Svar på motion om att starta ett Tjejhus i Eskilstuna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svar på motion om att starta ett Tjejhus i Eskilstuna"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2015:143 Cecilia Boström (5) Kommunstyrelsen Svar på motion om att starta ett Tjejhus i Eskilstuna Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Sammanfattning Maria Chergui (V) och Joel Hamberg (V) har den 26 februari 2015 lämnat in en motion där de yrkar på att kultur- och fritidsnämnden i samverkan med berörda nämnder får i uppdrag att skyndsamt utreda förutsättningarna för att starta ett Tjejhus i Eskilstuna. Motionärerna anger två syften med förslaget om införande av ett Tjejhus. Dels ökad jämställdhet på kommunens fritidsgårdar, att lika många flickor som pojkar ska ta del av fritidsgårdarnas verksamhet. Det andra syftet är en bättre folkhälsa för flickor och unga kvinnor, eftersom fler flickor och unga kvinnor enligt många undersökningar är drabbade av psykisk ohälsa, till exempel är mer stressade och oroliga för skolan och sitt utseende, än pojkar och unga män. Motionen har varit på remiss till barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden och Torshälla stads nämnd, samt kommunledningskontoret för yttrande. Samtliga remissinstanser föreslår att motionen avslås. Samtliga remissinstanser påpekar dock att idéer om särskilda insatser för flickor/unga kvinnor bör tas med i fortsatt arbete med bland annat folkhälsa, utveckling av kommunens fritidsgårdsverksamhet, samt pågående arbete med att utveckla kommunens arenor, lokaler, planer och platser för friluftsliv. Kommunledningskontoret poängterar även att arbete med särskilda insatser är en del av ett aktivt jämställdhetsintegreringsarbete. Särskilda insatser för flickor/unga kvinnor kan vara betydelsefulla i kommunens interkulturella arbete, arbetet mot hedersrelaterat våld, radikalisering och våldsbejakande extremism.

2 Eskilstuna kommun / 2 (5) Ärendebeskrivning Maria Chergui (V) och Joel Hamberg (V) har den 26 februari 2015 lämnat in en motion där de yrkar på att kultur- och fritidsnämnden i samverkan med berörda nämnder får i uppdrag att skyndsamt utreda förutsättningarna för att starta ett Tjejhus i Eskilstuna. Motionärerna anger två syften med förslaget om införande av ett Tjejhus. Dels ökad jämställdhet på kommunens fritidsgårdar, att lika många flickor som pojkar ska ta del av fritidsgårdarnas verksamhet. Det andra syftet är en bättre folkhälsa för flickor och unga kvinnor, eftersom fler flickor och unga kvinnor enligt många undersökningar är drabbade av psykisk ohälsa, till exempel är mer stressade och oroliga för skolan och sitt utseende, än pojkar och unga män. Motionärerna menar att ett centralt beläget Tjejhus vore en viktig mötesplats för flickor och yngre kvinnor (13-25 år). Fokus för Tjejhuset skulle vara att arbeta förebyggande med att stärka flickor och unga kvinnor, inklusive unga mödrar. Tjejhuset skulle kunna drivas i samerkan med näringslivet, ideella krafter och kommunföretag för att hitta en samfinansiering och hålla verksamheten avgiftsfri. Samverkan skulle också ske med skolan. Motionärerna menar att det krävs ett större samhällsansvar i Eskilstuna riktat till flickor och unga kvinnor för att på olika sätt stödja och stärka dem. Tjejhuset skulle enligt motionärerna kunna vara en del av det, en komplettering till befintliga mötesplatser, fritidsgårdar och föräldragrupper för unga mammor på exempelvis Familjecentralerna. Motionen har varit på remiss till barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden och Torshälla stads nämnd, samt kommunledningskontoret för yttrande. En sammanfattning av yttrandena redovisas nedan. Barn- och utbildningsnämnden: Barn- och utbildningsnämnden avstyrker motionen om att starta ett Tjejhus i Eskilstuna. För att attrahera fler tjejer till fritidsgårdsverksamheten vill nämnden se att fokus inriktar sig på att stärka unga tjejers inflytande och delaktighet på befintliga fritidsgårdar i kommunen. Nämnden anser inte att lösningen är att skapa nya mötesplatser och därmed skapa segregation mellan könen, utan att istället stärka unga tjejers plats och synlighet både i samhället och i deras fritidssituation i befintlig verksamhet. Samtidigt föreslår barn och utbildningsnämnden att kultur- och fritidsförvaltningen får i uppdrag att utreda vad tjejer och unga mödrar vill och önskar av sin fritid genom att fråga målgruppen direkt om deras önskemål om en attraktiv och trygg fritid inklusive deras syn på nuvarande verksamhet. Monica Larsson (V) reserverade sig mot barn- och utbildningsnämndens beslut. Kultur- och fritidsnämnden: Kultur- och fritidsnämnden föreslår att motionen avslås.

3 Eskilstuna kommun / 3 (5) Nämnden hänvisar i sitt beslut till Ung Fritids systematiska arbete med delaktighet och inflytande för både killar och tjejer, det påbörjade arbetet med en gemensam verksamhetsidé för Ung Fritid Eskilstuna och Torshälla där jämställdhet är ett av fokusområdena, den pågående demografiundersökningen på förvaltningen, samt folkhälsorapporten/-välfärdsbeskrivningen som kommunledningskontoret tagit fram Nämnden framhåller att kommunens fritidsgårdar arbetar med demokrati, jämställdhet och integration. Personalen på fritidsgårdarna har god kunskap om jämställdhet. Både killar och tjejer får vara med och påverka verksamheten genom årliga enkätundersökningar och genom att komma med egna idéer och förslag till aktiviteter, enligt en metod som heter Do It. Andelen tjejer bland besökarna på fritidsgårdarna har ökat från 24 procent 2010 till 30 procent Vidare menar kultur- och fritidsnämnden att förvaltningens egen kartläggning över vilka arenor, lokaler, planer och platser för friluftsliv som idag finns inom kommunen och kommunledningskontorets välfärdsbeskrivning bör avvaktas innan en ny utredning påbörjas. Dessa kan eventuellt visa om det finns ett behov av ett Tjejhus i kommunen. Avslutningsvis menar nämnden att kostnaderna för en utredning om förutsättningarna att starta ett Tjejhus i Eskilstuna inte finns inom ramen för befintlig budget för kultur- och fritidsnämnden. Anette Stavehaug (V), Marielle Liikanen (MP) och Gladys Silva Mory (MP) reserverade sig mot kultur- och fritidsnämndens beslut. Torshälla stads nämnd: Torshälla stads nämnd föreslår kommunfullmäktige att motionen avslås, men att bifalla motionen avseende arbete för ökad jämställdhet på fritidsgårdar, samt att anse motionen besvarad avseende verksamhet för nyblivna unga mammor. Nämnden hänvisar i sitt svar till undersökningen Liv & Hälsa Ung 2014, där man bland annat sett på skillnader i hälsa utifrån förhållanden i skola och på fritiden. Undersökningen visar att det är mindre vanligt att må mycket bra bland elever som inte tycker om att gå i skolan, som blivit mobbade samt har skolkat. Däremot syns inga eller måttliga skillnader mellan elever som kan göra det de vill på fritiden och de som inte kan göra det, respektive de som är med i förening och de som inte är det. Nämnden menar därför att frågan om ett Tjejhus skulle kunna skapa mer jämlik hälsa och öka jämställdheten är komplex. Nämnden menar att det inte är troligt att ett Tjejhus skulle bidra till en mer jämställd besöksstatistik på fritidsgårdarna. Däremot bedömer nämnden att arbetet med den nya verksamhetsidén tillsammans med Ung Fritid Eskilstuna, ökad kompetens och ett systematiskt kvalitetsarbete enligt kvalitetsverktyget Qualis kan vara en väg till en verksamhet med hög kvalitet för såväl flickor som pojkar.

4 Eskilstuna kommun / 4 (5) Samtidigt menar nämnden att inrättandet av ett Tjejhus eventuellt skulle kunna bidra till en mer jämlik hälsa, som ett komplement till fritidsgårdarnas verksamhet. Det skulle eventuellt kunna locka fler och andra flickor än de som nu besöker fritidsgårdarna. Inom Torshälla stads nämnds ansvar finns en Familjecentral som bland annat bedriver öppen förskola. Till den kommer flera unga föräldrar i 20-års åldern regelbundet, både mammor och pappor. Nämnden menar att familjecentraler är de platser som är bäst lämpade för att fånga upp behov hos nyblivna unga mammor. Där finns kompetens, lokaler och utrustning för att möta såväl mammornas som barnens behov. Att bygga vidare på denna verksamhet skulle vara ett sätt att arbeta förebyggande och främjande för mer jämlik hälsa, menar nämnden, samtidigt som det ur ett jämställdhetsperspektiv inte skulle bidra då det redan idag är en majoritet mammor som besöker familjecentralerna. Solveig Pohjola (V) och Magnus Arreflod (MP) reserverade sig mot Torshälla Stads nämnds beslut. Kommunledingskontorets synpunkter Kommunledningskontoret instämmer med motionärerna i deras synpunkt att fler insatser behöver göras för att förbättra folkhälsan för flickor och unga kvinnor. Arbetet med att få fler flickor att ta del av verksamheten vid kommunens fritidsgårdar behöver också fortsätta att utvecklas. Särskilda insatser för flickor/kvinnor eller pojkar/män står inte i motsatsförhållande till jämställdhetsintegrering. Kartläggningar och analyser kan visa på behov som ibland kräver separata verksamheter utifrån kön för att nå målet jämställdhet. Exempel på det är att göra särskilda aktiviteter för att locka fler flickor till fritidsgårdarna. Det är en del av ett aktivt jämställdhetsintegreringsarbete. Kommunledningskontoret anser att idén om ett särskilt Tjejhus och/eller fler riktade insatser till grupper av flickor och unga kvinnor bör tas med i kultur- och fritidsnämndens fortsatta arbete utifrån kartläggning över vilka arenor, lokaler, planer och platser för friluftsliv som idag finns inom kommunen. Idén bör också tas med i fortsatt utvecklingsarbete inom Ung Fritid Eskilstuna och Torshälla. I arbetet bör alltid frågor ställas kring vilka grupper de kommunala verksamheterna når och inte når, samt hur man ska göra för att nå fler ur ett jämställdhetsperspektiv. Vidare bör idén om ett särskilt Tjejhus och/eller fler riktade insatser till grupper av flickor och unga kvinnor tas med i fortsatt folkhälsoarbete utifrån den nyligen genomförda kartläggningen om hur unga i Eskilstuna mår. Det är också viktigt att ha med tankar på särskilda insatser för flickor och unga kvinnor i det interkulturella arbetet och arbetet med att motverka hedersrelaterat våld. I det pågående arbetet mot våldsbejakande extremism och radikalisering bör ett jämställdhetsperspektiv införlivas, vilket kan peka på behov av att göra särskilda insatser för att nå unga flickor/kvinnor, för att nå målet med arbetet.

5 Eskilstuna kommun / 5 (5) Separata insatser till flickor/unga kvinnor kan vara särskilt betydelsefulla utifrån kunskapen att det finns en grupp flickor/unga kvinnor som idag utifrån ett hedersperspektiv hindras från att delta i fritidsaktiviteter, eftersom de riskerar att träffa pojkar/unga män. Att nå dessa flickor/unga kvinnor är ytterst angeläget, bland annat för att ge dem kunskaper om sina mänskliga rättigheter. Här behöver kommunen göra mer, och under 2016 planerar kommunledningskontoret att göra särskilda insatser för att arbetet med att motverka hedersrelaterat våld får en nytändning i kommunen. Finansiering I och med att motionen avslås blir det inga ekonomiska konsekvenser. Konsekvenser för hållbar utveckling och en effektiv organisation Särskilda insatser riktade till flickor/unga kvinnor, liksom i andra fall för pojkar/unga män, är viktiga delar i ett framgångsrikt jämställdhetsintegreringsarbete. Genom att förstärka redan pågående arbete inom folkhälsa, fritidsverksamhet, interkulturellt arbete, arbete med frågor om hedersvåld, mot mäns våld mot kvinnor, radikalisering och våldsbejakande extremism med särskilda insatser för flickor/unga kvinnor, har kommunen bättre förutsättningar att nå målen om hållbar utveckling. Det gagnar även arbetet för en effektiv organisation. KOMMUNLEDNINGSKONTORET Pär Eriksson Kommundirektör Tryggve Lundh Utvecklingsdirektör Beslutet skickas till: Maria Chergui (V) och Joel Hamberg (V) Barn- och utbildningsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Torshälla stads nämnd Kommunledningskontoret

6

7

8 Barn- och utbildningsnämnden Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Sida 1(2) BUN/2015: Yttrande över remiss om motion - starta ett tjejhus i Eskilstuna Beslut 1. Barn- och utbildningsnämnden avstyrker motionen om att starta ett Tjejhus i Eskilstuna kommun 2. Ärendet överlämnas till kultur- och fritidsförvaltningen för ytterligare utredning Reservation Monica Larsson (V) reserverar sig mot beslutet och lämnar en skriftig reservation (Bilaga 1). Ärendebeskrivning Eskilstuna kommuns barn- och utbildningsförvaltning, kultur- och fritidsförvaltning, Torshälla stads nämnd och kommunledningskontoret uppmanas att lämna yttrande senast den 5 augusti 2015 till kommunstyrelsen. Maria Chergui (V) och Joel Hamberg (V) har den 26 februari lämnat in en motion om möjlighet att starta ett Tjejhus i Eskilstuna. I motionen yrkar motionärerna att kultur- och fritidsförvaltning i samverkan med berörda nämnder får i uppdrag att skyndsamt utreda förutsättningarna för att starta ett Tjejhus i Eskilstuna. Remissen om att starta ett Tjejhus i Eskilstuna för tjejer och unga kvinnor i åldersspannet år med fokus på att just stärka målgruppen föreslås vara ett komplement till befintliga fritidsgårdar. Hit skulle även unga nyblivna mödrar vara välkomna och fungera som ett komplement till mötesplatser, fritidsgårdar och föräldragrupper. På befintliga fritidsgårdar utgör tjejer 30 procent av det totala besöksantalet för 2014 en stigning med 6 procent sedan För att attrahera fler tjejer till fritidsgårdsverksamheten vill barn- och utbildningsnämnden se att fokus inriktar sig på att stärka unga tjejers inflytande och delaktighet på befintliga fritidsgårdar i Eskilstuna kommun. Lösningen är inte att skapa nya mötesplatser och därmed skapa segregation mellan könen, utan istället att stärka unga tjejers plats och synlighet både i samhället, i deras fritidssituation i befintlig verksamhet. En viktig aspekt, för att locka unga tjejer till en för dem attraktiv fritidsgård, där de kan känna sig trygga och få möjlighet att utveckla sina intressen, är att faktiskt fråga tjejer vad de vill och önskar av sin fritid. Justerandes sign Utdragsbestyrkande

9 Barn- och utbildningsnämnden Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Sida 2(2) Barn- och utbildningsnämnden föreslår därför att kultur- och fritidsförvaltningen får i uppdrag att utreda frågan ytterligare. I utredningen ska även inkluderas målgruppen unga tjejer och mödrar, att delta med sin syn på verksamheten och sina önskemål för en attraktiv och trygg fritid. Yrkanden Monica Larsson (V), tjänstgörande ledamot, yrkar bifall till motionen. Ordförande Jari Puustinen (M), Mats Wernersson (S), Niklas Frykman (FP) och Lillemor Nordh (C) yrkar bifall till förslaget. Propositionsordning Ordföranden finner att det finns två förslag till beslut: dels vänsterpartiets bifallsyrkande till motionen och dels ordförandes med fleras bifallsyrkande till liggande förslag. Ordföranden föreslår en propositionsordning som innebär att de två förslagen ställs mot varandra. Barn- och utbildningsnämnden godkänner propositionsordningen. Efter att ha ställt proposition på de bägge förslagen finner ordföranden att barn- och utbildningsnämnden beslutar enligt förslaget. Utdrag till: Kommunstyrelsen Kultur- och fritidsförvaltningen Justerandes sign Utdragsbestyrkande

10

11 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsförvaltningen Rev Kvalitetsenheten BUN/2015:168 Rona MacDonald (2) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande över motion om att starta ett Tjejhus i Eskilstuna Förslag till beslut 1. Barn- och utbildningsnämnden avstyrker motionen att starta ett Tjejhus i Eskilstuna kommun 2. Ärendet överlämnas för ytterligare utredning av kultur- och fritidsförvaltningen Ärendebeskrivning Eskilstuna kommuns barn- och utbildningsförvaltning, kultur- och fritidsförvaltning, Torshälla stads nämnd och kommunledningskontoret uppmanas att lämna yttrande senast den 5 augusti 2015 till kommunstyrelsen. Maria Chergui (V) och Joel Hamberg (V) har den 26 februari lämnat in en motion om möjlighet att starta ett Tjejhus i Eskilstuna. I motionen yrkar motionärerna att kultur- och fritidsförvaltning i samverkan med berörda nämnder får i uppdrag att skyndsamt utreda förutsättningarna för att starta ett Tjejhus i Eskilstuna. Remissen om att starta ett Tjejhus i Eskilstuna för tjejer och unga kvinnor i åldersspannet år med fokus på att just stärka målgruppen föreslås vara ett komplement till befintliga fritidsgårdar. Hit skulle även unga nyblivna mödrar vara välkomna och fungera som ett komplement till mötesplatser, fritidsgårdar och föräldragrupper. På befintliga fritidsgårdar utgör tjejer 30 procent av det totala besöksantalet för 2014 en stigning med 6 procent sedan För att attrahera fler tjejer till fritidsgårdsverksamheten vill barn- och utbildningsnämnden se att fokus inriktar sig på att stärka unga tjejers inflytande och delaktighet på befintliga fritidsgårdar i Eskilstuna kommun. Lösningen är inte att skapa nya mötesplatser och därmed skapa segregation mellan könen, utan istället att stärka unga tjejers plats och synlighet både i samhället, i deras fritidssituation i befintlig verksamhet. En viktig aspekt, för att locka unga tjejer till en för dem attraktiv fritidsgård, där de kan känna sig trygga och få möjlighet att utveckla sina intressen, är att faktiskt fråga tjejer vad de vill och önskar av sin fritid.

12 Eskilstuna kommun (2) Barn- och utbildningsnämnden föreslår därför att kultur- och fritidsförvaltningen får i uppdrag att utreda frågan ytterligare. I utredningen ska även inkluderas målgruppen unga tjejer och mödrar, att delta med sin syn på verksamheten och sina önskemål för en attraktiv och trygg fritid. Beslutet skickas till: Kommunstyrelsen BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Åsa Lundkvist Förvaltningschef Thomas Åkerblom Kvalitetschef

13 Torshälla stads nämnd Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Sida 1(5) 41 Ytrande över remiss av motion - Starta ett tjejhus i Eskilstuna (TSN/2015:61) Beslut Yttrandet antas och skickas till kommunstyrelsen för beslut. Förslag till kommunfullmäktige 1. Avslå motionen gällande införande av Tjejhus 2. Bifalla motionen avseende arbete för ökad jämställdhet på fritidsgårdar 3. Anse motionen besvarad avseende verksamhet för nyblivna unga mammor Reservation Solveig Pohjola (V) och Magnus Arreflod (MP) reserverar sin mot beslutet. Skriftliga reservationer lämnas (bilaga A och bilaga B). Ärendebeskrivning Torshälla stads förvaltning ger i skrivelse, daterad den 19 maj 2015, förslag till beslut. Maria Chergui (V) och Joel Hamberg (V) har den 26 februari 2015 lämnat in en motion om att starta ett Tjejhus i Eskilstuna. Motionärerna yrkar på att kultur- och fritidsnämnden i samverkan med berörda nämnder får i uppdrag att skyndsamt utreda förutsättningarna för att starta ett Tjejhus i Eskilstuna. Motionen har remitterats till barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden, Torshälla stads nämnd och kommunledningskontoret för yttrande. Motionärerna anger två syften med förslaget om införande av ett Tjejhus. Dels ökad jämställdhet på våra fritidsgårdar, där de vill se att lika många flickor som pojkar besöker fritidsgårdarna. Dels mer jämlik hälsa för pojkar och flickor, med fokus på flickor från årskurs 7 och uppåt. Det beskrivs även en ambition om att fånga upp unga, nyblivna mammor. Skillnaden mellan flickors och pojkars resultat i grundskolan fortsätter att växa och fler pojkar än flickor hoppar av gymnasiet. Även fler flickor än pojkar går vidare till högre studier. Orsakerna till detta är oklara men det finns vissa belägg för att den mer självständiga undervisningen kan ha passat flickor bättre än pojkar. Många yrken som av tradition har innehavits av män, och som inte sällan krävt lägre utbildningsbakgrund, har försvunnit. Risken är stor att en grupp unga män i Justerandes sign Utdragsbestyrkande

14 Torshälla stads nämnd Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Sida 2(5) framtiden kommer att stå utan tillräckliga kunskaper för att kunna etablera sig arbetslivet och riskerar att hamna i ett utanförskap. 1 Psykisk ohälsa kan vara såväl en konsekvens av att ha misslyckats i skolan som en egen riskfaktor för utanförskap, och där visar diverse olika undersökningar att flickor till större del än pojkar upplever och lever med en psykisk ohälsa. Liv & Hälsa ung 2014 för Eskilstuna visar att det är en större andel pojkar som uppger att man mår mycket bra. Det märks ingen större skillnad utifrån födelseland i hur man mår. Det går dock att se en tydlig skillnad i det allmänna hälsotillståndet mellan elever som uppger att båda föräldrarna arbetar eller pluggar och de elever som har minst en förälder som är sjukskriven, arbetslös eller inte kan arbeta. I frågor i Liv & Hälsa ung 2014, som handlar om skillnad i hälsa utifrån förhållanden i skola och på fritid, har elever som svarat att de mår mycket bra delats upp på olika grupper utifrån skolsituation, utsatthet för mobbing, fritidssysselsättningar och framtidstro. Det är mindre vanligt att må mycket bra bland elever som inte tycker om att gå i skolan, som blivit mobbade samt har skolkat. På samma sätt uppger elever som känner stor framtidstro oftare att de mår mycket bra. Däremot syns inga eller måttliga skillnader mellan elever som kan göra det de vill på fritiden och de som inte kan göra det, respektive de som är med i förening och de som inte är det. Frågan om ett Tjejhus skulle kunna skapa mer jämlik hälsa och öka jämställdheten på fritidsgårdarna är komplex. Resultatet ovan visar att det inte enbart är aktörer på fritiden som kan/ska arbeta för en mer jämlik hälsa, och att det heller inte är så enkelt att enbart insatser direkt till målgruppen, kommer att avvärja riskerna för psykisk ohälsa. År 2014 registrerades 7056 besök på ungdomskaféet Bonsai i Torshälla. Cirka 70 procent av besöken var av unga pojkar och 30 procent var av unga flickor. År 2013 var fördelningen 60/40. Antalet besök av flickor har inte minskat, utan antalet besök av pojkar har ökat. Majoriteten av ungdomarna som besöker Bonsai är i högstadieåldern och kommer både från Torshälla och övriga kommunen. Könsskillnader i besöksstatistiken för Bonsai sticker inte ut på något sätt utan ligger på motsvarande nivå både för kommunen i övrigt och för riket i stort. Vad snedfördelningen beror på har inte riktigt kunnat definieras på nationell nivå. Lokaler och typ av aktiviteter är faktorer flera pekar på som avgörande. Andra menar att man väljer att prioritera pojkars önskemål på aktiviteter för att de är mer högljudda och gör sig mer hörda. Inte heller Bonsai har något resultat av en analys som kan bringa absolut klarhet. 1 Delaktighet i framtiden utmaning för jämställdhet, demokrati och integration. Delutredning från framtidskommissionen. (2013), Stadsrådsberedningen, Regeringskansliet. Justerandes sign Utdragsbestyrkande

15 Torshälla stads nämnd Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Sida 3(5) Flera kommuner likt Eskilstuna försöker på olika sätt öka jämställdheten på fritidsgårdarna. Kalmar kommun har arbetat utifrån att motverka rådande genusordningar, könsstereotypa aktiviteter och göra det möjligt för besökarna att göra normbrytande val och handlingar som inte styrs utifrån förväntningar kring normer och kön. Detta arbete förutsätter att inte bara att jämställdhetsperspektivet tas i beaktandet, utan också jämlikhetsperspektivet. Erfarenheter från bland annat arbetet i Kalmar kommun, visar att unga tjejer föredrar fritidsgårdar med färre öppna ytor och fler platser där ungdomarna kan samlas i små grupper. I Växjö kommun driver ett flertal fritidsgårdar projektet Tjejer emellan där ett antal tjejer själva får ansvara för att planera och genomföra aktiviteter för andra tjejer vid ett tillfälle i veckan. I Tensta-Spånga i Stockholm fattade kommunfullmäktige beslut i mars 2015 om att öppna en fritidsgård med tjejprofil i Hjulsta. Deras tanke är att en fritidsgård med tjejprofil ska fokuseras på flickors behov och val av fritidsaktiviteter. Stadsdelsförvaltningens idé är att flickorna själva ska få vara delaktiga i beslut som rör vilka aktiviteter och vilken utrustning som ska finnas. På så sätt tror man att man kan locka fler flickor till ungdomsgårdarna och skapa en bättre och mer jämställd miljö. Fritidsgården ska öppna i december Ung Fritid/Bonsai i Torshälla arbetar utifrån att olika individer med olika kön, ursprung, socioekonomisk bakgrunder etc, möts i verksamheten. Fritidsledare och ungdomsutvecklare arbetar tillsammans med ungdomarna för att möta upp deras önskemål och behov av verksamhet. Medarbetarna har även ett ansvar att själva göra professionella bedömningar av målgruppernas specifika behov. Detta innebär att det anordnas aktiviteter på initiativ av till exempel tjejer, att ha aktiviteter för enbart tjejer, men också att medarbetarna initierar olika arbeten/aktiviteter. Några tjejer har tagit initiativet att, tillsammans med ungdomsutvecklare, organisera en särskild tjejkväll vid ett tillfälle. Personalen på Bonsai finns även på Torshällas högstadieskola varje vecka för att skapa relationer som kan sträcka sig även in på fritiden. Inom Torshälla stads nämnds ansvar finns även en Familjecentral. Familjecentralen är belägen i anslutning till BVC och bedriver öppen förskola. Till öppna förskolan kommer föräldrar med sina små barn. I dagsläget finns flera unga föräldrar, i 20-års åldern, som regelbundet besöker Familjecentralen, både mammor och pappor. I dagsläget genomförs en föräldrastödutbildning riktat till pappor, i samarbete med Skiftinge familjecentralen. Det är vid familjecentralen som unga föräldrar, både mammor och pappor, fångas upp. Det pågår ett gemensamt arbete för Ung fritid i Eskilstuna och Ung fritid i Torshälla med att ta fram ett förslag på verksamhetsidé för Eskilstuna kommun. Jämställdhet är ett fokusområde i det arbetet. Medarbetare på fritidsgårdarna både i Justerandes sign Utdragsbestyrkande

16 Torshälla stads nämnd Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Sida 4(5) Eskilstuna och Torshälla har utbildats i jämställdhet, bland annat i en metod som heter Machofabriken, som ett led att öka kompetensen. Implementering av Qualis pågår på samtliga fritidsgårdar i kommunen. Qualis ger fritidsgården verktyg för att driva ett systematiskt kvalitetsarbete inom tio kvalitetsområden. Kvalitetsområdena är framtagna för fritidsgårdarnas verksamhet och till varje område finns ett antal kvalitetskriterier definierade. Jämställdhet ingår som ett paraply för samtliga kvalitetsområden. Det är inte troligt att ett Tjejhus skulle bidra till mer jämställd besöksstatistik på fritidsgårdarna. Ett förtydligat uppdrag som verksamhetsidén innebär, ökad kompetens och ett systematiskt kvalitetsarbete enligt Qualis för samtliga fritidsgårdar bedöms vara en väg för en verksamhet med hög kvalitet för såväl pojkar som flickor. Inrättande av Tjejhus skulle eventuellt kunna bidra till en mer jämlik hälsa. Det skulle kunna vara ett komplement till fritidsgårdarnas verksamhet och eventuella locka fler och andra flickor än de som besöker fritidsgårdarna. När det gäller att fånga upp nyblivna mammor är bedömningen att befintliga familjecentraler är de platser som är bäst lämpade på att fånga för detta. Där finns kompetens, lokaler och utrustning för att möta såväl mammornas behov som barnens. Att bygga vidare på denna verksamhet skulle vara ett sätt att arbeta förebyggande och främjande för mer jämlik hälsa. Ur ett jämställdhetsperspektiv skulle än sådan satsning troligen inte bidra, då det redan idag är majoritet med mammor som besöker familjecentralen med sina barn. Yrkanden Robin Tannarp (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag. Solveig Pohjola (V) och Magnus Arreflod (MP) yrkar bifall till motionen i sin helhet. Propositionsordning Ordförande finner att det finns två förslag till beslut Robin Tannarps (M) förslag om bifall till förvaltningens förslag Solveig Pohjolas (V) och Magnus Arreflods (MP) förslag om bifall till motionen i sin helhet. Ordföranden föreslår en propositionsordning som innebär att förslagen ställs mot varandra. Torshälla stads nämnd godkänner propositionsordningen. Ordföranden ställer proposition på förslagen och finner att Torshälla stads nämnd beslutar att bifalla förvaltningens förslag i sin helhet. Justerandes sign Utdragsbestyrkande

17 Torshälla stads nämnd Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Sida 5(5) Beslutet skickas till: kommunstyrelsen Justerandes sign Utdragsbestyrkande

18 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2015:81 Lena Klintberg (3) Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över motion - Motion Starta ett Tjejhus i Eskilstuna Förslag till kommunfullmäktige: Motionen avslås Sammanfattning Kultur- och fritidsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över motion Starta ett Tjejhus i Eskilstuna vilken skrivits av Maria Chergui (V) och Joel Hamberg (V). Yttrandet över motionen ska lämnas till kommunstyrelsen senast den 5 augusti Motionen presenterar två syften med att ett Tjejhus startar. Det är att fritidsgårdarna ska bli mer jämställda när det gäller besöksantalet samt att främja en jämlik folkhälsa. Målgruppen är tjejer och kvinnor mellan år och en av grupperna ska vara unga mödrar. Med hänvisning till Ung Fritids systematiska arbete med delaktighet och inflytande för både killar och tjejer, det påbörjade arbetet med en gemensam verksamhetsidé för Ung Fritid Eskilstuna och Torshälla, den pågående demografiundersökning och rapporten Välfärdsbeskrivningen väljer nämnden att avslå motionen. Ärendebeskrivning Den 26 februari 2015 lämnade Maria Chergui (V) och Joel Hamberg (V) in en motion om att starta ett Tjejhus i Eskilstuna. I motionen yrkas det på att kultur- och fritidsnämnden i samverkan med barn- och utbildningsnämnden, Torshälla stads nämnd och kommunledningskontoret får ett uppdrag att skyndsamt utreda förutsättningarna för att starta ett Tjejhus i Eskilstuna. Tjejhuset föreslås ligga i centrala Eskilstuna och rikta sig till tjejer och kvinnor mellan år. Tanken är att det ska drivas i samverkan mellan näringslivet, ideella krafter och kommunen. Det ska fungera som ett komplement till mötesplatser, fritidsgårdar och föräldragrupper för unga mammor och all verksamhet ska vara avgiftsfri. I motionen står det att Eskilstunas fritidsgårdar är mycket viktiga och ska vara öppna och välkomnande både för tjejer och killar. En åsikt som nämnden delar med motionärerna. Ung Fritid verkar för att skapa en meningsfull fritid och goda

19 Eskilstuna kommun / 2 (3) livsvillkor för Eskilstunas ungdomar, både flickor och pojkar, genom att erbjuda verksamhet som stimulerar till rörelse, bildning, skapande, upplevelser och möten. Demokrati, jämställdhet och integration ska genomsyra all vår verksamhet. Till Ung Fritid hör Ungdomens Hus, Balsta musikslott, Palatzet och kommunens fritidsgårdar. Den huvudsakliga målgruppen är år. Verksamheten erbjuder fritidsaktiviteter i egen regi eller i samarbete med ungdomar, föreningar och studieförbund. Ung Fritid samarbetar även med andra verksamheter för att öka tryggheten i Eskilstuna. Här finns också Ung-bilen som cirkulerar i kommunen efter behov för att öka tryggheten och finnas till hands för ungdomar. Verksamheten bedrivs både på och utanför de fysiska fritidsgårdarna, ofta i samarbete med andra aktörer. För att säkerställa att både killar och tjejer är med och påverkar utvecklingen av verksamheten så görs årliga enkätundersökningar med könsuppdelad statistik bland de besökande ungdomarna. Enkätens resultat ligger till grund för kommande års lokala verksamhetsplan. Ytterligare ett sätt för både killar och tjejer att utveckla och kvalitetsäkra Ung Fritid Eskilstunas verksamhet är genom metoden Do It, en metod för inflytande och påverkan där ungdomarna utifrån egna idéer och förslag arrangerar aktiviteter för andra ungdomar. Ung Fritid Eskilstuna och Ung Fritid Torshälla har påbörjat ett utvecklingsarbete genom att ta fram ett gemensamt förslag på verksamhetsidé. I det arbetet är jämställdhet ett av fokusområdena. Kunskapen om jämställdhet är god bland personalen eftersom det gjorts och görs regelbundna utbildningsinsatser på området. Statistiken visar att skillnaden i antal killar och tjejer som besöker fritidsgårdarna har minskat mellan 2010 och Från fördelningen 76 % killar och 24 % tjejer till 70 % killar och 30 % tjejer. I antal besök betyder det en ökning från till för tjejer, en ökning med 2409 besök. Det visar att fritidsgårdarna har lyckats med att nå och attrahera fler tjejer och arbetet fortsätter framåt. Det som lyfts i motionen är att fler flickor än pojkar är drabbade av psykisk ohälsa. En rapport som bekräftar det är Liv och hälsa Ung En fråga som behöver ställas här är om ett Tjejhus i centrala Eskilstuna skulle kunna skapa en mer jämställd och jämlik hälsa på bredden för tjejer och unga kvinnor. Ett exempel på Tjejhus finns i Södertälje. Verksamheten riktar sig till tjejer och kvinnor mellan år och en riktad målgrupp är unga mammor. Det har öppet 10 timmar i veckan och i huset finns aktiviteter så som att sy, göra smycken, baka, laga mat och sjunga i kör. Utöver basverksamheten erbjuds besökarna olika föreläsningar på bland annat temat hälsa. Frågan är om det är ett framgångsrikt sätt att arbeta för jämställdhet och en jämlik hälsa. Det kanske skulle ge större effekt att se över innehållet i befintlig verksamhet än att koncentrera sig på en ny fysisk plats.

20 Eskilstuna kommun / 3 (3) Just nu pågår en kartläggning på kultur- och fritidsförvaltningen en kartläggning över vilka arenor, lokaler, planer och platser för friluftsliv som idag finns inom Eskilstuna kommun. I den kartläggningen ingår även en demografiundersökning för olika stadsdelar. På kommunledningskontoret pågår ett arbete med en välfärdsbeskrivning för Eskilstuna kommun. Nämnden anser att det kan vara bra att vänta på resultat och analyser av demografiundersökningen och välfärdbeskrivningen innan ytterligare en utredning startar eftersom dessa kan visa om det finns ett behov av Tjejhus och i så fall vart i kommunen. Med hänvisning till Strategi för Eskilstuna kommunkoncerns stadsdelsutveckling ( ) där det står: Eskilstunabornas hälsa är ojämnt fördelad mellan olika stadsdelar, samhällsgruppen, flickor och pojkar, kvinnor och män är det ingen självklarhet att placeringen ska vara i centrala Eskilstuna. Det viktigaste är att se till behoven för respektive stadsdel i samarbete med dess invånare. Under 2015 och 2016 kommer ett antal strategier och handlingsplaner att revideras. I dessa revideringar kan frågan om jämställd hälsa integreras vilket kan vara effektivare än att påbörja en ny utredning. Exempel på revideringar är Eskilstuna kommuns handlingsplan för folkhälsa , På spaning efter jämställdheten , Strategi för Eskilstuna kommunkoncerns stadsdelsutveckling , Eskilstuna rör sig! Idrottspolitisk handlingsplan och Eskilstuna växer tillsammans - kulturpolitisk handlingsplan Med hänvisning till Ung Fritids systematiska arbete med delaktighet och inflytande för både killar och tjejer, det påbörjade arbetet med en gemensam verksamhetsidé för Ung Fritid Eskilstuna och Torshälla, den pågående demografiundersökning och rapporten Välfärdsbeskrivningen väljer nämnden att avslå motionen. Finansiering Kostnaderna för en utredning om förutsättningarna att starta ett Tjejhus i Eskilstuna finns inte inom ramen för befintlig budget. Konsekvenser för hållbar utveckling och en effektiv organisation Uppdraget att skyndsamt utreda förutsättningarna för att starta ett Tjejhus i Eskilstuna kommer att påverka organisationen på kultur- och fritidsförvaltningen. KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Eva Königsson Förvaltningschef Lena Klintberg Utvecklare Beslutet skickas till: Kommunstyrelsen

21 Kultur- och fritidsnämnden Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Sida 1(2) KFN/2015:81/ Motion - Starta ett Tjejhus i Eskilstuna Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden föreslår att motion Starta ett Tjejhus i Eskilstuna avslås. Reservation Anette Stavehaug (V) reserverar sig mot beslutet. Marielle Liikanen (MP) reserverar sig mot beslutet. Gladys Silva Mory (MP) reserverar sig mot beslutet. Ärendebeskrivning Kultur- och fritidsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över motion Starta ett Tjejhus i Eskilstuna vilken skrivits av Maria Chergui (V) och Joel Hamberg (V). Yttrandet över motionen ska lämnas till kommunstyrelsen senast den 5 augusti Motionen presenterar två syften med att ett Tjejhus startar. Det är att fritidsgårdarna ska bli mer jämställda när det gäller besöksantalet samt att främja en jämlik folkhälsa. Målgruppen är tjejer och kvinnor mellan år och en av grupperna ska vara unga mödrar. Med hänvisning till det påbörjade arbetet med en gemensamma verksamhetsidén för Ung Fritid Eskilstuna och Torshälla, det pågår en demografiundersökning och skrivs en rapport, Välfärdsbeskrivning för Eskilstuna kommun samt att ett antal strategier och handlingsplaner ska revideras så väljer nämnden att avslå motionen Starta ett Tjejhus i Eskilstuna. Yrkanden Mona Kanaan (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag. Anette Stavehaug (V) yrkar bifall till motionen. Justerandes sign Utdragsbestyrkande

22 Kultur- och fritidsnämnden Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Sida 2(2) Propositionsordning Ordföranden finner att det finns två förslag till beslut: dels Mona Kanaans (S) förslag om bifall till förvaltningens förslag till beslut och dels Anette Stavehaugs (V) förslag till beslut om bifall till motionen. Ordföranden föreslår en propositionsordning som innebär att de två förslagen ställs mot varandra. Kultur- och fritidsnämnden godkänner propositionsordningen. Ordföranden finner att kultur- och fritidsnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag, det vill säga att motionen avslås Beslutet skickas till: Kommunstyrelsen Justerandes sign Utdragsbestyrkande

23 Reservation Torshälla stads nämnd Ärende 3 - Yttrande över remiss av motion Starta ett tjejhus i Eskilstuna. Jag reserverar mig mot beslutet att avslå motionen. Vänsterpartiet vill starta ett Tjejhus i Eskilstuna enligt den modell som finns i Södertälje och Tensta, eftersom vi ser att det finns ett behov av sådan verksamhet i Eskilstuna. Ett Tjejhus ska vara en trygg plats där unga flickor och kvinnor i gruppgemenskap och kreativt skapande kan få en plattform för sitt växande utan konkurrens och krav. Ett Tjejhus där man arbetar efter Blå Bandrörelsens modell från Södertälje och Tensta, är jämställt, socialt förebyggande och folkhälsofrämjande. Familjecentralerna bedriver en utmärkt verksamhet för föräldrar och barn, men vi värnar särskilt om de unga nyblivna mammorna som kan ha en svår social situation. En verksamhet enligt Blå Bandrörelsens modell för blivande och nyblivna mammor i mindre grupper kan vara ett bra komplement till Familjecentralernas verksamhet som inte fångar upp alla unga mödrar i behov av stöd. Tjejhus är en verksamhet med tydlig socialt förebyggande innehåll och jag anser att det behövs i Eskilstuna. Solveig Pohjola (V)

24 Torshälla stads nämnd Reservation Ärende 3 TSN/2015:61 Yttrande över remiss av motion Starta ett tjejhus i Eskilstuna Miljöpartiet de gröna i Torshälla stads nämnd anser att motionen ska bifallas i sin helhet och reserverar sig emot beslutet. Magnus Arreflod Miljöpartiet de gröna i Torshälla stads nämnd Miljöpartiet de gröna i Eskilstuna Kungsgatan Eskilstuna E-post: eskilstuna@mp.se

25 Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Sida 1(1) 61 Motion - Starta ett Tjejhus i Eskilstuna (KSKF/2015:143) Beslut Motionen remitteras till kommunstyrelsen för beredning. Ärendebeskrivning Maria Chergui (V) samt Joel Hamberg (V) har den 26 februari 2015 lämnat in en motion om att starta ett Tjejhus i Eskilstuna. Motionärerna yrkar på följande: - Att kultur- och fritidsnämnden i samverkan med berörda nämnder får i uppdrag att skyndsamt utreda förutsättningarna för att starta ett Tjejhus i Eskilstuna. Justerandes sign Utdragsbestyrkande

26 Torshälla stads nämnd Torshälla stads förvaltning Ledning/administration TSN/2015:61 Annette Johansson, (4) Torshälla stads nämnd Yttrande över remiss av motion - Starta ett tjejhus i Eskilstuna Förslag till beslut Anta yttrandet och skicka över till Kommunstyrelsen för beslut. Förslag till beslut i Kommunfullmäktige 1. Avslå motionen gällande införande av Tjejhus 2. Bifalla motionen avseende arbete för ökad jämställdhet på fritidsgårdar 3. Anse motionen besvarad avseende verksamhet för nyblivna unga mammor Ärendebeskrivning Maria Chergui (V) och Joel Hamberg (V) har den 26 februari 2015 lämnat in en motion om att starta ett Tjejhus i Eskilstuna. Motionärerna yrkar på att kultur- och fritidsnämnden i samverkan med berörda nämnder får i uppdrag att skyndsamt utreda förutsättningarna för att starta ett Tjejhus i Eskilstuna. Motionen har remitterats till barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden, Torshälla stads nämnd och kommunledningskontoret för yttrande. Motionärerna anger två syften med förslaget om införande av ett Tjejhus. Dels ökad jämställdhet på våra fritidsgårdar, där de vill se att lika många flickor som pojkar besöker fritidsgårdarna. Dels mer jämlik hälsa för pojkar och flickor, med fokus på flickor från årskurs 7 och uppåt. Det beskrivs även en ambition om att fånga upp unga, nyblivna mammor. Skillnaden mellan flickors och pojkars resultat i grundskolan fortsätter att växa och fler pojkar än flickor hoppar av gymnasiet. Även fler flickor än pojkar går vidare till högre studier. Orsakerna till detta är oklara men det finns vissa belägg för att den mer självständiga undervisningen kan ha passat flickor bättre än pojkar. Många yrken som av tradition har innehavits av män, och som inte sällan krävt lägre utbildningsbakgrund, har försvunnit. Risken är stor att en grupp unga män i framtiden kommer att stå utan tillräckliga kunskaper för att kunna etablera sig arbetslivet och riskerar att hamna i ett utanförskap. 1 1 Delaktighet i framtiden utmaning för jämställdhet, demokrati och integration. Delutredning från framtidskommissionen. (2013), Stadsrådsberedningen, Regeringskansliet.

27 Eskilstuna kommun / 2 (4) Psykisk ohälsa kan vara såväl en konsekvens av att ha misslyckats i skolan som en egen riskfaktor för utanförskap, och där visar diverse olika undersökningar att flickor till större del än pojkar upplever och lever med en psykisk ohälsa. Liv & Hälsa ung 2014 för Eskilstuna visar att det är en större andel pojkar som uppger att man mår mycket bra. Det märks ingen större skillnad utifrån födelseland i hur man mår. Det går dock att se en tydlig skillnad i det allmänna hälsotillståndet mellan elever som uppger att båda föräldrarna arbetar eller pluggar och de elever som har minst en förälder som är sjukskriven, arbetslös eller inte kan arbeta. I frågor i Liv & Hälsa ung 2014, som handlar om skillnad i hälsa utifrån förhållanden i skola och på fritid, har elever som svarat att de mår mycket bra delats upp på olika grupper utifrån skolsituation, utsatthet för mobbing, fritidssysselsättningar och framtidstro. Det är mindre vanligt att må mycket bra bland elever som inte tycker om att gå i skolan, som blivit mobbade samt har skolkat. På samma sätt uppger elever som känner stor framtidstro oftare att de mår mycket bra. Däremot syns inga eller måttliga skillnader mellan elever som kan göra det de vill på fritiden och de som inte kan göra det, respektive de som är med i förening och de som inte är det. Frågan om ett Tjejhus skulle kunna skapa mer jämlik hälsa och öka jämställdheten på fritidsgårdarna är komplex. Resultatet ovan visar att det inte enbart är aktörer på fritiden som kan/ska arbeta för en mer jämlik hälsa, och att det heller inte är så enkelt att enbart insatser direkt till målgruppen, kommer att avvärja riskerna för psykisk ohälsa. År 2014 registrerades 7056 besök på ungdomskaféet Bonsai i Torshälla. Cirka 70 procent av besöken var av unga pojkar och 30 procent var av unga flickor. År 2013 var fördelningen 60/40. Antalet besök av flickor har inte minskat, utan antalet besök av pojkar har ökat. Majoriteten av ungdomarna som besöker Bonsai är i högstadieåldern och kommer både från Torshälla och övriga kommunen. Könsskillnader i besöksstatistiken för Bonsai sticker inte ut på något sätt utan ligger på motsvarande nivå både för kommunen i övrigt och för riket i stort. Vad snedfördelningen beror på har inte riktigt kunnat definieras på nationell nivå. Lokaler och typ av aktiviteter är faktorer flera pekar på som avgörande. Andra menar att man väljer att prioritera pojkars önskemål på aktiviteter för att de är mer högljudda och gör sig mer hörda. Inte heller Bonsai har något resultat av en analys som kan bringa absolut klarhet. Flera kommuner likt Eskilstuna försöker på olika sätt öka jämställdheten på fritidsgårdarna. Kalmar kommun har arbetat utifrån att motverka rådande genusordningar, könsstereotypa aktiviteter och göra det möjligt för besökarna att göra normbrytande val och handlingar som inte styrs utifrån förväntningar kring normer och kön. Detta arbete förutsätter att inte bara att jämställdhetsperspektivet tas i beaktandet, utan också jämlikhetsperspektivet. Erfarenheter från bland annat

28 Eskilstuna kommun / 3 (4) arbetet i Kalmar kommun, visar att unga tjejer föredrar fritidsgårdar med färre öppna ytor och fler platser där ungdomarna kan samlas i små grupper. I Växjö kommun driver ett flertal fritidsgårdar projektet Tjejer emellan där ett antal tjejer själva får ansvara för att planera och genomföra aktiviteter för andra tjejer vid ett tillfälle i veckan. I Tensta-Spånga i Stockholm fattade kommunfullmäktige beslut i mars 2015 om att öppna en fritidsgård med tjejprofil i Hjulsta. Deras tanke är att en fritidsgård med tjejprofil ska fokuseras på flickors behov och val av fritidsaktiviteter. Stadsdelsförvaltningens idé är att flickorna själva ska få vara delaktiga i beslut som rör vilka aktiviteter och vilken utrustning som ska finnas. På så sätt tror man att man kan locka fler flickor till ungdomsgårdarna och skapa en bättre och mer jämställd miljö. Fritidsgården ska öppna i december Ung Fritid/Bonsai i Torshälla arbetar utifrån att olika individer med olika kön, ursprung, socioekonomisk bakgrunder etc, möts i verksamheten. Fritidsledare och ungdomsutvecklare arbetar tillsammans med ungdomarna för att möta upp deras önskemål och behov av verksamhet. Medarbetarna har även ett ansvar att själva göra professionella bedömningar av målgruppernas specifika behov. Detta innebär att det anordnas aktiviteter på initiativ av till exempel tjejer, att ha aktiviteter för enbart tjejer, men också att medarbetarna initierar olika arbeten/aktiviteter. Några tjejer har tagit initiativet att, tillsammans med ungdomsutvecklare, organisera en särskild tjejkväll vid ett tillfälle. Personalen på Bonsai finns även på Torshällas högstadieskola varje vecka för att skapa relationer som kan sträcka sig även in på fritiden. Inom Torshälla stads nämnds ansvar finns även en Familjecentral. Familjecentralen är belägen i anslutning till BVC och bedriver öppen förskola. Till öppna förskolan kommer föräldrar med sina små barn. I dagsläget finns flera unga föräldrar, i 20-års åldern, som regelbundet besöker Familjecentralen, både mammor och pappor. I dagsläget genomförs en föräldrastödutbildning riktat till pappor, i samarbete med Skiftinge familjecentralen. Det är vid familjecentralen som unga föräldrar, både mammor och pappor, fångas upp. Det pågår ett gemensamt arbete för Ung fritid i Eskilstuna och Ung fritid i Torshälla med att ta fram ett förslag på verksamhetsidé för Eskilstuna kommun. Jämställdhet är ett fokusområde i det arbetet. Medarbetare på fritidsgårdarna både i Eskilstuna och Torshälla har utbildats i jämställdhet, bland annat i en metod som heter Machofabriken, som ett led att öka kompetensen. Implementering av Qualis pågår på samtliga fritidsgårdar i kommunen. Qualis ger fritidsgården verktyg för att driva ett systematiskt kvalitetsarbete inom tio kvalitetsområden. Kvalitetsområdena är framtagna för fritidsgårdarnas verksamhet och till varje område finns ett antal kvalitetskriterier definierade. Jämställdhet ingår som ett paraply för samtliga kvalitetsområden.

29 Eskilstuna kommun / 4 (4) Det är inte troligt att ett Tjejhus skulle bidra till mer jämställd besöksstatistik på fritidsgårdarna. Ett förtydligat uppdrag som verksamhetsidén innebär, ökad kompetens och ett systematiskt kvalitetsarbete enligt Qualis för samtliga fritidsgårdar bedöms vara en väg för en verksamhet med hög kvalitet för såväl pojkar som flickor. Inrättande av Tjejhus skulle eventuellt kunna bidra till en mer jämlik hälsa. Det skulle kunna vara ett komplement till fritidsgårdarnas verksamhet och eventuella locka fler och andra flickor än de som besöker fritidsgårdarna. När det gäller att fånga upp nyblivna mammor är bedömningen att befintliga familjecentraler är de platser som är bäst lämpade på att fånga för detta. Där finns kompetens, lokaler och utrustning för att möta såväl mammornas behov som barnens. Att bygga vidare på denna verksamhet skulle vara ett sätt att arbeta förebyggande och främjande för mer jämlik hälsa. Ur ett jämställdhetsperspektiv skulle än sådan satsning troligen inte bidra, då det redan idag är majoritet med mammor som besöker familjecentralen med sina barn. TORSHÄLLA STADS FÖRVALTNING Christina Klang förvaltningschef Beslutet skickas till: kommunstyrelsen

169 Svar på medborgarförslag - Ge ipads till elever i årskurs 6 (KSKF/2014:494)

169 Svar på medborgarförslag - Ge ipads till elever i årskurs 6 (KSKF/2014:494) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2015-08-11 Sida 1(2) 169 Svar på medborgarförslag - Ge ipads till elever i årskurs 6 (KSKF/2014:494) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Medborgarförslaget

Läs mer

165 Svar på motion - Inför utmaningsrätt - företagens medborgarförslag för utveckling och kvalitet i kommunal verksamhet (KSKF/2015:63)

165 Svar på motion - Inför utmaningsrätt - företagens medborgarförslag för utveckling och kvalitet i kommunal verksamhet (KSKF/2015:63) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2015-08-11 Sida 1(2) 165 Svar på motion - Inför utmaningsrätt - företagens medborgarförslag för utveckling och kvalitet i kommunal verksamhet (KSKF/2015:63)

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2015-05-28

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2015-05-28 1(16) Plats och tid Sammanträdesrummet, Stadsmuséet, klockan 13:00-15:00 KFN/2015:/842 Beslutande Ersättare Utses att justera Mona Kanaan (S), ordförande Anette Stavehaug, (V) Martin Gunnarsson (S) Karola

Läs mer

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017 Folkhälsoplan för Laxå kommun 214 21 1 Kommunen och Länet Befolkning i Laxå kommun Laxå kommun har 5562 invånare 213-5 varav 21 kvinnor och 2845 män. I åldern -19 år finns 124 personer. Från 65 år och

Läs mer

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25)

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 424-484/2000) Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 PROTOKOLL 1 (9) Fritids- och folkhälsonämnden Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 Bakgrund Riksdagen har beslutat om ett mål för folkhälsopolitiken. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar

Läs mer

279 Svar på motion om att hissa den svenska flaggan utanför stadshuset varje dag (KSKF/2015:272)

279 Svar på motion om att hissa den svenska flaggan utanför stadshuset varje dag (KSKF/2015:272) Kommunstyrelsen 2015-11-24 1(3) 279 Svar på motion om att hissa den svenska flaggan utanför stadshuset varje dag (KSKF/2015:272) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservationer Kim

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07

Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07 Kommunstyrelsen 2015-05-07 1 (5) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Karin Gagner, 016-7102045 Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07 Närvarande: Lisa Friberg (S) ordförande

Läs mer

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen!

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! 1 Ungdomar vår framtid För att skapa en framgångsrik kommun behöver vi beslutsfattare veta en hel del om hur medborgarna ser på sin vardag. Med sådana kunskaper som

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Kommunstyrelsens Förvaltning 1 (8) HANDLÄGGARE Karolina Nordh 08-535 303 93 karolina.nordh@huddinge.se för jämställdhetsintegrering Huddinge kommun 2008-2010 POSTADRESS Huddinge kommun Kommunstyrelsens

Läs mer

Liv & Hälsa ung 2011

Liv & Hälsa ung 2011 2011 Liv & Hälsa ung 2011 - en första länssammanställning med resultat och utveckling över tid Liv & Hälsa ung genomförs av Landstinget Sörmland i samarbete med Södermanlands kommuner. Inledning Liv &

Läs mer

Handlingsplan för anställda inom staden som utsatts för våld Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2005:52)

Handlingsplan för anställda inom staden som utsatts för våld Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2005:52) Utlåtande 2005: RV (Dnr 339-3440/2005) Handlingsplan för anställda inom staden som utsatts för våld Motion av Ewa Samuelsson (kd) (2005:52) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion

Läs mer

346 Svar på motion - Webbaserad utbildning i jämställdhet för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:364)

346 Svar på motion - Webbaserad utbildning i jämställdhet för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:364) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(3) 346 Svar på motion - Webbaserad utbildning i jämställdhet för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:364)

Läs mer

346 Svar på motion - Webbaserad utbildning i jämställdhet för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:364)

346 Svar på motion - Webbaserad utbildning i jämställdhet för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:364) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(3) 346 Svar på motion - Webbaserad utbildning i jämställdhet för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:364)

Läs mer

Motion om att införa en Läsa skriva räkna garanti i lågstadiet 05.311 008

Motion om att införa en Läsa skriva räkna garanti i lågstadiet 05.311 008 Barn och utbildningsnämnden 2006 03 30 32 65 Kommunstyrelsen, utveckl ledare Motion om att införa en Läsa skriva räkna garanti i lågstadiet 05.311 008 Thomas Olofsson och Ylva Strutz, för folkpartiet liberalerna,

Läs mer

Yttrande över remiss av motion - Upprätta en handlingsplan med åtgärder för att förbättra unga tjejers psykiska ohälsa

Yttrande över remiss av motion - Upprätta en handlingsplan med åtgärder för att förbättra unga tjejers psykiska ohälsa Torshälla stads nämnd 2016-07-04 Torshälla stads förvaltning Ledning och adminstration TSN/2016:84 Therese Nilsson 016-710 73 88 1 (4) Torshälla stads nämnd Yttrande över remiss av motion - Upprätta en

Läs mer

Yttrande över motion - Motverka machokulturer - ge pojkar och unga killar en chans att få vara sig själva - inlämnad av V

Yttrande över motion - Motverka machokulturer - ge pojkar och unga killar en chans att få vara sig själva - inlämnad av V Kultur- och fritidsnämnden 2018-01-11 Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2017:288 Lena Klintberg, Utvecklare 1 (3) Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över motion - Motverka machokulturer

Läs mer

163 Svar på motion om att införa ett mobilt Sportotek (KSKF/2015:604)

163 Svar på motion om att införa ett mobilt Sportotek (KSKF/2015:604) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-09-06 Sida 1(3) 163 Svar på motion om att införa ett mobilt Sportotek (KSKF/2015:604) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation

Läs mer

341 Svar på motion om pilotprojekt rörande specialkost (KSKF/2017:255)

341 Svar på motion om pilotprojekt rörande specialkost (KSKF/2017:255) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 341 Svar på motion om pilotprojekt rörande specialkost (KSKF/2017:255) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Motionen bifalles.

Läs mer

Svar på motion om att införa ett mobilt sportotek

Svar på motion om att införa ett mobilt sportotek Kommunstyrelsen 2016-07-07 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2015:604 Sara Molander 016-710 25 16 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion om att införa ett mobilt sportotek Förslag till beslut

Läs mer

58 Svar på motion Motverka machokulturer - ge pojkar och unga killar en chans att få vara sig själva (KSKF/2017:418)

58 Svar på motion Motverka machokulturer - ge pojkar och unga killar en chans att få vara sig själva (KSKF/2017:418) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-03-13 Sida 1(3) 58 Svar på motion Motverka machokulturer - ge pojkar och unga killar en chans att få vara sig själva (KSKF/2017:418) Beslut Förslag

Läs mer

Svar på medborgarförslag - Ge ipads till elever i årskurs 6

Svar på medborgarförslag - Ge ipads till elever i årskurs 6 Kommunstyrelsen 2015-06-30 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2014:494 Sara Molander 016-710 25 16 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag - Ge ipads till elever i årskurs 6 Förslag

Läs mer

FOLKHÄLSOPLAN. För Emmaboda kommun 2013-2016. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-16, 100 registernr. 03.20.1

FOLKHÄLSOPLAN. För Emmaboda kommun 2013-2016. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-16, 100 registernr. 03.20.1 FOLKHÄLSOPLAN För Emmaboda kommun 2013-2016 Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-16, 100 registernr. 03.20.1 Hållbar och Hälsa Miljö tog initiativ till att en lokal folkhälsoprofil skulle tas fram, och

Läs mer

Våld mot äldre kvinnor Motion av Ewa Samuelsson och Desirée Pethrus Engström (båda kd) (2004:67)

Våld mot äldre kvinnor Motion av Ewa Samuelsson och Desirée Pethrus Engström (båda kd) (2004:67) Utlåtande 2005: RVII (Dnr 327-4546/2004) Våld mot äldre kvinnor Motion av Ewa Samuelsson och Desirée Pethrus Engström (båda kd) (2004:67) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion

Läs mer

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda Kommunfullmäktige 2011 09 26 172 372 Kommunstyrelsen 2012 02 13 35 92 Arbets och personalutskottet 2012 01 30 24 60 Dnr 11.548 008 septkf35 Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för gymnasieskola med särskoleelever vid Hjalmar Strömerskolan.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för gymnasieskola med särskoleelever vid Hjalmar Strömerskolan. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för gymnasieskola med särskoleelever vid Hjalmar Strömerskolan läsåret 2014/2015 Likabehandlingsplan för ungdoms- och vuxenutbildningen vid Hjalmar

Läs mer

82 Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram (KSKF/2017:572)

82 Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram (KSKF/2017:572) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-04-10 Sida 1(2) 82 Svar på motion - Humanistiskt gymnasieprogram (KSKF/2017:572) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservationer

Läs mer

Svar på motion om webbaserad utbildning för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun

Svar på motion om webbaserad utbildning för all personal som arbetar inom skolan i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2017-11-02 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:364 Cecilia Boström 016-710 29 96 1 (4) Kommunstyrelsen Svar på motion om webbaserad utbildning för all personal som arbetar inom skolan

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla 2014 En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla.indd 2 2014-01-13 09:01:53 Frågor om dig och din familj Sätt ett kryss på varje

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

Kompetensförsörjning för att få sökande till gymnasiala yrkesutbildningar inom områden där det råder kompetensbrist på Gotland

Kompetensförsörjning för att få sökande till gymnasiala yrkesutbildningar inom områden där det råder kompetensbrist på Gotland Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Anders Jolby Ärendenr BUN 2015/675 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 24 mars 2016 Barn- och utbildningsnämnden Kompetensförsörjning för att få sökande till

Läs mer

Bidrag för glasögon till barn och unga

Bidrag för glasögon till barn och unga Socialutskottets betänkande 2015/16:SoU4 Bidrag för glasögon till barn och unga Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om bidrag för glasögon till vissa barn och unga,

Läs mer

Handlingsplan Stadsdelsutveckling

Handlingsplan Stadsdelsutveckling Kommunstyrelsen Datum 0 (12) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Helena Andersson Tsiamanis 016-710 22 79 ESKILSTUNA KOMMUN Handlingsplan Stadsdelsutveckling 2012-2015 Remiss Yttranden ska lämnas

Läs mer

Startpaketet: mindre klasser mer kunskap

Startpaketet: mindre klasser mer kunskap 2013-07-07 Startpaketet: mindre klasser mer kunskap Startpaketet är sju insatser för att varje barn ska få det stöd och den stimulans de behöver i förskolan och de första åren i skolan för att utvecklas,

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Motion om att avgifta förskolan

Motion om att avgifta förskolan ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:592-034 2016-04-05 1/2 Motion om att avgifta förskolan Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionen med motiveringen att arbetet

Läs mer

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55)

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0942 Landstingsstyrelsen Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

Läs mer

Åtgärder för en förbättrad simkunnighet bland barn och ungdomar Motion av Eva Oivio och Lars-Åke Henriksson (båda s) (2000:6)

Åtgärder för en förbättrad simkunnighet bland barn och ungdomar Motion av Eva Oivio och Lars-Åke Henriksson (båda s) (2000:6) Utlåtande 2003:65 RIV (Dnr 410-139/2000, 419-616/1999) Åtgärder för en förbättrad simkunnighet bland barn och ungdomar Motion av Eva Oivio och Lars-Åke Henriksson (båda s) (2000:6) Simkunnighetsundersökning

Läs mer

85 Redovisning av motioner som inte slutbehandlats i kommunfullmäktige (KSKF/2018:96)

85 Redovisning av motioner som inte slutbehandlats i kommunfullmäktige (KSKF/2018:96) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-04-10 Sida 1(1) 85 Redovisning av motioner som inte slutbehandlats i kommunfullmäktige (KSKF/2018:96) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Redovisning

Läs mer

Kultur- och fritidsvaneundersökningen

Kultur- och fritidsvaneundersökningen LERUM Kultur- och fritidsvaneundersökningen Frivan en källa att ösa ur Barn, kultur och natur ska göras till bärare av kommunens identitet Saxat ur kommunens inriktningsmål 2009-2011 Bakgrund Kultur- och

Läs mer

Dokumentbeteckning. Folkhälsostrategi för Trollhättans Stad 2014-2018. Handläggare/Förvaltning Folkhälsostrateg/KSF

Dokumentbeteckning. Folkhälsostrategi för Trollhättans Stad 2014-2018. Handläggare/Förvaltning Folkhälsostrateg/KSF Övergripande syfte Trollhättans Stads folkhälsoarbete ska ske för att förverkliga de nationella folkhälsomålen. Gäller för Strategin gäller för samtliga verksamheter i Trollhättans Stad. Referensdokument

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-12-19

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-12-19 1(6) Plats och tid Rinmansalen, stadshuset, klockan 15:05-15.10 Beslutande Jimmy Jansson (S), ordförande Sarita Hotti (S) Marie Svensson (S) Mikael Edlund (S) Ann-Sofie Wågström (S), ersätter Mona Kanaan

Läs mer

Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V)

Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V) 2014-08-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2011/175-609 Kommunstyrelsen Barnperspektiv i alla beslut Motion den 25 mars 2011 av Rolf Wasteson (V) och Agneta Johansson(V) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010.

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. 2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill visa på vikten av ett ansvarstagande

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Minnesanteckningar Idrottsforum

Minnesanteckningar Idrottsforum Kultur- och fritidsnämnden Datum 1 (7) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret Mattias Berglund, 016-710 18 27 Minnesanteckningar Idrottsforum Tid: Måndag 29 september 2014, kl. 18.00-20.00

Läs mer

Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa

Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa NY VERSION Datum 2015-01-22 Dnr Arbetsutskottet Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa Bakgrund Folkhälsan i Sverige har blivit allt bättre och medellivslängden har ökat under flera

Läs mer

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP)

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Utlåtande 2012: RI (Dnr 231-1361/2011) Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna

Läs mer

Utmaningar för en bättre folkhälsa

Utmaningar för en bättre folkhälsa Utmaningar för en bättre folkhälsa Folkhälsoplan 2015 1 Innehållsförteckning: Sida Folkhälsopolitikens elva målområden 3 Folkhälsopolitisk policy Västra Götalandsregionen 3 Vision för folkhälsoarbetet

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31)

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 322-3820/2003) Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2003:31) av Fahri

Läs mer

LIV & HÄLSA UNG 2014. Örebro län och kommunerna i västra länsdelen Länsdelsdragning Karlskoga och Degerfors 2014-11-20

LIV & HÄLSA UNG 2014. Örebro län och kommunerna i västra länsdelen Länsdelsdragning Karlskoga och Degerfors 2014-11-20 Fokus skolår 7, 9 och 2 gymn med och utan funktionsnedsättning LIV & HÄLSA UNG 2014 Örebro län och kommunerna i västra länsdelen Länsdelsdragning Karlskoga och Degerfors 2014-11-20 Josefin Sejnelid, utredningssekreterare

Läs mer

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP Ung i Lindesberg Resultat från LUPP lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2008 Politiken efterlyser ungdomsperspektiv kartläggning bland kommunens ungdomar blir underlag för framtida beslut I september

Läs mer

106 Svar på motion Inför trygghetsvakter i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:278)

106 Svar på motion Inför trygghetsvakter i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:278) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-05-08 Sida 1(3) 106 Svar på motion Inför trygghetsvakter i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:278) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen förklaras

Läs mer

Idrottspolitiskt program 2013 2020. kommunfullmäktige 11 november 2013

Idrottspolitiskt program 2013 2020. kommunfullmäktige 11 november 2013 Idrottspolitiskt program 2013 2020 kommunfullmäktige 11 november 2013 Innehållsförteckning Vår vision 5 Folkhälsa 6 Barn- och ungdomsidrott 7 Mångfald 8 Idrottspolitiskt program 2013 2020 kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till beslut. Kommunstyrelsen

Förslag till beslut. Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2016-01-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2015:588 Sara Molander 016-710 25 16 1 (2) Kommunstyrelsen Reviderad överenskommelse mellan Migrationsverket och Eskilstuna

Läs mer

Svar på motion - Motverka machokulturer - ge pojkar och unga killar en chans att få vara sig själva

Svar på motion - Motverka machokulturer - ge pojkar och unga killar en chans att få vara sig själva Kommunstyrelsen 2018-02-26 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:418 Mattias Berglund 016-710 32 54 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion - Motverka machokulturer - ge pojkar och unga killar en chans

Läs mer

Svar på motion om obligatoriskt skolval

Svar på motion om obligatoriskt skolval Kommunstyrelsen 2016-12-22 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:385 Sara Molander 016-710 25 16 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion om obligatoriskt skolval Förslag till beslut Förslag

Läs mer

162 Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder (KSKF/2016:152)

162 Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder (KSKF/2016:152) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-09-06 Sida 1(3) 162 Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder (KSKF/2016:152) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen anses besvarad.

Läs mer

342 Svar på motion Extern utredning om skolans resultat (KSKF/2017:268)

342 Svar på motion Extern utredning om skolans resultat (KSKF/2017:268) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 342 Svar på motion Extern utredning om skolans resultat (KSKF/2017:268) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Bikupan period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Bikupan period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för förskolan Bikupan period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Resultat från Luppundersökningen. Forshaga kommun 2008/2009

Resultat från Luppundersökningen. Forshaga kommun 2008/2009 Resultat från Luppundersökningen Forshaga kommun 2008/2009 April 2009 2 Innehållsförteckning Inledning Bakgrund och metod för datainsamling 5 Databearbetning 5 Redovisning av undersökningsresultat 5 Resultat

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kunskapsskolan Katrineholm 2014/2015 Kunskapsskolan Katrineholm Västgötagatan 16, 641 36 Katrineholm, Tel.dir. 08-51008370, www.kunskapsskolan.se 1

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

23 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt Lagen om stöd och service (LSS), kvartal 3, 2015 (KSKF/2015:5)

23 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt Lagen om stöd och service (LSS), kvartal 3, 2015 (KSKF/2015:5) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-01-26 Sida 1(2) 23 Rapportering av ej verkställda gynnande biståndsbeslut enligt Lagen om stöd och service (LSS), kvartal 3, 2015 (KSKF/2015:5) Beslut

Läs mer

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Kommunfullmäktige 2011 01 31 15 21 2011 08 29 134 277 Kommunstyrelsen 2011 08 15 161 348 Arbets och personalutskottet 2011 06 07 118 230 Dnr 11.19 008 jankf24 Medborgarförslag om bättre stöd till barn

Läs mer

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Beteckning - referens YTTRANDE Jenny Lundskog Datum 2014-03-21 Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Rädda Barnen anser att förslaget till regional utvecklingsstrategi behöver kompletteras

Läs mer

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro Revisionsrapport Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro inom Eslövs kommun Maj 2008 Carl-Gustaf Folkeson, Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund, syfte och avgränsning...1

Läs mer

Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet. Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa

Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet. Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa 11 målområden som stödjer det nationella folkhälsomålet 1. Delaktighet och

Läs mer

Behandlingshem för unga spelmissbrukare Skrivelse av Christopher Ödmann och Viviann Gunnarsson (båda mp)

Behandlingshem för unga spelmissbrukare Skrivelse av Christopher Ödmann och Viviann Gunnarsson (båda mp) PM 2009:62 RVII (Dnr 325-459/2002) Behandlingshem för unga spelmissbrukare Skrivelse av Christopher Ödmann och Viviann Gunnarsson (båda mp) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans senare år Kristofer Fagerström Dnr BUN 2015/182 Oktober 2015 2015-09-28 1 (12) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. INLEDNING... 2 2. SYFTE... 3 3.

Läs mer

Arbetsplan 2010 Stenbergaskolan1-6 Sydöstra området

Arbetsplan 2010 Stenbergaskolan1-6 Sydöstra området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Sophia Sundlin Ungdomsombud Kultur och Fritidsförvaltningen

Sophia Sundlin Ungdomsombud Kultur och Fritidsförvaltningen Sophia Sundlin Ungdomsombud Kultur och Fritidsförvaltningen Innehåll Bakgrund... 3 Arbetsmetod... 3 Om Smedby... 4 Social delaktighet, ekonomisk utsatthet och goda uppväxtvillkor... 5 Resultat förslag

Läs mer

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M)

Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Utlåtande 2015: RI (Dnr 309-1479/2014) Bibehållen skattenivå för att värna Stockholms tillväxt och skattebetalarnas pengar Motion (2014:16) av Anna König Jerlmyr (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

UNGA I FOKUS U N G A I F O K U S

UNGA I FOKUS U N G A I F O K U S UNGA I FOKUS Ungdomar är länets framtid. Det är viktigt att länet erbjuder en attraktiv livsmiljö för att fler unga ska välja att bo och verka i Västernorrland. 91 Sammanfattning De allra flesta ungdomar

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (2) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 25 maj 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 08:30-11:08 Sekreterare

Läs mer

Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011.

Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011. Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011. Verksamhetsbeskrivning Hässlehus fritidsgård är centralt placerad vid Hässletorg. Fritidsgården delar lokaler med kommundelens bibliotek. Fritidsgården ansvarar

Läs mer

24 Svar på medborgarförslag - Låt inte personal på skola och fritidshem snusa under arbetstid (KSKF/2016:514)

24 Svar på medborgarförslag - Låt inte personal på skola och fritidshem snusa under arbetstid (KSKF/2016:514) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-04-21 Sida 1(1) 24 Svar på medborgarförslag - Låt inte personal på skola och fritidshem snusa under arbetstid (KSKF/2016:514) Förslag

Läs mer

Utökad undervisningstid i matematik Remiss från Utbildningsdepartementet

Utökad undervisningstid i matematik Remiss från Utbildningsdepartementet PM 2012:141 RIV (Dnr 001-1124/2012) Utökad undervisningstid i matematik Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Utökad

Läs mer

Fritidsgårdsverksamhet. Dokumentets syfte Dokumentet anger hur fritidsgårdsverksamhet i Nacka ska utföras

Fritidsgårdsverksamhet. Dokumentets syfte Dokumentet anger hur fritidsgårdsverksamhet i Nacka ska utföras RIKTLINJE Fritidsgårdsverksamhet Dokumentets syfte Dokumentet anger hur i Nacka ska utföras Dokumentet gäller för Utförare av som utförs på uppdrag av Nacka kommun Förutsättningar för uppdraget Utföraren

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007

Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 Kvalitetsredovisning Bobygda skola 2007 1 Innehållsförteckning GRUNDFAKTA 3 VÅRT KVALITETSARBETE 3 VISION 5 NORMER OCH VÄRDEN 5 ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE 6 KUNSKAPER 7 SKOLA OCH HEM 8 EXEMPEL PÅ

Läs mer

D O K U M E N TAT I O N AV E N KO N F E R E N S PÅ B O M M E R S V I K 23 S E P T E M B E R 2011. Jämlikhet var temat för ett dialogpass.

D O K U M E N TAT I O N AV E N KO N F E R E N S PÅ B O M M E R S V I K 23 S E P T E M B E R 2011. Jämlikhet var temat för ett dialogpass. Med sikte på jämlik folkhälsa & välfärd i Sörmland D O K U M E N TAT I O N AV E N KO N F E R E N S PÅ B O M M E R S V I K 23 S E P T E M B E R 2011 Livliga diskussioner och konkreta förslag Det blev en

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan

Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2012/2013 Förskolor Tokarp Nykil Ulrika Sjögestad Ansvariga för Kvalitetsrapporten är: Marie Sturehed förskolechef & Maria Fors biträdande

Läs mer

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Barn och skola 2014-12-02 1 (5) Lars Andreasson Utvecklingsstrateg Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Sammanfattning av

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare (Ds 2007:2) Remiss från Justitiedepartementet

Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare (Ds 2007:2) Remiss från Justitiedepartementet PM 2007: RVII (dnr 001-825/2007) Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare (Ds 2007:2) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Verksamhetsidé Ung Fritid

Verksamhetsidé Ung Fritid Torshälla stads nämnd 2016-02-01 Torshälla stads förvaltning Ledning & administration TSN/2016:19 Rina Oord-Lundh 016-710 73 48 1 (5) Torshälla stads nämnd Verksamhetsidé Ung Fritid Förslag till beslut

Läs mer

Rådslag mellan politiker och medborgare Motion av Lennart Johansson och Rebwar Hassan (båda mp) (2006:36)

Rådslag mellan politiker och medborgare Motion av Lennart Johansson och Rebwar Hassan (båda mp) (2006:36) Utlåtande 2007: RI (Dnr 016-3853/2006, 035-204/2004) Rådslag mellan politiker och medborgare Motion av Lennart Johansson och Rebwar Hassan (båda mp) (2006:36) Handlingar tillgängliga på nätet Skrivelse

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015 Tanumskolan åk 7-9

Kvalitetsrapport 2015 Tanumskolan åk 7-9 Kvalitetsrapport 2015 Tanumskolan åk 7-9 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Åk 3 Studieresultat ämnesprov grundskolan Antal elever Antal elever som har: Procent Nått målen i ämnesprovet* Svenska

Läs mer

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2015-10-29 6 (xx) Dnr SN 2015/217 Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun Sammanfattning Arbetsgruppen för det drogförebyggande

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Verksamhetsrapport 2002

Verksamhetsrapport 2002 Verksamhetsrapport 2002 Hälso- och sjukvårdsberedning Nord Uppdrag 2002 Hälso- och sjukvårdsberedningarna ansvarar för att utvärdera det strategiska målet för hälso- och sjukvård utifrån analyser av befolkningens

Läs mer

103 Svar på motion om förbättrade övervakningskameror vid hot spots (KSKF/2014:408)

103 Svar på motion om förbättrade övervakningskameror vid hot spots (KSKF/2014:408) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2015-05-05 Sida 1(2) 103 Svar på motion om förbättrade övervakningskameror vid hot spots (KSKF/2014:408) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer