strålskyddsinstitut Huvudenheten för kärnenergi Decommissioning-seminarium i Visby

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "strålskyddsinstitut Huvudenheten för kärnenergi Decommissioning-seminarium i Visby 1983-10-18 19"

Transkript

1 Titelblad strålskyddsinstitut Dokumentets nummer Datum ISSN Författare Curt Bergman Avdelning Huvudenheten för kärnenergi Dokumentets titel Decommissioning-seminarium i Visby Sammanfattning Statens strålskyddsinstitut arrangerade ett seminarium med 17 deltagare från Sverige, Finland Danmark och Norge för att diskutera behovet och inriktningen av framtida forskningsinsatser på området nedläggning (decommissioning) av kärntekniska anläggningar. Sex inbjudna föredrag presenterades som inledning till diskussionerna. Under diskussionerna framhölls starkt behovet av forskningsinsatser och vidare pekades på ett antal områden där insatserna bör prioriteras. Nvckelord (valda av författaren) Decommissioning, Nedläggning, kärnenergi Aatal sidor 16

2 STATENS STRÅLSKYDDSINSTITUT AVF (83) 606 Enheten för avfall och ongivningstillsyn Curt Bergman/SJ DECOMMISSIONING-SEMINARIUM I VISBY Curt Bergman Statens strålskyddsinstitut Box S Stockholm Sammanfattning: Statens strålskyddsinstitut arrangerade ett seminarium med 17 st deltagande från Sverige, Finland, Danmark och Norge för att diskutera behovet och inriktningen av framtida forskningsinsatser på området nedläggning (decommissioning) av kärntekniska anläggningar. Sex inbjudna föredrag presenterades som inledning till diskussionerna. Under diskussionerna framhölls starkt behovet av forskningsinsatser och vidare pekades på ett antal områden där insatserna bör prioriteras. Inledning Statens strålskyddsinstitut arrangerade, med stöd av Nordiska Kontaktorganet för Atomenergifrågor (NKA) ett seminarium i Visby med syfte att diskutera behovet av forskningsinsatser på området nedläggning (decommissioning) av kärntekniska anläggningar och att även ge synpunkter på inom vilka delområden som forskningsinsatserna främst bör inriktas. Till seminariet inbjöds 17 deltagare från föratom Sverige även Finland, Danmark och Norge. Den första dagen ägnades åt presentation av inbjudna anföranden som syftade till att ge en bakgrund till den andra dagens diskussioner. Denna sammanfattning av seminariet gör inte anspråk på att vara en fullständig redovisning av allt som framkom under seminariet men skall ge en översiktlig bild av vad som diskuterades och ta fram de punkter som strålskydds institutet anser väsentligast. Programmet för seminariet och en fullständig deltagarförteckning framgår av bil 1 och 2. Inbjudna presentationer Ann2Mar2ret_Ericsson_-_Sam.Tanfattnin2_av_amerikansk studie Keirakta har på SSIs uppdrag gjort en sammanfattning av en omfattande WU^F^-rapport: "TechroJ.ogy CafoLy ano. ContE of Decommission j nrj Reference

3 Nuclear Researen and Test Reactor", NUREG/CR-1756 och även kommenterat dess tillämpbarhet på svenska förhållanden Slutsatsen på den punkten var att enskilda tekniska frågor i de flesta fall är generellt användbara, men beroende på bl a skillnader i hur svenska och amerikanska myndigheter arbetar kan inte de allmänna slutsatserna överföras direkt. Kemaktas rapport var utsänd till deltagarna i förväg och finns tillgänglig vid SSI varför det inte finns anledning att här ytterligare referera denna (Ref 1). Hans Forsströrn_-_SKBF/KBS_studie 2! svenskreaktorstation^ aning av_en För att få ett svenskt underlag för uppskattning av kostnaderna för rivning av svenska kärnkraftverk gjordes 1979 i SKBF/KBS regi en studie vilken resulterade i er. SKBF/KBS Teknisk Rapport 79:22 Teknologi och kostnader för rivning av ett svenskt kärnkraftverk. Rapporten utgick från Oskarshamn II och Barsebäck I och förutsatte vidare att rivningen skulle ske med känd teknik och drivas så långt att hela platsen skulle kunna frisläppas utan restriktioner. Kostnaderna blev ca 10-15% av kostnaderna för att bygga en ny motsvarande anläggning. Även den rapporten var utsänd (i en engelsk version) i förväg (Ref 2). Som avslutning på sin presentation ställde Hans Forsström upp två grupper av intressanta frågeställningar där den ena i första hand var verkens intresseområde och den andra myndighetens. Verkens Väntetid (innan rivning utförs) Rivningsmetodik Dekontaminering Slutförvaring - Myndighetens Transporter (stora kollin) Friklassning - styrd friklassnir. Markdeponering (lokalt) Långlivade nuklider (59Ni) Shankar Menon- Internationell utblick^ Det finns omfattande redovisning av erfarenheter av rivning av forskningsreaktorer och testreaktorer främst i USA men även i Europe. De flesta är dock mycket små forskningsreaktorer. Några konkreta exempel är 1 SRE (Sodium Reactor Experiment, Ref 3) En 20MW t Na-kyld, grafitmodererad reaktor som varit i drift Planeringen av rivningen startades 1974 och själva rivningsarbetet var avslutat Under arbetet provades styckning med plasmaskärning och kapni.ng nv rör mod sprängning.

4 2 AMES (Ames Laboratory Research Reactor, Ref 4) Forskningsreaktor på 5MW tungvattenkyld och tungvattenmodererad. Drift från 65/66 till december En olycka varvid tungvatten läckte ut och absorberades i biologiska skyddet. Reaktorn revs omedelbart och arbetet var avslutat NS OTTO HAHN (Ref 5) Kärnenergidrivet handelsfartyg som var i drift Reaktorn av tryckvattentyp med effekt 38 MW. Arbetet med avvecklingen av reaktorn avslutades I samband med avvecklingen friklassades efter mekanisk och kemisk dekontaminering 370 ton material. En annan intressant detalj var att hela reaktortanken i ett stycke transporterades på en trailer genom tättbebyggt område i Hamburgs utkant. 4 LUCENS (Ref 6) Reaktor 30 MW e effekt startades 1967 och i januari 1969 inträffade en olycka varvid en bränslepatron smalt ner. Reaktorn var belägen i ett underjordiskt bergrum och omedelbart efter olyckan startades ett upprensningsarbete och nedläggning av reaktorn. Bl a användes reaktorgropen som deponerings/lagringsplats för aktiva komponenter där det är övergjutet med betong. P g a vatteninläckning i berget är det nödvändigt att ha dränagevattenpumpar gående. F n diskuterar ägarna möjligheten att göra en ny insats på platsen som skulle innebära ett borttagande av det radioaktiva materialet i sådan utsträckning att en fortsatt dränagevattenpumpning och övervakning inte blir nödvändig. 5 JPDR (Japanese Power Demonstration Reactor, Ref 7) I Japan pågår en stor studie för att demonstrera nedläggning av 90 MW{. demonstrationsanläggning. Arbetet är f n inne i detaljplaneringsskedet. Man detaljstuderar ett stort antal olika steg i processen som computer codes och direkta mätningar för inventarie bestämningar, dekontaminationsteknik, styckningsteknik och avfallshantering. Själva rivningaarbetet kommer inte att påbörjas förrän om några år. 6 Grundremmingen och Lingen För dessa stationer (ca 250 MW vardera och 10 års drifttid) planeras en safe storage period av 25 år och f n pågår arbeten för att få stationen i acceptabelt skick för förvaringen. Det pågår således och har genomförts ett stort antal arbeten med mindre reaktorer som har haft drifttid av storleksordningen 10 år och med effekt mindre än 100 MW. Doserna från nedläggningsarbetena har varit av storleksordningen 0.] till 1 mansv.

5 r Curt Ber^man_-_Nedläg_g_nirg_en 5 I USA pågår en detaljplanering av en fullständig nedläggning av Shippingpcrtreaktorn utanför Pittsburgh. Reaktorn ägs av Department of Energy som har använt den för utveckling av och testning av olika typer av reaktorhärdar för PWR reaktorer lämpade för användning i U-båtar. Reaktorn har en effekt av 72 MW och togs ur drift Planeringen för nedläggningen startades Inventariet är uppskattat till 5.1CT 5 Bq huvudsakligen 60c o och 55p e> Efter en förberedande studie där olika alternativ övervägdes har man beslutat att göra en omedelbar nedläggning. Det är främst två skäl till detta val av alternativ: 1) Det var det billigaste alternativet 2) Markägaren (ett elproducerande företag). Ägaren ville ha marken tillgänglig så snart som möjligt. Den uppskattade kostnaden för genomförandet är 7 3 MUSDollar, kollektivdosen till allmänheten ca 0.26 mansv och till de anställda ca 13 mansv. Allt radioaktivt avfall skall transporteras till Hanford för markdepcnering. Principen har varit att i så liten utsträckning som möjligt stycka de enskilda komponenterna. Denna princip har även visat sig möjlig att tillämpa på reaktortanken som således kommer att transporteras som ett stycke, transportvikt 770 ton, på pråm via panamakanalen till Hanfordanläggningen. En utförligare rapport från ett studiebesök i USA för att diskutera erfarenheterna från planeringen av arbetet finns tillgänglig på SSI (Ref 8). Under perioden 1959 till 1968 testades två olika processer för upparbetning av använt bränsle vid Kjeller i Norge. Det var dels den norsk-holländka ND-anläggningen och dels den svenska SILEX-anläggninqen. Totalt processades 1300 kg metalliskt uran med en utbränning av MWd/t. Efter avslutad drift rengjordes anläggningarna bl a med invändig dekontamination med HNO3. Det" är nu ett boslut om en fullständig rivning av de båda anläggningarna som också har påbörjats. Arbetet skall utföras i eqen regi och i den takt som personella resurser tillåter. Eftersom huvuddelen av anläggningarna är rör med klena dimensioner som är invändigt kontaminerade har man i samarbete med en firma i Oslo tagit fram ett hydrualiskt verktyg som klipper av rören samtidigt som rörändarna försluts för att därigenom undvika kontaminationer. Verktyget har visat sig fungera bra. Ett speciellt problem har de alfaaktiva restlösninyarna från processerna varit. Kjeller har emellertid nu fått klart med att dessa ska]1 behandlas vid Hurochemics anläggning i Mol. För transporten har Kjeller fått tillgång till en fransk specialbehållart; KOIV, nppfy 1! <\ r i nt.rrn-it.i/.-ri>; 1 1,' reqior för transporten. T : n T f r -;; - i?.? ' < - '" : " : : 1 :... i,...,,, : t }, t < ) ).

6 Stig Kärker, Lennart Devell - Nedläggning av Rl reaktorn Drottnin2_Kristinasv^ Stockholm: Den första forskningsreaktorn i Sverige, Rl reakton, startades 1954 och användes fram till Därefter har den legat i malpåse fram till 1981 då rivningsarbetet påbörjades efter en mer än årslång planering. Aktivitetsinventariet i reaktortanken var ca 1 TBq, huvudsakligen 6C>Co och ca 400 GBq i grafitreflektorn och 3 GBq i betongstrålskyddet. De huvudsakliga radionukliderna var 60c o, ' 34 Cs, 152 ' 154 Eu och 14 C. På grund av att man inte tillräckligt väl kände förhistorien kring vissa grafitdetaljer gjordes en feluppskattning av inventariet i grafiten (uppskattades ca 60 gånger för lågt). En ytterligare detalj som försvårade arbetet var att man i förväg inte kände till hur armeringen av det biologiska skyddet såg ut, det var en betydligt tätare och grövre armering än man väntat sig. Trots detta gick rivningen av betongstrålskyddet mycket smidigt tack vare den utrustning, mini-max,som användes. Stråldoserna från arbetet framgår av nedanstående tabell Stråldoser vid rivning av Rl Arbetsuppgift Tanklyft Tankdelning Grafitdemontering Demonterad utrustning i betongstrålskydd Betongrivning Mätningar Transporter Kollektivdos (mmansv) Totalt 140 mmmxtsss=: = s = = = = = = = = = =: Dosbelastande verksamhet Den största individuella stråldosen var 28 msv. Inga fall av internkon^amination registrerades. Med tillstånd från SSI fick Studsvik deponera betongavfall med mindre än 5 kbq/kg på den egna byggtippen i Studsvik. Efter godkännande i varje enskilt fall och efter noggranna mätningar fick vissa mängder metallskrot försäljas till skrothandeln. Övrigt rivningsavfall transporterades i Berglöfslådor till Studsvik för lagring. Vissa mängder, det gäller framför allt betongavfall, förväntas Studsvik få tillstånd för att markdeponera. Allt avfall som transporterades till Studsvik var föremål för aktivitetsbestärnning (gammaspektroskopisk mätning).

7 En sammanställning av avfallsmängderna t o m 2 kvartalet 1983 framgår av nedanstående tabell Avfall från Rl t o m 2a kvartalet 1983 Betong < 5 kbq/kg Betong > 5 kbq/kg Metall < 5 kbq/kg Metall > 5 kbq/kg Metall friklassat Grafit Brännbart kontaminerat avfall Vätskeforraigt avfall 8G ton ton ton ton ton ton ton m3 För den slutliga friklassningen av lokalderna har Studsvik tagit fram ett program som även innehåller en QA del vad avser mätningarna. Praktiskt går det till så att lokalerna klassas i två klasser beroende på om där finns risk för kontamination eller ej. Där det finns risk för kontamination indelas rummet i kvadratmeterstora rutor som mäts individuellt med direktvisande instrument (PCM 5) och där även strykprov tas. I de övriga lokalerna görs en mindre omfattande strykprovstagning och mätning. Arbetet med friklassningen förväntas vara klart under innevarande år. Korta anföranden Franz Marcus_-_EGs_p_r^g_ra^n_p_å_området_ EG har haft ett program som löpt från 1979 till 1983 och förbereder nu ett program för 1984 till Detta skall presenteras vid ett symposium under våren Det finns 7 områden enligt nedan som är intressanta: 1 Integritet på lång sikt (förutsättningar för en eventuell senareläggning av själva rivningen) 2 Dekontaminering 3 Rivningsteknik 4 Avfall (bl a epoxibeläggning av kontaminerade ytor och smältning av metall innehållande radioaktivt material) 5 Transport (stora transportbehållare) 6 Mängder och nukljdur (n;i i \.c.kn i k och ro-.i i ol oqi.sktf konsekvenser)

8 7 Kraftverkens utformning (reduktion av mängden Co i systemen) Dessutom tillkommer Principer för planering och drift för att underlätta nedläggning och Demonstration av ny teknik under verkliga förhållanden. Sören Norrby_ -_SKIs_SYn_på_nedlä22 n.i n 21 SKI har kommit in sent på området och har inte skaffat sig en genomtänkt policy på området ännu. Intressante, områden är dekontaminering som ett led i att kunna friklassa avfall. Avfallskategoriseringen är ett av inspektionens huvudintresse och det finns nu ett bättre underlag för dessa frågor sedan vi vet mer om de slutlager som blir aktuella. Sep_p_o Väisänen i _Heikki_Raumolin_-_Finlands_s^n_ å_nedlä22qi22i Finska myndigheten har ännu inte på allvar börjat analysera frågan. Krav finns dock på kraftverken att de i samband med drifttillstånd skall redovisa preliminära planer för rivningen. Planerna skall revideras vart 5e år. Det finns ett stort intresse för friklassningsproblematiken, dekontamineringsfrågorna och deponering. TVO har låtit VTT utföra en studie och IVO har delvis gjort egna arbeten på planer för nedläggning. ShankarMenon - Shankar Menon informerade att mycket preliminära planer finns rörande nedläggning (decommissioning) av Ägesta reaktorn. Stig Pettersson och Shankar Menon har fått ägarnas uppdrag att göra en första mycket översiktliga studie av frågan. Något ställningstagande i sakfrågan har ägarna ännu inte tagit. Allmän diskussion Efter första dagens anföranden och mycket korta diskussioner kopplade direkt till de gjorda presentationerna ägnades dagen åt en allsidig allmän diskussion av hela problemområdet. I stället för att göra ett rent kronologiskt referat av diskussionen har jag valt att själv välja ut ett antal delområden och kortfattat sammanfatta relevanta synpunkter under dessa rubriker. Jag har inte annat än i undantagsfall namngett den eller de som framfört en synpunkt inte därföi att det finns önskemål om anonymitetsskydd eller liknenden utan av rena bekvämlighetsskäl.

9 Ingen framförde synpunkter som kunde tolkas så att entombment, dvs permanent förslutning (efter borttagande av vissa komponenter) utan avsikt att senare riva anläggningen fullständigt var en acceptabel lösning. Detta innebär att alternativen är "decon" (fullständig rivning snarast efter avställning av anläggningen), och "safe-store" (övervakad förvaring av anläggningen i år följd av en fullständig rivning). Av gjorda studier, t ex Shippingportreaktor, framgår att det kollektivdosmässigt blir dyrare att riva genast, men ekonomiskt billigare. Det framkom även en mängd ytterligare faktorer att beakta i valet av tidpunkt t ex Krav från allmänheten att anläggningen snarast skall rivas. Osäkerheten om huruvida ett beslut om rivning vid en tidpunkt, storleksordningen 50 år framåt i tiden (safe store), kan anses helt realistiskt (yttre faktorer kan påverka kommande beslutsfattare att använda avsatta resurser på annat sätt). Det kommer att finnas bättre tekniker i framtiden. Hjälpsystem, vatten, ventilation, el m m kan vara svåra att få att fungera efter en längre tids avstängning. Vad kan_lämnas_kyar efter_riynin2? Det finns inte några bra kriterier för hur långt en rivning av en kärnteknisk anläggning skall drivas. Sett från strikt strålskyddssynpunkt borde vissa mängder svagt kontaminerad utrustning och material kunna lämnas kvar om det kan visas att stråldoserna från detta är tillräckligt låga och alternativen kcstnadsmässigt är mycket ofördelaktiga. Vilka andra faktorer är styrande? Det torde finnas ett krav från vissa grupper bland allmänheten att driva arbetet mycket långt. Det finns underjordskonstruktioner t ex tunnlar där det är svårt att se primära strålskyddsorsaker att kräva att dessa skall återfyllas, men det kanske finns andra skäl. Det är även viktigt att myndigheterna ställer upp riktlinjer/ kriterier för efter vilka principer ett område kan frisläppas efter en rivning och hur omfattande myndighetskontrollen skall göras. Det pågår internationellt, ett omfattande arbete på att utprova nya metoder som kan användas i samband med rivning av kärntekniska anläggningar. Som situationen är i Sverige i dag finns ck't inqcn an 1 r-in i \" \ att på \>rr.ö front gå in och delta i det kost:.; o mr; a arbetet a t I: uu".'':kl..i nya metodor, däromot är det nr'^h^iru! i <M,.tt f<"l in rlr-n ini.c-n-if \';\,' I ],\ M'fv.'t-k- "

10 lingen för att ha som bakgrundskunskap för svenska utredningar och för att när det blir aktuellt att göra er. nedläggning i Sverige kunna välja tillräckligt bra metoder och tekniker. Detta är en fråga främst för kraftindustrin. Dekontaminationsteknik Utvecklingen på dekontamineringsomradet har snabbt gått framåt de senaste åren. Det är nu möjligt att uppnå sådana dekontaminationsfaktorer att en stor del av det ytkontaminerade avfallet från en rivning torde kunna fås så rent att det kan omhändertas på ett mycket billigare sätt än utan dekontaminering. Därmed har kraftindustrins intresse för dekontaminering ökat starkt. Dekontaminering innebär dock bara att radioaktivt material flyttas från en plats till en annan och dekontamineringsavfallet kräver stor omsorg och kunskap för att kunna hanteras, konditioneras och slutförvaras på ett tillfredsställande sätt. Hela detta område kräver stora forskningsinsatser. Det finns självfallet fortfarande kvar ett behov av och intresse för dekontaminering för att minska riskerna för personexponering, både från externbestrålning och via internkontamination. Transporter På transportområdet finns det väl utvecklade och mycket allmänt accepterade transportregler. Dessa är emellertid utvecklade från den situationen att transporterna gällde små (dimensionsmässigt) strålkällor som efter lämplig förpackning skulle kunna transporteras med allmänna kommunikationsmedel. Rivningsavfallet är emellertid av en helt ny typ och fanns inte med när transportreglerna skrevs. Detta har lett till att formella svårigheter uppstår vid tillämpningen av reglerna, liksom också praktiska. Det finns således ett stort behov av att göra en genomgång av rivningsavfallet mot bakgrund av de krav som transporten ställer och där också analysera vilka förändringar i transportkrav som kan vara motiverade. I Finland avser kraftindustrin och även myndigheterna att en stor del av deponeringen av lagaktivt rivningsavfall skall ske på den egna stationens område, Detta innebär att transporten inte bedöms vara lika problematisk där som i t ex Sverige. Klassificering_av_avfall Den av AKA-utredningen införda kategorin härdkomponenter och den fortsatta användningen av detta begrepp kan medföra vissa problem. Det är emellertid svårt att hitta ett nytt begrepp som på ott mer väldef in i.erat sätt skiljer ut do komponenter frän reakt orhuirdon r-;om särskilt- med tanke p'a slutförvar kriivnr siirbehnnd Linq.

11 10 Även begreppet rivningsavfall är mycket dåligt definierat. Det är en flytande övergång mellan driftavfall och rivningsavfall. Ingen ifrågasätter idag klassificeringen av utbytta enstaka systemdetaljer, som uppstår under revisionsarbetet, som ett driftavfall. Få skulle ifrågasätta benämningen driftavfall på utbytta mindre system, men betydligt fler skulle börja diskutera om t ex en utbytt ånggenerator är att anse som driftavfall; borde det inte betecknas rivningsavfall. Inom gruppen rivningsavfall (efter en förbättrad definition) finns det behov av att klassificera avfallet utifrån Ursprung (t ex konstruktionsmaterial, primära system m m) Hantering (aktivitetsnivåer, kontamination, inducerad aktivitet m m) Konditionering (behövs konditionering och i så fall vilken) Transportering (transportbehållare udda avfall) Deponering (SFR, markdeponering SFL) f liisi^s sn_ing_ - t_yrd_ r ik_l as sn i.nej Mycket stora mängder "avfall" som uppstår vid rivningen av en kärnteknisk anläggning är inaktivt (i den betydelsen att det inte har något ökat aktivitetsinnehåll jämfört med när det fördes till anläggningen, dvs det är inte kontaminerat eller fått inducerad aktivitet) eller innehåller mycket små mängder radioaktivt material, ^issa mängder av detta avfall saknar helt skrotvärde, t ex använd betong, medan vissa metaller representerar stora skrotvärden. Avfallet representerar emellertid också ett negativt värde därigenom att det måste omhändertas och deponeras på ett acceptabelt sätt. Vissa av dessa alternativ t ex SFR är mycket dyra alternativ, men måste användas när aktiviteten (totalaktivitet, specifik aktivitet) överskrider vissa värden. Andra, betydligt billigare alternativ kan vara Vanlig soptippsdeponering Deponering på särskild soptipp Utfyllnadsmaterial i samband med rivningen För metallskrot kan alternativen att hårt styra användningen till t ex tillverkning av järnvägsräls. På detta område finns ett stort intresse från kraftindustrins sida till insatser som syftar till att ge kriterier för olika hanteringsvägar. Ett alternativ till visst "friklassat" avfall är markdeponering. Det är nödvändigt att närmare analysera de problem som uppstår vid markdeponering (enligt olika modeller) av rivningsavfall.

12 11 Många frågor när aet gäller markdeponering kommer att vara för icke-radioaktivt material och därmed en fråga för länsstyrelsens naturvårdsenhet eller naturvårdsverket. Inventarium Det finns olika modeller för beräkning av aktiviteten (inventariet) i olika system både vad gäller inducerad aktivitet och kontamination (främst crud). Hur bra modellerna beskriver verkligheten är emellertid ganska dålig känt och det finns därför anledning att undersöka möjligheterna till verifikation. Även själva modellerna kan behöva förfinas. Lång_livade_ radionuklider Vilken risk representerar t ex den långlivade radionukliden 59Ni i nedläggningsavfall. Den kommer alltid att finnas utblandad med inaktivt nickel som ju i sig själv är ett genotoxiskt ämne. Finns det andra radionuklider där det finns skäl att inte bara titta på själva radionukliden utan samtidigt också analysera det inaktiva grundämnet. En annan fråga av stort intresse inte bara för rivningsavfall är i vilken kemisk/fysikalisk form kominer de olika radionukliderna ut från ett förvar. Aterföring av_information Vid verken förekommer arbeten, händelser m m som är av betydelse för ett kommande rivningsarbete. Det är väsentligt att sådan information blir ordentligt dokumenterad och att dokumentationen blir systematiserad och bevarad så att den är tillgänglig när den behövs. Vidare förekommer arbeten där själva arbetsmomentet som sådant kan vara användbart för ett rivningsarbete. Även sådan information måste finnas dokumenterad på ett användbart sätt. De omfattande utländska arbetena som förekommer på området nedläggning av kärntekniska anläggningar måste följas på lagom nivå. Det är svårt att säga exakt hur, men deltagande i internationella symposier och arbetsgrupper är ett minimikrav. Utöver detta måste någon fundera igenom hur annan information skall tillgodogöras och minst lika viktigt, vilken information, (bl a inom vilka delområden) och hur informationen skall spridas. I vilken utsträckning måste aktivitetsinnehållet i rivningsavfallet dokumenteras? Måste allt avfall mätas och i så fall med avseende på vilka radionuklider. Vissa radionuklider torde inte kunna mätas direkt; vilka indirekta aktivitetsbestämningar kan i så fall accepteras. Är det nödvändigt att mäta allt avfall eller räcker det med stickprovsnuitningar.

13 12 Det finns således ett flertal frågor inom detta område, där den ena delen är en tekrisk fråga (mätgränser, mätteknik m m) och den andra är en myndighetsfråga (omfattningen av mätningar, acceptans av indirekta mätmetoder m m). Ät2ärder_under_drift Finns det åtgärder som kan göras redan under drifttiden för att underlätta en nedläggning. Dokumentation av alla systemförändringar som görs är en viktig förutsättning för rivning. Uppföljning av sådana saker som aktivitetsuppbyggnad i olika system är en annan intressant parameter, Det var dock ingen som trodde på aktiva åtgärder av typ ändrad vattenkemi, konstruktionsförändringar m m vars enda orsak skulle vara att underlätta en framtida rivning. Det är andra faktorer som styr, men däremot kan det vara av intresse att samtidigt analysera konsekvenserna ur rivningssynpunkt för att låta detta vara en faktor i beslutsprocessen för den aktuella åtgärden. Rivning efter_olvcka I Finland finns krav att kraftverket skall kunna rivas även efter en olycka. Det finns dock inte något sagt om vilken typ av olycka. Frågeställningen bör utvecklas. Arbetsmiljö Ingen speciell diskussion fördes rörande arbetsmiljöfrågor. I princip är ju dessa de samma som under drift, men vissa förenklade omständigheter finns bl a följande Den starkaste strålkällan, bränslet är bortförd Det finns inte samma tidspress som under ett driftskede Systemen skall inte användas efteråt, vilket innebär att helt förstörande arbetsmetoder kan användas. Även om arbetsmiljöfrågorna inte diskuterades i nåimnvärd utsträckning är det inte ett utslag av att de är ointressanta utan snarast att det är för tidigt att ta upp dem till ingående diskussion nu. För närvarande är rivning av kärntekniska anläggningar inne i en sådan fas att det primärt är ett antal tekniska och principiella frågor som är föremål för studier. Allmänhetens intresse för dessa torde vara begränsad. Det är emellertid viktigt att på lämpligt sätt sprida information om att myndigheter och kraftindustrin arbetar med frågan och att försöka hitta samarbetsformer för framtida behov redan innan

14 13 det blir aktuellt att börja rivningar och kanske få in allmänheten i beslutsprocessen. Ingen visste egentligen hur intresserad allmänheten är (i t ex Shippingport har den varit mycket lite intresserad) eller vilka delfrågor som är av intresse. Alla var överens om att det finns mycket att göra på detta område. Ingen ville emellertid direkt säga. hur i detalj en fortsatt insats skulle se ut. Det enda som nämndes konkret var att vissa frågor med internationell anknytning borde initieras snarast med tanke på den långa processtid som gäller för internationella arbeten. För övrigt ansåg mötet att SSI borde analysera resultatet av sammankomsten och därefter försöka att via ett antal förprojekt göra en uppföljning av synpunkterna som presenterats. Någon form av rådgivande grupp kanske till numeräret något mindre än Visbygruppen, borde kunna knytas till SSI för att hjälpa till med den samlade bedömningen av kommande projekt. En sådan grupp kan också stå till NKAs förfogande med tanke på NKAs engagemang i denna fråga.

15 STATENS STRALSKYDDSINSTITUT AVF183) 606 Bil 1 Huvudenheten f<jr kärnenergi L Moberg/BT t983-to-t0 "Oecommissionina-seminariet" Tisdagen den 18 oktober Inledning Ragnar Boge Sammanfattning av en amerikansk studie (NUREG/CR-1756) Ann-Margret Ericsson SKBF/KBS Studie om nedläggning av en svensk reaktorstation Hans Forsström Internationell utblick Shankar Menon Shippingport Curt Bergman Rivning av pilotanläggning för upparbetning vid Kjeller Kåre öfjord Erfarenheter från rivningen av forskningsreaktorn R1 Lennart Devell och Stig Kärker Onsdagen den 19 oktober Diskussion bl a om innehåll och betydelse av följande punkter När i tiden efter avslutad reaktordrift skall rivningen av en anläggning påbörjas? I vilken ordning skall olika åtgärder vidtas inklusive åtgärder före själva rivningen? Vilka faktorer styr valet av tidpunkt och ordningen för olika åtgärder? Dekontaminering som ett steg i rivningen av en anläggning Rivningsmetoder (översiktligt) Avfallskategorisering (nuklidinnehåll, aktivitetskoncentration inducerad aktivitet/kontamination, totalaktivitet) Avfallsmängder

16 2 (2) Avfallshantering på platsen Friklassning av visst avfall Del optimeringar Dos- och kostnadsaspekter När och hur skall rivningen avslutas? Dokumentation Behovet av forskningsinsatser Hur går vi vidare? Sammanfattnino Avbrott kommer att ske för kaffe, lunch och middag

17 STATENS S7PALSKYDDSINSTITUT Huvudenheten för kärnenergi L Mbb're/BT AVF(83) Bil 2 Deltagarlista vid "decomissioning - seminariet" i Visby den 18 och 19 oktober 1983 Lennart Deveil Poul Emmersen Ann-Margret Ericsson Hans Forsström Stig Kärker Bengt Lönnerberg Bertil Mandahl Franz Marcus Shankar Menon Heikki Raumolin Seppo Väisänen Kåre öfjord Curt Bergman Ragnar 3oge Thorony Godas Lars Malmqvist Leif Moberg Studsvik Energiteknik AB NYKÖPING Tilsynet med nukleare aniaeg Postboks 217 Dk-4000 ROSKILDE Danmark Kernacta Konsult AB Luntmakaregatan STOCKHOLM SKBF AB Box STOCKHOLM Studsvik Energiteknik AB NYKÖPING ASEA-ATOM Tekniska avdelningen 3ox C4 VÄSTERAS OKG AB Box STOCKHOLM NKA c/o FjJrsdgsaniaeg Ris0 Postboks 49 Dk-4000 Danmark ROSKILDE Studsvik Energiteknik AB NYKÖPING Industrins Kraft AB (TVO) Fredriksgatan B SF HELSINGFORS Strålsäkerhets ins ti tutet Box 268 SF HLESINGFORS 10 Statens atomtilsyn Cort Adelers gate 16 OSLO 16 Norge Statens strålskyddsinstitut Box STOCKHOLM

18 HITTII.IS UTGIVNA ÄRBETSDOKUMEM 1984 Rapport- Titel.. numer (undertitel) Författare 02 DecMBissioning-seninariuB i Visby 1983 Curt Bergman

19 551 a Referensli sta Ref 1 A-M ERICSSON Decommissioning, a summary of the NUREG/CR-1756, (AVF(83) 603) Ref 2 B MÅNDAHL, K-E SANDSTEDT, N NORMAN and H FQRSSTWM Technology and Costs for Dismantling a Swedish Nuclear Power Plant, SK3F/KBS TR Ref 3 W D KI TT INGER, 3 F UREDA, and C C CONNORS Lessons Learned in Decommissioning the Sodium Reactor Experiment, Seattle, October Ref 4 B W LINK and F VOIGT, Decommissioning of Ames Laboratory Research Reactor, 1982 International Decommissioning Symposium, Seattle, October Ref 5 H K J LETTNIN and H JVIECENS, Decommissioning Symposium, Seattle, October Ref 6 J P BUCLIN Decommissioning of LUCENS, 1982 International Decommissioning Symposium, Seattle, October Ref 7 M OSA.NAI; JDPR Deconmissioning Program, 1982 INternational Decommissioning Symposium, Seattle, October Ref 3 C BERGMAN Reserapport: Shippingport Station Decommissioning Project, AVF(83) 604 Ref 9 K 0FJGRD Decommissioning av pilotanlegg for upparbeidning av brensel oå Kjeller, AVF(33) 605. Komplettering av deltagarlista Sören Norrby Statens kärnkraftinspektion Box STOCKHOLM

Rivning. av kärnkraftverk Nov 2005. Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild

Rivning. av kärnkraftverk Nov 2005. Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild Rivning av kärnkraftverk Nov 2005 Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild Reparationer ger erfarenhet De svenska erfarenheterna av att helt montera ned kärntekniska

Läs mer

SKI arbetar för säkerhet

SKI arbetar för säkerhet Säkerheten i fokus SKI arbetar för säkerhet Arbetet med att utveckla och använda kärnkraft har pågått i mer än 50 år. Det snabbt växande industrisamhället krävde energi. Ökad boendestandard skapade ökade

Läs mer

12 kap. Strålsäkerhet

12 kap. Strålsäkerhet BILAGA 3 Sida: 1/10 Inledande bestämmelser 12 kap. Strålsäkerhet 1 (1 ) Syftet med bestämmelserna i detta kapitel är att skydda människor och miljön mot skadlig verkan av strålning. 2 (2 ) I detta kapitel

Läs mer

Prioriterade områden och förslag på åtgärder Nationell plan för allt radioaktivt avfall

Prioriterade områden och förslag på åtgärder Nationell plan för allt radioaktivt avfall Sida: 1/10 Prioriterade områden och förslag på åtgärder Nationell plan för allt radioaktivt avfall 1 Slutförvaring och mellanlagring av radioaktivt avfall från icke-kärnteknisk verksamhet 1.1 Nuvarande

Läs mer

1. uppförande, innehav eller drift av kärnteknisk anläggning, 2. förvärv, innehav, överlåtelse, hantering, bearbetning, transport

1. uppförande, innehav eller drift av kärnteknisk anläggning, 2. förvärv, innehav, överlåtelse, hantering, bearbetning, transport Inledande bestämmelser 1 Denna lag gäller kärnteknisk verksamhet, m.m. Med sådan verksamhet avses 1. uppförande, innehav eller drift av kärnteknisk anläggning, 2. förvärv, innehav, överlåtelse, hantering,

Läs mer

Fud-utredning. Innehållsförteckning. Promemoria. Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson

Fud-utredning. Innehållsförteckning. Promemoria. Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson Promemoria Datum: 2015-10-29 Diarienr: SSM2015-1136 Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson Fud-utredning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 2 2 Inledning... 2 2.1

Läs mer

Ringhals en del av Vattenfall

Ringhals en del av Vattenfall Ringhals en del av Vattenfall Nordens största kraftverk 1 Ringhals - Sveriges största elfabrik 2 Ringhals + Barsebäck Barsebäck Kraft AB är dotterbolag till Ringhals AB Ägare: Vattenfall (70,4 %) och E.ON

Läs mer

Hantering och slutförvaring av använt bränsle och radioaktivt avfall En internationell utblick

Hantering och slutförvaring av använt bränsle och radioaktivt avfall En internationell utblick Hantering och slutförvaring av använt bränsle och radioaktivt avfall En internationell utblick Hans Forsström, SKB International presenterad vid ELFORSK konferens Förutsättningar för ny kärnkraft 25 januari

Läs mer

2013-12-04. Strålsäkerhetsmyndigheten Solna Strandväg 96 171 16 STOCKHOLM

2013-12-04. Strålsäkerhetsmyndigheten Solna Strandväg 96 171 16 STOCKHOLM 2013-12-04 Strålsäkerhetsmyndigheten Solna Strandväg 96 171 16 STOCKHOLM Yttrande över Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) Fud-program 2013. Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder

Läs mer

Process Guide Rensmuddring

Process Guide Rensmuddring COPENHAGEN MALMÖ PORT AB Process Guide Rensmuddring Myndighetsgodkännande i Sveriges Hamnar 2013-07-04 Innehåll 1. Generellt om beslutsordning... 1 2. Rensmuddring... 1 3. Utfyllnad av muddermassor på

Läs mer

SSI Rapport 2008:21. Sammanfattande bedömning av strålskyddet vid de kärntekniska anläggningarna i Sverige 2007. Peter Hofvander et.al.

SSI Rapport 2008:21. Sammanfattande bedömning av strålskyddet vid de kärntekniska anläggningarna i Sverige 2007. Peter Hofvander et.al. SSI Rapport 2008:21 Rapport från Statens strålskyddsinstitut tillgänglig i sin helhet via www.ssi.se Sammanfattande bedömning av strålskyddet vid de kärntekniska anläggningarna i Sverige 2007 Peter Hofvander

Läs mer

Farligt avfall från småföretagare kan insamlingssystemet förbättras? Miljösamverkan Stockholms Län

Farligt avfall från småföretagare kan insamlingssystemet förbättras? Miljösamverkan Stockholms Län Ett samverkansprojekt mellan länets 26 kommuner, Länsstyrelsen och Kommunförbundet Stockholms Län. www.miljosamverkanstockholm.se Farligt avfall från småföretagare kan insamlingssystemet förbättras? Miljösamverkan

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte för remissinstanser utbyggnad och fortsatt drift av SFR

Minnesanteckningar från informationsmöte för remissinstanser utbyggnad och fortsatt drift av SFR Datum: 2015-05-12 Diarienr: SSM2015-1640-8 Minnesanteckningar från informationsmöte för remissinstanser utbyggnad och fortsatt drift av SFR Tid: Onsdagen den 6 maj 2015, kl. 09:00-14.30 Plats: City Conference

Läs mer

Kärnkraftverkens höga skorstenar

Kärnkraftverkens höga skorstenar Kärnkraftverkens höga skorstenar Om jag frågar våra tekniskt mest kunniga studenter och lärare på en teknisk högskola varför kärnkraftverken har så höga skorstenar, får jag olika trevande gissningar som

Läs mer

Reserapport Studieresa till Finland och besök vid kärnkraftverket och slutförvarsbygget i Olkiluoto 7 9 september 2011

Reserapport Studieresa till Finland och besök vid kärnkraftverket och slutförvarsbygget i Olkiluoto 7 9 september 2011 Reserapport Studieresa till Finland och besök vid kärnkraftverket och slutförvarsbygget i Olkiluoto 7 9 september 2011 De lokala säkerhetsnämnderna för Ringhals och Barsebäck samt Studsviks kärnkraftsanläggningar

Läs mer

Föreläggande om att prova och utvärdera provstavar

Föreläggande om att prova och utvärdera provstavar OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2013-01-28 Er referens: 2012-02076 Diarienr: SSM2012-209 Handläggare: Peter Ekström Telefon: +46 8 799 41 76 Föreläggande om att prova och utvärdera

Läs mer

Med hänvisning till ovanstående, föreslår styrelsen föreningsstämman besluta

Med hänvisning till ovanstående, föreslår styrelsen föreningsstämman besluta Styrelsen för en bostadsrättsförening tillsätts för att på medlemmarnas uppdrag förvalta föreningens egendom. I detta uppdrag ingår att planera för och utföra nödvändigt underhåll. Motionären vill begränsa

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

De nordiska försäkringsföreningarnas stipendiatutbyte

De nordiska försäkringsföreningarnas stipendiatutbyte De nordiska försäkringsföreningarnas stipendiatutbyte NFT 3/1995 av Leif Rehnström, sektionschef vid Finska Försäkringsbolagens Centralförbund I det följande presenteras några tankar kring de nordiska

Läs mer

Övervakning av Utsläpp

Övervakning av Utsläpp Övervakning av Utsläpp 1. Anläggningar 2. Växthusgaser 3. Branscher 4. Undantag 5. Tillståndsplikt 6. Övervakningsmetod och nivåer Lagstiftning och förkortningar Handelsdirektivet: EU-direktiv 2003/87/EG

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Anteckningar från möte under samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 miljöbalken rörande ersättningsreaktorer på Väröhalvön

Anteckningar från möte under samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 miljöbalken rörande ersättningsreaktorer på Väröhalvön Anteckningar från möte under samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 miljöbalken rörande ersättningsreaktorer på Väröhalvön Plats: Ringhals, Infocenter Datum: 2014 03 05 kl: 16:00 18:30 Deltagare Vattenfall:

Läs mer

Svensk kärnavfallshantering och den europeiska renässansen för kärnkraft

Svensk kärnavfallshantering och den europeiska renässansen för kärnkraft Svensk kärnavfallshantering och den europeiska renässansen för kärnkraft Mark Elam Göteborgs universitet Presentation till workshopen: Sveriges kärnavfallshantering i internationellt perspektiv, organiserad

Läs mer

Projektarbete Belysning

Projektarbete Belysning Projektarbete Belysning Av: Victor Karlsson, Fredrik Patriksson Stjernspetz, Henrik Byström Handledare: Jörgen Lantz HT/VT -06/-07 1 Innehållsförteckning Projektarbete Belysning... 1 1 Inledning... 4 2

Läs mer

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport för PC Lastaren, Avesta 2015 2016-03-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 LOKALISERING... 3 1.2 TEKNISK BESKRIVNING AV PRODUKTIONSANLÄGGNINGEN...

Läs mer

Det finns många skäl, men här är några: 1. För att arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet. 4. För att det är ett lagstadgat krav.

Det finns många skäl, men här är några: 1. För att arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet. 4. För att det är ett lagstadgat krav. Varför ska man arbeta systematiskt med att förbättra arbetsmiljön? Det finns många skäl, men här är några: 1. För att arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet. 2. För att arbetsmiljön påverkar produkternas

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

EXAMENSARBETE. Ventilationskarta, Björkdals underjordsgruva. Mattias Holmgren. Högskoleexamen Bygg och anläggning

EXAMENSARBETE. Ventilationskarta, Björkdals underjordsgruva. Mattias Holmgren. Högskoleexamen Bygg och anläggning EXAMENSARBETE Ventilationskarta, Björkdals underjordsgruva Mattias Holmgren Högskoleexamen Bygg och anläggning Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser Ventilationskarta

Läs mer

Hur länge är kärnavfallet

Hur länge är kärnavfallet Hur länge är kärnavfallet farligt? - Mats Törnqvist - Sifferuppgifterna som cirkulerar i detta sammanhang varierar starkt. Man kan få höra allt ifrån 100-tals år till miljontals år. Vi har en spännvidd

Läs mer

Regionförbundet Uppsala län

Regionförbundet Uppsala län Regionförbundet Uppsala län Sveriges kärnavfallshantering i ett internationellt perspektiv. Seminarium den 4 december 2008 Var finns kärnavfall och hur rör det sig över jorden? Per Brunzell AROS Nuclear

Läs mer

Frågor och Svar - Dräger Alcotest 3000

Frågor och Svar - Dräger Alcotest 3000 Frågor och Svar - Dräger Alcotest 3000 Vad skiljer olika alkomätare åt? Dräger kommenterar aldrig konkurrenters produkter. Som riktlinje för dig som konsument finns det dock ett antal saker som brukar

Läs mer

Yttrande till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt angående kompletteringar av ansökan enligt miljöbalken om utökad verksamhet vid SFR

Yttrande till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt angående kompletteringar av ansökan enligt miljöbalken om utökad verksamhet vid SFR Nacka Tingsrätt, Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand Beslut om yttrande Vårt datum: 2015-12-16 Er referens: Mål nr M 7062-14 Avd. 3 Diarienr: SSM2015-656 Handläggare: Georg Lindgren Telefon:

Läs mer

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Boverket september 2013 Titel: Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Utgivare: Boverket september 2013 Dnr: 1255-369/2013

Läs mer

Motivering och kommentarer till enkätfrågor

Motivering och kommentarer till enkätfrågor ga 2 Motivering och kommentarer till enkätfrågor Kön Valet av denna variabel grundar sig på att vi vill se om det finns några skillnader mellan kön och hur de rekryterar. Kommentar: Vi hörde på namnet

Läs mer

Checklista bygg- och rivningsavfall

Checklista bygg- och rivningsavfall BILAGA 4 Checklista vid inspektion av bygg- och rivningsavfall Checklista bygg- och rivningsavfall A. Allmänna uppgifter Kommun Datum 1. Ärendet avser: Rivning Ombyggnation 2. Fastighetsbeteckning 3. BN:s

Läs mer

Tillståndsplikt och övervakning av utsläpp

Tillståndsplikt och övervakning av utsläpp Tillståndsplikt och övervakning av utsläpp Kristin Gunnarsson Naturvårdsverket 2014-11-27 Innehåll del 1 Del 1 Tillståndsplikt anläggningar Verksamheter som ingår Definition av en anläggning Uppstart respektive

Läs mer

anläggningar Svenska kärntekniska Vem sköter driften? ett års praktisk utbildning. Normalt rör det sig om 3 4 års praktik.

anläggningar Svenska kärntekniska Vem sköter driften? ett års praktisk utbildning. Normalt rör det sig om 3 4 års praktik. Så fungerar en Kokvattenreaktor Svenska kärntekniska anläggningar Vem sköter driften? Varje kärnkraftsanläggning har ett centralt kontrollrum. Där leds den direkta verksamheten av en skiftingenjör, som

Läs mer

FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA

FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA Allmänna fraser Inledning Om kunden är hos dig: Välkomna (hit) till XXY (företagets/avdelningens/enhetens namn). Jag önskar er välkomna hit till XXY. Ni är hjärtligt

Läs mer

Att återvinna metaller är TUFFT!

Att återvinna metaller är TUFFT! Att återvinna metaller är TUFFT! Metall kan återvinnas hur många gånger som helst METALLe r n a s l i v s c y k e l Tillverkning av metallprodukter Användning av metallprodukter När vi utnyttjar råmaterial

Läs mer

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun Mjölby Kommun Miljönämnden Policy för miljökrav på fordonstvättar i Mjölby kommun Antagen av miljönämnden 2004-08-25, 93 1 Inledning... 3 2 Definitioner... 4 Små... 4 Mellanstora... 4 Stora... 4 3. Övergripande

Läs mer

Solarietillsyn i Luleå 2008

Solarietillsyn i Luleå 2008 projekt R A P P O R T augusti 2008 M I L J Ö K O N T O R E T Solarietillsyn i Luleå 2008 Katarina Frilén Adress: Miljökontoret, Rådstugatan 11, 971 85 LULEÅ Besök oss: Rådstugatan 11 Telefon: 0920-45 30

Läs mer

Minutes of meeting VUH Besöksmöte no 01, 2013 1 (5) Erika Bodehed, BF53910, +46 31-3233161,GC4 14 may 2013

Minutes of meeting VUH Besöksmöte no 01, 2013 1 (5) Erika Bodehed, BF53910, +46 31-3233161,GC4 14 may 2013 Besöksmöte no 01, 2013 1 (5) Tid: Tisdagen den 14 maj 2013 Plats: VLH30 1 Besöksmöte Projekt: Avfallsprojektet i Sierra Leone, projekt nr 270 VUH har sponsrat med ett bidrag om 50 000 sek. Godkänt på styrelsemöte

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Granskning av effekthöjningsärenden

Granskning av effekthöjningsärenden Sida: 1/19 LEDNINGSYSTEM Datum: 2010-12-23 Dokumenttyp: Rutin Process: Tillståndspröva Dokumentnummer: 154 Version: 1 Författare: Ninos Garis Fastställd: Lennart Carlsson Granskning av effekthöjningsärenden

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 215-11-2 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 45 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 26,6 EUR/MWh, vilket var som förväntat. Uppdaterade siffror visar att det

Läs mer

Handbok för LEDARSAMTAL

Handbok för LEDARSAMTAL Handbok för LEDARSAMTAL Ett material som kan vara en hjälp till att möta ideella ledare till enskilda utvecklingssamtal. 1 Förord SAU skulle aldrig vara vad det är idag om det inte var för alla de ideella

Läs mer

Workshop om remiss för riskbedömning

Workshop om remiss för riskbedömning Workshop om remiss för riskbedömning Den 26 januari höll Nätverket Renare Marks en workshop om Naturvårdsverkets remissversion av vägledning och beräkningsmodell för riskbedömningar. Intresset var stort

Läs mer

Gerd menade att det är bra om broschyren är i pdf-format eftersom den då är lätt att skicka vidare.

Gerd menade att det är bra om broschyren är i pdf-format eftersom den då är lätt att skicka vidare. 1(5) NVF-möte med utskottens ordförande och sekreterare Datum: 2013-10-07 Plats: Möte via Lync Närvarande: Se deltagarförteckning, bilaga 1 Mötet öppnas Annelie Nylander öppnade mötet och hälsade alla

Läs mer

De 20 vanligaste frågorna om Svanen

De 20 vanligaste frågorna om Svanen De 20 vanligaste frågorna om Svanen 1. Vilka står bakom Svanen? Hösten 1989 beslöt Nordiska Ministerrådet att införa Svanen, en officiell och gemensam miljömärkning för Norden. I Sverige sköter SIS Miljömärkning

Läs mer

Utbyggnad av slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle. Sammanfattning av programmet för bedömning av miljökonsekvenser

Utbyggnad av slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle. Sammanfattning av programmet för bedömning av miljökonsekvenser Utbyggnad av slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle Sammanfattning av programmet för bedömning av miljökonsekvenser 1 Projektet och dess motivering 1 Projektet och dess motivering Det av Teollisuuden

Läs mer

Samlat ställningstagande rörande återtagande av avfallstyp S.14 samt kompensatoriska åtgärder

Samlat ställningstagande rörande återtagande av avfallstyp S.14 samt kompensatoriska åtgärder Öppen Utredningsrapport DokumentID 1489807 Författare Version 2.0 Claes Johansson Kvalitetssäkrad av Börje Torstenfelt (SG) Sanna Nyström (KG) Godkänd av Peter Arkeholt Status Godkänt Reg nr Datum 2015-07-22

Läs mer

BESLUT 1 (6) 4. Ni ska ha tillräcklig kunskap om avfallets innehåll för att kunna välja en lämplig avfallsmottagare i varje enskilt fall.

BESLUT 1 (6) 4. Ni ska ha tillräcklig kunskap om avfallets innehåll för att kunna välja en lämplig avfallsmottagare i varje enskilt fall. BESLUT 1 (6) Datum 2016-01-22 Beteckning 5622-1101-2016 Enheten för miljöskydd Linn Knutmejer 010-223 14 12 Securitas Sverige AB Lindhagensplan 70 10229 Stockholm Tillstånd till transport av farligt avfall

Läs mer

Manual Individuell Genomförandeplan 2015 Social dokumentation Omsorgspersonal

Manual Individuell Genomförandeplan 2015 Social dokumentation Omsorgspersonal Manual Individuell Genomförandeplan 2015 Social dokumentation Omsorgspersonal 1 Individuell Genomförandeplan Genomförandeplanen upprättas i Magna Cura efter beslut från biståndshandläggare och när kontaktpersonen

Läs mer

Lokala säkerhetsnämnden vid Ringhals kärnkraftverk

Lokala säkerhetsnämnden vid Ringhals kärnkraftverk Lokala säkerhetsnämnden vid Ringhals kärnkraftverk Verksamhetsberättelse 2011 Förord Lokala säkerhetsnämnden vid Ringhals kärnkraftverk imättades 1981 och lyder f.n. under miljödepartementet. Nämndens

Läs mer

Radonbidrag i Västernorrlands län 2003-2008

Radonbidrag i Västernorrlands län 2003-2008 Radonbidrag i Västernorrlands län 2003-2008 Radon är en radioaktiv ädelgas som bildas när radium, ett radioaktivt grundämne, sönderfaller. Ädelgasen varken syns, luktar eller känns. Radon i bostäder kan

Läs mer

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf Fss-manualen anordna föreningsstyrelsesamling i unf innehåll Det du håller i din hand är ett viktigt verktyg för att utveckla UNF:s föreningar och deras arbete

Läs mer

Delegation av beslutanderätten från kommunstyrelsen

Delegation av beslutanderätten från kommunstyrelsen Revisionsrapport Delegation av beslutanderätten från kommunstyrelsen Söderhamns kommun November 2009 Författare Lars Meyer Innehållsförteckning 1 Inledning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, revisionsfråga

Läs mer

Remissversion: Utvärdering av miljökvalitetsmålet Säker strålmiljö

Remissversion: Utvärdering av miljökvalitetsmålet Säker strålmiljö MILKAS remiss dnr. 2006/1070-41 sid 1 REMISS Dnr 2006/1070-41 MILKAS/Stockholm kommentarer på SSI, Avdelningens för Beredskap och miljöövervakning Remissversion: Utvärdering av miljökvalitetsmålet Säker

Läs mer

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD AVF VFALLSHANTERING hos verksamheter INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANERA RÄTT FRÅN BÖRJAN...SID 1 LAGSTIFTNING...SID 2 SORTERING AV AVFALL...SID 3 HUSHÅLLSAVFALL...SID 4 FARLIGT AVFALL...SID

Läs mer

Friklassning av material från rivning av kärntekniska anläggningar i Sverige

Friklassning av material från rivning av kärntekniska anläggningar i Sverige 2004:03 GUNILLA HAMREFORS Friklassning av material från rivning av kärntekniska anläggningar i Sverige en utredning om EU:s rekommenderade regler är tillämpbara i Sverige FÖRFATTARE/ AUTHOR: Gunilla Hamrefors*

Läs mer

Rambudget 2015-2016. förklaring och motivering av budgetposter. Intäkter 2015-2016. Organisationsbidrag MUCF totalt 2016 1 290 000 kr

Rambudget 2015-2016. förklaring och motivering av budgetposter. Intäkter 2015-2016. Organisationsbidrag MUCF totalt 2016 1 290 000 kr Rambudget 2015-2016 förklaring och motivering av budgetposter Intäkter 2015-2016 Organisationsbidrag MUCF totalt 2016 1 290 000 kr - Myndigheten för Ungdom och Civilsamhällsfrågor är vår största bidragsgivare.

Läs mer

Inspektion 1 4 oktober av Socialnämnden i Sundsvalls kommun

Inspektion 1 4 oktober av Socialnämnden i Sundsvalls kommun PROTOKOLL Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Datum 2012-11-07 Dnr 5230-2012 Sid 1 (7) Inspektion 1 4 oktober av Socialnämnden i Sundsvalls kommun Närvarande från Riksdagens ombudsmannaexpedition: Byråchefen

Läs mer

inspektionen forvardochomsorg 2014-06-10Dnfi 1(7)

inspektionen forvardochomsorg 2014-06-10Dnfi 1(7) n Wm BESLUT inspektionen forvardochomsorg 2014-06-10Dnfi 1(7) 9.2-54335/2012 9.2-54978/2012 9.2-55562/2012 AVd61Hin8 SYdVäSt 8.2-7979/2013 t* ll Carina Nithander Carina.Nithander@ivo.se Åmåls kommun Vård-

Läs mer

1 Inledning. 2 Yttrande

1 Inledning. 2 Yttrande PM TITEL Kommentarer till yttrande Riskanalys för östra centrum i Partille DATUM 25. februari 2013 PROJEKTNUMMER A026849 / 164361 VERSION PM001 UTARBETAD Rebecka Thorwaldsdotter GRANSKAD Göran Davidsson

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Manual till Genomförandeplan

Manual till Genomförandeplan Manual till Genomförandeplan SoL särskilt boende SoL korttidsplats äldre Jenny Järf Utredare, avdelningen ledning- och verksamhetsstöd 05-2015 2015-04-24 1 (11) Innehåll 1. BESKRIVNING AV GENOMFÖRANDEPLANENS

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING

VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING VERKSAMHETSUTVECKLING I FÖRSKOLAN GENOM AKTIONSFORSKNING Monica Nylund Torghandeln Göteborg 2014 AKTION= EN MEDVETEN FÖRÄNDRING FORSKNING= FÖLJA VAD SOM HÄNDER SOM KONSEKVENS AV FÖRÄNDRINGEN LÄRANDE= NYA

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi

Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi Illustration gjord av Eva Jonsson Kommunfullmäktiges beredning för samhällsutveckling Innehåll Inledning... 3 Framtidsscenario... 4 Ulricehamn 2019...

Läs mer

Svenska Järn & Metall- skrothandlareföreningen Returpappersförening

Svenska Järn & Metall- skrothandlareföreningen Returpappersförening Återvinningsindustrierna Svenska åkeriförbundet Svenska Järn & Metall- SRF Svensk skrothandlareföreningen Returpappersförening Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2001/5278/Kn Remissvar Naturvårdsverkets

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

Kommittédirektiv. Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet. Dir. 2014:20. Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014

Kommittédirektiv. Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet. Dir. 2014:20. Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Kommittédirektiv Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet Dir. 2014:20 Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet

Läs mer

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun 2011-04-12 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Centralskolans aula 19:00-21:00 Närvarande: Åhörare: ca 60 medborgare () Förtroendevalda:

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 215-11-9 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 46 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 24,9 EUR/MWh, vilket var lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar att

Läs mer

1 HUR HAR EU ETS PÅVERKAT KRAFTINDUSTRINS 2 VINSTER?

1 HUR HAR EU ETS PÅVERKAT KRAFTINDUSTRINS 2 VINSTER? 1 HUR HAR EU ETS PÅVERKAT KRAFTINDUSTRINS 2 VINSTER? VILLAÄGARNA STOCKHOLM DEN 7 OKTOBER 2011 Sweco Energuide AB Energy Markets 1 Rapporttitel: Hur har EU ETS påverkat kraftindustrins vinster? Beställare:

Läs mer

VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN

VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN SAMMANFATTNING AV RAPPORTEN: VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN UTVÄRDERING AV REGELVERK OCH BEDÖMNINGSMETODER Tore Wizelius Gunilla Britse Angelica Widing Vindkraftens Miljöpåverkan UTVÄRDERING AV REGELVERK OCH

Läs mer

Marknadsöversikt utvärdering

Marknadsöversikt utvärdering Rapport 2012:8 2012-05-28 201 Marknadsöversikt utvärdering Med förslag till arbetsgång och finansiering vid framtida uppdatering Ida Sylwan, JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik Kunskapscentrum

Läs mer

Miljöpolicy för Sandvikens Sotarverktyg Försäljnings AB

Miljöpolicy för Sandvikens Sotarverktyg Försäljnings AB Miljöpolicy för Sandvikens Sotarverktyg Försäljnings AB Vi ska i vår verksamhet eftersträva att i minsta möjliga grad belasta den yttre miljön. Detta ska vi åstadkomma genom att: - så långt det är möjligt

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer

ATT TA BORT FONDER I FONDFÖRSÄKRING

ATT TA BORT FONDER I FONDFÖRSÄKRING PROMEMORIA FI Dnr 06-2127-306 Datum 2006-06-27 Författare Björn Palmgren Finansinspektionen Box 6750 113 85 Stockholm Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se ATT TA BORT

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN INNEHÅLL 3 Vilka sitter i valberedningen? 4 Vad gör valberedarna? 7 Liten checklista för valberedningen 8 Världens bästa styrelse 10

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelningen Egenkontroll - ditt ansvar som verksamhetsutövare Som företagare är det ditt ansvar att veta hur din verksamhet påverkar omgivningen. Detsamma gäller även

Läs mer

Föreläggande avseende utbildning av nyanställda läkare och sjukhusfysiker

Föreläggande avseende utbildning av nyanställda läkare och sjukhusfysiker Landstinget Västernorrland 871 85 Härnösand Beslut Vårt datum: 2014-03-18 Er referens: 12HSN175 Diarienr: SSM2012-688 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 44 84 Föreläggande avseende utbildning

Läs mer

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner -

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - 1 Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - Vill förvarna om att det ser ut att vara mycket mer jobb än det egentligen är speciellt med tanke på att det inte krävs några speciella riggar eller ljussättning.

Läs mer

EGENKONTROLL enligt miljöbalken

EGENKONTROLL enligt miljöbalken egenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrolleg enkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegen

Läs mer

PROJEKT. Golfbanor 2012 2012-09-12

PROJEKT. Golfbanor 2012 2012-09-12 PROJEKT Golfbanor 2012 2012-09-12 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Resultat Alla golfbanor

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Dispens med tillhörande villkor

Dispens med tillhörande villkor Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Beslut Vårt datum: 2014-06-12 Er referens: FQ-2014-0273 Diarienr: SSM2014-2231 Handläggare: Peter Ekström Telefon: +46 8 799 4176 Dispens med tillhörande villkor

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt Föreläsning.: Datastrukturer, en översikt Hittills har vi i kursen lagt mycket fokus på algoritmiskt tänkande. Vi har inte egentligen ägna så mycket uppmärksamhet åt det andra som datorprogram också består,

Läs mer

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt jobb. TSL

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper.

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper. Strävorna 4B Längdlådor... utvecklar sin förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande....

Läs mer

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2012-06-15 738-2011 Landstingsstyrelsen Norrbottens läns landsting 971 89 Luleå Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut

Läs mer