Arbetsplan för Bjurbäcksskolan F-6. Läsåret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsplan för Bjurbäcksskolan F-6. Läsåret 2015-16"

Transkript

1 Arbetsplan för Bjurbäcksskolan F-6 Läsåret

2 Bjurbäcksskolan F-6 Bjurbäcksskolan F-6 har arbetat fram gemensamma ledord som ska genomsyra hela verksamheten i förskoleklass, grundskola och fritidshem. Arbetsplanens första sidor utgör en övergripande riktlinje för oss om hur vi ska arbeta. Dessutom ska det leda till att våra elever får en bra grund att stå på både på det sociala- och teoretiska planet. T A N K E TRYGGHET ARBETSGLÄDJE NYFIKENHET KUNSKAP EMPATI Så här tänker vi: Vi ska ge barnen en verksamhet med ett tydligt ledarskap vilket leder till en trygg miljö, som i sin tur leder till arbetsro. Vi vuxna ska givetvis lyssna på barnen, bekräfta deras känslor och bemöta varje barn individuellt. Det utesluter inte att vi samtidigt ska arbeta med gruppen och ge barnen en delaktighet och gemenskap i sin grupp. Det är viktigt att vi visar att alla har lika värde och att vi därför har nolltolerans mot fördomar. Att vara en god förebild är en given del i vårt arbete. Vårt språk, ska givetvis precis som barnens, vara vårdat. Vi ska alltid följa fattade beslut och får aldrig gå förbi utan att reagera och agera om något händer. Vi ska vara observanta på det sociala spelet mellan barn, mellan barn och vuxna och mellan oss vuxna. Att vara en god förebild är en uppgift som kräver att vi vågar granska oss själva och fundera över vårt eget beteende mot såväl barn som vuxna i vår omgivning. Med detta arbetssätt och tänk kommer vi att få trygga, nyfikna barn med en arbetsglädje som respekterar andra människor för de personer de är. Slutresultatet blir då optimal KUNSKAPSINHÄMTNING. På nästa sida följer de nationella målområdena ett och ett. De visar hur vi i stort ska arbeta med vart och ett av områdena på ett övergripande plan. Efter dessa sidor så kommer varje arbetslag att presentera hur de uppnår de nationella målen. Där blir arbetsområdena än mer konkreta och givetvis anpassade för de eleverna som är berörda. Målen för skola och fritidshem är samma från förskoleklass till år två. Kobrans fritidshem har elever från fyra klasser så deras mål är baserade på den barngrupp som de har. Normer och värden - Läroplanen punkt 2.1: Vårt arbete bygger på de nationella målen i läroplanen. Eleverna ska också känna till de mänskliga rättigheterna och demokratins grunder. Prioriteringen på det sociala arbetet måste utgå från både individ och grupp.

3 Vi försöker lära barnen att lyssna på varandra och visa hänsyn. När någon situation uppstår som de inte kan lösa själva hjälper vi dem att hitta lösningar så att det känns bra för alla. Vi ska stötta barnen individuellet men det gäller också att få dem att samarbeta med varandra och att kunna ingå i olika grupper. I ordet empati ingår för oss också ömsesidig respekt för varandra, inse och förstå att alla inte är lika men har lika värde. Nedlåtande blickar eller viskningar är aldrig tillåtet! Du kan läsa mera om det arbetet i vår likabehandlingsplan som vi årligen upprättar med prioriterade områden på varje arbetsplats. Du finner planen på vår hemsida framåt halva oktober. Kunskaper - Läroplanen punkt 2.2: Vi arbetar för att skapa en tillåtande atmosfär och en arbetsro som gynnar kunskapsinhämtning. Vi tror på at våra ledord gemensamt kan leda till en god grund av kunskaper för eleverna att stå på. Alla elever får egna individuella mål att arbeta mot i utvecklingssamtalet varje termin och i den Skriftliga individuella utvecklingsplan som skrivs en gång om året. Om eleverna arbetar efter dem beräknas de att uppnå de uppsatta individuella målen i slutet av läsåret. Om eleverna har svårigheter hjälper vi dem extra med olika individuella åtgärder. Det är viktigt att varje elev arbetar så bra de kan för att uppnå målen men också för att inte störa andra i deras inlärning. Om du som förälder är orolig vill vi att du kontaktar personal eller rektor så att vi kan diskutera det hela. Elevers ansvar och inflytande läroplanen 2.3: Vi arbetar för ett gemensamt tänk över gränserna där vi ser hela skol- och fritidsdagen som en gemensam uppgift. Reglerna som finns skapas tillsammans vid varje läsårstart där både klassråd och elevråd är delaktiga. Ansvar i det dagliga arbetet i olika verksamheter anpassas efter ålder och mognad och kan variera från något litet till ganska stora beslut. Inflytandet ökar givetvis med ålder och mognad. Ofta är det så att om eleverna har förstått varför de ska göra något så tar de ansvar för att det blir gjort. Inflytande kan vara att fatta beslut om ordningsregler, div. aktiviteter på elevens val eller redovisningsform av något speciellt ämnesområde. Eleverna måste alltid vara medvetna om att inflytande inte alltid är lika med att de bestämmer. Ibland är det lärarens beslut och vid andra tillfällen är det majoritetsbeslut. En viktig sak att lära sig. Även här finns det en handlingsplan över dessa frågor.

4 Skola hem läroplanen 2.4: Vi prioriterar den nära och goda kontakten föräldrar - personal väldigt högt. Den kan byggas upp både vid daglig kontakt och vid planerade möten/träffar. Genom den kontakten byggs ett förtroende upp vilket ger en grund att stå på vid såväl enkla som svåra samtal framöver. Vi har dels våra skriftliga omdömen via föräldrakontot i edwise där man som förälder har bra överblick över barnets inlärningssituation. Under klassens egna informationsrum kan föräldrar också kontinuerligt följa vad de arbetar med i skolan vare sig de bor här i närheten eller långt bort. Vi har även en aktiv hemsida där vi försöker ge aktuell information om de dokument som skolan har samt den verksamhet som vi bedriver. Där lägger vi också ut veckoinformation så att du som förälder kan veta vad vi jobbar med. Föräldrarådsrepresentanter väljs vid första föräldramötet på höstterminen. För varje klass väljs en representant och en reserv. I rådet, där även förskola ingår, ges information från rektor och förskolechef till de närvarande föräldrarna och dessutom ges tillfälle till övergripande frågeställningar. Anteckningar förs som sedan läggs ut på hemsidan så att alla föräldrar kan se dem. Övergång och samverkan läroplanen 2.5: Målsättningen är att vi ska ha en samverkan mellan de olika verksamhetsformerna inom Bjurbäcksskolan F-6. I det arbetet är den dagliga kontakten mellan fritidshem och förskoleklass/ grundskola den viktigaste delen. Gemensamma planeringar i början av varje termin och gemensamma utvärderingstilfällen samt planeringstillfällen varje vecka är a och o. Vi har även flera gemensamma dokument såsom arbetsplan, likabehandlingsplan, krisplan m.m. Vid sommar och julledigheten samverkar förskola och fritidshem och ibland samverkar kommunens fritidshem på ett gemensamt ställe. Överlämningssamtal mellan förskola, förskoleklass, skola och fritidshem är viktig del i vårt arbete. Det ligger också på lärarens ansvar att informera t.ex. slöjdlärare och musiklärare om det är något de måste veta kring eleverna eller verksamheten, t.ex. friluftsdagar eller allergi hos ett barn m.m. Överlämning ges också när elev flyttar till annan skola antingen inom kommunen till 7-9 eller till annan ort. Då skickas elevens skriftliga individuella utvecklingsplan med. Övrig information överflyyttas enligt överenskommelse i utflyttningsanmälan. Skolan och omvärlden - Läroplanen 2.6: I Bjurbäcksskolan vill vi arbeta med både föreningsliv och närsamhället. Det gör vi av flera anledningar. Dels ska skolan vara en del av samhället och barnen måste se en koppling till verkliga livet. Det kan också ge en naturlig väg till en aktiv fritid genom att visa på olika föreningars verksamhet och dessutom gynnar det kontakten med andra människor, stora som små, från andra orter.

5 Vi arbetar med en kreativ miljö på skolan som inspirerar eleverna till upptäckarlust, nyfikenhet och skapande. Dels sker det via vårt arbete med skapande skola där vi precis har genomfört ett konstnärsprojekt och ett filmprojekt och dels genom kontakten med näringslivet via CSO (Centrum sydost). Givetvis finns det även samarbete med vårt eget bibliotek samt kultur och musikskola. Vi har barn från flera olika nationaliteter på skolan vilket vi ser som en fördel. Även bland personalen finns flera nationaliteter representerade. Genom att bevara svenska traditioner och lägga till traditioner från andra kulturer så bygger vi broar mellan människor och vi får därmed en större kunskapsbank att ösa ur. Dessutom ger det barnen en bekräftelse i deras ursprung genom sång, film, diskussioner, mat traditioner m.m. Betyg och bedömning - Läroplanen 2.7: På Bjurbäcksskolan F-6 hålls utvecklingssamtal varje termin i september och februari/mars. Då sätts individuella mål för hur eleverna ska arbeta för att nå de nationella målen. I juni finns de färdiga omdömena skrivna på respektive barn i de olika ämnena. Har du ett inloggningskonto som förälder kan du då läsa ditt barns omdömen och se hur det har gått. Om något barn inte når målen ska du som förälder veta om det genom samtal mellan vårdnadshavare och lärare. I samband med uppstarten går elev, lärare och förälder igenom om det skett förändringar över sommaren och du får då en beskrivning var barnet befinner sig nu och hur arbetet går vidare, allt enligt den mall som skolverket har gjort. (Saknar du edwise-konto så kan du be att få de skriftliga individuella omdömena) Om ditt barn inte har nått målen till fullo så kommer du att bli kontaktad av ditt barns mentor för att se hur vi tillsammans ska jobba vidare för att nå bästa möjliga resultat. Observera att det finns kunskapskrav i åk 3 och 6 vilket gör att de andra åren visar endast om ditt barn beräknas nå målen med den prestation som barnet har gjort hittills. I samma årskurser kommer ditt barn också att genomföra nationella prov. Vidare information skickas hem till berörd elev och vårdnadshavare. Vi försöker vara tydliga i informationen om vilka nationella mål som finns och vad de innebär. Denna information ger vi till både föräldrar och elever. Föräldrarna får den vid föräldramöten och eleverna får en kontinuerlig information i samband med olika arbetsområden. Vi anser att det är viktigt med både teoretiska mål och sociala mål så därför får du som förälder veta hur det går både teoretiskt och socialt. Den sociala utvecklingen tar vi upp i samband med utvecklingssamtalen varje termin. Det du har läst här är ett axplocka av det vi gör i skola och fritidshem. Följ gärna den information som ges på edwise och hemsida. Är det något du undrar över går det alltid att ta kontakt med någon av oss i personalen på Bjurbäcksskolan F-6.

6 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling. Mål Skolans mål är att varje elev kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter, respekterar andra människors egenvärde, tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor, kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv. 2.2 KUNSKAPER Skolan ska ansvara för att eleverna inhämtar och utvecklar sådana kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem. Dessa ger också en grund för fortsatt utbildning. Skolan ska bidra till elevernas harmoniska utveckling. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra en grund för skolans verksamhet. Skolan ska erbjuda eleverna strukturerad undervisning under lärares ledning, såväl i helklass som enskilt. Lärarna ska sträva efter att i undervisningen balansera och integrera kunskaper i sina olika former. Mål Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt, kan kommunicera på engelska i tal och skrift samt ges möjligheter att kommunicera på något ytterligare främmande språk på ett funktionellt sätt, kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet, kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv, kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt, kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga, kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden, har fått kunskaper om och insikt i det svenska, nordiska och västerländska kulturarvet samt fått grundläggande kunskaper om de nordiska språken, har fått kunskaper om de nationella minoriteternas (judar, romer, urfolket samerna, sverigefinnar och tornedalingar) kultur, språk, religion och historia, kan samspela i möten med andra människor utifrån kunskap om likheter och olikheter i livsvillkor, kultur, språk, religion och historia, har fått kunskaper om samhällets lagar och normer, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i skolan och i samhället, har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling, har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället, kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud, kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande, och kan göra väl underbyggda val av fortsatt utbildning och yrkesinriktning.

7 2.3 ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE De demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig ska omfatta alla elever. Elever ska ges inflytande över utbildningen. De ska fortlöpande stimuleras att ta aktiv del i arbetet med att vidareutveckla utbildningen och hållas informerade i frågor som rör dem. Informationen och formerna för elevernas inflytande ska anpassas efter deras ålder och mognad. Eleverna ska alltid ha möjlighet att ta initiativ till frågor som ska behandlas inom ramen för deras inflytande över utbildningen. Mål Skolans mål är att varje elev tar ett personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö, successivt utövar ett allt större inflytande över sin utbildning och det inre arbetet i skolan, och har kunskap om demokratins principer och utvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former. 2.4 SKOLA OCH HEM Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång ska skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande. 2.5 ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN Samarbetsformer mellan förskoleklass, skola och fritidshem ska utvecklas för att berika varje elevs mångsidiga utveckling och lärande. För att stödja elevernas utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv ska skolan också sträva efter att nå ett förtroendefullt samarbete med förskolan samt med de gymnasiala utbildningar som eleverna fortsätter till. Samarbetet ska utgå från de nationella mål och riktlinjer som gäller för respektive verksamhet. 2.6 SKOLAN OCH OMVÄRLDEN Eleverna ska få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De ska också få underlag för att välja fortsatt utbildning. Detta förutsätter att den obligatoriska skolan nära samverkar med de gymnasiala utbildningar som eleverna fortsätter till. Det förutsätter också en samverkan med arbetslivet och närsamhället i övrigt. Mål Skolans mål är att varje elev kan granska olika valmöjligheter och ta ställning till frågor som rör den egna framtiden, har inblick i närsamhället och dess arbets-, förenings-och kulturliv, och har kännedom om möjligheter till fortsatt utbildning i Sverige och i andra länder 2.7 BEDÖMNING OCH BETYG Betyget uttrycker i vad mån den enskilda eleven har uppnått de nationella kunskapskrav som finns för respektive ämne. Som stöd för betygssättningen finns ämnesspecifika kunskapskrav för olika betygssteg. Mål Skolans mål är att varje elev utvecklar ett allt större ansvar för sina studier, och utvecklar förmågan att själv bedöma sina resultat och ställa egen och andras bedömning i relation till de egna arbetsprestationerna och förutsättningarna.

8 Förskoleklass/Bäverns fritidshem Normer och värden: Tydliga regler, som vi konsekvent ser till att de efterlevs Lugnt i klassrummet Vuxna markerar tydligt det som är rätt och fel Vi arbetar för att få en stark gruppkänsla genom olika lekar, samarbetsövningar och sociala samtal Alltid en närvarande vuxen Kunskaper: SVENSKA: Vi jobbar med språklig medvetenhet enligt Bornholmsmodellen. Vi använder oss av Trulle materialet. Vi samtalar, sjunger, läser, skriver och ritar. Vi stimulerar barnens språkutveckling utifrån övningar som vi arbetar med utifrån läslyftet. MATTE: Vi jobbar bl.a. med tal, antal, begrepp, mönster och problemlösningar. Vi använder oss av ett material som heter Lyckotal, men också av det vi hittar i naturen, samt olika konstruktionslekar och olika experiment. MOTORIK: Vi har idrott en gång i veckan. Då är vi oftast i sporthallens B-hall. Vi är i skogen och leker på skolgården. Vi leker fingerlekar, ritar, klipper m.m. Vi kommer att jobba med olika teman. Vi kommer då bl.a. att använda oss av biblioteket och internet Vi tar vara på personalens olika kompetenser. Viktigt att se barnens olika behov, så de har en chans att nå målen efter sina förutsättningar Elevernas ansvar och inflytande: Visa respekt för våra lokaler och material Plocka undan/städa efter sig efter lek/ arbete Lyssna när andra talar Vänta på sin tur Koncentrera sig på sina uppgifter och inte störa andra Ta ansvar för sina kläder, toaletten och matsituationen Ansvara för sina biblioteksböcker

9 Skola och hem: Vi vill skapa en god och avslappnad relation med föräldrarna. Det gör vi genom, daglig kontakt, när de hämtar och lämnar barnen, föräldramöten och utvecklingssamtal. Föräldrarna ska känna sig välkomna till skolan Några gånger bjuder vi in till dropp in fika. Varje vecka får föräldrarna en veckoinformation, där vi berättar vad som händer i skolan och på fritids. Övergång och samverkan: Lärare från F-klassen besöker barnen i förskolan vid några tillfällen under våren för att lära känna barnen De blivande F-klassbarnen hälsar på i skolan ett par gånger under våren. Överlämningssamtal, förskola- förskoleklass, förskoleklass- första klass Uppföljning på hösttreminen i första klass Vi låter barnen berätta utifrån sin pärm om vad de lärt sig på förskolan. Detta sker vid samtalet under höstterminen Skolan och omvärlden: Vi ger barnen tillfälle att få en inblick i närsamhället, som besök på bibliotek, simhall, hembygdsgården och olika företag Vi pratar om allemansrätten Vi går på olika film och teaterföreställningar Vi kommer att prata om hur det är att vara barn i andra länder Betyg och bedömning: Vi ger föräldrarna återkommande information om barnens utveckling, genom samtal Vi gör en IUP på vårterminen där vi visar barnens utveckling och hur de ska gå vidare

10 Årskurs 1/Tigerns fritidshem Normer och värden: Skriva egna regler för gruppen där eleverna själva får komma med förslag, dessa ska gälla både skola och fritids, Arbeta i olika gruppkonstellationer, Träna på att lyssna på varandra, Uppmuntra eleverna att ha en egen åsikt samt att respektera varandras olikheter, Förstärka det positiva och bygga vidare från elevens egna utvecklingsnivå. Kunskaper: Ha ett varierat arbetssätt, Skapa ett bra arbetsklimat där alla elever kan känna arbetsro, Ta tillvara personalens olika kompetenser i arbetslaget. Elevernas ansvar och inflytande: Ha klassråd inför varje elevråd samt vid behov, Ta tillvara på elevernas kreativitet och nyfikenhet, Barnen är med och bestämmer över klassrums- och fritidsregler samt ska ta ansvar för att de följs, Barnen ska ta ansvar över, att hålla ordning över egna och gemensamma saker samt sina kläder. Skola och hem: Läsåret inleds med ett föräldramöte, Ha individuella utvecklingssamtal i början av varje termin, Ge veckoinformation via vårt rum på Edwise, på kommunens hemsida samt på vår anslagstavla. Övergång och samverkan: Ha gemensam planering för skola och fritids, Ha gemensamma trivselregler för skola och fritids.

11 Skolan och omvärlden: Gå till biblioteket varje månad, Delta i Skapande skola, Besöka Loket med sångprogram, Ha utedagar i närområdet, Besöka simhallen under läsåret. Betyg och bedömning: Göra en individuell utvecklingsplan varje termin, Ge skriftliga omdömen en gång per läsår, Genomför kommunprovet Fonoleken, för att kartlägga nuläge och kunna utveckla vidare.

12 Årskurs 2/Utterns fritidshem Normer och värden: Vi utgår från klassens egna regler och har gruppdiskussioner kring varför man behöver ha dessa regler och vilka vi behöver ha kvar/lägga till. Klassen är indelad i flera olika arbetsgrupper. Detta för att alla ska ges möjligheten att få arbeta tillsammans med flera olika kamrater. Vi vill arbeta för att visa på möjligheter att hitta olika kompisar att vara med. De vuxna uppmuntrar och hjälper till att ge förslag på rastaktiviteter. Kunskaper: Inför arbetsområdena vill vi vara tydliga med att berätta för eleverna vad/varför vi ska lära oss just detta. Vi använder olika undervisningsmetoder för att alla elever ska få möjlighet att utvecklas och lära på sitt eget sätt. Vi utgår från elevernas egna förutsättningar. Vi vill skapa ett bra arbetsklimat där alla elever känner arbetsro. Elevernas ansvar och inflytande: Vi har klassråd/uttenråd med jämna mellanrum. Eleverna är delaktiga i hur klassens regler utformas varför de ska följas. Eleverna tränas i att kunna förflytta sig inom skolans olika byggnader. Eleverna ska plocka undan efter sig både ute och inne. Skola och hem: Vi har utvecklingssamtal i början av varje termin. Vi utvecklar vårt klassrum på edwise där samlar vi information om elevernas arbeten och lägger veckoinformation. Övergång och samverkan: Gemensamma veckoplaneringar med hela arbetslaget. Veckokonferenser för respektive skola och fritids.

13 Samverkan med årskurs 3, framför allt under rasttid. Skolan och omvärlden: Vi besöker biblioteket i gång/månad. Vi går på den film, teater och konstutställningar som erbjuds under läsåret. Vi kommer att göra olika studiebesök i närsamhället. Vi besöker simhall och bowlinghall några gånger under läsåret. Betyg och bedömning: Vi ger fortlöpande information bland annat genom individuella utvecklingsplaner och skriftliga omdömen. Inför varje utvecklingssamtal skickar vi ut en enkät där eleverna får tycka till om sin situation i skolan.

14 Årskurs 3 Normer och värden: Vi ska arbeta aktivt med att stärka gruppens gemenskap. Utifrån våra ordningsregler ska vi aktivt arbeta med hur vi beter oss mot varandra. Kunskaper: Vi kommer att fortsätta arbeta med läs- och skrivutveckling i alla ämnen, med hjälp av bl.a. projektet Läslyftet. Vi kommer att arbeta varierat i olika gruppkonstellationer. Vi vill uppmuntra och motivera eleverna till att alltid göra sitt bästa. Elevernas ansvar och inflytande: Vi har klassråd och elevråd kontinuerligt som en del av den demokratiska processen. Eleverna förväntas ta ansvar och hålla ordning på sina egna saker och kläder. Vi skriver egna ordningsregler tillsammans med eleverna. Eleverna förväntas ta ett eget ansvar för promenaden till och från musik-, slöjd- och idrottsundervisningen. Skola och hem: Föräldramöte under hösten för gemensam information. Vi ska ha individuella utvecklingssamtal varje termin med föräldrar och elever. Vi ger läxor varje vecka vilket också ger föräldrarna möjlighet att vara delaktiga. Veckoinformationen kommer att publiceras på Edwise och kommunens hemsida. Övergång och samverkan: Vi besöker biblioteket regelbundet under terminen. Vi kommer att besöka simhallen. Vi samarbetar med kulturskolan, skolhälsovården m fl. Vi har nära samarbeta med fritidshemmet.

15 Skolan och omvärlden: Vi tar del av kulturevenemang som erbjuds, såsom film- och teaterföreställningar. Fortsatt arbete med projektet Skapande skola. Samarbete med olika föreningar i närområdet. Betyg och bedömning: Vårdnadshavare kan ta del av sitt barns kunskapsutveckling och omdöme via Edwise. Nationella prov görs i matematik och svenska under vårterminen.

16 Årskurs 4 Normer och värden: Vi förankrar ordningsreglerna och likabehandlingsplanen hos elever och föräldrar Vi kommer att presentera och visa runt området, både utomhus och inomhus så att eleverna ska känna sig trygga i den nya skolan. Vi kommer att arbeta för att få ett bra språkbruk och ett trevligt och respektfullt bemötande mellan elever och mellan elever och personal. Kunskaper: Vi jobbar med ett varierat arbetssätt för att på bästa sätt tillgodose elevernas olika förutsättningar. Vi jobbar intensivt med läsförståelse genom Läslyftet. Genom en positiv attityd ökar vi elevernas motivation och lust att lära. Elevernas ansvar och inflytande: Vi har ett klassråd inför varje elevråd samt vid behov. Vi kommer att arbeta med skolans ordningsregler. Eleverna kommer att få diskutera dem och komma på motiveringar till varför reglerna finns och behövs. Eleverna förväntas ta eget ansvar för hemuppgifter och att passa tider. Skola och hem: Veckoinformationen kommer även fortsättningsvis att skickas hem i pappersform, finnas på edwise och på kommunens hemsida. Vi kommer att ha individuella utvecklingssamtal i början av terminen. Föräldramöte genomförs i början av terminen. Det finns möjlighet på fritidshemmen att ha mer personliga kontakter med föräldrarna. Övergång och samverkan: Personal från trean har följt med till fyran för att underlätta övergången. Det kommer att bli gemensamma friluftsaktiviteter ett par gånger varje termin. Vi har ett gott samarbete mellan skola och fritidshem.

17 Skolan och omvärlden: Vi är en mångkulturell skola, vilket ger oss möjlighet att utveckla förståelse för varandras likheter och olikheter. Vi besöker simhall och bibliotek. Vi deltar i olika kulturaktiviteter i kommunen. Vi samarbetar med Emmaboda orienteringsklubb och andra idrottsföreningar i närområdet. Betyg och bedömning: I slutet av läsåret skriver vi individuella omdömen som elever och vårdnadshavare kan läsa på edwise. Eleverna ska vara medvetna om de mål vi arbetar mot i varje ämne och vad de behöver utveckla för att uppnå målen.

18 Årskurs 5 Normer och värden: Genom att gruppera eleverna i olika gruppkonstellationer. Vi går igenom och fördjupar ordningsreglerna genom samtal, enskilt och i grupp. Utifrån ordningsregler diskutera och påminna om elevernas eget ansvar. Alla vuxna agerar tydligt vid kränkningar och arbetar med att förstärka positiva ledare i elevgruppen samt ger positiv feedback. Kunskaper: Vi kommer att arbeta intensivt med elevernas läsning och använda en del av elevens val tiden till detta också. Vara tydliga med att vi har höga förväntningar på eleverna. Medvetandegöra eleverna om att de inte ska vara rädda för att göra fel, utan se det som en möjlighet till utveckling. Utveckla elevernas kunskaper inom IKT. Fortsätta med ett varierat arbetsätt. Elevernas ansvar och inflytande: Effektiviser uppstarten av lektionerna. Regelbundna klassråd och de deltar i elevråd. Ha hjälpredor i klassrummet. Eleverna förväntas ta eget ansvar för hemuppgifter och se till att böcker och annat är tillbaka i skolan på rätt dag. Skola och hem: Veckoinformationen kommer bland annat finnas på Edwise. Vi kommer att ha individuella utvecklingssamtal under september månad. Vid behov tas ytterligare kontakt med hemmet.

19 Övergång och samverkan: Traditioner och högtider gemensamt på skolan. Gemensamma aktiviteter utövas med övriga klasser. Skolan och omvärlden: Författarbesök under vårterminen och då samarbetar vi med biblioteket för att förbereda detta. Samarbete med Kalmar läns muséum i skapande skolan projektet. Genom samarbete med olika föreningar i närområdet. Vi kommer att delta i olika kulturaktiviteter som kulturgruppen erbjuder. Betyg och bedömning: Träna eleverna på att bedöma sina egna förmågor utifrån kunskapskraven i respektive ämne. I slutet av läsåret skriver vi omdömen i varje ämne.

20 Årskurs 6 Normer och värden: I åk 6 kommer vi att arbeta med människors lika värde. Vi ska arbeta med olika begrepp (jämlikhet, jämställdhet, mobbing, diskriminering, kränkning, etik och moral)och vad de betyder. Elever ska få kunskap och redskap om detta. Kunskaper: Vi ska fortsätta att utveckla elevernas skrift och talspråk genom mallar, förhållningssätt och erfarenhet. Eleverna ska känna sig trygga vid anförande, samtal och vid skriftlig produktion. Vi ska utveckla elevernas kunskap i bild och film. Eleverna ska producera flera filmer under läsåret samt se och tolka flera filmer. Eleverna ska lära sig hur de berättar med bilder. Elevernas ansvar och inflytande: Vi jobbar aktivt med klassråd och elevråd. Eleverna får ha mobiltelefon på rast och efter tillåtelse från läraren på lektionen under förutsättning att de kan ta ansvar för detta. Detta kan då främja arbetsmiljön om detta sker på rätt sätt. Detta fungerade väl under förra läsåret och vi vill gärna fortsätta med detta. Skola och hem: Vi vill förtydliga kunskapsmålen och betygskraven så att föräldrarna känner sig välinformerade och trygga med hur det kommer att fungera. Vi kommer att visa en informationsfilm från skolverket på föräldramötet. Vi kommer att ge individanpassad information på utvecklingssamtalet. Vi fortsätter med information på edwise i klass 6 rum. Övergång och samverkan: Vi uppskattar och tänker glatt medverka vid stadieövergripande sammankomster.

21 Skolan och omvärlden: Eleverna kommer att ha ett projekt där de ska få ta reda på hur yrkeslivet ser ut i Emmaboda. Vilka arbetsplatser som finns och vad de själva skulle vilja bli. Detta ska de sedan anföra med stöd av en powerpoint. Betyg och bedömning: Vi ska vara tydligare med vad vi bedömer och hur vi bedömer. Eleverna ska också med hjälp av en matris träna på att göra en självbedömning. Eleverna kommer under åk 6 genomföra nationella prov.

22 Trä och textilslöjd årskurs 3-6 Normer och värden: Vi uppnår målen på följande sätt: Vi arbetar för att se till att alla elever ska trivas, känna sig trygga i klassen samt ha en bra arbetsro, lyssna på varandra och visa hänsyn. Vi är extra tydliga med våra ordningsregler/trivselregler t ex. att alla elever och vuxna bidrar till trivsel, arbetsro och ordning genom att ta hänsyn och visa respekt för varandra. Kunskaper: Vi uppnår målen på följande sätt: Vi arbetar med olika inspirationskällor som ligger till grund för att eleverna kan komma med idéer och förslag på arbeten. Vi låter eleverna fortsätta att utforska olika material. Vi arbetar med att eleverna får lära sig olika ord och uttryck för att vidga sitt språk inom slöjdområdet samt kunna använda orden i rätt sammanhang. Vi arbetar med att i planeringen öva eleven på att mäta, skissa och tänka igenom arbetet. Vi låter eleverna använda loggbok för att de ska kunna reflektera på sitt arbete. Elevernas ansvar och inflytande: Vi uppnår målen på följande sätt: Vi är lyhörda till förnyelse och lyssnar på elevers förslag och utvecklar tillsammans nya arbetssätt. Vi arbetar med att utgå från elevernas erfarenheter och intressen så att de får känna sig delaktiga i slöjdprocessen. Vi arbetar för att eleverna ska känna glädje i det arbete de gör i slöjden. Samt uppmuntra elevernas kreativitet och nyfikenhet. Skola och hem: Vi uppnår målen på följande sätt: Vi har en kontinuerlig kontakt med elevens mentor för att ha information om elevens skolsituation. Vi kommer att informera lärarna muntligt eller skriftligt inför utvecklingssamtal. (Vid behov tar vi kontakt med föräldrarna om elevens skolsituation när det gäller slöjd). Övergång och samverkan: Vi uppnår målen på följande sätt: Vi fortsätter med ett bra samarbete mellan oss slöjdlärare och övriga lärare på låg- och mellanstadiet för att arbeta på ett likvärdigt sätt gentemot eleverna. Vi kommer att fortsätta hålla kontakten så ofta det är möjligt med övriga lärare.

23 Det är ett fortsatt bra samarbete när personal från fritids är med i klassen. Skolan och omvärlden: Vi uppnår målen på följande sätt: Vi fortsätter att ha ett bra samarbete med övriga lärare på låg- och mellanstadiet. Vi fortsätter att ta kontakt med kompetenser på orten som kan vara delaktiga i olika diskussioner. Betyg och bedömning: Vi uppnår målen på följande sätt: Vi använder skolverkets nya mall för individuella skriftliga omdömen. Vi diskuterar med eleverna för att hitta bästa inlärningsmetoden för just den individen. Vi arbetar vidare med hjälp av loggböcker och diskussioner för att få en rättvis bedömning. Vi fortsätter hjälpa eleverna så att de blir delaktiga i uppgifterna för de ska lära sig saker och lyckas.

24 Kobrans fritidshem Normer och värden: Arbeta för ett vårdat språk Alla lär sig visa respekt för varandra Öva på turtagning genom lekar och spel Konkret visa genom handlingar och övningar att alla har lika värde Kunskaper: Spela spel, leka, baka, snickra m.m. för att träna svenska språket och matematiken Vi tränar på att lära oss klockan och hålla reda på tider. Simhallsbesök både på höst och vårterminen Vi använder både händer och tänk teoretiskt och praktiskt arbetssätt Elevernas ansvar och inflytande: Måndagsmöten varje vecka där både barn och vuxna kommer till tals. Förslagslåda där barnen få lämna sina idéer Enkätundersökning bland barnen varje läsår Skola och hem: Vår hemsida uppdateras varje vecka med aktuell information. Vi skickar även hem lappar vid speciella aktivitetstillfällen. Fortlöpande kontakt vid hämtning och lämning med de föräldrar som hämtar barnen. Vi samarbetar med skolan när det är lämpligt. Vi värnar om en respektfull och öppen kontakt med alla föräldrar.

25 Övergång och samverkan: Tillsammans med övriga avdelningar anordnar vi höstlovsmarknad, julworkshop och dessutom aktiviteter under sportlov, påsklov och sommarlov. Sammanslagningar av avdelningar vid lov och studiedagar. Gemensam planering i arbetslaget sker 1 h varje vecka och dessutom tillsammans med skolan för de som arbetar där. Överlämningar mellan FH-avdelningar av nya barn (sker inför varje höst och inför att nya barn skrivs in) Gemensamma arbeten med enskilda barn. Läxläsning gäller enskilda elever Planering och utvärdering med skolan varje termin Skolan och omvärlden: Delta i teater och kulturarrangemang som erbjuds på lov Genomföra några studiebesök under läsåret. På Kobran präglas vår eftermiddagsverksamhet nästan varje eftermiddag utav flera olika aktiviteter utanför fritids såsom modersmålsundervisning, fotboll och innebandyträningar som barnen ska passa. Vi har en mer utåtriktad verksamhet för barn i åldrarna 9-12 år.

Arbetsplan för Färjestadsskolan. Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Färjestadsskolan. Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Färjestadsskolan Läsåret 2013/2014 Skolans arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt skolan ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens

Läs mer

Kvalitetsredovisning Skola/fritids

Kvalitetsredovisning Skola/fritids Kvalitetsredovisning Skola/fritids 2013-2014 Verksamheten som helhet Vår vision är att skapa en skola som vilar på demokratins grund och där verksamheten grundar sig på ett livslångt lärande. Kunskaper,

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Arbetsplan för förskoleklass 2012-04-05

Arbetsplan för förskoleklass 2012-04-05 Arbetsplan för förskoleklass 2012-04-05 Inledning: (Ur Förskoleklassen i en klass för sig Myndigheten för skolutveckling) Förskoleklassen är en klass för alldeles för sig, på mer än ett sätt. Den utgör

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskoleklass Strömtorpsskolan. Förskoleklass. Läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport. Förskoleklass Strömtorpsskolan. Förskoleklass. Läsåret 2014/2015 Kvalitetsrapport Förskoleklass Läsåret 2014/2015 Förskoleklass Strömtorpsskolan Utbildningens syfte Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem 150812 Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016

Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Lokal arbetsplan för skolan 2015-2016 Skola Ort Ansvarig rektor Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1. Vår grundverksamhet Auraskolan i Skelleftehamn är en F-2 skola med

Läs mer

Sandbäcksskolan. Lokal arbetsplan för Sandbäcksskolan

Sandbäcksskolan. Lokal arbetsplan för Sandbäcksskolan Sandbäcksskolan Lokal arbetsplan för Sandbäcksskolan 2013 Inledning Sandbäcksskolan är en F-9 skola med ca 450elever.Verksamheten omfattar förskoleklass, grundskola, fritidshem och fritidsklubb. Det finns

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

BAGARTORPSSKOLAN F-3 2 autismgrupper. Verksamhetsplan 2013-2014

BAGARTORPSSKOLAN F-3 2 autismgrupper. Verksamhetsplan 2013-2014 BAGARTORPSSKOLAN F-3 2 autismgrupper Verksamhetsplan 2013-2014 Eva-Lotta Aste LEDNINGSDEKLARATION Tro på allas förmågor. Alla ska behandlas lika. Rusta eleverna för lärande in i framtiden. Varje elev ska

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Ulriksdalsskolans. Verksamhetsplan 2014-2015

Ulriksdalsskolans. Verksamhetsplan 2014-2015 Ulriksdalsskolans Verksamhetsplan 2014-2015 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Individuella utvecklingsplaner IUP

Individuella utvecklingsplaner IUP Individuella utvecklingsplaner IUP 1 SYFTE OCH BAKGRUND Regeringen har beslutat att varje elev i grundskolan skall ha en individuell utvecklingsplan (IUP) från januari 2006. I Säffle är det beslutat att

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

2.2 Kunskaper. Målbeskrivning

2.2 Kunskaper. Målbeskrivning GENEVAD 2013 2.2 Kunskaper Målbeskrivning Skolan mål är att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt kan kommunicera på engelska

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor Mål Vi vill Ha barnens bästa i fokus när vi fattar beslut Barnen ska trivas, känna sig trygga och bekräftade och få ett gott självförtroende Barnen ska känna förtroende

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande.

Innehållsförteckning. 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Förutsättningar. 3. Läroplansmål 3.1 Normer och värden. 3.2 Utveckling och lärande. 3.3 Barns inflytande. 3.4 Förskola och hem. 3.5 Samverkan med förskoleklassen,

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Skytteholmsskolan åk 4-9. Verksamhetsplan 2014-15

Skytteholmsskolan åk 4-9. Verksamhetsplan 2014-15 Skytteholmsskolan åk 4-9 Verksamhetsplan 2014-15 LEDNINGSDEKLARATION Skytteholmsskolan är delad i två enheter varav jag är rektor för åk 4-9. Skolan består av åtta klasser i åk 4-6 samt sex klasser i åk

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Kvalitetsarbete i skolan 2014-2015

Kvalitetsarbete i skolan 2014-2015 Kvalitetsarbete i skolan 2014-2015 Skola Fjällsjöskolan fskk åk 6 Ort Backe Ansvarig rektor Susanne Sjödin Kontaktinformation Dan Forsberg, 0624-512029 1. Vår skola I Fjällsjöskolan fskk- åk 6 går 50 barn.

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien 2015-2016

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien 2015-2016 Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 AT-1190 Wien Tel... +43-(0)1-320 79 80 E-Mail... svenskaskolan@svenskaskolan.at Website... www.svenskaskolan.at ZVR-Zahl 972744415 Wien 25 augusti 2015 Lokal

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

2. Övergripande mål och riktlinjer

2. Övergripande mål och riktlinjer 2. Övergripande mål och riktlinjer I de övergripande målen anges de normer och värden samt de kunskaper som alla e lever bör ha utvecklat när de lämnar grundskolan. en anger inriktningen på skolans arbete.

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Dungen 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4-5 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen.

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen. I förskoleklassens verksamhet tar vi tillvara på barnens nyfikenhet och lust att lära genom att låta leken vara ett av de viktigaste verktygen för barnens kunskapsutveckling. Den sociala träningen och

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015

KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Förskoleavdelningen KVALITETSREDOVISNING Förskolan Prästkragen, avdelning Björnen Läsåret 2014-2015 Måluppfyllelse, analys och åtgärder för ökad måluppfyllelse.( Från föregående års kvalitetsredovisning

Läs mer

INDIVIDUELL UTVECKLINGSPLAN

INDIVIDUELL UTVECKLINGSPLAN Datum Sida 1 (5) INDIVIDUELL UTVECKLINGSPLAN åk 1 åk 6 Antagen våren 2012 Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Individuell utvecklingsplan (IUP) Elevens individuella utvecklingsplan

Läs mer

Utgiven höstterminen 2010/ Västra Ingelstad skola

Utgiven höstterminen 2010/ Västra Ingelstad skola Västra Ingelstads skola - här finns framtiden - Verksamhetsplan Förskoleklass 2010/2011 Utgiven höstterminen 2010/ Västra Ingelstad skola Vision Här finns framtiden Vi menar att våra barn är vår framtid!

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010

Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010 Datum 2010-10-18 Kvalitetsredovisning för Bergkvara skola Läsåret 2009/2010 2010-10-07 Anders Thomas rektor Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Plusgiro Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS Torskolan

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Gläntan 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Grundsärskolan År 1-6 Färgelanda

Kvalitetsredovisning. Grundsärskolan År 1-6 Färgelanda Kvalitetsredovisning 2010 Grundsärskolan År 1-6 Färgelanda 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Personal... 3 Beskrivning av hur verksamheten är organiserad... 3 Det pedagogiska arbetet.... 3 Underlag

Läs mer

FINNSTASKOLAN VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM

FINNSTASKOLAN VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM Finnstaskolan Finnstaskolan är en skola för elever från förskoleklass till och med åk 5. Av utrymmesskäl har åk 5 f.n. sina klassrum i Broskolans lokaler.

Läs mer

Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem

Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem 2.1 Normer och värden Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING Utbildning KVALITETSREDOVISNING Klågerupskolan F-5 2007 2008-02-06 Klågerupskolan F-5 Enligt Förordning (1997:702) om kvalitetsredovisning inom skolväsendet skall varje kommun senast den 1 maj varje år

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 ÄRLINGHEDENS FÖRSKOLA Idrottsvägen 19 b 195 32 Märsta 591 264 19, 6423, 6424 och 64 33 ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2 (10) Vision På Tingvalla

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Fritidshemsplan. Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell

Fritidshemsplan. Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell Fritidshemsplan Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell April 2016 Vårt uppdrag Fritidshemmets syfte är att komplettera utbildningen i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan Lokal verksamhetsplan Björkhagaskolan 2014-2015 Verksamhetsbeskrivning Björkhagaskolan Enheten Björkhagaskolan är en F-6 skola med ca 340 elever. Skolans verksamhet omfattar två enheter. En med elever

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016 150630 Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 2012 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 Strängnäs kommun 2012-08-06 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht-2012 Skollag (2010:800)/ Nämndmål och Lokal arbetsplan Skollagen 1 kap 5 Utformning

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Grindskolans handlingsplan 2015-2016 Mål och konkreta åtgärder

Grindskolans handlingsplan 2015-2016 Mål och konkreta åtgärder Grindskolans handlingsplan 2015-2016 Mål och konkreta åtgärder Stimulerande lärande och utmaning för alla Arbetsklimat Grindskolan 2015-2016 Ansvar och inflytande för elever Bedömnings för lärande (BFL)

Läs mer

Kvalitetsrapport. Parkskolan. Fritidshem. Läsåret 2013/2014. Lergöken, Bikupan, Sjöboden. Ansvarig rektor: Ann-Kristin Brännström

Kvalitetsrapport. Parkskolan. Fritidshem. Läsåret 2013/2014. Lergöken, Bikupan, Sjöboden. Ansvarig rektor: Ann-Kristin Brännström Kvalitetsrapport Fritidshem Läsåret 2013/2014 Parkskolan Lergöken, Bikupan, Sjöboden Utbildningens syfte Fritidshemmet kompletterar utbildningen i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan,

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola 1(8) Lokal arbetsplan Mellangårdens förskola 2011-2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 4 Mål 4 4 2.3 Barns inflytande 5 Mål 5 5 2.4 Förskola

Läs mer

2012/2013 PÄRLANS FÖRSKOLEKLASS

2012/2013 PÄRLANS FÖRSKOLEKLASS Kvalitetsrapport Förskoleklass Läsåret 2012/2013 PÄRLANS FÖRSKOLEKLASS Strömtorpsskolan Utbildningens syfte Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Lokal arbetsplan läsåret 2015/16 Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Skäggebergsvägen 13 0565-160

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010-2011. Kyrkskolan Möklinta

Kvalitetsredovisning 2010-2011. Kyrkskolan Möklinta Kvalitetsredovisning 2-2 Kvalitetsredovisning 2-2 3 (38) Kvalitetsredovisning 2-2 INNEHÅLL BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN... 7 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VERKSAMHETENS MÅLUPPFYLLELSE... 8 Elevtalsutveckling...

Läs mer

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Skola Tundalsskolan Ort Robertsfors Ansvarig rektor Jan

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2014-06-10 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Lilla Flottens förskola. Skolförvaltning sydväst

Arbetsplan 2015/2016 Lilla Flottens förskola. Skolförvaltning sydväst Arbetsplan 2015/2016 Lilla Flottens förskola Skolförvaltning sydväst Innehåll Inledning... 1 Förutsättningar... 2 Läroplansmål Normer och värden... 3 Läroplansmål Utveckling och lärande... 5 Läroplansmål

Läs mer

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter!

Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016. Barnens verkstad med många möjligheter! Hopprepets förskola Sticklinge förskola (2016) Arbetsplan Verksamhetsåret 2015-2016 Barnens verkstad med många möjligheter! Vår organisation Barn Arbetslag Lärandemiljöer - Utemiljö - Innemiljö - Närmiljö

Läs mer

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11

Köpings kommun. Arbetsplan förmånen. Läsår 2015 2016. Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18. Senast ändrat 2015-08-11 Köpings kommun Arbetsplan förmånen Läsår 2015 2016 Christina Eriksson, Ingela Alm Puurunen, Karin Jacquet 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07

LPFÖ98. Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 1 LPFÖ98 Vi tydliggör våra åtaganden, målen och vårt arbetssätt. Ett arbetsmaterial reviderat på planeringsdag 15 01 07 Arbetsgruppen bestod av följande personer: Emelie Furubom, Philip Walsh, Irina Andreeva,

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011 Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS Beskrivning av verksamheten Ödenäs fritidshem består av en avdelning. Västergården samt barn från förskoleavdelningen Mellomgården.

Läs mer

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsområde förskoleklass Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Arbetet i verksamheten Kunskaper, utveckling och lärande Den fria leken

Läs mer

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun Hästhagens fritidshem VT 2015 Våra ledstjärnor Ansvar Vi tar initiativ, är engagerade och genomför fattande beslut. Vi är medskapande och tar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4 Barns inflytande sidan 6 Förskola

Läs mer

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området

Arbetsplan läsåret 09/10 Stentägtskolan Centrala området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015. Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan. Antal barn: 18. Antal pojkar:9 Antal flickor: 9

Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015. Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan. Antal barn: 18. Antal pojkar:9 Antal flickor: 9 Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning läsåret 2014 2015 Förskola: Björksta Avdelning: Gullvivan Antal barn: 18 Antal pojkar:9 Antal flickor: 9 Antal flerspråkiga barn: 4 Dessa språk är representerade:

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010 ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010 ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010 Brogårdens förskola ALINGSÅS Beskrivning av verksamheten Brogårdens förskola har rymliga, ljuddämpande lokaler. Vi arbetar aktivt med ljudmedvetenhet bland barnen. Vi

Läs mer

Lokala arbetsplan 2014-2015

Lokala arbetsplan 2014-2015 Lokala arbetsplan 2014-2015 Regnbågens förskola Avdelning Röd Lokala arbetsplan 26 september 2014 Presentation av Röda Regnbågen Regnbågens förskola rymmer 3 avdelningar och avd. Röd finns i mitten av

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

Björkhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björkhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkhagens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Förskolan Solrosen ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Förskolan Solrosen ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011 Förskolan Solrosen ALINGSÅS Telefon: 0322-61 63 50 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdomalingsas.se Beskrivning av verksamheten Telefon: 0322-61 63 50 Fax: 0322-61 63

Läs mer

Kvalitetsrapport. Strömtorpsskolans fritidshem. Fritidshem. Läsåret 2012/2013. Ansvarig rektor: Jens Berisson

Kvalitetsrapport. Strömtorpsskolans fritidshem. Fritidshem. Läsåret 2012/2013. Ansvarig rektor: Jens Berisson Kvalitetsrapport Fritidshem Läsåret 2012/2013 Strömtorpsskolans fritidshem Utbildningens syfte Fritidshemmet kompletterar utbildningen i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg i Linghem 2016/2017 Vi blir ett! Vi har hög pedagogisk kvalitet på samtliga förskolor och annan pedagogisk verksamhet i Linghem 1 Förord Under våren

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14

Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14 Lokal arbetsplan för förskolan Växthuset 2013/14 2013-06-03/Lena Mattisson, Sickla skola och förskolor 1 Innehåll Våra styrdokument... 3 Internationella styrdokument... 3 Nationella styrdokument... 3 Lokala

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Kyrkerörsskolan Läsår 2010 / 2011 Anneli Jonsson / Charlotta Robson Rektor 2010-11-08 Innehållsförteckning Del 1 Kyrkerörsskolans

Läs mer

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10) 2015-02-10 Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Kunskapsförvaltningen 1. Organisation Förskolechef delas med Kyrkåsens förskola 50/50. Verksamheten

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden

Arbetsplan 2015/2016. Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Arbetsplan 2015/2016 Lillåns skola F-6 inkl fritidshem Grundskolnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper, Bedömning och betyg

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Ugglan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

Arbetsplan 2015-2016

Arbetsplan 2015-2016 Arbetsplan 2015-2016 Gemensam arbetsplan för förskolorna Hallongården, Musikanten, och Skattkistan i Vivalla, Örebro Inledning och förutsättningar: Vivalla är ett av Örebro kommuns större bostadsområden.

Läs mer

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2014 Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende Sammanfattande analys Färsingaskolans verksamhet har under 2013 präglats av sammanslagning

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014

ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014 ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET OCH VARFÖR Förskolan skal stäva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15

TUNETS FÖRSKOLA. Verksamhetsplan 2014-15 TUNETS FÖRSKOLA Verksamhetsplan 2014-15 LEDNINGSDEKLARATION Förskolan ska genomsyras av ett förhållningssätt som bidrar till att varje barn utvecklar sin förståelse för alla människors lika värde. Jag

Läs mer

Arbetsplan Stockby Förskola

Arbetsplan Stockby Förskola Arbetsplan Stockby Förskola Vi som arbetar på Stockby förskola Sara Rogö Chi Le Anette Hillerudh Enikö Abdallah Juhos Johanna Spindler Moniqa Hollén Bodil Ornby Annica Sabel Förskollärare 40 tim/v Förskollärare

Läs mer

Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2015/2016

Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2015/2016 Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2015/2016 Vision Ugglemoskolan vill att alla inom skolan ska känna samma rättvisa, likvärdighet och trygghet. Arbetslaget ska utveckla en skola

Läs mer