INTERNATIONELL VERKSAMHET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INTERNATIONELL VERKSAMHET"

Transkript

1 sid 1 (9) KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Årsberättelse Holger Bryntesson, holger.bryntesson@karlstad.se INTERNATIONELL VERKSAMHET Kultur- och fritidsförvaltningen, (KFF), år 2012 Dnr KFN Dpl 03 Bakgrund Karlstad kommun och dess förvaltningar har utvecklat sin internationella verksamhet under år 2012, dels internt och dels externt. Under 2012 har Karlstad kommun tillsammans med West Sweden arbetat med en WEPA-process. WEPA, West Sweden EU-Projekt Analys, är ett arbete där alla förvaltningar går igenom vilka framtidsplaner vi har. Under WEPA-processen går vi igenom vilka idéer som passar in i olika EU-program och som senare kan bli EU-projekt. En annan WEPA effekt är att samarbetet mellan förvaltningarna i Karlstad kommun förbättras. Karlstad kommun har ett internationellt nätverk, som leds av kommunens EUsamordnare, Mia Marklund. Varje förvaltning i Karlstad kommun har en internationell kontaktperson till detta nätverk och KFF:s kontaktperson är Holger Bryntesson. År 2009 kom ett gemensamt krav från omvärldsnämnden, KLK och internationella nätverket att förvaltningarna ska ha en handlingsplan för internationell verksamhet samt årliga bokslut för den internationella verksamheten. Kultur- och fritidsnämnden, (KFN), har följt en sådan plan sedan KFN godkände i juni 2012 KFF:s handlingsplan för internationellt verksamhet år juli juni Från och med år 2009 skickar KLK ut ett internationellt nyhetsbrev, Karlstad i världen. Den kommer ut sex gånger om året till alla förvaltningarna. KLK har 2012 tagit fram en ny engelsk presentation av Karlstad kommun i Power-Point format, som är bra att ha vid internationella besök eller vid presentation av kommunen vid seminarier och konferenser. Postadress: Kultur- och fritidsförvaltningen, Karlstad Besöksadress: V. Torggatan 26 karlstad.se Tel: E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

2 sid 2 (9) Sammanfattning Prioriterade EU-program i handlingsplanen är: 1. Ung och Aktiv i Europa, som är ett program för europeiskt ungdomssamarbete och ungdomsutbyte. 2. Europa för medborgarna, som är ett program för europeiskt vänortssamarbete. 3. Kultur 2007, som är ett program för kultursamarbetet i Europa. 4. Interreg IVB Nordsjöregionen är ett program för samarbete mellan länderna runt Nordsjön. 5. Creative Europe, Leonardo da Vinci, Praktik och utbyten och Preparatory Action European Partnership on Sports är nya program som vi behöver för att genomföra våra utvecklingsidéer i WEPA:n Vårt vänortssamarbete är också en prioriterad verksamhet. Det gäller både vårt nordiska vänortssamarbete och samarbetet med våra nya vänorter Gaziantep och Ljubljana. Målsättningen är att alla våra enheter ska få ta del av detta samarbete. Enligt handelsplan för internationellt arbete i KFF juli 2012 juni 2014, så har följande skett under år 2012: Öppen fritidsverksamhet har genomfört hälften av det tvååriga partnerskapsprojektet Cultracy med vår vänort Gaziantep under året. Projektet handlar om ungdom & demokrati och ungdom & kultur. Hösten 2012 blev det ett avbrott i samarbetet på grund av oroligheterna i Syrien. Vi hoppas komma igång igen efter sommaren År 2012 deltog vi inte i International Gaziantep Pistachio Culture and Art Festival i Gaziantep. Öppen fritidsverksamhet har genomfört ett projekt i EU-programmet Ung och Aktiv i Europa Projektet hette Breaking the Pattern och handlade om att hjälpa invandrartjejer att bryta ett negativt invant mönster och ta tag i sina liv. Öppen fritidsverksamhet har också skrivit fyra ansökningar till EUprogrammet Ung och Aktiv i Europa för Det är tre ungdomsutbyten och ett volontärprojekt. Öppen fritidsverksamhet har varit aktiv i COYi (Commission on Youth Issues) i UBC (Union of the Baltic Cities). Vi deltar i två COYi-projekt och vi har varit aktiva på deras Open meetings. Öppen fritidsverksamhet har arbetat med Social oro och deltagit i deras resor i Förintelsens spår till Polen och Litauen. Turism har deltagit i Nordsjöregionens Interreg IVB Waterways for Growth, som handlar om att utveckla våra inlandsvattenvägar i regionen. Vi har deltagit i många möten och en konferens. Projektet avslutades under hösten Turism har varit aktiva i utvecklingen av turismen mellan Spanien och Karlstad/Värmland. Vi har deltagit i många möten och workshops med Barcelona om PR och arrangörsbearbetning.

3 sid 3 (9) Karlstad och KFF fortsätter att sträva efter att vara en av Sveriges bästa arrangemangs- och evenemangsstäder. I december arrangerades EM i Curling i Karlstad. Det framtida samarbetet med våra nordiska vänorter är just nu lite osäkert. Några nordiska vänorter har ekonomiska problem för fortsatt samarbete. Vi har på förslag att göra en ansökan till EU-programmet Europa för medborgarna till olika träffar i vänortssamarbetet. Kultur- och föreningsstöd deltar i Interreg IVC projektet Brain Flow och dess sub-projekt TASS. Det handlar om att attrahera kvalificerad arbetskraft i region Värmland. KFF är involverade i utveckling av verksamhetsidéer i WEPA:n med hjälp av West Sweden. Utveckling av fritidsområdet Tuggelite/Brynfjorden är en idé som vi är involverade i. Arbetsmarknads- och socialförvaltningens verksamhetsidé Social oro är en annan. KFF deltar aktivt i sex strategiska nätverk. Dessa är Karlstad kommuns internationella nätverk, region Värmland, West Sweden, UBC, Nordsjöregionen, Europa Cinemas, Ungdomsstyrelsen och EU-programmet Ung och Aktiv i Europa. Vi har också ett samarbete med våra strategiska orter, som är våra vänorter. De dominerande inslagen i KFF:s internationella verksamhet under år 2012 var WEPA-processen, vänortssamarbete, Waterways for Growth, ungdomsutbyten, aktivt deltagande i Commission on Youth Issues i UBC, turismsamarbete, studieresor samt arrangemangsplanering och genomförande. Här följer en kort sammanfattning av KFF:s internationella verksamhet, dels som projekt och dels som aktiviteter ute på arbetsplatserna: Kultur- och fritidsförvaltningen Under år 2012 deltog KFF tillsammans med övriga förvaltningar i Karlstad kommun i en WEPA process. WEPA (West Sweden EU-projekt Analys) är ett samarbete med West Sweden om hur man går från verksamhetsidé till ett EUprojekt. Möten och konferenser genomfördes under året Många kommuner i västra Sverige har gjort liknande WEPA-processer. I varje kommun finns verksamhetsidéer som ska genomföras i en framtida tidsperiod. WEPA:n undersöker vilka av dessa idéer som passar i ett EU-program. På detta sätt kan EU bidra till den kommunala budgeten. KFF:s projektidé om utveckling av Fritidsområdet Tuggelite/Brynfjorden går att utvecklas med hjälp av EU-programmen Creative Europa, Leonardo da Vinci, Praktik och utbyten och Preparatory Action-European Partnership on Sports.

4 sid 4 (9) Vi kommer också att bli involverade i arbetsmarknads- och socialförvaltningens verksamhetsidé Social oro. Denna verksamhetsidé går att utvecklas med hjälp av EU-programmen Fundamental Rights and Citizenship, Ung och Aktiv i Europa samt Leonardo da Vinci Vidareutvecklingsprojekt Nästa programperiod i EU är , så implementeringen av WEPA kommer troligen inte igång förrän Öppen fritidsverksamhet Tolvan/Älvan Personal från Älvan deltog i APV, (Advancd Planning Visit) inför del två av projektet Breaking the Pattern mellan Karlstad och Navan, Irland. APV:n genomfördes i Navan maj Personal och ungdomar från Älvan deltog i ungdomsutbytet Breaking the Pattern. Projektet handlade om att bryta negativa mönster för flickor med bakgrund från minoriteter; romer, resandefolket och invandrarfamiljer. Målet var att stärka flickornas själförtroende, hitta sig själva, våga satsa på det de ville och få en bra start i vuxenlivet. Utbytet genomfördes i Navan, Irland juli Irland och Sverige deltog i ungdomsutbytet APV:n och utbytet finansierades av EU-programmet Ung och Aktiv i Europa Personal och ungdomar från Tolvan deltog i Ungdomsringens Musikfestivalen i Aalborg. Musikfestivalen är till för gårdsrockband från hela norra Europa. Vi har deltagit i denna festival i 20 år, så det är lite av tradition att delta. Musikfestivalen genomfördes i Aalborg, Danmark januari Danmark, Polen, Tyskland, England, Holland, Norge och Sverige deltog i Musikfestivalen. Deltagandet finansierades med kommunala medel. Personal och ungdomar från Tolvan deltog i musikfestivalen Saaresmaa Youth Band. Festivalen var till för rock- och musikband från UBC-regionen. Musikfestivalen genomfördes i Kuressaare, Estland maj Estland, Ukraina och Sverige deltog i festivalen. Deltagandet finansierades dels av UBC och dels med kommunala medel. Personal från Tolvan deltog i UBC, COYi:s Open Meeting i Gdynia, Polen 29/10-1/ Se även Holger Personal från Tolvan deltog i kulturprojektet Project-Planning-Meeting. Mötet handlade om att via samarbete planera en stor Nordisk Kulturfestival i Saksköbing, Danmark Mötet hölls i Saksköbing, Danmark juni Tyskland, Finland, Island, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Norge, Rumänien, Ryssland, Portugal, Danmark och Sverige deltog i mötet. Mötet finansierades av EU-programmen: Education and Culture DG och Ung och Aktiv i Europa.

5 sid 5 (9) Sjösala fg Personal och ungdomar från Sjösala deltog en demokratisk process Att resa i förintelsens spår. Det handlar om en lärande resa som en demokratisk process och metod som förändrar människors attityd till främlingar och främmande miljöer. Deltagarna fick reflektera över människovärde, sig själv och sin familj. Processen ägde rum i Sjösala fg under våren och i en resa till östra och södra Polen maj Processen och resan finansierades med kommunala medel. Personal och ungdomar från Sjösala deltog tillsammans med Nor- Segerstads församling i Steg 2, som är en fortsättning av Social Oro och Resor i förintelsens spår. Steg 2 gick ut på att deltagarna samlade in kläder, leksaker mm och resa till ett barnhem i Litauen och överlämna detta bistånd. Steg 2 genomfördes i Vålberg och i en resa till Siauliai, Litauen september Litauen och Sverige deltog i Steg 2 och det finansierades med kommunala medel. UNO Personal från UNO, Öppen fritidsverksamhet, KFN och KLK deltog i det tvååriga Kommunala Partnerskapsprojektet Cultracy med vår vänort Gaziantep. Personal från UNO och KLK var projektledare för projektet som handlar om att öka ungdomars inflytande, delaktighet och initiativtagande i våra respektive städer. Andra hälften av detta demokratiprojekt skulle genomföras i Gaziantep under hösten 2012, men oroligheterna i Syrien satt stopp för detta. Det var för farligt. Samarbetet i projektet mellan deltagarna i de båda städerna genomförs dock kontinuerligt via sociala medier. Början av utbytet genomfördes dock en träff med Karlstad som värd 1-5 juli Förhoppningsvis så kommer projektet att återupptas hösten Turkiet och Sverige deltog i projektet. Cultracy finansieras av ICLD, som får biståndspengar från SIDA. Öppen fritidsverksamhet Personal från Sjösala, Molkom, Tolvan, KFN, Bosse och Holger deltog i ABF:s Resa i förintelsens spår till södra Polen. Studieresan ingick i ABF utbildning av ungdomsledare, lärare, politiker och ungdomar till mer insikt i frågorna kring förintelsen som ägde rum under 2:a världskriget i områden ockuperade av Nazityskland. Resan gick till södra Polen 5-10 maj 2012 med Krakow som utgångspunkt. Vårt deltagande finansierades med kommunala medel. Öppen fritidsverksamhet är även involverat i Commission on Youth Issues, UBC och dess projekt Life, Media and Participation. Projektet handlar om ungdomar och media och det är Ungdomsfullmäktige, som deltar från Karlstad. Tyskland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Danmark, Finland och Sverige deltar i projektet och det finansieras av UBC.

6 sid 6 (9) Kultur- och föreningsstöd I juni var Kultur & Föreningsstöd värd för ett Nordiskt vänortsmöte. Mötet handlade mycket om hur vårt nordiska vänortssamarbete ska fortsätta. Några vänorter har inte råd att fortsätta med årliga vänortsmöten. Så vi kom med förslaget att träffarna ska ske vid behov och att vi söker EU-bidrag för varje vänortsmöte. EU-bidraget söks i så fall från EU-programmet Europa för Medborgarna Beslut är inte taget ännu. Finland, Norge, Danmark och Sverige deltog i mötet. Mötet finansierades med kommunala medel. Kultur & Föreningsstöd deltar i Interreg IVC, TASS. TASS är ett mini-projekt inom ett större projekt Brain Flow. Det handlar om att locka och rekrytera kompetens till region Värmland. Personal från Kultur & Föreningsstöd deltog i ett projektmöte i Nederländerna, juni Nederländerna, Tyskland, Spanien och Sverige deltog i projektet och det finansierades av EU-programmet: Interreg IVC Kultur & Föreningsstöd och Arenan ingår i samarbetsprojektet och nätverket Europa Cinemas. Syftet är att lyfta fram Europeisk film och gynna ung publik. 68 länder, 673 städer och 1170 biografer ingår i samarbetsprojektet. En planerings- och samarbetsträff genomfördes i Paris, november med 700 deltagare från 52 länder. Kommunala biografer ingår också i nätverket och det finansieras med kommunala medel. Turism Personal från Turism deltog i Interreg IVB, Waterways for Growth. Projektet har pågått i fyra år och handlade om att utbygga och utveckla inlandsvattenvägarna i norra Europa. Projektet avslutades hösten Karlstadregionen, Belgien, Skottland, England, Tyskland, Norge, Holland och Sverige deltog i projektet. Karlstad regionen har haft sex möten och ett planeringsmöte hölls i England under våren Resultat: Se projektrapport! Projektet finansierades av EU-programmet: Interreg IVB North Sea Region. Personal från Turism deltar i samarbetsprojektet Spanien PR och arrangörsbearbetning. Samarbetet hade som mål att förbättra spansk resemarknaden med Karlstad. Fem pressbesök från Spanien till Karlstad har genomförts och Nordisk Workshop i Barcelona avslutade projektet. Det har resulterat i fler spanska gäster i Karlstad. Spanien och Sverige deltog i projektet, som finansierades Karlstad Airport, Ryan Air, Visit Sweden i Spanien och Karlstad kommun.

7 sid 7 (9) Arrangemang Personal från Arrangemang var med och genomförde NM i Bowling för Pensionärer. Arrangemanget genomfördes i Karlstad 8-12 maj 2012 för pensionärer från Norge, Danmark och Sverige. Det finansierades med kommunala medel. Personal från Arrangemang var med och arrangerade World Harmony Run. Projektet löper genom 45 länder i Europa och löparna kom till Karlstad 9-10 maj Projektet går ut på att deltagarna ska löpa i alla världsdelar för att skapa en harmoni och en bättre värld. Norge, Ungern, Österrike, Finland, Italien, Tyskland, Serbien, Ryssland och Sverige deltog i arrangemanget och det finansierades med kommunala medel. Stab & Kultur- och fritidsnämnden Mats Ahrén från förvaltningsledningen deltog i SFK:s studieresa till Marseille. Studieresan var också en kontaktresa med inslag av framtidsplanering. Studieresa finansierades av SFK. Mats Ahrén från förvaltningsledningen deltog också i FD/VD:S studieresa till Oslo. Resan förbättrade kontakterna mellan förvaltnings- och verksamhetsdirektörerna och de genomförde också en omvärldsspaning. Studieresan finansierades med kommunala medel. Politiker från kultur- och fritidsnämnden deltog i det kommunala partnerskapsprojektet Cultracy. Se även UNO Funktionsansvar och kontaktperson för internationella frågor: Holger Bryntesson Holger deltog tillsammans med Bosse, Sjösala, Tolvan, Molkom, KFN i ABF:s Resa i förintelsens spår: Se även Öppen fritidsverksamhet Holger deltog tillsammans med två tjänstemän från KLK i UBC, COYi:s Open Meeting i Kemi, Finland, februari Vi hade ett långt pass med strategi och kommunikation och vi gjorde en verksamhetsplan fram till 2015 för UBC, Commission on Youth Issues. Vi hade också en genomgång och en planering av det två åriga EU-projektet Life, Media and Participation Youth in Baltic Sea Region, där vi ingår. Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Danmark och Sverige deltog i mötet. Deltagandet i mötet bekostades av UBC och kommunala medel.

8 sid 8 (9) Han deltog tillsammans med personal från Tolvan i UBC; COYi:s Open Meeting i Gdynia, Polen 29 oktober 1 november Alla deltagarna presenterade sina kommuners ungdomsverksamhet, som vi alla sedan kunde ta lärdom av. Vi valde också två vice ordförande kommuner, av vilka en blir ordförande Polen, Finland, Estland Lettland, Litauen, Danmark, Norge och Sverige deltog i mötet. Deltagandet bekostades av UBC och kommunala medel. Den augusti deltog han tillsammans med kollegor från Karlstad och arrangerade West Swedens EU-Nätverksträff på CCC i Karlstad. Träffen handlade som vanligt om uppdatering angående EU-projekt men även om hur West Sweden hjälper kommuner i västra Sverige med att utforma en modell för internationell verksamhet. Den kallas WEPA och vi genomförde en sådan i Karlstad I Karlstad kommuns organisation för internationell verksamhet finns: En omvärldsnämnd, KLK med tillväxtcentrum och en nätverksgrupp för internationella kontaktpersoner. En sådan kontaktperson finns på varje förvaltning och de har nätverksträffar sju gånger per år med Karlstads kommuns EUsamordnare Mia Marklund som ordförande och sammankallande. Medlemmarna i nätverket fortbildar sig varje år i berörda EU-program. Då och då görs också studieresor. Se även det inledande avsnittet Bakgrund. Kontaktpersonen för KFF, Holger Bryntesson, har uppdraget att omvärldsbevaka, informera, förmedla och bevaka EU-program och annan internationell verksamhet som berör den egna förvaltningen. Han ska också vara delaktig i KFF:s EU-projekt och i mån av behov skriva ansökningarna till dessa. Han ska bevaka att egna förvaltningen följer Karlstad kommuns internationella strategi och att internationell verksamhet finns med i KFF:s verksamhetsplan och årsberättelse. Holger går i pension 31 mars Hans ersättare till kontaktperson för internationella frågor är ännu inte valts. Ersättare som kontaktperson i UBC; COYi har valts Marina Hansson-Larsson från Tolvan. All internationell verksamhet i Karlstad kommun finns redovisad på vår hemsida under rubriken Karlstad kommun organisation / internationellt arbete. Alla förvaltningarnas internationella projekt och aktiviteter finns också registrerade detaljerat i Lotus. Quickr och sidan 2d748069d /?OpenDocument För närvarande är våra viktigaste EU-program Ung och Aktiv i Europa och Interreg IVB och IVC. ICLD:s program Kommunalt Partnerskap är också ett viktigt program för oss. EU-programmen Kultur 2007, vänortsprogrammet Europa för Medborgarna, Creative Europe, Leonardo da Vinci, Praktik och utbyten och Preparatory Action European Partnership on Sports har vi ännu inte använt.

9 sid 9 (9) Utvärdering Utvecklingen av internationell verksamhet i KFF fortsatte att öka under Det dominerande inslaget i Karlstad kommun och KFF under 2012 var vårt arbete i WEPA:n. Denna process kommer förhoppningsvis att öka vårt engagemang i samarbett med andra städer och länder framöver. Vi har under året varit aktiva i EU-programmen Ung och Aktiv i Europa, Interreg IVB och IVC, ICLD:s (Internationellt Centrum för Lokal Demokrati) Kommunalt Partnerskap samt UBC, Commission on Youth Issues. Vi har genomfört del två i projektet Breaking the Pattern i EU-programmet Ung och Aktiv i Europa, som genomfördes i Navan, Irland. Vi har avslutat projektet Waterways for Growth i EU-programmet Interreg IVB Nordsjöprogrammet. Vi har genomfört hälften av ICLD:s två åriga Kommunalt Partnerskap ; Cultracy, med vår vänort Gaziantep. Tyvärr har oroligheterna i grannlandet Syrien stoppat upp projektet. Vi är avrådda att resa till Gaziantep tills vidare. Vi har skrivit en ansökning till EU-programmet Ung och Aktiv i Europa om ett ungdomsutbytesprojekt 2013 kallat The Goose Project med Aalborg i Danmark. Kultur & Föreningsstöd, Turism och Arrangemang har varit aktiva med bl.a. studieresor och träffar och ökat samarbetet med andra städer och länder för att utveckla egna verksamheten Vi har bra kontakt med West Sweden, som är vår länk till Bryssel. West Sweden har ett bra nätverk och vi deltar i deras nätverksträffar. De har under året varit aktiva i WEPA-processen med analyser och råd. De har också bra utbildningar för tjänstemän och politiker och ger bra hjälp vid projektutveckling och information om EU-program. Vi är en av åtta aktiva kommuner i UBC, (Union of the Baltic Cities), Commission on Youth Issues. Vi har deltagit i Open Meeting i Kemi och i Gdynia. Utvecklingen i Karlstad kommuns internationella nätverk under ledning av EUsamordnaren Mia Marklund går framåt och blir bara bättre och bättre. Vi deltar också i Region Värmlands internationella nätverksträffar när vi har möjlighet. Många arbetsplatser i KFF börjar få en god erfarenhet av att samarbeta med andra städer och andra länder och på detta sätt utvecklat verksamheten. För personalen är internationaliseringen och internationellt samarbete ett utmärkt sätt för kompetenshöjning och internationell verksamhet är ett bra sätt att sätta Karlstad och KFF på kartan både nationellt och internationellt. Bilagor: Statistiska bilagor: 1. Internationella utbyten i KFF år 2012 Deltagare 2. Internationella utbyten i KFF år 2012 Ekonomi Bilaga 3. Handlingsplan för internationellt arbete i KFF

HANDLINGSPLAN för INTERNATIONELLT ARBETE i Kultur- och fritidsförvaltningen juli 2012 - juni 2014

HANDLINGSPLAN för INTERNATIONELLT ARBETE i Kultur- och fritidsförvaltningen juli 2012 - juni 2014 HANDLINGSPLAN för INTERNATIONELLT ARBETE i Kultur- och fritidsförvaltningen juli 2012 - juni 2014 Dnr KFN-2012-214 Dpl 03 Postadress: Kultur- och fritidsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: V.

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

INTERNATIONELLA SEKRETARIATET VÄRMLAND I VÄRLDEN

INTERNATIONELLA SEKRETARIATET VÄRMLAND I VÄRLDEN INTERNATIONELLA SEKRETARIATET VÄRMLAND I VÄRLDEN Utgiven av: Länsstyrelsen Värmland Foto: Länsstyrelsen Värmland Form: Catrin Hasewinkel Tryckår: 2009, reviderad 2010 Publ. nr: 2009:25 ISSN: 0284-6845

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

Praktikrapport Praktikplats Praktikperiod Handledare Praktikplatsen

Praktikrapport Praktikplats Praktikperiod Handledare Praktikplatsen Praktikrapport Praktikplats: Central Sweden, Belgien Praktikperiod: 16 augusti - 16 januari, heltid Handledare: Maria Lunander, Director, Central Sweden Rue du Luxembourg 3, BE-1000 Bruxelles, Belgique,

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Ärende 7 Postadress: Kultur- och fritidsnämnden, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-18 67 84 E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Europeiska unionens ungdomsprogram

Europeiska unionens ungdomsprogram Youth in Action Europeiska unionens ungdomsprogram Youth in Action är en resa uti europeism och inom dig. Om du vill påverka din egen livsmiljö, skaffa dig internationell erfarenhet, göra din röst hörd

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

U N G DO M S S T Y R E L S E N. Ung och Aktiv i Europa Youth in Action 2007-2013

U N G DO M S S T Y R E L S E N. Ung och Aktiv i Europa Youth in Action 2007-2013 Ung och Aktiv i Europa Youth in Action 2007-2013 Varför Ung och Aktiv i Europa? Programmet är ett verktyg för att uppnå flera av de mål som Europeiska kommissionen har satt upp för ungdomar: Icke-formell

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Turism 2015:8 17.9.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Beskrivning av statistiken

Turism 2015:8 17.9.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Beskrivning av statistiken Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:8 17.9.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell Augusti 2015 Gästnätterna på hotellen ökade igen i augusti Totala antalet övernattningar

Läs mer

Lerums kommun en spelare på den internationella arenan?

Lerums kommun en spelare på den internationella arenan? Lerums kommun en spelare på den internationella arenan? 2013-06-13 Beredningen för näringsliv och turism KS13.543 Innehåll 1 Bakgrund 4 1.1 Uppdragets bakgrund... 4 1.2 Det internationella arbetet i Lerums

Läs mer

Europeiska unionens ungdomsprogram

Europeiska unionens ungdomsprogram Youth in Action Europeiska unionens ungdomsprogram Youth in Action är en resa uti europeism och inom dig. Om du vill påverka din egen livsmiljö, skaffa dig internationell erfarenhet, göra din röst hörd

Läs mer

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER Inledning Här följer en översikt över slutsatser och rekommendationer av den analys om tidiga insatser för barn i behov av stöd

Läs mer

Schematiska diagram över hur europeiska utbildningssystem är uppbyggda, 2011/12

Schematiska diagram över hur europeiska utbildningssystem är uppbyggda, 2011/12 Schematiska diagram över hur europeiska utbildningssystem är uppbyggda, 2011/12 Dessa diagram ger en överblick över hur den traditionella skolgången är uppbyggd i de olika länderna, från förskolenivå till

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

Demoenkät Turism Denna enkät är ett referensexemplar. Om du vill arbeta med den - vänligen kontakta ImproveIT Sweden AB, 035-22 70 50

Demoenkät Turism Denna enkät är ett referensexemplar. Om du vill arbeta med den - vänligen kontakta ImproveIT Sweden AB, 035-22 70 50 Demoenkät Turism Denna enkät är ett referensexemplar. Om du vill arbeta med den - vänligen kontakta ImproveIT Sweden AB, 035-22 70 50 1. Av vilken anledning är du i XXX? Åretruntboende Sommarboende Semesterboende

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR REGION GOTLAND

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR REGION GOTLAND Fastställd av regionfullmäktige 2014-06-16, 98. Syftet med Region Gotlands internationella strategi är att vara ett verktyg för förtroendevalda och anställda inom regionen samt att fungera som stöd och

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Rapport från Läkemedelsverket 2013-01-31 Dnr 1.2-2013-4123 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751

Läs mer

Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2015-2017.

Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2015-2017. 2015-01-28 PM Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2015-2017. Bakgrund Med Sveriges längsta kuststräcka är det självklart att Östersjöns status och havet som kontaktväg betytt och betyder

Läs mer

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur.

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur. Varför finns Regionkommittén? För att de lokala och regionala myndigheterna ska kunna påverka utformningen av EU-lagstiftningen (70 % av EU:s lagstiftning genomförs på lokal och regional nivå). För att

Läs mer

NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008

NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008 NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008 Antagen av North Swedens ägarråd 19 december 2007 Innehåll Introduktion...3 1. Bakgrund...3 1.1 Historik...3 1.2 Mål...3 1.3 Organisation... 3 2.

Läs mer

ABCDE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

ABCDE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning ABCDE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben Peter Forslund tfn 508 05 338 Tjänsteutlåtande 10 mars 2006 Dnr 002-138 - 2006 Sammanträde 28 mars 2006 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Tillstånd

Läs mer

Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 Informationsmöte om KA1 mobilitetsprojekt. Katrin Lilliehöök

Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 Informationsmöte om KA1 mobilitetsprojekt. Katrin Lilliehöök Erasmus+ Utbildningssamarbete i Europa 2014-2020 Informationsmöte om KA1 mobilitetsprojekt Katrin Lilliehöök Varför ett europeiskt utbildningsprogram? Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som

Läs mer

Bearbetad övergripande policy för internationella kontakter efter remiss.

Bearbetad övergripande policy för internationella kontakter efter remiss. Tjänsteutlåtande Kommunikationsstrate 2010-04-06 Johannes Wikman /-7767/ Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2009:167 johannes.wikman@upplandsvasby.se Kommunstyrelsen Bearbetad övergripande policy för internationella

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2013:8 17.9.2013 Inkvarteringsstatistik för hotell Augusti 2013 Lite färre hotellgästnätter i augusti Totala antalet övernattningar på

Läs mer

Kvarsättning i europeiska skolor: stora skillnader mellan länderna

Kvarsättning i europeiska skolor: stora skillnader mellan länderna Kvarsättning i europeiska skolor: stora skillnader mellan länderna Rapporten Kvarsättning i europeiska grundskolor: regelverk och statistik jämför hur kvarsättning metoden att låta eleverna gå om ett år

Läs mer

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER MÅNGFALD FRI RÖRLIGHET Innehåll Nordiskt samarbete om funktionshinder...2 Mänskliga rättigheter...2 Nordisk nytta

Läs mer

Vara i Världen. Helena Torsell, Internationell samordnare

Vara i Världen. Helena Torsell, Internationell samordnare Vara i Världen Helena Torsell, Internationell samordnare BRA EKONOMI MEN KRIS I BEFOLKNINGSFRÅGAN -100 +100 STRATEGISKT VÄGVAL Hur skapar vi en attraktiv kommun? FRAMGÅNGSFAKTORER KOMPETENS INTERNATIONALISERING

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med den sk. Göteborgsnoden

Minnesanteckningar från möte med den sk. Göteborgsnoden Anteckningar 2004-09-10 Anders Helsing Minnesanteckningar från möte med den sk. Göteborgsnoden Närvarande: Margareta Ringius, Tjörn Håkan Beskow, Göteborg Christer Samuelsson, Partille Bengt Christensen,

Läs mer

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla om kvaliteten på badvattnet

Läs mer

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015.

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. Konstnärsnämndens styrelse Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. 1. Bakgrund Internationalisering och globalisering är några av de viktigaste

Läs mer

Medlemmarnas vänortsarbete

Medlemmarnas vänortsarbete Kapitel 1. Medlemmarnas och regionförbundens engagemang i vänortsarbetet Medlemmarnas vänortsarbete Våren 2011 Medlemmarnas och regionförbundens vänortsarbete, Våren 2011 1 Förord Vänortssamarbete har

Läs mer

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD-indikatorer. Summary in Swedish. Sammanfattning på svenska

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD-indikatorer. Summary in Swedish. Sammanfattning på svenska Education at a Glance 2010: OECD Indicators Summary in Swedish Education at a Glance 2010: OECD-indikatorer Sammanfattning på svenska I OECD-länderna eftersträvar regeringarna en politik för en effektivare

Läs mer

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun Revisionsrapport Granskning av EU-arbete inom Motala kommun November 2008 Elisabeth Björk Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund...4 1.2 Syfte och metod...4 1.3 Revisionsfråga...4

Läs mer

Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012

Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012 Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012 Tillväxt Karlstads kommun ska ha god planberedskap för bostäder och verksamhetsmark samt skapa attraktiva boendemiljöer med blandad bebyggelse. Kommunens

Läs mer

SYSSELSÄTTNING FÖR FUNKTIONSHINDRADE

SYSSELSÄTTNING FÖR FUNKTIONSHINDRADE SYSSELSÄTTNING FÖR FUNKTIONSHINDRADE -erfarenhetsutbyte och mentorskap kring stöd till funktionshindrade i tre mindre europeiska städer Ett samarbetsprojekt mellan Kubrat i Bulgarien, Türi i Estland och

Läs mer

Internationellt kandidatprogram i kemi

Internationellt kandidatprogram i kemi 2015-11-17 Dnr SU Carl-Johan Högberg Utbildningskoordinator Kemiska övningslaboratoriet Internationellt kandidatprogram i kemi Bakgrund kemi har under de senaste åren haft ca 30 registrerade studenter

Läs mer

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa Europass Sverige Så dokumenterar du dina meriter i Europa Förord För att Europa ska vara konkurrenskraftigt i världen behövs medborgare med högt kvalificerade kunskaper. Grunden för detta är att kunna

Läs mer

En rapport från Skattebetalarnas Förening. Välfärdsindex. - en kvalitetsjämförelse 2008-10-14

En rapport från Skattebetalarnas Förening. Välfärdsindex. - en kvalitetsjämförelse 2008-10-14 En rapport från Skattebetalarnas Förening Välfärdsindex - en kvalitetsjämförelse 2008-10-14 Box 3319, 103 66 Stockholm, 08-613 17 00, www.skattebetalarna.se, info@skattebetalarna.se 1 Sammanfattning I

Läs mer

Mångfald på arbetsplatsen och mångfaldsarbete i ditt företag

Mångfald på arbetsplatsen och mångfaldsarbete i ditt företag Mångfald på arbetsplatsen och mångfaldsarbete i ditt företag 31/03/2008-28/04/2008 Det finns 371 svar, av totalt 371, som motsvarar dina sökvillkor 0. Medverkan Land DE Tyskland 58 (15.6%) PL Polen 44

Läs mer

Stockholms besöksnäring

Stockholms besöksnäring Stockholms besöksnäring 9,4 miljoner gästnätter på hotell, vandrarhem, stugbyar och camping För Stockholms hotell, vandrarhem, stugbyar och campingplatser präglades av en svag inledning, ett par riktigt

Läs mer

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Invandrarföretagare i Sverige och Europa Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Sammanfattning 1 Sammanfattning I denna rapport har möjligheter och hinder för företagandet i Sverige jämförts med motsvarande

Läs mer

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning Vad är PISA? OECD:s Programme for International Student Assessment. Matematik, läsförståelse och naturvetenskap,

Läs mer

PISA (Programme for International

PISA (Programme for International INGMAR INGEMANSSON, ASTRID PETTERSSON & BARBRO WENNERHOLM Svenska elevers kunskaper i internationellt perspektiv Rapporten från PISA 2000 presenterades i december. Här ges några resultat därifrån. Projektet

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 215-1-14 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård 54-54 8 15 marie.landegard@karlstad.se Utbildning och kunskap Tematisk månadsrapport

Läs mer

Nordiska måltidsberättelser

Nordiska måltidsberättelser 2009-05-07 Nordiska måltidsberättelser 1. Projektledare, e-post och telefon Tomas Carlsson, tomas.carlsson@hellefors.se, 070-2122591, 0591-64136 2. Projektstart och slut samt erhållna medel från NNM Tiden

Läs mer

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-05-26 Diarienummer N131-0259/14 Sektor Kultur och fritid Hasse Ohlson Telefon 031-365 27 05 E-post: hasse.ohlson@angered.goteborg.se Ansökan från Kooperativet Fjället avseende

Läs mer

Verksamhetsberattelse ~ 2015

Verksamhetsberattelse ~ 2015 Verksamhetsberattelse ~ 2015 Länsturismen Effektivitet genom samverkan 2016-02-11 Verksamhetsberättelse för Turismfunktionen vid VKL 2015 Syftet med verksamheten är att stödja utvecklingen av en hållbar

Läs mer

Projekt Region Skånes Ungdomssatsning Skåneleden, Folkhälsa och Kulturarv

Projekt Region Skånes Ungdomssatsning Skåneleden, Folkhälsa och Kulturarv Koncernkontoret Område Samhällsplanering Lene Hansson Projektledare 044 309 31 42 lene.hansson@skane.se INFORMATION Datum 2014-05 Projekt s Ungdomssatsning Skåneleden, Folkhälsa och Kulturarv Projekttid

Läs mer

Internationell handläggare Motivering för avslutande av samarbete med Universidad Regiomontana (UR) inom ämnen som hör akademin.

Internationell handläggare Motivering för avslutande av samarbete med Universidad Regiomontana (UR) inom ämnen som hör akademin. Akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling 2012-09-06 1 (1) Internationell handläggare Motivering för avslutande av samarbete med Universidad Regiomontana (UR) inom ämnenn som hörr akademin. Mälardalens

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL Maj 2012

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL Maj 2012 VETA MER OM EU Utlysning: Europa Direkt Snart är det dags igen att ansöka om att bli Europa Direkt-kontor. Utlysningen är planerad till vecka 25. 2013 börjar den nya kontraktsperioden som gäller i fyra

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011.

Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011. Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011. Verksamhetsbeskrivning Hässlehus fritidsgård är centralt placerad vid Hässletorg. Fritidsgården delar lokaler med kommundelens bibliotek. Fritidsgården ansvarar

Läs mer

Vara i världen. Helena Torsell, Internationell samordnare

Vara i världen. Helena Torsell, Internationell samordnare Vara i världen Helena Torsell, Internationell samordnare STRATEGISKT VÄGVAL Hur skapar vi en attraktiv kommun? FRAMGÅNGSFAKTORER KOMPETENS INTERNATIONALISERING KULTUR 1995 Sverige blir medlem i EU Bas

Läs mer

Young Baltic Narratives ungas filmer inom Central Baltic Archipelago and Islands

Young Baltic Narratives ungas filmer inom Central Baltic Archipelago and Islands - KUN 2009-09-15, p 4 KUN 2009/536 Handläggare: Kerstin Olander Young Baltic Narratives ungas filmer inom Central Baltic Archipelago and Islands 1 Förslag till beslut Kulturförvaltningen föreslår kulturnämnden

Läs mer

X-MaTs populärversion av slutrapporten 2010

X-MaTs populärversion av slutrapporten 2010 X-MaTs populärversion av slutrapporten 2010 1 X-MaTs populärversion av slutrapporten 2010 X-MaTs i korta drag... 4 X-MaTs w siffror... 6 X-MaTs mål och framtid... 8 X-MaTs inventerar länet...16 Målgrupp

Läs mer

Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier

Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier Kunskaper och färdigheter i grundskolan under 40 år: En kritisk granskning av resultat från internationella jämförande studier Jan-Eric Gustafsson Göteborgs Universitet Syfte och uppläggning Huvudsyftet

Läs mer

YRKESKOMPETENS (YKB) Implementeringstid för YKB

YRKESKOMPETENS (YKB) Implementeringstid för YKB Implementeringstid för YKB Fakta och implementeringstider är hämtade ifrån EUkommissionens dokument: National timetables for implementation of periodic training for drivers with acquired rights deadlines

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 Ärende 6 Dnr KS-2011-672 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-17 Lars Sätterberg, lars.satterberg@karlstad.se Motion - Inrätta en social investeringsfond

Läs mer

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Sammanhanget Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EUkommissionen 2010. Kom till för att

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Kristianstads lokalförening 1. Styrelsen har under året bestått av Ordförande: Marianne Lundquist Öhrn Vice ordförande: Linda Edvardsson (t.o.m. 2015-08-18) Sekreterare: Monica

Läs mer

Att öka fjällområdens dragningskraft på pesionärer

Att öka fjällområdens dragningskraft på pesionärer PADIMA Policies Against Depopulation In Mountain Areas Att öka fjällområdens dragningskraft på pesionärer Denna broschyr lägger fram ett antal strategier för att öka fjällområdens dragningskraft på pensionärer.

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder Dnr KS-2012-328 Dpl 01 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänstemannayttrande 2012-10-02 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Rapport om servicegarantier samt

Läs mer

Svar på motion angående kognitiva hjälpmedel i demensvården

Svar på motion angående kognitiva hjälpmedel i demensvården Ärende 9 Dnr VON-2012-43 Dpl 32 sid 1 (3) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Utvecklingsstab Tjänsteskrivelse 2012-03-16 Pia Adenmark, 054-540 55 72 pia.adenmark@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden Svar på

Läs mer

Skärgårdarnas Riksförbund

Skärgårdarnas Riksförbund Skärgårdarnas Riksförbund Verksamhetsberättelse 2007 Vad är SRF och vad vill vi? Skärgårdarnas Riksförbund är en riksorganisation för den bofasta befolkningen i landets skärgårdsområden, på kusten och

Läs mer

Internationell strategi för Växjö kommun

Internationell strategi för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2013-10-15 Internationell strategi för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Planeringskontoret Dokumentnamn Internationell strategi för Växjö kommun

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningens förslag. Sammanfattning av ärendet. Beslutsunderlag

Kultur- och fritidsförvaltningens förslag. Sammanfattning av ärendet. Beslutsunderlag Dnr KFN-2012-xx Dpl xx sid 1 (6) KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Kultur och Föreningsstöd Tjänsteskrivelse 2012-10-31 Anders Ek, 054-540 24 38; 0702-39 58 40 anders.ek@karlstad.se Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Directorate-General for Communication PUBLIC OPINION MONITORING UNIT Brussels, October 2014 Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 SAMMANFATTANDE ANALYS Urval: Respondenter: Metod:

Läs mer

Rekrytera i Europa. en vägledning för arbetsgivare. Europeiska kommissionen

Rekrytera i Europa. en vägledning för arbetsgivare. Europeiska kommissionen Rekrytera i Europa en vägledning för arbetsgivare Europeiska kommissionen Varken Europeiska kommissionen eller någon annan part som verkar i kommissionens namn kan ta ansvar för hur informationen i denna

Läs mer

EUROPARÅDET VÄKTARE AV DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA EN ÖVERSIKT

EUROPARÅDET VÄKTARE AV DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA EN ÖVERSIKT EUROPARÅDET VÄKTARE AV DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA EN ÖVERSIKT Non-member state of the Council of Europe (Belarus) MEDLEMSSTATER SÄTE OCH KONTOR BUDGET Albanien, Andorra, Armenien, Azerbajdzjan, Belgien,

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

Inresande studenter 1997/98 2000/01 2003/04 2006/07

Inresande studenter 1997/98 2000/01 2003/04 2006/07 Statistisk analys Torbjörn Lindqvist Avdelningen för statistik och analys 08-563 087 07 torbjorn.lindqvist@hsv.se www.hsv.se 2008-02-26 2008/2 Allt fler utländska studenter i Sverige Enligt senast tillgängliga

Läs mer

Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?"

Tal vid seminarium Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga? SPEECH/07/501 Margot Wallström Vice-President of the European Commission Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?" Arrangerat av Ekonomiska och sociala

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

Ungdomars arbetsmarknadssituation en europeisk jämförelse

Ungdomars arbetsmarknadssituation en europeisk jämförelse AM 110 SM 1302 Ungdomars arbetsmarknadssituation en europeisk jämförelse The labour market situation for youth a European comparison I korta drag Temarapporten för första kvartalet 2013 beskriver ungdomars

Läs mer

Statistik 2001:1 INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND 2000

Statistik 2001:1 INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND 2000 Statistik 2001:1 INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND 2000 INLEDNING Denna rapport utgör den slutliga årsstatistiken för den åländska inkvarteringsverksamheten år 2000. Publikationen följer i stort samma uppläggning

Läs mer

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Regionutvecklingssekretariatet Djupare uppföljning, mars 2012 Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Policy för Region Skånes internationella arbete

Policy för Region Skånes internationella arbete 2015-01-19 FÖRSLAG Per-Olof Persson Strateg internationella relationer Koncernstab kansli, Möten & Internationella relationer Tel: 040 675 32 26 / 0768 87 07 43 E-post: per-olof.persson@skane.se Policy

Läs mer

Löner och löneklyftan mellan kvinnor och män inom sjukvård och omsorg

Löner och löneklyftan mellan kvinnor och män inom sjukvård och omsorg Löner och löneklyftan mellan kvinnor och män inom sjukvård och omsorg Rapport från EPSU:s studie om löner i vårdbranschen i förhållande till övergripande lönenivåer och löneklyftan i olika länder inom

Läs mer

MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT

MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT Comenius Europeiska unionens program för skolundervisning MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT Comeniusprogrammet Comenius för skolundervisning erbjuder alla inom skolgemenskapen eleverna, lärarna och övrig personal

Läs mer

Vägledning för läsaren

Vägledning för läsaren OECD Regions at a Glance Summary in Swedish OECD:s regionsöversikt Sammanfattning på svenska Varför regionsöversikt? Vägledning för läsaren På senare år har regionala utvecklingsfrågor återvänt till många

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2016:4 26.5.2016 Inkvarteringsstatistik för hotell April 2016 Liten minskning av hotellgästnätter i april, preliminära siffor Antalet övernattningar

Läs mer

Slutrapport. 1. Sammanfattning

Slutrapport. 1. Sammanfattning Datum: 2011-08-15 Slutrapport Projektnamn : Spira Stockholm Diarienr : 2009-3010097 Projektperiod : 091026 110630 1. Sammanfattning Spira Stockholms mål är att fler unga kvinnor och män med utomnordisk

Läs mer

Kommunförbundet Skånes Brysselkontor. Standardrapport

Kommunförbundet Skånes Brysselkontor. Standardrapport Kommunförbundet Skånes Brysselkontor Standardrapport Procent Antal Projektrådgivning om EU-program 48,7% 19 Besök i Bryssel 59% 23 Informationsmöte i din kommun 51,3% 20 Partnersök 28,2% 11 Övrigt (beskriv

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Landstingets ledningsstab D A T U M D I A R I E N R Handläggare: Katarina Gustafson 2013-11-26 LS-LED12-358 MINNESANTECKNINGAR Sörmlands Folkhälsonätverk Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Plats:

Läs mer

Digitala reklaminvesteringar i Europa 2013 AdEx Benchmark 2013

Digitala reklaminvesteringar i Europa 2013 AdEx Benchmark 2013 Digitala reklaminvesteringar i Europa 2013 AdEx Benchmark 2013 2014-09-24 hemsida: www.irm-media.se, e-post: info@irm-media.se, Tel +46 8 663 04 90, Adress: Brahegatan 9 IV tr. 114 37 Stockholm Dagens

Läs mer

RESUMÉ RESUMÉ. elmia.se/futuretransport elmia.se/nordicrail elmia.se/nordicroad. Elmia NORDIC ROAD. Elmia NORDIC RAIL. Elmia FUTURE TRANSPORT

RESUMÉ RESUMÉ. elmia.se/futuretransport elmia.se/nordicrail elmia.se/nordicroad. Elmia NORDIC ROAD. Elmia NORDIC RAIL. Elmia FUTURE TRANSPORT RESUMÉ RESUMÉ ROAD elmia.se/futuretransport elmia.se/nordicrail elmia.se/nordicroad Återigen bekräftade vi vår position som NORDENS STÖRSTA MÖTESPLATS för samtliga transportslag. Årets upplaga av Future

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Delårsrapport 2013-08-31 arbetsmarknadsnämnden

Delårsrapport 2013-08-31 arbetsmarknadsnämnden 1 (7) Datum 2013-08-22 Delårsrapport 2013-08-31 arbetsmarknadsnämnden Sammanfattning Nämndstotal (tkr) Delår 130831 Årsbudget 2013 Prognos 2013 Avvikelse Verksamhetens intäkter 24 187 32 715 34 253 1 538

Läs mer

PIRLS 2011 & TIMSS 2011

PIRLS 2011 & TIMSS 2011 PIRLS 2011 & TIMSS 2011 Om PIRLS-studien 2011 Läsförmåga i årskurs 4 Ca 300 000 elever i 49 länder Ca 4660 elever i Sverige Enkäter till rektorer, lärare, föräldrar och elever Resultat i läsning Signifikant

Läs mer

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011 Revisionsrapport Samordning och Liz Hultgren Stadsrevisionen Örebro kommun 2011-12-13 Liz Hultgren Projektledare Kurt Westerback Kundansvarig Örebro kommun 1 av 12 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2006

KVALITETSREDOVISNING 2006 KVALITETSREDOVISNING 2006 Agneshög Rektor Eva-Lott Petersson Grierson Adress Agneshögs gård Postadress 591 71 Motala Telefon 0141-225420 Fax 0141-53265 E-post eva-lott.petersson@motala.se Barn/elever enl

Läs mer

STATRÅDETS REDOGÖRELSE TILL RIKSDAGEN

STATRÅDETS REDOGÖRELSE TILL RIKSDAGEN STATRÅDETS REDOGÖRELSE TILL RIKSDAGEN Försättande av en militär avdelning i hög beredskap som en del av EU-stridsgruppen som ställs upp av Sverige, Finland, Estland, Irland och Norge för beredskapsturen

Läs mer