Twittrande marknadsföring

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Twittrande marknadsföring"

Transkript

1 Twittrande marknadsföring En essä i digitala distrubtionsformer Ulf Stäke VT 2010 Högskolan Väst

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Twitter... 4 Varför Twitter används till marknadsföring och hur... 4 Social media marketing... 5 Att Twittra framgångsrikt... 5 Användarnas lojalitet... 6 Diskussion... 6 Slutsats... 7 Källförteckning... 8

3 Inledning Follow us on Twitter. Med största sannolikhet känner du igen denna formulering från alla möjliga platser på internet. Microbloggning har minst sagt tagit världen med storm, och ingenting tyder på att det är någonting annat än här för att stanna. Bara under den tiden du läst hit i detta stycke har twitter tagit emot inte mindre än ca 4000 (Hubspot 2010) s.k tweets. På ett par sekunder skrivs ett kort meddelande om max 140 tecken som på ett ögonblick sparats och finns nu tillgänligt för beskådning över hela världen. Twitter förändrar bilden av hur konsumenter upplever företag och deras produkter, vilket de flesta företag inte är sena att räkna med. Genom Twitter som en marknadsföringskanal lyckas man personifiera företaget, och helt enkelt låta de potentiella kunderna att lära känna dem på ett mer personligt plan. Detta är idag en stor fördel där konkurrensen om kunderna är stenhård på nätet idag där social networking är en självklarhet för många internetanvändares vardag. Men på samma sätt som företagen marknadsför sina produkter och sig själva så fungerar det likabra åt andra hållet, företagen kan hålla sig a jour på vad deras konkurrenter i sin tur twittrar om. Och genom att följa konkurrenterna kan de i god tid upptäcka potentiella hot mot deras egen verksamhet. Hur effektivt är det egentligen med microbloggning som marknadsföringsverktyg och finns det något negativt med att twittra?

4 Twitter Twitter lanserades 2006 som en tjänst för microbloggning på internet, var du än befinner dig. Här publiceras små korta meddelanden, s.k tweets, antingen direkt via siten, via eller sms. Faktum är att endast 25% av alla tweets sker direkt på siten twitter.com, resterande tweets sker via tweetapplikationer (Economic times, 2010). Tanken med twitter vilket maxgränsen på 140 tecken gör tydlig är att användarna ska publicera små meddelanden om vad de gör eller tänker just i ögonblicket. Till motsats mot bloggen där inläggen ofta är genomtänkta, och betydligt mer djupa. Twitter har idag ung 105 miljoner användare och växer stadigt med ca varje dag (Economic times, 2010). Varför Twitter används till marknadsföring och hur Som den ögonblicks och tämligen till synes innehållslösa tjänst som man kan tro att Twitter utgör, har man svårt att tro att Twitter kan vara en tjänst som på något sätt kan gagna ett företag och dess försäljning. För att reflektera över Twitters potential som marknadsföringskanal bör man jämföra tjänsten med liknande marknadsföringsmetoder som företagen utnyttjar. Om man exempelvis jämför Twitter och epost marknadsföring finner man ganska snabbt en väsentlig skillnad. Konsumenter är vana vid att få reklam i sin epost, och det är väldigt lätt för konsumenterna att irritera sig på och följdaktligen ignorera reklamen. Självklart får man ej heller glömma de epost filter som effektivt ser till att reklamen aldrig ens når sin potentiella slutkund. Om man istället ser till twitter där användaren själv väljer att ta in information och när den vill det, har man en betydligt stabilare plattform att stå på i marknadsföringssyfte. Eftersom när någon följer dina uppdateringar är dem genuint intresserade av vad som händer på ditt företag, och som ett resultat av detta får man en betydligt mer lojal kundkrets som löper betydligt större chans att handla av företaget. Man inser även potentialen desto mer när man inser vilken betydande roll Twitter har i direkt kommunikation då twitter meddelanden också fyller en funktion som en sorts chat. Enligt den vetenskapliga analysen genomförd av Akshaj Java mfl (Akshaj, Java et al. 2007, sid. 2) är den primära användningen av Twitter dagliga konversationer och att dela information samt nyheter. Att marknadsföra sitt företag genom twitter genom att endast publicera meddelanden med länkar till produkter eller som uppenbart uppfattas som reklam har visat sig inte vara särskilt effektivt (Akshaj, Java et al. 2007, sid. 6), det är snarare ett effektivt sätt att tappa följeslagare och snabbt falla i trovärdighet. De som idag använder twitter som ett hjälpmedel för att marknadsföra sig, och får god respons, är de som långsamt bygger upp ett förtroende genom att publicera genomtänkta meddelanden där en direkt säljanknytning förekommer väldigt sällan (Hall, Paul sid 58).

5 Receptet på en lyckad marknadsföring genom twitter är enligt Paul Hall att successivt bygga upp och förstärka sitt varumärke genom att twittra inom ett ämne som din verksamhet i sin tur är relaterad till. (Hall, Paul Sid 63). Och på så sätt attrahera den målgrupp vars intresse är samma som ditt. Social media marketing Social media marketing syftar på att få personer att tala om för andra personer om någonting som är bra. I modernare termer även kallat buzz (Wikipedia, 2010). Egentligen handlar social media marketing inte om att direkt sälja någonting, snarare om att skapa trafik och prat omkring en sida som i sin tur har produkter till försäljning (Wikipedia, 2010). Att Twittra framgångsrikt Som ett exempel kan man tänka sig ett företag som på nätet säljer kameratillbehör. Företaget känner till sina produkter ganska väl och vill gärna berätta om olika tester och liknande de gjort med sina produkter, således startar de en blogg där de publicerar dessa tester och resultat. Denna blogg som givetvis uppskattas av dess läsare, har dock än sålänge ganska begränsad skara av läsare då den endast når ut till de som besökt deras webbplats eller som på annat sätt lyckats hitta till bloggen. Företaget bestämmer sig för att även börja twittra ut meddelanden, där de kommenterar sin egen blogg och även kameratillbehör. Till en början har de väldigt få personer som följer deras tweets, men denna skara växer snabbt då de som följer De som följer deras tweets har plötsligt även de fått ett intresse för deras twittersida. Nu har bloggen fått betydligt fler läsare genom deras twitter sida, och har i sin tur genom bloggen fått betydligt fler besök i deras butik på internet. Detta är endast ett exempel på hur en lyckad social media marketing plan på ett effektivt sätt lyckats generera trafik, och därmed ökat sin försäljning. Den största utmaningen enlight Paul Hall (Hall, Paul sid 58) är att hålla de som följer dina tweets intresserade av dina tankar och ideér, många tror enligt Paul att det endast är att skriva lite meddelanden då och då så kommer de fortsätta att vara lojala mot din twittersida. Vilket enligt Paul är ett grovt misstag. Paul menar att varje inlägg ska på något sätt vara intressant för konsumenten för att din marknadsföring skall förbli lyckad.

6 Användarnas lojalitet Att twitter växer så det knakar råder det ingen tvekan om, men bara för att antalet användare ökar konstant behöver det inte betyda att alla är lojala till tjänsten. Enligt en studie som genomförts för ca 1 år sedan av Nielsen Co (Nielsenwire, 2009) så uteblir besök av hela 60% av amerikanska användare efter första månaden. Att endast 40% återkommer pekar enligt studien på att förr eller senare kommer inte nya användare att kunna gottgöra för dem förlorade. I studien framkom även att denna siffra var kraftigt omväxlande, men pekade aldrig successivt uppåt som liknande internetfenomen som Facebook och MySpace när de befann sig i liknande expansionsfas som Twitter. Att användarnas lojalitet till tjänsten varierar så kraftigt, utgör naturligtvis ett hot för dess potential som marknadsföringskanal. Om ingen följer dig och dina meddelanden så har all tid spenderad på marknadsföring i tjänsten gått förlorad. Diskussion Även om studier (Nielsenwire, 2009) visar på att lojaliteten till tjänsten inte är den bästa bör man ej glömma vad Twitter egentligen är. Det är en microblogg där man publiceras små meddelanden på oerhört kort tid. Kanske får man dåliga resultat eller kanske t.om ingen alls eller tvärtom mycket positivt resultat. Oavsett så är den tid som det tar att publicera meddelanden i tid och otid inte speciellt stor. Man får defintivt heller inte glömma den absolut största fördelen, vilken ju givetvis är att tjänsten är helt gratis, och dessutom kommunikationen sker ögonblickligen med den potentiella skaran av kunder. En annan aspekt på twitter som hjälpmedel ur ett kommersiellt syfte som jag finner intressant är det som Paul (Hall, Paul sid 91) nämner, nämligen det att tjänsten utgör en utmärkt plats för att finna trender i marknaden. Att man utifrån användarnas tweets kan finna ett behov av en produkt eller tjänst som kan lösa vardagliga problem, på ett eller annat sätt. För den som sätter sig in tillräckligt kan man säkerligen vaska ut en hel del information om vad ens potentiella kunder efterfrågar, utan att de direkt nämner det. Ur ett reklamsyfte är det svårt att veta huruvida effektivt twitter är, då svaret givetvis är att det blir så effektivt som du själv gör det. Det krävs mycket tid och tanke åt att få användare dels att intressera sig för dina meddelanden och inte desto mindre svårt att dessutom få dem att kontinuerligt följa dig. Men med tanke på hur stort social media marketing är idag så gör man ett stort misstag i att inte satsa på en av många plattformar som är väldigt populära idag.

7 Slutsats Twitter är onekligen är en utmärkt tjänst för dra gratis trafik och skaffa uppmärksamhet. Hur villig man är att satsa på ett lyckat resultat beror helt på den tid man kan tänka sig att offra. Men kanske främst är den direkta kommunikation som sker mellan användarna den del som betyder mest ur ett längre perspektiv sett. Konkurrensen på internet är rekordhög och för att sticka ut måste man bygga och vårda ett varumärke som potentiella kunder känner att de är pålitliga och att de gärna handlar av företaget.

8 Källförteckning Akshay Java, Tim Finin, Xiaodan Song & Belle Tseng (2007). Why We Twitter: Understanding Microblogging Usage and Communities[Elektronisk][Vetenskaplig artikel] ACM.Tillgänglig: <http://tinyurl.com/y74ynpz>[ ] Economic Times (2010). Twitter snags over 100 million users, eyes money making. [Elektronisk] EconomicTimes. Tillgänglig: <http://tinyurl.com/y39548h> [ ] Hall, Paul (2008). Twitter Top Success Secrets and Best practices.emereo Pty Ltd Hopkins, Jeanne (2010). Twitter Now handling 600 tweets per second. [Elektronisk] Hubspot. Tillgänglig: <http://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/5642/twitter Now Handling 600 Tweets Per Second.aspx> [ ] Nielsenwire (2009). Twitter Quitters Post Roadblock to Long Term Growth. [Elektronisk] NielsenCo. Tillgänglig: <http://tinyurl.com/c3a3la> [ ]

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

E-bok Twitter för företag

E-bok Twitter för företag E-bok Twitter för företag 1 Marketinghouse E-bok : Twitter för företag Uppdaterad mars 2015 (Klicka gärna på bilden så kommer du till vårt Twitterkonto och du vill följa oss). Vänligen Annica Thorberg

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat

Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat HANDBOK I E-POSTMARKNADSFÖRING UPPDATERAD MED e-post för sociala medier och mobila enheter INNEHÅLL 1. nycklarna till framgång 6 2.

Läs mer

Vi hjälper dig att hoppa över lågkonjunkturen!

Vi hjälper dig att hoppa över lågkonjunkturen! Vi hjälper dig att hoppa över lågkonjunkturen! Hur gör dem som lyckas stärka sina positioner under lågkonjunkturen? Vad och hur gör de för att ta marknadsandelar, stärka varumärket, öka försäljningen?

Läs mer

Snacka om Spotify. Kandidatuppsats i marknadsföring. Högskolan i Halmstad. Sektionen för Ekonomi och Teknik. Marknadsföringsprogrammet, 180hp

Snacka om Spotify. Kandidatuppsats i marknadsföring. Högskolan i Halmstad. Sektionen för Ekonomi och Teknik. Marknadsföringsprogrammet, 180hp Högskolan i Halmstad Sektionen för Ekonomi och Teknik Marknadsföringsprogrammet, 180hp Snacka om Spotify Kandidatuppsats i marknadsföring Författare: Fredrik Ahlbäck, 870107 Daniel Erlandsson, 871220 Handledare:

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén Många företagare startar upp verksamheter utan att egentligen fundera över

Läs mer

Guide för sociala medier

Guide för sociala medier Guide för sociala medier 2 Handelns framtid är digital Att vara ständigt uppkopplad är idag inga konstigheter. 85 procent av svenskarna över 16 år har tillgång till nätet i hemmet och hela 81 procent av

Läs mer

Förlag på digital framfart

Förlag på digital framfart LUNDS UNIVERSITET Förlag på digital framfart En marknadsföringsstudie av tre barnboksförlag Jenny Forss Kandidatuppsats i Förlags- och bokmarknadskunskap (FBMK11) Institutionen för kulturvetenskaper Lunds

Läs mer

Fackkompetens i fokus Det som artikeln och debatten handlar om är, att de flesta av dessa företag inte är seriöst

Fackkompetens i fokus Det som artikeln och debatten handlar om är, att de flesta av dessa företag inte är seriöst Säljupproret Av: Mattias Hillestrand, mattias@hillestrand.se (Publicerad i Bonnier Ledarskapshandböcker - Säljledning #3 i augusti 2011) Introduktion Under den senaste tiden har vi fått höra både på radio

Läs mer

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 UNDERSÖKNINGSMETOD Rapporten bygger i huvudsak på en undersökning som är genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Eniro. Undersökningen, i form av telefonintervjuer,

Läs mer

YouTube som marknadsföringsplats - En surveyundersökning kring huruvida YouTube är en lämplig plattform för reklamannonsering

YouTube som marknadsföringsplats - En surveyundersökning kring huruvida YouTube är en lämplig plattform för reklamannonsering Marknadsföring 722G93 Linköpings universitet VT 2015 Emil Frid 930322-4316 Filip Johansson 940310-3972 Jimmy Eriksson Thorell 890623-1611 Timmy Andersson 930725-6595 Henrik Niklasson 860912-1937 Betel

Läs mer

Bankuellt Nr 8 Februari 2013

Bankuellt Nr 8 Februari 2013 Bankuellt Nr 8 Februari 2013 BankNytt till dig som bor i Bergslagen Christer Trägårdh VD Under 2012 hände något historiskt. Bergslagens Sparbank öppnade ett nytt kontor på en ort som varit utan bankkontor

Läs mer

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R...

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... JAG KOMMER HÄR ATT VISA DIG HUR DU TAR FRAM PRODUKTER ELLER TJÄNSTER SOM GENERERAR PENGAR UTAN

Läs mer

Internet of SALES. Skapa affärer och få fler kunder genom att förstå och utnyttja potentialen i digital marknadsföring och social försäljning

Internet of SALES. Skapa affärer och få fler kunder genom att förstå och utnyttja potentialen i digital marknadsföring och social försäljning Internet of SALES Skapa affärer och få fler kunder genom att förstå och utnyttja potentialen i digital marknadsföring och social försäljning Henrik Björklund ISBN 978 91 87093 63 0 Internet of Sales Soderpalm

Läs mer

Marknadsföringsstrategier och företags användning av sociala medier

Marknadsföringsstrategier och företags användning av sociala medier Marknadsföringsstrategier och företags användning av sociala medier Högskolan i Halmstad Strategisk kommunikation, påbyggnadskurs 30hp Examinator: Matts Skagshöj Handledare: Martin Berg Författare: Elvedin

Läs mer

Marknadsföring via Instagram. I N G R I D L A R S S O N o c h E L M A M A K S U M I C

Marknadsföring via Instagram. I N G R I D L A R S S O N o c h E L M A M A K S U M I C Marknadsföring via Instagram I N G R I D L A R S S O N o c h E L M A M A K S U M I C Examensarbete Stockholm, Sverige 2013 Marknadsföring via Instagram INGRID LARSSON och ELMA MAKSUMIC DM129X, Examensarbete

Läs mer

#Sociala medier - en studie om hur textila modeföretag bör kommunicera med kunder i sociala medier Anny Chu och Yvonne Nyman

#Sociala medier - en studie om hur textila modeföretag bör kommunicera med kunder i sociala medier Anny Chu och Yvonne Nyman #Sociala medier - en studie om hur textila modeföretag bör kommunicera med kunder i sociala medier Anny Chu och Yvonne Nyman Butikschefsprogrammet med inriktning mot textil och mode 120 hp Examensarbete

Läs mer

HANDBOK FÖR SOCIALA MEDIER

HANDBOK FÖR SOCIALA MEDIER HANDBOK FÖR SOCIALA MEDIER Av Sveriges Annonsörers mediekommitté för internetreklam 2012 INNEHÅLL 1. ELVA SAKER ATT TÄNKA PÅ 3 1.1 VAR FINNS DINA KUNDER 3 1.2 FÖRSTÅ KANALEN 3 1.3 VAD SÄGS OM DITT VARUMÄRKE?

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Tentamen ITC6027. Starta en webshop

Tentamen ITC6027. Starta en webshop Tentamen ITC6027 Starta en webshop Att starta en webshop är något man måste engagera sig i lika mycket som en traditionell butik. Här krävs att du är väl förberedd med produktinformation, bildmaterial,

Läs mer

Marknadsföring Produktplaceringen i sociala medier

Marknadsföring Produktplaceringen i sociala medier Marknadsföring Produktplaceringen i sociala medier Simon Alzén Joachim Hörnqvist Sebastian Eriksson Naida Udovicic 1. Inledning... 3 1.1. Syfte... 3 1.2. Frågeställningar... 3 2. Teoretisk referensram...

Läs mer

Högskoleexamen i Butikschefsutbildning med inriktning mot textil och mode Textilhögskolan i Borås 2012-06-04 Rapportnr: 2012.11.2

Högskoleexamen i Butikschefsutbildning med inriktning mot textil och mode Textilhögskolan i Borås 2012-06-04 Rapportnr: 2012.11.2 Högskoleexamen i Butikschefsutbildning med inriktning mot textil och mode Textilhögskolan i Borås 2012-06-04 Rapportnr: 2012.11.2 Internethandel Anna Ingvarsson och Emma Wallin En studie om hur en liten

Läs mer

Marknadsföring på internet En litteraturstudie om nyttan och skadan med internet för ett hotell på dagens marknad

Marknadsföring på internet En litteraturstudie om nyttan och skadan med internet för ett hotell på dagens marknad Mariehamn 2009 Marknadsföring på internet En litteraturstudie om nyttan och skadan med internet för ett hotell på dagens marknad Matilda Råbergh Matilda Råbergh Författare B Högskolan på Åland o.s.v. serienummer

Läs mer

Högskolan på Åland serienummer 51/2013. Hospitality Management. Mariehamn 2013 ISSN 1458-1531

Högskolan på Åland serienummer 51/2013. Hospitality Management. Mariehamn 2013 ISSN 1458-1531 E-postmarknadsföring Ett effektivt marknadsföringsverktyg för hotell Tobias Wennergren Högskolan på Åland serienummer 51/2013 Hospitality Management Mariehamn 2013 ISSN 1458-1531 Examensarbete Högskolan

Läs mer

IQ RAPPORT 2014:3 ALKOHOL I BLOGGAR. Bilden av alkohol i bloggosfären

IQ RAPPORT 2014:3 ALKOHOL I BLOGGAR. Bilden av alkohol i bloggosfären IQ RAPPORT 2014:3 ALKOHOL I BLOGGAR Bilden av alkohol i bloggosfären Innehåll 1. Förord 2. Sammanfattning 4. Inledning 7. Bloggens framväxt 9. Undersökningens resultat 13. Bilaga 1: Källor och underlag

Läs mer

innehållsstrategi för sociala medier Lena Leigert

innehållsstrategi för sociala medier Lena Leigert innehållsstrategi för sociala medier Lena Leigert Detta är provsidor ur boken Innehållsstrategi för sociala medier. Boken och tillhörande övningsbok säljs på kreafonbutiken.se, från och med 20 januari

Läs mer