Strategi, policy, resultat 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategi, policy, resultat 2009"

Transkript

1 1 / 45 Nästa: Förord av verkställande»

2 2 / 45 Förord av verkställande Finnveras roll som en finländsk samhällsansvarig aktör har blivit allt viktigare under den globala finanskrisen. Efterfrågan på Finnveras finansiering var rekordartad och finansieringsbeslut fattades i större omfattning än tidigare. Finnvera fick möjlighet att ta nya temporära finansieringsprodukter i bruk i syfte att hjälpa företag som bedöms som lönsamma att klara sig genom den värsta recessionen. Finnveras företagsansvar innebär ansvarstagande för finländska företag och därigenom även för sysselsättning och regional utveckling. Finnvera har till uppgift att kompensera brister på finansieringsmarknaden. Vår verksamhet styrs av de mål som arbetsoch näringsministeriet (ANM) eller ägarens representant har ställt upp, våra egna etiska anvisningar, den nationella och internationella lagstiftningen samt de internationella avtal och riktlinjer som anknyter till exportgarantiverksamheten. Finnveras risktagning är i enlighet med den givna uppgiften större än inom den privata sektorn. Finnveras verksamhet ska bära sig, dvs. att bolaget på lång sikt ska täcka sina egna verksamhetskostnader och sin andel av kreditförlusterna med intäkterna från affärsverksamheten. Det gångna året har medfört många utmaningar också för Finnvera, och inom den inhemska finansieringen uppstod mer kreditförluster än tidigare. Förlusterna har delvis täckts med de vinstmedel som flutit in under de goda åren, delvis med statens ersättningar för kreditförluster. Miljöskyddsaspekterna beaktas i våra finansieringsbeslut, och Finnvera tillhandahåller separata finansieringsprodukter för frivilliga miljöinvesteringar. Framgången för de företag som fokuserar på produktion av förnybar energi och utveckling av miljöteknologin ingår i ANM-koncernens strategier, och Finnvera kommer att allokera finansiering till dessa företag i allt större mån. Frågan om hur personalens resurser på Finnvera räcker till har accentuerats till följd av den ökade efterfrågan och arbetsmängden. Temat för år 2009 var Välmående i arbetet. Personalens välmående upprätthålls genom en omfattande företagshälsovård och en kontinuerlig personalutveckling. Enligt undersökningarna om arbetsklimatet uppskattar medarbetarna på Finnvera sin arbetsplats. Denna andra företagsansvarsrapport publiceras samtidigt som bolagets årsöversikt. Rapporten fokuserar på inverkan av Finnveras finansieringsverksamhet och vårt arbete med na i det omgivande samhället. Dessutom rapporterar vi om personalens välmående. Även inom vår interna verksamhet eftersträvar vi lösningar som skonar miljön. Jag tackar både vår personal och våra för det gångna året och det ansvarsfulla arbetet som vi utför tillsammans. Pauli Heikkilä verkställande direktör Nästa: Finnvera i korthet»

3 3 / 45 Vårt sätt att fungera Finnvera i korthet Rapportens innehåll och omfattning Förvaltningssed och -organ Vision, värderingar och etiska anvisningar 1/2 Mikrofinansiering Regional finansiering Tillväxt- och internationaliseringsfinansiering Exportfinansiering Vision, värderingar och etiska anvisningar 2/2 Finnveras responssystem Inhemsk finansiering Utländsk risktagning Finnvera i korthet Finnvera Abp är en statsägd finansiär som har i uppgift att komplettera finansmarknaden, att genom finansiering främja verksamheten i små och medelstora företag samt företagens export och internationalisering och att bidra till att statens regionalpolitiska mål ska kunna uppnås. Vi främjar finländska företags konkurrenskraft genom att fungera som samarbetspartner i olika skeden av företagsverksamheten. Finnvera beviljar lån, borgen och exportgarantier samt gör kapitalinvesteringar. Vår verksamhet är baserad på speciallagstiftning. Staten ansvarar för bolagets verksamhet genom placerat aktiekapital, förbindelser om både räntestöd och ersättning för förluster (inhemsk finansiering), och Statsgarantifonden (exportgarantiverksamhet). Arbetsoch näringsministeriet styr och övervakar Finnveras verksamhet genom att sätta upp ägar- och näringspolitiska mål. Nästa: Rapportens innehåll och omfattning»

4 4 / 45 Vårt sätt att fungera Finnvera i korthet Rapportens innehåll och omfattning Förvaltningssed och -organ Vision, värderingar och etiska anvisningar 1/2 Vision, värderingar och etiska anvisningar 2/2 Finnveras responssystem Rapportens innehåll och omfattning I rapporten finns information om Finnveras fem affärsområden mikrofinansiering, regional finansiering, tillväxt- och internationaliseringsfinansiering, exportfinansiering och kapitalinvesteringsverksamhet samt verksamheten i de enheter som stödjer arbetet inom de olika affärsområdena, såsom enheterna för ekonomi och IT-tjänster, riskhantering, kommunikation och marknadsföring samt administration. Denna information för år 2009 presenteras ur företagsansvarsperspektiv. Genom praktiska exempel berättar vi om resultaten av vårt arbete inom delområdena för ekonomiskt ansvar, socialt ansvar och miljöansvar. Dessutom presenterar vi de strategiska mål som satts upp för oss samt vårt samarbete med na i Finland och utomlands. I Finland betjänas våra kunder på 15 regionkontor. På alla regionkontor arbetar kundansvariga inom tillväxt- och internationaliseringsfinansieringen. Exportfinansieringen sköts i Helsingfors. Finnvera har mer än kunder. Mikrofinansieringens kunder är lokalt verksamma företag med högst tio anställda. Mikrofinansieringen erbjuder finansieringstjänster för inledande och utveckling av företagsverksamheten i samarbete med regionala företagstjänster och andra finansiärer. Den regionala finansieringens kunder är SME-företag och stora företag om det finns särskilda skäl. Till kundkretsen hör både produktionsföretag och tjänsteföretag. Den regionala finansieringen erbjuder finansieringslösningar speciellt för företagens utveckling och tillväxt samt generationsväxlingar i samarbete med andra finansiärer. Tillväxt- och internationaliseringsfinansieringens kunder är SME-företag med en tillväxtstrategi som utgår från internationaliseringen. En del av kunderna är redan internationaliserade och bedriver export, en del befinner sig först i inledningsskedet av denna utveckling. Vanligen använder företagen också olika tjänster i andra organisationer som betjänar tillväxtföretagen (Finpro, Tekes, TE-centralerna) och utnyttjar Finnveras exportfinansieringstjänster. Exportfinansieringens kunder är exportörer som är verksamma i Finland och som oftast klassificeras som storföretag samt dessa företags inhemska och utländska exportfinansiärer. Finnvera är Finlands officiella exportgarantiinstitut, Export Credit Agency (ECA). Exportfinansieringen erbjuder kunderna konkurrenskraftiga exportgarantitjänster. Finnvera Abp:s dotterbolag Veraventure Ab, Seed Fond Vera Ab och Matkailunkehitys Nordia Oy gör kapitalplaceringar. Finnvera Abp:s dotterbolag Finlands Exportkredit Ab administrerar ränteutjämningssystem i anknytning till exportkrediter och fartygsfinansiering på OECD-villkor. Nästa: Förvaltningssed och -organ»

5 5 / 45 Vårt sätt att fungera Finnvera i korthet Rapportens innehåll och omfattning Förvaltningssed och -organ Vision, värderingar och etiska anvisningar 1/2 Vision, värderingar och etiska anvisningar 2/2 Finnveras responssystem Förvaltningssed och -organ Finska staten äger hela aktiestocken i Finnvera Abp och arbetsoch näringsministeriets koncernstyrningsenhet ansvarar för ägarstyrningen. Målet för Finnveras goda förvaltningssed är en transparent verksamhet inom hela organisationen. Bolagets styrelse godkänner de principer och riktlinjer som styr verksamheten. Jävighetsprinciperna gäller bolagets alla tjänstemän och medlemmarna i bolagets förvaltningsorgan, speciellt när de deltar i arbetet med att förbereda, förorda eller presentera beslut, eller i det egentliga beslutsfattandet. Det viktigaste målet för jävighetsprinciperna är att Finnveras verksamhet är opartisk, objektiv och oberoende. Arbetsuppgifterna på Finnvera kan även inkludera behandling av insiderinformation, antingen direkt eller indirekt. I Insiderreglerna förtydligas begreppet insiderinformation och ges preliminärt färdigheter att identifiera den information som klassificeras som insiderinformation och att förebygga missbruk av den. Jävighetsprinciperna och insiderreglerna är en del av Finnveras etiska anvisningar. Anvisningarna beskrivs närmare i avsnittet Vision, värderingar och etiska anvisningar. De förvaltningsorgan som ansvarar för Finnveras förvaltning är bolagsstämman, förvaltningsrådet, styrelsen och verkställande. Bolagsstämman kan fatta beslut i de frågor som enligt lagar och bolagsordningen ankommer på bolagsstämman. Bolagsstämman väljer ledamöterna och suppleanterna samt ordföranden och vice ordföranden för både förvaltningsrådet och styrelsen. Förvaltningsrådet övervakar bolagets förvaltning. Rådet avger ett yttrande över bokslutet och revisionsberättelsen. Dessutom beslutar rådet om eventuella betydande minskningar eller utvidgningar av verksamheten och väsentliga ändringar i verksamheten. Styrelsen styr och övervakar bolagets verksamhet och godkänner principerna för riskhantering. Styrelsen befäster bolagets strategi, godkänner bokslutet och delårsrapporten, främjar bolagets utveckling och säkerställer att verksamheten uppfyller de mål som ställts för bolaget i lagen och av ägaren. Enskilda betydande finansieringslösningar omfattas av styrelsens befogenheter. Styrelsen utnämner och avsätter verkställande, vice verkställande och andra ledande befattningshavare i bolaget. Verkställande ansvarar för den operativa förvaltningen av bolaget. Verkställande biträds av ledningsgruppen och direktionen. Du kan läsa mer om Finnveras förvaltning och organisation på Nästa: Vision, värderingar och etiska anvisningar 1/2»

6 6 / 45 Vårt sätt att fungera Finnvera i korthet Rapportens innehåll och omfattning Förvaltningssed och -organ Vision, värderingar och etiska anvisningar 1/2 Vision, värderingar och etiska anvisningar 2/2 Finnveras responssystem Vision, värderingar och etiska anvisningar 1/2 Finnveras Vision 2014 har utformats på följande sätt: Tillsammans med sina partner bidrar Finnvera aktivt till kundernas framgångsmöjligheter genom att erbjuda internationellt konkurrenskraftiga finansieringslösningar. I Finnveras viktigaste värdering, En av kunden uppskattad expert, utkristalliseras våra gemensamma värderingar. Definitionen skapades i samarbete mellan personalen och bolagets ledning år Vi handlar förhoppningsvis alltid på ett tydligt sätt utifrån våra värderingar genom att vara pålitliga och ärliga, genom att producera kundnytta på ett resultatrikt och effektivt sätt och genom att kontinuerligt utveckla den egna kompetensen. Finnveras etiska anvisningar består av fyra avsnitt: Jävighet Bestickning Insider Principer för god verksamhet Den primära beslutsfattaren är, när det gäller att bedöma jävigheten, en medarbetare på Finnvera som själv bedömer och beslutar om han är jävig eller inte. Om medarbetaren inte har varit medveten om att han är jävig när han har deltagit i beslutsfattandeprocessen leder beslutet då i princip inte heller till några påföljder för honom. Jävigheten medför dock ett formfel i beslutet, vilket i sin tur kan förutsätta att ärendet ska behandlas på nytt och därigenom förlänga verkställandet av beslutet. Finnvera Abp:s anvisningar om bestickning och gästfrihet infördes år Syftet med anvisningarna är att förtydliga sådana situationer som kan vara förknippade med bestickning och gästfrihet och att fästa speciell uppmärksamhet vid en opartisk och oberoende verksamhet bland Finnveras medarbetare. I anvisningarna behandlas bedömningen av situationer som kan vara förknippade med bestickning och gästfrihet samt chefernas ansvar och försiktighetsprincipen. Anvisningarna gäller både Finnveras tjänstemän och medlemmarna i förvaltningsrådet. Jävighetsprinciperna presenteras i korthet i avsnittet om Finnveras förvaltningssed. I principerna fastställs jävighetsgrunderna, avgörandet och effekterna av jävigheten samt begreppet närstående. I praktiken ska medarbetarna på Finnvera avstå från att förbereda, förorda, presentera och fatta beslut i situationer där förtroendet för Finnveras och medarbetarnas opartiskhet kan riskeras ur utomstående parters synvinkel. Nästa: Vision, värderingar och etiska anvisningar 2/2»

7 7 / 45 Vårt sätt att fungera Finnvera i korthet Rapportens innehåll och omfattning Förvaltningssed och -organ Vision, värderingar och etiska anvisningar 1/2 Vision, värderingar och etiska anvisningar 2/2 Finnveras responssystem Vision, värderingar och etiska anvisningar 2/2 Finnvera Abp:s insiderregler behandlas i avsnittet om förvaltningssed. Begreppet insiderinformation har definierats utifrån värdepappersmarknadslagen. I anvisningarna beskrivs de förfaringssätt som anknyter till insiderinformationen enligt värdepappersmarknadslagen. Genom att följa de sju nedan refererade principerna för god verksamhet kan Finnveras personal stärka bolagets ställning och hjälpa till med att uppnå bolagets mål som en uppskattad expert och specialfinansiär. Likställighet Finnvera sörjer för att förtroendet för objektiviteten och oberoendet i bolagets verksamhet bibehålls. Finnvera accepterar olikhet och bemöter bolagets kunder på ett jämlikt sätt. Ändamålsenlighet Finnvera använder sin befogenhet endast för ändamål som har fastställts i de lagar som gäller bolaget. Objektivitet Finnveras verksamhet är oberoende och kan motiveras på både objektiva och vederbörliga grunder. Finnveras beslut bygger på fakta, och fakta bedöms på ett opartiskt sätt. Relativitet Finnveras åtgärder ska vara ändamålsenliga och rimliga i förhållande till målen. Förtroende Finnvera ser till att det allmänna förtroendet för att bolagets verksamhet är korrekt och att fattade beslut efterföljs bibehålls. Serviceprincip Finnvera betjänar sina kunder på ett kvalitativt och ansvarsfullt sätt samt med kompetens. Tjänster tillhandahålls på ett resultatrikt sätt med beaktande av de lagstadgade målen. Offentlighetsprincip Finnveras verksamhet bygger på transparens och en så omfattande öppenhet som möjligt, om inte annat följer av de lagar som gäller bolaget. Finnvera får dock inte för utomstående röja omständigheter som anknyter till kundens eller någon annan persons ekonomiska ställning, någons personliga förhållanden eller affärs- eller yrkeshemligheter. Nästa: Finnveras responssystem»

8 8 / 45 Vårt sätt att fungera Finnvera i korthet Finnveras responssystem Respons Behandling av respons Aktioner Kundrespons (fortlöpande) Rapportens innehåll och omfattning Förvaltningssed och -organ Vision, värderingar och etiska anvisningar 1/2 Vision, värderingar och etiska anvisningar 2/2 Intern respons (fortlöpande) initiativverksamhet operativa risker Kundundersökningar och undersökningar om (1 gång/2 år) Personalundersökningar (1 gång/år) Klassificering av respons samt anvisning för fortsatta åtgärder (1 gång/år) Direkta åtgärder och utvecklingsåtgärder Rapport Rapport Sammanställning av respons Uppföljning av åtgärder och resultat Finnveras responssystem Med hjälp av responssystemet samlar Finnvera systematiskt in både intern och extern respons. Utifrån den analyserade responsen utvecklar vi vår verksamhet. Dessutom utnyttjar vi resultaten i årsplaneringen. Alla medarbetare på Finnvera kan skriva upp vilken respons de har fått, ta initiativ och rapportera operativa risker i det interna systemet. I figuren ovan presenteras responssystemet. Med fortlöpande kundrespons avses spontan respons om Finnveras verksamhet som ges av kunderna eller nas representanter på möten, i telefonsamtal, i skriftlig form, per e- post eller på Internet. Sammanställningarna av kundresponsen vidarebefordras med jämna mellanrum inom organisationen och till bolagets ledning och styrelse. I samband med strategiarbetet följer vi upp hur de utvecklingsprojekt som har byggts upp utifrån kundresponsen genomförs. Med intern respons avses initiativ som tas av medarbetarna på Finnvera samt respons om de förverkligade tillbuden och riskerna i verksamheten. Man upplåter intern respons fortlöpande. Med initiativ avses förslag som kan användas för att utveckla processerna, kundtjänsten, produktiviteten och lönsamheten, nuvarande eller nya finansieringsprodukter eller former att använda dessa förbättra arbetsmetoderna, maskinerna, utrustningen och verktygen uppnå besparingar förbättra arbetsförhållandena, arbetsklimatet och arbetarskyddet. Hanteringen av operativa risker ansluter sig till utvecklingen av kvaliteten och processerna för verksamheten. I anslutning till riskhanteringen på Finnvera samlar vi in respons på t.ex. ledande, anvisningar, informativa fel i systemen och fysisk säkerhet. Vi låter göra kundundersökningar och undersökningar om vartannat år då vi utreder kundernas åsikter om samarbetet och dess smidighet, verksamhetens tillförlitlighet och experternas yrkeskunskap. Vi utnyttjar resultaten i utvecklingen av funktionerna. Med hjälp av årliga personalenkäter kartlägger vi medarbetarnas åsikter om arbetsklimatet, arbetstillfredsställelsen, ledandet, chefsarbetet och Finnvera som företag och arbetsgivare. Sammanfattningarna av personalundersökningarna är en del av processutvecklingen. Nästa: Strategi»

9 9 / 45 Strategi, policy, resultat 2009 Strategi Strategiska målet, vidtagna åtgärder och uppnådda resultat Policyer som Finnvera iakttar, närings- och ägarpolitiska mål Finanskrisen och Finnveras finansiering Strategi Finnvera planerar och förverkligar finansieringslösningar som en del av ANM-koncernen i samarbete med övriga offentliga och privata finansiärer. Finnvera tryggar genom sin finansiering verksamhetsbetingelserna för företag med förutsättningar att bedriva lönsam affärsverksamhet. Bolaget finansierar nyetablerad, växande och internationellt expanderande företagsverksamhet och upprätthåller om ett konkurrenskraftigt exportfinansieringssystem. Finnvera finansierar viktiga investeringar, utvecklingsprojekt och företagsarrangemang för att bistå regional utveckling och små och medelstora företag. Finnvera sörjer för finländska företagens konkurrenskraft i internationell handel genom exportgarantier. Finnvera Abp:s verksamhet styrs, genom försorg av Finnveras ägare, den finska staten, av de ägar- och näringspolitiska målen, som arbets- och näringsministeriet har satt upp för bolaget, samt de strategiska målen och de årliga målen som bolagets styrelse har godkänt. Nästa: Strategiska målet, vidtagna åtgärder och uppnådda resultat»

10 10 / 45 Strategi, policy, resultat 2009 Strategiska målet, vidtagna åtgärder och uppnådda resultat Strategiska mål Vidtagna åtgärder 2009 Uppnådda resultat 2009 Strategi Strategiska målet, vidtagna åtgärder och uppnådda resultat Policyer som Finnvera iakttar, närings- och ägarpolitiska mål Finanskrisen och Finnveras finansiering Vi sörjer för livsdugliga företags tillgång till finansiering Vi finansierar grundandet av 3500 företag årligen Vi finansierar projekt som är viktiga för regional utveckling och för små och medelstora företag och främjar därigenom användning av förnybar energi och förbättrad produktivitet Höjda ansvarstak för inhemsk finansering och exportfinansiering och ökade befogenheter att bevilja inhemsk finansiering, konjunkturfinansiering, återfinansieringsmodell samt garanterade exportaffärer med kort betalningstid i EU-länderna och de övriga västliga industriländerna Genomförande av ett servicekoncept för små företag, utveckling av onlinetjänsten, koncentration av den finansiella rådgivingen i telefontjänst Konjunkturfinansiering, finansiering för områden med plötslig strukturomvandling, genomförande av ett servicekoncept för regionala företag, finansiering av ägararrangemang Ansvaren för den inhemska finansieringen och exportfinansieringen ökade avsevärt och överskred de tidigare ansvarstaken, andelen beviljad inhemsk finansiering och garanterade exportaffärer med kort betalningstid var rekordstor i EU-länderna och västliga industriländerna, 188 miljoner euro beviljades i konjunkturfinansiering, återfinansieringen utnyttjades i mindre mån än förväntat Finansieringen till de små företagen uppgick till 172 miljoner euro, mängden av financierade nya företag var 3457, det uppdaterade servicekonceptet för de små företagen togs i bruk, onlinetjänsten utvecklades vidare, den finansiella rådgivningen genom telefontjänst var aktiv Finansieringen till regionala företag uppgick till 631 miljoner euro, SMEföretagens finansieringsbehov tillgodosågs med konjunkturfinansiering, finansieringen till områden med plötslig strukturomvandling översteg 150 miljoner euro, servicekonceptet för regionala företag var i bruk, finansieringen av ägarbyten i närmare företag uppgick till sammanlagt 107 miljoner euro Vi finansierar företagsverksamhet som växer och internationaliseras Genomförande av servicekonceptet, samarbete med na, finansiering av projekt i närområden Finansieringen av tillväxtföretagen och de internationellt expanderande företagen uppgick till 389 miljoner euro, servicekonceptet var i bruk, samarbetet med na var aktivt, finansieringen av projekten i närområdena realiserades i större mån än beräknat Vi främjar företagens inhemska och utländska verksamhet som gynnar den finländska nationalekonomin genom konkurrenskraftiga lösningar för exportfinansieringen Återfinansieringsmodell samt kreditförsäkringar med kort betalningstid till industriländerna, utredning om exportgarantiverksamhetens konkurrenskraft Exportgarantiofferter gavs för totalt 4,4 miljarder euro, av detta utgjordes 58 miljoner euro av borgen för exportaffärer med kort betalningstid i EU-länderna och de västliga industriländerna, avtal om återfinansiering till ett värde av 280 miljoner euro ingicks, vid utgången av rapportperioden fanns återfinansieringsansökningar till ett värde av 2,5 miljarder euro Vi investerar i nyetablerade, innovativa företag. Ökar tillströmningen av privat kapital till dotterbolagens investeringsobjekt och fonder Utveckling och internationalisering av privat investeringsverksamhet Beslut om förstaplacering fattades till ett värde av 11 miljoner euro för sammanlagt 35 företag, vid utgången av perioden hade fonden totalt 116 målföretag, i förvaltningen av fonden fanns ett servicekoncept för privata placerare i syfte att förbättra tillgången till privat kapital och kompetens i samband med tidiga kapitalinvesteringar i företag, ett företagsacceleratorkoncept utarbetades och introducerades i samarbete med ANM och Tekes Vi förbättrar produktiviteten och kundnöjdheten genom effektiva handlingssätt. Säkerställer internationellt konkurrenskraftig kompetens genom kontinuerlig utveckling av arbetsgemenskapen och personalen Kontinuerlig utveckling av kompetensen, servicekoncepten och processerna samt verksamhetsystemet för förbättrad produktivitet, genomförande av kund- och personalnöjdhetsundersökningar Servicekoncepten, processerna, verksamhetssystemet och rapporteringen utvecklades aktivt, IT-riktlinjerna uppdaterades, koncentrationen av funktionerna för bokslutsanalys fortsattes, kund- och personalnöjdhetsundersökningarna och ett omfattande program för chefsutbildning genomfördes, man beslutade att införa ett modulärt utbildningskoncept för kompetensutveckling Nästa: Policyer som Finnvera iakttar, närings- och ägarpolitiska mål»

11 11 / 45 Strategi, policy, resultat 2009 Strategi Strategiska målet, vidtagna åtgärder och uppnådda resultat Policyer som Finnvera iakttar, närings- och ägarpolitiska mål Finanskrisen och Finnveras finansiering Policyer som Finnvera iakttar, näringsoch ägarpolitiska mål Policyer som Finnvera iakttar Finnvera Abp iakttar följande anvisningar, principer och riktlinjer i sin verksamhet: ägarpolicy land- och garantipolicy kreditpolicy principer för riskhantering miljöpolicy och publiceringspolicy för exportgarantiverksamhet personalpolicy etiska anvisningar IT-riktlinjer riktlinjer för kommunikation principer för samarbetsavtal anvisningar och förfaringssätt för anskaffning Närings- och ägarpolitiska mål Arbets- och näringsministeriet styr och övervakar Finnveras verksamhet och ställer årligen upp närings- och ägarpolitiska mål för bolaget. När målen fastställs beaktas finska statens regeringsprogram, ministeriets koncernstrategi, de riktlinjer för målen som rör ministeriets förvaltningsområde samt målen i EU-programmen. Utifrån de uppställda närings- och ägarpolitiska målen utvärderas Finnvera Abp:s framgång när det bl.a. gäller att främja företagsverksamhet, sysselsättning, företagens tillväxt och internationalisering samt export. På grund av den globala finanskrisen och den försvagade finansmarknaden var det betydligt svårare för finländska företag att få finansiering år Förutom exportföretagen led även de företag som befann sig i ett tillväxtskede av den allmänna ekonomiska situationen. Efter att finanskrisen hade börjat ökade Finnveras betydelse i finansieringen av företag snabbt när finansmarknaden drabbades av svårigheter. Efterfrågan på både inhemsk finansiering och exportfinansiering låg år 2009 på hög nivå. Konsekvenserna av den ekonomiska recessionen avspeglades dock i uppnåendet av de närings- och ägarpolitiska målen, och dessa mål uppnåddes inte till alla delar år Läs mer om uppnåendet av de viktigaste närings- och ägarpolitiska målen för år 2009 i bilaga 1 till företagsansvarsrapporten. Nästa: Finanskrisen och Finnveras finansiering»

12 12 / 45 Strategi, policy, resultat 2009 Strategi Strategiska målet, vidtagna åtgärder och uppnådda resultat Policyer som Finnvera iakttar, närings- och ägarpolitiska mål Finanskrisen och Finnveras finansiering Finanskrisen och Finnveras finansiering När finanskrisen och den ekonomiska krisen hade börjat vidtogs åtskilliga åtgärder inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde i slutet av år 2008 och under år Dessa åtgärder syftade till att underlätta företagens tillgång på finansiering. Ansvarstaket för den inhemska finansieringen höjdes i början av året från 2,6 miljarder euro till 3,2 miljarder euro. I juni höjdes taket återigen till 4,2 miljarder euro. Ansvarstaket för exportfinansieringen höjdes från 7,9 miljarder euro till 10 miljarder euro i början av året och återigen till 12,5 miljarder euro i juni. I början av år 2009 infördes en temporär återfinansieringsmodell för export i syfte att underlätta de finländska kapitalvaruexportörernas tillgång på kundfinansiering. Genom denna åtgärd strävade Finnvera efter att säkerställa exportfinansieringens kontinuitet under finanskrisen och de finländska exportörernas konkurrenskraft i förhållande till exportföretag i andra länder. Finnveras nya finansieringsprodukter, dvs. konjunkturlånet och -borgen, lanserades i mars. Arrangemanget gäller under åren Konjunkturlån och -borgen kan beviljas för totalt högst 900 miljoner euro. I det första skedet riktades konjunkturprodukterna till företag som har högst anställda och vars likviditet eller lönsamhet har försvagats på grund av den ekonomiska lågkonjunkturen som följde på finanskrisen. Konjunkturlånen och -borgen är avsedda för företag vars tillgång på finansiering har försvårats i det rådande konjunkturläget. Företaget ska dock ha förutsättningar för en lönsam verksamhet när konjunkturläget förbättras. En förutsättning för att lån eller borgen kan beviljas är dessutom att huvudfinansiären av företaget konsoliderar en del av sina fordringar. Hösten 2009 ändrades villkoren för konjunkturlånen och -borgen så att dessa kan beviljas åt företag som sysselsätter högst personer. Även företag med mer än anställda kan av särskilda skäl beviljas finansiering med arbets- och näringsministeriets tillstånd. I egenskap av ett offentligt exportgarantiinstitut får Finnvera inte på grund av EU:s bestämmelser om statligt stöd under normala marknadsförhållanden försäkra risker som privata försäkringsbolag kan försäkra i EU-länderna och de övriga västliga industriländerna. Den globala finanskrisen och den ekonomiska krisen ledde till att de privata kreditförsäkringsbolagens risktagning minskade. Därför ansökte Finland hos Europeiska kommissionen om tillstånd för viss tid att åtgärda den rådande marknadsbristen i kreditförsäkringarna med kort betalningstid. Europeiska kommissionen gav i juni Finnvera ett tidsbestämt tillstånd att gå i borgen för exportaffärer med en betalningstid på högst två år i EU-länderna och de övriga västliga industriländerna som de privata kreditförsäkringsbolagen inte täcker. Kommissionens tillstånd gäller exportleveranser som ska göras före Efterfrågan på garantier för affärer i de västliga industriländerna har varit livlig. År 2009 fattade Finnveras exportfinansiering positiva garantibeslut för 449 utländska köpare. Nästa: Finnveras inhemska och samarbete med»

13 13 / 45 Finnveras inhemska och samarbete med Internationella inom exportgaranti- och specialfinansieringsverksamhet Internationellt samarbete med Kundundersökningar och undersökningar om Produktinformation Finnveras inhemska och samarbete med Finnvera håller aktiv och regelbunden kontakt med na. Till samarbetet med na hör bl.a. olika evenemang, arbetsgrupper, samarbetsavtal och relationer med media. Finnvera bedriver intensivt samarbete med olika organisationer som hör till arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde, i synnerhet Tekes, Finpro och TE-centralerna. Dessutom deltar vi aktivt i utvecklingen av webbtjänsten Företags-Finland. Samarbetet inom finansiering är intensivt även med privata finansiärer, främst banker, skade- och pensionsförsäkringsbolag och kapitalinvesterare. Finnvera har ingått samarbetsavtal med Företagarna i Finland, Familjeföretagens förbund och Företagarkvinnornas centralförbund. Avtalen omfattar gemensamma evenemang och kommunikation. Finnvera och Företagarna i Finland gör tillsammans två gånger om året en företagsbarometer som kartlägger konjuntursituationen i små och medelstora företag. Finnvera har arrangerat seminarier under namnet Konkurrenskraft från export tillsammans med olika organisationer i näringslivet och offentliga företagsserviceorganisationer. Finnvera är med i högskolesamarbetet genom projektet StratMark och är en av samarbetspartnerna i Venture Cup, som är en tävling i planering av affärsverksamhet. Under år 2009 arrangerade Finnvera tillsammans med Helsingfors handelskammare, den Tysk-Finska Handelskammaren och AmCham kundevenemang som handlade om internationalisering och export. Regionala aktörer som avger utlåtanden för beslut om mikrofinansiering har blivit viktiga samarbetspartner för regionkontoren efter att remissförfarandet inleddes i början av året. Regionala företagsrådgivare Ägare ministerier, riksdagen Media Kunder företagare, företag Icke-statliga organisationer Privata finansiärer ANM-koncernens samarbetspartner Intresseorganisationer i näringslivet Finnveras alla regionkontor har en egen regional delegation som utgörs av företagsledare och representanter för olika organisationer i regionen. Delegationerna sammanträder 2 3 gånger per år. Dessutom har huvudkkontoret och exportfinansieringen egna delegationer. Syftet med delegationernas arbete är att utveckla finansieringsverksamheten efter kundernas behov. Arbets- och näringsministeriet styr Finnveras verksamhet, och därutöver håller Finnvera kontakt med andra ministerier och riksdagen. Finnvera ingår inga avtal om samarbete, sponsring, annonsering eller marknadsföring för allmännyttiga projekt som inte har ett tydligt samband med Finnveras mål. Finnvera strävar efter att hålla öppna och aktiva relationer med media och att ordna både regionala och landsomfattande möten med media. Nästa: Internationella inom exportgaranti- och specialfinansieringsverksamhet»

14 14 / 45 Finnveras inhemska och samarbete med Internationella inom exportgaranti- och specialfinansieringsverksamhet Internationellt samarbete med Kundundersökningar och undersökningar om Produktinformation Internationella inom exportgaranti- och specialfinansieringsverksamhet Samarbete mellan stater Exportgarantiverksamheten regleras av ett antal internationella riktlinjer. Genom dessa strävar man efter att stävja den konkurrens som sker med exportkreditvillkor. Att följa och utveckla spelreglerna förutsätter ett intensivt internationellt samarbete av Finnvera. Samarbetet mellan stater bedrivs via OECD, Europeiska unionen, Parisklubben och WTO. OECD:s exportgarantiavtal är det viktigaste internationella avtalet som reglerar exportkreditverksamheten. Finnveras miljöpolicy och policy mot bestickning samt arbete med att hålla kreditgivningen för de allra fattigaste länderna på en hållbar nivå motsvarar de principer som OECD har godkänt. I de arbetsgrupper som behandlar både OECD:s och EU:s exportkreditfrågor representerar Finnvera Finland tillsammans med arbets- och näringsministeriet. I avtalet om upprättande av världshandelsorganisationen WTO regleras att exportgarantiverksamheten ska bära sig. Finnvera deltar som Finlands representant i de offentliga borgenärernas, dvs. Parisklubbens, möten. I Parisklubben diskuterar man skötseln av den offentliga skuldbördan i länder som råkat i betalningssvårigheter och ingår ramvillkor för stabilisering av skulderna. WTO Världshandelsorganisationen OECD OECD:s exportkreditgrupp och grupp som förhandlar om exportkreditavtalet EU Europarådets exportkreditgrupp: EU-ställningstaganden för OECD-arbetet Parisklubben samarbetsforum för offentliga borgenärer Samarbete mellan finansinstitut Förutom det internationella samarbetet mellan stater bedriver Finnvera intensivt samarbete med motsvarande organisationer i andra länder. Bernunionen är en samarbetsorganisation för export- och investeringsgarantiinstitut. Unionen främjar sunda principer för export- och investeringsgarantiverksamheten och erbjuder sina medlemmar en kanal för diskussion och informationsutbyte. Finnvera är även en aktiv medlem i flera europeiska nätverk och föreningar som är verksamma i finansiering av små och medelstora företag. Genom dessa kan Finnvera påverka utvecklingen av verksamhetsförutsättningarna för SME-företag i EU-området och får samtidigt värdefull kunskap som bolaget kan utnyttja i utvecklingen av sin verksamhet. Bernunionen samarbetsorganisation för exportoch investeringsgarantiinstitut Bilateralt samarbete med andra garantiinstitut/ återförsäkrings- och samarbetsavtal NEFI samarbetsnätverk för europeiska specialfinansiärer för små och medelstora företag ISLTC klubb för banker och kreditinstitut som specialiserat sig på EU:s långfristiga lån EAPB förening för europeiska offentliga affärsbanker, utvecklingsbanker och finansinstitut AECM Europeisk sammanslutning av ömsesidiga garantiföretag EMN nätverk av mikrokreditgivare i Europa EIF Europeiska investeringsfonden Finnvera som delägare EIB Europeiska investeringsbanken Nästa: Internationellt samarbete med»

15 15 / 45 Finnveras inhemska och samarbete med Internationella inom exportgaranti- och specialfinansieringsverksamhet Internationellt samarbete med Kundundersökningar och undersökningar om Produktinformation Internationellt samarbete med I det internationella samarbetet kring den offentliga finansieringen år 2009 poängterades starkt hur offentliga finansinstitut var med i kampen mot finanskrisen som började år I EU:s och OECD:s exportkreditgrupper, Bernunionen, NEFI, EAPB och AECM diskuterades vilka åtgärder som hade vidtagits till följd av krisen. På Bernunionens 75-årsjubileumsmöte i Seoul valdes Topi Vesteri, Finnveras vice verkställande direktör, till ordförande för kommittén som behandlar garantiverksamheten med medellång och lång betalningstid. Till kommittén hör 31 statliga exportgarantiinstitut. I anslutning till mötet ingick Finnvera ett återförsäkringsavtal med det belgiska garantiinstitutet ONDD. I början av år 2009 gjordes en ändring i OECD:s exportkreditavtal. Genom ändringen har flera exportländer möjlighet till en längre kredittid, dvs. maximalt 10 år, i stället för den tidigare kredittiden på 8,5 år. Dessutom höjdes maximikredittiden för de projektfinansieringar som genomförs i länder med hög inkomstnivå på grund av krisen till 14 år för en bestämd tid på ett år. I dessa länder kan andelen offentligt stödd exportkreditfinansiering utgöra hälften av hela finansieringspaketet. På OECD:s möte diskuterades förnybara energiformer och ett garantipremieavtal om kommersiella risker. Avtalet om förnybar energi och vattenprojekt inkluderades som en permanent del i OECD:s exportkreditavtal sommaren 2009, och den maximala återbetalningstiden för projekt höjdes till 18 år. Hösten 2009 fortsatte förhandlingarna om en utvidgning av avtalet till att omfatta alla åtgärder som förebygger klimatförändringar. Parterna lyckades arbeta fram en överenskommelse om garantipremienivåerna för kommersiella risker i början av Parisklubben sammanträdde nio gånger under år Under året konsoliderades skulderna för sju länder, och konsolideringarna gällde klubbmedlemmarnas fordringar om 1,6 miljarder dollar. Finland hade år 2009 inga fordringar som skulle konsolideras. I april 2009 arrangerade NEFI det första s.k. produktutvecklingsmötet med deltagare från EIB, EIF och Europeiska kommissionen. På mötet diskuterades SME-företagens finansieringsprogram på både nationell nivå och EU-nivå. Dessutom byttes erfarenheter av hur finansieringsprogrammen på EU-nivå fungerar i praktiken och hur olika instrument skulle kunna utnyttjas. En annan viktig fråga är utveckling av nya finansieringsprogram för programperioden Kommissionens utvecklingsarbete med vissa nya program kommer våren 2010 till det skede där det är möjligt att ge inofficiell information om programmen och be t.ex. NEFI:s medlemmar om att ge respons. I oktober 2009 arrangerade NEFI det andra produktutvecklingsmötet med representanterna för EIB, EIF och kommissionen. Temat var de åtgärder som hade vidtagits i finansieringen av europeiska SME-företag till följd av den ekonomiska finanskrisen: specialfinansiärerna har visat sig vara nödvändiga när det gäller att bekämpa krisen och att komplettera marknaden. NEFI:s medlemmar presenterade en utredning av finansmarknaden och berättade om de åtgärder som specialfinansiärerna hade vidtagit för att bekämpa krisen i medlemsländerna. Ett av de gemensamma målen har varit att säkerställa att företagen har tillgång till finansiering. NEFI:s, EIB:s, EIF:s och kommissionens samarbete i fråga om fördelning av finansiering och risker bör stärkas. Nästa: Kundundersökningar och undersökningar om»

16 16 / 45 Finnveras inhemska och samarbete med Internationella inom exportgaranti- och specialfinansieringsverksamhet Internationellt samarbete med Kundundersökningar och undersökningar om Produktinformation Kundundersökningar och undersökningar om Finnvera gör vartannat år kundundersökningar och undersökningar om för att få kunskap om nas behov och förväntningar. Den undersökning som genomfördes våren 2009 besvarades av totalt personer från Finnveras kundföretag och samt bankerna. Det primära syftet med undersökningen var att utreda vilka åsikter kunderna har om Finnveras produkter och tjänster. I undersökningen ingår även frågor som används för att utreda hur Finnvera har lyckats i sin näringspolitiska uppgift. Inhemska funktioner De små och medelstora företagen anser att Finnveras finansiering och roll är speciellt avgörande när det gäller att inleda och utveckla verksamheten. De innovativa nybörjarföretag som har varit föremål för Finnverakoncernens kapitalinvestering har i genomsnitt varit nöjda med Seed Fond Veras verksamhet. Bankerna är nöjda med samarbetet med Finnvera, men förväntar sig dock att Finnvera skulle ta fler risker än numera. Detta önskar också Seed Fond Veras kunder som vill att fonden ska öka engångsinvesteringarna. Intressegrupperna anser att Finnvera har skött sin uppgift bra. Under den rådande ekonomiska recessionen har Finnveras betydelse ökat betydligt när det gäller att komplettera finansmarknaden och att främja företagsverksamheten. Finnvera har lyckats i finansieringen av företagens inhemska funktioner. Enligt alla är Finnveras produkter och tjänster i sin ordning, men de områden som bör förbättras är information om dessa och hantering av samarbetsrelationerna. Exportfinansiering Inom alla delområden av verksamheten ger exportfinansieringens inhemska och utländska finansieringskunder samt företagskunder en bättre bedömning för Finnvera än för de andra exportgarantiinstitut som de anlitar. Den totala bedömningen av exportgarantiverksamheten, nyttan av samarbetet med experterna, verksamhetens tillförlitlighet, samarbetets smidighet och experternas kompetens och yrkesskicklighet ligger på en ytterst hög nivå. Enligt företagskunderna har exportgarantiverksamheten haft en positiv inverkan på sysselsättningen i Finland och främjat företagens export. Mer än hälften av svarspersonerna ansåg att exportaffärerna skulle ha verkställts i mindre omfattning och en del av dessa möjligen inte alls skulle ha verkställts utan Finnveras medverkan. Över 90 procent av de inhemska finansiärerna ansåg att exportgarantiverksamheten har främjat företagens export och sysselsättning, och 85 procent av dessa antog att en del av affärerna inte alls skulle ha verkställts utan Finnveras medverkan. Finnveras ägarna, ministerierna och de övriga na gav en synnerligen positiv respons på Finnveras kompetens och verksamhet. Dessutom var na övertygade om effektiviteten i Finnveras garantiverksamhet. Både exportörerna och finansiärerna anser att Finnvera har en god image och att engagemanget i samarbetet med Finnvera är starkt. De utvecklingsområden som lyftes fram i undersökningen var aktivt tillhandahållande av finansieringslösningar, information om eventuella ändringar i tidsscheman och tillgänglighet till personer. Nästa: Produktinformation»

17 17 / 45 Finnveras inhemska och samarbete med Internationella inom exportgaranti- och specialfinansieringsverksamhet Internationellt samarbete med Kundundersökningar och undersökningar om Produktinformation Produktinformation Finnveras produkter består av lån, borgen, kapitalinvesteringar och exportgarantier. Under dessa finns flera tiotals olika produktbenämningar. I de flesta fall kontaktar kunderna Finnvera för att diskutera olika finansieringsalternativ. Företagen behöver inte på förhand veta vilka finansieringsprodukter de ska söka utan detta diskuteras med de kundansvariga. Detaljerad information om Finnveras produkter finns på finska, svenska och engelska på bolagets webbplats finnvera.fi. Finnvera har broschyrer som har delats ut till samarbetspartnerna och som är tillgängliga i tryckt form på Finnveras kontor. Årligen marknadsför Finnvera sina produkter i tämligen liten skala. Däremot informerar Finnvera aktivt na och media om produkterna och eventuella kommande ändringar i dessa. Under år 2009 fokuserade Finnveras marknadsföring av produkter på information om de konjunkturrelaterade produkterna och kreditförsäkringarna med kort betalningstid. I synnerhet bankerna och na har informerats om dessa nya finansieringsformer. Nästa: Självbärande verksamhet, verksamhetens resultat och kapitaltäckning»

18 18 / 45 Företagets ansvar Ekonomiskt ansvar Självbärande verksamhet, verksamhetens resultat och kapitaltäckning Ekonomiska effekter av Finnveras verksamhet Riskhantering Exportfinansieringens effekter Utveckling av kundstocken Företagsundersökning Turnaround Socialt ansvar Miljöansvar Självbärande verksamhet, verksamhetens resultat och kapitaltäckning Självbärande verksamhet och verksamhetens resultat Finnvera Abp:s verksamhet ska uppnå det uppställda målet för en självbärande verksamhet. Enligt detta mål bör bolaget på lång sikt täcka verksamhetskostnaderna samt de kredit-, borgens- och garantiförluster som bolaget ansvarar för med inkomsterna från affärsverksamheten. Finnvera Abp:s verksamhet har burit sig under hela verksamhetstiden. År 2009 påverkades liksom år 2008 Finnveras kreditrisker och förlustnivå av den ekonomiska situationen och de försvagade riskklassificeringarna av kundföretagen. Finnverakoncernens resultat för år 2009 uppgick till 24,4 miljoner euro. Resultatet för år 2008 var 15,2 miljoner euro, vilket innebär att resultatet för år 2009 ökade 9,2 miljoner euro jämfört med året innan. Förluster som uppkommer inom Finnveras inhemska finansieringsverksamhet täcks till viss del genom statens förlustersättning. Utländska land-, bank- och företagsrisker som uppkommer inom garantiverksamheten säkras av Statsgarantifonden och i sista hand av finska staten. I första hand täcks eventuella negativa resultat inom den inhemska finansieringen och exportfinansieringen med de vinster från bolagets affärsverksamhet som har flutit in under de tidigare räkenskapsperioderna. Dessa vinster överförs till de separata fonderna för nationell verksamhet och för export i bolagets balansräkning. Till exempel exportgaranti- och specialborgensförluster kompenseras ur Statsgarantifonden först då erfordrade medel inte finns i bolagets fond för exportgarantioch specialborgensverksamhet. Kapitaltäckning Finnvera Abp:s kapitaltäckning ska vara tillräckligt god för att bolagets förmåga att bära risker ska kunna säkerställas och för att anskaffningskostnaderna för finansieringen ska kunna hållas på en så låg nivå som möjligt. Bolaget ska planera sin verksamhet så att det kan bibehålla en kapitaltäckning på minst 12 procent. Finnverakoncernens kapitaltäckning i december 2009 var 15,0 procent. I slutet av år 2008 var koncernens kapitaltäckning 15,7 procent. År 2009 låg efterfrågan på Finnveras inhemska finansiering på en hög nivå. Detta ledde till en ökning av ansvarsstocken och de bindande kreditlöftena, vilket tillsammas med de ökade inhemska kreditförlusterna bidrog till att bolagets kapitaltäckning minskade under år Finnvera lyfte år 2009 ett kapitallån på 50 miljoner euro av staten för att öka kapitaltäckningen. I statens budget för år 2010 ingår ett kapitallån på 30 miljoner euro för ökning av bolagets kapitaltäckning. Nästa: Ekonomiska effekter av Finnveras verksamhet»

19 19 / 45 Företagets ansvar Ekonomiska effekter av Finnveras verksamhet Ekonomiskt ansvar Självbärande verksamhet, verksamhetens resultat och kapitaltäckning Ekonomiska effekter av Finnveras verksamhet Riskhantering Exportfinansieringens effekter Finansiärer på marknaden (kapitalanskaffning) Inlåning Räntor, arvoden Kapitalinvesterare (dotterbolag) Investeringar i fonder Räntor, övriga intäkter Samhället Nationellt räntestöd EU-stöd, ersättningar för kreditoch borgensförluster, ränteutjämning Skatter och övriga avgifter Utveckling av företagets verksamhet Kunder, företag Lån Borgen Garantier Räntor Arvoden Kapitalinvesteringar Personal Löner och arvoden Utveckling av kundstocken Företagsundersökning Externa samarbetspartner Turnaround Socialt ansvar FINNVERA ABP, NYCKELTAL FÖR EKONOMISKT ANSVAR miljoner euro Miljöansvar Intäkter räntebidrag samt provisionsintäkter och -kostnader 117,9 132,3 Stöd och förlustersättningar räntestöd till kunder och övrigt stöd 17,7 17,3 kredit- och borgensförlustersättningar 28,4 32,2 Nedskrivningsförluster på fordringar, garanti- och borgensförluster 84,0 94,6 Verksamhetskostnader 38,6 39,7 personalkostnader 26,1 27,5 övriga administrationskostnader 12,5 12,2 Övriga rörelsekostnader 9,1 11,8 Skatter skatter under tidigare räkenskapsperioder 0,0 1,5 Nästa: Riskhantering»

20 20 / 45 Företagets ansvar Ekonomiskt ansvar Självbärande verksamhet, verksamhetens resultat och kapitaltäckning Ekonomiska effekter av Finnveras verksamhet Riskhantering Exportfinansieringens effekter Utveckling av kundstocken Företagsundersökning Turnaround Socialt ansvar Miljöansvar Riskhantering Målet för Finnveras riskhantering är att på lång sikt trygga risktagningsförmågan så att de mål som uppställts för bolaget kan uppnås. En från affärsverksamheten fristående riskhanteringsfunktion övervakar riskhanteringen, utvecklar nya riskhanteringssystem och rapporterar till verkställande. Riskhanteringen har i uppgift att säkerställa att systemen för identifiering, bedömning och uppföljning av risker fungerar väl. En del av riskhanteringsuppgifterna är dessutom att sörja för att personalen iakttar strategierna för risktagning, de kredit- och garantipolicyer som styr verksamheten, och de metoder som används för att minska riskerna. Statens roll och kontrollerad risktagning I egenskap av en finansiär som kompletterar finansmarknaden och bedriver statens näringspolitik kan Finnvera i enlighet med sina uppgifter ta större kreditrisker än andra finansiärer eftersom staten deltar i täckningen av Finnveras kredit- och borgensförluster inom den inhemska företagsfinansieringen. Dessutom minskar statens regionala räntestöd och Europeiska regionala utvecklingsfondens räntestöd företagens finansieringskostnader inom stödområdena. Beslut om de årliga räntestödsfria befogenheterna för Finnveras inhemska finansieringsverksamhet fattas av arbets- och näringsministeriet. I lagen fastställs ansvarstaken för både den inhemska finansieringen och exportfinansieringen. Bolagets verksamhet bedrivs inom ramen för dessa ansvarstak samtidigt som bolaget eftersträvar att säkerställa att verksamheten på lång sikt är resultatrik. Kontroll och rapportering Den ekonomiska verksamheten styrs av de ägar- och näringspolitiska målen, som arbets- och näringsministeriet har ställt upp för bolaget, samt de strategiska målen och de årliga målen som bolagets styrelse har godkänt. De viktigaste ägar- och näringspolitiska målen och uppnåendet av dem presenteras i bilaga 1 till denna rapport. Vid kontrollen av Finnvera Abp:s verksamhet tillämpas i tillämpliga delar Finansinspektionens standarder om kreditinstitut, trots att Finnvera Abp inte omfattas av kreditinsitutslagen. Arbets- och näringsministeriet styr och övervakar Finnveras verksamhet. Eftersom vissa av Finnveras finansieringsprodukter har fått stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden och Europeiska investeringsbanken omfattas Finnvera till dessa delar även av den europeiska konkurrenslagstiftningen och unionens kontroll. I egenskap av ett publikt aktiebolag rapporterar och upprättar Finnvera delårsrapporterna och boksluten i enlighet med de internationella redovisningsstandarderna (IFRS). Efter bolagsstämmans beslut har bolaget minst en och högst två revisorer. Finnveras interna revision iakttar den policy som godkänts av bolagets styrelse och den årliga verksamhetsplanen samt tillämpar de standarder som gäller i branschen och Finansinspektionens anvisningar i sin verksamhet. Bolagets interna revision är en funktion som är oberoende av den övriga organisationen och som rapporterar direkt till styrelsen och verkställande. Nästa: Exportfinansieringens effekter»

Finnvera finansierar företagsverksamhet som grundar sig på en

Finnvera finansierar företagsverksamhet som grundar sig på en ÅRSÖVERSIKT 2009 INNEHÅLL Finnvera i korthet 4 Verkställande direktörens översikt 6 Centrala händelser 8 Finansieringsverksamhetens effekter 10 Finansiering och risktagning 12 Affärsområden 16 Redogörelse

Läs mer

RP 172/2007 rd. att skydda sig mot sådana ränte- och valutarisker som är förenade med ränteutjämningsverksamheten.

RP 172/2007 rd. att skydda sig mot sådana ränte- och valutarisker som är förenade med ränteutjämningsverksamheten. RP 172/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 3 i lagen om utjämning av räntan för offentligt understödda export- och fartygskrediter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Finnvera kompletterar finansmarknaden och hjälper finländare att skapa nytt. 4.2.2016 Luottamuksellinen / Tekijä 1

Finnvera kompletterar finansmarknaden och hjälper finländare att skapa nytt. 4.2.2016 Luottamuksellinen / Tekijä 1 Finnvera kompletterar finansmarknaden och hjälper finländare att skapa nytt 4.2.2016 Luottamuksellinen / Tekijä 1 Finnvera i korthet Finnvera är ett specialfinansieringsbolag som ägs av finska staten och

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:73

Regeringens proposition 2008/09:73 Regeringens proposition 2008/09:73 Överlåtelse av aktier i Venantius AB till AB Svensk Exportkredit samt åtgärder för förstärkt utlåning från AB Svensk Exportkredit och Almi Företagspartner AB Prop. 2008/09:73

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT. Åtföljande dokument till

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT. Åtföljande dokument till SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 24.9.2008 SEK(2008) 2487 KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT Åtföljande dokument till Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om förenkling

Läs mer

Enligt 8 i lagen om Finansinspektionen (878/2008) ska bankfullmäktige fastställa Finansinspektionens arbetsordning.

Enligt 8 i lagen om Finansinspektionen (878/2008) ska bankfullmäktige fastställa Finansinspektionens arbetsordning. Arbetsordning för Finansinspektionen Inledning Enligt 8 i lagen om Finansinspektionen (878/2008) ska bankfullmäktige fastställa Finansinspektionens arbetsordning. Bankfullmäktige ska 1) övervaka den allmänna

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 december 2014 1046/2014 Lag om ändring av lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag Utfärdad i Helsingfors den 12 december 2014 I enlighet med riksdagens

Läs mer

Delårsrapport. Bluestep Finans AB (556717-5129) 2009-01-01 2009-06-30

Delårsrapport. Bluestep Finans AB (556717-5129) 2009-01-01 2009-06-30 Delårsrapport Bluestep Finans AB () 2009-01-01 2009-06-30 Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Kassaflödesanalys 6 Tilläggsupplysningar 7 Styrelsen och verkställande direktören får

Läs mer

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet

Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet Vad en fullmäktigeledamot bör veta om det kommunala pensionsskyddet I din egenskap av kommunfullmäktigeledamot fattar du beslut också i pensionsfrågor Som ledamot är du med och fattar strategiska beslut

Läs mer

Angående : Statligt stöd N 436/2009 Sverige Förlängning av det svenska kapitaltillskottsprogrammet

Angående : Statligt stöd N 436/2009 Sverige Förlängning av det svenska kapitaltillskottsprogrammet EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 05.08.2009 K(2009)6228 slutlig Angående : Statligt stöd N 436/2009 Sverige Förlängning av det svenska kapitaltillskottsprogrammet Herr Minister, FÖRFARANDE (1) Genom

Läs mer

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska socialfonden Finansiella instrument

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska socialfonden Finansiella instrument utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska socialfonden , som samfinansieras av Europeiska socialfonden, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i tillväxt och utveckling

Läs mer

World Design Capital Helsinki 2012 Sammandrag av slutrapporten

World Design Capital Helsinki 2012 Sammandrag av slutrapporten World Design Capital Helsinki 2012 Sammandrag av slutrapporten Sammandrag 1 World Design Capital Helsinki 2012 World Design Capital Helsinki 2012 Helsingfors var världens designhuvudstad 2012 (World Design

Läs mer

Reglering av Finnveras finansieringsverksamhet 11.5.2012

Reglering av Finnveras finansieringsverksamhet 11.5.2012 Reglering av Finnveras finansieringsverksamhet 11.5.2012 Innehåll 1. Finnveras relation till staten 2. Finnveras finansieringsverksamhet regleras av författningsramarna 3. Finnveras lagstadgade uppgifter

Läs mer

RP 210/2008 rd. endast i lagen om statens specialfinansieringsbolags

RP 210/2008 rd. endast i lagen om statens specialfinansieringsbolags Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 och 8 a i lagen om statens specialfinansieringsbolag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att lagen

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

Ersättningspolicy för Rhenman & Partners Asset Management AB

Ersättningspolicy för Rhenman & Partners Asset Management AB Ersättningspolicy för Rhenman & Partners Asset Management AB Denna policy är fastställd av styrelsen för Rhenman & Partners Asset Management AB (Rhenman & Partners) den 15 juni 2015. Policyn ska prövas

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET OM GARANTIFONDENS STÄLLNING OCH FÖRVALTNING 2014

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET OM GARANTIFONDENS STÄLLNING OCH FÖRVALTNING 2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.7.2015 COM(2015) 343 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET OM GARANTIFONDENS STÄLLNING OCH FÖRVALTNING 2014 SV SV Innehållsförteckning

Läs mer

Det gällande statsrådsbeslutet om ställande av statsborgen för finansieringen av EFSF fattades den 20 juli 2012.

Det gällande statsrådsbeslutet om ställande av statsborgen för finansieringen av EFSF fattades den 20 juli 2012. Statsrådets meddelande till riksdagen om förlängning av giltighetstiden för statsborgen som ställts för finansieringen av det europeiska finansiella stabiliseringsinstrumentet Bestämmelser om statsborgen

Läs mer

Delårsrapport för kvartal 3, 2015

Delårsrapport för kvartal 3, 2015 Delårsrapport för kvartal 3, 2015 Slottsviken är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och utvecklar attraktiva fastigheter i stadsnära områden. Bolaget grundades 1983 och har sitt huvudkontor i

Läs mer

Småföretagande i världsklass!

Småföretagande i världsklass! Småföretagande i världsklass! Vi vill att: det ska vara kul att driva företag fler vågar starta och livnära sig som företagare fler företag kan vara lönsamma och växa allt företagande ska bedrivas rättvist

Läs mer

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen Fastställd av styrelsen 2015-04-29 Uppförandekod för Indutrade-koncernen I Uppförandekoden ger oss vägledning, men det är det personliga ansvaret som spelar roll. II Bästa kollegor, Indutrade är en växande

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN Godkänd: Landskapets samarbetsgrupp 23.5.2014 Fastställd: Landskapsstyrelsen 23.6.2014 Ikraftträdande: 1.7.2014 1 kapitel Landskapets samarbetsgrupp

Läs mer

- - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - -

- - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - - Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del Bilag 459 Offentligt - - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - - Statsministerns presentation av ordförandeskapsprioriteringarna i riksdagen den 23 juni Herr/Fru talman,

Läs mer

Bokslutskommuniké 2002 Nordisk Renting AB

Bokslutskommuniké 2002 Nordisk Renting AB 1(7) PRESSMEDDELANDE 2003-02-18 Bokslutskommuniké 2002 Nordisk Renting AB Fortsatt starkt resultat från den löpande verksamheten Framgångsrik verksamhet i Finland andelen finska affärer ökar Nya affärer

Läs mer

Handbok om utvecklingssamtal. ledning. Samarbete ger goda resultat

Handbok om utvecklingssamtal. ledning. Samarbete ger goda resultat Handbok om utvecklingssamtal för kommundirektören och kommunens politiska ledning Samarbete ger goda resultat 2 Till läsaren Ledningen av kommunerna sker i samarbete mellan den politiska och den professionella

Läs mer

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Bolagspolicy Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Innehåll 1 Inledning 5 2 Ägarroll 6 2.1 Kommunfullmäktige... 6 2.2 Kommunstyrelsen... 6 3

Läs mer

STADGAR. för. organisationen FÖRETAGARNA

STADGAR. för. organisationen FÖRETAGARNA 1 (14) STADGAR för organisationen FÖRETAGARNA Fastställda av kongressen 2012 2 (14) INNEHÅLL Stadgar för den nationella föreningen Företagarna 1 Organisationen Företagarnas uppbyggnad 3 2 Ändamål 3 3 Antagande

Läs mer

Ägardirektiv AB Sjöbohem

Ägardirektiv AB Sjöbohem Datum Vår referens 1(6) Ägardirektiv AB hem Detta ägardirektiv avser AB hem, (556650-0665), (nedan kallat bolaget) och gäller tillsammans med kommuns företagspolicy. Ägardirektivet har fastställts på bolagsstämma

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Ärende : Statligt stöd N 179/20 04 Finland Systemet med en garanticentral för kommunerna i Finland

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Ärende : Statligt stöd N 179/20 04 Finland Systemet med en garanticentral för kommunerna i Finland EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel, 16.06.2004 C(2004)2034fin Ärende : Statligt stöd N 179/20 04 Finland Systemet med en garanticentral för kommunerna i Finland Herr minister, 1. Förfarande (1) Genom en skrivelse

Läs mer

Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 Stockholm

Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 Stockholm Kallelse till årsstämma i Almi Företagspartner AB 2016 Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 Stockholm Härmed kallas

Läs mer

BOSTADSLÅNEFONDEN. Resultaträkning

BOSTADSLÅNEFONDEN. Resultaträkning 245 FONDERNA 2011 2014 Fonddelen omfattar de fonder som i bokföringen differentierats som separata balansenheter. Fonderna är Vanda stads bostadslånefond, Marja-Vandafonden, Fonden för social kreditgivning

Läs mer

Finnveras finansieringstjänster i ett nötskal. Startia för Företagare seminarium 5.11.2012 Tom Siegfrids, Finnvera Abp

Finnveras finansieringstjänster i ett nötskal. Startia för Företagare seminarium 5.11.2012 Tom Siegfrids, Finnvera Abp Finnveras finansieringstjänster i ett nötskal Startia för Företagare seminarium 5.11.2012 Tom Siegfrids, Finnvera Abp Finnvera Abp Finnvera är ett specialfinansieringsbolag som ägs av finska staten och

Läs mer

Föreningens firma är Visita, med bifirma Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR.

Föreningens firma är Visita, med bifirma Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR. Visitas stadgar 1. FÖRENINGENS FIRMA Föreningens firma är Visita, med bifirma Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR. 2. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för

Läs mer

Effekterna av de. statliga stabilitetsåtgärderna

Effekterna av de. statliga stabilitetsåtgärderna Effekterna av de 2009-11-06 statliga stabilitetsåtgärderna Tionde rapporten 2009 INNEHÅLL SAMMANFATTNING 1 BAKGRUND 2 FI:s uppdrag 2 BANKERNAS FINANSIERINGSKOSTNADER 4 Marknadsräntornas utveckling 4 Bankernas

Läs mer

Förhandlingsprotokoll 2010-11-09. Förhandlingsprotokoll 2000-12-20. Förhandlingsprotokoll 1996-02-01

Förhandlingsprotokoll 2010-11-09. Förhandlingsprotokoll 2000-12-20. Förhandlingsprotokoll 1996-02-01 Överenskommelse av den 24 juli 1996 med ändringar den 20 december 2000 och den 9 november 2010 mellan Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Unionen Fackförbundet SKTF Ledarna AiF, Akademikerförbunden

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2001L0018 SV 21.03.2008 003.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2001/18/EG av den

Läs mer

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING 1 Bolagsstämma Aktieägarnas inflytande i bolaget utövas vid bolagsstämma, som är bolagets högsta beslutande organ. Bolagsstämma ska förberedas och genomföras på ett sådant

Läs mer

Första kvartalet 2015

Första kvartalet 2015 Första kvartalet 2015 Periodens omsättning uppgick till 23 571 T (24 252 T ), Periodens rörelseresultat uppgick till 721 T (788 T )* Periodens resultat uppgick till 515 T (-125 T )* Resultat per aktie

Läs mer

Bolagen har ordet. Atlas Copco

Bolagen har ordet. Atlas Copco Bolagen har ordet Hållbart värdeskapandes enkätundersökning är ett viktigt verktyg för att ta tempen på nivån och omfattningen på svenska bolags hållbarhetsarbete. Men i kvantitativa resultat är det ofta

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 11.10.2007 KOM(2007) 600 slutlig Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om utnyttjande av medel ur Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter

Läs mer

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 329/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 1 och 14 i lagen om fastställande av kollektivavtals allmänt bindande verkan och av 30 i språklagen PROPOSITIONENS

Läs mer

Från idéer till framgångsrika företag

Från idéer till framgångsrika företag UPPDRAG TILLVÄXT Från idéer till framgångsrika företag ALMI FÖRETAGSpartner När idéer ska utvecklas och företag ska växa. Svenska innovationer och affärsidéer har lagt grunden till många små och medelstora

Läs mer

De europeiska arbetsmarknadsparternas arbetsprogram 2015 2017 PARTNERSKAP FÖR TILLVÄXT OCH SYSSELSÄTTNING FÖR ALLA

De europeiska arbetsmarknadsparternas arbetsprogram 2015 2017 PARTNERSKAP FÖR TILLVÄXT OCH SYSSELSÄTTNING FÖR ALLA SLUTLIGT FÖRSLAG 05.05 2015 INLEDNING De europeiska arbetsmarknadsparternas arbetsprogram 2015 2017 PARTNERSKAP FÖR TILLVÄXT OCH SYSSELSÄTTNING FÖR ALLA Europeiska unionen står i ett vägskäl. Det har funnits

Läs mer

Med ersättning avses fast ersättning och rörlig ersättning enligt vad som närmare framgår i punkt 3 och 4.

Med ersättning avses fast ersättning och rörlig ersättning enligt vad som närmare framgår i punkt 3 och 4. Styrelsens instruktion om principer för ersättning till personal och ledning Godkänd av Aktia Bank Abp:s styrelse 18.3.2016 Ansvarig för uppdatering: HR INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SYFTE OCH CENTRALA PRINCIPER

Läs mer

Med kommun avses i detta avtal även samkommun.

Med kommun avses i detta avtal även samkommun. 1 (6) REKOMMENDATIONSAVTAL OM KOMMUNAL PERSONALUTBILDNING SAMT TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FACKLIG UTBILDNING 1 Avtalets syfte Det kommunala arbetslivet genomgår ständiga förändringar. När befolkningen

Läs mer

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Invandrarföretagare i Sverige och Europa Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Sammanfattning 1 Sammanfattning I denna rapport har möjligheter och hinder för företagandet i Sverige jämförts med motsvarande

Läs mer

Bokslutskommuniké. Januari december 2011 samt resultatutveckling för första kvartalet 2012

Bokslutskommuniké. Januari december 2011 samt resultatutveckling för första kvartalet 2012 Bokslutskommuniké Januari december 2011 samt resultatutveckling för första kvartalet 2012 ApoPharm Holding AB (Apotek Hjärtat) org nr 556789-2988 1 (9) ApoPharm Holding AB (moderbolag för apotekskedjan

Läs mer

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier Likabehandlingsplan 2016-2018 för Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ALLMÄNNA MÅL Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ansluter sig till de mål och riktlinjer

Läs mer

Frågor och svar om arbetsgruppen för Grekland och dess andra kvartalsrapport Se även IP/12/242

Frågor och svar om arbetsgruppen för Grekland och dess andra kvartalsrapport Se även IP/12/242 MEMO/12/184 Bryssel den 15 mars 2012 Frågor och svar om arbetsgruppen för Grekland och dess andra kvartalsrapport Se även IP/12/242 1. Vilka uppgifter har arbetsgruppen för Grekland? Kommissionens arbetsgrupp

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Åtföljande dokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Åtföljande dokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.3.2013 SWD(2013) 96 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Åtföljande dokument till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

STADGAR FÖR ENERGIFÖRETAGEN SVERIGE

STADGAR FÖR ENERGIFÖRETAGEN SVERIGE Sida 1 av 6 STADGAR FÖR ENERGIFÖRETAGEN SVERIGE 1. Föreningens firma Den ideella föreningens firma är Energiföretagen Sverige. 2. Föreningens ändamål Föreningen är en sammanslutning av företag inom den

Läs mer

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET)

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Klassificering Sida Publik 1/8 Skandias Bolagsmanual Regelverkstyp Policy Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Nr 1.02 SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Beslutad av Styrelsen

Läs mer

INTERNATIONELLA ARBETSORGANISATION ILO

INTERNATIONELLA ARBETSORGANISATION ILO INTERNATIONELLA ARBETSORGANISATION ILO Alla människor, oavsett ras, religion eller kön, äger rätt i frihet, ekonomisk trygghet och under lika förutsättningar arbeta i det materiella välståndets och den

Läs mer

Bokslutskommuniké 2015-01-01 2015-12-31. Rootfruit Scandinavia AB 556717-1185 (ROOT)

Bokslutskommuniké 2015-01-01 2015-12-31. Rootfruit Scandinavia AB 556717-1185 (ROOT) Bokslutskommuniké -01-01 -12-31 Rootfruit Scandinavia AB 556717-1185 (ROOT) 26 FEBRUARI Styrelsen för Rootfruit Scandinavia AB Rootfruit Scandinavia AB utvecklar, tillverkar och säljer premiumchips av

Läs mer

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA Helsingfors 7.1.2016 Innehåll MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA...3 Nya flyktingförläggningar... 3 Undervisning för asylsökandes barn... 4 Inflyttning av asylsökande

Läs mer

Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad Policy för upphandling och inköp All anskaffning av varor, tjänster och entreprenader ska baseras på en helhetssyn där Stadens gemensamma

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Riktlinjer för finansverksamheten Borås kommunkoncern. Riktlinjer för finansverksamheten 1

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Riktlinjer för finansverksamheten Borås kommunkoncern. Riktlinjer för finansverksamheten 1 Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Riktlinjer för finansverksamheten Borås kommunkoncern Riktlinjer för finansverksamheten 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Ersättningspolicy. avseende Pacific Fonder AB

Ersättningspolicy. avseende Pacific Fonder AB Ersättningspolicy avseende Pacific Fonder AB Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Allmänt... 2 1.2 Relevanta externa regelverk... 2 1.3 Riskanalys... 2 2 Definitioner m.m.... 2 3 Riktlinjer för ersättningar...

Läs mer

Kymmenedalens El Ab Delårsrapport 1.1 30.4.2014

Kymmenedalens El Ab Delårsrapport 1.1 30.4.2014 Kymmenedalens El Ab Delårsrapport 1.1 30.4.2014 Kymmenedalens El Ab Delårsrapport 1.1 30.4.2014 Nya elstationer till Pukkila och Lappträsk Det varma vädret minskade elförbrukningen Antalet nya anslutningar

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 23.4.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 102/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 330/2010 av den 20 april 2010 om tillämpningen av artikel 101.3 i fördraget

Läs mer

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73)

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) 2012-01-17 Sida 1 Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) Vision har beretts möjlighet att till TCO lämna synpunkter på Delbetänkande av upphandlingsutredningen (SOU 2011:73).

Läs mer

Jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja

Jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja Statsrådets skrivelse till Riksdagen om förslag till riktlinjer och kommissionens förordning (revidering av bestämmelserna om statligt stöd till jordbrukssektorn) I enlighet med 96 2 mom. i grundlagen

Läs mer

DELÅRSRAPPORT för AB Sveriges Säkerställda obligationer (publ), org nr. 556645-9755, 1 januari 30 juni 2007

DELÅRSRAPPORT för AB Sveriges Säkerställda obligationer (publ), org nr. 556645-9755, 1 januari 30 juni 2007 DELÅRSRAPPORT för AB Sveriges Säkerställda obligationer (publ), org nr. 556645-9755, 1 januari 30 juni 2007 Sammanfattning Jun 2007 Jun 2006 Räntenetto, mnkr 399 36 Rörelseresultat, mnkr 326 (408) Kreditförluster,

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 09.03.2001 KOM(2001) 128 slutlig 2001/0064 (ACC) VOLYM I Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet beträffande Republiken

Läs mer

KT Cirkulär 3/2015 bilaga 1 1 (9) Hämäläinen 11.3.2015. Promemoria om de viktigaste ändringarna i jämställdhetslagen. De viktigaste ändringarna

KT Cirkulär 3/2015 bilaga 1 1 (9) Hämäläinen 11.3.2015. Promemoria om de viktigaste ändringarna i jämställdhetslagen. De viktigaste ändringarna KT Cirkulär 3/2015 bilaga 1 1 (9) Promemoria om de viktigaste ändringarna i jämställdhetslagen De viktigaste ändringarna Jämställdhetsplan och lönekartläggning Jämställdhetsplanen utarbetas av arbetsgivaren

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014. RESOLUTION från Regionkommittén "STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA"

106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014. RESOLUTION från Regionkommittén STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA 106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014 RESOL-V-012 RESOLUTION från Regionkommittén "STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA" Rue Belliard/Belliardstraat 101 1040 Bruxelles/Brussel BELGIQUE/BELGIË Tfn +32 22822211

Läs mer

U 34/2011 rd. Trafikminister Merja Kyllönen

U 34/2011 rd. Trafikminister Merja Kyllönen U 34/2011 rd Statsrådets skrivelse till Riksdagen om kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om fritidsbåtar och vattenskotrar (ändring av det s.k. direktivet om fritidsbåtar)

Läs mer

Kommissionens arbetsdokument

Kommissionens arbetsdokument Kommissionens arbetsdokument En kontinuerlig och systematisk dialog med sammanslutningar av regionala och lokala myndigheter i utformningen av politiken. INLEDNING Som svar på den önskan som uttrycktes

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för rättsliga frågor ARBETSDOKUMENT

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för rättsliga frågor ARBETSDOKUMENT EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 6.2.2015 ARBETSDOKUMENT Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar Utskottet för rättsliga

Läs mer

Landrapport från Finland NBOs styrelsemöte 11 mars 2016 Stockholm

Landrapport från Finland NBOs styrelsemöte 11 mars 2016 Stockholm Landrapport från Finland NBOs styrelsemöte 11 mars 2016 Stockholm Nyckeltal för Finland Folkmängd (januari 2016) 5.486.000 Förväntad BNP-utveckling + 1,2 % Inflation 2015 (prognos) - 0,2 % Arbetslöshet

Läs mer

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken Regeringens riktlinjer 7.11.2015 Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken I regeringsförhandlingarna beslöt regeringen att de självstyranden områdenas antal ska vara

Läs mer

Zmartic Fonder AB ERSÄTTNINGSPOLICY. Fastställd av styrelsen i Zmartic Fonder AB den 28 november 2013.

Zmartic Fonder AB ERSÄTTNINGSPOLICY. Fastställd av styrelsen i Zmartic Fonder AB den 28 november 2013. Zmartic Fonder AB ERSÄTTNINGSPOLICY Fastställd av styrelsen i Zmartic Fonder AB den 28 november 2013. Sida 1 av 9 1 INNEHÅLL 1 Innehåll... 2 2 Definitioner... 3 3 Inledning... 4 4 Policyns målgrupp...

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga 5 1(8)

Innehållsförteckning. Bilaga 5 1(8) Bilaga 5 1(8) Innehållsförteckning Avtal om Samverkan och utveckling 5 1. Allmänt. 5 2. Medbestämmande och samverkan 6 3. Koncerner och företag med flera driftsenheter. 8 4. Facklig information på betald

Läs mer

Delårsrapport för kvartal 1 2015

Delårsrapport för kvartal 1 2015 Delårsrapport för kvartal 1 2015 conpharm ab (publ) Conpharm är ett investmentbolag med fokus på fastigheter, och förvärvar, förvaltar och utvecklar attraktiva fastigheter i stadsnära områden. Bolaget

Läs mer

Lag. om Trafikförsäkringscentralen. Trafikförsäkringscentralen

Lag. om Trafikförsäkringscentralen. Trafikförsäkringscentralen I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om Trafikförsäkringscentralen 1 Trafikförsäkringscentralen Trafikförsäkringscentralen är ett gemensamt organ för genomförande och utveckling av trafikförsäkringen.

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik

Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik Mina damer och herrar Seminarium: Europaforum Norra Sverige IV 6 juni, 2002 Sundsvall, Sverige Tal av Guy Crauser, Europeiska kommissionen Generaldirektör, DG Regionalpolitik Jag är mycket glad att ha

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-74

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-74 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för internationell handel 4.10.2012 2012/2114(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-74 Förslag till betänkande Jan Zahradil (PE492.903v01-00) Finansiering av små och medelstora EU-företags

Läs mer

Stockmanns jämförbara försäljning ökade med 3,6 % eller 24,4 M (144,8 Mmk) och uppgick till 705,5 M (4 194,8 Mmk). Vinsten efter finansiella poster

Stockmanns jämförbara försäljning ökade med 3,6 % eller 24,4 M (144,8 Mmk) och uppgick till 705,5 M (4 194,8 Mmk). Vinsten efter finansiella poster D E L Å R S R A P P O R T 1.1 3.6.2 Stockmanns jämförbara försäljning ökade med 3,6 % eller 24,4 M (144,8 Mmk) och uppgick till 75,5 M (4 194,8 Mmk). Vinsten efter finansiella poster minskade med 5,2 M

Läs mer

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell Slutrapport 19.9.2011 Sida 2 1. Sammanfattning Bakgrund och utredningens mål Borgå stads ledning har på basis av anbuden

Läs mer

Styrelsens svar på två inkomna motioner samt en proposition till Extra årsmöte den 27:e november 2014

Styrelsens svar på två inkomna motioner samt en proposition till Extra årsmöte den 27:e november 2014 Kallelse till Extra Årsmöte i Sävedalens AIK 2014-11-27 kl 19.00 Mötet hålls i SAIK-stugan Kåsjön där kaffe och bulle serverades innan öppnandet. Extra möte är utlyst för att behandla de motioner som inkom

Läs mer

AKTIAKONCERNENS LÖNEPOLITIK Godkänd av styrelsen 28.3.2012

AKTIAKONCERNENS LÖNEPOLITIK Godkänd av styrelsen 28.3.2012 1 AKTIAKONCERNENS LÖNEPOLITIK Godkänd av styrelsen 28.3.2012 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Principerna för lönepolitiken... 1 2. Totalbelöningssystemet... 2 3. Grundlön och förmåner... 3 4. Kortfristigt belöningsprogram...

Läs mer

H1/2016 Halvårsrapport

H1/2016 Halvårsrapport H1/2016 Halvårsrapport 1.1 30.6.2016 2 Finnverakoncernens halvårsrapport 1.1 30.6.2016 Finnveras mandat ökade betydligt resultatet blev en lindrig förlust Under rapportperioden höjdes de maximala beloppen

Läs mer

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 121.2 och 148.4,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 121.2 och 148.4, 29.7.2014 SV Europeiska unionens officiella tidning C 247/127 RÅDETS REKOMMENDATION av den 8 juli 2014 om Finlands nationella reformprogram 2014, med avgivande av rådets yttrande om Finlands stabilitetsprogram

Läs mer

För delegationerna bifogas kommissionens dokument SEK(2010) 1290 slutlig.

För delegationerna bifogas kommissionens dokument SEK(2010) 1290 slutlig. EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 3 november 2010 (4.11) (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2010/0306 (NLE) 15770/10 ADD 2 ATO 63 ENV 742 FÖLJENOT från: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

EVLI BANKS BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 1 12/2015: Redovisningsperiodens resultat ökade med över 60 procent

EVLI BANKS BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 1 12/2015: Redovisningsperiodens resultat ökade med över 60 procent 1 (5) EVLI BANKS BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 1 12/2015: Redovisningsperiodens resultat ökade med över 60 procent Januari december 2015 Koncernens nettoomsättning ökade med 8 procent till 64,2 miljoner euro (59,7

Läs mer

Nya regler för europeiska företagsråd. En inblick i direktiv 2009/38/EG

Nya regler för europeiska företagsråd. En inblick i direktiv 2009/38/EG Nya regler för europeiska företagsråd En inblick i direktiv 2009/38/EG Vad gör de europeiska företagsråden? Europeiska företagsråd är organ som företräder företagens europeiska arbetstagare. Genom företagsråden

Läs mer

Göteborg & Co Kommunintressent A B Org nr 556427-8751 Styrelsen 2015-04-28

Göteborg & Co Kommunintressent A B Org nr 556427-8751 Styrelsen 2015-04-28 Utfärdat 2015-04-21 Handläggare Camilla Nyman Förslag till beslut att fullfölja tidigare tecknad avsiktsförklaring med övriga delägare i Göteborg & Co Träffpunkt AB genom att förvära näringslivets aktier

Läs mer

DELÅRSRAPPORT FÖR TAGMASTER AB januari september 2014

DELÅRSRAPPORT FÖR TAGMASTER AB januari september 2014 DELÅRSRAPPORT FÖR TAGMASTER AB januari september 2014 Fortsatt lönsam tillväxt Tredje kvartalet Nettoomsättningen ökade under tredje kvartalet med 17% till 13,0 Mkr (11,2) Rörelseresultatet (EBITDA) uppgick

Läs mer

Kort om Europeiska investeringsbanken

Kort om Europeiska investeringsbanken Som EU:s bank tillhandahåller EIB långfristig finansiering till solida och hållbara investeringsprojekt till stöd för EU:s politiska mål i och utanför Europa. Banken ägs av EU:s 28 medlemsstater och är

Läs mer

Banklagskommitténs slutbetänkande Offentlig administration av banker i kris (SOU 2000:66)

Banklagskommitténs slutbetänkande Offentlig administration av banker i kris (SOU 2000:66) Finansdepartementet Bankenheten 103 33 STOCKHOLM Banklagskommitténs slutbetänkande Offentlig administration av banker i kris (SOU 2000:66) Sammanfattning Stiftelsen Ackordscentralen är inte odelat positiv

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport för räkenskapsåret 2014

Bolagsstyrningsrapport för räkenskapsåret 2014 Bolagsstyrningsrapport för räkenskapsåret 2014 Inledning Almi Företagspartner AB (Bolaget) är ett svenskt aktiebolag som ägs av svenska staten. Utöver vad som följer av lag, författning eller bolagsordning

Läs mer

STATSRÅDETS MEDDELANDE TILL RIKSDAGEN OM ÅTGÄRDER SOM STÄRKER KOSTNADSKONKURRENSKRAFTEN

STATSRÅDETS MEDDELANDE TILL RIKSDAGEN OM ÅTGÄRDER SOM STÄRKER KOSTNADSKONKURRENSKRAFTEN STATSRÅDETS MEDDELANDE TILL RIKSDAGEN OM ÅTGÄRDER SOM STÄRKER KOSTNADSKONKURRENSKRAFTEN Den ekonomiska utvecklingen är inne i en av de allra svagaste faserna i Finlands ekonomiska historia. Vid utgången

Läs mer

Bankens styrelse har fastställt denna policy vid sammanträde den 14 september 2011.

Bankens styrelse har fastställt denna policy vid sammanträde den 14 september 2011. Ersättningspolicy för Kinda-Ydre Sparbank, nedan benämnd Banken. Bankens styrelse har fastställt denna policy vid sammanträde den 14 september 2011. Inledning. Banken skall ha en ersättningspolicy som

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Leox Holding AB (publ.), Org. Nr 556687-1553 (NGM: LEOX MTF) Delårsrapport, 1 januari - 30 juni 2012

Leox Holding AB (publ.), Org. Nr 556687-1553 (NGM: LEOX MTF) Delårsrapport, 1 januari - 30 juni 2012 Leox Holding AB (publ.), Org. Nr 556687-1553 (NGM: LEOX MTF) Delårsrapport, 1 januari - 30 juni 2012 Händelser i koncernen under perioden - Förvärv av försäkringsmäkleriet Fakta Finans i Sverige AB har

Läs mer

Byggnadstillsynen, miljö- och hälsoskyddet och miljövården samt de självstyrande områdena

Byggnadstillsynen, miljö- och hälsoskyddet och miljövården samt de självstyrande områdena Promemoria Tarja Hartikainen, Ulla Hurmeranta, Tuulia Innala, Miira Riipinen 10.12.2015 Byggnadstillsynen, miljö- och hälsoskyddet och miljövården samt de självstyrande områdena Livskraftiga och handlingskraftiga

Läs mer