Utses att justera: Peter Johansson. Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 1-22

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utses att justera: Peter Johansson. Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 1-22"

Transkript

1 Kommunstyrelsen 27 januari (34) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Ajournering kl Beslutande: Per Gruvberger, ordf Thorbjörn Parling Marina Isaksson Olle Engström Åsa Hååkman Felth Britt-Marie Wall Annika Johansson Ulf Söhrman Harry Johansson Peter Johansson Björn Stålhammar Ersättare: Sune Frisk Helene Larsson Saikoff Urban Granfeldt Bengt-Olof Persson Jomark Polintan Stephanie Treviranus Christer Olsson Linda Knutsen Benny Persson Michael Helmersson Övriga deltagande: Inge Nilsson-Piehl 16 Claes Hultgren, Kommunchef Catrin Marsell, sekreterare Utses att justera: Peter Johansson Justeringens plats och tid: Kommunstyrelsens kansli 7 februari 2011 Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 1-22 Ordförande Per Gruvberger Justerande Peter Johansson ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen 27 januari 2011 Anslagsdatum: 7 februari 2011Datum för anslagets nedtagande: 28 februari 2011 Förvaringsplats: Kommunstyrelsens kansli Underskrift Annika Jansson

2 Kommunstyrelsen 27 januari Kommunstyrelsens arbetsutskott 27 september Kommunfullmäktige 16 september Ks 1 Au 64 Kf 65 Dnr 154/10 Motion ang. utred möjligheten av att införa en Fixar-Filip/Filippa i Filipstads kommun I motion 24 augusti 2010 anför Bengt Sjöberg, Michael Helmersson, Harry Johansson och Peter Johansson (c) följande: När Höganäs kommun fick stora kostnader för fallolyckor bland äldre satte de igång en informationskampanj om olycksrisker i hemmet. Informationen gav inte så mycket resultat men idén väcktes att anställa någon med uppgift att hjälpa och fixa i de äldres hem. Personen som anställdes heter Malte och går nu allmänt under namnet Fixar-Malte i Höganäs. Projektet med Fixar-Malte har pågått i flera år. Fixar-Malte hjälper till med olika lite tyngre eller annorlunda göromål hos de äldre som de har svårt att klara av själva, till exempel att byta glödlampor eller sätta upp gardiner. Han ska dessutom ha tid att ta en kopp kaffe och prata en stund om det behövs. Fixar-Malte är mycket uppskattad bland de äldre och har dessutom sparat pengar åt kommunen. Höganäs kommun räknar med att en fallolycka med något slags benbrott kostar cirka en miljon kronor. Till detta ska läggas all den värk, ångest och otrygghet som olyckan förorsakar hos den drabbade och som inte kan räknas i pengar. I Höganäs minskade antalet fallolyckor och frakturer med runt 30 procent under en treårsperiod, något som sparade kommunen miljontals kronor. Fixar-Malte är en enkel och okomplicerad lösning både att hindra otrevliga fallolyckor och för att skapa trivsel hos äldre, dessutom har det visat sig att vissheten om att Fixar-Malte finns i sig skapar trygghet och mindre oro. Idén har tagits upp i flera kommuner. Denna service behöver förstås inte kommunen utföra i egen regi. Den går lika väl att upphandla. Idén att Filipstads äldre skall få del av en sådan här service kommer från vårt möte med PRO den 19 augusti i år. Vi vill ta de äldre kommuninnevånarnas idéer till vara, när så är möjligt. Idén är värd att undersöka även för vår kommun. Personen behöver naturligtvis inte heta Malte det kan vara en Filip eller Filippa eller vad vi vill.

3 Kommunstyrelsen 27 januari Kommunstyrelsens arbetsutskott 27 september Kommunfullmäktige 16 september Huvudsaken är att det blir en person som på kanske en kombinerad tjänst kan ha denna uppgift som kan bli en trygghetsfaktor i kommunens äldreservice. Med hänvisning till ovanstående yrkar vi att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att undersöka behovet av och möjligheten att inrätta någon form av tjänst eller service liknande ovanstående exempel. Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att remittera motionen till Socialförvaltningen. Beslutsexp: SOC Socialnämndens förslag till yttrande över motionen, beslutat , 90: 1 oktober 2010 startade Fixartjänster inom Jobbcentrums verksamhet på Socialförvaltningen. Jobbcentrum har möjlighet att inom sin dagliga verksamhet kunna erbjuda sk fixartjänster till äldre och funktionshindrade personer som är bosatta i Filipstads kommun. Tjänsterna är gratis och de ska bidra till att öka säkerheten och tryggheten i hemmet. Jobbcentrums fixare kan hjälpa till med en rad olika saker som t ex lyft av möbler och annat som är tungt, förflyttning av saker inom hemmet, ta ner och sätta upp gardiner, byta glödlampor och säkringar, sätta upp tavelkrokar, ta med tidningar och andra saker som ska till en återvinningsstation, bära in ved m.m. Våra fixare kan inte hjälpa till med städning, fönsterputs, tvätt eller sådant som kräver yrkeskunniga hantverkare. Fixarna ersätter heller inte insatsen hjälp i hemmet enligt socialtjänstlagen. Fixarna utgörs av minst två personer som har sin dagliga sysselsättning inom Jobbcentrums verksamhet och de kommer själva att ta emot beställningar, planera när beställningen ska utföras samt utföra det som är beställt.

4 Kommunstyrelsen 27 januari föreslå kommunfullmäktige att med socialförvaltningens svar anse motionen besvarad.

5 Kommunstyrelsens arbetsutskott 27 september Kommunstyrelsen 26 maj 2010/ 27 jan /5 Kommunfullmäktige 11 maj Ks 53 Au 56 Ks 2 Kf 30 Dnr 90/10 Motion ang. stödgrupper för barn till alkohol- och drogberoende föräldrar I motion 19 april 2010 anför Bengt Sjöberg följande: Att vara barn till missbrukare innebär ofta att man får växa upp snabbt och bli förälder åt sina egna föräldrar. De barnen får sällan chans till den barndom de förtjänar och så innerligt önskar sig. Istället blir deras barndom fylld av skuld, skam och en ständig kamp för att hålla det jobbiga hemligt. Många vuxna barn till missbrukare får problem senare i livet, exempelvis genom eget missbruk. För att försöka undvika detta är det viktigt att stötta barnen i ett tidigt skede. Idag är det främst vuxenperspektivet som bärs fram när man pratar om alkoholkonsumtionen. Vuxna får hjälp med att få komma till behandlingshem, men insatserna för barnen som blir medberoende är mycket små, om några alls. Samhället måste ta ansvar genom att ge barnen verktyg för att bli trygga människor och förebygga framtida missbruk. Kunskap och upplysning om hur barn till missbrukande föräldrar har det måste spridas och stödet i skolan och på fritiden måste stärkas. Erfarenheter visar att särskilda stödgrupper fungerar utmärkt för att ge barnen en möjlighet att bearbeta sina upplevelser och känslor. Framför allt är stödgrupper viktiga för barnens insikt om att de inte är ensamma i sin vardag, att det inte är deras fel eller ansvar och att föräldern kan bli frisk. När föräldrarna inte räcker till måste samhället ta sitt ansvar för barnen. Det borde vara självklart att verksamhet finns i Filipstad i form av stödgrupper och kompetenta vuxna för de barn som lever i en hemsituation med missbruk eller annan utsatthet. Enligt en enkät från Junis IOGT:s barnorganisation, är det 76 % av kommunerna som säger att de kan erbjuda sådana stödgrupper. Tyvärr finns inte Filipstad med i den gruppen enligt utredningen. Enligt socialtjänstlagen ska kommunen sörja för att barn får stöd och hjälp i utsatta situationer. Så sker säkert i de allra flesta fall när en tydlig händelse inträffar eller en anmälan sker. Men socialtjänsten borde i högre utsträckning arbeta förebyggande genom att på ett tidigt stadium identifiera och sträva efter att nå barn i riskzonen. Det finns uppenbara skäl att vår kommun och landstinget utarbetar gemensamma riktlinjer för tidig upptäckt, förebyggande arbete, bemötande, omhändertagande och vård- och omsorgsinsatser.

6 Kommunstyrelsens arbetsutskott 27 september Kommunstyrelsen 26 maj 2010/27 jan /6 Kommunfullmäktige 11 maj Samverkan med lämpliga frivilligorganisationer bör också övervägas. Ökat stöd till dessa barn är en investering i deras framtid. Ett framgångsrikt arbete kommer också att visa sig i att framtida vårdkostnader undviks. För barn som lever med missbruk i familjen är det viktigt att de får möjlighet att prata om hur de har det, att de på olika sätt får uppleva att det inte är farligt att sätta ord på sina känslor eller avslöja att mamma eller pappa dricker. En viktig sak för dessa barn är att de får möjlighet att vara just barn och slippa ta ansvar för sina föräldrar och i stället göra saker som de själva tycker är roligt och mår bra av. Barnen behöver få hjälp att kunna leva sina egna liv på ett bra sätt, att stärka sin självkänsla och känna trygghet. En trygg uppväxt för våra barn är den allra viktigaste investeringen vi kan göra för framtiden. Mot bakgrund av ovanstående föreslår jag kommunfullmäktige besluta: att inrätta stödgrupper för utsatta barn i enlighet med motionen att inleda ett samarbete med landstinget för att utforma gemensamma riktlinjer och rutiner i frågan. Att ge socialnämnden i uppdrag att återkomma till kommunfullmäktige med förslag på andra möjliga åtgärder riktade till målgruppen. Kommunfullmäktige beslutar att remittera motionen till kommunstyrelsen. att remittera motionen till socialnämnden. Beslutsexp: SOC Socialnämnden behandlade motionen i remissförfarandet Socialnämnden beslutade besvara remissen med att: Socialförvaltningen kommer att erbjuda 2 medarbetare utbildning i hur man arbetar med barn som växer upp i utsatta miljöer. Målet med utbildningen är att i framtiden kunna bedriva gruppverksamhet. I det förebyggande arbetet ingår också en nystart av Föräldravandring på stan som framledes kommer att heta: Vuxna på stan.

7 Kommunstyrelsen 27 januari Kommunstyrelsens arbetsutskott 27 september Efter genomgång av Socialnämndens förslag till svar, konstaterar ledamöterna att en komplettering i ärendet behövs från Socialförvaltningen. Detta för att belysa tidigare och pågående arbete för målgruppen. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar Beslutsexp: SOC att återremittera motionen till Socialnämnden. Socialnämndens förslag till yttrande över motionen, beslutat , 92: I april inkom en motion från Bengt Sjöberg gällande stödgrupper för barn till alkohol- och drogberoende föräldrar. Sjöberg refererar i sin m otion till en enkät från IOGT:s barnorganisation so m visar att 76 % av Sveriges kommuner kan erbjuda stödgrupper till ovan nä mnda målgrupp. Filipstads kommun kan i nuläget inte erbjuda stödgrupp enligt enkäten. Bilagor: Tjänsteskrivelse Information om Linus barnstöd Information om familjebehandling Socialnämnden föreslås besluta att bilagorna utgör svar på återremiss från kommunstyrelsen. Socialnämnden beslutar enligt förslaget. Verksamhetsledaren Monica Löfgren-Larsson anför i tjänsteskrivelse 10 november 2010 att när det kommer till socialförvaltningens kännedom att barn lever i utsatta miljöer, så görs det en bedömning om vilken insats som kan bli aktuell. Det kan vara fråga om att tillsätta en kontaktfamilj till barnet, det kan också bli fråga om familjehem. Beroende på barnets ålder så kan enskilda råd och stöd samtal erbjudas, av våra handläggare men också vid behov extern hjälp. I samarbete med landstinget har vi ungdomsmottagning. Ungdomsmottagningen har idag två kuratorer(det är två personer från familjebehandlingsteamet) en eftermiddag i veckan där ungdomar kan komma för råd och stöd samtal.

8 Kommunstyrelsen 27 januari I det fortsatta arbetet med stöd till barn i utsatta miljöer har nu två personer startat sin utbildning till barn grupps ledare sk LINUS. Det är en utbildning som Hela människan ordnare se bilaga). Efter avslutad utbildning kommer det att startas gruppverksamhet. Målsättningen med stödgruppen är bla att barnet/ungdomen skall Upptäcka att den inte är ensam Förstå att det inte är hans/hennes fel när en eller bägge föräldrarna missbrukar Känna igen och sätta ord på känslor och behov Utveckla självförtroendet och egna styrkor Få kunskap om alkohol-och drogberoende Socialförvaltningen har också startat ett familjebehandlingsteam bestående av tre socialsekreterare som under november månad blir klara med sin utbildning till familjebehandlare( se bilaga). En av dessa socialsekreterare är också en av de personer som går utbildningen till gruppledare. Familjebehandlings teamet kommer att vara placerade på Familjecentralen när den blir klar. Detta innebär förhoppningsvis att vi kan fånga upp dessa barn på ett naturligt sätt i ett tidigt skede. r väntan på att familjecentralen skall bli färdig, kommer familjebehandlarna att var stationerade på Linden. Socialförvaltningen tog i maj över ungdomens hus och att arbete pågår nu med att utveckla verksamheten. Vi kommer att jobba med bl a: antivåldskampanj rockskola information om myndigheter som t ex polisen föreningssamverkan konstutställning kill- och tjej grupper samarbete med ungdomsmottagningen upp start av ungdomsråd marknadsföring av verksamheten LAN (data) Disco Läxhjälp Detta är en del av det som är inplanerat för slutet av 2010 och sen 2011.

9 Kommunstyrelsen 27 januari Vi har idag en besöksfrekvens på ungdomar per kväll. Under halloween var det ett disco med ca 170 ungdomar och det var 2 gånger så många som vi räknat med. Ungdomens hus ska vara/är en möjlighet för ungdomar (12 år och uppåt) att ta vistas i en trygg miljö tillsammans med vuxna som ser dem! Ungdomens hus är också med i arrangemanget runt "Vuxna på stan". Ungdomens hus ska också verka får att minska våld, skadegörelse och missbruk av alkohol/narkotika. Ungdomens hus ska också jobba för att nå så många ungdomar som möjligt och också erbjuda aktiviteter som är riktade mot olika intressen (skapa, musik, idrott, data )! Ungdomens hus har också som mål att försöka finnas med på skolan (högstadiet) under delar av veckan, men detta är inte förankrat och klart än. Vi ser idag att verksamheten håller på att expandera och att ungdomarna faktiskt kommer och att de verkar uppskatta det som sker och att de känner sig välkomna! I det förebyggande arbetet kommer det också en ny start av föräldravandringen på stan som framledes kommer att heta Vuxna på s tan. föreslå kommunfullmäktige att med socialförvaltningens redovisning anse motionen besvarad.

10 Kommunstyrelsen 27 januari Socialnämnden Ks 3 Dnr 216/10 SN 84 Handikappolitiskt program Filipstads kommuns förvaltningar har i samråd med handikapp- och pensionärsrådets representanter utarbetat ett handikappolitiskt program. Vi föreslår att detta program blir giltigt för perioden Programmets rubrik har fått lydelsen Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor. Vi har sedan år 2000 haft ett handikappolitiskt program som ibland har upplevts som tungt. Arbetsgruppen har genomfört en omvärldsanalys. Vi har hittat olika former av program, som vi sedan har sammanfogat till ett i vårt tycke, för vår kommun och dess medborgare genomförbart och aktuellt program. Tyvärr har inte gruppen kunnat utvärdera det tidigare programmet, då endast målet Arbete har fått en särskild belysning. Gruppen anser trots detta, att det är viktigt att föreslå ett tydligare och mer riktat program. Programmets tydlighet återspeglas i att en direkt budget föreslås och att varje mål kan utvärderas. Programmet har under arbetets gång lyfts i handikapp- och pensionärsrådet, där det fått ett positivt bemötande. Syftet med programmet är att det krävs en gemensam syn att människor har olika behov och att samhället bör anpassas efter den variation i levnadsvillkor som finns. Det finns ett antal gemensamma plattformar för detta. FN:s standarregler om delaktighet och jämlikhet för människor med funktionshinder, är en sådan, där medlemsländerna gör vissa överenskommelser om att anpassa samhället till människor med funktionshinder. Sverige har konkretiserat dessa regler och tagit fram en nationell handlingsplan för handikappolitiken. Tre arbetsområden är prioriterade: att förbättra bemötandet av funktionshindrade, att skapa ett tillgängligt samhälle och att se till att handikapperspektivet genomsyrar alla samhällssektorer. Kommunens förvaltningar vill ta fasta på dessa prioriteringar, och har ambitionen att omsätta den på lokal nivå. Med detta program som utgångspunkt vill vi utveckla prioriteringar och mer kunskap, gemensamma handlingslinjer och målsättningar så att livsvillkoren för de flesta av oss innehåller mer av rättvisor och delaktighet än orättvisa och utanförskap.

11 Kommunstyrelsen 27 januari Socialnämnden forts 84 Programmets synsätt är att grunden är alla människors lika värde. Rätten till respekt för människovärdet förändras inte av ett funktionshinder, dess grad eller art. En person som drabbas av speciella levnadsvillkor ska inte betraktas som ett föremål för särskilda åtgärder utan ska ses som en medborgare med lika rätt och lika möjligheter att bestämma över sitt liv och få sina önskningar respekterade. Det finns många olika funktionshinder och det är inte ovanligt att en person kan ha flera samtidigt. Det kan vara sjukdomar, skador eller olyckor som orsakat funktionshindren som t.ex. allergi, rörelsehinder, syn- eller hörselskador, utvecklingsstörning eller ett psykiskt funktionshinder kan vara livslånga eller drabba oss någon gång under livet. Ett funktionshinder är en begränsning eller ett hinder hos en enskild individ. Funktionshinder ska dock inte medföra att möjligheten att delta i samhällslivet, på samma villkor som andra människor, blir begränsad. Det är i mötet med den omgivande miljön och med andra människor som ett handikapp uppstår. Det innebär alltså att en människa kan vara handikappad i vissa sammanhang men inte i andra. Vi har avgränsat programmet via texten; Programmet anger Filipstads kommuns mål, ambitioner och viljeinriktning inom olika områden som berör människor med funktionshinder och de som möter dessa i varierande sammanhang. Programmet är fokuserat på att undanröja hinder så att alla människor ska kunna bli delaktiga och jämlika i samhällslivet. Programmet ska inte ses som en ersättning av gällande lagstiftning eller av kommunens olika mål- och policydokument, utan komplettera dessa. Bilaga: Förslag till handikappolitiskt program

12 Kommunstyrelsen 27 januari Socialnämnden forts 84 Socialförvaltningen föreslår Socialnämnden föreslå Kommunfullmäktige att anta föreslaget handikappolitiskt program att besluta att programmet gäller för tiden att årligen avsätta en summa av minst 200tkr för att verkställa programmet Belutsexp KF Socialnämnden beslutar enligt förslaget Kanslichef Catrin Marsell redogör för förslaget till handikappolitiskt program. Under den härpå följande överläggningen yrkar Per Gruvberger med instämmande av Christer Ohlsson om återremiss till socialnämnden för vidare beredning avseende ambitions- och budgetnivå. Beslutsexp: SOC att bifalla återremissyrkandet

13 Kommunstyrelsen 27 januari Ks 4 Dnr Avtal mellan Skogstorpa AB och Robust AB Kommunchef Claes Hultgren informerade om bakgrund, nuvarande avtal och aktuell situation, gällande hyresavtal mellan Skogstorpa AB och Robust AB. Vidare beskrevs de grunder på vilka ett nytt avtal kan upprättas. att godkänna informationen samt att uppdra till kommunchefen att presentera ett förslag till nytt avtal inför kommunstyrelsens sammanträde 10 februari Beslutsexp: KC

14 Kommunstyrelsen 27 januari Ks 5 Dnr 7/11 Redovisning av medelsplacering, lån och likviditetsställning Kommunchef Claes Hultgren redovisar vid sammanträdet den förteckning över placeringar, lån och likviditetsställning som upprättats av ekonomienheten för perioden 23 november januari att med godkännande lägga redovisningen till handlingarna.

15 Kommunstyrelsen 27 januari Ks 6 Dnr 1/11 Val av ledamöter, ersättare samt presidium Kommunstyrelsens arbetsutskott för att välja enligt följande Ledamöter Per Gruvberger Torbjörn Parling Britt-Marie Wall Ulf Söhrman Peter Johansson Ersättare Åsa Hååkman-Felth Marina Isaksson Olle Engström Harry Johansson Björn Stålhammar Presidium Ordförande Per Gruvberger 1:e vice ordförande Torbjörn Parling 2:e vice ordförande Ulf Söhrman

16 Kommunstyrelsen 27 januari Ks 7 Dnr 1/11 Val av ledamöter, ersättare samt presidium i Kommunstyrelsens teknikutskott för att välja enligt följande Ledamöter Per Gruvberger Urban Granfeldt Annika Johansson Ulf Söhrman Peter Johansson Ersättare Åsa Hååkman-Felth Olle Engström Bengt-Olof Persson Harry Johansson Björn Stålhammar Presidium Ordförande Per Gruvberger 1:e vice ordförande Urban Granfeldt 2:e vice ordförande Ulf Söhrman

17 Kommunstyrelsen 27 januari Ks 8 Dnr 1/11 Val av ledamöter och ersättare i Kultur/föreningsutskottet för att välja enligt följande Ledamöter Torbjörn Parling Åsa Hååkman-Felth Harry Johansson Ersättare Bengt-Olof Persson Marina Isaksson Benny Persson Ordförande Torbjörn Parling

18 Kommunstyrelsen 27 januari Ks 12 Dnr 1/11 Val av ledamot och ersättare i Turism Östra Värmland för att välja enligt följande Ledamot Torbjörn Parling Ersättare Harry Johansson

19 Kommunstyrelsen 27 januari Ks 13 Val av representanter vid årsmöten/föreningsstämmor att till kommunens representant vid föreningsstämman med West Sweden utse Torbjörn Parling med Michael Helmersson som ersättare att till kommunens representant vid föreningsstämman med Kommuninvest ekonomisk förening utse Per Gruvberger med Ulf Söhrman som ersättare att till kommunens representant vid årsmöte med Intresseföreningen Bergslaget utse Torbjörn Parling med Ulf Söhrman som ersättare att till kommunens representant vid årsmöte med Brottsförebyggande centrum i Värmland (31 mars 2011) utse Annika Johansson med Björn Stålhammar som ersättare att till kommunens representant vid årsmöte med Friskvården i Värmland (14 april 2011) utse Marina Isaksson med Linda Knutsen som ersättare samt att till kommunens representant vid föreningsstämman med Inlandsbanan Ekonomisk förening utse Per Gruvberger med Ulf Söhrman som ersättare

20 Kommunstyrelsen 27 januari Ks 14 Val av representant vid bolagsstämmor Som ersättare till Filipstads Energi AB och Filipstads Energinät AB föreslår Per Gruvberger Torbjörn Parling, varvid Ulf Söhrman föreslår Harry Johansson. Ordförande ställer proposition först på sitt eget förslag, sedan på Ulf Söhrmans förslag. Sedan propositionerna besvarats förklaras Torbjörn Parling vald. att som kommunens representant vid bolagsstämmorna för Filipstads Stadshus AB, Vårgårda fastigheter AB, Skogstorpa fastigheter AB och Novelty AB utse Torbjörn Parling och som ersättare Britt-Marie Wall att som kommunens representant vid bolagsstämmorna för Filipstads Energi AB och Filipstads Energinät AB utse Per Gruvberger och som ersättare Torbjörn Parling att som kommunens representant vid bolagsstämman för Filipstads Värme AB utse Ulf Söhrman och som ersättare Michael Helmersson att som kommunens representant vid bolagsstämman för Grand Nordic AB utse Per Gruvberger och som ersättare Ulf Söhrman

21 Kommunstyrelsen 27 januari Ks 15 Dnr 1/11 Val av styrelse för EU-program för landsbygdsutveckling Leader Värmlands Bergslag att välja enligt följande Ledamot Anne-Louise Izindre

22 Kommunstyrelsen 27 januari Kommunstyrelsens arbetsutskott 16 augusti Ks 16 Au 47 Dnr 144/10 Etablera vänort med kommun i Kina I skrivelse beskriver tekniske chefen Inge Nilsson-Piel förfrågan om Filipstads kommuns intresse att etablera kontakter med en vänort i Kina. Den ideella organisationen ICLD drivs med ekonomiskt stöd av Sida. ICLD arbetar bland annat med programmet Kommunalt partnerskap. Där ges ekonomiskt stöd till både etablering av vänortskontakter och till faktiska samarbetsprojekt. Nästa ansökningsomgång löper ut den 15 oktober Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslås besluta att uppdra till Kommunchef och Teknisk chef att ansöka om medel hos ICLD inom programmet Kommunalt partnerskap senast 15 oktober 2010, för att etablera vänortskontakt i Kina. Beslutsexp: KC I N-P Arbetsutskottet beslutar enligt förslaget Inge Nilsson Piehl, teknisk chef meddelar i skrivelse 4 januari 2011 att sedan 2009 har Filipstads kommun undersökt möjligheterna att utveckla en vänortsrelation med en kommun i Kina. Intentionerna är bland annat att bidra till demokratiutveckling, studera möjligheten till gemensamma kommunala samarbetsprojekt för nytta i båda länderna, undersöka intresse för tekniköverföring av miljö- och energi teknik för att bidra till hållbarhet globalt samt skapa möjligheter till affärsutbyte mellan kommunernas företag. I maj 2010 undertecknade Värmlands landshövding ett vänskapsavtal med Kinesiska Fujian provinsen. För att fördjupa de regionala kontakterna frågade Filipstad om möjligheten till en kommunal kontakt i regionen varvid Longyan identifierades som en lämplig vänort. Under hösten 2010 upprättades ett Letter of Intent som ett vänskapsavtal mellan Filipstad och Longyan. För att konkretisera kontakterna och se vilka möjligheter det finns till ömsesidig nytta planeras ett förberedelseprojekt. Detta Letter of Intent blev slutligen undertecknat under slutet av 2010.

23 Kommunstyrelsen 27 januari Förberedelseprojektet som inkluderar officiella besök i respektive land likasom förberedande arbeten förväntas på kort sikt resultera i att etablera en stabil vänortsrelation. Vänortsavtal ska upprättas som tydliggör tidplan, organisation och omfattning samt mål för olika delar av samarbete under de närmaste åren. Ansökan om ekonomiskt stöd till förberedelseprojektet skickades under hösten 2010 in till ICLD, (Internationellt Centrum för Lokal Demokrati. Tyvärr underkändes ansökan om stöd till förberedelsefasen med hänvisning till att ansökan inte låg i linje med ICLD:s riktlinjer för förberedelsefasen då ett tydligt vänortstänk genomsyrar ansökan enligt ICLD. Ny ansökningsomgång är öppen och nya ansökningar skall vara ICLD till handa senast den 15 mars. Inge Nilsson-Piehl redogör för aktuell situation och besvarar frågor härtill. att med godkännande lägga informationen till handlingarna.

24 Kommunstyrelsen 27 januari Ks 17 Dnr 3/11 Tillträde till bankfack, tecknande av diverse handlingar, öppnande av anbud samt befullmäktigande av ombud för I skrivelse 11 januari 2011 föreslår Ekonomienheten följande: A TILLTRÄDE TILL KOMMUNENS BANKFACK Ekonomstrateg Britt-Inger Gustafsson, Controller Ulf G Persson, assistent Anneli Blomqwist, assistent Marie-Louise Hansson äger var för sig tillträde till kommunens bankfack. B TECKNANDE AV DIVERSE HANDLINGAR M.M. I kommunstyrelsens reglemente stadgas följande: Avtal, andra handlingar och skrivelser som beslutats eller initierats av kommunstyrelsen ska undertecknas av ordföranden eller vid förfall för denne av vice ordförande och kontrasigneras av anställd som styrelsen bestämmer. I övrigt bestämmer kommunstyrelsen vem som ska underteckna handlingar. Dessutom har kommunchefen rätt att för löpande förvaltningsåtgärder underteckna de handlingar som följer för verkställighet av ovan angivna beslut. Behörighet att teckna kommunens firma tillkommer ordföranden eller vid förfall för denne vice ordförande med kontrasignering enligt punkten Övrigt nedan. Det ska antecknas att kommunstyrelsens ordförande är Per Gruvberger, 1:e vice ordförande är Torbjörn Parling, 2:e vice ordförande är Ulf Söhrman och kommunchef är Claes Hultgren. Låne- och borgensförbindelser Kommunchefen Claes Hultgren, ekonomstrateg Britt-Inger Gustafsson samt controller Ulf G Persson två i förening eller endera av dessa i förening med assistenten Anneli Blomqwist, assistent Marie-Louise Hansson. Plusgiro och kommunens bankräkningar/check etc. Kommunchef Claes Hultgren, ekonomstrateg Britt-Inger Gustafsson, controller Ulf G Persson, två i förening eller endera av dessa i förening med assistenten Anneli Blomqwist, assistent Marie-Louise Hansson samt assistent Lisbeth Filipsson

25 Kommunstyrelsen 27 januari Övrigt Kontrasignering sker av den enhets-/avdelningschef (motsvarande) som berett sakärendet eller anställd som styrelsen bestämmer. För de fall tveksamhet skulle kunna uppstå om behörig kontrasignent skall kontrasignation ske av kommunchefen Claes Hultgren med kanslichefen Catrin Marsell som ersättare. C ÖPPNANDE AV ANBUD Enligt lag skall särskilt beslut fattas om behöriga anbudsöppnare för respektive kontor. Efter kontakter med respektive kontor föreslås att följande personer minst två i förening får rätt att öppna av respektive kontor infordrade anbud. Kommunledningskontor Kommunchef Claes Hultgren, kanslichefen Catrin Marsell, förvaltningschef Inge Nilsson-Piehl, assistenten Inger Johansson och assistenten Annika Jansson. Ekonomi Ekonomstrateg Britt-Inger Gustafsson, Controller Ulf G Persson, assistent Anneli Blomqwist samt assistent Marie-Louise Hansson. Övrigt Kontoren har rätt att anlita inköpsfunktionen för öppnande av anbud. D BEFULLMÄKTIGANDE AV OMBUD I delegationsplan för kommunstyrelsen finns för ett antal befattningshavare intaget befullmäktigande att företräda kommunen. Delegationsplanen innehåller av naturliga skäl inga namn eftersom den skall ha löpande giltighet. För det fall befullmäktigat ombud inte utsetts är det delegerat till kommunstyrelsens ordförande med kommunchefen som ställföreträdare att utfärda fullmakt. För att av praktiska skäl få befullmäktigandena namnsatta så att inte en mångfald handlingar skall behöva sändas med för att styrka vederbörandes rätt har följande förslag i anslutning till delegationsplanen upprättats.

26 Kommunstyrelsen 27 januari Kommunens befullmäktigade ombud för a b c d Betalningsföreläggande även innefattande tvistiga fall som hänskjutes till kronofogde eller rättegång och handräckning som begäres samtidigt med betalningsföreläggande kommunchefen Claes Hultgren, controller Ulf G Persson eller endera med Anette Jonasson, Sandra Berglund eller Ingela Heikkinen som ställföreträdare. Bevakning av kommunens fordringar och andra rättigheter vid konkurser och exekutiva auktioner eller likvärdig situation - kommunchefen Claes Hultgren, ekonomstrateg Britt-Inger Gustafsson med controller Ulf G Persson som ställföreträdare. Mål och ärenden angående folkbokföring, taxering samt mantalsskrivning - ekonomstrateg Britt-Inger Gustafsson med controller Ulf G Persson som ställföreträdare. Taxeringsärenden - ekonomstrateg Britt-Inger Gustafsson med controller Ulf G Persson som ställföreträdare. Befullmäktigandena bör innefatta rätt att förorda annan i sitt ställe. Det ska antecknas att kommunstyrelsens ordförande är Per Gruvberger och att kommunchefen är Claes Hultgren. att bifalla ekonomienhetens förslag Beslutsexp: Berörda

27 Kommunstyrelsen 27 januari Ks 18 Dnr 8/11 Attestanter och ersättare för 2011 Tillsammans med skrivelse 19 januari 2011 överlämnar ekonomienheten förslag till attestanter och ersättare för kommunstyrelsens arbetsutskotts förvaltningar enligt attest- och utanordningsreglemente. Ekonomienheten föreslår liksom tidigare att intagande av nya beslutsattestanter, nya konton och löpande revideringar i övrigt beslutas av förvaltningschef, varvid sådana beslut ska rapporteras på delegationslistorna. I de fall nya beslutsattestanter och ersättare tillkommer ska signaturprov lämnas på attestlistan. Beslutsexp: EK att godkänna ekonomienhetens förslag

28 Kommunstyrelsen 27 januari Ks 19 Dnr Anmälningsärenden 1. Delegation Personalenheten 2. Delegation kanslichefen 3. Protokoll Teknikutskottet Protokoll Kultur- och föreningsskottet Internkontroll redovisning 2010 Protokollsutdrag Miljö- och byggnadsnämnden , Protokoll extra bolagsstämma Värmlandstrafik AB Information ang. Styrel att med godkännande lägga anmälningsärendena till handlingarna.

29 Kommunstyrelsen 27 januari Ks 20 Dnr 9/11 WEPA processen Information om den kommande WEPA-processen. Kanslichef Catrin Marsell anför i skrivelse inkommen till kansliet följande: Under februari-april år 2011 kommer en WEPA genomföras i Filipstads Kommun. WEPA betyder West Sweden Projekt-Analys tjänst och Filipstads Kommuns kommunstyrelse beslutade 27 januari 2010, att genomföra en sådan. Processen innebär i korthet att West Sweden (WS) i en strukturerad process bistår kommunen med att matcha de utvecklingsområden kommunen själv prioriterat, mot olika sektorsprogram inom EU vilka hanteras direkt i Bryssel (till skillnad mot strukturfonderna). I denna matchning identifierar WS även på vilka olika nivåer ett deltagande kan vara aktuellt. WS beskriver 5 olika nivåer, där den enklaste nivån för deltagande kan vara att delta i ett nätverk för erfarenhetsutbyte och den mest avancerade att driva forskningsprojekt. Bilagor: Tidsplan och deltagare Checklista processutbildning (West Sweden) Mall för prioriterad inriktning Catrin Marsell presenterar planering för processen och besvarar frågor härtill. Mötet finner det lämpligt att även representant från de partier som inte ingår i Kommunstyrelsen inbjuds till informationsmötet. att lägga informationen till handlingarna.

30 Kommunstyrelsen 27 januari Ks 21 Dnr Information Kommunchef Claes Hultgren och kanslichef Catrin Marsell informerar om aktuell situation gällande upphandlingsprocessen av nytt diarie, dokument- och ärendehanteringssystem. I besluten om ny organisation inom kommunstyrelsens förvaltning, ingick anskaffande av nytt system och upphandlingen är i sin slutfas. Förslag till beslut kommer presenteras Kommunstyrelsen inför sammanträdet 10 februari att lägga informationen till handlingarna

31 Kommunstyrelsen 27 januari Ks 22 Extra sammanträde Ordförande föreslår kommunstyrelsen besluta hålla extra sammanträde torsdagen 10 februari klockan att bifalla ordförandes förslag.

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 8 februari 2010 1 (13)

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 8 februari 2010 1 (13) Kommunstyrelsens arbetsutskott 8 februari 2010 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.30 Ajournering kl.15.00-15.05 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Annika Johansson

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Till Kommunstyrelsen kl Kommunstyrelseärende

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Till Kommunstyrelsen kl Kommunstyrelseärende Till Kommunstyrelsen Tid och plats för sammanträde KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2019-01-09 Bröderna Ericssonrummet den 16 januari 2019 kl. 13.30 Kommunstyrelseärende 1. Instansordning Motion om parkeringsplatser

Läs mer

Jomark Polintan, Stephanie Treviranus, Benny Ahremark-Persson

Jomark Polintan, Stephanie Treviranus, Benny Ahremark-Persson Kommunstyrelsen 22 januari 2014 1(10 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.05 Ajournering kl. 14.30-15.00 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Marina Isaksson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 juni 2015 1 (9)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 juni 2015 1 (9) Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 juni 2015 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl.09.00-11.25 Ajournering kl. 9.45-10.10 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Marina Isaksson Britt-Marie

Läs mer

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S)

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S) Kommunstyrelsen 16 december 2015 1(10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.50 Ajournering kl. 13.32-13.34, 14.45-15.10, 16.25-16.43 Beslutande: Per Gruvberger (S) ordf Christer

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18 Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 februari 2011 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.18 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Olle Engström Ulf Söhrman Peter Johansson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 16 april 2012 1 (5) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 10.25-13.55 Ajournering kl.12.00-13.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 16 april 2012 1 (5) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 10.25-13.55 Ajournering kl.12.00-13. Kommunstyrelsens arbetsutskott 16 april 2012 1 (5) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 10.25-13.55 Ajournering kl.12.00-13.00 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 94-103. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen

Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 94-103. ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 24 september 2014 1(12) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.50 Ajournering kl. 14.47-15.00, 15.23-15.45 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Marina

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 14 december (6) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl Ajournering

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 14 december (6) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl Ajournering Kommunfullmäktige 14 december 2017 1 (6) Plats och tid: Folkets Hus, Biosalongen kl 18.15-19.04 Ajournering 18.52-19.02 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 11 april 2016 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-14.

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 11 april 2016 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-14. Kommunstyrelsens teknikutskott 11 april 2016 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-14.53 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Olle Engström (S) Marina Isaksson (S) Christer

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2 juni 2008 1 (5) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.30 Ajournering kl. 13.45-14.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2 juni 2008 1 (5) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.30 Ajournering kl. 13.45-14. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2 juni 2008 1 (5) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.30 Ajournering kl. 13.45-14.45 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Annika Johansson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 september 2008 1(8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.55

Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 september 2008 1(8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.55 Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 september 2008 1(8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.55 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Anita Widman Harry Johansson Peter Johansson

Läs mer

Handikappolitiskt program 2006 2010 Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor

Handikappolitiskt program 2006 2010 Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor Handikappolitiskt program 2006 2010 Delaktighet i samhället för människor med varierande levnadsvillkor Antagen av kommunfullmäktige 27 mars 2006, 47 Innehållsförteckning Förord Sid. 3 Syfte Sid. 4 Avgränsningar

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 12 mars 2015 (19) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 20.54 Ajournering kl. 19.24-19.

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 12 mars 2015 (19) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 20.54 Ajournering kl. 19.24-19. Kommunfullmäktige 12 mars 2015 (19) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl. 18.15 20.54 Ajournering kl. 19.24-19.35 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 april 2014 1 (16 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-09.43 Ajournering kl.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 april 2014 1 (16 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-09.43 Ajournering kl. Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 april 2014 1 (16 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-09.43 Ajournering kl. Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie Wall Ulf

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 6 november 2006 1 (16) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-18.48

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 6 november 2006 1 (16) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-18.48 Kommunfullmäktige 6 november 2006 1 (16) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-18.48 Beslutande: Anita Widman ordf. Ulf Söhrman Ersättare Per Gruvberger Owe Karlson Hans Seffel Olle Engström

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 mars 2014 1 (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.29

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 13 mars 2014 1 (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.29 Kommunfullmäktige 13 mars 2014 1 (18) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.29 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 februari 2009 1 (10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.45

Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 februari 2009 1 (10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.45 Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 februari 2009 1 (10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.45 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Anita Widman Annika Johansson Harry Johansson Peter

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 10 mars 2014 1 (14 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 10.38-12.15 Ajournering kl.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 10 mars 2014 1 (14 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 10.38-12.15 Ajournering kl. Kommunstyrelsens arbetsutskott 10 mars 2014 1 (14 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 10.38-12.15 Ajournering kl. Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie Wall Ulf

Läs mer

Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer Ordförande Per Gruvberger Ordförande del av 6, 7,8 Torbjörn Parling

Underskrifter: Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer Ordförande Per Gruvberger Ordförande del av 6, 7,8 Torbjörn Parling Kommunstyrelsen 20 januari 2016 1(13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.17 Ajournering kl.13.40-14.00, 15.00-15.45, 16.01-16.04 Beslutande: Per Gruvberger (S) ordf Christer Olsson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 14 juni 2011 1(8) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.30-15.15

Barn- och utbildningsnämnden 14 juni 2011 1(8) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.30-15.15 Barn- och utbildningsnämnden 14 juni 2011 1(8) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.30-15.15 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (s) Olle Engström (s) Ann-Marie Rosö (s) Philip Botström (s) Patrik

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 mars 2009 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 mars 2009 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14. Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 mars 2009 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.10 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Annika Johansson Harry Johansson Peter Johansson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 mars 2012 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 08.30-09.25

Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 mars 2012 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 08.30-09.25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 12 mars 2012 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 08.30-09.25 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie Wall Ulf Söhrman Peter Johansson

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 13 maj 2009 1 (10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum 385 kl 14.30-16.

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 13 maj 2009 1 (10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum 385 kl 14.30-16. Kommunstyrelsens teknikutskott 13 maj 2009 1 (10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum 385 kl 14.30-16.35 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Peter Johansson Sune Carlsson Annika Johansson Bo Olsson

Läs mer

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16)

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16) 2015-12-09 1 (16) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-09 kl. 9:00-12:00 Ajournering kl. 10:40-11:00, 11:09-11:30. Reservationsmotivering 132 biläggs protokollet Beslutande

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 8 februari 2011 1(14) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.30-15.35

Barn- och utbildningsnämnden 8 februari 2011 1(14) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.30-15.35 Barn- och utbildningsnämnden 8 februari 2011 1(14) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.30-15.35 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (s) Olle Engström (s) Ann-Marie Rosö (s) Philip Botström (s) Patrik

Läs mer

Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2008-08-19, kl. 08.15-12.00

Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2008-08-19, kl. 08.15-12.00 Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2008-08-19 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2008-08-19, kl. 08.15-12.00 Beslutande Tjänstgörande ersättare Sune Frisk, ordförande Britt-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 17 augusti 2009 1 (18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.20 Ajournering 15.10-15.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 17 augusti 2009 1 (18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.20 Ajournering 15.10-15. Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott 17 augusti 2009 1 (18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.20 Ajournering 15.10-15.20 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Sune

Läs mer

Socialkontoret, Löjtnant Granlunds väg 16, 281 52 Hässleholm

Socialkontoret, Löjtnant Granlunds väg 16, 281 52 Hässleholm Socialnämnden 2004-06-15 1 (15) Plats och tid Kasern Möller kl 15.00 16.30 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Gunnel Persson (s) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande

Läs mer

Britt-Marie Wall (S), Ulf Söhrman (M) Henrik Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD) Justeringens plats och tid: Kommunkansliet den 7 februari

Britt-Marie Wall (S), Ulf Söhrman (M) Henrik Forsberg (S), Bengt Sjöberg (KD) Justeringens plats och tid: Kommunkansliet den 7 februari Kommunstyrelsen 25 januari 2017 1 (12) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.28 Ajournering kl. 14.30-14.50, 15.10-15.20 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger (S) ordförande Torbjörn

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 november 2010 1 (7)

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 november 2010 1 (7) Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 november 2010 1 (7) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.55 Ajournering kl. 14.25-14.40 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Anita Widman Annika Johansson

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

Sammaträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 17 augusti 2011 1 (8) Ulf Söhrman Urban Granfeldt Annika Johansson Björn Stålhammar

Sammaträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 17 augusti 2011 1 (8) Ulf Söhrman Urban Granfeldt Annika Johansson Björn Stålhammar Sammaträdesdatum 17 augusti 2011 1 (8) Plats och tid: Servicehuset Ugglan, Lesjöfors kl 13.30-14.30 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Ulf Söhrman Urban Granfeldt Annika Johansson Björn Stålhammar Ersättare:

Läs mer

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141)

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordning 2010-11-29 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping KS-332/2010 Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordningen har ändrats av kommunfullmäktige den 2 mars

Läs mer

Socialnämnden 2008-12-09 1(12) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2008-10-21, kl. 08.15-12.10. Anders Nilsson

Socialnämnden 2008-12-09 1(12) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2008-10-21, kl. 08.15-12.10. Anders Nilsson Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2008-12-09 1(12) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2008-10-21, kl. 08.15-12.10 Beslutande Sune Frisk, ordförande Britt-Marie Wall Rolf Wennerlöf Anita

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Stora sessionssalen, Kommunhuset i Lomma

Stora sessionssalen, Kommunhuset i Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (15) Plats Stora sessionssalen, Kommunhuset i Lomma Tid Torsdagen den 16 februari 2012, kl. 08.30-15.00 Beslutande se bifogad närvarolista ajournering 08.40-08.45, 09.40-10.00, 12.00-13.00

Läs mer

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12)

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2005-04-12, kl. 13.00-14.20 Beslutande Sune Frisk, ordförande Urban Granfelt Monica Löfgren-Larsson

Läs mer

Socialnämnden 2012-01-17 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2012-01-17 kl. 13:00-16.30. Marianne Andersson

Socialnämnden 2012-01-17 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2012-01-17 kl. 13:00-16.30. Marianne Andersson Socialnämnden 2012-01-17 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2012-01-17 kl. 13:00-16.30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christer Olsson Jomark Polintan

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 november 2011 1 (7) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 14.30-16.05

Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 november 2011 1 (7) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 14.30-16.05 Kommunstyrelsens arbetsutskott 14 november 1 (7) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 14.30-16.05 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Olle Engström Ulf Söhrman Peter Johansson

Läs mer

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S)

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S) 1(13) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.30 09.30 Beslutande Ledamöter Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2007-11-20 1(10)

Barn- och utbildningsnämnden 2007-11-20 1(10) Barn- och utbildningsnämnden 2007-11-20 1(10) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.00-15.45 Beslutande: Torbjörn Parling (s) Olle Engström (s) Lars Björklund (s) Ersätter Åsa Hååkman (s) Ann-Marie

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2014-12-02 Socialnämnden

Sammanträdesprotokoll 2014-12-02 Socialnämnden 1(19) Tid och plats 2014-12-02 - i Kommunhuset klockan 13.00. Beslutande Madeleine Roos, (M) - ordförande Björn Zorec, (FP) - förste vice ordförande Patric Carlsson, (S) - andre vice ordförande Lennart

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 16 november 2011 1 (14) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 16 november 2011 1 (14) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16. Kommunstyrelsens teknikutskott 16 november 2011 1 (14) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.40 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Ulf Söhrman Urban Granfeldt Annika Johansson Peter

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 11 november 2013 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-11.30 Ajournering kl. 10.00-10.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 11 november 2013 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-11.30 Ajournering kl. 10.00-10. Kommunstyrelsens arbetsutskott 11 november 2013 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 09.00-11.30 Ajournering kl. 10.00-10.15 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 november (11) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering

Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 november (11) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 november 2016 1 (11) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 09.00-10.40 Ajournering 9.50-10.07 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling (S) Anders

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 24 oktober 2011 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.40 Ajournering kl. 15.40-16.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 24 oktober 2011 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.40 Ajournering kl. 15.40-16. Kommunstyrelsens arbetsutskott 24 oktober 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.40 Ajournering kl. 15.40-16.00 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie

Läs mer

Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.20. Peter Borgström, s 130-136

Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.20. Peter Borgström, s 130-136 1(13) Plats och tid Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.20 Beslutande Mattias Wärnsberg, s Gunvor Nilsson, m Stig Andersson, s Gillis Gustafsson, m Göran Lundberg, s Gunilla Aronsson, c Ingbert Andersson,

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2012-03-13 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 13 mars 2012, klockan

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

Sune Frisk, Bengt-Olof Persson, Jomark Polintan, Stephanie Treviranus, Benny Ahremark-Persson

Sune Frisk, Bengt-Olof Persson, Jomark Polintan, Stephanie Treviranus, Benny Ahremark-Persson Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsen 23 januari 2013 1(24) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-15.42 Ajournering kl. 14.27-15.15.15.25-15.40 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn

Läs mer

Sune Frisk, Jomark Polintan, Stephanie Treviranus, Linda Knutsen. Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 1-12

Sune Frisk, Jomark Polintan, Stephanie Treviranus, Linda Knutsen. Underskrifter Sekreterare Catrin Marsell Paragrafer 1-12 Kommunstyrelsen 25 januari 2012 1(17) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.39-15.33 Ajournering kl. 14.55-15.28 Beslutande: Ersättare: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Marina Isaksson

Läs mer

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll 2013-03-13

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll 2013-03-13 Datum: Onsdagen den 13 mars 2013 Tid: 08.30-09.30 Plats: Västra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 21 mars Paragrafer: 1-9 Utses att justera: Jörgen Andersson (C) Underskrifter:

Läs mer

Vikström Benita Carlsson Emil Bökman Torbritt Carlsson Sören Kärngren Britt-Marie Bergström Britta Fredriksson Catharina Trovik Hans Rönn Agneta

Vikström Benita Carlsson Emil Bökman Torbritt Carlsson Sören Kärngren Britt-Marie Bergström Britta Fredriksson Catharina Trovik Hans Rönn Agneta Kommunstyrelsen 2003-02-05 1 (20) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-14.45 Beslutande Vikström Benita Carlsson Emil Bökman Torbritt Carlsson Sören Kärngren Britt-Marie Bergström Britta Fredriksson

Läs mer

Socialnämnden 2009-06-09 1(22) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2009-06-09, kl. 08.00-12.00

Socialnämnden 2009-06-09 1(22) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2009-06-09, kl. 08.00-12.00 Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2009-06-09 1(22) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2009-06-09, kl. 08.00-12.00 Beslutande Tjänstgörande ersättare Sune Frisk, ordförande Britt-Marie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 5 oktober (3)

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 5 oktober (3) PFILIPSTADS KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 5 oktober 2015 1 (3) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 09.00-12.30 Ajournering kl. 10.28-10.47, 12.00-12.05 Beslutande: Observatörer:

Läs mer

ORUST KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1. Beslutande Ledamöter Ersättare. Övriga deltagande, se sidan 2. Sekreterare... Paragrafer 144-156 Mona Olsson

ORUST KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1. Beslutande Ledamöter Ersättare. Övriga deltagande, se sidan 2. Sekreterare... Paragrafer 144-156 Mona Olsson ORUST KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Centrumhuset Henån kl 08.15 11-00 Beslutande Ledamöter Ersättare Bo Andersson Henry Gustafsson Roger Hansson Birger Lagerström Gunilla Josefsson Bengt

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-10-27 1-17

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-10-27 1-17 2010-10-27 1-17 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.00 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Kommunchef Svante Melander Utses

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden

Reglemente för krisledningsnämnden Sala kommun Kommunal författningssamling Reglemente för krisledningsnämnden KFS 042 revision 02 REGLEMENTE ANTAGEN: 2012-12-17 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2012-12-20 ERSÄTTER: 366/2004 Utöver det som föreskrivs

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-06-04

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-06-04 Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 4 juni 2008, klockan 17.00-17.40 Beslutande Dan-Åke Moberg (s) Torbjörn Ahlin (c) Annica Eriksson (s) Per Holm (kd) Lennart Eriksson (s) Linda Axäng

Läs mer

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-10-26 (10) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 11.15 Beslutande Fredrik Axelsson (M)

Läs mer

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 2008-11-20 196 Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 Beslutande Ann-Margret Björck (fp), tjg. ordförande Henrik Kvennberg, (m), ledamot Ingrid Håkansson (m), ledamot Lars Nihlén (c), ledamot

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2008-09-03 1

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2008-09-03 1 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2008-09-03 1 Plats och Tid Norrtull, kl 08.00 11.50 Beslutande Kjell Kaså (c), ordförande Ann-Louise Svensson (c) Gun-Britt Larsson (fp) Michael Karlsson (s), v ordf Laila

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Hyltebruk, klockan 08.30-12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (c ), ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Krister

Läs mer

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad 1 (18) Plats och tid rum 293 i Kommunhuset kl 14.10-15.45 Beslutande Benita Vikström (s) Emil Carlsson (v) Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg (s) Britta

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-02-19

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-02-19 1 Plats och tid Kommunhuset, Sävsjö, Vallsjösalen, måndagen den 19 februari 2007 klockan 19.00-20.30 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Harald Petersson (m), Anna Eriksson (kd), Anette

Läs mer

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S)

Ersättare: Cecilia Svanlind Törn (M), Marcos Ciscar (M), Bengt Sjöberg (KD) Henric Forsberg (S), Britt-Marie Wall (S) Kommunstyrelsen 16 december 2015 1(10) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.50 Ajournering kl. 13.32-, 13-34, 14.45-15.10, 16.25-16-43 Beslutande: Per Gruvberger (S) ordf Christer

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-09-30 210. Lennart Ohlsson (c) ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Bengt Mård (m) Tommy Edenholm (kv)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-09-30 210. Lennart Ohlsson (c) ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Bengt Mård (m) Tommy Edenholm (kv) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-09-30 210 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Hyltebruk, klockan 08.30-11.45 Beslutande Lennart Ohlsson (c) ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Bengt Mård

Läs mer

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00 Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.00 ande Mattias Wärnsberg, s Lars Eriksson, kd Stig Andersson, s Sture Persson, m Eva Svedberg, s Gillis Gustafsson, m Sylve Rydén,

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-11-21 1(13) Plats och tid Kommunhuset, kl 16.00-19.10 ande Övriga deltagande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Claes

Läs mer

Sven-Olov Axelsson (S), ordförande Ingegerd Bennysson (S), 1:e vice ordförande Maria Nyberg (V) Peter Wiklund (M) Anneli Lyckeborn (FP)

Sven-Olov Axelsson (S), ordförande Ingegerd Bennysson (S), 1:e vice ordförande Maria Nyberg (V) Peter Wiklund (M) Anneli Lyckeborn (FP) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Beslutande Måndagen den 27 januari 2014 i Kommunstyrelsens sessionssal, klockan 13:00-15:10 Sammanträdet ajournerades klockan 14:30-14:45 Sven-Olov Axelsson (S),

Läs mer

Ersättare: Linda Malm, Christel Iversen, Cecilia Svanlind Törn, Britt-Marie Wall, Bengt Sjöberg

Ersättare: Linda Malm, Christel Iversen, Cecilia Svanlind Törn, Britt-Marie Wall, Bengt Sjöberg Kommunstyrelsen 10 december 2015 1(9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 15.30-16.50 Ajournering kl. 16.10-16.35 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Christer Olsson Torbjörn Parling Marina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13) Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08.30-11.20 Beslutande Sofia Forsgren Böhmer (M) ordförande Barbro Söderberg (S) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot

Läs mer

KALLELSE Kommunfullmäktige

KALLELSE Kommunfullmäktige KALLELSE kallas härmed till sammanträde onsdagen 2012-06-13 kl. 19.00 på Älvkullen, Älvgatan i Höör Höör 2012-06-04 Ellinor Dahlgren Ordförande /Benny Nilsson FÖREDRAGNINGSLISTA vid kommunfullmäktiges

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Rose-Marie Jönsson

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Rose-Marie Jönsson 1 (21) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 16.15 Beslutande Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2002-08-21 1. Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2002-08-21 1. Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m) 2002-08-21 1 Plats och tid Stadshuset, rum 2, kl 08.30-10.15 Beslutande Övriga deltagande Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m) Kanslichef Per Hildingson Ekonomichef Bengt-Arne

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2010-11-24 kl 13:00 16:45

Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2010-11-24 kl 13:00 16:45 1 Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2010-11-24 kl 13:00 16:45 Beslutande: Åsa Herbst (M) Lennart Engström (KD) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Liss Böcker (C) Övriga närvarande:

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 10 februari 2014 1 (8 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.10 Ajournering kl. 14.40-14.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 10 februari 2014 1 (8 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.10 Ajournering kl. 14.40-14. Kommunstyrelsens arbetsutskott 10 februari 2014 1 (8 ) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 13.30-16.10 Ajournering kl. 14.40-14.53 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Torbjörn Parling Britt-Marie

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18.00 19.00 Katja Larsson (S), ordförande Carl-Olof Landgren

Läs mer

Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15

Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15 Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11 juni 2013 1(12) Plats och tid Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15 Beslutande Ledamöter Maria Söderberg, C, ordf Lisa Sallin, M, 1:e vice ordf Rolf Lilja, S,

Läs mer

REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER

REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER 1(5) REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER Antagen av kommunfullmäktige 2007-09-26, 94, med revidering 2011-03-30, 23 Allmänt 1 Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsens

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 10 februari 2015 1(11) Sune Frisk, Elisabeth Nordin, Henric Forsberg

Barn- och utbildningsnämnden 10 februari 2015 1(11) Sune Frisk, Elisabeth Nordin, Henric Forsberg Barn- och utbildningsnämnden 10 februari 2015 1(11) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00-11.55 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (S) Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Ann-Marie Rosö (S) Robert Spector

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad 1 av 7 Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad Det gemensamma reglementet innehåller grundläggande bestämmelser om arbetsformer för Vaxholms stads nämnder. Det gemensamma reglementet

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45

Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-01-11 1 Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45 Sida Beslutande Eva Bertilsson-Styvén (s) ordf Benny Andersson (s) Martin Johansen

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 mars (10) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 16 mars (10) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl Kommunfullmäktige 16 mars 2017 1 (10) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-18.31 Beslutande: Se bilagd förteckning Övriga deltagande: Catrin Marsell, sekreterare Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 19 november 2007 1 (14) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.10

Kommunstyrelsens arbetsutskott 19 november 2007 1 (14) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.10 Kommunstyrelsens arbetsutskott 19 november 2007 1 (14) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.10 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Anita Widman Harry Johansson Björn Stålhammar

Läs mer

Sammanträdet inleds med en rapport ang. organisation BUN, SOC och AIE

Sammanträdet inleds med en rapport ang. organisation BUN, SOC och AIE Till Kommunstyrelsen Tid och plats för sammanträde KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 2015-01-14 OBS! Socialnämndens sammanträdesrum den 21 januari 2015 kl. 13.30 Sammanträdet inleds med en rapport ang. organisation

Läs mer

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-03-16. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 16 mars, klockan 08.00

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-03-16. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 16 mars, klockan 08.00 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 16 mars, klockan 08.00 Tobias Nordlander (S) ordförande Johanna Skottman (S) Chatarina Ståhl (S) Erkki Visti (C) Urban Olsson (Fp) Övriga

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 7 december 2015 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 7 december 2015 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15. Kommunstyrelsens teknikutskott 7 december 2015 1 (8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.05 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Olle Engström Marina Isaksson Sebastian Nilsson Patrik

Läs mer

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-20.35 Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson,

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby 1(20) Sammanträdesdatum Plats och tid Beslutande Listerbysalen, kl.10:30-11:55 Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Malin

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 6 februari (6) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering ,

Kommunstyrelsens arbetsutskott 6 februari (6) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl Ajournering , Kommunstyrelsens arbetsutskott 6 februari 2017 1 (6) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 08.00-12.00 Ajournering 09.10-09.25, 11.05-11.15 Beslutande: Per Gruvberger (S), ordförande Torbjörn Parling

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnden 2009.04.29 1 Plats och tid Stora konferensrummet vårdcentralen kl 13.30-16.00 ande Övriga deltagande Justerare Thore Svenson (M) ordförande Håkan Svensson (M) Inger Hultén (M) Inger Olsson

Läs mer

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun FÖRFATTNINGSAMLING (7.16) Handikappolitiskt program för Orust kommun 2010 2014 Handikappolitiskt program Övergripande handlingsplan Dokumenttyp Planer Ämnesområde Handikappolitik Ägare/ansvarig Stabschef

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 25 juni 2007 1 (13) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.20 Ajournering kl.19.04-19.

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktige 25 juni 2007 1 (13) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.20 Ajournering kl.19.04-19. Kommunfullmäktige 25 juni 2007 1 (13) Plats och tid: Folkets Hus, Sessionssalen kl 18.15-19.20 Ajournering kl.19.04-19.15 Beslutande: Anita Widman ordf. Irene Frisk Ersättare Per Gruvberger Owe Karlson

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktiges valberedning 1 december 2014 1 (15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.00-14.

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktiges valberedning 1 december 2014 1 (15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.00-14. Kommunfullmäktiges valberedning 1 december 2014 1 (15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.00-14.15 Beslutande: Torbjörn Parling, ordförande Jomark Polintan Christer Olsson Patrik Fornander

Läs mer