Nordisk alfabetiseringskonferens mars 2003

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nordisk alfabetiseringskonferens 26-28 mars 2003"

Transkript

1 Nordisk alfabetiseringskonferens mars 2003 Hverdagsliv og arbeidsliv, utgångspunkt, innhold og mål för alfabetiseringen Konferensen arrangerades i samverkan mellan Nordens Folkliga Akademi (NFA) Nationellt Centrum för sfi och svenska som andraspråk (NC) Institutet för svenska som andraspråk, Göteborgs universitet Konferens hölls som vanligt på Nordens Folkliga Akademi, alldeles intill Göta älv på Nya Varvet i Göteborg. Nordiska alfakonferenser (i vår regi) en kort historik Vi har sedan 1998 arrangerat alfabetiseringskonferenser med syftet att ge lärare och andra intresserade från de nordiska länderna möjlighet att träffas, utbyta erfarenheter och bygga nätverk för utveckling av alfabetiseringsverksamheten i de olika länderna. Vi bjuder alltid in föreläsare från olika discipliner och fält som kan beskriva och diskutera den senaste forskningen inom området. Här följer i rubrikerna på våra tidigare konferenser En gång analfabet alltid analfabet? 1999 vt Pedagogik och yttre ramar ht På alfabetiseringens arena som deltaker eller tilskurer (åskådare)

2 2001 vt + ht Alfabetisering förväntningar och måluppfyllelse. Möte mellan samhällets, utbildningens, lärarnas och deltagarnas förväntningar och krav vt + ht Modersmål och bildetolkning snarvei till det nye språket 2003 vt Hverdagsliv og arbeidsliv, utgångspunkt, innhold og mål för alfabetiseringen DELTAGARE PÅ ÅRETS KONFERENS Deltagare från Danmark, Norge och Sverige Totalt 73 deltagare varav 70 deltar hela konferensen Danmark = 19 Norge = 13 Sverige = 38 Vi representerade 22 kommuner och 29 organisationer, institutioner, myndigheter.

3 En kort översikt av den åttonde alfabetiseringskonferensen i ord och bild. Onsdag 26 mars Arild Mikkelsen, värd för konferensen inledde med att i sann folkbildningsanda låta alla sjunga tillsammans.. Ingrid Skeppstedt från Nationellt Centrum i Stockholm och Qarin Franker från Institutet för svenska som andraspråk, Göteborgs universitet var ansvariga för konferensinnehållet och inledde med en kort historik och ett bildspel som anknöt till konferensens tema. Vilka möjligheter ger samhället och utbildningen de lågutbildade invandrarna att behåll sin värdighet och självkänsla? FD i etnologi. L Därefter började det egentliga programmet, med vår förste föreläsare: Oscar Pripp, FD i Etnologi. Etnisitet og personlige egenskaper fordel / tillgång eller belastning i arbeidslivet. Oskar höll ett mycket uppskattat föredrag om etnicitet och identitet. Vad den objektiva (yttre) och subjektiva (inre) identiteten består av och hur olika typer av bemötande påverkar ens identitet. Livfullt skildrade han bl a assyriska/syrianska småföretagares liv och villkor. Mer om detta finns i hans bok Företagande i minoritet.

4 Under programpunkten: Hvordan godkjenne (validere) innvandreres kompetanse gav Sture Troli fra Fagopplæringsetaten i Oslo eksempel från arbetet i Norge med att utfärda kompetensbevis och värderingsbevis. De har under åren testat 161 personers yrkeskompetens och av dem har 1/3 fått jobb, många genom de nätverk som de deltagande fackmännen själva har varit med i. Han beskrev en process från 1. kartläggningsintervju 2. Yrkesprövning intervju med fackman, där man berättar vad man kan och 3 Yrkesprövning praktiskt arbete där man får visa vad man kan. 4. Kompetensbevis om 2 och 3 är godkända. Sture Ronny Ingela Ronny Nilsson og Ingela Bergman från Valideringscentrum i Malmö berättade om sitt arbete med validering och en hel del om hur komplettering av tidigare utbildningar kan ske. Två representanter för sfi-utbildning på en mer övergripande nivå fortsatte eftermiddagen. Gitte Østergaard Eva Jönsson, skolverket Gitte Eva Gitte Østergaard, arbetar med vuxenutbildning och dansk som andetsprog på departementsnivå, numera på motsvarande Arbetsmarknadsdepartementet i Köpenhamn. I Danmark lanseras nu Arbete er vejen, en modell för integration av invandrare. I nya lagförslag tonar man ner språkutbildningens betydelse och ger kommunernas ansvar för att se till att invandrare så snabbt som möjligt kommer ut i arbete. Eva Jönsson berättade bl a om hur den Överenskommelse som slutits mellan fem statliga myndigheter ska leda till samverkan på kommunal, regional och statlig nivå när det gäller insatser för att underlätta invandrares integration i

5 samhälle och arbetsliv. Utbildning, samhälle och arbetsliv måste arbeta samordnat för varje enskild individ. Den nya sfi-kursplanen öppnar för en större integration och det gäller för kommuner och anordnare att utnyttja detta, menade Eva. I den panel- och plenumsdebatt som avslutade dagen deltog dagens alla föreläsare tillsammans med konferensdeltagarna. Några frågor och områden som diskuterades: - Vem är integrerad? Hur vet man det? Vem bestämmer? - Hur behöver arbetsplatser förändras för att integrering ska kunna ske? - Flyktingar är inte samma sak som arbetskraftsinvandrare. - Tredje världen kvinnan som nu finns i Norden fanns inte förr. Nya villkor gäller nu jämfört med tals invandringen. - Vilken betydelse har språk? Och utbildning? - Modeklädesförsäljerskan som var analfabet men trots det framgångsrikt leder en klädfirma och reser för uppköp i Europa ingav hopp. Middag på Kapellet. Ingrid Skeppstedt i samspråk med Christine från Danmark.

6 Språkinnlæring og yrkesforberedende språktrening gjennom praktisk virksomhet i virkelige situasjoner. Inom Centrum för livslångt lärande ( CLL) i Karlskoga berättade ett arbetslag från Språkcentrum om sitt arbete. Christina, Katharina, Katarina, Marianne, Sven-Eric och Linda En tydlig och klargörande presentation av en relativt ny verksamhet med sfistudier kombinerat och integrerat med språkpraktik och yrkesförberedande språkträning. Man har café, sy-atelje och snickeriverkstad och en butik överskottsmarknaden. En städutbildning tillsammans med kommunens lokalvårdare engagerar 45 deltagare. Migra-norsk. Presentasjon av et undervisningsopplegg Albert Einarsson från VOX, Voksenopplæringsinstituttet i Norge visade och berättade om Migranorsk ALFA, det multimediabaserade alfabetiseringssystemet för minoritetsspråkliga vuxna.

7 Det är en del av Migranorsk som även består av en allmän del och en arbetslivs del. Vi fick framväxt och uppbyggnad beskrivet och fick även se och uppleva enskilda moduler. Imponerande arbete och ett avundsvärt initiativ som vi hoppas ska spilla över till de andra nordiska länderna. Programmet fick European Label 2001 och kan nås på Återkommande gruppdiskussioner är en viktig aktivitet under konferensen. Då byts och bryts erfarenheter och skapas nya.

8 Individuelt basert alfabetiseringsundervisning i praksis. Anne-Birgitte Mullins og Mona Mörberg-Larsen från Sprogcenter IA i København berättade om vikten av samsyn, samarbete och en väl genomtänkt organisation. De gav också inspirerande exempel på olika aktiviteter i undervisningen och hur deltagarna får utvärdera och påverka arbetet. Mona Anne-Brigitte Presentasjon av deltakernes eget materiale Detta är ett stående och mycket populärt inslag i alla alfakonferenser. I år var det verksamma lärare från Norge, Danmark och Sverige som gav oss glimtar av sitt arbete och nya idéer att ta med hem. Vibeke och Dina från VOX i Oslo, presenterade ett material de utarbetat. Kropp och Helse Lärobok för lågutbildade. Mycket spännande. Dessutom berättade de om sin verksamhet i Oslo som innefattade -en textilverkstad, med muntlig norska -en skolverkstad norska i köket - en kvalificeringsverkstad - norska med inriktning mot arbetslivet Ytterligare en lärobok för lågutbildade kommer i maj. Den handlar bl a om lag och familjerätt och är en samhällsorienterande bok. Lilly Christensen från Hvidovre Sprogcenter i Köpenhamn presenterade ett underbart bildmaterial för alfaundervisningen som hon arbetat fram med utgångspunkt i Unicefs bildkalender. Materialet består av två pärmar, en för för deltagarna med

9 färgbilder och texter och en gedigen lärarvägledning med förslag på muntliga och skriftliga övningar. Materialet kan beställas från Och alla intäkter går oavkortat till Unicefs arbete för världens barn. Gunilla Kotsell från Komvux i Linköping berättade och visade en del av alla bilder hon använder i sin undervisning. Deltagarna får på ett aktivt sätt bygga upp sitt språk med hjälp av bilder Marianne Kabaci från Hvidorve i Köpenhamn berättade om sitt arbete med att engagera pensionärer i alfaundervisningen. Hon visade vad samtal och möten lett till. Engagemang, motivation för läsande och skrivande, språkutveckling och inte minst nya vänner för livet. Birgitta Molin gästspelade med sin loppa. Full koncentration och något vi inte kommer att glömma. Så fångar man uppmärksamheten! Pia Andom berättade fritt om fyra olika yrkesinriktade svenskkurser som man just nu har på ABF i Göteborg där hon arbetar.

10 Fredag 28 mars Arbeidsplassen som samhandlingsarena lineær og sirkulær tenkning. Hvordan bruke arbeidsplassen i norskopplæringen for svake elever? Johnny Aasen och Ann Kathrin Jahrmann från Rosenhoff Voksenopplæringssenter i Oslo. Johnny Aasen redogjorde för vuxenutbildningssystemet i norska som andraspråk. Lågutbildade följer B-löpet och i det ingår, efter introduktions-modulen, en modul där deltagaren har en språkträningsplats på en arbetsplats 1 dag/vecka. Modulen efter heter norsk med praksisplats och innebär att deltagarna är 1 dag/v i skolan och 3 dagar på arbete. Man samarbetar med arbetsförmedlingen lokalt. För att ge perspektiv på vad språk och kulturmöte kan innebära delade Johnny med sig av sina erfarenheter från arbete och liv i Tanzania. Det tar tid att förstå ett nytt språk och en ny kultur och det är viktigt att tänka på det när undervisningen läggs upp. Man måste begripa vad man ska lära sig. Ann- Kathrin arbetar i modul 3 och hon berättade hur hon fotograferar deltagarna när de är ute i jobb och hur dessa foton blir underlag för den muntliga och skriftliga språkinlärningen. Hon arbetar processinriktat med utkast, responsgrupper och förfining av texten tills den duger för att hamna i den läsebok som blir det gemensamma resultatet. Kort lägesbeskriving av alfabetiseringundervisningen i Sverige en aktuell rapport redovisas. Kartlegging av deltakernes kompetanse og erfaringer. Inga Lena Rydèn som är expert på Skolverket och har genomfört intervjuer med deltagare, lärare och chefer i åtta svenska kommuner berättade om genomförandet och resultatet av undersökningen Som att öppna en dörr. Det är ett ganska nedslående resultat. Verksamheten har lågt status och uppmärksammas sällan i kommunerna. Lärarna är engagerade men saknar ofta utbildning i alfabetisering och svenska som andraspråk. Deltagarna är ofta nöjda men passiva. I ett par kommuner var deltagarna medaktörer och undervisningen vuxenanpassad och alfainriktad men det finns mycket att förbättra på alla nivåer.

11 Rapporten finns på och den innehåller även en bakgrund om alfabetiseringsundervisning. Aktuell forskning och utvecklingsarbeten inom alfabetiseringsfältet. Qarin Franker, Göteborgs universitet presenterade ett nytt treårigt forskningsprojekt som hon arbetar i. Det har namnet Lågutbildade invandrares och analfabeters möte med text och bildspråkliga och kulturella aspekter på delaktighet och demokrati. Det är Institutet för svenska som andraspråk vid Göteborgs universitet som ansvarar för projektet och medarbetarna är i nuläget: Inger Lindberg, Qarin Franker, Inga-Lena Rydén och Marie Carlson. Projektet består av följande olika delstudier Valkampanjen Hur uppfattar deltagarna valet och undervisningen om valet? Bilder som kommunikationsmedel. Hur förstås olika bilder och hur kan bildtolkning underlättas? Valaffischerna. Hur uppfattar och förstår man budskapen? Brevlådan Hur uppfattas och hanteras skriftligt material som kommer hem med posten?

12 Nätverken Hur hanterar man skriftspråkliga situationer i vardagen? Vi använder oss av etnografiskt inriktade metoder: Deltagande observation, fältanteckningar, videoinspelningar Intervjuer lärare, deltagare, andra i nätverk mm Dokumentinsamling: texter, dagböcker Kollaborativt samarbetande grupparbete med bandspelare, foto, video och vi rör oss i skolsammanhang, i samhället och i deltagarnas vardagsliv. Mer information om projektet finns på: eller kan fås via qarin.franker@svenska.gu.se Ingrid Skeppstedt och Q Franker avslutade med tacka alla för ännu en fantastisk konferens och önska alla välkomna till nästa konferens, den mars PÅ VÄG TILL NÄSTA ALFAKONFERENS DEN MARS 2004?

EIN PROFESJONELLAN ALFABETISERINGSLÆRARA

EIN PROFESJONELLAN ALFABETISERINGSLÆRARA EIN PROFESJONELLAN ALFABETISERINGSLÆRARA Presentation på SYMPOSIUM Grundleggjandi literasitetur fyri vaksin Torshavn, Føroya 28. oktober 2013 Qarin Franker & Lilly Christensen 1 Alfarådet MÅLGRUPP Vuxna

Läs mer

Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Vuxenutbildningen Skara

Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Vuxenutbildningen Skara 1(1) Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Vuxenutbildningen Skara Vad är utbildning i svenska för invandrare (sfi)? Utbildningen i svenska för invandrare är en grundläggande utbildning i svenska språket

Läs mer

Information till dig som vill veta mer om SFI -

Information till dig som vill veta mer om SFI - Information till dig som vill veta mer om SFI - Svenskundervisning för invandrare Vad är Sfi? Sfi-svenskundervisning för invandrare är en grundläggande utbildning i det svenska språket för vuxna som inte

Läs mer

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket?

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 3. Kan du fortfarande kommunicera på det språket? 4.

Läs mer

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration 2007-01-29 20 39 Kommunstyrelsen 2008-02-11 38 95 Arbets- och personalutskottet 2008-01-28 16 38 Dnr 07.13-008 jankf16 Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration Ärendebeskrivning Camilla

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN 2010-04- 23. Undervisning i svenska för invandrare (sfi) hos andra aktörer. Sammanträdesprotokoll Sida 17 (24) 2010-04-12

ESLÖVS KOMMUN 2010-04- 23. Undervisning i svenska för invandrare (sfi) hos andra aktörer. Sammanträdesprotokoll Sida 17 (24) 2010-04-12 ESLÖVS KOMMUN Utskottet för Gymnasie- och Vuxenutbildning Sammanträdesprotokoll Sida 17 (24) 2010-04-12 2010-04- 23 24 GoVu.2010.0168 Undervisning i svenska för invandrare (sfi) hos andra aktörer Ärendebeskrivning

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Utmaningar i att upptäcka och integrera Stefan Falkenstad och Lina Kärnestam Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten för

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar

Läs mer

ESF-projekt Föredrag på FINSAM

ESF-projekt Föredrag på FINSAM Breddad rekrytering genom Attraktivare arbetsplats ESF-projekt 2017-2019 Föredrag på FINSAM Agenda Varför genomförs projektet? Problem, lösning och förväntad effekt Deltagare i projektet Hur vi gör Nuläget

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Lokal överenskommelse om introduktion för nyanlända invandrare i Västerviks kommun

Lokal överenskommelse om introduktion för nyanlända invandrare i Västerviks kommun Lokal överenskommelse om introduktion för nyanlända invandrare i Västerviks kommun Bakgrund Centrala överenskommelsen År 2001 träffades en central överenskommelse om utveckling av introduktion för nyanlända

Läs mer

Grundläggande litteracitet (alfabetisering) för nyanlända elever i grundskola och gymnasium

Grundläggande litteracitet (alfabetisering) för nyanlända elever i grundskola och gymnasium Göteborg 2013-09- 09 Q Franker/Irène Emanuelsson Göteborgs universitet Grundläggande litteracitet (alfabetisering) för nyanlända elever i grundskola och gymnasium Center för skolutveckling erbjuder i samarbete

Läs mer

Redovisning av uppdrag om en ny kursplan för svenskundervisning

Redovisning av uppdrag om en ny kursplan för svenskundervisning Redovisning av regeringsuppdrag Utbildnings- och kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2006-09-18 Redovisning av uppdrag om en ny kursplan för svenskundervisning för invandrare (sfi) Härmed redovisas uppdraget

Läs mer

Eget modersmålsstöd av flerspråkig pedagog i förskolan

Eget modersmålsstöd av flerspråkig pedagog i förskolan BIN 2oa-ös^M Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Boel Vallgårda 2012-05- 03 Diarienummer BUN-2012-0589 Barn- och ungdomsnämnden Eget modersmålsstöd av flerspråkig

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Birgitta Larsson 2004-06-28 Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Ingrid Eriksson (kd) Britt-Marie Gustavsson (c) Karim Alnejmi

Läs mer

Utvecklingsarbete som inspirerar

Utvecklingsarbete som inspirerar Utvecklingsarbete som inspirerar Exempel från Malmö Stad i samarbete med Malmö Högskola Åsa Ljunggren Ansvariga för forskningscirkeln Cirkelledare Åsa Ljunggren f.d. utvecklingssamordnare Malmö Stad, fil.

Läs mer

Norska ISAAC uppmärksammar allas rätt att lära sig

Norska ISAAC uppmärksammar allas rätt att lära sig Norska ISAAC uppmärksammar allas rätt att lära sig ISAAC Norge hade sin årliga konferens på Sundvolden hotel utanför Oslo 13-15 april. Två hundratjugo deltagare var anmälda och som vanligt var det ett

Läs mer

Kursplan för svenskundervisning för invandrare (sfi)

Kursplan för svenskundervisning för invandrare (sfi) Kursplan för svenskundervisning för invandrare (sfi) Utbildningens syfte Språk öppnar fönster mot världen. Språket speglar skillnader och likheter mellan människor, deras personlighet, bakgrund och intressen.

Läs mer

Nyanländ i Småland. en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar

Nyanländ i Småland. en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar Dokumentation från konferensen Nyanländ i Småland en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar Dagen arrangerades av Länsstyrelserna i Kalmar- Kronobergs- och Jönköpings län.

Läs mer

Inledning till presentationen "Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande"

Inledning till presentationen Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande Inledning till presentationen "Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande" Språkforskningsinstitutet tillhör FoU-enheten vid Utbildningsförvaltningen i Stockholm

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

Nya perspektiv på invanda mönster. aktivt medarbetarskap Ledardagar Medarbetardagar Planeringsdagar

Nya perspektiv på invanda mönster. aktivt medarbetarskap Ledardagar Medarbetardagar Planeringsdagar Nya perspektiv på invanda mönster aktivt medarbetarskap Ledardagar Medarbetardagar Planeringsdagar Vargen är den art som mest liknar oss människor i flockens uppbyggnad och som vi därför valt att använda

Läs mer

Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten

Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten Sid (7) Rapport Dnr 323725 208-02-07 Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten sfi Bakgrund Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden har ansvaret för uppgifterna i skollagen (200:800) som avser skolformerna

Läs mer

Mässhallen. Svenska och yrkeskunskaper vägen till jobb

Mässhallen. Svenska och yrkeskunskaper vägen till jobb Mässhallen Svenska och yrkeskunskaper vägen till jobb GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Yrkesutbildningar med språkstöd Göteborgsregionens kommunalförbund GR Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka,

Läs mer

På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska som andraspråk

På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska som andraspråk Sida 1 (6) 2019-07-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 0850812196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 29 augusti 2019 På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska

Läs mer

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Eva Westergren Holgén Nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - 2012-10-10 Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - Med betoning

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15 Systematiskt kvalitetsarbete i Solnas skolor - Resultatsammanställning - Betygssättning - KVALITETSREDOVISNING (publ) Maj Juni Aug - VERKSAMHETSPLAN (publ) - Utkast 1/gensvar/slutgiltig - Delårsbokslut

Läs mer

Välkommen till en samverkanskonferens för länets kommunala sfi-anordnare

Välkommen till en samverkanskonferens för länets kommunala sfi-anordnare 20-21 september 2012 Välkommen till en samverkanskonferens för länets kommunala sfi-anordnare 20-21 september 2012 anordnar Integration Gävleborg en samverkanskonferens för länets kommunala sfi-anordnare.

Läs mer

Välkomna till Seminarium om Dictogloss. Eskilstuna 14 09 24

Välkomna till Seminarium om Dictogloss. Eskilstuna 14 09 24 Välkomna till Seminarium om Dictogloss Eskilstuna 14 09 24 Dictogloss - ett (av flera) redskap för arbete med interaktion och språklig medvetenhet i undervisningen för inlärare med svenska som andraspråk

Läs mer

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna POSITIONSPAPPER 2013-01-18 Vårt dnr: 1 (6) Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna Förord Detta är ett positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna. Det omfattar både

Läs mer

Vi vidgar vyerna. Det är det översättare gör.

Vi vidgar vyerna. Det är det översättare gör. Vi vidgar vyerna Välkomna till SFÖ:s konferens på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg 19-21 april 2013 Vi vidgar vyerna. Det är det översättare gör. Som facköversättare arbetar vi dagligen med att vidga

Läs mer

Workshop. 2013-02-07 Integrera och interagera- språkutvecklande metoder med eleven i centrum

Workshop. 2013-02-07 Integrera och interagera- språkutvecklande metoder med eleven i centrum Workshop 2013-02-07 Integrera och interagera- språkutvecklande metoder med eleven i centrum Presentation Yvonne Amundstad vårdlärare Kristina Hallberg vårdlärare Zerena Toroczkay lärare i svenska och svenska

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare;

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; 1 (16) Dnr 2017:953 Bilaga 1 Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; beslutade den XXX 2017. Med stöd av 2 kap. 12 förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer

Sfi i tiden. Maria Rydell, lektor i svenska som andraspråk Språkrådets dag 26 april 2019

Sfi i tiden. Maria Rydell, lektor i svenska som andraspråk Språkrådets dag 26 april 2019 Sfi i tiden Maria Rydell, lektor i svenska som andraspråk Språkrådets dag 26 april 2019 Sfi är en grundläggande utbildning i svenska för vuxna invandrare med målet att utbildningen ska ge språkliga redskap

Läs mer

Digitala skriftpraktiker i vardagslivet och inom sfiutbildningen

Digitala skriftpraktiker i vardagslivet och inom sfiutbildningen Digitala skriftpraktiker i vardagslivet och inom sfiutbildningen Annika Norlund Shaswar Institutionen för språkstudier, Umeå universitet annika.norlund.shaswar@umu.se Skriftbruk i vardagsliv och i sfi-utbildning.

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Svenska som andraspråk Studiehandledning Distanskurs i Svenska som andraspråk, "På G". Välkommen till distanskurs i svenska som andraspråk, på grundläggande nivå. Introduktion Förkunskaper Kursöversikt

Läs mer

ArbetSam Samarbete mellan utbildning och arbetsliv 2011-02-01 2013-06-30

ArbetSam Samarbete mellan utbildning och arbetsliv 2011-02-01 2013-06-30 ArbetSam Samarbete mellan utbildning och arbetsliv 2011-02-01 2013-06-30 Ett pärlband av projekt Olika kompetensutvecklingssatsningar de senaste c:a tio åren: Kompetensstegen Olika typer av grundutbildningar

Läs mer

Nätverksträff. Nyanlända elever i grundskolan

Nätverksträff. Nyanlända elever i grundskolan Nätverksträff 2016-05-12 Nyanlända elever i grundskolan josefin.nilsson@ 019-21 28 74 Syftet med nätverksträffen är att: Höja vår förståelse för och kunskap om vårt uppdrag Delge varandra information och

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Fritidshemsnätverk 24/11-16

Fritidshemsnätverk 24/11-16 Fritidshemsnätverk 24/11-16 08.30 Föreläsning Christina och Jenny 9.15 Gruppindelning + hämta fika 9.30 Grupparbete inklusive fika 10.15 Återsamling och summering 10.30 Avslutning, utvärdering och fokus

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare i Härryda kommun. Skolinspektionen. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare i Härryda kommun. Skolinspektionen. Beslut Beslut Härryda kommun utbildning@harryda.se Rektor Ingrid Källström ingrid.kallstrom@harryda.se 2018-01-15 Dnr 400-2016:6995 Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare

Läs mer

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Örebro län Keep my earth clean Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Framtidsveckan startade i Söderhamn 2009 och har spridit sig över hela landet. Under vecka 40 visas ett smörgåsbord av spännande,

Läs mer

Kulturfakta.

Kulturfakta. Page 1 of 7 Subscribe Past Issues Tra Nyhetsbrev från Kulturanalys Norden View this email in your browser Kulturfakta Välkommen till Kulturanalys Nordens nyhetsbrev Kulturfakta. Här lyfter vi fram nyheter

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

Lokal överenskommelse. samverkan för effektivare introduktion och integration av flyktingar och andra invandrare i Eksjö kommun

Lokal överenskommelse. samverkan för effektivare introduktion och integration av flyktingar och andra invandrare i Eksjö kommun Lokal överenskommelse om samverkan för effektivare introduktion och integration av flyktingar och andra invandrare i Eksjö kommun 1. Överenskommelse om samverkan för effektivare introduktion och integration

Läs mer

Prövningen Vid prövningstillfället ska du komma till skolan och göra en läsförståelseuppgift samt en argumenterande skriftlig uppgift.

Prövningen Vid prövningstillfället ska du komma till skolan och göra en läsförståelseuppgift samt en argumenterande skriftlig uppgift. 2013 2015 Välkommen till prövning i Svenska som andraspråk 1! Kursen innehåller moment där du ska kunna uttrycka dig i tal och skrift på ett klart och tydligt sätt. Hur du använder språket för vardagsbruk

Läs mer

Utvärdering av utbildningen inom SpråkSam

Utvärdering av utbildningen inom SpråkSam Utvärdering av utbildningen inom SpråkSam Utvärderare: Ingrid Skeppstedt 22 mars 2011 Mål på individnivå De anställda som deltar i utbildningen ska få sådant stöd i sin språk- och kompetensutveckling att

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2013 Verksamhetsplan 2014 2016 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergmann 070-648 35 77 ingvor.bergman@

Läs mer

Välkommen till Förskolerådet

Välkommen till Förskolerådet Välkommen till Förskolerådet Dag: Onsdag den 14 november Tid: 18.30 20:00 ca. Plats: Moröbacke skola, stora konferensen, Höjdgatan 10 Gå igenom föregående protokolls punkter Information kring aktuella

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 2015 var ett fantastiskt och hektiskt år för Maktsalongen. Flera nya verksamheter initierades och sjösattes. Nya programledare tog över mentorskapsprogrammet, lokala Maktsalonger

Läs mer

Plan för samhällsorientering Skara kommun

Plan för samhällsorientering Skara kommun 1(5) Plan för samhällsorientering Skara kommun Bakgrund Den 1 december 2010 trädde etableringsreformen i kraft. Den syftar till att ge nyanlända bättre förutsättningar för att så snabbt som möjligt lära

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Språk och kommunikation Olga Orrit Mer information finns på: www.vo-college.se/esf

Läs mer

Nordisk konferens Lugna Rummet - program, foton och

Nordisk konferens Lugna Rummet - program, foton och Nordisk konferens Lugna Rummet - program, foton och utvärdering av dagen 18/11 2016 Münchenbryggeriet Stockholm Programmet för dagen Annika Dahlback, enhetschef inleder konferensen Anna Björkdahl presenterar

Läs mer

Språk en väg till integration, arbete och god omsorg. Almedalen Tisdagen den 5 juli 2016 Kerstin Sjösvärd

Språk en väg till integration, arbete och god omsorg. Almedalen Tisdagen den 5 juli 2016 Kerstin Sjösvärd Språk en väg till integration, arbete och god omsorg Almedalen Tisdagen den 5 juli 2016 Kerstin Sjösvärd Vad betyder ett bra språk? Bra svenska? Annat språk? För vem eller vilka är det bra? Hur utvecklas

Läs mer

Rikskonferens för thailändska modersmålslärare 4-5 november 2010 Utvärdering Plats: Språk Centrum, Stockholm

Rikskonferens för thailändska modersmålslärare 4-5 november 2010 Utvärdering Plats: Språk Centrum, Stockholm 1 Rikskonferens för thailändska modersmålslärare 4-5 november 2010 Utvärdering Plats: Språk Centrum, Stockholm I år har arrangören lyckats knyta kontakt med thailändska skolor båda i Danmark och Norge

Läs mer

1. Pedagogik. Arbetsplan för NKC Vuxenutbildning i Nynäshamn 2008 2009

1. Pedagogik. Arbetsplan för NKC Vuxenutbildning i Nynäshamn 2008 2009 1 Arbetsplan för NKC Vuxenutbildning i Nynäshamn 2008 2009 1. Pedagogik Livslångt lärande Personalen på NKC ska vara väl förtrogen med begreppet livslångt lärande. Den nya lärplattformen, Fronter, har

Läs mer

Verktyg för Individanpassad SFI

Verktyg för Individanpassad SFI Verktyg för Individanpassad SFI Inbjudan till konferens i Stockholm den 24-25 januari 2011 TALARE Lunds kommun Eva Leijon Burlövs kommun Thérèse Stringer och författare Nacka kommun Viveca Schön Utbildningscentrum

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14 Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14 Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum Forsknings- och utvecklingsstiftelse Ämnesområden i fokus är äldreomsorg, äldrevård, hälsofrämjande

Läs mer

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 januari 2009 TALARE Kommunlex Katarina Lindblad Socialstyrelsen Helena Forssell Kristinehamn kommun

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun

Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 9 sept 2008 Strategi för mångfald och integration Inledning Integrationspolitik berör hela befolkningen och hela

Läs mer

Nationellt centrum för svenska som andraspråk

Nationellt centrum för svenska som andraspråk Institutionen för språkdidaktik Nationellt centrum för svenska som andraspråk www.andrasprak.su.se 2012-11-07 Uppdrag från regeringen (SFS 2007:1475) Moderinstitution är Institutionen för språkdidaktik

Läs mer

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats 10/21/2013 Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning Skolinspektionens uppdrag Utbildningsinspektion ett regeringsuppdrag

Läs mer

Beslut. nme/ Skolinspektionen

Beslut. nme/ Skolinspektionen rn i nme/ Skolinspektionen Beslut Linköpings kommun utbildningsforvaltningenplinkoping.se Rektor för SFI Astar Per H Pettersson Per.H.Petterssonplinkoping.se 2017-12-13 Dnr 400-2016:6995 Beslut efter kvalitetsgranskning

Läs mer

Samhällsorientering för nyanlända invandrare. samhällsinformatörer

Samhällsorientering för nyanlända invandrare. samhällsinformatörer Samhällsorientering för nyanlända invandrare Välkommen till Stockholms Universitet och utbildningen av samhällsinformatörer Utbildningen omfattar 30 hp respektive 45 hp. För dig som saknar pedagogisk kompetens

Läs mer

Välkomna till samråd och workshop!

Välkomna till samråd och workshop! Välkomna till samråd och workshop! Hålltider Vi börjar den 29 augusti, kl 12.00 med lunch. Workshopen startar kl 13.00 med inledning. Eftermiddagen avslutas kl 17.00. Dagen efter börjar vi kl kollas???

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

ESP språkutvecklingsnivåer A1-A2, B1-B2, C1-C2

ESP språkutvecklingsnivåer A1-A2, B1-B2, C1-C2 Barn- och utbildningsförvaltningen Modersmålsundervisning Iákovos Demetriádes Europeisk Språkportfolio, verktygslådan för modersmål och svenska som andraspråk 3 ESP och modersmålsundervisningen ESP språkutvecklingsnivåer

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14 C:a 29 000 anställda Stor andel saknar grundutbildning Omsorgen i Stockholms län Majoriteten av de anställda har annat modersmål

Läs mer

Språkombudsutbildning

Språkombudsutbildning Språkombudsutbildning Bakgrund Projektet APU- Arbetet platsen för utveckling drevs under tiden 2006-2008 av Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum. Projektet finansierades av den statliga satsningen Kompetensstegen

Läs mer

Lära på jobbet Om konsten att utveckla språk och kompetens inom äldreomsorgen. Vård- och omsorgscollege Kronoberg Kerstin Sjösvärd

Lära på jobbet Om konsten att utveckla språk och kompetens inom äldreomsorgen. Vård- och omsorgscollege Kronoberg Kerstin Sjösvärd Lära på jobbet Om konsten att utveckla språk och kompetens inom äldreomsorgen 130422 Vård- och omsorgscollege Kronoberg Kerstin Sjösvärd Dagens presentation Bakgrund Om språk och kunskap Från SpråkSam

Läs mer

2016-04-11. Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum

2016-04-11. Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum 1 (6) RAPPORT 2016-04-11 Kompetensnämnden Dnr Kon 2016/63 Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum Rätt till sfi samt antagning Rätt att delta i utbildning i svenska för invandrare

Läs mer

Mötesplats för kvinnor

Mötesplats för kvinnor Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-20 Handläggare Ditte Westin Telefon: 08-508 033 76 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Mötesplats för kvinnor Förvaltningens

Läs mer

Vad skulle chefen säga...

Vad skulle chefen säga... Vad skulle chefen säga... Vi ser det så här; när du tillåts vara dig själv blir det roligare att jobba. Och nöjda medarbetare gör för det mesta ett bättre jobb. Arbetet och arbetsplatsen blir attraktivare

Läs mer

Kursplanearbete, hösten Göteborg 22 april 2010

Kursplanearbete, hösten Göteborg 22 april 2010 Kursplanearbete, hösten 2009 Göteborg 22 april 2010 Uppdraget Skolverket fick 22/ 1 2009 i uppdrag att revidera läroplan och kursplan: Kunskapskrav för godtagbara kunskaper samt utifrån den nya betygsskalan

Läs mer

SYV SKOLPLANER SE MÖJLIGHETER!

SYV SKOLPLANER SE MÖJLIGHETER! SKOLSAMVERKAN SYV = Hela skolans ansvar SKOLSAMVERKAN SYV SKOLPLANER SE MÖJLIGHETER! Välkomna Skolledare, studie- och yrkesvägledare, syvsamordnare, utvecklingsledare/förvaltning, arbetslagsledare, lärare,

Läs mer

Stolthet& företagande

Stolthet& företagande SFÖ presenterar Stolthet& företagande Inbjudan till SFÖ:s konferens 9 11 maj 2014 i Jönköping Huvudsponsor 2014 Vi i konferensgrupp 2014 hälsar er varmt välkomna till tre dagar i Jönköping med massor av

Läs mer

Stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk

Stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk Stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk Stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk 1 Medskick till utredningen Mentimeter

Läs mer

Exekutiva chefer i Göteborgs Stad 2012

Exekutiva chefer i Göteborgs Stad 2012 Exekutiva chefer i Göteborgs Stad 2012 1. Arbetssätt och uppdrag 1....har vi tydliga mål och planer som jag kan ha nytta av. c c c c c c 2....är vi bra på att genomföra det som bestämts. c c c c c c 3....följer

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

Verksamhetsberättelse BarnSam 2013

Verksamhetsberättelse BarnSam 2013 2014-01-02 Verksamhetsberättelse BarnSam 2013 Medarbetare i fem av Region Gotlands förvaltningar möter dagligen barn och ungdomar i sitt arbete. Oftast löser man frågor runt barnen inom sin egen verksamhet,

Läs mer

Keep my earth clean. Örebro län

Keep my earth clean. Örebro län Keep my earth clean Örebro län Framtidsveckan startade i Söderhamn 2009 och har spridit sig över hela landet. Under vecka 40 visas ett smörgåsbord av spännande, lokala initiativ i Örebro läns kommuner.

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare i Södertälje kommun. Skolinspektionen. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare i Södertälje kommun. Skolinspektionen. Beslut Beslut sodertalliepsodertalie.se 2018-02-05 achilles.french@sodertalie.se Dnr 400-2016:6995 Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare i Södertälje kommun 2 (6) Inledning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (2010:2039) Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 2 juli 2018 Regeringen föreskriver i fråga om gymnasieförordningen (2010:2039)

Läs mer

EN TIDNING AV OCH FÖR ELEVER MED SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

EN TIDNING AV OCH FÖR ELEVER MED SVENSKA SOM ANDRASPRÅK EN TIDNING AV OCH FÖR ELEVER MED SVENSKA SOM ANDRASPRÅK För demokrati och språkutveckling xxx xx I ett pedagogiskt sammanhang Redaktion av elever: tema, efterlysning, intervjuer Nya elevtexter bearbetas

Läs mer

VALIDERING. Ett sätt att synliggöra kompetens

VALIDERING. Ett sätt att synliggöra kompetens VALIDERING Ett sätt att synliggöra kompetens VALIDERING BEVISAR KOMPETENS Validering är en process för strukturerad bedömning, värdering och dokumentation. Resultatet av valideringen bevisar yrkespersoners

Läs mer

VÄGEN TILL SVERIGE GÅR GENOM YRKESSVENSKA

VÄGEN TILL SVERIGE GÅR GENOM YRKESSVENSKA VÄGEN TILL SVERIGE GÅR GENOM YRKESSVENSKA Yrkesförberedande SFI-utbildning med praktik förkortar vägen till jobb Berit 2013 SAMMANFATTNING Ta in verkligheten i skolan Kombinera teori och praktik Förbered

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

Socialtjänstforum. ett möte mellan forskning och socialtjänst VÅLD VÄLFÄRDSLAND. Konferens i Göteborg. 22 23 april 2008

Socialtjänstforum. ett möte mellan forskning och socialtjänst VÅLD VÄLFÄRDSLAND. Konferens i Göteborg. 22 23 april 2008 Socialtjänstforum ett möte mellan forskning och socialtjänst VÅLD I VÄLFÄRDSLAND Konferens i Göteborg 22 23 april 2008 Dagligen möts vi av rapporter om våld i vårt samhälle - på gatan, i hemmet och på

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare vid yrkesspåret i Linköpings kommun.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare vid yrkesspåret i Linköpings kommun. a rn j Skolinspektionen Beslut Huvudman 2017-11-30 utbildningsforvaltningen@linkoping.se Dnr 400-2016:6995 Rektor ola.nilsson@linkoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för

Läs mer

Avsnitt 1 - Träna på grunderna i NVC

Avsnitt 1 - Träna på grunderna i NVC Öppet fördjupningsprogram i NVC i Stockholm 2015 Nu för andra året erbjuder vi ett program med stor flexibilitet och där du som deltagare kan välja träningsavsnitt utifrån dina behov och intressen. Vi

Läs mer