Stegvist godkännande och införande av nya läkemedel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stegvist godkännande och införande av nya läkemedel"

Transkript

1 Stegvist godkännande och införande av nya läkemedel NLS-projekt 6.6 Slutrapport från Läkemedelsverket Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42, Uppsala Telefon/Phone: +46 (0) Fax: +46 (0) Internet:

2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning Uppdraget Tolkning av uppdraget Samråd Arbetets genomförande Bakgrund Efterfrågan på alternativa regulatoriska processer Definition av stegvist godkännande Vad innebär stegvist godkännande? Önskat läge Möjligheter och utmaningar med stegvist godkännande Möjligheter Utmaningar Värdering Internationella initiativ NEWDIGS-samarbetet EMAs pilotprojekt med stegvist godkännande Viktiga komponenter i stegvist godkännande Vetenskaplig rådgivning Strukturerad uppföljning av effekt och säkerhet i klinisk praxis Flexibel prismodell Analys av hur stegvist godkännande påverkar processen för ordnat införande Möjligheter till förbättrad infrastruktur och processer för strukturerad uppföljning Bedömning av om processen med stegvist godkännande är förenlig med det europeiska regulatoriska systemet En nationell svensk position Utvecklingsbehov och åtgärdsförslag Referenser Förkortningar Projektorganisationen Styrgrupp Mallversion (27)

3 14.2. Projektgrupp Referensgrupp Bilagor Mallversion (27)

4 1. Sammanfattning Konceptet stegvist godkännande är en av flera ansatser för att möjliggöra tidigare tillgång till nya innovativa läkemedel. Det som kännetecknar stegvist godkännande är att det syftar till att patienter med de mest uttalade medicinska behoven snabbare ska få tillgång till nya, innovativa läkemedel genom ökad samverkan mellan företag, myndigheter, sjukvård och patienter. Denna samverkan påbörjas under tidig läkemedelsutveckling och följer sedan läkemedlets livscykel med fortlöpande kunskapsuppbyggnad, successiv utveckling av produktens användningsområde och anpassning av pris och läkemedelskostnader. Den stegvisa godkännandeprocessen ger patienter och sjukvård bättre möjligheter att påverka läkemedelsutvecklingen från ett tidigt skede, men ställer också större krav på ökad samverkan och på möjligheter till strukturerad uppföljning. Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har under våren 2014 startat en pilotverksamhet för stegvist godkännande (Adaptive licensing/adaptive Pathways) för att utveckla konceptet. Stegvist godkännande verkar för patientnyttan genom att utgå från de svårast sjuka patienternas behov, och ger patienterna ett ökat inflytande över läkemedelsutvecklingen. Konceptet ger också möjligheter till en effektivare och bredare kunskapsuppbyggnad vid introduktion av nya läkemedel. Stegvist godkännande är ett koncept under kontinuerlig utveckling och utvärdering internationellt. Ett antal viktiga utmaningar återstår som motiverar ett fortsatt arbete inom området. Det gäller exempelvis att få fram data vid uppföljning med tillräcklig kvalitet för både regulatoriska och hälsoekonomiska ändamål samt att säkerställa att patienternas och sjukvårdens perspektiv beaktas. Sverige har goda förutsättningar att påverka och nyttiggöra konceptet genom Läkemedelsverkets starka ställning inom det europeiska regulatoriska samarbetet och genom att Sverige har en välutvecklad sjukvård med goda grundförutsättningar för att följa upp läkemedel. Ett aktivt nationellt engagemang i den fortsatta utvecklingen av stegvist godkännande kan bidra till patientnyttan och även stödja innovation och läkemedelsutveckling, både nationellt och internationellt, genom att utnyttja och vidareutveckla förutsättningarna för strukturerad läkemedelsuppföljning och registerforskning i Sverige. Utvecklingsbehov och åtgärdsförslag För att vidareutveckla processen för stegvist godkännande och för att utveckla en gemensam nationell position har följande behov identifierats: Nära och tidig samverkan mellan myndigheter, sjukvård, betalare och patienter behöver stärkas; Formerna och ansvarsfördelningen för den gemensamma vetenskapliga rådgivningen behöver utvecklas och tydliggöras; Mallversion (27)

5 Den regulatoriska nyttan och erfarenheterna av systematisk och strukturerad uppföljning behöver prövas; Samordning med processen för ordnat införande behöver prövas i praktiken; Erfarenhet av att använda dynamiska flexibla prismodeller behöver utvecklas. Mot denna bakgrund föreslås följande åtgärder: att utveckla processen med stegvist godkännande på nationell nivå genom att utvärdera aktuella läkemedelskandidater från EMAs pilotprojekt ur ett svenskt perspektiv tillsammans med TLV och övriga berörda aktörer; att operativt pröva möjligheterna till strukturerad uppföljning för att generera data av regulatoriskt och hälsoekonomiskt värde; att följa och aktivt bidra till utvecklingen av stegvist godkännande internationellt, både inom och utanför det europeiska samarbetet. Övriga slutsatser Det befintliga regulatoriska regelverket möjliggör redan idag ett stegvist godkännande av nya läkemedel i Sverige och EU. För närvarande är bedömningen att det inte krävs några förändringar i det regulatoriska regelverket för att möjliggöra stegvist godkännande. Efter analys av hur stegvist godkännande kan komma att påverka processen för ordnat införande av nya läkemedel är bedömningen att inga konflikter finns och att stegvist godkännande både kan och bör samordnas med ordnat införande av nya läkemedel. 2. Uppdraget Läkemedelsverket har i regleringsbrevet för 2014 (S2012/4488/FS), (S2013/9047/SAM (delvis)) fått i uppdrag att, i samråd med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), studera olika internationella initiativ och processer för att stegvis godkänna och prissätta nya läkemedel och vilka för- och nackdelar en sådan process har. Projektet har genomförts i nära dialog med SKL och deras arbete med NLS delaktivitet 6.1, Ordnat införande av nya läkemedel. I uppdraget till Läkemedelsverket ingår även att överväga en gemensam nationell position och föreslå åtgärder som bidrar till att processen utvecklas och bedöma om den är förenlig med det europeiska regulatoriska systemet eller om anpassningar krävs. Vidare ska myndigheten analysera hur stegvist godkännande kan komma att påverka processen för ordnat införande av läkemedel. Uppdraget ska slutredovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 15 december En delredovisning har lämnats till Socialdepartementet i juni Tolkning av uppdraget I den delredovisning, som överlämnades i juni 2014, gavs en översikt av olika internationella initiativ och processer för att stegvis godkänna och prissätta nya läkemedel, samt en Mallversion (27)

6 beskrivning av möjligheter och risker med att införa ett stegvist godkännande och hur arbetet hade bedrivits fram till överlämnandet av delrapporten. I denna slutrapport belyses möjligheten till en gemensam nationell position för stegvist godkännande och införande av nya läkemedel, samt åtgärdsförslag för att utveckla processen, hur stegvist godkännande kan komma att påverka processen för ordnat införande av nya läkemedel och om den är förenlig med det europeiska regulatoriska systemet eller om anpassningar krävs Samråd Samråd har skett genom löpande kontakt med TLV, SKL och landstingsrepresentanter. En bred samverkan har eftersträvats i sammansättningen av projekt- och referensgrupp och i projektarbetet Arbetets genomförande Utöver litteratursökning och inhämtande av information från regulatoriska myndigheters hemsidor, har Läkemedelsverket tagit initiativ till en workshop med de länder och regioner som leder utvecklingen av konceptet. I samband med uppstartsmöte med projekt- och referensgrupp i april genomfördes en workshop om konceptets för- och nackdelar. Inför slutrapporten har ett möte genomförts med en arbetsgrupp för att diskutera hur samordning kan göras mellan stegvist godkännande och ordnat införande av nya läkemedel. Två arbetsmöten har genomförts med projektgruppen tillsammans med deltagare från referensgruppen inklusive en workshop med praktiska exempel på stegvist godkännande samt fortsatta möten med styrgruppen. För mer information om vilka personer som deltagit i arbetet se kapitel Bakgrund Begreppet stegvist godkännande är närmare definierat och diskuterat i delrapporten (se bilaga 3). Här sammanfattas och illustreras begreppet och ytterligare för- och nackdelar diskuteras Efterfrågan på alternativa regulatoriska processer Utvecklingstiden för nya läkemedel är lång. Såväl de forskande läkemedelsföretagen, patienter/patientorganisationer och vårdprofessionerna har agerat för att korta ledtiderna för utvecklingen av nya läkemedel från projektstart till ansökan om godkännande och fram till att ett marknadsföringstillstånd erhålls. Det finns ett brett samförstånd bland hälso- och sjukvårdsintressenter att ytterligare åtgärder behöver vidtas för att möjliggöra att patienter med ej tillgodosedda medicinska behov får tillgång till nya och innovativa läkemedel med så liten fördröjning som möjligt. Med start under senare delen av 1980-talet/början av 1990-talet har regulatoriska myndigheter, och senare även betalningsansvariga, tagit olika initiativ för att möjliggöra att patienterna får tidigare tillgång till nya innovativa läkemedel. Mallversion (27)

7 Några av de problem som identifierats är: att bristande flexibilitet i de existerande godkännandeprocesserna medför ökade kostnader för nya, innovativa läkemedel; att den regulatoriska flexibilitet som finns inte utnyttjas tillräckligt väl och proaktivt av företagen; att samverkan/samarbetet mellan regulatoriska och HTA myndigheter är otillräcklig; samt att ett centralt godkännande av ett läkemedel inte utgör en garanti för att produkten finns tillgänglig på alla EU:s marknader. Olika alternativa godkännandeprocesser har därför introducerats de senaste decennierna och tillämpas i Europa såväl som på andra marknader Definition av stegvist godkännande Stegvist godkännande är en term för och översättning av det som på engelska har kallats Adaptive licensing. Adaptive licensing (AL) har av Eichler och medarbetare definierats som a prospectively planned, adaptive approach to regulation of drugs and biologics. Through iterative phases of evidence gathering to reduce uncertainties followed by regulatory evaluation and license adaption, adaptive licensing seeks to maximize the positive impact of new drugs on public health by balancing timely access for patients with the need to assess and provide adequate evolving information on benefits and harms so that better-informed patient-care decisions can be made (1). Begreppen adaptive licensing, progressive licensing och staggered approval har använts omväxlande för att beskriva samma koncept. Begreppen är utbytbara och motsvarar det som vi i denna rapport benämner stegvist godkännande. Ovanstående definition av adaptive licensing fångar dock inte hela innebörden i stegvist godkännande. Samtliga benämningar för processen har sina tillkortakommanden och fångar inte hela konceptet. Benämningen stegvist godkännande leder lätt tankarna till att konceptet endast handlar om en successiv utökning av godkända indikationer/ indikationsområden för nya läkemedel. Mot den bakgrunden har begreppet medicines adaptive pathways (to patients) (MAP(P)s) utvecklats. I pathway-begreppet inryms de komponenter som rör prismodell, införande och uppföljning. Inom EMA kommer framgent begreppet Adaptive pathways att användas. En successiv utökning av godkända indikationer har sedan tidigare varit en möjlighet för de företag som ansöker om godkännande för försäljning, men också för de regulatoriska myndigheterna att initialt endast godkänna ett nytt läkemedel för en avgränsad patientpopulation, t.ex. för användning som tilläggsbehandling eller när andra behandlingsalternativ sviktat. Likaså finns sedan tidigare andra regulatoriska möjligheter, t ex Mallversion (27)

8 villkorligt godkännande, som kan bli aktuellt vid stegvist godkännande. Den stegvisa godkännandeprocessen som diskuteras i denna rapport skall ses mot denna bakgrund Vad innebär stegvist godkännande? Stegvist godkännande syftar till att förbättra möjligheten för patienter med de mest uttalade medicinska behoven att snabbare kunna få tillgång till nya, innovativa läkemedel genom samverkan mellan företag, myndigheter, sjukvård och patienter. Samverkan startar tidigt och följer sedan läkemedlets livscykel med löpande kunskapsuppbyggnad och anpassning av indikationer och pris på läkemedlet. Målet är att korta utvecklingstiderna fram till godkännande och introduktion för nya, innovativa läkemedel för behandling av patienter med ej tillgodosedda medicinska behov" (unmet medical needs). Med detta avses patienter med sjukdomar som kan vara livshotande eller medföra påtagligt försämrad livskvalitet, och där det saknas en adekvat, godkänd och effektiv eller säker läkemedelsbehandling, eller där ett nytt läkemedel kan erbjuda väsentliga fördelar. Tanken med konceptet är att i takt med att fler patienter har behandlats, ökar kunskapen successivt om medlets effekter samtidigt som osäkerheten om nytta/risk-balansen minskar, vilket kan leda till en utveckling av indikationen och värdet av behandlingen. Det kan behöva poängteras att syftet med den aktuella stegvisa godkännandeproceduren inte innebär att de regulatoriska myndigheterna kommer att godta en förändring av kraven med avseende på nytta/risk-balansen, eller en sänkning av kraven på kvalitet, effekt och säkerhet, eller en förändring med avseende på ansvarsfördelningen Konceptet med stegvist godkännande bygger vidare på en rad tidigare regulatoriska early access -initiativ. Det befintliga regulatoriska regelverket möjliggör redan idag ett stegvist godkännande av nya läkemedel i Sverige och EU. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att det är det ansökande företaget som väljer godkännandeprocess för sitt läkemedel, och stegvist godkännande är bara en av flera möjliga vägar. Konceptet med stegvist godkännande är i god överensstämmelse med "livscykelbegreppet" för läkemedel Stegvist godkännande är i god överensstämmelse med det övergripande livscykelperspektiv för läkemedel som Läkemedelsverket arbetar efter, från utveckling, marknadsföringstillstånd, tillsyn, säkerhetsuppföljning, ändringar till avregistrering. Det är inte ovanligt att en utvidgning av ett läkemedels indikationsområde sker över tid. Det som konceptet med stegvist godkännande bidrar med är att ge en mer strukturerad process och möjlighet till tidigt samarbete mellan olika parter för godkännande, uppföljning, prissättning och kontrollerad användning. Mallversion (27)

9 Viktiga grundläggande komponenter i processen för stegvist godkännande är: Återkommande gemensamma regulatoriska och hälsoekonomiska vetenskapliga rådgivningar med möjlighet för flera aktörer att delta. Strukturerad uppföljning och återkommande utvärdering av effekt och säkerhet i klinisk praxis som bygger på ordnat införande och genererar data (i exempelvis kvalitetsregister) som är användbara ur ett regulatoriskt och hälsoekonomiskt perspektiv. Konceptet bör vara förenat med en flexibel prismodell med möjlighet att anpassa priset under läkemedlets livscykel för att skapa incitament och förbättrad kostnadseffektivitet. Figur 1 visar en schematisk bild av processerna för stegvist godkännande över tid. Figur 1. Processen för stegvist godkännande illusterat över tid med gemensam vetenskaplig rådgivning som inkluderar fler aktörer tidigt, en strukturerad uppföljning och en prismodell som är flexibel och dynamisk Önskat läge Konceptet förutsätter ett samarbete mellan alla olika parter som slutligen påverkar patienternas tillgång till behandling (företag, regulatoriska myndigheter, HTA-organisationer som tar fram hälsoekonomiska beslutsunderlag och fattar förmånsgrundande beslut, sjukvården, betalningsansvariga, de organisationer som utfärdar kliniska behandlingsrekommendationer samt patientföreträdare) och att alla parter är med och samverkar redan på ett tidigt stadium. Mallversion (27)

10 Utvecklingen av konceptet ställer krav på: 1. samverkan mellan de olika intressenterna - läkemedelsföretag, patienter/patientorganisationer, vårdprofession, akademi, regulatoriska myndigheter (LV/EMA) och HTA- myndighet (TLV) samt betalningsansvariga, och 2. att läkemedelsutvecklingen för sjukdomar med ej tillgodosedda medicinska behov prioriteras; samt 3. att kunskap och minskad osäkerhet om nytta/risk-balansen med produkterna kan erhållas snabbare genom en systematisk och strukturerad insamling av data och återkommande utvärderingar efter första godkännandet. Det ideala läget är att förmånsgrundande beslut och förskrivningsbeslut kommer samtidigt med godkännandebeslut, för att ge tidig tillgång till nya läkemedel (se Figur 2 för en schematisk bild) samt att relevanta feedback-system finns för att ge myndigheter, betalningsansvariga, vårdgivare och patienter bättre underlag för en fortlöpande nytta/risk-bedömning av nyintroducerade läkemedel och fortlöpande öka kunskapen om den mest optimala användningen av produkten. Figur 2. Schablonmässig beskrivning av proceduren fram till första godkännandet och till att läkemedlet når patienten. Övre bilden (A) beskriver nuläget, där de olika stegen huvudsakligen sker sekventiellt och där målgruppen är en bred patientpopulation. Nedre bilden (B) beskriver önskat läge vid stegvist godkännande där de olika stegen sker mer parallellt, och där första godkännandet är inriktat på patienter med de mest uttalade medicinska behoven. Mallversion (27)

11 4. Möjligheter och utmaningar med stegvist godkännande Möjligheter och utmaningar med stegvist godkännande som tidigare har presenterats i delrapporten har nyligen diskuterats på Europa-nivå (2) och sammanfattas övergripande och värderas nedan Möjligheter Möjligheter som ses med stegvist godkännande är: kortare utvecklingstid för nya, innovativa läkemedel och därmed sänkta utvecklingskostnader och slutligt pris; stöd till utvecklingen av innovationer; användning av mer data från "klinisk vardag" (real world evidence); "tidig användning" möjliggörs genom godkännande och ger en minskad efterfrågan på "icke-auktoriserad" försörjning; samt en mer flexibel godkännande-process kan ge företagen ökad trygghet vid läkemedelsutveckling. EMA bedömning är att ett stegvist godkännandeförfarande kommer innebära: tidig medverkan och ömsesidiga ansträngningar av intressenterna; en koordinerad och strömlinjeformad procedur; en samlad bedömning med utnyttjande av olika metoder och undviker successiva parallella bedömningar av samma data; vetenskaplig rådgivning till ansökande företag; samt att en tydlig förklaring av konceptet skapar förståelse för processen. Att skapa en tydlighet kring vilka frågor de olika intressenterna vill ha besvarade ger en möjlighet till ökad förutsägbarhet vilket är en faktor som påverkar företagens investeringsvilja Utmaningar Svagheter/risker som identifierats med stegvist godkännande är: att beslut avseende ett läkemedels nytta/risk-balans kan komma att grundas på alltför begränsade data och undergräva förtroendet för processen bland läkare, patienter och allmänhet; att det kan bli svårt att genomföra randomiserade kliniska prövningar efter ett första godkännande; samt att nytta/risk-balansen för den bredare patientpopulationen inte kommer att kunna fastställas på grund av risker för alltför låg datakvalitet på uppföljningsstudierna. Utmaningar som framhållits med stegvist godkännande är: Mallversion (27)

12 att problemen med prissättning/förmånsgrund på grund av den stora variationen i HTA-regelverken inom EU kommer att accentueras och skulle kunna medföra ökad ojämlikhet mellan länder avseende patienters tillgång och möjlighet till behandling med nya läkemedel.(anm.detta är ett övergripande problem som inte enbart gäller stegvist godkännande där en tidigare och bättre samverkan skulle kunna förbättra situationen); att det finns svårigheter att kommunicera osäkerheterna i nytta/risk-balansen till patienter, läkare, allmänheten och betalningsansvariga; att patienter och förskrivare uppfattar att när ett nytt läkemedel har godkänts på data för en snävare patientgrupp, att det uppfyller samma krav som ställts på tidigare godkända läkemedel för en bredare patientgrupp; att stegvist godkännande förutsätter en ny nivå av deltagande från alla intressenter med betydande investeringar i såväl mänskliga resurser som finansiering; att det kan vara utmanande att dra tillbaka produkter (från subventionering eller registrering) som inte uppfyller förväntningarna; risk för "off-label"-användning; att den kan komma att påverka godkännandet för särläkemedel att tidpunkten för första godkännande avgör perioden för exklusivitet/ensamrätt till data och produkt Värdering För patienter kan utvecklingen med stegvist godkännande, ordnat införande och strukturerad uppföljning innebära en möjlighet att få tillgång till nya innovativa läkemedel tidigare och förbättra möjligheten till jämlik vård. Men en snabbare introduktion får inte ske på bekostnad av säkerheten. Det är viktigt att framhålla att de bedömningsgrunder, baserade på ett positivt nytta/risk förhållande, som gäller vid stegvist godkännande är desamma som gäller vid annan typ av läkemedelsutveckling. Det är av utomordentlig vikt att patienter såväl som vårdgivare skall kunna känna sig trygga och ha förtroende för godkännandeprocessen, och att integritetsaspekterna beaktas. Det är sannolikt att en tidigt planerad strukturerad uppföljning som tar hänsyn till samtliga aktörers behov kan spara tid och resurser och gynnar alla parter inklusive samhälle och patienter. Stegvist godkännande kan också bidra till innovation och till att stödja klinisk forskning och läkemedelsutveckling i Sverige, framförallt genom att efterfråga och driva utvecklingen av strukturerad uppföljning och registerforskning. Det kan därför finnas anledning att samverka, t.ex. med den nationella samordningen, rådgivningen och stödet till den kliniska forskningens aktörer, se betänkandet "Starka tillsammans" (SOU 2013:87) och andra initiativ som stödjer och vill utveckla innovation och klinisk forskning. Mallversion (27)

13 Sammanfattningsvis bedöms konceptet med stegvist godkännande ha goda utvecklingsmöjligheter och utmaningarna som hanterbara. Erfarenheter från EMAs pilotprojekt och föreslagna åtgärder i denna rapport förväntas kunna bidra till att konceptet utvecklas. 5. Internationella initiativ Olika internationella initiativ har beskrivits mer utförligt i delrapporten. Nedan följer en sammanfattning och uppdatering NEWDIGS-samarbetet Internationellt är det några länder och regioner som bidragit till utvecklingen av stegvist godkännande och som kan ses som ledande internationella exempel. Dessa är Singapore, Kanada, USA och Europa/EMA. Det finns ett etablerat nätverk, NEWDIGS, för samverkan mellan dessa aktörer. Inget av dessa länder eller regioner anser sig i dagsläget ha implementerat konceptet, men olika mer eller mindre framgångsrika early access - modeller är i bruk. Perspektiven på vad konceptet med stegvist godkännande medför för förändringar varierar och är färgade av skillnader i bl.a. region och kontext (3). Mot bakgrund av bl. a. den påbörjade pilotverksamheten i Europa har NEWDIGS nu fokuserat mer på utmaningarna kring uppföljningsaspekten av stegvist godkännande konceptet. Ett möte i Sverige i juni 2014 ägnades helt åt temat kring möjligheter med onmarket data analyses. Svenska erfarenheter från datainsamling och uppföljning i kvalitetsregister för reumatologi och multipel skleros presenterades bl.a. Goda möjligheter ses både med användning av stora databaser, som i Mini-sentinelprojektet i USA, och mindre men mer högkvalitativa system, som vissa av de svenska kvalitetsregistren i kombination med befolkningsregister. För t.ex. särläkemedel är patientpopulationerna i Sverige ofta varken tillräckligt stora för utvärderingen av effekt och säkerhet i det kliniska prövningsprogrammet i Fas III eller för uppföljningen av effekt och säkerhet i den aktuella patientpopulationen efter ett första godkännande. Dokumentationen av effekt och säkerhet för dessa läkemedel förutsätter därför ofta ett flernationellt samarbete. Ett sådant samarbete är av värde även vid andra frågor som kräver tillgång till större patientpopulationer. För närvarande är ambitionen att ta fram en global frågelista (Global question list) utifrån de olika aktörernas behov och som är utgångspunkt för bl.a. utvärdering av "Data readiness assessment" inom olika regioner. Det är av vikt att följa och delta i denna utveckling för att kunna bidra till utvecklingen av strukturerad uppföljning i Sverige och samtidigt skapa bättre möjligheter för stegvist godkännande. Mallversion (27)

14 5.2. EMAs pilotprojekt med stegvist godkännande Det är en mycket stor spännvidd och variation mellan de produkter som har anmälts som kandidater till pilotprojekt för stegvist godkännande på EMA, både med avseende på utvecklingsstadium/mognadsgrad som patientpopulationernas storlek. Utvecklingsstadiet varierar från tidigt idéstadium med flera års återstående utvecklingstid till projekt som finns i senare delen av utvecklingsarbetet. Sjukdomsförekomsten varierar från läkemedel vid vanliga sjukdomar till läkemedel vid sällsynta (rare/orphan diseases; färre än 500 fall/miljon invånare) respektive mycket sällsynta sjukdomar (ultra-rare/ultra-orphan diseases; färre än 20 fall/miljon invånare). Processerna behöver därför vara tillräckligt flexibla för att klara alla typer av läkemedel som kan bli aktuella. För projekt som anmäls till EMAs pilot-verksamhet har det funnits ca en månad för medlemsländerna att bilda sig en första uppfattning om respektive kandidat innan de tagits upp för diskussion inom EMA. Fram till oktober 2014 har 28 produkter anmälts och ett fortsatt inflöde av 1-2 projektförslag per månad förväntas framöver. Av de anmälda kandidaterna kommer 9 st. från ett SME (small medium size enterprises), 9 st. är särläkemedel (orphan drugs) och 5 st. utgör s.k. avancerade terapier (advanced therapy medicinal products, ATMP). Av de anmälda produkterna hade i oktober 6 valts ut till fortsatta, ingående diskussioner med respektive företag. De vanligaste orsakerna till avslagen för de övriga har varit att de redan kommit allt för långt i utvecklingen (dvs. för sent att ändra på något) eller att "lärdomspotentialen" med produkten varit alltför begränsad. Förutsättningarna för en fortsatt ingående diskussion har varit: att den är "icke-bindande", sker som en s.k. "safe harbour-brainstorming" och att det inte är fråga om någon ny procedur eller godkännandeväg; att involvera alla intressenter och diskutera hur en optimering av utvecklingsvägen kan göras för att tillgodose alla intressenters krav; att påvisande av sedvanlig positiv nytta/risk-balans krävs för godkännande; att enbart existerande verktyg inom regelverket används; att det förväntas resultera i en begäran om parallell rådgivning från EMA/HTA för ingående diskussion om vetenskapliga regulatoriska krav och HTA-krav och ett formellt "advice letter"; att stegvist godkännande är flexibelt; samt att accept/avslag till deltagande i piloten inte har något inflytande på möjligheten att få produkten godkänd. Erfarenheterna hittills har varit: att inkorporering i vetenskaplig rådgivning ger en optimering av resursanvändning och underlättar möjligheten att ge råd av hög kvalitet; att stegvist godkännande är en livscykel-ansats; Mallversion (27)

15 att företagen skall vara väl införstådda med att involvera andra intressenter, särskilt HTA-myndighet, för en meningsfull diskussion; att tidigare HTA-involvering är värdefull (för val av kandidatprodukter, prioriteringar och involvering av lämpliga partners); att förväntningar och överraskningar måste tas upp och hanteras. Möjliga fortsatta steg i EMAs pilotprojekt är: att uppmärksamma att det finns många initiativ inom området (synergi- och integreringsmöjligheter); att förtydliga kriterierna för att stödja företag att ingå i piloten; att stegvist godkännande är en "lärdomsövning"; samt att ta reda på deltagarnas erfarenheter och föra det vidare till EU-kommissionens organ STAMP (Safe and Timely Access of Medicines to Patients). En rimlig bedömning är att behovet av lämpliga projekt för EMA piloten snart är fyllt och att projektet övergår i en fas av fördjupad diskussion med ett antal projekt, uppskattningsvis ca 10, för att ta dessa vidare enligt konceptet. Parallellt drivs initiativ för att skapa förutsättningar för företagen att fortsätta använda de centrala delarna av konceptet med assistans från myndigheterna för att komma överens om bästa väg framåt (pathfinder). Konceptet är således under stark utveckling. 6. Viktiga komponenter i stegvist godkännande 6.1. Vetenskaplig rådgivning För att förbättra möjligheterna för patienterna med de mest uttalade medicinska behoven att få tillgång till nya läkemedel tidigare är det är viktigt att flera parter involveras tidigt. Det kan förutom företaget och myndigheterna gälla betalningsansvariga, specialistläkarföreningar, registerföreträdare, patientråd/patientföreträdare. I den tidigaste fasen av stegvist godkännande kan det bli en utmaning att involvera parter på nationell nivå på ett meningsfullt sätt då den tidiga dialogen av stegvist godkännande för nya läkemedel sker på Europanivå. Sverige företräds i den pågående pilotverksamheten på EMA av Läkemedelsverkets representanter i Scientific advice working party (SAWP). Även TLV har möjlighet att delta. Vetenskaplig rådgivning från regulatoriska myndigheter är en redan etablerad verksamhet i flera EU-länder (inklusive Sverige), och gemensam rådgivning från en regulatorisk myndighet (LV) och en HTA-organisation (TLV) är också en redan etablerad verksamhet i Sverige. Det finns med andra ord en struktur att bygga vidare på nationellt. Ett förslag till nationell aktivitet diskuteras vidare i kapitel 10. Mallversion (27)

16 6.2. Strukturerad uppföljning av effekt och säkerhet i klinisk praxis Vid inlämnandet av en ansökan om marknadsföringstillstånd har ett begränsat antal individer behandlats med läkemedlet. De patienter som ingår i prövningsprogrammet uppfyller dessutom krav på strikta inklusions- och exklusionskriterier dvs. utgör en selekterad patientgrupp, som endast utgör en mindre del av hela patientpopulationen med den aktuella sjukdomen. Vid första godkännandet finns därför en begränsad kunskap om produktens effekt och säkerhet i hela den aktuella patientpopulationen. Efter ett godkännande ökar antalet patienter som får det nya läkemedlet. En strukturerad och systematisk insamling av data från patienter i den kliniska verkligheten (dvs. från en oselekterad patientpopulation) och återkommande utvärderingar, innebär att kunskapen om effekt och säkerhet med läkemedlet kan öka snabbare, vilket är angeläget för alla intressenter. En central frågeställning för denna utredning har varit hur insamlingen av data skall gå till, och vem som äger/har tillgång till dessa data. Med tanke på den stora spännvidden av projekt och förutsättningar som kan förväntas bli aktuell blir slutsatsen att detta måste avgöras från fall till fall och regleras via särskilda avtal. Godkännandeprocessen vid ett stegvist godkännande skiljer sig inte från den ordinarie godkännandeprocessen. Startsteget för ett stegvist godkännande kan dock vara den vetenskapliga rådgivningen som erbjuds från den regulatoriska myndigheten och HTAmyndigheten, vanligtvis innan Fas II/Fas III-studier har påbörjats. Den gemensamma vetenskapliga rådgivningen är inte obligatorisk utan en möjlighet. Viktiga frågor som behöver diskuteras vid den vetenskapliga rådgivningen för ett stegvist godkännande är bl.a. att avgöra vilka data som krävs, vilka data som finns i aktuella databaser/källor och med vilken kvalitet, vilka data som saknas och hur insamlingen och tillgängliggörandet kan ske av de data som krävs Flexibel prismodell Konceptet stegvist godkännande bör vara förenat med en flexibel prismodell med möjlighet att anpassa priset under läkemedlets livscykel för att skapa incitament och förbättrad kostnadseffektivitet. TLVs pågående utveckling av den värdebaserade prismodellen är väl förenlig med stegvist godkännande. Modellen ger möjligheter till en mer dynamisk prissättning som kan stimulera tidig tillgång till läkemedel och tar höjd för upprepade utvärderingar av effektivitet och kostnader och kopplade prisjusteringar under läkemedlets livscykel. Under året har också praktiska framsteg gjorts som går i denna riktning. Bl.a. har TLV fördjupat sitt samarbete med landstingen och genomfört s.k. trepartssamtal med företagen. Nyligen har också avtal där riskdelning ingår som en komponent använts för första gången. En mer utförlig diskussion av denna centrala del av konceptet finns i bilaga 1. Mallversion (27)

17 7. Analys av hur stegvist godkännande påverkar processen för ordnat införande Syftet med ordnat införande (Otis, där alla landsting/regioner är med i hela processen) är en kostnadseffektiv och ändamålsenlig användning av nya läkemedel för patienter i hela landet. Processen har beskrivits i de olika stegen (se figur 3). Figur 3. Översikt av komponenterna i gemensamma införandeprocessen över tid, relativt den regulatoriska godkännandeprocessen. Processen kring införande av nya läkemedel syftar övergripande till en långsiktigt säker, innovativ, kostnadseffektiv och jämlik vård, där det stegvisa godkännandet möjligen kan utgöra en viktig komponent. Processen med ordnat införande har utvecklats inom flera NLSprojekt, framför allt delaktiviteterna 6.1 och 6.2 om ordnat införande och strukturerad uppföljning. I dessa projekt har modeller för protokoll till införande och uppföljning tagits fram och kommer att testas i praktiken under året. Det är angeläget att förstå hur väl dessa protokoll lämpar sig för att tillgodose behoven för stegvist godkännande och om detta koncept ställer andra krav på uppföljningen. Ett antagande är att de mer välutvecklade kvalitetsregistren inom t.ex. reumatologi och MS har bäst förutsättningar att uppfylla nödvändiga kvalitetskrav. Erfarenheterna av den samverkan mellan aktörer (landstingen, TLV, LV, företag m.fl.) som sker inom ramen för ordnat införandeprocessen, bör också beaktas vid stegvist godkännande. Mallversion (27)

18 Figur 4. Översikt av komponenterna i ordnat införandeprocessen vid stegvist godkännande över tid, relativt den regulatoriska godkännandeprocessen. Ordnat införandesurvalsprocessen vid stegvist godkännande (figur 4) bör starta tidigt, redan vid Fas IIa. Den första översiktliga planeringen av uppföljningsprotokoll kan påbörjas redan i denna tidiga fas där också LV och TLV bör involveras då det är viktigt att inkludera de regulatoriska och hälsoekonomiska frågeställningarna i uppföljningsplaneringen. Den anpassning som behövs gäller framför allt initieringsfasen som startar tidigare än Fas III och som förutsätter tidigare samverkan, samt en anpassning till den iterativa processen i stegvist godkännande. Den hälsoekonomiska värderingen kan göras tidigare men förutsätter att man får en hälsoekonomisk utredning från företagen i mycket tidigt skede. Ordnat införande processen är en väsentlig del av konceptet Medicines adaptive pathways to patients (MAPPs). Sammanfattningsvis så har inga konflikter med processen för ordnat införande och stegvist godkännande identifierats. Processen med stegvist godkännande är väl förenlig med arbetet och datainsamlingen vid ordnat införande/otis och både kan och bör samordnas med detta. Mallversion (27)

19 8. Möjligheter till förbättrad infrastruktur och processer för strukturerad uppföljning En central nationell fråga kommer att vara bedömningen av möjligheterna till ett genomförande i Sverige med avseende på strukturerad uppföljning med data/datainsamling med tillräcklig kvalitet. En aktuell frågeställning som behöver utvecklas i dialog med EMA är det regulatoriska behovet och nyttan av olika data, och i vad mån de regulatoriska myndigheterna kan acceptera andra datakällor för uppföljning, utvärdering och beslut än de traditionella, och vilka data som kommer att accepteras. Denna fråga kommer sannolikt att belysas i fortsättningen av EMAs pilotprojekt men det kan finnas anledning att driva speciellt angelägna frågor vidare även på andra sätt. Ett exempel av speciellt intresse är möjligheterna att använda randomiserade observationsstudier i dessa sammanhang, en fråga som redan har varit uppe till diskussion vid det informella CHMP-mötet i Uppsala i juni 2014 men som ej fullt besvarades. Begreppet uppföljningsstudier omfattar många olika typer av studier, alltifrån uppföljning av läkemedlets effekter och hälsoekonomiska konsekvenser till enklare kartläggningar av förskrivningsmönster till uppföljning av följsamheten till riktlinjer och förmånsbeslut och studietypen kan påverka vilka krav som ställs på variabler och kvalitet i använda register och datakällor. Medan en randomiserad klinisk läkemedelsprövning (Randomised clinical trial, RCT) genomförs med en i viss mån selekterad patientgrupp, under kontrollerade former, och där patienterna slumpmässigt fördelats till en av flera behandlingar, baseras observationsstudier på ett eller flera urvalskriterier, t.ex. efter sjukdom eller läkemedelsbehandling. Avsaknaden av randomisering och därmed risken för confounding gör att observationsstudier har lägre evidensgrad än randomiserade kliniska prövningar. Observationsstudier har emellertid andra styrkor, och kan användas för att studera frågeställningar som inte kan besvaras i en klinisk prövning, eller då det av etiska eller praktiska skäl inte är möjligt att göra en klinisk prövning. I Sverige finns ett stort antal datakällor/register som är individbaserade (personnummerbaserade) och som därmed kan länkas till varandra (efter vederbörliga tillstånd från Forskningsetisk kommitté och Datainspektionen). Sverige har därmed goda möjligheter att bidra med att bedriva uppföljningsstudier med olika register. Medicinska data finns t.ex. i vårddatabaser (ex. VAL-databasen SLL; VEGA VGR; Vårddatalagret Östergötland), kvalitetsregister och i journaldatalager (se bilaga 2). En systematisk genomgång av styrkor och svagheter med dessa datakällor saknas och skulle kunna bli föremål för ytterligare utredning. När aktuella diagnoser finns i de vårddata som landsting/regioner förfogar över finns också förutsättningar för att få en aktuell bild över sjukdomsförekomst (prevalens och incidens) Mallversion (27)

20 samt även en bas för rekrytering av patienter till kliniska studier. Tillgängliga register bör i görligaste mån användas för datainsamling och återrapportering. Om företaget väljer att gå vidare med utvecklingen av sin produkt för ett stegvist godkännande krävs en planering av strukturen för datainsamlingen. Idealet vore att de uppgifter som krävs registreras en gång direkt i patientjournalen och sedan extraheras från respektive datalager. Det som på lite längre sikt skulle underlätta läkemedelsuppföljning vore om vårddata fanns i strukturerad form från början, samt om det går att extrahera direkt till register eller databaser oavsett patientjournalsystem. Arbete med detta pågår inom ramen för arbetet med den nationella informationsstrukturen. I dagsläget pågår också flera utvecklingsprojekt inom ramen för den nationella läkemedelsstrategin, t.ex. utvecklingen av en nationell databas för ordinationsorsak (del av NLS 1.6), förbättrade möjligheter för uppföljning av läkemedelsdosering (NLS 6.3) samt uppföljning av rekvisitionsläkemedel på individnivå (NLS 6.4). Om valet är att upprätta ett kvalitetsregister är det viktigt att respektive specialistläkarförening är involverade från början och är drivande i arbetet för att ett kvalitetsregister skall få hög täckningsgrad och kvalitet (en av slutsatserna från NLS 6.2). Det medför att såväl landsting/regioner (SKL) som specialistläkarförening(ar) behöver involveras på olika sätt på ett tidigt stadium vid den vetenskapliga rådgivningen. För uppföljning av effekt och säkerhet har emellertid flera av de tillgängliga registren inte de data eller den datakvalitet som myndigheterna kräver för uppföljning av läkemedelsbehandling. Det saknas t.ex. uppgifter om använda doser/doseringar av läkemedlen, eller information om varför en behandling avbrutits (bristande effekt, biverkningar, ej läkemedelsrelaterade orsaker mm). Projektet med Förbättrad återrapportering med kvalitetsregister som finns på den s.k. INCA-plattformen har emellertid visat att det går att utnyttja informationen i kvalitetsregistren bättre genom utveckling av den tekniska plattformen och integrering av statistikverktyg (5). Myndigheterna behöver emellertid också internt skapa arbetsformer, riktlinjer och organisera sig för hanteringen av insamlade data. Från patientsäkerhetssynpunkt är det dessutom viktigt att infrastrukturen för hanteringen av akuta (enskilda) säkerhetsfrågor för den enskilda patienten är tillgodosedd. Läkemedelsverket och RCC har under 2014 initierat ett samverkansprojekt, det s.k. SAMMSprojektet (Samverkan mellan Myndigheter och Sjukvård). Projektets mål är att bidra till utvecklingen av samverkan mellan myndigheter och mellan myndigheter och sjukvård för strukturerad uppföljning av läkemedel; Mallversion (27)

21 att studera och utveckla processer för strukturerad uppföljning med hjälp av konkreta exempel inom cancerområdet; att identifiera möjligheter för ökad samverkan och dataöverföring mellan myndigheter och sjukvård Projektet kan bidra till att utveckla vissa av förutsättningarna för ett stegvist godkännande, som nära samverkan mellan alla intressenter (myndigheter, sjukvård, patienter, företag), och väl fungerande processer för strukturerad uppföljning. 9. Bedömning av om processen med stegvist godkännande är förenlig med det europeiska regulatoriska systemet Det befintliga regulatoriska regelverket möjliggör redan idag ett stegvist godkännande av nya läkemedel i Sverige och EU. Inom EMA anses det för närvarande inte att det krävs några förändringar i det regulatoriska regelverket för att använda processen för stegvist godkännande i praktiken. EMA har under våren 2014 initierat en pilotverksamhet för stegvist godkännande (4) (se avsnitt 4.5). Eftersom de överordnade besluten att utveckla och försöka införa stegvist godkännande redan tagits inom EU/EMA, handlar bedömningen om de utmaningar och möjligheter som måste hanteras för att få processerna att fungera i praktiken. 10. En nationell svensk position I regeringsuppdraget ingår att överväga en nationell position. EMAs pilotverksamhet startades i mars 2014, strax efter att detta uppdrag formulerades, och tolkningen av en nationell position har påverkats av detta. Då EMAs pilot startade fann projektgruppen det angeläget att utveckla en nationell position på en mer konkret nivå i relation till den europeiska utvecklingen av konceptet än att enbart väga och nationellt värdera generella för- och nackdelar av konceptet. I delrapporten skissas övergripande en väg att utveckla en nationell position genom: 1. att närmare beskriva Sveriges styrkor och svagheter gällande utveckling och implementering av konceptet stegvist godkännande; 2. att tidigt inkludera landsting/regioner, sjukvård och akademi vid introduktion av nya läkemedel inom ramen för stegvist godkännande i Sverige; 3. att LV och TLV aktivt deltar i EMAs pilotverksamhet, som kommer att sätta normerna för den vetenskapliga rådgivningen; 4. att fortsätta att utveckla infrastrukturen för den strukturerade uppföljningen av nyintroducerade läkemedel i klinisk praxis, hur data ska samlas in/register ska byggas för att motsvara EMAs behov och önskemål och påverka utvecklingen mot en lösning som tillvaratar svenska behov och intressen; samt Mallversion (27)

22 5. att knyta an till det arbete som pågår med kostnadskontroll och värdebaserad läkemedelsanvändning I denna rapport ges förslag på hur punkterna 2 och 3 ovan kan utvecklas. En genomlysning enligt punkt 1 görs lämpligast i ett internationellt samarbete, t.ex. med NEWDIGS-nätverket. NEWDIGS-samarbetet har gått vidare under året, men det finns i nuläget inte förutsättningar att starta en sådan kartläggande jämförelse. Förslaget är därför att avvakta med detta men att fortsatt stödja utvecklingen genom NEWDIGS-samarbetet. Utveckling av infrastrukturen för strukturerad uppföljning enligt punkt 4 är en övergripande angelägenhet för rationell läkemedelsanvändning och patientnytta. Denna punkt diskuteras i kapitel 8 i rapporten och en översikt över tillgängliga datakällor i Sverige har gjorts (se bilaga 2). Det vore av värde att operativt pröva möjligheterna till strukturerad uppföljning för att tydligare identifiera brister i infrastrukturen och förbättra förutsättningarna för Sverige att bidra i utvecklingen. SAMMS-projektet är ett sådant exempel. Punkt nr 5 som gäller den fortsatta utvecklingen av den svenska prismodellen och hur den kan anpassas till och stödja stegvist godkännande beskrivs i bilaga 1. I denna rapport föreslås att en försöksverksamhet påbörjas för att öka förutsättningarna för att från svenskt perspektiv påverka och stödja utvecklingen av stegvist godkännande (Adaptive pathways) inom EMA- samarbetet. Förslaget är att LV tillsammans med TLV utvärderar aktuella läkemedelskandidater från EMAs pilotprojekt ur ett svenskt perspektiv. Om företagen är intresserade av en fortsatt utveckling i Sverige, och beredda att inkludera fler aktörer, kan en nationell gemensam rådgivning bli aktuell eller annan form av avstämning med företrädare för regioner/landsting, sjukvården och patienter. En målsättning är att bedöma på vilket vis Sverige skulle kunna introducera, följa upp och bygga kunskap kring läkemedlet. I ett inledande skede bör LIF/EFPIA tillfrågas vilket intresse som kan förväntas och vilka möjligheter och problem företagen generellt kan se med en sådan möjlighet till nationell kontakt. En sådan försöksverksamhet kan exempelvis knytas till den redan etablerade parallella rådgivningen som Läkemedelsverket och TLV tillhandahåller men behöver då kunna kompletteras med lämpliga representanter för sjukvården men även patienter, när så är möjligt. Den breda projektorganisation som etablerats i detta projekt (NLS 6.6) och som har kunskap om konceptet skulle vara en utmärkt fortsatt referensgrupp för att stödja utvecklingen av denna verksamhet genom att som enskilda ledamöter aktivt delta i rådgivningar, utveckla kriterier för bedömningar och förmedla kontakter vidare till lämpliga representanter inom t.ex. specialistföreningar, registerhållare och patientföreträdare. Vi ser också behov av att samla projektgruppen i dess helhet även fortsättningsvis, förslagsvis 2 gånger per år. En sådan fortsättning av projektet ger också goda förutsättningar att fortsätta integrera stegvist Mallversion (27)

23 godkännande med processen för ordnat införande och nationell samordning med utvecklingen av konceptet på europanivå. Då detta förslag till försöksverksamhet innebär en utveckling som påtagligt kräver god samverkan mellan flera viktiga läkemedelsaktörer är det angeläget att utvecklingen bibehålls inom den nationella läkemedelsstrategin även framgent. 11. Utvecklingsbehov och åtgärdsförslag För att vidareutveckla processen för stegvist godkännande och för att utveckla en gemensam nationell position har följande behov identifierats: Nära och tidig samverkan mellan myndigheter, sjukvård, betalare och patienter behöver stärkas. Formerna och ansvarsfördelningen för den gemensamma vetenskapliga rådgivningen behöver utvecklas och tydliggöras. Den regulatoriska nyttan och erfarenheterna av systematisk och strukturerad uppföljning behöver prövas. Samordning med processen för ordnat införande behöver prövas i praktiken. Erfarenhet av att använda dynamiska flexibla prismodeller behöver utvecklas. Mot denna bakgrund föreslås följande åtgärder: att utveckla processen med stegvist godkännande på nationell nivå genom att utvärdera aktuella läkemedelskandidater från EMAs pilotprojekt ur ett svenskt perspektiv tillsammans med TLV och övriga berörda aktörer; att operativt pröva möjligheterna till strukturerad uppföljning för att generera data av regulatoriskt och hälsoekonomiskt värde; att följa och aktivt bidra till utvecklingen av stegvist godkännande internationellt, både inom och utanför det europeiska samarbetet. Mallversion (27)

24 12. Referenser 1. Eichler HG et al. Adaptive licensing: Taking the next step in the evolution of drug approval. Clin Pharmacol. Ther 2012; 91: Nuläges-presentation av EMAs Adaptive Licensing-pilot vid Pharmaceutical Committe-mötet, pdf 4. /news_detail_ jsp&mid=wc0b01ac058004d5c1, Besökt df 13. Förkortningar AL ATMP CHMP EMA LV HTA MAPPs MIT NEWDIGS NLS RCC RCT SAMMS SKL SME TLV Adaptive licensing Advanced therapy medicinal products Committee for Medicinal Products for Human Use European Medicines Agency Läkemedelsverket Health Technology Assessment Medicines adaptive pathways (to patients) Massachussets Institute of Technology New Drug Paradigms Nationella läkemedelsstrategin Regionalt Cancercentrum Randomised clinical trials Projekt för samverkan mellan myndigheter och sjukvård Sverige Kommuner och Landsting Small medium size enterprises Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket Mallversion (27)

STEGVIST GODKÄNNANDE en samverkansmodell för utveckling

STEGVIST GODKÄNNANDE en samverkansmodell för utveckling regulatory STEGVIST GODKÄNNANDE en samverkansmodell för utveckling och introduktion av NYA LÄKEMEDEL Det tar lång tid att utveckla nya och göra dem tillgängliga för patienter. Stegvist godkännande kan

Läs mer

En samverkansmodell för utveckling och introduktion av NYA LÄKEMEDEL

En samverkansmodell för utveckling och introduktion av NYA LÄKEMEDEL En samverkansmodell för utveckling och introduktion av NYA LÄKEMEDEL Det tar lång tid att utveckla nya och göra dem tillgängliga för patienter. Stegvist godkännande kan ge tidigare tillgång till för de

Läs mer

Tema kliniska prövningar och licenser: När godkända läkemedel inte räcker till

Tema kliniska prövningar och licenser: När godkända läkemedel inte räcker till Tema kliniska prövningar och licenser: När godkända läkemedel inte räcker till Enligt lagstiftningen måste ett läkemedel som ska ges till en patient i Sverige vara godkänt för försäljning i vårt land.

Läs mer

Rapport från Läkemedelsverket

Rapport från Läkemedelsverket Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Rapport från Läkemedelsverket Juni 2012 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

SYLF:s remissvar på: Guldgruvan i hälso- och sjukvården - Översyn av de nationella kvalitetsregistren Förslag till gemensam satsning 2011-2015

SYLF:s remissvar på: Guldgruvan i hälso- och sjukvården - Översyn av de nationella kvalitetsregistren Förslag till gemensam satsning 2011-2015 SYLF:s remissvar på: Guldgruvan i hälso- och sjukvården - Översyn av de nationella kvalitetsregistren Förslag till gemensam satsning 2011-2015 SYLF tackar för möjligheten att få besvara remiss avseende:

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister 1.1 God samverkan med industrin leder till bättre vård I Sverige förekommer

Läs mer

Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården

Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården ETT UTVECKLINGSARBETE INOM ÄNNU BÄTTRE CANCERVÅRD Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården DELRAPPORT 2011 1 Sammanfattning Insatser för fler kontaktsjuksköterskor eller motsvarande inom cancervården är

Läs mer

Uppföljning av användning Lemtrada vid skovvis förlöpande Multipel Skleros (slutrapport april 2015)

Uppföljning av användning Lemtrada vid skovvis förlöpande Multipel Skleros (slutrapport april 2015) Uppföljning av användning Lemtrada vid skovvis förlöpande Multipel Skleros (slutrapport april 2015) En del av Nationellt ordnat info rande av la kemedel (pilotfo rso k) Bakgrund SKL:s projekt Ordnat info

Läs mer

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter RAPPORT Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter Förslag från arbetsgrupp: Olle Lindvall, Kungl. Vetenskapsakademien Ingemar Engström, Svenska Läkaresällskapet

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS KORTVERSION Trafikslagsövergripande Strategi och handlingsplan för användning av ITS 1 ITS kan bidra till att lösa utmaningarna i transportsystemet Effektiva och robusta transportsystem är en förutsättning

Läs mer

När godkända läkemedel saknas licensförskrivning, extempore och andra alternativ

När godkända läkemedel saknas licensförskrivning, extempore och andra alternativ 1408 När godkända läkemedel saknas licensförskrivning, extempore och andra alternativ Ann Marie Janson Lang, Uppsala Inledning Det finns möjlighet att behandla patienter i Sverige med läkemedel även om

Läs mer

Läkemedelsverket. Det nationella Läkemedelsverket

Läkemedelsverket. Det nationella Läkemedelsverket Inblick Läkemedelsverket Maj 2015 Foto: Helena Mohlin Läkemedelsverket, EMA och framtiden Artikeln baseras på en intervju med Tomas Salomonson som är ordförande i CHMP, den europeiska läkemedelsmyndigheten

Läs mer

Läkemedelsprojektet. Optimerad Läkemedelshantering i Ordinärt och Särskilt Boende. Delrapport. Rapport över perioden april-augusti 2015

Läkemedelsprojektet. Optimerad Läkemedelshantering i Ordinärt och Särskilt Boende. Delrapport. Rapport över perioden april-augusti 2015 Sara Wulff, projektledare 036-324596 150929 1 1 (13) Optimerad Läkemedelshantering i Ordinärt och Särskilt Boende Rapport över perioden april-augusti 2015 Sara Wulff, projektledare 036-324596 150929 1

Läs mer

Särläkemedel. Viktiga läkemedel för sällsynta sjukdomar

Särläkemedel. Viktiga läkemedel för sällsynta sjukdomar Särläkemedel Viktiga läkemedel för sällsynta sjukdomar 1 Förord LIF är branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag verksamma i Sverige. LIF har drygt 75 medlemsföretag vilka står som tillverkare

Läs mer

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset En väg till självförsörjning och framtidstro? -lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset Utvärderare, Christina Ehneström och Torbjörn Skarin Skellefteå, 11 februari 2013 Presentation

Läs mer

Kliniska prövningar av läkemedel dagens regler och den nya förordningen. Margareta Svensson Team Leader Drug Safety TFS, Sweden

Kliniska prövningar av läkemedel dagens regler och den nya förordningen. Margareta Svensson Team Leader Drug Safety TFS, Sweden Kliniska prövningar av läkemedel dagens regler och den nya förordningen Margareta Svensson Team Leader Drug Safety TFS, Sweden Bakgrund Kliniska prövningar minskat i EU med 25% 2007-2011 - ekonomiska konsekvenser

Läs mer

3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige

3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige 3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige 3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige Förbättra patienternas

Läs mer

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Ämnesråd Gert Knutsson Telefon 08-405 33 27 Mobil 070-660 56 50 E-post gert.knutsson@social.ministry.se

Läs mer

Handlingsplan Modell Västerbotten

Handlingsplan Modell Västerbotten Stina Saitton Flik 8.15. Leg apotekare, PhD Läkemedelscentrum Norrlands Universitetssjukhus 901 85 Umeå Tel: 090-785 31 95 Fax: 090-12 04 30 E-mail: stina.saitton@vll.se (kommunen bokar LMgenomgång) Handlingsplan

Läs mer

En flexibel prismodell

En flexibel prismodell Bilaga 1 En flexibel prismodell bilaga från Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV) Ingår i rapporten Stegvist godkännande och införande av nya läkemedel 2014-12-12 Postadress/Postal address: P.O.

Läs mer

Förslag om att bygga upp en ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första hand läkemedel, inom Stockholms Läns Landsting

Förslag om att bygga upp en ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första hand läkemedel, inom Stockholms Läns Landsting Landstingsstyrelsens förvaltning FoUU-kansliet Bilaga 2006-03-30 Dnr LS 0602-0316 Förslag om att bygga upp en ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första hand läkemedel, inom Stockholms

Läs mer

Remissvar på betänkandet Starka tillsammans (SOU 2013:87) Utredningen om nationell samordning av kliniska studier

Remissvar på betänkandet Starka tillsammans (SOU 2013:87) Utredningen om nationell samordning av kliniska studier 2014-04-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar på betänkandet Starka tillsammans (SOU 2013:87) Utredningen om nationell samordning av kliniska studier Svenska Läkaresällskapet ställer sig

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion 1 (6) Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion Bakgrund Samverkansnämnden fastställde vid sammanträdet den 7 februari 2011 verksamhetsplanen för perioden

Läs mer

ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket

ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket Område: Godkända läkemedel Dnr: 6.2.11-2014- 029254 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Remissvar avseende Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) SBU saknar resonemang och förslag som är inriktade på preventiva insatser.

Remissvar avseende Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) SBU saknar resonemang och förslag som är inriktade på preventiva insatser. Remissvar 1 (9) Datum Vår beteckning 2015-08-13 STY2015/21 Socialdepartementet Er beteckning S2015/1554/SF Remissvar avseende Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) Sammanfattning SBU anser att

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Koncept Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2011-01-27 nr Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Karin Hellqvist tel. 08 405 59 23 Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för

Läs mer

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: Ej behandlad

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: Ej behandlad Rådspromemoria 2007-06-04 Justitiedepartementet Granskningsenheten Rådets möte (rättsliga och inrikes frågor) den 12-13 juni 2007 Dagordningspunkt 21 E-juridik (e-justice) Dokument: Report by the Council

Läs mer

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411 BESLUT Datum 2015-06-09 Diarienummer 2015/SON0072 Sida 1(6) Sociala omsorgsnämnden Eva Claesson, Tfn 0734-32 70 20 Mottagare Kommunstyrelsen Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer:

Läs mer

Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010

Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010 Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010 2 SYFTE 3 BAKGRUND 3 PROJEKT FÖR ÅR 2010 4 1. FÖRSÖKSVERKSAMHET FÖR EN PATIENTFOKUSERAD OCH SAMMANHÅLLEN CANCERVÅRD 4 2. INFORMATIONSTJÄNST

Läs mer

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 1 Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 2 Innehållsförteckning: Bakgrund 3 Aktiviteter 2015 5 - Möten 5 - Föreslagen infrastruktur

Läs mer

Förordning om register för viss befolkningsbaserad forskning (U2012/3414/F)

Förordning om register för viss befolkningsbaserad forskning (U2012/3414/F) 2012-06-29 Dnr 21/12 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Förordning om register för viss befolkningsbaserad forskning (U2012/3414/F) Statens medicinsk-etiska råd, SMER, är ett rådgivande organ till

Läs mer

Sammanfattning. Stockholm den 27 maj 2008. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Sammanfattning. Stockholm den 27 maj 2008. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 27 maj 2008 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissärende: Betänkande av Utredningen om utvärderingen av myndighetsorganisationen för forskningsfinansiering Forskningsfinansiering

Läs mer

Svenska Järn & Metall- skrothandlareföreningen Returpappersförening

Svenska Järn & Metall- skrothandlareföreningen Returpappersförening Återvinningsindustrierna Svenska åkeriförbundet Svenska Järn & Metall- SRF Svensk skrothandlareföreningen Returpappersförening Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2001/5278/Kn Remissvar Naturvårdsverkets

Läs mer

Uppföljning av den nationella vårdgarantin

Uppföljning av den nationella vårdgarantin Uppföljning av den nationella vårdgarantin Viktigaste slutsatser Vårdgarantin har haft en begränsad effekt på väntetidsutvecklingen. Det finns stora skillnader mellan landstingen när det gäller väntetidsutvecklingen.

Läs mer

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Rapport från Läkemedelsverket 2013-01-31 Dnr 1.2-2013-4123 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751

Läs mer

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning 2012-03-19 Förbundsårsmöte lördag 21 april 2012 Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning Den 22 februari 2012 beviljade Arvsfonden

Läs mer

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Socialdemokraternas i ärende 20, mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Hälsa Region Halland verkar för en god och jämlik hälsa hos invånarna i Halland.

Läs mer

Linnéuniversitetet juni 2013. Jan Håkansson, Inger Fält

Linnéuniversitetet juni 2013. Jan Håkansson, Inger Fält Linnéuniversitetet juni 2013 Jan Håkansson, Inger Fält Små barns lärande Forskning och förskolans kvalitetsutveckling i samspel Utgångspunkten för samarbetet mellan de tolv inblandade kommunerna, Ifous

Läs mer

Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter

Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter Promemoria Utvecklad takprismodell för vissa äldre läkemedel och krav på laga kraft av beslut om sanktionsavgifter I juni 2011 fick en utredare i uppdrag att se över vissa frågor om prissättning, tillgänglighet

Läs mer

Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015

Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015 Västra Götalandsregionen 1 (6) Datum 2015-03-25 Diarienummer HS 87-2015 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015 Bakgrund

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

Styrelsen för utbildning 2014-09-24

Styrelsen för utbildning 2014-09-24 Förslag till beslut Dnr: 1-493/2013 Sid: 1 / 1 Universitetsförvaltningen Avdelningen för styrelsestöd och internationella relationer Philip Malmgren, handläggare Pierre Lafolie, Universitetslektor, överläkare

Läs mer

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland Regional strategi för ehälsa i Västernorrland En vägledning för det fortsatta arbetet med införandet av nationella ehälsotjänster i länets kommuner i samverkan med Landstinget och andra vårdgivare. Förord

Läs mer

Nationell strategi för genomförande av kliniska prövningar och ickeinterventionsstudier

Nationell strategi för genomförande av kliniska prövningar och ickeinterventionsstudier Nationell strategi för genomförande av kliniska prövningar och ickeinterventionsstudier i Sverige Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Läkemedelsindustriföreningen (LIF) Gemensam målsättning I Sverige

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Vår referens Sofia Karlsson s. r egistr ator@reger ingskansliet. se s.fs@r egeringskansliet. se

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Vår referens Sofia Karlsson s. r egistr ator@reger ingskansliet. se s.fs@r egeringskansliet. se HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 15 juni 2015 Dnr.nr S2014/9003/FS Vår referens Sofia Karlsson s. r egistr ator@reger ingskansliet. se s.fs@r egeringskansliet. se Remissvar: Läkemedel för djur, maskinell

Läs mer

Helseregistre Potensialer for industri og samfunn

Helseregistre Potensialer for industri og samfunn Helseregistre Potensialer for industri og samfunn Johan Bodegard, MD PhD AstraZeneca Nordic HQ CV Läkare 1998 Jobbat 10 år på kard avd i Oslo 2006 doktorgrad i kardiovaskulär epidemiologi Stipendiathandledare,

Läs mer

ÅR: 2014 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket. Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger

ÅR: 2014 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket. Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger ÅR: 2014 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger Dnr: 6.5.2-2015-032734 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Där det finns framtidstro, innovation och glädje, dit går man. Orden kommer spontant från två medarbetare i Celgenes svenska ledning.

Där det finns framtidstro, innovation och glädje, dit går man. Orden kommer spontant från två medarbetare i Celgenes svenska ledning. läkemedelsföretaget Där det finns framtidstro, innovation och glädje, dit går man. Orden kommer spontant från två medarbetare i Celgenes svenska ledning. 58 pharma industry nr 4 13 CELGENE - uppstickare

Läs mer

Det regulatoriska landskapet om fem år - hur förbereder vi oss?

Det regulatoriska landskapet om fem år - hur förbereder vi oss? Det regulatoriska landskapet om fem år - hur förbereder vi oss? Linda Thunell, VD Ulrika Assargård, Director Project Development Sofus Regulatory Affairs AB Källa: Hedner 2012, Kola 2008, Paul et al 2010

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Kommittédirektiv En nationell cancerstrategi för framtiden Dir. 2007:110 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall lämna förslag till en nationell

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne 1. Utvecklingsområden Avtalet omfattar fyra nedanstående prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Varför vill företagen samarbeta med kvalitetsregister och hur ser framtiden ut? Gunnel Torstensson, AbbVie

Varför vill företagen samarbeta med kvalitetsregister och hur ser framtiden ut? Gunnel Torstensson, AbbVie Varför vill företagen samarbeta med kvalitetsregister och hur ser framtiden ut? Gunnel Torstensson, AbbVie Läkemedelsuppföljning kan betyda mycket Produktdokumentation efter introduktion Effekt Säkerhet

Läs mer

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården STYRDOKUMENT för Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Styrdokument för kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Ett kvalitetsregister för uppföljning av nya läkemedel som används

Läs mer

Arbetsgrupp för ersättningsmodeller i specialiserad vård

Arbetsgrupp för ersättningsmodeller i specialiserad vård 2012-09-14 1 (6) Arbetsgrupp för ersättningsmodeller i specialiserad vård - delrapport september 2012 1. Inledning Allt fler landsting väljer nu att utreda, införa och/eller vidareutveckla valfrihetssystem

Läs mer

Värdeskapande i hälso- och sjukvård

Värdeskapande i hälso- och sjukvård Öppna Program Public and Health Värdeskapande i hälso- och sjukvård Genom möte mellan alla aktörer som samverkar runt varje patient. Din profil Programmet är framtaget för personer som inom sina respektive

Läs mer

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL Programdirektiv - Användardelen 1 2013-03-28 Dnr 59/13 FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL STÖD TILL ÖKAD ANVÄNDNING AV TEKNIK OCH METODER INOM DET NATIONELLA FJÄRRANALYSPROGRAMMET PERIODEN 2014-01-01 TILL

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Datum 2015-12-09 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

Yttrande över Klagomålsutredningens delbetänkande Sedd, hörd och respekterad (SOU 2015:14)

Yttrande över Klagomålsutredningens delbetänkande Sedd, hörd och respekterad (SOU 2015:14) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-05-06 LS 2015-0474 Landstingsstyrelsen Yttrande över Klagomålsutredningens delbetänkande Sedd, hörd och respekterad (SOU 2015:14)

Läs mer

Kommittédirektiv. Stärkt ställning för patienten genom en ny patientlagstiftning. Dir. 2011:25. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Stärkt ställning för patienten genom en ny patientlagstiftning. Dir. 2011:25. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Stärkt ställning för patienten genom en ny patientlagstiftning Dir. 2011:25 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur patientens

Läs mer

Vad är sociala investeringar? 17 frågor och svar

Vad är sociala investeringar? 17 frågor och svar Vad är sociala investeringar? 17 frågor och svar Innehåll - 17 frågor: 1. Vad är en social investering? 4 2. Vad innebär det att arbeta med sociala investeringar? 5 3. Är det någon skillnad mellan sociala

Läs mer

Remissvar: Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånen Dnr: S2014/3698/FS)

Remissvar: Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånen Dnr: S2014/3698/FS) Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Stockholm 1 september 2015 Remissvar: Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånen Dnr: S2014/3698/FS) Socialdepartementet

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) Sida 35 KS/2016:51 Handlingsplan för e-hälsa 2016-2017 Kommunerna och Region Östergötland bedriver sedan några år tillbaka

Läs mer

Slutrapport. Spridning av modell Halland till andra delar av Sverige

Slutrapport. Spridning av modell Halland till andra delar av Sverige Slutrapport Spridning av modell Halland till andra delar av Sverige Bakgrund: Felanvändningen av läkemedel är ett problem i Sverige. Den grupp av befolkningen som drabbas värst av detta problem är de som

Läs mer

IVAs synpunkter på delrapporten från Utredningen om Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor

IVAs synpunkter på delrapporten från Utredningen om Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor Utbildningsdepartementet Registrator 103 33 Stockholm IVAs synpunkter på delrapporten från Utredningen om Innovationsstödjande verksamheter vid universitet och högskolor Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien,

Läs mer

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015 Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Innehåll Sammanfattning... 3 Överenskommelse om tillgänglighet

Läs mer

Styckevis och delt, om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet - svar på remiss från revisionskontoret.

Styckevis och delt, om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet - svar på remiss från revisionskontoret. Vård- och omsorgsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Hanna Runling Tfn: 508 09 527 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-03-03 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Styckevis och delt, om vården

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Motion till riksdagen 1988/89:So474 av Barbro Westerholm (fp} Åtgärder för en rationellläkemedelsanvändning

Motion till riksdagen 1988/89:So474 av Barbro Westerholm (fp} Åtgärder för en rationellläkemedelsanvändning Motion till riksdagen 1988/89: av Barbro Westerholm (fp} Åtgärder för en rationellläkemedelsanvändning Rationellläkemedelsanvändning innebär att rätt läkemedel fö krivs till rätt patient, på rätt indikation,

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Narkotikaprekursorer. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.7.4-2014-018887

ÅR: 2014. Område: Narkotikaprekursorer. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.7.4-2014-018887 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Narkotikaprekursorer Dnr: 6.7.4-2014-018887 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Uppsala Ö rebro. Verksamhetsbera ttelse 2015. Utkast 2016-02-15

Uppsala Ö rebro. Verksamhetsbera ttelse 2015. Utkast 2016-02-15 Uppsala Ö rebro Verksamhetsbera ttelse 2015 Utkast 2016-02-15 1 Patientcentrerade kriterier Förebyggande insatser och tidig upptäckt av cancer MÅL: Tydlig regional samordning av mammografi- och cervixcancerscreening,

Läs mer

Miljöindikatorer inom ramen för nationella läkemedelsstrategin (NLS)

Miljöindikatorer inom ramen för nationella läkemedelsstrategin (NLS) Miljöindikatorer inom ramen för nationella läkemedelsstrategin (NLS) Rapport från CBL-kansliet, Läkemedelsverket 2015-09-07 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

HANDBOK. för dig som medverkar i Ifous FoU-program

HANDBOK. för dig som medverkar i Ifous FoU-program HANDBOK för dig som medverkar i Ifous FoU-program Innehåll Hur är ett FoU-program upplagt?... 3 Vad kommer ut av Ifous FoU-program?... 4 Organisation och roller... 5 Vad behöver ni göra nu?... 7 Det här

Läs mer

Läkemedelsverkets miljöarbete 2006

Läkemedelsverkets miljöarbete 2006 Läkemedelsverkets miljöarbete 2006 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42, Uppsala Telefon/Phone: +46 (0)18 17 46 00 Fax:

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar

Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar SKRIVELSE 1(8) Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar Detta är en sammanställning av några kortare texter som beskriver vilka lagar och regler som styr det regionala utvecklingsuppdraget som

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 S PLAN FÖR TILLSYNSVÄGLEDNING 2010-2012 DNR: 716-609-08 Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 Det övergripande målet för vår tillsynsvägledning är att den ska skapa förutsättningar för

Läs mer

Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se, tolka och agera - allas rätt till en likvärdig utbildning (SOU 2010:95)

Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se, tolka och agera - allas rätt till en likvärdig utbildning (SOU 2010:95) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (3) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-05-24 p 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Eva Bohlin Margareta Cassel Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se,

Läs mer

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport Revisionsrapport Hemsjukvård Margaretha Larsson Malou Olsson Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner November 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av 2 problem för välfärdens finansiering. Att vi lever längre är inte ett problem, det är en glädjande utveckling. Men samtidigt som andelen äldre ökar blir fler blir den andel som ska stå för välfärdens

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2015/00212/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 27 maj 2016

YTTRANDE. Dnr S2015/00212/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 27 maj 2016 YTTRANDE Dnr S2015/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 27 maj 2016 Betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning SPF Seniorerna stöder till stora delar

Läs mer

Nuteks sektorsansvar för miljömålsarbetet i svenskt näringsliv 2006. rapportering av sektorsansvaret 2006

Nuteks sektorsansvar för miljömålsarbetet i svenskt näringsliv 2006. rapportering av sektorsansvaret 2006 Nuteks sektorsansvar för miljömålsarbetet i svenskt näringsliv 2006 rapportering av sektorsansvaret 2006 INNEHÅLL 1 Bakgrund 3 2 Nuteks sektorsansvar 4 - Omfattning och ambitionsnivå 3 Nuteks rapportering

Läs mer

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55)

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0942 Landstingsstyrelsen Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

Läs mer

Remiss: Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om styrmedel för rening i kommunala reningsverk (Naturvårdsverkets rapport 6521)

Remiss: Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om styrmedel för rening i kommunala reningsverk (Naturvårdsverkets rapport 6521) 1 (5) 2013-02-21 Dnr SU 524-3263-12 Regeringskansliet (Miljödepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om styrmedel för rening i kommunala reningsverk (Naturvårdsverkets

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag

Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören TJÄNSTEUTLÅTANDE 2005-03-17 Landstingsstyrelsen Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag Ärendet Landstingsrevisorerna

Läs mer

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet KVALITETSSÄKRAD VÄLFÄRD Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet EXEMPEL FRÅN SÄRSKILT BOENDE FÖR ÄLDRE Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet 1 1. Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet exempel

Läs mer

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans senare år Kristofer Fagerström Dnr BUN 2015/182 Oktober 2015 2015-09-28 1 (12) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. INLEDNING... 2 2. SYFTE... 3 3.

Läs mer

Mål och strategi för Riksbankens internationella arbete 2010

Mål och strategi för Riksbankens internationella arbete 2010 PM DATUM: 2009-11-13 AVDELNING: STA/INT HANDLÄGGARE: Kai Barvèll/Christina Nordh Berntsson HANTERINGSKLASS: ÖPPEN SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

Nytänkande sätt att finansiera vården

Nytänkande sätt att finansiera vården Nytänkande sätt att finansiera vården Social Impact Bonds Gordon Brown skapade 2007 gruppen Council on Social Action Mandat: Uppmuntra innovation och stärka resultattänkande i offentlig sektor Lanserade

Läs mer

GUIDE PATIENTERS MEDVERKAN I KVALITETSREGISTERARBETE

GUIDE PATIENTERS MEDVERKAN I KVALITETSREGISTERARBETE GUIDE PATIENTERS MEDVERKAN I KVALITETSREGISTERARBETE 1 VISION Nationella Kvalitetsregistren används integrerat och aktivt av svensk hälso- och sjukvård och omsorgsverksamhet för löpande lärande, förbättring,

Läs mer

IVAs synpunkter på Strategier för myndigheternas arbete med e- förvaltning. (SOU 2009:86)

IVAs synpunkter på Strategier för myndigheternas arbete med e- förvaltning. (SOU 2009:86) 16 februari 2010 Finansdepartementet 103 33 Stockholm IVAs synpunkter på Strategier för myndigheternas arbete med e- förvaltning. (SOU 2009:86) Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har beretts tillfälle

Läs mer