Utbildning i ett globalt perspektiv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildning i ett globalt perspektiv"

Transkript

1 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv Avsnittet är baserat på - World Education Report 2000 (UNESCO), - Facts and Figures 2000 (UIS) - EFA Monitoring Report 2002 (UIS) - EFA 2000 Assessment Statistical Document, (UIS 2000) - UIS statistical database - Human Development Report 2002 (UNDP) - Literacy in the information age (OECD 2000) - Att läsa (Linköpings universitet, april 1997, LiU-PEK-R203) - International Adult Literacy Survey. Invandrares läs-, skriv- och räkneförmåga på svenska (Linköpings universitet, januari 2001, EMIR rapport nr 4) - Education at a Glance 2001 (OECD 2001) - Teachers for Tomorrow s School. Analysis of the World Education Indicators (OECD 2001)

2 15 Världsomfattande prioriteringar inom utbildningsområdet Den här boken jämför utbildning i Sverige med utbildning i andra länder, mestadels länder inom eu och oecd. Sett ur ett världsperspektiv är de flesta länder som ingår i jämförelsen relativt lika, också när det gäller utbildningsområdet. Vi har därför valt att inkludera ett kapitel som ger en överblick över de viktiga utbildningsfrågorna i ett globalt perspektiv. De globala utbildningsfrågorna är delvis andra än de områden som är i fokus vid en jämförelse mellan länderna inom eu och oecd samlades representanter från 155 länder till konferensen för Education for All (efa) för att diskutera och planera den globala utvecklingen av utbildning och läs- och skrivkunnighet. Konferensen antog en förklaring som lyder Every person child, youth and adult shall be able to benefit from educational opportunities designed to meet their basic learning needs. Konferensen resulterade vidare i att man började betrakta basic education, d.v.s. grundutbildning på ett annorlunda vis. Innebörden och innehållet breddades till att ge mer vikt åt det tidiga lärandet i barnomsorg/förskola såväl som till vuxnas lärande. Begreppet livslångt lärande har blivit en ledstjärna; och med det en demokratisering av utbildning som innefattar utplånandet av analfabetism och åtagandet att alla barn skall få utbildning på primärskolenivå.

3 16 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv En kommitté bestående av fn-organisationerna undp, unesco, unfpa, unicef samt Världsbanken upprättades och arbetade under 90-talet tillsammans med andra organisationer och länder världen över för att upphöja utbildningsfrågor i allmänhet och övervaka utvecklingen mot målen som satts upp. Ett av de viktiga målen var att uppnå universell primärutbildning år , d.v.s. att få alla barn att gå i skolan, till nivån som motsvarar grundskolans år anordnades ett möte för att bedöma läget mitt i årtiondet. Man fann bland annat att det inte fanns tillräckligt med statistik från länderna för att kunna följa utvecklingen och en gigantisk, världsomspännande datainsamling sattes igång (efa 2000 assessment ). Resultaten av denna utvärdering presenterades under World Education Forum som hölls i Dakar, Senegal år Utbildningsministrar och representanter för i stort sett alla internationella organisationer som verkar för utbildning deltog, för att granska läget samt formulera nya åtgärder och mål. Man blev tvungen att revidera målsättningen om universell primärutbildning år Enligt det nya målet eftersträvar man att ge basutbildning av god kvalité till alla, år 2015 eller tidigare, med speciell tonvikt på flickors utbildning. Data som samlats in till detta forum visade, i sammandrag, att det nu finns fler barn som får tillgång till skolgång än någonsin förr men att det samtidigt finns fler barn utanför skolan; ca 116 miljoner i dagsläget. 97 procent av dessa barn bor i utvecklingsregioner och 60 procent är flickor. Medan vissa regioner, främst Latinamerika och Karibien och Östasien är på god väg att uppnå universell primärutbildning, halkar andra delar av världen efter. Antalet barn som inte finns i skolsystemet ökar speciellt i Afrika söder om Sahara. Utvecklingen inom barnomsorg och förskola har i allmänhet varit långsam runt om i världen och har till och med kollapsat i vissa länder i det forna Sovjetunionen. Regeringar spenderar fortfarande, alltför ofta, för lite resurser på primärutbildning och antalet elever per lärare överskrider 50 i ett stort antal länder. 1. Universal Primary Education (upe).

4 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv 17 Presentationen som här följer bygger mycket på data från efa-utvärderingen år Data belyser i allmänhet utvecklingen och trender mellan 1990 och 2000 (eller snarare 1998 eftersom det vid datainsamlingen inte gick att få mer aktuell data från länderna). Unesco Institute for Statistics (uis) fortsätter att följa upp världsläget och samlar in data för uppdateringar. När det finns uppdaterade data för regioner har dessa använts. Tyvärr är det ofta så att statistik avseende år 2000 finns för många länder inom en region men inte från tillräckligt många för att man skall kunna göra regionala sammanslagningar och beräkna medelvärden. Vid presentationen av data har vi följt de regionindelningar som vanligtvis används när man presenterar global utbildningsstatistik. En förteckning över regionernas sammansättning finns i Bilaga b. Följande avsnitt inkluderas för att inledningsvis ge en bredare utblick och informera om vilka ämnen som är viktiga på den globala dagordningen när det gäller utbildning. Avsnittet belyser några nyckelområden där det finns världsomfattande statistik det finns naturligtvis många fler viktiga områden som inte berörs här.

5 18 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv Barnomsorg och förskola Perioden av tidigt lärande borde få högsta prioritet och uppmärksamhet när regeringar fattar beslut om lagstiftning, policy, projekt och finansiering. Ändå, tragiskt nog för både barnen och länderna, är det just dessa år som erhåller minst UNICEF; State of the World s Children, 2001 Världskonferensen för Education for All 1990 betonade vikten av Early Childhood Care and Education (ecce) med motiveringen att lärandet börjar redan vid födseln. Utvecklingen av barnomsorg och förskola under de senaste decennierna har berott dels på insikten att det tidiga lärandet är viktigt för barnets fortsatta utveckling, dels på förändringar i sociala mönster framför allt på kvinnors förvärvsarbete utanför hemmet. Deltagande i organiserad barnomsorg och förskola har ökat betydligt i de flesta länder sedan 70-talet. Ändå är deltagandet mycket lågt på flera håll i världen; framför allt i Afrika söder om Sahara, Arabländer och Sydasien där det genomsnittliga deltagandet ligger runt procent av barnen i tillämpliga åldrar. Källa: unesco, World Education Report, 2000

6 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv 19 Utvecklingen de senaste tio åren har globalt sett varit begränsad; från att omfatta 99 miljoner barn (1990) till 104 miljoner (1998). Vissa länder har dock gjort stora framsteg, framför allt i Latinamerika och Karibien, medan deltagandet i andra regioner, speciellt i länder i Centralasien och Central- och Östeuropa, har sjunkit. Tillbakagången i många länder i Östeuropa och det forna Sovjetunionen under mitten av 90-talet beror till stor del på att barnomsorg/förskola tidigare organiserades och finansierades av företag för familjerna till de anställda. Detta system har påverkats negativt av de ekonomiska förändringarna och omstruktureringarna i regionen. Utvecklingen i regionen har också till viss del påverkats av minskande antal barn i förskoleålder. Antal barn registrerade i barnomsorg/ förskola 1990 respektive 1998 Antal i miljoner Ekonomiskt utvecklade regioner Regioner i utveckling Länder i övergång Totalt Källa: uis, Education For All 2000 Assesment Statistical Document, 2000.

7 20 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv Att jämföra regioner ger en mycket grov uppskattning av omfattningen av barnomsorg/förskola, eftersom denna varierar mycket mellan länderna. Skillnader mellan länderna inom en region syns tydligt av tabellen nedan, där median samt maximi- och minimi-värde redovisas. Deltagandet (mätt som gross enrolment ratio ger 1 ) i barnomsorg/förskola i Afrika söder om Sahara varierar alltså mellan ett totalt deltagande där alla barn i förskoleålder finns i förskola (ger 100 procent eller mer) som i Seychellerna, till en situation där nästan ingen finns i förskola (knappt 0,5 procent) som i Kongo. De flesta länder i regionen har mycket lågt deltagande, vilket syns av den låga medianen (3 procent). Källa: uis, Education For All 2000 Assesment Statistical Document, Gross enrolment ratio för barnomsorg och förskola beräknas som det totala antalet barn registrerade, delat med befolkningen i den specifika åldersgrupp som barnomsorgen/förskolan formellt omfattar. Den relevanta åldersgruppen har bestämts specifikt av varje land. Situationer kan förekomma där barn utanför den formella åldersgruppen deltar i barnomsorg/ förskola, vilket resulterar i att måttet kan överskrida 100 procent.

8 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv 21 Primärutbildning; barn i och utanför skolan Deltagande i primärskolan Det totala antalet elever i primärskolan, vilket motsvarar de första sex åren av grundskolan, uppgick till 681 miljoner Sedan 1990 har antalet barn i primärskolan ökat med ca 10 miljoner varje år. Majoriteten av alla skolbarn (86 procent) finns i utvecklingsregioner. Diagrammet visar att de flesta finns samlade i tre regioner; den största andelen (32 procent) finns i Östasien och Stillahavsregionen. Andelen skolbarn i regioner som klassas som ekonomiskt utvecklade är bara ca 10 procent. Den positiva trenden under de senaste decennierna när det gäller deltagandet på global nivå beror främst på en förbättring av läget i utvecklingsländerna. Länder i de ekonomiskt utvecklade regionerna hade redan sedan tidigare lyckats uppnå fullt deltagande i primärutbildningen. I Latinamerika och Karibien har lägre födelsetal bidragit till utvecklingen mot ett större deltagande i primärskolan. I övriga utvecklingsregioner var läget inte detsamma; befolkningsökningen fortsätter att försvåra ansträngningarna att bereda skolgång för alla. I vissa länder, framför allt i Centralasien och i Central- och Östeuropa, har antalet barn i skolan reducerats till följd av att befolkningen i skolåldern har minskat. Källa: uis, Education For All 2000 Assesment Statistical Document, 2000.

9 22 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv Net enrolment ratio (ner 1 ) visar proportionen barn i officiell skolålder som finns i skolan (och om man tar resterande andel; utanför skolan). Målet för universell primärutbildning innebär att alla barn skall gå i skolan och att måttet ner därmed skall uppnå 100 procent. Östasien och Stillahavsregionen samt Latinamerika och Karibien är nära att uppnå ett fullt deltagande i primärskolan. Eftersom en stor andel av skolbarnen i världen finns i dessa regioner, så har den positiva utvecklingen påverkat den globala trenden mot ett större deltagande i primärskolan. Å andra sidan finns det regioner där deltagandet fortfarande är relativt lågt, trots att det gjorts framsteg under det gångna decenniet. I Afrika söder om Sahara t.ex. så ökade ner från 54 procent 1990 till 60 procent 1998 för att sedan gå tillbaka till 57 procent Åtminstone 20 länder i världen kommer troligen inte att nå universell primärutbildning inom en överskådlig framtid många av dessa finns i Afrika söder om Sahara. fn:s generalförsamling har antagit universell primärutbildning år 2015 som ett av åtta mål för utveckling och för att utplåna fattigdom (s.k. millenium development goals ). I 2002 års upplaga av Human Development Report gör man en bedömning av hur troligt det är att länder kommer att uppnå de olika målen år 2015 och klassificerar varje mål som: uppnått; på god väg; fördröjt; långt efter; eller försämring av läget. Källa: uis statistiska databas. 1. Net enrolment ratio beräknas som antalet barn som finns registrerade i skolan och som är i officiell skolålder (för den aktuella utbildningsnivån), delat med befolkningen i samma åldersgrupp.

10 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv 23 När det gäller utbildningsmålet finner man att många länder har goda utsikter för att uppnå universell primärutbildning. Samtidigt har de flesta länder som inte är på god väg att uppnå målet en mycket lång väg kvar eller till och med ett sjunkande deltagande. Ett mycket stort antal länder (93 länder som motsvarar 39 procent av världens befolkning) saknar data för att kunna göra en bedömning av läget. Barn utanför skolan Proportionen barn i officiell skolålder som inte finns i skolan visar mycket tydligt på ett stort problem för många av världens länder. Globalt sett sjönk antalet barn som inte går i skolan från 127 miljoner 1990 till 113 miljoner 1998 (drygt 116 miljoner 1999/2000). Antalet är ändå mycket högt och betyder grovt räknat att ett av fem barn i officiell skolålder (primärskolan) inte går i skolan. Nästan alla dessa barn bor i utvecklingsregioner och ungefär 60 procent av dem är flickor. Källa: uis statistiska databas.

11 24 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv Källa: uis statistiska databas. Om man studerar utvecklingen under 90-talet visar det sig att antalet barn utanför skolan minskar i alla världens regioner utom Afrika söder om Sahara och Arabländer och Nordafrika. Afrika söder om Sahara är den region som störst andel barn utanför skolan (40 procent). Det finns naturligtvis stora variationer inom regionen, vilket åskådliggörs genom diagrammet som visar proportionen barn i och utanför skolan per land. Somliga länder har ett totalt deltagande i primärskolan medan andra länder har en mycket begränsad andel barn i skolan. I allmänhet finns bara begränsad information om gruppen barn/unga som är utan tillgång till utbildning. Barnets kön och hushållets välstånd är de viktigaste faktorerna när det gäller deltagande. Utbildningsnivån hos barnets mor är också viktigt. Möjliga anledningar till att barn inte går i skolan är många. Det kan bero på för höga skolavgifter, för dyra skoluniformer, långa avstånd till skolan, att undervisningen sker på ett språk som barnet inte behärskar, att läroplanen betraktas som irrelevant, att barnet måste jobba eller hjälpa till hemma, att flickor antastas på väg till eller i skolan. Både länder och organisationer försöker identifiera och kartlägga vilka hinder som föreligger för att kunna tackla det stora problemet med barn utanför skolan.

12 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv 25 Kvalitén på undervisningen Allt fler barn får tillgång till skola globalt sett. Parallellt med denna positiva utveckling finns det problem i många länder när det gäller kvalitén på undervisningen och effektiviteten hos undervisningssystemen. Vissa länder med högt deltagande kan inte behålla eleverna genom skolgången eller har en stor andel elever som går om årskurser. Så kallad drop-out förekommer praktiskt taget inte i industrialiserade länder, där skolplikt och obligatorisk skola finns fastställd i lag. I regioner i utveckling däremot är begreppet obligatorisk ibland mer ett mål än en realitet. Det finns många länder där en hög andel repetition av årskurser och tidig drop-out indikerar att skolsystemet inte är effektivt i användandet av sina resurser samt att barn lämnar skolan utan adekvata kunskaper. Andelen elever som repeterar en eller flera årskurser överstiger 10 procent i hälften av de länder som det finns data för. En färsk rapport från Afrika söder om Sahara 1 visar att i genomsnitt 17 procent av eleverna i primärskolan går om en årskurs. Andelen elever som lämnar skolan innan de kommer till årskurs 5 är i somliga länder över 40 procent (Kambodja, Colombia, Comorerna, Indien, Laos, Madagaskar, Pakistan och Togo av de länder det finns data för). Detta visar att drop-out före årskurs 5 är en trängande fråga i många utvecklingsländer. Anledningen till att man brukar inrikta sig på hur många som uppnått just årskurs 5 är att fem års primärskola definierats som ett minimikrav för att en person skall bli varaktigt läs- och skrivkunnig. 1. Education Statistics 2001 Regional Report on sub-saharan Africa, uis, 2002

13 26 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv Skillnader mellan flickor och pojkar i primärskolan Andelen flickor i officiell skolålder som finns i skolan ( net enrolment ratio ) är betydligt lägre än andelen pojkar i regionerna Syd- och Västasien och Arabländer och Nordafrika samt något lägre i Afrika söder om Sahara och Central- och Östeuropa. När man tittar Andel barn i officiell skolålder som deltar i primärskolan 1999 Andel i procent av befolkningen i åldersgruppen som primärskolan omfattar (NER) Flickor Pojkar Totalt Ekonomiskt utvecklade regioner Regioner i utveckling Länder i övergång Afrika söder om Sahara Latinamerika och Karibien Centralasien Östasien och Stillahavsregionen Syd- och Västasien Arabländer och Nordafrika Central- och Östeuropa Källa: uis statistiska databas. närmare på speciella länder visas att deltagandet i primärskolan uppgår till två tredjedelar eller mindre för flickor än för pojkar i Etiopien, Guinea, Guinea Bissau, Niger, Centralafrikanska republiken, Yemen och Pakistan. Å andra sidan är deltagande i primärskolan betydligt högre för flickor än för pojkar i vissa länder i Central- och Östasien och i Latinamerika och Karibien. Flickor som går i skolan tenderar att stanna kvar i skolsystemet i högre utsträckning än pojkar. Detta visas bl.a. av att andelen elever som uppnår årskurs 5 i allmänhet är högre bland flickor än bland pojkar.

14 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv 27 HIV/AIDS och utbildning Tjugo år efter att sjukdomen blev känd, står det klart att världen står inför en av de mest förödande epidemier någonsin. År 2000 hade runt 22 miljoner människor dött till följd av aids, 13 miljoner barn hade förlorat sin mor eller båda föräldrarna och mer än 40 miljoner människor var smittade med hiv-viruset. 90 procent av de smittade levde i utvecklingsländer, varav 75 procent i Afrika söder om Sahara 1. hiv/aids slår hårt mot utbildningssektorn. En av de mest synliga effekterna är tillbakagången i skoldeltagandet. Detta kan vara till följd av att barn måste stanna hemma och ta hand om föräldrar och anhöriga, att drabbade hushåll inte har råd med skolavgifter och slutligen att barnen själva är smittade och sjuka. Det pågår många undersökningar runt om i världen om effekterna av hiv/aids, inklusive försök att mäta effekterna på utbildningsväsendet med statistik. Undersökningar från Centralafrikanska Republiken och Swaziland visar att deltagandet i utbildning har sjunkit med mellan procent till följd av aids och att barn blivit föräldralösa. En studie från Zimbabwe visar att 19 procent av de manliga och 29 procent av de kvinnliga lärarna i en provins var hiv-smittade. Sjukdom och död bland lärare är speciellt förödande på landsbygden där skolan ofta är helt beroende av en eller två lärare. Att ersätta lärare är inte lätt och dessutom kostsamt. I Swaziland uppskattar man att man måste utbilda 7000 lärare fler under de kommande 17 åren, än vad man skulle gjort om lärarna inte dog i aids. HIV/AIDS har på ett grundläggande sätt förändrat den omgivning som utbildningssektorn verkar inom. Vid nuvarande nivå på andelen smittade och sjuka förlorar vi en tredjedel eller mer av investeringarna i utbildning, till följd av sjukdom och för tidig död bland elever under eller efter skolgången. Tusentals elever ser sina möjligheter underminerade genom effekter av HIV/AIDS på hushållen. Som landets största arbetsgivare har utbildningssektorn en stor samhällelig roll när det gäller att reducera följderna av HIV/AIDS bland lärarna, med spin-off-effekter för deras många anhöriga och elever. Impacts of HIV/AIDS on Education in Zimbabwe, Ministry of Education, Science and Culture, UNDP, Human Development Report 2002.

15 28 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv Analfabetism En person bedöms som läs- och skrivkunnig om denne kan både läsa och skriva ett kort enkelt påstående som rör det vardagliga livet, samt förstå innebörden av detta. UNESCO Analfabetism är fortfarande ett mycket stort problem i många av världens länder. Grovt räknat är en av fem bland världens vuxna befolkning analfabet. Globalisering och utveckling inom informations- och kommunikationsteknologi innebär nya utmaningar för många men kan samtidigt utgöra en risk för växande globala orättvisor och utslagning. Hur kan man främja en interkulturell dialog inom växande informationssamhällen när så stor andel av världens befolkning är utan de fundamentala läs- och skrivkunskaperna? Frågorna är många och svåra. Synen på själva definitionen av begreppet analfabetism ändras med en föränderlig värld man börjar frångå den snäva avgränsningen att kunna läsa och skriva, till att innefatta räknekunskaper samt att kunna använda kunskaper vid problemlösning. Styrda av behovet att samla in jämförbara data från hela världen har man dock inom Education For All hittills hållit kvar den snävare Källa: uis statistiska databas.

16 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv 29 definitionen. Metodproblem vid undersökningar världen över, kombinerat med brister i kvalité och tillgänglighet i data samt svårigheten att göra internationella jämförelser, resulterar i att vi bara har grova uppskattningar om analfabetism i olika regioner. Den tillgängliga statistiken ger dock en tillräckligt klar bild av omfattningen av problemet i världen. Ungefär 20 procent av världens vuxna befolkning (15 år och äldre) är analfabeter idag. Majoriteten är kvinnor; kvinnor utgör två tredjedelar av alla icke läs- och skrivkunniga. Skillnaden mellan världens regioner är stor. Störst andel analfabeter bland befolkningen finns i Afrika söder om Sahara och i Arabländer och Nordafrika (ca 40 procent) och i Syd- och Västasien (ca 45 procent). Om man ser till det totala antalet icke läs- och skrivkunniga i världen, finns ungefär tre fjärdedelar samlade i nio länder, som vart och ett har över tio miljoner analfabeter. Uppskattat antal och andel vuxna analfabeter som är 15 år eller äldre 2000 Länder som år 1970 hade mer än 10 miljoner vuxna analfabeter Antal vuxna analfabeter Andel vuxna analfabeter Andel av totala antalet analfabeter i världen Antal i miljoner Andel i procent Andel i procent Totalt Kvinnor Totalt Kvinnor Män Kina Indien Indonesien Pakistan Bangladesh Nigeria Brasilien Egypten Etiopien Totalt Världen Källa: unesco, World Education Report, 2000.

17 30 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv När det gäller utvecklingen under de senaste åren så visar nya uppgifter från unesco Institute for Statistics (uis) att andelen analfabeter i världen minskar; från 22,4 procent (1995) till 20,3 procent (2000). Enligt prognoser från samma institut kommer andelen att ytterligare minska, till ca 16,5 procent Det är framför allt kvinnorna som vinner terräng när det gäller skriv- och läskunnighet. uis visar att analfabetismen bland kvinnorna minskade från 28,5 procent (1995) till 25,8 procent (2000). Mönstret är detsamma i alla världens regioner men trenden var tydligast i Afrika. Där sjönk analfabetismen bland kvinnorna från ca 56 procent (1995) till 49 procent (2000) vilket innebär att majoriteten kvinnor i denna världsdel nu för första gången är läs- och skrivkunniga! Källa: unesco, World Education Report, Trots att de senaste siffrorna visar en positiv utveckling mot en alltmer läs- och skrivkunnig befolkning, så är utvecklingen mycket långsam. Enligt prognoser kommer 58 länder inte att nå målet (som sattes vid World Education Forum i Dakar, 2000) på en halvering av analfabetismen till år I 27 länder förväntas det totala antalet analfabeter till och med att öka fram till år Bland befolkningen som klassificeras som läs- och skrivkunnig, är det många som bara har förvärvat mycket elementära kunskaper. Många har kort skolgång bakom sig, kanske med undervisningen av dålig kvalité. Det är därför svårt att veta hur stor andel av världens vuxna som

18 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv kan klassificeras som funktionellt läs- och skrivkunniga ( functionally litterate ) i sina respektive samhällen. oecd har genomfört en studie bland medlemsländerna (International Adult Literacy Survey ials) som visar att upp till 20 procent bland de vuxna i vissa länder kan betraktas som functionally illiterate. Andelen i andra delar av världen kan vara avsevärt högre. International Adult Literacy Survey IALS Ett flertal internationella undersökningar har gjorts genom åren av skolelevers kunskaper och färdigheter i olika ämnen. Ovanligt är att sådana undersökningar görs bland vuxna. En uppmärksammad studie av vuxnas läsförmåga gjordes dock under åren i ett antal länder varav de flesta var (eller senare blivit) medlemmar av samarbetsorganisationen oecd. Undersökningen, the International Adult Literacy Survey (ials), anges som den första internationella studien i stor skala av vuxnas läsförmåga. Den genomfördes i drygt 20 länder i tre cykler under i huvudsak åren 1994, 1996 och Olika länder eller regioner deltog då vid varje tillfälle. Sverige, som ingick i den första gruppen av länder, genomförde undersökningen 1994/95. Undersökningen gjordes i ett urval av åringar i varje land. Sverige och ett antal andra länder valde att inte använda sig av någon övre åldersgräns. Varje intervjuperson ombads fylla i ett formulär med bakgrundsdata om sig själv. Det innehöll frågor om familjebakgrund, utbildning, arbetskraftsstatus, läsvanor på arbetet och hemma, ev. deltagande i vuxenutbildning m.m Testet av läsförmågan skedde i samband med en intervju på ca en halvtimme. Det inleddes med frågor kring ett relativt enkelt material. Den som klarade minst två av sex frågor kring detta fick gå över till ett svårare material utifrån vilket huvudtestet gjordes. Uppgifterna som intervjupersonerna ställdes inför skulle ge svar angående deras förmåga att läsa löpande text ( prose literacy ), att tolka och använda diagram, kartor, blanketter etc. 31 Även i Sverige, det land som uppnådde det högsta totala resultatet inom IALS, fann man att nästan en av tio vuxna hade allvarliga brister när det gällde läs- och skrivkunnighet i vardagslivet. UIS, 2002, kommenterar resultaten från IALS

19 32 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv ( document literacy ) samt att genomföra beräkningar utifrån underlag i texter och dokument ( quantitative literacy ). I redovisningar av testresultaten brukar beteckningarna löpande text-skalan, dokumentskalan och beräkningsskalan användas. Resultat I oecd-rapporten Literacy in the Information Age, utgiven år 2000, redovisas resultat av ials-undersökningen i de flesta fall för 20 länder. Antalet redovisade värden är dock oftast något större p.g.a. att de tre undersökningarna i Schweiz (bland den tysk-, fransk- respektive italiensktalande befolkningen) för det mesta inte vägts samman utan redovisats var för sig. I Kanada genomfördes undersökningen på antingen engelska eller franska beroende på vad den enskilde intervjupersonen valde. Resultaten för de två befolkningsgrupperna i Kanada redovisas dock oftast sammanvägda. Värdena för Belgien avser den flamländska befolkningen. Resultaten för varje individ i undersökningen inordnades på en skala utifrån vilken de sedan grupperades i följande fyra nivåer av läsförmåga: Nivå 1: Mycket dålig förmåga att tillgodogöra sig information. Nivå 2: Klarar endast enkla, välstrukturerade uppgifter. Nivå 3: Lämplig lägsta nivå för att klara kraven i dagens samhälle. Nivå 4/5: Mycket god förmåga att bearbeta information. Ett enkelt sammanfattande mått på hur god läsförmågan är i ett land kan man få genom att räkna fram hur stor andel av åringarna som uppnådde nivå 3 5 i testet, d.v.s. medelgod eller mycket god förmåga att tillgodogöra sig material av olika slag. För Sveriges del låg denna andel på ca 75 procent enligt alla tre skalorna.

20 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv 33 Det var det högsta värdet för alla de 22 länder/regioner som redovisas. Övriga nordiska länder hade i de flesta fall nästan lika höga värden, dock med mycket större tyngdpunkt än Sverige på nivå 3. Sverige hade den högsta andelen på nivå 4/5 på alla tre skalorna av alla redovisade länder. Ca 35 procent av de undersökta svenskarna uppnådde nivå 4/5 vad gällde såväl läsning av löpande text som tolkning av dokument och kalkylering. De lägsta resultaten vad gäller nivåerna av läsförmåga uppmättes i Polen, Portugal och Chile. Där uppnådde endast runt 20 procent nivå 3 5. Även om Sveriges värden således var mycket goda visar resultaten ändå på vissa brister också i vårt land. Den andel av svenskarna som inte uppnådde den nivå som dagens samhälle anses kräva var ca 25 procent. Det var visserligen lägre än i andra länder men ändå ganska högt. En faktor som spelar in är att testet gjordes på landets officiella språk. Det innebär att invandrargrupper i allmänhet hade svårare att klara testet, särskilt naturligtvis de med kort vistelsetid i landet. Data för elva länder visar att resultaten för invandrarna genomgående är lägre än för den infödda befolkningen. I Sverige och Norge uppnådde dock hela procent av invandrarna nivå 3 5. Andelen invandrare i samhället utgör naturligtvis inte någon huvudförklaring till att vissa länder uppvisar låga värden vad gäller läsförmågan. Den allmänna utbildningsnivån i ett land har givetvis större betydelse för hur god läsförmågan är. Även landets ekonomiska standard spelar in liksom så konkreta förhållanden som tillgången på tidningar och böcker. ials-undersökningen mätte också läsförmågan hos individer med olika utbildningsnivå. Resultaten redovisades på tre kategorier: eftergymnasialt utbildade, gymnasieutbildade och personer som inte uppnått gymnasienivå. Av denna redovisning framgår föga överraskande att medelvärdena för de eftergymnasialt utbildade genomgående var högre än för de två andra

21 34 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv grupperna. De gymnasieutbildade hade i sin tur högre värden än de som inte uppnått den utbildningsnivån. Även redovisat på detta sätt var Sveriges värden höga. Vad gäller läsning av löpande text och tolkning av dokument hade de eftergymnasialt utbildade svenskarna de högsta värdena. Beträffande förmågan att göra beräkningar fick tjeckerna de högsta värden och svenskarna de näst högsta. Också för de två lägre utbildningsnivåerna uppvisade svenskarna mycket höga testvärden. ials-materialet visar också ett relativt vanligt mönster att yngre i genomsnitt har högre läsförmåga än äldre. Detta gäller löpande text-skalan och dokumentskalan men inte beräkningsskalan. Resultaten avser i det fallet personer med minst gymnasieutbildning. Källa: oecd och Statistics Canada, Literacy in the Information Age. Final report of the International Adult Literacy Survey, Nivåindelningen framgår på sida 32. Den del av varje stapel som ligger till höger om noll-linjen visar hur stor andel av befolkningen i respektive land som har medelgod eller mycket god läsförmåga.

22 Kapitel 1 Utbildning i ett globalt perspektiv Nivåindelningen framgår på sida 32. Den del av varje stapel som ligger till höger om noll-linjen visar hur stor andel av befolkningen i respektive land som har medelgod eller mycket god läsförmåga.

Manus Världskoll-presentation. Svenska FN-förbundet. Uppdaterad 2014-02-04. Bild 1

Manus Världskoll-presentation. Svenska FN-förbundet. Uppdaterad 2014-02-04. Bild 1 Manus Världskoll-presentation Svenska FN-förbundet Uppdaterad 2014-02-04 Bild 1 65 %, en klar majoritet, av alla svenskar tror att mindre än hälften av världens befolkning har tillgång till rent vatten.

Läs mer

Högskolenivå. Kapitel 5

Högskolenivå. Kapitel 5 Kapitel 5 Högskolenivå Avsnittet är baserat på olika årgångar av Education at a glance (OECD) och Key Data on Education in Europe (EU). Bakgrundstabeller finns i Bilaga A: Tabell 5.1 5.3. Många faktorer

Läs mer

Kapitel 7. Utbildningsnivå. Avsnittet är baserat på olika upplagor av Education at a glance.

Kapitel 7. Utbildningsnivå. Avsnittet är baserat på olika upplagor av Education at a glance. Kapitel 7 Utbildningsnivå Avsnittet är baserat på olika upplagor av Education at a glance. Utbildning har stor betydelse för såväl individen som samhället. Det är väl känt att en god utbildning ger den

Läs mer

Utbildning i ett globalt perspektiv

Utbildning i ett globalt perspektiv Utbildning i ett globalt perspektiv 1 1. Utbildning i ett globalt perspektiv Internationella utvecklingsmål prioriterar utbildning Källor och tabellhänvisningar för detta avsnitt, se sist i kapitlet. FN

Läs mer

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD-indikatorer. Summary in Swedish. Sammanfattning på svenska

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD-indikatorer. Summary in Swedish. Sammanfattning på svenska Education at a Glance 2010: OECD Indicators Summary in Swedish Education at a Glance 2010: OECD-indikatorer Sammanfattning på svenska I OECD-länderna eftersträvar regeringarna en politik för en effektivare

Läs mer

ARBETSKRAFTENS UTBILDNING ÅR 2000 OCH 2020

ARBETSKRAFTENS UTBILDNING ÅR 2000 OCH 2020 57 ÅR 2000 OCH Arbetskraftens utbildningsnivå har stigit under en följd av år. År 2000 utgjorde andelen i arbetskraften med folk- och grundskoleutbildning 19 procent, med gymnasial utbildning 51 procent

Läs mer

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER Inledning Här följer en översikt över slutsatser och rekommendationer av den analys om tidiga insatser för barn i behov av stöd

Läs mer

Förskolan framgångsfaktor enligt OECD

Förskolan framgångsfaktor enligt OECD Förskolan framgångsfaktor enligt OECD ger bättre Pisa-resultat i matematik och läsning Rapport från Lärarförbundet 2014-05-15 Att satsa på förskolan är smart politik Elever som har gått i förskolan har

Läs mer

Befolkningsförändringar bland barn 2001

Befolkningsförändringar bland barn 2001 23 Befolkningsförändringar bland barn 21 Stor variation i antalet födda Antalet födda har ökat år från år sedan 1999 då antalet var som lägst sedan toppåret 199. År 21 föddes 91 466 barn, 44 238 flickor

Läs mer

Behöriga förskollärare och lärare i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15

Behöriga förskollärare och lärare i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15 1 (7) Behöriga förskollärare och lärare i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15 Sedan den 1 juli 2015 måste lärare och förskollärare ha legitimation för att självständigt få sätta betyg och för att

Läs mer

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk?

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? En undersökning om attityder till sjukskrivning bland 2.000 anställda och arbetsgivare inom privat och offentlig sektor Arne Modig Kristina Boberg T22785

Läs mer

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola 2014-01-08 Tre förslag för stärkt grundskola Regeringen stärker grundskolan: Tioårig grundskola, förlängd skolplikt och obligatorisk sommarskola En skola som rustar barn och unga med kunskaper ger alla

Läs mer

Arbetslöshet bland unga

Arbetslöshet bland unga Fördjupning i Konjunkturläget juni 212(Konjunkturinstitutet) Konjunkturläget juni 212 97 FÖRDJUPNING Arbetslöshet bland unga Diagram 167 Arbetslöshet 3 3 Fördjupningen beskriver situationen för unga på

Läs mer

1. Vad är ett språk? 1. Vad är ett språk? 2. Språkets struktur och delar. 2. Språkets struktur och delar 2012-01-19

1. Vad är ett språk? 1. Vad är ett språk? 2. Språkets struktur och delar. 2. Språkets struktur och delar 2012-01-19 Språket i skolan och samhället Ulf Fredriksson Stockholms universitetet, Avdelningen för internationell pedagogik / institutionen för pedagogik och didaktik vt 2012 Språket i skolan och samhället 1) Vad

Läs mer

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Invandrarföretagare i Sverige och Europa Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Sammanfattning 1 Sammanfattning I denna rapport har möjligheter och hinder för företagandet i Sverige jämförts med motsvarande

Läs mer

1 Regeringens proposition 1996:97:61 s.31, 33, 34 2 FN:s standardregler om delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning

1 Regeringens proposition 1996:97:61 s.31, 33, 34 2 FN:s standardregler om delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning Liberaliseringen av den svenska telekommunikationsmarknaden har bidragit till att öka konkurrensen inom branschen. Den ökade konkurrensen har i sin tur inneburit betydande prissänkningar på många teletjänster.

Läs mer

UTVECKLING GÄVLEBORG

UTVECKLING GÄVLEBORG UTVECKLING GÄVLEBORG STATISTIKRAPPORT APRIL JUNI 2016 BEFOLKNING ARBETSMARKNAD KOMPETENS NÄRINGSLIV En rapport över områdena befolkning, arbetsmarknad, kompetens, näringsliv och konjunktur i länet just

Läs mer

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 2013:2 Jobbhälsobarometern Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 De anställdas syn

Läs mer

1. Grundskolelever efter undervisningstyp, kön och stadium 2008

1. Grundskolelever efter undervisningstyp, kön och stadium 2008 Gerd Lindqvist/Kenth Häggblom Tel 018-25497 Utbildning 2008:3 09102008 Grundskolan hösten 2008 Antalet grundskolelever är drygt 2900 Antalet elever i de åländska grundskolorna höstterminen 2008 uppgår

Läs mer

Antalet unga studenter i Sverige och i andra länder

Antalet unga studenter i Sverige och i andra länder Antalet unga studenter i Sverige och i andra länder Inledning En kvantitativ jämförelse. (Lars Brandell 2005-12-18, rättad 2005-12-29) I anslutning till de senaste månadernas diskussion om det lämpliga

Läs mer

Betygsstatistik för årskurs 9 Läsåret 2014/15. Sammanfattning av betygsresultat för elever i årskurs 9 läsåret 2014/15.

Betygsstatistik för årskurs 9 Läsåret 2014/15. Sammanfattning av betygsresultat för elever i årskurs 9 läsåret 2014/15. Betygsstatistik för årskurs 9 Läsåret 2014/15 Sammanfattning av betygsresultat för elever i årskurs 9 läsåret 2014/15. Upplands Väsby kommun Utbildningskontoret Gunnar Högberg 2015-10-12 Betygsstatistik

Läs mer

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2014

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2014 Historia Årskurs 9 Vårterminen 2014 1 Inledning Utgångspunkten för de nationella proven i historia är kursplanen i historia. Denna har det övergripande målet att utveckla elevers historiemedvetande genom

Läs mer

Sverige tappar direktinvesteringar. Jonas Frycklund April, 2004

Sverige tappar direktinvesteringar. Jonas Frycklund April, 2004 Sverige tappar direktinvesteringar Jonas Frycklund April, 2004 1 Innehåll Sverige som spetsnation... 2 FN:s direktinvesteringsliga... 3 PROGNOS FÖR DIREKTINVESTERINGSLIGAN... 4 STÄMMER ÄVEN PÅ LÅNG SIKT...

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen Stockholms läns mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen Stockholms läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen s läns mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania

Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania Tanzania har ratificerat FN:s konvention om avskaffandet av all slags diskriminering av kvinnor och officiellt förklarar sig landet

Läs mer

Lärarstatistik som fakta och debattunderlag

Lärarstatistik som fakta och debattunderlag SKOLVERKET PM Uppföljning/Utvärdering Gunnar Enequist Lärarstatistik som fakta och debattunderlag I höst ska Skolverket och SCB göra en prognos för behov av och tillgång på lärare i gymnasieskolan och

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

Utrikes födda i Linköping

Utrikes födda i Linköping Linköpings Kommun Statistik & Utredningar Statistikinfo Utrikes födda i Linköpings kommun 2006:09 Antalet utrikes födda i Linköpings kommun har kontinuerligt ökat och uppgick år 2005 till 10,2 procent

Läs mer

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23.

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23. Beslut ' Göteborgs kommun goteborg@goteborg.se Beslut för förskola efter tillsyn i Göteborgs kommun Beskt 2 (15) Tillsyn av s, c) fwmen f vskoia i Götete[rgs kommun har genomfört tillsyn av Göteborgs kommun

Läs mer

ATT NÅ FRAMGÅNG GENOM SPRÅKET

ATT NÅ FRAMGÅNG GENOM SPRÅKET 1 (10) ATT NÅ FRAMGÅNG GENOM SPRÅKET Detta informationsmaterial är skapat i syfte att sprida en likvärdig information i Jämtlands län om vad det innebär att lära sig ett andraspråk. Men också ge information

Läs mer

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark Brasilien Idag lever 1.4 miljarder människor i fattigdom, och 925 miljoner är undernärda. Med djup beklagan anser Brasilien att något borde göras för att rädda den svältande befolkningen världen över.

Läs mer

Ekologisk hållbarhet och klimat

Ekologisk hållbarhet och klimat Ekologisk hållbarhet och klimat Foto: UN Photo/Eskinder Debebe Läget (2015) Trenden Mängden koldioxid i atmosfären, en av orsakerna till växthuseffekten, är högre idag än på mycket länge, sannolikt på

Läs mer

Medelpensioneringsålder

Medelpensioneringsålder Social Insurance Report Medelpensioneringsålder ISSN 1654-8574 Utgivare Upplysningar Hemsida: Försäkringskassan Försäkringsutveckling Hans Karlsson 08-786 95 52 hans.karalsson@forsakringskassan.se www.forsakringskassan.se

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 215-1-14 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård 54-54 8 15 marie.landegard@karlstad.se Utbildning och kunskap Tematisk månadsrapport

Läs mer

Motion, utbildningsutskottet

Motion, utbildningsutskottet Motion, utbildningsutskottet Enligt PISA undersökningen 2012 har Sveriges 15-åriga elever bristfälliga kunskaper i de tre kärnämnena matematik, naturkunskap och läsförståelse. Detta är ett väldigt stort

Läs mer

PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 2014-2038 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG

PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 2014-2038 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG PROGNOS FÖR NYPRODUCERADE LÄGENHETER PÅ ÅRSTAFÄLTET 214-238 BEFOLKNING OCH KOMMUNAL BARNOMSORG Stockholms Stads Utrednings- och Statistikkontor AB Karin Fägerlind 8-58 35 34 karin.fagerlind@usk.stockholm.se

Läs mer

Ekologiskt fotavtryck

Ekologiskt fotavtryck -, Ekologiskt fotavtryck Jordens människor använder mer natur än någonsin tidigare. Man kan beskriva det som att vårt sätt att leva lämnar olika stora avtryck i naturen. För att få ett ungefärligt mått

Läs mer

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv För att kunna ha tillräckligt med kunskap för att använda denna metod förutsätter det att man bekantat sig med text- och videomaterialen i kapitel 6 i studiepaketet FN:s konvention om barnets rättigheter

Läs mer

Folkbiblioteken i. Uppsala län 2013. regionala förutsättningar för kunskapssamhället

Folkbiblioteken i. Uppsala län 2013. regionala förutsättningar för kunskapssamhället Folkbiblioteken i län 2013 regionala förutsättningar för kunskapssamhället Förord Svensk biblioteksförening har sina medlemmars uppdrag att synliggöra bibliotekens verksamhet och därigenom öka förståelsen

Läs mer

Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?"

Tal vid seminarium Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga? SPEECH/07/501 Margot Wallström Vice-President of the European Commission Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?" Arrangerat av Ekonomiska och sociala

Läs mer

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser Dnr: 2008-311-76 Statliga pensioner trender och tendenser Framtida pensionsavgångar 2008-2017 Innehållsförteckning Förord 2 Sammanfattning av trender & tendenser 3 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen

Läs mer

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna?

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? ationer med ch våld. Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? FÖRORD Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EG-FÖRSAMLINGEN Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 18.2.2005 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om framstegen med att uppnå allmän grundskoleutbildning och jämställdhet

Läs mer

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Gamla mönster och nya utmaningar Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Trots ett pågående arbete med jämställdhet under många decennier präglas arbetsmarknaden

Läs mer

2014-09-16 KARTLÄGGNING AV MATEMATIKLÄRARES UTBILDNINGSBAKGRUND

2014-09-16 KARTLÄGGNING AV MATEMATIKLÄRARES UTBILDNINGSBAKGRUND 2014-09-16 KARTLÄGGNING AV MATEMATIKLÄRARES UTBILDNINGSBAKGRUND GENOMFÖRD VÅREN 2014 INOM RAMEN FÖR SKL MATEMATIK PISA 2015 2 (15) Innehållsförteckning Försättsblad sid 1 Innehållsförteckning sid 2 Sammanfattning

Läs mer

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind Barnfattigdom Ett arbete av Hind 8m3 2016 BARNFATTIGDOM Jag valde att arbeta med ämnet barnfattigdom för att jag ville lära mig mer om det. Ämnet är stort och det är viktigt. Det känns som om vi inte bryr

Läs mer

Max18skolan årskurs 7-9. Utbildning

Max18skolan årskurs 7-9. Utbildning Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har samma rättigheter och att ingen får bli diskriminerad av något skäl. Genom att reflektera

Läs mer

GLOBALA FAKTA OM LÄSFÖRMÅGA

GLOBALA FAKTA OM LÄSFÖRMÅGA 10 GLOBALA FAKTA OM I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö A B C D E F G H 1. Det finns ungefär 800 miljoner vuxna som inte kan läsa i världen 1 KÖNSFÖRDELNINGEN BLAND VUXNA ANALFABETER ANDELEN ANALFABETER

Läs mer

Svenska mästerskapet i 2009

Svenska mästerskapet i 2009 World Food Programme presenterar: Svenska mästerskapet i 2009 Genom att låta din gymnasieklass delta i FreeRice frågesport på internet under vecka 46 och 47, hjälper ni till att utrota hungern i världen

Läs mer

Katrineholm. Hur har det gått i Sörmland?...-2011 års redovisning av länets Lissabonindikatorer

Katrineholm. Hur har det gått i Sörmland?...-2011 års redovisning av länets Lissabonindikatorer .Sörmland i siffror Katrineholm Hur har det gått i Sörmland?...-211 års redovisning av länets Lissabonindikatorer 211 1 Bakgrunden till de valda indikatorerna i den gamla Sörmlandsstrategin Våren 27 beslutade

Läs mer

Skåne län. Företagsamheten 2015

Skåne län. Företagsamheten 2015 MARS 2015 Företagsamheten 2015 Annette Andersson och Marie-Christine Martinsson, Solklart Vård. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen...

Läs mer

Förmåga att tillvarata sina rättigheter

Förmåga att tillvarata sina rättigheter Kapitel 8 Förmåga att tillvarata sina rättigheter Inledning I SCB:s undersökningar av levnadsförhållanden (ULF) finns också ett avsnitt som behandlar samhällsservice. Detta avsnitt inleds med frågan: Tycker

Läs mer

Sammanfattning 2015:3

Sammanfattning 2015:3 Sammanfattning Arbetslösheten bland svenska ungdomar har under de senaste åren varit hög. Detta har gått hand i hand både med ett stort medialt intresse och många ekonomisk-politiska insatser med fokus

Läs mer

En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN

En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN Jag får inte den hjälp jag behöver för att kunna ge barnen en bra utbildning. Har absolut ingenting emot barnen i sig utan det är själva situationen.

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri [Skriv text] NATIONELL PATIENTENKÄT Barn- och ungdomspsykiatri UNDERSÖKNING HÖSTEN 2011 [Skriv text] 1 Förord Patienters erfarenheter av och synpunkter på hälso- och sjukvården är en viktig grund i vårdens

Läs mer

Lärare i grundskolan

Lärare i grundskolan Utdrag ur Skolverkets kommande rapport nr 151 Lärare i grundskolan samt i praktisk-estetiska ämnen i gymnasieskolan - tillgång och behov Rapporten beräknas publiceras i början av november, då den kan beställas

Läs mer

8 Svensk utbildning i utlandet

8 Svensk utbildning i utlandet Utbildningsstatistisk årsbok 2012 Svensk utbildning i utlandet 8 Svensk utbildning i utlandet Innehåll Fakta om statistiken... 176 Kommentarer till statistiken... 177 8.1 Svenska utlandsskolor 2003/04-2010/11.

Läs mer

Finns det en skillnad mellan vad barn tror sig om att klara jämfört med vad de faktiskt klarar?

Finns det en skillnad mellan vad barn tror sig om att klara jämfört med vad de faktiskt klarar? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 3: 2006 Finns det en skillnad mellan vad barn tror sig om att klara jämfört med vad de faktiskt klarar? En studie kring barns självvärderingar

Läs mer

Anställningsformer år 2008

Anställningsformer år 2008 Arbe tsm arknad Anställningsformer år 28 Fast och tidsbegränsat anställda efter klass och kön år 199 28 Mats Larsson, Arbetslivsenheten Innehåll = Sammanfattning...2 = 1 Inledning...5 2 Anställningsformer

Läs mer

Barnomsor Bar nomsor 130

Barnomsor Bar nomsor 130 130 Fniss.jag vill bli brandman för att om man skall släcka eld åker brandmän bil! Och så vill jag bli prinsessa Yolanda, 5 år, dagis Åka moppas (morfars) rallybil! Noah, 2,5 år, dagis Sjuksköterska som

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 15.6.2001 KOM(2001) 306 slutlig Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av korrigeringskoefficienter som skall tillämpas från och med den 1 på löner

Läs mer

Startpaketet: mindre klasser mer kunskap

Startpaketet: mindre klasser mer kunskap 2013-07-07 Startpaketet: mindre klasser mer kunskap Startpaketet är sju insatser för att varje barn ska få det stöd och den stimulans de behöver i förskolan och de första åren i skolan för att utvecklas,

Läs mer

Dyrare kollektivtrafik, färre jobb och sämre turtäthet - Konsekvenser av rätt till heltid och en visstidsbegränsning för upphandlad busstrafik

Dyrare kollektivtrafik, färre jobb och sämre turtäthet - Konsekvenser av rätt till heltid och en visstidsbegränsning för upphandlad busstrafik 2015-04-27 Dyrare kollektivtrafik, färre jobb och sämre turtäthet - Konsekvenser av rätt till heltid och en visstidsbegränsning för upphandlad busstrafik Sammanfattning Regeringens mål är att Sverige ska

Läs mer

Noaks Ark Nyhetsbrev nr 1/2006: statistik över 2005

Noaks Ark Nyhetsbrev nr 1/2006: statistik över 2005 Hiv/Aids 2005 Antalet hivsmittade i världen är nu 40,3 miljoner. Endast under 2005 har 4,9 miljoner vuxna och barn smittats med viruset. Trots att andelen hivsmittade har minskat i vissa länder, så fortsätter

Läs mer

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2014/15. Fler svenskar studerar utomlands

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2014/15. Fler svenskar studerar utomlands UF 20 SM 1503 Universitet och högskolor Internationell studentmobilitet i högskolan 2014/15 Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2014/15 I korta drag

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2013 För 18:e året i rad sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalnyckeltal. För tolfte året presenteras Attraktiv Arbetsgivarindex AVI och för nionde året

Läs mer

Snabb försämring men nu syns ljus i tunneln

Snabb försämring men nu syns ljus i tunneln 1 (9) 2010-01-28 Arbetsmarknadsåret 2009 Snabb försämring men nu syns ljus i tunneln Den mycket kraftiga nedgången i världsekonomin under hösten 2008 fortsatte ett stycke in på 2009. Under senare delen

Läs mer

Företagsamheten 2014 Östergötlands län

Företagsamheten 2014 Östergötlands län Företagsamheten 2014 Östergötlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Östergötlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Östergötlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kultur, ungdomsfrågor, utbildning, medier och idrott FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kultur, ungdomsfrågor, utbildning, medier och idrott FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för kultur, ungdomsfrågor, utbildning, medier och idrott 24 juli 2001 DEFINITIVT FÖRSLAG 2001/2088(COS) Par2 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om kommissionens memorandum om

Läs mer

FAKTASAMMANSTÄLLNING FÖRENINGEN SMAL VERSION 2008-09-01

FAKTASAMMANSTÄLLNING FÖRENINGEN SMAL VERSION 2008-09-01 FAKTASAMMANSTÄLLNING FÖRENINGEN SMAL VERSION 2008-09-01 Tel: +46 (0) 0733 29 66 80 Sidan 1 av 7 SMAL Start Marketing All Looks Small Medium And Large Stop Marketing Anorectic Looks Följande fakta är sammanställt

Läs mer

Örebro län. Företagsamheten 2015. Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen Örebro läns mest företagsamma människa 2014.

Örebro län. Företagsamheten 2015. Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen Örebro läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen läns mest företagsamma människa 2014. län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem

Läs mer

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2015

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2015 Historia Årskurs 9 Vårterminen 2015 1 Inledning Utgångspunkten för de nationella proven i historia är kursplanen i historia. Denna har det övergripande målet att utveckla elevers historiemedvetande genom

Läs mer

Statistik 2001:1 INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND 2000

Statistik 2001:1 INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND 2000 Statistik 2001:1 INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND 2000 INLEDNING Denna rapport utgör den slutliga årsstatistiken för den åländska inkvarteringsverksamheten år 2000. Publikationen följer i stort samma uppläggning

Läs mer

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98)

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) 1 D nr BG 2005-0082 YTTRANDE 2005-03-19 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) Riksförbundet

Läs mer

Tabell 1. Lärare efter utbildningsnivå, kön och medelålder 2011

Tabell 1. Lärare efter utbildningsnivå, kön och medelålder 2011 Kenth Häggblom/Gerd Lindqvist Tel. 018-25497 Utbildning 2011:2 24.5.2011 Lärare 2011 Totalt arbetar 650 lärare inom den åländska utbildningen vårterminen 2011. Inom grundskolan finns 412 lärare, varav

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

Minoritetsfadder 2014

Minoritetsfadder 2014 Minoritetsfadder Minoritetsfadder 2014 Plans arbete Projektexempel Minoritetsfadder Tack för ditt stöd som Minoritetsfadder! Människor från ursprungsbefolkningar utsätts ofta för diskriminering och har

Läs mer

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25)

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 424-484/2000) Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Likabehandlingsarbete

Likabehandlingsarbete Likabehandlingsarbete Årlig rapport Mars 2015 Barn- och ungdomsförvaltningen Tove Briell Dnr Bun 2015/123 SAMMANFATTNING Den årliga rapporten om likabehandling är en del av barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

SVENSK UTBILDNING I ETT UTIFRÅNPERSPEKTIV ANALYS AV OECD-GRANSKNINGAR

SVENSK UTBILDNING I ETT UTIFRÅNPERSPEKTIV ANALYS AV OECD-GRANSKNINGAR SVENSK UTBILDNING I ETT UTIFRÅNPERSPEKTIV ANALYS AV OECD-GRANSKNINGAR Jan Hylén 1 BAKGRUND Många OECD-projekt jämför och analyserar svensk utbildning. Om man lägger alla studier bredvid varandra går det

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Information om yrkeshögskolans utbildningar med syfte att öka andelen studerande med utländsk bakgrund.

Information om yrkeshögskolans utbildningar med syfte att öka andelen studerande med utländsk bakgrund. Information om yrkeshögskolans utbildningar med syfte att öka andelen studerande med utländsk bakgrund. Myndigheten för yrkeshögskolans återrapportering 2011 1 (6) Datum: 2011-12-20 Information om yrkeshögskolans

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå. Dir. 2016:24

Kommittédirektiv. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå. Dir. 2016:24 Kommittédirektiv Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå Dir. 2016:24 Beslut vid regeringssammanträde den 17 mars 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska

Läs mer

Myrstigen förändring i försörjningsstatus, upplevd hälsa mm

Myrstigen förändring i försörjningsstatus, upplevd hälsa mm KM Sjöstrand 2009-06-07 Myrstigen förändring i försörjningsstatus, upplevd hälsa mm Myrstigen+ är till för dem som på grund av brister i svenska språket har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden. Verksamheten

Läs mer

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel.

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. Första jobbet Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. En av sju befinner sig i utanförskap i Sverige. För utrikes

Läs mer

Resor i Sverige. VTI notat 46 2002 VTI notat 46-2002. Redovisning av resultat från TSU92- åren 1995 2001

Resor i Sverige. VTI notat 46 2002 VTI notat 46-2002. Redovisning av resultat från TSU92- åren 1995 2001 VTI notat 46 2002 VTI notat 46-2002 Resor i Sverige Redovisning av resultat från TSU92- åren 1995 2001 Författare Susanne Gustafsson och Hans Thulin FoU-enhet Transportsäkerhet och vägutformning Projektnummer

Läs mer

Döda och medellivslängd

Döda och medellivslängd Döda och medellivslängd Under 2010 avled 46 587 kvinnor och 43 900 män. Den äldsta avlidna personen under året var en kvinna som blev 110 år. Bland männen var den äldsta som avled 108 år. Drygt hälften

Läs mer

PISA (Programme for International

PISA (Programme for International INGMAR INGEMANSSON, ASTRID PETTERSSON & BARBRO WENNERHOLM Svenska elevers kunskaper i internationellt perspektiv Rapporten från PISA 2000 presenterades i december. Här ges några resultat därifrån. Projektet

Läs mer

Studerandes sysselsättning 2015. YH-studerande som examinerades 2014

Studerandes sysselsättning 2015. YH-studerande som examinerades 2014 Studerandes sysselsättning 2015 YH-studerande som examinerades 2014 Förord Utbildningar inom yrkeshögskolan ska tillgodose arbetslivets behov av kvalificerad arbetskraft. Det är därför angeläget att följa

Läs mer

Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå fortsätter att öka

Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå fortsätter att öka UF 23 SM 1601 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2015 Higher Education. Employees in Higher Education 2015 I korta drag Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå

Läs mer

Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier

Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier Jan-Eric Gustafsson Göteborgs Universitet Syfte och uppläggning Huvudsyftet

Läs mer

Välfärdsbarometern 2016 En rapport från SEB, juni 2016

Välfärdsbarometern 2016 En rapport från SEB, juni 2016 Välfärdsbarometern En rapport från SEB, juni Låga välfärdsförväntningar trots goda tider Sveriges tillväxt är stark. Den svenska BP-ökningen överträffar enligt prognoserna de flesta OECD-länder och arbetslösheten

Läs mer

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro Revisionsrapport Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro inom Eslövs kommun Maj 2008 Carl-Gustaf Folkeson, Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund, syfte och avgränsning...1

Läs mer

1. Inledning. 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning. Förhandsuppgift

1. Inledning. 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning. Förhandsuppgift 1. Inledning 1. Inledning 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning Vad lärde jag mig idag? är ett globalfostran projekt som Interpedia rf förverkligar

Läs mer

Betyg vårterminen 2015 årskurs 9 och likvärdig utbildning

Betyg vårterminen 2015 årskurs 9 och likvärdig utbildning Tjänsteskrivelse 1 (8) Handläggare Lena Öijen Barn- och utbildningsnämnden Betyg vårterminen 2015 årskurs 9 och likvärdig utbildning Sammanfattning I tidigare tjänsteskrivelse (BUN 2015.0404, 2015-08-25)

Läs mer

Perspektiv på utvecklingen på svensk arbetsmarknad

Perspektiv på utvecklingen på svensk arbetsmarknad Perspektiv på utvecklingen på svensk arbetsmarknad PENNINGPOLITISK RAPPORT OKTOBER 13 3 Utvecklingen på arbetsmarknaden är viktig för Riksbanken vid utformningen av penningpolitiken. För att få en så rättvisande

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING. Bakgrund till Katedralskolans FN- rollspel 2012

HÅLLBAR UTVECKLING. Bakgrund till Katedralskolans FN- rollspel 2012 HÅLLBAR UTVECKLING Bakgrund till Katedralskolans FN- rollspel 2012. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Hållbar utveckling FN:s miljöarbete kopplat till millenniemålen FN:s miljöhistoria I år i Rio Frågor till

Läs mer

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2013

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2013 UF 21 SM 1401 Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2013 Doctoral students and degrees at third cycle studies 2013 I korta drag Minskning av antalet doktorandnybörjare År 2013

Läs mer