fast. Det är därför viktigt att det klart och tydligt framgår av överklagandet till Miljööverdomstolen varför klaganden anser att prövningstillstånd bör meddelas. Skrivelsen med överklagande ska innehålla uppgifter om 1. den dom som överklagas med angivande av miljödomstolens namn samt dag och nummer för domen, 2. parternas namn och hemvist och om möjligt deras postadresser, yrken, personnummer och telefonnummer, varvid parterna benämns klagande respektive motpart, 3. den ändring av miljödomstolens dom som klaganden vill få till stånd, 4. grunderna (skälen) för överklagandet och i vilket avseende miljödomstolens dom enligt klagandens mening är oriktig, 5. de omständigheter som åberopas till stöd för att prövningstillstånd ska meddelas, samt 6. de bevis som åberopas och vad som ska styrkas med varje bevis. Skrivelsen ska vara undertecknad av klaganden eller hans/hennes ombud. Om klaganden anlitar ombud ska ombudet sända in fullmakt i original samt uppge namn, adress och telefonnummer. Till överklagandet ska bifogas lika många kopior av skrivelsen som det finns motparter i målet. Har inte klaganden bifogat tillräckligt antal kopior, framställs de kopior som behövs på klagandens bekostnad. Ytterligare upplysningar lämnas av miljödomstolen. Adress och telefonnummer finns på första sidan av domen.

22 Bilaga B

DOM 2012-07-04 Stockholm

DOM 2012-07-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060207 DOM 2012-07-04 Stockholm Mål nr M 3321-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-03-21 i mål nr M 3518-11, se

Läs mer

DOM 2010-04-23 meddelad i Nacka Strand

DOM 2010-04-23 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2010-04-23 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6011-09 KLAGANDE Föräldrakooperativet Framtiden ekonomisk förening, 769606-9801 c/o Anne-Marie S Lundell Vallavägen 9 B

Läs mer

DOM 2011-04-26 Stockholm

DOM 2011-04-26 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2011-04-26 Stockholm Mål nr M 9290-10 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, miljödomstolen, dom 2010-10-19 i mål nr M 1030-10, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

DOM 2012-05-16 meddelad i Nacka Strand

DOM 2012-05-16 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2012-05-16 meddelad i Nacka Strand Mål nr P 2105-12 KLAGANDE 1. Lovisa Axelle Johnson, Box 2049, 103 12 Stockholm 2. Gladys Hultenby-Johnson, Box 2049, 103

Läs mer

DOM 2012-08-21 meddelad i Nacka Strand

DOM 2012-08-21 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2012-08-21 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 5221-11 KLAGANDE Gamac Zweden AB, 556146-6961 Box 1269 791 12 Falun Ombud: Advokat L-G E APR Advokatpartner AB

Läs mer

2011-05-18 meddelad i Södertälje. Begångna brott Mordbrand

2011-05-18 meddelad i Södertälje. Begångna brott Mordbrand SÖDERTÄLJE TINGSRÄTT DOM Mål nr B 914-11 2011-05-18 meddelad i Södertälje 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Bengt Lund Södertörns åklagarkammare i Stockholm Tilltalad STEN Johan Lundin,

Läs mer

DOM 2015-01-27 Stockholm

DOM 2015-01-27 Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060105 DOM 2015-01-27 Stockholm Mål nr M 5356-14 Sid 1 (3) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-05-15 i mål nr M 7447-13,

Läs mer

DOM 2010-09-08 meddelad i Nacka Strand

DOM 2010-09-08 meddelad i Nacka Strand 1 Miljödomstolen DOM 2010-09-08 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 1036-09 KLAGANDE Marja Entrich AB, 556184-6287 Box 5393 102 49 Stockholm MOTPART Läkemedelsverket Box 26 751 03 Uppsala ÖVERKLAGAT BESLUT

Läs mer

DOM 2011-11-15 Stockholm

DOM 2011-11-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2011-11-15 Stockholm Mål nr M 5325-11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2011-06-01 i mål nr M 626-11, se

Läs mer

Begångna brott Sexuellt tvång

Begångna brott Sexuellt tvång ÖREBRO TINGSRÄTT DOM Mål nr B 906-09 meddelad i Örebro 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Extra åklagare Stig Carlén Åklagarkammaren i Örebro Målsägande Sekretess A, se domsbilaga 1 Ombud och målsägandebiträde:

Läs mer

TREDSKODOM 2013-10-07 Meddelad i Sollentuna

TREDSKODOM 2013-10-07 Meddelad i Sollentuna 1 Meddelad i Sollentuna Mål nr PARTER KÄRANDE Aspis Liv Försäkrings AB i likvidation, 516406-0203 c/o Advokatfirman Vinge KB Box 1703 111 87 Stockholm Ombud: Advokat Robert Wikholm Advokatfirman Vinge

Läs mer

PROTOKOLL 2013-04-30 Handläggning i Ystad

PROTOKOLL 2013-04-30 Handläggning i Ystad 1 YSTADS TINGSRÄTT PROTOKOLL 2013-04-30 Handläggning i Ystad Aktbilaga 12 Mål nr T 1162-13 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN tillika PROTOKOLLFÖRARE Rådmannen Claes Enhörning PARTER KÄRANDE Bökebergs

Läs mer

DOM 2016-04-05 Stockholm

DOM 2016-04-05 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2016-04-05 Stockholm Mål nr M 7743-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-08-13 i mål nr M 2262-15, se bilaga

Läs mer

DOM 2015-10-15 Stockholm

DOM 2015-10-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avdelning 04 040205 2015-10-15 Stockholm Mål nr T 2426-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts dom i mål nr, se bilaga A KLAGANDE Statoil Fuel & Retail Sverige AB, 556000-6834 118 88 Stockholm

Läs mer

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM 2016-06-15 meddelad i Huddinge

1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM 2016-06-15 meddelad i Huddinge 1 meddelad i Huddinge Mål nr: PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Farshid Norouzi, 19590801-2130 Gårdstigen 25 12552 Älvsjö Offentlig försvarare: Advokat Nils Hillert Process Advokatbyrå HB Box 19570

Läs mer

2013-01-17 meddelad i Karlstad

2013-01-17 meddelad i Karlstad DOM Mål nr B 5563-12 2013-01-17 meddelad i Karlstad 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Magnus Haglund Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Karlstad Målsägande Kim Jansson Storgatan

Läs mer

DOM 2013-09-18 Stockholm

DOM 2013-09-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2013-09-18 Stockholm Mål nr M 3634-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-03-22 i mål nr M 3445-12, se

Läs mer

DOM 2013-12-13 Stockholm

DOM 2013-12-13 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060109 DOM 2013-12-13 Stockholm Mål nr P 1666-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-01-29 i mål nr P 3946-12, se bilaga

Läs mer

DOM 2015-05-06 Meddelad i Malmö

DOM 2015-05-06 Meddelad i Malmö DOM 2015-05-06 Meddelad i Malmö Mål nr 3753-15 1 SÖKANDE MåleriCentralen syd AB, 556904-1378 Kullamöllevägen 339 275 71 Lövestad MOTPART AB Sjöbohem, 556650-0665 c/o Sjöbo kommun 275 80 Sjöbo SAKEN Överprövning

Läs mer

DOM 2012-11-27 Stockholm

DOM 2012-11-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0615 DOM 2012-11-27 Stockholm Mål nr M 1024-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-01-12 i mål nr M 3064-11, se bilaga A KLAGANDE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, miljödomstolen, dom 2010-10-19 i mål nr M 1030-10, se bilaga A

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, miljödomstolen, dom 2010-10-19 i mål nr M 1030-10, se bilaga A SVEA HOVRÄTT DOM Mål nr Miljööverdomstolen 2011-04-26 M 9290-10 Rotel 060205 Stockholm Sid I (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, miljödomstolen, dom 2010-10-19 i mål nr M 1030-10, se bilaga

Läs mer

Begångna brott Sexuellt utnyttjande av barn

Begångna brott Sexuellt utnyttjande av barn DOM Mål nr B 11280-12 meddelad i Malmö 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Ulrika Rogland Åklagarmyndigheten Malmö åklagarkammare Målsägande Sekretess Sekretess Målsägandebiträde: Advokat

Läs mer

DOM 2013-09-09 meddelad i Nacka Strand

DOM 2013-09-09 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-09-09 meddelad i Nacka Strand Mål nr P 2892-13 KLAGANDE Botkyrka kommun 147 85 Tumba Ombud: Advokat Mikael Wärnsby och advokat Madeleine Edqvist Advokatfirman

Läs mer

2012-03-05 meddelad i Sollentuna

2012-03-05 meddelad i Sollentuna ATTUNDA TINGSRÄTT DOM Mål nr B 7074-11 2012-03-05 meddelad i Sollentuna 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Anna Thorvaldsson Norrorts åklagarkammare i Stockholm Målsägande Polismyndigheten

Läs mer

Skadestånd 1. Helene Hugohs skadeståndsyrkande ogillas. 2. Annika Påhlssons skadeståndsyrkande ogillas.

Skadestånd 1. Helene Hugohs skadeståndsyrkande ogillas. 2. Annika Påhlssons skadeståndsyrkande ogillas. DOM Mål nr B 815-12 meddelad i Norrköping 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Tf chefsåklagare Mats Ericsson Åklagarmyndigheten Riksenheten för polismål 1. 2. Målsägande Helene Hugoh Idrottsgatan 64

Läs mer

DOM 2014-10-02 Stockholm

DOM 2014-10-02 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2014-10-02 Stockholm Mål nr M 5983-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2014-05-28 i mål nr M 1960-14, se bilaga KLAGANDE Älvräddarnas

Läs mer

DOM 2016-05-23 Stockholm

DOM 2016-05-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060204 DOM 2016-05-23 Stockholm Mål nr F 8931-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-12-02 i mål nr F 4237-13, se bilaga A KLAGANDE Kläppens Avloppsreningsverks

Läs mer

DOM 2015-02-09 Stockholm

DOM 2015-02-09 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2015-02-09 Stockholm Mål nr M 11550-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-12-05 i mål nr M 2076-14,

Läs mer

DOM 2012- Meddelad i Stockholm

DOM 2012- Meddelad i Stockholm Avdelning 2 2012- Meddelad i Stockholm Mål nr 4464-12 1 KLAGANDE Tredje Statsmakten Media AB, 556715-2086 Holländargatan 8 B 111 36 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm dom den

Läs mer

DOM 2015-04-20 Stockholm

DOM 2015-04-20 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2015-04-20 Stockholm Mål nr M 2791-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-03-25 i mål nr M

Läs mer

2012-03-16 meddelad i Borås

2012-03-16 meddelad i Borås BORÅS TINGSRÄTT DOM Mål nr B 4052-11 meddelad i Borås 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Vice chefsåklagare Daniel Edsbagge Åklagarkammaren i Borås Tilltalad Hans CHRISTIAN Billeskans, 781011-5530

Läs mer

DOM 2015-07-03 Stockholm

DOM 2015-07-03 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060306 DOM 2015-07-03 Stockholm Mål nr M 1393-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-23 i mål nr M 4776-14, se

Läs mer

DOM 2013-05-29 Stockholm

DOM 2013-05-29 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060203 DOM 2013-05-29 Stockholm Mål nr M 9593-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-10-25 i mål nr M 1002-12, se bilaga

Läs mer

DOM 2015-02-02 Stockholm

DOM 2015-02-02 Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060207 DOM 2015-02-02 Stockholm Mål nr P 7493-14 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-07-10 i mål nr P 5199-13,

Läs mer

DOM 2013-02-27 Stockholm

DOM 2013-02-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060208 DOM 2013-02-27 Stockholm Mål nr P 7703-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-08-21 i mål nr P 1847-12, se bilaga A KLAGANDE Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2015-09-24 Stockholm

DOM 2015-09-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060104 DOM 2015-09-24 Stockholm Mål nr M 2280-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-18 i mål nr M 2886-14, se

Läs mer

DOM 2013-05-13 Stockholm

DOM 2013-05-13 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 DOM 2013-05-13 Stockholm Mål nr P 3538-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-03-19 i mål nr P 2955-12, se

Läs mer

DOM 2014-04-11 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-04-11 Meddelad i Stockholm Enhet 16 DOM 2014-04-11 Meddelad i Stockholm Mål nr 1931-14 1 SÖKANDE Nowa Kommunikation AB, 556693-2603 Södra Hamngatan 33 411 14 Göteborg Ombud: 1. Advokat Sophia Spala 2. Advokat Josefine Midander Setterwalls

Läs mer

DOM 2009-12-07 Stockholm

DOM 2009-12-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Rotel 1313 DOM 2009-12-07 Stockholm Mål nr M 9960-08 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, miljödomstolen, dom 2008-11-10 i mål nr M 1363-08, se bilaga B KLAGANDE

Läs mer

DOM 2014-09-23 Stockholm

DOM 2014-09-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060110 DOM 2014-09-23 Stockholm Mål nr P 2767-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-25 i mål nr P 5946-13, se bilaga KLAGANDE L P Ombud: J

Läs mer

DOM 2014-09-25 Stockholm

DOM 2014-09-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060210 DOM 2014-09-25 Stockholm Mål nr M 1959-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-05 i mål nr M 2625-13, se

Läs mer

DOM 2013-09-02 Meddelad i Malmö

DOM 2013-09-02 Meddelad i Malmö DOM 2013-09-02 Meddelad i Malmö Mål nr 6921-13 1 SÖKANDE C. Ledel AB, 556302-4396 Västergård 141 311 69 Ugglarp MOTPART Ängelholms kommun 262 80 Ängelholm SAKEN Överprövning enligt lagen om offentlig upphandling

Läs mer

DOM 2015-11-05 Stockholm

DOM 2015-11-05 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2015-11-05 Stockholm Mål nr P 6797-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-06-26 i mål nr P 2748-14, se bilaga KLAGANDE Jämtkraft

Läs mer

DOM 2016-06-27 Stockholm

DOM 2016-06-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060106 DOM 2016-06-27 Stockholm Mål nr M 11556-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-11 i mål nr M 6311-15, se bilaga A KLAGANDE Västerås kommun

Läs mer

DOM 2016-03-09 meddelad i Nacka Strand

DOM 2016-03-09 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2016-03-09 meddelad i Nacka Strand Mål nr F 6153-15 KLAGANDE Agneta Olsson Villagatan 14 761 40 Norrtälje Ombud: Kjell Olsson Samma adress ÖVERKLAGAT BESLUT

Läs mer

DOM 2013-04-16 Meddelad i Malmö

DOM 2013-04-16 Meddelad i Malmö Lena Palmér DOM 2013-04-16 Meddelad i Malmö Mål nr 2678-13 1 SÖKANDE Bäckaskog Media AB, 556169-1485 Sjölyckevägen 2 290 34 Fjälkinge Ombud: Advokat Peter Olofsson Kristianstad Advokatbyrå AB Box 24 291

Läs mer

DOM 2016-03-30 Meddelad i Falun

DOM 2016-03-30 Meddelad i Falun Föredraganden Johanna Maukku DOM 2016-03-30 Meddelad i Falun Mål nr 823-16 1 SÖKANDE 12&12 Behandlingshem AB, 556446-9020 Svanövägen 54 872 93 Lunde MOTPART Mora kommuns inköpscentral 792 80 Mora SAKEN

Läs mer

DOM 2014-10-23 Meddelad i Karlstad

DOM 2014-10-23 Meddelad i Karlstad Meddelad i Karlstad Mål nr 1 SÖKANDE Qbranch Stockholm AB, 556590-7069 Primusgatan 18 112 62 Stockholm MOTPART Konsumentverket Box 48 651 02 Karlstad Ombud: Advokat Anna Ulfsdotter Forssell Jur. kand.

Läs mer

DOM 2V2 -Ib 2 3. eddelad i Malmö. SÖKANDE KommuniMera AB, 556812-0322 Box 857 301 18 Halmstad

DOM 2V2 -Ib 2 3. eddelad i Malmö. SÖKANDE KommuniMera AB, 556812-0322 Box 857 301 18 Halmstad FÖRVALTNINGSRÄTTEN Sune Wennerberg DOM 2V2 -Ib 2 3 eddelad i Malmö Mål nr 10842-12 Sida 1 (6 SÖKANDE KommuniMera AB, 556812-0322 Box 857 301 18 Halmstad MOTPART Ängelholms kommun 262 80 Ängelholm SAKEN

Läs mer

DOM 2015-02-25 Stockholm

DOM 2015-02-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 DOM 2015-02-25 Stockholm Mål nr M 8665-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-09-02 i mål nr M 1231-14, se bilaga

Läs mer

DOM 2016-03-30 Meddelad i Falun

DOM 2016-03-30 Meddelad i Falun Ann Liljedal DOM 2016-03-30 Meddelad i Falun Mål nr 907-16 1 SÖKANDE Biör Flygt med firma Taxi 10; B Flygt, 440227-7737 Nyodlarvägen 46 743 82 Bälinge MOTPART Trafikverket 781 89 Borlänge SAKEN Offentlig

Läs mer

SLUTLIGT BESLUT 2010-08-27 Meddelat i VÄXJÖ

SLUTLIGT BESLUT 2010-08-27 Meddelat i VÄXJÖ 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Miljödomstolen SLUTLIGT BESLUT 2010-08-27 Meddelat i VÄXJÖ Mål nr M 1991-10 KLAGANDE 1. Bruno Harrysson Hedenborg 273 93 TOMELILLA 2. Chatarina Larsson Ryggevägen 11 273 93 TOMELILLA

Läs mer

DOM 2011-11-25 meddelad i Nacka Strand

DOM 2011-11-25 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT DOM 2011-11-25 meddelad i Nacka Strand Mål nr F 4140-11 KLAGANDE 1. Catarina Högye Trosa Öbolandet 21:1(1/2) Vallvägen 131 136 41 Handen 2. Ulla Britt Ekelund Trosa Öbolandet 21:1(1/2)

Läs mer

DOM 2013-01-24 Stockholm

DOM 2013-01-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060103 DOM 2013-01-24 Stockholm Mål nr M 5065-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-05-15 i mål nr M 4789-11, se

Läs mer

DOM 2016-02-29 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-02-29 Meddelad i Stockholm Avdelning 31 DOM 2016-02-29 Meddelad i Stockholm Mål nr 611-16 1 SÖKANDE Mångkulturell Hemtjänst i Stockholm AB, 556707-5352 Norgegatan 1 164 32 Kista MOTPART Järfälla kommun 177 80 Järfälla SAKEN Rättelse

Läs mer

2012-06-12 meddelad i Malmö

2012-06-12 meddelad i Malmö MALMÖ TINGSRÄTT DOM Mål nr B 9751-11 meddelad i Malmö 1 PARTER (Antal tilltalade: 2) Åklagare Kammaråklagare Jörgen Larsson Åklagarmyndigheten Malmö åklagarkammare Tilltalad Shirko Midak, 680710-2030 Norrbäcksgatan

Läs mer

DOM 2014-03-21 Stockholm

DOM 2014-03-21 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060208 DOM 2014-03-21 Stockholm Mål nr M 9761-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-10-08 i mål nr M 1422-13,

Läs mer

DOM 2013-12-11 Meddelad i Linköping

DOM 2013-12-11 Meddelad i Linköping FÖRVALTNINGSRÄTTEN I LINKÖPING DOM 2013-12-11 Meddelad i Linköping Mål nr 7979-11 Enhet 1 1 KLAGANDE AB Kramfors Energiverk, 556066-8492 872 80 Kramfors Ombud: Advokat Torgny Wetterberg Advokat Kristoffer

Läs mer

DOM 2016-01-18 Meddelad i Karlstad

DOM 2016-01-18 Meddelad i Karlstad DOM 2016-01-18 Meddelad i Karlstad Mål nr 4896-14 1 KLAGANDE Förskottslön Sverige AB, 556792-0474 Box 583 801 08 Gävle MOTPART Konsumentverket Box 48 651 02 Karlstad ÖVERKLAGAT BESLUT Konsumentverkets

Läs mer

DOM 2013-12-06 Stockholm

DOM 2013-12-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060104 DOM 2013-12-06 Stockholm Mål nr F 4719-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-04-16 i mål F 3877-12, se bilaga KLAGANDE 1. Riksbyggens Brf Sätrabrunnshus

Läs mer

DOM 2012-12-18 Stockholm

DOM 2012-12-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060102 DOM 2012-12-18 Stockholm Mål nr M 6014-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-07 i mål M 1454-12, se bilaga KLAGANDE Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2015-10-16 Stockholm

DOM 2015-10-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2015-10-16 Stockholm Mål nr P 2005-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-24 i mål nr P 6673-14, se bilaga KLAGANDE P W MOTPARTER

Läs mer

DOM 2016-02-10 Meddelad i Göteborg

DOM 2016-02-10 Meddelad i Göteborg Avdelning 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Rimab Facility Service AB, 556345-6226 Bäckstensgatan 9 431 49 Mölndal Ombud: Advokaten Michael Gibbons Odevall Advokatbyrå AB Box 5052 402 22 Göteborg

Läs mer

DOM 2015-12-21 Stockholm

DOM 2015-12-21 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060202 DOM 2015-12-21 Stockholm Mål nr M 8944-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-10-06 i mål nr M 3851-15, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

DOM 2011-10-13 meddelad i Växjö

DOM 2011-10-13 meddelad i Växjö VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-10-13 meddelad i Växjö Mål nr M 3678-11 KLAGANDE A.G MOTPART Helsingborgs stad Miljönämnden 251 89 Helsingborg ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen i Skåne

Läs mer

SLUTLIGT BESLUT 2014-09-26 Meddelat i Nacka Strand

SLUTLIGT BESLUT 2014-09-26 Meddelat i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen SLUTLIGT BESLUT 2014-09-26 Meddelat i Nacka Strand Mål nr M 2182-14 PARTER Klagande 1. Celeste Kay (uppgivet namn) 2. Axel Skog Hökegårdsgatan 14A Lgh 1202 431

Läs mer

DOM 2012-10-24 Stockholm

DOM 2012-10-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060108 DOM 2012-10-24 Stockholm Mål nr M 4246-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2012-04-18 i mål nr M 4545-11,

Läs mer

DOM 2014-04-30 Meddelad i Malmö

DOM 2014-04-30 Meddelad i Malmö DOM 2014-04-30 Meddelad i Malmö Mål nr 701-14 1 SÖKANDE Scandinavia VA-Teknik AB, 556283-1973 Odenslanda 355 94 Vederslöv MOTPART Simrishamns kommun 272 80 Simrishamn SAKEN Överprövning enligt lagen (2007:1092)

Läs mer

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060109 DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm Mål nr M 11644-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-12-03 i mål nr M

Läs mer

DOM 2015-02-02 Meddelad i Nacka Strand

DOM 2015-02-02 Meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen KLAGANDE 1. Florian Reitmann Uddvägen 12, lgh 1115 2. Karin Bengtsson Uddvägen 12, lgh 1112 3. Sanna Storing Uddvägen 12, lgh 1009 4. Katarina Tagesson Uddvägen

Läs mer

DOM 2014-06-05 Meddelad i Malmö

DOM 2014-06-05 Meddelad i Malmö DOM 2014-06-05 Meddelad i Malmö Mål nr 2821-14 1 SÖKANDE Sodexo AB, 556232-7873 Ombud: bolagsjuristen Olle Westerlund c/o Sodexo AB Box 47620 117 94 Stockholm MOTPART Staffanstorps kommun 245 80 Staffanstorp

Läs mer

DOM 2012-11-19 Stockholm

DOM 2012-11-19 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0601 060105 DOM 2012-11-19 Stockholm Mål nr M 3455-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Statens VA-nämnds beslut 2012-03-15 i mål 73-10, 85-10, 84-10, 219-09 och 232-09, se bilaga A KLAGANDEN 1.

Läs mer

DOM 2016-01-29 Stockholm

DOM 2016-01-29 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2016-01-29 Stockholm Mål nr P 8028-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-08-31 i mål P 601-15, se bilaga

Läs mer

DOM 2014-03-28 Stockholm

DOM 2014-03-28 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060109 DOM 2014-03-28 Stockholm Mål nr M 7927-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-02 i mål nr M 852-13, se bilaga

Läs mer

DOM 2011-11-30 meddelad i Nacka Strand

DOM 2011-11-30 meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-11-30 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 2016-11 KLAGANDE Myndighetsnämnden för teknik och miljö i Vallentuna kommun Tuna Torg 2 186 86 Vallentuna MOTPART

Läs mer

DOM 2013-12-11 Meddelad i Linköping

DOM 2013-12-11 Meddelad i Linköping DOM 2013-12-11 Meddelad i Linköping Mål nr 6358-12 1 KLAGANDE Falbygdens Energi Nät AB, 556407-5165 Box 684 521 21 Falköping MOTPART Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna ÖVERKLAGAT BESLUT

Läs mer

DOM 2012-05-23 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-05-23 Meddelad i Stockholm DOM 2012-05-23 Meddelad i Stockholm Mål nr 1919-12 Enhet 17 1 KLAGANDE Arbetsmiljöverket distriktet i Malmö Box 21019 200 21 Malmö MOTPART Skåne läns landsting, 232100-0255 291 89 Kristianstad Ombud: Anders

Läs mer

BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm

BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2011-12-20 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 9742-10 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen, dom den 5 november

Läs mer

DOM 2015-09-07 Stockholm

DOM 2015-09-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060301 DOM 2015-09-07 Stockholm Mål nr M 1394-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-27 i mål nr M 3154-14, se bilaga A KLAGANDE Sluts samfällighetsförening,

Läs mer

BESLUT 2012-08-15 Meddelat i Stockholm

BESLUT 2012-08-15 Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 2 2012-08-15 Meddelat i Stockholm Mål nr 5255-12 1 KLAGANDE EQC Group AB, 556821-1089 Ombud: Advokaten Axel Eskeby Advokatfirman Sylwan och Fenger-Krog AB Box 1043 791

Läs mer

DOM 2013-06-03 Stockholm

DOM 2013-06-03 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060209 DOM 2013-06-03 Stockholm Mål nr P 1574-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-04 i mål nr P 4923-11, se bilaga

Läs mer

DOM 2013-06-25 Stockholm

DOM 2013-06-25 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2013-06-25 Stockholm Mål nr P 1602-13 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-14 i mål nr P 4571-12, se bilaga A KLAGANDE A-K

Läs mer

DOM 2015-05-29 Stockholm

DOM 2015-05-29 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 2015-05-29 Stockholm Mål nr M 2942-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr M 89-15, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm Avdelning 33 DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm Mål nr 23707-15 1 SÖKANDE AB OmsorgsCompagniet i Norden, 556640-2292 Edövägen 2 132 30 Saltsjö-Boo MOTPART Stockholms Stad, Socialförvaltningen 106 64 Stockholm

Läs mer

DOM 2016-01-14 Meddelad i Linköping

DOM 2016-01-14 Meddelad i Linköping DOM 2016-01-14 Meddelad i Linköping Mål nr 7774-15 1 KLAGANDE Otis AB, 556129-3803 Box 2163 600 02 Norrköping Ombud: Lennart Stoltz Med samma adress som ovan MOTPART Nyköpingshem AB, 556450-9486 Box 1019

Läs mer

DOM 2013-02-05 Stockholm

DOM 2013-02-05 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0614 DOM 2013-02-05 Stockholm Mål nr F 6085-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-08 i mål nr F 1244-11, se bilaga A KLAGANDE D P MOTPARTER

Läs mer

BESLUT 2010-09-13 Meddelat i Stockholm

BESLUT 2010-09-13 Meddelat i Stockholm BESLUT 2010-09-13 Meddelat i Stockholm Mål nr 39322-10 Enhet 10 1 KLAGANDE HQ AB, 556573-5650 Mäster Samuelsgatan 20 103 71 Stockholm Ombud: Advokat Jonas Bergh Bergh & Co Advokatbyrå AB Box 7208 103 88

Läs mer

DOM 2012-02-28 Stockholm

DOM 2012-02-28 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2012-02-28 Stockholm Mål nr M 197-10 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, miljödomstolen, deldom i mål nr M 2145-08, se bilaga A KLAGANDE 1.

Läs mer

DOM 2012-04-27 Stockholm

DOM 2012-04-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2012-04-27 Stockholm Mål nr M 7022-11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2011-08-09 i mål nr M 3443-10, se bilaga

Läs mer

DOM 2015-07-03 Stockholm

DOM 2015-07-03 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060204 DOM 2015-07-03 Stockholm Mål nr M 1416-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-30 i mål nr M 2698-14,

Läs mer

DOM 2012-11-06 Stockholm

DOM 2012-11-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060104 DOM 2012-11-06 Stockholm Mål nr M 4065-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-04-12 i mål nr M 1780-12, se bilaga A KLAGANDE J W MOTPART 1. Länsstyrelsen

Läs mer

DOM 2011-02-03 Meddelad i Jönköping

DOM 2011-02-03 Meddelad i Jönköping Olle Molin Meddelad i Jönköping Mål nr Domare 1:6 1 KLAGANDE Stig-Anders Svensson, 451203-2519 Råskog 6 575 91 Eksjö Ombud: Jur. Kand. Berndt Eriksson Margreteholm Hushållsbyggnaden 561 95 Mullsjö MOTPART

Läs mer

DOM 2015-12-30 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-12-30 Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 05 DOM 2015-12-30 Meddelad i Stockholm Mål nr 9476-15 1 KLAGANDE 1. Länsstyrelsen i Västmanlands län 721 86 Västerås 2. Svenska Jägareförbundet Öster Malma 611 91 Nyköping

Läs mer