Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2014/941-IFN-421 Anne Lehnberg Halén - bi976 E-post: anne.lehnberg.halen@vasteras.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sociala nämndernas förvaltning 2014-12-09 Dnr: 2014/941-IFN-421 Anne Lehnberg Halén - bi976 E-post: anne.lehnberg.halen@vasteras."

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2014/941-IFN-421 Anne Lehnberg Halén - bi976 E-post: anne.lehnberg.halen@vasteras.se Kopia till IFNs föreningar Individ- och familjenämnden Fördelning av sstöd 2015 till föreningar med särskild social inriktning Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att godkänna förvaltningens förslag till fördelningen av sstöd till föreningar med särskild inriktning för Att uppdra åt förvaltningen att under 2015 påbörja en revidering av gällande riktlinjer för föreningsstöd samt en översyn av föreningsen inom nämndens ansvarsområde. Ärendebeskrivning Individ- och familjenämndens budget för föreningsstöd 2015 är kronor. Totalt föreslås att kronor fördelas som sstöd, vid detta ansökningstillfälle, till 12 föreningar samt kronor föreslås vara projekt/arrangemangsstöd som kan sökas löpande under år Resterande kronor inkluderar, bland annat, Brottsofferjourens tidigare erhållna föreningsstöd samt hälften av Föreningen Kvinnohusets tidigare erhållna föreningsstöd. Dessa medel skall även fortsättningsvis finansiera nämnda föreningars, utifrån att en överenskommelse om IOP upprättats mellan Västerås stad och Brottsofferjouren respektive Föreningen Kvinnohuset. Sociala nämndernas förvaltning har i skrivelse daterad 13 november, lagt fram förslag till beslut. Bilagor Fördelning av sstöd 2015 för Individ- och familjenämndens föreningar Fördelning av sstöd 2015 för Individ- och familjenämndens föreningar Fördelning av sstöd 2015 för Individ- och familjenämndens föreningar Skickad av: Teresia Kjellgren - aq339

2 VÄSTERÅS STAD TJÄNSTESKRIVELSE 2 (2) Dnr: 2014/941-IFN-421

3 FÖRENING Utbetalt 2013 Utbetalt 2014 Projekt 2014 Ansökt 2015 Förslag 2015 RFSU Here 4 U AMD-Anhöriga mot Droger ATSU Brottsofferjouren Den öppna dörren IKKR Frälsningsarmén X-Cons Västerås Föreningen Kvinnohuset Föreningen Maskroskraft IOGT-NTO Aros Resursgruppen i drogfrågor Röda Korset Slussa Vänner Vändpunkten Totalt Projektstöd 2015: kronor

4 Kultur- idrott- och fritidsförvaltningen Anne Lehnberg-Halén Telefon: Sociala föreningar 2015 Individ- och familjenämnden ansvarar för socialpolitiska frågor med tillhörande myndighetsutövning. De huvudsakliga uppgifterna är att stödja och företräda enskilda individer, grupper och familjer med särskilda behov och hjälp samt att följa och föreslå insatser på strukturell nivå. Detta görs bland annat genom stöd till föreningslivet. Genom stödet vill nämnden bidra till att föreningslivet kan ha en utvecklande och främjande av god kvalitet. Syftet med föreningsbidraget är att stimulera föreningarna till nytänkande och metodutveckling inom det sociala området, samt att föreningarna ska utgöra ett komplement till nämndens. För att erhålla ekonomiskt stöd ska föreningarna bedriva sin i enlighet med individ- och familjenämndens vision och mål. Utöver nämndens specifika mål så arbetar Västerås stad i enlighet med FN:s barnkonvention om barns rättigheter. En förutsättning för att stöd ska ges är att föreningslivet beaktar barnkonventionen i all som rör barn och ungdom så att en inte strider mot denna och att föreningen har värderingar och i enlighet med stadens handikappolitiska program samt integrationsprogram. Individ- och familjenämnden lämnar stöd till föreningar med särskild social inriktning. För att komma i fråga för föreningsstöd ska en: rikta sig till de målgrupper som tillhör individ- och familjenämndens vara rådgivande och stödjande utgöra ett komplement till nämndens För att få tillgång till individ- och familjenämndens stöd till föreningslivet krävs att föreningen ska ha ansökt och blivit godkänd som socialförening av individ- och familjenämnden.

5 Det finns två olika föreningsstöd som kan sökas från individ- och familjenämnden: som kan sökas en gång per år för sin planerade. Projekt/arrangemangsstöd som kan sökas av föreningar- som stöd för projekt eller enstaka arrangemang -löpande under året och stödet kan även sökas av nya föreningar som bildas under året. Individ- och familjenämndens budget för föreningsstöd 2015 är kronor. Vid ansökningstillfället den första oktober 2015 inkom 13 ansökningar om sstöd. Det sökta beloppet uppgår till kronor. Totalt föreslås att kronor fördelas som sstöd vid detta ansökningstillfälle samt kronor föreslås vara projekt/arrangemangsstöd som kan sökas löpande under år Inför såret 2015 kommer Brottsofferjouren att erhålla annan form av ekonomiskt stöd, utifrån en överenskommelse mellan Västerås Stad och föreningen. Tidigare erhållna stöd har därför räknats bort ur kommande förslag till sstöd. Föreningen Kvinnohuset kommer att inför såret erhålla endast 50 % av tidigare beviljat sstöd, då föreningen ämnar att under kommande års första del, sluta avtal med Västerås stad utifrån liknande överenskommelse som nämnts gällande Brottsofferjouren.

6 Röda Korset kronor rådgivande Utvecklande riktar sig till direkt till barn och ungdomar eller som indirekt verkar för barns och Verkar under mottot Bryt isoleringen. Social som riktar sig till äldre och funktionsnedsatta, barn och ungdomar samt invandrare, flyktingar och asylsökande. Besöks för äldre och funktionsnedsatta. Anhörigstöd, läxhjälp samt studiecirklar. Hembesök, samtalsgrupper, aktiviteter och social samvaro. Mötesplats Kupan års satsning med flyktingguider fortsätter. Satsning på samverkan med skolor när det gäller elevers sociala engagemang. Verksamheten stödjer barn och unga indirekt genom att deras närstående ges stöd. Verksamheten vänder sig till alla åldrar och grupper i samhället som är i behov av stödjande insatser. Cirkel i samarbete med ABF, skolor, lasarett. Ansökan omfattar kronor. Sociala nämndernas förvaltning föreslår att Röda Korset inför 2015 beviljas ett sstöd om kr. Föreningen verkar utifrån riktlinjerna för föreningsstöd. Del av en fungerar som ett komplement till nämndens flyktingmottagning.

7 rådgivande Maskroskraft kronor 112 Skapa nätverk och förmedlar kompetenser, hjälp till att bryta destruktiva mönster bland ungdomar och skapa konstruktiva livsstrategier. Läger för barn och unga vuxna vars familjeförhållanden präglas av våld, missbruk och bristande omsorg. Stöd- och rådgivning 6 h/vecka, helgkurser, mötesplats/öppet hus och cafékvällar Föreläsning 1-3 ggr/månad. Uppsökande genom vandringar och aktiviter i bostadsområden, såsom Pettersberg. Utvecklande riktar sig till direkt till barn och ungdomar eller som indirekt verkar för barns och Bidragsförslag 2014 Projekt Mazen går vidare till Vallby, ett projekt av och med unga i ett bostadområde med syfte att fånga unga i riskzonen för kriminalitet och droger. Syftet är även att engagera alla boende i område för att verka för en positiv utveckling. Föreningen ger stöd till barn och unga vuxna som levt eller lever i missbruk, våld och med bristande omsorg genom stöd och rådgivande. Verksamheten är rådgivande och stödjande och utgör ett gott komplement till nämndens. De som är i stöd för ett missbruk lotsas vidare till kommunens er. Samarbete med fritidsgårdar och ABF, övriga sociala föreningarna. Länsstyrelsen, socialtjänst och kriminalvård. Referensgruppen för LÖKen (arbetet med den Lokala ÖverensKommelsen mellan föreningsliv och kommunen) Ansökan omfattar kronor. Sociala nämndernas förvaltning föreslår att Maskroskraft inför 2015 beviljas ett sstöd om kr. Föreningen verkar utifrån riktlinjerna för föreningsstöd. Föreningens i områden med sociala problem ger barn och unga möjlighet till kontakt med trygga vuxna.

8 rådgivande Utvecklande Den Öppna Dörren kronor 155 Målet är att bryta isoleringen och öka livskvalitén för människor som är ensamma och/eller lever i utanförskap. Metoden är delaktighet och dialog. Möten i häktet, samtalsstöd, hembesök, stöd vid möten med myndigheter. Samarbete med ett antal skolor, bland annat, Pilträdsskolan. Forsätter som tidigare år, men planerar att ta emot en praktikant från någon av Västerås gymnasieskolor och ett samarbete med Frivården. Omfattning av som riktar sig direkt till barn och ungdomar eller som indirekt verkar för barns och Verksamheten stödjer barn och unga indirekt genom att deras närstående ges stöd. Omfattning av som antingen riktar sig direkt eller indirekt till något av nämndens Flera av föreningens mest ideellt aktiva har kommit som hjälpsökande till föreningen, dessa personer fungerar idag som stöd till nya hjälpsökanden. Bidragsförslag 2014 Svenska kyrkan, Stadsmissionen, Nätverket Bäckby/Skälby, Volontärbyrån, Pilträdsskolan. Ansökan omfattar kronor. Sociala nämndernas förvaltning föreslår att Den Öppna Dörren inför 2015 beviljas ett sstöd om kr. Föreningen verkar utifrån riktlinjerna för föreningsstöd. Har ett utbrett kontaktnät och samarbete mellan olika aktörer. Verksamheten arbetar såväl för att stävja utanförskap som att stötta de medmänniskor som befinner sig i ett sådant.

9 rådgivande Utvecklande Vändpunkten kronor 70 Öppen för alla. Föreningen vill erbjuda meningsfull sysselsättning och social samhörighet. Förmedlar kontakt till andra föreningar och nätverk samt myndigheter, allt utifrån efter medlemmarnas behov. Samverkar med Slussa Vänner för att nå fler inom målgruppen sjukskrivna, arbetslösa och FAS-3. Samverkar även med Viksängs kulturnätverk. Ambition finns att arbeta med andra föreningar. Genom resurs från AF har utvecklande intensifierats. riktar sig direkt till barn och ungdomar eller som indirekt verkar för barns- och Indirekt, genom att föräldrar känner sig sedda och bekräftade inom ramen för föreningens återspeglas det på barnen. Föreningen har över tjugo års erfarenhet av stöd till långtidssjukrivna, arbetslösa och utförsäkrade, en målgrupp ddär missbruk lätt etableras. Viksängs kulturnätverk, Slussa Vänner och övriga sociala föreningar. Ansökan omfattar kronor. Sociala nämndernas förvaltning föreslår att Vändpunkten inför 2015 beviljas ett sstöd om kr. Föreningen verkar utifrån riktlinjerna för föreningsstöd. Har en stödjande som indirekt främst verkar för målområdet försörjningsstöd.

10 rådgivande Internationell kamp för kvinnors rättigheter/ikkr kronor 35 Bedriver jour, ger stöd till de målgrupper som riskerar bli utsatta för hedersrelaterat våld samt våld i nära relationer. Ger stöd på målgruppens hemspråk. Hjälp till skyddat boende, medlingssamtal i familjer, stödsamtal. Information om rättigheter och andra stödfunktioner inom samhället. Besök i skolor, ungdoms- och familjemottagningar, BVC, information till familjer om det svenska samhället och dess lagar. Utvecklande Vill utveckla hemsidan samt ge ut broschyrer på olika språk samt hålla jouröppet även kvällar, helger och sommar. riktar sig direkt till barn och ungdomar eller som indirekt verkar för barns- och Verksamheten stödjer barn och unga indirekt genom att deras närstående ges stöd och hjälp. Barn- och unga påverkas indirekt av våld i nära relationer. Många söker hjälp för att undvika hedersvåld (se även första kriteriet) Polis, Socialtjänst, Kvinnocentrum, Kvinnohuset, Rädda Barnen. Ansökan omfattar kronor. Sociala nämndernas förvaltning föreslår att IKKR inför 2015 beviljas ett sstöd om kr. Föreningen verkar utifrån riktlinjerna för föreningsstöd. Verksamheten utgör ett komplement till nämndens lagstadgade ansvar gällande våldsutsatta kvinnor.

11 rådgivande Here 4U kronor 84 Förebyggande inom skolan för barn och unga med syfte att skapa trygghet samt tillvarata ungas egna engagemang genom delaktighet. Erbjuder stöd- och rådgivning via enskilda samtal och i grupp. Etablerad killjour sedan två år tillbaka. Coaching och mentorskap till yngre genom projektet Storebror/Storasyster.. Tjugofem volontärer som i sin tur träffar barn- och ungdomar på skolor, fritidsgårdar, på stan, genom temaveckor och medlemsträffar. Fokus på de unga som risker att hamna i utanförskap. Utvecklande Behandling av unga våldsutövare, spelmissbruk. Kontaktpersons. Insatser kring genus och maskulinitet. riktar sig till direkt till barn och ungdomar eller som indirekt verkar för barns och Hela en är till för att nå barn och unga med syfte att verka för målgruppens bästa. Barn och unga som far illa. Integrationsarbete. Länsstyrelsen, Ungdomspolisen, AMA, Stödcentrum för brottsoffer, Stadsmissionen (Talk 2 me) Beatrice Fredrixons Minnesfond, IDAenheten (hedersrelaterat våld) fritidsgårdar och skolor, Alternativ till våld, St Lukas.. På medlemsträffar och vid aktiviteter som volontärerna skapar och utför. Ansökan omfattar kronor. Sociala nämndernas förvaltning föreslår att Here 4U inför 2015 beviljas ett sstöd om kronor. Förening verkar utifrån riktlinjerna för föreningsstöd. Samverkan med ett stort antal aktörer. Verksamheten bedrivs utifrån de behov av stöd som barn och unga som föreningen identifierar.

12 rådgivande Utvecklande riktar sig direkt till barn och ungdomar eller som indirekt verkar för barns- och Anhöriga Mot Droger/AMD kronor 70 Anhörigstöd genom rådgivning till familjer som har eller misstänker alkohol eller drogmissbruk inom familjen, såväl i enskilda samtal som självhjälpsgrupper. Föreläsningar. Ljusmanifestation, information till allmänheten, samt till elever, lärare och föräldrar. Studiecirklar i drogfrågor. Opinionsbildning i narkotikafrågor. Utöka nuvarande av anhörigkurs och självhjälpsgrupper. Föreningsutveckling såsom KBT samt MI, för att därmed öka kompetensen inom föreningen. Stöd till anhöriga, vilket indirekt påverkar de barn- och unga som befinner som riskerar att hamna i missbruk alternativt befinner sig i aktivt missbruk. Stöd-och rådgivande till anhöriga som vårdar eller stödjer närstående. Upplysning samt förebyggande arbete. Samverkan med studieförbund samt ATSU och skolan. Är med och driver Brukarrådet för missbruk och beroendefrågor i Västmanland. Ansökan omfattar kronor. Sociala nämndernas förvaltning föreslår att Anhöriga Mot Droger/AMD inför 2015 beviljas ett sstöd om kronor. Föreningen verkar utifrån riktlinjerna för föreningsstöd. Verksamheten utgör ett komplement till nämndens lagstadgade ansvar gällande personer som vårdar eller stödjer närstående, enligt Socialtjänstlagen.

13 rådgivande Att Trygga Sexuellt Utnyttjade/ATSU Att stötta och ge råd till sexuellt utnyttjade och deras anhöriga. Verka för föräldrars rätt att skydda sina barn mot sexuella övergrepp. Samverka med och informera olika myndigheter och skolor om sexuella övergrepp och dess konsekvenser. Individstöd genom samtal och enskilda möten Jourtelefon. Föreläsningar och kurser till föräldrar, skolor, myndigheter och allmänhet. Utvecklande Föreningsutveckling såsom ungdomsledarutbildning och Samtalets grundstenar, för att därmed öka kompetensen inom föreningen. riktar sig till direkt till barn och ungdomar eller som indirekt verkar för barns och Ungdomsgrupp för sexuellt utnyttjade, mobbade eller på annat sätt utsatta. Genom samtal, värderingsövningar och att möta andra med liknande erfarenhet erbjuds utsatta stöttning och hjälp i bearbetningsprocessen. Stöd-och upplysning samt förebyggande arbete, diskussionsgrupper. ATSU har en omfattande barn- och ungdoms. Samverkan med studieförbundet Sensus samt Anhöriga Mot Droger och övriga sociala föreningar. Är med och driver Brukarrådet för missbruk och beroendefrågor i Västmanland. Ansökan omfattar kronor. Sociala nämndernas förvaltning föreslår att ATSU inför 2015 beviljas ett sstöd om kronor. Föreningar verkar utifrån riktlinjerna för föreningsstöd. innehåll är omfattande med såväl stöd- och rådgivning som studiecirklar uppsökande.

14 rådgivande X-Cons 20 Förebyggande arbete vad gäller kriminalitet och missbruk. Stödjande och rådgivande för tidigare dömda utifrån målet att kunna leva ett liv utan droger och kriminalitet. Föreläsningar på skolor, företag, behandlingshem och anstalter. Besök på anstalter i förebyggande syfte. Utvecklande Kurser hos ABF samt drogförebyggande arbete. riktar sig till direkt till barn och ungdomar eller som indirekt verkar för barns och ungdomars bästa Informationsarbete gentemot unga gällande riskerna med och konsekvenserna av drogmissbruk och kriminalitet. Stödja och vägleda föräldrar och nära anhöriga till ett liv utan droger och kriminalitet. Verksamheten stödjer barn och unga, direkt genom Upplysningsarbete utifrån konsekvenserna av drogmissbruk och kriminalitet och indirekt genom att deras närstående ges stöd. Kriminalvården och Polisen. ABF, Föreningen Maskroskraft samt andra av X-Cons lokalföreningar i landet. Ansökan omfattar kronor. Sociala nämndernas förvaltning föreslår att X-Cons inför 2015 beviljas ett sstöd om kronor. Föreningen har tidigare under 2014 erhållit bidrag om totalt kronor, detta för att kunna etablera en, där cirka kronor kvarstår som oförbrukade. Föreningen verkar utifrån riktlinjerna för föreningsstöd. innehåller såväl stöd- och rådgivning som studiecirklar och uppsökande.

15 rådgivande Utvecklande Föreningen Kvinnohuset kronor 90 medlemmar Jour och skyddat boende för utsatta kvinnor och deras barn. Även stöd till kvinnor med självskadebeteende. Information till skolor och andra aktörer i samhället. Praktisk hjälp och stöd vid myndighetsbesök som t.ex. läkare, advokat, bostadsförmedling, rättegång, utbildnings. Information till såväl skolor som företag och myndigheter. Arrangemang av öppna föreläsningar kring våld. Deltar aktivt i samhällsdebatten kring mäns våld mot kvinnor. Opinionsbildning. Kompetensutveckling utifrån mäns våld mot kvinnor via Roks och Länsstyrelsen. Kurser och utbildning för nya ideellt aktiva. Tjejcafé och tjejgrupper i skolan.. riktar sig till direkt till barn och ungdomar eller som indirekt verkar för barns och Många kvinnor som söker stöd har barn, föreningen uppmärksammar även deras behov genom olika typer av insatser. Tjejjouren i samråd med skolorna i Västerås samt stödet och insatserna mot hedersrelaterat våld. Tjej-jouren Ronjas förebyggande och uppsökande. Hela en riktar sig direkt till två av nämndens sex ; barn- och ungdomsvård samt brottsofferstöd. Rädda Barnen, BOJ, ROKS (riks org. för kvinno- och tjejjourer i Sverige), polis, skola och socialtjänst. Ansökan omfattar kronor Sociala nämndernas förvaltning föreslår att Föreningen Kvinnohuset inför 2015 beviljas ett sstöd om kronor, då föreningen under 2015 kommer att erhålla ett IOP avtal med kommunen. Föreningen verkar utifrån riktlinjerna för föreningsstöd. Verksamheten utgör ett komplement till nämndens lagstadgade ansvar gällande våldsutsatta kvinnor.

16 rådgivande Slussa Vänner kronor 45 Genomför föreläsningar och seminarier med sakkunniga inom området stress, sjukfrånvaro, mobbing, arbetslöshet. Råd och stöd till utsatta genom samtal men också som medföljare vid exempelvis besök hos myndigheter, vården och vid förhandlingar i domstol. Information till allmänheten för ökad kunskap och medvetenheten kring de frågor om utsatthet som föreningen arbetar med. Utvecklande Nyttjar alltmer Öppna Kanalen, You-Tube som verktyg för att synliggöra dessa frågor och lyfta problematiken till debatt. riktar sig till direkt till barn och ungdomar eller som indirekt verkar för barns och Verksamheten stödjer barn och unga indirekt genom att deras närstående ges stöd. Enligt föreningen hör all dess till nämndens. Föreningen STOPP, Folkuniversitetet, Öppna Kanalen, Ansökan omfattar kronor. Sociala nämndernas förvaltning föreslår att Slussa Vänner inför 2015 beviljas ett sstöd om kronor. Föreningen verkar utifrån riktlinjerna för föreningsstöd. Verksamheten består av råd- och stöd till arbetslösa och sjukskrivna.

17 rådgivande Utvecklande 6557 IOGT-NTO Aros kronor 55 medlemmar Erbjuda social samvaro och meningsfull fritid, kamrat för nyktra alkoholister och narkomaner. Återfalls-prevention, personlig utveckling. Behöver ha kontoret bemannat dagligen för att kunna erbjuda det önskvärda stödet. Föreläsningar, information. Kamratsstöds, kontakt och samarbete med Kommunens olika boenden t.ex. Freja, Råbystallet och Jonasborgshemmet. Utökat arbete med unga missbrukare för att förhindra återfall i samråd med Socialkontoret. Hitta en samarbetsform med andra sociala föreningar med samma målgrupp. riktar sig till direkt till barn och ungdomar eller som indirekt verkar för barns och Utflykter och anpassade barn- och ungdomsaktiviteter erbjuds i en drogfri miljö. All riktar sig till personer som har eller har haft missbruksproblem. Stadsmissionen, Svenska kyrkan, IOGT-NTO Västmanlands distrikt, Ungdomens nykterhetsförbund, AMD Ansökan omfattar kronor. Sociala nämndernas förvaltning föreslår att 6557 IOGT- NTO Aros inför 2015 beviljas kr i sstöd. Föreningen fyller en tydlig funktion till nämndens övriga er inom missbruksområdet.

Ansökan. Vi är beredda att ta: Nationellt Ansvar för Barn som far illa

Ansökan. Vi är beredda att ta: Nationellt Ansvar för Barn som far illa Ansökan Vi är beredda att ta: Nationellt Ansvar för Barn som far illa Fryshuset, Hela Människan och IOGT NTO rörelsen vill ta ett nationellt ansvar för barn och ungdomar som far illa, de som inte får hjälp

Läs mer

En bra start i livet (0-20år)

En bra start i livet (0-20år) En bra start i livet (0-20år) Strategi för ungas trygghet, hälsa och utveckling Fastställd av kommunstyrelsen, 2015-06-03 Dnr: KS 2014/00231 Innehållsförteckning En bra start i livet (0-20år) 1 1 Inledning

Läs mer

Värdegrund och policy. för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR

Värdegrund och policy. för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR Värdegrund och policy för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR Illustrationer: Moa Dunfalk En grundläggande beskrivning av SKR ges i organisationens stadgar, där det bland annat finns en ändamålsparagraf

Läs mer

Fördelning av verksamhetsstöd 2018 för individ- och familjenämndens föreningar

Fördelning av verksamhetsstöd 2018 för individ- och familjenämndens föreningar TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-11-29 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00574-7.5.2 Sociala nämndernas förvaltning Anne Lehnberg Halén Epost: anne.lehnberg.halen@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Förebyggande, tidiga och gemensamma insatser för barn och unga i Ystad Kultur o Utbildning och Social Omsorg.

Förebyggande, tidiga och gemensamma insatser för barn och unga i Ystad Kultur o Utbildning och Social Omsorg. SAMVERKANSPLAN Förebyggande, tidiga och gemensamma insatser för barn och unga i Ystad Kultur o Utbildning och Social Omsorg. Inledning I socialnämndens vision står att Ystad ska vara en kommun fri från

Läs mer

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-05-26 Diarienummer N131-0259/14 Sektor Kultur och fritid Hasse Ohlson Telefon 031-365 27 05 E-post: hasse.ohlson@angered.goteborg.se Ansökan från Kooperativet Fjället avseende

Läs mer

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning Inledning Staten och Sveriges kommuner och landsting(skl) har genom årlig överenskommelse enats om

Läs mer

Riktlinjer - Sociala bostäder

Riktlinjer - Sociala bostäder TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-15 Dnr: 2015/122-IFN-004 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Riktlinjer

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt handlingsprogram för Vännäs kommun

Alkohol- och drogpolitiskt handlingsprogram för Vännäs kommun Alkohol- och drogpolitiskt handlingsprogram för Vännäs kommun Kommunfullmäktige 2005-06-14, 43 Sidan 1 av 14 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Bakgrund 3. Hur har arbetet bedrivits 4. Samverkan 5. Ansvarsfördelning

Läs mer

Våld i nära relation

Våld i nära relation Våld i nära relation Våld och förtryck i olika former Fysiskt våld är varje form av oönskad fysisk beröring och handling som uppfattas som obehag, orsakar fysisk smärta eller skadar dig. Sexuellt våld

Läs mer

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Beteckning - referens YTTRANDE Jenny Lundskog Datum 2014-03-21 Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Rädda Barnen anser att förslaget till regional utvecklingsstrategi behöver kompletteras

Läs mer

Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa?

Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa? Föreningsbyrån Socialtjänsten Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa? Föreningar kommer ibland i kontakt med barn som riskerar att fara illa. Som ett stöd i sådana

Läs mer

Avtal om samverkan mellan Uddevalla kommun och Polisområde Fyrbodal

Avtal om samverkan mellan Uddevalla kommun och Polisområde Fyrbodal Polisen Fyrbodal 20140924 Avtal om samverkan mellan Uddevalla kommun och Polisområde Fyrbodal Handlingsplan Detta dokument innehåller Uddevalla kommuns och Polisområde Fyrbodals gemensamma handlingsplan.

Läs mer

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 PROTOKOLL 1 (9) Fritids- och folkhälsonämnden Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 Bakgrund Riksdagen har beslutat om ett mål för folkhälsopolitiken. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263 Volontärverksamhet i skolor Dnr Bun 2012/263 Ewa Franzén November 2012 2012-11-01 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND/SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. REDOVISNING... 2 4. ANALYS... 5 5. SLUTSATSER

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Med arbetsplan och budget för 2013 Vår vision är o Ett Västra Götaland där individen lever ett gott liv i ett hållbart och tryggt samhälle utan alkohol eller andra droger. Vårt

Läs mer

Donnergymnasiets ANTD-plan

Donnergymnasiets ANTD-plan Donnergymnasiets ANTD-plan ANTDPLAN VID MISSTÄNKT DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK ANTD=Alkohol, narkotika, tobak och doping Donnergymnasiets vision Vår vision med det drogförebyggande arbetet är att

Läs mer

VERKSAMHETSMÅL FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN UTIFRÅN FASTSTÄLLDA POLITISKA INRIKTNINGSMÅL

VERKSAMHETSMÅL FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN UTIFRÅN FASTSTÄLLDA POLITISKA INRIKTNINGSMÅL 1 VERKSAMHETSMÅL FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN UTIFRÅN FASTSTÄLLDA POLITISKA INRIKTNINGSMÅL 1 Informera kommuninvånarna om socialtjänstens stöd för barn, unga och vuxna Information om socialtjänstens

Läs mer

Utmaningar för en bättre folkhälsa

Utmaningar för en bättre folkhälsa Utmaningar för en bättre folkhälsa Folkhälsoplan 2015 1 Innehållsförteckning: Sida Folkhälsopolitikens elva målområden 3 Folkhälsopolitisk policy Västra Götalandsregionen 3 Vision för folkhälsoarbetet

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

Skiljeboskolan. Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016

Skiljeboskolan. Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016 1 Skiljeboskolan Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016 2 Innehållsförteckning Skolans trygghetsvision 3 Elevers rätt till stöd 3 Resultat av kartläggning LÅ 14/15 4 Plan mot kränkande behandling

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för att förhindra brott bland unga i Linköping

Överenskommelse om samverkan för att förhindra brott bland unga i Linköping Överenskommelse om samverkan för att förhindra brott bland unga i Linköping Beslut om åttapunktsprogrammet 1. Ungas tillgång till alkohol och droger ska minskas genom tidig upptäckt 2. Minska risken för

Läs mer

ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN

ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN Innehåll för folkhälsoarbete s. 3 Folkhälsorådet s. 3 Folkhälsoinsatser 2013 1. Alla Härrydabor har förutsättningar för en god hälsa på lika villkor 1.1 Livskraften

Läs mer

Scanna in dokomenten och maila dem till medlem@svea.org eller posta medlemskapsansökan

Scanna in dokomenten och maila dem till medlem@svea.org eller posta medlemskapsansökan Medlemskapsansökan till Sveriges elevråd - SVEA För en bättre och mer demokratisk skola Vad erbjuder vi: En röst i skolpolitiken Ett fullspäckat medlemspaket Rabatterade priser på våra nationella träffar

Läs mer

SOCIALTJÄNSTPLAN EMMABODA KOMMUN

SOCIALTJÄNSTPLAN EMMABODA KOMMUN SOCIALTJÄNSTPLAN EMMABODA KOMMUN EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN Ditt ansvar, vårt stöd. -Ett självständigt liv! Förändringar har blivit det normala i dagens samhälle. Förändringar berör alla delar av samhällslivet

Läs mer

HERTINGSSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015

HERTINGSSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Likabehandlingsplan Datum 2015-05-13 Barn- och utbildningsförvaltningen HERTINGSSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 FRITIDSHEM, FÖRSKOLEKLASS, GRUNDSKOLA 1 5 SENAST UPPDATERAD: 150513 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Verksamhetsrapport 2012/2013

Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Datum 1 (9) 2013-06-19 Grundsärskola inriktning träningsskola + Gymnasiesärskola inriktning verksamhetsträning Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Inledning Tuna skolområde består

Läs mer

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation Förälder i Uddevalla Användbar kontaktinformation När livet får nya proportioner... Att bli förälder är kanske det mest omvälvande som kan hända i en människas liv. Det livslånga åtagande i att bli förälder

Läs mer

BROTTSFÖREBYGGARNA I GÄVLE

BROTTSFÖREBYGGARNA I GÄVLE BROTTSFÖREBYGGARNA I GÄVLE VERKSAMHETS- PLAN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 Brottsförebyggarna i Gävle (BIG) utgår i sitt arbete från att olika former av destruktivt beteende, från barn och ungdomars sida,

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Örebro län för kvinnofrid

Överenskommelse om samverkan i Örebro län för kvinnofrid Överenskommelse om samverkan i Örebro län för kvinnofrid - En överenskommelse om samverkan mot mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck, våld i samkönade relationer samt prostitution och

Läs mer

Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun 2014-2015

Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun 2014-2015 Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun 2014-2015 Bli den du är! Var och en ska kunna bli allt det som den har förutsättning att bli! Elevhälsoplan vid Praktiska Gymnasiet Falun Elevhälsan ska bidra

Läs mer

Volontärbarometern 2009

Volontärbarometern 2009 Volontärbarometern 2009 Volontärbyråns undersökning kring varför personer engagerar sig ideellt och vad de får ut av sitt engagemang Jag har fått inblick i vad som behövs göras och jag har själv kunnat

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

våld mot kvinnor LÄNSSTYRELSEN I SKÅNE LÄN Rapportserien Skåne i utveckling Socialtjänstens insatser för att bekämpa

våld mot kvinnor LÄNSSTYRELSEN I SKÅNE LÄN Rapportserien Skåne i utveckling Socialtjänstens insatser för att bekämpa LÄNSSTYRELSEN I SKÅNE LÄN Landskapsvård i Skåne 1998 LÄNSSTYRELSEN I SKÅNE LÄN Rapportserien Skåne i utveckling Socialtjänstens insatser för att bekämpa våld mot kvinnor Rapport nr 00:8 Sociala funktionen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR 2014

VERKSAMHETSPLAN FÖR 2014 ATSUB/Göteborg, Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn Prästgårdsängen 21 BV 412 71 GÖTEBORG Telefon: 031 20 99 49 eller 23 30 43 Kvällstid: 020 21 53 50 E-post: info@atsubgbg.nu Hemsida: www.atsubgbg.nu

Läs mer

MADESJÖ VERKSAMHETSOMRÅDE ORREFORS SKOLA F-6. Årlig plan mot kränkande behandling och diskriminering

MADESJÖ VERKSAMHETSOMRÅDE ORREFORS SKOLA F-6. Årlig plan mot kränkande behandling och diskriminering MADESJÖ VERKSAMHETSOMRÅDE ORREFORS SKOLA F-6 Årlig plan mot kränkande behandling och diskriminering Likabehandlingsplan för Orrefors Skola år F-6 år 2015-2016 Inledning Planen mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Presentation av det förebyggande arbetet i Åtvidabergs kommun, 2007

Presentation av det förebyggande arbetet i Åtvidabergs kommun, 2007 Presentation av det förebyggande arbetet i Åtvidabergs kommun, 2007 Bakgrund Åtvidabergs kommun tilldelades statligt bidrag för att anställa en drogsamordnare. Samordnaren påbörjade sitt arbete den 15

Läs mer

Policy för frivilliga i Kristianstads kommun

Policy för frivilliga i Kristianstads kommun Policy för frivilliga i Kristianstads kommun Fastslagen av Omsorgsnämnden 2011-10-27 ON 103 Dnr 2011/239 Dpl 760 Policy för frivilliga i Kristianstads kommun. Kristianstads kommun har för att förbättra

Läs mer

Brottsoffer i fokus. En genomlysning av verksamheter med fokus på stöd till brottsoffer i Huddinge kommun. Stiftelsen Tryggare Sverige

Brottsoffer i fokus. En genomlysning av verksamheter med fokus på stöd till brottsoffer i Huddinge kommun. Stiftelsen Tryggare Sverige Brottsoffer i fokus En genomlysning av verksamheter med fokus på stöd till brottsoffer i Huddinge kommun Stiftelsen Tryggare Sverige Adress: Stiftelsen Tryggare Sverige Crafoords väg 14 Box 45407 104 31

Läs mer

Handlingsplan Vuxenutbildningen 2015

Handlingsplan Vuxenutbildningen 2015 1 [17] -01-13 Handlingsplan Vuxenutbildningen Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 2 [17] -01-13 Handlingsplan

Läs mer

Verksamhetsplan för Huddinge brottsförebyggande råd 2014

Verksamhetsplan för Huddinge brottsförebyggande råd 2014 VERKSAMHETSPLAN 131111 KS-2013/1130.173 1 (7) HANDLÄGGARE Linda Lindblom 08-535 302 86, 0708-790 588 linda.lindblom@huddinge.se Huddinge brottsförebyggande råd Verksamhetsplan för Huddinge brottsförebyggande

Läs mer

Fördelning av verksamhetsstöd 2016 för Individ- och familjenämndens föreningar

Fördelning av verksamhetsstöd 2016 för Individ- och familjenämndens föreningar TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-11-25 Dnr: 2015/36-IFN-421 Teresia Kjellgren - aq339 E-post: teresia.kjellgren@vasteras.se Kopia till Anne Halén Lehnberg Individ- och familjenämnden

Läs mer

103 33 Stockholm. Redovisning.av medel fördelade år 2009 för främjande av brottsofferverksamhet för homo-, bi- och transpersoner

103 33 Stockholm. Redovisning.av medel fördelade år 2009 för främjande av brottsofferverksamhet för homo-, bi- och transpersoner Socialstyrelsen Avdelningen för statistik och utvärdering Charlotta Hansell charlotta.hansell@socialstyrelsen.se (k,

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan Bufff Stockholm Org.nr 802411-1968 År 2016 www.bufff.nu

Verksamhetsplan Bufff Stockholm Org.nr 802411-1968 År 2016 www.bufff.nu Verksamhetsplan Bufff Stockholm Org.nr 802411-1968 År 2016 www.bufff.nu Upprättad av Madelein Kattel Verksamhetschef Verksamhetsplan 2016 Bufff Stockholm är en ideell förening som är partipolitiskt och

Läs mer

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 1 Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 2 Monica Jacobsson 20030602 Samordnare Laholms kommun UTVECKLINGSPLANEN FÖR

Läs mer

Kultur- och utbildningsnämndens prioriterade mål

Kultur- och utbildningsnämndens prioriterade mål 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 27 2013-06-10 Kultur- och utbildningsnämndens prioriterade mål För mandatperioden 2011 2014 BJURHOLMS KOMMUN 2011 2014 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Beskrivning

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN YTTERBYSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN YTTERBYSKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN YTTERBYSKOLAN 2014-2015 1 LIKABEHANDLINGSPLAN 2014-2015 Innehållsförteckning: sida 3: Mål och vision. Så säger lagen. YTTERBYSKOLAN sida 4: Ansvarsfördelning för arbetet kring likabehandling.

Läs mer

Rapport från tillsyn av På rätt väg 2009

Rapport från tillsyn av På rätt väg 2009 HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-05-14 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Rapport från tillsyn av På rätt väg 2009 Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Programområde... 3. Vägledande idé och tanke... 4. Perspektiv... 5. Elevens perspektiv.. 5. Föräldrarnas perspektiv... 5

Programområde... 3. Vägledande idé och tanke... 4. Perspektiv... 5. Elevens perspektiv.. 5. Föräldrarnas perspektiv... 5 Programområde... 3 Vägledande idé och tanke... 4 Perspektiv.... 5 Elevens perspektiv.. 5 Föräldrarnas perspektiv... 5 Det pedagogiska perspektivet.. 6 Hälso perspektiv.. 6 Rektors och förskolechefers perspektiv..

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET Läsåret 2007/2008 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

Frågor och svar från Demokratidagen 2013

Frågor och svar från Demokratidagen 2013 Frågor och svar Demokratidagen 2013 Torsdagen den 17 oktober genomfördes Demokratidagen 2013 på Sliperiet. Totalt deltog ca 140 personer och ca 15 st jobbade med det praktiska runt dagen. Av dessa 140

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3. 1(7) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

Liten guide till kvinnofridsfrågor

Liten guide till kvinnofridsfrågor Hit kan man vända sig om man vill prata med någon: Brottsofferjouren: 013-10 44 00 Ungdomsmottagningen: www.umo.se Mansmottagningen: 013-20 68 90 Socialtjänsten: 0120-83 211, efter 17: 0703-27 86 24 Polisen:

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Dnr 43-2014:7781 Forshaga kommun kommungforshaga.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn av vuxenutbildningen i Forshaga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg 2 (13) Tillsyn

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE. PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE 2013/2014 PlanppAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLINGPP Plan mot diskriminering och kränkande behandling Wijkmanska gymnasiet 1 Innehåll Plan mot diskriminering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision är att alla elever, personal och vårdnadshavare på Almåsskolan skall känna till och kunna leva utifrån vår gemensamma värdegrund. Skolans ledning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkandebehandling för Hagaskolan.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkandebehandling för Hagaskolan. 1(10) 2014-01-07 Likabehandlingsplan och plan mot kränkandebehandling för Hagaskolan. Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post 692 80 KUMLA Stadshuset, Torget 1 019-58 80 00 019-58 81 15 kommun@kumla.se

Läs mer

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm Till dig som har en tonåring i Sundbyberg FOTO: Susanne Kronholm Förord Hej, Den här foldern riktar sig till dig som har en tonåring i din närhet. Du kanske är förälder, vårdnadshavare eller är en annan

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Idrottslyftet. år 6. Svenska Fotbollförbundet

Idrottslyftet. år 6. Svenska Fotbollförbundet Idrottslyftet år 6 Svenska Fotbollförbundet Välkommen till Idrottslyftet år 6! 1/1 2013 31/12 2013 Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt! Idrottslyftet handlar om att svensk fotboll

Läs mer

JÄMSTÄLLD ORGANISATION 2011 Handlingsplan för IOGT-NTO:s jämställdhetsarbete

JÄMSTÄLLD ORGANISATION 2011 Handlingsplan för IOGT-NTO:s jämställdhetsarbete JÄMSTÄLLD ORGANISATION 2011 Handlingsplan för IOGT-NTO:s jämställdhetsarbete Detta dokument har arbetats fram efter beslut på IOGT-NTO:s kongress i Piteå 2005. Först ges en sammanfattning av handlingsplanen.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt program

Alkohol- och drogpolitiskt program STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Alkohol- och drogpolitiskt program Antaget av Kommunfullmäktige 2007-10-11, 178 Folkhälsorådet Skrivelse 1 (5) 2007-05-14 Lis palm 0526-19121 Dnr: lis.palm@stromstad.se

Läs mer

Plan för folkhälsoarbetet. Antagen av kommunfullmäktige den 18 oktober 2007

Plan för folkhälsoarbetet. Antagen av kommunfullmäktige den 18 oktober 2007 Plan för folkhälsoarbetet 2007 2011 Antagen av kommunfullmäktige den 18 oktober 2007 2 Foto omslag: Fysingen, Jan Franzén. Valstadagen, Franciesco Sapiensa. Grafisk form: PQ layout. 2007 Innehåll Inledning

Läs mer

Folkhälsoplan. för Partille 2015 2016

Folkhälsoplan. för Partille 2015 2016 Folkhälsoplan för Partille 2015 2016 Innehåll Del 1 3 Folkhälsa 3 Uppgift 3 Folkhälsoarbete 3 Mål och fokusområden 4 Övergripande mål 4 Inriktningsmål livscykelperspektiv 4 Fokusområden 4 Del 2 Handlingsplan

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD. för äldre i Karlskrona kommun

ANHÖRIGSTÖD. för äldre i Karlskrona kommun ANHÖRIGSTÖD för äldre i Karlskrona kommun 2 Denna broschyr ger dig information om vilket anhörigstöd som finns i Karlskrona kommun. Broschyren är framtagen genom samarbete mellan Karlskrona kommun, Svenska

Läs mer

Ungdomar & Droger. Sammanställning av resultat vid work shop i Alvesta

Ungdomar & Droger. Sammanställning av resultat vid work shop i Alvesta Ungdomar & Droger Sammanställning av resultat vid work shop i Alvesta Alvesta 15 november 2011 Ungdomar och droger Föredragshållare: Amelie Gulin, Navet och Anders Buene, Polisen Facilitator: Caroline

Läs mer

Fritidsplan för Åstorps kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012-08-27 Dnr 2012/257

Fritidsplan för Åstorps kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012-08-27 Dnr 2012/257 Fritidsplan för Åstorps kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012-08-27 Dnr 2012/257 Postadress: 265 80 Åstorp Gatuadress: Storgatan 7 E-post: kommun@astorp.se Telefon: 042-640 00 Fax: 042-642 10 Org. nr.

Läs mer

Projekt Migration. Refleklera - & Agera

Projekt Migration. Refleklera - & Agera Projekt Migration Refleklera - & Agera Foto: thomas koch/shutterstock.com Flyktingläger nära gränsen mellan Turkiet och Syrien. Migration är en naturlig företeelse som har präglat hela mänsklighetens historia.

Läs mer

Bygga broar mellan fo rskola och skola i Sundby

Bygga broar mellan fo rskola och skola i Sundby Bygga broar mellan fo rskola och skola i Sundby Bakgrund Många av våra barn kommer redan som ettåringar till förskolan för att sedan befinna sig i vår verksamhet fram tills man slutar år 5 som 11-12-åringar.

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Örebro län för kvinnofrid

Överenskommelse om samverkan i Örebro län för kvinnofrid Överenskommelse om samverkan i Örebro län för kvinnofrid - En överenskommelse om samverkan mot mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck, våld i samkönade relationer samt prostitution och

Läs mer

Ungdomspolitisk Policy för Ängelholms Kommun 2014-18

Ungdomspolitisk Policy för Ängelholms Kommun 2014-18 2013-11-13 Lars Persson 0431-46 89 50 lars.persson@engelholm.se Policy antagen av Kommunfullmäktige 2006-11-27 174. Reviderad 2013-11-13 Ungdomspolitisk Policy för Ängelholms Kommun 2014-18 Viljeinriktning

Läs mer

Valmanifest FÖR SundsvallS KOMMUN 2014. Sundsvall behöver ett grönt styre

Valmanifest FÖR SundsvallS KOMMUN 2014. Sundsvall behöver ett grönt styre Valmanifest FÖR SundsvallS KOMMUN 2014 Sundsvall behöver ett grönt styre Sundsvall behöver ett grönt styre Miljöpartiets politik vilar på solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet, kommande

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Drogpolicy och handlingsplan för elever inom Jämtlands Gymnasieförbund Fastställd i direktionen 2014-05-23 Dnr 108-2012 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Definition...

Läs mer

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(10) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare

Läs mer

Många tjejjourer arbetar med förebyggande verksamhet genom föreläsningar och tjejgrupper i skolor och på fritidsgårdar.

Många tjejjourer arbetar med förebyggande verksamhet genom föreläsningar och tjejgrupper i skolor och på fritidsgårdar. Tjejjourer Vad är en tjejjour? En tjejjour är en feministisk förening där tjejer arbetar för att stötta andra tjejer. Det finns över 60 tjejjourer runt om i hela Sverige, i små och i stora städer. Varenda

Läs mer

Vänge skola och fritidshem läsåret 15-16

Vänge skola och fritidshem läsåret 15-16 PLAN Roma skolområde Vänge skola och fritidshem läsåret 15-16 Plan för att främja likabehandling, samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. - Treat me nice Region

Läs mer

Handlingsprogram för personer med funktionsnedsättning

Handlingsprogram för personer med funktionsnedsättning 1(5) STYRDOKUMENT DATUM 2013-11-19 Handlingsprogram för personer med funktionsnedsättning Detta dokument ersätter Handlingsprogram för funktionshindrade, antaget av kommunfullmäktige 2011-02-12, 22. Älvsbyn

Läs mer

Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan

Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan Inledning. Den här planen omfattar alla verksamheter, skola såväl som förskoleklass och fritidshem, på Tjelvarskolan. Eftersom våra verksamheter samarbetar tätt kring

Läs mer

Verksamhetsrapport 2002

Verksamhetsrapport 2002 Verksamhetsrapport 2002 Hälso- och sjukvårdsberedning Nord Uppdrag 2002 Hälso- och sjukvårdsberedningarna ansvarar för att utvärdera det strategiska målet för hälso- och sjukvård utifrån analyser av befolkningens

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. ( nedan kallad Pkbd) vid. Lunds skola Fritidshem, 13/14. Vår policy. Mål. Vision

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. ( nedan kallad Pkbd) vid. Lunds skola Fritidshem, 13/14. Vår policy. Mål. Vision Plan mot kränkande behandling och diskriminering ( nedan kallad Pkbd) vid Lunds skola Fritidshem, 13/14 Planen antogs i november 2013 och gäller i ett år. Vår policy Vi på Lunds skola bygger vår verksamhet

Läs mer

Byrån mot diskriminering, svar på motion (S) om fördjupat samarbete

Byrån mot diskriminering, svar på motion (S) om fördjupat samarbete 1 (11) Kommunledningskontoret 2012-11-20 Dnr KS 2009-719 Inger Karlsson Kommunstyrelsen Byrån mot diskriminering, svar på motion (S) om fördjupat samarbete FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT 1. Kommunledningskontorets

Läs mer

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen!

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! 1 Ungdomar vår framtid För att skapa en framgångsrik kommun behöver vi beslutsfattare veta en hel del om hur medborgarna ser på sin vardag. Med sådana kunskaper som

Läs mer

PM Genusspaningar från Gemensam Framtids Kyrkokonferens 2012

PM Genusspaningar från Gemensam Framtids Kyrkokonferens 2012 PM Genusspaningar från Gemensam Framtids Kyrkokonferens 2012 1. Inledning: Svenska Missionskyrkans Gendergrupp Svenska Missionskyrkans Gendergrupp bildades, på Kyrkostyrelsens uppdrag, för att vara ett

Läs mer

5.4 Funktionalitet och tillgänglighet är i det närmaste orört, bortsett från tillägg från tidigare budgetsatsningar.

5.4 Funktionalitet och tillgänglighet är i det närmaste orört, bortsett från tillägg från tidigare budgetsatsningar. Helhetsgrepp om omsorgen, För en feministisk politik i Göteborg, 5. Socialtjänst och omsorg. Omsorgen är ett av de viktigaste områden en kommun hanterar. Inte nog med att den möjliggör ett värdigt liv

Läs mer

Västerås Idrottsgymnasium

Västerås Idrottsgymnasium Västerås Idrottsgymnasium Vasagatan 95 722 23 VÄSTERÅS Västerås 2012-01-03 Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling för Västerås Idrottsgymnasium Likabehandlingsplan varför det? I april 2006

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Tegs centralskola www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling för Föräldrakooperativa Förskolan Bonk

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling för Föräldrakooperativa Förskolan Bonk Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling för Föräldrakooperativa Förskolan Bonk Reviderad 2012-03-15 Bakgrund Den 1 januari 2009 ersattes Barn- och elevskyddslagen från 2006 av två lagar som

Läs mer

Tyska Skolans Fritidshem. Likabehandlingsplan

Tyska Skolans Fritidshem. Likabehandlingsplan Tyska Skolans Fritidshem Likabehandlingsplan Aktualisiert: September 2013 Tyska Skolan Stockholm Likabehandlingsplan för fritidshemmet 2 Inledning Alla barn och elever på Tyska Skolans Fritidshem skall

Läs mer

Alkohol och Drogmissbruk

Alkohol och Drogmissbruk Alkohol och Drogmissbruk Handlingsprogram För anställda och förtroendevalda Antaget av KF 110 981026 Redaktionella ändringar 20091120 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 1. Mål 3 2. Syfte med handlingsprogrammet

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer