innehåll kap 1. inledning kap 2. logotyp och grafiskt element kap 3. färg kap 4. typografi kap 5. bilder kap 6. tillämpningar kap 7.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "innehåll kap 1. inledning kap 2. logotyp och grafiskt element kap 3. färg kap 4. typografi kap 5. bilder kap 6. tillämpningar kap 7."

Transkript

1 Grafiska riktlinjer för version 1.0 innehåll kap 1. inledning kap 2. logotyp och grafiskt element kap 3. färg kap 4. typografi kap 5. bilder kap 6. tillämpningar kap 7. checklista Appendix till Svenska kyrkans visuella strategi nationell nivå, antagen mars 2005.

2 kap 1. Inledning Om vårt uppdrag sid 2 manual 1.0, inledning Svenska kyrkan är en del av en världsvid gemenskap mitt i en trasig värld. Tillsammans med människor runt om i världen är vi kallade att gestalta hoppet om försoning och rättvisa. I gudstjänst och diakoni, i mission och undervisning uttrycker kyrkan sitt uppdrag i vårt land och i andra länder. Genom det internationella arbetet delar Svenska kyrkan i solidaritet ansvar för arbete bland människor som lever i utsatthet. Arbetet och engagemanget som tidigare utvecklats inom SKM och Lutherhjälpen förs nu vidare under benämningen Hela världen. Världen angår oss eller som Kyrkornas världsråd uttryckte det i samband med sin generalförsamling i Uppsala 1968: Världen skriver kyrkans agenda och kyrkan möter behoven i världen utifrån sitt uppdrag. Världen behöver helas, bli till en enda mänsklighet så som Gud vill. I trotsigt hopp om att det är möjligt lever de kristna runt om i världen. I den gemenskapen är Svenska kyrkan en del. Fastställd av nämnden för internationell mission och diakoni, 24 april Svenska kyrkans grafiska manual är ett redskap för alla oss som arbetar i och med Svenska kyrkan. Ett redskap för att göra det möjligt för fler att känna igen Svenska kyrkan i bredden av hela sitt uppdrag. Denna manual har tagits fram för att göra det enkelt att vara en brukare av Svenska kyrkans visuella identitet. Denna manual är fastställd av informationschef Ingrid Andersson, september För mer information om den visuella strategin kontakta Marie Malm vid Svenska kyrkans informations avdelning: , eller

3 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 3 manual 1.0, logotyp och grafiskt element En logotyp är en symbol för en organisation, en kyrka eller ett företag, en bild som alla kan känna igen och minnas. Svenska kyrkans logotyp finns dels för den övergripande nationella verksamheten, dels för lokala och regionala delar samt för specifika enheter inom Svenska kyrkan. Det finns nu en ny logotyp för Svenska kyrkans internationella arbete. Logo typen består av två delar, dels Svenska kyrkans ordinarie logotyp med det deskriptiva tillägget, dels ett grafiskt element, en jordglob med texten hela världen. Dessa två delar ska alltid finnas med och får inte hanteras separat. Jordgloben ska placeras på behörigt avstånd, vilket framgår i dessa riktlinjer. Ett grafiskt element kan förstärka kommunikationen och öka tydligheten förutsatt att avsändaren Svenska kyrkan tydliggörs. Det grafiska elementet skall lyfta fram verksamheten och inte förväxlas med en avsändare. För att garantera ett konsekvent och tydligt användande finns några få och enkla regler. Reglerna omfattar bland annat logotypens färger, storlek och logotypens frizon till kompletterande information. Om dessa regler kan du även läsa i Svenska kyrkans grafiska manual för församlingar, stift och samfälligheter. Läs mer på: 2.1 logotyp Svenska kyrkans logotyp med deskriptivt tillägg för. 2.2 grafiskt element Det grafiska elementet jordgloben med texten Hela världen. Jordgloben får inte användas enskilt utan placeras alltid på samma sida som logotypen.

4 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 4 manual 1.0, logotyp och grafiskt element 2.3 placering Svenska kyrkans logotyp, med deskriptivt tillägg, används som avsändare och jordgloben som ett fristående grafiskt element. Logotypens placering följer Svenska kyrkans nationella riktlinjer. Jordgloben kan också kopplas ihop med ett konkret insamlingsändamål och då används aktivitetstypografin.

5 uppsala i januari 2009 adress: Kyrkokansliet, Uppsala telefon: fax: kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 5 vi vill prata om mikrolån manual 1.0, logotyp och grafiskt element Och om 2.3 placering Det grafiska elementet jordgloben placeras gärna nära intill rubriker, text eller papperets kant. vi vill prata om mikrolån. Och om Alex Kargolo. Kargolo. När det grafiska elementet används som vattenstämpel kan det tryckas som övertryck, det innebär att texten trycks ovanpå det grafiska elementet. Minst ca 60 procent av vattenstämpeln bör synas. uppsala i januari 2009 vi vill prata om nätverk för kvinnor. Vad kan hända? Man skulle kunna tro att kampen mot hiv främst handlar om forskning och bromsmediciner. Men situationen för den som smittats av hiv, eller utvecklat aids, är mer komplicerad än så. Den effektivaste hjälpen kan lika gärna vara att lära ut hem sjukvård till en drabbad familj, så att den sjuke kan få bo kvar hemma. Att se till att föräldralösa barn tas om hand av grannar i stället för att hamna på barnhem. Att lära en hiv smittad mer om kostens betydelse, så att bromsmedicinerna verkligen fungerar. Att arbeta med attitydförändring för att bryta tystnaden kring hiv och aids. Vem vet, ibland kanske den effektivaste hjäl pen till en aidsdrabbad är att helt enkelt lyssna. Detta arbetar Svenska kyrkan med. Vi samarbetar med lokala kyrkor och finns på plats innan sjukdomen slår till. Vi finns där under tiden. Vi finns där för anhöriga efteråt. Det är vi ganska ensamma om. Anna-Clara Söderberg insamlingsansvarig vi vill prata om nätverk för kvinnor. Vad kan hända? Man skulle kunna tro att kampen mot hiv främs mediciner. Men situationen för den som smittats komplicerad än så. Den effektivaste hjälpen kan sjukvård till en drabbad familj, så att den sjuke k

6 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 6 manual 1.0, logotyp och grafiskt element 2.3 placering Om utrymmet kring rubriken är för litet kan jordgloben placeras negativ i bilden. Alternativ placering av logotypen. Nukwamba Nokigi Wisim num iril dolorem aliquam ing exero dolessit nulluptatem euguerat. Sitat Cillum dolum dolore dolore exer sequis dolore facin utatim Reet si conse uscilisiat euisit utan. Klimatet drabbar hela världen. vi vill prata om mikrolån Och om Florah Sibandah.

7 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 7 manual 1.0, logotyp och grafiskt element 2.4 minsta rekommenderade storlek Minsta storlek på Svenska kyrkans logotyp 30 mm. Jordglobens minsta storlek är 20 mm. 30 mm 20 mm 2.5 förhållande mellan jordglob och logotyp Jordgloben får aldrig vara mindre i förhållande till logotypen än bredden av ordet Svenska. Den får däremot gärna vara större.

8 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 8 manual 1.0, logotyp och grafiskt element 2.6 frizon Logotypen visas ofta tillsammans med annan information, text eller bilder. För att logotypen skall framgå tydligt även i dessa situationer bestäms en frizon runt logotypen. Innanför denna yta får inget annat placeras. En bra generell regel är att alltid hålla rent från andra grafiska element runt logotypen. Frizonen bygger på samma avstånd som två tredjedelar av bildmärket, lika avstånd runt hela logotypen. Det grafiska elementet jordglobens frizon bygger på bredden av bokstaven H. När jordgloben trycks som vattenstämpel har den ingen frizon utan kan tryckas som övertryck, då trycks text ovanpå det grafiska elementet, samt även beskäras.

9 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 9 manual 1.0, logotyp och grafiskt element 2.7 bakgrund För att alltid bibehålla tydligheten hos en logotyp är det viktigt att vi hanterar den på ett respektfullt och klokt sätt. Det betyder bland annat att vi i första hand placerar den på vita ytor, för tydlighetens skull. Men ibland behöver logotypen ligga på en färgad bakgrund eller på en bild, då kan det behövas en specialvariant av logotypen. Dessa logotypvarianter bör användas sällan och med omsorg. Undvik överlag att placera logotypen på oroliga bakgrunder, där den kan bli otydlig Baslogotyp Baslogotypen fungerar bra på de flesta lite ljusare bilder. Se alltid till att bakgrunden till logotypen är lugn. Baslogotyp placerad på en fyrfärgsbild. Grafiskt element placerat på en fyrfärgsbild.

10 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 10 manual 1.0, logotyp och grafiskt element Negativ logotyp Den här speciallogotypen skall användas när bakgrunden är för mörk för den vanliga logotypen. Se alltid till att bakgrunden till logotypen är lugn. Negativ logotyp kan vara lämplig på till exempel en mörk eller svartvit bild. Negativ logotyp bör även användas på mörkare färgbilder. Negativt grafiskt element kan vara lämpligt på till exempel en mörk eller svartvit bild. Negativt grafiskt element bör även användas på mörkare färgbilder.

11 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 11 manual 1.0, logotyp och grafiskt element 2.8 rätt logotyp till rätt ändamål Logotypens grundfärger är svart, rött och gult. Logotypens färger är en signal som gör Svenska kyrkans internationella arbete, församlingar, stift och samfälligheter lätta att känna igen. Därför är det viktigt att färgerna är så lika som möjligt vid olika användningstillfällen. Färger uppträder alltid olika beroende på om de är tryckta som PMS eller fyrfärg (CMYK); på ett bestruket (blankt) eller obestruket (matt) papper eller om de visas på en datorskärm. För att få största möjliga likhet har vi tagit fram logotyperna anpassade på bästa sätt till de vanligaste ändamålen. Dessa logotyper tas fram centralt och får inte skapas på egen hand Till tryck, CMYK (4-färg) Fyrfärgsversionen är den som används mest. Den är avsedd för tryck och fungerar bra på färgutskrifter. Denna logotyp används såväl vid tryck på bestruket som obestruket papper. Röd: CMYK 0/100/100/5 Gul: CMYK 0/20/100/0 Svart I logotypbanken heter denna logotyp Svk_Int_arb_CMYK.eps Till tryck, CMYK (4-färg), Negativ Fyrfärgsversionen är den som används mest. Den är avsedd för tryck och fungerar bra på färgutskrifter. Denna logotyp används såväl vid tryck på bestruket som obestruket papper. Röd: CMYK 0/100/100/5 Gul: CMYK 0/20/100/0 Svart I logotypbanken heter logotyperna Svk_Int_arb_neg_CMYK.eps och Svk_Int_arb_neg_red_CMYK.eps

12 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 12 manual 1.0, logotyp och grafiskt element Till tryck, PMS Coated Denna logotyp skall användas vid tryck på bestruket papper. Pms-färger (Pantone) ger ett säkrare tryckresultat än fyrfärgsblandningar. Röd: PMS 186C Gul: PMS 123C Svart I logotypbanken heter denna logotyp Svk_Int_arb_PMS_C.eps Till tryck, PMS Coated, Negativ Denna logotyp skall användas vid tryck på bestruket papper. Pms-färger (Pantone) ger ett säkrare tryckresultat än fyrfärgsblandningar. Röd: PMS 186C Gul: PMS 123C Svart I logotypbanken heter logotyperna Svk_Int_arb_neg_PMS_C.eps och Svk_Int_arb_neg_red_PMS_C.eps Till tryck, PMS Uncoated Denna logotyp skall användas vid tryck på obestruket papper. Pms-färger ger ett säkrare tryckresultat än fyrfärgsblandningar. Röd: PMS 186U Gul: PMS 115U Svart I logotypbanken heter denna logotyp Svk_Int_arb_PMS_U.eps

13 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 13 manual 1.0, logotyp och grafiskt element Till tryck, PMS Uncoated, Negativ Denna logotyp skall användas vid tryck på bestruket papper. Pms-färger (Pantone) ger ett säkrare tryckresultat än fyrfärgsblandningar. Röd: PMS 186U Gul: PMS 123U Svart I logotypbanken heter logotyperna Svk_Int_arb_neg_PMS_U.eps och Svk_Int_arb_neg_red_PMS_U.eps Till Word och PowerPoint Dessa logotyper är i formatet png. Det är ett format som är optimerat för Microsoftprogram. Detta format är bra att använda när du gör enkla trycksaker som enbart skrivs ut på en skrivare eller när du gör PowerPoint-presentationer som skall ses på skärm. Röd: RGB 205/0/20 Gul: RGB 255/210/0 I logotypbanken heter denna logotyp Svk_Int_arb_RGB.png Till Word och PowerPoint, Negativ Dessa logotyper är i formatet png. Det är ett format som är optimerat för Microsoftprogram. Detta format är bra att använda när du gör enkla trycksaker som enbart skrivs ut på en skrivare eller när du gör PowerPoint-presentationer som skall ses på skärm. Röd: RGB 205/0/20 Gul: RGB 255/210/0 I logotypbanken heter logotyperna Svk_Int_arb_neg_RGB.png och Svk_Int_arb_neg_red_RGB.png

14 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 14 manual 1.0, logotyp och grafiskt element Till webben Här finns två logotyper, en i det lättanvända formatet gif samt en i formatet eps för lite mer vana användare. (Om du sparar om logotyperna så notera att färgerna är framtagna för srgb.) Röd: RGB 205/0/20 Gul: RGB 255/210/0 I logotypbanken heter logotyperna Svk_Int_arb_RGB.gif och Svk_Int_arb_RGB.eps Svart/vit (gråskala) De här logotyperna används när man inte har möjlighet att trycka i färg. Logotyperna är specialritade för bästa funktion, så använd inte en färglogotyper när du inte kan trycka i färg, resultatet blir då inte lika bra. Om du skall trycka på tryckeri, använd då logotyperna i mappen Till tryck. Skall du infoga logotypen i ett Word- eller PowerPoint dokument bör du använda logotypen du hittar i mappen Till Word och PowerPoint. Svart: 100% Grå: 28% I logotypbanken i mappen Till tryck heter logotyperna Svk_Int_arb_SV.eps, Svk_Int_arb_SV_text.eps och Svk_Int_arb_SV_text+skold.eps I logotypbanken i mappen Till Word och PowerPoint heter denna logotyp Svk_Int_arb_SV.png

15 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 15 manual 1.0, logotyp och grafiskt element 2.9 rätt jordglob till rätt ändamål Det grafiska elementet jordglobens färg är röd. I vissa fall kan den även förekomma svart, negativ/vit eller som vattenstämpel. Tänk på att färgen röd är svår att använda på vissa färgade underlag, använd då hellre en svart eller negativ/vit jordglob. Färger uppträder alltid olika beroende på om de är tryckta som PMS eller fyrfärg (CMYK); på ett bestruket (blankt) eller obestruket (matt) papper eller om de visas på en datorskärm. För att få största möjliga likhet har vi tagit fram logotyperna anpassade på bästa sätt till de vanligaste ändamålen. Dessa grafiska element tas fram centralt och får inte skapas på egen hand Till tryck, CMYK (4-färg) Fyrfärgsversionen är den som används mest. Den är avsedd för tryck och fungerar bra på färgutskrifter. Dessa grafiska element används såväl vid tryck på bestruket som obestruket papper. _rod _vattenstamp I logotypbanken heter dessa grafiska element Svk_glob_[respektive färg]_cmyk.eps Till tryck, PMS Coated Dessa grafiska element skall användas vid tryck på bestruket papper. Pms-färger (Pantone) ger ett säkrare tryckresultat än fyrfärgsblandningar. _rod _vattenstamp I logotypbanken heter dessa grafiska element Svk_glob_[respektive färg]_pms_c.eps

16 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 16 manual 1.0, logotyp och grafiskt element Till tryck, PMS Uncoated Dessa grafiska element skall användas vid tryck på obestruket papper. Pms-färger ger ett säkrare tryckresultat än fyrfärgsblandningar. _rod _vattenstamp I logotypbanken heter dessa grafiska element Svk_glob_[respektive färg]_pms_u.eps Till Word och PowerPoint Dessa grafiska element är i formatet png. Det är ett format som är optimerat för Microsoft program. Detta format är bra att använda när du gör enkla trycksaker som enbart skrivs ut på en skrivare eller när du gör PowerPoint-presentationer som skall ses på skärm. _rod _vattenstamp I logotypbanken heter dessa grafiska element Svk_glob_ [respektive färg] _RGB.png Till webben Här finns elementet i två filformat, ett i det lättanvända formatet gif samt ett i formatet eps för lite mer vana användare. (Om du sparar om logotyperna så notera att färgerna är framtagna för srgb.) _rod _vattenstamp I logotypbanken heter de grafiska elementen Svk_glob_ [respektive färg]_rgb.gif och Svk_glob_ [respektive färg]_rgb.eps

17 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 17 manual 1.0, logotyp och grafiskt element Svart/vit De här grafiska elementen används när man inte har möjlighet att trycka i färg. Elementen är specialritade för bästa funktion, så använd inte ett färgelement när du inte kan trycka i färg, resultatet blir då inte lika bra. Om du skall trycka på tryckeri, använd då de grafiska elementen i mappen Till tryck. Skall du infoga jordgloben i ett Word- eller PowerPoint dokument bör du använda elementet du hittar i mappen Till Word och PowerPoint. Svart: 100% I logotypbanken i mappen Till tryck heter det grafiska elementet Svk_glob_SV.eps I logotypbanken i mappen Till Word och PowerPoint heter det grafiska elementet Svk_glob_svart_RGB.png Negativ De här grafiska elementen används på svart eller mörk bakgrund. Om du skall trycka på tryckeri, använd då elementet i mappen Till tryck. Skall du infoga jordgloben i ett Word- eller PowerPoint dokument bör du använda elementet du hittar i mappen Till Word och PowerPoint. I logotypbanken i mappen Till tryck heter det grafiska elementet Svk_glob_NEG.eps I logotypbanken i mappen Till Word och PowerPoint heter det grafiska elementet Svk_glob_neg_RGB.png

18 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 18 manual 1.0, logotyp och grafiskt element 2.10 inte tillåtet Logotypen är unik och varumärkesskyddad. Det betyder att man inte får skapa en egen variant med en liknande form och liknande bokstäver eller använda delar av den separat. Den får inte manipuleras formmässigt på något sätt. Detta för att det alltid skall vara enkelt att känna igen Svenska kyrkans internationella arbete, församlingar, stift och samfälligheter som avsändare Logotyp Logotyperna är specialritade för Svenska kyrkans internationella arbete och får inte förändras formmässigt på något sätt. Logotyperna får inte tryckas ihop eller dras ut. Varken storleks förhållandet mellan de enskilda delarna eller dess placering får ändras. Logotypernas färger får inte ändras. Svenska kyrkan INTERNATIONELLT ARBETE Bokstävernas form är ritade unikt för logotyperna. De är ej tillåtet att byta ut dem mot något annat typsnitt.

19 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 19 manual 1.0, logotyp och grafiskt element Grafiskt element Det grafiska elementet jordgloben är specialritat för Svenska kyrkans internationella arbete och får inte förändras form mässigt på något sätt. Hela världen Jordgloben får inte ges andra färger än de som beskrivs i kapitel 3. Jordgloben får inte återskapas i annat typsnitt eller annan form. Jordgloben får inte tryckas ihop eller dras ut. Jordglobens lutning får inte ändras Tillsammans Logotypen och det grafiska elementet får inte placeras så att de kan uppfattas som en enhet. Inte heller när det grafiska elementet trycks som vattenstämpel får det placeras tillsammans med logotypen.

20 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 20 manual 1.0, logotyp och grafiskt element 2.11 logotyp utomlands När vi kommunicerar utomlands är vi alltid Church of Sweden. Då använder vi följande logotyp. Logotypen Church of Sweden får aldrig användas tillsammans med jordgloben Till tryck, CMYK (4-färg) Fyrfärgsversionen är den som används mest. Den är avsedd för tryck och fungerar bra på färgutskrifter. Denna logotyp används såväl vid tryck på bestruket som obestruket papper. Röd: CMYK 0/100/100/5 Gul: CMYK 0/20/100/0 Svart I logotypbanken heter denna logotyp Sk_ENG_logo_CMYK.eps Till tryck, CMYK (4-färg), Negativ Fyrfärgsversionen är den som används mest. Den är avsedd för tryck och fungerar bra på färgutskrifter. Denna logotyp används såväl vid tryck på bestruket som obestruket papper. Röd: CMYK 0/100/100/5 Gul: CMYK 0/20/100/0 Svart I logotypbanken heter logotyperna Sk_ENG_logo_neg_CMYK.eps och Sk_ENG_logo_neg_red_CMYK.eps Till tryck, PMS Coated Denna logotyp skall användas vid tryck på bestruket papper. Pms-färger (Pantone) ger ett säkrare tryckresultat än fyrfärgsblandningar. Röd: PMS 186C Gul: PMS 123C Svart I logotypbanken heter denna logotyp Sk_ENG_logo_PMS_C.eps

21 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 21 manual 1.0, logotyp och grafiskt element Till tryck, PMS Coated, Negativ Denna logotyp skall användas vid tryck på bestruket papper. Pms-färger (Pantone) ger ett säkrare tryckresultat än fyrfärgsblandningar. Röd: PMS 186C Gul: PMS 123C Svart I logotypbanken heter logotyperna Sk_ENG_logo_neg_PMS_C.eps och Sk_ENG_logo_neg_red_PMS_C.eps Till tryck, PMS Uncoated Denna logotyp skall användas vid tryck på obestruket papper. Pms-färger ger ett säkrare tryckresultat än fyrfärgsblandningar. Röd: PMS 186U Gul: PMS 115U Svart I logotypbanken heter denna logotyp Sk_ENG_logo_PMS_U.eps Till tryck, PMS Uncoated, Negativ Denna logotyp skall användas vid tryck på bestruket papper. Pms-färger (Pantone) ger ett säkrare tryckresultat än fyrfärgsblandningar. Röd: PMS 186U Gul: PMS 123U Svart I logotypbanken heter logotyperna Sk_ENG_logo_neg_PMS_U.eps och Sk_ENG_logo_neg_red_PMS_U.eps

22 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 22 manual 1.0, logotyp och grafiskt element Till Word och PowerPoint Dessa logotyper är i formatet png. Det är ett format som är optimerat för Microsoftprogram. Detta format är bra att använda när du gör enkla trycksaker som enbart skrivs ut på en skrivare eller när du gör PowerPoint-presentationer som skall ses på skärm. Röd: RGB 205/0/20 Gul: RGB 255/210/0 I logotypbanken heter denna logotyp Sk_ENG_logo_RGB.png Till Word och PowerPoint, Negativ Dessa logotyper är i formatet png. Det är ett format som är optimerat för Microsoftprogram. Detta format är bra att använda när du gör enkla trycksaker som enbart skrivs ut på en skrivare eller när du gör PowerPoint-presentationer som skall ses på skärm. Röd: RGB 205/0/20 Gul: RGB 255/210/0 I logotypbanken heter logotyperna Sk_ENG_logo_RGB.png och Sk_ENG_logo_RGB.png Till webben Här finns två logotyper, en i det lättanvända formatet gif samt en i formatet eps för lite mer vana användare. (Om du sparar om logotyperna så notera att färgerna är framtagna för srgb.) Röd: RGB 205/0/20 Gul: RGB 255/210/0 I logotypbanken heter logotyperna Sk_ENG_logo_RGB.eps och Sk_ENG_logo_RGB.gif

23 kap 2. Logotyp och grafiskt element sid 23 manual 1.0, logotyp och grafiskt element Svart/vit (gråskala) De här logotyperna används när man inte har möjlighet att trycka i färg. Logotyperna är specialritade för bästa funktion, så använd inte en färglogotyper när du inte kan trycka i färg, resultatet blir då inte lika bra. Om du skall trycka på tryckeri, använd då logotypen i mappen Till tryck. Skall du infoga logotypen i ett Word- eller PowerPoint dokument bör du använda logotypen du hittar i mappen Till Word och PowerPoint. Svart: 100% Grå: 28% I logotypbanken i mappen Till tryck heter logotypen Sk_ENG_logo_SV.eps I logotypbanken i mappen Till Word och PowerPoint heter logotypen Sk_ENG_logo_SV.png Förbjudet Den engelskspråkiga logotypen får aldrig användas tillsammans med det grafiska elementet jordgloben.

24 kap 3. Färg sid 24 manual 1.0, färg Svenska kyrkan s huvudsakliga identitetsfärg är rött. Det syns främst genom att jordgloben så ofta som möjligt skall förekomma i rött. Jordgloben kan också förekomma i svart, grått (vattenstämpel) och negativt/vitt. 3.1 identitetsfärger Röd CMYK: 0/100/100/5 RGB: 205/0/20 PMS: 186 C/U Svart CMYK: 0/0/0/100 RGB: 0/0/0 Vattenstämpel CMYK: 10/0/0/0 RGB: 234/246/252 PMS: 7457 C/U 3.2 utökad färgpalett De här färgerna kan tillsammans med identitetsfärgerna användas till dekor element, diagram, färgplattor etc. De kan användas i en ljusare procentsats. Färgvalet bör vara sparsamt och konsekvent genom hela trycksaken. Endast på profilprodukter kan jordgloben ha färger ur den utökade färgpaletten. Jordgloben ska dock alltid tryckas i 100 procent. Blå CMYK: 60/0/10/0 RGB: 89/196/221 PMS: 311 C/U Grön CMYK: 60/0/100/0 RGB: 103/178/29 PMS: 368 C/U Rosa CMYK: 0/50/0/0 RGB: 241/155/193 PMS: 218 C/U

25 kap 4. Typografi sid 25 manual 1.0, typografi En enhetlig och god typografi är ovärderlig i all kommunikation. Den typo grafi vi använder behöver vara tydlig och stämma väl överens med Svenska kyrkans kommunikation. Typografin för Svenska kyrkan nationell nivå, församlingar, stift och samfälligheter är indelade i två områden: identitetstypografi och vardags typografi. Vid trycksaksproduktion används identitetstypografi: Foundry Sterling (en linjär, det vill säga ett typsnitt utan fötter ) och Sabon (en antikva, ett typsnitt med fötter ). När Foundry Sterling inte finns tillgänglig eller vid vardagstypografi används Arial som rubriksnitt och Times New Roman i brödtext. Vardagstypografin är de typsnitt vi använder i vår dagliga kommunikation, till exempel när vi skriver brev. I digitala medier, exempelvis i en PowerPointpresentation, är det lämpligt att använda typsnitt som är bäst utformade för visning på skärm. Vi använder Arial som är ett typsnitt som förekommer i nästan alla datorer. 4.1 identitetstypografi Identitetstypografi innebär att man väljer ut ett fåtal typsnitt och arbetar konsekvent med dem i alla trycksaker. Identitetstypografin hjälper till att göra det lättare att känna igen Svenska kyrkan som avsändare. Svenska kyrkans identitetstypografi består av två typsnitt: Foundry Sterling och Sabon. Information om inköp av Foundry Sterling och Sabon finns på:

26 kap 4. Typografi sid 26 manual 1.0, typografi 4.2 rubriktypografi, sabon En antikva med tydlig humanistisk prägel. Den ger fina kombinationer tillsammans med Foundry Sterling. En antikva ger oftast ett mjukare intryck än en linjär. Sabon bör användas som rubrik- och i undantagsfall brödtexttypografi i t ex böcker. I rubriker används en generös grad. Rubriker måste knipas med ca -20 och sätts med litet radavstånd. Sabon Roman OSF EXEMPEL: uppsala i januari 2009 vi vill prata om nätverk för kvinnor. Vad kan hända? Man skulle kunna tro att kampen mot hiv främst handlar om forskning och bromsmediciner. Men situationen för den som smittats av hiv, eller utvecklat aids, är mer komplicerad än så. Den effektivaste hjälpen kan lika gärna vara att lära ut hem sjukvård till en drabbad familj, så att den sjuke kan få bo kvar hemma. Att se till att föräldralösa barn tas om hand av grannar i stället för att hamna på barnhem. Att lära en hiv smittad mer om kostens betydelse, så att bromsmedicinerna verkligen fungerar. Att arbeta med attitydförändring för att bryta tystnaden kring hiv och aids. Vem vet, ibland kanske den effektivaste hjäl pen till en aidsdrabbad är att helt enkelt lyssna. Detta arbetar Svenska kyrkan med. Vi samarbetar med lokala kyrkor och finns på plats innan sjukdomen slår till. Vi finns där under tiden. Vi finns där för anhöriga efteråt. Vi vill prata om Florah Sibandah och nätverk för kvinnor. Det är vi ganska ensamma om. Anna-Clara Söderberg insamlingsansvarig adress: Kyrkokansliet, Uppsala telefon: fax:

27 kap 4. Typografi sid 27 manual 1.0, typografi 4.3 aktivitetstypografi, foundry sterling bold En bold variant av Foundry Sterling används i samma färger som jordgloben för identitetselement samt i aktivitetstypografi. När texten används tillsammans med det grafiska elementet jordgloben bör den lutas 7. Foundry Sterling Bold OSF ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVX YZÅÄÖ.,!? abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö Foundry Sterling Bold Versala siffror EXEMPEL: Folket i Burma behöver din hjälp! JA! Jag vill ge fler människor chans att försörja sig själva genom mikrolånsprojekt. Jag skänker 100 kr till Svenska Kyrkans arbete i Afrika Namn Namnsson Väggatan xx STADEN Aktivitetstypografin används som minst i tre rader och som mest i sex rader tillsammans med jordgloben.

28 kap 4. Typografi sid 28 manual 1.0, typografi 4.4 brödtexttypografi, foundry sterling book En rak, öppen och enkel linjär. Detta är ett typsnitt som lämpar sig till brödtext. Använd främst gemena siffror, det ger en större känsla av bearbetning. Till vinjetter används Foundry Sterling Book Expert alternativt Bold Expert. Foundry Sterling Book OSF ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVX YZÅÄÖ.,!? abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö abcdefghijklmnopqrstuv Foundry Sterling Book Expert EXEMPEL: uppsala den 14 mars 2008 Namn Namnsson Väggatan xx xxx xx STADEN Hej, tack för att du vill vara med och stötta Svenska kyrkans utvecklingsarbete. Ditt bidrag behövs och förändrar här och nu, men också på sikt. Jag har sett resultaten av Svenska kyrkans arbete i Zimbabwe. De brunnarna och 400 dammarna gör till exempel att fler barn får växa upp friska och får bättre mat. I kombination med små lån och utbildning heter framtiden självförsörjning och självförtroende. Det finns hopp i Zimbabwe och tillsammans kan vi göra ännu mer! Med en enkel inbetalning kan du ge ett folk drabbat av översvämningar, inflation och förtryck mod att fortsätta växa. Under de senaste månaderna har situationen förvärrats med brist på mat och vatten varför allt fler lämnar landet. Det är en utveckling som går att lindra. Din gåva ger kraft. Den ger bland annat vuxna och barn i Zimbabwe chans till självklarheter som rent vatten, utbildning, bättre mat och möjlighet till självförsörjning via små lån. Den ger aidssjuka och hiv-positiva vård men också tröst och respekt. Din gåva ger kraft. Under de senaste månaderna har situationen förvärrats med brist på mat och vatten varför allt fler lämnar landet. Allt du behöver göra är att använda ditt inbetalningskort. Gör det idag! Den ger bland annat vuxna och barn i Zimbabwe chans till självklarheter som rent vatten. Stort tack för att du vill ge växtkraft! Eva Berglund informatör och folkbildare Visste du att: Inflationen i Zimbabwe galopperar. Det är idag stor bris på livsmedel. Nästan 20 procent av befolkningen i Zimbabwe har hiv. Över 1 miljon barn är föräldralösa pga hiv och aids. Mänskliga rättigheter lyser med sin frånvaro i Zimbabwe. Polisiärt våld och tortyr förekommer. Eva Berglund har under tre år arbetat med folk bildning och kommunikation i ett projekt med sparbanker på Zimbabwes landsbygd. Idag finns 30 sparbanker och arbetet pågår fortfarande. Eva Berglund var senast i Zimbabwe december adress: Kyrkokansliet, Uppsala telefon: fax:

29 kap 4. Typografi sid 29 manual 1.0, typografi 4.5 typografi, storleksförhållanden Typografin är utformad för att skapa en spänning mellan de två typsnitten. Tänk på kontrasten mellan rubrik och övrig typografi. Vinjetten bör vara i ungefär samma grad som texten i logotypen och rubriken väsentligt mer generös. Vinjett: Liten grad Foundry Sterling Bold Expert eller Foundry Sterling Book Expert Rubrik och kommunikationstext: Generös grad Knip ca -20 Sabon, Roman OSF hiv och aids Kristi kärlek tvingar oss att göra detta Vem skulle arbeta med hiv och aids om inte kyrkan! Vi har sjukhus, resurser och erfarenheter. Det är ganska enkelt, Kristi kärlek tvingar oss att göra detta, säger den indiska läkaren Daisy Dharmaraj. Hon understryker att hiv och aids inte kan begränsas till att enbart vara ett medicinskt problem. Det handlar om hela människan och hela samhället. Daisy Dharmaraj anser att det stora antalet sexarbetare i Indien är ett tecken på att hiv och aids är en fattigdomsfråga. Många kvinnor och ganska många män prostituerar sig för att överleva. De som drabbas är outbildade och socialt förtryckta. Mottagningar, vårdplatser, samtalsgrupper och rehabilitering, utbildning av ungdomar, kamp för de hivsmittades rättigheter och för bromsmediciner är de stora delarna i arbetet. Daisy Dharmaraj summerar: Vårt arbetslag gör ett gott arbete. Vi blir sorgsna när vi ser allt lidande, men stärks i vårt beslut att fortsätta att göra vårt bästa. Be för oss! sjukvårdarna uttrycker närvaro, uthållighet och hopp mitt i det svåra. Sådana arbetar bland annat i Zimbabwe, Sydafrika, Tanzania, Uganda och Indien. En del av dem ägnar sig särskilt åt familjer som enbart består av barn sedan föräldrarna dött. På fyra universitet i Afrika genomfördes en ettårig magisterutbildning. Deltagarna har nu en viktig uppgift i hivarbetet inom sina respektive kyrkor. I Kina får familjer där en eller flera är hivsmittade, lån för att försörja sig. I Eritrea utbildas medlemmar i kyrkan till utbildare i sina församlingar. I El Salvador och Peru pågår arbete för ökad jämställdhet för att flickor och kvinnor inte ska utnyttjas. Frivilligarbetare på väg till aidssjuka i slummen i Moçambiques huvudstad Maputo. närvaro, uthållighet och hopp En viktig uppgift för kyrkan är att bryta tystnaden kring hiv och aids och motverka social brännmärkning av hivsmittade och deras anhöriga. Alla människor är skapade till Guds avbild och har samma värde. Hemsjukvården går som en röd tråd genom kyrkornas arbete mot hiv och aids. De frivilliga hem- foto: jonas eriksson/ikon foto: leif gustavsson/ikon Dommeti Sridevi togs inte emot på sjukhusen i Rajamunderi, Indien, när hon skulle föda. Men på kyrkans sjukhus var hon välkommen. Mellanrubrik: Foundry Sterling Bold Expert eller Foundry Sterling Book Expert Spärra ca +20 Tänk på att inte blanda versaler och kapitäler Brödtext: Foundry Sterling, Book OSF och italic OSF Bildtext: Foundry Sterling Bold Liten grad

30 kap 5. Bilder sid 30 manual 1.0, bilder 5.1 att välja bilder Vi väljer bilder som förmedlar en dokumentär känsla och andas trovärdighet. De människor som förekommer ska skildras på ett värdigt sätt. Tänk på perspektiv och hur kameran är riktad. Undvik helst bilder som är tagna snett ovanifrån. Bilderna bör också förmedla en känsla av att aktivitet pågår och att en utveckling mot en bättre framtid är möjlig. Människorna på bild skall i största möjliga utsträckning vara namngivna individer vars personliga historia berättas. De skall finnas med i sammanhang där vi samarbetar och framställas som aktiva personer och inte som passiva offer.

31 ringarna. En ekologiskt hållbar landsbygdsutveckling som växer fram till kap 5. Bilder sid 31 manual 1.0, bilder 5.2 bildhantering Vi kan använda bilder på lite olika sätt. Om bilden håller bra kvalitet och har ett intressant innehåll så låt den ta stor plats. Om bildkvaliteten inte tillåter ett stort format och bilden ändå måste vara med, som t ex ett porträtt av en person i en text, dra ner storleken och försök att använda den i svartvitt. Blanda gärna bilder i färg och svartvitt för att öka dynamiken och förstärka den dokumentära känslan. landsbygdsutveckling Min uppgift är att bruka jorden 4 5 När jag inte orkar mer, hoppas jag att mina barn kan skörda frukterna av mitt arbete, säger Sebastian Delgado. Han och hustrun Domitila bor i en by på Andernas bergssluttningar i norra Peru. Avskogning, miljöförstöring och klimatförändringar har slagit hårt mot jordbruket, och de flesta invånarna är utan rent vatten. Genom Svenska kyrkans samarbetspartner Diaconia fick Sebastian Delgado prova nya odlingsmetoder och torktåliga grödor. Han byggde bevattningsdammar och började kompostera för att få naturlig gödning och bördigare jord. Redan tidigare hade han byggt odlingsterrasser för att bevara åkrarnas mylla. Då tyckte grannarna att han var lite galen. Nu odlar Sebastian Delgado också äpplen. Droppbevattning vid varje planta sparar på det dyrbara vattnet. Domitila och Sebastian Delgado har fostrat tolv barn. Tack vare hårt arbete på det lilla jordbruket har familjen aldrig behövt svälta även om det varit knapert. Mjölken från familjens kor har bidragit till att bekosta barnens utbildning. Gud har satt mig på denna plats, och det är min uppgift att bruka jorden här, säger han. jordbrukets centrala roll Landsbygdsutveckling handlar både om att förbättra människors möjlighet att försörja sig och att dämpa effekterna av klimatföränd- mans med de fattiga bönderna, leder till större skördar, bättre mat och hälsa, inkomster och skola för barnen. År 2000 enades världens länder om att halvera andelen hungrande i världen fram till år Svenska kyrkan arbetar för att jordbrukets centrala roll för att bekämpa fattigdomen ska få större plats i Sveriges bistånd. Vi verkar också för att nya handelsavtal ska gynna jordbruksutveckling och livsmedelstrygghet i utvecklingsländerna. Landsbygdsutveckling pågår i Washera i Etiopiens högländer, i det torra södra Zimbabwe, i den karga miljön på Andernas sluttningar i Peru och i det platta och tättbefolkade nordvästra hörnet av Bangladesh. Men detta är bara exempel, liknande arbete i många fler områden stöds av Svenska kyrkan. Sebastian och Domitila Delgado i byn Montanmayo, Peru. foto: eva pérez-järnil/ikon foto: leif gustavsson/ikon Vilzoneick Margues Batista i Afogados da Ingazeira i Brasilien har en tank som samlar regnvatten. Tack vare det har familjen dricksvatten. En mer övergripande bild på aktivitet ligger i stort format och i färg. fred, demokrati och mänskliga rättigheter Vi får aldrig ge upp arbetet för fred Palestinska arbetare väntar kl 4.30 på att ingången i den flera meter höga israeliska säkerhetsmuren i Betlehem ska öppnas. foto: anna jonasson/ikon Försoning kan ta lång tid och vara arbetsamt, men Gud har kallat oss att stå i försoningens tjänst och att arbeta för fred, så vi får aldrig ge upp! säger Fessahaye Estefanos i Eritreas evangelisk-lutherska kyrka. Eritrea är ett land med djupa sår efter långvariga krig, och ämnen som konflikt, fred och försoning är viktiga att bearbeta. Om jag inte har fred i mig själv och i min familj, avspeglar det sig i mitt liv och det i sin tur påverkar samhället. Det måste också vara fred och försoning i församlingen. Vi måste börja med oss själva, förklarar Fessahaye Estefanos. För honom är arbetet för ett rättvisare samhälle och för mänskliga rättigheter ett sätt att förebygga konflikter. Det är viktigt att i förväg analysera konsekvenserna av sitt handlande, och att lösa konflikter med en gång. dialog och förändring Svenska kyrkan deltar tillsammans med kyrkor världen över i arbetet för mänskliga rättigheter. Det sker genom ekonomiskt stöd, genom att ifrågasätta våld, förtryck och orättvisor, analysera grundorsakerna och påverka nationella och internationella beslut. Svenska kyrkan har under många år engagerat sig i Israel-Palestinakonflikten. Tillsammans med lokala kyrkor och ickevåldsorganisationer arbetar vi för fred och försoning i dialog mellan kristna, judar och muslimer. Genom det ekumeniska följeslagarprogrammet kommer människor från olika delar av världen för att stödja dem som arbetar för en rättvis fred. Kyrkan i Liberia spelar en viktig roll för att människor ska få en fungerande tillvaro igen efter det långa inbördeskriget. Kyrkan följer med människor när de återvänder till sina hembyar och stöder med traumabearbetning och utbildning. Centret Talitha Kumi i Pakistan är en fristad för kvinnor som misshandlats och utnyttjats. Där kan de bland annat få juridisk hjälp. Kyrkorna i Moldavien arbetar mot prostitution och människohandel och för att förbättra den sociala situationen. Att det råder fred och försoning i kyrkan är en förutsättning för ett trovärdigt arbete. Ungdomskören sjunger i gudstjänsten i Himberty, Eritrea. foto: leif gustavsson/ikon Porträtt på personer i texten ligger som liten bild i gråskala. Exempel på bildhantering ur 16-sidig folder.

32 kap 5. Bilder sid 32 manual 1.0, bilder 5.2 bildhantering Samma bild kan användas på olika sätt. Antingen som en utfallande bild eller med en marginal som är anpassad efter hur logotypen ligger. Utfallande svarvit bild, där bakgrunden har lättats upp för att göra rubrik och övrig text tydlig. Klimatet drabbar hela världen. Nukwamba Nokigi Wisim num iril dolorem aliquam ing exero dolessit nulluptatem euguerat. Sitat Cillum dolum dolore dolore exer sequis dolore facin utatim Reet si conse uscilisiat euisit utan. Klimatet drabbar hela världen. Mindre beskuren svarvit bild för att rubrik och övrig text skall vara tydlig. Marginalen måste följa logotypens placering

33 kap 6. Tillämpningar sid 33 manual 1.0, tillämpningar Här följer förslag på hur de grafiska riktlinjerna kan tillämpas på olika typer av produkter. 6.1 affischer och stora annonser Exempel på textbaserade affischer/stora annonser Rubik och kommunikationstext: Generös grad Litet radavstånd Sabon, Roman OSF Istället för att ge vattenflaskor som bara släcker törsten, gräver vi brunnar som ger rent vatten varje dag Aktivitetsblock: Lutning 7 Samma färg som det grafiska elementet Foundry Sterling Bold och Book OSF Webbadress Istället för att ge matpaket som bara stillar hungern för stunden, stöder vi lokal odling som ger mat varje dag Folket i Burma behöver din hjälp! Alternativ placering av webbadress

34 Nukwamba Nokigi Wisim num iril dolorem aliquam ing exero dolessit nulluptatem euguerat. Sitat Cillum dolum dolore dolore exer sequis dolore facin utatim Reet si conse uscilisiat euisit utan. kap 6. Tillämpningar sid 34 manual 1.0, tillämpningar 6.1 affischer och stora annonser Exempel på bildbaserade affischer/stora annonser. Folket i Burma behöver dig! Aktivitetsblock: Lutning 7 Negativt på mörk bakgrund Foundry Sterling Bold och Book OSF Klimatet drabbar hela världen. Alternativ affisch med vita marginaler runt bilden. Marginalen följer logotypens placering. Klimatet drabbar hela världen.

35 kap 6. Tillämpningar sid 35 manual 1.0, tillämpningar 6.2 roll up Olika exempel på roll up cm. Istället för att ge matpaket som bara stillar hungern för stunden, stöder vi lokal odling som ger mat varje dag. Alternativ med Svenska kyrkans logotyp överst. Alternativ med Aktivitetstypografi och Svenska kyrkans logotyp på var sin roll up. De måste alltid stå tillsammans.

36 kap 6. Tillämpningar sid 36 manual 1.0, tillämpningar 6.3 små annonser Aktivitetsblock: Lutning 7 Samma färg som det grafiska elementet Foundry Sterling Bold och Book OSF Exempel på pluggannonser

37 adress: Kyrkokansliet, Uppsala telefon: kap 6. Tillämpningar sid 37 manual 1.0, tillämpningar 6.4 brev Två varianter på brev. Ett enklare som fungerar mer som ett vanligt brev (underst) och det andra med högre bearbetningsgrad för DR (överst). uppsala den 14 mars 2008 Rubik och kommunikationstext: Generös grad Sabon, Roman OSF Brödtext: Foundry Sterling, Book OSF Exempel på jordgloben som vattenstämpel. fax: vi vill prata om nätverk för kvinnor. Vad kan hända? Hej, Man skulle kunna tro att kampen mot hiv främst handlar om forskning och bromsmediciner. Men situationen för den som smittats av hiv, eller utvecklat aids, är mer komplicerad än så. Den effektivaste hjälpen kan lika gärna vara att lära ut hem sjukvård till en drabbad familj, så att den sjuke kan få bo kvar hemma. Att se till att föräldralösa barn tas om hand av grannar i stället för att hamna på barnhem. Att lära en hiv smittad mer om kostens betydelse, så att bromsmedicinerna verkligen fungerar. Att arbeta med attitydförändring för att bryta tystnaden kring hiv och aids. Vem vet, ibland kanske den effektivaste hjäl pen till en aidsdrabbad är att helt enkelt lyssna. Detta arbetar Svenska kyrkan med. Vi samarbetar med lokala kyrkor och finns på plats innan sjukdomen slår till. Vi finns där under tiden. Vi finns där för anhöriga efteråt. tack för att du vill vara med och stötta Svenska kyrkans utvecklingsarbete. Ditt bidrag behövs och förändrar här och nu, men också på sikt. Jag har sett resultaten av Svenska kyrkans arbete i Zimbabwe. De brunnarna och 400 dammarna gör till exempel att fler barn får växa upp friska och får bättre mat. I kombination med små lån och utbildning heter framtiden självförsörjning och självförtroende. Det finns hopp i Zimbabwe och tillsammans kan vi göra ännu mer! Med en enkel inbetalning kan du ge ett folk drabbat av översvämningar, inflation och förtryck mod att fortsätta växa. Under de senaste månaderna har situationen förvärrats med brist på mat och vatten varför allt fler lämnar landet. Det är en utveckling som går att lindra. Din gåva ger kraft. Den ger bland annat vuxna och barn i Zimbabwe chans till självklarheter som rent vatten, utbildning, bättre mat och möjlighet till självförsörjning via små lån. Den ger aidssjuka och hiv-positiva vård men också tröst och respekt. Din gåva ger kraft. Under de senaste månaderna har situationen förvärrats med brist på mat och vatten varför allt fler lämnar landet. Allt du behöver göra är att använda ditt inbetalningskort. Gör det idag! Den ger bland annat vuxna och barn i Zimbabwe chans till självklarheter som rent vatten. Stort tack för att du vill ge växtkraft! Eva Berglund informatör och folkbildare Eva Berglund har under tre år arbetat med folk bildning och kommunikation i ett projekt med sparbanker på Zimbabwes landsbygd. Idag finns 30 sparbanker och arbetet pågår fortfarande. Eva Berglund var senast i Zimbabwe december Namn Namnsson Väggatan xx xxx xx STADEN Visste du att: Inflationen i Zimbabwe galopperar. Det är idag stor bris på livsmedel. Nästan 20 procent av befolkningen i Zimbabwe har hiv. Över 1 miljon barn är föräldralösa pga hiv och aids. Mänskliga rättigheter lyser med sin frånvaro i Zimbabwe. Polisiärt våld och tortyr förekommer. adress: Kyrkokansliet, Uppsala telefon: fax: Rekommenderad storlek på logotyp för A4-format: 65 mm Förslag på hur man kan använda faktarutor. Använd samma färgton som jordgloben. Adress och infotext: Liten grad Foundry Sterling Book Expert/OSF Det är vi ganska ensamma om. Anna-Clara Söderberg insamlingsansvarig

38 kap 6. Tillämpningar sid 38 manual 1.0, tillämpningar 6.5 foldrar Exempel på foldrar (fram och baksida), broschyrer och inbetalningskort med text baserad förstasida Beskuren A65 och A65 Aktivitetstypografi: Foundry Sterling Bold i samma färg som det grafiska elementet Rubik och kommunikationstext: Generös grad Sabon, Roman OSF Grafiskt element: Istället för att att ge vattenflaskor skicka matpaket som bara som bara släcker stillar törsten, hungern gräver vi för stunden, brunnar som stöder ger rent vi vatten lokal odling varje dag. som ger mat varje dag. JA! Jag vill ge fler människor chans att försörja sig själva genom mikrolånsprojekt. Jag skänker 100 kr till Svenska Kyrkans arbete i Afrika Du ger, vi flerdubblar Ja tack, skicka mer information. Tidningen Lutherhjälpen till min hemadress i fortsättningen Plusgiro. De fattigas universitet, ett 30-sidigt häfte om utvecklingsarbetet i Bangladesh. Du ger, vi flerdubblar Bankgiro. Förändringen, ett 36-sidigt häfte om kyrkornas utvecklingssamarbete i Rumänien. En enda jord, ett 36-sidigt häfte om ekologi och hållbar utveckling. Ett nummer av Globen tidningen för unga. Information om hur jag kan stödja SKM och Lutherhjälpen regelbundet. Jag vill att ni kontaktar mig. Namn Adress svenska kyrkan lutherhjälpen och skm adress: kyrkokansliet, uppsala telefon: fax: fyll 07 i och skicka in talongen. portot är redan betalt.

39 kap 6. Tillämpningar sid 39 manual 1.0, tillämpningar 6.5 foldrar Exempel på foldrar, broschyrer och inbetalningskort med bildbaserad förstasida Beskuren A65 och A65. Jag vill ge fler människor chans att försörja sig själva genom mikrolånsprojekt. Jag skänker 100 kr till Svenska Kyrkans arbete i Afrika vi vill prata om mikrolån. Och om Alex Kargolo. JA! vi vill prata om mikrolån. Och om Alex Kargolo. Vinjettypografi: Foundry Sterling Book Expert Rubrik och kommunikationstext: Generös grad Sabon, Roman OSF Grafiskt element: Negativt på mörk bakgrund JA! Jag vill ge fler människor chans att försörja sig själva genom mikrolånsprojekt. Jag skänker 100 kr till Svenska Kyrkans arbete i Afrika Namn Namnsson Väggatan xx STADEN vi vill prata om mikrolån Och om Alex Kargolo. Aktivitetstypografi: Lutas 7 när den används tillsammans med jordgloben. Foundry Sterling Bold Alternativ folder med vita marginaler runt bilden. Marginalen följer logotypens placering.

40 kap 6. Tillämpningar sid 40 manual 1.0, tillämpningar 6.5 foldrar Exempel på foldrar och broschyrer med bildbaserad förstasida A5. Alternativ placering av logotypen. vi vill prata om nätverk för kvinnor. Och om Florah Sibanda. vi vill prata om mikrolån Och om Florah Sibandah. Alternativ folder med vita marginaler runt bilden. Marginalen följer logotypens placering.

41 kap 6. Tillämpningar sid 41 manual 1.0, tillämpningar 6.6 kuvert Exempel på kuvert C5 och E65 Kampanjbrev Aktivitetsblock: Lutning 7 Typografi i samma färg som det grafiska elementet Foundry Sterling Bold och Book OSF Darfurprovinsen behöver dig. Ge för livet! Namn Namnsson Väggatan xx STADEN Logotyp med deskriptivt tillägg som avsändare: Rubik och kommunikationstext: Generös grad Sabon, Roman OSF Mina månadsgåvor april juni. Darfurprovinsen behöver dig. Namn Namnsson Väggatan xx STADEN Brev till befintliga givare Namn Namnsson Väggatan xx STADEN Neutralt kuvert, utan kampanjtema.

42 kap 6. Tillämpningar sid 42 manual 1.0, tillämpningar 6.7 bössa

43 kap 6. Tillämpningar sid 43 manual 1.0, tillämpningar 6.8 profilprodukter Exempel på profilprodukter t-shirt, tygpåse, scarves och knappar Det här är det enda stället där jordgloben kan förekomma i fler färger än rött.

Grafisk manual för församlingar, stift och samfälligheter version 1.3

Grafisk manual för församlingar, stift och samfälligheter version 1.3 Grafisk manual för församlingar, stift och samfälligheter version 1.3 innehåll kap 1. inledning kap 2. logotyp kap 3. f ä r g e r kap 4. typografi kap 5. korre s pondensmaterial kap 6. p r o f i l p r

Läs mer

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB Designmanual Lunds Kommuns Fastighets AB 2010 Lunds Kommuns Fastighets AB (publ) Grafisk designmanual Version 1.0 2010 Innehållsförteckning En enhetlig grafisk profil stärker vår identitet Logotypen Färgerna

Läs mer

Grafisk manual Våren 2014 Besök vår webb: www.lillahjartatipitea.se Eller maila på: info@lillahjartatipitea.se Vår grafiska manual Här hittar du riktlinjer och praktiska exempel på hur vår profil ska användas.

Läs mer

Regionala Cancercentrum Logotyp

Regionala Cancercentrum Logotyp Regionala Cancercentrum Logotyp Innehåll 1. LOGOTYPEN 3 1.1 Logotypen 4 1.2 Logotyp för fyrfärgstryck 5 1.3 Logotyp för Pantonetryck 6 1.4 Logotyp för webb 7 1.5 Logotyp för kontorsbruk 8 1.6 Logotypfärger

Läs mer

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande Vår grafiska manual Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande kunskapscentrum som ökar fram tidens brandsäkerhet

Läs mer

GRAFISK MANUAL. Trollhättans Missionskyrka 2014-04-24

GRAFISK MANUAL. Trollhättans Missionskyrka 2014-04-24 GRAFISK MANUAL Trollhättans Missionskyrka 2014-04-24 Kapitel 8, Marknadsföring är tills vidare utelämnad då det tar tid att genomarbeta konsekvenserna för programblad och hemsida samt hur vi vill marknadsföra

Läs mer

GRAFISK MANUAL EQUMENIA 2013 2013 09 17

GRAFISK MANUAL EQUMENIA 2013 2013 09 17 EQUMENIA 2013 2013 09 17 INNEHÅLL KAPITEL 1 KAPITEL 2 KAPITEL KAPITEL KAPITEL 3 4 5 INLEDNING s. 3 LOGOTYP Logotyp Lokala & regionala Placering & storlek Felaktig användning s. 4 FÄRGER Färgschema s. 8

Läs mer

Det ska synas att det är vi. Vår gra ska pro l

Det ska synas att det är vi. Vår gra ska pro l Det ska synas att det är vi Vår gra ska pro l Vår gra ska pro l Inledning Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU) arbetar för barn och ungdomar med rörelsehinder och deras familjer. RBU

Läs mer

GRAFISKA RIKTLINJER Svenska Ridsportförbundet maj 2015. Svenska Ridsportförbundet Grafiska riktlinjer 1

GRAFISKA RIKTLINJER Svenska Ridsportförbundet maj 2015. Svenska Ridsportförbundet Grafiska riktlinjer 1 GRAFISKA RIKTLINJER Svenska Ridsportförbundet maj 2015 Svenska Ridsportförbundet Grafiska riktlinjer 1 VÅR PROFIL Det här är en grafisk manual för Svenska Ridsportförbundet som talar om hur vi vill se

Läs mer

Grafisk manual GAVLEFASTIGHETERS VARUMÄRKE FÖR EN HÅLLBAR TILLVÄXT

Grafisk manual GAVLEFASTIGHETERS VARUMÄRKE FÖR EN HÅLLBAR TILLVÄXT Grafisk manual GAVLEFASTIGHETERS VARUMÄRKE FÖR EN HÅLLBAR TILLVÄXT Gavlefastigheter äger och förvaltar fastigheter för både näringsliv och för kommunala verksamheter. Bolaget ägs av Gävle kommun och är

Läs mer

aloq.se Loxysoft AB Post: Box 153, 840 60 Bräcke Besök: Öneslingan 11, Frösön Tel: 063-18 34 40 Fax: 063-12 40 35 info@loxysoft.se www.loxysoft.

aloq.se Loxysoft AB Post: Box 153, 840 60 Bräcke Besök: Öneslingan 11, Frösön Tel: 063-18 34 40 Fax: 063-12 40 35 info@loxysoft.se www.loxysoft. aloq.se Loxysoft AB Post: Box 53, 840 60 Bräcke Besök: Öneslingan, Frösön Tel: 063-8 34 40 Fax: 063-40 35 info@loxysoft.se www.loxysoft.se Grafisk manual Loxysoft AB Text och design: aloq AB, Östersund

Läs mer

Soliditets logotyp 1.0 Logotypen 1.0.1

Soliditets logotyp 1.0 Logotypen 1.0.1 Soliditets logotyp 1.0 Logotypen 1.0.1 Soliditets logotyp Bokstäverna som du ser i namnet Soliditet är satt i typsnittet Handel Gothic som ritades av Ronald Trogram 1980. Handel Gothic räknas som ett klassiskt

Läs mer

Vår nya profil. Stefan Käll, kanslichef

Vår nya profil. Stefan Käll, kanslichef Grafisk manual 3 Vår nya profil Neurologiskt Handikappades Riksförbund har fått en ny, tydlig grafisk profil. Logotypen med organisationens hela namn,den välkända nyckelpigan och den varma röda färgen

Läs mer

Gränsöverskridande samverkan

Gränsöverskridande samverkan 1 Grafisk Profil Denna grafiska manual är en hjälp för dig som jobbar i eller med Vårdsamverkan Fyrbodal för att skapa en tydlig, enhetlig och konsekvent kommunikation med omvärlden. Vår logga, våra färger

Läs mer

KULTURRÅDET - EN INSPIRERANDE MYNDIGHET

KULTURRÅDET - EN INSPIRERANDE MYNDIGHET 2008-01-28 09.32 KULTURRÅDET - EN INSPIRERANDE MYNDIGHET Kulturrådet har i uppdrag att förverkliga de kulturpolitiska beslut som riksdag och regering fattat. Det är ett viktigt uppdrag och ett inspirerande

Läs mer

Grafisk manual. 1.0 Index. Om logotypen... 2 DOTTERBOLAG... 3 DOTTERBOLAG 2 RADER... 4 VARIATIONER... 6 EXEMPEL PÅ EJ TILLÅTEN ANVÄNDNING...

Grafisk manual. 1.0 Index. Om logotypen... 2 DOTTERBOLAG... 3 DOTTERBOLAG 2 RADER... 4 VARIATIONER... 6 EXEMPEL PÅ EJ TILLÅTEN ANVÄNDNING... Grafisk manual 1.0 Index Om logotypen... 2 DOTTERBOLAG... 3 DOTTERBOLAG 2 RADER... 4 Friyta och MinimIstorlek... 5 VARIATIONER... 6 EXEMPEL PÅ EJ TILLÅTEN ANVÄNDNING... 7 EXEMPEL PÅ EJ TILLÅTEN ANVÄNDNING...

Läs mer

Regler och rutiner för Högskolan Dalarnas grafiska profil

Regler och rutiner för Högskolan Dalarnas grafiska profil Regler och rutiner för Högskolan Dalarnas grafiska profil Beslut: Rektor 2012-11-19 Revidering: - Dnr: DUC 2012/1645/10 Gäller fr. o m: 2012-11-19 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

Förord. Innehåll. Logotyp 3 Typsnitt 4 Färger 5 Profilelement 6 Profilmallar 7-9

Förord. Innehåll. Logotyp 3 Typsnitt 4 Färger 5 Profilelement 6 Profilmallar 7-9 Grafisk Guide 1.0 Förord Den grafiska guiden ska fungera som en vägledning för allt profilmaterial; både för tryck och webb och såväl för extern som intern kommunikation. Rocklunda Restaurang & Konferens

Läs mer

Grafisk manual 1.0 2009-10-07

Grafisk manual 1.0 2009-10-07 Grafisk manual 1.0 2009-10-07 Innehåll Logotyp... 3 Profilfärger... 4 Symbolen... 4 Typografi... 5 Svenska Vård i text... 6 Svenska Vård Grafisk manual 1.0 2 Logotyp Svenska Vårds logotyp finns i två versioner.

Läs mer

En enhetlig profil är viktig för alla organisationer

En enhetlig profil är viktig för alla organisationer En enhetlig profil är viktig för alla organisationer och ännu viktigare för en stor grupp av frivilliga. Då öppnas möjligheten för att alla känner samhörighet och vet åt vilket håll gruppen går. Det gör

Läs mer

LO-TCO Biståndsnämnds grafiska profil. LO-TCO Biståndsnämnds grafiska profil ska utstråla kompetens, engagemang och seriositet.

LO-TCO Biståndsnämnds grafiska profil. LO-TCO Biståndsnämnds grafiska profil ska utstråla kompetens, engagemang och seriositet. LO-TCO Biståndsnämnds grafiska profil LO-TCO Biståndsnämnds grafiska profil ska utstråla kompetens, engagemang och seriositet. Identitet Logotypen LO-TCO BISTÅNDSNÄMND bildar tillsammans med kartbilden

Läs mer

Riktlinjer för Försäkringskassans grafiska profil

Riktlinjer för Försäkringskassans grafiska profil 1 (9) Riktlinjer för Försäkringskassans grafiska profil Allmänt Riktlinjerna är baserade på Försäkringskassans varumärkesplattform och kommunikationskoncept. Riktlinjerna gäller för samtliga interna och

Läs mer

Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna LOGOTYP VARIANTER

Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna LOGOTYP VARIANTER Grafisk manual Markbyggarna AB, 2013 LOGOTYP Markbyggarnas logotyp föreställer två träd. Logotypen kommunicerar Markbyggarnas uppdrag inom park- och markarbete genom den bruna jordfärgen i texten och de

Läs mer

INNEHÅLL. Vår grafiska identitet... 3. Logotyper... 4. Färger... 5. Typografi... 6. Profilmaterial... 7. Profil-CD... 8

INNEHÅLL. Vår grafiska identitet... 3. Logotyper... 4. Färger... 5. Typografi... 6. Profilmaterial... 7. Profil-CD... 8 P R O F I L M A N U A L INNEHÅLL Vår grafiska identitet............... 3 Logotyper..................... 4 Färger........................ 5 Typografi...................... 6 Profilmaterial...................

Läs mer

INLEDNING. Inledning Logotyp Färger Teckensnitt Tillämpningar

INLEDNING. Inledning Logotyp Färger Teckensnitt Tillämpningar GRAFISK MANUAL INLEDNING Den här manualen beskriver hur vi arbetar med vår grafiska profil. I den hittar du allt från användandet av logotypen och hanterandet av färger och typografi, till mallar för utformning

Läs mer

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL 1 GRAFISK PROFILMANUAL 3 Innehåll LOGOTYPEN 6 FÄRGER 8 TYPOGRAFI 10 ANNONS 12 ROLL-UP 13 VEPA/BANDEROLL 14 VISITKORT 15 BREVPAPPER/FAXBLAD 16 KUVERT 17 FLAGGOR 17 PROFILKLÄDER 18 WEBB 19 BILDMANÉR 20

Läs mer

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN INLEDNING En region, ett varumärke, många möjligheter Den grafiska manualen beskriver Region Jönköpings läns visuella identitet, det vill säga hur vi presenterar

Läs mer

VERSION 2.0 SEPTEMBER 2010. grafısk manual

VERSION 2.0 SEPTEMBER 2010. grafısk manual VERSION 2.0 SEPTEMBER 2010 grafısk manual Om grafıska manualen Ett viktigt led i vårt informationsarbete är att ha ett gemensamt utseende. Att vara konsekvent med logotype, typsnitt och färger ger tydlighet

Läs mer

INTRODUKTION TILL LOGOTYPEN

INTRODUKTION TILL LOGOTYPEN INTRODUKTION TILL LOGOTYPEN Greppa Näringen logotypen är den officiella avsändaren och vårt viktigaste verktyg. Logotypen har en klar och tydlig form som syns mycket bra i alla sammanhang. För att skydda

Läs mer

Innehåll. 3 Grafisk profil. 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek

Innehåll. 3 Grafisk profil. 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek Grafisk profil Innehåll 3 Grafisk profil 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek 6 Teckensnitt 7 Färger Profilfärger och kompletterande

Läs mer

Grafi sk profi l 1 Eslövs kommun 2011

Grafi sk profi l 1 Eslövs kommun 2011 Grafisk profil Eslövs kommun 2011 1 Innehåll Syftet med en grafisk profil... 3 Vårt stadsvapen... 4 Vår logotyp... 5 Designelement... 6 Våra profilfärger... 7 Logotypen i färg, i svart och i vitt... 8

Läs mer

VÅR GRAFISKA PROFIL.

VÅR GRAFISKA PROFIL. VÅR GRAFISKA PROFIL. VÅRT VARUMÄRKE. I det här dokumentet finns riktlinjer som ska göra det lättare att bygga upp och stärka vårt varumärke. Ju mer konsekvent, genomtänkt och sammanhållet vi kommunicerar

Läs mer

Grafisk manual GAKE DOJO. Riktigt bra självförsvar!

Grafisk manual GAKE DOJO. Riktigt bra självförsvar! Grafisk manual 2007 JUJUTSU Riktigt bra självförsvar! Högskolan för Lärande och Kommunikation i Jönköping Andrea Drljaca, Viktor Larsson och Jesper Jarl Grafisk manual 2007-06-08 INNEHÅLL GRAFISK MANUAL...4

Läs mer

Grafisk manual. Åklagarmyndigheten. Version 1.0

Grafisk manual. Åklagarmyndigheten. Version 1.0 Grafisk manual Åklagarmyndigheten Version 1.0 Varför en grafisk profil? Åklagarmyndigheten ska ha ett gemensamt ansikte mot omvärlden. Därför finns en grafisk profil, med regler för användning av logotype,

Läs mer

GRAFISK MANUAL VÄGLEDNING OCH REGLER

GRAFISK MANUAL VÄGLEDNING OCH REGLER GRAFISK MANUAL VÄGLEDNING OCH REGLER 2011 Rädda Barnens Ungdomsförbund Grafisk form: Rabash webb- och designbyrå Välkommen 03. Rädda Barnens Ungdomsförbund bildades i Sverige år 2003. Som namnet avslöjar

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ETT ENHETLIGT UTTRYCK. Grafisk manual

RIKTLINJER FÖR ETT ENHETLIGT UTTRYCK. Grafisk manual RIKTLINJER FÖR ETT ENHETLIGT UTTRYCK Grafisk manual Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för människor med neuropsykiatriska funktionshinder. Vi arbetar för att de barn, ungdomar och vuxna

Läs mer

Grafisk profil 2014 Uppdaterad senast 2014-07-07

Grafisk profil 2014 Uppdaterad senast 2014-07-07 Grafisk profil 2014 Uppdaterad senast 2014-07-07 Innehåll Vad är en grafisk profil?...3 Färger...4 Profilfärg... 4 Komplementfärger... 4 Gråtoner... 4 Tilläggsfärger... 4 Färgkoder... 5 SciLifeLabs logotyp...6

Läs mer

Grafisk profil. företagsmärke profilfärger och typsnitt Grafiska element och bilder officemallar profilprodukter

Grafisk profil. företagsmärke profilfärger och typsnitt Grafiska element och bilder officemallar profilprodukter Grafisk profil företagsmärke profilfärger och typsnitt Grafiska element och bilder officemallar profilprodukter 1 varför behövs en grafisk profil? För att uppfattas som en enhet krävs en visuell identitet,

Läs mer

GRAFISKT PROFILPROGRAM TESKEDSORDEN

GRAFISKT PROFILPROGRAM TESKEDSORDEN GRAFISKT PROFILPROGRAM INLEDNING Hur handlar en människa när det börjar brinna, på tre olika sätt enligt Amos Oz: 1. Hon springer från eldsvådan så fort hon bara kan och struntar i alla dem som inte kan

Läs mer

Grafisk profil 2015 Uppdaterad senast 2015-01-13

Grafisk profil 2015 Uppdaterad senast 2015-01-13 Grafisk profil 2015 Uppdaterad senast 2015-01-13 Innehåll Vad är en grafisk profil?... 3 Färger... 4 Profilfärg...4 Komplementfärger...4 Gråtoner...4 Tilläggsfärger...4 Färgkoder...5 SciLifeLabs logotyp...

Läs mer

Detta är inte en ny grafisk profilhandbok utan version 2.0 enklare, tydligare och med fokus på innehållet i kommunikationen, inte utseendet.

Detta är inte en ny grafisk profilhandbok utan version 2.0 enklare, tydligare och med fokus på innehållet i kommunikationen, inte utseendet. Grafisk profil 2.0 Vimmerby kommun tog fram en grafisk profil 2008 för att skapa en tydlighet i sin kommunikation. I samband med att en ny destinations-logotyp tagits fram har behovet att förenkla och

Läs mer

VARUMÄRKESMANUAL. 2013.07.12 Version 0.9

VARUMÄRKESMANUAL. 2013.07.12 Version 0.9 VARUMÄRKESMANUAL 2013.07.12 Version 0.9 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 3 Ett starkt varumärke Tillsammans har vi skapat ett nytt varumärke 1177 Vårdguiden Ett starkt varumärke Vår varumärkesplattform

Läs mer

Grafisk manual. Arvsfondsdelegationen. Riktlinjer för dig som driver ett Arvsfondsprojekt. INNEHÅLL

Grafisk manual. Arvsfondsdelegationen. Riktlinjer för dig som driver ett Arvsfondsprojekt. INNEHÅLL INNEHÅLL Arvsfondsdelegationen Grafisk manual Riktlinjer för dig som driver ett Arvsfondsprojekt. ARVSFONDENS GRAFISKA MANUAL - FÖR DIG SOM DRIVER ARVSFONDSPROJEKT: 2011 1 INNEHÅLL INNEHÅLL 2 LÄTT ATT

Läs mer

Förord - Grafiska manualens syften och mål 3 - Huvudanvändning 3 - Distribution 3 - Beställning 3. Logotypen - Huvudlogotypen 4 - Logotyp enspalts 5

Förord - Grafiska manualens syften och mål 3 - Huvudanvändning 3 - Distribution 3 - Beställning 3. Logotypen - Huvudlogotypen 4 - Logotyp enspalts 5 GRAFISK MANUAL 2008 Den grafiska profilens grundpelare är logotypen som tillsammans med typografiska regler bildar en enhet som ger läsaren en tydlig signal om vem som är avsändaren Innehåll Förord - Grafiska

Läs mer

Hej! Innehållsförteckning. Inledning 3. Visuell identitet Logotyp 4 Versioner 6 Frizon 9 Minsta storlek 10 Placering 11

Hej! Innehållsförteckning. Inledning 3. Visuell identitet Logotyp 4 Versioner 6 Frizon 9 Minsta storlek 10 Placering 11 Grafisk manual Innehållsförteckning Inledning 3 Visuell identitet Logotyp 4 Versioner 6 Frizon 9 Minsta storlek 10 Placering 11 Typografi Kommunikationsteckensnitt 12 Office och digital media 13 Färger

Läs mer

Grafisk profilhandbok

Grafisk profilhandbok Den bild vi förmedlar av oss själva är betydelsefull idag kanske mer än någonsin tidigare. Antagen av Kommunstyrelsen 122/2013 tillsammans med kommunikationsstrategi 2013 2014. Grafisk profilhandbok Av

Läs mer

Designmanual. Logotype Färger Varumärkesbård Mönster Formgivning Typografi Skyltning

Designmanual. Logotype Färger Varumärkesbård Mönster Formgivning Typografi Skyltning Designmanual Logotype Färger Varumärkesbård Mönster Formgivning Typografi Skyltning Designmanual i korthet För frågor om vår design kontakta Helene Keskitalo, stab Information, tel 08 655 91 05 eller helene.keskitalo@sveaskog.se

Läs mer

Logotyp och Grafisk profil för UT Transport i Norr AB

Logotyp och Grafisk profil för UT Transport i Norr AB Logotyp: Introduktion UT Transport i Norr AB s logotyp är designad för att på ett tydligare och starkare sätt representera det företag som UT har utvecklats till att bli idag och kommer att bli imorgon.

Läs mer

En bild säger mer än tusen ord

En bild säger mer än tusen ord Identitet 2 3 En bild säger mer än tusen ord Ideon Science Park är inte bara en organisation och ett geografiskt område. Det är också ett starkt varumärke som skapar positiva bilder i många människors

Läs mer

Grafisk Profil VERSION 1.5 Vägen ut! kooperativen

Grafisk Profil VERSION 1.5 Vägen ut! kooperativen Grafisk Profil VERSION 1.5 Vägen ut! kooperativen OM VÅR GRAFISKA PROFIL Grafisk Profil för Vägen ut! kooperativen En gemensam grafisk profil för Vägen ut! kooperativen är viktig för att ge ett enhetligt

Läs mer

Dokumentansvarig/Godkänd av: Info GWCS

Dokumentansvarig/Godkänd av: Info GWCS 2011-03-01, 1 (5) 1.3 Inledning Syftet med den grafiska profilen är att göra GoldWing Club Sweden (GWCS) tydligt som avsändare. Med en enhetlig och konsekvent grafisk profil får vår tidning, våra profilprodukter,

Läs mer

Grafisk profil R AB. Ransäters Invest AB

Grafisk profil R AB. Ransäters Invest AB Grafisk profil R AB Ransäters Invest AB Innehåll 3 Grafisk profil 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek 6 Teckensnitt 7 Färger och

Läs mer

Grafiska riktlinjer Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV 2011-08-31

Grafiska riktlinjer Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV 2011-08-31 Grafiska riktlinjer Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV 2011-08-31 Göteborgs miljövetenskapliga Centrum, GMV 2 Om GMV:s grafiska riktlinjer Om GMV:s grafiska riktlinjer GMV:s grafiska riktlinjer

Läs mer

Logotyp. Logotyp med förvaltningsnamn. Frizon. Typsnitt. Färger. Futura Book ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö

Logotyp. Logotyp med förvaltningsnamn. Frizon. Typsnitt. Färger. Futura Book ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö GRAFISK MANUAL Logotyp Landstinget Dalarnas logotyp består av två enheter, symbol och namn. Landstingets symbol är en kombination av bokstäverna L och D. De bildar en symbol som är enkel att använda och

Läs mer

Grafisk guide. adress Box 801, 961 17 Boden besök Parkgatan 34 Tel 0921-578 80 FAX 0921-789 03 E-POST info@bodenbo.se internet www.bodenbo.

Grafisk guide. adress Box 801, 961 17 Boden besök Parkgatan 34 Tel 0921-578 80 FAX 0921-789 03 E-POST info@bodenbo.se internet www.bodenbo. Grafisk guide adress Box 801, 961 17 Boden besök Parkgatan 34 Tel 0921-578 80 FAX 0921-789 03 E-POST info@bodenbo.se internet www.bodenbo.se Grafisk guide Grafisk profil handlar om en helhet där intrycket

Läs mer

Textilgruppen. Grafisk profil

Textilgruppen. Grafisk profil Textilgruppen Grafisk profil En grafisk profil är i korta ordalag ett slags grafiskt regelverk. På ett enkelt sätt ska denna grafiska manual ge den vägledning som hjälper samtliga medarbetare i ditt företag

Läs mer

Grafisk manual. www.alteco.se

Grafisk manual. www.alteco.se Grafisk manual Inledning Alteco har sedan starten 1994 kommit att bli ett etablerat och välrenommerat konsultföretag i elbranschen. Ett företags utveckling sker alltid i samspel med omvärlden. I tider

Läs mer

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN INNEHÅLL 2 3 4 5 6 7 8 8 8 Varför grafisk profil? Övergripande riktlinjer Logotyper Kommunvapen Tidaholmslogotyp Verksamhetsspecifika symboler Skyltar Mallar Audiell profil

Läs mer

Logo- och profilguide

Logo- och profilguide Logo- och profilguide Generella krav och regler för användning av Vikings varumärke Varumärken används för att skapa såväl omedelbart som bestående intryck. Det är ofta det första intrycket som är avgörande.

Läs mer

SWEBO Bioenergy Grafisk profil

SWEBO Bioenergy Grafisk profil SWEBO Bioenergy Grafisk profil Formsmedjan Reklam & Kommunikation Grafisk profil Den image vi har, det vill säga hur andra människor uppfattar vårt företag är ett resultat av alla de intryck vi gör på

Läs mer

Grafisk manual. version 1.2

Grafisk manual. version 1.2 Grafisk manual version 1.2 Innehåll 1.0 Varför en grafisk manual? 1.1 När ska manualen användas? 1.2. Använda profilmaterial 1.3 Lämna synpunkter 2.0 Namnet och organisationen 2.1 Namnet 2.2 Presentationstext

Läs mer

Konsumentföreningen Stockholm Grafisk manual. Ett utdrag

Konsumentföreningen Stockholm Grafisk manual. Ett utdrag Grafisk manual Ett utdrag IDENTITET / PROFIL En ny grafisk profil som speglar våra värderingar. Vår huvuduppgift är att göra medlemsnytta och stärka medlemmarnas ställning som konsumenter. All vår verksamhet

Läs mer

GRAFISKA RIKTLINJER 1

GRAFISKA RIKTLINJER 1 GRAFISKA RIKTLINJER 1 ETT PARTITUR FÖR ÖGAT Det går kanske inte att jämföra grafiska riktlinjer med ett partitur. Men lite fritt tolkat kan man säga att en grafisk manual innehåller alla element som behövs

Läs mer

Svenskt Sigill Grafiska riktlinjer

Svenskt Sigill Grafiska riktlinjer Svenskt Sigill Grafiska riktlinjer Inledning 2 Logotyp Grundversion 3 Logotyp Frizon 4 Logotyp 3D 5 Logotyp Webbanpassad 6 Logotyp Byline 7 Logotyp Tilläggsinformation 8 Tillämpning 10 Typografi 11 Kontakt

Läs mer

02/&), profil(!.$"/+ handbok

02/&), profil(!.$/+ handbok profilhandbok INNEHÅLL Former och färger i vår anda 5 Vår logotyp och färger 6 Våra typsnitt och papper 7 Kontorstryck 8 Trycksaker 9 Brev, protokoll, kallelser 10 Nyhetsbrev 11 OH- och PowerPoint-mallar

Läs mer

Pampas Marina Profilmanual version 0.0 17 Juni 2009

Pampas Marina Profilmanual version 0.0 17 Juni 2009 Pampas Marina Profilmanual version 0.0 17 Juni 2009 Innehåll Förord 02 Grundelement Logotype Färger Typsnitt Kontorstryck Brevpapper Kuvert Visitkort Skyltar Flaggor Skyltar 03 05 06 07 08 09 10 11 2 Förord

Läs mer

Inledning. Kontaktperson. Nils Holmberg, 0709-68 44 68 nils.holmberg@sanocon.se

Inledning. Kontaktperson. Nils Holmberg, 0709-68 44 68 nils.holmberg@sanocon.se Grafisk guide Inledning SANOCON AB är sprunget ur Rodhe Miljö AB. Avsikten med namnbytet är att ge utrymme för att modernisera och bredda företagets erbjudanden och det ska även synas i den grafiska profilen.

Läs mer

N A T I O N A L F Ö R E N I N G E N F Ö R T R A F I K S Ä K E R H E T E N S F R Ä M J A N D E

N A T I O N A L F Ö R E N I N G E N F Ö R T R A F I K S Ä K E R H E T E N S F R Ä M J A N D E Vår grafiska profil En klar och tydlig profil är viktig av många skäl. Den gör det lättare för omvärlden allmänheten, företag och organisationer, samarbetspartners, beslutsfattare och finansiärer att identifiera

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 4 Vår logotyp 5 Våra färger 9 Vår typografi 11 Dekorelement 14 Bildspråk 18

Innehållsförteckning. Inledning 4 Vår logotyp 5 Våra färger 9 Vår typografi 11 Dekorelement 14 Bildspråk 18 Grafisk manual Innehållsförteckning Inledning 4 Vår logotyp 5 Våra färger 9 Vår typografi 11 Dekorelement 14 Bildspråk 18 Läs det här först! Välkommen till Teknikföretagens grafiska manual. Den är avsiktligt

Läs mer

Vår visuella identitet

Vår visuella identitet Vår visuella identitet Vår visuella identitet En stark och tydlig visuell identitet är en viktig del för hur en avsändare uppfattas. SULF:s visuella identitet ska gå att identifieras såväl lokalt på universitet

Läs mer

Grafisk profil för Ottenby Åkeri

Grafisk profil för Ottenby Åkeri Grafisk profil för Ottenby Åkeri Grafisk profil framtagen för Ottenby Åkeri utav designbyrån ADDinnovation 2006 Inledning Grafisk profil Den största vinsten med en enhetlig grafisk profil är att företagets

Läs mer

Profilprogram för Folkets Hus och Parker 2013

Profilprogram för Folkets Hus och Parker 2013 Profilprogram för Folkets Hus och Parker 2013 2 Innehåll Tillsammans syns vi bättre! 4 SNURRORNA GRUNDELEMENTEN I VÅR GRAFISKA PROFIL 6 VÅRA FÄRGER 7 Bli en del av helheten 8 EXEMPEL PÅ HUR LOGGAN APPLICERAS

Läs mer

Grafisk manual för equmenia

Grafisk manual för equmenia Grafisk manual för equmenia - kommunicera för Guds skull omkänsla identitet medtanke Innehåll: Inledning...2 Syfte Grundregler Ansvar Logotyp...2 Alternativa logotyper Färgvarianter Frizon Placering Filformat

Läs mer

magtarmförbundet GRAFISK MANUAL Mag- och tarmförbundet

magtarmförbundet GRAFISK MANUAL Mag- och tarmförbundet GRAFISK MANUAL Mag- och tarmförbundet Version 1 oktober 2015 INNEHÅLL INLEDNING 3 1.0 Logotyp 4 1.1 Vår logotyp 5 1.2 Storlekar och varianter 6 1.3 Färgsättning 7 1.4 Frizon 8 1.5 Placering 9 2.0 Typografi

Läs mer

innehåll kap 1. inledning kap 2. annonsformat kap 3. logotyp kap 4. annonsen kap 5. foto och illustration kap 6. leverans

innehåll kap 1. inledning kap 2. annonsformat kap 3. logotyp kap 4. annonsen kap 5. foto och illustration kap 6. leverans Manual för annonser version 1.0 innehåll kap 1. inledning kap 2. annonsformat kap 3. logotyp kap 4. annonsen kap 5. foto och illustration kap 6. leverans kap 1. Inledning sid 2 inledning Den här manualen

Läs mer

Grafisk manual version 2015-02-10

Grafisk manual version 2015-02-10 Grafisk manual version 2015-02-10 Innehåll 1. Inledning...3 2. Varumärkesfärger...4 2.1 Definitioner...4 3. Carriers logotyp...5 3.1 Logotypens uppbyggnad...5 3.2 Logotypens frizoner...6 3.3 Alternativa

Läs mer

Grafisk Profil. Grafisk Profil Version 1.0 06/12-2005

Grafisk Profil. Grafisk Profil Version 1.0 06/12-2005 Grafisk Profil Gertruds grafiska profil är dess ansiktet utåt. För Gertruds kunder, samarbetspartners och medarbetare ska det vara lätt att identifiera budskap från Gertrud i olika medier. Logotpen är

Läs mer

Grafisk manual Version 1.0

Grafisk manual Version 1.0 Grafisk manual 2 0 / Innehåll 1 / Introduktion 1.1 / Syfte 2 / Grafisk manual 2.1 / Logotyp 2.1.1 Logotypens sammansättning 2.1.2 Storlekar & friyta 2.1.3 Användning 2.1.4 Strapline 2.1.5 Operatörslogotyper

Läs mer

Världens bästa hälsa 2020. Profilmanual. Profilmanual Indexator

Världens bästa hälsa 2020. Profilmanual. Profilmanual Indexator Världens bästa hälsa 2020 Profilmanual Profilmanual Indexator Innehåll Följ profilmanualen 3 Logotyp 4 Logotypanvändning 5 Friyta 6 Färger 7 Typografi 8 Typografi ersättningstypsnitt 9 Grafiskt mönster

Läs mer

Grafisk profil för Kramfors kommun

Grafisk profil för Kramfors kommun grafisk profil Grafisk profil för Kramfors kommun Alla företag, organisationer och myndigheter är idag måna om att vårda sitt varumärke och sin visuella identitet. Det betyder att det är samma logotyp,

Läs mer

GRAFISK MANUAL NIVÅ 2: EN DEL AV PINGST 2008.11

GRAFISK MANUAL NIVÅ 2: EN DEL AV PINGST 2008.11 GRAFISK MANUAL NIVÅ 2: EN DEL AV PINGST 2008.11 2 Välkommen att använda varumärket pingst! Att arbeta för en gemensam profil i syfte att förstärka sitt varumärke har blivit mer och mer självklart för näringslivet.

Läs mer

Grafiska riktlinjer för Sveriges Föreningar

Grafiska riktlinjer för Sveriges Föreningar Grafiska riktlinjer för Sveriges Föreningar Grafiska riktlinjer för Sveriges Föreningar Sveriges Föreningar arbetar för att skapa, stötta och utveckla lokala paraplyorganisationer för det lokala föreningslivet.

Läs mer

Grafi skprofi l. för. Kanal 7 Tjejkanalen

Grafi skprofi l. för. Kanal 7 Tjejkanalen Grafi skprofi l för Kanal 7 Tjejkanalen Kanal 7 Tjejkanalen Ska vara tydlig som avsändare i all produktion och det som förmedlas ska stämma överens med det som varumärket Kanal 7 Tjejkanalen står för.

Läs mer

Glimåkra folkhögskola

Glimåkra folkhögskola grafisk manual Glimåkra folkhögskola Den grafiska manualen är överenskomna regler inom Glimåkra folkhögskola som anger hur vi bör kommunicera internt och externt. Manualen anger råd och riktlinjer för

Läs mer

small phones for big people Grafisk manual Innehåll Förutsättningar small phones for big people En enhetlig grafisk profil 1 Logotyp

small phones for big people Grafisk manual Innehåll Förutsättningar small phones for big people En enhetlig grafisk profil 1 Logotyp Grafisk manual Innehåll Förutsättningar En enhetlig grafisk profil 1 Logotyp Cellulite s logotyp 2 Mini logga 3 Frizon 4 Storlek 5 Placering 5 Färger 2 Cellulite s färger 6 Typografi Cellulite s typografi

Läs mer

STOCKHOLMS FÄLTRITTKLUBB Grafisk Profil

STOCKHOLMS FÄLTRITTKLUBB Grafisk Profil STOCKHOLMS FÄLTRITTKLUBB Grafisk Profil Handbok Styrelsen/Jan Pallinder Grafisk Profil 2009-12-09 Sida 1 av 12 Innehållsförteckning 1. GRAFISK PROFIL... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Skölden... 3 1.2.1 Allmänt...

Läs mer

Grafisk Manual. Version 1.0 2011-06-01

Grafisk Manual. Version 1.0 2011-06-01 Grafisk Manual Version 1.0 2011-06-01 Inledning Identitet är viktigt. Omvärlden måste få klart för sig vilka vi är, vad vi gör och hur vi kan hjälpa våra kunder. Lika viktigt som det är för omvärlden,

Läs mer

kärnvärden & grafisk profil

kärnvärden & grafisk profil kärnvärden & grafisk profil 1 Studiefrämjandet ska vara en frigörande kraft för människors möjligheter i ett samhälle med respekt för naturens och kulturens mångfald. Studiefrämjandets vision antagen 2007

Läs mer

G R A F I S K M A N U A L

G R A F I S K M A N U A L GRAFISK MANUAL 2008 03 01 VARFÖR EN GRAFISK MANUAL? Viktigast för en verksamhet är männi skorna inom organi sa - tionen och vad de gemensamt kan erbjuda sina upp drags - givare. Men även den grafiska formgivningen

Läs mer

grafisk Profilmanual yeos

grafisk Profilmanual yeos grafisk Profilmanual yeos 2011-08-05 INNEHÅLL Introduktion 01 Logotyp 02 typsnitt 03 färgpalett 04 01 Introduktion Profilmanualen hjälper den som kommunicerar med YEOS som avsändare att upprätthålla önskvärd

Läs mer

Manual för Eda kommuns grafiska profil

Manual för Eda kommuns grafiska profil Manual för Eda kommuns grafiska profil Grafisk manual för Eda kommun (av Smalltown Media 2009-10-29) 2(8) Syfte Denna manuals syfte är att ge en enhetlig grafisk form åt all extern och intern kommunikation

Läs mer

Del 1. Grundstenarna i vår profil GRAFISK PROFILMANUAL VERSION 2015:1

Del 1. Grundstenarna i vår profil GRAFISK PROFILMANUAL VERSION 2015:1 Del 1 Grundstenarna i vår profil GRAFISK PROFILMANUAL VERSION 2015:1 INNEHÅLL INNEHÅLL Tillsammans bygger vi ett starkt varumärke 3-4 Grundelement 5 Logotyp 6-7 Färger 8 Typografi 9 Bild och formspråk

Läs mer

Grafisk profil AquaAgri

Grafisk profil AquaAgri Grafisk profil AquaAgri Innehåll 3 Varför behövs en grafisk profil? 4 Logotyp utan beskrivning 5 Logotyp med beskrivning 6 Användning av finansiärernas logotyper 7 Grundtext 8 Färger 9 Typsnitt 10 Grafiskt

Läs mer

Primär. Sekundär. färger 1.0

Primär. Sekundär. färger 1.0 grafisk manual 1.0 färger Primär Den orangea färgen är Apelsinblommans husfärg och är tagen från apelsinen för att skapa en tydlig återkoppling till företagets namn. Orange är en energifylld färg som

Läs mer

PM: THS grafiska profil. Regelverk

PM: THS grafiska profil. Regelverk PM: THS grafiska profil Regelverk Skapat av Helen Silvander 2008 Sid 2(9) Innehåll Innehåll... 2 1 Formalia... 3 1.1 Sammanfattning... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Omfattning... 3 1.4 Historik... 3 2 Bakgrund...

Läs mer

Varumärket Polykemi. En grafisk guide till en tydlig profil

Varumärket Polykemi. En grafisk guide till en tydlig profil Varumärket Polykemi En grafisk guide till en tydlig profil Logotype Logotypen är företagets varumärke och den viktigaste grafiska identifikationen bland de grafiska grundelementen. Logotypen består av

Läs mer

Grafisk manual. version 1.2

Grafisk manual. version 1.2 Grafisk manual version 1.2 Innehåll 1.0 Varför en grafisk manual? 1.1 När ska manualen användas? 1.2. Använda profilmaterial 1.3 Lämna synpunkter 2.0 Namnet och organisationen 2.1 Namnet 2.2 Presentationstext

Läs mer

FALUN BORLÄNGE GAGNEF LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER

FALUN BORLÄNGE GAGNEF LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER Grafisk manual Falun Borlänge-regionen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Logotyp 4 Färger 6 Typsnitt 7 Bilder och budskap 8 Ordval 9 Profilmaterial 10 Avslutningsvis 11 2 Falun Borlänge-regionen Falun Borlänge-regionen

Läs mer

förankrade i Sverige och den vardag som svenskarna upplever oavsett klass, bostadsort, ålder eller ursprung.

förankrade i Sverige och den vardag som svenskarna upplever oavsett klass, bostadsort, ålder eller ursprung. En guide till Alliansens utseende 2014 OM ALLIANSEN VÅR AMBITION Alliansen ska upplevas som: förankrade i Sverige och den vardag som svenskarna upplever oavsett klass, bostadsort, ålder eller ursprung.

Läs mer

Inledning. Inledning. Namn

Inledning. Inledning. Namn Grafisk manual Inledning I den här manualen presenteras de beståndsdelar som utgör Stockholms Skridskoseglarklubbs visuella identitet, samt regler och riktlinjer hur de skall användas. Reglerna och riktlinjerna

Läs mer