Beredning: detaljplanearkitekt Elina Nissinen, tfn Det har uppstått behov av att ändra gatunamn i fall av följande typer:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beredning: detaljplanearkitekt Elina Nissinen, tfn 040 489 2115. Det har uppstått behov av att ändra gatunamn i fall av följande typer:"

Transkript

1 Ändringar av gatunamn Stadsstyrelsen Beredning: detaljplanearkitekt Elina Nissinen, tfn Det har uppstått behov av att ändra gatunamn i fall av följande typer: - På grund av förändrad markanvändning har gatan delats upp i två eller flera avsnitt som inte står i förbindelse med varandra, vilket kan vara vilseledande. - Gatans namn har bytts utan en tillräcklig motivering. - Det officiella namnet har inte börjat användas vedertaget. - Det finska och det svenska namnet motsvarar inte varandra. - Det svenska namnet är inte naturligt eller är felaktigt. Gatunamnen ändras med stöd av 55 i markanvändnings- och bygglagen som föreskriver följande: I detaljplanen ska namnet på gator och andra allmänna områden och numret på kommundelar och kvarter anges. Namnen och numren kan också ändras genom ett separat beslut av kommunen på det sätt som bestäms om kommunens beslutsfattande i kommunallagen. Närmare bestämmelser om hur uppgifter som ändrats genom ett separat beslut ska antecknas i planen utfärdas genom förordning av statsrådet. Allmänheten kommer att informeras om de ovan nämnda ändringarna enligt 29 i kommunallagen: Kommunen skall informera invånarna om ärenden som är anhängiga i kommunen, planer som gäller sådana, behandlingen av dessa ärenden samt om hur de avgjorts och deras effekter. -- Invånarna skall också ges information om det sätt på vilket frågor och åsikter om ärendena kan framföras till beredarna och beslutsfattarna. Ärendet har behandlats av namnkommittén vid sammanträdena ( 8), ( 14), ( 23 och 25), ( 6), ( 29) och ( 39). Namnkommittén har lagt fram förslag till ändringar av följande gatunamn: 1. Kronobyvägen I en gällande detaljplan har en del av Kronobyvägen getts det finska gatunamnet Kruunukyläntie. Likväl används namnet Kruunupyyntie också om detta gatuavsnitt och t.o.m. ingår i de fastigheters adresser som finns utmed detta avsnitt. Därför är det motiverat och nödvändigt att ändra det finska namnet Kruunukyläntie till Kruunupyyntie.

2 Bilaga A 665 Nuvarande Kruunukyläntie, Kronobyvägen Namnförslag: Kruunupyyntie, Kronobyvägen 2. Storstensstigen Initiativ: förslag till ändring av namnet Storstensstigen till Kankkonenstigen. Initiativet lämnades av Jaakko Koponen och Juhani Keski-Nisula. Storstensstigen finns i ett annat område än Storstensvägen, vilket har orsakat förväxling och utgör en säkerhetsrisk. Namnkommittén beslöt att gatunamnet Storstensstigen ändras till Kankkonenstigen, Kankkosenpolku, och att ändringen beaktas i en framtida detaljplaneändring. Detaljplanen har ännu inte ändrats. Eftersom det inte finns någon annan orsak till detaljplaneändring än gatunamnet, är det motiverat och möjligt att ta upp namnändringen i detta sammanhang. Bilaga B 665 Gatans nuvarande namn: Isokivenpolku, Storstensstigen Namnförslag: Kankkosenpolku, Kankkonenstigen 3. Lahdenperävägen (1, 2) och Storgrundsvägen (1, 2) I samband med detaljplaneändringar har Lahdenperävägen delats upp i två avsnitt som inte längre står i förbindelse med varandra. Mellan dessa avsnitt finns en detaljplanerad gata som heter Storgrundsvägen, Isonkarintie. I samma Lahdenperäområde finns också en annan gata med samma svenska namn, Storgrundsvägen, som på finska motsvaras av Isokarintie. Bilaga C 665 De nuvarande namnen är vilseledande och medför en säkerhetsrisk. Nuvarande Lahdenperävägen (avsnitt 1) Namnförslag: Potinrannantie, Pottstrandsvägen Nuvarande Lahdenperävägen (avsnitt 2)

3 Namnförslag: Lahdenperäntie, Lahdenperävägen Nuvarande Storgrundsvägen (1), Isonkarintie Namnförslag: Lahdenperäntie, Lahdenperävägen Nuvarande Storgrundsvägen (2), Isokarintie Namnförslag: Storgrundsvägen, Isokarintie 4. Bredviksvägen (1, 2, 3) När Hamnvägen byggdes delades Bredviksvägen i två separat avsnitt. Att dessa har samma namn är vilseledande och innebär en säkerhetsrisk. Bilaga D 665 Namnkommittén beslöt att det ordnas en namntävling för att det ena avsnittet av Bredviksvägen (1) skulle kunna namnges på nytt. Om namntävlingen informerades i tidningen Kokkola.fi 2/2012. Det kom in namnförslag från 17 personer. En del lade fram flera namnalternativ och många av förslagen hade motiverats. Sammanlagt föreslogs 30 olika namn. Vid sitt sammanträde valde namnkommittén Energivägen, Energiatie, som namn för Bredviksvägens avsnitt 1. Namnet hade föreslagits av Jorma Varjonen, Erkki Urmo, Marja Wargh och Marjo Lindholm. Nuvarande Bredviksvägen (1) Namnförslag: Energiatie, Energivägen Nuvarande Bredviksvägen (2) Namnförslag: Laajalahdentie, Bredviksvägen Nuvarande Bredviksvägen (3) Namnförslag: Mesilänkuja, Mesilgränden 5. Rödsövägen (1, 2) När Kanaanslandsvägen byggdes delades Rödsövägen i två separat avsnitt. Båda avsnitten går dels genom detaljplanerade områden, dels genom områden utan detaljplan. De delar som i dag finns i oplanerade områden kommer att omvandlas till detaljplanegator inom de närmaste åren. I dagens läge är vägnamnet vilseledande och utgör en säkerhetsrisk.

4 Bilaga E 665 Nuvarande Rödsövägen (1) Namnförslag: Rödsöntie, Rödsövägen Nuvarande Rödsövägen (2) Namnförslag: Charlibackantie, Charlibackavägen 6. Närvilävägen När Rödsövägen behandlades togs också behovet att ändra namnet Närvilävägen upp, eftersom det finns Närvilägatan på ett annat håll i staden. Ett förslag om namnändring kom från Tom Tiainen Namnkommitténs förslag är att Närvilävägen ändras till Flöjtvägen, Huilutie. Detta namn används redan för det gatuavsnitt som ansluter till Närvilävägens västra ände och tjänar som gång- och cykelväg. Nuvarande Närvilävägen Namnförslag: Huilutie, Flöjtvägen 7. Björkhagsvägen (1, 2, 3) och Gökgränd (1, 2) I samband med detaljplaneändringar har Bredviksvägen delats upp i skilda avsnitt. I dagens läge är vägnamnet vilseledande och utgör en säkerhetsrisk. Bilaga F 665 Nuvarande Björkhagsvägen (1) Namnförslag: Venekannaksentie, Båtnäsvägen Nuvarande Björkhagsvägen (2) Namnförslag: Koivuhaantie, Björkhagsvägen Nuvarande Björkhagsvägen (3) Namnförslag: Hejmarinkatu, Hejmarsgatan Även Gökgränd består av två skilda avsnitt varav det nordligaste (avsnitt 1) lämpar sig att ändras, eftersom Björkhagsvägen kan fortsätta naturligt ända till Mårdgatan. Nuvarande Gökgränd (1)

5 Namnförslag: Koivuhaantie, Björkhagsvägen Nuvarande Gökgränd (2) Namnförslag: Käenkuja, Gökgränd 8. Havstrutsvängen, Havsörnvägen, Strandskatevägen och Knipan Dessa svenska gatunamn som finns på bostadsmässområdet har upplevts som besvärliga. De påtalades av invånare redan innan fastigheterna fick sina adresser. Dessutom visade det sig att stavningen av de i detaljplanen fastställda svenska namnen innehöll fel och att namnen därför inte matchade de finska gatunamnen. Detta har naturligtvis inte varit avsiktligt och de svenska namnen bör således korrigeras. Bilaga G Namnen gicks igenom med en av stadens translatorer våren 2011 och då konstaterades det att inget hindrar att de svenska namnen ändras. De korrigerade namnen har sålunda redan införts i guidekartan, de ingår i de berörda fastigheternas adresser och står på gatuskyltarna. Det i detaljplanen fastställda namnet: Havstrutsvängen Namnförslag: Merilokinkaari, Havstrutsbågen Det i detaljplanen fastställda namnet: Havsörnvägen Namnförslag: Merikotkantie, Havsörnsvägen Det i detaljplanen fastställda namnet: Strandskatavägen Namnförslag: Meriharakantie, Strandskatevägen Det i detaljplanen fastställda namnet: Knipan Namnförslag: Telkkäkuja, Knipgränden 9. Tyllivägen (1, 2) Gunilla Tylli närmade sig staden med en anhållan om att Tyllivägens avsnitt mellan Tyllivägen 34 och Kaustarvägen döps om till Tylligränden eller något annat som anknyter till Tylli. Hon motiverar sin anhållan med att det har funnits problem i postutdelningen sedan vägavsnittet i fråga benämndes Tyllivägen.

6 I dagens läge kan vägnamnet vara vilseledande, vilket styrker anhållan om namnändring. Tyllivägen finns dels på detaljplanerat område, dels på oplanerat område. Namnändringen nedan föreslås gälla en del av gatan på det detaljplanerade området. Bilaga H 665 Nuvarande Tyllivägen (1) Namnförslag: Tyllintie, Tyllivägen Nuvarande Tyllivägen (2) Namnförslag: Tyllinkuja, Tylligränden 10. Mittestbackvägen Inom Kaustar detaljplaneområde har det redan länge funnits en gata vid namnet Mittestbackvägen. Gatan fick sitt namn efter Mitterstbacken som ligger i närheten. Även om det inte fanns något vedertaget finskt namn för Mitterstbacken, gavs gatan det finska namnet Välimäentie utifrån en översättning av det svenska namnet. Av någon orsak blev stavningen fel i det svenska gatunamnet så att bokstaven r föll bort och namnet fastställdes som Mittestbackvägen. Det felstavade namnet har använts sedan dess men bör nu korrigeras till Mitterstbackvägen. Bilaga I 665 Nuvarande Mittestbackvägen Namnförslag: Välimäentie, Mitterstbackvägen 11. Pottistigen När området på Yxpilapottens nordöstra sida detaljplanerades blev namnet på en gata felstavat i den fastställda detaljplanen: Pottistigen. Bilaga J 665 Namnet Pottistigen låter förstå att det bara fanns ett finskt namn, Potti, för Potten i Yxpila. Eftersom det också finns ett vedertaget svenskt namn, bör det svenska gatunamnet utgå från detta. Därför bör Pottistigen korrigeras till Pottstigen.

7 Nuvarande Pottistigen Namnförslag: Potinpolku, Pottstigen 12. Knegarevägen I Haralandets industriområde finns Knegarevägen som i dag inte längre är en enhetlig gata utan består av två separata avsnitt. Det ena avsnittet bör därför ges ett nytt namn. Bilaga K 665 Namnkommittén stannade för att det norra avsnittet av Knegarevägen byter namn medan det södra avsnittet behåller sitt nuvarande namn. Nya namnförslag som kastades fram var bl.a. Pupujussintie, Jänöjussintie, Pupuntie, Jänönperä, Puurtajantie och Kankitie. En av fastighetsägarna i området föreslog Logistiikkatie som nytt namn för det norra avsnittet av Knegarevägen. Förslaget behandlades av namnkommittén som ansåg att Logistiikkatie, Logistikvägen, var ett lämpligt namn. Under diskussionen kom dessutom ett annat namn upp: Kuljettajantie, Förarvägen. Detta lades fram som ett alternativt namnförslag. Namnkommittén beslöt sedan höra samtliga fastighetsägare vid gatan om namnförslagen. De fem berörda fastighetsägarna kontaktades per e-post och telefon Två av dem ställde sig bakom Logistikvägen medan tre av dem föredrog Förarvägen. Vid sitt sammanträde stannade namnkommittén för förslaget Förarvägen. Nuvarande Knegarevägen Namnförslag: Kuljettajantie, Förarvägen 13. Terassgatan Donnerska skolans rektor Kaj Holmbäck har tagit initiativ till en korrigering av stavningen i namnet Terassgatan. Han påpekar ( ) att ordet terrass ska skrivas med två r och önskar att gatunamnet korrigeras till Terrassgatan. Bilaga L 665 Namnkommittén beslöt föreslå att det svenska gatunamnet Terassgatan ändras så att stavningen korrigeras till Terrassgatan och att samma

8 korrigering görs i namnet på den närliggande Terassgränden som därmed ändras till Terrassgränden. Nuvarande Terassgatan Namnförslag: Pengerkatu, Terrassgatan Nuvarande Terassgränden Namnförslag: Pengerkuja, Terrassgränden 14. Pölsostigen Boende vid Pölsostigen har önskat att gatunamnet ändras med motivering att dess finska namn, Pölsonpolku, har orsakat förvirring på grund av sitt uttal som låter onaturligt i finskan. Namnkommittén har utrett bakgrunden till Pölsostigen och slutit sig till att namnet syftar på det gamla hemmansnamnet Pöls i Storby. Därför är det motiverat att namnet bevaras i gatunamnet, men likväl torde formen Pölso kunna ändras till Pöls. Institutet för de inhemska språken har konsulterats om namnet och samtyckt till namnkommitténs förslag. Bilaga M 665 Nuvarande Pölsostigen Namnförslag: Pölsinpolku, Pölsstigen 15. Kukkokuja Gatan Kukkonmäentie tar av från Kelviåvägen och fortsätter som gång- och cykelväg över ån Kälviänjoki, vidare över Kleemolantie och norrut. Hembygdsföreningen i Kelviå har föreslagit att Kukkonmäentie byter namn på avsnittet Kelviåvägen - Taskulavägen på grund av gång- och cykelvägen som ingår i avsnittet från Taskulavägen till Kleemolantie. I detaljplanen har början av gatan benämnts Kukkokuja, men namnet har aldrig tagits i bruk. Bilaga N 655 Namnkommittén beslöt att gatunamnet Kukkonmäentie inte ändras. Det i detaljplanen benämnda gatunamnet Kukkokuja ändras. Det i detaljplanen fastställda namnet: Kukkokuja

9 Namnförslag: Taskulankuja, Taskulagränden 16. Kaukokuja I Kelviå finns en nyligen anlagd gata som i detaljplanen getts namnet Kaukokuja. Detta namn kan förväxlas med Kaukonkuja som finns i Stamkarleby och bör därför bytas ut. Ingen har tidigare haft Kaukokuja som adress men de första som behöver en adress där kommer att flytta till Kaukokuja hösten Bilaga O 655 Namnkommittén har behandlat namnfrågan flera gånger. Först stannade man för namnet Hugonkuja, Hugos gränd. De som skulle flytta till gatan protesterade då mot namnet som enligt dem kunde ställa till problem på grund av att uttalet skiljer sig från stavningen. Därför tog namnkommittén upp Kaukokuja på nytt och diskuterade flera olika namnförslag som lagts fram av hembygdsföreningen i Kelviå via Tuomo Hankaniemi som är med i namnkommittén. Slutligen stannade man för Sylviagränden som också godtogs av de boende vid gatan i fråga. Det i detaljplanen fastställda namnet: Kaukokuja Namnförslag: Sylviankuja, Sylviagränden 17. Peitsontie Peitsontie som tar av från Kelviågatan fortsatte förr över Kajanavägen och ända till Peitso, men i dag är anslutningen till Kajanavägen ändrad. Hembygdsföreningen i Kelviå föreslår därför att namnet Peitsontie ändras på avsnittet mellan Kelviågatan och Kajanavägen till Simukkalankatu. Motivering: Gatan går genom Simukkala bostadsområde, avsnittet i fråga har gångbana. En tvärgata i området heter Simukkalantie. I närheten ligger f.d. Simukkala prästgård, kaplanens tjänstebostad. Bilaga P 655 Nuvarande Peitsontie Namnförslag: Simukkalankatu, Simukkalagatan 18. Pikku-Mikkolantie

10 Hembygdsföreningen i Kelviå föreslår ändring av namnet Pikku-Mikkolantie. Namnet syftar på en annan plats än där vägen går. Namnet har ändrats redan en gång. I samband med kommunfusionen som orsakade många namnändringar bytte Mannunkuja och Pikku-Mikkolantie plats. Motivering: Pikku-Mikkola finns på ett annat håll. Olavi Kallinen som bor i området i fråga har anmärkt flera gånger på detta. I området har tidigare bott bl.a. en berömd murare och spistillverkare vid namnet Tenhunen och även andra murare, såsom en far och son vid namnet Pekkarinen. Bilaga Q 665 Namnkommittén punkt 13: Institutet för de inhemska språken konsulteras angående förslaget att ändra Pikku-Mikkolantie till Muurmestarintie, Mur(ar)mästarvägen. Institutet ansåg i sitt utlåtande att även Murmästarvägen passar som svensk motsvarighet till Muurmestarintie. Nuvarande Pikku-Mikkolantie Namnförslag: Muurmestarintie, Murarmästarvägen 19. Erontie Hembygdsföreningen i Kelviå föreslår ändring av namnet Erontie till Plakkarinkuja. Motivering: Eros gård finns på ett annat håll. I närheten av nuvarande Erontie finns Taskula gård och ägor samt Taskula åkerfält. Det nya namn som föreslås för vägen är en variant av ordet ficka vars finska motsvarighet ingår i namnet Taskula. Bilaga R 665 Institutet för de inhemska språken ansåg att Plakkarinkuja kan benämnas Plackargränden på svenska men att man i första hand bör behålla det nuvarande namnet Erontie. Efter att ha diskuterat namnändringens nödvändighet stannade namnkommittén för förslaget att Erontie ändras till Plakkarinkuja, Plackargränden. Nuvarande Erontie Namnförslag: Plakkarinkuja, Plackargränden Stadsdirektören:

11 Stadsstyrelsen beslutar att namnkommitténs förslag till gatunamn och ändring av gatunamn godkänns och ska läggas fram offentligt för eventuella ställningstaganden från allmänheten. Beslut Stadsstyrelsen godkände beslutsförslaget.

DETALJPLANEÄNDRING STADSDEL 4.

DETALJPLANEÄNDRING STADSDEL 4. KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD KAAVOITUSPALVELUT PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING STADSDEL 4. PLANOMRÅDE FÖR DETALJPLANEARBETET Projektet inleds pånytt, enligt den nya markanvändnings-

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING LÄGENHETERNA TUOMOLA, UNTOLA OCH PIKKUKANGAS I KELVIÅ (LÄROSTIGEN 3 OCH 5)

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING LÄGENHETERNA TUOMOLA, UNTOLA OCH PIKKUKANGAS I KELVIÅ (LÄROSTIGEN 3 OCH 5) KOKKOLAN KAUPUNKI TEKNINEN PALVELUKESKUS KAAVOITUSPALVELUT KARLEBY STAD TEKNISKA SERVICECENTRET PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING LÄGENHETERNA TUOMOLA,

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING KOKKOLAN KAUPUNKI TEKNINEN PALVELUKESKUS KAAVOITUSPALVELUT KARLEBY STAD TEKNISKA SERVICECENTRET PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING FREGATTEN 21a och 21b

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ NUKKUMATTIS TOMT 13-8-2

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ NUKKUMATTIS TOMT 13-8-2 KOKKOLAN KAUPUNKI TEKNINEN PALVELUKESKUS KAAVOITUSPALVELUT KARLEBY STAD TEKNISKA SERVICECENTRET PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ NUKKUMATTIS TOMT 13-8-2

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING TOMTERNA 24-6-77 och 131, MARIEGATAN 4 6

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING TOMTERNA 24-6-77 och 131, MARIEGATAN 4 6 KOKKOLAN KAUPUNKI TEKNINEN PALVELUKESKUS KAAVOITUSPALVELUT KARLEBY STAD TEKNISKA SERVICECENTRET PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING TOMTERNA 24-6-77 och

Läs mer

Missiv till anvisningar för namnberedningen

Missiv till anvisningar för namnberedningen Stadsbyggnadsnämnden 2016-05-25 Stadsbyggnadsförvaltningen Projekt- och Gis-avdelningen SBN/2016:80 Anders Enesved 016-710 14 71 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Missiv till anvisningar för namnberedningen Förslag

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLAN OCH DETALJPLANEÄNDRING RENINGSVERK OCH BIOGASANLÄGGNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLAN OCH DETALJPLANEÄNDRING RENINGSVERK OCH BIOGASANLÄGGNING PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLAN OCH DETALJPLANEÄNDRING RENINGSVERK OCH BIOGASANLÄGGNING Karleby stad Tekniska servicecentret Ansvarsområde för stadsmiljön Planläggningstjänster PB 43, 67101

Läs mer

ÖSTRA MENSAS BORGÅ BILAGA 17 STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN

ÖSTRA MENSAS BORGÅ BILAGA 17 STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN BORGÅ BILAGA 17 ÖSTRA MENSAS STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN DETALJPLAN FÖR DELAR AV BYARNA HAIKO OCH SVARTSÅ Förslag II var framlagt 19.3-22.4.2014

Läs mer

Riktlinjer för bestämmande av namn och namnsättning i Värmdö kommun

Riktlinjer för bestämmande av namn och namnsättning i Värmdö kommun Riktlinjer för bestämmande av namn och namnsättning i Värmdö kommun 1. Ortnamn 1.1 Behov av ortnamn Nästan alla platser omkring oss heter någonting. Samhällen och byar, gårdar och torp, skogar och berg

Läs mer

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING FÖR TOMT 19-6 I STADSDEL 125

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING FÖR TOMT 19-6 I STADSDEL 125 KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING FÖR TOMT 19-6 I STADSDEL 125 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER INITIATIV ELLER VARFÖR DETALJPLANEARBETET INLETTS Initiativtagare

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN. Planläggningssektionen PROTOKOLL 03.10.2014 71. Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45.

PEDERSÖRE KOMMUN. Planläggningssektionen PROTOKOLL 03.10.2014 71. Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45. 03.10.2014 71 Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45 Sammanträdesplats: Polaris i Edsevö Beslutande Borgmästars, Yvonne Forsblom, Greger Käldman, Leif Lindfors, Ralf Wiklund, Senja ordförande.

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-05-03

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-05-03 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-05-03 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. En ny lag om personnamn Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

VATNALILJAbladet. För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 3-2013

VATNALILJAbladet. För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 3-2013 VATNALILJAbladet För Vatnaliljas klubbmedlemmar Årgång 15 Nr 3-2013 Redaktionsspalten Vatnaliljabladet kommer ut med fyra nummer per år. Manusstopp är för nr 4-2013 1 december Om du vill ha material infört

Läs mer

Till Kouvola förvaltningsdomstol

Till Kouvola förvaltningsdomstol Till Kouvola förvaltningsdomstol ÄRENDE Kommunalbesvär BESLUT I VILKET ÄNDRING SÖKS Kommunfullmäktiges i Pyttis beslut 25.2.2008 16 ( Föravtal om fastighetsaffär/koy BlueWhite Munapirtti ) ÄNDRINGSSÖKANDE

Läs mer

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden Std.1 ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995 Sammanträden och behandling av ärenden 1 Reglering av fullmäktiges verksamhet 2 Bildande av fullmäktigegrupper

Läs mer

DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMÄN INOM FJF

DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMÄN INOM FJF DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMÄN INOM FJF Enligt de avtal om förtroendemän som ingår kollektivavtalet för FJF ska val av huvudoch avdelningsförtroendemän för följande tvåårsperiod (2016 2016) anordnas

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING OMRÅDET ÖSTER OM RÄVFARMSVÄGEN

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING OMRÅDET ÖSTER OM RÄVFARMSVÄGEN KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING OMRÅDET ÖSTER OM RÄVFARMSVÄGEN PLANOMRÅDE FÖR DETALJPLANEARBETET Initiativet har gjorts av Karleby stad. Arbetet

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/8 22.4.2015

Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/8 22.4.2015 Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (6) 8 Detaljplaneändring för tomterna 11/6, 14/6, 14/12, 15/4, 16/9, 19/2, 21/1, 22/6 och 23/10 i Kronohagen (värdefulla trapphus, nr 12266) HEL 2014-008499

Läs mer

Till de besvärsgrunder som anförs ger stadsstyrelsen följande förklaring:

Till de besvärsgrunder som anförs ger stadsstyrelsen följande förklaring: Stadsstyrelsen 156 23.06.2014 Social- och hälsovårdsnämnden 77 28.08.2014 Förklaring till Åbo förvaltningsdomstol med anledning av Cornelius Collianders m.fl. besvär över social- och hälsovårdsnämndens

Läs mer

Ansökan om laglighetsprövning med yrkande om inhibition

Ansökan om laglighetsprövning med yrkande om inhibition Till Förvaltningsrätten i Stockholm Tegeluddsvägen 1 115 41 Stockholm Ansökan om laglighetsprövning med yrkande om inhibition Klagande: Siv Sahlström, ledamot av kommunfullmäktige i Danderyd, nedan benämnd

Läs mer

Enhetlig utformning av lägenhetsnummer

Enhetlig utformning av lägenhetsnummer RED O G Ö RELSE Dnr 502-2000/1151 2000-10-20 Dnr 9490-00/100 1 (12) Enhetlig utformning av lägenhetsnummer Regeringens dnr Ju2000/2292/F 1 Sammanfattning Vi föreslår att det informationsbärande lägenhetsnumret

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden i Ljungby kommun (2016) Reglemente för barn- och utbildningsnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2016-01-25 19 2 Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Utöver det som står skrivet om nämnder i kommunallagen

Läs mer

Detaljplan och detaljplaneändring / Kvarteret för aktivt boende, Ilkkavägen 1 3 och Karlebygatan 68 72

Detaljplan och detaljplaneändring / Kvarteret för aktivt boende, Ilkkavägen 1 3 och Karlebygatan 68 72 Stadsfullmäktige 10 03.02.2014 Detaljplan och detaljplaneändring / Kvarteret för aktivt boende, Ilkkavägen 1 3 och Karlebygatan 68 72 FGE 10 Stadsstrukturnämnden 167 Beredning: detaljplanearkitekt Elina

Läs mer

Nr659. l. Hustruns släktnamn bör kunna användas såsom makarnas gemensamma. Mot. 1971:659 7

Nr659. l. Hustruns släktnamn bör kunna användas såsom makarnas gemensamma. Mot. 1971:659 7 Mot. 1971:659 7 Nr659 av herr MöUer i Göteborg om rätt för makar att anta hustruns släktnamn, m. m. "När utskottsmajoriteten vill gå ännu ett steg längre - och ett långt steg längre - och begär utredning

Läs mer

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Sammanträde Tid 21.12.2015 måndag klo 17:30 Plats Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Antaget av fullmäktige den 20 januari 1992, 2 Ändrat av fullmäktige den 22 mars 2004, 16 Ändrat av fullmäktige den 26 januari 2010, 9 Arbetsordning för kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige FÖRFATTNING 1.1 Antagen av Kommunfullmäktige 101/08 Arbetsordning för kommunfullmäktige Denna arbetsordning tillsammans med kommunallagen innehåller bestämmelser som styr kommunfullmäktiges arbete. Därutöver

Läs mer

Bonusmaterial Hej Kompis!

Bonusmaterial Hej Kompis! Bonusmaterial Hej Kompis! Innehåll Min bok om vänskap framsida i färg 2 Hur man kan bli sams igen skylt i färg 3 Den gyllene regeln skylt i färg 4 Vi är alla olika boktips och uppgifter 5 7 Att känna sig

Läs mer

Pasi Perämäki anlände till mötet när denna paragraf behandlades.

Pasi Perämäki anlände till mötet när denna paragraf behandlades. Stadsfullmäktige 145 11.11.2015 Nätverket av kök Arbetsgruppen för organisation och servicenätverk 10.3.2015 53 Lojo stad har beslutat att utveckla kosthållet genom att bygga ett nytt produktionskök. Under

Läs mer

Uppsala kommuns författningssamling

Uppsala kommuns författningssamling Uppsala kommuns författningssamling Arbetsordning för Uppsala kommunfullmäktige; antagen den 7 september 2015 Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 81 ledamöter. I vallagen (1997:157) finns bestämmelser

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun 2015-02-05 1(13) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun Arbetsordningen har antagits av kommunfullmäktige 2014-11-26, 244. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i kommunallagen,

Läs mer

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ LINNUSPERÄ

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ LINNUSPERÄ KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ LINNUSPERÄ Initiativtagare är Karleby stad. Staden har köpt ett åkerområde i Linnusperä

Läs mer

Vilka föroreningar är det som förekommer inom området?

Vilka föroreningar är det som förekommer inom området? Dokumentnamn Minnesanteckning Datum Diarienummer 2015-18-12 KS 2014/155 1(5) Adress - Minnesanteckningar från samrådsmöte ang. DP 537 Karlholms strand Närvarande från kommunen: Jonas Nyberg (ordf. Utskottet

Läs mer

Tävlingsprogrammet presenteras närmare vid styrelsens sammanträde.

Tävlingsprogrammet presenteras närmare vid styrelsens sammanträde. Samkommunstämman 22.04.2010 s. 8 Styrelsen 30.03.2010, 10 7 TÄVLINGSPROGRAM, CAMPUS PROJEKTET På basis av de diskussioner som förts mellan samkommunen och NAI Premises har bolaget uppgjort (under arbete)

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Innehåll Antalet ledamöter... 2 Ordförande och vice ordförande... 2 Presidiets

Läs mer

Samt hela punkt 13.2 : Fritidsboende

Samt hela punkt 13.2 : Fritidsboende Byggnämnden/Rakennuslautakunta 70 26.08.2015 Stadsstyrelsen 250 26.10.2015 Förslag till revidering av byggnadsordning för Pargas stad Byggnämnden/Rakennuslautakunta 26.08.2015 70 Beredare T.f ledande byggnadsinspektör

Läs mer

SOSFS 2005:23 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Smittspårning. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:23 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Smittspårning. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2005:23 (M) och allmänna råd Smittspårning Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna råd. är bindande regler.

Läs mer

Nedläggning av Nummi-Pusulan lukio

Nedläggning av Nummi-Pusulan lukio Stadsfullmäktige 165 09.12.2015 Nedläggning av Nämnden för fostran och utbildning 4.11.2015 125 Stadsstyrelsen beslutade den 5 oktober 2015 i 359 att återförvisa ärendet om gymnasienätverket för ny beredning

Läs mer

Esbo stad Protokoll 76. Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 76. Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1 1006/08.00.00/2015 Stadsstyrelsen 105 16.3.2015 Fullmäktige 62 13.4.2015 Stadsstyrelsen 160 27.4.2015 76 Fråga om byggande och automatisering av Västmetron Beredning och

Läs mer

Fråga om en socialnämnd fullgjort sin utredningsskyldighet i ett ärende om upphörande av vård enligt LVU.

Fråga om en socialnämnd fullgjort sin utredningsskyldighet i ett ärende om upphörande av vård enligt LVU. HFD 2014 ref 50 Fråga om en socialnämnd fullgjort sin utredningsskyldighet i ett ärende om upphörande av vård enligt LVU. Lagrum: 21 första stycket lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av

Läs mer

VALNÄMNDENS UPPGIFTER

VALNÄMNDENS UPPGIFTER HELSINGFORS STAD CENTRALVALNÄMNDEN 20.1.2015 VALNÄMNDENS UPPGIFTER ALLMÄNT OM VALET Valnämnden Arrangemangen kring röstning på ett röstningsställe på valdagen sköts av en valnämnd som kommunstyrelsen har

Läs mer

Namn på allmän plats efter Anna Lindh - Anna Lindhs Plats

Namn på allmän plats efter Anna Lindh - Anna Lindhs Plats Utlåtande 2008:7 RII (Dnr 312-2703/2007) Namn på allmän plats efter Anna Lindh - Anna Lindhs Plats Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Anna Lindhs Plats godkänns som namn för allmän

Läs mer

HÖRSELSKADADE EXAMINANDER

HÖRSELSKADADE EXAMINANDER BILAGA G5 Föreskrift Datum 17.3.2006 HÖRSELSKADADE EXAMINANDER Studentexamensnämndens föreskrift till rektorer och lärare Föreskriften innehåller text ur lagen om anordnande av studentexamen och förordningen

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS

ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS Styrelsen 07 2013 PROTOKOLL 10..09.2013 Styrelsen 10.09.2013 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 07/2013 Tid: 10.09.2013 kl. 15.00 Plats: Inveon, Edelfeltsstigen 1 ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 1203/10.03.02/2013 Stadsstyrelsen 259 16.9.2013 144 Motion om att bilda ett fastighetsbolag för stadshuset Beredning och upplysningar: Carl Slätis, tfn 09 816 84419 Mikko

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagen av KF 2004-11-18 Laga kraft 2004-12-17 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för del av Kebal 2:203 m. fl., Strömstads kommun Organisatoriska frågor Detaljplan Gällande detaljplan för Kebalviken upphävs

Läs mer

Utmaningar för den journalistiska rollen

Utmaningar för den journalistiska rollen Ojdå! Medlemsinformation för Riksdistriktet Offentliganställda Journalister nr 3/2012 Innehåll Sid 2 Årsmötet i Göteborg Sid 3 Tidningen Regionmagasinet läggs ner Utmaningar för den journalistiska rollen

Läs mer

Namn Chef för social- och familjeservice Maria Andersson

Namn Chef för social- och familjeservice Maria Andersson 1 DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslag (523/1999) 10 och 24 Datum 31.3.2014 Namn 1a Borgå stads social- och hälsovårdnämnd Registeransvarig Adress Stadshusgatan 5 B, 06100 Borgå Andra kontaktuppgifter

Läs mer

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik UPPGIFTER FÖR CIRKULÄR-DATABASEN Ändra ej på fältnamnen! Cirkulärnr: 09:29 Diarienr: 09/2099 Handläggare: Avdelning: Ellinor Englund Datum: 2009-05-12 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Socialnämnden

Läs mer

Regler för adresser i Hantera Telefoniabonnemang

Regler för adresser i Hantera Telefoniabonnemang Regler för adresser i Hantera Telefoniabonnemang Innehållsförteckning: FELMEDDELANDE VID ADRESSÖKNING... 2 ADRESSFÖRFRÅGAN... 2 REGLER FÖR STAVNING AV ADRESSER... 3 GATUADRESS... 3 UPPGÅNG OCH TRAPPANTAL...

Läs mer

Bergö- Stora Bodö - Fridhemsberget Delgeneralplan och ändring av delgeneralplan

Bergö- Stora Bodö - Fridhemsberget Delgeneralplan och ändring av delgeneralplan 1 (5) Bergö- Stora Bodö - Fridhemsberget Delgeneralplan och ändring av delgeneralplan PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Ärendenummer Områdesnummer 6218/502/2009 450300 PLANERINGSOBJEKT Planområdets

Läs mer

Kritik mot Statens institutionsstyrelses ungdomshem Johannisberg för att en ungdom under viss tid hållits avskild utan rättsligt stöd

Kritik mot Statens institutionsstyrelses ungdomshem Johannisberg för att en ungdom under viss tid hållits avskild utan rättsligt stöd BESLUT Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Datum 2015-08-31 Dnr 714-2014 Sid 1 (6) Kritik mot Statens institutionsstyrelses ungdomshem Johannisberg för att en ungdom under viss tid hållits avskild utan

Läs mer

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten.

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. Till läraren om kopieringsunderlag: Ledtrådar och bevis Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. 1. De börjar med att titta på rubriker och bilder.

Läs mer

Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys ry, Autism- och Aspergerföreningen i Västra-Nyland rf

Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys ry, Autism- och Aspergerföreningen i Västra-Nyland rf Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys ry, Autism- och Aspergerföreningen i Västra-Nyland rf STADGAR NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1 Föreningens namn är Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys

Läs mer

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 77 2015-07-30 Va 288/13 Stockholm

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 77 2015-07-30 Va 288/13 Stockholm Bilagor uteslutna STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 77 2015-07-30 Va 288/13 Stockholm KLAGANDE Ludvika kommun Ombud 1: Förvaltningschefen Li N Ombud 2: Ordföranden för samhällsbyggnadsnämnden S F Adress som

Läs mer

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 61 ledamöter. Ordförande och vice ordförande

Läs mer

DOM 2011-08-26 Meddelad i Malmö

DOM 2011-08-26 Meddelad i Malmö Johanna Fagerström DOM 2011-08-26 Meddelad i Malmö Mål nr 15326-10 1 KLAGANDE 1. Thomas Franzén, 740905-3316 Tallgången 4 247 60 Veberöd 2. Ingela Ohlsson, 540831-4325 Hövadsvägen 51 247 60 Veberöd MOTPART

Läs mer

+ + BLANKETTBILAGA TILL ANSÖKAN OM MEDBORGARSKAP FÖR ETT 15 17-ÅRIGT BARN SOM ÄR MEDSÖKANDE

+ + BLANKETTBILAGA TILL ANSÖKAN OM MEDBORGARSKAP FÖR ETT 15 17-ÅRIGT BARN SOM ÄR MEDSÖKANDE KAN_1C 1 *1169601* BLANKETTBILAGA TILL ANSÖKAN OM MEDBORGARSKAP FÖR ETT 15 17-ÅRIGT BARN SOM ÄR MEDSÖKANDE Denna blankettbilaga är avsedd för ett barn mellan 15 och 17 år (medsökande) för vilket ansöks

Läs mer

Steg 4. Lika arbeten. 10 Diskrimineringslagen

Steg 4. Lika arbeten. 10 Diskrimineringslagen Steg 4. Lika arbeten 10 Diskrimineringslagen [ ] Arbetsgivaren ska bedöma om förekommande löneskillnader har direkt eller indirekt samband med kön. Bedömningen ska särskilt avse skillnader mellan - Kvinnor

Läs mer

Ändrad användning av f.d. kadettförläggning/verksamhetslokal till vandrarhem, SÄBY 3:76 (KAPTENSVÄGEN 3)

Ändrad användning av f.d. kadettförläggning/verksamhetslokal till vandrarhem, SÄBY 3:76 (KAPTENSVÄGEN 3) 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-05-16 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn BYGG 2016-000096 Ändrad användning av f.d. kadettförläggning/verksamhetslokal till vandrarhem, SÄBY 3:76 (KAPTENSVÄGEN 3) Förslag till

Läs mer

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen YimbyGBG YimbyGBG är ett politiskt obundet nätverk av medborgare som vill se mer tät, levande blandstad i Göteborg. Vi vill genom positiv, konstruktiv

Läs mer

Fullmäktigemotioner, initiativ av kommuninvånare och initiativ av områdesdirektionen i Lojo stad

Fullmäktigemotioner, initiativ av kommuninvånare och initiativ av områdesdirektionen i Lojo stad Stadsfullmäktige 54 15.04.2015 Fullmäktigemotioner, initiativ av kommuninvånare och initiativ av områdesdirektionen i Lojo stad Stadsstyrelsen 30.3.2015 140 Enligt 28 i kommunallagen ska stadsfullmäktige

Läs mer

Stadslifv in real life!

Stadslifv in real life! Stadslifv in real life! Hej! Du kommer nu att gå en stadsrundvandring på egen hand. Har du karta, penna, klisterprickar och instruktionsblad och någon sorts kamera så är det bara att sätta igång. Startplats

Läs mer

Till dig som vill göra fältförsök med genetiskt modifierade växter

Till dig som vill göra fältförsök med genetiskt modifierade växter Till dig som vill göra fältförsök med genetiskt modifierade växter Avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade växter i miljön för andra ändamål än att släppa ut dem på marknaden (fältförsök) kräver

Läs mer

FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN

FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN ELEVVÅRDSPLANEN FÖR PARGAS STAD FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN Innehåll Elevvårdsplanen för Pargas stad, förskoleundervisningen 3 1. Inledning 3 2. Yrkesövergripande samarbete inom elevvården 4 2.1 Styrgruppen

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Fjugesta Samhälle. (18-FJU-177) DEL AV FJUGESTA 3:144 i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län

Ändring av detaljplan för del av Fjugesta Samhälle. (18-FJU-177) DEL AV FJUGESTA 3:144 i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN I LEKEBERGS KOMMUN KJ PLANKONSULT AB Ändring av detaljplan för del av Fjugesta Samhälle. (18-FJU-177) i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län PLANOMRÅDE ANTAGEN AV KF 2008-11-20

Läs mer

Ärende Ansökan om befrielse enligt 11 i lagen om vattentjänster

Ärende Ansökan om befrielse enligt 11 i lagen om vattentjänster Byggnads- och miljönämnden 59 23.04.2013 Byggnads- och miljönämnden 130 27.08.2013 Byggnads- och miljönämnden 92 10.06.2014 Utlåtande 14-15-LAU till högsta förvaltningsdomstolen med anledning av besvär

Läs mer

KULTURFÖRVALTNING 2013-05-03 DNR KN 2013.017 LINNEA SKOG SID 1/1 VIK. KOMMUNANTIKVARIE LINNEA.SKOG@VALLENTUNA.SE

KULTURFÖRVALTNING 2013-05-03 DNR KN 2013.017 LINNEA SKOG SID 1/1 VIK. KOMMUNANTIKVARIE LINNEA.SKOG@VALLENTUNA.SE Ärende 5 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KULTURFÖRVALTNING 2013-05-03 DNR KN 2013.017 LINNEA SKOG SID 1/1 VIK. KOMMUNANTIKVARIE LINNEA.SKOG@VALLENTUNA.SE KN Tjänsteskrivelse Gatunamn inom Bällstaberg

Läs mer

Personen har tagits in för observation på sjukhus / Läkare som tagit in personen för observation, namn och tjänsteställning:

Personen har tagits in för observation på sjukhus / Läkare som tagit in personen för observation, namn och tjänsteställning: Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) OBSERVATIONSUTLÅTANDE Blankett M2 (fyll i på blankettens språk) om person som föreslås bli intagen för psykiatrisk sjukhusvård oberoende av

Läs mer

Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19. Resultat för Gävleborgs län 2014

Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19. Resultat för Gävleborgs län 2014 Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19 Resultat för Gävleborgs län 2014 Samhällsmedicin Den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor? (HLV) genomförs varje år sedan

Läs mer

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN Rapport Ramböll Trafik och Samhällsplanering Helsingborg 2 FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-06-09, rev 2010-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-06-09, rev 2010-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-06-09, rev 2010-10-27 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:28 TILLÄGG till detaljplan för fastigheten HUMLÖ 1:4, Måsholmen, i Frötuna församling Dnr 10-10110.214 Ks

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 9 november 2012, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Kaffe serveras från kl 12.45. 51 Sammanträdets laglighet och beslutförhet...

Läs mer

Effektmätning 2004 -

Effektmätning 2004 - 2007-07-10 Dnr 2006/955 2007:11 Effektmätning 2004 - en uppföljning 2 Uppdraget har utförts och rapporten har utarbetats inom Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) av Maria Hansson, uppdragsledare,

Läs mer

SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och nybyggnad av 2 flerbostadshus samt installation av eldstad

SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och nybyggnad av 2 flerbostadshus samt installation av eldstad Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (7) YTTRANDE Sven-Erik Kangas 016-710 29 52 Till Stadsbyggnadsnämnden SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 37:45, Kvarnholmsvägen 52, Sicklaön, Nacka kommun

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 37:45, Kvarnholmsvägen 52, Sicklaön, Nacka kommun 2015-03-31 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2014/118-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 37:45, Kvarnholmsvägen 52, Sicklaön, Nacka kommun Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

DEN MYSTISKA TÄRNINGEN. Effekt: Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts.

DEN MYSTISKA TÄRNINGEN. Effekt: Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts. DEN MYSTISKA TÄRNINGEN Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts. Rekvisita: Liten och stor behållare med lock samt en tärning. 1. Be en åskådare att välja ett nummer på tärningen

Läs mer

Principerna för uthyrning av lokaler som bildningssektorn. i kraft fr.o.m. x.y.201z

Principerna för uthyrning av lokaler som bildningssektorn. i kraft fr.o.m. x.y.201z Principerna för uthyrning av lokaler som bildningssektorn förvaltar i kraft fr.o.m. x.y.201z INNEHÅLL 1. ALLMÄNT... 2 2. ANVÄNDNINGSTIDER... 2 2.1. TIDER FÖR ENSKILDA TILLFÄLLEN... 2 2.2. REGULJÄRA TIDER...

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2016-05-17

Tjänsteutlåtande 2016-05-17 Dnr: 013/2016 Ärende nr: 12 Sid 1 (6) Handläggare: Kristin Norrbom Telefon: 08-7858849 E-post: kristin.norrbom@bostad.stockholm.se Tjänsteutlåtande 2016-05-17 REDOVISNING AV UPPDRAG ATT PRÖVA MÖJLIGHETEN

Läs mer

Avser Utgåva: Datum Sida: Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Dokumentbeskrivning : HANDBOK. Handbok PRIMULA. Primula Handbok för Vårdgivare

Avser Utgåva: Datum Sida: Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Dokumentbeskrivning : HANDBOK. Handbok PRIMULA. Primula Handbok för Vårdgivare Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 1 (17) Handbok PRIMULA Primula Extern del PA 0.3 08-09-10 2 (17) Innehållsförteckning Innehållsförteckning...3 Primula - Hur loggar man in...4 Primula - Startsida...4

Läs mer

KPA Traditionell Pensionsförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor för ITPK

KPA Traditionell Pensionsförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor för ITPK KPA Traditionell Pensionsförsäkring Allmänna försäkringsvillkor för ITPK Innehållsförteckning Sidan 1. Försäkringsavtalet... 3 2. Så bestäms pensionen... 5 3. I försäkringen ingår ålderspension med eller

Läs mer

Reglemente för Bygg- och Miljönämnden

Reglemente för Bygg- och Miljönämnden REGLEMENTE 1 (6) Reglemente för Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-11 92 Dnr 2006.195 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden skall fullgöra

Läs mer

Varför Genomförandeplan?

Varför Genomförandeplan? Äldreboende Varför Genomförandeplan? Kvalitetssäkrar omvårdnaden säkerställer att boendes behov blir tillgodosedda. Stödjer personal att arbeta behovsinriktat. Behovsstyrt istället för insatsstyrt. Personalen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Sollentuna Antagen av fullmäktige 1992-04-27, 38 Reviderad 1994-03-21, 28 Reviderad 2003-05-19, 65 Reviderad 2003-11-17, 142 ( 5 och 22) Reviderad 2006-02-06, 29

Läs mer

GETA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

GETA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 24.05.2016 2/16 Sammanträdestid Tisdagen den 24 maj 2016 kl. 17.30 17.50 Beslutande Kommunkansliet i Geta x Andersson Camilla, ordförande - Carlsson Anna x- Berndtsson

Läs mer

PROTOKOLL 2014-08-25. Svar på medborgarförslag 2014:02 om att Knivsta kommun ska ansluta sig till det finska förvaltningsområdet KS-2014/89

PROTOKOLL 2014-08-25. Svar på medborgarförslag 2014:02 om att Knivsta kommun ska ansluta sig till det finska förvaltningsområdet KS-2014/89 Kommunstyrelsen 181 Utdrag ur PROTOKOLL 2014-08-25 Svar på medborgarförslag 2014:02 om att Knivsta kommun ska ansluta sig till det finska förvaltningsområdet KS-2014/89 Beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Esbo stad Protokoll 74. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 74. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 2420/00.01.01/2014 Stadsstyrelsen 167 2.6.2014 74 Ändring av instruktionerna för bildningssektorn samt för nämnder och direktioner i bildningssektorn Beredning och upplysningar:

Läs mer

Kapitel 2 Hinderbanan. Detta smakprov innehåller två av totalt elva avsnitt i kapitel 2.

Kapitel 2 Hinderbanan. Detta smakprov innehåller två av totalt elva avsnitt i kapitel 2. Kapitel 2 Hinderbanan Detta smakprov innehåller två av totalt elva avsnitt i kapitel 2. 27 Barn och ungdomar skriver ibland berättelser som saknar den spänning de egentligen önskar skapa. De kan också

Läs mer

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 Landstingsfullmäktiges arbetsordning Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 2014-10-29--30 14LS2977 2(14) ARBETSORDNING FÖR LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND Utöver

Läs mer

Revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2014, samhällstekniska nämndens bemötanden. Samhällstekniska väsendets bemötande

Revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2014, samhällstekniska nämndens bemötanden. Samhällstekniska väsendets bemötande Samhällstekniska nämnden 53 20.08.2015 Revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2014, samhällstekniska nämndens bemötanden Samhällstekniska nämnden 53 Kommunfullmäktige har vid sitt sammanträde

Läs mer

Stadsstyrelsen 97 30.03.2015

Stadsstyrelsen 97 30.03.2015 Stadsstyrelsen 97 30.03.2015 Utlåtande till Åbo förvaltningsdomstol med anledning av besvär över Pargas stadsfullmäktiges beslut 9.12.2014 105 att godkänna delgeneralplanen för Ålön 110/10.02.02/2009 Stadsstyrelsen

Läs mer

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14 Hplus PM Biltrafikflöden 2010-04-14 Ramböll Trafik och transport Helsingborg Hplus PM Biltrafikflöden DEL 1 UTGÅNGSPUNKTER Bakgrund och syfte I arbetet med den fördjupade översiktsplanen för H+ produceras

Läs mer

För att använda sifferkrypto använder man en rektangel om 5 gånger 6 bokstäver.

För att använda sifferkrypto använder man en rektangel om 5 gånger 6 bokstäver. Nämnarens kryptoskola 8. Sifferkrypto lärarsida För att använda sifferkrypto använder man en rektangel om 5 gånger 6 bokstäver. Siffror från 0 till 5 ovanför och 5 till 9 till vänster om rektangeln anger

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

SKOLNÄMNDEN 27.1.2016 möte 1/2016 1(12)

SKOLNÄMNDEN 27.1.2016 möte 1/2016 1(12) 1(12) PROTOKOLLSIDA Sammanträdestid: Tisdag den 27.1.2016 kl 17:00 Sammanträdesplats: Kommunkansliet, Åva Beslutande Ordinarie: Personliga ersättare: Marja Tuomola, ordf. Jonny Karlström, vice ordf. Tiina

Läs mer

Promemoria 2013-06-27

Promemoria 2013-06-27 Promemoria 2013-06-27 Uthyrning av bostadsrättslägenheter Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att synen på bostadsrättshavarens skäl för en upplåtelse av lägenheten i andra hand ska

Läs mer

Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun

Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning)

Läs mer

Tänk särskilt på att hålla Din hund kopplad vid badet och ta upp hundbajset efter Din hund. Se även under avsnitt Hundar!

Tänk särskilt på att hålla Din hund kopplad vid badet och ta upp hundbajset efter Din hund. Se även under avsnitt Hundar! Allmänningar Är de grönområden som inte är tomtmark eller åker. Allmänningarna är allas vårt ansvar och ska hållas tillgängliga för att ströva i. Nedskräpning eller uppläggning av sten, träd eller annan

Läs mer

Sammanträdesdatum 17.3.2016. Restaurang Marinas Södra Terjärvvägen 1

Sammanträdesdatum 17.3.2016. Restaurang Marinas Södra Terjärvvägen 1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 17.3.2016 Nr 2/2016 2/12 Sammanträdestid Torsdagen den 17 mars 2016, kl. 18:30 19:30 Sammanträdesplats Restaurang Marinas Södra Terjärvvägen 1 Beslutande: Ersättare: Svartsjö, Peter

Läs mer