Paketförstörare Implementerad på XESS XSV800 labbkort

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Paketförstörare Implementerad på XESS XSV800 labbkort"

Transkript

1 aketförstörare Implementerad på XESS XSV800 labbkort rojektrapport i kursen SMD106 av Markus Finér ( ) Urban Classon ( )

2 Abstrakt När man tar fram och utvecklar nya kommunikationsprotokoll är det nödvändigt att testa hur känsliga dessa är för fel som lätt kan uppstå till exempel vid kommunikation i trådlösa nätverk. Det är normalt väldigt svårt att skapa fel på bit-nivå i ett Ethernet paket, normalt så slänger mottagaren bort dessa paket då de kommer fram eftersom CRC inte stämmer på paketet. Vår paketförstörare tar emot ett paket som den mönstermatchar mot en bitfil som bestämmer var man ska introducera felen, vi räknar därefter om checksumman på alla paket så att mottagaren sedan kan ta emot dessa utan problem. Man kan även sätta valfri destination adress på paketen. Vår paketförstörare ska kunna kopplas in mellan två datorer som en svart låda och arbeta helt transparent.

3 Innehållsförteckning 1. Inledning 4 2. Teoretisk bakgrund 2.1 Ethernet paket CRC algoritmen Vår konstruktion 3.1 Översikt aketförstöraren 9 4. Analys av vår paketförstörare och arbetet Sammanfattning Källförteckning Appendix A 13-14

4 Inledning Vårt projekt har gått ut på att göra en paketförstörare som ska kunna införa fel på bitnivå i ett ethernetpaket. Målet är att kunna testa hur nya protokoll beter sig när man inför fel i kommunikationsflödet. Målsättningen kan till exempel vara att försöka korrigera paketen eller helt enkelt släppa genom dem och låta någon applikation ta hand om dem. Om det som överförs är exempelvis en video eller ljudström kan man ofta tolerera en viss mängd fel utan at detta försämrar kvaliteten orimligt mycket. Vi har koncentrerat oss på det vanliga ethernetprotokollet men det går utan allt för stora ändringar att göra om vår paketförstörare så att den funkar med andra protokoll som till exempel det väldigt vanliga IEEE b som används i de flesta trådlösa ethernetnät. Vår paketförstörare mönstermatchar paketen mot en bitfil och inför fel på bit X i det data som skickas om bit X i bitfilen är en etta. Vår bitfil kan vara maximalt bytes stor, när man gått genom hela bitfilen börjar man från början på densamma. Ett problem som ganska snart dök upp var det faktum att XSV labkortet bara har en ethernetport. Vi måste alltså ta emot och skicka data på samma port. Den smidigaste och mest transparenta lösningen på detta skulle ha varit att använda en switch med stöd för Vlan så att man kunde sätta sändare och paketförstörare på ett Vlan och mottagaren på ett annat Vlan. Dock fanns det inte tillgång till en sådan switch under projektet så vi fick hitta en annan lösning vilket blev att lägga till en falsk macaddress för mottagaren i arptabellen på sändardatorn. I och med detta var det nu möjligt att skicka felfritt data till mottagaren som dock har fel macaddress och alltså inte tas emot av mottagaren. Detta paket tas dock emot av vår paketförstörare vilken lägger till önskade fel i paketet, ändrar till rätt macaddress och räknar om checksumman för hela paketet I denna rapport går vi genom de teoretiska grunderna bakom ethernetprotokollet. Vi redovisar en detaljerad beskrivning av vårt arbete med schematiska bilder och beskrivningar på de olika komponenterna i designen.

5 Kapitel 2 - Teoretisk bakgrund 2.1 Ethernet paket Ethernet är ett paketbaserat protokoll, i detta projekt bryter vi oss in i paketen och behandlar dem på bitnivå för att kunna införa fel i vilken som helst av de olika delarna av paketet. I figur 1 nedan ser ni hur ett ethernetpaket är uppbyggt. Lägg noga märke till i vilken ordning de olika delarna skickas. Nedan följer en mer ingående beskrivning av de olika delarna. Figur 1: Ett ethernetpaket med sändordningen för de olika fälten reamble Varje enhet i ett ethernetnätverk har sin egen oscillator, dessa går vanligen i 2,5Mhz (10Mbit) eller 25Mhz (100Mbit). reamble inleder ethernetpaketet och dess uppgift är att synkronisera klockorna på sändare och mottagare så att man sedan ska kunna skicka data synkront mellan dessa. reamble består av 62 bitar med alternerande ettor och nollor som sedan avslutas med två ettor, De två sista ettorna signalerar att preamblen är slut och att destinationaddressfältet börjar. När paketet når mottagaren filtrerar mottagarens MAC bort preamblen som inte skickas vidare. Destination adress (DA) Detta fält innehåller destinationsadressen för paketet. Om den mottagande datorn upptäcker att innehållet i DA överensstämmer med den adress som noden i fråga har så tas paketet emot. En destinationsadress är 48 bitar lång, även denna skickas normalt rakt genom vår paketförstörare om man inte vill införa fel. Som man kan se i figur 1 så är bitordningen omvänd, DA består av två olika delar. Första delen som börjar på minst signifikant bit och tar upp första halvan (24-bitar) är vad som kallas Organizational Unique Identifier eller OUI. Detta är en 24-bitars identifierare som talar om vem som tillverkat enheten, varje tillverkare får sin egen OUI från IEEE. Nästa fält är också 24-bitar och här anges en identiteskod som tillverkaren har hittat på och som är olika mellan olika enheter. Varje enhet i ett nätverk få på detta sätt en unik adress kallad MAC-adress, denna lagras på varje nätverkskort i ett ROM.

6 Source adress (SA) Detta fält innehåller adressen på den MAC som skickade paketet i fråga. Uppbyggnaden är identisk med det den tidigare nämnda DA. Type Detta fält anger vilken typ paketet är, det kan till exempel vara 0x0800 som är I (Internet protocol). Fältet är 16 bitar och även detta fält skickar vi rakt genom vår paketförstörare om vi inte inför något fel i det. Bitordningen är omvänd Data Detta fält innehåller den data, payloaden, som man vill skicka i sitt paket. Storleken är minst 46 bytes och maximalt 1500 bytes. recis som med föregående fält skickas detta rakt genom vår paketförstörare om vi inte vill införa något fel. Bitordningen är omvänd Frame Check Sequence (FCS) Detta fält är 32 bitar långt och innehåller en beräknad CRC (Cyclic Redundancy Check) för hela paketet. När man räknar fram CRC använder man sig av DA, SA, type och data. Vi går in lite djupare på CRC i kapitel 2.2 då detta är den beståndsdelen i pakten där vi faktiskt gjort lite större förändringar. Checksumman räknas fram av sändaren och när den når mottagaren så gör denna en kontroll och visar det sig då att checksumman inte stämmer mot innehållet så slänger mottagaren bort det felaktiga paketet. 2.2 Cyclic Redundancy Check (CRC) algoritm Meningen med att använda en feldetekteringsteknik såsom CRC är att mottagaren ska kunna avgöra om meddelandet har blivit förändrat på vägen. Detta är extra viktigt när man till exempel skickar data över trådlösa länkar där man kan få väldigt kraftiga störningar. För att göra detta räknar sändaren fram en checksumma med själva meddelandet som indata till en given funktion. När sedan mottagaren får meddelandet kan denna lätt kontrollera om samma checksumma fås om funktionen ytligare en gång körs med meddelandet som indata. Vi har inte gjort någon större utredning om hur själva CRC-32 algoritmen fungerar på ett matematiskt plan men här är i alla fall en kort grundläggande beskrivning. Algoritmen behandlar bitströmmarna som binära polynom. Sändaren genererar en FCS utifrån det paket som ska skickas. FCS som läggs till paketet genereras så att hela paketet med CRC är jämnt delbart med ett fördefinierat polynom som kallas CRC-32 polynomet. Så här ser CRC-32 polynomet ut: x 32 + x 26 + x 23 + x 22 + x 16 + x 12 + x 11 + x 10 + x 8 + x 7 + x 5 + x 4 + x 2 + x Man kan använda många olika polynom, längre polynom ger givetvis bättre säkerhet men ger också längre restvärden. Här är några enkla formler för att beskriva hur CRC fungerar. M aket utan FCS, längden är m bitar F Den framräknade FCS som ska läggas till M, längden är n bitar T aketet med FCS, längden är m+n bitar Det fördefinierade CRC polynomet, längden är n+1 bitar Grundidén bakom CRC-algoritmen är att den FCS man genererar ska göra att T/ blir noll. T = M * x n + F

7 Ovan har vi skiftat n bitar till vänster och lagt F till T. Vi vill att det paket vi ska sända, alltså T, ska vara jämt delbart med det fördefinierade CRC polynomet. För att lösa detta måste vi hitta en lämpligt FCS (F) för varje paket utan FCS (M). Om vi delar M * x n med får vi: M * x n = Q + R Man får Q som är en jämn kvot och R som är en rest, dvs. vår FCS som vi var ute efter! (F=R) T = M * x n + R Slutligen ett litet bevis på att ett paket med denna FCS gör att T alltid är jämt delbart med : T = n M * x + R = M * x n + R = Q + R + R R + R = Q + Eftersom två lika binära tal adderade med varandra (R+R) alltid ger noll (1+1=0 samt 0+0=0) Så får vi att följande gäller T = Q 2.3 Implementation av CRC algoritm i hårdvara Det är nödvändigt att CRC algoritmen utförs väldigt snabbt så att man inte får någon onödig latens där man får sitta och vänta. Algoritmen går att implementera väldigt effektivt i hårdvara, här är ett exempel på hur man väldigt enkelt och effektivt löser det. I detta exempel visar vi hur hårdvaran ser ut till CRC polynomet ( x) = x + x + x + 1. Figur 2: Ett exempel på en enkel hårdvaruimplementation av CRC algoritmen Några saker man måste tänka på när man använder CRC-32 i ett ethernetpaket: CRC-32 initieras till FFFFFFFF Det slutgiltiga 32-bitars resultatet ska inverteras, sedan ska alla bitarna reflekteras.

8 Kapitel 3 - Vår konstruktion 3.1 Översikt Till att lösa uppgiften att förstöra paket använder vi ett utvecklingskort från XESS, XSV-800. Hjärtat i detta är en Virtex FGA som sitter på ett kort som har alla möjliga I/O portar. Figur 3: En schematisk skiss över XESS XSV-800 utvecklingskort. För att lösa uppgiften använder vi oss av parallellporten för att programmera kortets FGA. Filen som innehåller bitmönster för felgenerering och ny destination adress förs sen över via serieporten. aketen plockas givetvis in via nätverksinterfacet. För att programmera kortets FGA använder vi XSLOAD. Filen med bitmönster och destination adress skickas över med valfritt terminalprogram. I denna fil motsvarar en nolla att en bit i ett paket släpps genom som den är och en etta att biten inverteras. Denna fil blir väldigt stor då den vanligen innehåller väldigt många nollor. Man använder därför ett program för att komprimera bitfilen så den får plats i den bytes som finns tillgängligt. Hur paketen hanteras behandlas i kapitel 3.2. Själva testbänken består av en sändardator och en mottagardator som är kopplade till en switch, på switchens uplink sitter vår XSV-100 inkopplad. å sändaren måste man editera arptabellen och ange en falsk MAC adress för mottagaren, vi har använt oss av adressen 11:22.33:44:55:66. När man då skickar data till mottagaren så kommer denna inte att ta emot dessa paket eftersom destinationsadressen inte stämmer. Däremot tar vår paketförstörare emot paketen och ändrar destination adress till den man angett i filen med destination adress och felmönster. Detta går även att göra i applikationslagret genom att ändra i drivrutinerna till mottagrens nätverkskort så att denna tar emot paket med fel DA. Vi har dock inte provat denna lösning då sättet vi valt att lösa det på känns mer transparent och generellt.

9 3.2 aketförstöraren Nu ska vi försöka beskriva mer detaljerat hur vår paketförstörare är uppbyggd. Receiver FIFO CRC Remover Destination changer Frame corrupter Control logic 2,5Mhz Control logic 20Mhz Interface to block RAM Transmitter FIFO CRC calculator Figur 4: En schematisk skiss över vår paketförstörare Recieve FIFO tar in data från ethernet interfacet som har en klockdomän som går i 2,5Mhz i ett 10Mbits nätverk. Själva processen är klockad i 20Mhz och nästa steg är att ta bort CRC från paketet i vår CRC remover som helt enkelt tar bort de sista 32 bitarna i av det paket som skickas genom. Nästa steg är att skicka paket till vår destination changer där vi ändrar på destination adress till den som angetts i den filen man skickar till kortet. Detta bör vara mottagarens verkliga MAC adress för att det skickade paketen ska komma fram. Nästa steg är att skicka bitströmmen till vår frame corrupter som mönstermatchar det data som kommer in till den mot bitfilen i minnet. En nolla i bitfilen släpper genom en bit i paketet utan förändring men en etta i bitfilen inför ett fel och inverterar en bit i paketet. Nästa steg i processen är att räkna fram en ny kontrollsumma i vår CRC calculator och lägga det till slutet på vårt nya paket. Därefter skickas paketet ut på vårt ethernet interface igen via transmitter FIFO.

10 Kapitel 4 Analys av vår paketförstörare och arbetet Vi upplevde ganska tidigt att det var en stor nackdel att exprimentkortet inte hade två ethernet interface. Vi bollade länge med problemet hur detta skulle lösas och det råd vi fick var att använda en switch med stöd för vlan som på så sätt kunde segmentera nätverket mellan mottagare, sändare och paketförstörare så att man skulle kunna styra trafiken där mellan. Detta hade varit en väldigt transparent lösning men tyvärr fanns det ingen vlan switch att tillgå. Efter att ha funderat, diskuterat och läst på lite granna kom vi fram till att lösning skulle få bli att manuellt editera arptabellen på sändardatorn på detta sätt kan man skicka paket till mottagaren med en falsk destination som rättas till i paketförstöraren och sen skickas ut. Kravspecen för projektet har varit lite lös och ett problem för oss har varit att vi till en början saknade någon djupare kunskap i hur ethernet fungerar i ett större perspektiv vilket man dock snabbt fått lära sig. I det stora hela har dock arbetet gått bra och vi tror och hoppas att resultatet ska vara användbart. Om vi ska försöka se några begränsningar och möjliga saker att förbättra i vår paketförstörare så blir det följande saker som man skulle kunna förbättra: Justera fördröjningen av paketen genom paketförstöraren, lämpligt intervall är 0-50ms. Man kan antingen lägga denna buffert i själva FGA n, vilket då troligen kräver en större FGA men minnet blir väldigt snabbt. Alternativet är att det SRAM som finns på kortet, vilket är det mest realistiska. Minnet på kortet är dock relativt långsamt och minsta fördröjning skulle uppskattningsvis hamna runt 5ms. Skulle paketförstöraren används i verkligheten skulle det bästa sättet att göra detta vara via en Vlan switch. Man skulle då behöva lägga in stöd för att sätta Vlan taggar på alla paket. Man slipper även ändra på destinationadress och allt skulle funka smidigare. Absolut smidigast skulle det givetvis vara att ha en bättre anpassad hårdvara med minst två Ethernet interface så man kan ta in data på ett och skicka ut på det andra. Då skulle designen kunna fungera som en helt transparent blackbox.

11 Kapitel 5 Sammanfattning Sammanfattningsvis måste vi säga att detta har varit ett väldigt intressant arbete. Det stora problemet var från början att specifikationerna för projektet var väldigt lösa. Ansvaret för handledning har även det varit väldigt oklart då det hamnat nånstans mellan datakom och datateknik. Ingen på datateknik har haft koll på hur vi ska lösa alla problem som uppstått då det bara finns ett ethernet interface och även alla andra problem runt själva ethernet har varit svårt att få hjälp med. Önskemål och nya saker som måste finns med har hela tiden kommit fram från datakom vilket kan medföra stora problem när en design redan är påbörjad. Oklarheterna runt hur själva testbänken med sändare och mottager skulle se ut gjorde att den första designen vi gjorde fick skrotas nästan helt och hållet. Vi hade stora problem med att få XSV kortets SRAM minne att fungera tillfredställande. I nästa design kan vi nog bara skylla på oss själva då vi gjorde för mycket utan att felsöka och fick en ett antal fel som samverkade vilket gjorde felsökningen väldigt svår och tidsödande. Den tredje och slutgiltiga designen gjorde som man bör göra, väldigt modulär med byggblock som först testades nog var för sig innan som användes i designen där vi även gjorde testbänkar efter varje tillagd modul. Desigen fungerar och fyller den ursprungliga projektspecifikationen och även en del av de features vi fått förslag på under projektets gång. Någon variabel fördröjning av paketen har vi inte lyckats med pga problem med XSV kortets SRAM minne. Som tidigare nämnts blir inte heller användandet av paketförstöraren helt transparent för användaren men detta är den bästa möjliga lösning vi kommit fram till.

12 Källförteckning Smith, Michael John Sebastian (2001), Application-Specific Integrated Circuits, 9th printing, Addison-Wesley, ISBN Mark Zwolinski (2000), Digital System Design and VHDL, University of Southampton, ISBN Lecture slides and lab M from SMD098, 2001,

13 Appendix A Användarmanual för aketförstöraren Inledning aketförstöraren arbetar transparent med att införa fel i paketen på bitnivå. aketet kommer in, fel genereras och CRC-32 räknas om på det nya paketet. Implementationen är gjord på ett XESS XCV800 labbkort. Felen som ska införas representeras av en bit-fil, där en 1:a visar att ett fel ska införas. Filen som innehåller fel överförs via serieporten, med 8 bitars ord och bauds hastighet. Bitfilen För att spara minne har vi valt att komprimera bit-filen. Algoritmen är enkel och en fil med många fel kommer att resultera i en stor bit-fil. rogram som komprimerar filerna finns bifogat i zip-filen med alla filer och heter comp Minnet i FGAn är 9 bitar brett, 8 bitar för data och en bit för att berätta om det är fel som ska genereras eller inte. Ska inget fel genereras kommer den första biten (MSB) vara 0 och följande 8 bitar visar hur många bytes som ska passera utan att fel genereras. Ska däremot fel genereras kommer MSB att vara 1 och följande data är felet som ska bli. För att konvertera filen med bitfel (.cmp) används först programmet xxd (som finns installerat i jota-labbet) enligt följande: # xxd ps [infil] > [utfil] När detta är gjort används den resulterande utfilen som infil till comp och en ny utfil genereras: #./comp [infil] > [utfil] Den resulterande filen är en ASCII-hexfil som ska konverteras till en binärfil. Detta göres enklast genom att klippa in hela resultatet i ett program som heter winhex. Eftersom vår paketförstörare även ändrar destinationsadress till det mottagande nätverkskortet ska mottagarens MAC-adress sparas som de första 12 byten i bitfilen. En MAC-adress är bara 6 byte lång, men eftersom minnet är 9 bitar brett kommer MSB på varje rad vara LSB från följande byte i bitfilen, vilket innebär att man måste lägga en 0-byte mellan varje byte i MACadressen. Om interfacet har MAC-adressen 12:34:56:78:90:12 ska de första 12 byten i bitfilen vara: Lägg märke till ordningen i nibblarna och glöm inte den avslutande 0-byten. Konfigurera XCV800 brädet En FGA består av programmerbar logik och kommer inte ihåg designen mellan strömavbrott. Detta innebär att varje gång man slår på strömmen måste man ladda om designfilen. Denna heter top.bit och finns bifogad i zip-filen.

14 För att ladda över bitfilen gör man följande: Starta programmet GXLOAD, en tom ruta kommer att dyka upp (flera om den senaste versionen körs). Ta bitfilen och drag-and-drop ner i den tomma rutan (FGA/CLD rutan i senaste versionen). Filen kommer då att laddas över på en gång. Kom ihåg att strömmen måste vara på när man göra detta. När programmet berättar att brädan är konfigurerad så kan man avsluta GXLOAD. Ladda över filen med bit-fel För att ladda över filen behövs ett program som kan skicka data över serieporten. Vi rekommenderar att terracom används då det är detta program som använts under utvecklingen och som vi vet fungerar. När du startat programmet, dubbelkolla så att inställningarna för serieporten är följande: Hastighet: baud aritet: Ingen Stopbits: 1 Byte-längd: 8 För att skicka filen går du till File -> Transfer file I dialogrutan som dyker upp väljer man sin fil och skickar den. Glöm inte att det är en binär fil som man skickar, så den rutan måste vara förkryssad. Starta om, eller byta bitfil För att starta om paketförstöraren från början av felfilen trycker man på Sw2 (nummer två av de små knapparna i ena hörnet av xess-brädet). När man vill ladda en ny bitfil måste man först trycka på Sw1, sedan ladda över bitfilen. Var noga med att det inte kommer några paket till brädet medan du ladda filen, detta skulle ändra adresspekaren och göra så att filen kommer in i minnet på FGAn på fel sätt. Kört fast? Om problem skulle uppstå, eller om det finns frågor om designen, tveka inte att höra av er till marfin-@student.luth.se eller urbcla-6@student.luth.se vi svarar i mån av tid. Lycka till!

Hjälpprotokoll till IP

Hjälpprotokoll till IP Hjälpprotokoll till IP IP-protokollet är ju Internets nätverksprotokoll En filosofi vad gäller Internetprotokollen är att man inte ska försöka skapa ett protokoll som kan hantera alla tänkbara problem,

Läs mer

Instuderingsfrågor ETS052 Datorkommuniktion - 2014

Instuderingsfrågor ETS052 Datorkommuniktion - 2014 Instuderingsfrågor ETS052 Datorkommuniktion - 2014 October 13, 2014 Fråga 1. Beskriv de två komponenterna i PCM. Fråga 2. Förklara hur länklagret kan skilja på olika inkommande paket från det fysiska lagret.

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Begränsat/avdelat nätverk Postad av Marcus - 31 jul 2015 17:26 Hejsan! Har en ADLS anslutning och kombinerat modem/router idag, men vill ha en anslutning på en av Ethernet portarna som har tillgång till

Läs mer

Omarbetade funktioner i NyA

Omarbetade funktioner i NyA Omarbetade funktioner i NyA Registrera personuppgifter blir Hantera person Funktionen som hittills har hetat Registrera personuppgifter har bytt namn till Hantera person, och vissa förändringar har gjorts.

Läs mer

5 Internet, TCP/IP och Tillämpningar

5 Internet, TCP/IP och Tillämpningar 5 Internet, TCP/IP och Tillämpningar Syfte: Förstå begreppen förbindelseorienterade och förbindelselösa tjänster. Kunna grundläggande egenskaper hos IP (från detta ska man kunna beskriva de viktigaste

Läs mer

HF0010. Introduktionskurs i datateknik 1,5 hp

HF0010. Introduktionskurs i datateknik 1,5 hp HF0010 Introduktionskurs i datateknik 1,5 hp Välkommna - till KTH, Haninge, Datateknik, kursen och till första steget mot att bli programmerare! Er lärare och kursansvarig: Nicklas Brandefelt, bfelt@kth.se

Läs mer

VIKTIG INFO GÄLLANDE OMKOPPLINGEN TILL DET ÖPPNA NÄTET

VIKTIG INFO GÄLLANDE OMKOPPLINGEN TILL DET ÖPPNA NÄTET VIKTIG INFO GÄLLANDE OMKOPPLINGEN TILL DET ÖPPNA NÄTET Installation av hemmaswitch Vi har/kommer att installera en hemmaswitch hos dig, den ser ut som på bilden här intill. När omkopplingen till Open Universe

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

Kapitel 3 o 4. Tillförlitlig dataöverföring. (Maria Kihl)

Kapitel 3 o 4. Tillförlitlig dataöverföring. (Maria Kihl) Kapitel 3 o 4 Att skicka signaler på en länk Tillförlitlig dataöverföring Jens A Andersson (Maria Kihl) Översättning från bitar till signaler (2) Ett annat sätt att skicka bitar över en länk är genom att

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

Grunderna i stegkodsprogrammering

Grunderna i stegkodsprogrammering Kapitel 1 Grunderna i stegkodsprogrammering Följande bilaga innehåller grunderna i stegkodsprogrammering i den form som används under kursen. Vi kommer att kort diskutera olika datatyper, villkor, operationer

Läs mer

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 2(23) INNEHÅLLSFÖRTECKNING NAVIGERING PÅ STARTSIDAN ------------------------------------------------------------ 3 HANTERA INSTANS ----------------------------------------------------------------------------

Läs mer

LABORATIONSINSTRUKTION

LABORATIONSINSTRUKTION Högskolan Dalarna Institutionen för Elektroteknik LABORATION LABORATIONSINSTRUKTION LOG/iC, PLD, kombinatorik, sekvensnät KURS Digitalteknik LAB NR 6 INNEHÅLL. Inledning 2. Prioritetskodare 3. Elektronisk

Läs mer

D/A- och A/D-omvandlarmodul MOD687-31

D/A- och A/D-omvandlarmodul MOD687-31 D/A- och A/D-omvandlarmodul MOD687-31 Allmänt Modulen är helt självförsörjande, det enda du behöver för att komma igång är en 9VAC väggtransformator som du kopplar till jacket J2. När du så småningom vill

Läs mer

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt Föreläsning.: Datastrukturer, en översikt Hittills har vi i kursen lagt mycket fokus på algoritmiskt tänkande. Vi har inte egentligen ägna så mycket uppmärksamhet åt det andra som datorprogram också består,

Läs mer

Föreläsning 3. Datorkunskap 50p Marcus Weiderstål Bromma Gymnasium

Föreläsning 3. Datorkunskap 50p Marcus Weiderstål Bromma Gymnasium Föreläsning 3. Datorkunskap 50p Marcus Weiderstål Bromma Gymnasium Dagens pass: Datorsäkerhet Nätverk Nätverkssäkerhet Så fungerar datatrafik Mats Weiderstål ska till Kazan för att titta på en junior.

Läs mer

Systemkonstruktion SERIEKOMMUNIKATION

Systemkonstruktion SERIEKOMMUNIKATION Systemkonstruktion SERIEKOMMUNIKATION Laborationsansvariga: Anders Arvidsson Utskriftsdatum: 2005-04-26 Syfte Laborationen syftar till att ge studenten tillfälle att närmare bekanta sig med RS-232-protokollet,

Läs mer

55200 Inspelningsbar microfon

55200 Inspelningsbar microfon 55200 Inspelningsbar microfon Lär känna Easi-Speak Innehåll: Inbyggd högtalare Mikrofon Volymknappar Hörlursuttag På-/av-knapp Statuslampa Röd inspelningsknapp Grön uppspelningsknapp USB-anslutning Föregående

Läs mer

Att komma igång med FirstClass (FC)!

Att komma igång med FirstClass (FC)! Att komma igång med FirstClass (FC)! Vi har tillgång till FC genom vårt samarbete med folkhögskolor och därigenom med Folkbildningsnätet. FC kan användas på en dator på två sätt (dessutom kan du använda

Läs mer

IPv6 Jonas Aronsson 3TEa

IPv6 Jonas Aronsson 3TEa IPv6 Jonas Aronsson 3TEa IPv6 IPv6, sjätte generationens Internetprotokoll, det nya sättet att adressera och överföra data i nätverk. Vad lite mer exakt är detta? Det tänkte jag nu gå igenom i två steg.

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET 26 april 2002 Instutionen för datavetenskap. Grafproblem. Laboration 4, Datastrukturer och Algoritmer VT02

UMEÅ UNIVERSITET 26 april 2002 Instutionen för datavetenskap. Grafproblem. Laboration 4, Datastrukturer och Algoritmer VT02 UMEÅ UNIVERSITET 26 april 2002 Instutionen för datavetenskap Grafproblem Laboration 4, Datastrukturer och Algoritmer VT02 Laboration 4 - grafproblem Förpackningsdatum: Denna lab-spec är senast ändrad:

Läs mer

Slutrapport för Pacman

Slutrapport för Pacman Slutrapport för Pacman Datum: 2011-05-30 Författare: cb222bj Christoffer Bengtsson 1 Abstrakt Jag har under våren arbetat med ett projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. Målet med mitt

Läs mer

Att köpa ny dator SeniorNet Lidingö Januari-2016

Att köpa ny dator SeniorNet Lidingö Januari-2016 Att köpa ny dator SeniorNet Lidingö Januari-2016 Att tänka på innan du köper bärbar dator Behov/Användningsområde Om man mest ska använda datorn till epost, Internet, lagra foton och skriva dokument i

Läs mer

1. Skriv = eller i den tomma rutan, så att det stämmer. Motivera ditt val av tecken.

1. Skriv = eller i den tomma rutan, så att det stämmer. Motivera ditt val av tecken. Modul: Taluppfattning och tals användning. Del 3: Det didaktiska kontraktet Likhetstecknet Ingrid Olsson, fd lärarutbildare Mitthögskolan Läraraktivitet. 1. Skriv = eller i den tomma rutan, så att det

Läs mer

WAGO IO System Service Seminar. Diagnostik

WAGO IO System Service Seminar. Diagnostik WAGO IO System Service Seminar Diagnostik 1 Dioder på Controller Link 1/2 Ethernet Länk status Av - ingen ethernet anslutning grön - Ethernet anslutning blinkande grön - Ethernet anslutning skickar / tar

Läs mer

Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning

Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning Daniel Leonardsson dale0010@student.umu.se Kajsa Persson kape0038@student.umu.se I samarbete med Svensk Maskinprovning,

Läs mer

Elektronisk hantering, förvaring och delning av examenstillfälles specifika bedömningsmaterial (dokument, video) på Office 365

Elektronisk hantering, förvaring och delning av examenstillfälles specifika bedömningsmaterial (dokument, video) på Office 365 Elektronisk hantering, förvaring och delning av examenstillfälles specifika bedömningsmaterial (dokument, video) på Office 365 Grundexamen inom hästhushållning 2015 AXXELL UTBILDNING AB Maria Wikström

Läs mer

Datakommunikation vad är det?

Datakommunikation vad är det? Datakommunikation vad är det? Så fort en sändare överför data till en mottagare har vi datakommunikation Sändare Digital information Kanal Mottagare Problem: Sändare och mottagare måste kunna tolka varandra

Läs mer

MSR. www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen

MSR. www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen MSR www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen Inledning Intabs MSR är en liten kraftfull datalogger med USB-anslutning som komponeras ihop efter behov. De olika modellerna

Läs mer

Att använda bildhanteringsprogram, del 2

Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Gå till Adobe Online (M) Markeringsram - (L) Lasso - (C) Beskärning - (J) Airbrush - (S) Klonstämpel - (E) Suddgummi - (R) Oskärpa - (A) Markering av bankomponenter

Läs mer

LABORATIONSRAPPORT Säkerhet och Sårbarhet Laboration 1 Brandväggar

LABORATIONSRAPPORT Säkerhet och Sårbarhet Laboration 1 Brandväggar LABORATIONSRAPPORT Säkerhet och Sårbarhet Laboration 1 Laborant/er: Klass: Laborationsansvarig: Robin Cedermark Erik Gylemo Jimmy Johansson Oskar Löwendahl Jakob Åberg DD12 Martin Andersson Hans Ericsson

Läs mer

Så här gör du för att lägga till nytt e-postkonto i Windows 8. Öppna E-post från startskärmen.

Så här gör du för att lägga till nytt e-postkonto i Windows 8. Öppna E-post från startskärmen. Så här gör du för att lägga till nytt e-postkonto i Windows 8. Öppna E-post från startskärmen. Om du möts av följande bild behöver du logga in med ett giltigt Microsoft-konto innan du kan konfigurera ett

Läs mer

för spejarscoutprogrammet

för spejarscoutprogrammet för spejarscoutprogrammet Innehåll 1. Inledning 3 2. Hur man tar ibruk spejarprogrammet på ett smidigt sätt 4 3. Samarbete med äventyrsscoutavdelningen 8 4. Spejarscoutavdelningens gemensamma träffar 9

Läs mer

Föreläsning 11. Giriga algoritmer

Föreläsning 11. Giriga algoritmer Föreläsning 11 Giriga algoritmer Föreläsning 11 Giriga algoritmer Användning Växelproblemet Kappsäcksproblemet Schemaläggning Färgläggning Handelsresandeproblemet Uppgifter Giriga algoritmer (Greedy algorithms)

Läs mer

Beskrivning av hur du ansluter en E-terminal från Beijer Electronics till HC900 via Ethernet så att denna kan visa och manipulera data i HC900.

Beskrivning av hur du ansluter en E-terminal från Beijer Electronics till HC900 via Ethernet så att denna kan visa och manipulera data i HC900. Noterat i labbet om: Anslut en Beijer Electronics E-terminal till HC900 via Ethernet NIL00019 2002/09/03 Vad är Noterat i labbet om? Noterat i labbet om är en samling dokument som skall ses som hjälpmedel

Läs mer

Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13

Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13 1 Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13 Ola Stjärnhagen 2 Skapa rapport 1. Klicka på Enkät > Hitta enkät. Listan som dyker upp visar endast de 50 senast skapade enkäterna. Klicka på Sök

Läs mer

Gesäll provet Internetprogrammering I. Författare: Henrik Fridström. Personnummer: 870408-6654. Skola: DSV

Gesäll provet Internetprogrammering I. Författare: Henrik Fridström. Personnummer: 870408-6654. Skola: DSV Gesäll provet Internetprogrammering I Författare: Henrik Fridström Personnummer: 870408-6654 Skola: DSV Val av uppgift: En e-mail applikation med kryptering Bakgrund: Som sista uppgift i kursen Internetprogrammering

Läs mer

4 proffstips för icloud

4 proffstips för icloud 4 proffstips för icloud 7 Använd icloud som Dropbox 7 Automatisk nedladdning av appar och musik 7 Radera onödiga ios-dokument icloud Smartare icloud Apples molntjänst icloud känns ibland lite för enkel

Läs mer

Nätverksteknik A - Introduktion till VLAN

Nätverksteknik A - Introduktion till VLAN Föreläsning 7 Nätverksteknik A - Introduktion till VLAN Lennart Franked Information och Kommunikationssystem (IKS) Mittuniversitetet 2014-11-26 Lennart Franked (MIUN IKS) Nätverksteknik A - Introduktion

Läs mer

Användarmanual Pagero Connect 2.0

Användarmanual Pagero Connect 2.0 Användarmanual Pagero Connect 2.0 Innehåll 1. Grundläggande information... 3 1.1 Aktivera ditt Pagero Onlinekonto... 3 1.2 Ladda ner Pagero Connect 2.0... 3 1.3 Startsida... 4 1.4 Minimerad vy... 5 1.5

Läs mer

F5 Introduktion till digitalteknik

F5 Introduktion till digitalteknik George Boole och paraplyet F5 Introduktion till digitalteknik EDAA05 Roger Henriksson Jonas Wisbrant p = b! (s " r) George Boole (1815-1864) Professor i Matematik, Queens College, Cork, Irland 2 Exklusiv

Läs mer

Det finns en hemsida. Adressen är http://www.idt.mdh.se/kurser/ct3760/

Det finns en hemsida. Adressen är http://www.idt.mdh.se/kurser/ct3760/ CT3760 Mikrodatorteknik Föreläsning 1 Torsdag 2005-08-25 Upprop. Det finns en hemsida. Adressen är http://www.idt.mdh.se/kurser/ct3760/ Kurslitteratur är Per Foyer Mikroprocessorteknik. Finns på bokhandeln.

Läs mer

Inspektion Användarmanuel

Inspektion Användarmanuel Onix AS Version 1.0.5.0 16.12.2014 2014 Inspektion Användarmanuel Denna applikation kan du enkelt kontrollera utrustningar i Utrustningsportalen. 0 S i d a INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida INLEDNING... 3 STARTA

Läs mer

Felsökning av mjukvara

Felsökning av mjukvara KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Felsökning av mjukvara Programmering av en NXT-robot Max Kufa [03/08-13] mkufa@kth.se Introduktionskurs i datateknik (II1310) Sammanfattning Syftet med laborationen var att

Läs mer

Objektorienterad programmering

Objektorienterad programmering Objektorienterad programmering Emil Ahlqvist (c10eat@cs.umu.se) Didrik Püschel (dv11dpl@cs.umu.se) Johan Hammarström (c08jhm@cs.umu.se) Hannes Frimmel Moström (c10hml@cs.umu.se) 1 1. Introduktion 1.1 Objektorienterad

Läs mer

BiDisp2 PRODUKTIONSSYSTEM. Robust och flexibel display för industriella tillämpningar

BiDisp2 PRODUKTIONSSYSTEM. Robust och flexibel display för industriella tillämpningar PRODUKTIONSSYSTEM BiDisp2 Robust och flexibel display för industriella tillämpningar Visualisering av nyckeltal Läsbar på upp till 80 m Underhållsfri med lång livslängd Enkel anslutning till Ethernet alt.

Läs mer

Exempeluppgift i Logikstyrning. 1 Inledning. 2 Insignaler och utsignaler

Exempeluppgift i Logikstyrning. 1 Inledning. 2 Insignaler och utsignaler Exempeluppgift i Logikstyrning Inledning Idén med detta papper är att ge en allmän beskrivning av labbutrustningen och tips för hur man kan lösa olika praktiska problem i samband med laborationen. Läs

Läs mer

MsProject - grund. Dokumentversion Studieguide Förändring Kursstart 151201 151019. förhandsutgåva

MsProject - grund. Dokumentversion Studieguide Förändring Kursstart 151201 151019. förhandsutgåva MsProject - grund. Dokumentversion Studieguide Revision Datum Förändring Kursstart 151201 151019 förhandsutgåva 1 Välkommen till kursen! 1 Vi som jobbar med kursen... 3 2 Beskrivning av kursupplägget...

Läs mer

DT123G Nätverksanalys. Laboration II. Presentation av data. Lennart Franked Nayeb Maleki. 28 september 2015

DT123G Nätverksanalys. Laboration II. Presentation av data. Lennart Franked Nayeb Maleki. 28 september 2015 DT123G Nätverksanalys Laboration II Presentation av data Lennart Franked Nayeb Maleki 28 september 2015 Innehåll 1 Introduktion 2 2 Genomförande 2 2.1 Baseline................................ 2 2.2 Presentation

Läs mer

LABORATION DATORKONSTRUKTION TSEA83 UART. Namn och personnummer. Version: 1.0 2013 (OS)

LABORATION DATORKONSTRUKTION TSEA83 UART. Namn och personnummer. Version: 1.0 2013 (OS) LABORATION DATORKONSTRUKTION TSEA83 UART Version: 1.0 2013 (OS) Namn och personnummer Godkänd 1 blank sida 2 Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Syfte................................. 5 1.2 Förberedelser............................

Läs mer

VIDEODAGBOKEN. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. En dagbok i videoform online. Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05

VIDEODAGBOKEN. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. En dagbok i videoform online. Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05 VIDEODAGBOKEN En dagbok i videoform online. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05 Abstrakt: Den här rapporten kommer ta upp mitt projekt Videodagboken, en dagbok

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Tips från SAP:s IT grupp i Helsingborg Bakgrund Hösten 2009 bildade vi en arbetsgrupp där vi diskuterade hur IT kan gagna oss i valet

Läs mer

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska Kom igång med din SMART Board Det praktiska Nu när ni fått er nya SMART Board på plats och ni vill börja använda den finns det ett par steg som man bör göra först för att få allt att fungera. I denna guide

Läs mer

KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN. Linefollower. Med LEGO Mindstorms och NXC. Paul Coada 2012-08-29 coada@kth.se Introduktion i datateknik II1310

KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN. Linefollower. Med LEGO Mindstorms och NXC. Paul Coada 2012-08-29 coada@kth.se Introduktion i datateknik II1310 KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Linefollower Med LEGO Mindstorms och NXC Paul Coada 2012-08-29 coada@kth.se Introduktion i datateknik II1310 Sammanfattning Rapporten är för labbmomentet som utförs i introduktionskursen

Läs mer

Tentamen i Datorkommunikation den 10 mars 2014

Tentamen i Datorkommunikation den 10 mars 2014 Tentamen i Datorkommunikation den 10 mars 2014 Tillåtna hjälpmedel: räknedosa Varje uppgift ger 10 poäng. För godkänt krävs 30 poäng. Uppgift 1 Antag att man ska skicka en fil av storleken 10 kbit från

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen TE111B El3. Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 20120410 Tid: 14:00-18:00.

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen TE111B El3. Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 20120410 Tid: 14:00-18:00. Mikrodatorteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen TE111B El3 7,5 högskolepoäng Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 20120410 Tid: 14:00-18:00 Hjälpmedel: Totalt antal poäng på tentamen:

Läs mer

TENTAMEN: Design och konstruktion av grafiska gränssnitt DAT215

TENTAMEN: Design och konstruktion av grafiska gränssnitt DAT215 TENTAMEN: Design och konstruktion av grafiska gränssnitt DAT215 DAG: 14 mars, 2011 TID: 8.30 12.30 SAL: Hörsalsvägen Ansvarig: Olof Torgersson, tel. 772 54 06. Institutionen för tillämpad informationsteknologi.

Läs mer

CAN ett kommunikationsprotokoll för realtidssystem MOP 12/13 1

CAN ett kommunikationsprotokoll för realtidssystem MOP 12/13 1 CAN ett kommunikationsprotokoll för realtidssystem 1 Seriekomunikation- Datanät- Topologi Buss Ring Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Nod Stjärna Masknät 2 Seriekomunikation-

Läs mer

Nätverkslagret - Intro

Nätverkslagret - Intro Nätverkslagret - Intro Uppgifter Erbjuda unika adresser för varje nod Veta hur nätet är uppbyggt Hitta bästa vägen Olika datalänksprotokoll Undvika stockningar (congestion) Nätverkslagret - Intro Principer

Läs mer

Studentguide Adobe Connect Pro

Studentguide Adobe Connect Pro Studentguide Adobe Connect Pro 2009-11-10 Inloggning För att vara med i ett möte behöver du inte installera någon programvara utan allt som behövs på din dator är Adobe Flash Player. Det programmet finns

Läs mer

Programvara. A faire Modul 1 utgång Till/Från Elektriska/mekaniska egenskaper: se produktens användarhandbok

Programvara. A faire Modul 1 utgång Till/Från Elektriska/mekaniska egenskaper: se produktens användarhandbok Programvara A faire Modul 1 utgång Till/Från Elektriska/mekaniska egenskaper: se produktens användarhandbok Produktreferens Produktbeskrivning Programvarans ref TP-anordning Radioanordning TXB601B 1 utgång

Läs mer

FIBER. Installationshandbok. Rev. 2016.02

FIBER. Installationshandbok. Rev. 2016.02 FIBER Installationshandbok Rev. 2016.02 Bekräftelse Hej Vi vill meddela dig att din Fiberanslutning är klar för användning! Beställda tjänster är nu inkopplade och är klara att användas. Är detta fel så

Läs mer

Kundportal. Kundportal - Användarhandledning

Kundportal. Kundportal - Användarhandledning Kundportal Kundportal - Användarhandledning Version 1.0 Status Preliminär Datum 2014-12-07 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Välkommen... 3 Support - Time Care Support Team... 3 Begränsat

Läs mer

Programmering A C# VT 2010. Ett kompendie över Programmering A (50p) i c# Stefan Fredriksson 2010 02 08

Programmering A C# VT 2010. Ett kompendie över Programmering A (50p) i c# Stefan Fredriksson 2010 02 08 Programmering A C# VT 2010 Ett kompendie över Programmering A (50p) i c# Stefan Fredriksson 2010 02 08 Innehåll Hjälp och referenser... 3 Kap 1 Introduktion... 3 Steg för steg... 3 Kapitel 2 Variabler...

Läs mer

PCI ETHERNET CARD 100 MB

PCI ETHERNET CARD 100 MB PCI ETHERNET CARD 100 MB Användarhandbok Version 1.0/Winbond Upphovsrätt Ingen del av denna manual får utan tillverkarens föregående skriftliga tillstånd reproduceras eller överlämnas, i någon form eller

Läs mer

Datorsystem Laboration 2: Minnesmappade bussar

Datorsystem Laboration 2: Minnesmappade bussar Datorsystem Laboration 2: Minnesmappade bussar Senast uppdaterad: 14 oktober 2012 Version 1.2 Student: Lärare: Underskrift: Underskrift: Datum: Datorsystem Laboration 2 1 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Introduktion..................................

Läs mer

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.]

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] 2013 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Seriehantering [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] Innehåll Inledning...

Läs mer

DIG IN TO Administration av nätverk- och serverutrustning

DIG IN TO Administration av nätverk- och serverutrustning DIG IN TO Administration av nätverk- och serverutrustning CCNA 1 1.- CISCO 2.- Router 3.- IOS 4.- Grundkonfigurationer 5.- Routing - Ethernet 6.- Dynamisk routing 7.- Distansvektor routingprotokoll Agenda

Läs mer

LEGO Robot programmering och felsökning Hur svårt ska det vara att följa den svarta linjen?

LEGO Robot programmering och felsökning Hur svårt ska det vara att följa den svarta linjen? ICT LEGO Robot programmering och felsökning Hur svårt ska det vara att följa den svarta linjen? Daniel Lindfors 12/9/07 dlindf@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 Sammanfattning Denna laboration

Läs mer

Din manual NOKIA C111 http://sv.yourpdfguides.com/dref/824115

Din manual NOKIA C111 http://sv.yourpdfguides.com/dref/824115 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för NOKIA C111. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

Tekniskt system för Lean Startup

Tekniskt system för Lean Startup Tekniskt system för Lean Startup Målet med kursen är att ni ska lära er om att bygga ett sådant system Detta gör vi i tillämpat format ny bygger en app för att lära er om den processen System (som CI,

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Version 1

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Version 1 MANUAL DPST INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att logga in...2 Kund vill lämna in (förregistrerat paket)... 3 Kund vill lämna in paket (ej förregistrerat)... 7 Kund hämtar ut paket (ej VaruEfterKrav)... 12 Kund hämtar

Läs mer

Snabbgenomgång. Windows Live Movie Maker

Snabbgenomgång. Windows Live Movie Maker Snabbgenomgång Windows Live Movie Maker Inledning Den här snabbgenomgången är tänkt att användas av dig som är nybörjare på att arbeta i Windows Live Movie Maker. Den är inte tänkt som en omfattande guide

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8 Det har blivit dags att titta på sökmöjligheterna i Disgen. Det finns egentligen två olika sökfunktioner i Disgen, Välj person och Sök personer. Här behandlas dessa båda funktioner. Välj person och Sök

Läs mer

Info till IT - dioevidence Nationell uppföljning inom sociala områden

Info till IT - dioevidence Nationell uppföljning inom sociala områden Info till IT - dioevidence Nationell uppföljning inom sociala områden Paketering 1 Ingående komponenter (filer): 1)En programfil dioevidence.exe 2) En textfil settings.txt 3) En Ikonfil för genvägen på

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Klassuppgift: Hinderrally

Klassuppgift: Hinderrally Klassuppgift: Hinderrally I detta dokument finns Instruktion till uppgiften Regler för konstruktionen Användarhandledning till Algodoo Uppgift Bygg ett simulerat fordon som ska klara ett antal hinder.

Läs mer

Peter Ottosson 31/8-2012 petott@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310

Peter Ottosson 31/8-2012 petott@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Robotlabb En introduktion till Datateknik 31/8-2012 petott@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte

Läs mer

KomSys Hela kursen på en föreläsning ;-) Jens A Andersson

KomSys Hela kursen på en föreläsning ;-) Jens A Andersson KomSys Hela kursen på en föreläsning ;-) Jens A Andersson Detta är vårt huvudproblem! 11001000101 värd Två datorer som skall kommunicera. värd Datorer förstår endast digital information, dvs ettor och

Läs mer

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Umefast AB 2008 www.umefast.se Innehåll 1. Rapportgenerator... 2 1.1. Syfte och avgränsningar... 2 1.2. Wizards... 2 1.3. Förutsättningar för arbete med

Läs mer

Installation av. Vitec Online

Installation av. Vitec Online Installation av Vitec Online Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmän konfiguration av router och brandvägg... 4 Installera Vitec Online Server... 6 Lösenord för inloggning i Mäklarsystemet... 9 Klientinstallation...

Läs mer

75059 Stort sorteringsset

75059 Stort sorteringsset 75059 Stort sorteringsset Aktivitetsguide Detta set innehåller: 632 st sorteringsföremål 3 st snurror 6 st sorteringsskålar 1 st sorteringsbricka i plast 1 st siffertärning Detta sorteringsset har tagits

Läs mer

FileCentral Desktop. Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05

FileCentral Desktop. Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05 FileCentral Desktop Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05 Inf of lex Connect AB Sankt Eriksgatan 58 SE-112 34 Stockholm Sweden Tel: 08-555 768 60 Fax 08-555 768 61 inf o@inf of lexconnect.se www.inf

Läs mer

Programmerbar logik. Kapitel 4

Programmerbar logik. Kapitel 4 Kapitel 4 Programmerbar logik Programmerbar logik (PLC: Programmable Logic Controller; fi. ohjelmoitava logiikka) är en sorts mikrodatorliknande instrument som är speciellt avsedda för logik- och sekvensstyrningsproblem.

Läs mer

Introduktion - LAN Design och switching concepts Basic Switch Concepts and Configuration Frågor? Referenser. Nätverksteknik 2

Introduktion - LAN Design och switching concepts Basic Switch Concepts and Configuration Frågor? Referenser. Nätverksteknik 2 DT113G - Nätverksteknik 2, 7,5 hp Nätverksteknik 2 Lennart Franked email:lennart.franked@miun.se Tel:060-148683 Informationsteknologi och medier / Informations- och Kommunikationssystem (ITM/IKS) Mittuniversitetet

Läs mer

GoTalk NOW. Liten lathund hur du redigerar i appen.

GoTalk NOW. Liten lathund hur du redigerar i appen. GoTalk NOW Liten lathund hur du redigerar i appen. Sidhänvisning Sida Skapa ny bok 1 Säkerhetskopiera bok/hämta bok från Dropbox 3 Menyraden 6 Lägga till ny sida 9 Snabbredigering av ny sida 12 Keyboard

Läs mer

Kihl & Andersson: , 4.5 Stallings: , , (7.3)

Kihl & Andersson: , 4.5 Stallings: , , (7.3) Kihl & Andersson: 4.1-4.3, 4.5 Stallings: 6.1-6.5, 7.1-7.2, (7.3) (eller digital signal) Om en sändare bara skickar en bitström över länken skulle mottagaren ha väldigt svårt för att tolka datan. Det krävs

Läs mer

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6 Inlämning 4 IKOT Inlämningsuppgift 4 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

6. Blandade uppgifter

6. Blandade uppgifter 6. Blandade uppgifter 1. En digital TV-signal skall överföras på en analog kanal. TV-källan sänder bilder i form av en matris på 480x500 bildelement (pixels) med 32 olika intensitetsnivåer och med bildfrekvensen

Läs mer

Wilhelm Käll. Rapport Användarsupport 2014-05-18

Wilhelm Käll. Rapport Användarsupport 2014-05-18 Rapport Användarsupport Wilhelm Käll 2014-05-18 Innehåll Introduktion... 1 Genomförande... 1 Diskussion... 2 Referenser... 2 Appendix A Planering... 3 Introduktion Lärobjektet som har skapats är ämnad

Läs mer

Läkarintyg för sjöfolk. Hur gå vidare?

Läkarintyg för sjöfolk. Hur gå vidare? LÄKARWEBB 1 (5) Fartygsoperativa enheten Handläggare, direkttelefon Johan Bagge, 011-19 13 86 Ert datum Er beteckning Läkare som är intresserade av systemet för digitalt läkarintyg Läkarintyg för sjöfolk.

Läs mer

En ideal op-förstärkare har oändlig inimedans, noll utimpedans och oändlig förstärkning.

En ideal op-förstärkare har oändlig inimedans, noll utimpedans och oändlig förstärkning. F5 LE1460 Analog elektronik 2005-11-23 kl 08.15 12.00 Alfa En ideal op-förstärkare har oändlig inimedans, noll utimpedans och oändlig förstärkning. ( Impedans är inte samma sak som resistans. Impedans

Läs mer

Instruktioner för beställningar och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställningar och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 10 Instruktioner för beställningar och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 3.0 Sidan 2 av 10 Innehåll Logga in och byta lösenord... 3 Logga in... 3 Byta lösenord...

Läs mer

Manual för version V2

Manual för version V2 Innehållsförteckning 1. Om 2. Installera Administration 3. Programmets skrivbord 4. Lägga upp din första kund 5. Kontaktpersoner 6. Besiktningsadresser 7. Kontrollpunkter/Besiktningspunkter 8. Koppla kontrollpunkter/besiktningspunkter

Läs mer

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer.

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer. Arbetsområdet Växthuset Syfte Följande långsiktiga mål i ämnet ligger till grund för arbetsområdet. Förmågan att identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion identifiera

Läs mer

LTH, Institutionen för Elektro- och Informationsteknik (EIT)

LTH, Institutionen för Elektro- och Informationsteknik (EIT) LTH, Institutionen för Elektro- och Informationsteknik (EIT) Instruktioner: Svara tydligt på varje uppgift. Du får lov att använda en miniräknare. Alla svar och uträkningar måste vara väl motiverade! Denna

Läs mer

Programmeringsuppgifter 1

Programmeringsuppgifter 1 Programmeringsuppgifter 1 Redovisning: Ni demo-kör och förklarar för handledaren några av de program ni gjort. Ni behöver inte hinna allt, redovisa så långt ni kommit. Om ni hinner mer kan ni alltid redovisa

Läs mer

Algoritm för uppskattning av den maximala effekten i eldistributionsnät med avseende på Nätnyttomodellens sammanlagringsfunktion

Algoritm för uppskattning av den maximala effekten i eldistributionsnät med avseende på Nätnyttomodellens sammanlagringsfunktion Algoritm för uppskattning av den maximala effekten i eldistributionsnät med avseende på Nätnyttomodellens sammanlagringsfunktion Carl Johan Wallnerström December 2005 Kungliga Tekniska Högskolan (KTH),

Läs mer