VI TROR PÅ KREATIVITET

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VI TROR PÅ KREATIVITET"

Transkript

1

2 VI TROR PÅ KREATIVITET Vårt mål är att hjälpa dig som student att hitta din personliga berättarröst, att utveckla din kreativitet och förmåga att lösa problem. Det du lär dig om dig själv och din omvärld ska du förmedla till andra genom bilder och berättelser. 2 3 KUNSKAP Vi lever i ett informationssamhälle. För att ha något att säga och kunna hävda dig i dagens mångfald av medier är det viktigt att få ett kritiskt perspektiv på dig själv och den kultur du lever i. Att skapa ny kunskap och nya sätt att se på världen förutsätter nyfikenhet, självständigt tänkande och förmåga att ställa oväntade frågor. HANTVERK Tekniken utvecklas, publikvanorna förändras. Film, TV, webben och mobila tillämpningar kopplas samman i allt större grad. För att kunna förmedla dina berättelser måste du känna till tekniken, mediet, hantverket, begränsningarna och möjligheterna med de olika plattformarna. SAMARBETE Film och TV är alltid ett resultat av samarbete. Därför jobbar vi i de flesta kurser i grupper som under studiernas gång utvecklas till professionella film- och TV-team.

3

4 UTBILDNINGSPROGRAMMET I FILM OCH TV STUDIERNA I FILM OCH TV utgörs av en kombination av praktiska kurser och akademiska studier. Inom de praktiska kurserna produceras bl.a. kortfilmer, dokumentärer och flerkameraproduktioner i studio. De akademiska studierna innefattar t. ex. studier i dramaturgi och filmanalys. I slutet av studietiden skriver du ett akademiskt examensarbete. 4 5 Genast i början av studierna inriktar du dig på en viss disciplin inom film och TV. Produkten (filmen, tv-programmet, webbsidan etc.) skapas tillsammans som grupparbete. I gruppen kan du jobba som fotograf, regissör, klippare, ljudplanerare, producent, webbdesigner eller manusförfattare. Vi har fem yrkesinriktningar: online media and art direction filmfotografi och klipp producentskap ljudarbete manus och regi Utbildningsprogrammets omfattning är 240 studiepoäng. Studietiden är 4 år. Du får en yrkeshögskoleexamen och blir medianom (YH). Information om urvalsprovet hittas på

5

6 FILM OCH TV SOM VETENSKAP FILM- OCH TELEVISIONSVETENSKAP studerar och utvecklar kunskap om produktion, innehåll och publik i film och TV. Utöver de praktiskt inriktade kurserna har vi även vetenskapligt inriktade kurser så som t. ex. filmanalys, kulturstudier, kritisk medieanalys och examensseminarium. 6 7 Vetenskapliga forskningsmetoder gör det möjligt att fördjupa analys och kritisk granskning av film och TV, samt även att utveckla nya arbetssätt och koncept inom branschen. Film- och televisionsvetenskap studerar bland annat estetik, berättelseteknik, arbetsprocesser samt publikens användning och tolkning av film och TV i en samhällskontext. Mot slutet av dina studier skriver du ditt examensarbete. Du fördjupar dig i ett delområde inom film och TV, läser in dig, gör en egen undersökning, analyserar och drar slutsatser.

7

8 MANUS OCH REGI REGISSÖRENS uppgift är att omformulera manus till en historia som berättas med hjälp av scener och bilder. Film och TV är i hög grad ett teamarbete, i vilket regissörens roll är central. Av regissören krävs goda ledaregenskaper, social kompetens och kreativitet. 8 9 Regissören planerar programmets audiovisuella utformning, bildval, bildflöden, scenografi m.m. tillsammans med fotograf, ljudplanerare, grafiker och scenograf. Regissören måste kunna motivera och jobba under stress, leda inspelningsteamet och ge personregi i olika typer av program och genrer. Hon har ett övergripande konstnärligt och innehållsmässigt ansvar. MANUSFÖRFATTAREN planerar, strukturerar och skriver manus till alla de typer av produktioner som förekommer inom film och TV. Texten är manusförfattarens verktyg, och rollen kräver kreativitet, människokännedom och en vilja och förmåga att kunna formulera sig i skrift. Utbildningen fokuserar på att lära ut metoder för kreativt skrivande, research, manusproduktion, adaption, konceptutveckling och studier i dramaturgi och retorik.

9

10 FILMFOTOGRAFI OCH KLIPP FOTOGRAFER och KLIPPARE jobbar med hur publiken ska se och uppleva berättelsen. Fotografernas verktyg är bildkomposition och val av bildvinklar, bildsnitt, kameraåkningar och ljussättning Fotograferna lär sig fotograferingens grunder, redigeringsteknik, optik och färglära samt programvaror för redigering. Fotograferna blir bekanta med olika kameror och deras funktioner och egenskaper. Produktionerna förverkligas med modern kamera- och redigeringsutrustning och studioarbetet är förlagt till den toppmoderna studion i mediacentret Lume i Arabiastranden. Klippet är en kreativ och viktig del av en films tillkomst. I redigeringen växer filmen fram med hjälp av olika bildstorlekar, tidsförkortningar, kameraåkningar m.m. I redigeringen skapar du en stor del av filmens rytm, stil och stämning.

11

12 PRODUCENTSKAP Av en PRODUCENT krävs ledaregenskaper och god organisationsförmåga. Producenten har ett helhetsansvar för produktionsramarna där finansiering och budgetering ingår som centrala uppgifter. Producenten skall även se till att produktionen marknadsförs och distribueras till målgruppen Efter studierna kan producenten fungera som t.ex. produktionsledare, produktionskoordinator, producentens assistent, inspelningsledare (första regiassistent) och produktionssekreterare inom såväl fristående film- och tv-produktion som televisionsbolag. Producentens roll inom film och television förändras under de kommande åren. Det kommer främst att vara de fristående produktionsbolagen som producerar program och som behöver kreativa film- och televisionsproducenter. De kommersiella och statliga televisionsbolagen minskar i snabb takt sin egen produktion och producenterna där får mer rollen som inköpare. Det innebär till stor del att köpa program från de fristående produktionsbolagen.

13

14 LJUDARBETE Målsättningen med LJUDUNDERVISNINGEN för film och TV är att ge praktisk erfarenhet av de vanligaste rutinerna som förekommer i professionell produktion av ljud för TV-program, både i flerkamerastudio och vid fältinspelning med singelkamerateknik I praktiken handlar det om ljudplanering i studio och för OB (Outside Broadcasting), ljudinspelning i TV-studio och på fältet (singelkamera/ob), ljuddramaturgi för TV och film och ljudläggning i postproduktion av video. Vid produktion av TV-program förekommer ofta live musik i studion, därför är det viktigt att du som ljudplanerare känner till hur du mixar musik. Förutom ljudmixning för TV, lär du dig också hur du jobbar i en musikstudio, mikrofonteknik, inspelning och mixning av musik. Mastring, liveljud, musikproducentskap och ljudproduktion för teater är exempel på några specialkurser inom inriktningen för ljud. Målsättningen är att studenten efter avlagd examen skall klara sig på egen hand i en professionell ljudproduktionsmiljö inom public service eller privata mediebolag.

15

16 ONLINE MEDIA AND ART DIRECTION Världen förflyttas online talet dominerades av etermedier så som radio och tv, men i dag producerar, publicerar och delar användarna innehåll överallt och omedelbart. Inom ONLINE MEDIA strävar vi efter att erbjuda verktyg för att förstå denna virtuella värld och delta i den som innehållsproducenter, konceptplanerare och plattformbyggare Målsättningen är att utbilda självständiga experter inom online media som efter sin examen kan arbeta i produktionsteam med grafisk formgivning, konceptutveckling, programmering och t.ex. planering av grafiska användargränssnitt utifrån ett tydligt målgruppstänkande. Du ska ha kunskap om hela produktionsprocessen, men specialisera dig på en eller högst ett par specialuppgifter. Efter utexaminering har du kompetens att arbeta på kommunikationsavdelningar i företag som arbetar med online medieprodukter för information och marknadsföring. Undervisningen ger god grund för fortsatta magisterstudier bl.a. på Media Lab vid Konstindustriella Högskolan. De flesta föreläsningarna sker i ett specialutrustat datalabb med 12 datorer skräddarsydda för utbildningens behov med programvara inom webbskapande, grafisk formgivning, programmering, såväl som online världar och seriösa spel etc. Undervisningen sker på både svenska och engelska.

17

18 Transport (Fiktion 2005) Regi & Manus: Tommi Seitajoki Producent: Anton Lindborg Foto: Fredrik Forssell Ljud: Joonas Hakava < Replica (Fiktion 2008) Regi & Manus: Jan Inberg Producent: Andrea Svanbäck, Mats Wägar, Sam Björklund Foto: Daniel Lindholm Ljud: Joakim Kosk & Robert Wahlman <

19 < Meijän Talo (Dokumentär 2008) Regi: Heidi Herrmann Producent: Sihle Hlophe Foto: Stefan Gustafsson Ljud: Natascha May < A Kosovo Fairytale (Animerad dokumentär 2009) Regi: Anna-Sofia Nylund, Mark Middlewick, Samantha Nell Producent: Tapiwa Chipfupa Animation: Samantha Nell Ljud: Ludvig Allén

20 SAMARBETSPARTNERS I FINLAND JOURNALISTLINJEN PÅ SSKH Utbildningsprogrammet för film och TV samarbetar med journalistlinjen på Soc&Kom. Talkshower och debattprogram produceras med gemensamma krafter i tv-studion Lume. Studerande på Arcada har också möjlighet till 30 studiepoängs breddstudier på Soc&Kom, och vice versa. Skolorna är också partners i samarbetet med Sydafrika inom North South South -programmet. TEATERHÖGSKOLAN Inom fiktion har Arcada samarbetat med bl. a. Teaterhögskolans svenska institution. Ett konkret resultat av samarbetet är den fiktiva filmen Innan det vita i regi av Ulrika Bengts. Den en timme långa filmen hade tv-premiär på Yles kanaler i april KONSTINDUSTRIELLA HÖGSKOLAN Varje år ges fördjupade kurser i flerkamera på masternivå som omfattar mer avancerade projekt. År 2008 producerades t. ex. en sitcom i 12 avsnitt i samarbete med Metropolia och Konstindustriella högskolan. År 2010 producerar Arcada musikteater under namnet Zeitkugeln i samarbete med Sibeliusakademin, Konstindustriella Högskolan, Teaterhögskolan och Metropolia.

21

22 EGIL-GALAN EGIL-GALAN är en av film- och TV-skolans största händelser under läsåret. Det handlar om programmets egen Oscar-gala där studerande har möjlighet att visa upp sina alster. Galan hålls under vårterminen På Egil-galan visas årets bästa produktioner som bedöms av en utomstående proffsjury. Egil-pokaler delas ut till vinnarna och tacktal hålls på 30 sekunder. Show från början till slut. Galan arrangeras av mediastuderande med aktivt stöd av Commedia. Commedia är ämnesföreningen för alla studerande inom film och TV samt medie-teknik. Commedia bevakar alla mediestuderandes intressen och trivsel och ordnar fester och evenemang. Läs mera: commedia.arcada.fi.

23

24 INTERNATIONELLT SAMARBETE Arcada hör som officiell film- och TV -skola till CILECT (Centre International de Liaison des Ecoles de Cinéma et de Télévision), den internationella föreningen för film- och TV -skolor. Föreningen främjar INTERNATIONELLT SAMARBETE skolorna emellan. NORDISK MASTERCLASS I FOTO Arcada och Dramatiska Institutet i Stockholm samarbetar genom att ordna en årligt återkommande kurs i avancerat ljuskompositions- och kameraarbete. Tio stycken tredje årets studenter från vardera högskola deltar i samarbetet. Den två veckor långa kursen ordnas turvis i Stockholm och Helsingfors. INTERNATIONELLA PARTNERHÖGSKOLOR Studeranden inom film och TV har möjlighet att studera på Arcadas parnerhögskolor som en del av utbytesprogram så som ERASMUS, Nordplus, Ekotek och North South South. Det finns även möjligheter att kontakta andra skolor som en så kallad Freemover. Institute of Technology Tallaght (Irland) University of Jönköping (Sverige) Canterbury Christ Church (UK) University of the Witwatersrand (Sydafrika) Mount Royal College (Canada) University of Johannesburg (Sydafrika) AFDA Johannesburg (Sydafrika) Högskolan i Väst (Sverige) University of Skövde (Sverige) FH Salzburg (Österrike) Middlesex University (UK) University of Iceland (Island) NAFTI Film School (Ghana) AFDA Cape Town (Sydafrika)

25

26 DOKUMENTÄRFILM I SYDAFRIKA Varje år deltar kommande filmskapare från Arcada och journaliststuderanden från SSKH i två filmteam som studerar och producerar DOKUMENTÄRFILM I SYDAFRIKA Arcada har ett mångårigt och intensivt forsknings- och utbytesprogram med fyra afrikanska institutioner, Wits University, University of Johannesburg, AFDA Film School i Sydafrika och Nafti i Ghana. Programmet är en del av undervisningsministeriet North South South -program. Resultaten från samarbetet har visats bl.a. på Yles kanaler och festivalerna Kettupäivät och Docpoint. Utbytesprogram så som North South South ger en unik möjlighet att jobba och studera med kommande proffs i filmbranschen. Deltagarna får uppleva en ny värld och en främmande kultur tillsammans med en tätt sammansvetsad grupp, men de får också nya insikter om sig själva och det finländska samhället. Läs mer om denna mångkulturella satsning på nss.arcada.fi.

27

28 MASTER IN MEDIA MANAGEMENT Arcada erbjuder också möjlighet till fortsatta studier på magisternivå, genom det engelskspråkiga programmet MASTER IN MEDIA MANAGEMENT Do you have work experience from the industry? Would you like to become part of a new generation of managers with innovative and sustainable solutions to the challenges of the media environment? The programme is offered both as full-time and part-time studies. The masters programme in Media Management starts in Media Management consists of 90 credits and is offered in English. General admissions criteria will include a suitable Bachelor s degree and a minimum of 3 years work experience gained after the completion of the Bachelor degree. Since the polytechnic Master s degree studies is an ordinary degree of higher education it is free of charge for the student. Find out more at

29

30 DIN EGEN TV-KANAL DINA är en digital tv-kanal som administreras av Arcada. Sändningsverksamheten inleddes i februari 2006 i huvudstadsregionen i Welhos kabelnätverk. DINA är en icke-kommersiell kanal där studerande och lärare kan provköra olika koncept. Innehållet i kanalen består av produktioner från diverse medieskolor och andra samarbetspartners. PÅ DINA kan du se kortfilmer, musikprogram, dokumentärer, animationer och live-sändningar från olika evenmang. DINA uppmuntrar nya tv-koncept och distributionskanaler. Kanalen erbjuder en unik möjlighet att prova annorlunda idéer och koncept med en verklig publik och att få producera multimediala och alternativa program. DINA:s fördomsfria innehåll ger en möjlighet att uppleva framtidens TV ur en helt ny synvinkel. Läs mera på

31

32 EFTER STUDIERNA Du förbereder dig för arbetslivet genom att under studietiden bygga upp en professionell portfolio. Här är bara några exempel på yrken och uppgifter du kan arbeta med efter utexamineringen: PRODUCENTSKAP Producent Produktionsassistent Skripta Produktionskoordinator ONLINE MEDIA AND ART DIRECTION Webbdesign Grafisk formgivning Projektledning Konceptplanering Programmering FILMFOTOGRAFI OCH KLIPP Fotograf i TV- och filmproduktioner Klippare Skripta LJUDARBETE Ljudplanerare Olika jobb i ljudstudio Ljudplanerare för film Ljudplanerare i tv-team MANUS OCH REGI Regissör Regiassistent Redaktionella uppdrag Skripta Manusskribent inom film, TV och nya medier

33

34 OM ARCADA Yrkeshögskolan Arcada har ca 170 anställda och studerande i Arabiastranden i Helsingfors. Utbildning på svenska och engelska erbjuds inom totalt 16 program vid tre avdelningar: HÄLSA OCH VÄLFÄRD EKONOMI, INFORMATIONSTEKNIK OCH MEDIA (bl. a. film och TV) ENERGI- OCH MATERIALTEKNIK De gemensamma funktionerna för alla program består av bibliotek, IT-central, ekonomibyrå, studiebyrå, internationell byrå, forskning och utveckling, rektorsämbete och förvaltning. Därtill erbjuder Arcada specialiserings- och tilläggsutbildning samt öppen yrkeshögskoleverksamhet inom ramen för Arcada Fortbildning. ARCADA UTBILDAR barnmorskor (YH), ergoterapeuter (YH) (motsvarar i Sverige arbetsterapeut), fysioterapeuter (YH), förstavårdare (YH), geronomer (YH), hälsovårdare (YH), ingenjörer (YH), medianomer (YH), restonomer (YH), sjukskötare (YH), idrottsinstruktörer (YH), socionomer (YH) och tradenomer. Tilläggsinformation: studieguide.arcada.fi/studentservice/studiebyran

35 Broschyrens fotografier: Stefan Gustafsson: s. 25, 27, 33 Valtteri Kantanen s. 3-15, 21, 29 Dan Gustafsson s. 23 Grafisk formgivning: Lamppu Laamanen LampLiteLtd Tryck: Nykypaino Oy

36 Jan Magnus Janssons plats Helsingfors tfn fax

FILM- OCH TV-PRODUKTION

FILM- OCH TV-PRODUKTION FILM- OCH TV-PRODUKTION Film- och tv-produktion omfattar ett stort område, från olika tv-genrer till fiktiv film, dokumentärfilm, musikvideor, reklamfilm samt informations- och beställningsfilm. Den digitala

Läs mer

FILM- OCH TV-PRODUKTION

FILM- OCH TV-PRODUKTION FILM- OCH TV-PRODUKTION Film- och tv-produktion omfattar ett stort område, från olika tv-genrer till fiktiv film, dokumentärfilm, musikvideor, reklamfilm samt informations- och beställningsfilm. Den digitala

Läs mer

MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG The Media Design Programme, 120 higher education credits

MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG The Media Design Programme, 120 higher education credits AKADEMIN FÖR HUMANIORA, UTBILDNING OCH SAMHÄLLSVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-166/2009 Sida 1 (5) MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG The Media Design Programme, 120 higher education credits

Läs mer

ESTETISKA PROGRAMMET SKATEBOARD FOTO & FILM SERIETECKNING FRI KONST

ESTETISKA PROGRAMMET SKATEBOARD FOTO & FILM SERIETECKNING FRI KONST ESTETISKA PROGRAMMET SKATEBOARD FOTO & FILM SERIETECKNING FRI KONST Lina Benatti B2A ESTETISKA PROGRAMMET GY-GEMENSAMMA ÄMNEN Svenska 1 Svenska 2 Svenska 3 Matematik 1b Engelska 5 Engelska 6 Samhällskunskap

Läs mer

Estetiska programmet musik

Estetiska programmet musik Val till årskurs 2 Estetiska programmet musik Jag väljer musikfördjupning Jag väljer musikal Jag väljer musikproduktion Musik Du erbjuds fördjupad undervisning på två intrument/sång. Vi samarbetar även

Läs mer

ANSÖK! SE ARCADA.FI. HÖGSKOLAN FÖR LIVET. Högre yrkeshögskoleexamen inom hälsa och välfärd. Masterarbetet stöder Anu i jobbet S. 4

ANSÖK! SE ARCADA.FI. HÖGSKOLAN FÖR LIVET. Högre yrkeshögskoleexamen inom hälsa och välfärd. Masterarbetet stöder Anu i jobbet S. 4 ARCADA HÖGSKOLAN FÖR LIVET. Högre yrkeshögskoleexamen inom hälsa och välfärd. ANSÖK! SE ARCADA.FI Gemensam ansökan, vuxenutbildning 7.3 12.4.2011. Välkommen tillbaka till högskolan för livet S. 2 Masterarbetet

Läs mer

180 Higher Education Credits

180 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i fotografi Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1FOT Curriculum BFA Programme in Photography First cycle 180 Higher Education Credits

Läs mer

Examensfordringar 2015 2020. Magisterexamen i teaterkonst, ljud (120 sp)

Examensfordringar 2015 2020. Magisterexamen i teaterkonst, ljud (120 sp) Examensfordringar 2015 2020 Magisterexamen i teaterkonst, ljud (120 sp) Magisterexamen (120 sp) tar två år och bygger vidare på kandidatexamen i teaterkonst (180 sp) eller motsvarande studier, kunskaper,

Läs mer

LJUDPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

LJUDPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet LJUDPRODUKTION Ljudproduktion omfattar ett stort område, från olika radiogenrer och film- och tv-ljud, till interaktiva medier, dataspel, ljudböcker och ljudinstallationer i offentliga miljöer. Ljud används

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av bilagan till statsrådets förordning om yrkeshögskolor Utfärdad i Helsingfors den 26 september 2013 I enlighet med statsrådets beslut ändras bilagan till statsrådets

Läs mer

Konsthögskolan i Umeå

Konsthögskolan i Umeå Konsthögskolan i Umeå Kandidatprogrammet i fri konst, 180 hp Masterprogrammet i fri konst, 120 hp Konsthögskolan är vackert och centralt belägen vid Umeälvens strand. Skolan startade 1987, i före detta

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i visuell kommunikation Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in visual communication First cycle 180 Higher Education

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAP. Fastställd i institutionsstyrelsen 2003-06-11 Dnr 853/333-03

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAP. Fastställd i institutionsstyrelsen 2003-06-11 Dnr 853/333-03 INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAP LOKAL UTBILDNINGSPLAN MEDIEINFORMATIKPROGRAMMET 120 POÄNG MI03 Fastställd i institutionsstyrelsen 2003-06-11 Dnr 853/333-03 INNEHÅLL LOKAL UTBILDNINGSPLAN

Läs mer

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Teater, inriktning skådespeleri, Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SCE

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Teater, inriktning skådespeleri, Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SCE Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Teater, inriktning skådespeleri, Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SCE Curriculum Bachelor of Fine Arts in Theatre with Specialization in Acting,

Läs mer

Vägen till yrkeskunskap inom kultur

Vägen till yrkeskunskap inom kultur Utbildningsprogram > Vägen till yrkeskunskap inom kultur Yrkesinriktade grundexamina Grundexamen inom hantverk och konstindustri Grundexamen i audiovisuell kommunikation Grundexamen i visuell framställning

Läs mer

Val av nya studerande

Val av nya studerande Val av nya studerande till Teaterhögskolan 2012 Nya studerande År 2012 antas nya studerande till utbildningsprogrammen för skådespelarkonst (finskspråkig), regi, dramaturgi, dans, ljusdesign och ljuddesign

Läs mer

Undervisningen i ämnet medieproduktion ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet medieproduktion ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MEDIEPRODUKTION Ämnet medieproduktion behandlar produktion och tekniker inom medieområdet. Ämnet handlar om hela arbetsprocessen, från idé till färdig produkt. I ämnet ingår olika yrkesroller inom området

Läs mer

Delkursplaner Ämne 2; Musikproduktion

Delkursplaner Ämne 2; Musikproduktion Delkursplaner Ämne 2; Musikproduktion Akustik... 1 Analys... 2 Bild och grafik... 4 DAW sequenser... 5 Liveljud... 6 Musikbranschen... 7 Musikproduktion och arrangering... 8 Studioteknik... 11 Visuell

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap den 25 mars 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap den 25 mars 2003. HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 80 POÄNG The Media Design Programme, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för musik- och ljuddesign, 120 högskolepoäng. Programme in Design of Music and Sound, 120 Higher Education Credits

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för musik- och ljuddesign, 120 högskolepoäng. Programme in Design of Music and Sound, 120 Higher Education Credits Dnr: 144/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Programmet för musik- och ljuddesign, 120 högskolepoäng Programme in Design of

Läs mer

Musik- och ljuddesign, 120 hp

Musik- och ljuddesign, 120 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Musik- och ljuddesign, 120 hp Music and Sound design, 120 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TMOLG Grundnivå MIUN 2008/478

Läs mer

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Högskoleförberedande Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater På PB får du vara dig själv. Du får vara som du vill vara och ingen kommer döma dig för det.

Läs mer

Internationellt masterprogram i Design för alla, 120 hp

Internationellt masterprogram i Design för alla, 120 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Internationellt masterprogram i Design för alla, 120 hp International Master's Programme in Design for All, 120 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

International Tourism Management 180 högskolepoäng

International Tourism Management 180 högskolepoäng Utbildningsplan International Tourism Management 180 högskolepoäng International Tourism Management 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2012-10-11 Gäller fr.o.m.

Läs mer

New Media. De nya praktikerna och kontexter för den nya praktiken

New Media. De nya praktikerna och kontexter för den nya praktiken New Media De nya praktikerna och kontexter för den nya praktiken Vilka är de nya praktikerna? NM utmanar föreställningen om konsumenter och producenter som två olika grupper I nya medier blir konsumenterna

Läs mer

Varför Media? Medieprogrammet Ådalsskolan Kramfors 3

Varför Media? Medieprogrammet Ådalsskolan Kramfors 3 Medieprogrammet Varför Media? Att du går Medieprogrammet innebär inte nödvändigtvis att du blir journalist eller hamnar i TV-branschen. Det finns många andra yrken att välja på. I och med den digitala

Läs mer

Bildproducent -4 dgr. Inriktning bild eller film

Bildproducent -4 dgr. Inriktning bild eller film Bildproducent -4 dgr Inriktning bild eller film Kurspaketet ger dig grundläggande kunskaper inom bildproduktion. Du lär dig behärska de programvaror som används i reklambranschen, att kommunicera ut ditt

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

MAGISTERPROGRAMMET FÖR LJUDDESIGN

MAGISTERPROGRAMMET FÖR LJUDDESIGN Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2015 MAGISTERPROGRAMMET FÖR LJUDDESIGN Tvåårig utbildning, 120 sp Den grundläggande uppgiften för magisterprogrammet för ljuddesign är att

Läs mer

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 1 - Förproduktion

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 1 - Förproduktion Bild- och videoteknik Adi & Mak Omanovic Föreläsning 1 - Förproduktion Förproduktion Idé Synopsis Treatment Manus Storyboard Budget Casting Team Teknik Idé Jag har en grym filmidé! Filmidé Story, scen,

Läs mer

Estetiska programmet. Kulturama.se. Kulturama Gymnasium Hammarby Sjöstad

Estetiska programmet. Kulturama.se. Kulturama Gymnasium Hammarby Sjöstad Estetiska programmet Kulturama Gymnasium Hammarby Sjöstad 8 profiler Musikalartist, Dansare, Skådespelare, Filmare, Fotograf, Konstnär & Designer, Artist & Musiker, Musikproducent Kulturama.se Sveriges

Läs mer

Medieprogrammet. sturegymnasiet

Medieprogrammet. sturegymnasiet Medieprogrammet sturegymnasiet medieprogrammet kommunicerar mera Medieprogrammet vänder sig till dig som vill syssla med kommunikation i olika former. Du får en utbildning som ger högskolebehörighet,

Läs mer

Magisterprogrammet ljuddesign

Magisterprogrammet ljuddesign Val av nya studerande till Teaterhögskolan 2011 Magisterprogrammet för ljuddesign Tvåårig utbildning, 120 sp Magisterprogrammet för ljuddesign Tvåårig utbildning, 120 sp Den grundläggande uppgiften för

Läs mer

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp International Master's Programme in Ecotechnology and Sustainable Development, 120 higher education credits

Läs mer

paket SKAPANDE SKOLA 2013-2014

paket SKAPANDE SKOLA 2013-2014 Filmpedagogiska paket z z SKAPANDE SKOLA 2013-2014 Förord För att inspirera er att arbeta med Skapande skola har vi tillsammans med filmpedagogerna i Värmland plockat ut några exempel på hur filmpedagogiskt

Läs mer

Hej! Min uppdaterade portfolio finns online på www.lindebrand.com. alindebrand@gmail.com +46 70 54 70 052 www.lindebrand.com

Hej! Min uppdaterade portfolio finns online på www.lindebrand.com. alindebrand@gmail.com +46 70 54 70 052 www.lindebrand.com Curriculum Vitae Hej! Jag heter Alexander Lindebrand och jag kallar mig ett kreativt allt-i-allo. Jag jobbar främst med grafisk design, webbdesign och fotografering men jag har erfarenhet i de flesta digitalt

Läs mer

ÄMNET MEDIEPRODUKTION (grönt för aktuellt moment)

ÄMNET MEDIEPRODUKTION (grönt för aktuellt moment) ÄMNET MEDIEPRODUKTION (grönt för aktuellt moment) Ämnets syfte Undervisningen i ämnet medieproduktion ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om produktionsprocessens olika steg där frågor om produktinnehåll,

Läs mer

Varsågoda att ta del av Dalston!

Varsågoda att ta del av Dalston! Dalston är en nystartad multidisciplinär designstudio. Vi levererar grafiska lösningar och Art Direction i tryck och digitala medier för stora och små kunder inom en rad olika områden. Vår syn på formgivning

Läs mer

Här är reklamfilmregissörerna du inte vill missa hösten 2014.

Här är reklamfilmregissörerna du inte vill missa hösten 2014. Här är reklamfilmregissörerna du inte vill missa hösten 2014. Hanna Maria Heidrich Palladium Film Den flerfaldigt prisbelönta regissören Hanna Maria Heidrich leker gärna med okonventionella bildspråk.

Läs mer

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater PER BRAHEGYMNASIET Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet,

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, 180 högskolepoäng Programstart: Hösten 2017 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Master Programme in Business Process and Supply Chain Management, 60 Higher Education Credits

UTBILDNINGSPLAN. Master Programme in Business Process and Supply Chain Management, 60 Higher Education Credits Dnr: 999/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Business Process and Supply Chain Management, 60 Higher Education

Läs mer

Fåglarnas Färd. - Att ha flyktingar i Västra Götalandsregion, som medverkande och välja ut 3-4 personer i projektet från målgruppen.

Fåglarnas Färd. - Att ha flyktingar i Västra Götalandsregion, som medverkande och välja ut 3-4 personer i projektet från målgruppen. Fåglarnas Färd Konstnärlig ledare: Talat Samawi Grupp: International Akito Company Mål: Den här ansökan från International Akito Company i Västra Götalandsregion, som heter "Fåglarnas Färd" och avser genom

Läs mer

Grundnivå. Curriculum. First cycle 180

Grundnivå. Curriculum. First cycle 180 KONSTNÄRLIGA FAK KULTETEN Utbildningsplan Konstnärligtt kandidatprogram i Textil Kläder - Formgivning Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1TKF Curriculum BFA Programme inn Textile Garment - Design

Läs mer

TURISMUTVECKLARPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

TURISMUTVECKLARPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG AKADEMIN FÖR HUMANIORA, UTBILDNING OCH SAMHÄLLSVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-472/2009 Sida 1 (8) TURISMUTVECKLARPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Programme for Tourism Development, 180 Higher Education

Läs mer

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2008

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2008 UTBILDNINGSPLAN 1(5) Programmets svenska namn Ekonom Online programmet, 180 högskolepoäng Programmets engelska namn Bachelor Programme in Business Administration Online, 180 higher education credits Programkod

Läs mer

IT Management, 60 högskolepoäng

IT Management, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 5 Programkod: ZEG24 IT Management, 60 högskolepoäng IT Management, 60 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora, samhälls och vårdvetenskap

Läs mer

Utbildningsprogrammet i företagsekonomi, Borgå campus

Utbildningsprogrammet i företagsekonomi, Borgå campus Utbildningsprogrammet i företagsekonomi, Borgå campus Den svenskspråkiga utbildningen koncentreras Undervisnings- och kulturministeriet har den 29 mars 2012 beslutat att HAAGA-HELIA yrkeshögskola, enheten

Läs mer

Vi dokumenterar Er konst

Vi dokumenterar Er konst Vi dokumenterar Er konst För oss är det viktigt att konsten syns Konst finns överallt, vi vill hjälpa er att dokumentera den. Vi dokumenterar konst genom virtuella gallerier, konst genom hemsidor filmningsdokumentation

Läs mer

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte FOTOGRAFISK BILD Fotografiet blir en allt viktigare kommunikationsform, och människor möts dagligen av meddelanden i form av fotografiska bilder med olika avsändare och varierande syften. Den digitala

Läs mer

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FOTOGRAFISK BILD Fotografiet blir en allt viktigare kommunikationsform, och människor möts dagligen av meddelanden i form av fotografiska bilder med olika avsändare och varierande syften. Den digitala

Läs mer

Sportteknologi maskiningenjör inom innovativ produktutveckling, 180 hp

Sportteknologi maskiningenjör inom innovativ produktutveckling, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Sportteknologi maskiningenjör inom innovativ produktutveckling, 180 hp Sports Technology Mechanical Engineering within Innovative Product Development, 180 Credits Allmänna data

Läs mer

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet MEDIEPRODUKTION Ämnet medieproduktion har sin bas i både praktisk och teoretisk kunskapstradition. Inom ämnet studeras den process och de tekniker som ligger till grund för medieproduktioner inom både

Läs mer

Masterutbildning i hälsovetenskap, 120 hp

Masterutbildning i hälsovetenskap, 120 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Masterutbildning i hälsovetenskap, 120 hp Master Programme in Health Science, 120 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp

Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Internationellt masterprogram i ekoteknik och hållbar utveckling, 120 hp International Master's Programme in Ecotechnology and Sustainable Development, 120 higher education credits

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Turismvetenskap GR (B), E-turism: digital distribution, marknadsföring och information, 15 hp

Turismvetenskap GR (B), E-turism: digital distribution, marknadsföring och information, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Turismvetenskap GR (B), E-turism: digital distribution, marknadsföring och information, 15 hp Tourism Studies BA (B) E-tourism: digital distribution and e-marketing, 15 Credits Allmänna

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Dnr: 156/2004-51 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

MAGISTERSTUDIER I DRAMATURGI

MAGISTERSTUDIER I DRAMATURGI Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2016 MAGISTERSTUDIER I DRAMATURGI Tvåårig utbildning, 120 sp Magisterstudierna i dramaturgi är tvååriga och innebär heltidsstudier. Den som

Läs mer

Animation med äldre. Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966

Animation med äldre. Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966 Animation med äldre Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966 Stanislaw Przybylski, projektledare Projektägare: Folkhälsosektionen, Landstinget i Jönköpings län Paula Bergman, Eva Timén Innehållsförteckning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Masterprogram Contemporary Performance and Composition (CoPeCo), 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Masterprogram Contemporary Performance and Composition (CoPeCo), 120 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Masterprogram Contemporary Performance and Composition (CoPeCo), 120 högskolepoäng Master in Contemporary Performance and Composition (CoPeCo), 120 credits 1. Identifikation 1.1. Masterprogram

Läs mer

Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography

Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography GÖTEBORGS UNIVERSITET Konstnärliga fakultetsnämnden Högskolan för fotografi Utbildningsplan Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography Examen:

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18.

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18. Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18. Gäller för studenter antagna from höstterminen 2013. 1.1 Behörighet

Läs mer

Utbildningsplan för magisterprogrammet i hälsoinformatik

Utbildningsplan för magisterprogrammet i hälsoinformatik Utbildningsplan för magisterprogrammet i hälsoinformatik Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-04-04 Sid 2 (5) 1. Basdata 1.1. Programkod 3HI07 1.2.

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYP36, Psykologi: Avancerad Arbets- och organisationspsykologi I, 15 högskolepoäng Psychology: Advanced Work and Organizational Psychology I, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

MAGISTERSTUDIER I DRAMATURGI

MAGISTERSTUDIER I DRAMATURGI Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2015 MAGISTERSTUDIER I DRAMATURGI Tvåårig utbildning, 120 sp En studerande som avlagt examen i dramaturgi kan enligt egen inriktning verka

Läs mer

Butikschefsutbildning med inriktning mot textil och mode Retail Education with Specialization in Textile and Fashion 180 credits

Butikschefsutbildning med inriktning mot textil och mode Retail Education with Specialization in Textile and Fashion 180 credits Utbildningsplan Butikschefsutbildning med inriktning mot textil och mode Retail Education with Specialization in Textile and Fashion 180 credits Ladokkod: TGMBU Version: 4.0 Utbildningsnivå: Grundnivå

Läs mer

MAGISTERPROGRAMMET FÖR KOREOGRAFER

MAGISTERPROGRAMMET FÖR KOREOGRAFER Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2015 MAGISTERPROGRAMMET FÖR KOREOGRAFER Tvåårig utbildning, 120 sp Magisterprogrammet i koreografi består av 2 år av närstudier på heltid.

Läs mer

FRI KONST INRIKTNING PROFILER

FRI KONST INRIKTNING PROFILER På Bryggeriets gymnasium läser du estetiska programmet med inriktning mot bild och formgivning samt estetik och media. Du får dessutom profilera din utbildning mot foto och film, bild och form, serieteckning

Läs mer

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2007

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2007 UTBILDNINGSPLAN 1(5) Programmets svenska namn Ekonom Online programmet, 180 högskolepoäng Programmets engelska namn Bachelor Programme in Business Administration Online, 180 higher education credits Programkod

Läs mer

Utbildningsplan Företagsekonomiska magisterprogrammet - 60 högskolepoäng

Utbildningsplan Företagsekonomiska magisterprogrammet - 60 högskolepoäng HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN AVANCERAD NIVÅ FÖRETAGSEKONOMISKA MAGISTERPROGRAMMET Programkod: SAENM Inr.kod: Affärsutveckling AFUT (Business Development) Inr.kod: Redovisning REDO (Accounting) Fastställd

Läs mer

S UNDBY BERG IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET

S UNDBY BERG IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET S UNDBY BERG IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET RUSTAD INFÖR FRAMTIDEN. På IT-Gymnasiet får du arbeta med den senaste mjuk- och hårdvaran inom allt från programmering och nätverksteknik till animation och

Läs mer

Några kartor över medieteknikområdet. Leif Handberg KTH Medieteknik

Några kartor över medieteknikområdet. Leif Handberg KTH Medieteknik Några kartor över medieteknikområdet Leif Handberg KTH Medieteknik We define Media Technology as: Technology and methods that support mediated communication over distances in space and time It is an engineering

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR LJUSDESIGN

UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR LJUSDESIGN Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2015 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR LJUSDESIGN Treårig utbildning, 180 sp Den grundläggande uppgiften för utbildningsprogrammet för ljusdesign

Läs mer

Utbildningsplan för Folkhälsovetenskapligt program med hälsoekonomi 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Folkhälsovetenskapligt program med hälsoekonomi 180 högskolepoäng = = d=ont=qpttlms== = Utbildningsplan för Folkhälsovetenskapligt program med hälsoekonomi 180 högskolepoäng Programme in Public Health Science with Health Economics 180 higher education credits Fastställd

Läs mer

Movit - regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst, 120 hp Move it - directing and dramaturgy for movement-based performing arts, 120 credits

Movit - regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst, 120 hp Move it - directing and dramaturgy for movement-based performing arts, 120 credits Utbildningsplan Movit regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst, 120 hp Move it directing and dramaturgy for movementbased performing arts, 120 credits Programkod: SMOVA Fastställd av: StDH:s lokala

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) och reviderad ,

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) och reviderad , Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Grafisk design och Illustration Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18,

Läs mer

Magister-/masterprogram i hållbar informationsförsörjning, hp

Magister-/masterprogram i hållbar informationsförsörjning, hp 1 (7) Utbildningsplan för: Magister-/masterprogram i hållbar informationsförsörjning, 60-120 hp Master's Programme in Sustainable Information Provision (60 or 120 Credits) Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i företagsekonomi Programkod: Inriktningar: Programmets benämning: SAFEK Accounting and finance (REFI) Management (MANT)

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng. Master Program in Educational Work 60 credits 1

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng. Master Program in Educational Work 60 credits 1 UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng Master Program in Educational Work 60 credits 1 Fastställd i Områdesnämnden 2015-XX-XX Gäller fr.o.m. HT 2015 1. PROGRAMMETS MÅL 1.1.

Läs mer

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Programme syllabus Programme for Analysis and Evaluation

Läs mer

Maskiningenjör - produktutveckling, 180 hp

Maskiningenjör - produktutveckling, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Maskiningenjör - produktutveckling, 180 hp Mechanical Engineering - Product Development, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TMPRG

Läs mer

MAGISTERPROGRAMMET I LJUD

MAGISTERPROGRAMMET I LJUD Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2016 MAGISTERPROGRAMMET I LJUD Tvåårig utbildning, 120 sp Den grundläggande uppgiften för magisterprogrammet i ljud är att producera yrkeskunniga

Läs mer

Sektionen för teknokultur, humaniora och samhällsbyggnad, Blekinge tekniska högskola

Sektionen för teknokultur, humaniora och samhällsbyggnad, Blekinge tekniska högskola Sektionen för teknokultur, humaniora och samhällsbyggnad, Blekinge tekniska högskola Utbildningsplan för Medieteknik med inriktning mot interaktiva system, 180 högskolepoäng (Media Technology with Emphasis

Läs mer

TV-historia. Louise Christiansson 2009-10-11

TV-historia. Louise Christiansson 2009-10-11 TV-historia Louise Christiansson 2009-10-11 1. Televisionens framväxt Svensk television hade en relativt sen start, och startsträckan komplicerades av en maktkamp mellan politiker och näringsliv, mellan

Läs mer

Utbildningsplan för. Utöver detta krävs för respektive inriktning även behörighet/ kunskaper enligt nedan: Inriktning mot arabiska:

Utbildningsplan för. Utöver detta krävs för respektive inriktning även behörighet/ kunskaper enligt nedan: Inriktning mot arabiska: Utbildningsplan för Kandidatprogram i global management Bachelor's Programme in Global Management 180.0 Högskolepoäng 180.0 ECTS credits Programkod: SFGMA Gäller från: VT 2014 Fastställd: 2013-09-04 Ändrad:

Läs mer

Utbildningsplan. Systemvetenskapliga programmet. 180 högskolepoäng. System Science Program. 180 Higher Education Credits *)

Utbildningsplan. Systemvetenskapliga programmet. 180 högskolepoäng. System Science Program. 180 Higher Education Credits *) Utbildningsplan Systemvetenskapliga programmet 180 högskolepoäng System Science Program 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2012-11-14 Gäller fr.o.m. 2013-07-01

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap Utbildningsplan för masterprogrammet i 4FH11 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2010-11-09 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2015-06-11 Sid 2 (7)

Läs mer

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIK Inriktningskoder: MEGE, MÖFS, TEKL

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIK Inriktningskoder: MEGE, MÖFS, TEKL KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt masterprogram i tillämpad konst och formgivning, med specialisering i Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning trä eller Textil Kläder Formgivning

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogram i folkhälsovetenskap med hälsoekonomi 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Masterprogram i folkhälsovetenskap med hälsoekonomi 120 högskolepoäng Dnr: G213 2383/09 Utbildningsplan för Masterprogram i folkhälsovetenskap med hälsoekonomi 120 högskolepoäng Master Programme in Public Health Science with Health Economics 120 higher education credits

Läs mer

Grafisk produktionsledare med inriktning digitalt tryck, 120 hp

Grafisk produktionsledare med inriktning digitalt tryck, 120 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Grafisk produktionsledare med inriktning digitalt tryck, 120 hp Production Manager in Digital Printing, 120 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå

Läs mer

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2009

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2009 UTBILDNINGSPLAN 1(5) Programmets svenska namn Ekonom Online programmet, 180 högskolepoäng Programmets engelska namn Bachelor Programme in Business Administration Online, 180 higher education credits Programkod

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap

Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovetenskap Utbildningsplan för masterprogrammet i folkhälsovet 4FH17 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4FH17 1.2.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR PÅBYGGNADSPROGRAM ( HP), FÖR KONSTNÄRLIG KANDIDATEXAMEN I KYRKOMUSIK, KYRKOMUSIKERUTBILDNINGEN 60 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR PÅBYGGNADSPROGRAM ( HP), FÖR KONSTNÄRLIG KANDIDATEXAMEN I KYRKOMUSIK, KYRKOMUSIKERUTBILDNINGEN 60 HP Institutionen för diakoni, kyrkomusik och teologi UTBILDNINGSPLAN FÖR PÅBYGGNADSPROGRAM (121-180HP), FÖR KONSTNÄRLIG KANDIDATEXAMEN I KYRKOMUSIK, KYRKOMUSIKERUTBILDNINGEN 60 HP /Bachelor of Church Music,

Läs mer

Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS)

Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS) Utbildningsplan Dnr CF 52-548/2005 Sida 1 (5) Robotik och intelligenta system internationellt magisterprogram, 80 poäng (120 ECTS) Robotics and Intelligent Systems International Master Programme, 80 points

Läs mer

VALKOMMEN. Samhällsvetenskapsprogrammet MEDIER, INFORMATION OCH KOMMUNIKATION

VALKOMMEN. Samhällsvetenskapsprogrammet MEDIER, INFORMATION OCH KOMMUNIKATION PROGRAM 2017/ 2018 Känner du till Odenplansgymnasiet sedan tidigare? Skolan grundades 2012 och ligger på Surbrunnsgatan 66 vid Odenplan. Vi är en förhållandevis liten skola med drygt 200 elever, vilket

Läs mer