SOU 2014:45 - Unik kunskap genom registerforskning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SOU 2014:45 - Unik kunskap genom registerforskning"

Transkript

1 Vetenskapsrådet Datum Diarienummer 20154)24) Ert diarienummer U2014/4224/F Handläggare Maria Nilsson Utbildningsdepartementet Stockholm Remissyttrande SOU 2014:45 - Unik kunskap genom registerforskning Sammanfattning Vetenskapsrådet har granskat remissen huvudsakligen utifrån sin uppgift att ha en ledande roll för att utveckla svensk forskning av högsta vetenskapliga kvalitet och därmed bidra till samhällets utveckling. Vetenskapsrådet ställer sig positivt till utredningens förslag till förbättrade möjligheter för registerforskningen. Vetenskapsrådet har här endast beaktat de förslag som direkt berör forskning men vill understryka att integritetsfrågor har stor betydelse också för forskning, inte minst vad gäller förankringen i samhället. Författningsförslagen 9.1 Etikprövningen Förslag Ett enklare förfarande VETENSKAPSRÄDET SWEDISH RESEARCH COUNCIL Postadress/Postal address Box 1035 SE Stockholm Vetenskapsrådet tillstyrker förslaget om ett enklare förfarande för forskning som endast innefattar behandling av anonymiserade personuppgifter som hämtats från myndighetsregister men förutsätter att sådana ärenden avgörs av ordförande i samråd med vetenskaplig kompetent ledamot. Sweden Besöksadress/Visiting address Västra Järnvägsgatan 3 Tel: +46(0) Fax:+46(0) Org. nr/vat No Förslag Rådgivande yttrande. Vetenskapsrådet anser att de regionala etikprövningsnämnderna endast ska pröva ärenden som omfattas av etikprövningslagens tillämpningsområde. Rådet avstyrker därför förslaget om att de regionala etikprövningsnämnderna ska åläggas att lämna rådgivande yttranden över forskning som inte omfattas av etikprövningslagen. vetenskapsradet@vr.se 1(5)

2 Etikprövningsnänmderna prövar idag endast ärenden som rör förskning och därför prövas inte vissa studentprojekt.vetenskapsrådet anser att det först måste klargöras vad ett rådgivande yttrande kan användas till för att undvika att skapa en ialsk trygghet för förskaren. Förslaget torde dessutom skapa en ökad arbetsbelastning för de regionala etikprövningsnämnderna som är svår att bedöma baserat på nuvarande underlag. Om etikprövningslagens tillämpningsonu^åde är för snävt för att tillgodose förskningens behov horde lagen ses över för att förtydliga för vilka projekt skyldighet till etikprövning föreligger. ^ ^ ^ ^. ^. ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ Vetenskapsrådet tillstyrker att etikprövningslagen tillämpas på förskning som inneiattar behandling av personuppgifterienförskningsdatabas. ^ ^ ^ ^. _ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ Vetenskapsrådet tillstyrker förslaget att kodnyekeln ska bevaras hos den utlän^andemyndigheteni^o år trån dagen för utlämnandet av uppgifterna som kodnyekeln avser. EnligtVetenskapsrådets mening ärdet inte själva bevarandet av kodnyekeln utan den efterföljande behandlingen avuppgiftema som utgör en integritetsrisk. Oet bör dock undersökas om förlängt bevarande avkodnyeklar redan idag ärmöjlig enligt gällande lagstiftning. ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ Vetenskapsrådet ärpositivt till förslaget om absolut sekretess föruppgift avseende enskilds personliga oeh ekonomiska förhållandeniförskningsverksamhet.vetenskapsrådet är även positivt till att undantag föreslås förförskningsändamål. När det gällerundantaget för utredning av oredlighetiförskning eller för yttrandeisamband med sådan utredning servetenskapsrådet däremot en risk att uppgifter som behövs för sådant ändamål inte lämnas ut på grund av den starka sekretess som föreslås för uppgifterna. Det är enligt Vetenskapsrådets mening av grundläggande betydelse för förtroendet för försl^tingen att misstanke om oredlighetiförskning kan utredas. Enligt den föreslagna ändringeni24kap.l^dsetaruppgift som behövsien utredning av oredlighetiförsl^ing eller för att yttrande ska kunna lämnasisamband med sådan utredning, bara lämnas om det står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde ellernågon närstående till denne lider men. ^

3 Vidare anservetenskapsrådet att det är viktigt att förskning kan bedrivas på lika villkor oavsett om förskningen bedrivs av en offöntlig eller en privat förskningshuvudman.enligtvetenskapsrådetsaknasiutredningen en tillräcklig analys av om en bestämmelse om absolut sekretess kan försvåra utlänuiande av försl^ingsdata till privata förskningshuvudmän (se vidare under avsnitts konsekvenser förslags.3 får för förskning som inte bedrivsiofföntlig regi närmare utredas ^. ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ Vetenskapsrådet ställer sig positivt till förslaget som gör det möjligt att bygga upp brett speeifteeradeförskningsdatabaser för ftamtida förskning oeh att dessa förskningsdatabaserreglerasilag.vetenskapsrådet ser framför sig att antalet nationella förskningsdatabaser är begränsat men menar att det vetenskapliga behovet börfåstyra antalet. Vetenskapsrådet anser sig doek^^ kunna ta ställning till om de föreslagna skyddsåtgärderna ärtillräekliga för att upprätthålla allmänbetens förtroende för förskningen utan att basett förslaget om bur lag oeh föreskrifter för förskningsdatabasenserutisin helhet. Som angetts ovan under avsnitts.3 anservetenskapsrådet att det är viktigt att förskning kan bedrivas på lika villkor oavsett om förskningen bedrivs av en offentlig eller en privat forskningshuvudman. De föreslagna förskningsdatabaserna ska finnas på statliga universitet eller högskolor eller motsvarande organisationer.eör uppgifter avseende enskilds personliga oeh ekonomiska förhållandeniförskningsverksambet föreslås absolut sekretess. Utredningen gör den bedömningen att uppgifter, inklusive känsliga personuppgifter oeh uppgifter om lagöverträdelser, för vilka det råder ett starkt sekretesskydd kan lämnas ut med ett förbehåll till aktörer som inte lyderunderdse. Efter det att utredningen överlämnades har JDiett beslut den9 september 2014riktat allvarlig kritik mot vårdgivare för att man har ingått avtal omjoumalföring med ett företag trots att detta inte varit förenligt med regelverket om sekretess inom hälso-oeh sjukvården. Mot bakgrund av JD^sbeslutframstår det förvetenskapsrådet som oklart om uppgifter kommer att l^nnalänu^asutfrånförskningsdatabaser som ftnns hos statliga universitet oeh högskolor tillforskningshuvudmän som inte har att tillämpa DSE. Vetenskapsrådet föreslås bidra till att bereda frågan om vilka förskningsdatabaser som är angelägna. En beredning kunde med fördel skeisamråd med övriga forskningsfinansiärer.vetenskapsrådet planerar en utlysning om nationell samordning av förskningsdatabaser under som kan förväntas bidra till att skapa ett vetenskapligt underlag för behov av förskningsdatabaser. 3(5)

4 Vänskapsrådets dessa databaser.vetenskapsrådet anser att ändamålet för utvärderingen behöver förtydligas och det börutredas vidare vilken myndighet som är bäst lämpad att utföra sådan utvärdering ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ Vetenskapsrådet tillstyrkerutredarens förslag om att inrätta ett nationellt biobanksregister vid Socialstyrelsen. Oet nationella biobanksregistret bör doek ges status av ett nationellt hälsodataregister vid Socialstyrelsen vilket möjliggör koppling till existerande patientregister oeh med sanuna typ av hantering som för andra register vid myndigheten. Vid uppbyggnad av ett sådant register bör erl^enhetertrån arbetet inom det nationella biobanksnätverket BBVlRlbeaktas.BBMRl.se har genomfört ett omiattande arbete med att samla införmation om svenska biobanker på hemsidan w^vw.bbmriregister.se och det är angeläget att denna kunskap och eriarenhet kan tas tillvara, förslagsvis genom ett förmaliserat samarbete mellanbbvlrl.se oeh Socialstyrelsen. ^vrigf Vänskapsrådets upp en verksanmet för att förbättra tillgängligheten till registeruppgifter för forskningsändamål och underlätta användningen av dessa.l uppdraget ingår även att bistå förskare med information om register oeh om relevant lagstiftning.vetenskapsrådet anser att förutsättningarna för att bedriva registerförskning generellt skulle förbättras om de registerhållande myndighetemaisin instruktion fickiuppdrag att stödja forskning. Detta är idag inte fallet för Statistiska Centralbyrån. En centraliserad forskningsstödsfunktion inom varje myndighet skulle säkerställa att databeställningar hanteras säkert, smidigt, kostnadseffektivt och likartat. Eör att lättare kunna sambearbeta registerdatafrån olika datakällortorde en sådan funktion vara central både när datafrån olika myndigheter ska kombineras och när myndighetsdata ska kombineras med förskarens egna data. SvenskNationell Datatjänst (Sl^)ärennationell infrastruktur för arkivering, dokumentation och samordning av forskningsdata inom samhällsvetenskap, humaniora och medicin som fmansieras av Vetenskapsrådet och Göteborgs universitet. SNDs roll som arkivmyndighet och personuppgiftsbiträde har dock ifrågasatts av Datainspektionen.Vetenskapsrådet anser attfrågan om arkivering av forskningsdata generellt och persondata specifikt behöver lösas. Den är kopplad till Regeringens åtgärder för öppen tillgänglighet till forskningsinformation (publikationer och data), där universitetens roll 4(5)

5 behöver förtydligad deponera dataietteentralt data-oeh ser^ieeeenter som SNF^. Vidare anservetenskapsrådet att riktlinjer behöver fastställas under vilka villkor svenska data kan delas med utländska förskare så enkelt som möjligt utan hot mot den personliga integriteten. Forskning över gränser lar allt större betydelse oeh möjligheter att utväxla data mellan såväl registerförande myndigheter som mellan förskareit.ex. de nordiska länderna skulle öka användningsmöjligheter oeh värdet av svensk forskning avsevärt. Aeeeptans för samordnad etikprövning vore ett lediatt förenkla oeh utöka samarbetet inom Nordeniförsta hand. Beslutiärendetharfattats av generaldirektör Sven Stafström. Föredragande var projektsamordnare Maria Nilsson.Vid den slutliga handläggningen har även förvaltningsehefen Ann Fust, ehefsjuristen Anna Hörnlund oeh huvudsekreteraren Juni Palmgren deltagit. Generaldirektör Maria Nilsson Projektsamordnare 5(5)

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Betänkande Unik kunskap genom registerforskning

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Betänkande Unik kunskap genom registerforskning Regionstyrelsen Hannie Lundgren Forskningschef 044-309 30 12 hannie.lundgren@skane.se YTTRANDE Datum 2015-02-05 Dnr 1402609 1 (6) Remiss. Betänkande Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) har

Läs mer

Remissvar: Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) Gem 2014/0346

Remissvar: Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) Gem 2014/0346 2015-01-20 Remissvar: Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) Gem 2014/0346 I betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) av Registerforskningsutredningen föreslås ändringar

Läs mer

Yttrande över betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45)

Yttrande över betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Datum 2015-01-13 Diarienummer 140784 Kanslienheten Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Svar på remiss från Utbildningsdepartementet: Betänkande Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45)

Svar på remiss från Utbildningsdepartementet: Betänkande Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Central förvaltning Datum 2015-02-02 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv Dnr LD14/03469 Uppdnr 967 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Svar på remiss

Läs mer

Rätt att forska Långsiktig reglering av forskningsdatabaser

Rätt att forska Långsiktig reglering av forskningsdatabaser armagonni Vetenskapsrådet YTTRANDE Datum 2019-02-04 Handlåggare Victoria Söderqvist Darienummer 1.1.3-2018-06958 GD-2019-18 Ert dianenummer U201 8/02557/F Utbildningsdepartementet u.remiss(c4regerinzskansliet.se

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Statistikutredningen 2012 (Fi 2011:05) Dir. 2012:15. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2012

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Statistikutredningen 2012 (Fi 2011:05) Dir. 2012:15. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2012 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Statistikutredningen 2012 (Fi 2011:05) Dir. 2012:15 Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2012 Utvidgning av uppdraget Regeringen beslutade den 31 mars 2011

Läs mer

arosnal0 vetenskapsrådet

arosnal0 vetenskapsrådet arosnal0 vetenskapsrådet YTTRANDE Datum 2018-09-10 Handläggare Richard Andersson Diarienummer 1.1.3-2018-6406 GD-2018-164 Ert diarienummer N2018-03829-RTS Näringsdepartementet n.remissvarkregeringskansliet.se

Läs mer

Regeringens skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk plattform

Regeringens skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk plattform Datum Diarienummer 2014-02-10 1.1.3-2014-10003 Handläggare Cecilia Stålsby Lundborg Vetenskapsrådet Utrikesdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Regeringens skrivelse 2013/14: Biståndspolitisk

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) (RS/80/2015)

Svar på remiss av betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) (RS/80/2015) Förslag till beslut Regionstyrelsen 1(2) Samordningskansliet 2015-01-16 Tfn: 063-14 76 36 E-post: helge.jonsson@regionjh.se Svar på remiss av betänkandet Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45)

Läs mer

Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala

Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala 2018-12-10 Dnr 2018:AÄ30 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över betänkandet Behandling av personuppgifter vid Myndigheten för

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS AV BETÄNANDET RÄTT ATT FORSKA - LÅNGSIKTIG REGLERING AV FORSKNINGSDATABASER, SOU 2018:36

YTTRANDE ÖVER REMISS AV BETÄNANDET RÄTT ATT FORSKA - LÅNGSIKTIG REGLERING AV FORSKNINGSDATABASER, SOU 2018:36 1 (7) Er beteckning U2018/02557/F Utbildningsdepartementet u.remissvar@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER REMISS AV BETÄNANDET RÄTT ATT FORSKA - LÅNGSIKTIG REGLERING AV FORSKNINGSDATABASER, SOU 2018:36

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Ulf Malmqvist Läkare 046-17 33 33 Ulf.Malmqvist@skane.se YTTRANDE Datum 2019-01-08 Dnr 1802292 1 (5) Remiss. Rätt att forska Långsiktig reglering av forskningsdatabaser tillstyrker

Läs mer

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 Datum 2016-08-29 Diarienummer 3.3-2016-6545 1-lancliaggare Patrik Baard Finansdepartementet 103 33 Stockholm Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av

Läs mer

Transporter av frihetsberövade (SOU 2011:7) och Transporter av frihetsberövade en konsekvensanalys (Statskontoret, rapport 2011:28)

Transporter av frihetsberövade (SOU 2011:7) och Transporter av frihetsberövade en konsekvensanalys (Statskontoret, rapport 2011:28) Yttrande Diarienr 2012-04-13 1825-2011 Ert diarienr Ju2011/1164 Ju2011/7648 Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM Transporter av frihetsberövade (SOU 2011:7) och Transporter av frihetsberövade

Läs mer

Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45)

Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45) Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 2015-02-03 VÅR REFERENS: DNR 102-2014/4884 ER REFERENS: U2014/4224/F Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45) Lantmäteriet

Läs mer

8.6.2 Forskningsdatabaslagens territoriella tillämpningsområde (1 kap. 7 )

8.6.2 Forskningsdatabaslagens territoriella tillämpningsområde (1 kap. 7 ) REMISSYTTRANDE 1 (6) Datum Diarienr 2019-02-07 KST 2018/412 Ert datum Ert diarienr 2018-11-09 U2018/02557/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Betänkandet Rätt att forska Långsiktig reglering

Läs mer

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Yttrande Diarienr 1 (6) 2015-02-26 2529-2014 Ert diarienr S2014/6786/SF Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 STOCKHOLM SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Sammanfattning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för regionala etikprövningsnämnder; SFS 2007:1069 Utkom från trycket den 4 december 2007 utfärdad den 22 november 2007. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Sammanställning av remissyttranden över delbetänkande Registerdata för forskning (SOU 2012:36F).

Sammanställning av remissyttranden över delbetänkande Registerdata för forskning (SOU 2012:36F). Promemoria 2012-08-27 Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Departementssekreterare Ann-Sofie Hollsten-Yamamoto Telefon 08-405 22 81 E-post ann-sofie.hollsten-yamamoto@education.ministry.se

Läs mer

Vetenskapsrådet. Remissyttrande - Synpunkter på förslag till nationellt regionalfondsprogram för målet Investeringar i tillväxt och sysselsättning

Vetenskapsrådet. Remissyttrande - Synpunkter på förslag till nationellt regionalfondsprogram för målet Investeringar i tillväxt och sysselsättning Datum Diarienummer 2013-09-24 1.1.2-2013-9004 Handläggare Birgitta Myrman Vetenskapsrådet Tillväxtverket Box 4044 10261 Stockholm Remissyttrande - Synpunkter på förslag till nationellt regionalfondsprogram

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av Etikprövningsmyndigheten. Dir. 2017:127. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Inrättande av Etikprövningsmyndigheten. Dir. 2017:127. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Inrättande av Etikprövningsmyndigheten Dir. 2017:127 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet av en

Läs mer

Fortsatt giltighet av lagen om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa

Fortsatt giltighet av lagen om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa Utbildningsutskottets betänkande 2017/18:UbU4 Fortsatt giltighet av lagen om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens

Läs mer

Slutbetänkande SOU 2018:4 Framtidens biobanker

Slutbetänkande SOU 2018:4 Framtidens biobanker YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-06-15 Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Slutbetänkande SOU 2018:4 Framtidens biobanker Sammanfattning SKL välkomnar i allt

Läs mer

Remiss av betänkandet Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål (SOU 2017:50)

Remiss av betänkandet Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål (SOU 2017:50) Yttrande Diarienr 1 (13) 2017-09-14 1428-2017 Ert diarienr U2017/02644/F Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av betänkandet Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål (SOU 2017:50) Datainspektionen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Anders Eka

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Anders Eka LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-02-28 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Anders Eka Dataskydd inom Socialdepartementets verksamhetsområde

Läs mer

Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77)

Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77) YTTRANDE Datum Diarienummer 2019-02-11 1.1.3-2018-07140 GD-2019-25 Handläggare Jeanette Johansen Ert diarienummer U2018/04219/UH Utbildningsdepartementet u.remissvar@regeringskansliet.se Framtidens specialistsjuksköterska

Läs mer

Sammanfattning I 2012 års forskningsproposition (prop. 2012/12:30) konstaterade regeringen att de svenska registren i många avseenden är unika. Att kombinera uppgifter från dem ger stora möjligheter för

Läs mer

Slutbetänkande - Rätt att forska Långsiktig reglering av forskningsdatabaser (SOU 2018:36)

Slutbetänkande - Rätt att forska Långsiktig reglering av forskningsdatabaser (SOU 2018:36) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-01-25 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Eva Marie Rigné Avdelningen för vård och omsorg Susanna Eklund Petra Hasselqvist Anneli Jäderland Hasse Knutsson Anna Lilja

Läs mer

GDPR och den svenska lagstiftningen för behandling av personuppgifter för forskningsändamål

GDPR och den svenska lagstiftningen för behandling av personuppgifter för forskningsändamål GDPR och den svenska lagstiftningen för behandling av personuppgifter för forskningsändamål Maria Wästfelt Strategiskt ledningsstöd, Karolinska Institutet Maria Wästfelt Forskare, molekylär medicinsk mikrobiologi

Läs mer

Remiss av förslag till EU-direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten

Remiss av förslag till EU-direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten Yttrande Diarienr 1 (9) 2018-09-12 DI-2018-11829 Ert diarienr Ju2018/02783/L& Regeringskansliet, Justitiedepartementet Remiss av förslag till EU-direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser

Läs mer

JURIDIKEN SOM MÖJLIGGÖR REGISTERBASERAD FORSKNING

JURIDIKEN SOM MÖJLIGGÖR REGISTERBASERAD FORSKNING JURIDIKEN SOM MÖJLIGGÖR REGISTERBASERAD FORSKNING konferensen Registerforskning 2018 Victoria Söderqvist Vetenskapsrådet har en ledande roll för att utveckla svensk forskning av högsta vetenskapliga kvalitet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om etikprövning av forskning som avser människor; SFS 2003:460 Utkom från trycket den 27 juni 2003 utfärdad den 5 juni 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av forskningsdatautredningen, Rätt att forska -Långsiktig reglering av forskningsdatabaser (SOU 2018:36)

Yttrande över slutbetänkande av forskningsdatautredningen, Rätt att forska -Långsiktig reglering av forskningsdatabaser (SOU 2018:36) 1 (2) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-01-23 LS 2018-1152 Regionstyrelsen Yttrande över slutbetänkande av forskningsdatautredningen, Rätt att forska -Långsiktig reglering av forskningsdatabaser (SOU

Läs mer

Betänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Betänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) N YTTRANDE Datum 2019-04-01 Handläggare Stefan Törnqvist Diarienummer 1.1.3-2019-00018 GD-2019-74 Ert diarienummer U2018-04199/UH Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkande Ökad attraktionskraft

Läs mer

Infrastrukturer för registerbaserad forskning. Maria Nilsson Fredrik Quistgaard 17 November 2015

Infrastrukturer för registerbaserad forskning. Maria Nilsson Fredrik Quistgaard 17 November 2015 Infrastrukturer för registerbaserad forskning Maria Nilsson Fredrik Quistgaard 17 November 2015 Vetenskapsrådets regeringsuppdrag Vetenskapsrådet ska förbättra förutsättningarna att använda registerdata

Läs mer

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS 2018-06-27 Dnr 10.1-10747/2018-2 1(5) Avdelning öst Caroline Sundholm caroline.sundholm@ivo.se s.remissvar@regerinskansliet.se ss.fs@regerinskansliet.se Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4),

Läs mer

Personuppgiftslagen baseras på det s.k. dataskyddsdirektivet (95/46/EG). Inom EU har det beslutats att detta direktiv ska ersättas av

Personuppgiftslagen baseras på det s.k. dataskyddsdirektivet (95/46/EG). Inom EU har det beslutats att detta direktiv ska ersättas av Promemoria 2016-12-05 Utbildningsdepartementet Fortsatt giltighet av lagen (2013:794) om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa Sammanfattning Lagen (2013:794) om

Läs mer

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm 2009-05-12 Diarienummer 112-2009-378 Handläggare Gunnel Gustafsson Vetenskapsrådet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande VETENSKAPSRÅDET SWEDISH RESEARCH COUNCIL Postadress/Postal address

Läs mer

Vetenskapsrådet. Vetenskapsrådets svar på förfrågan rörande "En samlad ingång till all svensk vetenskaplig publicering - SwePub"

Vetenskapsrådet. Vetenskapsrådets svar på förfrågan rörande En samlad ingång till all svensk vetenskaplig publicering - SwePub Datum 2008-05-13 Diarienummer 112-2008-2090 Vetenskapsrådet Handläggare Ulf Kronman Lunds Universitet Projektgruppen för SwePub c/o Jörgen Eriksson 221 00 LUND Vetenskapsrådets svar på förfrågan rörande

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2015/06260/FS

YTTRANDE. Dnr S2015/06260/FS YTTRANDE Dnr S2015/06260/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 29 mars 2016 Betänkandet Stöd och hjälp till vuxna vid ställningstaganden till vård, omsorg och forskning

Läs mer

Personuppgiftsbehandling i forskning

Personuppgiftsbehandling i forskning Personuppgiftsbehandling i forskning 4 mars 2014 Victoria Söderqvist, jurist Datainspektionen Personuppgiftslagen Bygger på dataskyddsdirektivet Generell lag bestämmelser i annan lag eller förordning gäller

Läs mer

Ökad insyn i fristående skolor (SOU 2015:82) Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Stockholm

Ökad insyn i fristående skolor (SOU 2015:82) Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Stockholm Yttrande Diarienr 1(6) 2016-02-05 Dnr 1977-2015 Ert diarienr Dnr U2015/04800/GV Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Ökad insyn i fristående skolor (SOU 2015:82) Datainspektionen har granskat betänkandet

Läs mer

REGISTERFORSKNING OCH GRUNDLÄGGANDE JURIDIK FÖR KVALITETSREGISTER

REGISTERFORSKNING OCH GRUNDLÄGGANDE JURIDIK FÖR KVALITETSREGISTER REGISTERFORSKNING OCH GRUNDLÄGGANDE JURIDIK FÖR KVALITETSREGISTER Manólis Nymark, jurist, SKL AGENDA 1. Hur registerforskningen får utföras (etikprövningslagen) 2. Hur uppgifter får lämnas ut till forskning

Läs mer

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla Sammanfattning I delbetänkandet presenteras

Läs mer

DOM 2013-10-14 Meddelad i Stockholm

DOM 2013-10-14 Meddelad i Stockholm Enhet 12 DOM 2013-10-14 Meddelad i Stockholm Mål nr 9987-12 1 KLAGANDE Göteborgs universitet Ombud: Advokaterna Christian Olofsson och Gustaf Dyrssen MAQS Law Firm Advokatbyrå AB Box 7009 103 86 Stockholm

Läs mer

GKR Gyn-KvalitetsRegistret

GKR Gyn-KvalitetsRegistret GKR Gyn-KvalitetsRegistret Ansökan om registeruppgifter från Gyn-KvalitetsRegistret för Forskningsändamål Ansökan sänds till: Karolinska Universitetssjukhuset, Att: Maria Mering, Kvinnokliniken K57, Karolinska

Läs mer

ENKLARE TILLGÅNG TILL REGISTERDATA

ENKLARE TILLGÅNG TILL REGISTERDATA ENKLARE TILLGÅNG TILL REGISTERDATA INFRASTRUKTURER FÖR REGISTERBASERAD FORSKNING Magnus Eriksson, Verksamhetsarkitekt Enheten för registerforskning, Vetenskapsrådet Vetenskapsrådets uppdrag Ur Vetenskapsrådets

Läs mer

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregistret Q-IVF för forskningsändamål

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregistret Q-IVF för forskningsändamål Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregistret Q-IVF för forskningsändamål Ansökan sänds till Registerhållare Christina Bergh Reproduktionsmedicin, Sahlgrenska sjukhuset 413 45 GÖTEBORG christina.bergh@vgregion.se

Läs mer

REGISTERFORSKNING OCH GRUNDLÄGGANDE JURIDIK FÖR KVALITETSREGISTER. Manólis Nymark, jurist, SKL

REGISTERFORSKNING OCH GRUNDLÄGGANDE JURIDIK FÖR KVALITETSREGISTER. Manólis Nymark, jurist, SKL REGISTERFORSKNING OCH GRUNDLÄGGANDE JURIDIK FÖR KVALITETSREGISTER Manólis Nymark, jurist, SKL AGENDA Registerforskning: 1. Hur forskningen får utföras (etikprövningslagen) 2. Hur uppgifter får lämnas ut

Läs mer

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33)

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Yttrande Diarienr 1 (5) 2015-10-28 1216-2015 Ert diarienr N2015/3074/FF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Datainspektionen har granskat

Läs mer

FÖRBÄTTRADE FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR REGISTERBASERAD FORSKNING. Magnus Eriksson Unit for Register-Based Research Swedish Research Council

FÖRBÄTTRADE FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR REGISTERBASERAD FORSKNING. Magnus Eriksson Unit for Register-Based Research Swedish Research Council FÖRBÄTTRADE FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR REGISTERBASERAD FORSKNING Magnus Eriksson Unit for Register-Based Research Swedish Research Council Vetenskapsrådets uppdrag Ur Vetenskapsrådets regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål PERSONUPPGIFTSANSVAR IG MYNDIGHET Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan sänds till: QRC Stockholm Att: Else Friis Box 175 33 118 91 Stockholm Upplysningar lämnas

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 18-27 Tid: 2016-03-02, kl 08:00-09:45 Plats: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus 21 Organdonation en livsviktig verksamhet (SOU2015:84) dnr

Läs mer

Personuppgifter i forskningen vilka regler gäller?

Personuppgifter i forskningen vilka regler gäller? Personuppgifter i forskningen vilka regler gäller? Uppdaterad i mars 2013 Personuppgifter i forskningen vilka regler gäller? Vad gäller när en forskare hanterar integritetskänsligt material i sin forskning?

Läs mer

Centrala etikprövningsnämnd en Sid 1 (2)

Centrala etikprövningsnämnd en Sid 1 (2) Centrala etikprövningsnämnd en Sid 1 (2) CENTRAL ETHICAL REVIEW BOARD BESLUT 2014-10-22 Dnr O 28-2014 KLAGANDE Brottsförebyggande rådet Box 1386 111 93 Stockholm ÖVERKLAGAT BESLUT Regionala etikprövningsnämndens

Läs mer

7. En nationell nämndmyndighet för prövning av oredlighet i forskning

7. En nationell nämndmyndighet för prövning av oredlighet i forskning YTTRANDE 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Carl Braunerhielm 08-563 085 38 carl.braunerhielm@uka.se Regeringskansliet Utbildningsdepartementet (Forskningspolitiska enheten) 103 33 Stockholm

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet SOU 2017:40 För dig och för alla.

Remiss från Socialdepartementet SOU 2017:40 För dig och för alla. 2017-09-29 Dnr 10.1-20650/2017 1(5) Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remiss från Socialdepartementet SOU 2017:40 För dig och för alla. Inspektionen för vård

Läs mer

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål 13 mars 2014 Victoria Söderqvist, jurist Datainspektionen Personuppgiftslagen Bygger på Dataskyddsdirektivet Bestämmelser i annan lag eller förordning gäller

Läs mer

Yttrande över betänkandet Etikprövning en översyn av reglerna om forskning och hälso- och sjukvård (SOU 2017:104)

Yttrande över betänkandet Etikprövning en översyn av reglerna om forskning och hälso- och sjukvård (SOU 2017:104) Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning YTTRANDE Datum 2018-05-21 Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 14-2018 Sid 1 (5) Yttrande över betänkandet Etikprövning en översyn

Läs mer

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan sänds till: BPSD-registret Minneskliniken Skånes Universitetssjukhus 205 02 Malmö Upplysningar lämnas av: Eva Granvik Mail;

Läs mer

Inbjudan att inkomma med förslag på ledamöter till Utbildningsvetenskapliga kommittén inom Vetenskapsrådet, perioden

Inbjudan att inkomma med förslag på ledamöter till Utbildningsvetenskapliga kommittén inom Vetenskapsrådet, perioden 2009-10-13 Diarienummer 122-2009-7671 Handläggare E. Nihlfors / C. Hall Vetenskapsrådet Lärosäten enligt sändlista Inbjudan att inkomma med förslag på ledamöter till Utbildningsvetenskapliga kommittén

Läs mer

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Stab Drazenko Jozic Myndighetsjurist 010-470 05 28 drazenko.jozic@uhr YTTRANDE Datum 2015-11-13 Diarienummer 1.2.3-825-2015 Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Postadress Box 45093

Läs mer

Yttrande över Framtidens biobanker (SOU 2018:4)

Yttrande över Framtidens biobanker (SOU 2018:4) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon REMISSVAR 2017-10-04 Dnr 10.1-22558/2017 1 (5) Socialdepartementet Kunskapsstödsutredningens betänkande (SOU 2017:48) Kunskapsbaserad och jämlik vård Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård

Läs mer

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI R-2017/1875 Stockholm den 9 november 2017 Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Högskolans ansvar för etiken i studentarbeten. Lotta Wendel Etikrådet Hälsa och Samhälle

Högskolans ansvar för etiken i studentarbeten. Lotta Wendel Etikrådet Hälsa och Samhälle Högskolans ansvar för etiken i studentarbeten Lotta Wendel Etikrådet Hälsa och Samhälle Lag (2003:460) om etikprövning av forskning som avser människor (Etikprövningslagen) Förtydligande 2008 2 Med forskning

Läs mer

~ Ekobrottsmyndigheten

~ Ekobrottsmyndigheten ~ Ekobrottsmyndigheten YTTRANDE Datum 2012-11-19 l (5) Verksjurist Liselotte Westerlind Rättsenheten Ert dn r Ju2012/54311 DOM D nr EBM A-2012-0385 Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor

Läs mer

Kommittédirektiv. Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål. Dir. 2016:65. Beslut vid regeringssammanträde den 7 juli 2016

Kommittédirektiv. Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål. Dir. 2016:65. Beslut vid regeringssammanträde den 7 juli 2016 Kommittédirektiv Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål Dir. 2016:65 Beslut vid regeringssammanträde den 7 juli 2016 Sammanfattning Under våren 2016 beslutades inom EU en förordning som är en ny

Läs mer

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål Registrets eller registercentrets logotyp/namn samt CPUA-myndigheten logotyp/namn Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan sänds till: Infoga aktuell kontaktinformation

Läs mer

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Olle Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0328 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Läs mer

INFRASTRUKTURER FÖR REGISTERBASERAD FORSKNING

INFRASTRUKTURER FÖR REGISTERBASERAD FORSKNING INFRASTRUKTURER FÖR REGISTERBASERAD FORSKNING Registerforskning.se och RUT Maria Nilsson Fredrik Quistgaard Enheten för registerforskning Vetenskapsrådet Vetenskapsrådets regeringsuppdrag Forsknings- och

Läs mer

Fortsatt giltighet av lagen om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa

Fortsatt giltighet av lagen om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa Konstitutionsutskottets yttrande 2015/16:KU2y Fortsatt giltighet av lagen om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa Till utbildningsutskottet Sammanfattning Utbildningsutskottet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för regionala etikprövningsnämnder; SFS 2003:616 Utkom från trycket den 28 oktober 2003 utfärdad den 9 oktober 2003. Regeringen föreskriver 1 följande.

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken för forskningsetik och gränsområdet mellan klinisk forskning och hälso- och sjukvård. Dir.

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken för forskningsetik och gränsområdet mellan klinisk forskning och hälso- och sjukvård. Dir. Kommittédirektiv Översyn av regelverken för forskningsetik och gränsområdet mellan klinisk forskning och hälso- och sjukvård Dir. 2016:45 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juni 2016 Sammanfattning

Läs mer

Yttrande över SOU 2012:84 Näringsförbud tillsyn och effektivitet

Yttrande över SOU 2012:84 Näringsförbud tillsyn och effektivitet YTTRANDE Diarienr AD 138/2013 851 81 Sundsvall 2013-04-16 1 (5) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Näringsdepartementet Enheten för marknad och konkurrens

Läs mer

Ansökan om registeruppgifter från Svenska Skulder och Armbågs Sällskapets Kvalitetsregister för forskningsändamål

Ansökan om registeruppgifter från Svenska Skulder och Armbågs Sällskapets Kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan om registeruppgifter från Svenska Skulder och Armbågs Sällskapets Kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan sänds till: Svenska Skulder och Armbågs Registret Ortopedmottagningen Danderyds

Läs mer

Promemoria angående förordningsändringar avseende vetenskaplig oredlighet

Promemoria angående förordningsändringar avseende vetenskaplig oredlighet Diarienummer 2009-08-21 312-2009-6886 Utbi Idn ingsdepartementet Forskningspolitiska enheten Att: Maria Wästfelt 103 33 Stockholm Promemoria angående förordningsändringar avseende vetenskaplig oredlighet

Läs mer

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Yttrande Diarienr 1 (6) 2017-07-05 702-2017 Ert diarienr Fi2017/01289/DF Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Datainspektionen

Läs mer

Remissyttrande: SOU 2018:4 Framtidens biobanker

Remissyttrande: SOU 2018:4 Framtidens biobanker Landstingsdirektörens stab Utvecklingsenheten/Avdelning för kunskapsstöd 2018-05-21 Ärendenummer 2018/00515 Elisabeth Andersson Dokumentnummer 2018/00515-2 Till Landstingsstyrelsen Remissyttrande: SOU

Läs mer

Dir nr: Dir. 2005:150

Dir nr: Dir. 2005:150 Sök i Rättsdatabaserna Post 1 av 1 i DIR Dir nr: Dir. 2005:150 Departement: S Socialdepartementet Beslut vid regeringssammanträde: 2005-12-20 Rubrik: Tilläggsdirektiv till Utredningen om författningsreglering

Läs mer

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål PERSONUPPGIFTSANSVARIG MYNDIGHET Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan sänds till: Graviditetsregistret Att: Olof Stephansson Klinisk Epidemiologi, T2, Eugeniahemmet

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) 'kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttranen, 1 (5) u.remissvar@regeringskansliet.se över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) (Dnr U2017/00057/S)

Läs mer

Initiativ för utveckling och kvalitetssäkringsarbete för användning av landstingens biobanker

Initiativ för utveckling och kvalitetssäkringsarbete för användning av landstingens biobanker Initiativ för utveckling och kvalitetssäkringsarbete för användning av landstingens biobanker Gisela Dahlquist Professor,Umeå universitet, Ledamot, SKLs Nationella biobanksråd, Vetenskaplig sekreterare,centrala

Läs mer

Yttrande över Nationell Läkemedelslista (Ds 2016:44)

Yttrande över Nationell Läkemedelslista (Ds 2016:44) Datum Diarienummer 1 (5) 2017-04-04 00059/2017 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Socialdepartementet socialdepartementet.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över Nationell Läkemedelslista (Ds

Läs mer

Personuppgifter i forskning riktlinje för SLSO

Personuppgifter i forskning riktlinje för SLSO STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1 (7) D nr/ref nr SLSO 17-258 Personuppgifter i forskning riktlinje för SLSO Ersätter tidigare dokument Upprättare Godkänd/signatur Marcus Carlbrand Mikael Ohrling är certifierat

Läs mer

Tillgång till prov för forskning

Tillgång till prov för forskning Tillgång till prov för forskning Provsamlingar för forskning Alla prov tagna inom vården för vård eller forskning tillhör sjukvårdshuvudmannens ansvarsområde Prov måste alltid inrättas/registreras i någon

Läs mer

Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service (SOU 2014:39) Yttrande till Näringsdepartementet

Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service (SOU 2014:39) Yttrande till Näringsdepartementet 1 (5) Kommunledningskontoret 2014-09-18 Dnr KS 2014-686 Fredrik Eriksson Kommunstyrelsen Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service (SOU 2014:39) Yttrande till Näringsdepartementet KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

Effektiv vård (SOU 2016:2)

Effektiv vård (SOU 2016:2) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-02-19 S2016/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning av Statskontorets remissvar Statskontoret delar

Läs mer

Yttrande avseende Ds 2014:9 En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Yttrande avseende Ds 2014:9 En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst Datum Diarienummer 1 (6) 2014-06-17 1137/2014 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande avseende Ds 2014:9 En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst S2014/2639/SAM Tandvårds-

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Framtidens biobanker (SOU 2018:4)

Yttrande över slutbetänkande Framtidens biobanker (SOU 2018:4) Landstingsstyrelsen 1 (4) Socialdepartementet S2018/00641/FS Yttrande över slutbetänkande Framtidens biobanker (SOU 2018:4) Socialdepartementet har genom remiss bjudit in Stockholms läns landsting att

Läs mer

Registerservice vid Socialstyrelsen

Registerservice vid Socialstyrelsen Registerservice vid Socialstyrelsen Anna Dovärn Anna Gref Socialstyrelsens registerservice En servicefunktion som tar emot och expedierar databeställningar från forskare, kvalitetsregister, kommuner, företag,

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Skyndsamhetskrav och tidsfrister i ärenden med unga misstänkta och unga målsäganden (Ds 2013:30)

Remissyttrande över promemorian Skyndsamhetskrav och tidsfrister i ärenden med unga misstänkta och unga målsäganden (Ds 2013:30) YTTRANDE 1 (5) Justitiedepartementet Åklagarenheten 103 33 Stockholm Remissyttrande över promemorian Skyndsamhetskrav och tidsfrister i ärenden med unga misstänkta och unga målsäganden (Ds 2013:30) Ert

Läs mer

Stockholm den 12 december 2018 R-2018/1679. Till Försvarsdepartementet. Fö2018/00999/RS

Stockholm den 12 december 2018 R-2018/1679. Till Försvarsdepartementet. Fö2018/00999/RS R-2018/1679 Stockholm den 12 december 2018 Till Försvarsdepartementet Fö2018/00999/RS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 september 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Pass 6: Forskningsjuridik

Pass 6: Forskningsjuridik Pass 6: Forskningsjuridik Offentlighets- och sekretesslagen I förra presentationen gick vi igenom offentlighetsprincipen och vad det innebär att lämna ut en handling som är allmän och offentlig. Nu ska

Läs mer

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål

Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål PERSONUPPGIFTSANSVARIG MYNDIGHET Ansökan om registeruppgifter från kvalitetsregister för forskningsändamål Ansökan sänds till: Graviditetsregistret Att: Olof Stephansson Klinisk Epidemiologi, T2, Eugeniahemmet

Läs mer

ARBETSORDNING. för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg; reviderad och beslutad den 1 december 2014

ARBETSORDNING. för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg; reviderad och beslutad den 1 december 2014 ARBETSORDNING för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg; reviderad och beslutad den 1 december 2014 1 Nämndens uppgifter 1. Grundläggande bestämmelser om de regionala etikprövningsnämndernas verksamhet

Läs mer

Vetenskapsrådets synpunkter på "Patentskydd för biotekniska uppfinningar 1 SOU 2008:20.

Vetenskapsrådets synpunkter på Patentskydd för biotekniska uppfinningar 1 SOU 2008:20. 2008-09-04 Diarienummer 112-2008-6225 Handläggare Håkan Billig Vetenskapsrådet YTTRANDE Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Vetenskapsrådets synpunkter på "Patentskydd för biotekniska uppfinningar 1

Läs mer

Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) remissvar till kommunstyrelsen

Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) remissvar till kommunstyrelsen Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsförvaltning Avdelningen egen regi Tjänsteutlåtande DNR1.5.1.-406/2014 Sida 1 (7) 2014-09-04 Handläggare Cecilia Schönewald Telefon: 08-508 14 061 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Förslag till föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i hälso- och sjukvården

Förslag till föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i hälso- och sjukvården Yttrande Diarienr 1(7) 2015-09-15 1284-2015 Ert diarienr 4.1-39055/2013 Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Förslag till föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i

Läs mer