LUB Sidan Läslustprojektet. Berit Lundgren Umeå university

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LUB Sidan 1 2006-04-13. Läslustprojektet. Berit Lundgren Umeå university"

Transkript

1 LUB Sidan Berit Lundgren Umeå universitet Institutionen för svenska och samhällsvetenskaplig ämnen Umeå Läslustprojektet Berit Lundgren Umeå university Inledning Visst minns vi vår barndoms bilderböcker? Vad är det som gör att vi minns dem? Hur ser min vuxna läskarta ut och vad minns jag av det jag läser? Några frågor som är viktiga för en lärare att problematisera inför sitt skönlitterära bilderboksarbete i klassrummet. Ytterligare en viktig fråga är: Hur får man barn att läsa böcker och tycka om det? Syftet med detta paper är att kort berätta om huvudtankarna runt projektet Läslust, ett samarbetsprojekt mellan Umeå universitet institutionen för svenska och samhällsvetenskapliga ämnen, Länsbiblioteket samt några skolor i Västerbottens län. Projektet har som ambition att förse lärarna med verktyg för ett fördjupat arbete med skriftspråksarbetet i de tidigare åren. Tonvikt läggs på arbetet med barnlitteratur och språklig utveckling. Några resultat som man kan ana även om projektet inte är avslutat än, är att lärarna i projektet praktiserar sina nya kunskaper inom läsforskning, dokumenterar sin verksamhet så att föräldrar och andra lärare kan ta del av det pedagogiska arbetet. Didaktiska läsfrågor diskuteras liksom hur man ska implementera pedagogiska forskningsrön likaväl som hur didaktiska frågor är beroende av ett innehåll, i detta fall barnlitteratur. Fortsättningsvis kommer jag att ge en bakgrund till projektet och något om lästeorier. Därefter berätta om aktiviteter, lärares uppfattningar om projektet och elevers förhållningssätt till bokläsande.

2 LUB Sidan Bakgrund Läslustprojektet har sitt ursprung i LekaSpråkaLära ett samarbetsprojekt mellan förskolans, högskolans och bibliotekets personal i tre regioner, Karlstad, Göteborg och Umeå, med avsikt att stimulera, engagera och inspirera till att skapa lärande miljöer i förskolan med läsning i fokus under åren I LekaSpråkaLära deltog i Umeåregionen sex kommuner. Dåvarande Skolverket, och Statens Kulturråd delfinansierade projektet. Samarbetspartner var även Biblioteken och utbildningsradion. 1 Uppföljningen, Läslustprojektet involverar förskollärare, lärare i tidigare år och bibliotekarier på sju olika skolor i fyra kommuner i Västerbottens län. Sammanlagt deltar cirka 40 personer i projektet. Ett större antal lärare ute på deltagarnas skolor har involverats av Läslustdeltagarna i det praktiska arbetet på skolorna. Samordnare för projektet har Eva Nordlinder, fil. doktor i barnlitteratur, varit. 2 Syfte med projektet Syftet med Läslustprojektet är naturligtvis som namnet antyder att stimulera barns läslust Syftet är även att förse lärarna med redskap för ett fördjupat läs- och skrivarbete i förskola/skola i samverkan med bibliotek. Tonvikt läggs på arbete kring barnböcker och språklig utveckling, framförallt på hur man kan koppla andra estetiska uttryck och lärprocesser såsom lek, drama, dans, bild, slöjd, film och musik till läsandet och skrivandet för att ytterligare stärka lusten och kreativiteten i det språkliga arbetet. I detta ingår att implementera forskning runt didaktiskt språkarbete emedan tidigare forskning om lärares kontakt med forskning har visat på ett stort avstånd både mentalt och fysiskt. 3 Teoretisk utgångspunkt för projektet Huvudprincipen med projektet är att skapa mening i läsning av en text. Louise Rosenblatt menar att det sker en transaktion mellan läsaren (eller som i detta fall, lyssnaren) och texten. 4 Det innebär, enligt Rosenblatt, att relationen mellan läsaren och texten är en ständigt 1 Myndigheten för skolutveckling. LekaSpråkaLära. (Stockholm: Liber, 2004) 2 Läslustprojektet finns kort beskrivet i en rapport om verksamheten insänd till Myndighetet för skolutveckling sammanställd av Eva Nordlinder. 3 Glenn Hultman, Intelligenta improvisationer (Lund: Studentlitteratur, 2001). 4 Lousie M. Rosenblatt. Litteraturläsning som utforskning och upptäcktsresa (Lund: Studentlitteratur, 2002).

3 LUB Sidan pågående rörelse där parterna påverkas av varandra. Vare sig man är läsare av en text eller lyssnare för man med sig sin personlighet, minnen av tidigare erfarenheter, olika behov, intressen och andra kontextuella faktorer som var för sig och i kombination med varandra är förutsättningarna för läsaren, lyssnaren, att ta till sig texten. Läsning är på detta sätt en social process. 5 Undervisningssituationen och lärarens genuina intresse för litteraturen är central för att väcka estetiska upplevelser ur texten. 6 Läraren och eleverna skapar ett läsorienterat klassrum vilket bland annat Lars Wolf menar är centralt för att främja läsning. 7 De boksamtal som lärarna i studien utvecklar tillsammans med eleverna bygger på principen om att relatera texten till barnens personliga erfarenhet enligt text till själv principen, text till text principen och text till världen principen. 8 Läraren arbetar tillsammans med barnen för att bygga en förståelse av texten och på detta sätt utveckla kunskap. Det är den personliga drivkraften att i ett samtal tillsammans med andra utveckla språkliga begrepp och ge upphov till associationer. Det är inte lärarens uppfattning av det lästa som ska synas i frågor utan läsarens känsla när, hon/han hör berättelsen. 9 För att nå fram till denna känsla krävs att läraren ställer frågor som leder till samtal och inte till att barnen försöker gissa vilket svar läraren vill ha. 10. Språket förankras i barnen och barnen kommer ihåg det lästa. Boksamtalet är centralt för att utveckla barns språkförmåga och läslust. 11 För ett engagerat läsande krävs att läraren är väl inläst på boken innan hon/han läser den för barnen och inleder ett samtal menar Aidan Chambers. Ju mer insatt läraren är desto skickligare blir läraren på att ställa frågor runt berättelsen och att kunna koppla till egna erfarenheter. 12 Läsaren utvecklar mening ur texten och kan reflektera över det lästa. 13 Lärarens uppgift är att tillsammans med eleverna upptäcka litteraturens förmåga att väcka läslust. Det är dock inte lärarens uppgift att skapa goda böcker och får barnen att läsa dem utan att de är ett hjälpmedel för att lyfta fram barnets skapande kraft och förmåga att utveckla 5 Rosenblatt, 2002, Kathleen McCormick. The culture of reading and the teaching of English (Manchester och New York, 1994) och Lars-Göran Malmgren. Åtta läsare på mellanstadiet. Litteraturläsning ur ett utvecklingsperspektiv (Lund: Studentlitteratur, 1997). 6 Rosenblatt, Lars Wolf. Läsaren som textskapare (Lund: Studentlitteratur, 2002). 8 Ellin Oliver Keene och Susan Zimmermann. Tankens mosaik (Göteborg: Daidalos, 2003). 9 Keene och Zimmermann, Rosenblatt, 2002 och Aidan Chambers, Böcker inom oss (Stockholm: Rabén & Sjögren, 1998). 11 Rosenblatt, 2002, Chambers, 1998 och Rigmor Lindö, Den meningsfulla språkväven (Lund: Studentlitteratur, 2005). 12 Chambers, 1998 samt Keene och Zimmermann, Rosenblatt, 2002.

4 LUB Sidan livsglädje menar Lennart Hellsing. 14 En barnbok ska intressera barnen, ha tillräckliga etiska kvalifikationer och eventuellt en moral som man kan acceptera, vilka är tidsbundna. 15 Beskrivning av projektet Hur ser då projektupplägget ut? Projektet inleddes i mars 2005 med en gemensam kompetensutbildningsdag för deltagarna där de fick lyssna till inspirerande föredrag av lärarutbildare från Umeå universitet. Carin Jonsson doktorand föreläste om bildens koppling till läsinlärning och Helena Eckeskog adjunkt, talade om skrivlust utifrån ett projekt på Sandalidens skola i Umeå. Föreläsningarna visade på den spiralliknande transformationen som finns mellan läsandet och skrivandet för att skriftspråksinlärningsprocessen ska vara så gynnsam som möjligt för eleverna. Avslutningsvis fick deltagarna formulera sina tankar och idéer om hur de skulle vilja arbeta med att skapa läslust med sina barn- eller elevgrupper. Denna inspirationsdag har följts av ytterligare tre. I april 2005 fick projektmedlemmarna möjlighet att delta i en fortbildningsdag med bilderboksforskaren Ulla Rhedin och bilderboksskaparen Fam Ekman, arr Länsbiblioteket i Västerbotten. I maj samma år samlades deltagarna på Blå Hästen i Skellefteå för en förmiddag med dramaövningar, ledda av Blå Hästens dramapedagoger. Eftermiddagen ägnades åt genusfrågor och bilderböcker. Professor Lena Kåreland, Uppsala, föreläste och visade bilder. I slutet av november samlades deltagarna till en tvådagarskonferens på kursgården Kronlund utanför Umeå med föreläsningar och workshops kring reflektion, läsande, kreativitet och lärprocesser. Föreläsare var P-G Hallberg och Åsa Falk-Lundqvist, Umeå universitet och ledare för workshopen Helén Lindgren, drama- och musikpedagog samt psykolog, Umeå. Deltagarna fick på olika sätt utforska sin egen kreativitet, och utvärderingen som gjordes i form av bildskapande var mycket positiv. Vid samtliga träffar har det funnits tid för att planera och utveckla sitt eget projekt. Möjlighet har också funnits, särskilt under sammankomsten i Kronlund att utbyta erfarenheter med andra deltagande grupper och ta del av varandras erfarenheter och kunskaper. Deltagarna har också, utanför projektprogrammet, inbjudits till en föreställning på Norrlandsoperan för att se Vildingarna efter Maurice Sendaks bilderbok Till vildingarnas 14 Lennart Hellsing, Tankar om barnlitteratur (Stockholm: Rabén & Sjögren, 1963). 15 Lennart Hellsing, 1963.

5 LUB Sidan land. På liknande vis erbjöds de att delta i en seminariedag, Läsning för alla, om bilderböcker som arrangerades av Landstinget i Västerbotten. Grupperna har vidare haft möjlighet att under en dag anlita en pedagog som har förmåga att inspirera barnen i det dagliga arbetet. Det kan exempelvis vara en dramapedagog eller en författare. Denna person ska arbeta med och i barngruppen för att tillföra verksamheten något, inspirera eleverna och kursdeltagarna. Det didaktiska arbetet bedrivs huvudsakligen i de egna barn- och elevgrupperna. Ett par tillfällen per termin har ägnats åt gruppträffar på den egna skolan eller på biblioteket. Träffarna har två inriktningar dels består de av handledning, dels av litteraturseminarier. Varje grupp har tilldelats två handledare, en lärarutbildare som har huvudsaklig inriktning på läsprocessens didaktiska ställningstaganden och en litteraturvetare som har inriktning mot barnlitteratur. Vid dessa handledningssammankomster har gruppens didaktiska val berättats, diskuterats och till viss del analyserats. Det har varit av vikt att samtliga har fått tid att reflektera över den egna pedagogiska praktiken i dialog med gruppmedlemmarna och handledarna. Litteraturseminarierna har inneburit att deltagarna läst forskningsanknuten litteratur och/eller litteratur som bygger på pedagogisk erfarenhet med inriktning mot skönlitterärt läsande. Litteraturen har valts ut av projektledningen men också av deltagarna själva utifrån egna förslag eller utifrån den referenslista som fanns sammanställd (Eva Nordlinder 2005). Det innebär att alla har läst, Tankens mosaik av Ellin Keene och Susan Zimmerman. 16 De flesta kursdeltagarna uppfattade boken som mycket stimulerande och fylldes av lust att prova arbetssättet i sin verksamhet. Några förskolepedagoger uppfattade den handledningstillfällena utgick från gruppens projektinriktning. Exempelvis läste deltagarna Aidam Chambers: Böcker inom oss, Lisa Henriksson: Bokpuffar och Storyline-boken, red Falkenberg. Ett av handledningstillfällena har en ny infallsvinkel och fokuserar bilderböckerna. Vid detta tillfälle har lärare och förskollärare i sina grupper värderat och analyserat bilderböcker med syftet att medvetandegöra tankar och värderingar kring bokval. Deltagarna fick inför detta tillfälle läsa några utdrag från forskning om barnlitteratur. 17 Man kan säga att kurslitteraturens funktion är att synliggöra de komplexa interaktionsmönster, när det gäller läsande, lyssnande och transformerande, som ett klassrum är fyllt av. 16 Keene och Zimmerman, Lennart Hellsing, 1963 och Maria Nikolajeva. Barnbokens byggklossar (Lund: Studentlitteratur, 2004).

6 LUB Sidan Gruppernas projektarbeten Utbildningen organiseras som en processutbildning där deltagarna kontinuerligt arbetar med sitt utvecklingsprojekt samtidigt som de genom föreläsningar, litteraturseminarier, handledning och erfarenhetsutbyte med andra deltagare får stöd och inspiration för att utveckla den pedagogiska praktiken. Gruppernas respektive projekt har varit: Busiga bussiga bokbussen Denna förskola har lyft fram bokbussens viktiga roll för att få barnen samt deras föräldrar att låna böcker. För att underlätta detta har förskolan en bokskatt som fylls på av bibliotekspersonal. Ur denna skatt kan föräldrarna låna barnböcker. Det didaktiska arbetet innebär att personalen utifrån sagoläsning, bildassociationer lyssnar in barnens tankar och funderingar för att arbeta vidare med dessa i ett språkbyggande arbete där även skrivandet ingår. Det mångkulturella perspektivet Gruppen arbetar med sagor och berättelser från olika länder. Även musik från andra länder än Sverige lyfts fram. En av anledningarna till detta är att skolan har ett stort antal elever med annat modersmål än svenska. Gruppen deltar även i ett mångkulturellt projekt vilket medför att tiden ibland inte riktigt räcker till för läslust. Vikingar Utgångspunkt för detta arbete är de vikingagravar som finns i barnens närhet. Utomhusperspektivet är viktigt. Gruppen fokuserar mer fakta om vikingar än den estetiska läsupplevelsen. Exempelvis studeras vikingars mat, kläder, sagor, byggnader och båtar. Grodan i centrum Med utgångspunkt från Max Velthuijs Grodan-böcker tar lärarna upp olika teman. De läser sagorna, ritar egna bilder, tillverkar grodor, har utställningar på biblioteket där barnens egna Grodanböcker ställs ut. Även andra sagor bearbetas under längre tid. Barnen får bygga sagolådor och återberätta sagor. Arbetslaget deltar även i ett matematikprojekt som de har lyckats integrera med läslust.

7 LUB Sidan Ulf Stark Deltagarna arbetar inom skola, förskola och fritidsverksamhet och fokuserar olika böcker av Ulf Stark. Böckerna läses, diskuteras, illustreras och dramatiseras. Utifrån det stora arbete som läggs ner på en författare har man också bestämt att Ulf Stark ska besöka skolan. Något som eleverna ser fram mot. Berättelser från hela världen Den här gruppen har riktat in sig på sagor från Mellanöstern, Kina och Indien. Arbetet inleddes med en happening med utklädda lärare. Lärarna har exempelvis arbetat med att skriva texter till sagobilder, sagolik sagolek och temaarbeten. Även musik har involverats med dans och framföranden. Denna grupp deltar även i ett genusprojekt som har integrerats i Läslustprojektet. Grodan över gränserna Här arbetar förskollärare och lärare med olika grupper utplacerade i åtskilda byggnader. Utgångspunkt tas även här i Max Velthuijs Grodan-böcker. Lärarna låter eleverna rita varsin bild till en Grodan-bok, skriva en Grodanbok med ett tema som saknas i serien. Bokprat, enligt Keene och Zimmermann, förekommer ofta. Dokumentation och effekter Kan jag redan nu säga något om hur arbetet i barn- och elevgrupperna har framskridit? Ja, till viss del eftersom jag har varit ute på skolorna och förskolorna. Det är dock översiktsintryck som ännu inte är bearbetade. Det jag kan lyfta fram här är det synliga arbetet i klassrummet och kommentarer från lärare och elever. De flesta barngrupperna vet inte att lärarna deltar i ett projekt eller också minns de inte att läraren har berättat om projektet. Barnen ser det skönlitterära arbetet mer som en del i skolans arbete även om en av flickorna i en grupp kommenterade dagens arbete med att det här är inte riktig svenska som det står på schemat. Riktig svenska är när man jobbar i boken och lär sig ord och sånt. Det är för det mesta lärarna som bestämmer vad som ska göras även om barnen har möjlighet att påverka. Ett tydligt inslag av barnens medverkan finns i Busiga, bussiga bokbussen - gruppen där barnen berättar att de arbetar med en saga, Guldlock, som de själva ville arbeta med. I klassrummen och runt om i skolan kan man se resultat av

8 LUB Sidan bilderboksarbetet. Lärarnas dokumentation av arbetet har lett till att föräldrar undrar vad de gör. En förälder var med på förskolan en hel dag för att han ville veta vad Läslust var för något. Det finns ett stort intresse bland barnen att gå till biblioteket och låna böcker liksom att de vill att föräldrarna ska låna böcker. I några klasser har man veckans VIP-bok där en elev får berätta om en bok som han gillar. Klasskamraterna får därefter ställa frågor om boken. Här har det skett en markant förändring i frågeställningarna. Tidigare ställde de frågor som. Var står boken i ditt rum? Vem har du fått den av? I dag frågar barnen vad författaren heter, illustratören heter och vilka känslor som boken väcker hos läsaren. De gör också tydliga kopplingar till sin egen vardag. Att eleverna ser sitt skrivande som ett övande i färdigheter kan detta exempel kanske vara ett exempel på. en skola hade arbetat med att skriva text till bilder från en bilderbok. En av lärarna i gruppen Berättelser från hela världen berättar om en arbetsuppgift. De hade valt ut några vackra färgbilder ur en sagobok som de visade på en overheadapparat. Uppgiften var att barnen först gemensamt utifrån färgbilderna berättade den saga som illustrerades. Därefter fick varje barn bilderna i pappersformat och skrev utifrån dessa sin egen saga. Någon vecka senare fann en pojke en bok i skolbiblioteket och kommenterade sitt fynd med Nu finns vår bok på riktigt också. Flera lärare har använt sig av drama när de bearbetar en bok. Exempelvis har man dramatiserat i form av Sagolik sagolek vilket innebär att läraren läser sagan och eleverna agerar rollerna i sagan. Varje roll kan ageras av flera elever. Det har enligt lärarna varit ett inspirerande sätt att arbeta med böcker. Ett sagoarbete som eleverna har uppskattat. I ett av de boksamtal som jag följer i ett klassrum kommenterar eleverna det lästa utifrån egen erfarenheter på liknande sätt som de hör att läraren gör. Läraren berättar vilka djur hon kan se hemma från sitt fönster. En av eleverna berättar då om en stor fågel som nästan täckte hela solen när den flög över hans huvud. Under högläsningen försöker läraren koppla tillbaka i handledningen för att alla elever ska få chans att följa med. Att elever inte alltid följer med i högläsningen har blivit mycket tydligare för lärarna än tidigare eftersom de bearbetar varje bok mer ingående idag. Ett exempel på detta berättas en lärare. Vid en bearbetning av en bok skulle eleverna rita bilder till den text de hade hört. Varje elev fick en textsida ur boken och fick därefter rita sina egna associationer. En flicka ritade en apa och inte vad hennes text

9 LUB Sidan handlade om. Läraren samtalade med flickan om bilden, texten och sagan. Under samtalet blev det tydligt att flickan hämtade sin inspiration från en annan saga som de läst tidigare. En förskola lyfter i allt fram lusten med läsandet. Det jag kan se är att lärarna skapar ett läsorienterat klassrum vilket bland annat Lars Wolf menar är centralt för att främja läsning. 18 Bibliotekets roll är viktigt. En av bibliotekarierna menar att de får en relation till lärarna vilket underlättar samarbetet omkring barnlitteratur. Genom att biblioteket ordnar utställningar om barnens bokarbete får arbetet högre värde. Barnen känner att de gör riktiga böcker, men som en pojke sa, man kan inte låna dem utan bara titta i dem på biblioteket. En effekt av projektet är att några grupper själva söker sig didaktiskt inriktad litteratur där läsande och skrivande belyses vetenskapligt. Exempelvis har några läst Rigmor Lindös Den meningsfulla språkväven. Finns det något som har varit problematiskt? Det jag kan se är att några av lärarna trots att de har vikarier under kompetensutvecklingsdagarna ändå inte tar sig tid till intern planering och reflektion förutom under handledningstillfällena. Vad detta beror på är idag svårt att svara på men det kan vara så att i skolan består av ett flertal parallella arbeten som tar tid. 19 Någon grupp skulle behöva arbeta mer kreativt när det gäller bibliotekariens roll i projektet. Vad återstår att göra? Jag kommer att sammanställa hela projektet under sommaren Under projektets gång har projektgrupperna dokumenterat sitt arbete i loggböcker. Dessa loggböcker, samtal som jag har genomfört med elevgrupper och deltagargrupper samt observationer i den pedagogiska verksamheten ska beskrivas och analyseras i syfte att lyfta fram hur, i vilken mån och vad i denna processinriktade kompetensutveckling som direkt eller indirekt tar sig uttryck i det pedagogisk - didaktiska arbetet i klassrummet. 18 Jfr. Wolf, Jfr. Hultman, 2001.

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande.

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande. Spår av förändring Karin Jönsson och Jan Nilsson, Malmö Högskola Som framgår av reportaget Språkutvecklande arbete i grupp har Louise Svarvell varit läsoch skrivutvecklare i Hörby kommun sedan 2007. I

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen

Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen Dokumentation av Kvalitetsarbete Bockarna Bruse på badhuset Hedekas Förskola Solrosen 2014 Förskolor Norr Munkedals kommun Sarah Gehandler Camilla Cederstråle Bella Johansson Gunilla Lågum Innehåll Grundfakta

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola 2014-2015 Systematiskt kvalitetsarbete läsåret 2014-2015 Algutsrums förskola 5 avdelningar 1 Förskolans värdegrund och uppdrag Att skapa

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursledare: Carin Roos, carin.roos@kau.se, tfn 054-700

Läs mer

Kvalitetesutvärdering Droppen gul 2014-2015

Kvalitetesutvärdering Droppen gul 2014-2015 Kvalitetesutvärdering Droppen gul 2014-2015 Bakgrund Fjolårets åtgärder för förbättring: Vi måste bli bättre på att reflektera med barnen. Använda oss mer av Ipaden i verksamheten och som dokumentation.

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015

Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 18/6 2014 Verksamhetsplan - Tallängens förskola 2014/2015 förskolechef: Pernilla Nillson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetside 4. Tallängens års-hjul (under arbete) 5. Mål för Tallängens förskola

Läs mer

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken SAMMANFATTNING Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken Seminariedagen innehöll information

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan 2014.09.18 Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Rönnängs Förskola Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Rönnängs Förskola Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Rönnängs förskola Enhetens organisation Förskoleverksamhet

Läs mer

Verksamhetsrapport 2016

Verksamhetsrapport 2016 Ekenhillsvägen Datum 1 (24) 2016-06-07 Verksamhetsrapport 2016 Ekenhillsvägens förskola Innehållsförteckning 2 (24) Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Enhetens egna nyckeltal... 5 Arbetet med lässatsningen

Läs mer

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick FÖRORD Denna skrift är en utvärdering av projektet Språkglädje och läslust 2007-2010 och en avstamp för att jobba vidare med läsfrämjande insatser. Projektledare:

Läs mer

Lärares arbete med elevnära texter i förskola och skola. Margaretha Bengtsson Fredrik Lund Kommunala språkutvecklare i Varberg

Lärares arbete med elevnära texter i förskola och skola. Margaretha Bengtsson Fredrik Lund Kommunala språkutvecklare i Varberg Lärares arbete med elevnära texter i förskola och skola Margaretha Bengtsson Fredrik Lund Kommunala språkutvecklare i Varberg UT- VÄRDERING GENOM- FÖRANDE SYFTE OCH MÅL BAKGRUND Kartläggning bland lärprocessledare

Läs mer

Sammanfattning av alla SoL-uppdrag på Gotland VT07

Sammanfattning av alla SoL-uppdrag på Gotland VT07 31 augusti 2007 Sammanfattning av alla SoL-uppdrag på Gotland VT07 Vad har SoL-uppdragen handlat om? Fole skola, åk F-2, har arbetat med hembygdens historia och hur denna har format kulturen. Detta har

Läs mer

Vandrandepinnar som förändrar miljön. Ett projektarbete från Lillskogens förskola. I samarbete med ett arbetslag som arbetade med barn i åldrarna

Vandrandepinnar som förändrar miljön. Ett projektarbete från Lillskogens förskola. I samarbete med ett arbetslag som arbetade med barn i åldrarna Vandrandepinnar som förändrar miljön. Ett projektarbete från Lillskogens förskola. I samarbete med ett arbetslag som arbetade med barn i åldrarna 4-5år. Pedagogista: Helena Näslund Pedagogista? Planera,

Läs mer

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Kvalitetsarbete Kungshöjdens förskola 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens intressen...

Läs mer

Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14 20140910 1 (9) Kvalitetsanalys för Leklabbet läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

Förskola 2013/2014. Hållbar utveckling. Sofia Franzén Kvalitetscontroller. Augusti 2015

Förskola 2013/2014. Hållbar utveckling. Sofia Franzén Kvalitetscontroller. Augusti 2015 Förskola 2013/2014 Hållbar utveckling Sofia Franzén Kvalitetscontroller Augusti 2015 Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll Rapportens huvudsakliga innehåll...

Läs mer

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Augusti 2015 Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Mockfjärds förskola Mål Normer och Värden 2:1 Måluppfyllelse I arbetet med att förankra grundläggande normer och värden i förskolans verksamhet sker

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Kvalitetsanalys för Storängens Montessoriförskola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Storängens Montessoriförskola läsåret 2014/15 Kvalitetsanalys för Storängens Montessoriförskola läsåret 2014/15 Förskolan ligger i ett av Storängens äldsta hus, Storängens Samskola. Huset har sekel skifts charm och ljusa rum med högt i tak. Verksamheten

Läs mer

Illustration av Maria Jönsson från Bilderbokens mångfald och möjligheter, N&K, 2008

Illustration av Maria Jönsson från Bilderbokens mångfald och möjligheter, N&K, 2008 Illustration av Maria Jönsson från Bilderbokens mångfald och möjligheter, N&K, 2008 Boken som lugnande medel eller pedagogiskt verktyg?! Bild från Kenta och barbisarna av Pija Lindenbaum Vilken bok ska

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Wåga & Wilja på Sehlstedtsgatans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Problem... Någonting man försöker undervika och om möjligt göra sig av med eller En möjlighet

Läs mer

Stenhamra och Drottningholms förskolor samt Sånga-Säby flerfamiljssytem. Pedagogisk plattform grunden för ett livslångt lärande

Stenhamra och Drottningholms förskolor samt Sånga-Säby flerfamiljssytem. Pedagogisk plattform grunden för ett livslångt lärande Stenhamra och Drottningholms förskolor samt Sånga-Säby flerfamiljssytem Pedagogisk plattform grunden för ett livslångt lärande Arbetslaget är navet i förskolans utveckling! Vad är viktigast för kvalitet

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra Rörums förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Lärande utemiljö på förskolan för att främja den fria leken Anita Walfridsson och Helena Nilsson

Lärande utemiljö på förskolan för att främja den fria leken Anita Walfridsson och Helena Nilsson Institutionen för pedagogik och didaktik Lärande utemiljö på förskolan för att främja den fria leken Anita Walfridsson och Helena Nilsson Examinationsuppgift Kvalitetsutveckling genom aktionsforskning

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009/2010. Hults förskola Eksjö Kommun

Kvalitetsredovisning 2009/2010. Hults förskola Eksjö Kommun Kvalitetsredovisning 2009/2010 Hults förskola Eksjö Kommun 1 Innehållsförteckning: 1. Övergripande information 1.1 Fakta om Hults förskola 1.2 Ansvar för kvalitetsredovisningens innehåll 1.3 Rutiner och

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Orgona förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Orgona förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Orgona förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef, pedagogisk samordnare och

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

ÄMNESSPRÅK Språk i alla ämnen

ÄMNESSPRÅK Språk i alla ämnen ÄMNESSPRÅK Språk i alla ämnen Regionalt nätverk för svenskämnena och ämnesspråk Ewa Bergh Nestlog Doktorand i svenska med didaktisk inriktning Linnéuniversitetet i Växjö ewa.bergh.nestlog@lnu.se 1 Interaktion

Läs mer

Solens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Solens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef och avdelningsansvariga pedagoger

Läs mer

Sadelmakarens förskola plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sadelmakarens förskola plan mot diskriminering och kränkande behandling Sadelmakarens förskola plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef, pedagogisk samordnare

Läs mer

Arbetsplan 2015-2016. Viggen, Ugglan, Ankan, Sparven, Svanen, Måsen, Storken, Svalan, Kråkan

Arbetsplan 2015-2016. Viggen, Ugglan, Ankan, Sparven, Svanen, Måsen, Storken, Svalan, Kråkan Arbetsplan 2015-2016 Viggen, Ugglan, Ankan, Sparven, Svanen, Måsen, Storken, Svalan, Kråkan V å r s y n p å u p p d r a g e t Vi ser ett barn med stor kompetens, ett barn som vill och kan. Vi ser ett barn

Läs mer

Akvarellens förskola Helsingborg 110909

Akvarellens förskola Helsingborg 110909 Akvarellens förskola Helsingborg 110909 Systematiskt kvalitetsarbete 2010-2011 Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2010/2011 Akvarellens förskola Styrelse och verksamhetsansvariga: Elisabeth

Läs mer

SKAPANDE SKOLA 2015-16

SKAPANDE SKOLA 2015-16 2015-16 Nu finns möjlighet att under läsåret 15-16 göra Skapande skola-projekt på Din skola. Falkenbergs kommun har av Kulturrådet beviljats medel för att genomföra konstnärliga projekt för årskurs F-9

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012-2013

Kvalitetsdokument 2012-2013 Kvalitetsdokument 2012-2013 Förskola: Prästkragen Förskolechef: Susan Hellström Beskrivning av förskolan: Prästkragens förskola ligger nära Danderyds sjukhus och kommunikationerna. Förskolan består av

Läs mer

Presentation av Björkängens förskola

Presentation av Björkängens förskola Presentation av Björkängens förskola Vår förskola startade 1 oktober 1990 och tillhör Närlunda rektorsområde. Vi är en förskola i utveckling som har inspirerats av Reggio Emilias filosofi och tankar om

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Läsanvisningar till Läs- och skrivundervisning i de tidigare skolåren. Fördjupning Vt-06 vecka 13-22

Läsanvisningar till Läs- och skrivundervisning i de tidigare skolåren. Fördjupning Vt-06 vecka 13-22 Läsanvisningar till Läs- och skrivundervisning i de tidigare skolåren. Fördjupning Vt-06 vecka 13-22 Detta är en kurs som skall fördjupa dina kunskaper i och om läs- och skrivundervisning. Du har en grund

Läs mer

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Ringens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4-5 Barns

Läs mer

Ett exempel på forskning med fritidshem i fokus Struktur- Innehåll- Process- Resultat

Ett exempel på forskning med fritidshem i fokus Struktur- Innehåll- Process- Resultat Ett exempel på forskning med fritidshem i fokus Struktur- Innehåll- Process- Resultat Kritiken mot den befintliga fritidshemsverksamheten Skolverket har vid upprepade tillfällen (t.ex. 2000, 2006 och 2008)

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Förskola, före skola - lärande och bärande

Förskola, före skola - lärande och bärande Sammanfattning Rapport 2012:7 Förskola, före skola - lärande och bärande Kvalitetsgranskningsrapport om förskolans arbete med det förstärkta pedagogiska uppdraget Sammanfattning Barnen i de granskade förskolorna

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2013-2014 Kalvhagens förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 2. Tillvägagångssätt... 3 3. Året som gått... 4 4. Året

Läs mer

Rapport för projekt Matematik årskurs 6-9 Frälsegårsdsskolan och Kronan

Rapport för projekt Matematik årskurs 6-9 Frälsegårsdsskolan och Kronan Rapport för projekt Matematik årskurs 6-9 Frälsegårsdsskolan och Kronan Bakgrundsbeskrivning av projektet Kronan och Frälsegårdskolan har haft låg måluppfyllelse i matematik. Skolorna har genomfört kvalitetsredovisningar

Läs mer

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin.

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin. 2011-11-21 1(4) Dnr: 2011/1965-PL-013 Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011 Irsta förskolor Ansvarig: Katriina Hamrin Anne Persson 1. Utveckling, lärande och kunskaper Mål: Den pedagogiska utvecklingen

Läs mer

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET Datum 130729 Skolenhet/förskoleenhet Förskoleområde 2 Rektor/förskolechef Marie Nilsson Mål Mål enligt BUN:s kvalitets- och utvecklingsprogram: Eleverna i grundskolan, barnen i förskolan, förskoleklass,

Läs mer

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Gemensamma strategier för förhållningssätt vid konflikthantering och dialog med barnen. Tydliggöra

Läs mer

Skåpafors förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2011/2012

Skåpafors förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2011/2012 1(8) Skåpafors förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2011/2012 2 Definition Arbetet med att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2005-2006 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Arkens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Inledning Denna kvalitetsredovisning innehåller en beskrivning av i vilken mån

Läs mer

Skolverket Dnr 2009:406. Redovisning av utvecklingsarbete för att höja kvaliteten i matematikundervisningen - Matematiksatsningen 2009

Skolverket Dnr 2009:406. Redovisning av utvecklingsarbete för att höja kvaliteten i matematikundervisningen - Matematiksatsningen 2009 Redovisning av utvecklingsarbete för att höja kvaliteten i matematikundervisningen - Matematiksatsningen 2009 En mall för beskrivning, uppföljning och värdering av det genomförda utvecklingsprojektet inom

Läs mer

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 1 LPFÖ98 Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 Arbetsgruppen bestod av följande personer: Emelie Furubom, Philip Walsh, Irina Andreeva,

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Verksamhetsplan. Fyren EkAlmens pedagogiska kompass

Verksamhetsplan. Fyren EkAlmens pedagogiska kompass Verksamhetsplan 2012-2013 Fyren EkAlmens pedagogiska kompass www.fyrenekalmen.se 2 När eleverna vet målet och på olika sätt tar sig dit med hjälp av uppmuntrande vuxna som tar tillvara på deras inre drivkraft,

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst

Verksamhetsplan. Förskolorna område Öst Förskolorna område Öst Lunden, Snövit, Skogsbacken, Katthult, Kotten, Junibacken 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Baronen läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Baronen läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Baronen läsåret 2010 2011 1 Inledning Baronen har fortsatt att arbeta hemvistvis under detta år. Det innebär att vi delar upp barnen i tre grupper under stora delar av dagen

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

Människor mellan raderna. Ett samarbete mellan Norrköpings Stadsbibliotek Öppenvården Gränden. Rapport 2011 NORRKÖPINGS STADSBIBLIOTEK

Människor mellan raderna. Ett samarbete mellan Norrköpings Stadsbibliotek Öppenvården Gränden. Rapport 2011 NORRKÖPINGS STADSBIBLIOTEK Människor mellan raderna Ett samarbete mellan Norrköpings Stadsbibliotek Öppenvården Gränden Rapport 2011 NORRKÖPINGS STADSBIBLIOTEK Människor mellan raderna: Ett nytt verktyg inom missbruksvården? Människor

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Kompassens förskola Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Körsbärets förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Tallbacken, Tierps kommun. Verksamhetsåret 2008-2009

Kvalitetsredovisning Förskolan Tallbacken, Tierps kommun. Verksamhetsåret 2008-2009 Dokumentnamn Kvalitetredovisning Datum 2009-09-14 Adress Bo Sundberg Diarienummer 1(7) Kvalitetsredovisning Förskolan Tallbacken, Tierps kommun. Verksamhetsåret 2008-2009 Förskolan Tallbacken Handläggare

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

Pedagogiskt nätverk skolkultur

Pedagogiskt nätverk skolkultur Pedagogiskt nätverk skolkultur Kundvalskontoret Upplands Väsby kommun 2013 Rapport Nätverksledare Linda Ireblad Harris 21013-12-07 08-594 213 60 Dnr: linda.irebladharris@vittra.se UBN/2014:15 Utbildningsnämnden

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

FriMiT Fritidsverksamhet med Media och IKT som verktyg

FriMiT Fritidsverksamhet med Media och IKT som verktyg FriMiT Fritidsverksamhet med Media och IKT som verktyg INLEDNING Höstterminen 2014 inleder CMiT:s mediepedagoger i samarbete med fritidspedagogistorna ett skolutvecklingsprojekt: en IKT/mediepedagogisk

Läs mer

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015

Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder. Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015 Systematisk verksamhetsplanering - utvärdering och åtgärder Verksamhetsplan Västra Ängby förskola 2014-2015 Kvalitetsområden Kvalitetsbegreppet Skolverket definierar begreppet kvalitet inom förskola och

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010-2011. Kyrkskolan Möklinta

Kvalitetsredovisning 2010-2011. Kyrkskolan Möklinta Kvalitetsredovisning 2-2 Kvalitetsredovisning 2-2 3 (38) Kvalitetsredovisning 2-2 INNEHÅLL BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN... 7 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VERKSAMHETENS MÅLUPPFYLLELSE... 8 Elevtalsutveckling...

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016

Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Kyrkans förskola Lokal arbetsplan 2015/ 2016 Beslutad 25 juni 2015 Innehållsförteckning 1. Kyrkans förskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.2.1 Arbetets inriktning 1.2.2 Församlingsinstruktion

Läs mer

Lokala arbetsplan 2014-2015

Lokala arbetsplan 2014-2015 Lokala arbetsplan 2014-2015 Regnbågens förskola Avdelning Röd Lokala arbetsplan 26 september 2014 Presentation av Röda Regnbågen Regnbågens förskola rymmer 3 avdelningar och avd. Röd finns i mitten av

Läs mer

FörskolanSmöret Kvalitet och måluppfyllelseläsåret 2011/12

FörskolanSmöret Kvalitet och måluppfyllelseläsåret 2011/12 1 FörskolanSmöret Kvalitet och måluppfyllelseläsåret 2011/12 Innehåll: Inledning.. 2 Förutsättningar..... 3 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse. 4 Beslutade mål och åtgärder. 7 Slutord. 9 Bilaga 1:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Inledning Bestämmelser i Skollagen (2010:800) och Diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet

Läs mer

Mimer Akademiens arbete med barnens matematikutveckling Ann S Pihlgren Elisabeth Wanselius

Mimer Akademiens arbete med barnens matematikutveckling Ann S Pihlgren Elisabeth Wanselius Mimer Akademiens arbete med barnens matematikutveckling Ann S Pihlgren Elisabeth Wanselius Matematikdidaktik hur förbättrar vi resultaten? I olika undersökningar de senaste 25 åren visar det sig att de

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4 Barns inflytande sidan 6 Förskola

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 1 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE Skolområde 3 Junibacken och Ängens Förskolor 2014-2015 Förskolechef: Carin Hagström 2 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1Det systematiska kvalitetsarbetet... 3 1.2 Kvalitetshjul...

Läs mer

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund Gefle Montessoriskola F-9 Kvalitetsredovisning 2008/2009 Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning, s.3 2. Stolta över, s.4 3.

Läs mer