Information TBMT41. Göran Salerud Version Status

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information TBMT41. Göran Salerud Version Status"

Transkript

1 Information TBMT41 Göran Salerud Version 1.85 Status Granskad Godkänd Marcus Larsson Göran Salerud

2 Dokumenthistorik version datum utförda förändringar utförda av granskad Tidplan uppdaterad för 2017 gs Tidplan uppdaterad gs Justering av viktiga datum gs Justering av viktiga datum gs Justering av viktiga datum gs Tillägg självständigt arbete gs Mindre ändringar, datum gs Första versionen gs

3 TBMT41 Projektkurs medicinsk teknik Detta dokument innehåller viktig och kompletterande information för deltagare i kursen Projektkurs medicinsk teknik, TBMT41. För grundläggande information om kursen se kurshemsidan ( och i LISAM). För att kunna genomföra ett strukturerat projektarbete används LIPS-modellen fullt ut i kursen, men det finns viss begränsning i vilka dokument som ska framställas, se nedan. Observera att informationen i detta dokument inte är heltäckande och kursledningen förbehåller sig rätten att ändra och lägga till ny information. Kursfokus Efter en indelning i grupper startar kursen med ett projektdirektiv, föreslagna beslutspunktsdatum och ett kundbehov. Målet är sedan att gruppen med hjälp av LIPS-modellen ska kunna bedriva gott och ingenjörsmässigt projektarbete för att tillgodose kundens krav och behov utifrån de resurser som finns till förfogande. Information Information ges skriftligen via LISAM, e-post, utdelade dokument eller på annat sätt efter överenskommelse. Projektgruppen Gruppen sammansätts utifrån att gruppen ska bestå av 5-8 studenter. Gruppstorleken kan dock förändras vid kursstart beroende på antalet studenter som läser kursen. Efter gruppbildningen utser gruppen en projektledare som är huvudansvarig för planeringen av gruppens arbete och övriga medlemmar ges minst en lämplig roll bland följande: Dokumentansvarig Designansvarig Implementationsansvarig Testansvarig Hårdvaruansvarig Mjukvaruansvarig Kundansvarig Kvalitetsansvarig Det är viktigt att var och en av gruppmedlemmarna får var sin roll och ansvar för ett eget område. Under kursens gång förväntas varje student lägga ned 300 timmar på projektet. Totalt kommer gruppen alltså kunna lägga ner upp emot X*300 mantimmar (X är antalet studenter) för att färdigställa själva projektet fördelat över totalt 16 veckor; se till så att arbetstiden fördelas jämnt under kursens gång. Projekttid Projektet utförs på ej schemalagd tid enligt projektgruppens eget beslut. Gruppen har alltså goda möjligheter att själva planera sin arbetstid; se till att utnyttja detta på bästa sätt. Tänk till exempel på att kursen går över 16 veckors schemalagd tid. Vid planeringen av projekttid bör det även tas hänsyn till övriga kurser och tentamensperioder. Någonting om arbetsbördan?

4 Gruppmöten Gruppmöten anordnas av gruppen, förslagsvis minst en gång per vecka. Handledarens roll Handledarens roll i kursen ska vara uppmuntrande och stödjande, dock passiv. Vidare svarar handledaren på övergripande frågor som ej är av experttyp. Handledaren kostar därför ej pengar (tid), men kan köpas in som expert och kostar då pengar (tid). Gör hänvisning till expertavsnittet. Dokument Ett viktigt moment i projektarbetet och kursen är färdigställandet av dokument på ett professionellt sätt. Därför ska, utöver ett gruppkontrakt, följande LIPS-dokument produceras och lämnas in under kursens gång: Kravspecifikation (BP2) Designspecifikation (BP3) Acceptanstestdokument (BP4) Användarhandledning (BP5) Slutrapport, acceptanstest (BP5) Projektplan innehållande systemskiss och aktivitetslista Tidplan Löpande statusrapporter Löpande tid- och resursrapporter Mötesprotokoll Däremot ställs det inga krav på hur dokumenten utformas under den här kursen, men se till att det finns spårbarhet och att all nödvändig information finns med. Det är alltså helt fritt för gruppen att skapa en egen dokumentlayout, däremot rekommenderas det att färdiga mallar används för att tjäna tid och för att få med all väsentlig information. Vad gäller dokumentutformningen är det viktigt att vara konsekvent. Tänk även på att de flesta dokument är så kallade levande dokument, d.v.s. de kan och ska ändras kontinuerligt under arbetets gång. Efter att projektet överlämnats till kund skall även projektgruppen gemensamt skriva ett reflektionsdokument som inlämnas till examinator senast i samband med framläggningen av det självständiga arbetet. Instruktioner hittar du här Ett grundläggande krav är att alla dokument är granskade och klara innan inlämning för att främja läsbarhet av och tydlighet i de inlämnade dokumenten. Med granskade dokument avses härmed att dokumentet genomgått en noggrann genomläsning och kontroll av gruppen. En metod för att genomföra detta är så kallad Fagan-granskning. Bedömning av dokument Dokumenten som produceras och lämnas in ska vara av sådan kvalitet att de uppfyller normen för svensk projektstandard. Språket ska dessutom vara klart och tydligt så att missförstånd undviks. Innehållet ska överensstämma med projektplanen. Specifik information rörande bedömningsgrunder för de olika dokumenten kommer senare under kursen.

5 Rutiner För att kursen ska kunna administreras på ett bra sätt och för att arbetet ska löpa någorlunda smidigt används följande rutiner: Löpande inrapportering och frågeställningar behandlas normalt inom tre arbetsdagar. Rimliga resurser (t.ex. experthjälp) ska efter förfrågan ställas till gruppens förfogande inom, normalt, tre arbetsdagar. Projektgruppen erbjuds totalt två timmars experthjälp per vecka. Resursen kan ej ackumuleras. Tid-, resurs- och statusrapporter lämnas in minst en gång varannan vecka för kontinuerlig uppföljning. Dokument som ligger till grund för beslutspunkter ska levereras senast tre (3) arbetsdagar före beslutsdatum. Tid och statusrapporter ska innehålla information om förbrukad totaltid för gruppen såväl som för individen och en graf över utnyttjad tid per vecka samt status för projektet och utnyttjade resurser. Dokument som ligger till grund för beslutspunkter lämnas in elektroniskt via e-post eller i pappersform till berörda parter i respektive fack eller direkt till vederbörande senast klockan två dagar före utsatt beslutsdatum. Försenad inlämning av relevanta dokument inför beslutspunkt innebär ändrat beslutsdatum, vilket i sin tur innebär förseningar för projektet. Löpande inrapportering skickas lämpligen in elektroniskt via e-post. Självständigt arbete En del i kursen utgörs av det självständiga arbetet (kandidatarbete). Detta skall ses som en fördjupning inom projektets ramverk och i slutskedet stödja, i skriftlig form den slutgiltiga tekniska dokumentationen av projektet. Ett lämpligt sätt är att de självständiga arbetena infogas som appendix i den tekniska rapporten där någon del penetrerats på djupet och med en god avgränsning. Under kursens gång ges studenten möjlighet att förbereda sig för hur man skriver akademiska rapporter och dokument. Detta sker i samarbete med CMTS vid LiU. Det självständiga arbetet kan ha följande arbetsprocess: Samtidigt med att kravspecifikationen inlämnas en synopsis (en A4-sida senast den 13 februari) till beställaren för att få accepterad som en självständig uppgift passande in i det pågående projektet. Efter ca. en (1) vecka (20 februari) skall man vara klar med det självständiga arbetets introduktion och mål i skriftlig form. Detta lämnas in i LISAM och kursansvarig fördelar dessa inför seminariet den 22 februari. Ett antal veckor senare (26 april) skall man vara klar med det självständiga arbetets introduktion, mål och diskussion i skriftlig form. Detta lämnas in i LISAM för att ges återkoppling av examinator och medstudent. Det självständiga arbetet skall sedan vara klart att lämnas till examinator och opponent den 13 maj. Självständiga arbetet framläggs och opponeras på den 18 och 19 maj.

6 Viktiga datum Följande datum är viktiga för kursen: Tid och statusrapporter lämnas in varje måndag senast klockan /1 Kursstart 19/1 BP1 Projektdirektiv 22/1 Projektindelning klar. v.4 Gruppkontrakt ordnas. Handledaren/kunden har kontakt med gruppen. 08/2 Seminarium I: Att skriva akademisk text 13/2 BP2 Beslut om start av utförandefasen (kravspecifikation) 17/2 Diskuterat projektplan med handledare 22/2 Inlämning av mål och introduktion 22/2 Seminarium II: att granska ett examensarbete 26/2 Inlämning av eventuellt uppdaterad projektplan och tidplan 01/3 Kamratvärdering av mål och introduktion 04/3 BP3 Beslut om start av implementation (designspecifikation). 09/3 Inlämning av uppdaterad designspecifikation 13/3 18/3 Tentaperiod för vt1 18/4 21/4 Omtentaperiod för ht2 26/4 Inlämning av diskussion/analys 03/5 Sista dag för återkoppling på diskussion 10/5 Färdigt självständigt arbetet till opponent och examinator 11/5 BP4 Beslut om testplan (acceptanstestdokument) 18/5 Framläggning av självständiga arbetet, examination 19/5 Framläggning av självständiga arbetet, examination 22/5 BP5 Projektavslut (utfall av acceptanstesten, slutrapport användarhandledning, presentation för kund (<20min)) 24/5 Projektkonferens TBMT41 (efterstudie, muntlig presentation gruppvis) 29/5 3/6 Tentaperiod för vt2 05/6 9/6 Omtentaperiod för vt1 Återkoppling på inlämnade dokument Senast tre (3) dagar efter inlämningsdatum ska projektgruppen ha fått kommentarer tillbaka samt ett meddelande om utfallet beslut, eller beslutsmöte på utsatt datum. Om dokumenten lämnats in i rätt tid kommer ett beslutsmöte att hållas på utsatt datum, eller i undantagsfall meddelas bara fattat beslut. Om dokument däremot lämnas in efter utsatt datum lämnas kommentarer och beslut i mån av tid vilket kommer att resultera i försenat projekt och en ökad arbetsbelastning för gruppen. Resurser De lokaler som kan erbjudas i kursen är labbplats, datorsal samt vid behov handverkstad, mörkerlabb och konferensrum. Kontakta kursassistenten eller handledaren om ni har behov av att boka någon lokal. Experter rörande projektspecifika frågor kommer att finnas att tillgå; vidare information kommer under kursen. I övrigt erbjuds LISAM och diverse program. Resurserna kan i begränsad omfattning anpassas efter specifika önskemål. Kursens godkännande För godkänt betyg på kursen krävs att alla moment är avklarade samt att slutleverans kan ske på utsatt datum. Under kursens gång är det möjligt för gruppen att omförhandla krav om det visar sig nödvändigt för att projektet ska kunna slutföras, t.ex. vid ändrade förutsättningar. Likaledes är det viktigt att kundens behov och krav uppfylls i så stor utsträckning som möjligt i förhållande till tillgängliga resurser. En nöjd kund efter utförd slutleverans är liktydigt med ett avklarat projekt.

7 Vidare krävs för godkännande att: All lånad materiel är återlämnad Nycklar är återlämnade Arbetsplatser är återställda till ursprungligt skick Alla gruppmedlemmar deltagit aktivt i projektarbetet Projektet levererats på utsatt datum Alla dokument är uppdaterade, enhetliga och inlämnade Först när allt ovanstående är utfört lämnas resultaten för inrapportering i LADOK.

8 Kontaktinformation Information om hur olika personer och funktioner kan kontaktas är sammanställd nedan. Vid e-postkontakt med kunden var vänlig ange lämpligt ärende och var kortfattad och specifik i eventuella frågeställningar. Projektrelaterad information: Grupp Beställare Epost Handledare Epost IMT Göran Salerud goran.salerud@liu.se Marcus Larsson marcus.larsson@liu.se ISY IFM Lasse Alfredsson Nils-Krister Persson lasse.alfredsson@liu.se Marcus Wallenberg Edwin Jager marcus.wallenberg@liu. se edwin.jager@liu.se Kursrelaterad information: Examinator: Göran Salerud e-post: goran.salerud@liu.se telefon:

Projektplan. LiTH Segmentering av MR-bilder med ITK Anders Eklund. Version 1.0. Status. Bilder och grafik projektkurs, CDIO MCIV LIPs

Projektplan. LiTH Segmentering av MR-bilder med ITK Anders Eklund. Version 1.0. Status. Bilder och grafik projektkurs, CDIO MCIV LIPs Segmentering av MR-bilder med ITK 2006-02-02 Projektplan Version 1.0 Status Granskad Godkänd Bilder och grafik projektkurs, CDIO MCIV LIPs 1 PROJEKTIDENTITET MCIV 2006 VT Linköpings Tekniska Högskola,

Läs mer

Innehåll. Projekt Greed. Projekt definition. Projekt Greed En introduktion till projektmodellen LIPs

Innehåll. Projekt Greed. Projekt definition. Projekt Greed En introduktion till projektmodellen LIPs Innehåll Projekt Greed En introduktion till projektmodellen LIPs Före-fasen Under-fasen Efter-fasen Projekt Greed Utveckla en applikation för mobiltelefoner av tärningsspelet Greed Löses i projektform

Läs mer

LiTH Autonom styrning av mobil robot 2007-02-15. Projektplan. Martin Elfstadius & Fredrik Danielsson. Version 1.0

LiTH Autonom styrning av mobil robot 2007-02-15. Projektplan. Martin Elfstadius & Fredrik Danielsson. Version 1.0 Projektplan Martin Elfstadius & Fredrik Danielsson Version 1.0 Status Granskad Godkänd 1 PROJEKTIDENTITET Autonom styrning av mobil robot Vårterminen 2007 Linköpings Tekniska Högskola, ISY Namn Ansvar

Läs mer

TANA81: Matematikprojekt

TANA81: Matematikprojekt TANA81: Matematikprojekt Period: VT1 och VT2 2015 Kursansvarig: Fredrik Berntsson (fredrik.berntsson@liu.se) Kurshemsida: http://courses.mai.liu.se/gu/tana81/ Typeset by FoilTEX 1 TANA81 Scenario Inför

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Reglerteknik Linköpings universitet Agenda Kursens mål Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen Olika former av redovisning av ert arbete Avslutande

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete. Kursens mål. Lärare Projektmedlemmar. Studenter Extern personal. Projektfaser. Projektroller.

Dokumentation och presentation av ert arbete. Kursens mål. Lärare Projektmedlemmar. Studenter Extern personal. Projektfaser. Projektroller. Agenda Dokumentation och presentation av ert arbete Kursens mål Projektroller Reglerteknik Linköpings universitet Brytpunkter Mer detaljer om slutdokumenten Kursens mål 1. Lära sig jobba i projekt Projektroll

Läs mer

Projektplan. LiTH Reglering av Avgaser, Trottel och Turbo 2008-02-11. Fredrik Petersson Version 1.0. Status. Reglerteknisk Projektkurs RATT LIPs

Projektplan. LiTH Reglering av Avgaser, Trottel och Turbo 2008-02-11. Fredrik Petersson Version 1.0. Status. Reglerteknisk Projektkurs RATT LIPs Fredrik Petersson Version 1.0 Status Granskad 2008-02-11 NL, PA Godkänd 1 2 PROJEKTIDENTITET VT 2008, RATT-Gruppen Linköpings tekniska högskola, ISY- Fordonssystem Namn Ansvar Telefon E-post Daniel Ahlberg

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Reglerteknik Linköpings universitet Dagens föreläsning Första timmen Kursens mål Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen Olika former av redovisning

Läs mer

Projektdirektiv. Rikard Falkeborn Sida 1

Projektdirektiv. Rikard Falkeborn Sida 1 2007 12 03 Sida 1 Projektnamn Beställare Projektledare Projektbeslut Projekttid Rapportering Självetablerande sensornätverk med GPS och 3G, ISY Student David Lindgren, Läsperiod 3 4, vårterminen 2008.

Läs mer

Kravspecifikation Fredrik Berntsson Version 1.1

Kravspecifikation Fredrik Berntsson Version 1.1 Kravspecifikation Fredrik Berntsson Version 1.1 Status Granskad FB 2016-02-01 Godkänd FB 2015-02-01 Dokumenthistorik Version Datum Utförda ändringar Utförda av Granskad 1.0 2015-02-01 Första versionen

Läs mer

Projektarbete. Johan Eliasson

Projektarbete. Johan Eliasson Projektarbete Johan Eliasson Projekt Definition: En grupp av projektdeltagare utför under ledning av en projektledare en klart definierad uppgift, på en viss tid, med begränsade resurser Resurserna kan

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Daniel Axehill Reglerteknik Linköpings universitet Dagens föreläsning Första timmen Kursens mål. Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen. Olika former

Läs mer

Välkomna till KMM! KMM. KMM - lärandemål Efter fullgjord kurs ska ni bland annat kunna:

Välkomna till KMM! KMM. KMM - lärandemål Efter fullgjord kurs ska ni bland annat kunna: Elektronik Digital tekn. Välkomna till KMM! Datorkonstr. Datorteknik Ca 1000 timmar Kursansvarig: Tomas Svensson Projekt Projektmodell Diverse Handledare Lokaler, utrustning Uppgift Övergripande kursmål:

Läs mer

Projektplan. LiTH AMASE 2006-02-15 Accurate Multipoint Acquisition from Stereovision Equipment. Johan Hallenberg Version 1.0

Projektplan. LiTH AMASE 2006-02-15 Accurate Multipoint Acquisition from Stereovision Equipment. Johan Hallenberg Version 1.0 AMASE 2006-02-15 Projektplan Johan Hallenberg Version 1.0 Granskad Godkänd 1 PROJEKTIDENTITET VT2006, AMASE Linköpings tekniska högskola, ISY Namn Ansvar Telefon E-post Mikael Karelid kundansvarig (KUN)

Läs mer

LIPs Daniel Axehill ChrKr Projektdirektiv_Saab_v3 CKr

LIPs Daniel Axehill ChrKr Projektdirektiv_Saab_v3 CKr Daniel Axehill 2006-01-19 Sida 1 Projektnamn Beställare Daniel Axehill, ISY Projektledare Student Projektbeslut Torbjörn Crona, Daniel Axehill Projekttid Läsperiod 3-4, vårterminen 2006. Projektet klart

Läs mer

LIPs Martin Lindfors ChrKr Projdir2017_sbd.doc CKr

LIPs Martin Lindfors ChrKr Projdir2017_sbd.doc CKr Martin Lindfors 2017-08-22 Sida 1 Projektnamn Beställare Projektledare Projektbeslut Projekttid Rapportering Minröjningssystem Martin Lindfors, ISY Student Torbjörn Crona och Martin Lindfors Läsperiod

Läs mer

Kravspecifikation. LiTH Segmentering av MR-bilder med ITK Anders Eklund Version 1.0. Status

Kravspecifikation. LiTH Segmentering av MR-bilder med ITK Anders Eklund Version 1.0. Status 2006-02-02 Kravspecifikation Version.0 Status Granskad Godkänd Bilder och grafik projektkurs, CDIO MCIV LIPs 2006-02-02 PROJEKTIDENTITET MCIV 2006 VT Linköpings Tekniska Högskola, CVL Namn Ansvar Telefon

Läs mer

Projektplan David Sandberg Version 1.0

Projektplan David Sandberg Version 1.0 Projektplan David Sandberg Version 1.0 Status Granskad Godkänd Projektidentitet Grupp 2, 2010/HT Linköpings Tekniska Högskola, ISY Namn Ansvar Telefon E-mail David Sandberg Projektledare 073-9504672 davsa746@student.liu.se

Läs mer

LiTH Segmentering av MR-bilder med ITK Efterstudie MCIV. Anders Eklund. Status

LiTH Segmentering av MR-bilder med ITK Efterstudie MCIV. Anders Eklund. Status Segmentering av MR-bilder med ITK 2006-05-15 Efterstudie MCIV Status Granskad Godkänd Bilder och grafik projektkurs, CDIO MCIV LIPs 1 Segmentering av MR-bilder med ITK 2006-05-15 PROJEKTIDENTITET MCIV

Läs mer

Rapportering som krävs utöver LIPS-dokumenten: poster föredrag där projektets genomförande och resultat beskrivs hemsida som beskriver projektet

Rapportering som krävs utöver LIPS-dokumenten: poster föredrag där projektets genomförande och resultat beskrivs hemsida som beskriver projektet Sida 1 Projektnamn Utveckling och implementering av regulator för styrning av gimbalmonterade sensorer i UAV:er Beställare Jon Kronander (ISY - Reglerteknik) Projektledare Student Projektbeslut Morgan

Läs mer

LIPs Fredrik Ljungberg ChrKr Projektdirektiv18_ROV.doc CKr

LIPs Fredrik Ljungberg ChrKr Projektdirektiv18_ROV.doc CKr Fredrik Ljungberg 2018-08-28 Sida 1 Projektnamn Beställare Projektledare Projektbeslut Projekttid Rapportering Parter Projektets bakgrund och Remotely Operated Underwater Vehicle Fredrik Ljungberg, ISY

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet Ingenjörsprojekt, TFYY51 Slutleverans, Projektkonferens, Dokumentation Urban Forsberg Instutionen för Fysik, Kemi och Biologi, IFM Slutleveransen Slutleveransen beskrivs i kap 5.4

Läs mer

LIPS 1, 2002 Lätt Interaktiv Projektstyrningsmodell

LIPS 1, 2002 Lätt Interaktiv Projektstyrningsmodell LIPS 1, 2002 Lätt Interaktiv Projektstyrningsmodell Christian Krysander Tomas Svensson Översikt av Lips Projektstyrningsmodell Utvecklingsmodell Vad är ett projekt? Definition av ett projekt: En grupp

Läs mer

Projektplan. Redaktör: Patrik Molin Version 1.0. Mobile Scout. Status. LiTH Granskad Godkänd. TSRT71 Patrik Molin

Projektplan. Redaktör: Patrik Molin Version 1.0. Mobile Scout. Status. LiTH Granskad Godkänd. TSRT71 Patrik Molin Projektplan Redaktör: Version 1.0 Granskad Godkänd Status Sida 1 PROJEKTIDENTITET 2009/VT, Linköpings Tekniska Högskola, ISY Gruppdeltagare Namn Ansvar Telefon E-post Martin Larsson Projektledare (ML)

Läs mer

TSRT10 - Projektplan

TSRT10 - Projektplan TSRT10 - Projektplan Turbogruppen Version 0.2 22 september 2016 Status Granskad Dennis Åberg Skender 22 september 2016 Godkänd Namn Datum i Turbogruppen Projektidentitet Name Ansvar Telefon E-post (@student.liu.se)

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet Ingenjörsprojekt, TFYY51 Slutleverans, Projektkonferens, Dokumentation Urban Forsberg Instutionen för Fysik, Kemi och Biologi, IFM Slutleveransen Slutleveransen beskrivs i kap 5.4

Läs mer

Projektdirektiv Christian Andersson Naesseth Sida 1

Projektdirektiv Christian Andersson Naesseth Sida 1 Christian Andersson Naesseth 2018-08-30 Sida 1 Projektnamn Beställare Projektledare Projektbeslut Projekttid Rapportering Drönarprojekt Visionen Christian Andersson Naesseth, ISY Studenter Gustaf Hendeby

Läs mer

Efterstudie. Redaktör: Jenny Palmberg Version 1.0. Status. LiTH Fordonssimulator. Granskad Godkänd. TSRT71 Jenny Palmberg

Efterstudie. Redaktör: Jenny Palmberg Version 1.0. Status. LiTH Fordonssimulator. Granskad Godkänd. TSRT71 Jenny Palmberg Efterstudie Redaktör: Version 1.0 Granskad Godkänd Status Sida 1 PROJEKTIDENTITET Grupp 1, 2006/VT, Linköpings Tekniska Högskola, ISY Gruppdeltagare Namn Ansvar Telefon E-post Simon Danielsson Kvalitetsansvarig

Läs mer

Projektdirektiv Oskar Ljungqvist Sida 1. Kund/Examinator: Daniel Axehill, Reglerteknik/LiU

Projektdirektiv Oskar Ljungqvist Sida 1. Kund/Examinator: Daniel Axehill, Reglerteknik/LiU 2018-08-30 Sida 1 Projektnamn Beställare Projektledare Projektbeslut Projekttid Rapportering, ISY Student, ISY Läsperiod 1-2, HT 2018. Projektet klart senast vid projektkonferensen. Löpande rapportering:

Läs mer

Projektdirektiv Hanna Nyqvist Sida 1

Projektdirektiv Hanna Nyqvist Sida 1 2014-08-27 Sida 1 Projektnamn Beställare Projektledare Projektbeslut Projekttid Rapportering Minröjningsbandvagn, ISY Student Torbjörn Crona, Läsperiod 1-2, HT 2014. Projektet klart senast vid projektkonferensen.

Läs mer

Arbetsgång för examensarbeten vid institutionen för Ekologi, Miljö och Geovetenskap

Arbetsgång för examensarbeten vid institutionen för Ekologi, Miljö och Geovetenskap Sid 1 (5) Arbetsgång för examensarbeten vid institutionen för Ekologi, Miljö och Geovetenskap Påbörja ett examensarbete Planeringen av ett examensarbete bör starta i god tid innan kursen börjar för att

Läs mer

Före Kravspecifikationen

Före Kravspecifikationen projektidé BP0 förstudie BP1 förberedelse BP2 Kravspecifikationen Beskriver VAD som ska utföras i projektet? projektdirektiv beslutspunkter specifikationer planer kunddokument rapporter protokoll M beställarens

Läs mer

Innehåll (3) Innehåll (2) Innehåll (5) Innehåll (4) Innehåll (6) Innehåll (7) Dokumenthistorik. beställare, Översiktlig beskrivning av projektet

Innehåll (3) Innehåll (2) Innehåll (5) Innehåll (4) Innehåll (6) Innehåll (7) Dokumenthistorik. beställare, Översiktlig beskrivning av projektet Bilden hämtad från http://www.liu.se/cul-resurser/lips/kartor/fore.htm Projektplanering Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas Projektplanen Krav på en projektplan Beskriver

Läs mer

Ingenjörsprojekt, TFYY51, 2017 Slutleverans, Projektkonferens, Dokumentation

Ingenjörsprojekt, TFYY51, 2017 Slutleverans, Projektkonferens, Dokumentation Ingenjörsprojekt, TFYY51, 2017 Slutleverans, Projektkonferens, Dokumentation Urban Forsberg Instutionen för Fysik, Kemi och Biologi, IFM Urban.forsberg@liu.se Slutleverans Slutleveransen beskrivs i kap

Läs mer

Projektplanering. Projektplanen. Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas

Projektplanering. Projektplanen. Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas Bilden hämtad från http://www.liu.se/cul-resurser/lips/kartor/fore.htm Projektplanering Om inte projektet planeras noga, kommer det garanterat att misslyckas Projektplanen Beskriver hur projektet ska utföras

Läs mer

Datastrukturer och algoritmer

Datastrukturer och algoritmer Innehåll Föreläsning En introduktion till projektmodellen LIPS Hashtabeller Att läsa: Dessa bilder + kapitel. Projekt definition Projekt En grupp av projektdeltagare utför under ledning av en projektledare

Läs mer

TBMT41-Projekt i medicinsk teknik

TBMT41-Projekt i medicinsk teknik 1 (7) TBMT41-Projekt i medicinsk teknik Sändlista Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Matilda Leinsköld Håkan Örman Göran Salerud Göran Salerud Kurskod TBMT41 Examinator Göran Salerud Kursen gavs Årskurs

Läs mer

LIPs Isak Nielsen ChrKr Projektdirektiv13_ROV.doc CKr

LIPs Isak Nielsen ChrKr Projektdirektiv13_ROV.doc CKr Isak Nielsen 2013/08/28 Sida 1 Projektnamn Beställare Projektledare Projektbeslut Projekttid Rapportering Remotely Operated Underwater Vehicle Isak Nielsen, ISY Student Micael Derelöv och Isak Nielsen

Läs mer

Kravspecifikation Fredrik Berntsson Version 1.3

Kravspecifikation Fredrik Berntsson Version 1.3 Kravspecifikation Fredrik Berntsson Version 1.3 Status Granskad FB 2017-01-27 Godkänd FB 2017-01-27 Dokumenthistorik Version Datum Utförda ändringar Utförda av Granskad 1.0 2014-01-15 Första versionen

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Daniel Axehill Dagens föreläsning Kursens mål. Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen. Olika former av redovisning av ert arbete. Allmänna tips och

Läs mer

Projektplan. Modellbaserad diagnos av motortestcell 07-05-10. Fredrik Johansson Version 1.0. Status. TSRT71 Modellbaserad diagnos av motortestcell IPs

Projektplan. Modellbaserad diagnos av motortestcell 07-05-10. Fredrik Johansson Version 1.0. Status. TSRT71 Modellbaserad diagnos av motortestcell IPs 07-05-10 Projektplan Version 1.0 Status Granskad Godkänd TSRT71 Modellbaserad diagnos av motortestcell IPs PPDiagnos10.odt 1 PROJEKTIDENTITET Linköpings Tekniska Högskola, ISY Namn Ansvar Telefon E-post

Läs mer

Ingenjörsprojekt (TFYY51) Kursdirektiv. Version 5.2. Urban Forsberg, IFM. Status. Granskad. Godkänd

Ingenjörsprojekt (TFYY51) Kursdirektiv. Version 5.2. Urban Forsberg, IFM. Status. Granskad. Godkänd Kursdirektiv, TFYY51 2015-08-18 Ingenjörsprojekt (TFYY51) Kursdirektiv Version 5.2 Urban Forsberg, IFM Status Granskad Godkänd Urban Forsberg Urban.Forsberg@liu.se Sida 1 1. INLEDNING... 4 2. KURSINFORMATION...

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Daniel Axehill Reglerteknik Linköpings universitet Dagens föreläsning Första timmen Kursens mål. Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen. Olika former

Läs mer

Välkomna till KMM! KMM. KMM - lärandemål Efter fullgjord kurs ska ni bland annat kunna:

Välkomna till KMM! KMM. KMM - lärandemål Efter fullgjord kurs ska ni bland annat kunna: Elektronik Digital tekn. Välkomna till KMM! Datorkonstr. Datorteknik Ca 1000 timmar Kursansvarig: Tomas Svensson Projekt Projektmodell Diverse Handledare Lokaler, utrustning Uppgift Övergripande kursmål:

Läs mer

Kandidatprojekt i elektronik Efter fullgjord kurs ska ni kunna: Kandidatprojekt i elektronik, 16 hp Kursansvarig: Tomas Svensson

Kandidatprojekt i elektronik Efter fullgjord kurs ska ni kunna: Kandidatprojekt i elektronik, 16 hp Kursansvarig: Tomas Svensson Kandidatprojekt i elektronik, 16 hp Kursansvarig: Tomas Svensson Diverse annat Datorteknik Elektronik Digital tekn. Ca 1800 timmar (11 hp, 6 pers) Kursen Skrivteknik Projektmodell Etik VHDL Handledare

Läs mer

Projektplan. LIPs. LiTH Flygsimulator Petra Malmgren. Version 1.0. Status. TSRT71 Reglerteknisk projektkurs Kristin Fredman.

Projektplan. LIPs. LiTH Flygsimulator Petra Malmgren. Version 1.0. Status. TSRT71 Reglerteknisk projektkurs Kristin Fredman. Projektplan Petra Malmgren Version 1.0 Status Granskad Godkänd Kristin Fredman Projektidentitet Vårterminen 2005 Linköpings tekniska högskola, Institutionen för systemteknik, ISY Namn Ansvar Telefon E-post

Läs mer

Detektion och felisolering i förbränningsmotorer PROJEKTPLAN. Max Karjalainen. Version 1.0. Status

Detektion och felisolering i förbränningsmotorer PROJEKTPLAN. Max Karjalainen. Version 1.0. Status PROJEKTPLAN Max Karjalainen Version 1.0 Status Granskad MaK 2015-09-22 Godkänd Reglerteknisk projektkurs LIPS Projektplan i bohli890@student.liu.se Reglerteknisk projektkurs LIPS Projektplan ii bohli890@student.liu.se

Läs mer

Reglerteknisk projektkurs TSRT10

Reglerteknisk projektkurs TSRT10 Reglerteknisk projektkurs TSRT10 daniel@isy.liu.se Reglerteknik Linköpings universitet Vad innebär CDIO? Conceive Tänka ut, planera och specificera Design - Konstruera Implement Realisera/implementera

Läs mer

Testplan. Redaktör: Sofie Dam Version 0.1. Status. Planering och sensorfusion för autonom truck Granskad Dokumentansvarig - Godkänd

Testplan. Redaktör: Sofie Dam Version 0.1. Status. Planering och sensorfusion för autonom truck Granskad Dokumentansvarig - Godkänd Redaktör: Sofie Dam Version 0.1 Status Granskad Dokumentansvarig - Godkänd 1 GruppTruck Projektidentitet 2017/HT, GruppTruck Tekniska högskolan vid Linköpings universitet, ISY Gruppdeltagare Namn Ansvar

Läs mer

Ingenjörsprojekt, TFYY Föreläsning 3. Urban Forsberg Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi, IFM

Ingenjörsprojekt, TFYY Föreläsning 3. Urban Forsberg Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi, IFM Ingenjörsprojekt, TFYY51 2018 Föreläsning 3 Urban Forsberg Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi, IF Urban.forsberg@liu.se Föreläsning 3 Projektet, före-och under-fas Status! Saknar någon en grupp?

Läs mer

Ingenjörsprojekt, TFYY51, 2018 Slutleverans, Projektkonferens, Dokumentation

Ingenjörsprojekt, TFYY51, 2018 Slutleverans, Projektkonferens, Dokumentation Ingenjörsprojekt, TFYY51, 2018 Slutleverans, Projektkonferens, Dokumentation Urban Forsberg Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi, IFM Urban.forsberg@liu.se Workshop i algoritmiskt tänkande, programmering

Läs mer

LIPs Andreas Bergström ChrKr Projektdirektiv16_Toyota_v2.0.doc CKr

LIPs Andreas Bergström ChrKr Projektdirektiv16_Toyota_v2.0.doc CKr Andreas Bergström 2016-09-08 Sida 1 Projektnamn Beställare Projektledare Projektbeslut Projekttid Rapportering Planering och Sensorfusion för Autonom Truck Andreas Bergström, ISY Student Emil Selse och

Läs mer

Reglerteknisk projektkurs TSRT10

Reglerteknisk projektkurs TSRT10 Reglerteknisk projektkurs TSRT10 Daniel Axehill daniel@isy.liu.se Reglerteknik Linköpings universitet Vad innebär CDIO? Conceive Tänka ut, planera och specificera Design - Konstruera Implement Realisera/implementera

Läs mer

Testprotokoll. Redaktör: Sofie Dam Version 0.1. Status. Planering och sensorfusion för autonom truck Granskad Dokumentansvarig - Godkänd

Testprotokoll. Redaktör: Sofie Dam Version 0.1. Status. Planering och sensorfusion för autonom truck Granskad Dokumentansvarig - Godkänd Redaktör: Sofie Dam Version 0.1 Status Granskad Dokumentansvarig - Godkänd 1 GruppTruck Projektidentitet 2017/HT, GruppTruck Tekniska högskolan vid Linköpings universitet, ISY Gruppdeltagare Namn Ansvar

Läs mer

Robotgräsklippare 2014-01-22 PROJEKTPLAN. Robotgräsklippare. Version 1.1. Status. Granskad. Godkänd. Robotgräsklippare.

Robotgräsklippare 2014-01-22 PROJEKTPLAN. Robotgräsklippare. Version 1.1. Status. Granskad. Godkänd. Robotgräsklippare. 2014-01-22 PROJEKTPLAN Version 1.1 Granskad Status Godkänd LIPS Projektplan i 2014-01-22 PROJEKTIDENTITET 2014/2015 Njudungsgymnasiet T4 Namn Ansvar Telefon E-post Isak Linehag Dokumentansvarig 070-332

Läs mer

Riktlinjer för självständiga arbeten inom fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet

Riktlinjer för självständiga arbeten inom fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet Styrelsebeslut 2014-06-13 Dnr: ST 2014/231-1.1 Fakulteten för teknik Riktlinjer för självständiga arbeten inom fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet Syftet med riktlinjerna är att få en enhetlig

Läs mer

Projektplan. LIPs. Per Henriksson Version 1.0. LiTH 7 december Optimering av hjullastare. TSRT10 projektplan.pdf WHOPS 1

Projektplan. LIPs. Per Henriksson Version 1.0. LiTH 7 december Optimering av hjullastare. TSRT10 projektplan.pdf WHOPS 1 Projektplan Per Henriksson Version 1.0 1 Status Granskad JT, PD, JR Godkänd - 2 Projektidentitet Optimering av Hjullastare HT2011 Linköpings Tekniska Högskola, ISY Namn Ansvar Telefon E-post Per Henriksson

Läs mer

INSTRUKTIONER OCH TIPS Fördjupningsarbete Receptarier (15 hp) och Apotekare (30 hp)

INSTRUKTIONER OCH TIPS Fördjupningsarbete Receptarier (15 hp) och Apotekare (30 hp) 1 INSTRUKTIONER OCH TIPS Fördjupningsarbete Receptarier (15 hp) och Apotekare (30 hp) 1. Försöksplan Syftet med försöksplanen är att du ska få projektets (begränsade) målsättning helt klar för dig innan

Läs mer

Kandidatprojekt i elektronik. Kandidatprojekt i elektronik, 16 hp Kursansvariga: Tomas Svensson, Mattias Krysander

Kandidatprojekt i elektronik. Kandidatprojekt i elektronik, 16 hp Kursansvariga: Tomas Svensson, Mattias Krysander Kandidatprojekt i elektronik, 16 hp Kursansvariga: Tomas Svensson, Mattias Krysander Diverse annat Datorteknik Elektronik Digital tekn. Ca 1800 timmar (11 hp, 6 pers) Kursen Skrivteknik Projektmodell Etik

Läs mer

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Guide för genomförande av självständigt arbete vid NJ-fakulteten

Guide för genomförande av självständigt arbete vid NJ-fakulteten Ver. 2016-02-19 Sida 1 av 5 Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Guide för genomförande av självständigt arbete vid NJ-fakulteten Detta är en generell guide till det praktiska arbetet kring

Läs mer

Projektplan Autonomstyrning av gaffeltruck

Projektplan Autonomstyrning av gaffeltruck Version 1.0 L.A.M.A 12 oktober 2016 Status Granskad Samtliga projektmedlemmar 2016-09-21 Godkänd Andreas Bergström 2016-09-23 Projektidentitet Gruppmail: Hemsida: Beställare: Kund: Kursansvarig: Projektledare:

Läs mer

Reglerteknisk projektkurs TSRT10

Reglerteknisk projektkurs TSRT10 Reglerteknisk projektkurs TSRT10 Daniel Axehill daniel.axehill@liu.se Reglerteknik Linköpings universitet Vad innebär CDIO? Conceive Tänka ut, planera och specificera Design Konstruera Implement Realisera/implementera

Läs mer

KURS-PM för. Lärande i arbete 1 (YTLW17) 20 Yhp. Version 1.1 Uppdaterad

KURS-PM för. Lärande i arbete 1 (YTLW17) 20 Yhp. Version 1.1 Uppdaterad KURS-PM för Lärande i arbete 1 (YTLW17) 20 Yhp Version 1.1 Uppdaterad 2019-02-28 Kursens syfte: LIA-periodens syfte är att den studerande ska kunna hantera olika delar i ett projekt, samt om möjligt även

Läs mer

Information om examensarbete 15 hp (10 veckor) Examensarbetsprocessen ht-15

Information om examensarbete 15 hp (10 veckor) Examensarbetsprocessen ht-15 Information om examensarbete 15 hp (10 veckor) Examensarbetsprocessen ht-15 Vad innebär? Ett självständigt arbete (i undantagsfall två och två) Att under 10 veckor lösa en ingenjörsuppgift och avrapportera

Läs mer

LiTH Modellering av Helikopterdynamik Projektplan. Gustaf Norman Version 1.1

LiTH Modellering av Helikopterdynamik Projektplan. Gustaf Norman Version 1.1 Gustaf Norman Version 1.1 Status Granskad Godkänd 1 PROJEKTIDENTITET VT 2008 Linköpings tekniska högskola, ISY Namn Ansvar Telefon E-post Johannes Bergkvist Testansvarig (TST) 070-413 44 30 johbe325@student.liu.se

Läs mer

KURS-PM för. Lärande i arbete 2 (YTLR27) 40 Yhp. Version 1.0 Uppdaterad

KURS-PM för. Lärande i arbete 2 (YTLR27) 40 Yhp. Version 1.0 Uppdaterad KURS-PM för Lärande i arbete 2 (YTLR27) 40 Yhp Version 1.0 Uppdaterad 2019-09-10 Kursens syfte: LIA-periodens syfte är att den studerande ska delta i projekt på LIA-arbetsplatsen där studenten får arbeta

Läs mer

Kursprogram, ETSF20 Programvaruutveckling för stora projekt (PUSP), 7,5 hp

Kursprogram, ETSF20 Programvaruutveckling för stora projekt (PUSP), 7,5 hp Kursprogram, ETSF20 Programvaruutveckling för stora projekt (PUSP), 7,5 hp Version 1.0 Christin Lindholm Läsåret 2018/2019 Våren 2019 1. Inledning Syftet med kursen är att ge grundläggande kunskaper i

Läs mer

Fördjupningsarbete i maskinkonstruktion

Fördjupningsarbete i maskinkonstruktion Fördjupningsarbete i maskinkonstruktion MF103x Examensarbete inom maskinteknik (grundnivå) MF102x Examensarbete inom design och produktframtagning (grundnivå) MF104x Examensarbete inom farkostteknik (grundnivå)

Läs mer

PROJEKTPLAN. Programmerbar modellbåt Pontus Brånäs, Wojtek Thorn Version 1.1. Status

PROJEKTPLAN. Programmerbar modellbåt Pontus Brånäs, Wojtek Thorn Version 1.1. Status PROJEKTPLAN Pontus Brånäs, Wojtek Thorn Version 1.1 Status Signatur Datum Granskad 2015-01-22 Godkänd LIPS Projektplan i projektgrupppontek@outlook.com PROJEKTIDENTITET Projektgrupp 2, 2014/2015, Programmerbar

Läs mer

Kurs-PM fo r HI1028, Projektkurs inom programvaruutveckling, VT16

Kurs-PM fo r HI1028, Projektkurs inom programvaruutveckling, VT16 Kurs-PM fo r HI1028, Projektkurs inom programvaruutveckling, VT16 Mål Kursen skall ge studenten träning i att utveckla en större programvara. Arbetet utförs i projektform. Projektet skall ge grundläggande

Läs mer

Elektroteknik GR (C), Examensarbete för högskoleingenjörsexamen, 15 hp

Elektroteknik GR (C), Examensarbete för högskoleingenjörsexamen, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Elektroteknik GR (C), Examensarbete för högskoleingenjörsexamen, 15 hp Electrical Engineering BA (C), Thesis Project, 15 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå

Läs mer

KURS PM INDIVIDUELLT PROJEKTARBETE (2IV206)

KURS PM INDIVIDUELLT PROJEKTARBETE (2IV206) UPPSALA UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR INFORMATIONSVETENSKAP MEDIER OCH KOMMUNIKATION VETENSKAPSKOMMUNIKATION II, VT07 KURS PM INDIVIDUELLT PROJEKTARBETE (2IV206) 2007-01-19 Syfte Delkursen syftar till

Läs mer

Projektplan. Joachim Lundh TSRT10 - SEGWAY 6 december 2010 Version 1.0. Status:

Projektplan. Joachim Lundh TSRT10 - SEGWAY 6 december 2010 Version 1.0. Status: Projektplan Joachim Lundh TSRT10 - SEGWAY 6 december 2010 Version 1.0 Status: Granskad Alla 6 december 2010 Godkänd Markus (DOK) 6 december 2010 PROJEKTIDENTITET Segway, HT 2010 Tekniska högskolan vid

Läs mer

Att göra ett examensarbete

Att göra ett examensarbete Att göra ett examensarbete För att ta ut en masterexamen måste du ha genomfört ett examensarbete. Under examensarbetet förväntas du bland annat visa fördjupade teoretiska kunskaper inom någon del av det

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019. Naturvetenskapliga fakulteten MASK11, Matematisk statistik: Examensarbete - kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematical Statistics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Projektplan Optimal Styrning av Autonom Racerbil

Projektplan Optimal Styrning av Autonom Racerbil No Oscillations Corporation Projektplan Optimal Styrning av Autonom Racerbil Version 1.0 Författare: Mikael Rosell Datum: 29 november 2013 Status Granskad Projektgruppen 2013-09-18 Godkänd 2013-09-18 Projektidentitet

Läs mer

Projektplan. Grupp 8 Version 1.0

Projektplan. Grupp 8 Version 1.0 Grupp 8 Version 1.0 Innehållsförteckning 1. Beställare... 2 2. Översiktlig beskrivning av projektet... 2 2.1 Syfte och mål... 2 2.2 Leveranser... 3 3. Fasplan... 3 3.1 Före projektstart... 3 3.2 Under

Läs mer

ESSF05 Elektronikprojekt och hållbar utveckling

ESSF05 Elektronikprojekt och hållbar utveckling ESSF05 Elektronikprojekt och hållbar utveckling Kursen elektronikprojekt och hållbar utveckling utgör avslutningen på den obligatoriska delen av E-programmet. Kursen har som övergripande mål att: knyta

Läs mer

Björn Åstrand

Björn Åstrand HÖGSKOLAN I HALMSTAD Examensarbete Instruktioner Halvtidseminarium 2014 HT Björn Åstrand 2014-10-08 Björn Åstrand 2014 1 Halvtidsseminarium Vid halvtidsseminariet presenteras hittills uppnådda resultat

Läs mer

Projektplan. LiTH Autonom bandvagn med stereokamera 2010-09-24. Henrik Berggren Version 1.0. Status. TSRT10 8Yare LIPs. Granskad

Projektplan. LiTH Autonom bandvagn med stereokamera 2010-09-24. Henrik Berggren Version 1.0. Status. TSRT10 8Yare LIPs. Granskad Henrik Berggren Version 1.0 Status Granskad Godkänd Jonas Callmer 2010-09-24 1 PROJEKTIDENTITET 2010/HT, 8Yare Linköpings tekniska högskola, institutionen för systemteknik (ISY) Namn Ansvar Telefon E-post

Läs mer

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Naturvetenskapliga fakulteten BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

LIPS Kravspecifikation. Institutionen för systemteknik Mattias Krysander

LIPS Kravspecifikation. Institutionen för systemteknik Mattias Krysander LIPS Kravspecifikation Institutionen för systemteknik Mattias Krysander Kandidatprojekt 2019 Antal Autonom taxibil (2, 5-personersgrupper) 3 Autonom eftersöksdrönare 2 Autonom undsättningsrobot 2 Autonom

Läs mer

HARALD. Systemskiss. Version 0.3 Redaktör: Patrik Johansson Datum: 20 februari 2006. Status

HARALD. Systemskiss. Version 0.3 Redaktör: Patrik Johansson Datum: 20 februari 2006. Status HARALD Systemskiss Version 0.3 Redaktör: Patrik Johansson Datum: 20 februari 2006 Status Granskad Johan Sjöberg 2006-02-10 Godkänd - yyyy-mm-dd Projektidentitet Gruppens e-post: Beställare: Kund: Kursansvarig:

Läs mer

Inför examensarbetet, 15 hp. Examensarbetsprocessen vt-17

Inför examensarbetet, 15 hp. Examensarbetsprocessen vt-17 , 15 hp Examensarbetsprocessen vt-17 Vad innebär? Ett självständigt arbete (ni kan arbeta två och två men bör skriva var sin rapport) Att under 10 veckor lösa en ingenjörsuppgift och avrapportera arbetet

Läs mer

Projekthandledning (PH) Grundsystemet (GS) Utvecklingsmiljön (UM)

Projekthandledning (PH) Grundsystemet (GS) Utvecklingsmiljön (UM) Kursprogram: ETSN05 Programvaruutveckling för stora system 2016 (7,5 hp) Alma Orucevic-Alagic, 2016-08-29 1 Inledning Kursens syfte är att ge grundläggande kunskaper i projektledningsprinciper och utvecklings

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017. Naturvetenskapliga fakulteten MOBN03, Molekylärbiologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Molecular Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Examensarbeten inom matematik Gemensamma riktlinjer för hantering

Examensarbeten inom matematik Gemensamma riktlinjer för hantering Examensarbeten inom matematik Gemensamma riktlinjer för hantering Författare: Börje Nilsson Termin: from HT 2013 För kurserna: 2MA11E, 4MA11E, 5MA12E och 5MA11E 1 (9) Innehåll Inledning 3 Disposition 3

Läs mer

Projekt. Roller i ett industriellt projekt. Projekt. Roller. Roller

Projekt. Roller i ett industriellt projekt. Projekt. Roller. Roller Johan Eliasson Projektarbete Projekt Definition: En grupp av projektdeltagare utför under ledning av en projektledare en klart definierad uppgift, på en viss tid, med begränsade resurser Resurserna kan

Läs mer

Kursprogram: ETSN05 Programvaruutveckling för stora system, 2014 (7,5 hp)

Kursprogram: ETSN05 Programvaruutveckling för stora system, 2014 (7,5 hp) Kursprogram: ETSN05 Programvaruutveckling för stora system, 2014 (7,5 hp) Krzysztof Wnuk 1 september 2014 1 Inledning Kursens syfte är att ge grundläggande kunskaper i projektledningsprinciper och utvecklingsprocesser,

Läs mer

TE2501 Examensarbete för civilingenjörer, 30 hp. Jürgen Börstler v1.0;

TE2501 Examensarbete för civilingenjörer, 30 hp. Jürgen Börstler v1.0; TE2501 Examensarbete för civilingenjörer, 30 hp Jürgen Börstler v1.0; 2017 10 12 Hörnstolpar Självständigt arbete (enskilt eller i par) Studenterna förväntas vara proaktiva, inte reaktiva 30 hp, motsvarande

Läs mer

LiTH, Reglerteknik Saab Dynamics. Testplan Collision avoidance för autonomt fordon Version 1.0

LiTH, Reglerteknik Saab Dynamics. Testplan Collision avoidance för autonomt fordon Version 1.0 LiTH, Reglerteknik Saab Dynamics Testplan Collision avoidance för autonomt fordon Version 1.0 Torbjörn Lindström 3 maj 2005 Granskad Godkänd Collision avoidance för autonomt fordon i Sammanfattning Testplan

Läs mer

LiTH. WalkCAM 2007/05/15. Testplan. Mitun Dey Version 1.0. Status. Granskad. Godkänd. Reglerteknisk projektkurs WalkCAM LIPs

LiTH. WalkCAM 2007/05/15. Testplan. Mitun Dey Version 1.0. Status. Granskad. Godkänd. Reglerteknisk projektkurs WalkCAM LIPs Testplan Mitun Dey Version 1.0 Status Granskad Godkänd 1 PROJEKTIDENTITET Reglerteknisk projektkurs, WalkCAM, 2007/VT Linköpings tekniska högskola, ISY Namn Ansvar Telefon E-post Henrik Johansson Projektledare

Läs mer

Testplan Autonom truck

Testplan Autonom truck Testplan Autonom truck Version 1.1 Redaktör: Joar Manhed Datum: 20 november 2018 Status Granskad Kim Byström 2018-11-20 Godkänd Andreas Bergström 2018-10-12 Projektidentitet Grupp E-post: Hemsida: Beställare:

Läs mer

EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet

EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet Rolf Zale Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap rolf.zale@emg.umu.se Grundsyn Under examensarbetet ska studenten koncentrera sig på uppgiften

Läs mer

Översiktlig beskrivning av examensarbetsprocessen vid LTH

Översiktlig beskrivning av examensarbetsprocessen vid LTH 2014-07-15 Projektgruppen för examensarbetsprocessen Översiktlig beskrivning av examensarbetsprocessen vid LTH Projektgruppen för examensarbetsprocessen sammanfattar här sin beskrivning av processen för

Läs mer

Projektplan. Flygande Autonomt Spaningsplan. Version 1.0. Dokumentansva Datum: 13 februari Dokumentansvarig: Henrik Abrahamsson.

Projektplan. Flygande Autonomt Spaningsplan. Version 1.0. Dokumentansva Datum: 13 februari Dokumentansvarig: Henrik Abrahamsson. Flygande Autonomt Spaningsplan Version 1.0 Dokumentansvarig: Henrik Abrahamsson Dokumentansva Datum: 13 februari 2008 Status Granskad Godkänd Projektidentitet Hemsida: Kund: LiTH http://www.isy.liu.se/edu/projekt/tsrt71/2008/flygproj2008/

Läs mer