Slutrapport Projekt Varning, Försöksverksamhet i Landstinget Sörmland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport Projekt Varning, Försöksverksamhet i Landstinget Sörmland"

Transkript

1 Slutrapport Projekt Varning, Försöksverksamhet i Landstinget Sörmland Genomlysning av informationsspecifikation Varning Kantonen, Sonja

2 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Projektmålen var:... 3 Effektmål... 3 Huvudmål... 4 Om slutrapporten... 4 Aktiviteter i projektet... 5 Mappning mot NI begreppsmodell... 5 Workshop... 5 Resultat... 5 Mappning mot V-TIM Workshop... 6 Resultat... 6 Termbanken... 7 Workshop... 7 Resultat... 7 Kodverk... 8 Workshop... 8 Resultat... 8 Resultat: Förslag till kodverket Annan överkänslighet... 9 Resultat: Förslag till kodverket Behandling Resultat: Förslag till kodverket Medicinskt tillstånd Resultat: Förslag till kodverket Smitta Resultat: Förslag till kodverket Vårdrutinavvikelse Snomed CT och klassifikationer Workshop Resultat Vilka vårdsystem i Sörmland berörs? Hur integrerar de med varandra? Workshop Resultat NPÖ, nationell patientöversikt och Min journal på nätet Workshop Resultat Sammanfattning... 16

3 Bakgrund Landstinget Sörmland har i nuvarande journalsystem (Cross v4) så långt det är möjligt infört struktur för varningsinformation enligt Varning 2. Det gjordes Nästa version (Cross v5 som införs våren 2014) har presentation av varningsinformationen inklusive symbolen enligt RIV-specifikationen Varning 2. För att RIV-specifikationen skall vara tydlig behöver den kompletteras med tex kodverk. NI och NF har utvecklats mycket efter 2008 då specifikationen togs fram. Vi hittar inte heller någon ägare eller förvaltning av specifikationen. Vi vill genomlysa informations-specifikationen Varning2 inför vårt genomförande i Landstinget Sörmland men också göra det enligt NI så att det på sikt kan utvecklas till en gemensam standard i landet. Vi vill också beskriva hur man i ett landsting (vårt landsting) med flera vårdsystem kan förhålla sig till och ta steg i riktning mot den nationellt beskrivna standarden för aktuell informationsmängd. Det behövs flera steg och beslut i verksamheten på vägen mot att åstadkomma en helhetsbild för personalen som vårdar och därmed också en säkerhet för patienten. I landstinget Sörmland ligger det på Styrande referensgrupp Vårddokumentation att fatta beslut om I vilket system en viss typ av dokumentation ska ske I andra fasen tar projektet fram underlag för detta vad gäller Varningsinformation. I det arbetet skall även NPÖ finnas med i beskrivning och utgöra underlag till beslut. Syfte I denna rapport presenteras resultatet av projektet Varning, försöksverksamhet i Sörmland. Projektmålen var: Effektmål Att RIV-specifikationen Varning 2, från 2008, är användbar för ett införande av varning/uppmärksamhet/risktillstånd i journalsystem. Åstadkomma ett gemensamt och systemövergripande underlag till beslut för lösning i ett landsting (inklusive sammanhållen journalföring) som i sin tur levererar till NPÖ för samlad bild per patient (patientsäkerhet)

4 Huvudmål Granska nationell specifikation och visa på behov av vidareförädling och nationell förvaltning. Att kunna ange varningsinformation/uppmärksamhetsinformation/risktillstånd enligt nationell struktur. Om slutrapporten I denna rapport redovisas resultat från projektets olika aktiviteter. Viktigast är aktiviteten att ta fram förslag till de kodverk som saknas i informationsmodellen Varning från Detta är ett resultat som direkt kan påverka kvalitet på varningsinformationen i Landstinget Sörmland

5 Aktiviteter i projektet Mappning mot NI begreppsmodell Workshop Workshop har genomförts med arbetsgrupp, referensgrupp och deltagare från 2 andra försöksverksamheter (Skåne och Halland). För presentationen stod konsult från Almain AB, Sven- Bertil Wallin och Sonja Kantonen, Landstinget Sörmland. Gruppen mappade därefter informationsmodellen på klass-nivå mot NI begreppsmodellen. Resultat Resultatet presenteras med Grön, Gul, Röd-metoden. Grönt betyder att klassen finns i NI begreppsmodell. Rött betyder att klassen inte finns i NI begreppsmodell. Gult betyder delvis eller med viss tolkning. Klasserna Ej strukturanpassad varningsinformation och Ej strukturanpassat observandum är röda men likväl så ser vi i projektet att det faktum att modellen tar hänsyn till tidigare, ej strukturanpassad information har varit en framgångsfaktor i vårt införande av ny struktur. Det har betytt att vi kunnat införa ny struktur samtidigt som gamla strukturen finns med så länge informationen är aktuell.

6 Mappning mot V-TIM 2.2 Workshop Workshop har genomförts med arbetsgrupp, referensgrupp och deltagare från 2 andra försöksverksamheter (Skåne och Halland). För presentationen stod konsult från Almain AB, Sven- Bertil Wallin och Sonja Kantonen, Landstinget Sörmland. Gruppen mappade därefter informationsmodellen på klass- och attributsnivå mot V-TIM 2.2. Resultat Resultatet presenteras med Grön, Gul, Röd-metoden. Grönt betyder att klassen/attribut finns i V- TIM 2.2. Rött betyder att klassen/attribut inte finns i V-TIM 2.2. Här har vi sökt efter kopplingen mellan NI-begreppsmodell och V-TIM 2.2 men inte funnit någon dokumentation vad gäller detta. Däremot har vi fått hänvisning till att det delvis varit samma personer i båda projekten vilket då anses som garant för detta. Här hoppas vi på en större tydlighet i nästa version.

7 Termbanken Workshop Workshop har genomförts med arbetsgruppen för Varningsprojektet. Termbanken är sedan tidigare känd men genom att söka efter informationsspecifikationens alla begrepp har vi ändå lärt oss mer om dess innehåll. Resultat Vi hittade de flesta begreppen som finns i informationsmodellen Varning. Samtidigt upptäckte vi att begreppen som rör varningsinformationen inte är flaggade till stöd för avancerad sökning på området Varning/Uppmärksamhetsinformation vilket vore önskvärt.

8 Kodverk Workshop Arbetsgruppen sökte efter kodverk enligt informationsspecifikationen. Vi sökte i informationsspecifikationen, V-TIM 2.2 bilaga kodverk, termbanken och NPÖ-RIV-specifikation. Resultat Fastställda kodverk gick inte att finna på följande områden: - Annan överkänslighet - Behandling - Medicinskt tillstånd - Smitta - Vårdrutinavvikelse Vi fann dock att Norge och flera landsting har tagit fram sina egna lösningar. Det resulterade i att vi tog fram statistik från Sörmlands journaler de senaste 3 åren dels för att se kvalitet på registreringarna men också för att få stöd till kodverksförslag. En grupp från verksamheten, ledd av en chefsläkare, har tagit fram förslag till ovan nämnda kodverk. Förslagen har också testas i journalsystemets testmiljö. Nedan presenteras förslag till kodverk som: - är framtagna av verksamheten - bygger vidare på informationsmodell Varning 2 - grundar sig på statistik ca 3 år tillbaka - tagit tillvara arbete i Norge och andra landsting, men inte kopierat det eftersom vårt focus har varit att möjliggöra en kvalitetshöjning nu med de möjligheter vi har i dagens journalsystem - ska vara lätt att registrera nya uppgifter - ska vara lätt att läsa i en akutsituation - möjligt att implementera i dagens journalsystem - kan omgående ge ökad kvalitet i varningsinformationen per patient I förslaget har Medicinskt tillstånd och Behandling delvis samma innehåll. Det är medvetet utformat så eftersom vi sett i vårt statistikunderlag från gjorda registreringar att detta ofta sammanfaller och på så sätt blir det användarvänligare oavsett om vårdpersonalen tänker tillstånd eller behandling. Dessutom visas värden från båda upp i samma ben av symbolen.

9 Resultat: Förslag till kodverket Annan överkänslighet Födoämnen Födoämnen/omgivning Omgivning Annan Överkänslighet Nötter och frön Soja, jordnötter och andra baljväxter Mjölk och mjölkprodukter Ägg, kyckling och hönskött Fisk och skaldjur Proteiner från spannmål Tillsats i livsmedel, kryddor och aromer Organiska syror Biogena aminer Nickel, krom och andra mineralämnen Bett och sting Pälsdjur Kontaktallergi Damm och mögel Parfymer och dofter Tvättmedel och kemikalier Latex Pollen Annan omgivningsfaktor Exempel som visar hur det ser ut när det är implementerat i journalsystemets testmiljö.

10 Resultat: Förslag till kodverket Behandling Tillstånd av betydelse vid anestesi Koagulationsrelaterade tillstånd Implantat/främmande föremål Ovanliga diagnoser Organtransplantation Särskilt hänsynstagande vid pågående behandling Behandling Svårintuberad Annat tillstånd Ökad blödningsbenägenhet Ökad trombosbenägenhet Antikoagulantiabehandling, ange preparat Pacemaker ICD Annat implantat Främmande föremål Ovanliga diagnoser(ange sjukdom, behandling) Njurtransplanterad Levertransplanterad Hjärttransplanterad Lungtransplanterad Annat transplantat Väntar på organ Hemodialys Peritonealdialys Klinisk farmakologisk prövning Immunosuppression/cytostatika Smärtbehandling Oro/ångest Annan behandling Exempel som visar hur det ser ut när det är implementerat i journalsystemets testmiljö.

11 Resultat: Förslag till kodverket Medicinskt tillstånd Tillstånd av betydelse vid anestesi Koagulationsrelaterade tillstånd Implantat/främmande föremål Ovanliga diagnoser Organtransplantation Avvikande kroppsstruktur/- funktion Ärftlighet för ovanlig diagnos Medicinskt tillstånd Svårintuberad Annat tillstånd Ökad blödningsbenägenhet Ökad trombosbenägenhet Antikoagulantiabehandling, ange preparat Pacemaker ICD Annat implantat Främmande föremål VP-shunt Ovanliga diagnoser(ange sjukdom, behandling) Njurtransplanterad Levertransplanterad Hjärttransplanterad Lungtransplanterad Annat transplantat Väntar på organ Situs inversus Avvikande labanalysvärden Annan avvikelse Ärftlighet för ovanlig diagnos(ange sjukdom) Exempel som visar hur det ser ut när det är implementerat i journalsystemets testmiljö.

12 Resultat: Förslag till kodverket Smitta Smitta Smitta Blodsmitta MRSA Meticillinresistenta bakterier ESBL Gramnegativa tarmbakterier VRE Vancomycinresistenta bakterier Annan förekomst Exempel som visar hur det ser ut när det är implementerat i journalsystemets testmiljö.

13 Resultat: Förslag till kodverket Vårdrutinavvikelse Blodtrycksmätning/infarter Studier Blodprodukter Missbruk/Problembruk Begränsningar i vården enligt patientens önskemål Hänvisning till specifik vårdenhet Radiologi Annan begränsning i vården Vårdrutinavvikelse AV-fistel Shunt Annat Läkemedelsstudier tidsintervall Behandlingsstudie tidsintervall Annan studie tidsintervall Medicinska orsaker till begränsad användning Livstestamente Ej operation Ej HLR Ej blodprodukter Annat Undersökningsmetoder Behandlingsmetoder Våldsbenägen patient Exempel som visar hur det ser ut när det är implementerat i journalsystemets testmiljö.

14 Snomed CT och klassifikationer Workshop Workshop har genomförts med arbetsgrupp och referensgrupp. För presentationen stod Elisabeth Häll och Sonja Kantonen, Landstinget Sörmland. Samtidigt introducerades det nya verktyget Snolex som Socialstyrelsen numera tillhandahåller för Snomed CT. Gruppen påbörjade därefter en mappningsövning utgående från framtagna kodverksförslag. Mallen för mappning är den samma som används i mappningsarbete för nationella kvalitetsregister inom NPDi-projektet. I samband med SnomedCT-mappningen ser vi att även ICD10 och KVÅ är lämpliga att koda med. Resultat Påbörjad mappningsaktivitet kommer att fortsätta i Landstinget Sörmland i syfte att tydliggöra framtagna kodverksförslag. Gruppen har sett att mappningsarbetet kan vara en aktivitet lämplig att genomföra för att kvalitetssäkra annan strukturerad dokumentation. Frågor om metod och vilken klassifikation man skall koda med i första hand har uppstått under arbetets gång. Här önskar vi att tydligare metod och regler för mappning kommer att tas fram på gemensam nivå. Vilka vårdsystem i Sörmland berörs? Hur integrerar de med varandra? Workshop Workshop har genomförts med arbetsgruppen. Vi ville identifiera i vilka vårdsystem i Sörmland som det registreras varningsinformation. I systemkatalogen i Sörmland fanns det 57 stycken system flaggade som vårdsystem. Av dessa identifierade vi 4 stycken vari det registreras varningsinformation. En verksamhetsrutin för varningsinformation finns och den tar hänsyn till detta. Cross är master och registreringar i övriga system skall även göras i Cross-systemet.

15 Resultat Obstetrix Orbit Cross RIS Befintlig rutin behöver uppdateras och aktualiseras inom respektive systemförvaltning. Resultatet har överlämnats till gruppen Styrande referensgrupp vårddokumentation för beslut och åtgärd. NPÖ, nationell patientöversikt och Min journal på nätet Workshop Arbetsgruppen tittade på hur man i Sörmland får bästa möjliga bild om patienten vad gäller varningsinformation. Om patienten enbart vårdats i Sörmland så finns varningsinformationen i Cross. Detta förutsett att det gäller vård inom landstinget eller landstingsfinansierad vård typ Hälsoval. Eventuella registreringar inom privat, kommunal eller rättspsykiatrisk vård ingår inte. Vi utgick från ett scenario där patienten sökt eller remitterats till vård utanför Sörmland. Det är då NPÖ, Nationell Patient översikt, som kan ge mer information om patienten. Vi gjorde därför en kartläggning över vilka landsting som lämnar varningsinformation till NPÖ. Aktiviteten gjordes september 2013 varför resultatet speglar aktuell situation då. Resultat

16 Vi konstaterade att utöver Sörmland så är det ytterligare 6 landsting som lämnar varningsinformation till NPÖ. Landstinget Sörmland remitterar patienter till regionvård i Örebro och Uppsala och för dessa patienter får vi ingen ytterligare varningsinformation utöver Cross. Min journal på nätet är ett nationellt projekt som pågått samtidigt med detta projekt. Allteftersom det projektet börjat presenteras har vi också förstått att varningsinformation är en informationsmängd som kommer att ingå där. Vi ser att varningsinformationen även för detta syfte bör förtydligas och förvaltas. Sammanfattning - Lärt oss mer om Socialstyrelsens produkter - Följt upp kvaliteten på varningsinformation i Sörmlandsjournalerna Pekat på brister i informationsmodellen kodverk saknas och tagit fram förslag som testats i dagens system - Pekat på kopplingen till NPÖ, Nationell patientöversikt och Journal på nätet - Tagit fram underlag för lokala beslut rutiner, lokalt kodverk, systemkarta till Styrande refgrupp vårddokumentation - Underlag till Nationellt beslut. Fortsättningen i Socialstyrelsens uppdrag 2014

Varningsinformation/Uppmärksamhetssignal. Stockholm 2014-11-20 Carina Zetterberg

Varningsinformation/Uppmärksamhetssignal. Stockholm 2014-11-20 Carina Zetterberg Varningsinformation/Uppmärksamhetssignal Stockholm Carina Zetterberg Vi behöver gemensam struktur, gemensamt innehåll och gemensamt regelverk för dokumentation av Varningsinformation/Uppmärksamhetssignal

Läs mer

UPPMÄRKSAMHETSSIGNALEN (UMS) I COSMIC - KUNDGEMENSAMMA RIKTLINJER

UPPMÄRKSAMHETSSIGNALEN (UMS) I COSMIC - KUNDGEMENSAMMA RIKTLINJER Godkänt den: 2018-12-12 Ansvarig: Barbro Nordström Gäller för: Region Uppsala UPPMÄRKSAMHETSSIGNALEN (UMS) I COSMIC - KUNDGEMENSAMMA RIKTLINJER Innehåll Uppmärksamhetsinformation i COSMIC...2 Länka journalanteckning...3

Läs mer

Nationella resurser för gemensam informationsstruktur och terminologi. Center för ehälsa i samverkan Socialstyrelsen

Nationella resurser för gemensam informationsstruktur och terminologi. Center för ehälsa i samverkan Socialstyrelsen Nationella resurser för gemensam informationsstruktur och terminologi Center för ehälsa i samverkan Socialstyrelsen Nationellt fackspråk Vård och omsorg Snomed CT Klassifikationer och kodverk Termbanken

Läs mer

Gemensam informationsstruktur i gemensamma e-tjänster. Niklas Eklöf, Socialstyrelsen Sonja Kantonen, Inera

Gemensam informationsstruktur i gemensamma e-tjänster. Niklas Eklöf, Socialstyrelsen Sonja Kantonen, Inera Gemensam informationsstruktur i gemensamma e-tjänster Niklas Eklöf, Socialstyrelsen Sonja Kantonen, Inera Gemensam informationsstruktur i gemensamma e-tjänster Vitalis 2015 Niklas Eklöf, Socialstyrelsen

Läs mer

UPPMÄRKSAMHETSSIGNALEN (UMS) I COSMIC - KUNDGEMENSAMMA RIKTLINJER

UPPMÄRKSAMHETSSIGNALEN (UMS) I COSMIC - KUNDGEMENSAMMA RIKTLINJER Godkänt den: 2018-08-15 Ansvarig: Barbro Nordström Gäller för: Region Uppsala UPPMÄRKSAMHETSSIGNALEN (UMS) I COSMIC - KUNDGEMENSAMMA RIKTLINJER Innehåll Uppmärksamhetsinformation i COSMIC...2 Länka journalanteckning...3

Läs mer

Exempel på användning av nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk. Lärdomar från försöksverksamhet finansierad av statsbidrag 2013

Exempel på användning av nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk. Lärdomar från försöksverksamhet finansierad av statsbidrag 2013 Exempel på användning av nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk Lärdomar från försöksverksamhet finansierad av statsbidrag 2013 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger

Läs mer

Informationsspecifikation för uppmärksamhetsinformation 2017

Informationsspecifikation för uppmärksamhetsinformation 2017 Informationsspecifikation för uppmärksamhetsinformation 2017 Medicinsk diagnos, behandling, smittsam sjukdom, överkänslighet och information som kan leda till särskild rutin Version 2.0 Denna publikation

Läs mer

Ändamålsenlig och strukturerad dokumentation

Ändamålsenlig och strukturerad dokumentation Ändamålsenlig och strukturerad dokumentation Nationella e-hälsoinitiativ Oskar Nielsen Ändamålsenlig och strukturerad dokumentation Oskar Nielsen Informationsstruktur och e-hälsa Socialstyrelsen 2017-05-16

Läs mer

Resultat av remiss för begrepp inom området uppmärksamhetsinformation

Resultat av remiss för begrepp inom området uppmärksamhetsinformation 2015-11-30 Dnr:23846/2015 1(6) Resultat av remiss för begrepp inom området uppmärksamhetsinformation Begreppen i denna remiss är resultatet från terminologiarbete i ett projekt kring uppmärksamhetsinformation.

Läs mer

Nyttoaspekter på de nationella resurserna och projekten

Nyttoaspekter på de nationella resurserna och projekten Nyttoaspekter på de nationella resurserna och projekten Carina Zetterberg Överläkare Kvinnokliniken Universitetssjukhuset Örebro CeHis, AL, NT, NF, TIS, V-TIM, VIFO, NF, VI-SAM, HÄP.. .. Och Snomed vad

Läs mer

Varningsinformation. Terminologidagarna i Uddevalla Rikard Lövström 090924

Varningsinformation. Terminologidagarna i Uddevalla Rikard Lövström 090924 Varningsinformation Terminologidagarna i Uddevalla Rikard Lövström 090924 Bakgrund Folk dör för att varningsinformation inte syns Evidens finns för att varningssystem kan reducera medicineringsfel, annars

Läs mer

Pilot Ny nationell patientöversikt

Pilot Ny nationell patientöversikt Pilot Ny nationell patientöversikt 0 Vårdpersonalens situation Många system. Svåröverskådligt. Textbaserat. Långa svarstider. Patientsäkert? Arbetsmiljövänligt? Effektivt? 1 Vad kan underlätta? Integrera

Läs mer

Nationell informationsstruktur 2015:2. Bilaga 5: Tillämpningsanvisning

Nationell informationsstruktur 2015:2. Bilaga 5: Tillämpningsanvisning Nationell informationsstruktur 2015:2 Bilaga 5: Tillämpningsanvisning Inledning Detta användarstöd riktar sig till den gemensamma informations-strukturens intressenter. Syftet med användarstödet är att

Läs mer

Intresseanmälan gällande Terminologitjänsten

Intresseanmälan gällande Terminologitjänsten Intresseanmälan gällande Terminologitjänsten Inledning Idag saknas gemensamma och effektiva sätt att skapa, kvalitetssäkra och distribuera de kodverk som används inom vården. Detta skapar svårigheter när

Läs mer

NI 2015:1 Kort introduktion

NI 2015:1 Kort introduktion NI 2015:1 Kort introduktion VGR spridningskonferens Ingela Strandh Informationsstruktur och e-hälsa, avdelningen Kunskapsstöd 2015-01-29 och 2015-02-03 Uppdrag om Gemensam informationsstruktur Vidareutveckla

Läs mer

Projekt Strukturerad vårddokumentation Primärvårdsseminarium Uppsala Åsa Ahlström Projektledare

Projekt Strukturerad vårddokumentation Primärvårdsseminarium Uppsala Åsa Ahlström Projektledare Projekt Strukturerad vårddokumentation 2016-09-27 Primärvårdsseminarium Uppsala Åsa Ahlström Projektledare Syfte Dokumentationen utgår från patientens vårdprocess, beskriver och stödjer den på ett effektivt,

Läs mer

Nationella riktlinjer kroniska sjukdomar

Nationella riktlinjer kroniska sjukdomar Nationella riktlinjer kroniska sjukdomar En ny generation nationella riktlinjer från Socialstyrelsen David Svärd, projektledare Karin Wallis, delprojektledare 2015-10-08 Nya digitala format Regeringsuppdrag:

Läs mer

Ny version av den nationella informationsstrukturen, NI. Vitalis 23/ Ingela Strandh Informationsstruktur och e-hälsa, avdelningen Kunskapsstöd

Ny version av den nationella informationsstrukturen, NI. Vitalis 23/ Ingela Strandh Informationsstruktur och e-hälsa, avdelningen Kunskapsstöd Ny version av den nationella informationsstrukturen, NI Vitalis 23/4 2015 Ingela Strandh Informationsstruktur och e-hälsa, avdelningen Kunskapsstöd Översikt Vad är NI Modellerna i NI Exempel på tillämpning

Läs mer

Webbinarium: Ny version av den nationella informationsstrukturen

Webbinarium: Ny version av den nationella informationsstrukturen Webbinarium: Ny version av den nationella informationsstrukturen 2019-06-13 Agenda Välkomna Nyheter i NI 2019:2 Nationella informationsmängder Avslutning Nyheter i NI 2019:2 Nyheter i Nationell Informationsstruktur

Läs mer

Synkronisering av riktlinjer, dokumentation, kvalitetsregister och informationsstruktur.

Synkronisering av riktlinjer, dokumentation, kvalitetsregister och informationsstruktur. Synkronisering av riktlinjer, dokumentation, kvalitetsregister och informationsstruktur. Mattias Agestam, Stockholms läns sjukvårdsområde Staffan Winter, Nationella Programmet för Datainsamling IT-kommitténs

Läs mer

Nationell informationsstruktur och Snomed CT ökar patientsäkerheten och minskar administrationen. Anna Aldehag Med dr, enhetschef

Nationell informationsstruktur och Snomed CT ökar patientsäkerheten och minskar administrationen. Anna Aldehag Med dr, enhetschef Nationell informationsstruktur och Snomed CT ökar patientsäkerheten och minskar administrationen Anna Aldehag Med dr, enhetschef Nuläge och önskat läge Livsviktiga varningar kan idag vara dolda i journalens

Läs mer

Hur kan ICF och KVÅ användas i strukturerad dokumentation i kommunal hälso- och sjukvård? Del 1

Hur kan ICF och KVÅ användas i strukturerad dokumentation i kommunal hälso- och sjukvård? Del 1 Hur kan ICF och KVÅ användas i strukturerad dokumentation i kommunal hälso- och sjukvård? Del 1 Ann-Helene Almborg, utredare, docent Klassifikationer och terminologi Avd för statistik och jämförelser Introduktion

Läs mer

Strategi för utveckling av arketyper och terminologibindning i Sverige. Skövde 20100928 Jessica Rosenälv Expert informationsstruktursarkitektur

Strategi för utveckling av arketyper och terminologibindning i Sverige. Skövde 20100928 Jessica Rosenälv Expert informationsstruktursarkitektur Strategi för utveckling av arketyper och terminologibindning i Sverige Skövde 20100928 Jessica Rosenälv Expert informationsstruktursarkitektur Page 2 Agenda Bakgrund till arbete med Nationell Informationsstruktur

Läs mer

Fördjupningsseminarie om den nationella informationsstrukturen NI 2015:1

Fördjupningsseminarie om den nationella informationsstrukturen NI 2015:1 Fördjupningsseminarie om den nationella informationsstrukturen NI 2015:1 Användarforum 5/2 2015 Ingela Strandh och Susan Sverin Informationsstruktur och e-hälsa, avdelningen Kunskapsstöd Översikt Olika

Läs mer

Bröstcancerprocess och informationsinnehåll

Bröstcancerprocess och informationsinnehåll Bröstcancerprocess och informationsinnehåll Vitalis 23 april 2015 Lotti Barlow 2015-04-21 Tidigare arbete med bröstcancerriktlinjerna i förhållande till gemensam informationsstruktur Pilot baserat på 22

Läs mer

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten NPÖ-guiden NPÖ Nationell Patientöversikt Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten Den här guiden riktar sig till vårdgivare landsting, kommuner och privata vårdgivare som ska eller

Läs mer

Klassifikationer och hkodverk

Klassifikationer och hkodverk 2009-03-1 Standardvårdplaner Snomed CT Leg sjuksköterska Fil mag i omvårdnad Studerar Master i Hälso o sjukvårdsinformatik Universitetet Aalborg Projektledare för standardvårdplansgruppen Universitetssjukhuset

Läs mer

NPÖ konsument över Internet/Kunskapsöversikt NPÖ. Lars Törnblom/ Marita OlssonNarving Sveriges kommuner och landsting

NPÖ konsument över Internet/Kunskapsöversikt NPÖ. Lars Törnblom/ Marita OlssonNarving Sveriges kommuner och landsting NPÖ konsument över Internet/Kunskapsöversikt NPÖ Lars Törnblom/ Marita OlssonNarving Sveriges kommuner och landsting Unika användare av NPÖ september 2012 (>10) Källa:Inera AB Örebro kommun Västra Götalandsregionen

Läs mer

Ledning, styrning och uppföljning av Nationellt Fackspråk. Bengt Kron

Ledning, styrning och uppföljning av Nationellt Fackspråk. Bengt Kron Ledning, styrning och uppföljning av Nationellt Fackspråk Bengt Kron Nationellt fackspråk för vård och omsorg Slutrapport Socialstyrelsen 2011-03-31 Nationellt fackspråk för vård och omsorg. Lägesrapport

Läs mer

Nationell ehälsa. Lena Furmark Politiskt sakkunnig. Socialdepartementet. Frukostseminarium Dagens Medicin 18 maj Socialdepartementet

Nationell ehälsa. Lena Furmark Politiskt sakkunnig. Socialdepartementet. Frukostseminarium Dagens Medicin 18 maj Socialdepartementet Nationell ehälsa Lena Furmark Politiskt sakkunnig Frukostseminarium Dagens Medicin 18 maj 2011 Framtidens invånare och patient En invånare som har tillgång till sin egen vårdinformation och därmed möjlighet

Läs mer

Nationell Patientöversikt NPÖ. Anders Namn, arbetsplats, Jacobsson, datum IT-arkitekt, IT-centrum, 2012-02-02

Nationell Patientöversikt NPÖ. Anders Namn, arbetsplats, Jacobsson, datum IT-arkitekt, IT-centrum, 2012-02-02 NPÖ NPÖ ur ett användningsperspektiv Sammanhållen journalföring enligt Patientdatalagen Informationsåtkomst över vårdgivargränser Patientens samtycke krävs vid åtkomst Nationell, regional och lokal patientöversikt

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Erfarenheter NPÖ. Örebro läns landsting. Slottet. Svampen. Wadköping

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Erfarenheter NPÖ. Örebro läns landsting. Slottet. Svampen. Wadköping Erfarenheter NPÖ Örebro läns landsting Slottet Svampen Wadköping Länets förutsättningar 3 sjukhus 30 vårdcentraler 4 privata vårdcentraler 12 kommuner 3 privat utförare Hitta och titta -lösning avseende

Läs mer

- utveckla beskrivningen av den gemensamma informationsstrukturen för den sociala barn- och ungdomsvården, som ett underlag för

- utveckla beskrivningen av den gemensamma informationsstrukturen för den sociala barn- och ungdomsvården, som ett underlag för Regeringsbeslut I:7 2014-04-03 S2007/4754/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Informationsspecifikation för levnadsvanor. Tobakskonsumtion, alkoholkonsumtion, fysisk aktivitet och matvanor

Informationsspecifikation för levnadsvanor. Tobakskonsumtion, alkoholkonsumtion, fysisk aktivitet och matvanor Informationsspecifikation för levnadsvanor Tobakskonsumtion, alkoholkonsumtion, fysisk aktivitet och matvanor Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge

Läs mer

Verksamhetskodning i hälso- och sjukvården. Ett utvecklingsområde

Verksamhetskodning i hälso- och sjukvården. Ett utvecklingsområde Verksamhetskodning i hälso- och sjukvården Ett utvecklingsområde FÖRSLAG PÅ VIDARE ARBETE Låt oss vara tydliga: vi saknar fackkompetens inom hälso- och sjukvård. Vi säger detta med förhoppningen att läsare

Läs mer

Nationella Programmet för Datainsamling NPDI

Nationella Programmet för Datainsamling NPDI Nationella Programmet för Datainsamling NPDI Praktisk tillämpning av de nationella verktygen och hur dessa fungerar tillsammans till nytta för vården Åke Nilsson, SKL Niklas Eklöf, SoS Johan Eltes, Inera

Läs mer

Informationsspecifikation för uppmärksamhetsinformation 2019

Informationsspecifikation för uppmärksamhetsinformation 2019 Informationsspecifikation för uppmärksamhetsinformation 2019 Informationsmängderna omfattar medicinskt tillstånd och behandling, smitta, överkänslighet och information som kan leda till särskild vårdrutin

Läs mer

Strategi för utveckling av arketyper och terminologibindning i Sverige. Trondheim Jessica Rosenälv Expert informationsstruktursarkitektur

Strategi för utveckling av arketyper och terminologibindning i Sverige. Trondheim Jessica Rosenälv Expert informationsstruktursarkitektur Strategi för utveckling av arketyper och terminologibindning i Sverige Trondheim 20100922 Jessica Rosenälv Expert informationsstruktursarkitektur Page 2 Agenda Bakgrund till arbete med Nationell Informationsstruktur

Läs mer

Strategier för att öppna upp och göra din organisations information tillgänglig för andra

Strategier för att öppna upp och göra din organisations information tillgänglig för andra Strategier för att öppna upp och göra din organisations information tillgänglig för andra David Svärd 2014-10-21 Nuvarande projekt 1. Direktåtkomst till ett registret för legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Riktlinjer Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Version 3 2014-12-23 Riktlinjerna är upprättade av medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering

Läs mer

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2015-12-15

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2015-12-15 Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2015-12-15 Innehåll Inledning Introduktion till NPÖ Vad ser jag i NPÖ? Vad krävs för att använda NPÖ? Hur startar

Läs mer

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018 Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting 1 Bakgrund Regionalt program för ehälsa 2010 Baserade sig på: Den nationella

Läs mer

Nationell informationsstruktur 2016:1. Bilaga 5: Metod för att skapa vyer av dokumentation i patientjournal eller personakt

Nationell informationsstruktur 2016:1. Bilaga 5: Metod för att skapa vyer av dokumentation i patientjournal eller personakt Nationell informationsstruktur 2016:1 Bilaga 5: Metod för att skapa vyer av dokumentation i patientjournal eller personakt Innehåll Inledning... 4 Förutsättningar... 5 Steg 1 Relatera dokumentationsbehov

Läs mer

NATIONELLA PROGRAMMET FÖR DATAINSAMLING, NPDI. Datainsamling till kvalitetsregister genom praktisk tillämpning av de nationella verktygen

NATIONELLA PROGRAMMET FÖR DATAINSAMLING, NPDI. Datainsamling till kvalitetsregister genom praktisk tillämpning av de nationella verktygen NATIONELLA PROGRAMMET FÖR DATAINSAMLING, NPDI Datainsamling till kvalitetsregister genom praktisk tillämpning av de nationella verktygen NPDI Mål: Strategi: Ta fram en nationell lösning för datainsamling

Läs mer

Nytta med arketyper i journalsystem

Nytta med arketyper i journalsystem Nytta med arketyper i journalsystem Nationell Termkonferens 2009-09-24 Maria Areblad -1-2009-09-25 Arketyper - språk och kommunikation Vad är Arketyper Hur är de tänkta att användas Är arketyper till någon

Läs mer

Bakgrund och Erfarenheter NPÖ Örebro läns landsting

Bakgrund och Erfarenheter NPÖ Örebro läns landsting Bakgrund och Erfarenheter NPÖ Örebro läns landsting Slottet Svampen Wadköping Örebro läns förutsättningar 3 sjukhus 30 vårdcentraler i landstingsregi 4 privata vårdcentraler 12 kommuner 3 privat utförare

Läs mer

Gemensamma termer, begrepp och informationsstruktur inom läkemedelsområdet Delrapport 2018

Gemensamma termer, begrepp och informationsstruktur inom läkemedelsområdet Delrapport 2018 Delrapport 2018-12-04 4.5-1097/2018 1(11) Kunskapsstyrning för socialtjänsten Victoria Johansson victoria.johansson@socialstyrelsen.se Gemensamma termer, begrepp och informationsstruktur inom läkemedelsområdet

Läs mer

IT-strategin för vård och omsorg i landstingen.

IT-strategin för vård och omsorg i landstingen. IT-strategin för vård och omsorg i landstingen. Seminarium 3:2 Föreläsare Lars Jervall, IT-direktör Landstinget,Östergötland och IT-strateg Beställarfunktionen Nationell IT, SKL lars.jerlvall@lio.se IT-strategin

Läs mer

Vägen genom den gemensamma informationsstrukturen

Vägen genom den gemensamma informationsstrukturen 1 Vägen genom den gemensamma informationsstrukturen Erika Ericsson och Susan Sverin 2015-04-22 Socialstyrelsen förvaltar och vidareutvecklar den gemensamma informationsstrukturen Struktur Fånga in, avgränsa

Läs mer

Slutrapport Projekt SIDIP

Slutrapport Projekt SIDIP Slutrapport Projekt SIDIP Strukturerad Insamling och Dokumentation av Informationsbehov i Processer Häll, Elisabeth Innehåll Bakgrund... 2 Syfte... 3 Informationsmodeller... 4 Läkemedel... 4 Labprov...

Läs mer

Hur utvecklar landstingen vårddokumentationens innehåll och struktur? en enkätundersökning

Hur utvecklar landstingen vårddokumentationens innehåll och struktur? en enkätundersökning Hur utvecklar landstingen vårddokumentationens innehåll och struktur? en enkätundersökning Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Inger Wejerfelt. Regional informationsstrukturansvarig, VGR. Projektledare TIS Tillämpad Informationsstruktur, Carelink

Inger Wejerfelt. Regional informationsstrukturansvarig, VGR. Projektledare TIS Tillämpad Informationsstruktur, Carelink Inger Wejerfelt Regional informationsstrukturansvarig, VGR Projektledare TIS Tillämpad Informationsstruktur, Carelink e-post inger.wejerfelt@vgregion.se TIS Tillämpad InformationsStruktur TIS - ett uppdrag

Läs mer

Patrik Sundström, huvudsekreterare Utredningen om rätt information i vård och omsorg. Utredningen om rätt information i vård och omsorg

Patrik Sundström, huvudsekreterare Utredningen om rätt information i vård och omsorg. Utredningen om rätt information i vård och omsorg Rätt uppgifter på rätt plats i rätt tid Patrik Sundström, huvudsekreterare Utgångspunkter Uppgifter i hälso- och sjukvård omfattas av sekretess och tystnadsplikt För att få dela sådana uppgifter över huvudmannagränser

Läs mer

Bilaga 6 - Analys av GetMedicationHistory. Stöd till säker läkemedelsprocess

Bilaga 6 - Analys av GetMedicationHistory. Stöd till säker läkemedelsprocess Bilaga 6 - Analys av GetMedicationHistory Stöd till säker läkemedelsprocess 1. Tjänstekontraktet GetMedicationHistory (GMH)... 4 2. Behovsbilden bakom GMH... 4 3. Innehållet i GMH... 4 4. Brister med dagens

Läs mer

Strukturering av fritext

Strukturering av fritext 2015-12-15 Dnr 3.4-27986/2014 1(6) Strukturering av fritext Inledning I syfte att möjliggöra ett enhetligt arbetssätt för hur fritext kan struktureras, så att informationen blir användbar för flera olika

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Informationssäkerhet en patientsäkerhetsfråga. Maria Jacobsson Socialstyrelsen

Informationssäkerhet en patientsäkerhetsfråga. Maria Jacobsson Socialstyrelsen Informationssäkerhet en patientsäkerhetsfråga Maria Jacobsson Socialstyrelsen Syftet med patientdatalagen tillgodose patientsäkerhet och god kvalitet samt främja kostnadseffektivitet patienters och övriga

Läs mer

Informatik- en kärnkompetens. Helena Nilsson Ordförande Sektionen för omvårdnadsinformatik

Informatik- en kärnkompetens. Helena Nilsson Ordförande Sektionen för omvårdnadsinformatik Informatik- en kärnkompetens Helena Nilsson Ordförande Sektionen för omvårdnadsinformatik Källa: https://www.swenurse.se/karnkompetenser/ Kompetensbeskrivningar 2017 2012 En bild av världen Omsorg Fritid

Läs mer

Nationella riktlinjer i nya digitala format. Delrapport

Nationella riktlinjer i nya digitala format. Delrapport Nationella riktlinjer i nya digitala format Delrapport Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men du får inte använda

Läs mer

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Instruktion Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Version 4 2018-09-11 Riktlinjerna är upprättade av medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering

Läs mer

Sammanhållen journalföring

Sammanhållen journalföring SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2016-06-28 Beslutad av SN 84 2016-08-31 Sammanhållen journalföring Via nationella e-tjänster, t.ex. NPÖ, Pascal eller Svevac Gäller för

Läs mer

Gemensamt nationellt fackspråk ger oss nya Artur och Gärda

Gemensamt nationellt fackspråk ger oss nya Artur och Gärda Gemensamt nationellt fackspråk ger oss nya Artur och Gärda FSAs begrepp- och termgrupp Agneta Carlsson, Kerstin Hjort At-forum 2011-04-06 FSAs Informatik arbete emensamma terminologier/ språkbruk Sökord

Läs mer

Kvalitet i den svenska översättningen av Snomed CT

Kvalitet i den svenska översättningen av Snomed CT Nationellt fackspråk för vård och omsorg Kvalitet i den svenska översättningen av Snomed CT Karin Ahlzén Termkonferensen 2009 Nationell IT-strategi - Insatsområde informationsstruktur Terminologi Nationellt

Läs mer

Projektportfölj, maj 2014 Gemensam informationsstruktur. Lotta Holm Sjögren Informationsstruktur och e-hälsa

Projektportfölj, maj 2014 Gemensam informationsstruktur. Lotta Holm Sjögren Informationsstruktur och e-hälsa Projektportfölj, maj 2014 Lotta Holm Sjögren Informationsstruktur och e-hälsa Uppdragsportfölj gemensam informationsstruktur Förvaltning Förvaltningsstyrning Projektverksamhet Projektportföljstyrning Förvaltningsplan

Läs mer

Nationell patientöversikt ett medel för ökad integration och patientsäkerhet i vården status och erfarenheter från Sverige.

Nationell patientöversikt ett medel för ökad integration och patientsäkerhet i vården status och erfarenheter från Sverige. Nationell patientöversikt ett medel för ökad integration och patientsäkerhet i vården status och erfarenheter från Sverige Helena Svedberg 1 En del av Nationell ehälsa Nationell patientöversikt, NPÖ, är

Läs mer

Uppmärksamhetssignalen (UMS) i COSMIC Manual för dokumentation

Uppmärksamhetssignalen (UMS) i COSMIC Manual för dokumentation Godkänt den: 2018-12-12 Ansvarig: Barbro Nordström Gäller för: Region Uppsala Uppmärksamhetssignalen (UMS) i COSMIC Manual för dokumentation Innehåll Uppmärksamhetssignal...2 Skapa ny registrering...2

Läs mer

Struktur i journal och kvalitetsregister tar bort dubbelregistrering

Struktur i journal och kvalitetsregister tar bort dubbelregistrering Struktur i journal och kvalitetsregister tar bort dubbelregistrering Nationella Kvalitetsregister, Nationella programmet för datainsamling, NPDi, Staffan Winter, programansvarig Nationellt program för

Läs mer

Information till dig som patient. Patientjournalen - för säkrare vård. Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt

Information till dig som patient. Patientjournalen - för säkrare vård. Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt Information till dig som patient Patientjournalen - för säkrare vård Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt juni 2012 1 Innehållsförteckning Patientjournalen... 4 Patientdatalagen...

Läs mer

Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det?

Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det? Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det? ewa.jerilgard@cehis.se Dagens nyheter vintern 2012 Drygt 200 vårdenheter allt från sjukhus till vårdcentraler

Läs mer

Hur ser nästa version av den nationella informationsstrukturen ut?

Hur ser nästa version av den nationella informationsstrukturen ut? Hur ser nästa version av den nationella informationsstrukturen ut? Hur ser nästa version av den nationella informationsstrukturen ut? E-hälsodagen 2014 Niklas Eklöf och Ingela Strandh Informationsstruktur

Läs mer

Framtidens Digitala Sjukvård. bit för bit

Framtidens Digitala Sjukvård. bit för bit Framtidens Digitala Sjukvård bit för bit 161130 Stockholm Ta vara på digitaliseringens fulla kraft det här måste vi göra! Göran Wallin Göran Wallin Kirurgiska kliniken Region Örebro län Strukturera Mera

Läs mer

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2013-05-31 1383-2012 Regionstyrelsen Region Halland Box 517 301 80 Halmstad Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

NPÖ? NPÖ - Nationell patientöversikt

NPÖ? NPÖ - Nationell patientöversikt NPÖ? NPÖ - Nationell patientöversikt Vad är NPÖ? Tjänsten Nationell patientöversikt, NPÖ, gör det möjligt för behörig vårdpersonal att med patientens samtycke ta del av journalinformation som registrerats

Läs mer

Vitalis Master class, block III: Nationella initiativ kring grundförutsättningar och stöd för interoperabilitet

Vitalis Master class, block III: Nationella initiativ kring grundförutsättningar och stöd för interoperabilitet Vitalis Master class, block III: Nationella initiativ kring grundförutsättningar och stöd för interoperabilitet Anna Aldehag, Socialstyrelsen, Socialstyrelsen Stefan Gustavsson, Inera Lotti Barlow, Socialstyrelsen

Läs mer

Strategi för vårddokumentation i LiÖ

Strategi för vårddokumentation i LiÖ Pär Holgersson, projektledare., Dokumenthistorik Utgåva nr Giltig fr o m Giltig t o m Kommentar till ny utgåva Godkänd av (titel, namn, datum ) 1 Verksamhetsrådet i LiÖ, 2 Förtydligande av exempel på verksamheter

Läs mer

Erfarenheter av nationella fackspråket inom cancer

Erfarenheter av nationella fackspråket inom cancer Erfarenheter av nationella fackspråket inom cancer Kombinerade metoder och verktyg för implementering Resultat från försöksverskamhet vid onk.klin. Karolinska 2013 Vitalis 10 april 2014 Medverkande: Rolf

Läs mer

Kan Snomed CT underlätta informationsutbyte mellan huvudmän? Tua Holm & Anders Norr Projekt Snomed Klurig

Kan Snomed CT underlätta informationsutbyte mellan huvudmän? Tua Holm & Anders Norr Projekt Snomed Klurig Kan Snomed CT underlätta informationsutbyte mellan huvudmän? Tua Holm & Anders Norr Projekt Snomed Klurig Föredragets innehåll Om oss Om Snomed Klurig-projektet Vad gjorde vi i projektet? Vad kom vi fram

Läs mer

Proveniensprincipen i det moderna informationssamhället

Proveniensprincipen i det moderna informationssamhället Proveniensprincipen i det moderna informationssamhället Några reflektioner kring arkivering i verksamma IT system i samband med omorganisationer Erik Norgren, landstingsarkivarie FALK 2016 05 26 Proveniensprincipen

Läs mer

Varningsinformation Etapp 2 Slutrapport. Rikard Lövström rikard.lovstrom@gmail.com

Varningsinformation Etapp 2 Slutrapport. Rikard Lövström rikard.lovstrom@gmail.com Varningsinformation Etapp 2 Slutrapport version 1.0 2008-08-28 1 (73) Varningsinformation Etapp 2 Slutrapport Version 1.0 Rikard Lövström rikard.lovstrom@gmail.com Varningsinformation Etapp 2 Slutrapport

Läs mer

Flera landsting. ETT gemensamt e-arkiv

Flera landsting. ETT gemensamt e-arkiv Flera landsting ETT gemensamt e-arkiv Göteborg 3 juni 2014 Ansvarig:, tel:, mail: Version 0.1 2014-06-04 1 Varför arkivera? Patientsäker hantering kräver tillgång till historisk information Spårbarhet

Läs mer

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2012-06-15 725-2011 Landstingsstyrelsen Landstinget Blekinge 371 81 Karlskrona Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation

Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation Jonas Dahl Manolis Nymark Pål Resare Anna Östbom Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation Denna promemoria innehåller frågor och

Läs mer

VÅRDPLANER MED HJÄLP AV STANDARDISERAT SPRÅK OCH STRUKTUR

VÅRDPLANER MED HJÄLP AV STANDARDISERAT SPRÅK OCH STRUKTUR VÅRDPLANER MED HJÄLP AV STANDARDISERAT SPRÅK OCH STRUKTUR Eller Strukturerad dokumentation - stämmer det med personcentrerad vård? INGER JANSSON UNIVERSITETSLEKTOR, SAHLGRENSKA AKADEMIN, GÖTEBORGS UNIVERSITET

Läs mer

gemensam informationsstruktur, terminologi och klassifikation

gemensam informationsstruktur, terminologi och klassifikation Nationell IT-strategi för vård och omsorg: gemensam informationsstruktur, terminologi och klassifikation Nutritionsdagen 6 maj 2008 Lars Midbøe, Avd f Vård och Omsorg, sektionen f informatik och verksamhetsutveckling

Läs mer

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2013-05-31 1401-2012 Landstingsstyrelsen Västerbottens läns landsting 901 89 Umeå Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut

Läs mer

Data till och från kvalitetsregister

Data till och från kvalitetsregister Data till och från kvalitetsregister IT OCH NATIONELLA PROGRAMMET FÖR DATAINSAMLING NPDI Automatisk dataöverföring till kvalitetsregister - var står vi idag och vart är vi på väg? NATIONELLA PROGRAMMET

Läs mer

Information om NPÖ till vårdgivare och införandeansvariga

Information om NPÖ till vårdgivare och införandeansvariga Information om NPÖ till vårdgivare och införandeansvariga Innehåll Inledning Nationell patientöversikt Värdet av NPÖ Informationsmängder Gränssnitt Läsa och visa information Aktiviteter och anslutning

Läs mer

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2014-04-16

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2014-04-16 Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2014-04-16 Innehåll Inledning Introduktion till NPÖ Vad ser jag i NPÖ? Vad krävs för att använda NPÖ? Hur startar

Läs mer

En lägesrapport. användning av Nationellt fackspråk inom kommunal hälso- och sjukvård i Stockholms län

En lägesrapport. användning av Nationellt fackspråk inom kommunal hälso- och sjukvård i Stockholms län En lägesrapport användning av Nationellt fackspråk inom kommunal hälso- och sjukvård i Stockholms län Förord Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting har i uppdrag av regeringen att arbeta med

Läs mer

Ledning och styrning. Lokala, regionala, nationella IT-stöd

Ledning och styrning. Lokala, regionala, nationella IT-stöd Ledning och styrning Information till: Kvalitetsregister Nationella register Lokal uppföljning Väntetider i vården Öppna jämförelser Insjuknar Ambulanstransport Akutmottagning Strokeenhet akut och rehabilitering

Läs mer

10. Regelbok IT-information IT och ehälsa. Primärvårdsprogram 2015

10. Regelbok IT-information IT och ehälsa. Primärvårdsprogram 2015 Publicerad 1 (8) 10. Regelbok IT-information IT och ehälsa Primärvårdsprogram 2015 Publicerad 2 (8) 10.1 Introduktion Alla vårdgivare med vilka Landstinget Västmanland, hädanefter kallat LTV, tecknat vårdavtal

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Introduktion till nationell informationsstruktur

Introduktion till nationell informationsstruktur 2019-05-29 1(6) Introduktion till nationell informationsstruktur Socialstyrelsen förvaltar och vidareutvecklar den nationella informationsstrukturen för information som behöver dokumenteras strukturerat

Läs mer

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun SID 1 (10) Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska NPÖ ansvarig Gäller från, rev 2015-08-14 Cecilia.linde cecilia.linde@solna.se Paulina Terävä paulina.terävä@solna.se Riktlinjer som gäller

Läs mer

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2013-05-31 1380-2012 Landstingsstyrelsen Landstinget i Värmland 651 82 Karlstad Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut

Läs mer

Digital utveckling i Region Uppsala

Digital utveckling i Region Uppsala Digital utveckling i Region Uppsala En kraftsamling för: Ökad transparens Förbättrad delaktighet Effektivare arbetssätt Det digitala ska vara standard Från strategi via uppdrag till handlingsplan Skynda

Läs mer

Varningsfunktion och Viktiga uppgifter

Varningsfunktion och Viktiga uppgifter 1 (8) Varningsfunktion och Viktiga uppgifter Varningsfunktion OBS Funktionen Varning i TakeCare används endast till att markera uppgifter som innebär risk för livshotande tillstånd eller allvarlig felbehandling.

Läs mer

Introduktion till nationell informationsstruktur

Introduktion till nationell informationsstruktur Dokumentbeteckning 2018-11-27 Dnr 1(5) Introduktion till nationell informationsstruktur Socialstyrelsen förvaltar och vidareutvecklar den nationella informationsstrukturen för information som behöver dokumenteras

Läs mer

Ny struktur gör det försäkringsmedicinska beslutsstödet lättare att använda

Ny struktur gör det försäkringsmedicinska beslutsstödet lättare att använda Ny struktur gör det försäkringsmedicinska beslutsstödet lättare att använda Malin Ahrne, utredare, Socialstyrelsen Linda Ahlqvist, utredare, Socialstyrelsen Försäkringsmedicinskt beslutsstöd Nationella

Läs mer

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2012-06-15 731-2011 Landstingsstyrelsen Örebro läns landsting Box 1613 701 16 Örebro Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut

Läs mer