C4 Traditionell teknisk analys del 1 Vi diskuterar stöd och motstånd som är centrala inom den traditionella tekniska analysen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "C4 Traditionell teknisk analys del 1 Vi diskuterar stöd och motstånd som är centrala inom den traditionella tekniska analysen."

Transkript

1 Hjälp oss Kursen är ambitiös och omfångsrik. Om du hittar ett fel eller något som är otydligt så berätta det för oss så vi kan göra kursen ännu bättre. Maila oss på A1 Introduktion och innehåll Här presenterar vi oss själva, upplägget och kursens innehåll. B1 Hur fungerar börsen? Vi diskuterar varför det finns en aktiemarknad och vilka de olika aktörerna är. Varför är aktiemarknaden intressant för oss och vilken är samhällsnyttan? Vi berör kort hur prissättningen fungerar. B2 Effektiva marknadshypotesen, Behavioral Finance och flockbeteende Vi diskuterar effektiva marknadshypotesen (EMH) och avvikelser (anomalier) från EMH. Exempel på anomalier är informationsvärdet i insiders agerande, neglected firm-effekten, småbolagseffekten, PEAD m m. Vi introducerar Behavioral Finance. Vi beskriver flockbeteende och hur homogena grupper påverkar oss och kommer fram till beslut. Vi ägnar lite tid åt det omkastade förhållandet mellan utbud och efterfrågan på börsen och sentiment. Vår idé om hur hjärnan fungerar kan förklara många av de här beteendena. B3 Socionomics och teknisk analys Vi ger en introduktion till Socionomics. Socionomics är ett möjligt förhållningssätt till börsen, ekonomin och samhället. Här diskuterar vi också en möjlig definition av teknisk analys och de viktigaste byggstenarna inom den tekniska analysen. B4 Analysansatser och trading Här diskuterar vi olika skolor inom den tekniska analysen. Vi jämför också teknisk analys med fundamental analys. Här presenterar vi också E2:s, vår egen, utgångspunkt som skiljer sig en del från de vanligaste formerna av teknisk analys. Begreppet edge är i fokus. Idén om marknadsmyter är också viktig att förstå. Ifrågasätt allt är kontentan. För en nybörjare är det också viktigt att förstå skillnaden mellan analys och trading. C1 Introduktion till teknisk analys Grunderna i teknisk analys är en viktig del av kursen. Denna föreläsning är en introduktion till blocket om teknisk analys. C2 Vad är teknisk analys? Byggstenar i den tekniska analysen. Den tekniska analysens historia. De viktigaste beteendena vi mäter. I denna föreläsning sätter vi teknisk analys i ett sammanhang. C3 Utbud och efterfrågan visuell analys Teknisk analys är för de flesta användare en visuell form av analys. Analytikern tolkar utbud och efterfrågan i aktiediagrammet. I den här föreläsningen tittar vi på olika sätt att rita diagram. C4 Traditionell teknisk analys del 1 Vi diskuterar stöd och motstånd som är centrala inom den traditionella tekniska analysen. C4 Traditionell teknisk analys del 2 Här ligger fokus på trenddefinition, trendlinjer/kanaler och formationer. Begreppet pivoter är viktigt i sammanhanget och vi diskuterar subjektiviteten i dessa och den traditionella tekniska analysen. Vi visar hur man ritar trendlinjer. Vi lär ut reglerna för trendvändning. Vi går igenom de vanligaste trendvändningsformationerna och fortsättningsformationerna.

2 C4 Traditionell teknisk analys del 3 I denna del introducerar vi de korta formationerna. Vi beskriver vilka olika gap-formationer som används i den traditionella tekniska analysen. Vi beskriver också omsättningsreglerna och sammanfattar introduktionen till traditionell teknisk analys. C5 Introduktion till indikatorer Vi diskuterar indikatorer och går igenom ett par stycken. RSI för jämviktspendling. Glidande medelvärden för trend. Bollinger band för att mäta volatilitet och Bollinger band som komplett ansats som kan hjälpa oss analysera jämviktspendling, trend, volatilitet, trendstyrka och stöd/motstånd. C6 Teknisk analys ett par andra skolor För att bevandra deltagarna ytterligare beskriver vi kort ett par stora skolor inom den tekniska analysen som inte vi använder oss av. Vi diskuterar cykler, Elliott, Gann och Fibonacci. C7 Marknadsfas Att förstå att aktiemarknaden befinner sig i olika marknadsfaser sett över tiden är viktigt. Olika marknadsfaser kräver olika verktyg. Vi diskuterar ett enkelt sätt att definiera marknadsfas. Vi lägger också vikt vid ramverket: marknad sektor bolag. C8 Aktieurval Aktieurval är ett starkt koncept för traders att jobba med. Först diskuterar vi market timing kontra aktieurval. Vi lär ut hur tradern kan skapa en Go where the oil is -lista. Fokus är som alltid på att urvalet innebär en betydande edge. Främst lägger vi fokus på momentum-effekten som operationaliserar med ROC Rank från boken Framgångsrik aktiehandel. C9 Bygga scenarion Peter beskriver hur han gör för att bygga scenarion. Avvägningen står mellan edge och opportunity. Ett par exempel illustrerar konceptet. D1 Tradingprocessen I föreläsningen beskriver vi tradingprocessen ur ett makro- och ett mikroperspektiv för att skapa struktur och veta vad som är viktigt i trading. Här reder vi också ut begreppen: Trade-, Risk- och Money Management. D2 Trade Management del 1 Trade Management handlar om hur tradern hanterar en trade. Det kan sägas handla om exit. Vi diskuterar stoppar av olika varianter, bl a initial stopp och flytande stoppar. Vi diskuterar problem med stoppar och vilka sätt vi ser att hantera risken i en trade. D2 Trade Management del 2 Vi föreläser om prisobjektiv, tekniska målkurser/targets. Vi beskriver Nfor1-strategin som har sina begränsningar, men kan vara bra för vissa och kanske framför allt nybörjare. D3 Money Management Fokus ligger på den enkla men logiska Lika-risk -modellen och en variant som är mer aggressiv. Vi diskuterar också tradingekvationen och visar hur hög volatilitet drar ner portföljen. D4 Mentala aspekter Vi diskuterar olika mentala aspekter som ställer till det för traders. Frågeställningar som slumpens inverkan, informationskaoset och hur pengar påverkar oss som beslutsfattare. Det största problemet

3 hur vi som traders hanterar slump lägger vi stor vikt vid. Vi diskuterar också de sex viktigaste egenskaperna hos framgångsrika traders. E1 Utbrott med volatilitetscykeln Föreläsningen beskriver en enkel diskretionär strategi som alla kan lära sig. Tradern kan själv välja favoritverktyg för att mäta volatilitetscykeln. Aktiers tendens att röra sig pausa röra sig pausa o s v är fenomenet som exploateras. E2 The E2 Way of trading - Trading is a SienceE2 Föreläsningen ger ett ramverk för strategier och hur de handlas. En viktig fråga är varför vi valt att lära ut just de här strategierna. E2:s utgångspunkter för att skapa tradingstrategier och hitta edgar är i fokus. Frågan om varför traders misslyckas diskuteras. E3 Komponenterna i en strategi Föreläsningen diskuterar vad en tradingstrategi faktiskt är och vilka komponenter som ingår. Lite extra tid läggs på diskussionen om stoppar. E4 Kategorier av tradingsystem och dess principer Det finns principiellt olika typer av tradingsystem. Vi redogör för huvudtyperna och deras grundprinciper, samt för- och nackdelar. Flera olika system illustrerar poängerna. E5 Dstat Exiten Exiternas exit kallar vi Dstat. Johan förklarar för- och nackdelar med denna exit. Utmaningen består i att hantera risk. E6 Grundläggande tradingstrategier och regler för dig som är ny i trading Denna föreläsning går igenom de olika strategierna vi väljer att lära ut ur respektive kategori. Presentationen är en introduktion till nästa fyra föreläsningar. E7: E2 Trendcatcher Trendföljande strategier är vanliga i alla typer av finansiella instrument. I denna föreläsning visar vi en trendföljande strategi för aktier hämtad från boken: Framgångsrik aktiehandel. E8: E2 Rikoschett Rikoschett utnyttjar jämviktspendling i ett kort perspektiv. Tillsammans med Dstat-exit får vi en komplett strategi. Rikoschett använder vi dessutom ofta som pusselbit när vi skapar scenarion. E9: RSI2 Jämviktspendling i ett lite längre perspektiv än Rikoschett kan RSI2-strategin stå för. Denna strategi har under lång tid fungerat bra för aktier. I föreläsningen visar Johan flera olika varianter av strategin. E10: E2 LME LME står för Long Month End det långa månadsskiftet. I denna föreläsning presenterar vi månadsskiftesanomalin, den viktigaste kalendereffekten, och vilken edge den ger aktiehandlare. E11: E2 Interference Interference är en formation som vi beskriver i boken Boken om Gerillatrading. Johan visar hur edgen ser ut och hur den kan handlas enskilt eller som pusselbit i ett scenario. E12: Executive decision I denna föreläsning diskuterar vi exekutiva beslut. När gör vi avsteg från den plan vi stakat ut. När är det t ex rätt att inte ta en stopp?

4 E13: Traderns arbetsdag från morgon till kväll Johan berättar om hur hans dag ser ut från före öppning öppning - under dagen stängningen och efter stängning. I föreläsningen diskuteras också klustringsproblematik och hur edgar och signaler kan rankas. F1 Förväntat utfall Vi skiljer på sannolikhet och förväntat utfall. Fokus i föreläsningen är att ge en idé om vilken avkastning swingtradingen kan resultera i utifrån edge, antal affärer och risk per affär. Genom att använda R-multiplar har vi också ett bra verktyg för att följa upp våra affärer. F2 Affärsplanen, utökad och för nybörjare Tradingverksamhet är att som driva vilken annan verksamhet som helst. För att göra det framgångsrikt krävs verksamhetsplan, affärsplan och andra former av strategidokument som beskriver företaget. I denna föreläsning beskriver vi hur tradingverksamheten kan struktureras för proffs och nybörjare. G1 Börsproffsreglerna del 1 I denna extraföreläsning går vi igenom de 30 reglerna som beskrivs i boken: Börsproffs på ett par timmar. Förhoppningen är att de ska vara tankeväckande. G1 Börsproffsregler del 2 Fortsättningen på Börsproffs-reglerna. G2 Fler indikatorer I denna extraföreläsning går vi igenom fler vanligt förekommande indikatorer. Tanken är att orientera i ämnet. För djupare kunskap om indikatorer finns det bara ett recept och det är att själv experimentera med dem. G3 Informationsanpassning I föreläsningen beskriver vi statistiken som ligger till grund för TNInfo-strategin. Till skillnad från akademikernas utgångspunkt är anpassningen till ny information inte omedelbar. Ny information bryter och skapar trender. G4 Handelsplattformar och chartprogram Peter beskriver vilka verktyg han använder. G5 Säsongseffekter I denna extraföreläsning diskuterar vi säsongseffekter. Säsongseffekter är betydande för aktiemarknaden. Framför allt månadsskiftesanomalin har den kortsiktige aktiehandlaren nytta av att känna till och förstå. G6 Grunderna i Multicharts del 1-4 Johan går igenom grunderna i Multicharts del 1 4. Ursprungligen producerat för Avanza. Du lär dig grunderna i ett av våra absoluta favoritverktyg. Nedanstående föreläsningar släpps under sommaren/hösten 2014 G7 Mental träning Introduktion till mental träning och stresshantering. I denna föreläsning går Johan igenom sin syn på detta baserat på den senaste forskningen inom området

5 G8 Daytrading Att komma igång med daytrading. I denna föreläsning lär Johan ut på vad Du behöver lära dig för att komma igång med daytrading. Enklare daytradingstrategier presenteras. G9 Introduktion till strategiutveckling I denna föreläsning går vi igenom de viktigaste principerna och metodstegen i skapa egna egna strategier. Begrepp som walk forward, curve fitting, fittness function och klusteranalys behandlas.

C4 Traditionell teknisk analys del 1 Vi diskuterar stöd och motstånd som är centrala inom den traditionella tekniska analysen.

C4 Traditionell teknisk analys del 1 Vi diskuterar stöd och motstånd som är centrala inom den traditionella tekniska analysen. Hjälp oss Kursen är ambitiös och omfångsrik. Om du hittar ett fel eller något som är otydligt så berätta det för oss så vi kan göra kursen ännu bättre. Maila oss på info@e2trading.com. A1 Introduktion

Läs mer

Tobbe Rosén föreläser om sina bästa Candlestick-setuper med material från sin nya bok.

Tobbe Rosén föreläser om sina bästa Candlestick-setuper med material från sin nya bok. 2 T EMPIRICAL EDGE TRADING EXPO 2012 Den 5-6 maj 2012 hålls Sveriges första Trading Expo på Marriott hotell Stockholm. Evenemanget erbjuder svenska traders många intressanta föreläsningar och mingel med

Läs mer

Tobbe Rosén föreläser om sina bästa Candlestick-setuper med material från sin nya bok.

Tobbe Rosén föreläser om sina bästa Candlestick-setuper med material från sin nya bok. 2 T EMPIRICAL EDGE TRADING EXPO 2012 Den 5-6 maj 2012 hålls Sveriges första Trading Expo på Marriott hotell Stockholm. Evenemanget erbjuder svenska traders många intressanta föreläsningar och mingel med

Läs mer

EMPIRICAL EDGE TRADING EXPO 2012. Johan Hellström Johnny Torssell Peter Nilsson Tobbe Rosén

EMPIRICAL EDGE TRADING EXPO 2012. Johan Hellström Johnny Torssell Peter Nilsson Tobbe Rosén 2 T EMPIRICAL EDGE TRADING EXPO 2012 Den 22 september 2012 hålls Sveriges första Trading Expo på Marriott hotell Stockholm. Evenemanget erbjuder svenska traders många intressanta föreläsningar och mingel

Läs mer

med daytrading i fokus

med daytrading i fokus i samarbete med Vinnarbyrån välkomnar Dig till E RD T RESEARCH DAY 013 med daytrading i fokus Lördagen den 16 mars 013 går Empirical Edge Research Day 013 av stapeln på Marriott hotell i Stockholm. Fokus

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Veckoanalysen - OMX Tis 8 mars 2016 Skrivet av Per Stolt

Veckoanalysen - OMX Tis 8 mars 2016 Skrivet av Per Stolt OMX-index dagsdiagram, diagram källa: Infront) Veckoanalysen - OMX Tis 8 mars 2016 Skrivet av Per Stolt OMX-INDEX (1394,65): Visst föll OMX ned till 1325! Nu i upprekyl Sist vi tittade till OMX ur det

Läs mer

14 SEPTEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD ALLA VÄNTAR PÅ FED

14 SEPTEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD ALLA VÄNTAR PÅ FED 14 SEPTEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD ALLA VÄNTAR PÅ FED De senaste två veckorna har trots mycket statistik varit lugnare och volatiliteten har fortsatt ner. Både den svenska och amerikanska börsen handlas

Läs mer

Missa inte E2 Trading Expo 2014!

Missa inte E2 Trading Expo 2014! Missa inte E2 Trading Expo 2014! (Peter Nilsson föreläser om E2:s mest kompletta jämviktspendlingsstrategi Bayn på E2 Expo 2013) 2013 års E2 Trading Expo var det andra i sitt slag och ett mycket framgångsrikt

Läs mer

Empirical Edge Trading bjuder in till Sveriges första utbildning i MultiCharts!

Empirical Edge Trading bjuder in till Sveriges första utbildning i MultiCharts! Empirical Edge Trading bjuder in till Sveriges första utbildning i MultiCharts! Den 24-25 november 2012 erbjuder Empirical Edge Trading (Johan Hellström & Peter Nilsson) en exklusiv utbildning i MultiCharts,

Läs mer

MINI FUTURES EN FARTFYLLD INVESTERING

MINI FUTURES EN FARTFYLLD INVESTERING FEBRUARI 2013 BÖRSHANDLADE PRODUKTER MINI FUTURES EN FARTFYLLD INVESTERING BUILDING TEAM SPIRIT TOGETHER RISKINFORMATION INNEHÅLL Vem bör investera? Mini Futures är lämpade för svenska sofistikerade icke-professionella

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

L A R G E C A P VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden

L A R G E C A P VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden VM-UPDATE 2 3 Världsmarknaden UPDATE Ett veckobrev från Börs VECKA 21 L A R G E C A P VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden ABB Alfa Laval Alliance Oil Assa

Läs mer

OMX-INDEX (1377,09): MÅLKURSEN UPPNÅDD 1431 NU NEUTRALT

OMX-INDEX (1377,09): MÅLKURSEN UPPNÅDD 1431 NU NEUTRALT OMX-index dagsdiagram, diagram källa: Infront) Veckoanalysen - OMX Mån 21 mars 2016 Skrivet av Per Stolt OMX-INDEX (1377,09): MÅLKURSEN UPPNÅDD 1431 NU NEUTRALT Vår senaste utsaga den 8 mars var en skakig

Läs mer

Maxcertifikat. Istället. för aktier. En produkt från Handelsbanken Capital Markets

Maxcertifikat. Istället. för aktier. En produkt från Handelsbanken Capital Markets Maxcertifikat Istället för aktier En produkt från Handelsbanken Capital Markets Handelsbankens maxcertifikat Maxcertifikat ger dig möjlighet till god avkastning, till lägre risk än aktier. Handelsbankens

Läs mer

26 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKER SÄTTER TONEN

26 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKER SÄTTER TONEN 26 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKER SÄTTER TONEN Centralbanker fortsätter att vara i fokus. I veckan som gick fick vi se PBOC sänka räntan i Kina och ECB öppnade dörren på vid gavel för utvidgade

Läs mer

Användbara indikatorer

Användbara indikatorer Användbara indikatorer Teknisk analys består egentligen av två delar: grafisk analys (chartism) och numerisk analys. Den första baseras på en direkt observationer av kurserna och volymerna, och formationer

Läs mer

Three Monkeys Trading. Tärningar och risk-reward

Three Monkeys Trading. Tärningar och risk-reward Three Monkeys Trading Tärningar och risk-reward I en bok vid namn A random walk down Wall Street tar Burton Malkiel upp det omtalade exemplet på hur en apa som kastar pil på en tavla genererar lika bra

Läs mer

Nr 131/2009 (sid 1 av 6) DagligaTENDENSer

Nr 131/2009 (sid 1 av 6) DagligaTENDENSer Nr 131/2009 (sid 1 av 6) 2 0 0 9 7nno 200 Tisdagen den 14 juli 2009 Nummer 131 OMXS 30 (C 785,99 H 789,45 L 767,13) OMXS 30 föll till 767, som lägst under måndagen den 13 juli. Tiden gav oss 1 månad från

Läs mer

Inspirationsföreläsning

Inspirationsföreläsning Inspirationsföreläsning 1 Thomas Johansson Greger Karlsson 2 1. Varför är aktier det bästa sättet att spara på och vad behöver man för att börja? 2. Varför bör man tänka på sin pension redan innan man

Läs mer

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer.

Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK. Riktiga ekonomer. v.40 15 november 2009 Innehåll 1 BBC-mätning, Riktiga ekonomer 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 7 Råvaruindex 8 Råvarukanalen 9 Graföversikt 11 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Månadskommentar oktober 2015

Månadskommentar oktober 2015 Månadskommentar oktober 2015 Månadskommentar oktober 2015 Ekonomiska läget Den värsta oron för konjunktur och finansiella marknader lade sig under månaden. Centralbankerna med ECB i spetsen signalerade

Läs mer

8 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL

8 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL 8 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL Det finns en rad olika saker att oro sig för. Många av dessa kan påverka finansiella marknader kortsiktigt. Lyfter vi dock blicken så ser vi en högre

Läs mer

LEKTION 11. MENTALA ASPEKTER

LEKTION 11. MENTALA ASPEKTER LEKTION 11. MENTALA ASPEKTER Dagens Agenda Nästa vecka Genomgång av hemuppgift Trend och momentum Mentala aspekter Veckans uppgift VAR ÄR VI NU NÄSTA VECKA Vissa delar kan komma att spelas in Onsdagen

Läs mer

Närmare riktlinjer och tillämpningsanvisningar för Oskarshamns kommuns finanspolicy för avsnitten 5, 6, och 7

Närmare riktlinjer och tillämpningsanvisningar för Oskarshamns kommuns finanspolicy för avsnitten 5, 6, och 7 Närmare riktlinjer och tillämpningsanvisningar för Oskarshamns kommuns finanspolicy för avsnitten 5, 6, och 7 Fastställd av kommunstyrelsen 2011-06-21, 181 Gäller från och med 2011-10-18 Förord Detta dokument

Läs mer

Strukturerade produkter

Strukturerade produkter 28 Mars 2006 Strukturerade produkter Pär Sjögemark Pär Sjögemark, +46 8 701 36 58, pasj02@handelsbanken.se Agenda Vad menas med strukturerade produkter Olika riskprofiler En marknad i kraftig tillväxt

Läs mer

Vad är det som gör daytrading svårare än till exempel swingtrading? - De mentala aspekterna, du lever med dina trades in i minsta kursrörelse

Vad är det som gör daytrading svårare än till exempel swingtrading? - De mentala aspekterna, du lever med dina trades in i minsta kursrörelse Daytradingkurs 29-31 augusti 2016 Daytradingkurs på Star hotell i Lund med Lars Hansson, heltidstrader och utbildare, hålls över 3 dagar den 29-31 augusti. Fullspäckat program med allt man behöver lära

Läs mer

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset En väg till självförsörjning och framtidstro? -lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset Utvärderare, Christina Ehneström och Torbjörn Skarin Skellefteå, 11 februari 2013 Presentation

Läs mer

Agenda: Analysera marknaden. Candlesticks. Teknisk analys. Strategi. Risk. Strategi för handel:7 verktyg.

Agenda: Analysera marknaden. Candlesticks. Teknisk analys. Strategi. Risk. Strategi för handel:7 verktyg. Nordenansvarig RBS börshandlade produkter Agenda: Analysera marknaden. Candlesticks. Teknisk analys. Strategi. Risk. Strategi för handel:7 verktyg. www.aktivborshandel.se PRO Analys Fundamental analys

Läs mer

Copyright 2014 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson Inga delar av detta material får kopieras i någon form utan speciellt tillstånd från ansvarig

Copyright 2014 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson Inga delar av detta material får kopieras i någon form utan speciellt tillstånd från ansvarig Copyright 2014 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson Inga delar av detta material får kopieras i någon form utan speciellt tillstånd från ansvarig utgivare. Detta material är skyddat av upphovsrättslagen.

Läs mer

Finansmarknadsenkät. Maj 2011. Copyright Box IR

Finansmarknadsenkät. Maj 2011. Copyright Box IR Finansmarknadsenkät Maj 2011 Copyright Box IR Executive summary I syfte att öka kunskapen om hur finansbranschen ser på börsbolagens IR-arbete genomförde Box IR under april och maj 2011 en enkätundersökning,

Läs mer

Idag släppte H&M sina försäljningssiffror för februari månad, och dessa landade något under förvänatn med +10,0 % (väntat 11,1 %).

Idag släppte H&M sina försäljningssiffror för februari månad, och dessa landade något under förvänatn med +10,0 % (väntat 11,1 %). OMX-index 10 min (diagram källa: Infront) OMX-KRÖNIKAN Tis 15 mars 2016 Skrivet av Per Stolt God Morgon! OMX-INDEX (1424,19): FÖRSTA MÅLKURSEN UPPNÅDD 1431,64 (1427 mål) Vår OMX-analys med Elliotts vågprinciper

Läs mer

Balanserade Styrkort. (Balanced Scorecard) En aptitretare från VisVires AB

Balanserade Styrkort. (Balanced Scorecard) En aptitretare från VisVires AB Balanserade Styrkort (Balanced Scorecard) En aptitretare från VisVires AB Inledning Det torde inte ha undgått någon att vi idag får ett allt större fokus på ekonomi och finansiella resultat. De flesta

Läs mer

Affärsplan BJÖRN HALVARSSON. Föreningen Uppsalaekonomerna Teknisk analys VT 2004 HEMTENTAMEN 1, DISKRETIONÄR HANDEL

Affärsplan BJÖRN HALVARSSON. Föreningen Uppsalaekonomerna Teknisk analys VT 2004 HEMTENTAMEN 1, DISKRETIONÄR HANDEL Föreningen Uppsalaekonomerna Teknisk analys VT 2004 HEMTENTAMEN 1, DISKRETINÄR HANDEL Affärsplan BJÖRN HALVARSSN bjorn.halvarsson@telia.com 018-512505, 0732-133590 Version 1.00 2004-03-04 1. Teoretisk

Läs mer

VIMENTIS VIP. FÖR STARTUPS & SMÅFÖRETAGARE Med hjälp utav Vimentis VIP kommer en helt ny värld att öppnas upp för dig som företagare.

VIMENTIS VIP. FÖR STARTUPS & SMÅFÖRETAGARE Med hjälp utav Vimentis VIP kommer en helt ny värld att öppnas upp för dig som företagare. FÖR STARTUPS & SMÅFÖRETAGARE Med hjälp utav Vimentis VIP kommer en helt ny värld att öppnas upp för dig som företagare. VIMENTIS VIP Tillväxtprogram med fokus på försäljning Med Vimentis VIP blir försäljningen

Läs mer

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK

Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK v.40 6 december 2009 Innehåll 1 Graföversikt 2 OMXS30, S&P 500 3 Råolja, Naturgas 4 Guld, Koppar 5 USD/SEK, EUR/SEK 6 Majs, Vete 8 Råvarukommentar 9 Högbergs högläge: Guld på $3000, minst! 10 Graföversikt

Läs mer

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Euro-dollar, Sterling 3 Dollar-yen, Swissy 4 Loonie, Aussie 5 Kiwi, Dollar-sek

Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Euro-dollar, Sterling 3 Dollar-yen, Swissy 4 Loonie, Aussie 5 Kiwi, Dollar-sek v.40 Innehåll 1 Marknadsöversikt 2 Euro-dollar, Sterling 3 Dollar-yen, Swissy 4 Loonie, Aussie 5 Kiwi, Dollar-sek 6 Dollar-index, Euro-sek 7 Veckans trade 8 Krönika 9 Graföversikt 10 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Introduktion till Lean, dag1

Introduktion till Lean, dag1 Introduktion till Lean, dag1 AU117G PARKERING På studentparkering gäller studentparkeringstillstånd märkt med Student. På personalparkering det står Personal på skylten gäller inte studentparkeringstillstånd.

Läs mer

Månadsbrev Maj 2011. I korthet: MIDAS Fem största innehav: Palfinger 7,4% Temenos 6,9% Andritz 6,5% Imtech 6,2% Fuchs 6,0% Största positivt bidrag

Månadsbrev Maj 2011. I korthet: MIDAS Fem största innehav: Palfinger 7,4% Temenos 6,9% Andritz 6,5% Imtech 6,2% Fuchs 6,0% Största positivt bidrag Månadsbrev Maj 2011 Strategi under maj Andhämtningspaus gav korrektion Vi varnade i förra månadsbrevet för en andhämtningspaus på aktiemarknaderna efter de starka resultatrapporterna. Vilket skulle kunna

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Facit till frågorna i grundkursen

Facit till frågorna i grundkursen Facit till frågorna i grundkursen Texten som är markerad med fet stil i facit visar svaret på frågan. Har du svarat enligt detta erhåller du poäng. Efter svaret i fet stil har vi ibland lagt till kommentarer

Läs mer

Räntekommentar. Räntemarknaden MARKNADSKOMMENTAR - RÄNTOR

Räntekommentar. Räntemarknaden MARKNADSKOMMENTAR - RÄNTOR Räntekommentar Räntemarknaden Denna höst har varit turbulent men vi tycker att det finns stora skillnader jämfört med korrektionen under 2011. Redan under våren och tidig höst har obligationsmarknaden

Läs mer

Spel som interaktiva berättelser

Spel som interaktiva berättelser Spel som interaktiva berättelser Finns många typer av interaktivt berättande; ska titta närmare på spel eftersom de exemplifierar en rad aspekter av interaktivt berättande väldigt tydligt. Kan förstå spel

Läs mer

Vi inväntar en säljsignal innan vi agerar, och går hem flat. Nästa vecka på torsdag (23 juni) röstar britterna om Brexit.

Vi inväntar en säljsignal innan vi agerar, och går hem flat. Nästa vecka på torsdag (23 juni) röstar britterna om Brexit. OMX-index 10 min (diagram källa: Infront) OMX-KRÖNIKAN Mån 20 juni 2016 Skrivet av Per Stolt God Morgon! OMX-INDEX (1298,38): Alla bets var off i fredags ingen ny säljsignal utlöstes med 1288 intakt Veckan

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om kommuner och sociala innovationer

Välkommen till studiecirkeln om kommuner och sociala innovationer Välkommen till studiecirkeln om kommuner och sociala innovationer I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om kommuner och sociala innovationer som du är anmäld

Läs mer

Studentguide vid grupparbete

Studentguide vid grupparbete Studentguide vid grupparbete Checklista vid grupparbete Vad är syftet med uppgiften/projektet? Vad ska ni lära er? Vilka färdigheter ska ni träna och utveckla? Vilka andra delar av kursen bygger uppgiften

Läs mer

Råvaruobligation Mat och bränsle

Råvaruobligation Mat och bränsle www.handelsbanken.se/mega Råvaruobligation Mat och bränsle Tillväxten i Indien och Kina förändrar folks matvanor, vilket leder till högre priser på djurfoder, till exempel majs, sojamjöl och vete Den växande

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Så här påverkar villkorsändringen. Avtalspension SAF-LO. Ny modell för avkastningsränta

Så här påverkar villkorsändringen. Avtalspension SAF-LO. Ny modell för avkastningsränta Avtalspension SAF-LO Så här påverkar villkorsändringen dig Ny modell för avkastningsränta Ny modell för avkastningsränta I traditionell försäkring ansvarar AMF för förvaltningen av placeringstillgångarna.

Läs mer

Marknadsobligation. Du får. den korg som. stiger mest

Marknadsobligation. Du får. den korg som. stiger mest Marknadsobligation 643 EN PRODUKT FRÅN HANDELSBANKEN CAPITAL MARKETS Möjlighet till hög avkastning Kapitalskyddad placering Mycket bra riskspridning En helhetslösning Du får den korg som stiger mest Marknadsobligation

Läs mer

Marknadsföringsmaterial mars 2016. Följer index till punkt och pricka

Marknadsföringsmaterial mars 2016. Följer index till punkt och pricka Marknadsföringsmaterial mars 2016 Följer index till punkt och pricka Strikt följer marknaden till punkt och pricka Nordeas SmartBeta-index Nordea har lanserat en helt ny placering Strikt. Alla våra Strikt

Läs mer

Marknadsföringsmaterial juni 2015. STRIKT Följer index till punkt och pricka

Marknadsföringsmaterial juni 2015. STRIKT Följer index till punkt och pricka Marknadsföringsmaterial juni 2015 STRIKT Följer index till punkt och pricka Strikt följer marknaden till punkt och pricka Nordea har lanserat en helt ny placering Strikt. Alla våra Strikt utvecklas likadant

Läs mer

Digitalt lärande och programmering i klassrummet. Introduktionsworkshop - Bygg ett akvarium i Scratch

Digitalt lärande och programmering i klassrummet. Introduktionsworkshop - Bygg ett akvarium i Scratch Digitalt lärande och programmering i klassrummet Introduktionsworkshop - Bygg ett akvarium i Scratch Introduktion Scratch är en programmeringsomgivning utvecklad av forskare på Massachusetts Institute

Läs mer

Tvärtom Hur du vinner framgång, blir lycklig och rik genom att göra precis tvärtom

Tvärtom Hur du vinner framgång, blir lycklig och rik genom att göra precis tvärtom Boksammanfattning Tvärtom Hur du vinner framgång, blir lycklig och rik genom att göra precis tvärtom Tvärtom är skriven för dig som vill bli en vinnare i dina egna ögon, säger författaren Max Söderpalm

Läs mer

Plain Capital ArdenX 515602-5388

Plain Capital ArdenX 515602-5388 Halvårsredogörelse för Plain Capital ArdenX Perioden 2014-01-01-2014-06-30 Plain Capital ArdenX 1 Bäste andelsägare, Första halvåret av 2014 har bjudit på en generell uppvärdering av världens aktiemarknader.

Läs mer

Inlämningsuppgift 2. DA156A - Introduktion till webbutveckling Teknik och samhälle, Malmö högskola Oktober 2012

Inlämningsuppgift 2. DA156A - Introduktion till webbutveckling Teknik och samhälle, Malmö högskola Oktober 2012 Oktober 2012 Uppgiften går ut på att redovisa dina kunskaper kring JavaScript, liksom din förmåga att skapa en CSS-baserad layout. Detta gör du genom att lämna in ett resultat som följer specifikationerna

Läs mer

Östlund & Östlund Global Research

Östlund & Östlund Global Research Östlund & Östlund Global Research Johan Östlund Östlund & Östlund AB 2014-07-04 Bolaget Östlund & Östlund Global Research är ett oberoende analys institut som bevakar världens alla stora finansmarknader.

Läs mer

Introduktion till studiehandledningen

Introduktion till studiehandledningen 1 Introduktion till studiehandledningen Innehåll På kursen Börs- och värdepappersrätt är vi flera undervisande lärare och därmed finns också flera pedagogiska grepp representerade. Till de moment som jag

Läs mer

LEKTION 13. ST3 EMPIRE

LEKTION 13. ST3 EMPIRE LEKTION 13. ST3 EMPIRE Dagens Agenda Marknadsfas och indikatorer Genomgång av hemuppgift Screenern Det kompletta regelverket Dagliga setuper och trades Frågestund Veckans uppgift VAR ÄR VI NU AKTIELISTORNA

Läs mer

Subtraktion. Udda och jämnt. Volym. Pengar och enheten kronor. Taluppfattning 0-100. Klockans halva och hela timmar Talen 0-100 Geometriska objekt

Subtraktion. Udda och jämnt. Volym. Pengar och enheten kronor. Taluppfattning 0-100. Klockans halva och hela timmar Talen 0-100 Geometriska objekt Matematik handlar om problemlösning och vi har utgått ifrån de fem punkterna 1. Läs 2. Tänk och planera 3. Lös (hitta svaret på problemet) 4. Redovisa (skriv ner din lösning) 5. Rimlighet (kontrolera om

Läs mer

Hur gör man en bra Poster?

Hur gör man en bra Poster? Hur gör man en bra Poster? Postern kan sägas vara en sammanfattning av den skriftliga rapporten. Man skulle t o m kunna säga att postern är en sammanfattning av den muntliga presentationen. När man presenterar

Läs mer

Antagning till högre utbildning höstterminen 2016

Antagning till högre utbildning höstterminen 2016 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Utredare 010-4700390 torbjorn.lindquist@uhr.se RAPPORT Datum 2016-04-22 Diarienummer Dnr 1.1.1-382-16 Postadress Box

Läs mer

Observations- och analysmaterial

Observations- och analysmaterial 1 Observations- och analysmaterial Kvalitetsgranskning Undervisningen i särskolan 2009/2010 2 Några viktiga saker att tänka på Var noga med att skriva utförliga uppgifter i observationsunderlag och analysscheman.

Läs mer

LIVFÖRSÄKRINGSBOLAGET SKANDIAS, ÖMSESIDIGT ÄGARPOLICY

LIVFÖRSÄKRINGSBOLAGET SKANDIAS, ÖMSESIDIGT ÄGARPOLICY 1 (5) LIVFÖRSÄKRINGSBOLAGET SKANDIAS, ÖMSESIDIGT ÄGARPOLICY Beslutad av Styrelsen i Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Datum för beslut 2013-12-18 Träder ikraft 2014-01-01 Ersätter - Gäller för

Läs mer

Nytt bränsle åt ditt sparande. Fega och vinn med oss

Nytt bränsle åt ditt sparande. Fega och vinn med oss www.handelsbanken.se/kapitalskydd Råvaruobligation 837 Nytt bränsle åt ditt sparande. Fega och vinn med oss För dig som vill tjäna pengar utan att ta onödiga risker I börsoroliga tider som dessa, kan vi

Läs mer

Vad händer sen? en lärarhandledning

Vad händer sen? en lärarhandledning Vad händer sen? en lärarhandledning Syfte och avsändare Den här lärarhandledningen är ett komplement till häftet Vad händer sen?, ett häfte från Returpack som sammanfattar hur återvinningen av burkar och

Läs mer

SIP Nordic Fondkommission AB Datum: 20 augusti 2012

SIP Nordic Fondkommission AB Datum: 20 augusti 2012 SIP Nordic Fondkommission AB Datum: 20 augusti 2012 Om SIP Nordic Företaget Start i Stockholm 2006 Tillståndspliktig verksamhet i Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, USA Produktportfölj: Börshandlade

Läs mer

PIVOT POINTS NAVIGERA EFTER STÖD OCH MOTSTÅND

PIVOT POINTS NAVIGERA EFTER STÖD OCH MOTSTÅND PIVOT POINTS NAVIGERA EFTER STÖD OCH MOTSTÅND En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Historisk utveckling

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Makro

Läs mer

Målbaserat ledarskap behov av ett nytt angreppssätt för ledare och chefer

Målbaserat ledarskap behov av ett nytt angreppssätt för ledare och chefer Målbaserat ledarskap behov av ett nytt angreppssätt för ledare och chefer Texten till detta White Paper är till stor del hämtad från vår bok Målbaserat ledarskap bli effektiv som ledare och chef. Mer finns

Läs mer

Vad innebär en uppskjutandeproblematik?

Vad innebär en uppskjutandeproblematik? Vad innebär en uppskjutandeproblematik? På kyrkogården i Ravlunda i det skånska Österlen, ligger författaren Fritiof Nilsson Piraten begravd. På sin gravsten lät han inrista: Här under är askan av en man

Läs mer

OMXS 30 index 1 298,79

OMXS 30 index 1 298,79 Nr 093/2013 (sid 1 av 6) Tisdagen den 19 november 2013 5 Anno 2005 2 0 1 3 Nummer 093 OMXS 30 index 1 298,79 OMXS 30 steg till 1 305 som högst under måndagen den 18 november och satte då en ny toppnotering

Läs mer

Individuell lärandeplan (ILP) för verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Individuell lärandeplan (ILP) för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Fysioterapeutprogrammet Individuell lärandeplan (ILP) för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Varför en individuell lärandeplan? Det övergripande syftet med att skriva en ILP är att utveckla och stödja

Läs mer

Seminarium nr 5: Hållbar samhällsplanering på regional nivå

Seminarium nr 5: Hållbar samhällsplanering på regional nivå Handläggare: Ida Broman, Folkhälsoförvaltningen Seminarium nr 5: Hållbar samhällsplanering på regional nivå Michael Sjöberg - Planeringsdirektör och kanslichef, Örebro läns landsting Michael introducerar

Läs mer

POHJOLA AKTIEANALYS NÄTTJÄNSTGUIDE

POHJOLA AKTIEANALYS NÄTTJÄNSTGUIDE POHJOLA AKTIEANALYS NÄTTJÄNSTGUIDE INNEHÅLL sida 1. Pohjola aktieanalys 2 2. Värderingstal 3 3. Avkastningstal 5 4. Sök bland bolag 6 5. Jämförelse 7 6. Analyser 8 7. Larm 9 1. Pohjola aktieanalys Vid

Läs mer

Onlinehandel Marknad. Securities

Onlinehandel Marknad. Securities Onlinehandel Marknad Securities INTRODUKTION Vår webblösning är en kostnadsfri tjänst som Pareto Securities tillhandahåller våra depåkunder. Du loggar in genom: www.paretosec.com/online Här får du tillgång

Läs mer

Diskussionsproblem för Statistik för ingenjörer

Diskussionsproblem för Statistik för ingenjörer Diskussionsproblem för Statistik för ingenjörer Måns Thulin Rolf Larsson rolf.larsson@math.uu.se Jesper Rydén jesper.ryden@math.uu.se Senast uppdaterad 27 januari 2016 Diskussionsproblem till Lektion 3

Läs mer

Dags att köpa aktier? Om aktiesparande på turbulenta finansmarknader Urban Bäckström

Dags att köpa aktier? Om aktiesparande på turbulenta finansmarknader Urban Bäckström Dags att köpa aktier? Om aktiesparande på turbulenta finansmarknader Urban Bäckström Aktiespararnas Summer Campus 2009 22-24 juni i Tällberg, Dalarna 1 Utkommer den 19 augusti 2009 Ekerlids Förlag 2 Turbulenta

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag...

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag... Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag #3: E-postfällan... 9 Avslutning... 11 2 Inledning Jag vill inte påstå att dålig tidshantering är en folksjukdom.

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen Stockholms läns mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen Stockholms läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen s läns mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Marknadsöversikt. Innehåll 1 Graföversikt 2 Euro-dollar, Sterling 3 Dollar-yen, Swissy 4 Loonie, Aussie 5 Kiwi, Dollar-sek

Marknadsöversikt. Innehåll 1 Graföversikt 2 Euro-dollar, Sterling 3 Dollar-yen, Swissy 4 Loonie, Aussie 5 Kiwi, Dollar-sek v 7 16 februari 2010 Innehåll 1 Graföversikt 2 Euro-dollar, Sterling 3 Dollar-yen, Swissy 4 Loonie, Aussie 5 Kiwi, Dollar-sek 6 Dollar-index, NOK/SEK 7 Grekland får 30 dagar 8 Graföversikt 10 Ansvarsfriskrivning

Läs mer

Att mäta hastighet - kursplan för funktionärsutbildning

Att mäta hastighet - kursplan för funktionärsutbildning Att mäta hastighet - kursplan för funktionärsutbildning Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande 1 Inledning Funktionärsutbildningen Att mäta hastighet är en grundkurs i olika mättekniker, tekniska

Läs mer

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården?

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vi söker nu dig som är intresserad av att arbeta med peer support inom psykiatrin. Peer support innebär att du som har egen erfarenhet av psykisk

Läs mer

Marknadsföringsmaterial mars 2016. Bull & Bear. En placering med klös

Marknadsföringsmaterial mars 2016. Bull & Bear. En placering med klös Marknadsföringsmaterial mars 2016 Bull & Bear En placering med klös Bull & Bear en placering med klös Bull & Bear ger dig möjlighet att tjäna pengar på aktier, aktieindex och råvaror, i både uppgång och

Läs mer

Angående förslaget daterat den 6 oktober till nytt trafikljussystem

Angående förslaget daterat den 6 oktober till nytt trafikljussystem 27 oktober 2005 Finansinspektionen Box 6750 113 85 STOCKHOLM Skandia Liv 103 50 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 44 Telefon vx 08-788 10 00 Risk Manager hos kapitalförvaltningen Axel Brändström, CFA Telefon

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Kursutvärderingsformulär

Kursutvärderingsformulär Enheten för Krisberedskap Kursutvärderingsformulär Kurs Vecka 1. Yrke 1. Läkare 2. Sjuksköterska 3. Undersköterska 4. Administratör 5. Annat. Vad? 2. Kön 1. Man 2. Kvinna 3. Ålder 1. 18 25 2. 26 35 3.

Läs mer

Ekonomihögskolan Nationalekonomiska institutionen Kandidatuppsats April 2007. Teknisk Aktieanalys. -En studie av RSI indikatorn-

Ekonomihögskolan Nationalekonomiska institutionen Kandidatuppsats April 2007. Teknisk Aktieanalys. -En studie av RSI indikatorn- Ekonomihögskolan Nationalekonomiska institutionen Kandidatuppsats April 2007 Teknisk Aktieanalys -En studie av RSI indikatorn- Handledare: Hossein Asgharian Författare: Emma Abstrakt Denna studie undersöker

Läs mer

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet Av Marie Hansson När det handlar om tjuvstarter är det ofta en kamp mellan en ivrig hund och dess förare. Men ju mer psykologi man använder, desto större övertag

Läs mer

Liberal feminism. - att bestämma själv. stämmoprogram

Liberal feminism. - att bestämma själv. stämmoprogram Liberal feminism - att bestämma själv stämmoprogram Partistämman 2015 Liberal feminism - att bestämma själv Centerpartiet vill att makten ska ligga så nära dem den berör som möjligt. Det är närodlad politik.

Läs mer

Kalenderanomalier på den svenska aktiemarknaden:

Kalenderanomalier på den svenska aktiemarknaden: Kalenderanomalier på den svenska aktiemarknaden: En portföljstudie baserad på Stockholmsbörsens tio branschindex. Författare: Sebastian Brindelid Nicklas Grünhagen Handledare: Rickard Olsson Student Handelshögskolan

Läs mer

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin Bilaga 5 2006-11-27 Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin 2006-11-02 Sammanfattning av synpunkter på Afa projektet: Satsa friskt

Läs mer

Ett nytt sätt att placera i Kina & Ryssland

Ett nytt sätt att placera i Kina & Ryssland www.handelsbanken.se/certifikat KupongcERtifikat Kina & RYSSLanD Ett nytt sätt att placera i Kina & Ryssland Sista dag för köp är den 17 Maj 2009 Marknadsläget just nu De enorma stimulanspaket som Kina

Läs mer

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Godkända av kommunfullmäktige den 14 december 2010, 96 Förord Detta är Jomala kommuns första dokument om övergripande mål och riktlinjer. Ett flertal år har våren

Läs mer

Får vi lov att presentera våra bästa certifikat just nu. dag för köp

Får vi lov att presentera våra bästa certifikat just nu. dag för köp Sista HANDElsbankens certifikat mars 2010 Får vi lov att presentera våra bästa certifikat just nu dag för köp 11 april 1 Varsågod, så här ser de ut Här är några placeringsalternativ som vi tycker är intressanta

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer