framtid LKAB:s samhällsomvandlingar i Kiruna och Malmberget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "framtid LKAB:s samhällsomvandlingar i Kiruna och Malmberget"

Transkript

1 framtid LKAB:s samhällsomvandlingar i Kiruna och Malmberget

2 2 innehåll Samhällsomvandling i Malmfälten LKAB och Malmfälten har en över 125 år lång historia. Järnmalmen och gruvdriften har lagt grunden för livskraftiga samhällen där många förverkligat sina drömmar om ett gott liv. Så ska det också vara i framtiden. Därför måste LKAB ständigt förnyas, nya huvudnivåer byggas, förädlingsprocesserna vara världsledande och infrastrukturen pålitlig. Ska LKAB fortsätta att skapa välstånd genom att generera jobb, betala skatter och vara en aktiv medspelare i samhällena måste vi i framtiden bryta den malm som ligger under marken där människor idag bor. Lyckade samhällsomvandlingar lägger grunden för en framgångsrik gruvdrift och en gemensam framtid på två av LKAB:s verksamhetsorter, Kiruna och Malmberget. Malmberget kiruna

3 innehåll 3 innehåll Det här är LKAB 05 Det börjar med järnet Varför samhällsomvandling 06 En skatt för alla 07 Tillsammans utvecklar vi samhällena samhällsomvandlingen i Kiruna 08 Att flytta delar av ett samhälle 10 Utveckling går före avveckling 11 Familjen Persson trivs 12 Livet mellan byggnaderna Samhällsomvandlingen i Malmberget 14 Att avveckla ett samhälle 16 Ett samhälle i förändring 17 Så här vill jag bo 18 Möjligheter för många Perspektiv på samhällsomvandlingarna 20 En omfattande planering 21 Markens rörelse styr takten 22 Ett internationellt perspektiv 23 Ordlista

4 4 Det här är LKAB FRÅN MALMFÄLTEN TILL VÄRLDEN LKAB:s ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande gruvföretagen i världen..

5 Det här är LKAB 5 Ett av de första malmtågen från Malmberget till Luleå Det börjar med järnet Ända sedan människan lärde sig utvinna jordens järnhaltiga mineraler har stålet varit högt eftertraktat. Inga andra material har betytt så mycket för utvecklingen av vårt moderna samhälle. För att tillverka stål krävs järn. Även om järn är jordens fjärde vanligaste grundämne så är det kvaliteten på mineralen, mängden och priset som avgör om den är värd att bryta och kallas järnmalm. LKAB:s 125-åriga historia börjar med järnet och med Malmbanans tillkomst för tågtransporter till hamnarna i Narvik och Luleå. Logistiken gjorde järnet lönsamt att bryta och tillgängligt för stålverkskunderna runt om i världen. Järnet har också gjort LKAB till en växande leverantör av industrimineraler och andra LKAB-utvecklade innovationer, produkter och tjänster. Den fantastiska magnetiten I förening med syre bildades för länge sedan mineralerna hematit och magnetit som bryts i de gruvor som försörjer världens stålverk med råvara. Hematiten är mer vanligt förekommande och är den typ av malm som bryts i dagbrott i de flesta större gruvorna runt om i världen. LKAB:s järnmalm består till största delen av magnetit i såväl underjordssom dagbrottsgruvor. Bara en tiondel av jordens kända järnmalmsresurser består av magnetit. Den malm som bryts i LKAB:s gruvor är av hög kvalitet med ett järninne- Sedan LKAB bildades 1890 har mer än en och en halv miljard ton järnmalm utvunnits ur Malmfältens gruvor. håll på 60 till 70 procent, och ju längre ner i malmkroppen man kommer desto bättre blir kvaliteten. Geologi och nytänkande Sedan LKAB bildades 1890 har mer än en och en halv miljard ton järnmalm utvunnits ur Malmfältens gruvor. Bolaget har gått igenom både goda och dåliga tider. Det som burit LKAB genom olika svårigheter har varit två saker, dels geologin och dels förmågan till nytänkande. Utvecklingen från råvaruproducent till leverantör av förädlade järnmalmsprodukter har gått genom omfattande forskning och utveckling både för effektiva produktionsprocesser och produktutveckling. Drygt 80 procent av LKAB:s försäljning består idag av järnmalmspellets. Förädlingen till pellets ger magnetiten ett högre marknadsvärde. Förutom att det krävs mindre energi vid pelletisering av magnetit än av hematit, ger den även andra fördelar som mindre slaggprodukter och mindre slitage i ståltillverkningen. Genom att vara långsiktiga i allt vi gör och verka för hållbar utveckling, är det LKAB:s vision att vara den leverantör som levererar mest mervärde till kunderna.

6 6 varför samhällsomvandling En skatt för alla Malmfältens rikedomar gynnar Narvik, Luleå och hela Nordkalotten. Genom utdelning och skatteintäkter till ägaren staten kommer dessutom cirka 60 procent av LKAB:s årliga vinster alla medborgare i Sverige till godo. För att trygga en fortsatt gruvdrift i Malmfälten behöver centrala delar av verksamhetsorterna Kiruna och Malmberget flyttas. Samhällsomvandlingen är en konsekvens av gruvbrytningens utbredning och malmkropparnas läge. Det är inget nytt. Historiskt har det inneburit att Kiruna och Malmberget förändrats då stadsbebyggelse omvandlats till industriområde. Samhällen omvandlas ständigt, men det märks inte alltid så tydligt. Det finns många exempel på samhällen som är beroende av en industri, men att den faktiskt påverkar stadsplanering, arkitektur och infrastruktur är inte lika vanligt. I Malmfälten är verkligheten sådan, och här går utvecklingen snabbt. Kirunas och Malmbergets historia är mer levande än i de flesta andra samhällen i Sverige. Nya nivåer djupare ner i gruvorna säkerställer LKAB:s verksamhet många år framåt. Samtidigt påverkar malmbrytningen de intilliggande samhällena som kommer att genomgå stora förändringar de kommande decennierna. Även om samhällsomvandlingen i Malmfälten är omfattande i flera avseenden är den inte ensam i sitt slag. Liknande projekt har förekommit, och förekommer, även på andra platser i världen. Det som däremot gör dagens samhällsomvandling på LKAB:s verksamhetsorter unik är omfattningen och tidsperspektivet. Totalt kommer cirka bostäder och kvadratmeter bostads- och lokalytor att ersättas på grund av gruvdriftens påverkan.

7 varför samhällsomvandling 7 Tillsammans utvecklar vi samhällena Samhällsomvandlingen är en utmaning för alla inblandade. I samråd med kommunerna, invånarna, markägare, myndigheter och rennäringen med flera, verkar LKAB för att samhällsomvandlingarna sker med trygghet och framtidstro. Rationella argument möter känslor; vanor och traditioner ställs mot nytänkande och visioner. Det är en stor omställning i en människas liv att flytta, i synnerhet när det gamla huset eller kvarteret inte kommer att stå kvar. Det är bara tillsammans vi kan bygga samhällen där vi tänker minst lika mycket på livet mellan byggnaderna som på byggnaderna själva. LKAB är en del av samhället och därför är det självklart att vi tar vårt miljömässiga, sociala och ekonomiska ansvar. Hållbarhet kallas det idag något vi ägnat oss åt i över 125 år. Femton meter långa och sex meter breda garagelängor som tillhört ett avvecklat bostadsområde flyttas för att hyras ut på nytt. Hållbarhet kallas det idag något vi ägnat oss åt i över 125 år. Järnmalmen är grunden I september 2015 invigdes den sju kilometer långa vägsträckningen mot Nikkaluokta, väg 870. Utveckling går före avveckling En viktig utgångspunkt är att det ska finnas nya bostäder, service och infrastruktur färdigt och under uppbyggnad innan LKAB avvecklar tidigare bebyggelse. Vi vill bidra till att skapa attraktiva samhällen, med vackra miljöer, en god bostads- och arbetsmarknad och ett rikt utbud av nöjesliv, kultur, sport och friluftsliv. En trygg samhällsomvandling förutsätter att LKAB och kommunerna är överens om hur omvandlingarna ska genomföras och vem som ansvararar för vad under hela processen. Överenskommelserna regleras i samverkans-, samarbets- och genomförandeavtal. Grunden till samhällsomvandlingarna är den gruvbrytning som sker över en kilometer ner under jord. LKAB bryter inte malm under områden där människor bor eller vistas. Gruvbrytningen orsakar markdeformationer, det vill säga markrörelser. När järnmalmen bryts sjunker marken ihop allt eftersom malmen lastas ut ur gruvan. I enlighet med minerallagen är det LKAB som kompenserar för den påverkan och de kostnader som uppstår när företagets gruvbrytning gör samhällsomvandlingarna nödvändiga. Det förutsätter i sin tur att LKAB lyckas göra överenskommelser med alla fastighetsägare. Ett av de viktigaste uppdragen för LKAB:s samhällsomvandlingsorganisation är därför att köpa byggnader som ligger i områden som påverkas. LKAB har hittills finansierat flera stora infrastrukturprojekt samt kompenserat kommunerna för kommunala verksamhetslokaler. Ett rikt liv mellan byggnaderna skapar ett välmående samhälle för alla. God kommunikation är avgörande och LKAB håller kontinuerligt dialog med berörda personer bostäder kvadratmeter Samhällsomvandlingarna i Kiruna och Malmberget är omfattande projekt som berör många. Fram till år 2035 berörs cirka personer när bostäder och totalt kvadratmeter bostads- och lokalytor ska avvecklas och byggas upp.

8 8 Samhällsomvandlingen i Kiruna Att flytta delar av ett samhälle Samhällsomvandlingen i Kiruna väcker uppmärksamhet i hela världen. Aldrig tidigare har ett så utvecklat och modernt samhälle omvandlats på grund av att en industriverksamhet behövt marken. I den del av Kiruna som avvecklas först, området som kallas Gruvstadspark 1, ligger bland annat stadshuset, med sitt unika klocktorn.

9 Samhällsomvandlingen i Kiruna 9 Luossavaara Byggbara områden Luossajärvi PETSAMO LUOSSAVAARA NORRMALM Sandstensberget Planerad dragning E10 Malmberget Kiruna Luleå Byggda områden LKAB Byggda områden/ byggnation pågår Övriga Påverkansområde fram till cirka år m LKAB Malmkroppen på nivå 1365 K I I R U N A V A A R A K I I R U N A V A A R A Folkets hus Stadshuset Gruvstadsparksområde 1 Brandstation Malmkroppen på cirka meters djup Gruvstadsparksområde 2 Deformationsprognos för huvudnivån på 1365 meters djup Terrassen 62 lgh Ahos Park Kyrka Jägaren Sjukhus Hjalmar Lundbohmsgården Ala- Lombolo Jägarskolan 2 Jägarskolan 1 46 lgh Skjutbaneområdet KIRUNA Termiten Videplan Kasen LOMBOLO Rymdvägen Raketen Vistas/Tjärnen NY STADSKÄRNA Glaciären 30 lgh Väg 870 Passivhus Borgen Industriområde Karta över det område i Kiruna som ska avvecklas och vilka områden som är lämpliga för utveckling av nya bostäder och lokaler. Här illustreras också den nya stadskärnan. Etapper för avveckling Gruvstadspark 1 Gruvstadspark 2 Tvättstugan TT Nyhetsbyrån Områden som avvecklas blir gruvstadsparker 2004 skickade Kiruna kommun ut ett pressmeddelande med rubriken Vi ska flytta en stad. Järnmalmsskivan i Kiruna lutar snett in under samhällsbebyggelsen och eftersom gruvindustrin är så pass viktig för Kiruna är kommunen beredd att flytta delar av samhällen och lämna över mark till förmån för LKAB:s gruvdrift. Större delen av centrum, Bolagsområdet, järnvägsområdet, samt delar av stadsdelarna Norrmalm och Östermalm kommer att påverkas. Det sker successivt och när områden avvecklas så anläggs parkområden, gruvstadsparker. På så sätt skapas mjuka övergångar mellan gruva och stad. LKAB:s ambition är att ingen ska behöva bo eller vistas bredvid ett industristängsel. Allt eftersom samhällsomvandlingen pågår kommer parkerna bli fler och fler till dess att det påverkade området är ett enda stort parkområde. En stor del av samhällsbebyggelsen som påverkas har kulturhistoriska värden, därför har LKAB och kommunen kommit överens om att bolaget ansvarar för att vissa byggnader bevaras. Bland annat flyttas kyrkan och Hjalmar Lundbohmsgården. Inför flytten har Hjalmar Lundbohmsgården noggrant dokumenterats för att säkerställa att den byggs upp likadant på sin framtida plats. Avtal med Kiruna kommun De första byggnaderna som berörs av samhällsomvandlingen ligger inom ett område som kallas Gruvstadspark 1. Nästa område som berörs kallas Gruvstadspark 2. För varje gruvstadspark upprättas ett avtal med Kiruna kommun som bland annat reglerar den ekonomiska ersättning som LKAB ger kommunen för kommunal infrastruktur samt mark och fastigheter. Ersättningen ska täcka kostnaderna för att bygga motsvarande funktion, kvalitet och storlek i nya Kiruna. Därefter konkretiseras avtalen i genomförandeavtal, det vill säga vem som gör vad i den fysiska avvecklingen. Minnena bevaras LKAB finansierar och driver omfattande dokumentationsprojekt i samarbete med Kiruna kommun som ett led i kompensationen till samhället. Det bygger på länsstyrelsens och Riksantikvarieämbetets krav om att bevara byggnadsminnen och kulturmiljöer innan byggnader flyttas eller avvecklas. Hänsyn måste också tas till andra riksintressen. Bolagshotellet, kvarteret Ullspiran och Hjalmar Lundbohmsgården är exempel på byggnader och områden som skildrats i böcker, filmer och bilder för att bevara minnena för framtida generationer. Kiruna kyrka är stadens kanske mest karaktäristiska byggnad och stod färdig år 1912, en gåva från LKAB till församlingen.

10 10 Samhällsomvandlingen i Kiruna Under 2015 byggde LKAB Fastigheter bland annat 62 nya lägenheter på området Terrassen i Kiruna. Samtidigt revs gård 2 och 4 i kvarteret Ullspiran. Utveckling går före avveckling När nya stadsdelar ska utvecklas och andra ska avvecklas är LKAB och kommunen överens om att utveckling går före avveckling. Bygg- och rivningsprocesserna får inte stanna halvvägs, det ska finnas mer tid att förbereda nya områden innan befintliga måste tömmas. Kiruna kommun har antagit en utvecklingsplan för den nya centrumkärnan som rymmer cirka bostäder, kommersiellt centrum, hotell och offentliga institutioner. I och med avtalet har LKAB betalat stora belopp till kommunen för att nybyggnationen ska ta fart, allt för att möjliggöra uppbyggnaden av det nya Kiruna. Samtidigt omvandlas nuvarande bebyggelse till industriområde. Kompensation till de som måste flytta I Kiruna berörs cirka människor som måste flytta till nya bostäder eller lokaler. Det handlar om individer med olika känslor och band, vissa starkare än andra, till just sitt hem, sin fastighet eller sitt område. Det personliga värdet och den kärlek som finns till enskilda platser är svårt att mäta i pengar. För LKAB är det viktigt att göra rätt för sig och ersätta berörda personer med en ekonomisk ersättning, ett nytt boende eller en ny verksamhetslokal. LKAB bygger nytt i Kiruna Trots att LKAB i huvudsak är ansvarigt för finansieringen, kompensationen och avvecklingen av befintlig bebyggelse drivs även nybyggnationsprojekt. Till exempel bygger LKAB ett nytt stadshus som kompensation för det nuvarande.

11 Samhällsomvandlingen i Kiruna 11 Flytten till nya områden har startat Familjen Persson trivs 200 LKAB Fastigheter har nyproducerat 200 lägenheter, varav 46 på området Jägarskolan. LKAB:s dotterbolag, LKAB Fastigheter, bygger nya bostäder i attraktiva bostadsområden, men det är avgörande att fler aktörer vill bygga nytt i Malmfälten för att öka kostnadseffektiviten och minska risk för förseningar. Flytten till lägenheten på Glaciären blev ett stort lyft för Linda Persson och hennes söner. Det var framför allt läget som lockade. Närheten till friluftsområden, barnens skola och deras pappa, gjorde att När vi fick den här möjligheten var det en sten som lättade från hjärtat. Linda Persson svarade ja utan att blinka när hon blev erbjuden den cirka 80 kvadratmeter stora trean på Glaciären. Mina tvillingpojkar som är tio år bor varannan vecka hos mig och hos deras pappa, så det passade helt perfekt. Vi bodde tidigare på ett område som ska rivas på sikt, vi fick därför förtur till LKAB:s lägenheter. När vi fick den här möjligheten var det en sten som lättade från hjärtat. Vi hade funderat mycket på var vi skulle ta vägen, säger Linda Persson. Glaciären ligger i bostadsområdet Lombolo i Kiruna. Ett barnvänligt område med närhet till skola, dagis, sporthall och bussförbindelse. Glaciären innefattar 30 lägenheter med några olika alternativ på planlösningar, 20 treor och 10 fyror. Linda hade sett alla varianter som fanns och föll för den som hade vardagsrummet och köket separat. Tack vare det kunde Linda göra en egen sovalkov i vardagsrummet för att på så sätt ge pojkarna var sitt rum. Det fungerar jättebra. Lägenheten är ljus och fräsch med stora fönster. Det är mycket hög standard. Jag blev glatt överraskad när jag insåg att det inte är det minsta lyhört, man hör verkligen ingenting. Det är jätteskönt. Familjen har två stora balkonger att umgås på samt en egen spiraltrappa som leder direkt till lägenheten. Det är läckert, alla har sin egen lilla ingång där ingen stör någon annan.

12 12 Samhällsomvandlingen i Kiruna I samband med avvecklingen av bostadsområdet Ullspiran pågick ett plankprojekt, ett initiativ från LKAB och Kiruna kommun där barn målade sin vision av framtidens Kiruna, en färgsprakande historia. LIVET MELLAN BYGGNADERNA LKAB och gruvorterna lever i symbios med varandra. Vi är beroende av samhällena för kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Samhällena gynnas av de arbetstillfällen och investeringar som skapas av gruvorna. Den stora utmaningen är inte att flytta städer, utan det är att med respekt möta varje enskild människas frågor och i vissa fall oro. Många gånger är det svårt att erbjuda ett rakt och enkelt svar till dem som påverkas på grund av processens komplexitet. Speciellt komplicerat blir det att tillhandahålla fakta under pågående arbete där inte alla förutsättningar är klara. Öppenhet, tillgänglighet och en ständigt pågående dialog är därför helt avgörande för att alla ska ha möjlighet att mötas i samförstånd och med ett ömsesidigt förtroende. Framtidstro Tillsammans bygger vi morgondagens samhälle. Genom samverkansprojektet Attraktivare Kiruna samlas idéer och initiativ för att åstadkomma trivsel i en stad under förvandling. Fasader målas, gräsmattor klipps, blommor planteras och aktiviteter arrangeras i de delar som så småningom ska försvinna. Det handlar om att vårda och utveckla livet mellan byggnaderna för ett trivsamt Kiruna nu och i framtiden. Olika intressen behöver samverka under samhällsomvandlingarna. Det är viktigt att LKAB:s tillväxt sker i samförstånd med rennäringen och andra näringar personer bostäder kvadratmeter Under de kommande tjugo åren kommer cirka personer som bor inom det påverkade området att beröras när cirka bostäder och kvadratmeter bostads- och lokalytor måste avveckas och byggas upp på nytt.

13 Samhällsomvandlingen i Kiruna 13 Omvandlingen har redan startat Flera stora projekt är redan klara och inom de närmaste åren tar samhällsomvandlingen fart på allvar. Samhällsomvandlingen i Kiruna är inget nytt. Kunskapen om malmkroppens utbredning har funnits under lång tid Startskottet LKAB meddelade officiellt Kiruna kommun att gruvbrytningen skulle påverka stadsbebyggelsen inom en överskådlig framtid Planering av ny järnväg Banverket, numera Trafikverket, startade planeringen för en ny järnväg. Gigantiskt elarbete Vattenfalls arbete med att dra om miltals med högspänningsledningar och bygga nya ställverk och transformatorer färdigställdes Infrastrukturen förbereds En ny huvudavloppsledning togs i drift. Den nya ledningen bekostades av LKAB och byggdes av kommunens bolag Tekniska verken i Kiruna Ny järnväg byggs Järnvägen lades om och sträcker sig bakom gruvberget, Kiirunavaara. Plats för nybyggnation LKAB återställde ett gammalt industriområde på området Luossavaara för att bereda plats för nybyggnation. LKAB ansökte om planbesked för området med målet att bygga 150 nya bostäder. 48 lägenheter LKAB Fastigheters 48 nybyggda lägenheter stod klara för inflyttning på bostadsområdet Jägarskolan. Avtal skrivs för Gruvstadspark 2 LKAB och Kiruna kommun skrev avtal för den andra etappen i samhällsomvandlingen, Gruvstadspark 2. Avtalet omfattar 3,74 miljarder kronor vilket ska täcka kostnaderna för att bygga upp motsvarande funktion, kvalitet och volym i nya Kiruna Historiskt spadtag Det första spadtaget till Kirunas nya stadshus togs och därmed kunde markarbetena påbörjas. 30 lägenheter LKAB Fastigheter byggde 30 nya lägenheter på bostadsområdet Glaciären. Kvarteret Ullspiran rivs Gård 2 och 4 på bostadsområdet Ullspiran avvecklades. 80 lägenheter revs och fem garagelängor flyttades till ny adress. Tidplanerna klara Kiruna kommun och LKAB presenterade tillsammans tidplaner för köp av fastigheter och flytt av boende och verksamheter lägenheter 62 nybyggda lägenheter stod klara för inflyttning på bostadsområdet Terassen. Ny vägsträckning I september 2015 invigdes den sju kilometer långa vägsträckningen mot Nikkaluokta, väg 870. Kirunagruvans huvudnivå utbruten Samhällsomvandlingen beräknas pågå till och med år 2035 då nuvarande huvudnivå på meters djup är utbruten. Om beslut tas om en ny huvudnivå kommer processen att pågå under många år till.

14 14 Samhällsomvandlingen i Malmberget Att avveckla ett samhälle Till skillnad från Kirunas enda järnmalmsskiva breder flera malmkroppar ut sig under bebyggelsen i Malmberget. Det innebär att omflyttningen och avvecklingen påverkas i olika takt och i olika delar. I över 50 år har samhällsomvandlingen pågått i Malmberget.

15 Samhällsomvandlingen i Malmberget 15 Byggbara områden Välkommaskolan MALMBERGET Byggda områden LKAB Byggda områden Övriga Kyrkan Folkets hus 2 1 Kiruna Malmberget Luleå Påverkat område Etapper för avveckling MELLANOMRÅDET Granbacka 30 lgh Tallbacka/ Myråsen 50 småhus Bäckåsen 28 lgh (8 hus flyttades från Norrbottensvägen) Laestadiusparken Vassaraträsket GÄLLIVARE Kv. Enen 26 lgh Gråtruten 16 lgh Kvannevägen 15 småhus Nuolajärvi Forsheden 43 lgh Söderbergskullar 50 småhus 500 m Vassaraälven Karta över vilka områden i Malmberget som ska avvecklas och vilka områden som är lämpliga för utveckling av nya bostäder och lokaler. TT Nyhetsbyrån Gällivare förtätas Malmberget har under de senaste 50 åren påverkats och förändrats som en konsekvens av gruvans utbredning. LKAB:s industriområde har stegvis utökats och bebyggda områden har avvecklats. Gällivare kommun har beslutat att Gällivare ska förtätas och byggas ut med allmänna anläggningar när större delen av Malmberget ska avvecklas. Under de kommande tjugo åren kommer en stor del av Malmbergets tätort rivas och funktioner flyttas. I takt med omvandlingen ska marken steg för steg förvandlas till parkområden. I Malmberget kallas dessa parkområden för miljözoner. En del av bebyggelsen som påverkas är kulturmiljöer som kommunen har värnat om under lång tid. Bland annat påverkas Bolagsområdet, som finns med i Gällivare kommuns bevarandeplan. LKAB och kommunen kom 2012 överens om att bolaget ansvarar för att Kåkstan och ett trettiotal byggnader från Bolagsområdet ska flyttas, däribland Disponentvillan, Tuoddarvillan och husen på Långa raden. Några av byggnaderna har redan timrats ned i väntan på att byggas upp på ny plats. Modellhus i projektet Dokumentera Malmberget. Husen är vändbara för att illustrera hur byggnaderna förändrats från 1950-talet till 2000-talet. Avtal med Gällivare kommun I Malmberget sker avvecklingen i etapper som fastslagits i ett samarbetsavtal mellan LKAB och Gällivare kommun. Samtliga etapper inkluderas i avtalet som sedan detaljeras i genomförandeavtal för varje etapp i omvandlingen. Samarbetsavtalet omfattar den ekonomiska ersättning för kommunal infrastruktur och mark, som LKAB ska kompensera. Precis som i Kiruna ska ersättningen täcka kostnaderna för att bygga upp motsvarande funktion, kvalitet och storlek när Gällivare förtätas. Minnenas modell av Malmberget Från öst till väst. Från syd till nord. Malmbergets historia i alla väderstreck ska bevaras. En gigantisk modell skapas av Malmberget, där både dåtid och nutid gestaltas för dem som vill minnas. Modellen av Malmberget förr och nu, ingår i Gällivare kommuns projekt, Dokumentera Malmberget som LKAB delvis finansierar. Modellen, på cirka 170 kvadratmeter byggd i skala 1:200, rymmer historia ända från 1950-talet. Dokumentationen i projektet innehåller dessutom fotografier, intervjuer med människor och dokumentation från föreningar och företag. LKAB:s bolagshotell i Malmberget revs 2012.

16 16 Samhällsomvandlingen i Malmberget På Granbacka stod 30 lägenheter klara för inflyttning under Ett samhälle i förändring År 2032 kommer största delen av samhället i Malmberget att vara borta. Avtalet med Gällivare kommun har vunnit laga kraft och arbetet har börjat. Men samhällsomvandlingen i Malmberget har pågått under en lång tid. På 1970-talet försvann stora delar av centrum i samhället. Kyrkan, skolor, biograf, Folkets hus, butiker och bostäder har redan flyttats i olika omgångar. Därmed har stora förändringar redan skett. Den fortsatta gruvbrytning i Malmberget och därmed omvandlingen påverkar gymnasieskola, äldreboende, ishall, sporthall, badhus och bostäder samt kommersiella fastigheter. Tidsperioden, nästan tjugo år, kan tyckas lång men behövs för att hinna med arbetet Nya bostäder skapar positiva flyttkedjor Ett ökat bostadsbyggande innebär ett bredare utbud av bostäder i varierande standard och kostnadsnivåer. Det skapar i sin tur större valfrihet och en ökad rörlighet på bostadsmarknaden. En nyckelfråga har under många år varit att få igång bostadsmed de stora förändringarna och uppbyggnaden av nya funktioner på ny plats. I rätt tid, till rätt kostnad I Malmberget berörs cirka personer som måste flytta. Kompensationen till berörda sker på samma sätt på båda verksamhetsorterna. LKAB kompenserar med en ekonomisk ersättning, ett nytt boende eller med en ny lokal. Målet är att samhällsomvandlingen ska vara långsiktigt hållbar och acceptabel för alla som påverkas under tiden som LKAB idag kan förutse att förändringarna kommer att pågå.

17 Samhällsomvandlingen i Malmberget 17 Flytten till nya områden har startat byggandet så att utbud och valmöjligheter ökar. I takt med att avtal tecknas med kommunerna börjar också bygginvesteringarna på verksamhetsorterna ta fart. Sammantaget börjar bostadssituationen ljusna på LKAB:s verksamhetsorter även om behovet av nyproduktion fortfarande är stort. Fler bostäder innebär att de som bor i Malmfälten får större valmöjligheter när såväl nya som äldre villor och lägenheter blir tillgängliga. Även när det gäller kommersiella fastigheter är det en målsättning från LKAB:s sida att det ska finnas alternativ och individuellt anpassade lösningar. SÅ HÄR VILL JAG BO högst upp på Johannesområdet bor Björn Hansson. De närmaste åren kommer området att påverkas av LKAB:s gruvbrytning och han måste flytta. Jag vill bo så jag bara kan öppna dörren och släppa ut min hund, Cookie, för en morgonrunda, säger han. Utsikten är vidunderlig, nedanför breder Malmberget, Här trivs jag så bra. Trodde aldrig det när jag flyttade från Nilivaara. gällivare och hela nejden ut sig, långt borta syns Aitikgruvan. Hit flyttade Björn för omkring tio år sedan. här trivs jag så bra. Trodde aldrig det när jag flyttade från Nilivaara. Mina grannar är toppenbra. Jag är tyst och grannarna är tysta. Han häller upp kaffe i muggarna på köksbordet. Det dunsar till i fönsterrutan då och då. Det är småfåglarna som hackar i talgbiten som hänger utanför. Rådjuren kommer hit allt som oftast och jag brukar mata dem också. Huset, från början av förra seklet, inrymmer fem lägenheter. Två hyresgäster har flyttat till annat boende i förtid. Björn vill bo kvar så länge det är möjligt. Vart ska vi ta vägen? Vad har LKAB för ansvar för oss? Det är det enda bekymret i mitt liv just nu, säger han. Björn är öppen för nya utmaningar. Men han återkommer till det viktigaste i hans liv. Att kunna leva och bo nära skogen. I slutet av 1960-talet kom Björn från västergötland till Lappland. Efter många hektiska år som lärare och bonde i Nilivaara, sex mil från gällivare, flyttade han till Spanien där han jobbade med att sälja hus. Jag hade aldrig sålt hus förut. Men det fungerade riktigt bra, säger han. Solen som lyser in på köksbordet skuggas av en stor grön krukväxt. På kökssoffan hänger hörselkåporna som han använder under jakten. Björn lovordar LKAB Fastigheter som ansvarar för skötseln av bostäderna. De är fantastiska. Jag behöver bara andas om att något måste åtgärdas så fixas det. Det är snyggt och prydligt runt husen. här är det så vackert, särskilt på sommaren. så här vill jag bo, men jag är orolig för framtiden. Var ska vi bo, jag och Cookie, säger han och stryker henne varligt längs halsen.

18 18 Samhällsomvandlingen i Malmberget En grupp konstnärer från konstnärsprojektet Tomma rum har målat flera fasader i Malmberget. möjligheter för många Norrbotten har haft en stark ekonomisk utveckling de senaste tio åren. Motorn i den utvecklingen är LKAB. Bolaget har gjort stora investeringar i anläggningar, infrastruktur och nya gruvor det senaste decenniet. Därutöver är den viktigaste investeringen samhällsomvandlingarna. Genom investeringarna är LKAB en stark drivkraft för näringslivet, inte enbart på verksamhetsorterna utan i hela nordligaste delen av Sverige. När de nya samhällena ska byggas upp innebär det stora möjligheter för många. Trots att fokus är satt på det nya, får inte det som finns kvar glömmas bort. Ett levande Malmberget under omvandlingen är viktigt, som en del i ett hållbart föränd- ringsarbete arbetar LKAB med att skapa en trivsam miljö för boende och besökare under den pågående förändringsprocessen. En framgångsfaktor är att vårda och utveckla livet mellan byggnaderna för ett trivsamt Malmberget för alla. Att underhålla gräsmattor och planteringar i LKAB:s avvecklingsområden betyder mycket för den allmänna trivseln personer bostäder kvadratmeter Under de närmaste tjugo åren kommer cirka personer som bor inom det påverkade områdena att beröras när cirka bostäder och kvadratmeter bostads- och lokalytor måste avvecklas och byggas upp på nytt.

19 Samhällsomvandlingen i Malmberget 19 Omvandlingen har redan startat Samhällsomvandlingen i Malmberget är inget nytt fenomen. Ett stort antal bostäder och serviceinrättningar har avvecklats de senaste 50 åren till förmån för gruvbrytningen Första byggnaden flyttas Den första byggnaden som påverkades av gruvbrytningen i Malmberget flyttades. Det var en liten stuga som stod ovanpå Koskullskullemalmen i Koskullskulle Nytt Folkets Hus Nya Folket Hus invigdes som ersättning för det gamla Folkets Hus. Kyrkan flyttas Allhelgonakyrkan, som skänktes av LKAB till Malmbergets församling 1944, flyttades Fler flyttlass Två hus flyttades från Elevhemsområdet till Mellanområdet i Gällivare. Åtta hus till Bäckåsen Åtta hus flyttades från Norrbottensvägen på Bolagsområdet i Malmberget till Bäckåsen i Gällivare. Villor byggs 55 villor byggdes på Tallbacka och Myråsen mellan Gällivare och Malmberget för familjer som flyttat från avvecklade områden På tiden med nya lägenheter LKAB byggde, för första gången på 50 år, 28 nya lägenheter fördelat på sju hus på Bäckåsen i Gällivare. Byggplaner LKAB lämnade in en begäran om markanvisning till Gällivare kommun för 200 nya lägenheter. Nedmontering inför kommande flytt Tolv hus berördes på Bolagsområdet i Malmberget. Sex byggnader monterades ner i väntan på att byggas upp igen. Elevhemsområdet töms Avvecklingen av 155 villor på Elevhemsområdet i Malmberget påbörjades. LKAB ökar sitt fastighetsbestånd LKAB köpte elva hyreshus av det kommunala bostadsbolaget TOP bostäder AB i Gällivare. Köpet omfattade 93 lägenheter och fem byggrätter Avtal klart Samarbetsavtalet mellan LKAB och Gällivare kommun vann laga kraft. Därmed tecknade LKAB avtal med kommunen avseende samhällsomvandlingen. Avtalets värde uppgick till 430 miljoner kronor och omfattar ersättning för kommunal infrastruktur och mark. 30 nybyggda lägenheter Hyresgäster flyttade in i de 30 nybyggda lägenheterna på bostadsområdet Granbacka i Gällivare. Förändring fram till 2032 I flera etapper, fram till 2032, kommer Malmberget att avvecklas enligt avtalet.

20 20 Perspektiv på samhällsomvandlingen En omfattande planering Samhällsomvandlingarna är komplexa. Kommunerna och LKAB måste, med brett stöd från befolkningen, lyckas förena en framtidsinriktad samhällsomvandling med ansvar för LKAB:s och verksamhetsorternas ekonomiska framtid. Kommunerna ansvarar för stadsplaneringen, och att lagstiftning som plan- och bygglagen och miljöbalken följs. De har planmonopol för att planera nya stadsdelar. Innan fysiska förändringar av samhällena kan ske såsom rivning eller flytt av byggnader, nybyggnation eller dragning av nya vägar måste både översiktlig och mer detaljerad planering göras. Kommunerna har också ett ansvar för att bygga infrastruktur som el, vatten och avlopp och att driva planarbetet så att byggklar mark finns när den behövs. Statliga myndigheter är involverade, till exempel länsstyrelsen, Trafikverket, Bergsstaten och Statens fastighetsverk. Det är även många som vill vara med och bygga upp de nya samhällena, inte minst bygg- och anläggningsföretag. I samhällena berörs bland annat fastighetsägare och deras hyresgäster, näringsliv och föreningar av förändringarna och det pågår viktiga samråd med samebyarna. De som berörs har ett ansvar att delta i de dialoger och processer som måste till innan beslut fattas. Många intressen vägs ständigt samman. LKAB har en central roll och är tillsammans med kommunerna en viktig part i samhällsomvandlingarna, och har flera roller i förändringsprocesserna. Vi mäter kontinuerligt den påverkan som gruvbrytningen orsakar på marken och har ett ansvar att på ett tryggt sätt hitta goda lösningar för alla som berörs. LKAB finaniserar hela omvandlingen på båda orterna. LKAB äger en del bostadsfastigheter på verksamhetsorterna, och som fastighetsägare förvaltar LKAB bostadsområdena fram till avveckling. samhällsomvandlingen från brytning till flytt LKAB:s underjordsbrytning Gruvbrytningen orsakar markdeforma- det vill säga markrörelser. När 1tioner, järnmalmen bryts sjunker marken ihop allt eftersom malmen lastas ut ur gruvan. Markdeformationer Samhällsomvandlingen styrs av 2markdeformationerna. LKAB mäter markens rörelse med GPS-teknik. Mätningarna ger underlag till LKAB:s bergmekaniker så att de kan uppskatta i vilken takt marken rör sig, markdeformationsprognoser. Överenskommelse mellan LKAB och kommunerna 3 En trygg samhällsomvandling förutsätter att LKAB och kommunerna är överens om hur omvandlingarna ska genomföras och vem som ansvararar för vad. Överenskommelserna regleras i samverkans, samarbets- och genomförandeavtal. LKAB köper husen I god tid innan markdeformationer 4uppstår ersätter LKAB dem som påverkas av gruvbrytningen med en ekonomisk ersättning, ett nytt boende eller en ny verksamhetslokal. Kommunerna ändrar detaljplanerna till industriområde 5 Innan LKAB får tillstånd att bryta malm inom ett större område måste kommunerna ändra detaljplanerna från bostäder och handel till industriområde. Nybyggnation Byggnader och infrastruktur som vatten, 6 avlopp, el och vägar som avvecklas måste ersättas. I takt med att avtal tecknas med kommunerna börjar också bygginvesteringarna på verksamhetsorterna ta fart. LKAB Fastigheter bygger en del själv, men det är avgörande att fler aktörer vill bygga nytt i Malmfälten. LKAB avvecklar husen och anlägger parkområden 7När områden avvecklas övergår de till parkområden, så kallade gruvstadsparker och miljözoner. 8 Flytt till nya områden I kommunerna byggs nya bostäder, butikslokaler, kommersiella fastigheter med mera. Fler bostäder innebär att de som bor i Malmfälten får större valmöjligheter när såväl nya som äldre villor och lägenheter blir tillgängliga. Möjligheten att byta till ett nybyggt boende lockar många.

21 Perspektiv på samhällsomvandlingen 21 Vi utför kontinuerliga mätningar LKAB har hundratals mätplintar runt om i samhällena. Med hjälp av mätresultatet räknar bergmekanikerna ut i vilken takt marken rör sig. Markens rörelse styr takten Det är formen och läget på malmkropparna som avgör var rörelsen i marken kommer att ske och hur samhällena kommer att påverkas. Malmens storlek och kvalitet avgör om den över huvud taget är brytvärd, det vill säga om det lönar sig att bygga tunnlar och schakt och flytta ner maskiner och utrustning allt djupare i berget. LKAB gör kontinuerliga mätningar för att i god tid innan markens rörelse syns kompensera fastighetsägare, riva hus och anlägga parkområden mellan gruvorna och samhället. Miljödomstolen bestämmer hur mycket marken får röra sig. För Kirunas del måste områden där marken rör sig mer än tillåtet ändras till industriområde. Ändringarna görs i kommunens detaljplaner som anger hur ett begränsat område i en kommun ska bebyggas och hur mark- och vattenområden får användas. För Malmbergets del har miljödomstolen bestämt att där marken rör sig mer än tillåtet måste alla bostäder rivas. LKAB:s bergmekaniker mäter rörelserna och lämnar markdeformationsprognoser. Prognoserna visar vilket år LKAB bedömer att rörelsen i marken har nått ett område. För att avgöra i vilken utsträckning prognosen överensstämmer med verkligheten görs kontinuerliga mätningar så att det går att planera när fastigheter i ett område måste avvecklas. gränser och linjer som styr planeringen Miljövillkor för markdeformationer Miljödomstolen bestämmer miljövillkor för hur mycket marken får röra sig. När villkoren överskrids, det vill säga när marken rör sig mer än tillåtet, måste detaljplanerna för området ändras. Det är riskfritt att vistas i områden där markrörelse finns. Deformationsprognos En deformationsprognos visar när miljövillkoret för rörelse i marken beräknas nå ett visst område. Prognosen uppskattas av LKAB:s bergmekaniker utifrån brytningstakt, berggrund, malmkroppens form och hur den naturliga rörelsen i marken breder ut sig. Parkområde I takt med att hus rivs anläggs parker som är tillgängliga för allmänheten att vistas i. Parkerna skapas i områden inom och i närheten av miljövillkorslinjen, där marken är detaljplanelagd som industriområde. Industristängsel Industristängslet skiljer parkområdena från LKAB:s industriområde. Ingen får vistas innanför stängslet utan tillstånd.

22 22 perspektiv på samhällsomvandlingen Samhällsomvandlingar är inte är så ovanliga som man först kanske tror. Internationellt finns många erfarenheter och mycket kunskap från liknande projekt. Här är en skissbild från projektet Pan American Games Athletes Village Master Plan i Toronto, Kanada. Ett internationellt perspektiv LKAB samarbetar med de internationella experterna på företaget replan som har lång erfarenhet av samhällsomvandling för gruvindustrin. Deras samhällsplanerare Graeme Burt har besökt LKAB:s verksamheter ett flertal gånger. Graeme Burt ser samhällsomvandlingen som en förutsättning för ett fortsatt framgångsrikt LKAB, precis som för de flesta gruvföretag runtom i världen. RePlan arbetar just nu med samhällsomvandlingsprojekt med koppling till gruvverksamhet i femton länder inklusive Kanada, USA, Grekland, Albanien, Turkiet, såväl som ett antal latinamerikanska och afrikanska länder. I och med samarbetet får LKAB tillgång till internationell praxis baserad på bred och lång erfarenhet. Ofta när man läser om LKAB:s samhällsomvandling beskrivs den som världsunik och något som aldrig tidigare genomförts. Samarbetet med replan har gett nya perspektiv och insikt om att den här typen av projekt inte är så ovanliga som man först kanske trott. Internationellt finns många erfarenheter och mycket kunskap som LKAB både kan och bör dra lärdom av. Graeme Burt Även om inget fall är det andra likt är många av utmaningarna och lärdomarna desamma. Det unika i LKAB:s fall är att samhällsomvandlingen i Kiruna handlar om att flytta en hel stadskärna. Något som är ovanligt, framförallt i utvecklade länder. I det här fallet dessutom en hundraårig gammal vacker stad. Det är dyrt, ställer höga krav på samverkan och en förmåga att tillgodose många intressenters behov, berättar Graeme. RePlans erfarenhet är att lyckad samhällsomvandling främst handlar om engagemang på både samhälls- och individnivå. Gruvföretaget måste ha en bra relation och en tydlig kommunikation med båda. Genom att engagera sig och kontinuerligt hålla samhället och dess individer informerade samt skapa forum för dialog byggs ett förtroende. Något som replan anser att LKAB hittills lyckats bra med. LKAB:s vision för samhällsomvandlingen är utveckling före avveckling, det vill säga mer tid att förbereda nya områden innan vi måste tömma befintliga.

23 ordlista 23 ordlista Attraktivare Kiruna: Ett initiativ med syfte att skapa en attraktiv och levande stad under samhällsomvandlingsprocessen. Bergmekaniker: En bergmekaniker arbetar med bergets mekaniska egenskaper, deformation, hållfasthet och stabilitet. Deformationsprognos: En deformationsprognos visar när miljövillkoret för rörelse i marken beräknas nå ett visst område. Prognosen baseras på brytningstakt, berggrund, malmkroppens form och hur den faktiska rörelsen på marken breder ut sig. Detaljplan: En detaljplan anger hur ett begränsat område i en kommun ska bebyggas och hur mark- och vattenområden får användas. Ersättningsregler: Reglerar hur berörda fastighetsägare, boende och näringsidkare ska kompenseras. Ett snyggare Malmberget: Ett initiativ med syftet att skapa ett attraktivt och levande samhälle under samhällsomvandlingsprocessen. Gruvstadspark: Områden som avvecklas till förmån för gruvbrytningen och övergår till parkområden i Kiruna. I takt med att samhällsomvandlingen fortsätter tillkommer fler parker. Hematit: Omagnetisk järnoxid. Den är svårare att separera från det omgivande gråberget än magnetit eftersom den inte är magnetisk. Hjalmar Lundbohm: LKAB:s förste disponent. Huvudnivå: På huvudnivån, som ligger i gruvan, transporteras den brutna malmen. När all malm ovanför huvudnivån är utbruten så måste en ny huvudnivå byggas för att kunna fortsätta malmbrytningen. Industristängsel: När ett område är detaljplaneändrat till ett industriområde och när det inte längre är säkert att vistas där stängslas området in. Järnmalm: Malm som innehåller metallen järn. En järnmalmsmineralisering betecknas som malm om det är lönsamt att bryta den. Mineralerna magnetit och hematit är exempel på järnmalm, som används för utvinning av järn. Kulturbyggnader: Kulturmärkning eller K-märkning är en beteckning för kulturskydd av ett markområde eller byggnadsverk. LKAB: Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) är en internationell högteknologisk mineralkoncern, ägd av svenska staten, grundad 1890 med järnmalmsbrytning i Kiruna, Malmberget och Svappavaara som huvudsaklig verksamhet. Huvudkontoret ligger i Luleå, Norrbotten. LKAB Fastigheter: Ett av åtta dotterbolag till LKAB som äger, bygger och förvaltar bostäder och näringslokaler i Malmfälten. Luossavaara: Laxberget, är ett känt gruvberg i Kiruna som ligger i direkt anslutning till Kiruna tätort. Det har stora järnmalmsfyndigheter som tidigare brutits av LKAB men brytningen är numera nedlagd. Magnetit: Magnetisk järnoxid. Magnetit är naturligt magnetiskt, vilket gör den lätt att separera från det omgivande gråberget. Malmfälten: Benämning på geografiskt område i Norrbotten som bland annat inkluderar Kiruna, Gällivare och Svappavaara. Malmkropp: Underjordsbrytning av malm handlar i stor utsträckning om att hitta malmkroppar och bygga orter för kunna genomföra brytning av malmen utmed dessa malmkroppar. Markdeformation: Gruvbrytningen ger upphov till markdeformationer, det vill säga markrörelser. Miljövillkor för rörelse i marken: Miljövillkoret för rörelse i marken är fastslaget av miljödomstolen. När villkoren för hur mycket marken får röra sig överskrids måste området vara detaljplanelagt som industriområde. Miljözon: Områden som avvecklas till förmån för gruvbrytningen och övergår till parkområden i Malmberget. I takt med att samhällsomvandlingen fortsätter tillkommer fler parker. Skivrasbrytning: Den tillämpade brytningsmetoden i LKAB:s underjordsgruvor.

24 24 xxxxxx LKAB är en internationell högteknologisk mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte drygt 20 miljarder kronor 2014 och har cirka anställda i 15 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag. LKAB, BOX 952, LULEÅ Producerad av LKAB i samarbete med Rippler Communications och Raring Design. Foto: Fredric Alm, Rúnar Guðmundsson, Alm & ME, regionalarchitects/replan Inc. och LKAB. Tryck: Lule Grafiska NORDIC ECOLABEL

TILL DIG SOM ÄGER EN BOSTADSRÄTT

TILL DIG SOM ÄGER EN BOSTADSRÄTT Produktion: LKAB och Hallvarsson & Halvarsson. Illustratör: E. Anttila. Bild: White Arkitekter AB. Foto: Fredric Alm. Tryck: Luleå Grafiska AB. Januari 2016. Näringsidkare som hyr LKAB är en internationell

Läs mer

Vägen till nya samhällen

Vägen till nya samhällen LKAB, BOX 952, 971 28 LULEÅ www.lkab.com Produktion: LKAB och Hallvarsson & Halvarsson. Illustratör: E. Anttila. Bild: White Arkitekter AB. Foto: Fredric Alm, Tryck: Luleå Grafiska AB. Januari 2016. LKAB

Läs mer

Samhällsomvandling till följd av gruvdrift med fokus på miljö och samhällsbyggande Del 2. Susanne Roslin Projektledare LKAB - Samhällsomvandling

Samhällsomvandling till följd av gruvdrift med fokus på miljö och samhällsbyggande Del 2. Susanne Roslin Projektledare LKAB - Samhällsomvandling Samhällsomvandling till följd av gruvdrift med fokus på miljö och samhällsbyggande Del 2 Susanne Roslin Projektledare LKAB - Samhällsomvandling INNEHÅLL Inledning Järnmalmen är grunden Samhällsomvandling

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram

Bostadsförsörjningsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-13, 153 Bostadsförsörjningsprogram för Kiruna kommun 2012-2018 2 Bostadsförsörjningsprogram för Kiruna 2012-2018 Förord Arbetet med en plan för god tillgång till bostäder

Läs mer

Kiruna en stad i omvandling

Kiruna en stad i omvandling Kiruna en stad i omvandling Ända sedan Kiruna grundades har staden varit intimt förknippad med gruvbrytningen i Kirunavaara. Gruvans utbredning på såväl djupet som bredden har blivit mycket större än vad

Läs mer

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet 2010 fyllde LKAB 120 år. Det är i sig fantastiskt. Nästan svårt att förstå... 120 år. Man måste stanna upp lite

Läs mer

Samhällsomvandling Kiruna

Samhällsomvandling Kiruna Mikael Westerlund T f Avdelningschef Samhällsomvandling Kiruna Gruvnäringen och regionens betydelse Sedan 2007 har LKAB och Boliden levererat in till statskassan drygt 18 miljarder kronor i företagsskatt.

Läs mer

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA?

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? Tillsammans tar vi nästa steg i Malmbergets samhällsomvandling Tillsammans kan vi, invånarna, näringslivet, kommunen och LKAB, genomföra samhällsomvandlingen på ett

Läs mer

DÄR GRUVA MÖTER STAD PERFORMANCE IN IRONMAKING

DÄR GRUVA MÖTER STAD PERFORMANCE IN IRONMAKING DÄR GRUVA MÖTER STAD PERFORMANCE IN IRONMAKING INNEHÅLL VARFÖR SAMHÄLLSOMVANDLING Det börjar med järnet... 3 Samhälle och gruva... 4 SAMHÄLLSOMVANDLINGEN I KIRUNA Att flytta delar av ett samhälle... 7

Läs mer

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? Tillsammans tar vi nästa steg i Kirunas utveckling

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? Tillsammans tar vi nästa steg i Kirunas utveckling NÄ Ä DET DAGS ATT SÄLJA CH FLYTTA? Tillsammans tar vi nästa steg i Kirunas utveckling Tillsammans kan vi, invånarna, näringslivet, kommunen och LKAB, genomföra samhällsomvandlingen på ett ansvarsfullt

Läs mer

2014-05-14 Avtal mellan Kiruna kommun och LKAB om Gruvstadspark 2 med mera. Tillsammans bygger vi framtidens Kiruna

2014-05-14 Avtal mellan Kiruna kommun och LKAB om Gruvstadspark 2 med mera. Tillsammans bygger vi framtidens Kiruna 2014-05-14 Avtal mellan Kiruna kommun och LKAB om Gruvstadspark 2 med mera Tillsammans bygger vi framtidens Kiruna Illustration: White Arkitekter AB & Ghilardi + Hellsten Ariktekter www.kiruna.se www.lkab.com

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVÄNDNING LKAB KONCERNEN

RIKTLINJER FÖR MARKANVÄNDNING LKAB KONCERNEN RIKTLINJER FÖR MARKANVÄNDNING LKAB KONCERNEN RIKTLINJER FÖR MARKANVÄNDNING ÄR FASTSTÄLLD AV LKAB:S STYRELSE NOVEMBER 2015 2 Riktlinjer för markanvändning MARKFRÅGOR FÖR LKAB Gruvverksamhet tar mark i anspråk,

Läs mer

Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun 2012-11-07 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun Bom Dnr.12.063 Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.18.00-20.00, 2012-11-06

Läs mer

Program för bostadsförsörjning. Underlag för diskussion / febr 2015 Bygg- och Miljöförvaltningen Sotenäs kommun

Program för bostadsförsörjning. Underlag för diskussion / febr 2015 Bygg- och Miljöförvaltningen Sotenäs kommun Program för bostadsförsörjning Underlag för diskussion / febr 2015 Bygg- och Miljöförvaltningen Sotenäs kommun Program för bostadsförsörjning Underlag för diskussion / febr 2015 Bygg- och Miljöförvaltningen

Läs mer

Syftet med. affärsplanen

Syftet med. affärsplanen 1 Syftet med affärsplanen För att komma framåt måste vi först veta åt vilket håll vi ska gå en uppgift som blir svårare och svårare när vår omvärld förvandlas i en ständigt snabbare takt. Därför har vi

Läs mer

Detaljplan för Bolagsområdet, Gruvstadspark, Kiruna kommun

Detaljplan för Bolagsområdet, Gruvstadspark, Kiruna kommun 1 Kiruna kommun Miljö- och Byggnämnden Stadsarkitektkontoret 981 85 Kiruna Detaljplan för Bolagsområdet, Gruvstadspark, Kiruna kommun Bakgrund P.g.a. gruvverksamhetens expansion kommer inom en snar framtid

Läs mer

Svar på interpellation - Hur går det med nedgrävningen av järnvägen? Ställd till stadsbyggnads och miljönämndens ordförande av Stellan Bojerud (SD).

Svar på interpellation - Hur går det med nedgrävningen av järnvägen? Ställd till stadsbyggnads och miljönämndens ordförande av Stellan Bojerud (SD). Socialdemokraternas kansli 2013-03-21 1 (2) Kommunfullmäktige Svar på interpellation - Hur går det med nedgrävningen av järnvägen? Ställd till stadsbyggnads och miljönämndens ordförande av Stellan Bojerud

Läs mer

Återvinningsindustriernas remissvar på promemoria Återvinning ur nedlagda avfallsanläggningar (Fi2016/00774)

Återvinningsindustriernas remissvar på promemoria Återvinning ur nedlagda avfallsanläggningar (Fi2016/00774) Stockholm den 1 juni 2016 Återvinningsindustriernas remissvar på promemoria Återvinning ur nedlagda avfallsanläggningar (Fi2016/00774) Om Återvinningsindustrierna Återvinningsindustrierna, ÅI, är en branschförening

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR HYRESGÄST. kiruna och malmberget

TILL DIG SOM ÄR HYRESGÄST. kiruna och malmberget TILL DIG SOM ÄR HYRESGÄST kiruna och malmberget Kiruna och Malmberget har en rik och levande historia. Sam hällen omvandlas ständigt, men det är inte alltid det märks så tydligt som här. Det finns många

Läs mer

Ängelholmshem - vi tar ansvar

Ängelholmshem - vi tar ansvar Ängelholmshem - vi tar ansvar Hållbarhetsarbete 2013 Vi inser vikten av att arbeta hållbart inom alla områden, att kombinera affärsmässighet med samhällsansvar ser vi som vårt uppdrag. Ett väl förankrat

Läs mer

Koncernchef Lars G. Nordströms anförande Posten Nordens årsstämma 14 april 2010

Koncernchef Lars G. Nordströms anförande Posten Nordens årsstämma 14 april 2010 Koncernchef Lars G. Nordströms anförande Posten Nordens årsstämma 14 april 2010 Bästa stämmodeltagare! 2009 var ett år då våra kunder var mer nöjda än någonsin det vet vi genom våra mätningar. Det var

Läs mer

DETALJPLAN FÖR KV. LOMBOLO STRAND 11-14, DEL AV LOMBOLO 12:1 Bostäder UTLÅTANDE. Kiruna Kommun Norrbottens län Upprättad i april 2008

DETALJPLAN FÖR KV. LOMBOLO STRAND 11-14, DEL AV LOMBOLO 12:1 Bostäder UTLÅTANDE. Kiruna Kommun Norrbottens län Upprättad i april 2008 DETALJPLAN FÖR KV. LOMBOLO STRAND 11-14, DEL AV LOMBOLO 12:1 Bostäder Kiruna Kommun Norrbottens län Upprättad i april 2008 UTLÅTANDE PLANFÖRFARANDE Utställning om planen har skett under tiden 19 mars till

Läs mer

Byggnader förmedlar historia. En byggnad

Byggnader förmedlar historia. En byggnad 180 Modern arkitektur i Norrbotten jennie sjöholm Byggnader förmedlar historia. En byggnad kan läsas, liksom en bok. Bebyggelsen vittnar om samhällets utveckling och prioriteringar. Hantverksskicklighet

Läs mer

Kommittédirektiv. Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. Dir. 2012:44. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012

Kommittédirektiv. Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. Dir. 2012:44. Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Kommittédirektiv Ägarlägenheter i befintliga hyreshus Dir. 2012:44 Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå de författningsändringar som behövs för

Läs mer

Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011

Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011 Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011 PRESSMEDDELANDE Innehåll 3 Pressmeddelande 5 Varför behövs Andelsägarmetoden? 6 Allmän presentation av Andelsägarmetoden hur går det till? 7 Vad avtalen

Läs mer

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion Arjeplogs framtid - en uppmaning till gemensamma krafttag Populärversion Förord Utvecklingen i Arjeplog präglas av två, relativt motstående, tendenser. Dels utvecklas delar av näringslivet, främst biltestverksamheten

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås 2025 Vision och strategi Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-XX-XX För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan

Läs mer

Laholms kommuns riktlinjer för markanvisning och exploatering

Laholms kommuns riktlinjer för markanvisning och exploatering Laholms kommuns riktlinjer för markanvisning och exploatering 2 (8) Inledning I Laholm vill vi bli fler och bättre för en starkare framtid. Här förenas livskvalitet och tillväxt för en hållbar framtid.

Läs mer

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl VAXHOLMS STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Vår beteckning STAD 2013:KS047 Streckad linje avser programområde Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl Inledning Vaxholms stad är en expansiv kommun och efterfrågan

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Markanvisningsavtal Gredelby 7:85 KS-2013/1061

Markanvisningsavtal Gredelby 7:85 KS-2013/1061 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Anders Carlquist Datum KS-2013/1061 2014-02-27 Kommunstyrelsen Markanvisningsavtal Gredelby 7:85 KS-2013/1061 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att

Läs mer

Projekt samhällsomvandling - Gällivare

Projekt samhällsomvandling - Gällivare Projekt samhällsomvandling - Gällivare 1 Sammanfattning Denna rapports huvudsakliga inriktning är hur vi ska vrida konsekvenserna av samhällsomvandlingen till någonting väldigt positivt för Gällivare och

Läs mer

Sammanfattning av styrelsens yttrande

Sammanfattning av styrelsens yttrande 2014-08-20 1 (8) HSB BRF KALLKÄLLAN Medlem i HSB Stadsbyggnadskontoret Box 2554 403 17 Göteborg YTTRANDE ÖVER DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID MJÖLKTORGET Diarienummer: 0688/09 Styrelsen för HSB Brf Kallkällan

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

Inriktningsbeslut för AB Stockholmshem gällande nyproduktion av bostäder, Rosenlundsparken, Södermalm

Inriktningsbeslut för AB Stockholmshem gällande nyproduktion av bostäder, Rosenlundsparken, Södermalm Utlåtande 2013:101 RI+RV (Dnr 311-814/2013) Inriktningsbeslut för AB Stockholmshem gällande nyproduktion av bostäder, Rosenlundsparken, Södermalm Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Utställningshandling. Miljökonsekvensbeskrivning för fördjupad översiktsplan för Kiruna centralort MARS 2014

Utställningshandling. Miljökonsekvensbeskrivning för fördjupad översiktsplan för Kiruna centralort MARS 2014 Utställningshandling Miljökonsekvensbeskrivning för fördjupad översiktsplan för Kiruna centralort MARS 2014 Titel: Miljökonsekvensbeskrivning för fördjupad översiktsplan för Kiruna centralort Datering:

Läs mer

Femton punkter för fler växande företag i Örebro

Femton punkter för fler växande företag i Örebro Örebro Örebro 2010-09-10 Femton punkter för fler växande företag i Örebro Örebro behöver fler nya företag och att mindre företag växer och nyanställer. Därför måste Örebro kommun förbättra servicen och

Läs mer

Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i Stockholm

Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i Stockholm Remissvar Dnr 2012/3.2.2/63 Sid. 1(12) 2012-06-01 Handläggare: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29 758 Till Stadsbyggnads- och idrottsroteln Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i

Läs mer

Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun

Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun Antagna av Kommunfullmäktige i Lindesberg 2009-xx-xx Bostäder av god kvalitet viktigt för invånarnas välfärd Boendet är grundläggande såväl för

Läs mer

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde!

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde! Vision 2.1 Denna Vision är ett levande dokument och ett arbetsredskap för att utveckla en ny attraktiv stadsdel. Det innebär att Visionen kommer uppdateras allt eftersom utvecklingsprocessen fortsätter.

Läs mer

Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar

Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar Det är med stor tillfredställelse vi kan konstatera att 2005 blev det bästa året i SWECOs historia, vi slog de flesta av våra tidigare rekord. Jag

Läs mer

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Perstorp i Sköndal

AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Perstorp i Sköndal Utlåtande 2015:20 RI+IX (Dnr 023-1447/2014) AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Perstorp i Sköndal Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Inriktningen

Läs mer

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOCIALDEMOKRATERNAS LANDSBYGDSPOLITIK...5 Jobben ska komma i hela Sverige...6 Utbildning och boende...9 Vägar, järnvägar,

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Mer trä i byggandet. Antaget av kommunfullmäktige 2005-02-17, 25

Mer trä i byggandet. Antaget av kommunfullmäktige 2005-02-17, 25 Mer trä i byggandet Antaget av kommunfullmäktige 2005-02-17, 25 Inledning Efter de stora stadsbränderna i slutet på 1800-talet förbjöds trä i bärande stommar för hus högre än 2 våningar. Detta förbud har

Läs mer

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut Utlåtande 2014:88 RI+V (Dnr 023-555/2014) AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Vår vision om den goda fastighetsmarknaden. Näringspolitiskt program för Fastighetsägarna

Vår vision om den goda fastighetsmarknaden. Näringspolitiskt program för Fastighetsägarna Vår vision om den goda fastighetsmarknaden Näringspolitiskt program för Fastighetsägarna Vision Ta en promenad på stan och titta upp på de många vackra och spännande husfasader som finns runt omkring dig.

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 1 REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 Kommundelsstämman i Mölnlycke var välbesökt med drygt 50 engagerade medborgare. Stämman kom att handla mycket om Götalandsbanan och utvecklingen av centrum

Läs mer

ÅTKOMLIGA BOSTÄDER. Byggande

ÅTKOMLIGA BOSTÄDER. Byggande Sammanfattning Utgångspunkten för denna bok är att även hushåll med relativt låga inkomster ska kunna hitta en acceptabel bostad till en rimlig hyra eller ett rimligt pris på marknaden. Det kommer alltid

Läs mer

Kiruna kulturmiljö i omvandling

Kiruna kulturmiljö i omvandling Sida 1 (17) Samhällsavdelningen Maj 2008 Dnr: 303-2508-2007 Samhällsbyggnad/Malmfältsuppdraget Ann Mari Westerlind & Sara Wrethed Kiruna kulturmiljö i omvandling Genomgång av planeringsunderlag Foto: Bengt

Läs mer

RAPPORT UPPSALA KOMMUN SKOLFASTIGHETER AB

RAPPORT UPPSALA KOMMUN SKOLFASTIGHETER AB RAPPORT NYA TIUNDASKOLAN uppdragsnummer 3413444102 Beskrivning av träd runt tiundaskolan samt bedömning huruvida de omfattas av biotopskydd - underlag för ansökan om biotopskyddsdispens 2015-03-26 Reviderad

Läs mer

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet En rödgrön bostadspolitik är en social bostadspolitik. För oss är bostaden en social rättighet. Alla människor,

Läs mer

KVARTERET SÄLGEN 2 GUNNILBOGATAN, MALMABERG, VÄSTERÅS ANDRA ETAPPEN - 32 LÄGENHETER

KVARTERET SÄLGEN 2 GUNNILBOGATAN, MALMABERG, VÄSTERÅS ANDRA ETAPPEN - 32 LÄGENHETER KVARTERET SÄEN 2 UNNIBOATAN, MAMABER, VÄERÅS ANDRA ETAPPEN - 32 ÄENHETER KVARTERET SÄEN 2 ÖEREDEN EN AD MED VISIONER Det finns en innovationskraft och en framtidstro i staden som gör det ovanligt gott

Läs mer

Krämaren tar boendet till nya höjder

Krämaren tar boendet till nya höjder Kvarteret Krämaren Krämaren tar boendet till nya höjder Norra Fäladen är en stadsdel i norra Lund. Här bor ca 12000 personer, i allt från studentbostäder och flerfamiljshus, till radhus och villor. Större

Läs mer

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut Utlåtande 2014: RI+V (Dnr 023-555/2014) AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

NYA CENTRUMHUSET. Där hyresgästen står i centrum

NYA CENTRUMHUSET. Där hyresgästen står i centrum NYA CENTRUMHUSET Där hyresgästen står i centrum INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Omgivningen... 03 Byggnaden... 05 Lägenheter 1 rum och kök... 06 Lägenheter 2 rum och kök... 08 Lägenheter 3 rum

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG STADSARKITEKTKONTORET planavdelningen 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 Detaljplan för fastigheten Pelikanen 8 i Norrtälje stad. Dnr 04-10234.214 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Kälvesta 1:3 m.fl. i Kälvesta till Veidekke Villatomter AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Kälvesta 1:3 m.fl. i Kälvesta till Veidekke Villatomter AB Dnr Sida 1 (8) 2014-11-11 Handläggare Anna Savås 08-508 265 27 Till Exploateringsnämnden 2014-12-11 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Kälvesta 1:3 m.fl. i Kälvesta till Veidekke Villatomter

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 1 Antagen på kommunfullmäktiges sammanträde den 26 september 2011, 270 och fastställt på bolagsstämman den 25 november 2011. 1 Ägardirektiv

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Filippa Reinfeldt Kommunstyrelsens ordförande

Filippa Reinfeldt Kommunstyrelsens ordförande Täby Täby kan bli en ännu bättre kommun att leva i! Täby har en mycket välskött ekonomi, en trygg äldrevård och våra skolor tillhör Sveriges bästa. Men jag är övertygad om att Täby kan bli ännu bättre.

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 25 Fredag 10 september 2010. Gruvan i Aitik växer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 25 Fredag 10 september 2010. Gruvan i Aitik växer LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 25 Fredag 10 september 2010 NORRBOTTEN Gruvan i Aitik växer Förra veckan invigdes Nya Aitik utanför Gällivare. Nya Aitik är namnet på den utbyggnad som gruvbolaget Boliden gör i Aitik.

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Genomförandebeskrivning UTSTÄLLNINGSHANDLING 2012-12-20 Sida 1 av 8 UTSTÄLLNINGSHANDLING Detaljplan över del av BJÖRKLIDEN 1:22, JUKKASJÄRVI KRONOÖVERLOPPSMARK 1:1 m.fl. Bostäder mm i Björkliden. Kiruna

Läs mer

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola Stiftelsen Banglabarn grundades 2012, i syfte att utveckla och förbättra förutsättningarna för fattiga människor i Bangladesh. Bakgrunden till Stiftelsen är att Raton Razzak, far till grundaren Leo, fick

Läs mer

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby E.ON Värme Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och står för drygt hälften av all uppvärmning. Det är inte svårt att förstå. Fjärrvärme är bekvämt,

Läs mer

Residenset i Östersund din nya företagsadress?

Residenset i Östersund din nya företagsadress? PROSPEKT Residenset i Östersund din nya företagsadress? Välkommen till Länsresidenset i Östersund, stadens äldsta stenbyggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med tillhörande park utgör

Läs mer

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå Smålandstorpet som rustats från topp till tå Att få tillstånd att rusta upp ett torp som ligger i ett naturreservat är inte det lättaste. Men Veimar Samuelsson gick noggrant tillväga och tillslut sa kommunen

Läs mer

Vilka föroreningar är det som förekommer inom området?

Vilka föroreningar är det som förekommer inom området? Dokumentnamn Minnesanteckning Datum Diarienummer 2015-18-12 KS 2014/155 1(5) Adress - Minnesanteckningar från samrådsmöte ang. DP 537 Karlholms strand Närvarande från kommunen: Jonas Nyberg (ordf. Utskottet

Läs mer

1.1 Vad är en översiktsplan?

1.1 Vad är en översiktsplan? 1. Inledning Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner arbetar tillsammans för att skapa en livskraftig framtid och för att vara ett attraktivt alternativ för medborgare, företag och besökare. Kommunerna

Läs mer

Stadsledningskontorets och koncernledningens förslag till beslut

Stadsledningskontorets och koncernledningens förslag till beslut STADSLEDNINGSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare SLK: Katharina Gratschew, tfn 08-508 29 311 Handläggare Stockholms Stadshus AB: Susanna Höglund, tfn 08-508 29 758 Till Koncernstyrelsen och kommunstyrelsen

Läs mer

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare.

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. Historik Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. 1929 föddes Erik Nilsson i en by i Småland. Eriks barndom och ungdom tillbringades på sjukhus och i vila i sitt hem. Erik föddes

Läs mer

GRUVBRYTNING I NORRA KÄRR. Här finns grunden för framtidens teknik

GRUVBRYTNING I NORRA KÄRR. Här finns grunden för framtidens teknik GRUVBRYTNING I NORRA KÄRR Här finns grunden för framtidens teknik Världen behöver Norra Kärr Strax norr om Gränna, öster om E4:an, ligger Norra Kärr. Här finns världens fjärde största fyndighet av sällsynta

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

VARFÖR BYGGS DET SÅ FÅ HYRES- RÄTTER?

VARFÖR BYGGS DET SÅ FÅ HYRES- RÄTTER? VARFÖR BYGGS DET SÅ FÅ HYRES- RÄTTER? VARFÖR BYGGS INTE FLER HYRES- RÄTTER? Omkring en fjärdedel av Sveriges befolkning bor i dag i en hyresbostad. Det gör hyresrätten till den näst vanligaste boendeformen

Läs mer

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Stina Inga Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 72 Jag skriver mest på omöjliga ställen, i bilen eller

Läs mer

Ett odjur i Jämtland. Adams pappa satt framför datorn. Vad gjorde pappa på morgonen när Adam vaknade? Vilka ord på dialekt känner du till?

Ett odjur i Jämtland. Adams pappa satt framför datorn. Vad gjorde pappa på morgonen när Adam vaknade? Vilka ord på dialekt känner du till? Ett odjur i Jämtland Vad gjorde pappa på morgonen när Adam vaknade? Adams pappa satt framför datorn. Vilka ord på dialekt känner du till? Vilken dialekt är det? Hur såg odjuret ut som kom upp ur grytan?

Läs mer

SAMHÄLLSBAROMETERN WWW.PE.SE. Om Projektengagemang

SAMHÄLLSBAROMETERN WWW.PE.SE. Om Projektengagemang SAMHÄLLSBAROMETERN 2016 Om Projektengagemang Projektengagemang erbjuder kvalificerade konsulttjänster och lösningar inom arkitektur, byggnad, el- och teleteknik, VVS, industri och energi, infrastruktur

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

LOKAL UTVECKLINGSPLAN

LOKAL UTVECKLINGSPLAN LOKAL UTVECKLINGSPLAN D E T T A Ä R E N L O K A L U T V E C K L I N G S P L A N F Ö R V Å R T F U N K T I O N - E L L A O M R Å D E V E D E V Å G S O M Ä R I D Y L L E N I B E R G S L A G E N M E D N Ä

Läs mer

Kiruna. Flytten av en stad - ett Feng Shui-perspektiv

Kiruna. Flytten av en stad - ett Feng Shui-perspektiv Kiruna Flytten av en stad - ett Feng Shui-perspektiv En stad skall flyttas, en tilldragelse som är ovanlig för oss i Sverige men historiskt sett inte unik. I det gamla Kina inträffade ibland liknande händelser.

Läs mer

NYHETSBREV April 2013

NYHETSBREV April 2013 NYHETSBREV April 2013 Placering av molok Efter mötet med Sita, Trafikkontoret, Sansac och Vivaldi har nu ett beslut tagits om var vi kan placera moloken för vårt hushållsavfall. Det var också den enda

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: Miljardinvesteringar i Malmbanan, Pajala- Svappavaara samt väg och järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: Miljardinvesteringar i Malmbanan, Pajala- Svappavaara samt väg och järnväg Promemoria 2012-09-05 Jobb- och tillväxtsatsningar: Miljardinvesteringar i Malmbanan, Pajala- Svappavaara samt väg och järnväg 2 Regeringen satsar på Malmbanan och Pajala-Svappavaara som en del av regeringens

Läs mer

Renar och snöskotertrafik

Renar och snöskotertrafik Renar och snöskotertrafik www.snöskoterrådet.se Tips och råd om hur du som snöskoterförare kan visa hänsyn och respekt om du möter renar på din färd Att komma ut i naturen en gnistrande vacker vårvinterdag

Läs mer

TILL FÖRETAG, ORGANISATIONER OCH MYNDIGHETER

TILL FÖRETAG, ORGANISATIONER OCH MYNDIGHETER LKAB är en internationell högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition

Läs mer

Genomförandebeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder inom kv. Golvläggaren och kv. Syllen, i Årstadal

Genomförandebeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder inom kv. Golvläggaren och kv. Syllen, i Årstadal Utlåtande 2013: RI (Dnr 023-632/2013) Genomförandebeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder inom kv. Golvläggaren och kv. Syllen, i Årstadal Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna

Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna Kommunledningskontoret Sektorplan 25-2-21 Anders Hallmén Sidan 1 av 9 Planeringschef version 1.1 8-579 216 27 Dnr 24/419 KS.7 Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna Sollentuna har ambitionen att tillgodose

Läs mer

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg Bara några få tramptag till city Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg 1 En ny puls i Göteborg Uppskattar du charmiga kvarter med skön avspänd atmosfär? Då är Kvillebäcken

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och berikas med stadsliv.

Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och berikas med stadsliv. NÄR BAKSIDAN SKA BLI FRAMSIDA 2013-01-09 Av: Movium Foto: Oskarshamns kommun Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och

Läs mer

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg.

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. 2015-08-27 Q&A Skeppsbron Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. Detta händer just nu I augusti i år invigdes

Läs mer

INNEHÅLL VARNHEM EKOBYN. INTRODUKTION - sammanfattning. Klimatförändringar. Funktioner. Projektmål. Ekoby - vad och varför?

INNEHÅLL VARNHEM EKOBYN. INTRODUKTION - sammanfattning. Klimatförändringar. Funktioner. Projektmål. Ekoby - vad och varför? INNEHÅLL 4 INTRODUKTION - sammanfattning Projektmål Lokalt sammanhang Lokala utvecklingsmål 6 VARNHEM Klimatförändringar Ekoby - vad och varför? 12 EKOBYN Funktioner Designkriterier 16 23 27 Illustrationsplan

Läs mer

Svar på angående kommande stambyten i Bergshamra

Svar på angående kommande stambyten i Bergshamra Svar på angående kommande stambyten i Bergshamra Varmt tack för interpellationen i ett aktuellt ämne. Låt mig börja med en lite längre bakgrund som krävs för att sätta interpellantens olika påståenden

Läs mer

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? Tillsammans tar vi nästa steg i Kirunas utveckling

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? Tillsammans tar vi nästa steg i Kirunas utveckling Ä Ä DT DGS TT SÄJ CH FYTT? Tillsammans tar vi nästa steg i Kirunas utveckling Tillsammans kan vi, invånarna, näringslivet, kommunen och KB, genomföra samhällsomvandlingen på ett ansvarsfullt och hållbart

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

BoKlok LV5, Sundsvall ditt nya hem!

BoKlok LV5, Sundsvall ditt nya hem! BoKlok LV5, Sundsvall ditt nya hem! Boendekostnad/mån från: 4.389 kr * Bilderna i denna broschyr kommer bland annat från tidigare BoKlok-områden och Ikea. De kan därför innehålla detaljer som inte erbjuds

Läs mer