Laborationsinstruktioner LEGO MINDSTORMS NXT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Laborationsinstruktioner LEGO MINDSTORMS NXT"

Transkript

1 Institutionen för IT och medier Sid 1 av 13 Magnus Eriksson E-post magnus.eriksson@miun.se Laborationsinstruktioner LEGO MINDSTORMS NXT Namn deltagare 1: Namn deltagare 2: Namn deltagare 3: Godkännandedatum: Signatur:

2 MITTUNIVERSITETET Sid 2 av 13 Innehåll 1. Inledning Inventering, uppackning Batteriladdning Programstart USB-anslutning Kontroll av firmware Bygg en legorobot Gör program enligt steg-för-steg-instruktioner Bluetooth-anslutning av PC till NXT Sensorer och signaler: Bygg ett mätinstrument Programflödesstyrning: Villkor, slingor och väntan Felsökning med hjälp av ljud och display Multitrådning TÄVLINGSUPPGIFT Variabler My block Bluetooth-kommunikation mellan två robotar Filer för att överför data mellan PC och NXT Kontrollera att du har förstått alla block och funktioner Studera någon tredjepartssensor eller annat tillbehör, eller studera möjligheten att bygga en egen sensor Studera någon annan programvara Förberedelse inför fördjupningsprojektet och preliminärval Synpunkter Inledning Under denna uppgift får du bekanta dig med Lego Mindstroms NXT software. Detta är en bantad version av programmet Labview, som är ett vanligt förekommande verktyg i industrin för insamling, presentation och analys av mätdata från mätinstrument och givare, för automatiserade mätsekvenser, för styrteknik, för processimulering, mm. Labview har ett grafiskt programmeringsspråk som kallas G. Den version av språket som används i Lego Mindstorms NXT software kallas NXT-G. Målet med denna uppgift är: Att du ska lära dig använda samtliga programblock och funktioner i NXT-G, och förstå de grundläggande principerna för programmering. Att du i slutet av laborationsövningen ska kunna ge ett preliminärt förslag till fördjupningsprojekt baserat på NXT, som du därefter ska kunna genomföra självständigt. Att du ska bli inspirerad till vidare studier inom datateknik, elektronik och andra ingenjörsämnen! Som förberedelse rekommenderar vi följande introduktionsföreläsningar: Uppgifterna utföres lämpligen i grupper om två, högst tre, personer.

3 MITTUNIVERSITETET Sid 3 av 13 Tidsdisponering: Den handledda laborationstiden består av två 4-timmarspass. Andra fyratimmarspasset inleder vi med tävlingen i uppgift 14. Det krävs förmodligen att du arbetar på egen hand mellan de två schemalagda passen för att hinna förbereda uppgift 14 tills dess. Håll ett högt tempo, och försök att inte fastna på detaljer. Redovisning av denna laboration sker muntligen för handledaren genom demonstration av några av robotarna, samt genom uppvisande av anteckningar i kompendiet. Spara alla program under olika filnamn så att du kan redovisa dem. Var beredd att förklara hur alla block och program fungerar. Laborationsuppgifterna ger ett visst mått av fria tyglar. Det viktiga är att du under laborationsuppgifternas gång kontrollerar att du har lärt dig använda samtliga programblock. Markera därför i följande lista vilka block du har testat och förstått. Ange filnamnet på det program där du testade blocket: Händelseblock: Move Record/play Motor Sound Display Programflödesstyrningsblock (flow control): Wait Loop Switch Stop Sensorblock: Touch Sound Light Ultrasonic NXT buttons Rotation sensor Timer Beräkningsblock: Logic Mathematic Compare Range Random Variable Advanced: Text Number to text Keep alive File access Calibrate Reset motor Läs igenom allt även de valbara uppgifterna i slutet av kompendiet. 2. Inventering, uppackning Förse dig med en NXT-låda, och gör en översiktlig kontroll av att det viktigaste finns med enligt innehållsförteckningen på bilden i locket. Detta innefattar en NXT-enhet med laddningsbart batteri, en transformator, en bok med byggritningar, en Bluetooth/USB-dongle, en USB-kabel, tre motorer, fyra olika sensorer, m.m. Samma kontroll bör göras i samband med att du avslutar laborationstillfället och städar ihop. Glöm då inte Bluetooth-donglen och USB-kabeln i datorn, och transformatorn i eluttaget.

4 MITTUNIVERSITETET Sid 4 av 13 Om du har fått en oöppnad legolåda: Packa upp och sortera innehållet i lämpliga fack. Montera det laddningsbara batteriet under NXT-enheten. Eventuellt får du hämta transformatorn och Bluetooth-dongeln från en separat låda. 3. Batteriladdning Slå på NXT-enheten med den orangea knappen. Om batterisymbolen längst upp till höger i displayen visar ett halvladdat eller blinkande batteri, koppla in transformatorn till NXT-enheten för att ladda batteriet. Batteriet bör laddas en stund vid varje labbtillfälle. 4. Programstart Logga in på PC:n och starta programmet LEGO MINDSTORMS NXT. (Välj Startmenyn -> Programs -> LEGO MINDOSTORMS Edu NXT -> LEGO MINDSTORMS Edu NXT.) När programmet har startat, gå in på Help -> Content and index. Bläddra runt så att du hittar om du behöver hjälp. Skapa ett nytt NXT-G-program, t.ex. genom att gå in på File -> New. När man skapar ett nytt program är det en god vana att omedelbart spara ned det på sitt hemkonto (på H:\ eller i My documents) under ett lämpligt namn genom att välja File -> Save As. Om du sparar lokalt på hårddisken (C:\) kan du inte komma åt det från någon annan dator, och det finns risk att programmet raderas till nästa laborationstillfälle i samband med en ominstallation av systemet. Orientera dig i programmets menyer och paletter. 5. USB-anslutning Anslut NXT-enheten med den medföljande USB-kabeln till PC:n. Klicka på symbolen NXT Window. Om NXT-enheten är påslagen bör den synas i listan över tillgängliga enheter. Klicka på knappen Connect. 6. Kontroll av firmware Firmware betyder fast programvara som sällan ändras. I fallet NXT är det den programvara som ligger i enhetens flash-minne, och som innefattar dess bootprogram, dvs uppstartsprogram, och operativsystem. Kontrollera versionsnumret för den Firmware som ligger nedladdad i NXT-enheten. Versionsnumret visas till höger i anslutningsfönstret. Stäng anslutningsfönstret.

5 MITTUNIVERSITETET Sid 5 av 13 Gå in på menyn Tools -> Update firmware. I fönstret Available firmware files: visas vilken firmwareversion som finns tillgänglig på PC:ns hårddisk. Om den är nyare, klicka på Download. Eventuellt kan man även kontrollera om det finns en nyare version tillgänglig på nätet, genom att välja knappen Check till höger om texten Online updates. När en eventuell nedladdning är slutförd, stäng fönstret genom att trycka på Close. Kontrollera återigen vilken version som ligger nedladdad genom att gå in på anslutningsfönstret. Tryck på NXT-enhetens knappar, och orientera dig i dess menysystem. 7. Bygg en legorobot Bygg en robot kring NXT-enheten som åtminstone drivs av två hjul med var sin motor, och gärna någon sensor. Ett alternativ är att använda någon av byggritningarna i den bok som ligger i lådan. Ett annat alternativ är att gå in på bygginstruktionerna till höger i Robot Educator Common palette eller Complete palette. Välj en konstruktion och klicka på building guide. (Flera av bygginstruktionerna saknas i denna Educational version. Fler betydligt roligare konstruktioner finns i den version som säljs i leksaksaffärer.) Ett tredje alternativ är söka efter ritningar på nätet, t.ex. genom att gå in på -> Building instructions. Ett fjärde är att använda programmet LEGO Digital Designer, som finns kostnadsfritt på nätet. Det visar animerade 3D-byggbeskrivningar för legoprojekt, bl.a. för ett antal NXT-robotar, och möjliggör även att man skapar egna animerade beskrivningar. Ett femte är att själv vara kreativ Vilket alternativ valde du? 8. Gör program enligt steg-för-steg-instruktioner Testa att göra några program enligt de steg-för-steg-instruktioner som finns i paletten till höger, t.ex. exemplet 03 Drive Forward. Gå in på robotexemplet, välj Programming guide. Spara programmet på hårddisken. Ladda ned och kör programmet genom att klicka på knappen Download and run. Glöm inte att anteckna vilka block du har testat och förstått i listan på sidan 3. Testa och försök förstå samtliga möjliga inställningar för de block som ingår i programmet. Tag för vana att läsa den hjälptext som visas i nedre högra hörnet när man markerar ett block.

6 MITTUNIVERSITETET Sid 6 av 13 Du får själv avgöra om du lär dig bäst genom att testa att skapa programmen, eller genom att studera dem och sedan göra egna experiment enligt nedanstående anvisningar. Det viktiga är förståelsen! Var beredd på att förklara hur programmen fungerar. Notera nedan vilka exempel du har testat, och vilka du enbart har läst och förstått. Ange ditt filnamn i de fall du har skapat programmet. 01. Play sound 02. Use Display 03. Drive Forward 04. Reverse 05. Accelerate 06. Curve Turn 07. Point Turn 08. Drive in square 09. My block Parking Bay 11. Action replay 12. Detect sound 13. Sound control 14. Detect distance 15. Distance control 16. Detect dark line 17. Follow a line - Linjeföljare 18. Detect touch 19. Sensor bumber 20. Hit red ball 21. Speed control 22. React to distance 23. React to light 24. Rotation sensor 25. Reset rotation sensor 26. Reaction time 27. NXT buttons 28. Sound control Bump counter 30. Send message 31. Range control 32. Random duration 33. Save a file 34. Calibrate sensor 35. Display text 36. Acceleration control 37. My block Motor bumper 39. Multiple download 9. Bluetooth-anslutning av PC till NXT Bluetooth är en teknik för trådlös korthållskommunikation, som användas istället för USB för kommunikation mellan PC och NXT. Kontrollera att NXT-enheten har ett unikt namn, så att det går att urskilja den från andra enheter i samma klassrum. Namnet visas till höger i anslutningsfönstret på PC:n, samt överst i enhetens display. Om enheten bara heter NXT, skriv in ett annat lämpligt namn och klicka på knappen till höger om namnfältet. Om enheten är märkt med en numrerad dymoetikett är detta ett lämpligt namn. Tag nu bort USB-kabeln mellan roboten och PC:n. Anslut en Bluetooth-dongle till PC:n. Gå in på PC:ns kontrollpanel, välj Bluetooth, och kontrollera att Aktivera upptäckning är valt. Slå på Bluetooth via NXT-enhetens manöverpanel, och ställ in så att Bluetooth är Visible.

7 MITTUNIVERSITETET Sid 7 av 13 Klicka på symbolen NXT Window i NXT-programmet på PC:n. Eventuellt får du trycka på knappen Scan. Du bör nu få upp din robot i listan över tillgängliga enheter, med texten Bluetooth i kolumnen Connection Type. Klicka på Connect. Ladda ned ett program via Bluetooth. Frivillig uppgift: Mät hur långt avstånd Bluetooth fungerar på. 10. Sensorer och signaler: Bygg ett mätinstrument I denna uppgift ska du bygga mätinstrument som visar ett mätvärde på displayen. Du ska sensorer för att mäta upp avstånd (ultraljudssensor), ljudstyrka, ljusstyrka och beröring (strömbrytare). Testa även att använda en motor som lägesgivare eller för att uppmäta rotationshastighet. Kalibrera sensorerna till den ljus- och ljudnivå som finns i klassrummet innan du använder dem första gången, genom att gå in på menyn Tools -> Calibrate Sensors. Testa att använda signalledningar. Dubbelklicka i underkant på block, t.ex. sensorblock, så att en kopplingslist med anslutningspunkter fälls ut. Dra ledningar mellan anslutningspunkter. Kontrollera anslutningspunktens datatyp genom att hålla musen över den. Datatypen kan vara heltal, logisk eller textsträng. Man kan inte koppla ihop anslutningspunkter med olika datatyp. Skriv ett program som uppmäter värden med sensorer (avstånd, ljusstyrka eller ljudstyrka) och spelar upp olika tonhöjd eller tonstyrka beroende på värdet, och/eller styr en motors hastighet beroende på värde. Använd ett omvandlingsblock som gör om sensorblockets mätvärden från talformat till textsträng. Presentera sedan textsträngen på displayen. Du kan stoppa in programmet i ett loopblock (en slinga) så att mätningen utförs om och om igen, i all evighet så länge inte programmet avslutas. Ange filnamn och ge en kort beskrivning av de program du skapar: 11. Programflödesstyrning: Villkor, slingor och väntan Skapa program där en sensor styr programflödet, dvs påverarkar switch-block (villkor), loop-block (slingor), och wait-block (väntan). Gör t.ex. en robot som först kör åt ett håll, men vänder efter att ha kommit för nära ett hinder, hört ett ljud (tillrop eller handklapp) eller kommit till en svart linje (t.ex. eltejp) på golvet. Prova gärna flera alternativ att göra samma program.

8 MITTUNIVERSITETET Sid 8 av 13 Tänk på att om man ställer in motorblocket så att motorn fortsätter i all evighet fortsätter programmet omedelbart efter att motorn startats med att utföra efterföljande block. Vilken metod ger enklast program? Vänta på sensor -block, villkorsblock i slinga, eller slinga som upprepas tills sensor har ett visst värde? Varför? Testa att använda switch-block med fler än två alternativ genom att ta bort bocken i rutan Flat view, och lägga till fler villkor. Filnamn och kort programbeskrivning för de program du skapar: 12. Felsökning med hjälp av ljud och display Tag för vana att alltid lägga in ljudsignaler eller ikoner på LCD-displayen som visar vilket tillstånd roboten är i. På så sätt blir det mycket enklare att felsöka program. Det bör framgå vilket val programmet har gjort i villkorsblock, om roboten har tagit sig förbi ett väntablock eller fortfarande väntar, om roboten är inne i en slinga eller har slutfört slingan, o.s.v. Skapa ett program som visar tillstånd med ljud eller display. Ange filnamn: 13. Multitrådning Testa att göra ett multitrådat program, dvs ett program som förgrenas i flera parallella processer, som samtidigt t.ex. spelar ljud och styr motorer. Observera att ett program som bara har en tråd ibland kan sätta igång flera saker som utförs samtidigt. Om man ställer in motorblocket så att motorn fortsätter i all evighet forsätter programmet omedelbart efter att motorn startats med att utföra efterföljande block. På samma sätt kan man välja att programmet omedelbart går vidare efter att ett ljud startats, istället för att invänta att ljudet är färdigspelat. Ange filnamn: Det är normalt inte lämpligt att i flera olika trådar samtidigt styra displayen eller samma motor, eller att använda samma sensor. Vad kan hända då? Testa.

9 MITTUNIVERSITETET Sid 9 av TÄVLINGSUPPGIFT Kom överens med läraren och de andra grupperna om en tävlingsbana och tävlingsregler. Använd en eller flera sensorer t.ex. för att hålla dig på eller utanför en bana i form av en eltejp, för att köra runt objekt och vända, för att förflytta en boll mellan två punkter, etc. Roboten kan fjärrstyras med ljud (tillrop eller handklapp), bluetooth, ljus, etc, eller vara autonom (självgående). Filnamn för och kort beskrivning av din lösning: Gör mätningar t.ex. av hur lång tid det tar för roboten att utföra en viss uppgift, hur mycket roboten avviker från önskad bana, hur känslig roboten är för störningar, etc. Försök förbättra dina resultat. Skriv ned några observationer och slutsatser vad gäller åtgärder som kan förbättra snabbhet, precision eller tillförlitlighet. 15. Variabler Använd en variabel för att spara värden i minnet, och för att överföra ett värde från en tråd till en annan. T.ex. kan man placera sensorer i en särskild tråd, och låta dem bestämma värdet av en heltalsvariabel. Variabeln kan fungera som tillståndsvariabel, som styr villkorssatser (switchblock) i övriga trådar. Motorer för framdrift kan placeras i en tråd, en tredje verktygsmotor i en tråd, displayoperationer och ljud i en tråd. Filnamn och kort programbeskrivning: 16. My block Gruppera flera block till ett block, som hamnar under My block. Använd detta block vid fler tillfällen. Syftet med detta är dels att göra välstrukturerade program, där detaljer grupperas samman, dels att kunna använda samma programkod i flera olika program eller på flera olika sätt. Lägg in förklarande text, så att andra användare kan förstå och använda ditt block, eller som minnesstöd om du själv i framtiden vill använda blocket. Ett eget block motsvarar det som i andra programpråk kallas funktion, metod eller subrutin. Filnamn och kort beskrivning av blocket, och det program som använder blocket:

10 MITTUNIVERSITETET Sid 10 av Bluetooth-kommunikation mellan två robotar Anslut en NXT till en annan genom att gå in på enhetens manöverpanel, välja Search och Connect. Försök överföra ett värde från en enhet till en annan, t.ex. ett mätvärde eller en fjärrstyrning. Man kan relativt enkelt låta en lägesgivare i en motor fjärrstyra positionen eller hastigheten för en motor ansluten till en annan enhet, eller tonhöjden för en ton som skapas på den andra enheten. Testa t.ex. att använda följande programblock för bluetooth-komunikation: Send message Receive message Wait (for sensor -> bluetooth) Loop block Switch block Filnamn och kort programbeskrivning: 18. Filer för att överför data mellan PC och NXT Spara en sekvens av mätdata till en fil, och överför till PC:n. Öppna filen, t.ex. med programmet Excel. Filnamn och kort programbeskrivning: 19. Kontrollera att du har förstått alla block och funktioner Kontrollera att du har testat och förstått samtliga block. Alla block ska vara förbockade i tabellen på sidan Studera någon tredjepartssensor eller annat tillbehör, eller studera möjligheten att bygga en egen sensor Obligatorisk uppgift endast för civilingenjör elektroniksystem. I laborationslokalen finns flera sensorer och tillbehör, som inte ingår som standard i Mindstorms NXT. Några är köpta, några har vi byggt själva. Fler finns att beställa via nätet, eller så finns det byggritningar. Beskriv något av dessa tillbehör. Läs gärna tillverkarens anvisningar genom att söka på Google. Tanka eventuellt ned särskilt NXT-G-block för tillbehöret. Glöm inte att kalibrera sensorer. Gör mätningar av dess egenskaper. Återlämna tillbehöret där du tog det.

11 MITTUNIVERSITETET Sid 11 av 13 Exempel på tillbehör: Elektronisk kompass, IR-sökare (för att söka en robotfotboll med inbyggda IR-lysdioder), Accelerations/lutningssensor, Gyro (rotationssensor), IR/lasersensor för avståndsmätning med hög precision, värmesensor, lufttryckssensor, fuktsensor, pianotangentbord, analog-till-digital-omvandlare, motormultiplexer, mm. Det finns även sensorer till den gamla Mindstorms RCX-modellen. En konverter ingår i NXT Educational version. Särskilda asterisk-markerade programblock är utvecklade för dessa sensorer och motorer, och ingår i NXT Educational version. Man kan bygga egna sensorer. Det finns exempelritningar på nätet. Var och en av NXT:s fyra sensorportar innehåller ett stift för analoga mätvärden som i sin tur är anslutet till en intern analog-till-digitalomvandlare (A/D-omvandlare). Detta på samma som i gamla RCX-modellen, men med annorlunda mekanisk kontakt. Dessutom innehåller NXT:ns sensorportar den digitala I 2 C-mätbussen. Det finns särskilda I 2 C- kretsar som möjliggör att man kan ansluta egen digital elektronik, t.ex. strömbrytare och mer högpresterande A/D- och D/A-omvandlare. Man kan utnyttja Lego Bionicles, Tekniklego, mm. Tekniklego innefattar pneumatik. Vilket tillbehör studerade du? Beskriv det kort. Var hittar du informationen? Gjorde du några egna tester av tillbehöret? Observationer och mätningar av tillbehörets egenskaper: 21. Studera någon annan programvara Obligatorisk uppgift endast för civilingenjör datateknik. Det finns flera alternativa programmeringspråk, utvecklingsmiljöer och andra resurser på nätet. Läs om och beskriv kort något annat programhjälpmedel eller utvecklingsverktyg som kan användas till NXT. Sök t.ex. på nätet med Google, eller bläddra i böcker som står i bokhyllan. Om du har tid, testa gärna något av programmen. Vissa av programmen är installerade i labbsalen, andra kan du be labbhandledaren (som har administratörsrättigheter i systemet) om hjälp med att installera. Exempel: - Skapa egna ljud i NXT:s ljudfilformat.rso med programmet Wav2Rso. - Fler NXT-G-block, t.ex. Fixed-Point Operations NXT-G block som möjligör icke-heltalsberäkningar.

12 MITTUNIVERSITETET Sid 12 av 13 - Program för Bluetoothstyrning av NXT från Sony Ericsson/Symbianmobiltelefoner, via NXT:ns inbyggda protokoll. Sök själv via google. - Sänd s.k. Hayes-kommandon eller AT-kommondon från NXT till en mobiltelefon via Bluetooth. Dessa kommandon kan få mobilen att ringa, svara, sända SMS, ta ett foto, osv. Mobilen måste dock ställas in så att den tillåter detta. - National Instruments kompletta Labview-version med NXT-tillbehör möjliggör att man kan utveckla egna NXT-G-block, men även skapa program som körs på PC:n, t.ex. för att analysera och presentera mätdata från NXT:n i form av diagram. - Programmspråket Java med LEJOS. (Se även bok i bokhyllan/på biblioteket.) - Not quite C - Robolab 2.9 med NXT-tillbehör den grafiskt programmerade utvecklingsmiljö som följde med den gamla Mindstorms RCX:en. - Microsoft robotics studio. Vilket verktyg valde du att studera? Beskriv det kort. Var hittade du informationen? Gjorde du någon egen test? 22. Förberedelse inför fördjupningsprojektet och preliminärval Titta igenom några av de lego-relaterade böcker som finns i labbet och/eller några webbplatser för att se om du hittar uppslag till projektidé och var hjälp finns att få till olika. Exempel på webbplatser där du kan hitta inspiration till nya idéer: Sök på Mindstorms NXT. Rekommenderad svensk sajt: Användar-ID: mindstorms Lösenord: LEGONXT Gå t.ex. in under Länkar för att få tekniska detaljer om tillbehör. En rad olika NXT-communities på nätet, t.ex. nxtacy.org. Ge ett kort refererat av något intressant projekt som du har hittat:

13 MITTUNIVERSITETET Sid 13 av 13 Gör gärna redan nu ett preliminärt val av projekt. Skriv gärna ned en kravspecifikation för ett preliminärt förslag på fördjupningsprojekt, och ange vilka verktyg, detektorer, programspråk, mm, du troligen kommer att använda. 23. Synpunkter Synpunkter på labbkompendiet är varmt välkomna vad gäller vad som var onödigt tidskonsumerande, vad som kan förtydligas, etc.

Laborationsinstruktioner LEGO MINDSTORMS NXT

Laborationsinstruktioner LEGO MINDSTORMS NXT Institutionen för IT och medier Sid 1 av 13 Magnus Eriksson 2008-10-15 E-post magnus.eriksson@miun.se Laborationsinstruktioner LEGO MINDSTORMS NXT Namn deltagare 1: Namn deltagare 2: Godkännandedatum:

Läs mer

Om NXTprogrammering. Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT?

Om NXTprogrammering. Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Om NXTprogrammering RCX-modul (Robotic Commander explorer) Styrenhet som innehåller liten dator Vad innehåller lådan? Liten dator, sensorer, motorer, hjul Massor av legobitar RCX-modulen Skärm Gå vänster

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 INLEDNING... 4 ATT ANVÄNDA MOTORERNA... 9 LOOP (UPPREPANDE) FUNKTIONEN... 10 SKAPA EN EGEN KLOSS...

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 INLEDNING... 4 ATT ANVÄNDA MOTORERNA... 9 LOOP (UPPREPANDE) FUNKTIONEN... 10 SKAPA EN EGEN KLOSS... GRUNDKURS INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 INLEDNING... 4 SKÄRMUPPBYGGNAD... 4 ROBOT EDUCATOR... 5 PROGRAMMERINGSRUTAN... 5 KNAPPARNA OCH KLOSSARNA... 6 UPPGIFTER... 8 ATT ANVÄNDA

Läs mer

Roboten. Sida 1 av 11

Roboten. Sida 1 av 11 EV3 ipad Roboten Fyra output portar A,B,C och D(motorer) Fyra input portar 1,2,3 och 4 (sensorer) USB, Bluetooth, eller Wi-Fi koppling 16 MB flash minne 64 MB RAM SD Card Port: 32 GB Flera inbyggda verktyg

Läs mer

EV3 Roboten. Sida 1 av 13

EV3 Roboten. Sida 1 av 13 EV3 Roboten Fyra output portar A,B,C och D(motorer) Fyra input portar 1,2,3 och 4 (sensorer) USB, Bluetooth, eller Wi-Fi koppling 16 MB flash minne 64 MB RAM SD Card Port: 32 GB Flera inbyggda verktyg

Läs mer

FÄLTMÄTINSTRUKTION TESTO 177-H1

FÄLTMÄTINSTRUKTION TESTO 177-H1 1(10) 1. Allmänt Dataloggern Testo 177-H1 mäter fukt och temperatur samt daggpunkt. Den används för att lagra och läsa ut separata mätvärden samt hela mätsekvenser. Värdena mäts, sparas och överförs till

Läs mer

LEGO MINDSTORMS Education EV3

LEGO MINDSTORMS Education EV3 LEGO MINDSTORMS Education EV3 Framtiden tillhör de kreativa πr ROBOTAR OCH IT KREATIVITET SAMARBETE PROBLEMLÖSNING EV3 en evolution av MINDSTORMS Education! LEGO MINDSTORMS Education har bevisat att det

Läs mer

TandD trådlösa loggers med RTR-57U terminal.

TandD trådlösa loggers med RTR-57U terminal. TandD trådlösa loggers med RTR-57U terminal. Svensk Quickstart-manual v. 1.01 Att tänka på: Var noga med att inte skada den vita givarsladden (logger med extern givare) genom klämning. Kontrollera alltid

Läs mer

Lumitester PD-20. Användarmanual. Innehållsförteckning. Styrprogram

Lumitester PD-20. Användarmanual. Innehållsförteckning. Styrprogram Innehållsförteckning Lumitester PD-20 Styrprogram Användarmanual Tack för att du har valt Lumitester PD-20. Hela användarmanualen måste läsas innan produkten används, för att garantera en säker och korrekt

Läs mer

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION!

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! När du startar på en ny kurs, börja med att orientera dig i kursupplägget så att du får en uppfattning om vad kursen innehåller. Du har full översikt över kursens

Läs mer

Programmeringspalett. Pr o gr a mvar a

Programmeringspalett. Pr o gr a mvar a Pr o gr a mvar a en innehåller alla programmeringsikoner du behöver för att göra dina program. Varje programmeringsikon innehåller instruktioner som din NXT-enhet kan tolka. Du kan kombinera ikonerna för

Läs mer

Installation av Microsoft Office 2012-09-12 Version 2.1

Installation av Microsoft Office 2012-09-12 Version 2.1 Installation av Microsoft Office 2012-09-12 Version 2.1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Installation av Microsoft Office... 2 Information INFÖR INSTALLATION... 2 Installation av Microsoft Office... 3 Komma igång...

Läs mer

Robotfotboll med Arduino

Robotfotboll med Arduino Robotfotboll med Arduino Av Staffan Melin och Martin Blom Bild & form-skolan, Masthugget, Göteborg 2015 Staffan Melin, staffan.melin@oscillator.se Martin Blom, martinblomblom@hotmail.com Detta verk är

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT)

Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT) Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT) För att genomföra migrationen till UOCT bör ditt konto ha det nya utskriftssystemet Unifaun OnlinePrinter (UOP) aktiverat.

Läs mer

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom.

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Komma igång: Stoppa in den medföljande CD-Rom skivan M-ANY

Läs mer

Lathund för Svenskt Näringsliv

Lathund för Svenskt Näringsliv Lathund för Svenskt Näringsliv OneDrive OneDrive... 3 Vad är fördelarna med OneDrive för dig som användare?... 3 Skapa OneDrive-konto... 4 Kom åt OneDrive på olika enheter... 6 Via appar på datorn... 6

Läs mer

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Se till att du har din SKY WiFi SmartPen och ditt block framför dig. Gå till Livescribes hemsida (om du skrivit ut denna guide och inte kan klicka på länken så gå till:

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 ANVÄNDANDET AV SENSORER... 4

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 ANVÄNDANDET AV SENSORER... 4 GRUNDKURS INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 ANVÄNDANDET AV SENSORER... 4 INTRODUKTION... 4 UPPGIFT 1 : ANVÄNDA MOTORER... 4 NÄR ANVÄNDER DU EN MOTOR?... 4 HUR MAN ANVÄNDER EN LEGO

Läs mer

2.Starta GPSTrack genom att klicka på GPSTrack-programvarans genväg 1.

2.Starta GPSTrack genom att klicka på GPSTrack-programvarans genväg 1. Användarmanual för GPSTrack-programvara Ladda ned GPS-loggerdata från GPS-locatorn.Anslut GPS-locatorn till datorn med USB-kabeln.. Obs! : Använd USB-kabeln som medföljer GPS-locatorn. Om du använder en

Läs mer

Om du behöver hjälp. Telia Simka Bruksanvisning

Om du behöver hjälp. Telia Simka Bruksanvisning Om du behöver hjälp Om du har frågor om ditt abonnemang, ring vår Kundservice på tel 90 350. Har du tekniska frågor om din Telia Simka, ring 020-76 89 89. Kortläsare för GSM-kort Med programvara för PC

Läs mer

Installationsguide ELCAD 7.10

Installationsguide ELCAD 7.10 Installationsguide ELCAD 7.10 Innehållsförteckning Inledning... 2 Installation av ELCAD 7.10... 2 Viktiga nyheter om installationen... 2 Före installationen... 2 Ladda hem internationell version... 2 Ladda

Läs mer

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess En liten hjälpreda sammanställd av Thomas Granhäll. Materialet får kopieras fritt! 2003 Följande moment behandlas i denna manual: 1. Logga in 2. Ta emot och

Läs mer

Användarmanual för mycaddie version 2.0

Användarmanual för mycaddie version 2.0 Användarmanual för mycaddie version 2.0 Sida 2 Innehåll Installera och starta mycaddie... 3 Välja positioneringsmetod... 3 Inbyggd GPS (Gäller ej Windows Mobile)... 3 Trådlös GPS (Via bluetooth)... 3 Windows

Läs mer

Programmering av. PADDY mini

Programmering av. PADDY mini multimedia Programmering av PADDY mini art. nr: CCS037 PRODUKTER SOM ANVÄNDS I DETTA EXEMPEL: PADDY mini CCS037 PADDY mini CCS012 PADDY mini CCS500 VSCOM USB TILL SERIELL DB9 LAPTOP MED WINDOWS 7 QUICKPAD

Läs mer

FÄLTMÄTINSTRUKTION C.A 1510

FÄLTMÄTINSTRUKTION C.A 1510 1(9) 1. Allmänt är ett instrument som mäter koldioxid (CO 2 ), temperatur och luftfuktighet. Efter avslutad mätning åskådliggörs insamlad data genom att koppla instrumentet via medföljande USB-kabel eller

Läs mer

iloq P10S-programmeringsenhet Manual

iloq P10S-programmeringsenhet Manual iloq P10S-programmeringsenhet Manual INNEHÅLL ALLMÄNT... 3 ATT ANVÄNDA PROGRAMMERINGSENHETEN... 5 Strömanslutning... 5 Programmera cylinder... 5 Programmera nyckel... 5 Läsa av händelseloggen... 6 Batteribyte...

Läs mer

Quick start manual. Smart-House 2015-04-20. Rev 1.1

Quick start manual. Smart-House 2015-04-20. Rev 1.1 Quick start manual Smart-House 2015-04-20 Rev 1.1 Innehåll Förord... 3 Programvara... 4 Hämta programvara... 4 PC krav... 4 Dokumentation... 5 Manualer... 5 Projektdokumentation... 5 Smart-Dupline... 5

Läs mer

FÄLTMÄTINSTRUKTION TESTO 174H

FÄLTMÄTINSTRUKTION TESTO 174H 1(8) 1. Allmänt Dataloggern Testo 174H (figur 1) mäter fukt och temperatur samt daggpunkt. Den används för att lagra och läsa ut separata mätvärden samt hela mätsekvenser. Värdena registreras, sparas och

Läs mer

Kom igång med Skype (PC)

Kom igång med Skype (PC) Kom igång med Skype (PC) 1. För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer du till sidan där du kan ladda ner Skype

Läs mer

Uppdrag för LEGO projektet Hitta en vattensamling på Mars

Uppdrag för LEGO projektet Hitta en vattensamling på Mars LEGO projekt Projektets mål är att ni gruppvis skall öva på att genomföra ett projekt. Vi använder programmet LabVIEW för att ni redan nu skall bli bekant med dess grunder till hjälp i kommande kurser.

Läs mer

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2 Paneler - VCPXX.2 Programmeringsmanual för VCP-paneler Revision 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Symbolfiler för kommunikation via IndraLogic... 3 2 Uppsättning i IndraWorks... 6 3 Programmering

Läs mer

Guide för fjärråtkomst av Gigamedia IP-kamerakit

Guide för fjärråtkomst av Gigamedia IP-kamerakit Guide för fjärråtkomst av Gigamedia IP-kamerakit Grattis till ditt köp av ett komplett IP-kamerakit från Gigamedia. Denna guide förklarar hur du använder dig av Gigamedias kostnadsfria DDNS-tjänst för

Läs mer

Vad finns i paketet. Detta bör finnas i paketet: Ett trådlöst modem, E5 Ett batteri Denna manual samt säkerhetsinformation En USB-kabel En nätadapter

Vad finns i paketet. Detta bör finnas i paketet: Ett trådlöst modem, E5 Ett batteri Denna manual samt säkerhetsinformation En USB-kabel En nätadapter Innehåll Vad finns i paketet. 2 Lär känna ditt modem.. 3 Förbered modemet för användning 5 Starta modemet första gången. 6 Koppla upp en dator via USB.. 8 Koppla upp en eller flera enheter via WiFi.. 9

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

PROGRAMMERING I NXC. Sammanfattning KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN

PROGRAMMERING I NXC. Sammanfattning KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN PROGRAMMERING I NXC Namn: Michel Bitar 2012-08- 25 E- post: mbitar@kth.se Introduktionskurs i datateknik, II1310 Sammanfattning Intressant och lärorik laboration om att programmera

Läs mer

Legorobot. Lär dig programmera en legorobot. Teknikåttan 2009. Ola Ringdahl Lena Kallin Westin

Legorobot. Lär dig programmera en legorobot. Teknikåttan 2009. Ola Ringdahl Lena Kallin Westin Legorobot Lär dig programmera en legorobot. Teknikåttan 2009 Ola Ringdahl Lena Kallin Westin Legorobot Sid 2 (6) Legorobot Sid 3 (6) LEGOROBOT Syfte Syftet med denna praktiska uppgift är att man ska få

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Produkt Detaljer: 1) ipad Cover ) ipad botten lås 3) ipad topp lås 4) Keyboard 5) Funktionsknappar 6) Bluetooth LED 7) Laddning LED 8) Av / på & Bluetooth anslutningsknapp 9) USB-laddning 5V/DC 1 5 3 8

Läs mer

Nemo96 HD och Nemo96 HD+ firmware uppdatering

Nemo96 HD och Nemo96 HD+ firmware uppdatering Nemo96 HD och Nemo96 HD+ firmware uppdatering Gå till vår hemsida www.taljemat.se Klicka på Ladda ner programvaror Välj IME Välj Nemo96HD/HD+ IDM = Ime Device Manager Ladda ner IDM_WINXP om Du arbetar

Läs mer

Programmera Avant 5 med PC mjukvara

Programmera Avant 5 med PC mjukvara Programmera Avant 5 med PC mjukvara Installera mjukvaran på din PC Sätt i CD-skivan i PC:n. Kör filen setup.exe på CDskivan så startar installationen. Följ instruktionerna tills installationen är klar.

Läs mer

Välkommen till Capture.

Välkommen till Capture. Välkommen till Capture http://capture-app.com Välkommen till Capture! Med Capture kan du spara, se och dela dina bilder och videor på alla dina enheter mobil, surfplatta och PC/ Mac. När du har laddat

Läs mer

Bruksanvisning Bläckfisken USB

Bruksanvisning Bläckfisken USB Bruksanvisning Bläckfisken USB Kontaktanslutning till datorer och pekplattor Tel/Fax.: 013-712 70 Östra Harg Torpängen 585 91 Linköping E-post: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se Innehållsförteckning:

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Guide för uppdatering av firmware

Guide för uppdatering av firmware Modellnr. Guide för uppdatering av firmware Denna bruksanvisning beskriver hur man uppdaterar maskinens controller-firmware och PDL-firmware. Du kan ladda ned dessa uppdateringar från vår webbplats. Om

Läs mer

Lektion 1: Möt Robo! Områden: Robotteknik, ingenjörsteknik mekanisk design

Lektion 1: Möt Robo! Områden: Robotteknik, ingenjörsteknik mekanisk design Lektion 1: Möt Robo! Områden: Robotteknik, ingenjörsteknik mekanisk design Svårighetsgrad: Lektion #1 är en introduktion till Robo Wunderkind Robotics Kit. Det är perfekt för elever som redan känner till

Läs mer

SNABB-GUIDE FÖR GOOGOL T1 PROGRAMMERING.

SNABB-GUIDE FÖR GOOGOL T1 PROGRAMMERING. SNABB-GUIDE FÖR GOOGOL T1 PROGRAMMERING. Inledning. Denna snabb-guide är främst framtagen för dig som aldrig har programmerat någon GoogolT1, men kan även hjälpa dig som inte så ofta jobbar med GoogolT1.

Läs mer

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice Installation Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du måste därför efter installationen är

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Rider 60. Stopp ( /BACK/ / ) LAP PAGE. Rider 60 levereras med en pekskärm. Tryck på på skärmen eller maskinvaruknappen för att använda enheten.

Rider 60. Stopp ( /BACK/ / ) LAP PAGE. Rider 60 levereras med en pekskärm. Tryck på på skärmen eller maskinvaruknappen för att använda enheten. Snabbstartguide Rider Rider levereras med en pekskärm. Tryck på på skärmen eller maskinvaruknappen för att använda enheten. 1 BACK 2 4 LAP PAGE 3 1 Ström/Bakåt/Paus/ Stopp ( /BACK/ / ) 2 Håll intryckt

Läs mer

Konfigurering av eduroam

Konfigurering av eduroam Konfigurering av eduroam Detta dokument beskriver hur en användare med konto från Chalmers konfigurerar nätverksanslutning till ett trådlöst nätverk på en eduroam-ansluten organisation, t.ex. Chalmers.

Läs mer

Startinstruktion för Swivl Robot den automatiska kameramannen. Version 1.1 2014-10-22

Startinstruktion för Swivl Robot den automatiska kameramannen. Version 1.1 2014-10-22 Startinstruktion för Swivl Robot den automatiska kameramannen Version 1.1 2014-10-22 Swivl Robot kan användas för att spela in en föreläsning eller lektion. Kameran som är placerad på Roboten följer automatiskt

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Telia Connect för Windows

Telia Connect för Windows Telia Connect för Windows Version 3.0 Användarguide Updaterad: 3 juli 2007 Innehåll Ansluta till Internet...3 Information som presenteras av Telia Connect...4 Konfiguration av Telia Connect...7 Fliken

Läs mer

Användarmanual Legimus för Android. Version 1.0

Användarmanual Legimus för Android. Version 1.0 Användarmanual Legimus för Android Innehåll Användarmanual Legimus för Android... 1 Vad är Legimus?... 3 Utveckling av appen... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Ladda ner böcker... 3 Ladda ner tidningar...

Läs mer

Användarmanual Legimus för. Android

Användarmanual Legimus för. Android Användarmanual Legimus för Android Innehåll Användarmanual Legimus för Android... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en talbok... 4 Ladda ner taltidningar...

Läs mer

Lego Robot [ ] [ ] [ ]

Lego Robot [ ] [ ] [ ] Lego Robot av [ ] [ ] [ ] INNEHÅLLSFÖRTECKNING LABB1 (INFORMATION) # UPPGIFT 1 # UPPGIFT 2 # UPPGIFT 3 # LABB2 (OPERATÖRER) # UPPGIFT 1 # UPPGIFT 2 # UPPGIFT 3 # LABB3 (VARIABLER) # UPPGIFT 1 # UPPGIFT

Läs mer

BRUKSAVISNING EASY GSM

BRUKSAVISNING EASY GSM BRUKSAVISNING EASY GSM EASY GSM Installation av enheten. 1. Placera SIM-kortet i hållaren. Kontrollera att PIN-koden på SIM-kortet är avstängd. (Du kan stänga av PIN-koden genom att sätta SIM-kortet i

Läs mer

MANUAL CHRONO COMAI Comai AB erbjuder kvalificerade anpassningsbara och Comai AB

MANUAL CHRONO COMAI Comai AB erbjuder kvalificerade anpassningsbara och Comai AB MANUAL CHRONO COMAI 1 Innehållsförteckning 1 Tekniskbeskrivning...3 1.1 Funktionsbeskrivning...3 2 Installation...3 2.1 Installera Chrono Comai via länk...3 2.2 Installera Chrono Comai via minneskort...3

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE PC

INSTALLATIONSGUIDE PC INSTALLATIONSGUIDE PC TELE2 MOBILT INTERNET Den här guiden beskriver hur du kommer igång med Tele2 Mobilt Internet hur du installerar drivrutinerna samt kopplar upp på Internet. 2 SYSTEMKRAV För att kunna

Läs mer

Quickstart manual. Rev SHTOOL Quickstart manual Smart-House

Quickstart manual. Rev SHTOOL Quickstart manual Smart-House Quickstart manual Rev. 2.3 2017-09-14 SHTOOL 6.5.33 1 Innehåll 1 FÖRORD... 3 2 PROGRAMVARA... 4 2.1 Hämta programvara... 4 2.2 PC krav... 4 3 DOKUMENTATION... 5 3.1 Manualer... 5 3.2 Projektdokumentation...

Läs mer

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB Innehållsförteckning: Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 Kalender, E-post & Kontakter... 3 GW-Sync konfiguration...

Läs mer

MaxxECU MDash Android App

MaxxECU MDash Android App MaxxECU MDash Android App 2015-04-27 Viktig information! (bör läsas innan installation) Maxxtuning AB - info@maxxtuning.se 1 - Förord MaxxECU MDash är en Android app som kommunicerar trådlöst via blåtand

Läs mer

Bruksanvisning. Swema AB Tel: 08-940090 www.swema.se. För support och nedladdning av aktuell programvara kontakta: 2006-05 - 01

Bruksanvisning. Swema AB Tel: 08-940090 www.swema.se. För support och nedladdning av aktuell programvara kontakta: 2006-05 - 01 Bruksanvisning För support och nedladdning av aktuell programvara kontakta: Swema AB Tel: 08-940090 www.swema.se 2006-05 - 01 Beskrivning R1 gör exakt vad som krävs av en radonmätare. Vid en radonhalt

Läs mer

Digital Video. Användarhandledning

Digital Video. Användarhandledning Digital Video Användarhandledning Sw 2 Innehållsförteckning Komma igång Lär känna din Digital Video... 3 Så här använder du panelen... 4 Strömförsörjning... 5 Lägen... 6 Lägesknappen... 9 Filmläge Filmning...

Läs mer

Hur man införskaffar e-böcker till Reader

Hur man införskaffar e-böcker till Reader Hur man införskaffar e-böcker till Reader 2010 Sony Corporation 4-259-024-11(1) Hämta e-böcker Hämta e-böcker e-bokhandel Reader Library-programvara Läsare Med programvaran Sony Reader Library (Reader

Läs mer

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Inledning Starta Microsoft Visual Studio 2005. Välj create Project Välj VB + Vindows Application och välj ett nytt

Läs mer

Komma igång med Grid Player

Komma igång med Grid Player Komma igång med Grid Player Grid Player for ios version 1.3 Sensory Software International Ltd 2011 1 Om Grid Player Grid Player är en Alternativ kommunikations App (AKK) för personer som inte kan tala

Läs mer

Programmering. Scratch - grundövningar

Programmering. Scratch - grundövningar Programmering Scratch - grundövningar Lär känna programmet: Menyer för att växla mellan att arbeta med script, utseende/bakgrund och ljud. Scenen där allting utspelar sig. Här klickar du på bakgrunden

Läs mer

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder INSPIRA Microsoft Excel 2007 Grunder Del 1 1. Introduktion till Excel 8 2. Hantera en arbetsbok 15 3. Formler och format 38 1 INTRODUKTION TILL EXCEL INTRODUKTION TILL EXCEL Starta programmet 8 Avsluta

Läs mer

Strukturerad problemlösning. Metoder och verktyg för datavetare Ht09

Strukturerad problemlösning. Metoder och verktyg för datavetare Ht09 Strukturerad problemlösning Metoder och verktyg för datavetare Ht09 Syfte Syftet med uppgiften är att få kännedom om ett strukturerat arbetssätt för hur ett problem kan angripas i de olika steg som svarar

Läs mer

Förenklad användarmanual för DAISY-användning. Olympus DM-5

Förenklad användarmanual för DAISY-användning. Olympus DM-5 Förenklad användarmanual för DAISY-användning Olympus DM-5 Komma igång 1 Sätt i batteriet Börja med att sätta i medföljande batteri i spelaren. Gör detta genom att öppna luckan på baksidan. En skarv i

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 3: Ljud, del 1

IT-körkort för språklärare. Modul 3: Ljud, del 1 IT-körkort för språklärare Modul 3: Ljud, del 1 Innehåll Ladda ner Audacity och hjälpprogrammet LAME 3 Installera Audacity och LAME 7 Spela in med Audacity 9 Spara och exportera i MP3-format 11 Ladda upp

Läs mer

Om du är en van användare kan du hoppa över de mest grundläggande instruktionerna.

Om du är en van användare kan du hoppa över de mest grundläggande instruktionerna. Dito manual Nedanstående manual är riktad till dig som inte tidigare har använt en läsplatta. Den hjälper dig med att komma igång med att läsa e-böcker på läsplattan och med att använda Akademibokhandelns

Läs mer

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION 2014-05-21 Installation av Viewklient för VDI Dokumentation för installation och anslutning till Region Skånes VDI miljö INSTRUKTION VMWARE VIEW... 2 Inledning... 2

Läs mer

Lärarhandledning. Felix börjar skolan

Lärarhandledning. Felix börjar skolan Lärarhandledning för Felix börjar skolan Felixonline är en digital anpassning av barnboksserien Felix börjar skolan utgiven av Bonnier utbildning. Syftet med läromedlet är i första hand att skapa läsupplevelse

Läs mer

Innehåll Uppgifter ipad utbildning

Innehåll Uppgifter ipad utbildning Datum: 2015-03-09 Innehåll Uppgifter ipad utbildning ipad 1. Knappar 2. Hemskärmen & appar 3. Visa öppnade appar 4. Ordna appar 5. Skapa/ta bort mapp 6. Lägga till en app på ipaden 7. Ta bort en app på

Läs mer

Handbok för Din Turs mobila tjänster - för äldre mobiler som inte är smartphones

Handbok för Din Turs mobila tjänster - för äldre mobiler som inte är smartphones Handbok för Din Turs mobila tjänster - för äldre mobiler som inte är smartphones Innehåll Innan du startar...1 Komma igång med programmet MobiTime...1 Ladda ned tidtabeller... 4 Uppdatera tidtabeller...7

Läs mer

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10 Instruktion till PigWin PocketPigs Del 1 - Installation 2008-07-10 INNEHÅLL Installation...3 Förberedelser - pocket...3 Förberedelser - PC...3 PocketPigs...4 Pocket PC nr. 2...5 Installation av AgroSync...6

Läs mer

mobile PhoneTools Användarhandbok

mobile PhoneTools Användarhandbok mobile PhoneTools Användarhandbok Innehåll Systemkrav...2 Innan du installerar...3 Installera mobile PhoneTools...4 Installation och konfigurering av mobiltelefonen...5 Onlineregistrering...7 Avinstallera

Läs mer

Microsoft Windows 10 Grunder

Microsoft Windows 10 Grunder WINDOWS 10 Grunder INLEDNING Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 INTRODUKTION TILL WINDOWS Grundläggande om operativsystem...7 Starta och avsluta Windows 10...8 Välja kommandon...10

Läs mer

Vilken skillnad gör det var du placerar det? Prova båda.

Vilken skillnad gör det var du placerar det? Prova båda. Micro:bit- Namnskylt Vi börjar med att döpa programmet till något. Till exempel ditt namn. Det gör du längst ner i mitten. Nu ska vi göra ett enkelt program som med lysdioderna skriver ditt namn. När du

Läs mer

emöten & elärande Studentguide Adobe Acrobat Connect Pro Meeting För Mittuniversitetet www.wezupport.se

emöten & elärande Studentguide Adobe Acrobat Connect Pro Meeting För Mittuniversitetet www.wezupport.se emöten & elärande Studentguide Adobe Acrobat Connect Pro Meeting För Mittuniversitetet 2 Innehåll 1. Viktig information... 3 2. Utrustning... 3 2.1. Dator... 3 2.2. Internet... 3 2.3. Krav för bra ljud...

Läs mer

SWE Rider 40 Rider 40 har fyra knappar som kan användas för flera ändamål. 1 STRÖM/TILLBAKA ( / ) 2 LÄGE/UPP (p) 3 ANGE/REGISTRERA ( / )

SWE Rider 40 Rider 40 har fyra knappar som kan användas för flera ändamål. 1 STRÖM/TILLBAKA ( / ) 2 LÄGE/UPP (p) 3 ANGE/REGISTRERA ( / ) 40 Snabbstartguidee Rider 40 Rider 40 har fyra knappar som kan användas för flera ändamål. Knappfunktioner 2 1 Warm UP Target min Duration bpm max min 2 3 4 Tillbehör Rider 40 levereras med följande tillbehör:

Läs mer

Ontech Control för Android Användarmanual Svenska

Ontech Control för Android Användarmanual Svenska Ontech Control för Android Användarmanual Svenska Inställningar Innan du använder denna app första gången så måste du ställa in den. Meny knapp Tryck på Meny knappen på startsidan och sedan Settings. Välj

Läs mer

Innehåll i detta dokument

Innehåll i detta dokument Läs igenom hela dokumentet innan du startar. Kopiera över allt på CD-skivan till din hårddisk. Din dator kommer behöva startas om en gång vid installationen av CodeSys. Du måste ha rättigheter att installera

Läs mer

www.radonelektronik.se Bruksanvisning www.radonelektronik.se 2006-03 - 01

www.radonelektronik.se Bruksanvisning www.radonelektronik.se 2006-03 - 01 www.radonelektronik.se Bruksanvisning www.radonelektronik.se 2006-03 - 01 Beskrivning R1 gör exakt vad som krävs av en radonmätare. Vid en radonhalt på 200 Bq/m 3 tar det endast 4 timmar att uppnå en statistisk

Läs mer

Ladibug TM Document Camera Användarmanual för bildbehandlingsprogrammet

Ladibug TM Document Camera Användarmanual för bildbehandlingsprogrammet Ladibug TM Document Camera Användarmanual för bildbehandlingsprogrammet Innehåll 1. Introduktion... 2 2. Systemkrav... 2 3. Installera Ladibug... 3 4. Börja använda Ladibug... 5 5. Drift... 6 5.1 Huvudmeny...

Läs mer

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Innehåll Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 5 Så här söker du en talbok... 5 Ladda ner

Läs mer

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Adressen till webbklienten live.com skrivs in i webbläsarens adressfält Skriv in hela din e-postadress Utseendet på det här området används av Microsoft

Läs mer

Inloggning till Treserva via extern dator

Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

HANTERING AV MÄTDATA FRÅN SVAN 958

HANTERING AV MÄTDATA FRÅN SVAN 958 Region Örebro län FÄLTMÄTINSTRUKTION 1(7) Hantering av mätdata från SVAN 958 Programmet SvanPC++ Introduktion Detta dokument beskriver hur du med hjälp av programmet SvanPC++ överför mätdata från instrumentet

Läs mer

Snabbguide. Välkommen! Metod 1. Snabbguide 1/13 2012-01-30

Snabbguide. Välkommen! Metod 1. Snabbguide 1/13 2012-01-30 Snabbguide 1/13 Snabbguide Välkommen! Web Apps är en nyhet i Microsoft SharePoint Online, som ingår i Microsoft Office 365. Web Apps är bantade versioner av Microsoft Office Word, PowerPoint, Excel och

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer