Examinationsmanual Pilot 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Examinationsmanual Pilot 1"

Transkript

1 Examinationsmanual Pilot 1 Svenska Skärmflygförbundet Sid nr 1 Innehållsförteckning

2 Svenska Skärmflygförbundet Sid nr 2 1 Examinationsmanual Pilot 1 Under hela examinationen skall elevkortet EK P1 användas i dess senaste version som utgivits och meddelats av SSFF. 1.1 Före all flygning under träning/examination till Pilot 1 skall följande krav uppfyllas: Eleven har giltig behörighet Student med minst en av behörigheterna Berg/Vinsch/Hang. Eleven har gjort minst 30 höjd-/hangflyg enligt loggbok. Instruktören kontrollerar att senaste luftning, kontroll och ompackning av nödskärmen skett inom gällande regler för förfluten tid och att den belastas inom godkänt viktintervall. Instruktören kontrollerar även att nödskärmen är monterad i selen på korrekt sätt och att eleven är införstådd med när och hur den ska användas. Instruktören försäkrar sig om att varje elev flyger med, för elevens befogenhet, godkänd utrustning i flygvärdigt skick och att eleven belastar flygskärmen inom godkänt viktintervall. Instruktören försäkrar sig om att eleven har ett monterat funktionsdugligt speed-/trimsystem och att eleven är införstådd med när och hur systemet ska användas. Teorigenomgång har genomförts som förbereder eleven väl för de övningar och manövrer som ska utföras under instruktörs ledning. Eleven visar god markhantering och startteknik med flygskärmen dvs behärskar uppdragning, balansering med kontrollerad förflyttning och nedläggning av skärmen. Eleven har gjort självständig värdering av flygstället på plats där han/hon har redogjort för startplats, flygväg, landningsområde och nödlandningsplatser för Instruktören. Instruktören har godkänt värderingen. Eleven har gjort självständig planering av start, flygning, inflygning och landning. Instruktören har godkänt planeringen. Instruktören försäkrar sig om att varje elev har fungerande radio och att han/hon kan uppfatta instruktörens anvisningar. 1.2 Under all höjd-/hangflygning under träning/examination skall följande krav uppfyllas: Flygområdet skall vara bemannat av instruktören under hela tiden som eleven/eleverna flyger. Start, flygning och landning skall kunna genomföras med goda säkerhetsmarginaler i, det av instruktören godkända, flygområdet. 1.3 Praktiska övningsmoment som ingår i den specifika träningen/examinationen till Pilot 1 Självständigt utförd flygförberedelse, start, flygning, inflygning och landning. Självständig flygning med tillämpning av gällande regler och eventuella lokala flygregler. Flygning med indragna vingspetsar, sk Öron.

3 Svenska Skärmflygförbundet Sid nr 3 Flygning med speed-/trimteknik. Flygning med Öron och Speed/trim kombinerade. 1.4 Moment som ingår i teoriprov för licens, Pilot Materialkunskap: Materialkunskap om Flygskärmen. Bärremmar, linor, linfästen, broms-/styrhandtag och duk. Hantering, skötsel, kontrollbesiktning och lagring. Porositet och förändrad linlängd. Typiska kännetecken och risker. Materialkunskap om Selen. Selens remmar och sömmar. Karbinöglorna. Ryggskydd. Typiska egenskaper för enkla selar och avancerade selar. Materialkunskap om Nödskärmen. Funktion och egenskaper, användning, risker, hantering, skötsel. Nödskärmens infästning/montering i selen. Regler för luftning, kontrollbesiktning och ompackning. Användning av Nödskärm. Regler, fördelar och risker. Viktiga kontrollrutiner för nödskärmen och nödskärmshandtaget. Korrekt åtgärd om nödskärmen riskerar att lossna under höjd-/hangflyg. Materialkunskap om Hjälmen. Öppen eller integral? Viktiga egenskaper hos hjälmar för skärmflygare. Klassning och regler. Typiska förändringar av utrustningens egenskaper pga. mekaniskt slitage, fukt, uv-exponering och ålder. Speed-/trimsystemet. Konstruktion och montering, aerodynamisk effekt, korrekt handhavande, fördelar och risker, kontrollrutiner Meteorologi: Mekanisk turbulens/läturbulens, dess förutsättningar och dess typiska kännetecken. Krön-, hörn- och venturieffekt. Labil, neutral och stabil luftskiktning. Avtagande temperaturgradient, isotermi och inversion. Typiska moln och andra kännetecken. Termisk aktivitet, termisk turbulens och lätermik. Dess förutsättningar för olika årstider och tider på dygnet, kontraster i markbeskaffenhet och luftens temperaturskiktning. Typiska moln och andra kännetecken. Anabatisk vind, katabatisk vind, dalvind och bergvind. Sjöbris och landbris. Gränsskiktsturbulens, dess förutsättningar och typiska kännetecken. Typiska tecken på annalkande turbulens och förändringar i vindstyrkan. Höjdens och temperaturens inverkan på luftens densitet. Anpassning vid start och landning till rådande luftdensitet. Lämpliga respektive olämpliga flygförhållanden, vindhastigheter och vindriktningar för olika flygställen. Farliga flygförhållanden. Åska, nederbörd och kallfront. Vindmätning och bedömning. Utplacering och användning av hjälpmedel som vindstrut och vindband. Begreppen svag, måttlig, frisk och hård vind samt respektive vindhastigheter.

4 Svenska Skärmflygförbundet Sid nr 4 Risker och fördelar med flygning i måttlig vind jämfört med svag vind. Högtryck och lågtryck samt dess typiska väderförhållanden. Varmfront, kallfront och ocklusionsfront. Egenskaper, typiska moln vid annalkande front och typiska förlopp vid frontpassage. Prognoser och väderkartor/isobarkartor. Informationskällor för väderprognoser. Exempelvis internet, radio, tv, telefonsvarare och mobila tjänster. Säkerhetsrutiner m a p väderinformation innan flygning Värdering av flygställen och planering: Startplatsens storlek, underlag, lutning, form och vindförhållanden samt dessa faktorers påverkan på flygskärmen. Anpassning av startteknik och rutiner beroende på detta. Flack start, brant start, stupstart och startplats med s.k. trappstegsform. Typiska kännetecken för enkla startplatser och avancerade startplatser. Flygområdets storlek och gränser. Hinder och källor till turbulens. Alternativa landningsplatser inom flygområdet. Inflygningsrutiner för olika vindriktningar. Landningsplatsens storlek, underlag, lutning, gränser och vindförhållanden. Rutiner då man kommer till ett nytt flygställe. Faktainsamling, rekognosering och värdering av flygstället innan man flyger. Planering av flygväg före och under flygning. Betydelsen av att ständigt ha minst en reservplan Flyglära: Olika starttekniker beroende på vindförhållanden. Deras för- och nackdelar. Risker och fördelar med flygning i måttlig vind jämfört med svag vind. Typisk anpassning av flygbeteendet för olika vindförhållanden. Inflygning och landning. Anpassning till olika vindriktningar och styrkor. Flygning med indragna vingspetsar, Öron samt styrning av skärmen med Öron. För- och nackdelar. När tekniken ska användas och hur den ska utföras Flygning med speed-/trimsystem. Effekten vid användning, dess för- och nackdelar. När tekniken ska användas och hur den ska utföras. Att kombinera Öron med speed-/trimsystem. Effekten vid användning, dess för- och nackdelar. När tekniken ska användas och hur den ska utföras (ÖS) Avancerad flyglära: B-stall, Spiral. Manövrarnas syften, korrekt utförande och återgång till normal flygning. Sidoinslag, Frontinslag. Orsaker till situationerna och hur de skapas vid övning. Korrekt åtgärd och återgång till normal flygning.

5 Svenska Skärmflygförbundet Sid nr 5 Stall, Full stall, Spin. Orsaker till situationerna och hur de skapas vid övning. Korrekt åtgärd och återgång till normal flygning. Parachuting/Stabil stall. Orsaker till situationen och förvärrande väderförhållanden. Korrekt motåtgärd. Lintrassel, Kravatt. Orsaker till situationerna. Rutiner för att undvika och korrekta åtgärder. Autorotation. Orsaker till situationen. Korrekt motåtgärd Regelverk, formalia, organisationer: Gällande regler för nödskärm. Väjningsreglerna. Befogenheter och begränsningar för licens Pilot 1, tillämpliga regler i FoD, aktuellt förnyelsekrav, inträdeskrav till nästa licenssteg. Lokala regler och exempel på typiska sådana. Naturskyddsregler och hänsyn till omgivning och miljö. Privaträtten och allemansrätten. VFR och luftrumsregler. Regler för radiokommunikation. Gällande regler om avancerad flygning och säkerhetsövningar Aerodynamik: Vingprofilens arbetssätt. Omvandla tyngdkraft till hastighet framåt och omvandla hastigheten framåt till lyftkraft. Motståndets betydelse för prestandaförluster. Begreppen Lufthastighet och Markhastighet och hur vinden påverkar dessa. Glidprestanda genom omgivande luft och påverkande faktorer. Begreppen Max hastighet, Bästa glid, Minsta sjunk och Stallhastighet samt respektive bromsutslag eller användning av speed-/trimsystem. Vindens påverkan på glidprestanda över marken vid flygning i motvind, medvind och sidvind. Avdrift och hur man kompenserar för den. Ytbelastning/lastfaktor. Effekten av att väga lätt eller tungt inom flygskärmens klassade viktintervall och effekten/konsekvensen av att väga utanför det klassade viktintervallet. Hur flygskärmens egenskaper förändras av olika anfallsvinkel och profilform. Stall. Inducerat motstånd och vortex. Flygbeteende för att undvika incidenter och olyckor pga vortex. Faran med att flyga nära bakom en annan skärm. Den verkliga aerodynamiska effekten av att dra Öron och vanliga missuppfattningar Kommunikation, samspel, trafik: Att kommunicera med andra piloter under flygning.

6 Svenska Skärmflygförbundet Sid nr 6 Användning av radio. Radiodisciplin och lämplig vokabulär. Rutiner för att förhindra närsituationer, kollisioner och anhopning på startområdet, vid inflygning och på landningsområdet Självanalys, riskmedvetande: Pilotens mentala och fysiska trim och dess betydelse för flygsäkerheten. Betydelsen av att hålla kunskaper och färdigheter aktuella. Rutiner för avrostning. Betydelsen av självkännedom. Trötthet, vila, mat och dryck. Kunskap och färdighet är individuellt = lämpliga säkerhetsmarginaler är individuellt. -Om andra kan flyga så kan jag flyga, eller? Det sk Pilot 1-syndromet. Kombinationen; flygiver, övermod, bristande erfarenhet. Specifika risker vid skärmflygning såsom turbulens, flygning nära andra människor, flygning nära mark och hinder, inslag på låg höjd, avancerade manövrer och övermod. Den mentala effekten av att vara på ett nytt och obekant flygställe Nödåtgärder och hjälp: Landning i vatten. Dess risker och åtgärder för att undvika detta. Åtgärder om det ej går att undvika. Undsättning av pilot som landat i vatten. Trädlandning. Dess risker och åtgärder för att undvika detta. Åtgärder om det ej går att undvika. Undsättning av pilot som trädlandat. Första hjälpen, L-ABC, till skadad pilot. Typiska skador, risker och prioritering. Betoning på omhändertagande vid rygg- och nackskador. 1.5 Kommentarer och anvisningar till Elevkort Pilot 1 Persondata på sidan 1 och 2 fylls i av eleven vid kursens början. Utvärderingen görs av eleven efter avslutad kurs. Ansvarig Instruktör kontrollerar att persondata är korrekt ifyllda av eleven och att elevkortet därmed är personligt innan intygande och signering görs. Delmomenten på sidan 2 signeras av både instruktör och elev. Se nedan för att avgöra om ett delmoment är klart Startdatum för examinationen samt kontroll av Licens och Loggbok. Inträdeskraven uppfyllda. Eleven bedöms lämplig

7 Svenska Skärmflygförbundet Sid nr Giltig behörighet Student med minst en av behörigheterna Berg/Vinsch/Hang. Eleven har gjort minst 30 Höjd-/Hangflyg enligt loggbok. Under den praktiska examinationen ska flygning göras som eleven har behörighet för sedan tidigare. Kontroll av elevens färdigheter i markhantering/balansering av flygskärmen skall alltid göras innan flygning om instruktören inte är väl förtrogen med elevens färdigheter. Vid tveksamhet om pilotens kunskaper och färdigheter är tillfredställande ska repetitionsövningar alltid genomföras innan examinationen fortsätter Kontroll av nödskärm. Senaste packning:... Instruktören och eleven har tillsammans kontrollerat: Att eleven, i sin sele, har en korrekt monterad nödskärm som belastas inom godkänt viktintervall och att eleven är införstådd med när och hur den ska användas. Att nödskärmen är luftad, kontrollerad och packad mindre än ett år innan den planerade examinationens slut. Att inga tecken tyder på att nödskärmen kan ha utsatts för fukt efter senaste packning. Att nödskärm och nödskärmshandtag sitter monterade i selens yttercontainer utan risk för att lossna ofrivilligt. Att datum för senaste packning antecknas på elevkortet. Delmomentet är en kontroll som skall göras före höjd-/hangflygning Korrekt monterat och fungerande speed-/trimsystem. Instruktören och eleven har försäkrat sig om: Att speed-/trimsystemet är korrekt monterat i selen och bärremmarna samt att speedlinorna har avpassad längd för korrekt funktion. Att eleven är informerad om när och hur speed-/trimsystemet ska användas. Delmomentet är en kontroll som skall göras före höjd-/hangflygning Självständig värdering av flygställe m a p väder, terräng, startplats och landningsplats. Eleven redogör för: Lämpliga, olämpliga och farliga vindriktningar och vindhastigheter. Turbulenta platser och källor till turbulens. Andra väderfaktorer som gör flygstället lämpligt, olämpligt eller farligt. Startområdet, dess gränser, lutning, form och underlag. Startplatsens säkerhetsgränser för när startförsök ska avbrytas. Gränser för flygområdet.

8 Svenska Skärmflygförbundet Sid nr 8 Nödlandningsplatser längs flygvägen. Hjälpmedel att avgöra vindens riktning och hastighet vid landningsområdet. Inflygningsvägar till landningsområdet för olika vindriktningar. Landningsområdet, dess gränser, lutning, form och underlag. Lokala regler. Delmomentet skall göras före höjdflygning Självständig planering före flygning: Start, val av flygväg, inflygning, landning. Eleven redogör för: Valet av utläggnings- och startplats. Vald flygväg inom flygområdet. Planerad inflygning och landning. Planering med hänsyn till lokala regler. Delmomentet skall göras före höjdflygning. Eleven redogör för relevanta ändringar i planeringen innan fortsatt flygning ifall förutsättningarna ändras. Exempel på detta kan vara ändrade väderförhållanden som kräver byte av startplats, flyttning av flygområdet, anpassning av flygvägar, inflygning och landning Startförberedelse/Checklista: Hjälm, skärm, linor/bärremmar, nödskärm/nödskärmshandtag, karbiner, sele, selens remmar och spännen. Eventuellt release och draglina. Hjälmen på och hakremmen knäppt. Kängor på och knutna. Skärmen utlagd i startriktningen/rätt riktning mot vinden och i v-form/hästskoform vid svag vind. Linor utredda och kontrollerade. De löper fritt och är fria från trassel och knutar. Inga synliga skador. Bärremmarna löper fritt och är i ordning. Karbinöglorna är ordentligt stängda och låsta. Inga synliga skador. Nödskärm och nödskärmshandtag är funktionsdugliga och sitter fast monterade utan risk för att lossna ofrivilligt. Selens dragkedjor stängda. Remmarna i ordning. Alla spännen stängda och kontrollerade. Radio är påslagen, fungerar och hörs tydligt vid förbindelseprov. Vid vinschning: Release korrekt kopplad till selen. Draglina korrekt kopplad till release. Rätt handfattning om bärremmarna. Kontroll att vägen är fri. Kontroll att vindens riktning och styrka är OK.

9 Svenska Skärmflygförbundet Sid nr 9 Tydlig signal till andra i närheten -Jag startar!, -Startar här! eller liknande alternativt, tydligt klartecken till Startledare vid vinscning. Villkor för signering: Eleven har, upprepade gånger, tillämpat hela kontrollproceduren självständigt Start med god kontroll självständigt utförd. Felfria starter med god kontroll ska ha gjorts självständigt upprepade gånger innan godkännande. I bedömning av felfria starter ska stor vikt läggas vid förmågan att avgöra om ett startförsök ska avbrytas eller inte och elevens förmåga att korrigera fellägen. Elevens reaktioner och respons på skärmens rörelser är viktiga i bedömningen. De ska vara avvägda och kontrollerade Självständig flygning enligt planerad flygväg med god kontroll och orientering. Eleven följer den planerade flygvägen upprepade gånger och visar god orientering med anpassning och kompensation för eventuell vindavdrift. Innan godkännande är det viktigt att eleven visar: En god förmåga att ta nödvändiga beslut i god tid. Färdighet i att manövrera flygskärmen. God förståelse för flygskärmens uppträdande vid styrutslag Korrekta inflygningar och bedömningslandningar inom begränsat område utförda självständigt med god kontroll. Eleven ska ha gjort inflygning och landning självständigt med gott resultat vid upprepade tillfällen innan godkännande. Eleven följer det planerade inflygningsmönstret och visar god orientering med anpassning och kompensation för eventuell vindavdrift. Innan godkännande är det viktigt att eleven visar: En god förmåga att ta nödvändiga beslut i god tid. Färdighet i att manövrera flygskärmen. God förståelse för flygskärmens uppträdande vid styrutslag. Korrekt beteende och god kontroll på finalglidning och vid landning Korrekt utförda indragna vingspetsar, öron, under flygning. Manövern görs endast när ansvarig instruktör finner förutsättningarna lämpliga och ger klartecken för manövern. Klartecken för manövern ska endast ges om eleven har visat god kontroll under flygning och gott handhavande av flygskärmen under tidigare flyg. Instruktörens bedömning och klartecken ska göras individuellt för varje elev. För godkännande: Eleven utför manövern och återgår till normal flygning korrekt.

10 Svenska Skärmflygförbundet Sid nr 10 Eleven utför måttliga svängar med indragna öron med hjälp av viktstyrning Korrekt användning av speed-/trimsystem under flygning. Manövern görs endast när ansvarig instruktör finner förutsättningarna lämpliga och ger klartecken för manövern. Klartecken för manövern ska endast ges om eleven har visat god kontroll under flygning och gott handhavande av flygskärmen under tidigare flyg. Instruktörens bedömning och klartecken ska göras individuellt för varje elev. För godkännande: Eleven utför manövern och återgår till normal flygning korrekt Kombinerad användning av öron och speed. (ÖS) Manövern görs endast när ansvarig instruktör finner förutsättningarna lämpliga och ger klartecken för manövern. Klartecken för manövern ska endast ges om eleven har visat god kontroll under flygning och gott handhavande av flygskärmen under tidigare flyg och manövrer. Instruktörens bedömning och klartecken ska göras individuellt för varje elev. För godkännande: Eleven utför manövern, öron-speed, och återgår till normal flygning korrekt Höjdflyg/Hangflyg Se till att det fylls i rätt och signera. SSFF behöver all möjlig och omöjlig statistik för att vi ska kunna bli bättre Teoriprov Minst 70% rätt för godkänt. Genomgång i efterhand ska ha gjorts av det rättade provet där fel har förklarats för att teoriprovet ska anses vara fullgjort Instruktörs godkännande Endast, av SSFF godkänd, skärmflyginstruktör har befogenhet att göra det slutliga godkännandet. Godkännande görs när samtliga delmoment på elevkortet är signerade samt alla formalia och samtliga examinationsmoment enligt gällande regler är klara. Instruktören ska även bedöma eleven som lämplig att flyga med den aktuella behörigheten. I denna bedömning kan Instruktören göra avväganden med avseende på flygsäkerheten som inte nödvändigtvis nämns på elevkortet och i Examinationsmanualen.

Utbildningsmanual, Student

Utbildningsmanual, Student Utbildningsmanual, Student 1 Under hela utbildningen skall elevkortet EK Student användas i dess senaste version som utgivits och meddelats av SSFF. Före alla praktiska övningar under utbildning med flygskärm

Läs mer

Utbildningsmanual Student

Utbildningsmanual Student Svenska Skärmflygförbundet Sid nr 1 Innehållsförteckning Svenska Skärmflygförbundet Sid nr 2 1 Student Under hela utbildningen skall elevkortet EK Student användas i dess senaste version som utgivits och

Läs mer

Teori för vinschbehörighet

Teori för vinschbehörighet Teori för vinschbehörighet Ori Levin 2011-08-16 www.offground.se 1 Teorikursens innehåll Materialkunskap Vind och väder Aerodynamik Startteknik och kommunikation Flyglära 2011-08-16 www.offground.se 2

Läs mer

Denna utbildningsmanual för Skärmflygförbundets grundkurs utgör en fördjupad checklista för de moment som finns upptagna på elevkort Student.

Denna utbildningsmanual för Skärmflygförbundets grundkurs utgör en fördjupad checklista för de moment som finns upptagna på elevkort Student. Utbildningsmanual Student Version: 3 juli 2016 Denna utbildningsmanual för Skärmflygförbundets grundkurs utgör en fördjupad checklista för de moment som finns upptagna på elevkort Student. Teoriutbildning

Läs mer

METEOROLOGI! Grunder för segelflygare

METEOROLOGI! Grunder för segelflygare 1 METEOROLOGI! Grunder för segelflygare Poul Kongstad 2016 flyg.pk2.se 2 Innehåll Luftmassor Moln Termik Sjöbris Lävågor Fronter Väder på internet 3 Luftmassor Stort område med "liknande väder" Temp fuktighet

Läs mer

Flyglära - översikt. Startteknik Flygning. Landning Väjningsregler Avancerade flygmoment. Stabilitet Pendling Avdrift Inflygning

Flyglära - översikt. Startteknik Flygning. Landning Väjningsregler Avancerade flygmoment. Stabilitet Pendling Avdrift Inflygning Flyglära - översikt Startteknik Flygning Stabilitet Pendling Avdrift Inflygning Landning Väjningsregler Avancerade flygmoment 2008-06-30 www.offground.se 1 Flyglära - startteknik Börja med att reda ut

Läs mer

SVENSKA SKÄRMFLYGFÖRBUNDET SSFF

SVENSKA SKÄRMFLYGFÖRBUNDET SSFF SVENSKA SKÄRMFLYGFÖRBUNDET SSFF SSFF Föreskrifter & Definitioner för skärmflygning Version 9.0 1 Juli, 2011 SSFF, 2011 Artikel 100 Allmänt Sid nr 1 av 1 Innehållsförteckning Artikel nr Titel Datum 000

Läs mer

Eleven ska lära sig förstå och motivera följande: Eleven ska förstå vikten av och motivera varför kamratkontroll utförs:

Eleven ska lära sig förstå och motivera följande: Eleven ska förstå vikten av och motivera varför kamratkontroll utförs: Här nedan följer Svenska Klätterförbundets officiella kursnormer för kurs till uppklätteransvarig topprep. Normerna är utarbetade av SKF:s Utbildningskommitté och är den miniminivå som SKF:s lokalklubbar

Läs mer

Aerodynamik - översikt

Aerodynamik - översikt Aerodynamik - översikt Vingprofil Luftens egenskaper Krafter Lyftkraft Motståndskrafter Glidtal Polardiagram Sväng Prestanda 2009-11-22 www.offground.se 1 Aerodynamik vingprofil 2009-11-22 www.offground.se

Läs mer

Flyglära. Vi börjar med den grundläggande delen

Flyglära. Vi börjar med den grundläggande delen Flyglära Vi börjar med den grundläggande delen Det rent hantverksmässiga manövrerandet av flygplanet. Roderhantering osv. Den rent taktiska manövreringen. Hur vi flyger i varvet osv. Innan vi börjar!!

Läs mer

ISSN 1400-5719. Rapport RL 2003:21. Rapporten finns även på vår webbplats: www.havkom.se

ISSN 1400-5719. Rapport RL 2003:21. Rapporten finns även på vår webbplats: www.havkom.se ISSN 1400-5719 Rapport RL 2003:21 Olycka med en flygskärm i Tvetaberg, Södertälje AB län, den 12 oktober 2002 Dnr L-100/02 SHK undersöker olyckor och tillbud från säkerhetssynpunkt. Syftet med undersökningarna

Läs mer

METEOROLOGI. Innehåll

METEOROLOGI. Innehåll 1 METEOROLOGI Grunder för segelflygare Poul Kongstad 2 Innehåll Luftmassor Moln Termik Sjöbris Lävågor Fronter Väder på internet 1 3 Luftmassor Stort område med "liknande väder" Temp fuktighet skiktning

Läs mer

Luftfartsstyrelsens föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare, UL-instruktör och FB-instruktör;

Luftfartsstyrelsens föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare, UL-instruktör och FB-instruktör; Sida 1 av 6 BCL BCL-C Rubrik Utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare, UL-instruktör och FB-instruktör 2008:8 Serie PEL/FSTD Grund- LFS 2008:8 Ändring införd t o m

Läs mer

SMFF:s certifikatprov för motormodeller Flygprovet augusti 2004

SMFF:s certifikatprov för motormodeller Flygprovet augusti 2004 SMFF:s certifikatprov för motormodeller Flygprovet augusti 2004 Allmän del lämnas till piloten i god tid före provet: Flygprovet måste göras i en följd man kan t ex inte försöka landning i vänstervarv

Läs mer

Helikoptercertifikat 2000

Helikoptercertifikat 2000 2000-05-01 Helikoptercertifikat 2000 1 Certifikatregler för radiostyrda helikoptrar Allmän del Läs igenom SMFF:s säkerhetsbestämmelser för radiostyrda modellflygplan. All flygning skall alltid ske med

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare och FB-instruktör;

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare och FB-instruktör; Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare och FB-instruktör; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 4

Läs mer

NÅ LÄNGRE - och KOM HEM del 2

NÅ LÄNGRE - och KOM HEM del 2 1 NÅ LÄNGRE - och KOM HEM del 2 Trattar Utelandning Handdator i flygplanet (PDA) Walter Hansson och Poul Kongstad 2 NÅ LÄNGRE - och KOM HEM Del 1 McCready-teorin Delfinflygning Del 2 Trattar Utelandning

Läs mer

Riskmedvetande och självanalys

Riskmedvetande och självanalys Riskmedvetande och självanalys Fredrik Angrimer 2009 11 22 Fredrik Angrimer 1 Skärmflygning = Risksport 99% psykologi/attityd 1% fysik Din attityd till flygningen avgör om du kommer att utvecklas till

Läs mer

REGLER FÖR KLASS F3B-T. RADIOKONTROLLERADE SEGELFLYGMODELLER FÖR HÖJDSTART. ANTAGNA 2004 03 21.

REGLER FÖR KLASS F3B-T. RADIOKONTROLLERADE SEGELFLYGMODELLER FÖR HÖJDSTART. ANTAGNA 2004 03 21. REGLER FÖR KLASS F3B-T. RADIOKONTROLLERADE SEGELFLYGMODELLER FÖR HÖJDSTART. ANTAGNA 2004 03 21. Modelldata: Total bäryta max 150 dm2 Bärytebelastning max 75 g min 12 g/dm Flygvikt max 5 kg Specifikationer:

Läs mer

Licenssystem 2013 Version 6.00

Licenssystem 2013 Version 6.00 Beskrivning Sid nr 1(6) Inledning Efter framkommen kritik mot dagens licenssystem har förbundsstyrelsen och USK inlett ett arbete att ta fram ett nytt förslag av licenssystem. I detta dokument ges en kort

Läs mer

Hjälpreda för bestämning av vindanpassat skyddsavstånd vid användning av fläktspruta i fruktodling

Hjälpreda för bestämning av vindanpassat skyddsavstånd vid användning av fläktspruta i fruktodling Hjälpreda för bestämning av vindanpassat skyddsavstånd vid användning av fläktspruta i fruktodling Denna hjälpreda tillhör: Beställning sker via E-post: info@distributionsservice.se Telefon: 08-550 949

Läs mer

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 5. Utbildningsplan till segelflygcertifikat. Motorsegelflygplan, SLG, flygstart eller vinschstart

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 5. Utbildningsplan till segelflygcertifikat. Motorsegelflygplan, SLG, flygstart eller vinschstart Utbildning Sid nr 1 av 5 Utbildningsplan till segelflygcertifikat Startmetod: Motorsegelflygplan, SLG, flygstart eller vinschstart Kursens längd: Den praktiska utbildningen skall fördelas på minst 21 flygdagar.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL);

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 5, 7

Läs mer

ISSN 1400-5719. Rapport RL 2009:01. Olycka med flygplanet SE-IIX på Norasjön, T län, den 10 juni 2008

ISSN 1400-5719. Rapport RL 2009:01. Olycka med flygplanet SE-IIX på Norasjön, T län, den 10 juni 2008 ISSN 1400-5719 Rapport RL 2009:01 Olycka med flygplanet SE-IIX på Norasjön, T län, den 10 juni 2008 Dnr L-12/08 SHK undersöker olyckor och tillbud från säkerhetssynpunkt. Syftet med undersökningarna är

Läs mer

Svenska HängflygFörbundet Verksamhetshandbok

Svenska HängflygFörbundet Verksamhetshandbok Ändringar i dokumentet: 2007-03-04 version 0.1, av Tomas Söderqvist 2007-03-05 version 0.2, en mängd språkliga och typografiska detaljer korrigerade av Per AnderssonÄndringar i regelverket: 2007-03-22

Läs mer

Här nedan följer Svenska Klätterförbundets officiella kursnormer för topprepskurs inomhusklättring. Normerna är utarbetade av SKF:s utbildningskommitté och är den miniminivå som SKF:s lokalklubbar och

Läs mer

Finns det skriftliga rutiner över hur hantering av klagomål/incidencer ska gå till

Finns det skriftliga rutiner över hur hantering av klagomål/incidencer ska gå till Allergironden Exporterad 2015-04-29 från Allergironden.se 1. Rutiner och information Har ni varit fria från incidenter pga barns/elevers allergi? Finns det en uppdaterad rutin för att anmäla incidenter

Läs mer

VILKA REGLER GÄLLER VID KEMISK BEKÄMPNING? Information till dig som använder bekämpningsmedel

VILKA REGLER GÄLLER VID KEMISK BEKÄMPNING? Information till dig som använder bekämpningsmedel VILKA REGLER GÄLLER VID KEMISK BEKÄMPNING? Information till dig som använder bekämpningsmedel Varför finns det regler för kemisk bekämpning? Kemiska bekämpningsmedel kan skada miljön, människors hälsa

Läs mer

6.5 Effektbehov för oaccelererad planflykt

6.5 Effektbehov för oaccelererad planflykt 6.5 Effektbehov för oaccelererad planflykt Jetmotorn levererar dragkraft (anges i Newton el. pounds) En kolvmotor levererar effekt (anges i kw el. hästkrafter) Medan dragkraftskurvor (T R och T A ) fungerar

Läs mer

Verksamhetshandbok. Kapitel 4. Utbildning. Allmänna regler. Version: 5 december 2016

Verksamhetshandbok. Kapitel 4. Utbildning. Allmänna regler. Version: 5 december 2016 Verksamhetshandbok Kapitel 4. Utbildning Version: 5 december 2016 Detta är kapitel 4 i Svenska Skärmflygförbundets (SSFF) Verksamhetshandbok, och innehåller förbundets bestämmelser för utbildning och utfärdande

Läs mer

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Kurs i stresshantering med inriktning på tonåringar. Kursen är anpassad till elever mellan 12 och 19 år. Ämnesövergripande biologi, svenska, idrott & hälsa mfl

Läs mer

Till auktoriserade liftutbildare,

Till auktoriserade liftutbildare, 1(5) 2010-11-25 Till auktoriserade liftutbildare, Råd avseende LLP-utbildningen Med detta brev vill vi ge konkreta råd och tips till alla auktoriserade liftutbildare avseende tillämpningen av Liftläroplanen,

Läs mer

Skrivprocessen. Varför skriva för att lära? Min kunskapssyn

Skrivprocessen. Varför skriva för att lära? Min kunskapssyn Skrivprocessen Skrivprocessens viktigaste grundtanke att sätta eleven och hans/hennes förutsättningar i centrum. Skrivprocessen är inte bara ett sätt att skriva uppsatser utan framförallt skriva för att

Läs mer

9 NAVIGATIONSUTRUSTNING

9 NAVIGATIONSUTRUSTNING 9 NAVIGATIONSUTRUSTNING 9.1 Kompass Kompassen skall vara fast monterad och balansupphängd. Kompassen skall vara devierad. Deviationstabell skall finnas. Extra kompass bör finnas. SXK Västkustkretsen, Tekniska

Läs mer

Undantag för militär luftfart från trafikreglerna för luftfarten

Undantag för militär luftfart från trafikreglerna för luftfarten 1 (6) Utfärdad: 10.3.2014 Träder i kraft: 15.3.2014 Rättsgrund: Luftfartslagen (1194/2009) 3 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: Ändringsuppgifter: Undantag för militär luftfart från

Läs mer

Umeå Fallskärmsklubb www.skydiveumea.se

Umeå Fallskärmsklubb www.skydiveumea.se Umeå Fallskärmsklubb www.skydiveumea.se Sida: 1 BLOCK TEST: INTRODUKTION Inför tandemhoppet ska blockgenomgång ske med en instruktör. Utklättring, nedräkning, uthopp. Gå igenom med eleven hur detta kommer

Läs mer

Kvalificerad kontaktledningstekniker

Kvalificerad kontaktledningstekniker Kvalificerad kontaktledningstekniker Kursplaner Affärsmannaskap för tekniker (1p) Utbildningen i Affärsmannaskap handlar om att agera affärsmässigt och professionellt i kontakten med kunder, leverantörer

Läs mer

Meteorologi - översikt

Meteorologi - översikt Meteorologi - översikt Global meteorologi Global cirkulation och Coriolis effekt Markvind och höjdvind Lågtryck, högtryck och fronter Skiktning och hävning Lokal meteorologi Föhn Sjöbris Våg Alpint väder

Läs mer

Innehållsförteckning - Nyckelområde 7

Innehållsförteckning - Nyckelområde 7 Innehållsförteckning - Nyckelområde 7 Sida Datum 70 Mål, uppgifter och organisation 7:3 2009-02-09 70.1 FMCK Ungdomsverksamheten 7:3 2009-02-09 70.1.1 Mål 7:3 2009-02-09 70.1.2 Uppgifter 7:3 2009-02-09

Läs mer

att koncentrera sig, att bibehålla uppmärksamheten, att minnas osv., som orsakades av att så mycket energi gick åt till att bearbeta den förändrade

att koncentrera sig, att bibehålla uppmärksamheten, att minnas osv., som orsakades av att så mycket energi gick åt till att bearbeta den förändrade att koncentrera sig, att bibehålla uppmärksamheten, att minnas osv., som orsakades av att så mycket energi gick åt till att bearbeta den förändrade situationen, ledde till en reflexion över hur vuxna som

Läs mer

Värmelära. Värme 2013-02-22. Fast Flytande Gas. Atomerna har bestämda Atomerna rör sig ganska Atomerna rör sig helt

Värmelära. Värme 2013-02-22. Fast Flytande Gas. Atomerna har bestämda Atomerna rör sig ganska Atomerna rör sig helt Värmelära Värme Värme är rörelse hos atomer och molekyler. Ju varmare ett föremål är desto kraftigare är atomernas eller molekylernas rörelse (tar mer utrymme). Fast Flytande Gas Atomerna har bestämda

Läs mer

Svenska HängflygFörbundet Verksamhetshandbok

Svenska HängflygFörbundet Verksamhetshandbok 1 Innehåll 1. Introduktion... 4 1.1 Svenska Hängflygförbundet... 4 1.2... 4 1.3 Hänvisningar... 4 1.4 Ändringar... 4 2. Organisation... 4 2.1 Stadgar... 4 2.2 Medlemskap... 4 2.3 Roller... 4 2.3.1 Verksamhetsansvarig...

Läs mer

Rapport RL 2007:17. Olycka med varmluftsballongen SE-ZIF 5 km V Dalarö, AB län, den 10 juni 2007. Rapporten finns även på vår webbplats: www.havkom.

Rapport RL 2007:17. Olycka med varmluftsballongen SE-ZIF 5 km V Dalarö, AB län, den 10 juni 2007. Rapporten finns även på vår webbplats: www.havkom. ISSN 1400-5719 Rapport RL 2007:17 Olycka med varmluftsballongen SE-ZIF 5 km V Dalarö, AB län, den 10 juni 2007 Dnr L-09/07 SHK undersöker olyckor och tillbud från säkerhetssynpunkt. Syftet med undersökningarna

Läs mer

my baby carrier SVENSKA BRUKSANVISNING

my baby carrier SVENSKA BRUKSANVISNING my baby carrier BRUKSANVISNING SVENSKA Integrerat huvudstöd VIKTIGT! SPARA BRUKS- ANVISNINGEN SÅ ATT DU HAR DEN TILL HANDS OM DU SKULLE BEHÖVA DEN IGEN! Integrerad ryggförlängning... > VARNINGAR VARNING:

Läs mer

Tid , kl Plats Båsenberga kursgård, N59.03 E15.54

Tid , kl Plats Båsenberga kursgård, N59.03 E15.54 Haveri med segelflygplanet SE-TSB, 2005-06-10, Dnr L-17/05 Statens haverikommission har beslutat att olyckan skall utredas enligt lagen (1990:712) om undersökning av olyckor och överlåter åt Segelflygförbundet

Läs mer

CGK Centrala Gravvårdskommittén

CGK Centrala Gravvårdskommittén CGK Centrala Gravvårdskommittén Instruktion för prövning av Gravstenssäkerhet för monterade gravvårdar av natursten Instabila och fallande gravvårdar är dels en arbetsmiljörisk för personal på kyrkogården,

Läs mer

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan 1 av 11 Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 Saad Hashim Me hashim@it.kth.se George Hannouch Me hannouch@it.kth.se 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan av 11 Svar till frågorna: 1 1.

Läs mer

Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 20.9.2011 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASSERNA A1 OCH A

Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 20.9.2011 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASSERNA A1 OCH A Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 20.9.2011 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASSERNA A1 OCH A Innehåll Ansökan...3 Beviljande av körkortstillstånd...3 Giltighetstid...4

Läs mer

ABF Stockholm. Vuxenutbildning - Våren 2010

ABF Stockholm. Vuxenutbildning - Våren 2010 Vuxenutbildning - Våren svar, % Normer och värden 1. Jag känner mig trygg i min skola/utbildning. 0 1 2,,0,, 2. Jag behandlas bra av mina studiekamrater. 1 21 1 1,,. Lärarna bemöter mig på ett positivt

Läs mer

Svenskt tävlingsprogram för Narkotikahundar. 2010-10-01

Svenskt tävlingsprogram för Narkotikahundar. 2010-10-01 1 Svenskt tävlingsprogram för Narkotikahundar. 2010-10-01 Generella bestämmelser: Tävlingen skall årligen genomföras i enlighet med hundförarförbundets allmänna anvisningar och riktlinjer för SM-arrangemang.

Läs mer

Vidstående följer Svenska Klätterförbundets officiella förslag till moment som kan ingå i en fortsättningskurs i klippklättring. Förslagen är utarbetade av SKF:s utbildningskommitté och är tänkt att utgöra

Läs mer

Flygplan Av: Mathilda & Leona

Flygplan Av: Mathilda & Leona Flygplan Av: Mathilda & Leona Första skisserna av glidflygplanet Runt 1800-talet så började hela tanken med att skapa ett flygplan. Människor på flera ställen runt om i världen började med olika skisser.

Läs mer

Riktlinjer. för Working Test Spaniel. Riktlinjer för arrangörer och domare Gäller från 2014 och tills vidare

Riktlinjer. för Working Test Spaniel. Riktlinjer för arrangörer och domare Gäller från 2014 och tills vidare Riktlinjer för Working Test Spaniel Riktlinjer för arrangörer och domare Gäller från 2014 och tills vidare Riktlinjer för Working Test Spaniel 2014 Målsättning Ett working test är en inofficiell tävling

Läs mer

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(8) Riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Fastställd av FoUN 2001-01-09, reviderad 2013-09-11 och 2015-06-09. Tidigare versioner upphör att gälla. Se även

Läs mer

Glidflygarna.se. Att tänka på: Venturi vid Väst. Rotigt vid Syd. OBS! Ingen bilkörning på åkrarna!!

Glidflygarna.se. Att tänka på: Venturi vid Väst. Rotigt vid Syd. OBS! Ingen bilkörning på åkrarna!! flygställen Contributed by Jonas Lundgren Tuesday, 27 February 2007 Last Updated Tuesday, 26 November 2013 {snippet karta} Lill-Kanis (Älvsbyn) Fallhöjd: 110 meter Vindriktning: SV Flygningen: Stupstart,

Läs mer

Grundläggande definitioner:

Grundläggande definitioner: Övnings underlag BRANDVENTILATION Från boken brandventilation Förkunskaper : Innehåll: För att brand skall uppstå och kunna fortsätta Brandförlopp: För att kunna ventiler: Först ventilation i allmänhet:

Läs mer

IP SLAKT Utgåva 2010:1 Giltig från 2010-01-01. Sigill Kvalitetssystem AB IP SLAKT STANDARD FÖR KVALITETSSÄKRAD SLAKT AV NÖT OCH GRIS

IP SLAKT Utgåva 2010:1 Giltig från 2010-01-01. Sigill Kvalitetssystem AB IP SLAKT STANDARD FÖR KVALITETSSÄKRAD SLAKT AV NÖT OCH GRIS Utgåva 2010:1 Giltig från 2010-01-01 Sigill Kvalitetssystem AB STANDARD FÖR KVALITETSSÄKRAD SLAKT AV NÖT OCH GRIS GRAFISK FORM OCH PRODUKTION Sigill Kvalitetssystem AB Foto Hans Jonsson Sigill Kvalitetssystem

Läs mer

Kundundersökning mars 2013. Operatör: Trafikslag: Karlstad - Charlottenberg

Kundundersökning mars 2013. Operatör: Trafikslag: Karlstad - Charlottenberg Operatör: Trafikslag: Sträcka: SJ Tåg Karlstad - Charlottenberg Innehållsförteckning Bakgrund och syfte Sid 3 Metodbeskrivning Sid 4 Klassificering av indexnivåer Sid 5 Drivkraftsanalys och prioriteringslista

Läs mer

Störande lukt från vedeldning i ett bostadsområde i Högdalen i Stockholms stad

Störande lukt från vedeldning i ett bostadsområde i Högdalen i Stockholms stad Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (12) 2016-02-29 Handläggare Martin Holmstedt Telefon: 08-508 28971 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-03-15 p. 8 Störande lukt från vedeldning

Läs mer

FAGTUR POTET, TROMS 2010 Skörd, inlagring och upptorkning

FAGTUR POTET, TROMS 2010 Skörd, inlagring och upptorkning FAGTUR POTET, TROMS 2010 Skörd, inlagring och upptorkning enligt Alf Johansson Tel.: +46 8-550 60 834 Kuskstigen 10 SE-144 52 Rönninge Mobil.: +46 70 554 26 66 Sverige E-post: MOTTO

Läs mer

KURS I SLÄCKNINGSARBETE

KURS I SLÄCKNINGSARBETE KURS I SLÄCKNINGSARBETE FÖRHANDSUPPGIFTER SÄKERHETSDIREKTIV Uppdaterad 09.02.2015 INNEHÅLL SLÄCKNINGSMANNENS KLÄDSEL... 3 1. Underställ... 3 2. Mellanskiktet... 3 3. Släckningsdräkten... 4 SLANGHANTERING...

Läs mer

7:2 HÖFTBÄLTE 10 8:1 MONTERING AV SUPPORTSERIEN 11 9:1 BORD 12 10:1 MONTERING I BIL 13 11:1 VRIDPLATTA 14 12:1 UNDERHÅLL & GARANTI 15

7:2 HÖFTBÄLTE 10 8:1 MONTERING AV SUPPORTSERIEN 11 9:1 BORD 12 10:1 MONTERING I BIL 13 11:1 VRIDPLATTA 14 12:1 UNDERHÅLL & GARANTI 15 1 Produkten är endast avsedd att användas som en bilbarnstol producerad av. SENAST UPPDATERAD 2014-01-08 Vi gratulerar dig till ditt val av bilbarnstol Zitzi Carseat Pro. Det är en säkerhetsstol att växa

Läs mer

Videobloggande chefer

Videobloggande chefer Videobloggande chefer En tittarsuccé, men gav det verkligen effekt? Johan Adolfsson Kommunikationschef Gävle kommun 2016-04-21 2 Utgångsläge hösten 2014 Ingen genomtänkt internkommunikation inom Gävle

Läs mer

Regler för viltspårprov

Regler för viltspårprov Regler för viltspårprov Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Viltspårprovets målsättning är att pröva deltagande hunds spårningsförmåga och lämplighet vid eftersök av skadat klövvilt. 2 Organisation Officiella

Läs mer

Bakåtvänd montering. Instruktionsbok. Grupp Vikt Ålder. 0+ 0-13 kg 0-12 m

Bakåtvänd montering. Instruktionsbok. Grupp Vikt Ålder. 0+ 0-13 kg 0-12 m Bakåtvänd montering Instruktionsbok ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+ 0-13 kg 0-12 m 1 !! Tack för att du har valt BeSafe izi Sleep BeSafe har utvecklat denna produkt noggrant och med omsorg för att skydda

Läs mer

Fiskeguideutbildning Totalt 30 timmar

Fiskeguideutbildning Totalt 30 timmar Sid 1 (5) Fiskeguideutbildning Totalt 30 timmar Moment 1. Ledarskap och kunskapsförmedling 6 timmar Tillämpa ett situationsanpassat ledarskap som främjar en trivsam stämning under aktiviteten Förmåga att

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 16 oktober 2013 (OR. en) 14827/13 AVIATION 181

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 16 oktober 2013 (OR. en) 14827/13 AVIATION 181 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 16 oktober 2013 (OR. en) 14827/13 AVIATION 181 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 19 september 2013 till: Rådets generalsekretariat Komm. dok. nr:

Läs mer

Rapport C 1997:52 Olycka med flygplanet LN-DRF den 1 juni 1997 vid Avelsäter, Säffle, S län L-34/97

Rapport C 1997:52 Olycka med flygplanet LN-DRF den 1 juni 1997 vid Avelsäter, Säffle, S län L-34/97 ISSN 1400-5719 Rapport C 1997:52 Olycka med flygplanet LN-DRF den 1 juni 1997 vid Avelsäter, Säffle, S län L-34/97 1997-12-30 L-34/97 Luftfartsverket 601 79 NORRKÖPING Rapport C 1997:52 Statens haverikommission

Läs mer

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE E-handeln 2014 Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Denna undersökning är gjord av Silentium 11/12 17/12 2014. 1038 personer i varierande

Läs mer

En lathund inför utvecklingssamtalet

En lathund inför utvecklingssamtalet En lathund inför utvecklingssamtalet 20091119 /lga 1 Så här arbetar vi med IUP i Ödeshög I Skolverkets allmänna råd för DEN INDIVIDUELLA UTVECKLINGSPLANEN med skriftliga omdömen skriver man följande om

Läs mer

5 Relationer mellan individens utvecklingsnivå, olika verktyg och användning av olika produkter

5 Relationer mellan individens utvecklingsnivå, olika verktyg och användning av olika produkter 5 Relationer mellan individens utvecklingsnivå, olika verktyg och användning av olika produkter Individens utvecklingsnivå har stor betydelse för hur han beter sig med, undersöker eller använder ett verktyg.

Läs mer

När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet.

När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet. Inledning När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet. Den här lektionen beskriver hur du har ett coachande förhållningssätt i utvecklingssamtalet

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12.05.2003 KOM(2003) 252 slutlig 2003/0094 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om

Läs mer

Omtentamen Meteorologi 2006-01-09 sidan 1 ( 6 ) Chalmers Institutionen för Sjöfart och Marin Teknik

Omtentamen Meteorologi 2006-01-09 sidan 1 ( 6 ) Chalmers Institutionen för Sjöfart och Marin Teknik Omtentamen Meteorologi 2006-01-09 sidan 1 ( 6 ) 1. Svara kort men också fullständigt innebörden/betydelsen av följande ord/benämningar och hur de används/betyder inom meteorologin och till sjöss. a Isobar

Läs mer

TEXTILBASERADE HÖGIMPULSSYSTEM

TEXTILBASERADE HÖGIMPULSSYSTEM H ögimpulssystem TEXTILBASERADE HÖGIMPULSSYSTEM KE Fibertec marknadsför två produkter för textilbaserad högimpulsventilation, KE-Inject-systemet respektive KE-DireJet-systemet. Båda dessa system kan utföras

Läs mer

LUFTFARTSBESTÄMMELSE PEL M2-41 CERTIFIKAT FÖR SEGELFLVGARE

LUFTFARTSBESTÄMMELSE PEL M2-41 CERTIFIKAT FÖR SEGELFLVGARE LUFTFARTSBESTÄMMELSE PEL M2-41 ILMAILUHALLINTO LUFHAATSFÖRVALTNI NGEN FINNISH CIVIL AW'IT!ON AUlHOfiiTY 20.12.2007 PB 186, 01531 VANDA, FINLAND, tel. 358 (0)9 4250 11, fax 358 (0)9 4250 2898 www.l uftfa

Läs mer

GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER

GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER FÖR RÖKLUCKOR OCH TAKLJUSKUPOLER 1. LAGRING AV KUPOLER PÅ ARBETSPLATSEN Till takljuskupolerna och rökluckor med ljuskupoler levereras kupolerna i separat

Läs mer

Genusperspektiv bör ingå i utbildningsprogrammet, enligt mål i Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde.

Genusperspektiv bör ingå i utbildningsprogrammet, enligt mål i Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde. Forsknings- och utbildningsnämnden ALLMÄNNA RÅD 2010-09-08 Dnr HS 2010/328-510 Utformning av utbildningsplan 1 Allmänt Bestämmelser om utbildningsplan finns i Högskoleförordningen. Där framgår att det

Läs mer

TÄTSKIKT VÅTRUM. Ämnets syfte

TÄTSKIKT VÅTRUM. Ämnets syfte TÄTSKIKT VÅTRUM Ämnet tätskikt våtrum behandlar olika tätskiktssystem i våtrum och underliggande konstruktioner. Det behandlar hur arbetet utförs vid såväl ombyggnader och tillbyggnader som vid nyproduktioner.

Läs mer

BRUKSANVISNING HS Fåtöljen

BRUKSANVISNING HS Fåtöljen BRUKSANVISNING HS Fåtöljen Version 1 2014 HS fåtöljen 2 Innehållsförteckning Sida Introduktion till HS Fåtöljen 3 Vad är HS Fåtöljen? 3 Varför behövs HS Fåtöljen? 3 Vem bör använda HS Fåtöljen? 4 Produktinformation

Läs mer

NINE EAGLES Solo Pro 180 3D NINE EAGLES 04.NE318A vol. 1

NINE EAGLES Solo Pro 180 3D NINE EAGLES 04.NE318A vol. 1 NINE EAGLES Solo Pro 180 3D NINE EAGLES04.NE318A vol. 1 Tack för att du valt en Nine Eagles-produkt. Vi hoppas att du har roligt med produkten. Läs instruktionerna noggrant, de ger goda råd. Kom alltid

Läs mer

Våga Visa kultur- och musikskolor

Våga Visa kultur- och musikskolor Våga Visa kultur- och musikskolor Kundundersökning 04 Värmdö kommun Genomförd av CMA Research AB April 04 Kön Är du 37 6 34 65 39 60 3 69 0% 0% 40% 60% 0% 0% Kille Tjej Ej svar Våga Visa kultur- och musikskolor,

Läs mer

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG:

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: SVAR: 1. En bra lärare kan inte favorisera 2. Kan vara bra för att förminska diskriminering 3. Att man inte kan bli orättvist bedömd 4. Alla blir lika behandlade

Läs mer

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått)

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått) 1 / 5 BRUKS- OCH MONTERINGSANVISNING Tack för att du valde bojkorgen Basketbuoy från Finland. Bojkorgen är till för att förtöja högst 2,2 m breda båtar under 800 kg. Båten kan ligga högst - cm djupt beroende

Läs mer

Några myter.. Som ska avfärdas

Några myter.. Som ska avfärdas Några myter.. Som ska avfärdas Centrifugalkraften Sväng i medvind G-kraft funktion av lutning Stall steget Muchan Sväng i medvind Myten Om man svänger från motvind till medvind tappar man fart och riskerar

Läs mer

(Grundkurs i medier och kommunikation vid Tammerfors Universitet, Finland) 1.1 Kommunikation

(Grundkurs i medier och kommunikation vid Tammerfors Universitet, Finland) 1.1 Kommunikation (Grundkurs i medier och kommunikation vid Tammerfors Universitet, Finland) 1.1 Kommunikation Definitioner Ordböckerna ger flera olika betydelser för ordet kommunikation. Kommunikation betyda flera saker:

Läs mer

Kontrollera alltid underhållsanvisningen, 95730, om speciellt underhåll krävs för det specialutförande din rullstol är utrustad med.

Kontrollera alltid underhållsanvisningen, 95730, om speciellt underhåll krävs för det specialutförande din rullstol är utrustad med. Riskinformation om specialutföranden och tillbehör till HD Balance Art.nr. 95707 Rev. E Senast ändrad: 2014-09-25 Sida 1 (5) VIKTIGT! Vissa tillbehör samt vissa specialutföranden av HD Balance medför ökade

Läs mer

SMHI Prognosstyrning. För lägre energiförbrukning och bättre inomhusklimat

SMHI Prognosstyrning. För lägre energiförbrukning och bättre inomhusklimat SMHI Prognosstyrning För lägre energiförbrukning och bättre inomhusklimat Prognosstyrning av byggnader Marsnatten är klar och kall. Värmen står på för fullt i huset. Några timmar senare strålar solen in

Läs mer

Med Älgfrode 3.2 som beräkningsverktyg för förslag på avskjutning.

Med Älgfrode 3.2 som beräkningsverktyg för förslag på avskjutning. Med Älgfrode 3.2 som beräkningsverktyg för förslag på avskjutning. Den här manualen är till för att underlätta för dig som ska planera älgskötseln i ert område de kommande åren. Målet är att öka förståelsen

Läs mer

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL INNEHÅLL Om ANVISNINGARNA Planering INNAN DU BÖRJAR MONTERA ATT BEAKTA MONTERINGSANVISNINGAR s. s. 4 s. 5 s. 6 S. 7-0 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Om anvisningarna Läs

Läs mer

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Instruktionsbok Kidzofix Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kilo Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Isofix size C/R3 Framåtvänd

Läs mer

Skallskador inom fotbollen.

Skallskador inom fotbollen. Skallskador inom fotbollen. Ett handläggningsprogram. Yelverton Tegner Docent i Idrottsmedicin. Läkare för F18 landslaget. Skallskador utgör mellan 0 och 10% av alla rapporterade skador inom fotboll. Det

Läs mer

FIBERNÄT STEGET TILL SNABBARE OCH STÖRRE FRIHET

FIBERNÄT STEGET TILL SNABBARE OCH STÖRRE FRIHET FIBERNÄT STEGET TILL SNABBARE OCH STÖRRE FRIHET C4 Energi Fibernät C4 Energi leverar fiberkabel till de som vill ha ett snabbt, framtidssäkrat och öppet nät. Nätet växer kontinuerligt och allt fler ges

Läs mer

1.1. Tävling... 2. 1.1.1. Avbrytande av tävlingsomgång... 2. 1.1.2. Antal tävlande Svenskt Mästerskap/Svenskt Riksmästerskap UT...

1.1. Tävling... 2. 1.1.1. Avbrytande av tävlingsomgång... 2. 1.1.2. Antal tävlande Svenskt Mästerskap/Svenskt Riksmästerskap UT... Sida 1 av 6 Version 6 - September 2010 Följande handling beskriver alla avsteg/tillägg som vi inom Sveriges Modellflyg Förbund VO Elit inom klassen F3A (konstflyg) beslutat oss för att göra. Denna handling

Läs mer

MODERSKAPS-, FADERSKAPS- OCH FÖRÄLDRALEDIGHET SAMT OLIKA LEDIGHETER FÖR VÅRD AV BARN CIRKULÄR 1/2005 BILAGA 5

MODERSKAPS-, FADERSKAPS- OCH FÖRÄLDRALEDIGHET SAMT OLIKA LEDIGHETER FÖR VÅRD AV BARN CIRKULÄR 1/2005 BILAGA 5 MODERSKAPS-, FADERSKAPS- OCH FÖRÄLDRALEDIGHET SAMT OLIKA LEDIGHETER FÖR VÅRD AV BARN CIRKULÄR 1/2005 BILAGA 5 Tjänst-/ Moderskapsledighet Moderskapsledighet 105 vardagar, börjar 30 ( 50) vardagar före

Läs mer

ISSN 1400-5719. Rapport RL 2008:10. Olycka med flygplanet SE-LYM söder om Siljansnäs, W län, den 12 augusti 2007

ISSN 1400-5719. Rapport RL 2008:10. Olycka med flygplanet SE-LYM söder om Siljansnäs, W län, den 12 augusti 2007 ISSN 1400-5719 Rapport RL 2008:10 Olycka med flygplanet SE-LYM söder om Siljansnäs, W län, den 12 augusti 2007 Dnr L-21/07 SHK undersöker olyckor och tillbud från säkerhetssynpunkt. Syftet med undersökningarna

Läs mer

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2010

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2010 Handläggare: Tomas Sjöstedt/ Kari Nyman Sid 1(8) Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2010 Sammanfattning Miljökvalitetsnormernas riktvärde för ozon överskreds 2 gånger i juli 2010. Övriga

Läs mer

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Allmänna utskottet 2011-04-13 31 19 Socialnämnden 2011-04-28 65 22 Dnr 2011/104-751 Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Ärendebeskrivning Kerstin Lindström anför

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK Akademin för ekonomi, samhälle och teknik ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK Grundnivå och avancerad nivå ELENA APARICIO BOZENA GUZIANA Kontakt: Bygg: bozena.guziana@mdh.se

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer