Uppföljningsrapport 2015, Åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljningsrapport 2015, Åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid"

Transkript

1 Uppföljningsrapport 2015, Åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid

2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Luftsituationen i Umeå... 3 Det gamla åtgärdsprogrammet, genomförda åtgärder... 3 Information om åtgärder... 5 Styrning/vägledning av den tunga trafiken... 5 Tidigarelägg och fullfölj Umeåprojektet 2 Västra länken... 5 Miljöanpassad utformning av Västra Esplanaden... 5 Inför miljökrav vid upphandling av transporttjänster inom kommunen... 5 Inrätta ett Mobility management kontor... 5 Öka andelen cyklande revidering och genomförande av cykelprogram... 7 Det nya åtgärdsprogrammet... 8 Påbörjade åtgärder i det nya åtgärdsprogrammet Översyn av trafiksignaler på Västra Esplanaden Gång och cykelbro mellan Lundåkern och Bölesholmarna Mobility management Kollektivtrafikprogram Genomförande av parkeringsprogram Elbussar Information om tomgångskörning Effekter av genomförda åtgärder Partiklar Bilagor (14)

3 Inledning Åtgärdsprogrammet för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid följs upp varje år och rapporteras till Länsstyrelsen i Västerbotten. Under året har ett nytt åtgärdsprogram tagits fram. Det fastställdes av länsstyrelsen Årets rapportering ska göras utifrån både det gamla och nya åtgärdsprogrammet. Flera åtgärder finns med i båda åtgärdsprogrammen varför det kan vara svårt att särskilja till vilket program det hör. Åtgärder från nya åtgärdsprogrammet som redan påbörjats redovisas under särskild rubrik. Bakgrundsbeskrivningar och fylligare information om genomförda åtgärder finns i tidigare års rapporteringar samt i det nya åtgärdsprogrammet (se Luftsituationen i Umeå Luftkvaliteten i Umeå mäts kontinuerligt. Vid Västra Esplanaden finns en fast mätstation som mäter halten kvävedioxid (NO2) och halten partiklar (PM10) i gaturummet. Umeå kommun mäter också NO2 i gaturum med en mobil mätstation som årsvis flyttas till olika platser. Under 2015 är den mobila mätstationen placerad på Storgatan i höjd med Tvärån. Utöver dessa mätningar mäter IVL Svenska Miljöinstitutet urban bakgrundsnivå av PM2.5 i taknivå på förskolan Uven, Skolgatan, Öst på stan (2). Mätplatsen flyttades 2014 från förskolan Mården. Både NO2 och PM10 genereras främst av utsläpp från trafiken. För Umeås del varierar halterna i luften i starkt samband med vädret. Vid kalla dagar med låga vindhastigheter skiktar sig luften och lägger sig som ett lock över staden, så kallad inversion. Detta gör att luftomblandningen blir liten och föroreningarna koncentreras på samma ställe. Särskilt problematiskt för Umeås del är situationen vid Västra Esplanden som är hårt trafikerad. På grund av den skiktade luften under vintern och det trånga gaturummet får föroreningarna svårt att omblandas. Det gamla åtgärdsprogrammet, genomförda åtgärder Åtgärdsprogrammet innehåller 17 olika åtgärder fördelade på fyra åtgärdsområden. Av tabell 1 framgår vilka åtgärder som är genomförda. Den åtgärd som bedöms som den viktigaste pusselbiten för att nå åtgärdsprogrammets fulla effekt är att färdigställa ringleden med byggandet av den Västra länken. Flera av de andra åtgärderna bygger på denna för att kunna fungera fullt ut. Därför är det olyckligt att Trafikverket som är ansvarig för denna fråga inte kunnat starta byggandet tidigare. Det blir svårt för Umeå kommun att uppfylla sina åtaganden i åtgärdsprogrammet om inte övriga ansvariga uppfyller sin del. 3 (14)

4 Åtgärd Genomförd Åtgärder i gatu-/vägnät Styrning/vägledning av den tunga trafiken Ombyggnad av korsningen E12/Bomvägen Ridvägen Ombyggnad av Backenvägens anslutning mot E12 vid Sandåkern Tidigarelägg och fullfölj Umeåprojektet 2 Västra länken Tidigarelägg och fullfölj Umeåprojektet 2 Östra länken/norra länken Nej, väntas färdig 2021 Miljöanpassad utformning av Västra Esplanaden Nej, byggstart 2021 Åtgärder vid utsläppskällan Information om höjd skrotningspremie för att stimulera byte till miljövänligare fordon Inrätta kommunala tjänstebilpooler Inför miljökrav vid upphandling av transporttjänster inom kommunen Inför miljözon i centrala Umeå Inställd Delvis genomförd Påverkan/styrning av trafikbeteenden Öka det lokala kollektivresandet med 25 % Information i radio till medborgare när det råder höga halter luftföroreningar Inrätta ett Mobility Management-kontor Samdistribution av varutransporter i centrala Umeå Utforma parkeringsstrategier med miljöhänsyn Öka andelen cyklande revidering och genomförande av cykelprogram Inställd delvis, revidering av cykelprogram återstår Markanvändnings- och planeringsåtgärder Tabell 1 4 (14)

5 Information om åtgärder Styrning/vägledning av den tunga trafiken Umeå kommun och Trafikverket har satt upp digitala vägskyltar vid de fyra infarterna till Umeå längs E4 och E12. Tanken är att trafikanter ska uppmuntras att välja ringleden E4 och E12 för luftmiljöns skull. Umeå är först ut med att använda skyltarna för trafikstyrning i miljösyfte. Skyltarna kommer att få information om luftmiljön från mätstationen på Västra Esplanaden i Umeå. När problemen är som störst, med kvävedioxider och partikelhalter, visas budskap som uppmuntrar trafikanterna att aktivt välja ringleden för att förbättra luftmiljön i stadskärnan. På grund av tekniska problem i dataöverföringen har miljöbudskapen ännu inte kunnat driftsättas. Tidigarelägg och fullfölj Umeåprojektet 2 Västra länken Tidplanen för Västra länken har försenats. Under förra året var tidplanen fortsatt ett färdigställande till I december 2014 återförvisades dock arbetsplanen till projektet vilket lett till en kraftig försening. Enligt den nya tidplanen kan byggnationen påbörjas under 2018 och Västra länken vara klar under Miljöanpassad utformning av Västra Esplanaden Ett stadsutvecklingsprogram för områdena längs väg 503 och 507 är under planläggning. Effekten av dessa planer kommer att vara genomgripande och bidra till en avsevärt bättre luftsituation. Åtgärder från Umeå kommuns sida kan dock inte genomföras förrän ringleden är färdigställd och Umeå kommun övertar väghållaransvaret för de tidigare E4- och E12-sträckningarna innanför ringen. När projektet kan genomföras beror på Trafikverkets planprocess men projektet bedöms utifrån nuvarande tidplan tidigast kunna inledas under Fram till 2021 kan givetvis åtgärder genomföras men för dessa är Trafikverket huvudansvariga i och med att de är väghållare. Inför miljökrav vid upphandling av transporttjänster inom kommunen Ett kommungemensamt regelverk (kravdokument) för användning vid upphandling av transporttjänster har arbetats fram. Detta regelverk ska integreras i arbetet med att ta fram en policy för kommunens fordonsinnehav som finns med som en delåtgärd under Öka andelen hållbara tjänsteresor inom kommunkoncernen i det nya åtgärdsprogrammet. Inrätta ett Mobility management kontor Under åren genomfördes de flesta mobility managementåtgärderna i projektform som till största delen finansierades av EU-medel. När projektet Green Citizens of Europe/Be Green Umeå 5 (14)

6 avslutades i mars 2015 överlämnades aktiviteterna till den ordinarie verksamheten. Inom kommunen förs en intern dialog kring det fortsatta arbetet med mobility management. Kommunen jobbar nu vidare med mobility management utifrån ordinarie arbete tillsammans med den överlämning av aktiviteter som projektet gjorde. Nedan framgår var de mest framgångsrika aktiviteterna hamnar. Gator och parker Cykelkampen; Umeås cykeltävling i den europeiska tävlingen European Cycling Challenge. Syftet är att uppmuntra till cykling under en tid på året då många tar fram sin cykel efter vinteruppehållet. Umeås resultat 2015 blev 30 % bättre än förra årets och representanter från Umeå kommun fick ta emot ett pris under Civitas Forum 2015 i Ljubljana för Europas tredje bästa cykelstad. Upab - Park and Bike, låsbara cykelskåp på parkeringen i Umestan och i Dragonskolans parkeringsgarage. Syftet är att minska antalet bilar i stadskärnan och att ge långväga pendlare ett hållbart resealternativ. Målgruppen är bilister som pendlar längre sträckor och som inte har något annat alternativt transportsätt än bilen. Under 2015 har 9 personer hyrt en Park and bike-plats. Totalt finns 18 platser, Umestan har visat sig vara mer attraktiv än Dragonskolans parkeringsgarage. Många som hyr har gjort det i över ett år. Miljö- och hälsoskydd Luftvisulatorn. Projektet tog fram en visulator som visar den aktuella luftstatusen på ett tydligt sätt. Den uppdateras flera gånger i timmen med de senaste värdena från mätningen på Västra Esplanaden. Syftet är att göra invånarna medvetna om att deras beteende direkt kan påverka luftkvalitén beroende på vilket färdmedelsval de gör. Luftvisulatorn placeras ut när problemet med NOx är som värst i Umeå, november-april. Green Room är ett mobilt kommunikationskontor som under projekttiden har använts för att kommunicera hållbarhetsfrågor i Umeåregionen. Vagnen har bland annat takmonterade solceller och uppvärmning med pelletskamin. Tanken är att fortsätta använda vagnen till föreläsningar, utställningar, möten, workshops m.m. Umeå kommunföretag och Gator och parker Testresenär. Aktiviteten är ett av exemplen på hur man får medborgarna att testa ett hållbart färdmedel. Bilister får möjlighet att ansöka och de som blir antagna får ett periodkort på bussen. I utbyte lämnar de bilen hemma minst 3 arbetsdagar per vecka. Syftet med aktiviteten är att stimulera bilister till att mer frekvent använda bussen som färdmedel. Årets upplaga bytte namn till Bussig resenär och har fått rekord i deltagare som åker buss under november månad. Denna gång har det inte bara varit fokus på arbetsresor, även pensionärer, m.fl. har kunnat delta. En utvärdering kommer att ske i början av juni. Strategisk utveckling Skjutsgruppen samt webbplatsen Allt som projektet har genomfört har samlats på webbplatsen där andra projekt och kommuner, m.fl. kan få tips och inspiration. Tillsammans med den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen utvecklade projektet en webbaserad samåkningstjänst. Det är möjligt att hitta och skapa samåkningsmöjligheter för enstaka resor, men även alternativ för de som pendlar regelbundet. Användarna kan skapa och gå med i olika samåkningsgrupper. Skulle inte samåkningsresorna synka för användaren så finns förslag på hur man kan fortsätta mot sitt resmål med kollektivtrafik. Det finns också möjlighet till uppföljning och 6 (14)

7 effektmätning via en utvärderingsfunktion. Nyligen har Skjutsgruppen gått in i ett samarbete med Hertz som gör det möjligt för användarna att använda Hertz bilar kostnadsfritt när dessa ska transporteras till annan ort. Ytterligare åtgärder kopplat till mobility management som har genomförts 2015 är: Grönt parkeringsköp - ett pilotprojekt som bygger på ett avtal mellan kommunen, Upab och byggherrarna. Genom avtalet kan omfattningen av personalparkering på kommersiella fastigheter minskas om byggherrar tillhandahåller tjänster för hållbara färdsätt i gengäld (t.ex. ge cykelmöjligheter, ansluta fastigheten till en bilpool). I och med projektet har Upab anställt två personer som kommer att jobba med mobility management i de fastigheter som deltar i grönt parkeringsköp. Kollvisionen en kampanj som genomförts 2015 för att ändra beteenden hos alla trafikanter och på så sätt förbättra trafiksäkerheten. Kampanjens ledord är ögonkontakt, anpassa hastigheten, visa hänsyn och följ trafikreglerna. För att fler ska välja hållbara färdsätt behöver vi ett bra samspel i trafiken och att trafikanterna känner sig trygga. I samband med kampanjen har två filmer tagits fram för att få en spridning av budskapet och ett antal aktiviteter har genomförts på universitetet och Rådhustorget. Kommunen har för avsikt att genomföra kampanjen årligen. Öka andelen cyklande revidering och genomförande av cykelprogram Kommunen jobbar årligen med att öka andelen cyklande. Under 2015 har dessa åtgärder genomförts: Ett vägvisningssystem för fotgängare och cyklister började sättas upp under Det ska förenkla resandet med cykel och till fots samt medverka till att staden upplevs mer lättillgänglig av besökare. Arbetet med vägvisningssystemet fortsatte under För att främja byte mellan hållbara färdmedel pågår arbetet med en väderskyddad cykelparkering i anslutning till en busshållplats, i Sävar har en liknande lösning utan väderskydd iordningsställts under hösten För att synliggöra och underlätta för cyklister i centrum har stödstolpar som underlättar för cyklister vid trafiksignaler (bikers rest) vid Västra Esplanaden installerats. En förstudie om cykelparkeringsgarage i centrum har genomförts under hösten Cykel och trafiksäkerhetsutbildning erbjuds till alla i årskurs 4. Syftet är att öka elevernas trafikkunskap och därigenom få dem att agera säkrare i trafiken. 85 % av alla elever i årskurs 4 inom Umeå kommun deltog under Förutom fysiska investeringar såsom nya gång- och cykelbanor bidrar även flera av de mobility managementåtgärder som räknats upp i till att öka andelen cyklande. Kommunen följer årligen upp cykeltrafikprogrammet genom ett cykelbokslut, se bilaga 2. 7 (14)

8 Det nya åtgärdsprogrammet I tabell 2 framgår vilka åtgärder det nya åtgärdsprogrammet innehåller. Vissa åtgärder fanns med även i det förra åtgärdsprogrammet och redovisas därmed under rubriken Information om åtgärder. I de fall nya åtgärder har påbörjats redovisas de under Påbörjade åtgärder i det nya åtgärdsprogrammet Tabell 2 Påbörjade åtgärder i det nya åtgärdsprogrammet Översyn av trafiksignaler på Västra Esplanaden Trafikverket har under 2014 gjort en översyn av trafiksignalerna längs Västra Esplanaden som var klar hösten Syftet med förändringen var: 1. Förbättrad luftkvalitet, påverka förflyttning av trafik från centrum/väg 503 till ny ringled 2. Att begränsa framkomligheten för personbilstrafik samt tunga transporter utmed Västra Esplanaden. 3. Att förbättra framkomlighet för kollektivtrafik (bör inte försämras) 8 ( 14 )

9 5.1.5 Gång och cykelbro mellan Lundåkern och Bölesholmarna Vattendomen för bron har färdigställts under år Bron beräknas att börja byggas under våren 2016 och vara klar Den kommer att bidra till att binda ihop den sydvästra och nordvästra delen av staden och skapa stora fördelar för de hållbara färdsätten Mobility management För information se rubrik Inrätta ett Mobility management kontor Kollektivtrafikprogram I samband med aktualiseringen v översiktsplanen görs en översyn av trafikstrategin. I samband med detta kommer beslut om fortsatt hantering och uppstart för kollektivtrafikprogrammet att tas Genomförande av parkeringsprogram Parkeringsprogrammet är under genomförande med ett flertal åtgärder på gång. Strategin går ut på att lyfta ut arbetsplatsparkeringar från centrum för att minska biltrafiken i centrumfyrkanten och öka konkurrenskraften för gång, cykel och kollektivtrafik vid arbetsresor. För att detta ska kunna möjliggöras måste nya parkeringshus byggas utanför centrumfyrkanten. Dessa preciseras i parkeringsprogrammet och två av de nya parkeringshusen är just nu under planläggning. Parkeringsprogrammet är en viktig del av åtgärdsprogrammet och därför är det centralt att dessa planer genomförs för att minska biltrafiken i centrumfyrkanten och därigenom sänka NO2-nivåerna totalt sett i riskområdena Elbussar För att minska utsläppen från kollektivtrafiken och bidra till en hållbarare stad genom minskat buller har beslut tagits att snabbladdningsbara elbussar med hybrid back-up ska ingå i fordonsflottan kommer 9 elbussar ingår i flottan. Visionen är att upphandla ytterligare bussar till 2020 vilket skulle innebära att andelen elbussar i kollektivtrafikflottan skulle öka från 0 % to 70 % från 2010 till Information om tomgångskörning. Under vintern 2015/2016 kommer informationsinsatser genomföras i syfte att minska tomgångskörningen i kommunen. Information kommer att ges om tomgångskörningsförbudet i kommunen i tidningar och som riktad information till vissa utvalda branscher. 9 (14)

10 Effekter av genomförda åtgärder Sedan 2012 underskrids årsmedelvärdet för kvävedioxid vilket troligen hör samman med genomförda åtgärder såsom öppnandet av Norra länken, införandet av genomfartsförbud för tung trafik, miljözon samt åtgärder för mer hållbara färdsätt. Åtgärderna har bidragit till att minska trafikflödena på Västra Esplanaden, se Figur 1. NO ÅDT Årsmedelvärde i µg/m³ Miljökvalitetsnormen tillåter inte värden över 40 µg/m³ ÅDT Fig ur 1 Västra Esplanaden Umeå, kopplingen mellan kvävedioxidhalter och trafikflöden (ÅDT, årsdygnstrafik) Under åren 2003 och 2014 har dygns och timmedelvärdena överskridits Under 2015 (till och med 31 oktober) har d ygns m edelvärdesnor men överskrids på Västra Esplanaden. Resultaten av mätningarna 2015 (t o m 31 oktober ) visar att dygnsmedelvärdet överskridits 10 dygn av 7 tillåtna för ett kalenderår. Under 2014 överskreds dygnsmedelvärdesnormen 57 dygn av 7 tillåtna. Under 2014 överskre ds timmedelvärdesnormen 515 timmar av 175 tillåtna på ett kalenderår. Från och med januari t ill och med 31 oktober har 2015 har t immedelvärdet överskridits 141 timmar av 175 tillåtna på ett helt kalenderår. Under 2014 klarades samtliga EU - gränsvärden. NO2 antal överskridanden samt årsmedelvärde i förhållande till MKN T.o.m 31 oktober 2015 Antal timmar över 90 µg/m 3 (högst 175 ) 609 * 747 * 253 * 415 * 515* 141* Antal dygn över 60 µg/m 3 (högst 7) 67 * 64 * 26 * 37 * 5 7 * 10* Årsmedelvärde µg/m 3 (högst 40) (+ EU - gräns ÅMV) Antal timmar över 200 µg/m 3 (högst 18) (+ EU - gräns ÅMV) 45 * 40,3 * 32,4 34,5 3 9, * *överskridande av antal tillåtna värden respektive tillåtet årsmedelvärde 10 ( 14 )

11 Partiklar I åtgärdsprogrammet hanteras inte partiklar eftersom miljökvalitetsnormen för dessa inte tidigare överskridits var första gången normen överskreds. Det var en ovanligt sen och nattkall vårvinter och en torr mars. Dessa förhållanden förlängde dubbdäckssäsongen, gav mer damning och försvårade åtgärder som gatusopning och spolning. För första gången erhölls då något fler överskridanden (39 dygn) än normen tillät (35 dygn) trots dammbindningsåtgärder mm. På grund av de särskilda förhållandena under året bedömde dock Naturvårdsverket att det inte skulle krävas något åtgärdsprogram. Åtgärder har vidtagits hos kommunen och Trafikverket för att tidigare nås av informationen att partikelhalterna är höga så att åtgärder kan vidtas snabbt. Åtgärder som vidtagits är dammbindning med kalciumklorid vid indikation på höga halter, effektivare borttagning av snö, sandning med grövre material och spolning i samband med gatusopning. Under 2014 överskred dygnsmedelvärdet (PM10) endast under 3 dygn av tillåtna 35 överskridanden. 11 (14)

12 Bilagor Bilaga 1: Bilaga 2: Mätresultat 2014, Västra Esplanaden] Cykelbokslut 12 (14)

13 Uppföljningsrapport 2015, Åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid Kontaktuppgifter: Mer information:

14

Renare luft i Umeå. Umeå kommun arbetar kontinuerligt med att förbättra luftkvaliteten i centrala Umeå. Tillsammans tar vi stegen mot en renare luft!

Renare luft i Umeå. Umeå kommun arbetar kontinuerligt med att förbättra luftkvaliteten i centrala Umeå. Tillsammans tar vi stegen mot en renare luft! Renare luft i Umeå Umeå kommun arbetar kontinuerligt med att förbättra luftkvaliteten i centrala Umeå. Tillsammans tar vi stegen mot en renare luft! Höga halter av luftföroreningar i Umeå Idag är luften

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Stadsbyggnadsförvaltningen Boden 22 november 2015 Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Bakgrund om oss Cykelfrämjandet har funnits sedan 1934 och arbetar för att fler politiker och

Läs mer

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Miljövänliga transporter Lastcyklar har idag en kapacitet på 300 kg och är ett alternativ till varutransporter i tätort. Bilfria gator Gator fri från

Läs mer

Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län remiss från kommunstyrelsen

Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖAVDELNINGEN NORRA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-02-29 Handläggare: Britt Mattsson Telefon: 08-508 09 330 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Åtgärdsprogram

Läs mer

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun Sam 37/2008 Trafikprogram för Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Trafikprogrammets olika delar...3 Uppföljning och revidering...3 Målsättningar...3 Utgångspunkter för trafiken i staden...4

Läs mer

Cykla till jobbet vinst för både miljö och hälsa. Göteborg den 31 januari 2007

Cykla till jobbet vinst för både miljö och hälsa. Göteborg den 31 januari 2007 Göteborg den 31 januari 2007 Sandra Johannesson Yrkes- och miljöhygieniker Harald Bouma Miljöutredare Lars Barregård Professor, överläkare Box 414, 405 30 Göteborg Telefon 031-786 28 42 sandra.johannesson@amm.gu.se

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 Sammanfattning Projektet Hållbart resande i Umeåregionen arbetar för att resorna i Umeåregionen

Läs mer

Cykelstaden. Cykelsatsningar för en attraktiv stadskärna. Malin Månsson, trafikkontoret

Cykelstaden. Cykelsatsningar för en attraktiv stadskärna. Malin Månsson, trafikkontoret Cykelstaden Cykelsatsningar för en attraktiv stadskärna Malin Månsson, trafikkontoret Om Göteborg blev en mer cykelanpassad stad tycker jag att det skulle bli en mer attraktiv stad än idag? 59 % Ja 0%

Läs mer

REMISSUTGÅVA HASTIGHETSUTREDNING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN. Tenhult. Lekeryd. Öggestorp. Gränna. Örserum. Tunnerstad

REMISSUTGÅVA HASTIGHETSUTREDNING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN. Tenhult. Lekeryd. Öggestorp. Gränna. Örserum. Tunnerstad REMISSUTGÅVA HASTIGHETSUTREDNING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN Tenhult Lekeryd Öggestorp Gränna Örserum Tunnerstad STADSBYGGNADSKONTORET Besöksadress V. Storgatan 16 Juneporten, 1 tr, Jönköping stadsbyggnad@sbk.jonkoping.se

Läs mer

Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun

Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun Diarienummer: KS 2011/0406.312 Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun Gäller från: 2014-08-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgrupp för cykelstrategi

Läs mer

E18 Norrtälje Kapellskär. Samrådsunderlag arbetsplan

E18 Norrtälje Kapellskär. Samrådsunderlag arbetsplan E18 Norrtälje Kapellskär Samrådsunderlag arbetsplan E18 Norrtälje Kapellskär Trafikverket planerar för att bygga om E18 mellan Norrtälje och Kapellskär. Sträckan är cirka 23 km lång, mycket olycksdrabbad

Läs mer

November 2015 Lommabanan

November 2015 Lommabanan November 2015 banan Kävlinge Furulund Malmö Om banan banan sträcker sig från Kävlinge i norr till Arlöv i söder där den ansluter till Södra stambanan. Banan som öppnades för trafik år 1886 är enkelspårig

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland Mål, delmål och strategier Kollektivtrafikens marknadsandel ska öka för en attraktiv och konkurrenskraftig region Delmål 1 2 3 4 Resandet fördubblas Nöjdhet 85-90 % Förbättra för alla resenärsgrupper Miljöpåverkan

Läs mer

Cykelbokslut. Berättelsen om cykelstaden Umeå 2014. www.umea.se/kommun

Cykelbokslut. Berättelsen om cykelstaden Umeå 2014. www.umea.se/kommun Cykelbokslut Berättelsen om cykelstaden Umeå 2014 www.umea.se/kommun 2 Innehåll Umeå är en bra cykelstad... 3 Cykelns roll i de fördjupande översiktsplanerna... 3 Cykeltrafikprogram... 4 Många cyklar i

Läs mer

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Rätt hastighet för en attraktiv kommun Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Konkreta förslag för intern och extern kommunikation en vägledning Framtaget av Jenny Appelgren

Läs mer

Studiebesök Nelostie E75 Ry 140918. Elin Pietroni Planeringschef

Studiebesök Nelostie E75 Ry 140918. Elin Pietroni Planeringschef Studiebesök Nelostie E75 Ry 140918 Elin Pietroni Planeringschef Övergripande planering Vi svarar för den övergripande fysiska planeringen i kommunen. Uppdraget omfattar bl.a. översiktlig planering och

Läs mer

Manual till skolvägsplan

Manual till skolvägsplan Manual till skolvägsplan Uppdaterad 2015-11-27 Introduktion En skolvägsplan tar ett samlat grepp om de problem och hinder som finns gällande elevers väg till och från skolan. På så sätt kan skolan bli

Läs mer

Vinterdagene, Lillehammer 2014-02-12. Cykling i Umeå planering och vinterväghållning

Vinterdagene, Lillehammer 2014-02-12. Cykling i Umeå planering och vinterväghållning Cykling i Umeå planering och vinterväghållning Ca 120 000 invånare, varav ca 35 000 studenter Genomsnittsålder 38 år Befolkningstillväxt 1000 per år 430 km gator, 225 km g/c-väg 19 % cykelandel (på vintern)

Läs mer

PM Sammanställning av upplevda problem och brister

PM Sammanställning av upplevda problem och brister PM Sammanställning av upplevda problem och brister Åtgärdsvalsstudie Förbättra E18 genom Karlskoga Problembeskrivning Nedan följer en sammanfattning av de generella problem och brister som har identifierats

Läs mer

MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR

MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR JANUARI 2016 MOBILITY MANAGEMENT Mobility Management () är ett koncept för att främja hållbara transporter och påverka bilanvändningen genom att förändra resenärers attityder

Läs mer

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. (SOU 2012:70). Svar på remiss

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. (SOU 2012:70). Svar på remiss Jeffery Archer Trafikplanering 08-508 260 67 jeffery.archer@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-02-07 Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv.

Läs mer

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM Sammanställning till webbsidan Medborgardialog södra centrum Måndagen den 17 november 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas.

Läs mer

Informationskampanj för minskad dubbdäcksanvändning. En åtgärd för minskade partikelhalter, PM10, i Stockholm. Inriktningsbeslut.

Informationskampanj för minskad dubbdäcksanvändning. En åtgärd för minskade partikelhalter, PM10, i Stockholm. Inriktningsbeslut. Kontaktperson Evelyn Lindell Avdelningen för trafikplanering Telefon: 08-508 271 24 evelyn.lindell@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2007-03-06 Informationskampanj för minskad dubbdäcksanvändning.

Läs mer

Omprövning av. Åtgärdsprogram för kvävedioxid och partiklar (pm10) i Uppsala

Omprövning av. Åtgärdsprogram för kvävedioxid och partiklar (pm10) i Uppsala Omprövning av Åtgärdsprogram för kvävedioxid och partiklar (pm10) i Uppsala Förord Uppsala kommun har under ett flertal år haft för höga halter av partiklar och kvävedioxid på några gatuavsnitt i den centrala

Läs mer

Slutrapport 2014 för Hållbara transporter ryggraden i den hållbara staden, Jönköpings kommun

Slutrapport 2014 för Hållbara transporter ryggraden i den hållbara staden, Jönköpings kommun Slutrapport 2014 för Hållbara transporter ryggraden i den hållbara staden, Jönköpings kommun Projektbeskrivning Trafikanalysutredningar I Stadsbyggnadsvisionens övergripande och strategiska arbete med

Läs mer

Konsekvenser för industrin av miljökvalitetsnormer för luft. GAME möte 30 november 2006 Erik Fridell

Konsekvenser för industrin av miljökvalitetsnormer för luft. GAME möte 30 november 2006 Erik Fridell Konsekvenser för industrin av miljökvalitetsnormer för luft GAME möte 30 november 2006 Erik Fridell Efter 40 års verksamhet är IVL Ett forskningsinstitut för Hållbar Utveckling Stiftelseägt och därmed

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

Erfarenhet av cykel.

Erfarenhet av cykel. Erfarenhet av cykel. - Kommunal erfarenhet i 12 år. Påverka internt att prioritera cykling, påverka innevånarna att cykla. - Fyra år på regional nivå i Trafikverket för att öka hållbart resandet. 1 2012-11-01

Läs mer

PROGRAM FÖR LUFTVÅRDÅTGÄRDER I HELSINGFORS 2008-2016 Resumé, 22.8.2008. Allmänt

PROGRAM FÖR LUFTVÅRDÅTGÄRDER I HELSINGFORS 2008-2016 Resumé, 22.8.2008. Allmänt PROGRAM FÖR LUFTVÅRDÅTGÄRDER I HELSINGFORS 2008-2016 Resumé, 22.8.2008 Allmänt Enligt statsrådets förordning om luftkvaliteten (711/2001) är kommunen skyldig att göra upp program eller planer om de gränsvärden

Läs mer

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2011

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2011 Handläggare: Tomas Sjöstedt/ Kari Nyman Sid 1(8) Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2011 Sammanfattning Miljökvalitetsnormernas riktvärde för ozon överskreds även 2011, en dag i april

Läs mer

FRISK LUFT. Vad tycker ni att Danderyds kommun ska fokusera på för att främja frisk luft i kommunen?

FRISK LUFT. Vad tycker ni att Danderyds kommun ska fokusera på för att främja frisk luft i kommunen? Vad tycker ni att Danderyds kommun ska fokusera på för att främja frisk luft i kommunen? Minimera partikelutsläpp från motorvägen Mera miljövänliga fordon, t ex elbil Underlätta cykel-, gång- och kollektivtrafik

Läs mer

Erfarenheter av Cykelrapporten

Erfarenheter av Cykelrapporten Projektrapport av Grön Trafik: Erfarenheter av Cykelrapporten Medborgardialog med cyklister i Östersund 2010-2011 Innehållsförteckning BAKGRUND...1 FUNKTION OCH KOMMUNIKATIONSKANALER...1 MARKNADSFÖRING...2

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av verksamheter/byggvaruhus på delar av Riksby 1:3 och Bällsta 1:9 stadsdelen Bromma

Startpromemoria för planläggning av verksamheter/byggvaruhus på delar av Riksby 1:3 och Bällsta 1:9 stadsdelen Bromma STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-10-04 Handläggare: Oskar Bergström Tfn 08-508 27 130 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av verksamheter/byggvaruhus

Läs mer

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14 Hplus PM Biltrafikflöden 2010-04-14 Ramböll Trafik och transport Helsingborg Hplus PM Biltrafikflöden DEL 1 UTGÅNGSPUNKTER Bakgrund och syfte I arbetet med den fördjupade översiktsplanen för H+ produceras

Läs mer

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15 Rösparksområdet 2 (11) Beställare Säffle kommun Teknik- och fritidsförvaltningen Säffle-Åmål Telefon: 0533-68 10 00 Niklas Ekberg, Gatuchef Konsult EQC Karlstad Telefon: 010-440 57 00 Stefan Lenberg, Uppdragsledare

Läs mer

... Blir skjutsad med bil. Blir skjutsad med bil med kompisar (samåkning) Bli skjutsad med bil med kompisar (samåka)

... Blir skjutsad med bil. Blir skjutsad med bil med kompisar (samåkning) Bli skjutsad med bil med kompisar (samåka) Bilaga 1: Enkät om resvanor Namn:. Klass:... Enkät om resvanor På skolan pågår just nu ett arbete med att ta fram en skolreseplan. En skolreseplan ska lyfta fram frågor att arbeta med när det gäller trafiksäkerhet,

Läs mer

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2010

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2010 Handläggare: Tomas Sjöstedt/ Kari Nyman Sid 1(8) Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2010 Sammanfattning Miljökvalitetsnormernas riktvärde för ozon överskreds 2 gånger i juli 2010. Övriga

Läs mer

Trafikmiljöprogram för Malmö stad - Remissyttrande från Gröna Bilister

Trafikmiljöprogram för Malmö stad - Remissyttrande från Gröna Bilister Mattias Goldmann Malmö Stad Gatukontoret Att. Stina Nilsson Stina.nilsson@malmo.se Trafikmiljöprogram för Malmö stad - Remissyttrande från Gröna Bilister Inledning Som Sveriges enda miljödrivna bilistorganisation

Läs mer

Förslag på effektivitetsstödjande åtgärder med fokus på Mobility Management åtgärder

Förslag på effektivitetsstödjande åtgärder med fokus på Mobility Management åtgärder Rapport 7214, 2011 Trafik och väg Institutionen för Teknik och samhälle LTH, Lunds Universitet Förslag på effektivitetsstödjande åtgärder med fokus på Mobility Management åtgärder Lena Winslott Hiselius

Läs mer

Svar på remiss från Länsstyrelsen Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län

Svar på remiss från Länsstyrelsen Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län 1(8) Svar på remiss från Länsstyrelsen Åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län Ärendet Länsstyrelsen i Stockholms län har överlämnat ett förslag till

Läs mer

Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan

Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan Sida 1 av 6 Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan Bakgrund För tredje året i rad arrangeras Europeiska Mobilitetsveckan, mellan den 16:e och 22:e september.

Läs mer

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet s synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet Sammanfattning av synpunkter s medlemmar arbetar strategiskt för att minska klimatpåverkan från transporter med ambitiösa

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer

EU-projekt QUEST handlingsplan för hållbar mobilitet

EU-projekt QUEST handlingsplan för hållbar mobilitet TJÄNSTESKRIVELSE Datum 1(3) Johanna Johansson, 033-35 31 47 johanna.johansson@boras.se Miljö- och konsumentnämnden EU-projekt QUEST handlingsplan för hållbar mobilitet Sammanfattning Borås är en av sex

Läs mer

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister?

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? www.pitea.se/trafik Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? Obevakat övergångsställe Lagtext: Vad innebär lagen? Exempel i Piteå: En del av en väg som är avsedd att användas av gående

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

HANDLINGSPLAN HÅLLBART RESANDE ÅTGÄRDER FÖR GÅNG, CYKEL OCH KOLLEKTIVTRAFIK

HANDLINGSPLAN HÅLLBART RESANDE ÅTGÄRDER FÖR GÅNG, CYKEL OCH KOLLEKTIVTRAFIK HANDLINGSPLAN HÅLLBART RESANDE ÅTGÄRDER FÖR GÅNG, CYKEL OCH KOLLEKTIVTRAFIK KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Teknik- och fastighetsnämnden Ansvarig samt giltighetstid: Sara Hesse, trafikingenjör, 2016-2018

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

Ärendenr: TRV 2012/52688

Ärendenr: TRV 2012/52688 Ärendenr: TRV 2012/52688 Trafikverket Region Väst Magnus Andersson Samhälle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se magnus.b.andersson@trafikverket.se Direkt: 010-123 61 40 Beredningsunderlag till förslag

Läs mer

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS KORTVERSION Trafikslagsövergripande Strategi och handlingsplan för användning av ITS 1 ITS kan bidra till att lösa utmaningarna i transportsystemet Effektiva och robusta transportsystem är en förutsättning

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern Kontoret för samhällsbyggnad 2014-08-15 Mats Jakobsson 08-590 970 96 Dnr Fax 08-590 733 37 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern 1. Varför behövs två nya

Läs mer

HÅLLBART RESANDE MED HJÄLP AV INDIKATORER FRÅN TRAST; TRAFIK FÖR EN ATTRAKTIV STAD. Version 1.0

HÅLLBART RESANDE MED HJÄLP AV INDIKATORER FRÅN TRAST; TRAFIK FÖR EN ATTRAKTIV STAD. Version 1.0 HÅLLBART RESANDE MED HJÄLP AV INDIKATORER FRÅN TRAST; TRAFIK FÖR EN ATTRAKTIV STAD Version 1.0 Ett verktyg för att underlätta att hållbart resande prioriteras i planeringen. November 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Luftkvalitetsbedömning vid Ängsgärdet i Västerås

Luftkvalitetsbedömning vid Ängsgärdet i Västerås Ängsgärdet - förstudie luft buller Luftkvalitetsbedömning vid Ängsgärdet i Västerås Malmö 2011-04-20 Luftkvalitetsbedömning vid Ängsgärdet i Västerås Datum 2011-04-20 Uppdragsnummer 61151145168000 Utgåva/Status

Läs mer

Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum

Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Storstad Linköping Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Om storstad Linköping Storstad Linköping är en oberoende intresseorganisation som arbetar för

Läs mer

Tätortsprogram för Södra Sandby

Tätortsprogram för Södra Sandby Tätortsprogram för Södra Sandby Sammanställning av dialog Inledning Tätortsprogram för Södra Sandby togs fram hösten 2006 som underlag för en dialog med invånarna i Södra Sandby. Målet var att försöka

Läs mer

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet 29 maj 2013 Syfte med Västsvenska paketet Att skapa förutsättningar för och bidra till att uppfylla politiskt antagna

Läs mer

Tillsyn väg- och spårtrafik

Tillsyn väg- och spårtrafik Tillsyn väg- och spårtrafik Dokumenter behandlar översiktligt vanligt förekommande störningar från väg- och spårtrafik, hur störningarna kan åtgärdas och vilka roller olika aktörer har enligt miljöbalken.

Läs mer

Planförutsättningar. Del 2 Planförutsättningar. Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna

Planförutsättningar. Del 2 Planförutsättningar. Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna Del 2 Introduktion Områdesbeskrivning Redogörelse för planförutsättningarna En områdesbeskrivning har gjorts i syfte att inventera Östra Dalslundsområdet med dess planförutsättningar för geoteknik, trafi

Läs mer

Etikett och trafikvett

Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Huddinge ska växa i takt med Stockholms län. Det betyder att befolkningen ska öka från drygt 100 000 invånare till mellan 120 000 och 150 000 år 2030. Det

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 1 REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 Kommundelsstämman i Mölnlycke var välbesökt med drygt 50 engagerade medborgare. Stämman kom att handla mycket om Götalandsbanan och utvecklingen av centrum

Läs mer

7 Förstudie väg 1000, Orsa

7 Förstudie väg 1000, Orsa Det finns fyra stycken hållplatser på var sida av väg 1000 på delen inom förstudieområdet. Hållplatserna är enbart markerade med en skylt vid vägkanten. En av hållplatserna har väderskydd med en mindre

Läs mer

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (5) Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär Fråga 1 Vilken typ av företag är ni? Olika typer av företag har olika förutsättningar att arbeta med leverantörsansvar

Läs mer

VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013

VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013 VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013 MÅLET EN FUNGERANDE CYKELSTAD MÅLET EN FUNGERANDE CYKELSTAD Vasa stad har som mål att få folk att cykla mera. Trafikmiljön i Vasa börjar utvecklas så att man

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31 Utformning 15/22 nithällar. Dessa ger även en god framkomlighet för rullstolar och personer som har svårare att gå, samt ger ledning för synskadade. Hällar läggs lämpligen i vilt förband. Utbyte av beläggning

Läs mer

Figur 5, på nästa sida, redovisar hur kollektivtrafikresorna fördelar sig på olika typer av ärenden. Arbete/skola utgör den största andelen.

Figur 5, på nästa sida, redovisar hur kollektivtrafikresorna fördelar sig på olika typer av ärenden. Arbete/skola utgör den största andelen. Bilaga 3 - Nuläge RESVANOR Inledning Myndigheten Trafikanalys genomför en nationell resvaneundersökning, RVU Sverige. Undersökningen görs i syfte att kartlägga människors dagliga resande, för att få en

Läs mer

Vägverkets redovisning av regeringsuppdrag - samlad lägesrapport om Vinterdäck (N2008/5938/TR)

Vägverkets redovisning av regeringsuppdrag - samlad lägesrapport om Vinterdäck (N2008/5938/TR) Näringsdepartementet registrator@enterprise.ministry.se 103 33 Stockholm Remissvar från Gröna Bilister Vägverkets redovisning av regeringsuppdrag - samlad lägesrapport om Vinterdäck (N2008/5938/TR) Inledning

Läs mer

Parkering i Fullriggaren

Parkering i Fullriggaren Parkering i Fullriggaren Enkätundersökning december 2012 Anna Stjärnkvist Stadsbyggnadskontoret Malmö stad 2013-04-11 Parkering i Fullriggaren Enkätundersökning december 2012 Bakgrund I byggherredialogen

Läs mer

Uppföljning Nyanställda 2014

Uppföljning Nyanställda 2014 Uppföljning Nyanställda 2014 Resultat IMA MARKNADSUTVECKLING AB 2014-06-10 IMA MARKNADSUTVECKLING AB Almekärrsvägen 9, S-443 39 LERUM Tel.: +46 (0)302-165 60 Fax: +46 (0)302-161 77 E-post: ima@imamarknadsutveckling.se

Läs mer

Väla handelsområde - har fört näringsliv och kollektivtrafik närmare varandra och fördubblat antal resenärer på bara två år!

Väla handelsområde - har fört näringsliv och kollektivtrafik närmare varandra och fördubblat antal resenärer på bara två år! Väla handelsområde - har fört näringsliv och kollektivtrafik närmare varandra och fördubblat antal resenärer på bara två år! - ett gott exempel för fördubbling Kategori: Vi nominerar projektet i kategorin

Läs mer

Program för gaturum GAMLA UPPSALAGATAN - FRÅN TRAFIKLED TILL STADSGATA. Stadsbyggnadsförvaltningen, oktober 2015

Program för gaturum GAMLA UPPSALAGATAN - FRÅN TRAFIKLED TILL STADSGATA. Stadsbyggnadsförvaltningen, oktober 2015 Program för gaturum GAMLA UPPSALAGATAN - FRÅN TRAFIKLED TILL STADSGATA Stadsbyggnadsförvaltningen, oktober 2015 Inledning och syfte Bakgrund Syftet med programmet är att få en helhetsbild av omstruktureringen

Läs mer

CYKLA ÄR NÖDVÄNDIGT! 2016-01-14 Av: Stadens utmaningar. Text och foto: Anneli Andersson-Berg

CYKLA ÄR NÖDVÄNDIGT! 2016-01-14 Av: Stadens utmaningar. Text och foto: Anneli Andersson-Berg CYKLA ÄR NÖDVÄNDIGT! 2016-01-14 Av: Stadens utmaningar Text och foto: Anneli Andersson-Berg Bilens dominans i stadsrummet och dess förtur på stadens gator ifrågasätts idag allt oftare. Många av Sveriges

Läs mer

Mätningar av partiklar och bensen i luften i Habo

Mätningar av partiklar och bensen i luften i Habo Mätningar av partiklar och bensen i luften i Habo Malin Persson 2009-01-22 Miljönämnden i Habo och Mullsjö kommuner rapport 1:2009 2 (19) 1. Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning... 2 2. Sammanfattning...

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Trafikanalys Drömgården

Trafikanalys Drömgården Haninge kommun Stockholm Datum 2013-06-14 Uppdragsnummer 1320000013 Utgåva/Status Ver 1.0 Andreas Samuelsson Andreas Samuelsson Jens Svensson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box

Läs mer

Fråga 1: Övergångsställen

Fråga 1: Övergångsställen Fråga 1: Övergångsställen Järbovägen/Kungsforsvägen som går rakt genom byn trafikeras dagligen av tung trafik. Många gång- och cykeltrafikanter behöver ta sig över vägen under en dag. Hur många övergångställen

Läs mer

FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER

FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER Bullerskydd PUBLIKATION 2015:01 Titel: Datum: Beställare: Kontakt: Förenklad åtgärdsvalsstudie Väg 40

Läs mer

Trafikutredning Kyrkerud- Strand

Trafikutredning Kyrkerud- Strand ÅRJÄNGS KOMMUN Trafikutredning Kyrkerud- Strand UPPDRAGSNUMMER 2337007000 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Sida 1 av 5 2013-09-09 Region Skåne 291 89 Kristianstad Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Region Skåne har av regeringen fått i uppdrag att upprätta en

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-12-12 140 Yttrande, vägplan och detaljplan för Arninge resecentrum samt järnvägsplan för Roslagsbanan,

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Mars 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, mars 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder 2015-07-09 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Cykeltrafik i stor lutning... 3 3 Cykel i citybanan service- och räddningstunnel... 4 4 Förslag

Läs mer

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län Samrådshandling 2010-12-13 Objekt: 102734 Beställare: Lisbeth Gunnars, Orsa kommun Projektledare:

Läs mer

Motion om säkrare gång- och cykelvägar

Motion om säkrare gång- och cykelvägar 2007-09-24 202 442 Kommunstyrelsen 2008-01-14 6 14 Arbets- och personalutskottet 2007-12-17 276 580 Dnr 07.541-008 septkf23 Motion om säkrare gång- och cykelvägar Ärendebeskrivning Erika Josbrandt, för

Läs mer

Rastplats Skuleberget vid E4

Rastplats Skuleberget vid E4 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Rastplats Skuleberget vid E4 Kramfors kommun, Västernorrlands län Vägplan, 2015-09-15 Projektnummer: 142420 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 186,

Läs mer

TEMAMÖTE OM CYKEL- OCH KOLLEKTIVTRAFIKFRÄMJANDE ÅTGÄRDER - FREDRIKSHAMN OCH AALBORG 8-9. NOVEMBER 2012

TEMAMÖTE OM CYKEL- OCH KOLLEKTIVTRAFIKFRÄMJANDE ÅTGÄRDER - FREDRIKSHAMN OCH AALBORG 8-9. NOVEMBER 2012 TEMAMÖTE OM CYKEL- OCH KOLLEKTIVTRAFIKFRÄMJANDE ÅTGÄRDER - FREDRIKSHAMN OCH AALBORG 8-9. NOVEMBER 2012 FREDRIKSHAMN 8. NOVEMBER 2012 Nordiske cykelbyer, Finn Schultz Rasmussen. Nordiske cykelbyer var ett

Läs mer

Väg 1710 och berörda korsningar mellan Barkåkra och Pomona

Väg 1710 och berörda korsningar mellan Barkåkra och Pomona Till Ängelholms kommun att. Ann Kristin Wiiberg Östra vägen 2 262 80 Ängelholm och Till Trafikverket Region Syd Box 543 291 25 Kristianstad Väg 1710 och berörda korsningar mellan Barkåkra och Pomona Efter

Läs mer

Luftkvalitet i tunnlar. Marianne Klint 2013-04-18

Luftkvalitet i tunnlar. Marianne Klint 2013-04-18 Luftkvalitet i tunnlar Marianne Klint 2013-04-18 Höga luftföroreningshalter i tunnlar Södra Länken, kvävedioxidhalter, årsmedelvärde: 300 µg/m 3. Ungefär 6 gånger högre än på Hornsgatan, 50 µg/m 3. (MKN

Läs mer

Solgårds villaförening. Nyhetsbrev december 2012. Översiktsplan Huddinge 2030

Solgårds villaförening. Nyhetsbrev december 2012. Översiktsplan Huddinge 2030 Nyhetsbrev december 2012 Översiktsplan Huddinge 2030 Översiktsplan Huddinge 2030 är ett övergripande dokument som beskriver hur Huddinges bebyggelse, naturområden och infrastruktur skall utvecklas. Den

Läs mer

PitePanelen. Rapport 2. PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun

PitePanelen. Rapport 2. PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun PitePanelen Rapport 2 PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun Maj 2009 Anna Lena Pogulis Ekonomikontoret 1.0 Inledning PiteåPanelen inbjöds den 4 maj 2009 till

Läs mer

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik CYKELSTRATEGI 1(8) 2001-03-21 Strategi och handlingsplan för cykeltrafik Godkänd av kommunstyrelsen 01-03-21 Vision I Kristianstad kommun är cykeln det naturliga transportmedlet att använda vid korta resor

Läs mer

Friskare luft i Sundsvall Remissförslag

Friskare luft i Sundsvall Remissförslag Friskare luft i Sundsvall Remissförslag Åtgärdsprogram för bättre luftkvalitet i Sundsvalls centrum och för att uppfylla miljökvalitetsnormen för partiklar (PM10) och kvävedioxid (NO 2 ). Remisstid 2013-12-02

Läs mer

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan PLANBESKRIVNING 2012-06-14 Antagen av BMN: 2012-09-19 Dnr: 11BMN116 Laga kraft: 2012-10-22 Handläggare: Thobias Nilsson Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan Detaljplan för centrum m.m. Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Uppsala ska bli Sveriges bästa cykelstad

Uppsala ska bli Sveriges bästa cykelstad 5 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Forss Oscar Fritz Daniel Uggla Kerrou Teresa Datum 2016-03-02 Diarienummer GSN-2015-1930 Gatu- och samhällsmiljönämnden Uppsala ska bli Sveriges bästa cykelstad

Läs mer

Mobilitetskontoret och Tekniska förvaltningen, Lunds kommun

Mobilitetskontoret och Tekniska förvaltningen, Lunds kommun LundaMaTs Miljöanpassat transportsystem LundaMaTs ger resultat nn o o i i ss r r e e v v t t r r Ko av rapporten Uppmärksamhet och effekter av LundaMaTs Ill. Peter Jönsson Dokumentinformation Titel LundaMaTs

Läs mer

Detta dokument är ett utkast för samråd. Lämna dina synpunkter på dokumentet till Samhällsbyggnadsförvaltningen via alexander.dufva@kumla.

Detta dokument är ett utkast för samråd. Lämna dina synpunkter på dokumentet till Samhällsbyggnadsförvaltningen via alexander.dufva@kumla. Trafikplan för Kumla kommun Avsnitt Cykel 1 1. Inledning Kumla har goda förutsättningar att vara en utpräglad cykelstad. När Kumla förverkligar sina ambitioner om stark men hållbar tillväxt är satsningar

Läs mer

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Sida 1(1) Bilaga 1.1 Datum 2014-09-09 Diarienummer KT-09-2014 Till Västtrafik Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Kollektivtrafiknämnden beslutar om följande uppdrag till Västtrafik 2015-2016; Inriktning

Läs mer