Utbildningspaketet skola arbetsliv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningspaketet skola arbetsliv"

Transkript

1 Utbildningspaketet skola arbetsliv Beskrivning av utbildningsupplägg: Studie- och yrkesvägledning i undervisningen årskurs 7: Temavecka Vecka 7 är en temavecka med fokus på studie- och yrkesvägledning och entreprenöriellt lärande. Med denna vecka vill vi ge eleverna en första inblick i hur arbetslivet fungerar och visa på att olika ämnen i skolan är involverade i deras framtida yrkesval. Läraren Bör i undervisningen ge eleverna möjlighet att utveckla en förståelse för hur kunskaper i ämnet kan ha betydelse i arbetslivet och på så sätt utgöra ett underlag för deras framtida studie- och yrkesval Läraren bör i undervisningen ge eleven möjlighet att utveckla allsidiga kunskaper om hur arbetslivet fungerar. (Allmänna råd, Arbeta med studie- och yrkesvägledning, sid 25) Veckan består av följande aktiviteter: - UF på Haganäs, besöka företag som gymnasisterna startat och sedan fortsätta på skolan med uppgiften Utskick där marknadsföring och argumentation ingår. - Studiebesök på arbetsförmedling och följs sedan av Känn dig själv, där kommer vi att jobba med vilka yrken det finns, vilka kompetenser finns, skriva ditt Cv och prova på att skriva jobbansökan vilka är dina starka sidor? - Testpiloter hos muséepedagogen för IKEA-muséumet, om vikten av att våga testa nya idéer för att utveckla! - Teknik och design, hur hänger det ihop? - Ekonomi, öka kunskaperna om privatekonomi, vad är det som kostar? Inkomster och utgifter! - Idrott, var rädd om din kropp! Hur arbetar man så att kroppen håller? - SYV, information om hur funkar det med gymnasieval, vilket betyg söker man på och vad krävs för att komma in? Vilka program finns det? Kan man söka varsomhelst?

2 - Fågelholken, uppgift i grupp, designa en fågelholk! Anpassa den efter vem som ska sätta bo där! Instruktioner som ges till elever är följande: Mål med projektet är att öka din insikt om kommande yrkesliv och göra dig nyfiken på framtida möjligheter. Målet är att sätta igång dina tankar och funderingar, att göra dig medveten om framtiden och stärka dig i att göra egna val och alla möjligheter som finns. Vilka jobb finns det? Vilka jobb finns i framtiden? Hur visar du vad du kan och hur söker man jobb? Om man har egna idéer om vad man vill producera eller sälja, kan man det? Mål med veckan är även att locka till kreativa idéer och utveckla dem. Arbetet kommer att ske både enskilt och i grupper och där vi tränar samarbete för att lösa uppgifter och frågor. När veckan är slutet är målet att din insikt och förståelse för dig själv har stärkts och där erfarenheterna gör att du fått en bild av dina mål för framtiden. Redovisning: Du kommer att få med dig ett Projekthäfte som kommer att följa dig under veckan. I det ska du redogöra för frågor och reflektera kring det som händer under veckan. Du ska dokumentera de olika aktiviteterna utifrån frågeställningar. Du kommer även att genomföra uppgifter som är kopplade till aktiviteterna. På sista aktiviteten ska häftet lämnas in. Häftet kommer sedan att användas tillsammans med din mentor och skickas hem för att dina vårdnadshavare/föräldrar ska kunna ta till av ditt arbete och påskrift. Häftet ska sedan tillbaka till skolan! Bedömning: Du dokumenterar ditt arbete i Projekthäftet och du kommer även göra andra uppgifter som redovisas i google drive och delas med undervisande lärare. Arbetslaget kommer efter projektet är slut, bedöma ditt och din grupps arbete och lämna vidare till betygsättande lärare som är berörda. Du: Samhället behöver dina idéer i framtiden. Målet med den här veckan är att sätt igång tankar hos dig. Vad vill du i framtiden? Vad behövs för att du ska nå dit? Använd veckan till att vara nyfiken och fundera!

3 Veckan är en del i Älmhults kommuns plan för studie- och yrkesvägledning som syftar till att öka och stärka det entreprenöriella lärandet och öka samverkan med omvärlden. Koppling till läroplan och centralt innehåll: Under veckan kommer vi att arbete mot följande kunskapskrav: Id Sh Sl Sv Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning. Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge enkla beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter. Arbetsmarknadens och arbetslivets förändringar och villkor, till exempel arbetsmiljö och arbetsrätt. Utbildningsvägar, yrkesval och entreprenörskap i ett globalt samhälle. Några orsaker till individens val av yrke och löneskillnader. Hur hushållens, företagens och det offentligas ekonomi hänger samman. Orsaker till förändringar i samhällsekonomin och vilka effekter de kan få för individer och grupper. Arbetsmiljö och ergonomi, till exempel ljudnivå och arbetsställningar. Eleverna utvecklar kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier. Eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. Eleverna stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer. Eleverna utvecklar kunskaper om hur man söker och kritiskt värderar information från olika källor. Tk

4 Några av skolverkets krav gällande måluppfyllelse i ämnet teknik, som vanligen också innefattar design, formgivning. Eleven skall utveckla kunskaper i teknik för att kunna: identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmateriel. Beskrivning av utbildningsupplägg: Studie- och yrkesvägledning i undervisningen Årskurs 8: Framtiden är min - Ämnesövergripande arbete kring PRAO i åk 8 (vecka 6 t.o.m vecka 16) Målet är att eleverna ska få: praktisera och bekanta sig med entreprenörskap, få egen upplevelse av arbetsliv och se företagande och entreprenörskap som en eventuell framtid. Få förståelse för eget ansvar, egen upplevelse av arbetsliv och sin framtid. De får vägledning och hjälp av personal för att finna en praktikplats. Eleverna söker praktikplats på De får besök av koordinator skola-näringsliv inför deras prao-period, och under praoperioden besöks de av lärare och mentorer på praoplatserna. I skolan har man en genomarbetad plan inför förberedelser av PRAO. Bland annat får eleverna lära sig mer om skillnader mellan mansdominerade och kvinnodominerade yrken, diskriminering på arbetsmarknaden, löner och utbildningskrav, framtida krav på utbildning, Gymnasieinformation av SYV och undervisning i den lokala och globala arbetsmarknaden. Vi har även undervisning och diskussion om karriärmöjligheter, framtidsutsikter, fackföreningar och arbetsmiljö. Eleverna får se film och arbeta med material om arbetslivet. Målet är att eleverna ska få en tydligare bild av de olika ämnenas innebörd för olika yrken, och förstå olika förmågors betydelse för olika yrken.

5 Framtidsdagen, är en yrkesmässa för elever i åk 8. Eleverna får där en föreläsning från en ung inspiration, och får välja bland olika yrken att få riktad information om, samt sedan gå vidare på mässan för att besöka fler. Som förberedelse arbetar eleverna med intressetestet och forska om ett yrke som man finner i broschyren din framtid. Eleverna har ett uppdrag att förbereda kopplat till mässan. Läraren bör i undervisningen utmana, problematisera och visa på alternativ till traditionella föreställningar om kön, kulturell och social bakgrund som annars kan begränsa elevens framtida studie- och yrkesval Lärare och studie- och yrkesvägledare bör ge eleven möjlighet att utveckla sin förmåga att genomföra sina val av studier och yrken (Allmänna råd, Arbeta med studie- och yrkesvägledning, sid 25) Uppgifter - PRAO Hemkunskap: 1. Att under Praon ta reda på vad det finns för försäkringar på arbetsplatsen? om en olycka eller en skada skulle uppstå när man arbetar. Vad gäller? 2. Ta reda på vad en hemförsäkring innebär? Hur mycket kostar det? Och vad ingår i den? Idrott: 1. Hur ser arbetsplatsen ut? Arbetsmiljön? Ljus, ljud, klimat med mera. 2. Är det mycket ensidigt arbete eller använder man hela kroppen och har varierade arbetsuppgifter? 3. Vilken typ av arbete är vanligast? Står, sitter, går, lyfter eller skriver de mycket? 4. Vilka fysiska krav ställs på yrket? Kräver det särskild styrka, rörlighet eller uthållighet? 5. Förekommer det mycket stress inom yrket? Vad beror stressen på och vad gör man för att förhindra stressen? 6. Vilka fysiska och psykiska krav tror du arbetsplatsen i framtiden kommer att ställa på sina anställda? Hur tror du att arbetsplatsen behöver utformas i framtiden? 7. Ge förslag på vad man kan göra för att göra arbetsplatsen bättre ergonomiskt för de anställda? SO:

6 Ta reda på vem som är fackligt aktiv på din praktikplats och ställ frågor till den personen: 1. Hur fungerar det fackliga arbetet på denna arbetsplats? 2. Hur går det till när lön sätts? 3. Vad har ni några arbetsmiljöproblem? 4. Hur många är medlemmar i facket? 5. Finns det flera fackförbund på arbetsplatsen? I så fall, hur samverkar ni? 6. Hur ser framtiden ut för yrkena på arbetsplatsen? 7. Vilka utmaningar finns inför framtiden? Slutuppgift - PRAO SV/HkK/IDH/SO: Skriv en rapport där du redogör för vad du fick fram rörande de uppdrag som du hade under din PRAO Slutuppgift - Bild: Framställa en egen mjölkförpackning med innehåll. Låta fantasin flöda över vad en förpackning ska innehålla. Arbetssätt beskrivning till elever Under arbetsområdet kommer ni att blanda teori och praktik. Ni kommer att få genomgångar i ämnen kring de grunder som ni behöver med er ut på er praoplats för att kunna genomföra de uppdrag som ni kommer att få under er PRAO. Efter er PRAO kommer ni att få skriva en skriftlig rapport där ni ska redogöra för de olika uppdragen ni har haft under PRAO-veckan. Arbetsområdet avslutas med en framåtsyftande del där ni kommer att få börja fundera framåt mot ert framtida yrkesval. Koppling till läroplan och centralt innehåll: Hemkunskap Hushållets ekonomi och ungas privatekonomi.

7 Idrott: Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning. Svenska/SvA: Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag. SO (Samhällskunskap och Geografi): Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid. Arbetsmarknadens och arbetslivets förändringar och villkor, till exempel arbetsmiljö och arbetsrätt. Utbildningsvägar, yrkesval och entreprenörskap i ett globalt samhälle. Några orsaker till individens val av yrke och till löneskillnader. Bild: Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete. Beskrivning av utbildningsupplägg: Studie- och yrkesvägledning i undervisningen årskurs 9 Information: Skolan har gymnasieinformation av SYV dagtid för elever och kvällstid för vårdnadshavare. Eleverna får förstärkt vägledning med individuella vägledningssamtal. Rektor bör organisera studie- och yrkesvägledningen så att eleverna erbjuds vägledningssamtal som utgår från varje elevs behov och stödjer dennes studie- och yrkesvalsprocess. (Allmänna råd, Arbeta med studie- och yrkesvägledning, sid 35)

8 Vägledning handlar om att tänka om sig själv och vidga sina perspektiv. Studie- och yrkesvägledaren bör se till att vägledningssamtalen planeras och genomförs så att de: vidgar elevens perspektiv om såväl de egna förutsättningarna som olika utbildningar och yrken utmanar elevens föreställningar om yrken och utbildningar utifrån kön samt utifrån social och kulturell bakgrund ger eleven förutsättningar att utveckla sin förmåga att väga samman olika faktorer som har betydelse för studie- och yrkesvalet.. (Allmänna råd, Arbeta med studie- och yrkesvägledning, sid 35) Studie- och yrkesvägledaren uppdaterar regelbundet lärarna på förändringar inom utbildningssystemet och på arbetsmarknaden. Lärarna kan även konsultera studie- och yrkesvägledaren och få hjälp att inkludera frågor med koppling till arbetslivet i planeringen av undervisningen. Studie- och yrkesvägledare bör bidra med sådana specialistkunskaper som kan ha betydelse för elevernas studie- och yrkesval. (Allmänna råd, Arbeta med studie- och yrkesvägledning, sid 25) Eleverna gör även ett studiebesök på Haganässkolan, där de får välja tre olika program att besöka. Projekt: Skolan har även ett fördjupat samarbete med företag/organisationer/föreningar i närområdet där dessa i samarbete med skolan utformar uppdrag åt eleverna. Eleverna är väl förberedda i skolan och har tydliga projekt kopplat till skolans verksamhet att utföra. Eleverna träffar företagen två till tre gånger under läsår 9 och har ett skarpt uppdrag att utföra i samarbete med företagen/organisationerna/föreningarna. Eleverna lär sig att planera, förbereda, genomföra och redovisa sitt skarpa uppdrag. De får producera och presentera en produkt eller idé. Få en tydligare bild av de olika ämnenas innebörd för olika yrken. Knyta an till det entreprenöriella lärandet och tillsammans med företagen utveckla produkter, idéer eller metoder där eleverna får tänka fritt kreativt och omsätta sina teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter. Det är av största vikt att hela arbetslaget är engagerat i uppdraget. Resultatet presenterar eleverna i ett miniexamensarbete där samarbetet redovisas. Tillsammans utvecklar vi elevernas entreprenöriella tänkande, skapar nätverk och kontakter som innebär att eleverna ser nya lösningar, utvecklar förmågan till

9 samarbete, tar ansvar, är nyfikna, ser och förstår sammanhang i vår omvärld och vågar pröva nya tankar och idéer. Lärare bör i undervisningen ge eleverna möjlighet att utveckla en förståelse för hur kunskaper i ämnet kan ha betydelse i arbetslivet och på så sätt utgöra ett underlag för deras framtida studie- och yrkesval. (Allmänna råd, Arbeta med studie- och yrkesvägledning, sid 25) Undervisningen i olika ämnesområden samordnas så att eleverna får möjlighet att uppfatta större kunskapsområden som en helhet samverkan med skolor och arbetsliv utanför skolan utvecklas så att eleverna får konkreta erfarenheter av betydelse för deras val av fortsatt utbildning och yrkesinriktning. (Allmänna råd, Arbeta med studie- och yrkesvägledning, sid 44)

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström.

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström. Bergskolan i Luleå År 7-9 Skola arbetsliv Författare: Carina Thingvall Åsa Sandström Maria Jonsson Eva-Lena Landström Peter Möller Innehållsförteckning Skola och arbetsliv.....sid 1 Det vi gör och har

Läs mer

BERÄTTA OM ETT YRKE. LEKTION FÖR ÅRSKURS 7-9 ÄMNEN: Samhällskunskap, Svenska, Bild, Geografi

BERÄTTA OM ETT YRKE. LEKTION FÖR ÅRSKURS 7-9 ÄMNEN: Samhällskunskap, Svenska, Bild, Geografi BERÄTTA OM ETT YRKE LEKTION FÖR ÅRSKURS 7-9 ÄMNEN: Samhällskunskap, Svenska, Bild, Geografi BERÄTTA OM ETT YRKE MÅLGRUPP Årskurs 7-9 ÄMNEN Samhällskunskap, Svenska, Bild, Geografi VAD SKA VI GÖRA IDAG?

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Studie- och yrkesvägledning i undervisningen Studie- och yrkesvägledning är hela skolans ansvar. I en vid definition innefattar studie- och yrkesvägledning

Läs mer

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Lärarhandledning Lärarhandledning Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att

Läs mer

studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun

studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun Riktlinjer för studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun Antagen av: Förvaltningsledningen för Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun 2015-06-04 Dnr 1231-2015 1. Bakgrund Sveriges,

Läs mer

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret 2015-2016 Vad är studie- och yrkesvägledning? Studie- och yrkesvägledning är en processinriktad verksamhet vars syfte är att underlätta för skolans elever

Läs mer

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret 2015-2016 Vad är studie- och yrkesvägledning? Studie- och yrkesvägledning är en processinriktad verksamhet vars syfte är att underlätta för skolans elever

Läs mer

Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun.

Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun. Riktlinjer för Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun. Antagen av: Förvaltningsledningen för Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun 2015-06-04 Reviderad 2019-04-23 1 1. Bakgrund

Läs mer

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Barn- och utbildningsförvaltningen, Simrishamns kommun Varför studie- och? Vilka inkluderas? Att göra val inför framtiden är en ständigt pågående process. Elevens studie- och

Läs mer

Gefle Montessoriskolas. plan för studie-och yrkesvägledning. Läsåret 2015/2016

Gefle Montessoriskolas. plan för studie-och yrkesvägledning. Läsåret 2015/2016 Gefle Montessoriskolas plan för studie-och yrkesvägledning Läsåret 2015/2016 Kunskap är glädje Planen är framtagen i september 2015 och omfattar förskoleklass och skola åk 1-6. Planen revideras i augusti

Läs mer

Ekonomi och konsumtionsfrågor i hemoch konsumentkunskap och samhällskunskap

Ekonomi och konsumtionsfrågor i hemoch konsumentkunskap och samhällskunskap DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Ekonomi och konsumtionsfrågor i hemoch konsumentkunskap och Ekonomi och konsumtionsfrågor ingår både i ämnet hem- och konsumentkunskap och i. I kursplanerna

Läs mer

Grundsärskolan i Sjöbo. Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo.

Grundsärskolan i Sjöbo. Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Grundsärskolan i Sjöbo Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Upprättad: 20160614 av rektor, syv och mentorer Revideras juni 2017 Inledning Bestämmelserna i Läroplan för

Läs mer

Handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i Hofors kommun

Handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i Hofors kommun Handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i Hofors kommun Vad är studie- och yrkesvägledning? Studie- och yrkesvägledning är en viktig del i det livslånga lärandet och ett stöd i en individs ständigt

Läs mer

Jobba i motorbranschen?

Jobba i motorbranschen? Jobba i motorbranschen? Inledning Syftet med lektionen är att lyfta fram motorbranschens många yrken och utvecklingsmöjligheter som en del av skolans arbete med målinriktad arbetslivsanknytning. Genom

Läs mer

molndal.se Skola- arbetsliv Sinntorpsskolan 4-9 Läsåret 2013/2014

molndal.se Skola- arbetsliv Sinntorpsskolan 4-9 Läsåret 2013/2014 Skola- arbetsliv Sinntorpsskolan 4-9 Läsåret 2013/2014 Vad säger styrdokumenten? 2.6 Skolan och omvärlden Eleverna ska få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De ska också få underlag för att välja

Läs mer

PLAN MED RIKTLINJER FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING FÖR SAMTLIGA AV UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER I

PLAN MED RIKTLINJER FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING FÖR SAMTLIGA AV UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER I 2016-12-20 1 (5) PLAN MED RIKTLINJER FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING FÖR SAMTLIGA AV UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER I INLEDNING SKOLLAG Elever i alla skolformer utom förskolan och förskoleklassen ska

Läs mer

ANPASSADE UPPGIFTER FÖR NYANLÄNDA ELEVER

ANPASSADE UPPGIFTER FÖR NYANLÄNDA ELEVER ANPASSADE UPPGIFTER FÖR NYANLÄNDA ELEVER STUDERA YRKEN OCH SVERIGES ARBETSMARKNAD OCH VÄLFÄRDS- SYSTEM TID: NÄR: CA 12-13 TIMMAR MEN KAN ANPASSAS GENOM ATT NI GENOMFÖR VALDA DELAR Introduktion ca 1 timme

Läs mer

Aktivitetsplan för den studie- och yrkesvägledande verksamheten F-9

Aktivitetsplan för den studie- och yrkesvägledande verksamheten F-9 Aktivitetsplan för den studie- och yrkesvägledande verksamheten F-9 Fetstil: studie- och yrkesvägledare. Normal: lärare. Kursiv: rektor/annan personal. årskurs (förskola och lågstadiet) Förskola till och

Läs mer

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo.

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Grundsärskolan i Sjöbo Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Fastställd: 2018-09-04 Inledning Bestämmelserna i Läroplan för grundsärskolan 2011 och FNs barnkonvention

Läs mer

PLAN FÖR SKOLA OCH OMVÄRLD ENTREPRENÖRIELLT LÄRANDE

PLAN FÖR SKOLA OCH OMVÄRLD ENTREPRENÖRIELLT LÄRANDE 2012-06-13 PLAN FÖR SKOLA OCH OMVÄRLD ENTREPRENÖRIELLT LÄRANDE HÄRRYDA KOMMUN 2012-13 2 Innehåll: Skola och omvärld....sid. 3 Om entreprenörskap.....sid. 4 Exempel på texter ur kursplanerna - Lgr11..sid.

Läs mer

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Planen fastställd av bildningsnämnden 20 maj 2015 Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Entreprenörskap från förskola till vuxenutbildning 2 Vägledning från förskola till vuxenutbildning

Läs mer

Huvudmannaplan SYV LiS Beslutad av LiS Sid 1 HUVUDMANNAPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

Huvudmannaplan SYV LiS Beslutad av LiS Sid 1 HUVUDMANNAPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Sid 1 HUVUDMANNAPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING 1 Sid 2 Innehåll Vår mission... 3 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Styrdokument... 3 Skollag 2010:800... 3 Läroplan (Gr 11)... 4 Läroplan (Gy 11)... 4 Hur

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning

Plan för studie- och yrkesvägledning Plan för studie- och yrkesvägledning Döderhults skolområde 1 Inledning Studie- och yrkesvägledning är en angelägenhet för hela skolan och för samhället i stort. Att göra val inför framtiden är en ständigt

Läs mer

Utbildningsförvaltningen Sida 1 (6) Bäckahagens skola PLAN FÖR STUDIE-OCH YRKESVÄGLEDNING

Utbildningsförvaltningen Sida 1 (6) Bäckahagens skola PLAN FÖR STUDIE-OCH YRKESVÄGLEDNING Utbildningsförvaltningen Sida 1 (6) Bäckahagens skola 2015-10-22 PLAN FÖR STUDIE-OCH YRKESVÄGLEDNING PLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING VID BÄCKAHAGENS SKOLA Vår vision: Att all personal på skolan ska

Läs mer

Verksamhetsplan studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan studie- och yrkesvägledning 1(9) Utbildningsförvaltning Carina Rosander 0476-55186 carina.rosander@almhult.se Verksamhetsplan studie- och 2(9) Inledning Verksamhetsplanen för studie-och i Älmhults kommun har fokus på det livslånga

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning Gymnasiet 2015

Studie- och yrkesvägledning Gymnasiet 2015 Studie- och yrkesvägledning Gymnasiet 2015 Sunne kommun . Studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning i snäv bemärkelse är den personliga vägledningen genom vägledningssamtal individuellt och

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning

Plan för studie- och yrkesvägledning 160113 Plan för studie- och yrkesvägledning Inledning Under läsåret 2015 har Långbrodalsskolan arbetat fram en lokal arbetsplan för studie- och yrkesvägledning. Den ska syfta till att eleverna på Långbrodalsskolan

Läs mer

Uppdrag/- Projektplanering

Uppdrag/- Projektplanering Barn- och utbildningsförvaltningen Uppdrag/- Projektplanering 2013/2014 Skola Omvärld och PRAO Bakgrund, syfte, mål Bakgrund I Läroplanen, LGR 11, går det under rubriken; 2.6 Skolan och omvärlden att läsa:

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningen 1(11) 2013-04-19 Handlingsplan för studie- och yrkesorientering i alla skolformer i Åstorps kommun Pål Olsson Ulla Dahlgren Gunilla Maltesson Lizen Johansson Helena Larsson 2(11)

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning Hela skolans ansvar. David Spak, studie- och yrkesvägledare, SYVutveckling

Studie- och yrkesvägledning Hela skolans ansvar. David Spak, studie- och yrkesvägledare, SYVutveckling Studie- och yrkesvägledning Hela skolans ansvar David Spak, studie- och yrkesvägledare, SYVutveckling Dagens innehåll Vägledning i vid och snäv bemärkelse 15 min Forskning och rapporter 5 min Läsning +

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning Adolfsbergsskolan F-6

Plan för studie- och yrkesvägledning Adolfsbergsskolan F-6 Plan för studie- och yrkesvägledning Adolfsbergsskolan F-6 Planen utgår från skolverkets allmänna råd, läroplan och skollag. Det är hela skolans ansvar att vägleda eleverna i deras studier för att ge dem

Läs mer

Lokal SYO-plan för Fornängsskolan och Västerbyskolan Götene maj 2009

Lokal SYO-plan för Fornängsskolan och Västerbyskolan Götene maj 2009 Lokal SYO-plan för Fornängsskolan och Västerbyskolan Götene maj 2009 Inledning 2009 bestämde sig Fornängsskolan och Västerbyskolan för att ta fram en gemensam plan för hur vi vill jobba med studie- och

Läs mer

3.15 Samhällskunskap. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet samhällskunskap

3.15 Samhällskunskap. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet samhällskunskap 3.15 Samhällskunskap Människor har alltid varit beroende av att samarbeta när de skapar och utvecklar samhällen. I dag står människor i olika delar av världen inför både möjligheter och problem kopplade

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplanen, Gålö Bilaga 12:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför?

Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför? Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför? Allt vi konsumerar (handlar, använder) kommer någonstans ifrån och tar vägen någonstans när vi har förbrukat det. Vi människor köper och använder mer än vi behöver.

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning på Åkrahäll ht2018-vt2022 ett uppdrag för hela skolan

Plan för studie- och yrkesvägledning på Åkrahäll ht2018-vt2022 ett uppdrag för hela skolan Rev Nybro vt19 Plan för studie- och yrkesvägledning på Åkrahäll ht2018-vt2022 ett uppdrag för hela skolan Studie- och yrkesvägledning för framtiden, framtidstro och valkompetens Vad är studie- och yrkesvägledning?

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP: Arbete och utbildning

SAMHÄLLSKUNSKAP: Arbete och utbildning SAMHÄLLSKUNSKAP: Arbete och utbildning Arbetsområdet startas upp med värderingsövningar, som bidrar till att eleverna får reflektera över hur de känner inför sina egna värderingar när det gäller framtiden,

Läs mer

SSA-plan Brunnsboskolan 7-9

SSA-plan Brunnsboskolan 7-9 Brunnsboskolan 7-9 SSA-plan Brunnsboskolan 7-9 Brunnsboskolans arbete med Studie- och Yrkesvägledning Läsåret 2016/17 Inledning På Brunnsboskolan finns en lång tradition av arbetet att ge eleverna insikt

Läs mer

Arbetet med studie- och yrkesvägledning ska ingå som en naturlig del i förskolornas verksamhet och i den ordinarie undervisningen i kommunens skolor.

Arbetet med studie- och yrkesvägledning ska ingå som en naturlig del i förskolornas verksamhet och i den ordinarie undervisningen i kommunens skolor. Studie- och yrkesvägledningen i Staffanstorp skall fortsätta utvecklas så att den har fokus på det livslånga lärandet. Såväl den enskilde individen som samhället tjänar på att barn, ungdomar och vuxna

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med Studie- och yrkesvägledning vid Edenskolan

Riktlinjer för arbetet med Studie- och yrkesvägledning vid Edenskolan Riktlinjer för arbetet med Studie- och yrkesvägledning vid Edenskolan En konkretisering av vad de nationella målen för studie- och yrkesvägledning innebär för Edenskolan Enligt skollagen ska elever i alla

Läs mer

SYV 2019/2020. Plan för att tillgodose elevens behov av studie- och yrkesvägledning

SYV 2019/2020. Plan för att tillgodose elevens behov av studie- och yrkesvägledning SYV 2019/2020 Plan för att tillgodose elevens behov av studie- och yrkesvägledning Syfte och mål Planen för studie- och yrkesvägledning 2019/2020 omfattar all utbildning från förskoleklass till grundskolans

Läs mer

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING SKOLA & ARBETSLIV BAKGRUND I skolans uppdrag ingår att eleverna ska vara aktiva och deltagande och känna/inse att de har ansvaret och makten över sitt eget lärande. SYFTE OCH MÅLSÄTTNING Samverkan mellan

Läs mer

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning För elever i grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och komvux Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Vad är studie- och

Läs mer

Plan för studie-och yrkesvägledning för Abrahamsbergsskolan F-9)

Plan för studie-och yrkesvägledning för Abrahamsbergsskolan F-9) 2018 Plan för studie-och yrkesvägledning för Abrahamsbergsskolan F-9) Innehåll Plan för studie-och yrkesvägledning... 2 för Abrahamsbergsskolan F-9... 2 Ansvar... 2 Planens utformning och genomförande...

Läs mer

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål NO Biologi Åk 4-6 Syfte och mål Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och

Läs mer

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Utvecklingspaket 2012-06-14 Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Läroplanen för gymnasieskolan lyfter fram vikten av att eleverna ska kunna välja studie- och yrkesinriktning

Läs mer

Entreprenörskap i styrdokumenten

Entreprenörskap i styrdokumenten Entreprenörskap i styrdokumenten Redan 1946 1946 års skolkommission: Skolans ska inriktas på att fostra elever till självständighet och kritiskt sinnelag å ena sidan och samarbete, lust att engagera sig

Läs mer

STORKSKOLAN, SKOLAN ALLA ÄR STOLTA ÖVER. Plan för Studie- och yrkesvägledning

STORKSKOLAN, SKOLAN ALLA ÄR STOLTA ÖVER. Plan för Studie- och yrkesvägledning STORKSKOLAN, SKOLAN ALLA ÄR STOLTA ÖVER. Plan för Studie- och yrkesvägledning STORKSKOLAN Plan för Studie- och Yrkesvägledning Reviderad plan för Studie- och yrkesorientering Storkskolan 2017 års fastställes

Läs mer

VEM VILL DU BLI? LEKTION FÖR ÅRSKURS 1-3 ÄMNEN: Samhällskunskap, Svenska, Bild

VEM VILL DU BLI? LEKTION FÖR ÅRSKURS 1-3 ÄMNEN: Samhällskunskap, Svenska, Bild VEM VILL DU BLI? LEKTION FÖR ÅRSKURS 1-3 ÄMNEN: Samhällskunskap, Svenska, Bild VEM VILL DU BLI? MÅLGRUPP Årskurs 1-3 ÄMNEN Samhällskunskap, Svenska, Bild TILL LÄRAREN Texten i lektionen är skriven till

Läs mer

ETT YRKE FÖR DIG? MÅLGRUPP Årskurs 4-6 ÄMNEN Samhällskunskap, Svenska, Bild TILL LÄRAREN Texten i lektionen är skriven till eleverna. Du som lärare få

ETT YRKE FÖR DIG? MÅLGRUPP Årskurs 4-6 ÄMNEN Samhällskunskap, Svenska, Bild TILL LÄRAREN Texten i lektionen är skriven till eleverna. Du som lärare få ETT YRKE FÖR DIG? LEKTION FÖR ÅRSKURS 4-6 ÄMNEN: Samhällskunskap, Svenska, Bild ETT YRKE FÖR DIG? MÅLGRUPP Årskurs 4-6 ÄMNEN Samhällskunskap, Svenska, Bild TILL LÄRAREN Texten i lektionen är skriven till

Läs mer

Arbetsområde: Okrtitiskt tänkande - en ofta förbisedd förmåga

Arbetsområde: Okrtitiskt tänkande - en ofta förbisedd förmåga Arbetsområde: Okrtitiskt tänkande - en ofta förbisedd förmåga Huvudsakligt ämne: Samhällskunskap åk 7- Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet Samhällskunskap syftar till: Länk Följande

Läs mer

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system.

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system. Teknik : I kursplanen för teknik får eleven: Identifiera och utveckla tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag

Läs mer

Nya Allmänna råd för studie- och yrkesvägledningen

Nya Allmänna råd för studie- och yrkesvägledningen Nya Allmänna råd för studie- och yrkesvägledningen Allmänna råd bygger på lag och förordningar Styrdokumenten Vad är Allmänna råd? Rekommendationer till hur huvudmannen, rektorn, studie- och yrkesvägledaren

Läs mer

Utbildningspaketet skola arbetsliv

Utbildningspaketet skola arbetsliv Utbildningspaketet skola arbetsliv Beskrivning av utbildningsupplägg: Bakgrund På Frillesåsskolan finns en stark vision att förbereda våra elever för framtiden och en ökad måluppfyllelse. Vi vill att när

Läs mer

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning 1(8) 2(8) Fredrik Aksell Fredrik.aksell@svedala.se Grundskola och gymnasium Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning kan beskrivas som en

Läs mer

Arbetsplan. Studie- och yrkesvägledning

Arbetsplan. Studie- och yrkesvägledning Arbetsplan för Studie- och yrkesvägledning Nybyggeskolan 2013-2014 Linda Brüdigam Studie- och yrkesvägledare, Nybyggeskolan, Västerås 2013-14 Innehållsförteckning Studie- och yrkesvägledning på Nybyggeskolan

Läs mer

Plan för studie-och yrkesvägledning för Abrahamsbergsskolan F-9)

Plan för studie-och yrkesvägledning för Abrahamsbergsskolan F-9) 2019 Plan för studie-och yrkesvägledning för Abrahamsbergsskolan F-9) Innehåll Plan för studie-och yrkesvägledning...2 för Abrahamsbergsskolan F-9...2 Ansvar...2 Planens utformning och genomförande...2

Läs mer

En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk 6 i Tornhagen/T1 7-9

En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk 6 i Tornhagen/T1 7-9 En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk 6 i Tornhagen/T1 7-9 Innehåll En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 5: Ansvarstagande som inte slutar där skogen slutar.

Skogsbruk på ren svenska Lektion 5: Ansvarstagande som inte slutar där skogen slutar. Skogsbruk på ren svenska Lektion 5: Ansvarstagande som inte slutar där skogen slutar. Tema: Skogen som både biologisk och ekonomisk resurs Ämne: Samhällskunskap, Geografi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog

Läs mer

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Lag om ändring i skollagen (2010:800) Innebär att en huvudman för grundskola eller specialskola ska ansvara för att praktisk arbetslivsorientering (prao)

Läs mer

Arbetsområde: Mönsterigenkänning på gott och ont

Arbetsområde: Mönsterigenkänning på gott och ont Arbetsområde: Mönsterigenkänning på gott och ont Huvudsakligt ämne: Samhällskunskap åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: 5 lektioner à cirka 60 minuter Ämnets syfte Undervisning i ämnet Samhällskunskap syftar

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplaner, Riddersholm Bilaga 9:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 6: Vad skulle hända om svenskt skogsbruk inte fanns?

Skogsbruk på ren svenska Lektion 6: Vad skulle hända om svenskt skogsbruk inte fanns? Skogsbruk på ren svenska Lektion 6: Vad skulle hända om svenskt skogsbruk inte fanns? Tema: Miljö- och utvecklingsfrågor Ämne: Samhällskunskap, Geografi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största

Läs mer

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning

Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning 1(8) 2(8) Fredrik Aksell Fredrik.aksell@svedala.se Grundskola och gymnasium Utvecklingsplan för studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning Studie- och yrkesvägledning kan beskrivas som en

Läs mer

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola Handlingsplan 1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning Grund- och grundsärskola 2 (8) Sveriges bästa kommun att leva och verka i 2020 År 2020

Läs mer

Lokal pedagogisk planering - ett exempel. Inge-Marie Svensson

Lokal pedagogisk planering - ett exempel. Inge-Marie Svensson Lokal pedagogisk planering - ett exempel Inge-Marie Svensson Att leva i närområdet, åk 3 Förankring i kursplaners syfte: Den ämnesövergripande undervisningen ska syfta till att eleverna ges möjligheter

Läs mer

för samtalen och diskussionerna framåt

för samtalen och diskussionerna framåt Kopplingar till kursplaner, Björnö Bilaga 10:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Mål och riktlinjer för. Studie- och yrkesvägledning. Välkommaskolan

Mål och riktlinjer för. Studie- och yrkesvägledning. Välkommaskolan Mål och riktlinjer för Studie- och yrkesvägledning på Välkommaskolan Alla vinner på väl underbyggda val! Sammanställt av Erika Larsson och Ulla Wallgren Studie- och yrkesvägledare vid Välkommaskolan utifrån

Läs mer

LEKTION 1: VAD GÖR EN INGENJÖR?

LEKTION 1: VAD GÖR EN INGENJÖR? LEKTION 1: VAD GÖR EN INGENJÖR? 01 LEKTION 1: VAD GÖR EN INGENJÖR? Tid: 80 minuter Årskurs: 7-9 Huvudämne: Teknik KOPPLING TILL KURSPLANER FÖRMÅGOR Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik

Läs mer

Plan för studie-och yrkesvägledningför Abrahamsbergsskolan F-9

Plan för studie-och yrkesvägledningför Abrahamsbergsskolan F-9 2016 Plan för studie-och yrkesvägledningför Abrahamsbergsskolan F-9 2016-01-01 Innehåll Plan för studie-och yrkesvägledning...2 för Abrahamsbergsskolan F-9...2 Abrahamsbergsskolans vision....2 Ansvar...2

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Teknik

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Teknik ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Teknik Övergripande Mål: Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att identifiera och analysera tekniska

Läs mer

Handlingsplan med riktlinjer för studie- och yrkesvägledning i Ystad kommun

Handlingsplan med riktlinjer för studie- och yrkesvägledning i Ystad kommun Handlingsplan med riktlinjer för studie- och yrkesvägledning i Ystad kommun Att göra val inför framtiden är en ständigt pågående process. Elevens studie- och yrkesval har stor betydelse för hur livet kommer

Läs mer

Plan för. Studie- och yrkesvägledning/-orientering i Ydre kommun. Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-27, 147

Plan för. Studie- och yrkesvägledning/-orientering i Ydre kommun. Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-27, 147 Plan för Studie- och yrkesvägledning/-orientering i Ydre kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-27, 147 Innehållsförteckning STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING/-ORIENTERING I YDRE KOMMUN...3 DEFINITION AV

Läs mer

EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11

EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11 EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11 När man arbetar med LEGO i undervisningen så är det bara lärarens och elevernas fantasi som sätter gränserna för vilka delar av kursplanerna man arbetar

Läs mer

Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1

Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1 Lära känna ett yrke sida 1 Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1 Lära känna ett yrke sida 2 ELEVSIDA Lär känna ett yrke ÅRSKURS: Gymnasiet KURSER: Svenska 1 OMFATTNING: 2-3 lektionstimmar

Läs mer

Handlingsplan för Studie- & yrkesvägledning inom grundsärskolan

Handlingsplan för Studie- & yrkesvägledning inom grundsärskolan Handlingsplan för Studie- & yrkesvägledning inom grundsärskolan Laholms kommun Specialenheten med grund- och gymnasiesärskolan Handlingsplan för grundsärskolan Studie- och yrkesvägledning Syftet med studie-

Läs mer

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning

Verksamhetsplan Studie- och yrkesvägledning Verksamhetsplan yrkesvägledning Reviderad juni 2013 Innehållsförteckning Inledning... 2 Organisation... 2 Vägledningsverksamhetens övergripande mål och syfte... 2 Bakgrund... 3 yrkesvägledning allt viktigare

Läs mer

Plan för Studie- och yrkesvägledning 2013/2014 Gumaeliusskolan

Plan för Studie- och yrkesvägledning 2013/2014 Gumaeliusskolan Plan för Studie- och yrkesvägledning 2013/2014 Gumaeliusskolan Innehållsförteckning 1. Övergripande arbete 2. Aktiviteter för årskurs 7 3. Aktiviteter för årskurs 8 4. Aktiviteter för årskurs 9 6. Utvecklingsarbete

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

SYV-plan för Ribbybergsskolan Plan för den studie- och yrkesvägledande verksamheten på Haningeskolan, Haninge kommun

SYV-plan för Ribbybergsskolan Plan för den studie- och yrkesvägledande verksamheten på Haningeskolan, Haninge kommun SYV-plan för Ribbybergsskolan Plan för den studie- och yrkesvägledande verksamheten på Haningeskolan, Haninge kommun Senast reviderad: Författare: Innehåll Inledning... 2 Ribbyberggskolan... Fel! Bokmärket

Läs mer

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: HÄLSA Ämnet hälsa är tvärvetenskapligt och har sin grund i hälsovetenskap, socialmedicin och pedagogik. I ämnet behandlas hälsa och hälsofrämjande arbete utifrån ett individ-, gruppoch samhällsperspektiv.

Läs mer

Koppling till Lgr Kunskaper Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola 2.6 Skolan och omvärlden Kursplaner Bild

Koppling till Lgr Kunskaper Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola 2.6 Skolan och omvärlden Kursplaner Bild Förslag på ämne Ämnesövergripande; SO, Svenska, Bild Årskurs 3-9 Omfattning, tidsåtgång 2-3 lektioner Namn på övningen Ämnen = Yrken; Yrkesträd Övningen planerad av Jenny Norberg Randowo Koppling till

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet teknik

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet teknik Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

SENAST EN VECKA INNAN DIN PRAO LÄMNAS PRAOLAPPEN TILL SYV.

SENAST EN VECKA INNAN DIN PRAO LÄMNAS PRAOLAPPEN TILL SYV. Information om PRAO i årskurs 9 läsåret 2018/2019 -Till elev och vårdnadshavare Alla elever i årskurs 9 kommer under höstterminen ha 5 dagars prao (praktisk arbetslivsorientering). Årskurs 9 på kyrkhedens

Läs mer

Om arbetslivet. Lgr 11

Om arbetslivet. Lgr 11 Om arbetslivet Centralt innehåll i samhällskunskap: Arbetsmarknadens och arbetslivets förändringar och villkor, t ex arbetsmiljö och arbetsrätt. Utbildningsvägar, yrkesval och entreprenörskap i ett globalt

Läs mer

Kursplan och kunskapskrav för skolämnet Teknik

Kursplan och kunskapskrav för skolämnet Teknik Kursplan och kunskapskrav för skolämnet Teknik Gäller fr.o.m. 170701 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Reviderad 2017, s 283-289 Det här styrdokumentet är reviderat med skrivningar

Läs mer

PRAO 2019 VECKA Information till elever och vårdnadshavare i årskurs 8

PRAO 2019 VECKA Information till elever och vårdnadshavare i årskurs 8 PRAO 2019 VECKA 14-15 Information till elever och vårdnadshavare i årskurs 8 SYFTET MED PRAO Prao (praktisk arbetslivsorientering) är en viktig del av skolans undervisning om arbetslivet. Syftet med prao

Läs mer

"Pay it forward" Med filmen som utgångspunkt kommer vi att arbeta med en mängd intressanta och livsviktiga frågor som: Vad är viktigt i livet?

Pay it forward Med filmen som utgångspunkt kommer vi att arbeta med en mängd intressanta och livsviktiga frågor som: Vad är viktigt i livet? "Pay it forward" Ge Re Sv Skapad 2014-08-07 av Erika Hermansson i Surteskolan, Ale Redigerad senast 2014-08-28 av Erika Hermansson Vårt sista läsår tillsammans, ska vi starta igång med ett projekt som

Läs mer

SYV konferens. Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5

SYV konferens. Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5 SYV konferens Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5 Rektors uppdrag Varför anställa en syv på F-5 skola? Varför prioritera SYV/SSA? Attraktiv tjänst i ett 1-16 års perspektiv

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen inspiration till samverkan

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen inspiration till samverkan Utvecklingspaket 2012-06-14 Studie- och yrkesvägledning i undervisningen inspiration till samverkan Utvecklingspaketets delar Inledande text (del 1) samt en sammanställning (del 2) över var man hittar

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

Strategi 1 (7) Lärandeförvaltningens strategi för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning

Strategi 1 (7) Lärandeförvaltningens strategi för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning Strategi 1 (7) Lärandeförvaltningens strategi för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning 2 (7) Sveriges bästa kommun att leva och verka i 2020 År 2020 ska Hudiksvalls kommun vara Sveriges

Läs mer

PRAO - PRaktisk ArbetslivsOrientering, en del av skolans undervisning om arbetsliv och omvärld

PRAO - PRaktisk ArbetslivsOrientering, en del av skolans undervisning om arbetsliv och omvärld PRAO - PRaktisk ArbetslivsOrientering, en del av skolans undervisning om arbetsliv och omvärld Information till elev och vårdnadshavare Rödabergsskolan anser att PRAO är en viktig aktivitet för att ge

Läs mer

Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget

Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget Utvecklingspaket 2012-06-13 Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget Introduktion Examensmålet ska ligga till grund för planeringen av utbildningen och undervisningen

Läs mer