Frågesport bit för bit. Kända europeiska personer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågesport bit för bit. Kända europeiska personer"

Transkript

1 Frågesport bit för bit

2 Fråga 1. Har fått nobelpris i litteratur.

3 Har fått nobelpris i litteratur. Levde mellan

4 Har fått nobelpris i litteratur. Levde mellan Röstades 2002 fram som tiderna främste britt före storheter som Shakespeare och Newton.

5 Har fått nobelpris i litteratur. Levde mellan Röstades 2002 fram som tiderna främste britt före storheter som Shakespeare och Newton. V-tecknet och cigarren var denne politikers främsta kännetecken.

6 Rätt svar Winston Churchill

7 Fråga 2. Denna kvinna är född 1940 och gifte sig 1967 med en fransk diplomat.

8 Denna kvinna är född 1940 och gifte sig 1967 med en fransk diplomat. Vid sidan av sitt uppdrag är hon även begåvad konstnär och mor till två söner.

9 Denna kvinna är född 1940 och gifte sig 1967 med en fransk diplomat. Vid sidan av sitt uppdrag är hon även begåvad konstnär och mor till två söner. Har bland annat illustrerat en översättning av en av Sagan om Ringen böckerna.

10 Denna kvinna är född 1940 och gifte sig 1967 med en fransk diplomat. Vid sidan av sitt uppdrag är hon även begåvad konstnär och mor till två söner. Har bland annat illustrerat en översättning av Sagan om Ringen böckerna. Denna populära kvinna är född av en svensk mor och dansk far och har varit i tjänst sedan 1972.

11 Rätt svar Drottning Margarethe av Danmark

12 Fråga 3. Son till Filip II.

13 Son till Filip II. Född 356 f Kr och undervisades av Aristoteles.

14 Son till Filip II. Född 356 f Kr och undervisades av Aristoteles. En av världshistoriens främsta fältherrar som erövrade bland annat Persien och Egypten.

15 Son till Filip II. Född 356 f Kr och undervisades av Aristoteles. En av världshistoriens främsta fältherrar som erövrade bland annat Persien och Egypten. Grundade och namngav staden Alexandria. Har epitetet Den Store efter sitt namn.

16 Rätt svar Alexander den Store

17 Fråga 4. Denna person hade en statistroll i uppsättningen Kronbruden på Dramaten 1988.

18 Denna person hade en statistroll i uppsättningen Kronbruden på Dramaten Denna sångerska fick Karamelodiktstipendiet 2000.

19 Denna person hade en statistroll i uppsättningen Kronbruden på Dramaten Denna sångerska fick Karamellodiktstipendiet släpptes hennes 3e skiva Don t stop the music.

20 Denna person hade en statistroll i uppsättningen Kronbruden på Dramaten Denna sångerska fick Karamellodiktstipendiet släpptes hennes 3e skiva Don t stop the music. Fick 2011 fyra priser vid Grammisgalan och har ett förnamn som många skulle säga är ett pojknamn.

21 Rätt svar Robyn

22 Fråga 5. Denne europé föddes 1947 och är utbildad ekonom.

23 Denne europé föddes 1947 och är utbildad ekonom. Han har tilldelats utmärkelsen Mr Universum fyra gånger.

24 Denne europé föddes 1947 och är utbildad ekonom. Han har tilldelats utmärkelsen Mr Universum fyra gånger. Smeknamnet The Governator kan härledas till hans tidigare karriär som skådespelare.

25 Denne europé föddes 1947 och är utbildad ekonom. Han har tilldelats utmärkelsen Mr Universum fyra gånger. Smeknamnet The Governator kan härledas till hans tidigare karriär som skådespelare. Conan barbaren, Terminator, True Lies Listan på filmer kan göras lång för denne guvernör i Kalifornien.

26 Rätt svar Arnold Schwartzenegger

27 Fråga 6. Hette Anna Emilia i mellannamn och föddes Ericsson.

28 Heter Anna Emilia i mellannamn och föddes Ericsson. Bodde större delen av sitt liv på Dalagatan i Stockholm.

29 Heter Anna Emilia i mellannamn och föddes Ericsson. Bodde större delen av sitt liv på Dalagatan i Stockholm. Författarinna som skrivit om Kalle, Bosse och Lillebror och översatts till 80 språk.

30 Heter Anna Emilia i mellannamn och föddes Ericsson. Bodde större delen av sitt liv på Dalagatan i Stockholm. Författarinna som skrivit om kalle, Bosse och Lillebror och översatts till 80 språk. Pippi, Karlsson och Ronja är andra kända huvudpersoner.

31 Rätt svar Astrid Lindgren

32 Fråga 7. Har många tatueringar varav bl.a. ett kors i nacken. Har vid sidan av sin karriär även lanserat en parfym.

33 Har många tatueringar varav b la ett kors i nacken. Har vid sidan av sin karriär även lanserat en parfym. 36-årig britt som flyttat till USA med sin kända familj.

34 Har många tatueringar varav b la ett kors i nacken. Har vid sidan av sin karriär även lanserat en parfym. 36-årig britt som flyttat till USA med sin kända familj. I sin sport har han varit världens bäst betalda spelare 2004, 2005 och 2006.

35 Har många tatueringar varav b la ett kors i nacken. Har vid sidan av sin karriär även lanserat en parfym. 36-årig britt som flyttat till USA med sin kända familj. I sin sport har han varit världens bäst betalda spelare 2004, 2005 och Var lagkapten i Storbrittanniens landslag i fotboll

36 Rätt svar David Beckham

37 Fråga 8. Föddes i en adelsfamilj i mitten av talet. Hade 12 syskon.

38 Föddes i en adelsfamilj i mitten av talet. Hade 12 syskon. Skickades som nioåring till militärskola. Militärlivet kom att prägla hela hans liv.

39 Föddes i en adelsfamilj i mitten av talet. Hade 12 syskon. Skickades som nioåring till militärskola. Militärlivet kom att prägla hela hans liv. Under sitt liv hann han med både fälttåg i Egypten och utmärkelsen överbefälhavare i Italien.

40 Föddes i en adelsfamilj i mitten av talet. Hade 12 syskon. Skickades som nioåring till militärskola. Militärlivet kom att prägla hela hans liv. Under sitt liv hann han med både fälttåg i Egypten och utmärkelsen överbefälhavare i Italien. Vid kullarna i Waterloo förlorade han ett avgörande slag och förvisades till ön S:t Helena.

41 Rätt svar Napoleon Bonaparte

Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga.

Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga. Vad är en saga? Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga. Från början var sagorna något som man sade, som man berättade, i första hand

Läs mer

en av makarna kan ta den andras efternamn som sitt och antingen behålla sitt efternamn som mellannamn eller avstå från det namnet

en av makarna kan ta den andras efternamn som sitt och antingen behålla sitt efternamn som mellannamn eller avstå från det namnet Alla i Sverige ska ha minst ett förnamn och ett efternamn. Vanliga svenska namn är t.ex. Erik Lindberg eller Anna Andersson. Man kan ha flera förnamn (som t.ex. Anna Christina Marie) det eller de namn

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

Ord I den bakre delen av en båt eller ett skepp är ett roder placerat och även propellern som förflyttar båten om den drivs med en maskin.

Ord I den bakre delen av en båt eller ett skepp är ett roder placerat och även propellern som förflyttar båten om den drivs med en maskin. Fråga Ord I den bakre delen av en båt eller ett skepp är ett roder placerat och även propellern som förflyttar båten om den drivs med en maskin. Vad kallas den bakre delen på en båt?. Akter. Babord. Skot

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Gör det möjligt att besöka Astrid Lindgrens hem Skrivelse av Ewa Samuelsson och Anders Broberg (båda kd)

Gör det möjligt att besöka Astrid Lindgrens hem Skrivelse av Ewa Samuelsson och Anders Broberg (båda kd) PM 2003 RIV (Dnr 328-403/2003) Gör det möjligt att besöka Astrid Lindgrens hem Skrivelse av Ewa Samuelsson och Anders Broberg (båda kd) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen

Läs mer

Kastades från balkong tog själv fallet till HD

Kastades från balkong tog själv fallet till HD Kastades från balkong tog själv fallet till HD Bakgrund Bakgrund. Natten till den 10 februari 2013 kommer ett larm om att en kvinna i Södertälje har fallit från sin lägenhet på sjätte våningen. Den 22

Läs mer

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Författare: Izabella Rydén Det var en gång för inte så länge sedan. Då levde den 14-åriga Tugummi von Bubbelgum med sin lillasyster Molly Viktoria von Bubbelgum. Tugummi

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN sid 2 KAPITEL 2 HEMLIGA KOJAN sid 4 KAPITEL 3 BROTTET sid 6 KAPITEL 4 ORMEN OCH ÖRNEN sid 7 KAPITEL 5 FEL MISSTÄNKTA sid 8 KAPITEL 6 AVSLÖJAD sid 10 KAPITEL

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

Varför Genomförandeplan?

Varför Genomförandeplan? Äldreboende Varför Genomförandeplan? Kvalitetssäkrar omvårdnaden säkerställer att boendes behov blir tillgodosedda. Stödjer personal att arbeta behovsinriktat. Behovsstyrt istället för insatsstyrt. Personalen

Läs mer

VREDEN SOM ALDRIG FALNADE

VREDEN SOM ALDRIG FALNADE VREDEN SOM ALDRIG FALNADE Copyright 2012, Björn-Olof Brusell Ansvarig utgivare: vulkan.se Framställt på vulkan.se Omslagsfoto: Yu Diving ISBN: 978-91-980231-6-9 VREDEN SOM ALDRIG FALNADE Det här berättelsen

Läs mer

En resa genom litteraturen

En resa genom litteraturen En resa genom litteraturen Barn- och ungdomsböcker Namn: Klass: Inledning De flesta barn och ungdomar brukar läsa, eller har läst olika böcker. Det finns också många olika författare som har skrivit barn-

Läs mer

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se En både varmhjärtat och humoristisk fula ankungen-berättelse från Taiwan. Om krokodilen Guji-Guji som föds in i en familj ankor. Så en dag stöter Guji-Guji ihop med tre elaka krokodiler, de vill att han

Läs mer

Helena. Vår vecka! Veckobrev för vecka 37. Barnen har läst läsläxan för någon vuxen och läst i sina bänkböcker.

Helena. Vår vecka! Veckobrev för vecka 37. Barnen har läst läsläxan för någon vuxen och läst i sina bänkböcker. Veckobrev för vecka 37 Barnen har läst läsläxan för någon vuxen och läst i sina bänkböcker. Vi har skrivit namn och pratat om att egennamn alltid börjar med stor bokstav. Vi har arbetat med ord och ord

Läs mer

Fakta om Marta VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1

Fakta om Marta VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Marta som har blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare flera gånger. Vi får veta var

Läs mer

Ljunggrens släktarkiv.

Ljunggrens släktarkiv. Örebro stadsarkiv Arkivförteckning Ljunggrens släktarkiv. 2014-10-07 Historik Handlingarna omfattar åren 1856-1999. Ljunggrens släktarkiv innehåller handlingar från fem personer som på olika sätt är släkt

Läs mer

Bonnier Utbildning Box 3159, 103 63 Stockholm. www.bonnierutbildning.se info@bonnierutbildning.se

Bonnier Utbildning Box 3159, 103 63 Stockholm. www.bonnierutbildning.se info@bonnierutbildning.se Bonnier Utbildning Postadress: Besöksadress: Hemsida: E:post: Box 3159, 103 63 Stockholm Sveavägen 56, Stockholm www.bonnierutbildning.se info@bonnierutbildning.se Order/Läromedelsinformation Telefon:

Läs mer

Fakta om Marta LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: En lång resa Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Fakta om Marta LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: En lång resa Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE En lång resa 1. Hur gammal var Marta när

Läs mer

Ungdomsfullmäktige 2013/2014

Ungdomsfullmäktige 2013/2014 Ungdomsfullmäktige 2013/2014 Internat 3-4 oktober 2013 Löderups strandbad En buss kommer lastad - med vadå? Ett helt ungdomsfullmäktige! Ja, så kan man väl sammanfatta starten på årets internat för Ungdomsfullmäktige!

Läs mer

TINDRA - EN STJÄRNA PÅ NAMNTOPPEN En attitydstudie av tio populära personnamn

TINDRA - EN STJÄRNA PÅ NAMNTOPPEN En attitydstudie av tio populära personnamn GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket TINDRA - EN STJÄRNA PÅ NAMNTOPPEN En attitydstudie av tio populära personnamn Anna Bennulf C-UPPSATS, 10 poäng Svenska språket C Höstterminen 2005

Läs mer

Viken är ett fiskeläge beläget strax söder om Lerberget och norr om Domsten och Helsingborg.

Viken är ett fiskeläge beläget strax söder om Lerberget och norr om Domsten och Helsingborg. Viken Viken är ett fiskeläge beläget strax söder om Lerberget och norr om Domsten och Helsingborg. Viken ligger på ett naturligt näs. Befolkningen i Viken levde av jordbruk, boskapsskötsel och fiske. Gatunät

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Personakt. Upprättad av Christer Gustavii. Annummer: Förnamn: Efternamn: 28 april, 1873 Malmö Caroli, Malmöhus län

Personakt. Upprättad av Christer Gustavii. Annummer: Förnamn: Efternamn: 28 april, 1873 Malmö Caroli, Malmöhus län Utskriftsdatum: 2012-04-11 Personakt Upprättad av Christer Gustavii Annummer: Förnamn: Efternamn: 31 Alma Sofia Charlotta Andersson Födelsedatum: Födelseplats: 28 april, 1873 Malmö Caroli, Malmöhus län

Läs mer

Släkten Årvik (släktlinjen före namnantagandet)

Släkten Årvik (släktlinjen före namnantagandet) Djursholm 2008-03-14 GRÖNA STUBBEN släktutredning Släkten Årvik (släktlinjen före namnantagandet) Farfars farfars farfars far HÅKAN ANDERSSON Född 1744 i Torps socken i Dalsland, enligt uppgift från 1793.

Läs mer

Fakta om Melodifestivalen

Fakta om Melodifestivalen SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Vi får veta mer om vad Melodifestivalen och ESC är för något. Boken ger fakta om vilka länder som har vunnit och

Läs mer

Min dagbok. Av: Iris Frick

Min dagbok. Av: Iris Frick Min dagbok Av: Iris Frick September Lördagen den 8 -Mamma! Sluta vara så tråkig, jag vill inte städa. Mamma och pappa är som två poliser som säger att jag ska göra en sak ena sekunden och något annat

Läs mer

Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari

Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari 1 Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari Bakgrund Johannes Bosco (1815-1888) Giovanni Bosco föddes den 16 augusti 1815 i Becchi, en liten by nära Torino i norra Italien. Hans föräldrar

Läs mer

Selma Josefina gifte sig med Sven i Holmia.

Selma Josefina gifte sig med Sven i Holmia. Buchau - Bochou Carlsson Christiansson Johansson Eriksson Det sägs att det kom två vandrande gesäller någon gång på 1600-tal från Tyskland med efternamnet Buchau. Senare troligen stavat både Buchou, Bouchow

Läs mer

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning Mitt sista samtal till Pappa på hans begravning den 19 maj 2011 Kära Carl-Fredriks närmaste! För sista gången har vi alla pratat med Carl-Fredrik, nu måste vi vänja oss vid att bara prata om honom. Vi

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

"Navigare necesse est" (det är nödvändigt att segla), sa romarna på sin tid.

Navigare necesse est (det är nödvändigt att segla), sa romarna på sin tid. "Navigare necesse est" (det är nödvändigt att segla), sa romarna på sin tid. Men frågan är: Finns det en vattenväg mellan Barrud i Sverige och Valparaiso i Chile? Det får vi svar på här. September 2015

Läs mer

Geografi. Fråga 1a. Vilken är Sveriges nordligaste kommun? Svar. Kiruna. Fråga 1 b. Vilken är Sveriges sydligaste kommun? Svar Trelleborg.

Geografi. Fråga 1a. Vilken är Sveriges nordligaste kommun? Svar. Kiruna. Fråga 1 b. Vilken är Sveriges sydligaste kommun? Svar Trelleborg. Geografi. Fråga 1a. Vilken är Sveriges nordligaste kommun? Svar. Kiruna. Fråga 1 b. Vilken är Sveriges sydligaste kommun? Svar Trelleborg. Svensk Historia 2a. Drottning Kristina och Karl X Gustav var släkt!

Läs mer

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13

EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos 3:13 År 2012 Jag vill lära känna Kristus och kraften från hans uppståndelse., fil 3:9 EVA och ormen Då sade Herren Gud till kvinnan: Vad är det du har gjort? Hon svarade: Ormen lurade mig, och jag åt. 1 Mos

Läs mer

VUXEN Den här bilden tog vi på Bellis Blomsterhandel (som för. Vad är det för Mini-blomma som kostar 20:-?

VUXEN Den här bilden tog vi på Bellis Blomsterhandel (som för. Vad är det för Mini-blomma som kostar 20:-? 4 25 66 86 FRÅGA 1: I BLOMSTERAFFÄREN NU VUEN Den här bilden tog vi på Bellis Blomsterhandel (som för övrigt sponsrar nästa söndags tipspromenad med fina vinster). Vad är det för Mini-blomma som kostar

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk Om sex, kärlek och relationer (sas) Handledning av Ellinor Blanco AV-nr: 31404 tv 1 Den här handledningen vänder sig till dig som är lärare i svenska som andraspråk i åk 9, på gymnasiet eller inom vuxenutbildningen.

Läs mer

Fakta om Astrid Lindgren

Fakta om Astrid Lindgren SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken presenterar en av världens mest berömda barnboksförfattare. Vi får följa Astrids liv från barn till vuxen och får lära oss om hur historier och böcker

Läs mer

Informationsbrev februari 2016

Informationsbrev februari 2016 Informationsbrev februari 2016 Hej föräldrar! Alla lärare på Svenska Skolan kommer att resa till Stockholm för studiebesök och föreläsningar den 18 20 maj. Vad det innebär för respektive kompletteringsgrupp

Läs mer

FRÅGA 1: TRAFIK / TILLÄGGSTAVLOR / VÄGMÄRKEN VUXEN Vilken skylt talar om att det finns folk med nedsatt hörsel i området? 1 X 2

FRÅGA 1: TRAFIK / TILLÄGGSTAVLOR / VÄGMÄRKEN VUXEN Vilken skylt talar om att det finns folk med nedsatt hörsel i området? 1 X 2 5 23 60 79 Idag har vi inget tema utan vi försöker ha 13 klassiska frågesportfrågor emellertid uppmärksammar vi de Dövas Dag som är idag med denna inledande fråga: FRÅGA 1: TRAFIK / TILLÄGGSTAVLOR / VÄGMÄRKEN

Läs mer

PeC SV 9K 2013. svenska författare. August Strindberg. Selma Lagerlöf. Gustaf Fröding. Vilhelm Moberg. Moa Martinsson

PeC SV 9K 2013. svenska författare. August Strindberg. Selma Lagerlöf. Gustaf Fröding. Vilhelm Moberg. Moa Martinsson svenska författare August Strindberg Selma Lagerlöf Gustaf Fröding Vilhelm Moberg Moa Martinsson Material: - Detta häfte med instuderingsfrågor och övrig information. - Boken Magasinet svenska författare.

Läs mer

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja!

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja! ÖNSKE BOKEN Önske boken Nu ska ni få höra om när jag var 13 år, 9 månader, 5 dar 3 timmar och 17 sekunder. Jag bodde i Stockholm med min familj. Jag hade två syskon dom heter Erik och Amanda. Min mamma

Läs mer

Riddare död i krig. Idea utforskar om Hansans köpmän. Hansan. En dag hos bönderna

Riddare död i krig. Idea utforskar om Hansans köpmän. Hansan. En dag hos bönderna Journalister: 4:rorna från Sätunaskolan Drottning MARGARETA! Ida har träffat drottningen i ett spännande möte. Hansan Idea utforskar om Hansans köpmän Riddare död i krig. än En dag hos bönderna Matilda

Läs mer

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell)

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Gerda föddes den 1 september 1882 i Östra Kannebäck. Hon var tredje dottern i familjen. Hennes föräldrar var sjökaptenen

Läs mer

Svenska Basketbollförbundet tar sikte på 2020. Vi vill växa för att kunna utvecklas ännu mer!

Svenska Basketbollförbundet tar sikte på 2020. Vi vill växa för att kunna utvecklas ännu mer! Svenska Basketbollförbundet tar sikte på 2020 Vi vill växa för att kunna utvecklas ännu mer! Foto: Niklas Larsson Svensk basket tar sikte på 2020 Nu sätter vi upp nya mål. Och siktar framåt. På Svenska

Läs mer

SVENSKA. Orginalfoto från filminspelningarna på 1970-talet

SVENSKA. Orginalfoto från filminspelningarna på 1970-talet SVENSKA Orginalfoto från filminspelningarna på 1970-talet Mariannelund - Där sagan blev film - Jaså, du ringer från Mariannelund? Då har du nära till doktorn doktorn i Mariannelund! Rösten i telefonluren

Läs mer

TEMA: BARN Detta är en symbol för Ängelholm. Vad kallas saken? 1 Blåsgök X Lergök 2 Stengök. TIPS! Detta foto (vykort) togs samma år.

TEMA: BARN Detta är en symbol för Ängelholm. Vad kallas saken? 1 Blåsgök X Lergök 2 Stengök. TIPS! Detta foto (vykort) togs samma år. 5 23 52 79 TEMA: FRÅGA 1: ENGELHOLM / ÄNGELHOLM VUEN Vilket år beslutade stadsfullmäktige att acceptera nystavningen med Ä i början av stadens namn? Alltså: När bytte Engelholm till Ängelholm? 1 1892 1912

Läs mer

Berättelser av årskurs 2 Sätra skola. Inspirerade av Astrid Lindgrens böcker. Skrivna under vårt Astrid Lindgrentema

Berättelser av årskurs 2 Sätra skola. Inspirerade av Astrid Lindgrens böcker. Skrivna under vårt Astrid Lindgrentema Berättelser av årskurs 2 Sätra skola Inspirerade av Astrid Lindgrens böcker. Skrivna under vårt Astrid Lindgrentema Emil I dag skulle Emil gräva en varggrop. Då kom Alfred. -Det var en djup grop, sa Alfred.

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

1. Vad hette platsen där Jesus korsfästes? 1. Vad hette Jungfru Marias föräldrar?

1. Vad hette platsen där Jesus korsfästes? 1. Vad hette Jungfru Marias föräldrar? 1. Vad hette platsen där Jesus korsfästes? Golgata 2. I vilken månad firas Jungfru Marias bebådelsefest? I mars månad 3. När firas påsken? Första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen 1.

Läs mer

Jag huttrade där jag stod på trappan utanför sjukhuset. Det

Jag huttrade där jag stod på trappan utanför sjukhuset. Det Mot alla odds Ensam vid livets vägskäl Jag huttrade där jag stod på trappan utanför sjukhuset. Det var en riktigt kall februarikväll. Jag ångrade att jag inte dragit på mig långkalsongerna. De stack upp

Läs mer

Svensk författningssamling 2001:82

Svensk författningssamling 2001:82 Document created from: http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/lagar/svenskforfattningssamling/lag-200182-omsvenskt-medbo_sfs-2001-82/?bet=2001:82 (accessed 02.01.15) Svensk författningssamling 2001:82

Läs mer

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11 Avigajl Förra söndagen sa jag att denna söndag skulle det handla om Avigail och de flesta av er såg ut som frågetecken. Och vem vet, det kanske ni kommer att göra idag också efter den här predikan. Jag

Läs mer

På kvällen underhöll Norwegian Breeze med musik från Norge som följdes av folkdans från Finland. Underbart! Och så var denna dag slut

På kvällen underhöll Norwegian Breeze med musik från Norge som följdes av folkdans från Finland. Underbart! Och så var denna dag slut Den 11 december började med att en klubbmedlem höll föredrag om Vikingarna. Först på spanska där spanska elever var inbjudna, sedan på norska för oss andra. En givande timme där vi fick utrett lite grann

Läs mer

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Olgas mamma och pappa bor inte ihop, men nu ska Olga äntligen få en hel vecka, tillsammans med pappa. Hon är så glad, för att de ska ut och resa tillsammans. Men när pappa kommer,

Läs mer

Christian Wilhelm Emil Flors Brevsigill

Christian Wilhelm Emil Flors Brevsigill 18 april 2013 Lasse Ericssons Släkt Sida 1 Christian Wilhelm Emil Flor. Brukspatron på Haddebo Bruk från 1857 till 22 se tember 1879. Christian Wilhelm Emil Flors Brevsigill Född 7 augusti 1829 i Kiel.

Läs mer

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe

Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg. av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe 1 Uppsala universitet Slaviska institutionen Ryska A Muntlig språkfärdighet/jn Dialoger i övningsboken Möde i Petersborg.av B. Hertz, H. Leervad, H. Lärkes, H. Möller, P. Schousboe Översättning från danska

Läs mer

Tankar kring ett skolfoto från 1920

Tankar kring ett skolfoto från 1920 En gammal man minns/berättar om sin barndom i Fulltofta av Bodil Pedersen Tankar kring ett skolfoto från 1920 När jag idag sitter och tittar på ett skolfoto som ger intryck av att vara gammalt. Det är

Läs mer

SA L TSJÖ B A D E N S TE A TE R K L U B B

SA L TSJÖ B A D E N S TE A TE R K L U B B Program nr 1 hösten 2009 SA L TSJÖ B A D E N S TE A TE R K L U B B TEATER OPERA Teaterhösten 2009 startar med kritikerrosade komedier och med nya uppsättningar av Ingmar Bergmans pjäser. Ni som är medlemmar

Läs mer

Relaterat. Artikelbilder. 1 av 3 2010-07-29 09:52 STÖDE (ST)

Relaterat. Artikelbilder. 1 av 3 2010-07-29 09:52 STÖDE (ST) 1 av 3 2010-07-29 09:52 Publicerad 28 juli 2010 STÖDE (ST) Isländsk musik är ett starkt tema i årets kammarmusikvecka i Stöde. Huvudrollen spelas av sopranen Gudrun Ingimars, som sjunger i Stöde för första

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Utdrag ur Misstänkt ljus Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Har du tänkt på att ljuset från ficklampan syns ut genom tältduken, viskade Kajsa. Om det skulle komma ett ufo flygande där uppe över trädtopparna

Läs mer

FRÅGA 1: PAJASERI. VUXEN Vad heter denna svensk, född 1945, som roat i bl a tv? 1 Benny Julio 2 Manne. BARN Ett annat ord för pajas är

FRÅGA 1: PAJASERI. VUXEN Vad heter denna svensk, född 1945, som roat i bl a tv? 1 Benny Julio 2 Manne. BARN Ett annat ord för pajas är 4 25 66 86 FRÅGA 1: PAJASERI VUEN Vad heter denna svensk, född 1945, som roat i bl a tv? 1 Benny Julio 2 Manne Personen före sminkning Ett annat ord för pajas är och efter, som pajas eller 1 brown clown

Läs mer

Historia. Seminarium 3

Historia. Seminarium 3 Historia Seminarium 3 Sju viktiga epoker Roms övergång från republik till kejsardöme Korstågen Renässansen Amerikanska revolutionen Franska revolutionen och Napoleon Första världskriget Andra världskriget

Läs mer

Venkanto presenterar sitt Venkanto Team 2012

Venkanto presenterar sitt Venkanto Team 2012 Pressmeddelande nr 1 maj 2012. Behöver du större bilder, eller har du frågor, vänligen kontakta Peter Dörlich på Venkanto: peter@venkanto.se Venkanto Din framgång i fokus! Venkanto presenterar sitt Venkanto

Läs mer

Amanda och Ronaldo hittar en skatt. En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby

Amanda och Ronaldo hittar en skatt. En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby Amanda och Ronaldo hittar en skatt En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby Knutbyskolan, Rinkeby 2015 www.knutbyskolan.stockholm.se Amanda och Ronaldo hittar en skatt En bok av klass 1c Knutbyskolan,

Läs mer

BOLLERUP. -avel i världsklass. www.bollerup.se

BOLLERUP. -avel i världsklass. www.bollerup.se BOLLERUP -avel i världsklass www.bollerup.se Bakgrund Bollerup köpte sina första halvblodsston 1972. De som köptes in var Lankella 8714 f. 1969 e. Lansiär 377 u. Onkella 5661 e. Onkel 182 u. Andora 2284

Läs mer

Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16

Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16 Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16 David Rickard Arne Sjöstedt 1916 2006 Eugenia Josefina Liljeberg 1876 1938 Ulrika Josefina Söderström 1850-1889 Per Johan Liljeberg 1844-1921 Margreta Carlsdotter

Läs mer

BARN Filmen Titanic fick en Oscar 1997 för bästa film. Vad krockade båten Titanic mot? 1 ANNAT FARTYG ISBERG 2 VULKAN

BARN Filmen Titanic fick en Oscar 1997 för bästa film. Vad krockade båten Titanic mot? 1 ANNAT FARTYG ISBERG 2 VULKAN 25 29 66 79 FRÅGA 1: FILM - OSCARSBELÖNAD VUEN Vilken film? (Se bilden) 1 A Beautiful Mind Crash 2 Schindler s List Filmen Titanic fick en Oscar 1997 för bästa film. Vad krockade båten Titanic mot? 1 ANNAT

Läs mer

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter.

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter. SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelieläsning är Joh 1:35-42, men i detta kapitel fokuserar vi på den första läsningen som handlar

Läs mer

MEN JAG AR KAR I HENNE Elevmaterial

MEN JAG AR KAR I HENNE Elevmaterial SIDAN 1 Läsförståelse Hanna ler 1. Vem ska Oskar dela rum med? 2. Vem är berättare i boken? 3. Hur vet de vem som ska laga mat? 4. Vart tror du att de åker på skolresa? 5. Boken heter Men jag är kär i

Läs mer

PORTRÄTT JONAS KARLSSON

PORTRÄTT JONAS KARLSSON PORTRÄTT JONAS KARLSSON Män på gränsen till nervsammanbrott det är ett tema som skådespelaren och författaren Jonas Karlsson återkommer till på film, på teatern och i sina egna novellsamlingar. Men själv

Läs mer

1. Systrarna Norr i Vänsta

1. Systrarna Norr i Vänsta 1. Systrarna Norr i Vänsta Ett tips jag fick förra året på Kolifej här i Kolbäck löd: "Skriv om gamla kolbäcksbor. Systrarna Norr till exempel". Två av de tre systrarna bor kvar uppe i Vänsta, i huset

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Norrlands för!a skördetröska

Norrlands för!a skördetröska Norrlands för!a skördetröska Fredagen 15 augusti 1947 hände det något mycket speciellt på Mackmyra Bruk i Valbo utanför Gävle. Till bruket hade Norrlands första skördetröska kommit. Innan skördetröskan

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

Välkommen! Ett integrationsprojekt med bandy IFK Vänersborg 2015-10-08 Idrott har i alla tider använts som ett sätt att fostra unga människor att bli en del i ett öppet, demokratiskt samhälle. Ett samhälle

Läs mer

Hälsoenkät SF-36. Bilaga 1

Hälsoenkät SF-36. Bilaga 1 Bilaga 1 Hälsoenkät SF-36 Instruktion: Detta formulär innehåller frågor om hur Du ser på Din hälsa. Informationen ska hjälpa till att följa hur Du mår och fungerar i Ditt daglig liv.besvara frågorna genom

Läs mer

Historien om Antiken i Grekland.

Historien om Antiken i Grekland. Historien om Antiken i Grekland. 1 Homeros Levde på 700-talet f.kr. Sägs ha skrivit Illiaden och Odysséen Illiaden handlar om grekernas krig mot Troja Odysséen är fortsättningen på berättelsen där en av

Läs mer

Disgen-genomgångdel 1

Disgen-genomgångdel 1 Disgen-genomgångdel 1 - registrering Rolf Andersson och Kerstin Carlborg, mars 2014 2014-03-01 Tsff 1 Från anblad och personakt till Disgen Mina föräldrar (två stycken) Min man/hustru/sambo etc(en eller

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Lärarhandledning lågstadiet

Lärarhandledning lågstadiet Lärarhandledning lågstadiet Kära lärare, Vi är glada över att ni kommer och besöker Tycho Brahemuseet tillsammans med er klass! Denna handledning är tänkt som ett erbjudande för dem som kan tänka sig att

Läs mer

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Studera skandinavistik - mitt i Sverige

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Studera skandinavistik - mitt i Sverige MÄLARDALENS HÖGSKOLA Studera skandinavistik - mitt i Sverige STUDERA SVENSKA SPRÅKET OCH KULTUREN PÅ PLATS I SVERIGE! Är du intresserad av att lära dig det svenska språket och bli kunnig i svenska samhälls-

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

Grupparbete L ÄR ARHANDLEDNING TRO, HOPP & KÄRLEK. Sjömanstatueringar. www.sjohistoriska.se

Grupparbete L ÄR ARHANDLEDNING TRO, HOPP & KÄRLEK. Sjömanstatueringar. www.sjohistoriska.se Grupparbete Sjömanstatueringar L ÄR ARHANDLEDNING TRO, HOPP & KÄRLEK 1 Grupp 1 I er hand har ni fått ungefär 10 stycken tatueringsförlagor/stenciler. Förlagorna var bilder som tatueraren visade upp för

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15)

Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15) Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15) Plats och tid Disponentvillan 14.00-16.00 Paragrafer 13-22 BESLUTANDE Ledamöter Namn Christer Johansson (SN), ordf Göran Blom (PRO) Sonja Johansson (PRO) Sigrun

Läs mer

Av: Martina Gustafsson

Av: Martina Gustafsson Av: Martina Gustafsson Kapitel 1. Hej! Hej! Jag heter Jonna Linnea Bengtsson och är en vanlig tjej på 11 bast. Jag föddes den 4 Maj 2003. Jag går nog på världens konstigaste skola Eiraskolan i Stockholm,

Läs mer

Huseby - undersökning av en gränsbygd

Huseby - undersökning av en gränsbygd Bilaga 9 2 3 Huseby - undersökning av en gränsbygd Huseby bruk Skatelövs socken Alvesta kommun Pedagogiska enheten - Avdelningen för Kulturarv Smålands museum - Sveriges glasmuseum Omslagsbild: Årskurs

Läs mer

ANDERS GÖRAN JOHANNESSON

ANDERS GÖRAN JOHANNESSON En Släktforskningrapport För ANDERS GÖRAN JOHANNESSON Skapad den 28 februari 2010 "The Complete Genealogy Reporter" 2006-2009 Nigel Bufton Software under license to MyHeritage Family Tree Builder INNEHÅLL

Läs mer

April 2009 på ön. Några händelser.

April 2009 på ön. Några händelser. 1 April 2009 på ön. Några händelser. Guidningar och exkursion på Hallands Väderö under april. Med anledning av 800-årsjubiléet satte Väderötafiken in tre gratisguidningar under tre på varandra följande

Läs mer

Slippa-bada-vecka. Publicerat med tillstånd Ellen, Sorken och hemligheten Text Maria Frensborg Bild Tomas Nilsson Bonnier Carlsen 2012

Slippa-bada-vecka. Publicerat med tillstånd Ellen, Sorken och hemligheten Text Maria Frensborg Bild Tomas Nilsson Bonnier Carlsen 2012 Slippa-bada-vecka Som tur var kom höstlovet och befriade mig från en baddag. Jag satt hemma i köket på lördagsmorgonen och kände mig lite extra lycklig. På bordet brann ett stearinljus som jag hade tänt

Läs mer

Ditt äckel Elevmaterial

Ditt äckel Elevmaterial SIDAN 1 Dramaturgi Dramaturgi handlar om hur en berättelse är uppbyggd rent strukturellt. Det är även läran om hur man bygger upp en berättelse på ett bra och ändamålsenligt sätt. Boken Ditt äckel! är

Läs mer

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för Läs detta innan du börjar Denna ansökningsblankett är avsedd för dig som enbart har en utländsk lärarexamen eller förskollärarexamen från ett

Läs mer

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.

Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Kira och hennes band Funky ska vara med i en tävling som heter Talang. Kira hoppas på att hon och Nico ska blir

Läs mer

Långsjörundan 2010 Svar till tipsfrågorna (rätta svar understrukna)

Långsjörundan 2010 Svar till tipsfrågorna (rätta svar understrukna) Långsjörundan 2010 Svar till tipsfrågorna (rätta svar understrukna) Segeltorps Villaägareförening 1 A För hur många år sedan startade fastighetsägarna i Segeltorp sin förening? 53 år X. 63 år 73 år 1 B

Läs mer

I års 1914 hade börjat Astrid skolan i Vimmerby. Anmälan till första klass hölls den 7 augusti och det har gjort sin pastor.

I års 1914 hade börjat Astrid skolan i Vimmerby. Anmälan till första klass hölls den 7 augusti och det har gjort sin pastor. Astrid Lindgren "Det finns inget annat barn som kan inspirera mig, förutom att ett barn som en gång var hon själv. Att skriva barnböcker är inte nödvändigt att ha egna barn. Man måste bara vara barn en

Läs mer

Februari 2013. Kustbevakningen Huvudkontoret Box 536 371 23 Karlskrona. www.kustbevakningen.se

Februari 2013. Kustbevakningen Huvudkontoret Box 536 371 23 Karlskrona. www.kustbevakningen.se 6 Februari 213 35 1 2 3 4 315 5 7 8 45 9 1 Kustbevakningen Huvudkontoret Box 536 371 23 Karlskrona www.kustbevakningen.se Februari 213 Jobb för framtiden KUSTBEVAKARE Vill du ha ett yrke som är både tryggt

Läs mer

Begäran om att utreda möjligheterna att skapa ett Astrid Lindgren museum på Sabbatsbergsområdet Hemställan från Norrmalms stadsdelsnämnd

Begäran om att utreda möjligheterna att skapa ett Astrid Lindgren museum på Sabbatsbergsområdet Hemställan från Norrmalms stadsdelsnämnd PM 2004 RIV (Dnr 328-2416/2004) Begäran om att utreda möjligheterna att skapa ett Astrid Lindgren museum på Sabbatsbergsområdet Hemställan från Norrmalms stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer