Mästare2015 Klädsömnad 307 SVE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mästare2015 Klädsömnad 307 SVE"

Transkript

1 Semifinaluppgift Mästare2015 Klädsömnad 307 SVE Skapare: Virpi Lahti och Sisko Latva-Karjanmaa Namn: Esiliina / Förkläde Läroanstalt: Koulutuskeskus Sedu Päiväys:

2 Innehållsförteckning 1 Dokument och ritningar som ingår i uppgiften: 1.1 Poikkileikkauskuvat_Taitajasemi2015.pdf (Snittbild) 1.2 Tasokuva_Taitajasemi2015.pdf (Planbild) 2 Inledning / allmän beskrivning av uppgiften 3 Kort beskrivning av uppgiften 4 Anvisningar för de tävlande 5 Maskiner, apparater, konstruktioner och material som används i tävlingen 6 Beskrivning av bedömningen 7 Övrig info Päiväys:

3 1.1 Snittbild Denna bild är inte i rätt skala Päiväys:

4 1.2 Planbild Denna bild är inte i rätt skala Päiväys:

5 Inledning / allmän beskrivning av uppgiften I semifinalen ska de tävlande tillverka ett förkläde för en kvinnlig kund (storlek M) enligt bifogade instruktioner. Materialet är polyester/bomull (70 % / 30 %). Huvuddomaren ger mer information gällande tävlingsuppgiften samt bedömningskriterier i samband med infotillfället på morgonen. Modellplagg och detaljer presenteras åt de tävlande i samband med att uppgifter påbörjas. Med ledning av snittbilder, kompletteras pappersmönstret med sömsmåner och markeringar nödvändiga för ett komplett, utklippt mönster. De tävlande ska göra en tillskärningsplan, där de ska beakta att en del av stycken är färdigt skurna. När tillskärningsplanen är klar ska du be att en domare kommer och kontrollerar den. Domarna bedömer tillskärningsplanen och följer de tävlandes arbete under hela prestationstiden. Förklädet ska tillverkas och finslipas enligt givna anvisningar. Stygnets längd i sömmarna och stickningarna är 3 stygn/ cm. Det färdiga förklädet, mönster och papper ska returneras till domarna. Beskrivning av uppgiftsmodulerna Modul 1 Tillskärningsplan och tillskärning av förkläde De märkningar på tillskärningar som behövs ska märkas ut och tillskärning av mönstrets delar görs i enlighet med anvisningarna. Trådriktningen mäts från stadkanten. Tillskärningsplan och tillskärning av förkläde max 20 poäng Tillskärning 10 8 p. 7 5 p. 4 1 p. Tillskärning *) Trådriktningarna är rätt, ± 1 mm. Tillskärning och märken är exakta. Trådriktningarna avviker ± 2 mm. Små avvikelser i tillskärningen och märken ± 1-2mm. Trådriktningarna avviker ± 5 mm eller mera. Tillskärning och märken är inexakta ± 3 Ekonomiskt tänkande och snabbhet Mönstret har placerats på ett ekonomsikt fördelaktigt sätt. Arbetet förlöper bra och snabbt. Mönstret har placerats på ett hyfsat ekonomsikt fördelaktigt sätt. Arbetet förlöper ganska bra och snabbt mm. Mönstret har inte placerats på ett ekonomsikt fördelaktigt sätt och tygets still är stort. Arbetet tar ganska lång tid. Modul 2 Tillverkning och slutfinish av förkläde Päiväys:

6 Band, fickor, framkant och knappar, fållar, sömmar tillverkas i enlighet med snittritningarna. Pressning och slutfinish av produkten. Modul 2. Tillverkning och slutfinish av förkläde max. 60 poäng Tillverkning 10 8 p. 7 5 p. 4 1 p. Bandens sömmar, stygn och fastsättning Bandens sömmar, stygn och fastsättning Bandens sömmar, stygn och fastsättning är enligt anvisning, har små brister och har små kvalitetsfel Tillverkning och fastsättning av band raka och snygga. inexaktheter. Bandens som bör repareras. Bandens bredd är bredd avviker från Bandens bredd avviker enligt anvisningen. avisningen ± 1 mm. från avisningen ± 1 Tillverkning och fastsättning av fickor och lock Förklädets fåll och bakre kanternas fållar och fållens hörn Övre del: Framkanter, midjesöm och ärmhål Knapphål och sömnad av knappar Pressning och slutfinish Fickor och fickornas lock är symmetriska och formen är enligt med anvisningen. Stygnen är exakta och enligt anvisningen. Fickor och fickornas lock är fastsatta enligt anvisning. Fållar och fållens kanter är enligt anvisning och snygga. Midjesöm, framkanter och ärmhål är enligt anvisning och snygga. Formerna är korrekta och snygga. Knapphål och placeringen av knapparna är enligt anvisningen. Knapphål och sömnad av knappar är snygg och hållbar. Förklädet är omsorgsfullt pressat och slutresultatet är snyggt. Fickor och fickornas lock är nästan symmetriska och formen är nästan enligt anvisning. Stygnen är ganska exakta och enligt anvisningen. Fickor och lock är fastsatta nästan enligt anvisning. Fållar och fållens kanter är nästan enligt anvisning och snygga. Midjesöm, framkanter och ärmhål är nästan enligt anvisning och snygga. Formerna är nästan korrekta och snygga. Knapphål och placeringen av knapparna är nästan enligt anvisning. Knapphål och sömnad av knappar är ganska snygg och hållbar. I förklädets pressning och slutfinish finns små brister. mm. Fickor och fickornas lock är osymmetriska och formen motsvarar inte anvisningen. Stygnen är osnygga. Fickor och fastsättning av fickornas lock är inte enligt anvisningen. Fållar och fållens kanter är nästan enligt anvisning och aningen osnygga. Midjesöm, framkanter och ärmhål är osnygga och inte enligt anvisning. Formerna motsvarar inte anvisningen och är osymmetriska. Knapphål och placeringen av knapparna är inte enligt anvisning. Knapphål och sömnad av knappar är osnygg och svag. Förklädets pressning och slutfinish är slarvigt utförd. Päiväys:

7 Modul 3 Arbete och arbetssäkerhet samt förklädets allmänna utseende I denna bedömningsdel följer domarna verksamheten under hela arbetsprocessen samt förklädets tillverkning och kvalitet. Modul 3: Arbete och arbetssäkerhet samt förklädets allmänna utseende max. 20 p. Arbete Allmänt intryck 10 8 p. 7 5 p. 4 1 p. Utförandet av tävlingsuppgiften Tävlingssituationen förlöper stör ibland prestation- naturligt och tävlingssituationen en och arbetsutföran- stör inte det. Användningen av nämnvärt prestationen. arbetsredskap är Användningen av ändamålsenligt. Den arbetsredskap är tävlande beaktar arbetssäkerheten i arbe- skickligt och ändamålsenligt. Den tävlande beaktar arbets- är ganska snyggt och tet. Tävlingsområdet säkerheten i arbetet. material och tillbehör Tävlingsområdet är är relativt i ordning. snyggt och material och tillbehör är i ordning. Förklädet är av högsta kvalitet inom gruppen och helt färdigställt. I förklädets kvalitet finns små brister. Tävlingssituationen stör prestationen och arbetsutförandet påtagligt. I användningen av arbetsredskap finns brister. Den tävlande beaktar arbetssäkerheten i Tävlingsområdet är osnyggt och material och tillbehör är i oordning. Förklädets kvalitet är svag. Anvisningar för de tävlande Tävlingstiden är 6h. Om det under tävlingens gång uppstår någon försening som inte beror på den tävlande, ska den tävlande informera domarna om detta. Förseningen gottgörs om den tävlande ber om detta. Bedömarna fattar det slutgiltiga beslutet om kompensation. Preliminär tidtabell: 8:00 8:30 Anmälan, Koulutuskeskus Sedu Törnäväntie 24. 8:30 9:00 Kaffe och allmän info åt de tävlande och föjeslagarna 9:00 12:00 Tävlingens 1:a del (3 h) 12:00 12:30 Lunch i studeranderestaurangen 12:30 15:30 Tävlingens 2:a del (3 h) 15:30 16:00 Feedbackdiskussion under ledning av huvuddomaren, kaffe Päiväys:

8 Den tävlande måste bestyrka sin identitet i samband med anmälan. Kaffe och mellanmål serveras i närheten av klädsömnadsbranschens arbetsutrymmen. Huvuddomaren meddelar de tävlande när det är tid för pauser. Maskiner, apparater och material som behövs i uppgiften Maskiner och apparater: Raksömsmaskin, overlock, limpress, knapphålsmaskin och pressutrustning. Pappersmönster och anvisningar samt planbilder och snittbilder över tävlingsarbetet Den tävlandes egna arbetsredskap (listas nedan). Den tävlandes egna arbetsredskap och tillbehör Personliga redskap för sömnad och tillskärning anteckningsredskap linjal Geotriangel magnetlinjal Förbjudna maskiner och material på tävlingsplatsen Mobiltelefon. Beskrivning av bedömningen Bedömningen baserar sig på kravnivån för berömliga (B3) i examensgrunderna för grundexamen. I den subjektiva bedömningen ger domarna ett sifferbetyg över tävlingsprestationen på basen av den egna uppfattningen, vilken baseras på överenskomna kriterier för bedömning. Domarna ger endast heltal som betyg. Skalan är I den objektiva bedömningen ges exakta mätbara värden för de olika föremålen för bedömning, poängsättningen sker enligt dessa mätbara värden. Modul 1: Tillskärningsplan och tillskärning av förkläde, 80 % objektiv bedömning Modul 2: Tillverkning och slutfinish av förkläde, 80 % objektiv bedömning Päiväys:

9 Modul 3: Arbete och arbetssäkerhet samt förklädets allmänna utseende, 40 % objektiv bedömning Domarkåren (6 domare) består av representanter från arbetslivet och undervisningsbranschen. Domarna bedömer tävlingsprestationen per modul, delvis självständigt och delvis parvis. Domarna fastställer ordningsföljden på de tävlande på basis av på förhand fastställda kriterier. Tävlingsprestationen bedöms med poängen Domarna gör bedömningen parvis enligt på förhand överenskomna föremål för bedömning. Slutligen rangordnar domarna alla tävlingsarbeten. Om två eller flera tävlande har exakt samma slutpoäng är det poängen för modul 2 som avgör. Övrigt ---- Päiväys:

Semifinalen i Mästare

Semifinalen i Mästare bä Semifinalen i Mästare 2016 28.1.2016 307 Tävlingsuppgiften för klädsömnad Sponsor för tävlingsarbetet är Taukodesign Oy och för materialets del Marimekko Oy. Tillverka en damkjol (M) utgående från följande

Läs mer

401 Möbelsnickare. Byggande. 401 Möbelsnickare. Kuva: Skills Finland / Tuomas Mikkonen. Grenansvarig. 1 / 9 Phoca PDF

401 Möbelsnickare. Byggande. 401 Möbelsnickare. Kuva: Skills Finland / Tuomas Mikkonen. Grenansvarig. 1 / 9 Phoca PDF Byggande 401 Möbelsnickare Kuva: Skills Finland / Tuomas Mikkonen Grenansvarig 1 / 9 Marko Varjos Koulutuskeskus Salpaus marko.varjos(at)salpaus.fi tel. 050 384 3905 Heikki Saraja Koulutuskeskus Salpaus

Läs mer

Semifinalens tidpunkt och plats

Semifinalens tidpunkt och plats Semifinalens tidpunkt och plats 16.1.2014 Jyväskylä ammattiopisto, Hannu Korhonen, 040 341 5544 Viitaniementie 1 E, JYVÄSKYLÄ Etelä-Savon Koulutuskuntayhtymä / Pieksämäen rakennusosasto Hannu Toivanen,

Läs mer

Föremål för bedömning enligt bedömningskriterierna för N1, G2, B3

Föremål för bedömning enligt bedömningskriterierna för N1, G2, B3 Yrkesinriktad grundexamen: Obligatoriska Examensdel:2.1.1 Arbeten i grundläggande uppgifter inom textil-och beklädnadsbranschen 15kp. Åk 1 Krav på yrkesskicklighet Den studerande eller examinanden kan

Läs mer

307 Klädsömnad. Service. 307 Klädsömnad. Grenansvarig. Minna Tammi. 1 / 10 Phoca PDF

307 Klädsömnad. Service. 307 Klädsömnad. Grenansvarig. Minna Tammi. 1 / 10 Phoca PDF Service 307 Klädsömnad Grenansvarig Minna Tammi 1 / 10 Koulutuskeskus Salpaus minna.tammi(at)salpaus.fi tel. 044 708 0677 Pia Salo Koulutuskeskus Salpaus pia.salo(at)salpaus.fi tel. 044 708 0432 Finalister

Läs mer

Semifinalens tidpunkt och plats

Semifinalens tidpunkt och plats Semifinalens tidpunkt och plats 15.1.2014 Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Marja Tiainen / 040 801 6048 / marja.tiainen(at)tampere.fi Santalahdentien toimipiste Santalahdentie 10, 33230 TAMPERE Länsirannikon

Läs mer

KRAVNIVÅER. Åtvidabergs kommuns grundskolor SLÖJD. Reviderade 2009-04-02

KRAVNIVÅER. Åtvidabergs kommuns grundskolor SLÖJD. Reviderade 2009-04-02 KRAVNIVÅER Åtvidabergs kommuns grundskolor SLÖJD Reviderade 2009-04-02 Förord Välkommen att ta del av Åtvidabergs kommuns kravnivåer och bedömningskriterier för grundskolan. Materialet har tagits fram

Läs mer

MästarePLUS regler 1 MästarePLUS-tävlingens regler, godkända 10.10.2012

MästarePLUS regler 1 MästarePLUS-tävlingens regler, godkända 10.10.2012 MästarePLUS regler 1 MästarePLUS-tävlingens regler, godkända 10.10.2012 Innehållsförteckning 1. TÄVLINGENS SYFTE... 4 1.1. Allmänt... 4 1.2. Syfte... 4 1.3. Etiska regler och värderingar... 4 2. TÄVLINGSSYSTEMET...

Läs mer

SY, SY, SY VINDJACKA

SY, SY, SY VINDJACKA SY, SY, SY VINDJACKA 1 VINDJACKA ATT TÄNKA PÅ Tygåtgång Beräknad på tygbredd 140 cm i storlek M. Jacka ca 2.8 m tyg + mudd och foder, detta är generöst räknat. Innan du köper eller klipper av tyget vid

Läs mer

INNeHÅLLSFFÖTeCKNINg 1. TÄVLINgeNS SYFTe... 4 2. TÄVLINgSSYSTeMeT... 5 3. ANMÄLNINg... 5 4. TÄVLINgSArrANgeMANg... 6

INNeHÅLLSFFÖTeCKNINg 1. TÄVLINgeNS SYFTe... 4 2. TÄVLINgSSYSTeMeT... 5 3. ANMÄLNINg... 5 4. TÄVLINgSArrANgeMANg... 6 MästarePLUS regler INNEHÅLLSFFÖTECKNING 1. TÄVLINGENS SYFTE... 4 1.1. Allmänt... 4 1.2. Syfte... 4 1.3. Etiska regler och värderingar... 4 2. TÄVLINGSSYSTEMET... 5 2.1. Mästare- och MästarePLUS-finaler...

Läs mer

Krav på yrkesskicklighet Den studerande eller examinanden kan. Föremål för bedömning enligt bedömningskriterierna för N1, G2, B3

Krav på yrkesskicklighet Den studerande eller examinanden kan. Föremål för bedömning enligt bedömningskriterierna för N1, G2, B3 Grundexamen inom hantverk och konstindustri/artesan-finsnickare Examensdel: 2.1.1 Kundinriktad tillverkning 15 kp + Modul 1: Projektkunskap, 10 kp, Modul 2: Kundbetjäning och försäljning, 5 kp Krav på

Läs mer

Studieplan i textilslöjd år 7-9

Studieplan i textilslöjd år 7-9 Studieplan i textilslöjd år 7-9 I år 7 har eleverna hemkunskap ena terminen och slöjd den andra terminen. Under "slöjdterminen "ska de ha båda slöjdarterna. Det innebär att eleverna ä 9 x 80 min i vardera

Läs mer

T-tunika med formremsa i halsringningen

T-tunika med formremsa i halsringningen Du behöver: begagnade tyger. Jag har en gardin och ett par shorts. Symaskin och matchande tråd, pappersoch tygsax, knappnålar, måttband, strykjärn och strykbräda, mellanlägg/fliselin till halsremsan. Synål.

Läs mer

Grenen för restaurangkock beskrivning av semifinaluppgift och bedömningskriterier

Grenen för restaurangkock beskrivning av semifinaluppgift och bedömningskriterier Grenen för restaurangkock beskrivning av semifinaluppgift och bedömningskriterier Semifinaluppgiften för restaurangkocksarbete: Tävlingen är en individuell tävling. Tiden för att tillreda och lägga fram

Läs mer

Gymnasiediplomet i slöjd Bilaga 3. Bedömningsblankett. Föreskrifter och anvisningar 2010:10. ISSN-L 1798 8877 ISSN 1798 8985 (online)

Gymnasiediplomet i slöjd Bilaga 3. Bedömningsblankett. Föreskrifter och anvisningar 2010:10. ISSN-L 1798 8877 ISSN 1798 8985 (online) Gymnasiediplomet i slöjd Bilaga 3 Bedömningsblankett 2010 2011 Föreskrifter och anvisningar 2010:10 ISSN-L 1798 8877 ISSN 1798 8985 (online) Portfolio Objekt och kriterier för bedömningen Planeringsprocessen

Läs mer

GRUNDER FÖR YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN

GRUNDER FÖR YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN GRUNDER FÖR YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN GRUNDEXAMEN INOM TAPETSERING OCH INREDNING KOMPETENSOMRÅDET FÖR TAPETSERING TAPETSERARE KOMPETENSOMRÅDET FÖR INREDNING INREDARE FÖRESKRIFT 88/011/2014 OPETUSHALLITUS

Läs mer

Byggande. 410 Anläggning av grönområde. Grenansvarig. Kuva: Skills Finland / Markku Heikkilä

Byggande. 410 Anläggning av grönområde. Grenansvarig. Kuva: Skills Finland / Markku Heikkilä Byggande 410 Anläggning av grönområde Kuva: Skills Finland / Markku Heikkilä Grenansvarig Iiris Viljakainen Koulutuskeskus Salpaus iiris.viljakainen(at)salpaus.fi 1 / 11 tel. 050 384 3927 Pasi Akkala Koulutuskeskus

Läs mer

Mästare2015 Åbo, 503 Cateringkock. Minna Luomanen och Elina Järvistö Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki

Mästare2015 Åbo, 503 Cateringkock. Minna Luomanen och Elina Järvistö Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki Mästare2015 Åbo, 503 Cateringkock Minna Luomanen och Elina Järvistö Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Allmän beskrivning av grenen 2. Semifinaluppgift 3. Anvisningar för de tävlande

Läs mer

Att montera lapptäcke utan vadd. Plocka fram de tyger du vill ha i täcket. Det du

Att montera lapptäcke utan vadd. Plocka fram de tyger du vill ha i täcket. Det du Plocka fram de tyger du vill ha i täcket. Det du behöver när du gör detta är: tyger, gärna gardiner, ej för nötta. Sytråd, symaskin, gummimatta och rullkniv, sax, säkerhetsnålar, måttband. Riv/klipp bort

Läs mer

Klädsömnad: haremsbyxor

Klädsömnad: haremsbyxor De här byxorna är superbekväma! Du behöver: bomulls- eller linnetyg, gärna begagnat. Jag har tagit en gardinlängd som jag hittat på Kupan. Den låg i lådan för mattrasor; en hel kasse för 20 kronor. Så

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK. Vispmaskin VIKING 40 & 60

INSTRUKTIONSBOK. Vispmaskin VIKING 40 & 60 INSTRUKTIONSBOK Vispmaskin VIKING 40 & 60 Innehåll 1. Allmänt 2. Installation 3. Användning 4. Reglage 5. Användarinstruktion, Kapacitet 6. Underhåll 7. Felsökning 8. Garanti 9. Standardutrustning 10.

Läs mer

burda easy fashion E 971 Downloadmönster Tunikaklänningar beskrivning A C

burda easy fashion E 971 Downloadmönster Tunikaklänningar beskrivning A C burda easy fashion E 971 Downloadmönster Tunikaklänningar beskrivning Storlek 34, 36, 38, 40, 42, 44 Längd från midjan: 59 cm, B, D, E 47 cm, 41 cm Material:, Brunmönstrad tunika, från sid 12 Sidenbatist,

Läs mer

Mästare REGLER 2 0 1 5

Mästare REGLER 2 0 1 5 Mästare REGLER 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 TÄVLINGARNAS SYFTE... 4 1.1 Allmänt... 4 1.2 Syfte... 4 1.3 Etiska regler och värderingar... 4 2 TÄVLINGSSYSTEMET... 5 2.1 Mästare-finalen... 5 2.2 Mästare-semifinalerna...

Läs mer

Byggande. 404 Målning och tapetsering. Grenansvarig. Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen

Byggande. 404 Målning och tapetsering. Grenansvarig. Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen Byggande 404 Målning och tapetsering Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen Grenansvarig Petri Vannula Koulutuskeskus Salpaus petri.vannula(at)salpaus.fi 1 / 12 tel. 050 387 1920 Jukka Raami Koulutuskeskus

Läs mer

Industri. 601 Automation. Grenansvarig. Harri Wallenius Koulutuskeskus Salpaus harri.wallenius(at)salpaus.fi puh. 044 708 0025

Industri. 601 Automation. Grenansvarig. Harri Wallenius Koulutuskeskus Salpaus harri.wallenius(at)salpaus.fi puh. 044 708 0025 Industri 601 Automation Grenansvarig Harri Wallenius Koulutuskeskus Salpaus harri.wallenius(at)salpaus.fi puh. 044 708 0025 Hannu Aaltonen Koulutuskeskus Salpaus hannu.aaltonen(at)salpaus.fi puh. 050 403

Läs mer

SVARTSTICK mönstret taget ur boken Svartstick av Anna Hådell, isbn: 91-36-01295-5

SVARTSTICK mönstret taget ur boken Svartstick av Anna Hådell, isbn: 91-36-01295-5 SVARTSTICK mönstret taget ur boken Svartstick av Anna Hådell, isbn: 91-36-01295-5 1 Material: Broderilinne, 10-11 trådar/cm Moulinégarn, 2 deltrådar av 6, valfri färg Inköpsställen: närmaste handarbetsaffär.

Läs mer

Hur man syr en TUNIKA

Hur man syr en TUNIKA Hur man syr en TUNIKA Förord Detta är en guide för hur du syr en tunika för lajv eller medeltidsevent. Jag är inte tillräckligt påläst för att kunna påstå att den här modellen är historiskt korrekt men

Läs mer

Använd Welands märkbrickor på hydraulslangar, pneumatikledningar och elkablar, så har du en tydlig märkning som håller i många år.

Använd Welands märkbrickor på hydraulslangar, pneumatikledningar och elkablar, så har du en tydlig märkning som håller i många år. 1-radiga brickor i rostfritt material Brickan fästes med skruv, plastbuntband eller med rostfria buntband. Nummerserier kan tas fram och levereras på tejpremsor. Använd Welands märkbrickor på hydraulslangar,

Läs mer

Design 1 PLANERING DESIGN & SÖMNAD AV KLÄDER 2 ARBETSPLAN

Design 1 PLANERING DESIGN & SÖMNAD AV KLÄDER 2 ARBETSPLAN 3 00 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 PLANERING DESIGN & SÖMNAD AV KLÄDER 2 ARBETSPLAN ORDLISTA TOPP & T-SHIRT KJOL ÖVERDELAR KJOL 3 DESIGN ANVÄNDA DESIGNMALL DAM HERR 4 MÅTT 5 MODELLFÖRÄNDRING 6 MODELLFÖRÄNDRING

Läs mer

- kompetent AV-förvaring

- kompetent AV-förvaring AV FUNCTION - kompetent AV-förvaring www.lib.se Kablage har god åtkomlighet tack vare den delade topplattan Ventilerat utrymme med rätt format för AV- maskiner Kvalitetslåda med 2 moduler här ryms mängder

Läs mer

Mapp till Art Journal eller vad du vill

Mapp till Art Journal eller vad du vill Du behöver: tyg, täckfoder, mellanlägg/vliseline, kartong, symaskin, sax, knappnålar, penna, ev. linjal. Tunt bomullsgarn och en vass nål med stort öga. Jag har använt en gammal gardin, fodret ur en jacka,

Läs mer

408 Husbyggnad, murning och plattsättning Byggande 408 Husbyggnad, murning och plattsättning Grenansvarig

408 Husbyggnad, murning och plattsättning Byggande 408 Husbyggnad, murning och plattsättning Grenansvarig Byggande 408 Husbyggnad, murning och plattsättning Grenansvarig Juha Heinlahti Koulutuskeskus Salpaus juha.heinlahti(at)salpaus.fi tel. 044 708 0394 1 / 10 Paavo Harju Koulutuskeskus Salpaus paavo.harju(at)salpaus.fi

Läs mer

Installationsanvisning av proximityläsare 1103/2. Mod. 1103/2

Installationsanvisning av proximityläsare 1103/2. Mod. 1103/2 Installationsanvisning av proximityläsare 1103/2 Mod. 1103/2 EGENSKAPER: Proxiläsaren tillåter tidsreglerad öppning från 0 99 sekunder när: En användare placerar sin proxinyckel framför frontpanelen. En

Läs mer

Bakåtvänd montering. Instruktionsbok. Grupp Vikt Ålder. 0+ 0-13 kg 0-12 m

Bakåtvänd montering. Instruktionsbok. Grupp Vikt Ålder. 0+ 0-13 kg 0-12 m Bakåtvänd montering Instruktionsbok ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+ 0-13 kg 0-12 m 1 !! Tack för att du har valt BeSafe izi Sleep BeSafe har utvecklat denna produkt noggrant och med omsorg för att skydda

Läs mer

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL Du behöver: urklippta delar till ett linne + extra tyg till snedremsor (ca 50 x 50 cm), symaskin och matchande tråd, sax, knappnålar, synål, måttband, strykjärn och strykbräda. Köpta snedremsor använder

Läs mer

Gymnasiediplom. Huslig ekonomi

Gymnasiediplom. Huslig ekonomi Gymnasiediplom Huslig ekonomi 2010 2011 Föreskrifter och anvisningar 2010:8 ISSN-L 1798 8877 ISSN 1798 8985 (online) Innehåll Allmänt 3 Mål och innehåll för gymnasiediplomet 3 Allmänt 3 Centrala mål 4

Läs mer

Aktiv sittställning för alla. Justera efter dina behov

Aktiv sittställning för alla. Justera efter dina behov RH Mereo RH Mereo Nu lanserar RH en stol som också är ett arbetsredskap och ett affärsverktyg på samma gång. RH Mereo är konstruerad för att höja kapaciteten, både din egen och på hela arbetsplatsen. Den

Läs mer

Semifinalens tidpunkt och plats

Semifinalens tidpunkt och plats Semifinalens tidpunkt och plats 15.1.2014 16.1.2014 Bovallius -ammattiopisto Vähäheikkiläntie 50 20810 TURKU 1 / 7 Semifinalkoordinator Nina Tamminen Bovallius-ammattiopisto nina.tamminen (at) bovallius.fi

Läs mer

406 Elinstallation. Byggande. 406 Elinstallation. Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen. Grenansvarig. Marko Kangas.

406 Elinstallation. Byggande. 406 Elinstallation. Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen. Grenansvarig. Marko Kangas. Byggande 406 Elinstallation Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen Grenansvarig Marko Kangas 1 / 10 Koulutuskeskus Salpaus marko.kangas(at)salpaus.fi tel. 044 708 1377 Kalle Pärssinen Koulutuskeskus Salpaus

Läs mer

Motordrivna Slaggrindar Monteringsinstruktion

Motordrivna Slaggrindar Monteringsinstruktion Motordrivna Slaggrindar Monteringsinstruktion PERIMETER 2010-12 Monteringsinstruktion 2 Innehåll Förord... 2 Skyddsföreskrifter... 3 Planering och förberedelser... 4 Gjutning... 5-6 Tvärbalk... 5 Stolpfundament...

Läs mer

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år bakåtvänd montering Monteringsanvisning ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år 1 Tack för att du valde BeSafe izi Kid ISOfix. BeSafe har noggrant och omsorgsfullt utvecklat denna stol för

Läs mer

Bygg en båt som drivs av en propeller.

Bygg en båt som drivs av en propeller. Bygg en båt som drivs av en propeller. Teknik Använd din kunskap om material, krafter och energi för att förbättra funktionen och konstruktionen hos en båt som drivs av en propeller. I denna uppgift kommer

Läs mer

Ramförbindningar med DOMINO-brickor

Ramförbindningar med DOMINO-brickor Nr 542 Ramförbindningar med DOMINO-brickor A Beskrivning Med DOMINO träförbindningssystem kan man snabbt och enkelt göra ramförbindningar på samma sätt som byggnads- eller möbelsnickare. DOMINObrickan

Läs mer

I den tredje modulen (dag 3) ska den tävlande göra en entreprenadprissättning och en elmontör utför arbetet med kopplingarna.

I den tredje modulen (dag 3) ska den tävlande göra en entreprenadprissättning och en elmontör utför arbetet med kopplingarna. 405 RÖRLÄGGNING Finalens tävlingsuppgifter och tävlingsplats Tävlingsuppgifter I finaluppgiften i Mästare2014 ska de tävlande installera värmeledningar, vattenledningar, avlopp och möblemang. Materialet

Läs mer

Bakåtvänd montering ECE R44 04. Monteringsanvisning. GRUPP Vikt Ålder 0+/1/2 0-25 6 mån-5 år

Bakåtvänd montering ECE R44 04. Monteringsanvisning. GRUPP Vikt Ålder 0+/1/2 0-25 6 mån-5 år 1 20 21 2 5 3 4 Bakåtvänd montering Monteringsanvisning 7 8 9 6 10 11 12 13 14 22 23 15 16 17 24 25 18 19 ECE R44 04 GRUPP Vikt Ålder 0+/1/2 0-25 6 mån-5 år 26 27 28 29 30 31 35 34 36 32 33 37 38 39 40

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. VIKTIGT! Vänligen läs denna manual noggrant före användning. Behåll för framtida bruk.

ANVÄNDARMANUAL. VIKTIGT! Vänligen läs denna manual noggrant före användning. Behåll för framtida bruk. ANVÄNDARMANUAL VIKTIGT! Vänligen läs denna manual noggrant före användning. Behåll för framtida bruk. Vaggaro bekväm för både vuxna och barn Vaggaro är en hopfällbar kombinationsmöbel som snabbt blir oumbärlig

Läs mer

Stomförbindningar med DOMINO-brickor

Stomförbindningar med DOMINO-brickor Nr 541 Stomförbindningar med DOMINO-brickor A Beskrivning Med DOMINO träförbindningssystem kan man snabbt och enkelt göra stomförbindningar på samma sätt som byggnads- eller möbelsnickare. DOMINObrickan

Läs mer

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Instruktionsbok Kidzofix Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kilo Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Isofix size C/R3 Framåtvänd

Läs mer

Lär känna din maskin. För sömmar i trikå och elastiska tyger. A14 Slingrande söm A För lagning och applikationer i elastiska material.

Lär känna din maskin. För sömmar i trikå och elastiska tyger. A14 Slingrande söm A För lagning och applikationer i elastiska material. SÖMMR Lär känna din maskin Söm Sömnr Sömnamn Pressarfot nvändning 1, 2, 3 Raksöm, nålen i vänster-, mitt- och högerläge För alla typer av sömnad. Tryck på stygnbredd och sidledes spegelvändning för att

Läs mer

GRUNDER FÖR YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN GRUNDEXAMEN INOM TRÄBRANSCHEN, SNICKARE 2014 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2014 1 FÖRESKRIFT 74/011/2014

GRUNDER FÖR YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN GRUNDEXAMEN INOM TRÄBRANSCHEN, SNICKARE 2014 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2014 1 FÖRESKRIFT 74/011/2014 GRUNDER FÖR YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN GRUNDEXAMEN INOM TRÄBRANSCHEN, SNICKARE 2014 FÖRESKRIFT 74/011/2014 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2014 1 INNEHÅLL INLEDNING 1 GRUNDEXAMEN INOM TRÄBRANSCHEN

Läs mer

Semifinaluppgift Mästare2015_Skönhetsvård_303_SVE. Skapare: Namn: Mervi Rapp Läroanstalt: Sedu

Semifinaluppgift Mästare2015_Skönhetsvård_303_SVE. Skapare: Namn: Mervi Rapp Läroanstalt: Sedu Semifinaluppgift Mästare2015_Skönhetsvård_303_SVE Skapare: Namn: Mervi Rapp Läroanstalt: Sedu Päiväys: 11.12.2014 1 Innehållsförteckning Inledning / allmän beskrivning av uppgiften Beskrivning av uppgiftsmodulerna

Läs mer

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år bakåtvänd montering Monteringsanvisning ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år 1 Tack för att du valde BeSafe izi Kid. BeSafe har noggrant och omsorgsfullt utvecklat denna stol för att skydda

Läs mer

Smygmaskvirkade vantar

Smygmaskvirkade vantar Smygmaskvirkade vantar Virka luftmaskor, och gör luftmaskkedjan så lång, att den når 1 ½ varv runt handen, där den är bredast, vid tumleden. Jag har ett 3-trådigt garn och virknål nummer 5 ½. Det blev

Läs mer

Föremål för bedömning enligt bedömningskriterierna för N1, G2, B3

Föremål för bedömning enligt bedömningskriterierna för N1, G2, B3 Grundexamen inom båtbyggnad/båtbyggare Examensdel: 2.2.1 Byggande av båtar i armerad plast 30 kp + Modul: Byggande av båtar i armerad plast 1, 15 kp, Byggande av båtar i armerad plast 2, 15 kp. Den studerande

Läs mer

Instruktion för användare av COMFORTABEL. Sängryggstöd

Instruktion för användare av COMFORTABEL. Sängryggstöd Instruktion för användare av COMFORTABEL Sängryggstöd COMFORTABEL Sängryggstöd är ett enkelt och lättmonterat hjälpmedel för privatsängar i hemsjukvård eller liknande. Sängryggstödet skall placeras på

Läs mer

Fastsättning av toppduken i bakkanten av båspallen

Fastsättning av toppduken i bakkanten av båspallen Monteringsinstruktioner för The Comfort Zone Instruktioner för montering av: Viktigt: läs igenom denna instruktion grundligt innan monteringsarbetet påbörjas. Verktyg som behövs: Snörslå / laser / krita

Läs mer

att utveckla din sömnadsförmåga och låta inspirationen ta dig dit du vill. PERFEKT PÅLITLIGHET

att utveckla din sömnadsförmåga och låta inspirationen ta dig dit du vill. PERFEKT PÅLITLIGHET Släpp loss PFAFF passport symaskiner levereras med en hårdhuv som skyddar symaskinen. Den ergonomiska utformningen gör maskinerna praktiska att transportera och enkla att förvara. Nu börjar resan! Tänk

Läs mer

Bruksanvisning. Blue Wave

Bruksanvisning. Blue Wave Bruksanvisning Blue Wave Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd för badstolen Blue Wave. Genom att läsa igenom och följa anvisningarna

Läs mer

Monteringsanvisning TREND. 42 Monteringsanvisning Plannja Trend

Monteringsanvisning TREND. 42 Monteringsanvisning Plannja Trend Monteringsanvisning TREND 42 Monteringsanvisning Plannja Trend FÖRBEREDELSER Innan du sätter igång och monterar ditt Plannjatak är det viktigt att du läser igenom avsnittet Allmänna förberedelser takläggning.

Läs mer

STICKBESKRIVNINGAR. www.katrinbawah.se

STICKBESKRIVNINGAR. www.katrinbawah.se KLÄNNINGAR KOLLEKTION STICKAT STICKBESKRIVNINGAR www.katrinbawah.se STICKBESKRIVNINGAR KLÄNNINGAR design: katrin bawah FÄRGSTARKT, FANTASIFULLT OCH INSPIRERANDE Så vill jag att min design uppfattas och

Läs mer

Avståndsmätare. Använder du tumstock och mätband till de flesta mätningarna

Avståndsmätare. Använder du tumstock och mätband till de flesta mätningarna Avståndsmätare Den elektroniska avståndsmätaren har nu kommit ner så mycket i pris att den är intressant också för gör-det-självaren. Vi har genomtestat åtta modeller med förnuftiga priser, så att du kan

Läs mer

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se Monteringsanvisning trätrappor Denna monteringsanvisning är en generell anvisning för hur en trappa i olika utföranden skall monteras. Läs igenom hela monteringsanvisningen innan montaget börjar för att

Läs mer

Bygga hus med LECA-stenar

Bygga hus med LECA-stenar Bygga hus med LECA-stenar När man bygger hus med LECA-stenar finns det en del att tänka på. Till att börja med finns det LECA-stenar i olika dimensioner (t.ex. 59x19x19 och 59x19x39). Dessa dimensioner

Läs mer

Kort bruksanvisning FLUX

Kort bruksanvisning FLUX Kort bruksanvisning FLUX Bruksanvisning art nr MB 3301KB Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd av Flux bakåtvänd rollator. Genom

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen Examensdel: Att verka inom logi- och restaurangverksamhet Kompetensområde för matservice, kock Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR MJÖLKFÖRÄDLARE 2010

YRKESEXAMEN FÖR MJÖLKFÖRÄDLARE 2010 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR MJÖLKFÖRÄDLARE 2010 FÖRESKRIFT 59/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:29 Föreskrifter och anvisningar 2010:29 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

Mätanvisning för mätorder Luckor

Mätanvisning för mätorder Luckor LIBs mätordersystem Mätordern är de blanketter LIB använder för beställningar av luckor, måttanpassade skåp och kompletta skåp och garderober. Det finns 4 olika uppsättningar. Mätorder luckor 2 sidor Mätorder

Läs mer

5-1 Avbildningar, kartor, skalor, orientering och navigation

5-1 Avbildningar, kartor, skalor, orientering och navigation Namn:. 5-1 Avbildningar, kartor, skalor, orientering och navigation Inledning Nu skall du studera hur man avbildar verkligheten. Vad skall man göra det för? undrar du eftersom du skall ifrågasätta allt.

Läs mer

Inställningar i vån.1 av projektet för grund

Inställningar i vån.1 av projektet för grund Grundritning Platta på mark Inställning för grund i vån. 1 av projektet... 2 Väggsammanslagning... 3 Ritningsnummer Grundritning... 4 Startfil för Grundritning... 5 Inställning för Grundritning... 6 Grundritning

Läs mer

Roth QuickBox. Väggdosa till skivvägg och för inmurning ROTH MULTIPEX RÖRSYSTEM

Roth QuickBox. Väggdosa till skivvägg och för inmurning ROTH MULTIPEX RÖRSYSTEM Roth QuickBox Väggdosa till skivvägg och för inmurning ROTH MULTIPEX RÖRSYSTEM Roth QuickBox Beskrivning Roth QuickBox väggdosa till skivvägg och för inmurning, kan levereras för 12, 15 och 18mm MultiPex-rör-i-rör

Läs mer

Riktlinjer och krav för våra leverantörer

Riktlinjer och krav för våra leverantörer 1 INTRODUKTION Nitators affärsidé handlar i korta drag om att vara en miljömedveten samarbetspartner för kunder med högt ställda krav på kvalitet, leveranssäkerhet och flexibilitet. 1.1 Krav Syftet med

Läs mer

Studiehandledarpaket 2016

Studiehandledarpaket 2016 Studiehandledarpaket 2016 Anvisningar för dem som slutför den grundläggande utbildningen Gemensam ansökan till yrkesutbildning och gymnasieutbildning Ansökan till yrkesinriktad specialundervisning Ansökan

Läs mer

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT Läs noggrant igenom monteringsanvisningarna innan du monterar golvet. Trä är ett levande naturmaterial och varje golvbräda är unik. De massiva trägolven

Läs mer

AcuFeed pressarfötter

AcuFeed pressarfötter AcuFeed pressarfötter Med inbyggd AcuFeed övermatare och det unika 7-delade undermatarsystemet matas flera tyglager med perfektion, oavsett om du syr i silke, sammet, vinyl eller tjocka lager med tyg och

Läs mer

BRUKSANVISNING HS Fåtöljen

BRUKSANVISNING HS Fåtöljen BRUKSANVISNING HS Fåtöljen Version 1 2014 HS fåtöljen 2 Innehållsförteckning Sida Introduktion till HS Fåtöljen 3 Vad är HS Fåtöljen? 3 Varför behövs HS Fåtöljen? 3 Vem bör använda HS Fåtöljen? 4 Produktinformation

Läs mer

Gemensam presentation av matematiskt område: Geometri Åldersgrupp: år 5

Gemensam presentation av matematiskt område: Geometri Åldersgrupp: år 5 Gemensam presentation av matematiskt område: Geometri Åldersgrupp: år 5 Mål för lektionen: Eleverna skall kunna skilja på begreppen area och omkrets. Koppling till strävansmål: - Att eleven utvecklar intresse

Läs mer

Concept Selection Chaper 7

Concept Selection Chaper 7 Akademin för Innovation, Design och Teknik Concept Selection Chaper 7 KPP306 Produkt och processutveckling Grupp 2 Johannes Carlem Daniel Nordin Tommie Olsson 2012 02 28 Handledare: Rolf Lövgren Inledning

Läs mer

Läggningsanvisning. Konsumentvinyl. Februari 2013

Läggningsanvisning. Konsumentvinyl. Februari 2013 Läggningsanvisning Konsumentvinyl Februari 2013 Läggning av konsumentvinyl 1. Städa det gamla golvet noga, så att inga gruskorn eller liknande finns kvar. Om du tänker lägga ditt plastgolv ovanpå en gammal

Läs mer

Nya Perkinsmaskinen. Svensk bruksanvisning. Lättare anslag Lägre vikt Mindre bullrig Fler funktioner

Nya Perkinsmaskinen. Svensk bruksanvisning. Lättare anslag Lägre vikt Mindre bullrig Fler funktioner Nya Perkinsmaskinen Lättare anslag Lägre vikt Mindre bullrig Fler funktioner Svensk bruksanvisning Läs denna innan du börjar använda din nya Perkins. Såld i Sverige av: Iris Hjälpmedel AB Tel. 08 39 94

Läs mer

Kolonistugor i Sundbybergs koloniträdgårdsförening

Kolonistugor i Sundbybergs koloniträdgårdsförening Sundbybergs Koloniträdgårdsförening Box 1071 Januari 2010 172 22 Sundbyberg Kolonistugor i Sundbybergs koloniträdgårdsförening Bygga nytt, ändra, bygga om. Generellt krävs tillstånd från styrelsen för

Läs mer

Service. 301 Kundbetjäning och försäljning. Grenansvarig. Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen

Service. 301 Kundbetjäning och försäljning. Grenansvarig. Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen Service 301 Kundbetjäning och försäljning Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen Grenansvarig Eija Kivihaka Koulutuskeskus Salpaus eija.kivihaka(at)salpaus.fi 1 / 9 tel. 044 708 0610 Leena Laakkala Koulutuskeskus

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

ANGÅENDE REGLARNAS TJOCKLEK

ANGÅENDE REGLARNAS TJOCKLEK Montera din Celine 15 MULTI så här: *Stugan levereras i väggblock; 12 st med bredden 1200 mm och 2 st med bredden 472 mm. *Fönster, dörr och foder levereras omonterade, för att monteras efter målning.

Läs mer

Underhåll av mättavlan

Underhåll av mättavlan 1. Tillsyn efter varje skjutning 2. Tillsyn varje vecka 3. Underhållsarbete efter ca 1 500-2 000 skott 1. Tillsyn efter varje skjutning Efter varje skjutning skall tavlans fram och baksida kontrolleras.

Läs mer

Monteringsanvisning elfa décor

Monteringsanvisning elfa décor Monteringsanvisning elfa décor 1 Montera nedanstående produkter före montering av elfa -hyllan. Placera hängskenorna på bärlisten. Notera att när bärlisten monteras från vägg till vägg måste hängskenorna

Läs mer

WendyLett. Originalet Med kommunikativ och självinstruerande design

WendyLett. Originalet Med kommunikativ och självinstruerande design WendyLett Originalet Med kommunikativ och självinstruerande design Sköna och funktionella glidlakan och draglakan för enkla förflyttningar. Alltför ofta arbetar vårdpersonal ännu idag med tunga metoder

Läs mer

Ansökan om tillstånd att få använda annan platsfördelning och alternativt urval till programmet Möbel- och byggnadshantverk vid Mittuniversitetet

Ansökan om tillstånd att få använda annan platsfördelning och alternativt urval till programmet Möbel- och byggnadshantverk vid Mittuniversitetet Mittuniversitetet 851 70 SUNDSVALL Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-03-13 Reg. Nr.411-03034-15 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

NATIONELLT KURSPROV I MATEMATIK KURS A HÖSTEN 2000. Del I

NATIONELLT KURSPROV I MATEMATIK KURS A HÖSTEN 2000. Del I Skolverket hänvisar generellt beträffande provmaterial till bestämmelsen om sekretess i 4 kap 3 Sekretesslagen. För detta material gäller sekretessen till och med utgången av 010. NATIONELLT KURSPROV I

Läs mer

Behörighetsprov i Slöjd Textil resp. Slöjd Trä och metall, 2015

Behörighetsprov i Slöjd Textil resp. Slöjd Trä och metall, 2015 UMEÅ UNIVERSITET 2015-05-18 Institutionen för estetiska ämnen 90187 Umeå Behörighetsprov i Slöjd Textil resp. Slöjd Trä och metall, 2015 Information För att bli antagen till lärarutbildning med slöjdkombination

Läs mer

Arrangemang av FSG- mästerskap i redskapsgymnastik (AG)

Arrangemang av FSG- mästerskap i redskapsgymnastik (AG) K.S.30.3.2015 Arrangemang av FSG- mästerskap i redskapsgymnastik (AG) Informationsdokument för arrangörsföreningar, version 1 Detta dokument är för att underlätta organiserandet av FSG- mästerskap för

Läs mer

Bilaga 8.1. Arkivering av pappersjournaler ARKIVHANDBOK 1.0 2014-01-17. Landstingsarkivet. Besöksadress: Björnkullavägen 14

Bilaga 8.1. Arkivering av pappersjournaler ARKIVHANDBOK 1.0 2014-01-17. Landstingsarkivet. Besöksadress: Björnkullavägen 14 ARKIVHANDBOK Bilaga 8.1 1.0 20140117 Arkivering av pappersjournaler Landstingsarkivet Besöksadress: Björnkullavägen 14 Postadress: Box 4151, 141 04 Huddinge Telefon: 08737 27 10 ARKIVHANDBOK 1 (13) Innehållsförteckning

Läs mer

DRAKEN. Detta är en svensk översättning på ett mönster för en drake från den ryska sajten shityomoyo.ru gjord av alias Pialinn här på Amigurumi.

DRAKEN. Detta är en svensk översättning på ett mönster för en drake från den ryska sajten shityomoyo.ru gjord av alias Pialinn här på Amigurumi. DRAKEN Detta är en svensk översättning på ett mönster för en drake från den ryska sajten shityomoyo.ru gjord av alias Pialinn här på Amigurumi.ifokus Innan du börjar virka, ber vi dig att LÄS DETTA! Sluta

Läs mer

Triss i prydnadskuddar

Triss i prydnadskuddar Triss i prydnadskuddar Prydnadskuddar med julmotiv är det perfekta sättet att sätta en personlig prägel på hemmet. Men din Husqvarna Viking symaskin är det enkelt att sy kuddar. Nedan finner du steg för

Läs mer

Högst upp på varje sida skall det framgå vilken uppgift som presenteras på sidan samt ditt personnummer.

Högst upp på varje sida skall det framgå vilken uppgift som presenteras på sidan samt ditt personnummer. Produktpresentation ht 2019 Följande material skall vara självständigt framtaget och sammanställt till en produktpresentation sparad i formatet pdf. Syftet med produktpresentationerna är att du skall visa

Läs mer

Utbildningsstyrelsen 2007. Edita Prima Oy. Helsingfors 2007. ISBN 978-952-13-3136-7 (häft.) ISBN 978-952-13-3137-4 (pdf)

Utbildningsstyrelsen 2007. Edita Prima Oy. Helsingfors 2007. ISBN 978-952-13-3136-7 (häft.) ISBN 978-952-13-3137-4 (pdf) AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA 2006 AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA 2006 ANVISNING 2/440/2006 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen 2007 Edita Prima Oy Helsingfors 2007 ISBN 978-952-13-3136-7

Läs mer

Pivatic introducerar det NYA elektriska Stanscentret för Coils.

Pivatic introducerar det NYA elektriska Stanscentret för Coils. Pivatic introducerar det NYA elektriska Stanscentret för Coils. Stansmaskin för tillverkning dir ekt från coils, förbrukar mindre energi, kräver mindre underhåll och är miljövänligare. Pivatic s stanscenter,

Läs mer

click! a b c d g h Monteringsanvisning j k > 25 cm l m Godkänd höjd 40-75 cm maximal vikt 13 kg UN regulation no. R129 i-size Ålder 0-12m

click! a b c d g h Monteringsanvisning j k > 25 cm l m Godkänd höjd 40-75 cm maximal vikt 13 kg UN regulation no. R129 i-size Ålder 0-12m 1 3 a b c d e f g h click! Monteringsanvisning 4 i j k l m > 25 cm 2 5 Godkänd höjd 40-75 cm maximal vikt 13 kg Ålder 0-12m UN regulation no. R129 i-size 8 9 Tack för att du valde BeSafe izi Go Modular.

Läs mer

1. Finaluppgift för målning och tapetsering

1. Finaluppgift för målning och tapetsering 1. Finaluppgift för målning och tapetsering Uppgifterna genomförs individuellt och genom att följa anvisningarna. Har man frågor gällande uppgiften kan man vända sig till domaren, och de fattar beslut

Läs mer

INSTALLATIONS- och DRIFTSANVISNING

INSTALLATIONS- och DRIFTSANVISNING INSTALLATIONS- och DRIFTSANVISNING ARITERM Drivenhet 8000 ARITERM Drivenhet 8000 Innehållsförteckning Viktig information... 2 Tekniska data... 3 Åtdragningsmoment för kopplingar...3 Material... 3 Montering...

Läs mer