STOCKHOLM PARKERING Fredrik Söderholm BOX STOCKHOLM SAMRÅDSUNDERLAG BERGRUMSGARAGE INOM FASTIGHET HJORTHAGEN 1:5 STOCKHOLM STAD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STOCKHOLM PARKERING Fredrik Söderholm BOX 4678 11691 STOCKHOLM SAMRÅDSUNDERLAG BERGRUMSGARAGE INOM FASTIGHET HJORTHAGEN 1:5 STOCKHOLM STAD 2015-11-19"

Transkript

1 STOCKHOLM PARKERING Fredrik Söderholm BOX STOCKHOLM SAMRÅDSUNDERLAG BERGRUMSGARAGE INOM FASTIGHET HJORTHAGEN 1:5 STOCKHOLM STAD

2 1 Bakgrund Stockholmsregionen är en växande region. Till år 2030 beräknas Stockholms befolkning öka med uppemot personer. Ökningen bedöms sedan fortsätta och år 2050 kan Stockholms totala befolkning uppgå till mellan 1 och 1,3 miljoner (år 2005 var Stockholms befolkning ca ). Ett av områdena som utpekats som en resurs för Stockholms växande är Norra Djurgårdsstaden (Sweco, 2015). En ökande befolkning innebär ökade behov av bostäder, arbetsplatser, service, rekreation och inte minst av infrastruktur, vilket nu utvecklas i Norra Djurgårdsstaden. Till detta hör även ett ökande behov av parkeringsplatser och Stockholm Parkering AB (nedan SPAB) har därmed utrett möjligheten att använda det tidigare naftalagret i Hjorthagen som ett bergrumsgarage. Genom att återanvända det tidigare naftalagret möjliggör SPAB parkeringsutrymmen åt Stockholm Stad med plats för 1200 parkeringar som kommer att kunna nyttjas både av boende i Norra Djurgårdsstaden, för evenemang vid Hjorthagens IP och för övriga kulturevenemang knutna till den nya kulturscenen i området. Att omvandla befintligt bergrum till bergrumsgarage har gjorts i flera nybyggnadsområden, bl.a. Liljeholmen. Om bergrummet inte kan omvandlas till bergrumsgarage är alternativen att bygga garage i källare på nya bostadshus, nya parkeringshus i ytläge och/eller tät gatuparkering bland annat i Norra Djurgårdsstaden. Stockholms stad ser gärna att bergrummen används för parkering. Ett garage för boendeparkering en bit ifrån bostäderna stöder målen om ett hållbart stadsbyggande i Norra Djurgårdsstaden. Dels möjliggör det att gatorna i högre grad kan utformas efter gående och cyklister, då färre bilar kommer att vara i kvarteren, dels väntas färre välja bilen, då det är längre till bilen än till kollektivtrafik från bostaden. (Stockholms stad, 2015) Befintligt bergrum ligger under Hjorthagsparken (se Figur 1). Norr om bergrummet utvecklas nu Norra Djurgårdsstaden till bostads- och verksamhetsområde, västerut påträffas Hjorthagens idrottsplats, och söderut finns Hjorthagens bostadsområde. Hjorthagsparken omringar det aktuella området genom att gå öster om bergsutrymmet samt väster om idrottsplatsen. Gasverksvägen går norr om bergutrymmet och är hårt belastad med trafik, speciellt tung trafik (Sweco, 2015). Figur 1. Orientering 2 (18)

3 2 Syfte Befintligt bergrum har tidigare använts för lagring av nafta. Naftalagringen är för närvarande under sanering och avveckling. När saneringen och avvecklingen från naftaanvändning i bergrummet är färdigställt kommer ytterligare utrymme att sprängas ut för skapa nödvändigt utrymme för Hjorthagsgaraget. Grundvatten ifrån det befintliga bergutrymmet samt de nya utrymmena kommer att behöva ledas bort se Figur 2. SPAB bedömer att planerade åtgärder innebär påverkan på grundvattnet och avser att söka tillstånd enligt 11 kap. 9 miljöbalken för grundvattenbortledning och skyddsinfiltration. Detta dokument utgör samrådsunderlag enligt 6 kap. 4 miljöbalken. Figur 2. Röd markering av befintliga bergrum. Gul markering visar område där nya infarts- och utfartstunnlarna ska placeras. 3 Samråds- och tillståndsprocessen 3.1 Samråd Inför en tillståndsprocess enligt miljöbalken för vattenverksamhet ska samråd hållas med tillsynsmyndigheten (i det här fallet länsstyrelsen) och de enskilda som kan antas bli särskilt berörda. Även samråd med andra myndigheter, kommunen, den allmänhet och de organisationer som kan antas bli särskilt berörda kan komma att behövas. I samrådsfasen ska den planerade verksamheten beskrivas i huvuddrag liksom förväntade miljöpåverkan och effekter i ett samrådsunderlag. Utifrån de samråd som hållits beslutar länsstyrelsen sedan om verksamheten kan medföra betydande eller icke-betydande miljöpåverkan. Om det blir beslut om betydande miljöpåverkan ska en fördjupad miljökonsekvensbeskrivning för verksamheten tas fram. 3 (18)

4 3.2 Ansökan En ansökan om tillstånd till grundvattenbortledning m.m. prövas av mark- och miljödomstolen. Till ansökan ska bifogas en teknisk beskrivning av den planerade verksamheten och miljökonsekvensbeskrivningen. Hos domstolen kan ansökan handläggas på handlingarna eller så behövs en huvudförhandling. Domstolen prövar om miljökonsekvensbeskrivningen kan godkännas och om så är fallet om ansökan i sin helhet kan godkännas eller ska den avslås. Ett tillstånd kan förenas med olika typer av villkor som måste uppfyllas. Domstolens beslut kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen av dem som är särskilt berörda eller av sökanden självt. 3.3 Tillsyn Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för vattenverksamhet. 4 Tidplan SPAB avser att kunna lämna in ansökan om tillstånd för vattenverksamhet i första kvartalet Genomförande Befintligt bergrum beräknas kunna rymma 1275 parkeringsplatser. Bergrumsläget illustreras i Figur 3. I dagsläget finns det en liten smal transporttunnel för att komma in från Gasverksvägen och ner till bergrummen. Ytterligare bergutrymmen behöver sprängas ut för att skapa in- och utfart från Fortums tunnelingång öster om bergrummen (där utfarterna mynnar). Dessa nya bergutrymmen ska ha parkeringsplatser utmed sidorna, med sammanlagt 400 parkeringsplatser. I Figur 4 illustreras hur Hjorthagsgaraget är tänkt. Totalt ska mer än 1500 platser inrymmas i garaget när det är färdigställt. Dessutom tillkommer in/utgångar inklusive hissar för fotgängare. Figur 3. Illustrerar läget för det befintliga bergrummet. 4 (18)

5 Alt 1 Alt 2 Figur 4. Planerat garage. De blåa pilarna indikerar alternativa in- och utfarter till Hjorthagsgaraget. Kommande sprängning i berg utgår ifrån att saneringen och avvecklingen av naftalagret är färdigställt och förutsätter att risken för olyckor beroende på kvarvarande nafta bedöms vara nere på ett minimum. Figur 5 illustrerar en principskiss (tvärsektion) över hur bergutrymmet kan se ut. Figur 6 illustrerar hur tätningen utmed bergväggar kommer att ske. Grundvatten som tränger in leds utmed sidorna vidare till pumpgrop och reningsfilter innan det släpps till Stockholm Vattens ledningsnät. Det befintliga bergutrymmets volym kommer att nyttjas i möjligaste mån, med flera våningar parkeringsyta, se Figur 7 (längdsektion). Golvytenivån är på ca -37,5 m och taknivån på ca -17,5 m, med en lutning på 1:50 nedåt in mot berget (till höger i bild). Ingången till bergrumsgaraget ligger på ca +6 inne på Gasverksområdet. 5 (18)

6 INJEKTERINGSPROGRAM (DIMENSIONERAT FÖR 40 M VATTENPELARE) Figur 5. Principskiss över garageutrymme med tätning utmed bergväggar samt pumpgrop. INJEKTERINGSPROGRAM (DIMENSIONERAT FÖR 40 METER VATTENPELARE) Figur 6. Principskiss över tätningslager som ska täcka bergväggarna. 6 (18)

7 Figur 7. Principskiss (längdsektion) av befintligt bergrum som kan delas upp i flera våningar. Ljusblå linjer är parkeringsgolv, gröna linjer är berg, lila linjer är föreslagna hissar. Övervakningen av naftarester i länsvattnet är en avgörande del i säkerhetshanteringen beträffande risker som eventuellt kvarstår efter saneringen och avvecklingen. Idag leds länsvattnet bort genom kolfilter varefter det finns möjlighet till provtagning och uppföljning. Länsvatten kommer efter rening att släppas till Stockholm Vattens nät som via dagvattensystem leder vidare till Husarviken/Lilla Värtan, se Figur 8. Avtal kommer att träffas med Stockholm Vatten om denna hantering. Figur 8. Ungefärlig placering av utloppet av länsvatten.(utformningen av bergrummet är en tidigare version.) 7 (18)

8 6 Områdesförutsättningar 6.1 Riksintressen Gasverksområdet utgör ett kärnvärde inom riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården, AB 115, enligt 3 kap. 6 miljöbalken. De värden som utgör grunden för riksintressen enligt 3 kap. 6 miljöbalken ska så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada värdena (Sweco, 2015). Planområdet ligger i närheten av Kungliga nationalstadsparken som är av riksintresse för det historiska landskapets natur- och kulturvärden. 6.2 Naturmiljö Hjorthagen ligger i nära anslutning till Kungliga nationalstadsparken, som är av riksintresse enligt 4 kap 7 miljöbalken, samt är en spridningszon mellan södra och norra Djurgården. Naturområden invid planområdet innehåller skyddsvärda ekar och ädellövträd, se Figur 9, som är habitat för bl.a. den bredbandade ekbarkbocken och groddjur (Sweco, 2015). Figur 9. Skyddsvärda träd (rödskrafferat) och trädmiljöer enligt Länsstyrelsen. 6.3 Kulturmiljö Området för bergutrymmet och runtom har under en längre tid i huvudsak använts för industriändamål. All industriverksamhet i anslutning till området har dock avvecklats successivt sedan Området i sin helhet, vilket även innefattar bergväggen mellan Gasverksvägen och Hjorthagsparken har utpekats som synnerligen stort kulturhistoriskt värde. Gasverkens gasklockor och övriga anläggningar har i stor utsträckning byggts under och har ett högt kulturhistoriskt värde. I bergväggen finns idag flera portar som vittnar om aktiviteter inne i berget. Staketet mellan Gasverksvägen och bergväggen har ett kulturhistoriskt värde. 8 (18)

9 6.4 Förorenad mark På grund av tidigare industriverksamhet kan marken innehålla förorenade massor, som vid behov bör kontrolleras i samband med exploatering (Sweco, 2015). Så långt det är möjligt kommer utsprängda bergmassor återanvändas. Massor som efter provtagning kräver särskild hantering kommer att omhändertas. 6.5 Ytvatten Aktuellt område avrinner mot Husarviken, en smal vik som står i förbindelse med Lilla Värtan. Husarviken har under lång tid utsatts för kraftig föroreningsbelastning, främst från verksamheter med anknytning till spaltgasverket. Lilla Värtan har problem med föroreningar från industrier inom avrinningsområdet, bla antracen och kvicksilver, tributyltenn från båtar samt övergödning i form av fosfor från jordbruk. Miljökvalitetsnormerna för god kemisk och ekologisk status uppnås därmed inte (Sweco, 2015). 6.6 Geologi och geohydrologi Området utgörs av en markerad höjd. Byggnadsgeologiska kartan visar att högområdena utgörs av berg i dagen med moränfyllda svackor. Högsta punkten ligger på ca +35 (RH00). Höjden delas i två mindre områden av en svacka som går nordväst-sydost och tros följa under Rådjursstigen och skära igenom bergrummet, se Figur (Golder, 2015a). Den dominerande bergarten inom området är granit - främst en finkornig ljusgrå granit men med inslag av grovkorniga partier. I de östra delarna visas tendens till en mer gnejsig bergart med en foliation i ost-västlig riktning. Huvudsprickgrupperna inom området stryker i en nordost-sydvästlig samt nordväst-sydostlig riktning. Sprickorna i dessa riktningar är främst brantstående, men det förekommer även sprickor med en 45 stupning (Veidekke, 2015). Tidigare erfarenheter från utbyggnaden av befintliga berganläggningar i den aktuella bergplinten visar att berget generellt har en god kvalitet normalt Stockholmsberg. Erfarenheterna är baserade på ett stort antal berganläggningar, såsom Fortums värmekraftverk med stora bergrum för lagring av kol och flis, ledningstunnlar tillhörande Fortum och Telia, tunnelbanetunneln till Ropsten etc. (Veidekke, 2015). 9 (18)

10 Figur 10. Geologiska förhållanden (Golder, 2015a). Gul är lera, blå är morän och röd är berg i dagen. Grå markering är det planerade garaget inkl in/utgångar. Röda streckade linjer indikerar huvudsakliga sprickzoner i området. Även beträffande de hydrogeologiska förhållandena kan berget beskrivas som ett normalt Stockholmsberg alltså ett relativt tätt berg utan större öppna sprickor. Detta bekräftas t.ex. av en vattenfylld tillfartstunnel till bergrummet. Trots sänkning av vattnet i bergrummen, i och med sanering, står tillfartstunneln fortfarande med vatten i sig (Veidekke, 2015). Grundvatten i berg förväntas förekomma i sprickor och svaghetszoner i berget. Grundvattensituationen är dock svårbedömd då vatten har infiltrerats och dränerats under lång tid i flertalet undermarksanläggningar som finns i området (Golder, 2015a). 7 Tekniska förutsättningar 7.1 Naftaföroreningar i grundvattnet Grundvattnet i berget är sedan tidigare påverkat av tidigare naftalager, dels med avseende på naftarelaterade föroreningar då gaser stigit i sprickor, dels med avseende på bortledning av inläckande grundvatten från berget. Naftan har lagrats på en vattenbädd. Det skyddande mediet för att inte naftan ska tränga ut från bergrummen är en omslutande högre grundvattennivå som ger en strömning in mot bergrummen. Närmast bergrummen kan ett visst tryckfall uppstå vilket gör att naftan kan tränga ut i befintliga öppna sprickor i närområdet till bergrummen (Veidekke, 2015). I bergrummen finns det fortfarande vissa mängder nafta kvar vilket kan ge oönskade konsekvenser vid sprängning. Nafta består av en blandning av flyktiga aromatiska kolväten vilka 10 (18)

11 bildar en brännbar och explosiv atmosfär vid atmosfärsförhållanden. Luftvolymen ovanför vätskeytan i bergrummen är därför inerterad med kvävgas och håller ett övertryck om 20 mbar över atmosfärstryck för att förhindra antändning (Structor Riskbyrån, 2014). Avveckling av Fortums/Gasverkets två bergrumsanläggningar i Hjorthagen pågår och fram till sommaren 2014 har tömning av produkt, förberedelser samt etablering genomförts för att påbörja en avsänkning av bäddvatten för att dels låta naftarester i bergrumssprickor rinna tillbaka till bergrummen och dels för att möjliggöra skimning av tillrinnande naftaprodukt vid avsänkning (Structor Miljöbyrån, 2015). Fortum har sedan tidigare ett miljötillstånd avseende drift av naftalagret där utsläpp till vatten och luft begränsas till max 500 kg/år, eller som mest 5 mg/l avseende kolväten i vatten. För att kunna sänka av vattnet i bergrummen leds bäddvatten ut till Värtan efter rening via kolfilteranläggning. Anläggningen är den samma som använts vid driften av naftalagret. Kolfiltren byts regelbundet enligt egenkontrollplan, och efter beräknad kapacitet att adsorbera naftakomponenter i utgående bäddvatten. Vid rening tas vattenprov ut dagligen för kontroll av reningsgrad (Structor Miljöbyrån, 2015). Provtagningar i grund- och ytvatten har genomförts under Grundvattenrör BH2-BH5 har provtagits juli-november 2014 och det äldre grundvattenröret PP0701 har provtagits i maj 2011 samt i september Ytvattenprover i transporttunneln i naftalagret (14PO) har tagits september-november 2014 (Golder, 2015b). Genomförda provtagningar visar att det förekommer spår av föroreningar i berggrundvattnet. Detekterade föroreningar utgörs av tyngre alifatiska och aromatiska kolväten, BTEX och PAH. Provtagningarna visar att PAH-L och PAH-M har påträffats i halter över Svenskt Petroleum och biodrivmedel Institutets riktvärde (SPIMFAB) för risk vid spridning till ytvatten i BH5 vid ett tillfälle. I övrigt har inga halter överskridande SPIMFAB:s riktvärden för detekterats, varken med hänsyn till risken för spridning till ytvatten eller risken för ånginträngning till byggnader (Golder, 2015b). Under vintern 2015 påbörjades arbetena för att anlägga en sopsug i berget strax väster om ingången till bergutrymmet. Då pausades saneringen och bergrummen återfylldes med vatten. Anledningen till återfyllnad var att minska brand- och explosionsrisker i samband med sprängningsarbeten. I samband med återfyllnaden pressas kvarvarande naftavolym upp i tunneltak och bergrumshalsar. Tömning av kvarvarande nafta sker efter genomförda sprängningsarbeten (Structor Miljöbyrån, 2015). Mängden av kvarvarande naftaprodukt på skiljeytan är enligt uppgift, uppskattad till ca m 3. Nästa steg, efter sprängningen för sopsug, blir att skimma av den bedömda volymen naftaprodukt och sedan påbörja ny avsänkning och ny tillrinningsfas (Structor Miljöbyrån, 2015). Senast tillgängliga mätdata visar att omgivningsgrundvatten ej är påverkat från naftakomponenter via bäddvatten/naftalagret. Indikatorämnet bensen ligger under 0,5 ug/l (oftast ej detekterbart) i grundvattnet i berg, medan bäddvattnet innehåller ca ug/l före rening. Provtagningen är genomförd ca två veckor efter avslutad pumpning/tömning. (Structor 2015). 7.2 Grundvattennivåer Bergrummen är drivna från den tillfartstunnel som ligger öster om dem, se Figur 11. Tillfartstunneln går således från markytan på ungefär nivån +6,7 m och ner till bergrummens botten. Tillfartstunneln är nu fylld med vatten nästan ända upp till markytan. Tillfartstunneln fungerar 11 (18)

12 således som ett infiltrationsmagasin för vatten för att upprätthålla grundvattenytan i berg kring naftalagret (Veidekke, 2015). Idag har läckaget till befintligt bergutrymme inom ramen för pågående saneringskontroll uppmätts till 1,2 m 3 /timme efter avslutad pumpning. Placeringen av grundvattenrör framgår av Figur 11. I samband med att grundvattenpumpningen avslutades i september 2014 på grund av byggnation av sopsug har vattennivåerna i bergutrymmena stigit (Structor 2015). Sedan 2014 ansvarar Sweco för övervakningen av grundvattennivåer och grundvattenkvalitet i anslutning till avvecklingen av naftalagret. Av dessa kan utläsas att BH4 verkar ha kontakt med sprickzonen och verkar samvariera konsekvent och direkt med urpumpning och avslutad pumpning. Övriga borrhål i berg visar på långsammare reaktioner på flöden. Figur 11. Placeringen av grundvattenrör i området kring bergutrymmet samt Naftalagret. 7.3 Olycksrisker I bergrummen finns det nafta kvar vilket kan ge oönskade konsekvenser vid sprängning. Luftvolymen ovanför vätskeytan i bergrummen är därför inerterad med kvävgas för att förhindra antändning (Veidekke, 2015). Nedan listas bedömda risker förknippade med brand/explosion under genomförande- respektive driftsfas. Dessa faser förutsätter att avveckling/sanering av bergrumsanläggningen är slutförd, att anläggningen förklarats gasfri och att fastställt kontrollprogram är implementerat och följs. (COWI, 2015). 12 (18)

13 7.3.1 Genomförandefasen Med genomförandefasen avses här den fas då bergarbeten för och byggnation av bergrumsgarage i befintliga samt eventuella nya bergrum genomförs. De typer av skadehändelser/riskaspekter som har bedömts som väsentliga att beakta under genomförandefasen är följande: 1. Återstående nafta i sprickformationer som påträffas vid bergarbete. 2. Bergrörelser som öppnar upp sprickformationer, innehållande nafta/naftakomponenter, som har varit slutna mot bergrummen. 3. Ansamling av brännbar/explosiv blandning av luft och gasformiga naftakomponenter i delar av bergrummen som av någon anledning ej täcks in av installerat system för gasdetektion. 4. Ansamling av brännbar/explosiv blandning av luft och gasformiga naftakomponenter i bergrummen pga felfungerande gasdetektionssystem. 5. Större mängder gasformiga naftakomponenter frigörs vid bergarbete genom sprängning. 6. Bristande kontrollrutiner vid bergarbete. 7. Naturhändelser jordskalv, blixtnedslag mm. 8. Obehörigt intrång/skadegörelse då arbete ej pågår Driftfasen De typer av skadehändelser/riskaspekter som har bedömts som väsentliga att beakta i driftsfasen är följande: 1. Inläckage av nafta i gas och/eller vätskefas pga sprickbildning i berg och tätskikt. 2. Inläckage av större mängder kontaminerat vatten pga felfungerande dräneringssystem. 3. Naturhändelser jordskalv, blixtnedslag. 4. Bristande kontroll och underhåll avseende tätskikt. 5. Ansamling av brännbar/explosiv blandning av luft och gasformiga naftakomponenter i delar av bergrummen. 8 Förutsedd miljöpåverkan 8.1 Påverkan på skyddade områden och närmiljö Eftersom Hjorthagsgaraget placeras i ett bergrum är påverkan på naturmiljö, kulturmiljö samt stads- och landskapsbild begränsad. Två portar kommer att anläggas i bergsida där bergschakt redan tidigare förekommit och nya gångentréer är av mindre art. 8.2 Påverkan på grundvattennivåer För att kunna sanera befintligt bergutrymmet behöver vattennivån i bergutrymmet sänkas (bortledning av grundvatten har skett även när bergrummet byggdes och under dess drift). 13 (18)

14 Under driften har grundvattennivån varierat mellan ca 10 meter från högsta och lägsta nivå. Nivåförändringarna har dock trycknivåmässigt motkompenserats av ovanliggande naftavolymer. En bedömning har gjorts av influensområdet för grundvattenpåverkan med hänsyn tagen till befintligt utrymme och till den grundvattenbortledning som erfordras vid utsprängningen av tillkommande utrymme som behövs för Hjorthagsgaraget, se Figur 12. Söder och öster om Hjorthagsgaraget följer utbredningen, enligt en konservativ bedömning, Värtaverkens påverkansområde för grundvatten. Väster om Hjorthagsgaraget följer påverkansområdet sprickzonen på västra sidan av IP Hjorthagen. Nordväst och norr om Hjorthagsgaraget är närheten till ytvattenförekomster och bergrundstopografin avgörande för påverkansområdets utbredning. Som ett konservativt antagande följer påverkansområdet för jord påverkansområdet för berg. På norra sidan bedöms påverkan längs sprickzonerna i berg sträck sig längre än påverkan i jord. Då påverkan i jord i detta område motverkas av tillflödet från Husarviken (Golder 2015c). Bedömningen är konservativt gjord, varför inte några tätningsåtgärder som minskar influensområdet har räknats med ännu. Figur 12. Influensområde avseende grundvattenpåverkan markerat i rött samt parkeringsgaraget markerat i gult 8.3 Riskobjekt grundvattenavsänkning Den aktuella grundvattensituationen är sedan tidigare mycket påverkat av befintliga undermarksanläggningar Inom influensområdet för grundvattenavsänkningen bedöms inte föreligga någon risk för byggnader. Delar av Hjorthagens IP yta ligger på lera, men leran bedöms inte som sättningskänslig då grundvattenytan är belägen under lerans underkant (Bergab 2007). För att motverka eventuella skador planeras för skyddsinfiltration vid behov. 14 (18)

15 För några fastigheter i Hjorthagen finns tillstånd för att anlägga energibrunnar. Enligt uppgift är brunnarna inte anlagda ännu. Detta behöver utredas närmare - hur grundvattenpåverkan förhåller sig mot givna tillstånd för energibrunnarna. Ledningar har inte inventerats ännu men ledningskartor är beställda. Därefter kan en riskbedömning göras även för ledningar i området. Berörda inom påverkansområde för grundvattenavsänkningen kommer att inbjudas i samrådet. Figur 13 visar idag kända riskområden. Figur 13. Hjorthagens IP och bostäder med fastigheter med energibrunnar (tillstånd finns men brunnar har inte anlagts ännu). 8.4 Risk nafta Idag är, enligt riskunderlaget (COWI 2015), risken för brand/explosioner m.m. i bergrummet förhöjd och det kvarstår flera åtgärder innan riskerna ur detta hänseende kan betraktas som acceptabla. Förutsatt att avvecklingen och saneringen av bergrummet slutförs ska det enligt utredningen inte finnas något hinder för att omvandla bergutrymmet till garage. Länsvatten kommer att renas innan det släpps ut. SPAB avser att följa samma utsläppsvillkor som finns i den miljödom som berör Fortums utsläpp under drift. Om större mängder av naftarester når pumpgropen varifrån länsvattnet skickas vidare, kommer detta omhändertas genom slamsugning. 15 (18)

16 Gassensorer kommer även installeras för att detektera nafta i gasform o pumpgrop samt i garagets ventilationsanläggning. 8.5 Buller För genomförande av nya tunnlar kommer Naturvårdsverkets allmänna råd för buller vid byggarbetsplatser att följas. 8.6 Riskobjekt vibrationer/stomljud För de tunnelarbeten som behöver göras för nya in- och utfarter från Fortums tunnelutrymme kommer svensk standard (SS Vibration- och stötriktvärden för sprängningsinducerade vibrationer i byggnader) om V10 = 70 mm/s att följas, för att inte påverka intilliggande bergutrymmen. Erfarenheterna visar att det vid denna vibrationsnivå inte uppkommer några skador på berget. Detta är baserat på t.ex. noteringar vid drivningen av närbelägna parallella tunnlar. Vid t.ex. den pågående utbyggnaden av Citybanan finns parallella tunnlar med ett avstånd på 10 m. Med ovan angivna krav på skadezon och vibrationsvärde har inga skador t.ex. bildning av nya sprickor och utstötning av berg kunnat iakttas. SPAB har i tidigare projekt utfört bergschakt där minsta avstånd till intilliggande bergrum varit 2,5 m. Structor har gjort en prognos över stomljudets utbredning och detta illustreras i Figur 14. De fastigheter som berörs av påverkansområdet för stomljud kommer att bjudas in till samråd. Figur 14. Prognos över stomljudsutbredning. 9 Skyddsåtgärder Risker kopplade till nuvarande tidigare naftalagring är som störst i genomförandefasen av bergrummet. Här behöver särskilt sprickformationerna vid utsprängning av nya bergutrymmen 16 (18)

17 bevakas. Vid borrning av bergförstärkning kommer vattenkylning nyttjas, vilket kommer spola ut eventuella naftarester runt förstärkningszonen. Vidare kommer gasmängder och naftakomponenter i grundvattnet att övervakas kontinuerligt. 10 Samlad bedömning Sammantaget bedöms inte ändringen av befintligt bergutrymme till bergrumsgarage liksom anläggandet av nya in- och utfartstunnlar innebära någon påverkan av betydelse på grundvattenförhållandena då området idag är starkt påverkat av flera andra undermarksanläggningar. 11 Bilaga Karta över påverkansområde för grundvatten och stomljud. 12 Referenser Bergab (2007) PM Geohydrologi, Hjorthagentunneln. COWI (2015) Riskbedömning Stockholm Parkering - Berggrumsgarage Golder (2015a) Geohydrologisk utredning parkering i Naftalagret Inventering befintlig information, Presentation Golder (2015b) Tekniskt PM. Föroreningssituation i bergborrhål vid naftalagret, Norra Djurgårdsstaden. Uppdragsnummer Golder (2015c) PM Geohydrologi Hjorthagsgaraget Stockholms stad (1919) Förslag till stadsplan för del av Hjorthagen i Stockholm Stockholms stad (1936) Förslag till ändring av stadsplanen för del av stadsdelen Hjorthagen i Stockholm Stockholms stad (2009) Fördjupat program för Hjorthagen, Stockholms stad (2010) Promenadstaden Översiktsplan för Stockholm Stockholms stad (2015) Markanvisning för bergrumsgarage inom fastigheten Hjorthagen 1:5 i Östermalm till Stockholm Parkering AB. Tjänsteutlåtande Dnr E Structor Miljöbyrån (2014) PM Översiktlig bedömning av miljömässiga förutsättningar för anläggande av parkeringsgarage i fd naftalager i berg inom Gasverket, Hjorthagen, Norra Djurgårdsstaden, Stockholm. Uppdragsnummer M Structor Miljöbyrån (2015) Kontrollprogram - avveckling bergrum. Lägesrapport 1-4. Avveckling av naftalager, Hjorthagen, Stockholm. Uppdragsnummer M100007/M Structor Riskbyrån (2014) PM Riskbedömning avseende sprängning för nytt sopsugsrum inom gasverksområdet vid Hjorthagen. Uppdragsnummer Sweco (2015) Fördjupning av MKB för detaljplan för del av Norra Djurgårdsstaden, Gasverket Västra, granskningshandling mars Uppdragsnummer Veidekke (2015) PM Åtgärdsprogram inför sprängning för E-322 Bergrum för sopsug. Stockholm stad, Exploateringskontoret, Stora projekt, Norra Djurgårdstaden och Veidekke Entreprenad AB (18)

18 18 (18)

STOCKHOLM PARKERING Fredrik Söderholm BOX 4678 11691 STOCKHOLM SAMRÅDSUNDERLAG BERGRUMSGARAGE INOM FASTIGHET HJORTHAGEN 1:5 STOCKHOLM STAD 2016-06-10

STOCKHOLM PARKERING Fredrik Söderholm BOX 4678 11691 STOCKHOLM SAMRÅDSUNDERLAG BERGRUMSGARAGE INOM FASTIGHET HJORTHAGEN 1:5 STOCKHOLM STAD 2016-06-10 STOCKHOLM PARKERING Fredrik Söderholm BOX 4678 11691 STOCKHOLM SAMRÅDSUNDERLAG BERGRUMSGARAGE INOM FASTIGHET HJORTHAGEN 1:5 STOCKHOLM STAD 2016-06-10 1 Bakgrund Stockholmsregionen är en växande region.

Läs mer

Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme

Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme Samrådsunderlag inför prövning enligt miljöbalken Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Bakgrund... 3 3 Hur går tillståndsprocessen

Läs mer

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 regeringsbeslut 2006-06-26 NORMALT PLANFÖRFARANDE Planprogram för Arlandastad Norra Omfattande del av fastigheterna Broby

Läs mer

Riskbedömning av sopsugsterminalens inverkan på naftalagret Utgåva 1.0

Riskbedömning av sopsugsterminalens inverkan på naftalagret Utgåva 1.0 Faveo Projektledning AB Korta Gatan 7 171 54 Solna +46 (0)8 56 200 300 www.faveoprojektledning.se ORG. NR 556612-8186 Riskbedömning av sopsugsterminalens inverkan på naftalagret Utgåva 1.0 2013-09-03 Stockholm

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015.

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömning Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömningen av detaljplan för Alby Gård, del av Alby 15:32, är framtagen

Läs mer

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun Handläggare Ann-Sofie Östlund Telefon +46 10 505 32 32 Mobil +46 0 32 6 395 E-post ann-sofie.ostlund@afconsult.com Till Varbergs kommun Att: Fredrik Olausson Samhällsutvecklingskontoret 432 80 Varberg

Läs mer

SOLNA STAD 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen Caroline Novak 2013-03-06 SBN 2010:1430. inom stadsdelarna Skytteholm och Hagalund, upprättad i juni 2012

SOLNA STAD 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen Caroline Novak 2013-03-06 SBN 2010:1430. inom stadsdelarna Skytteholm och Hagalund, upprättad i juni 2012 SOLNA STAD 1 (9) Stadsbyggnadsförvaltningen Caroline Novak 2013-03-06 SBN 2010:1430 Utställningshandling Planbeskrivning Spårområde vid kv Tegen inom stadsdelarna Skytteholm och Hagalund, upprättad i juni

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR

Söbacken 1:17 ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Stenungssunds kommun Västra Götalands län HANDLINGAR 1(9) Detaljplan för Söbacken 1:17 Stenungssunds kommun Västra Götalands län ANTAGANDEHANDLING 2005-12-14 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planen hör följande handlingar: - fastighetsförteckning - plankarta

Läs mer

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2).

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2). Motala kommun, Motala Datum: Bakgrund I området Hällalund/Olivehult i Borensberg, Motala kommun, håller Stadsbyggnadsenheten på att ta fram ett planförslag för nytt bostadsområde. Vid de geotekniska borrningar

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Godståget 1 i stadsdelen Östberga, S-Dp 2013-18514

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Godståget 1 i stadsdelen Östberga, S-Dp 2013-18514 Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Samrådshandling 2015-06-23 Sida 1 (10) Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Godståget 1 i stadsdelen Östberga,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av verksamheter/byggvaruhus på delar av Riksby 1:3 och Bällsta 1:9 stadsdelen Bromma

Startpromemoria för planläggning av verksamheter/byggvaruhus på delar av Riksby 1:3 och Bällsta 1:9 stadsdelen Bromma STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-10-04 Handläggare: Oskar Bergström Tfn 08-508 27 130 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av verksamheter/byggvaruhus

Läs mer

TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR

TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR TASMET AB - SCHAKTNING AV PROVGROPAR I NORRA KÄRR SAMRÅDSUNDERLAG Framställd för: Myndigheter, enskilda och organisationer Uppdragsnummer: 1270389 Innehållsförteckning ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 1 1.0

Läs mer

Uppförande av toppstuga i Hammarbybacken, startpromemoria för planläggning av del av Hammarbyhöjden 1:1 i stadsdelen Björkhagen

Uppförande av toppstuga i Hammarbybacken, startpromemoria för planläggning av del av Hammarbyhöjden 1:1 i stadsdelen Björkhagen Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (9) 2015-03-16 Handläggare Niklas Zetterberg Telefon 08-508 27 335 Till Stadsbyggnadsnämnden Uppförande av toppstuga i Hammarbybacken, startpromemoria

Läs mer

Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till beslut

Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till beslut TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2012-01-03 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr 2011-1297 Tillstånd till grundvattenbortledning för Förbifart Stockholm, ert dnr M 3346-11 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag.

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. REV 2014-04-22 Bakgrund Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. I dag är ca 35 % av fastighetens area hårdgjord, d.v.s. består

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2014-11-28 Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 PLANBESKRIVNING P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E L

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Stettin 8 och 9 i stadsdelen Ladugårdsgärdet, Östermalm Påbyggnad på befintligt kontorshus med 2 våningar kontor

Startpromemoria för planläggning av Stettin 8 och 9 i stadsdelen Ladugårdsgärdet, Östermalm Påbyggnad på befintligt kontorshus med 2 våningar kontor Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-07-30 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Stettin 8 och

Läs mer

Väppeby, Bålsta, Håbo Kommun

Väppeby, Bålsta, Håbo Kommun Underlag till detaljplan Väppeby, Bålsta, Håbo PM Geoteknik och dagvatten Markförhållanden och grundläggning Stockholm Beställare: Smideman Arkitekter Structor Mark Stockholm AB Uppdragsansvarig: Anna

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14 Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten Tumba 2014-02-14 Förord Följande behovsbedömning av detaljplan för Dioriten1/Grönstenen 4 i Storvreten

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 DNR: 2014/KS0061 GRANSKNINGSHANDLING, UPPRÄTTAD 2015-11-06 Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 Ändring av detaljplan för del av Förslag till stadsplan för del av Ryk Nedra 2:9 m.fl.

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP RAPPORT PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP SLUTRAPPORT 2014-05-19 Uppdrag: 250825, Dp Grostorp i Finspång Titel på rapport: PM Dagvattenutredning Grostorp Status: Datum: 2014-05-19 Medverkande Beställare:

Läs mer

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1340010000 EN KVALITATIV RISKBEDÖMNING MED AVSEEENDE PÅ TRANSPORTER AV FARLIGT GODS INFÖR PLANERAD ETABLERING AV BOSTÄDER I STORA BRÅTA, LERUMS KOMMUN Sweco Environment

Läs mer

2007-01-04 10083754. Rev. A 2007-06-20. Stugsund, fd impregnering Söderhamns kommun. Geoteknisk undersökning. PM. Handläggare: Mats Granström

2007-01-04 10083754. Rev. A 2007-06-20. Stugsund, fd impregnering Söderhamns kommun. Geoteknisk undersökning. PM. Handläggare: Mats Granström Stugsund, fd impregnering Söderhamns kommun Geoteknisk undersökning. PM Handläggare: Mats Granström WSP Samhällsbyggnad Norra Skeppargatan 11 803 20 Gävle Tel: 026-66 35 50 Fax: 026-66 35 60 WSP Sverige

Läs mer

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 Granskningshandling Planbeskrivning Detaljplan för Palsternackan 2 m.fl. inom stadsdelen Huvudsta,

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 Detaljplanen har varit på samråd under tiden den

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2. Dnr. Plan.2012.2 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm

Läs mer

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha.

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha. Granskningshandling Dnr: BN 2014/12 215 Ändring 2 av del av detaljplan S 35 för Stranden 19:7 i Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING januari 2015 Handlingar Planbeskrivning (denna handling), januari

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av ny bussterminal för Nacka- och Värmdöbussarna vid Slussen, del av fastigheten Södermalm 7:87 m fl.

Startpromemoria för planläggning av ny bussterminal för Nacka- och Värmdöbussarna vid Slussen, del av fastigheten Södermalm 7:87 m fl. STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (13) 2011-03-17 Handläggare: Martin Schröder Tfn 08-50826628 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av ny bussterminal för

Läs mer

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken 2015-06-09 Upprättad av: Anna Karin Wingskog PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig

Läs mer

Byggnadsnämnden antog 2011-09-21 165 Ändring av detaljplan för INGELSTAD 3:121, I INGELSTAD

Byggnadsnämnden antog 2011-09-21 165 Ändring av detaljplan för INGELSTAD 3:121, I INGELSTAD BYGGNADSNÄMNDEN LAGA KRAFTBEVIS Datum Dnr 2011-10-17 2011-BN0287 Byggnadsnämnden antog 2011-09-21 165 Ändring av detaljplan för INGELSTAD 3:121, I INGELSTAD Såvitt här fört diarium, har detta beslut inte

Läs mer

Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås

Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås Elisabeth Lindblad 021-39 15 09 DP 1660 2010-02-16 Dnr 07:10058-BN 540 Detaljplan för kv. Krankroken 6 m.fl., Erikslund, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING 2 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING... 3 2.1 Befintlig anläggning... 3 2.2 Ny anläggning... 4 2.3 Recipient... 6 3 TEKNISK FÖRSÖRJNING... 7 4 GEOLOGISKA FÖRHÅLLANDEN...

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje. Samhällsbyggnadskontoret. Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING Detaljplan för Urberget 2 och 19 inom Ronna i Södertälje Arkivnummer: 0181K-P1642A Dnr: 2010-01312-214 Upprättad 2013-05-15 Laga Kraft 2013-07-09 LAGA KRAFTHANDLING

Läs mer

DOKUMENTNUMMER: GEO-PM-001 DATUM:

DOKUMENTNUMMER: GEO-PM-001 DATUM: DOKUMENTNUMMER: GEO-PM-001 DATUM: Utrednings PM/Geoteknik Beställare Håbo kommun GRANSKNINGSHANDLING www.reinertsen.se Reinertsen Sverige AB Hälsingegatan 43 113 31 STOCKHOLM Tel 010-211 50 00 Fax 010-211

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1 av 7 DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD

FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD PM GEOTEKNIK FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD 2013-07-01 Innehållsförteckning 1 Objekt... 4 2 Ändamål... 4 3 Underlag för PM... 5 4 Befintliga förhållanden... 5 5 Geotekniska förhållanden... 5 6 Hydrogeologiska

Läs mer

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Varför vattenskyddsområde? Vattenskyddsområden inrättas för att skydda vattentillgångar som är viktiga för den allmänna vattenförsörjningen. Målet är

Läs mer

ATRIUM LJUNGBERG AB SICKLAÖN 346:1, NACKA

ATRIUM LJUNGBERG AB SICKLAÖN 346:1, NACKA OKTOBER 2013 ATRIUM LJUNGBERG AB SICKLAÖN 346:1, NACKA ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna Sverige TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se PM GEOTEKNIK PLANERINGSUNDERLAG PROJEKTNR.

Läs mer

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Samrådshandling 2013-10-14 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2012-126 Detaljplan för kv Trätälja 6 och 10 Planbeskrivning

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri UTSTÄLLNINGSUPPLAGA 2015-10-26 Innehåll Översiktskarta... 1 Ögrimsvägen... 2 Östralid... 5 Dalbovägen... 8

Läs mer

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 Detaljplan för BERGHEM 16:2 Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättat 2010-11-01, reviderad 2011-04-04 Planarkitekt Åsa Svensson 1 (8) HANDLINGAR

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

Detaljplan för Klövern 5 och del av Västerås 4:90 Gideonsberg, Västerås

Detaljplan för Klövern 5 och del av Västerås 4:90 Gideonsberg, Västerås DP 1783 Detaljplan för Klövern 5 och del av Västerås 4:90 Gideonsberg, Västerås SAMRÅDSTID: 19 November 16 December 2012 Samrådshandling, 2012-11-13, dnr: 2011/112-BN 213 Stadsbyggnadskontoret, Västerås

Läs mer

7 Förstudie väg 1000, Orsa

7 Förstudie väg 1000, Orsa Det finns fyra stycken hållplatser på var sida av väg 1000 på delen inom förstudieområdet. Hållplatserna är enbart markerade med en skylt vid vägkanten. En av hållplatserna har väderskydd med en mindre

Läs mer

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan PLANBESKRIVNING 2012-06-14 Antagen av BMN: 2012-09-19 Dnr: 11BMN116 Laga kraft: 2012-10-22 Handläggare: Thobias Nilsson Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan Detaljplan för centrum m.m. Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Detaljplan för grönområde och tomter norr om Sommarvägen

Detaljplan för grönområde och tomter norr om Sommarvägen Öckerö kommun Detaljplan för grönområde och tomter norr om Sommarvägen Göteborg 2015-04-15 Detaljplan för grönområde och tomter norr om Sommarvägen Datum 2015-04-15 Uppdragsnummer 1320011995 Utgåva/Status

Läs mer

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Uppdragsnr: 1018 9908 1 (9) PM Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Warburg-Hendersson Eskilstuna AB äger fastigheten Gallerian 1 i området Tuna Park i Eskilstuna.

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Hörby 43:49 Hörby kommun, Skåne län

SAMRÅDSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Hörby 43:49 Hörby kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING 1(14) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Hörby 43:49 Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med nu aktuell planprövning är att anpassa redan planlagd kvartersmark för fjärrvärmeverk

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län

GRANSKNINGSHANDLING SYFTE OCH BAKGRUND. Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING 1(11) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Skottorp 5 och 6 Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med nu aktuell planprövning är upphäva gällande tomtindelning för fastigheterna

Läs mer

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna.

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna. 2014-09-09 Bakgrund Inom kvarteret Rätten, fastigheten Skönsberg 1:25, planerar kommunen uppföra ett nytt äldreboende. Genomförandet av planen kommer att innebära att befintliga byggnader rivs och att

Läs mer

Projekt Slussen Förslag till kontrollprogram för ny reglering av Mälaren och ombyggnad av Slussen

Projekt Slussen Förslag till kontrollprogram för ny reglering av Mälaren och ombyggnad av Slussen PM Stockholms Stads Exploateringskontor Slussen, miljöprövning Uppdragsnummer 1150640020 Projekt Slussen Förslag till kontrollprogram för ny reglering av Mälaren och ombyggnad av Slussen Stockholm 2011-12-21

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Ögrimsvägen Checklista för miljöbedömning PLANEN Beskrivning / Påverkan Verksamheter och åtgärder Andra planer

Läs mer

Akalla Barkarby, Dnr 2014-17962

Akalla Barkarby, Dnr 2014-17962 Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Dnr 2014-17962 Dnr 2014-18097 Dnr 2014-18909 Dnr 2014-18962 Sida 1 (8) Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Elin Lundbäck Telefon:08-508

Läs mer

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING FÖR HYLTEGÄRDE 2:2 OCH DEL AV 2:3, KOMMUN Bouleklubben Handlingar Plan och genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Fastighetsförteckning 1 2

Läs mer

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE

SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE L ALINGSÅS KOMMUN SOL L EB RUNN VA TTENSK YDDSOMRÅ DE Tekniskt underlag till skyddsområde och skyddsföreskrifter BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE I ALINGSÅS KOMMUN KF 93 2004 06 23 Copyright Lantmäteriverket

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun 1(7) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för ytvattentäkten Nedre Glottern, Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap. 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2012-06-11 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Ändring av detaljplan för fastigheten Brännäset 15 samt del av Tälje 3:1 och 3:14 i Norrtälje stad Dnr 12-951.214 Ks 12-852

Läs mer

2.14 Grundvatten, grus och berg

2.14 Grundvatten, grus och berg 2.14 Grundvatten, grus och berg Allmänt Grundvattenresurser Sveriges riksdag har formulerat 16 miljökvalitetsmål med tillhörande delmål. Däri sägs att grundvattenförande geologiska formationer av vikt

Läs mer

Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com

Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com Härryda kommun Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Teknisk PM Geoteknik Underlag för detaljplan 2012-06-29 Handläggare: i samråd med: Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com

Läs mer

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp.

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Teknik och täkter Mål och riktlinjer Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Ett framtida hållbart avloppssystem bör vara utformat så

Läs mer

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Program Redogörelse för programsamråd Plankarta, skala

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun PLANBESKRIVNING Dnr 2014/0297 Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr Box 501 Mejerigatan 3 042 458 50 00 042

Läs mer

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel.

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel. Datum Dnr: 2011-01-28 KS 25/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

Upplands-Bro kommun Örnäs 1:1, Kungsängen Golf och Rekreation

Upplands-Bro kommun Örnäs 1:1, Kungsängen Golf och Rekreation Upplands-Bro kommun Örnäs 1:1, Kungsängen Golf och Rekreation PM Geoteknik PROJEKTERINGSUNDERLAG Upprättad 2010-05-28, reviderad 2010-05-31 Upprättad av: Mats Tidlund PM Geoteknik Kund Kungsängen Golf

Läs mer

3.2 Trafik och trafikanter resor och transporter

3.2 Trafik och trafikanter resor och transporter 3.1.4 Viktiga målpunkter Marieberg centrum och kringliggande handelsområde är den viktigaste målpunkten i området. Flera olika företag finns här och lokaliseringen en bit utanför Örebro centrum gör att

Läs mer

Kv. KOPPARN m.fl. Kristinehamns kommun, Värmlands län

Kv. KOPPARN m.fl. Kristinehamns kommun, Värmlands län Miljö- och Stadsbyggnadsförvaltningen Ulrika Ljung, 0550-88543 ulrika.ljung@kristinehamn.se Sida Antagandehandling 1(9) Datum 2007-10-17 Detaljplan för Kv. KOPPARN m.fl. Kristinehamns kommun, Värmlands

Läs mer

Busstrafik på Storsvängen i Karlstad

Busstrafik på Storsvängen i Karlstad -14 UPPDRAG Trafikutredning linje 4 i Norra Kroppkärr, Karlstad UPPDRAGSNUMMER 2128137000 UPPDRAGSLEDARE Daniel Malmqvist UPPRÄTTAD AV Daniel Malmqvist DATUM Busstrafik på Storsvängen i Karlstad Bakgrund

Läs mer

Planuppdrag för Sjukhuset 9 och 10 m.fl.

Planuppdrag för Sjukhuset 9 och 10 m.fl. 1(5) Planuppdrag för Sjukhuset 9 och 10 m.fl. Ärendet Fastighetsägaren till Sjukhuset 9 och 10 har inkommit med ett förslag till bostadsbyggnation för området, samt inkommit med en begäran om ny/ändrad

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Apoteket 21, Sundbybergs stad

Detaljplan för fastigheten Apoteket 21, Sundbybergs stad SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2004-01-28 LUDVIG MILLES DNR64/2000-214 Planbeskrivning Antagandehandling Detaljplan för fastigheten Apoteket 21, Sundbybergs stad Handlingar Planhandlingarna utgörs av plankarta

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna Savås 08-508 265 27. Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna Savås 08-508 265 27. Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (10) 2014-11-12 Handläggare Anna Savås 08-508 265 27 Till Exploateringsnämnden 2014-12-11 Överenskommelse om exploatering med tomträtt för byggvaruhus inom del av fastigheterna Riksby 1:3 och

Läs mer

PLANBESKRIVNING MED GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLANBESKRIVNING MED GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Diarienummer PBN 2012-159 214 Detaljplan för DEL AV ÖRBY 5:113 Örby, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING MED GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad datum 2014-01-13 Planarkitekt, Adam Peterson

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Samrådshandling Maj 2014 Sektorn för samhällsbyggnad Detaljplan för BJÖRRÖD 1:199 M FL i Landvetter, Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING LEGAL#12790049v1 Bilaga 1 GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING Denna sammanställning avser de villkor och bemyndiganden som gäller för verksamheten vid Storskogens avfallsanläggning. I parentes

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-1059 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Kartan visar planområdets utbredningsområde. Detaljplan för Montören 9 Stuvsta-Snättringe

Läs mer

Start-PM. 2012-02-09 Dnr MSN/2011:1439. Kommunstyrelsen

Start-PM. 2012-02-09 Dnr MSN/2011:1439. Kommunstyrelsen 2012-02-09 Dnr MSN/2011:1439 Kommunstyrelsen Start-PM Fråga om detaljplaneändring Nyckelviksskolan, fastigheterna Björkskogen 10 och Frigga 1, stadsdelen Hersby Ärendet Nyckelviksskolan, som bedriver utbildningar

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(7) Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för Älvsereds vattentäkt i Falkenbergs kommun; 13 FS 2012:1 Utkom från trycket

Läs mer

PD Startboxen, Solna. Granskningshandling 2014-11-14 Rev. 141210. Översiktlig geoteknisk undersökning. Uppdragsnummer: 7178418-5000

PD Startboxen, Solna. Granskningshandling 2014-11-14 Rev. 141210. Översiktlig geoteknisk undersökning. Uppdragsnummer: 7178418-5000 PD Startboxen, Solna Granskningshandling 2014-11-14 Rev. 141210 PD Startboxen, Solna Översiktlig geoteknisk undersökning Uppdragsnummer: 7178418-5000 PM Uppgifter om dokumentet: Beställare, Slutkund Objekt

Läs mer

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera 2015-11-03 Dnr PLAN 2014.25 Detaljplan för del av Söderby 1:751 m.fl., Biltema Handen SAMRÅDSREDOGÖRELSE BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade 2014-05-26, 130 att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att upprätta

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Tyresö Kommun Hantering av BDT-vatten i Östra Tyresö Uppdragsnummer 1141230000 Leverans Stockholm 2011-08-15 Sweco Environment AB Denis van Moeffaert 1 (15) Sweco Vatten & Miljö Gjörwellsgatan 22 Box 34044,

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM Uppdr. nr. 10171536 MARIESTADS KOMMUN TJÖRNUDDEN, BROMMÖSUND DETALJPLAN ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM Örebro 2013-01-11 WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson Uppdr. nr. 10171536

Läs mer

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län Program PROGRAMHANDLING till detaljplan för Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län DP 159 Trelleborgs kommun Stadsbyggnadskontoret PLANERINGENS SYFTE Detta planprogram avses utgöra

Läs mer

Yttrande över program för Älta centrum.

Yttrande över program för Älta centrum. 1 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2014-02-02 KFKS 2012/696-214 Planenheten Nacka kommun 131 81 Nacka Yttrande över program för Älta centrum. Sammanfattning En fördjupad översiktsplan bör tas fram för Älta

Läs mer

Behovsbedömning för planer och program

Behovsbedömning för planer och program BEHOVSBEDÖMNING 1 (13) Kommunstyrelseförvaltningen Behovsbedömning för planer och program Enligt Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken (MB) och förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (1998:905)

Läs mer

DOM 2015-09-22 Stockholm

DOM 2015-09-22 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060303 DOM 2015-09-22 Stockholm Mål nr P 9032-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-09-17 i mål nr P 1764-14, se bilaga KLAGANDE 1. M A 2. H

Läs mer

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl VAXHOLMS STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Vår beteckning STAD 2013:KS047 Streckad linje avser programområde Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl Inledning Vaxholms stad är en expansiv kommun och efterfrågan

Läs mer