Sökhjälp. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor på webbplatsen.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sökhjälp. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor på webbplatsen."

Transkript

1 Sökhjälp Webbplatsen är responsiv. Det betyder att den ser olika ut beroende på om du tittar på den med smarttelefon, surfplatta eller dator. Principerna för hur du söker är dock de samma för alla apparater. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor på webbplatsen. Sökningen sker samtidigt i bibliotekskatalogen, på webbplatsen och i externa söktjänster. Skriv in det du vill söka på i sökfältet och klicka sedan på förstoringsglaset till höger eller tryck på enter på tangentbordet för att starta sökningen. Antal träffar i bibliotekskatalogen Antal träffar på webbplatsen Samtidig sökning i Finna och Fredrikabiblioteken

2 Då du har skrivit in fyra bokstäver i sökfältet öppnas en rullgardinsmeny under sökfältet. Systemet ger förslag på titlar, upphovsmän och ämnesord där de bokstäver du skrivit in ingår. Om det du söker efter finns bland alternativen kan du välja det ur listan genom att klicka på det. Om du inte hittar det du söker bland alternativen kan du fortsätta att skriva. Listan uppdateras varefter du skriver. Om det som du söker inte alls finns i listan, skall du klicka på förstoringsglaset eller på enter på tangentbordet så får du fram träfflistan för de verk som motsvarar det du skrev in.

3 Du kan skriva in ett eller flera ord i sökfältet. Sökresultatet består av de verk som matchar alla de ord du skrivit in. I sökfältet kan du t.ex. skriva: namn på författare, tonsättare, redaktörer, översättare, illustratörer, regissörer, musikartister, musikgrupper osv. du kan skriva namnet i formen Lindgren, Astrid eller Astrid Lindgren eller enbart förnamn eller efternamn du kan skriva in två namn för att få fram de verk där de båda har angetts som upphov, t.ex. Astrid Lindgren Ilon Wikland hela titeln eller ord som ingår i titeln både författarens namn och titeln på verket: t.ex. Astrid Lindgren Madicken tidskriftens titel kombinerat med årtal, t.ex. Må bra 2017 låttitlar eller ord som ingår i låttitlar ett eller flera ämnesord som beskriver innehållet i verket: t.ex. resehandböcker Kina. Här hittar du de kontrollerade ämnesord som biblioteken använder: verkets ISBN (International Standard Book Number) biblioteksklassen, t.ex så hittar du verk om yoga. Här hittar du de klasser som biblioteken använder: se nedan under punkten Utökad sökning om du vill precisera sökningen med t.ex. språk eller medietyp Söktips Med hjälp av asterisktecknet (*) får du flera sökträffar. Om du skriver cykel* får du träff på alla ord som börjar på cykel, t.ex. cykelpromenader, cykelmysteriet, cykeln osv. Använd också asterisktecknet om du är osäker på hur ordet slutar eller stavas, t.ex. niet* så hittar du verk av bl.a. Nietzsche. Ett frågetecken (?) ersätter en (1) bokstav, t.ex. kala? ger träff på kalas, kalat, kalan. Du kan också ersätta en bokstav inuti ett ord om du är osäker på stavningen, t.ex. lind?vist ger träff på lindqvist och lindkvist. Skriv inte ut artiklar i början av verkets titel (en, ett, den, det, the, an, a, das, die osv.). Om du skriver ut citattecken runt verkets titel så tolkas sökorden som en fras och de enskilda orden söks inte skilt, t.ex. finlands historia Du kan använda AND, OR, NOT och parenteser om du vill bygga upp mera invecklade söksträngar, t.ex. för att söka upp verk av Lindgren om Emil men inte om Pippi skriv: lindgren AND (emil NOT pippi) För att söka upp verk av Lindgren där både Emil och Pippi ingår, skriv lindgren AND (emil AND pippi) Om det ord du skrev in inte ger några träffar så ger programmet förslag på ord som liknar det du skrev in (Menade du:...)

4 Utökad sökning Den utökade sökningen finns bakom pilen till vänster om sökknappen. Då du klickar på pilen får du fram följande snabbval för att precisera din sökning:

5 Om dessa snabbval inte räcker till, kan du klicka på VISA FLER VAL så får du fram flera alternativ. Här finns t.ex. möjlighet att avgränsa sökningen på alla medietyper och alla språk. Valen du gör i utökad sökning kan kombineras med det du skriver in i det stora sökfältet. Fyll i ett eller flera sökfält och klicka på Sök-knappen nere till höger. Exempel 1: skriv in London i sökfältet, tryck på pilen för att få fram utökad sökning, klicka på facklitteratur, sedan på svenska och sedan på vuxna. Klicka på Sök för att starta sökningen. Nu får du fram svenskspråkiga, facklitterära verk för vuxna där ordet London ingår.

6 Exempel 2: tryck på pilen för att få fram utökad sökning, välj VISA FLER VAL, välj medietyp Ljudbok, CD, välj skönlitteratur, välj vuxna, skriv in 2017 i fältet för Utgivningsår. Klicka på Sök. Nu får du fram skönlitterära ljudböcker för vuxna från år 2017.

7 Träfflistan I träfflistan presenteras verken endast med begränsade uppgifter. Verkets titel och pärmbild är länkar till mera utförliga uppgifter om verket och dess tillgänglighet. Obs! Efter den tredje träffen i listan finns Relaterade träffar, som presenterar innehåll från webbplatsen som hänför sig till den sökning du gjort. Kom ihåg att scrolla neråt för att se flera verk. Verkets titel och pärmbild är länkar till mera utförliga uppgifter om verket och dess tillgänglighet. Du kan sortera om träfflistan genom att välja Sorterat på: och där välja antingen Relevans, Titel, Publiceringsår eller Upphovsman. Som standard sorteras listan enligt Relevans.

8 Filtrera träfflistan Då du har gjort din sökning kan du begränsa sökresultatet genom att filtrera träfflistan. Ovanför träfflistan finns det länkar under rubriken Filtrera din sökning. klicka på det filter med vilket du vill begränsa träfflistan (t.ex. bibliotek, medietyp, språk, publiceringsår) träfflistan ändras enligt ditt val och efter filtret du valt syns ett X siffran inom parentes berättar hur många träffar du får genom att använda filtret om du vill ta bort de begränsningar du gjort ska du klicka på X:et Exempel: skriv ordet pyssel i sökfältet, klicka på förstoringsglaset eller välj enter för att få fram träfflistan. Filtrera sedan träfflistan genom att klicka på filtret Språk och välj Svenska. Klicka därefter på Medietyp och välj Bok. På detta sätt får du fram böcker på svenska där ordet pyssel ingår.

9 Upplagor och Medietyper Biblioteket kan ha flera olika medietyper av samma verk, t.ex. bok och ljudbok. Det kan också finnas flera olika upplagor av samma verk. Du får fram uppgifterna om verkens olika versioner genom att klicka på verkets titel eller pärmbild i träfflistan. Under rubriken Finns som: finns länkar till de olika alternativen. Klicka på den upplaga eller medietyp du är intresserad av för att kontrollera om något exemplar finns i hyllan på ditt bibliotek. Exempel: Om du vill veta om ljudboken Harry Potter och de vises sten finns i hyllan ska du klicka på länken Ljudbok, CD (1997). Om du vill ha den nyaste upplagan av boken skall du klicka på länken Bok (2015).

10 Tillgänglighet och information om verken Då du valt upplaga eller medietyp får du fram information om den valda versionen. Bredvid pärmbilden finns en liten beskrivning av verket. Längst ner på sidan hittar du mera utförlig information om verket. OBS! Om det finns enbart en upplaga eller medietyp av verket ser du tillgängligheten direkt när du klickat på verket i träfflistan. Bibliotek/Avdelning: På vilket bibliotek och avdelning verket finns Hylla/placering: Verkets klass och hyllplats Antal: Visar hur många exemplar som biblioteket i fråga har av titeln Tillgänglighet: Anger om exemplar finns i hyllan. Om alla exemplar är utlånade visas datum för när det första lånet förfaller. Ett exemplar finns i hyllan i Variska bibliotek. Närmaste förfallodag, alla exemplar på huvudbiblioteket är utlånade.

11 Delar av ett verk i samma sökträff Om ett verk har flera delar men gemensam titel (t.ex. Finlands historia) så hittar du de olika delarna under rubriken Finns som: Du ser delens nummer efter medietypen. Klicka på den del du är intresserad av så ser du om den finns i hyllan på ditt bibliotek.