Nämnden för MYNDIGHETSUTÖVNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nämnden för MYNDIGHETSUTÖVNING"

Transkript

1 (15) Plats och tid: Sammanträdesrummet Furen, kl 13,30 15,15 Beslutande John-Erik Pettersson (m) Torbjörn Svensson (s) Kent Mandorff (mp) tjg.ers Övriga deltagare Miljöinspektör Tina Eckersten 6-13 Hälsoskyddsinspektör Teres Gustafsson 7-9 Bygglovshandläggare Göran Bergstrand 6 Enhets chef Carola Gunnarsson 6-13 Caroline Nordahl 13 Maria Rostedt 13 Justering tid och plats Alvesta Sekreterare 6-13 Susanne.Frank Ordförande Justerare John- Erik Pettersson Kent Mandorff ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Anslaget under tiden Förvaringsplats FSP Bygg & Miljö, Centralplan 1, Alvesta Underskrift Susanne Frank Utdragsbestyrkande

2 (15) NMY 6 NYBYGGNATION AV TORN FÖR BELYSNING OCH BASSTATION FÖR 3G-MOBILTELEFONI Fastighet Fastighetsbeteckning borttagen Sökande Namn borttaget Handlingar i ärendet Ansökan daterat Yttrande från försvarsmakten daterat st.grannyttranden daterat Yttrande från länsstyrelsen daterat Yttrande från sökande daterat Yttrande från Allbohus Fastighets AB daterat Namn bortaget har inkommit med en bygglovsansökan på fastigheten fastighetsbeteckning borttgen för nybyggnation av ett torn för belysning och basstation för 3G-mobiltelefoni, på grund av avtalet om telefoni mellan Namn borttaget och Alvesta Kommun. Tornet är tänkt att placeras nordväst om skolan. Bygg o Miljö tog kontakt med 3G Namn borttaget och frågade om det fanns någon möjlighet att flytta tornet då den var placerad väldigt nära skola och bostäder samt att den stred mot kommunens riktlinjer vad det gäller höjden. Bygg o Miljö föreslog en alternativ placering på fastigheten namn borttaget ( vid reningsverket).

3 (15) Namn borttaget svarade då följande: Skälet till att höjden på tornet är av vikt, är att man måste länka in basstationen i nätet och då måste man ha fri sikt till en annan basstation, vilket innebär att man behöver komma upp med länken ovanför träden. Placeringen vid reningsverket hamnar för långt bort, vilket innebär att det inte skulle ge önskad täckning för de kommunala verksamheterna ( vi inkluderar då Allbohus platskontor, där täckning också behöver förstärkas. I dagsläget går det inte alls att ringa där ). För oss skulle den bästa placeringen vara vid grusplanen, men trots att marken är lägre gör vi fortfarande bedömningen att det går bra med ett 33 m torn. Bygg o Miljö svarade att placeringen vid grusplanen stred för mycket mot detaljplanen, och att man kommer att pröva ärendet med utgångspunkt från den ursprungliga placeringen nordväst om skolan. Berörda grannar, fastighetsägare har fått handlingar per brev för yttrande. Allmänheten i övrigt har informerats via annons i tidningen Smålandsposten. Försvarsmakten, Länsstyrelsen och Trafikverket har getts tillfälle att yttra sig. Försvarsmakten och Länsstyrelsen har inget att erinrar mot uppförandet av tornet. Trafikverket har ej yttrat sig. Yttrande från 13 st. grannar/fastighetsägare har inkommit till Bygg o Miljö. 10 st. har inget att yttra. En granne menar på att tornet kommer att byggas oavsett vad hon tycker. Allbohus Fastighets AB har inga synpunkter på placeringen av tornet på fastigheten fastighetsbeteckning borttaget, under förutsättningar att inga farliga strålningsrisker kan förekomma. Man ser fram mot en bättre mobiltäckning i området. En granne vill gärna ha bättre mobiltäckning men ifrågasätter tornets placering med hänsyn till det korta avståndet till skolorna och större delen av bybornas bostäder. Han önskar att man tittar på en alternativ placering med hänsyn till nära boende, förskole- och skolbarn, främst vad gäller eventuella hälsorisker med ett sådant kort avstånd till tornet men även utseendemässigt mitt inne i en liten by. Namn borttaget har fått ta del av grannyttranden och svarar följande på detta:

4 (15) Namn borttaget har för Namn borttaget räkning sökt bygglov för ett torn för 3G-mobiltelefoni, hädanefter kallad basstationen, på fastigheten fastighetsbeteckning borttagen. Basstationen byggs som följd av en upphandling av telefonitjänster som kommunen gjort under 2011 och är av stor vikt för att skola och äldreomsorg ska fungera väl i Lönashult. Övervakning, larm och annan kommunikation inom skola och äldreomsorg, inklusive hemtjänst, går över 3G-nät och basstationen är således oerhört viktig för dessa vitala funktioner ska fungera. För god täckning krävs närhet till de byggnader som behöver täckningen och den aktuella placeringen är således optimal. Att flytta basstationen några hundra meter skulle få till följd att önskad täckningsnivå inte skulle uppnås och kommunikationen inte skulle fungera lika bra, vilket skulle få till följd att skola och äldrevård skulle bli lidande. Vad gäller ifrågasättande av närheten till skola, strider inte placeringen på något sätt emot Strålsäkerhetsmyndighetens, Socialstyrelsens eller Världshälsoorganisationens rekommendationer. Det finns i dagens forskningsläge ingenting som tyder på att radiovågor från basstationer för mobiltelefoni skulle vara skadliga. Tvärtom är det så att det är mobiltelefonen som sänder med starkast effekt, en effekt som dessutom ökar ju sämre täckning man har. Avståndet mellan telefonen och basstationen reducerar således exponeringen från den egna mobiltelefonen. Bifogar ett utdrag från Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida, sektionen som rör basstationer. Bedömning Enligt: 6 Kap 1 punkt 5 PBF Det krävs bygglov för att uppföra radio- eller telemaster eller torn. 2 Kap 1 Vid prövning av frågor enligt denna lag ska hänsyn tas till både allmänna och enskilda intressen. 2 kap 5 punkt 1 I ärende om bygglov enligt denna lag ska bebyggelse och byggnadsverk lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till människors hälsa och säkerhet. För området där fastigheten fastighetsbeteckning borttagen ligger gäller detaljplan Lö 4. Enligt detaljplanen är området där tornet är tänkt att byggas avsett för teknisk anläggning och därmed förenligt med planen.

5 (15) Enligt Alvesta Kommuns riktlinjer för master, torn och antenner antagna av miljönämnden gäller följande. I stadsmiljö placeras antenner från 250 meters mellanrum och på landsbygden från 5 km mellanrum. Antenner i stadsmiljö placeras huvudsakligen på befintliga byggnader, ett fåtal på master upp till 24 meters höjd. På landsbygden placeras antenner på master eller torn upp till 90 meters höjd. Under hälsoskydd i riktlinjerna rekommenderar Bygg o Miljö att eftersom det varken är möjligt att vetenskapligt bekräfta eller utesluta att olägenheter för människors hälsa kan uppstå bedömer miljönämnden att man som en försiktighetsåtgärd skall minimera människors exponering av radiovågor. Enligt Strålskyddsmyndighetens hemsida under det som berör basstationer, bedömer Strålskyddsmyndigheten att exponeringen från basstationer inte orsakar några skadliga hälsoeffekter och inte innebär några risker från strålskyddssynpunkt. Bygg o Miljö gör följande bedömning: Åtgärden är förenlig med detaljplanen. Enligt strålsäkerhetsmyndigheten skulle den tänkta åtgärden ej orsakar några skadliga hälsoeffekter. Uppförandet av tornet för en basstation för 3G-mobiltelefoni ökar mobiltäckningen i området vilket skulle vara till nytta för både kommunen och enskilda. Åtgärden strider markant mot riktlinjerna vad beträffar höjden. Avvikelsen är ca. 35 %. Man bör beakta försiktighetsåtgärderna enligt riktlinjerna då tornet hamnar så nära skolor och bostäder. Beslut Nämnden för Myndighetsutövning beslutar att avslå bygglov för nybyggnation av torn för belysning och basstation för 3Gmobiltelefoni. Bygglovsavgift 8 560:- debiteras separat.

6 (15) NMY 7 BESLUT OM ÅRLIG AVGIFT FÖR TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN Plats Fastighetsbeteckning borttagen Verksamhet Namn borttaget Handlingar i ärendet Kommunicering om beslut angående avgift, Yttrande, Nämnden för myndighetsutövning har tillsyn över miljöfarlig verksamhet. Nämnden för samhällsplanering antog en ny taxa för tillsyn enligt miljöbalken. I och med att klassningskoderna och taxan ändrats krävs ett nytt avgiftsbeslut. Den årliga tillsynsavgiften baseras på den tillsynstid som verksamheten tilldelats i en klassningskod. Om företaget omfattas av flera olika klassningskoder betalas full avgift för den kod som medför högst avgift. Tillägg görs med 25 % av det belopp som anges för övriga koder. Timtaxan är för närvarande 730 kronor per timme. Bygg & Miljö skickade en kommunicering om beslut om årlig avgift för miljötillsyn till företaget. I kommuniceringen gavs företaget möjlighet att inkomma med synpunkter till Bygg & Miljö inom tre veckor. Nman borttaget inkom till Bygg & Miljö med ett yttrande. I yttrandet uppges att företaget är litet och får vända varenda krona för att få det att gå runt, varför alla kostnadshöjningar är kännbara. De anser också att avgiften ej bör baseras på riksgenomsnitt utan den tid som faktiskt lagts ner tidigare för kontroll av verksamheten. Företaget önskar att avgiften sätts ner till 5000 kronor.

7 (15) Bedömning Nämnden för myndighetsutövning bedömer att er anläggning och huvudverksamhet faller under följande klassningskod enligt taxebilaga 2: Anläggning för återvinning av avfall genom sådan lagring, tömning, demontering eller annat yrkesmässigt omhändertagande av uttjänta bilar som omfattas av bilskrotningsförordningen (2007:186) vilket motsvarar 8760 kronor. Nämnden för myndighetsutövning bedömer att det ej framkommit några uppgifter som gör att avgiften bör sättas ner, verksamheten bedrivs inte i ringa omfattning. Full avgift ska därför utgå. Beslut Nämnden för Myndighetsutövning beslutar att den årliga tillsynsavgiften för Namn borttaget fr.o.m. år 2012 ska vara 8760 kronor. Delegationsbeslut om årlig avgift den , upphävs. Beslutet är taget med stöd av 27 kap 1 miljöbalken samt Nämnden för samhällsplanerings beslut Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. Överklagan Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen i Kronobergs län, se bifogad anvisning.

8 (15) NMY 8 BESLUT OM ÅRLIG AVGIFT FÖR TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN Plats Fastighetsbeteckning borttagen Verksamhet Namn borttaget Handlingar i ärendet Kommunicering om beslut angående avgift, Yttrande, Nämnden för myndighetsutövning har tillsyn över miljöfarlig verksamhet. Nämnden för samhällsplanering antog en ny taxa för tillsyn enligt miljöbalken. I och med att klassningskoderna och taxan ändrats krävs ett nytt avgiftsbeslut. Den årliga tillsynsavgiften baseras på den tillsynstid som verksamheten tilldelats i en klassningskod. Om företaget omfattas av flera olika klassningskoder betalas full avgift för den kod som medför högst avgift. Tillägg görs med 25 % av det belopp som anges för övriga koder. Timtaxan är för närvarande 730 kronor per timme. Bygg & Miljö skickade en kommunicering om beslut om årlig avgift för miljötillsyn till företaget. I Kommuniceringen gavs företaget möjlighet att inkomma med synpunkter till Bygg & Miljö inom tre veckor. Namn borttaget Alvesta inkom till Bygg & Miljö med ett yttrande. I yttrandet uppges att Namn borttaget tar emot mindre mängder stickande/skärande avfall från kommunala Namn borttaget verksamheter i Alvesta kommun och mellanlagrar detta på Namn borttaget i Alvesta. Det framgår också att i övriga kommuner har mellanlagringen inte ansetts som anmälningspliktig och därmed har

9 (15) ingen årlig avgift utgått i dessa kommuner. Med tanke på verksamhetens ringa omfattning samt att riskerna med lagringen bedöms som små anser verksamheten att en timavgift för inspektion är mer rimligt och önskar att den årliga avgiften ersätts med timtaxa. Bedömning Nämnden för myndighetsutövning bedömer att er anläggning och huvudverksamhet faller under följande klassningskod enligt taxebilaga 2: Anläggning för mellanlagring av farlig avfall som utgörs av uttjänta motordrivna fordon eller om mängden avfall inte vid något tillfälle uppgår till 1. mer än 5 ton oljeavfall. 2. mer än 30 ton blybatterier, 3. mer än 100 ton elektriska eller elektroniska produkter, 4. mer än 30 ton impregnerat trä, eller 5. mer än 1 ton annat farligt avfall vilket motsvarar 5840 kronor. Nämnden för myndighetsutövning bedömer att det ej framkommit några nya uppgifter som gör att avgiften bör sättas ner, full avgift ska därför utgå. Beslut Nämnden för Myndighetsutövning beslutar att den årliga tillsynsavgiften för Namn borttaget fr.o.m ska vara 5840 kronor. Beslutet är taget med stöd av 27 kap 1 miljöbalken samt Nämnden för samhällsplanerings beslut Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. Överklagan Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen i Kronobergs län, se bifogad anvisning.

10 (15) NMY 9 BESLUT OM ÅRLIG AVGIFT FÖR TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN Plats Fastighetsbeteckning borttagen Verksamhet Namn borttagetr Handlingar i ärendet Kommunicering om beslut angående avgift, Yttrande, Nämnden för myndighetsutövning har tillsyn över miljöfarlig verksamhet. Nämnden för samhällsplanering antog en ny taxa för tillsyn enligt miljöbalken. I och med att klassningskoderna och taxan ändrats krävs ett nytt avgiftsbeslut. Den årliga tillsynsavgiften baseras på den tillsynstid som verksamheten tilldelats i en klassningskod. Om företaget omfattas av flera olika klassningskoder betalas full avgift för den kod som medför högst avgift. Tillägg görs med 25 % av det belopp som anges för övriga koder. Timtaxan är för närvarande 730 kronor per timme. Bygg & Miljö skickade en kommunicering om beslut om årlig avgift för miljötillsyn till företaget. I kommuniceringen gavs företaget möjlighet att inkomma med synpunkter till Bygg & Miljö inom tre veckor. Namn borttaget inkom till Bygg & Miljö med ett yttrande över kommuniceringen. I vilket det uppges att företaget tidigare har haft en avgift på ca 3500 kronor per år, vilket de accepterar. Vidare framgår att om företaget ska betala en avgift på 7300 kronor för 2012 vill de ha en skriftlig redogörelse på vad och hur många timmar som Bygg & Miljö lägger på Namn borttaget.

11 (15) Bedömning Nämnden för myndighetsutövning bedömer att er anläggning och huvudverksamhet faller under följande klassningskod enligt taxebilaga 2: Anläggning, som omfattas av högst två av följande punkter, för 1. järnfosfatering, om verksamheten inte är tillstånds-pliktig enligt , 2. vattenbaserad avfettning som ger upphov till mer än 10 kubikmeter avloppsvatten per kalenderår, om verksamheten inte är fordonstvätt eller tillståndspliktig enligt någon av beskrivningarna i , 3. betning med mer än 50 kilogram betpasta per kalenderår, om verksamheten ger upphov till avloppsvatten, 4. blästring av mer än 500 kvadratmeter yta per kalenderår, 5. våttrumling av mer än 1 ton metaller per kalenderår eller härdning av mer än 1 ton gods per kalenderår, 6. termisk ytbehandling med en metallförbrukning av mer än 50 kilogram men högst 2 ton per kalenderår, eller 7. metallbeläggning med vakuummetod, om metallför-brukningen uppgår till mer än 500 kilogram per kalenderår vilket motsvarar 7300 kronor. Nämnden för myndighetsutövning bedömer att det ej framkommit några nya uppgifter som gör att avgiften bör sättas ner, full avgift ska därför utgå. Beslut Nämnden för Myndighetsutövning beslutar att den årliga tillsynsavgiften för Namn borttaget fr.o.m ska vara 7300 kronor. Delegationsbeslut om årlig avgift den upphävs. Beslutet är taget med stöd av 27 kap 1 miljöbalken samt Nämnden för samhällsplanerings beslut Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. Överklagan Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen i Kronobergs län, se bifogad anvisning.

12 (15) NMY 10 ÅRSBERÄTTELSE 2011 Handlingar i ärendet Förslag till årsberättelse 2011 Bygg & Miljö har upprättat förslag till årsberättelse Årsberättelsen har lämnats till ekonomi. Av redovisningen framgår att den stora personalomsättningen samt personalbrist har lett till att delar av den planerade verksamheten inte har hunnit genomföras. Den andra maj trädde den nya plan- och bygglagen i kraft. Den nya lagen innebär kraftigt ökad administration under bygglovsprocessen samt fler platsbesök och samråd. Beslut Nämnden för Myndighetsutövning beslutar lägga årsberättelsen för 2011 till handlingarna.

13 (15) NMY 11 VERKSAMHETSPLAN 2012 Handlingar i ärendet Förslag till verksamhetsplan och behovsutredning för 2012 Förslag till verksamhetsplanering för Bygg & Miljö har tagits fram. Verksamhetsplanen innehåller även en behovsutredning. Sedan den nya plan- och bygglagen trädde i kraft den 2 maj 2011 har det administrativa arbetet i samband med bygglovshanteringen ökat markant. Under 2012 kommer byggsidan därför att förstärkas med en administrativ tjänst. Inom både miljöskydd och hälsoskydd finns en stor resursbrist på Bygg & Miljö. Inför 2012 visar behovsutredningen att endast 27 % av tillsynen på våra miljöfarliga verksamheter och endast 6 % av tillsynen inom hälsoskydd kommer att hinnas med under året. Totalt inom miljö- och hälsoskyddsområdet saknas 3 tjänster. Resursbristen leder till att verksamheter med ett återkommande tillsynsbehov inte får tillsyn inom givna intervall, vilket resulterar i att riskerna för både miljön och människors hälsa ökar. Beslut Nämnden för Myndighetsutövning beslutar lägga verksamhetsplanen med behovsutredning för 2012 till handlingarna. Detta ärende ska tas upp som information med muntlig redovisning vid nästa sammanträde i Nämnden för Samhällsplanering.

14 (15) NMY 12 MEDDELANDEN Nämnden för myndighetsutövning beslutar lägga följande meddelande till handlingarna: A) Delegationsbeslut fattade under tiden

15 (15) NMY 13 INFORMATIONS/DISKUSSIONSÄRENDEN Följande ärenden informeras/diskuteras Broschyr om bostadsanpassning delas ut till nämnden. Information ges om anställningar inom förvaltningen. Carola Gunnarsson ny chef på Bygg &Miljö presenterar sig för nämnden. Maria Rostedt var och presenterade sig som ska börja efter Caroline Nordahl som alkoholhandläggare.

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Håkan Karlsson (S) Anita Thörn von Rosen (MP) 15-17 jäv 14 John-Erik Pettersson (S) vice ordf. Solveig Nilsson (AA)

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Håkan Karlsson (S) Anita Thörn von Rosen (MP) 15-17 jäv 14 John-Erik Pettersson (S) vice ordf. Solveig Nilsson (AA) 2015-05-04 1(7) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-05-04 kl. 13.30-16.00 Justerade paragrafer 14-17 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Håkan Karlsson (S) Anita Thörn von Rosen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Nämnden för myndighetsutövning

Sammanträdesprotokoll Nämnden för myndighetsutövning 2015-06-15 1(15) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-06-15 kl. 13.00-15.00 Justerade paragrafer 18-24 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) 19-24 jäv 18 Anita Thörn

Läs mer

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) 1,3-7 jäv 2 Torbjörn Svensson (S) John-Erik Pettersson (S) vice ordf. Solveig Nilsson (AA)

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) 1,3-7 jäv 2 Torbjörn Svensson (S) John-Erik Pettersson (S) vice ordf. Solveig Nilsson (AA) 2015-02-02 1(11) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-02-02 kl. 13.30-16.00 Justerade paragrafer 1-7 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) 1,3-7 jäv 2 Torbjörn Svensson

Läs mer

Marie-Louise Nilsson 18 Josef Larsson 18 Göran Bergstrand 23 Ida Davidsson 23 Rebecca Winberg 23 Eivor Oskarsson 23. Sammanträdesprotokoll

Marie-Louise Nilsson 18 Josef Larsson 18 Göran Bergstrand 23 Ida Davidsson 23 Rebecca Winberg 23 Eivor Oskarsson 23. Sammanträdesprotokoll 2018-04-16 1(8) Plats och tid Sammanträdesrummet Spånen vån 1 Alvesta 2018-04-16 kl. 13.30-16.00 Justerade paragrafer 18-23 Beslutande John Erik Pettersson (M) ordf. Håkan Carlsson (S) tjg ersättare. Anita

Läs mer

John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Krister Berg (M) Kent Mandorff (MP) Lisbeth Holmqvist (S)

John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Krister Berg (M) Kent Mandorff (MP) Lisbeth Holmqvist (S) 2014-11-24 1(11) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2014-11-24 kl. 13.00-16.30 Justerade paragrafer 26-30 Beslutande John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson

Läs mer

John-Erik Pettersson (M), ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Anneli Elf 7,9 Camilla Mörberg 5 Teres Gustafsson 5 Eivor Oskarsson 9

John-Erik Pettersson (M), ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Anneli Elf 7,9 Camilla Mörberg 5 Teres Gustafsson 5 Eivor Oskarsson 9 2014-02-24 1(8) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2014-02-24 kl. 13.30-16.30 Justerade paragrafer 4-9 Beslutande John-Erik Pettersson (M), ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson

Läs mer

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S)

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S) 1(9) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-10-12 kl. 13.30-16.00 Justerade paragrafer 37--40 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik

Läs mer

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Håkan Karlsson (S) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Torbjörn Svensson (S)

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Håkan Karlsson (S) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Torbjörn Svensson (S) 2015-11-16 1(10) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-11-16 kl. 13.30-15.30 Justerade paragrafer 1-7 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Håkan Karlsson (S) John-Erik

Läs mer

Carola Gunnarsson Börge Nilsen Bengt sjöstrand Lasse Waltersson 49 Anneli Elf 50 Göran Bergstrand 52-53 och 56 Marie-Louise Nilsson 56

Carola Gunnarsson Börge Nilsen Bengt sjöstrand Lasse Waltersson 49 Anneli Elf 50 Göran Bergstrand 52-53 och 56 Marie-Louise Nilsson 56 2013-10-28 1(18) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2013-10-28 kl.13,30 16,00 Justerade paragrafer 49-56 Beslutande John-Erik Pettersson (M), ordf. Torbjörn Svensson (S) 49,51-56 Solveig

Läs mer

Miljösamverkan Västerbotten. Lisa Redin Projektledare Miljösamverkan Västerbotten lisa.redin@regionvasterbotten.se

Miljösamverkan Västerbotten. Lisa Redin Projektledare Miljösamverkan Västerbotten lisa.redin@regionvasterbotten.se Miljösamverkan Västerbotten Riskbaserad taxa Umeå 17 okt 2013 Lisa Redin Projektledare Miljösamverkan Västerbotten lisa.redin@regionvasterbotten.se 10.00 Välkomna Lisa Redin, Miljösamverkan Västerbotten

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Solveig Nilsson (AA)

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Solveig Nilsson (AA) 2017-10-16 1(14) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2017-10-16 kl. 13.00-17.00 Justerade paragrafer 29-37 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE FÖRFATTNINGSSAMLING Nr MB 31 d 1 (6) TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Fastställd av kommunfullmäktige 2019-05-27 112 Gäller fr o m 2019-07-01 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Miljöinspektör Andreas Andersson 44 del av 48 Livsmedelsinspektör Marie-Louice Nilsson Del av 48

Miljöinspektör Andreas Andersson 44 del av 48 Livsmedelsinspektör Marie-Louice Nilsson Del av 48 2013-09-23 1(12) Plats och tid: Sammanträdesrummet Salen, kl 13,30-15,45 Beslutande John-Erik Pettersson (m) Torbjörn Svensson (s) Kent Mandorff (mp) tjg ers. Övriga deltagare Enhetschef Carola Gunnarsson

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Antagen av kommunfullmäktige Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Smedjebackens kommuns kostnader för

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken 1 (5) Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Mora Orsa miljönämnds kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken eller bestämmelser

Läs mer

Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av Lessebo kommunfullmäktige 2013-10-28, 64 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser

Läs mer

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS.

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS. Plats och tid [Plats], kl 09.49 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2209-2212 Sekreterare Ordförande Henrik Olsson Justerande Protokollet

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Gäller från 1 januari 2019 Dokumenttyp: Regel Diarienummer: KS-2018/595 Beslutande nämnd: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-11-21 Giltighetstid:

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 15 december

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslutad i KF datum: 2010-11-15 Reviderad datum: Gällande fr.o.m 2011-01-01 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Enligt 27 kap 1 miljöbalken (SFS 1998:808) och 1 kap 1 förordningen (SFS

Läs mer

Samhällsbyggnadsutskottet

Samhällsbyggnadsutskottet 1(15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 11.35 12.30 13.50 i Stora sammanträdesrummet. Beslutande Günter Ruchatz (M), ordförande Bength Andersson (S) Tore Andersson (-) 41-48 Anne

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Sida 1 av 5 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av komunfullmäktige 31 oktober 2016, 213 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Örnsköldsviks kommuns kostnader

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande

Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande 1-5 Plats och tid Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl 08.00 16.00 Beslutande Övriga deltagare Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Bygg och räddningsnämnden 2013-09-17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Roothvillan, Gamla Torget 1A, 13 30 14 45 Beslutande Ledamöter Peder Griph, (s), ordförande, Kenneth Axelsson, (m), vice

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Taxa Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Taxa Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1(5) Taxa Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 2(5) - prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen Enligt 27 kap 1 i miljöbalken (1998:808), 16a i strålskyddsförordningen (1988:293) får

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2036-2040 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område

Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område 1 (7) Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-24 89, indexuppräknad för 2015 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-06-19 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-19 kl. 13.30-16.00 Paragrafer 54-60 Utses att justera Einar Holmquist (S) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-26 Underskrifter

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2024-2033 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

En komplett taxa enligt den föreslagna modellen består av 4 delar.

En komplett taxa enligt den föreslagna modellen består av 4 delar. TAXABESTÄMMELSER 2018-05-30 1 (6) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Michael Öhlund Taxabestämmelser Detta underlag till taxa inom miljöbalkens område förslag har tagits fram av Sveriges Kommuner

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Sida 1 av 5 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Piteå kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken eller bestämmelser

Läs mer

Indexändrad taxa, prisindex för kommunal verksamhet (PKV), basår oktober 2016). Taxan gäller från och med MBN , 203

Indexändrad taxa, prisindex för kommunal verksamhet (PKV), basår oktober 2016). Taxan gäller från och med MBN , 203 FÖRFATTNINGSSAMLING (2.2.1) Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1998:808). Fastställd av kommunfullmäktige 2016-11-10, 123. Indexändrad taxa, prisindex för kommunal verksamhet (PKV),

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun 1(5) 2015-10-14 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Eksjö kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-05-23 1(6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-05-23 kl. 13.00 14.30 Paragrafer 42-43, omedelbar justering Utses att justera Roland Johansson (M) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult,

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 25 A TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 25 A TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 25 A TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-26, att gälla från och med 2019-01-01. Enligt 27 kap. 1 miljöbalken (SFS

Läs mer

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget.

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget. 4 TIERPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utskottet samhällsbyg 2013-10-09 01 (345) 121 Dnr Ks 2013.714 1.6.2 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslut Utskottet samhällsbyggnad föreslår

Läs mer

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Solveig Nilsson (AA)

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Solveig Nilsson (AA) 2017-01-16 1(14) Plats och tid Sammanträdesrummet Spånen vån 1 Alvesta 2017-01-16 kl. 13.30-16.00 Justerade paragrafer 1-8 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP)

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område inom Lysekil kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område inom Lysekil kommun 2017-11-02 Sid 1/5 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område inom Lysekil kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Lysekil kommuns kostnader för prövning och tillsyn

Läs mer

Ove Karlesand (M), ordförande Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP), ledamot

Ove Karlesand (M), ordförande Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP), ledamot 1(8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 09.30 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP), ledamot Övriga närvarande Marie-Christine Svensson,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Piteå kommuns miljö- och tillsynsnämnds kostnader för prövning och tillsyn enligt

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område 2017-10-23 Fastställd av KF 2017-12-18 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för miljönämndens i Sundsvalls kommun kostnader för prövning

Läs mer

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Solveig Nilsson (AA)

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Solveig Nilsson (AA) 2015-12-07 1(20) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-12-07 kl. 13.30-16.00 Justerade paragrafer 44-51 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2291-2300 Sekreterare Madeleine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 2013-08-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-632 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Förslag till beslut Förslaget

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Anne Carlqvist Fors Kari Räihä Katarina Odell Krister Eklund Emma Ode Cecilia Hedlund Lars Bohman

Anne Carlqvist Fors Kari Räihä Katarina Odell Krister Eklund Emma Ode Cecilia Hedlund Lars Bohman SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2011-10-19 Sida 1(8) Plats och tid Kommunalhuset Utsikten 13.30-16.15 Beslutande Ledamöter Anne Carlqvist Fors Kari Räihä Katarina Odell Krister Eklund Emma Ode Cecilia Hedlund

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Karlstads kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Karlstads kommun 1 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Karlstads kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-18, 25, att börja gälla från och med den 1 januari 2015. Indexuppräknad av miljönämnden

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-02-04 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Roger

Läs mer

Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Kundservice tel: 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00 16.00 http:// www.borgholm.se Taxa Miljö- och hälsoskydd Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Taxa för Hässleholms kommuns prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för Hässleholms kommuns prövning och tillsyn enligt miljöbalken KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING F 10 1(1) Gäller från 2014-01-01 2013/928 420 Antagen: kommunfullmäktige 2007-12-17 144 och ändrad senast 2013-12-16 151 Taxa för Hässleholms kommuns prövning och tillsyn enligt

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling Taxa 2011 nr 7 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område samt strålskyddslagen Antagen av kommunfullmäktige den 1 december 2011 217 Gäller fr o m den 1 januari

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2259 Sekreterare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (14) Plats och tid Vänortsrummet kl. 13-17:30 Beslutande Sune Lang (S), ordförande Stefan Sandberg (S), vice ordförande Yvonne Wendelius (S) Ulf Henningsson (S), ersättare för Ann-Christin Persson

Läs mer

Taxa 2019 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun

Taxa 2019 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Miljö- och hälsoskyddsförvaltning Taxa 2019 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Dokumenttyp: Taxa 2019 Beslutad av: Miljö-

Läs mer

Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område

Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2017-12-11 Töreboda 2017-12-18 Gullspång 2017-12-12 Indexreglerad av Miljö- och

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Bygg- och miljöenheten Antagen av KF 13-03-27 39 Reviderad av KF 15-03-11 41 (bilaga 3) Reviderad av KF 17-04-12 55 (bilaga 1) Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 2(8) Innehållsförteckning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Tid och plats kl 11.25 11.30 Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset Beslutande Ledamöter Peter Sövig (S), ordförande Lena Sundberg (S) Morgan Gutke (C) Kerstin Karlsson (L)

Läs mer

Taxabestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxabestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1(5) Monica Friman, 0611-34 81 97 monica.friman@harnosand.se Taxabestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Härnösand kommuns

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S)

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) 1(9) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-17:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik

Läs mer

TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Antagen av Kommunfullmäktige 2008-11-27, 253, reviderad av Kommunfullmäktige 2009-11-26, 201 reviderad av Kommunfullmäktige 2010-11-25, 239 reviderad

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH STRÅLSKYDDSLAGENS OMRÅDE Miljö- och byggnämnden

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH STRÅLSKYDDSLAGENS OMRÅDE Miljö- och byggnämnden TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH STRÅLSKYDDSLAGENS OMRÅDE Miljö- och byggnämnden Antagen av Kommunfullmäktige Beslutsdatum/paragraf 201X-XX-XX Xx Föreslag av MBN, 91 Giltighetstid tills

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun TAXA 1(6) Datum 2018-12-20 Antaget av Kommunfullmäktige Reviderat datum 2019-01-07 Paragraf 144 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun 2(6) Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET

ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET 1 (5) Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Miljö- och hälsoskyddsnämndens kostnader

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2011-11-15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2011-11-15 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 november 2011 kl. 13 30 14 50. Peder Griph, s ordförande Kenneth Axelsson, m Arne Holmgren, s Astrid-Marie Jonsson, c Anna-Thuresson,

Läs mer

Lennart Sjödin. Sekreterare... Paragrafer 107-152. Diana Börjesdotter Olsson... 148, omedelbart justerad. Ordförande... Christina Embretsen

Lennart Sjödin. Sekreterare... Paragrafer 107-152. Diana Börjesdotter Olsson... 148, omedelbart justerad. Ordförande... Christina Embretsen PROTOKOLL Datum Plats och tid Beslutande Brandstation, Molinsgatan 2, Ljusdal. Kl 09.30 14.30 Christina Embretsen, ordförande (s) Lennart Sjödin, 1:e vice ordförande (c) Ulla-Britt Gidemalm 2:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-09-28 1(14) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00 15.45, Smedjan Nämndhuset Franz Maretta (S) ordförande Bertil Persson (C) Gisela Lindh (S) Kent Gustafsson (S) Alf Carlsson (S) Jan Johansson

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen 1 (5) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret 2016-01-18 Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen Enligt 27 kap 1 i miljöbalken (1998:808) och 16 a i strålskyddsförordningen

Läs mer

Miljö- och byggnämnden (6)

Miljö- och byggnämnden (6) Miljö- och byggnämnden 2014-05-12 1 (6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 12 maj 2014 kl. 13.30-16.00 Beslutande Roland Johansson (M), ordförande Tommy Lövquist (S), vice ordförande Birgitta

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

Uno Sjöberg (C) Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV)

Uno Sjöberg (C) Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Tillsynsnämnden 2014-05-15 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrummet på samhällsbyggnadskontoret, kl. 08:00-08:40 Beslutande Uno Sjöberg (C) Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Övriga deltagare

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2041-2047 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Susanne Johansson 35-36 Patrik Karlsson 37 Marita Lorentzon 38 Matias Eriksson 42 Bertil Sandberg 42 Karolina Bjers 42. Sammanträdesprotokoll

Susanne Johansson 35-36 Patrik Karlsson 37 Marita Lorentzon 38 Matias Eriksson 42 Bertil Sandberg 42 Karolina Bjers 42. Sammanträdesprotokoll 2015-06-09 1(14) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen, Alvesta 2015-06-09 kl. 13.00-16.30 Justerade paragrafer 35-42 Beslutande Anita Lindstedt (S), 1e vice ordf. Bengt Gustavsson (S) Rickard Björkman

Läs mer

Gunnar Karlsson (C), Kungsör Carina Sjölund (M), Kungsör Förbundschef Thomas Åkesson Direktionssekreterare Lotta Alm

Gunnar Karlsson (C), Kungsör Carina Sjölund (M), Kungsör Förbundschef Thomas Åkesson Direktionssekreterare Lotta Alm Förbundsdirektion 2013-09-18 Plats och tid Hellqvistsalen, kommunhuset i Kungsör kl.13.30-15.00 Beslutande Övriga deltagare Dan Avdic Karlsson (V) ordförande, Arboga Urban Dahlgren (S), Kungsör Ingolf

Läs mer

TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Hammarö kommun 2012-11-26, Kf 86 Taxan träder i kraft 2013-01-01

Läs mer

Samhällsbyggnadsutskottet

Samhällsbyggnadsutskottet 1 (20) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 11.45. Beslutande Günter Ruchatz (M), ordf. Tore Andersson (-) Benght Andersson (S) Bertil Johansson (S) Birgit Åhlund (C) 54 64, 66 Berne

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m.

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m. Sid 1 (5) 2015-12-22 Dnr. 15SBN426 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m. I Gävle kommun är det Samhällsbyggnadsnämnden som svarar för prövning

Läs mer

Sida (8) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Underskrifter Paragrafer

Sida (8) Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef. Underskrifter Paragrafer 2010-06-30 1 (8) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Eva Ferlinger, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2267-2272 Sekreterare Ordförande

Läs mer

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Sid 1 (5) Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Miljönämndens arbetsutskott 2011 09 08 34 1 Dnr 2011 1791 Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Bilaga: Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område gällande miljönämndens verksamhet

Läs mer

Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012

Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012 Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Vellinge kommuns kostnader för prövning

Läs mer