Avtal med kommentarer av Gunnar Nyrén

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avtal med kommentarer av Gunnar Nyrén 2014-02-09"

Transkript

1 Med denna sammanställning vill jag visa hur osäker och otrygg framtiden blir för föreningarna och dess medlemmar om avtalsförslagen som godkänts av SäBy och SäKom blir verklighet. Med tanke på SäKoms ekonomi som överlever mer tack vare ekonomisk fingerfärdighet än starka finanser, en penningstark KO som är känd för sin aptit på små nätägare, med en ägare som är helt beroende av nyckfulla valvindar vart fjärde år, att SäKom/kommunen juridiskt och ekonomiskt är mycket starka i jämförelse med Fiberföreningarna, en skillnad som med stor sannolikhet även kommer att öka, behöver avtalen vara extra robusta, tydliga och långsiktiga. Det är det uppdrag vi som föreningsstyrelser har att uppnå, när vi nu är satta att värna om medlemmarnas insatser på miljontals kronor och tusentals arbetstimmar. Vi måste av dessa anledningar, om och när nya avtal ska skrivas, analysera förslagen utifrån tänkbara scenarier, framförallt det att SäKom säljs/överlåts till kommersiell aktör eller annan offentlig verksamhet. Att då som SäBys majoritet nonchalera sådana funderingar och med alla medel försöka tvinga alla andra att acceptera den inställningen - det är inte värdigt vårt fina Landsbygdsnät. D R I F T S A V T A L INFRASTRUKTUR MOTSVARANDE PROJEKTET FIBERNÄT I SÄFFLE ETT FRAMTIDSSÄKERT BREDBAND Nedanstående konstateranden innebär sammantaget att de ekonomiska frågorna med nödvändighet måste brytas ut ur ett driftavtal och läggas i ett separat långsiktigt avtal som vi i Långserud har valt att kalla Finansiellt avtal. Mellan parterna (1) I avtalet kallat Föreningen: Bro Fibernät Ekonomisk förening, , SÄFFLE By Fibernät Ekonomisk förening, , SÄFFLE Gillberga Fiber Ekonomisk förening, , SÄFFLE Huggenäs Fiber Ekonomisk förening, , SÄFFLE Kila Fibernät Ekonomisk förening, , SÄFFLE Långseruds Fibernät ek. för., , LÅNGSERUD Svanskogs Fibernät Ekonomisk förening, , SVANSKOG Södra Ny Fiber ekonomisk förening, , SÄFFLE Sida 1 (10)

2 S:a Näsets Fibernät Ekonomisk förening, , SÄFFLE Tvetas Fibernät Ekonomisk förening, , SÄFFLE och (2) Säffle kommunikation AB (i avtalet kallat SäKom AB), , SÄFFLE har idag följande avtal ingåtts avseende samarbete kring förvaltning av gemensamt ägt bredbandsnät (landsbygdsnätet). 1 AVTALSTID Avtalet träder i kraft och skall gälla i fem (5) år. Avtalet förlängs automatiskt löpande med två (2) år i taget. Om någon av parterna inte önskar förlänga avtalet ska detta meddelas motparten senast tre (3) månader innan avtalets aktuella slutdatum. För de ekonomiska villkoren måste avtalstiden vara mycket längre än 5 år, helst för alltid och minst 25 år för att skapa långsiktiga stabil grund för föreningarnas och därmed deras medlemmars ekonomi. I gällande samarbetsavtal är det betydligt bättre villkor för föreningarna att utgå ifrån. Godkänner vi ett avtal enligt förslaget och på 5 år har vi ett mycket svagare förhandlingsläge när nästa avtal ska skrivas, eftersom de flesta löften och överenskommelser då är överspelade. Det betyder att det sannolikt blir ännu sämre utfall för våra medlemmar om 5 år, och i scenariot att SäKom då sålts kan det bli etter värre. 2 BAKGRUND Mellan parterna träffades ett samarbetsavtal för att i projektform gemensamt bygga ett modernt och framtidssäkert fibernät på Säffles kommuns landsbygd nedan kallat landsbygdsnätet. Sedan detta avtal tillkom har projektet färdigställts och är i dagsläget ett väl fungerande nät med unikt hög anslutning av kunder. Under och efter projektavslut har parterna haft ett väl fungerande samarbete. Utbyggnaden organiserades i projektet Fibernät i Säffle ett framtidssäkert Bredband med SäKom AB som projektägare. Landsbygden i Säffle organiserade sin insats med tio fiberföreningar som alla är delägare i landsbygdsnätet De tio föreningarna har gått samman i en gemensam sammarbets organisation, SäBy som för föreningarnas talan mot SäKom. Intentionerna med detta avtal är att det goda samarbetet ska fortskrida och de erfarenheter som erhållits under projekttiden ska tas tillvara. Det finns därför efter avslutat projekt ett behov av att Sida 2 (10)

3 reglera ägarförhållanden samt att också reglera övergången till drift och förvaltning av landsbygdsnätet. Detta avtal reglerar frågor kring drift och underhåll av landsbygdsnätet, ägarfrågorna behandlas i ett separat avtal. Skrivningen i andra stycket De tio föreningarna har gått samman i en gemensam samarbetsorganisation, SäBy som för föreningarnas talan mot SäKom, ser jag som en omskrivning av det som stod förut. Då stod det De tio föreningarna har delegerat sin beslutanderätt avseende vissa frågor rörande landsbygdsnätet till SäBy med fullmakt. Föreningsstyrelserna är suveräna att besluta för sin förenings räkning och kan/får inte lämna över det ansvaret till SäBy. Ingen av dessa skrivningar är därför godtagbar. Befintligt samarbetsavtal reglerar ägandet och drift även i en förvaltningsfas, så något nytt avtal behövs egentligen inte, bara förtydliganden och längre avtalstider för ägande och finansiella frågor förutom om: o o o SäKom inte nöjer sig med att äga (en del av) stamnätet på landsbygden, vilket begränsar marknadsvärdet av deras andel av nätet SäKom vill slippa föreningarnas insyn och inflytande på landsbygdsnätets hantering, vidare investeringar och driftekonomi SäKom vill kunna använda överskott från Landsbygdsnätet i andra delar av SäKoms verksamhet. 3 DEFINITIONER Avtalet SäKom AB SäBy Föreningen/Förening Detta samarbetsavtal Säffle kommunikation AB (kommunalt bolag) Säfflebygdens fibernät (ekonomisk förening som består av tio mindre ekonomiska föreningar) De i avtalet angivna fiberföreningarna som tecknat detta avtal. (En av de 10 mindre ekonomiska föreningarna som ingår i SäBy) Fiberföreningarna ingår INTE i SäBy. De är självständiga föreningar som är ägare till SäBy, vars uppgift var att föreslå lösningar på den samordning föreningarna eller SäKom efterfrågade. Fiberföreningarna är suveräna att besluta i frågor söm rör deras medlemmars ekonomiska intressen. Detta ansvar kan INTE delegeras till någon annan, i detta fall SäBy. Landsbygdsnätet/Nätet Det nät på Säffle kommuns landsbygd som byggt i projektet Fibernät i Säffle ett framtidssäkert Bredband Svartfiber Passiv fiberinfrastruktur som kan uthyras till annan operatör eller organisation och företag Sida 3 (10)

4 Stamnät Områdesnät Det nät som sammanbinder ett eller flera områdesnät samt ansluter till nationella nätet. Det lokala nätet närmast kunden. 4 BESKRIVNING AV LANDSBYGDSNÄTET Landsbygdsnätets omfattning motsvarar det nät som byggts i samarbete mellan parterna i projektet Fibernät i Säffle ett framtidssäkert Bredband. Landsbygdsnätets struktur och omfattning framgår av ägaravtalet. Områdesnäten har INTE byggts i projektet. Det är viktigt för diskussionen om fysiskt ägande (se kommentarer till Ägaravtalet). 5 KOMPLETTERANDE UTBYGGNAD Parterna förpliktar sig att tillåta kompletterande utbyggnad och tillkommande anslutningar som överensstämmer med landsbygdsnätets premisser och intentioner i enlighet med detta avtal. Det innebär att angränsande fastigheter alternativt fastigheter som redan befinner sig inom området motsvarande de ekonomiska föreningarna har rätt att ansluta sig. Utbyggnad i enlighet med stycket ovan bekostas av de tillkommande fastighetsägarna enligt självkostnadsprincipen, dock minst aktuell förenings medlemsinsats kr inklusive moms. I det fall SäKom AB skulle ha behov av att för annan kunds räkning, såsom kommunal verksamhet, företag eller operatör av till exempel mobilmaster, komplettera utbyggnaden av landsbygdsnätet, ska det ske på denne kunds bekostnad under marknadsmässiga villkor. Denna punkt bör diskuteras vidare för att klargöra hur behov av utbyggnad av stamnätet ska finansieras. Annars har vi inte resurser att bygga ut vidare när vi slår i kablarnas kapacitetstak. En sådan utbyggnad kan nämligen bli mycket dyr och kan inte bäras av en eller några nya anslutningar. Troligen behöver man ta ut minst kr (utöver självkostnaden) för nya anslutningar för att kunna klara det behovet. 6 FÖRVALTNING OCH DRIFT 6.1 SYFTE Syftet med förvaltningen av landsbygdsnätet är att verka för en positiv utveckling av landsbygdsnätet med såväl tjänster, kvalitet och prestanda med hänsyn till att förvaltningen skall vara kostnadseffektiv och för slutkundens bästa, med ambitionen att nätavgifter skall undvikas. Parterna är överens om att SäKom AB får fulla ansvaret att sköta förvaltning och drift av hela landsbygdsnätet, såväl ekonomiskt som tekniskt. För att SäKom AB skall kunna fullgöra sitt uppdrag är parterna överens att SäKom AB får fullt tillträde till hela landsbygdsnätet och att Föreningen därmed upplåter ingångna avtal om nyttjanderätt alternativt ledningsrätter. Sida 4 (10)

5 Texten med ambitionen att nätavgifter ska undvikas har inget som helst juridiskt värde, framförallt i scenariot att SäKom säljs till ny ägare. Reglerna för vad (speciellt investeringar) som får räknas in i driftkostnader måste därför specificeras för allt vi idag kan förutse eller tänka oss. Det är det jag definierar som garantier mot nätavgifter och som är fullt möjligt att beskriva. Vad innebär fulla ansvaret? Om det betyder inskränkt insyn och påverkan från föreningarna är det inte acceptabelt. Vad innebär fullt tillträde? Om det innebär att SäKom med det kan hävda att man har full tillgång till alla kunder är det inte acceptabelt. Det är ödesdigert i scenariot att SäKom säljs (se vidare kommentarer av punkt 4 i Ägaravtalet). Om föreningarna kan upplåta markavtal till SäKom utan ersättning till markägarna är oklart, särskilt i scenariot att SäKom säljs. Detta bör utredas mycket noga innan ett avtal undertecknas. 6.2 EKONOMISK FÖRVALTNING De ekonomiska förutsättningarna för landsbygdsnätet i detta avtal är att intäkter genereras dels genom avtal mellan SäKom AB och KO om kundanslutningar dels genom intäkter från uthyrning av passiv fiberanslutning, så kallad svartfiberhyra. Även inkomster av andra slag (ex. uthyrning av kapacitet) ska ingå i intäkterna. Det bör alltså stå intäkter är alla inkomster som Landsbygdsnätet genererar, så täcks all nuvarande och framtida inkomstkällor in. Kostnader uppstår i form av teknisk utveckling och uppgradering, administration, drift, förbättrad driftssäkerhet och underhåll jämte räntor och avskrivningar. Sammantaget alla kostnader som uppstår i den verksamhet landsbygdsnätet erfordrar, inklusive svartfiber. Räntor och avskrivningar på tidigare investeringar, 3 miljoner, betalas av på 20 år. Summan delas mellan SäKom och föreningarna. Ränta på lånet är kommunens internränta. SäKom har i denna version tryckt in jämte räntor och avskrivningar i texten igen. Det räcker tydligen inte med de 3,7 mkr de lade in från början (utan att fråga föreningarna om lov) trots samarbetsavtalets löfte att investeringen inte skulle behöva betalas tillbaka. Detta är återigen ett bevis för hur SäKom vill kunna maximera värdet av sitt ägande. Ett av många indicier på att man kan planera för en försäljning av SäKom. Föreningarna har också utgifter för driften av sitt nät. Kommer de att få lägga in dessa utgifter som driftkostnader och få ut dem, eller är det bara SäKom som får debitera driftkostnader? Det måste klargöras, annars hotar det föreningarnas överlevnad på sikt. SäKom har 3 (från början 3,7) mkr som de får betalt för och som gäller stamnätskostnader som inte rymdes i EU- projektet. Varför ska inte de 11 mkr som inte heller rymdes i Sida 5 (10)

6 stamnätsprojektet och som föreningarna stod för behandlas likadant, dvs. ingå som driftkostnader i Landsbygdsnätet? Parterna Säkom och Föreningarna är juridiskt självständiga personer. Säkom AB s verksamhet lyder under aktiebolagslagen och kommunallagen. Det finns inget ekonomiskt koncernförhållande mellan parterna. Den hyra SäKom erlägger till föreningarna skall utgöra 50 % av den kickback som KO- avtalet genererar (räknat per anslutning i landsbygdsnätet) och 50 % av landsbygdsnätets andel i svartfiberhyran. Sista delen i denna mening bör ersättas med att föreningarna ska utgöra 50 % av alla intäkter som Landsbygdsnätet genererar. Dessutom verkar detta tillägg ha kommit till efter SäKoms styrelsebeslut 15/1. Kan det (som ju ändrar principerna för SäKoms kostnader) göras utan nytt styrelsebeslut? Ersättningsnivån för drift och förvaltning till Säkom från föreningarna fastställs i årliga förhandlingar, dock senast den 31 mars. Om kostnaderna blir större än inkomsterna kan föreningarnas ersättning för drift och förvaltning till SäKom bli större än hyran. Då får föreningarna ta av besparingar, kräva in nätavgifter från medlemmarna eller helt enkelt gå i konkurs. Fakturering av hyra respektive köp av drift och förvaltning skall ske tertialvis (30/4, 31/8 och 31/12). Parterna är överens om att SäKom AB ska ta det fulla ansvaret för den ekonomiska förvaltningen och därmed hantera landsbygdsnätets alla intäkter och kostnader som är förenliga med verksamheten. Ett grundfel i hanteringen av kickback är att den först hamnar i SäKom AB. Därmed kan man inte uppfylla kravet i nuvarande avtal att överskott i landsbygdsnätet ska komma landsbygdsnätets kunder till del. När de först hamnar i SäKom AB blir de delar av ekonomin i ett aktiebolag och måste då enligt lagen i första hand användas för SäKoms bästa. Med största sannolikhet finns det då hål i övrig verksamhet att först täppa igen. Kanske sätter även kommunallagen gränser för hur man får använda överskott i Landsbygdsnätet eftersom ingen särskild grupp av medborgare får gynnas med kommunens medel (som kickbacken då omvandlats till). Den självklara lösningen är då att kickback betalas ut till någon annan och det naturliga borde vara att de går till föreningarna. Detta är också en bästa möjliga garanti mot nya skattekrav. Även inkomster från uthyrning av svartfiber mm. (dvs. alla intäkter som Landsbygdsnätet genererar) bör som en konsekvens gå till föreningarna, så att föreningarna kan betala hela driftkostnaden. Vilken insyn och påverkan på driften som föreningarna får framgår inte, det bör beskrivas. Som det ser ut får vi endast rapporter i efterhand dvs. ingen påverkan alls. På det tyder skrivningarna SäKom AB ska ta det fulla ansvaret och ska hantera alla intäkter och kostnader liksom skrivningarna i punkten 6.6 Samverkan. Sida 6 (10)

7 SäKom AB har som kommunalt bolag inget vinstintresse i landsbygdsnätet och eventuellt driftsöverskott skall i första hand täcka tidigare underskott samt utveckla landsbygdsnätet. Eventuellt driftsunderskott tar SäKom AB genom detta avtal. Att SäKom är ett kommunalt bolag utan vinstintresse saknar praktisk betydelse för hur ev. överskott i Landsbygdsnätet hanteras. Att SäKom är ett AB är då viktigare, eftersom vår bedömning är att överskott i Landsbygdsnätet med nödvändighet behövs för att klara SäKoms bräckliga ekonomi totalt sett - under överskådlig tid. I stället är detta en stor risk för scenariot om SäKom AB säljs. Då kan en köpare hantera nätet utan insyn eller påverkan från föreningarna. SäKom tar flott på sig driftunderskott, efter att först ha flyttat halva underskottet till föreningarna enligt vår kommentar här ovanför i samma punkt. Sedan vet vi ju att SäKom inte har några andra inkomster än de från kunderna i nätet. Så förr eller senare får kunderna ändå betala underskottet, och om de blir långvariga krävs nätavgifter från kunderna. Visst, föreningarna kanske slipper undan, men våra medlemmar får betala. Bara en ren definitionsfråga alltså - men det ser ju generöst ut att lova ta underskotten! För tiden före detta avtal har ingendera parten krav å den andre än vad som berör tidigare drifts- underskott. Denna mening om att inte kunna ställa krav vid felaktigheter som begåtts innan avtalet är mycket märklig. Har SäKom något som de absolut inte vill ska uppdagas? 6.3 TEKNISK FÖRVALTNING Den tekniska förvaltningen syftar till att landsbygdsnätet ska hålla hög tillgänglighet och höga servicenivåer samt att underhållet verkar för lång livslängd på landsbygdsnätet. Krav på servicenivåer och tillgänglighet regleras även i avtal gentemot KO. Drift och underhåll av landsbygdsnätet ska utföras på professionellt och fackmässigt sätt samt kostnadseffektivt. Drift och underhåll innefattar följande åtaganden: (i) (ii) (iii) (iv) (v) Efterlevnad av servicenivåer både mot 3:e part och mot kunder i landsbygdsnätet. Felanmälan och åtgärd avseende nätstruktur, ej aktivt nät eller tjänst Kabelanvisning/utsättning på begäran Materialtillgång Nätdokumentation och uppgifter gentemot myndigheter SäKom AB äger, som förvaltningsansvarig, rätt att handla upp utförandet av drift och underhåll av annan professionell organisation givet motsvarande krav på landsbygdsnätets tekniska premisser såsom servicenivåer och tillgänglighet. Sida 7 (10)

8 SäKom kan få sköta den tekniska driften några år till, tills en utvärdering kan göras om driftkostnaderna är rimliga eller går att sänka. Att till och från kräva föreningarna på ersättning för brister som ingen vet vem som orsakat måste däremot upphöra. Där måste vi verkligen dra ett streck en gång för alla. 6.4 INFORMATIONSANSVAR SäKom ansvarar för att det finns information om aktuellt tjänsteutbud samt driftinformation. Föreningen ansvarar för kontrakt med tillkommande anslutningar i landsbygdsnätet inom föreningens upptagningsområde. 6.5 LEDNINGSRÄTT Kostnader för att upprätta ledningsrätt i landsbygdsnätet skall delas lika mellan parterna. Hur tänker man här?! Det betyder i klartext att Föreningarna får betala sin del med medlemmarnas insatser, men SäKom betalar med kickbackpengar, dvs. pengar från medlemmarna! Detta riskerar flera föreningars ekonomi. Nej allt ska naturligtvis betalas på ett rättvist sätt, dvs. enbart med kickbackpengar, det är den enda rimliga lösningen. 6.6 SAMVERKAN En samverkansgrupp utsedd av SäBy på 3 personer möts 3 ggr/år efter ordinarie årsbokslut och delårsbokslut med lämplig grupp från SäKom för att följa samarbetet. Gruppen utvärderar samarbetet och tittar på frågor rörande Driftsekonomi, Tekniskförvaltning/utveckling, Driftsrapporter och Verksamhetsplan. Gruppens medlemmar skall, tillsammans, regelbundet rapportera till Säby och dess medlemmar. Som påpekats i kommentarer till punkt 2 och 6.2 ses här tydligt hur föreningarnas insyn och påverkan har reducerats till att få se underlag som ändå är offentliga. Inflytandet blir minimalt genom ord som följa, utvärdera och titta på. Var har de tagit vägen, de vackra orden att gemensamt ta ansvar för nätet, full insyn och delaktighet? Som en extra säkerhet är det 3 pålitliga vänner från SäBy som ska få denna insyn och sedan rapportera lämpliga delar och dragna slutsatser till föreningarna. SäBy bör i stället uteslutas ur avtalen en gång för alla. 7 KONTAKTPERSONER AVTALSFRÅGOR Part SäKom Föreningen Kontaktperson VD Ordföranden i SäBy Sida 8 (10)

9 Kontaktpersonerna har inte behörighet att teckna avtalsändring, utan särskild fullmakt från behörig firmatecknare hos respektive part. I förra versionen var i SäBy struken (med rött) vid ordförande., nu dyker det upp igen. SäBy bör uteslutas ur avtalen en gång för alla. 8 FÖRTIDA UPPHÖRANDE Avtalspart äger rätten att säga upp driftsavtalet till omedelbart upphörande. (i) om den andra parten försatts i konkurs, inleder ackordsförhandlingar, är föremål för företagsrekonstruktion eller annars kan antas vara på obestånd. Uppsägning till förtida upphörande skall vara skriftlig och skall vara avtalets parter tillhanda i skälig tid (1 månad); eller Hur ska texten annars kan antas vara på obestånd uppfattas? Vem avgör det? Detta är en riskfaktor som bör utgå eller omformuleras. Kan förening, som redan idag har lån som är större än tillgångarna, tillhöra kategorin annars kan antas vara på obestånd? Då kan SäKom säga upp avtalet när det passar dem, eller.? (ii) om samtliga avtalsparter är överens om omedelbart upphörande. De ekonomiska reglerna kan och bör utformas så att de kan överleva ekonomiska kriser för delägarna (inkl konkurs och upphörande). Därmed behövs endast punkt (ii) i denna punkt som kriterium för förtida uppsägning. 9 AVTALSFÖRÄNDRINGAR Ändringar och tillägg till detta avtal ska vara skriftliga och undertecknade av behöriga firmatecknare för att vara giltiga. Luddigt, firmatecknare var? Ändringar ska godkännas av samtliga föreningar (som också definieras som parter i början av avtalet). 10 ÖVERLÅTELSE AV AVTAL Parterna har inte rätt att överlåta, vidareupplåta eller pantsätta sina rättigheter och/eller skyldigheter i enlighet med detta avtal i någon del utan den andra partens skriftliga godkännande i förväg. Vad händer om någon avyttrar sitt ägande? Här framskymtar den illa dolda agendan från de tidigaste avtalsversionerna från våren 2013: Man tänker sig bara två parter (skrivningen den andra parten ) SäKom och SäBy, allt under full kontroll av kommunens maktskikt. Sida 9 (10)

10 11 TVISTLÖSNING Tvist skall avgöras vid allmän domstol i parternas hemort. 12 AVTALSFÖRUTSÄTTNINGAR Detta avtal äger giltighet endast under förutsättning att det godkännes av respektive Förenings styrelse samt styrelsen i SäKom. Avtalet är godkänt av SäKoms styrelse med alla föreningar som undertecknare. Har SäKoms ledning mandat att utan ett nytt styrelsebeslut skriva under ett avtal där någon eller några föreningar är uteslutna, och i så fall hur många får uteslutas? Säffle den / Säffle den / För SäKom AB För Föreningen Bro Fibernät Ekonomisk förening By Fibernät Ekonomisk förening Gillberga Fiber Ekonomisk förening Huggenäs Fiber Ekonomisk förening Kila Fibernät Ekonomisk förening Långseruds Fibernär Ekonomisk förening Svanskog Fibernät Ekonomisk förening Södra Ny Fibernät ekonomisk förening S:a Näsets Fibernät Ekonomisk förening Tvetas Fibernät Ekonomisk förening Sida 10 (10)

D R I F T S A V T A L

D R I F T S A V T A L D R I F T S A V T A L INFRASTRUKTUR MOTSVARANDE PROJEKTET FIBERNÄT I SÄFFLE ETT FRAMTIDSSÄKERT BREDBAND Mellan parterna (1) I avtalet kallat Föreningen: Bro Fibernät Ekonomisk förening, 769619-5440, SÄFFLE

Läs mer

D R I F T S A V T A L

D R I F T S A V T A L D R I F T S A V T A L INFRASTRUKTUR MOTSVARANDE PROJEKTET FIBERNÄT I SÄFFLE ETT FRAMTIDSSÄKERT BREDBAND Mellan parterna (1) I avtalet kallat Föreningen: och Kila Fibernät Ekonomisk förening, 769617-5970,

Läs mer

Ä G A R A V T A L INFRASTRUKTUR MOTSVARANDE PROJEKTET FIBERNÄT I SÄFFLE ETT FRAMTIDSSÄKERT BREDBAND. Mellan parterna. (1) I avtalet kallat Föreningen:

Ä G A R A V T A L INFRASTRUKTUR MOTSVARANDE PROJEKTET FIBERNÄT I SÄFFLE ETT FRAMTIDSSÄKERT BREDBAND. Mellan parterna. (1) I avtalet kallat Föreningen: Ä G A R A V T A L INFRASTRUKTUR MOTSVARANDE PROJEKTET FIBERNÄT I SÄFFLE ETT FRAMTIDSSÄKERT BREDBAND Mellan parterna (1) I avtalet kallat Föreningen: och Bro Fibernät Ekonomisk förening, 769619-5440, SÄFFLE

Läs mer

(2) Säffle kommunikation AB (i avtalet kallat SäKom AB), 556716-9841, SÄFFLE

(2) Säffle kommunikation AB (i avtalet kallat SäKom AB), 556716-9841, SÄFFLE D R I F T S A V T A L INFRASTRUKTUR MOTSVARANDE PROJEKTET FIBERNÄT I SÄFFLE ETT FRAMTIDSSÄKERT BREDBAND Mellan parterna (1) I avtalet kallat Föreningen: en av de tio föreningarna och Bro Fiber Ekonomisk

Läs mer

(2) Säffle kommunikation AB (i avtalet kallat SäKom AB), 556716-9841, SÄFFLE

(2) Säffle kommunikation AB (i avtalet kallat SäKom AB), 556716-9841, SÄFFLE Ä G A R A V T A L INFRASTRUKTUR MOTSVARANDE PROJEKTET FIBERNÄT I SÄFFLE ETT FRAMTIDSSÄKERT BREDBAND Mellan parterna (1) I avtalet kallat Föreningen: en av de tio föreningarna och Bro Fiber Ekonomisk förening,

Läs mer

Kila Fibernät Ekonomisk förening, 769617-5970, SÄFFLE Svanskog Fibernät Ekonomisk förening, 769618-4451, SÄFFLE

Kila Fibernät Ekonomisk förening, 769617-5970, SÄFFLE Svanskog Fibernät Ekonomisk förening, 769618-4451, SÄFFLE Ä G A R A V T A L INFRASTRUKTUR MOTSVARANDE PROJEKTET FIBERNÄT I SÄFFLE ETT FRAMTIDSSÄKERT BREDBAND Mellan parterna (1) I avtalet kallat Föreningen: en av föreningarna och Kila Fibernät Ekonomisk förening,

Läs mer

behöver avtalen vara extra robusta, tydliga och långsiktiga.

behöver avtalen vara extra robusta, tydliga och långsiktiga. Med denna sammanställning vill jag visa hur säker ch trygg framtiden blir för föreningarna ch dess medlemmar m avtalsförslagen sm gdkänts av SäBy ch SäKm blir verklighet. Med tanke på SäKms eknmi sm överlever

Läs mer

AVTAL om FASTIGHETSANSLUTNING och MEDLEMSKAP

AVTAL om FASTIGHETSANSLUTNING och MEDLEMSKAP AVTAL om FASTIGHETSANSLUTNING och MEDLEMSKAP Detta avtal gäller anslutning av nedanstående fastighet (i fortsättningen kallad Fastigheten) till Oleby NET fiberoptiska bredbandsnät. Avtalet är upprättat

Läs mer

AVTAL om FASTIGHETSANSLUTNING

AVTAL om FASTIGHETSANSLUTNING AVTAL om FASTIGHETSANSLUTNING Detta avtal gäller anslutning av nedanstående fastighet (i fortsättningen kallad Fastigheten). Föreningen ansvarar för och upprättar gemensamma avtal för samtliga medlemmar.

Läs mer

Fibernät i Säffle - ett framtidssäkert Bredband

Fibernät i Säffle - ett framtidssäkert Bredband Fibernät i Säffle - ett framtidssäkert Bredband SÄFFLE KOMMUN 15 500 invånare Tätort 4 900 hush Landsbygd 2 500 hush Näringsliv 1372 företag 400 landsbygd 25 kommunala verks/fast Storlek 1220 kvkm 13 invånare

Läs mer

AVTAL om FASTIGHETSANSLUTNING och MEDLEMSKAP

AVTAL om FASTIGHETSANSLUTNING och MEDLEMSKAP AVTAL om FASTIGHETSANSLUTNING och MEDLEMSKAP Detta avtal gäller anslutning av nedanstående fastighet (i fortsättningen kallad Fastigheten) till Fensbols fiberoptiska bredbandsnät. Avtalet är upprättat

Läs mer

Handledning avseende användningen av Exempel på investeringskalkyl vid överlåtelse av Byanät

Handledning avseende användningen av Exempel på investeringskalkyl vid överlåtelse av Byanät Handledning avseende användningen av Exempel på investeringskalkyl vid överlåtelse av Byanät 2015-11-25 1. Bakgrund och syfte Bakgrund Det finns många Byanät som redan är klara och befinner sig i en förvaltningsfas

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning till Virestad Fiber Ekonomisk förening

Avtal om fastighetsanslutning till Virestad Fiber Ekonomisk förening Avtal om fastighetsanslutning till Virestad Fiber Ekonomisk förening Avtalet är upprättat mellan Virestad Fiber Ekonomisk förening med organisationsnummer 769626-1648(i fortsättningen kallad Föreningen)

Läs mer

Torsvi fiber ekonomisk förening, orgnummer 769629-2767. November 1, 2015. Bilaga 1. Utkast till avtal gällande kommunikationsoperatörstjänster samt

Torsvi fiber ekonomisk förening, orgnummer 769629-2767. November 1, 2015. Bilaga 1. Utkast till avtal gällande kommunikationsoperatörstjänster samt Bilaga 1 Utkast till avtal gällande kommunikationsoperatörstjänster samt drift och underhåll av Torsvi fibers bredbandsnät 1 1 AVTALSPARTER Mellan,nedan kallad Kommunikationsoperatören (KO), och Torsvi

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning

Avtal om fastighetsanslutning 1 Avtal om fastighetsanslutning Avtalet är upprättat mellan Norra Orust Fiber Ekonomisk Förening med organisationsnummer 769628-6918 (i fortsättningen kallad Föreningen) och nedanstående fysiska eller

Läs mer

Fastighetsanslutningsavtal mellan Halby fiber ek. för. och medlem som är fysisk eller juridisk person.

Fastighetsanslutningsavtal mellan Halby fiber ek. för. och medlem som är fysisk eller juridisk person. Sidan 1 av 5 Fastighetsanslutningsavtal mellan Halby fiber ek. för. och medlem som är fysisk eller juridisk person. Avtal Detta avtal är upprättat mellan Namn: Personnummer: Adress: Postnr: Postort: Land:

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL AVSEENDE FIBERNÄT

SAMVERKANSAVTAL AVSEENDE FIBERNÄT SAMVERKANSAVTAL AVSEENDE FIBERNÄT 1. PARTER 1.1 Årjängs nät AB, org.nr. 556892-8591 (hädanefter kallat bolaget) Bolaget har friheten att välja att uppfylla sina skyldigheter och åtaganden enligt detta

Läs mer

OMMUN PROTOKOLL 1(10)

OMMUN PROTOKOLL 1(10) OMMUN PROTOKOLL 1(10) Paragrafer 13-20 Plats och tid Stadshuset, Trätäljarummet kl. 14:00 17:15 ande Daniel Bäckström Knut Lillienau Jan Andersson Christer Andersson Jan Norlin Dag Rogne, suppleant Christer

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning

Avtal om fastighetsanslutning 1 Avtal om fastighetsanslutning Detta avtal ( Avtalet ) rörande anslutning till fibernät har denna dag ingåtts mellan: Edsleskogs fiber ekonomisk förening med organisationsnummer 769624-7589 (i fortsättningen

Läs mer

Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27. www.bolmsofiber.se

Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27. www.bolmsofiber.se Möte för bildande av Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-01-27 www.bolmsofiber.se Interimsstyrelsen har bestått av Lars Andersson Carina Bolmblad Claes Gauffin Joachim Gustavsson Henry Tidstrand Jan Starck

Läs mer

KUNDAVTAL AVSEENDE STAMÅSEN- EL

KUNDAVTAL AVSEENDE STAMÅSEN- EL KUNDAVTAL AVSEENDE STAMÅSEN- EL 1 Parter 11 Statkraft SCA Vind AB, orgnr 556706-3507, med adress c/o Statkraft Sverige AB, Hitech Building 92, 101 52 Stockholm (nedan Vindkraftsparksinnehavaren ); 12 Dalakraft

Läs mer

Avtal distribution m.m. av trycksaker. Box 27215 102 53 Stockholm

Avtal distribution m.m. av trycksaker. Box 27215 102 53 Stockholm AVTALSUTKAST Dnr Adm 2008/70 Bilaga 1 Avtal distribution m.m. av trycksaker 1. Avtalsparter Statens kulturråd Box 27215 102 53 Stockholm Organisationsnummer 202100-1280 Distributören Organisationsnummer

Läs mer

AVTAL OM TJÄNSTER FÖR AVYTTRING AV MÖBLER OCH KONTORSINREDNING

AVTAL OM TJÄNSTER FÖR AVYTTRING AV MÖBLER OCH KONTORSINREDNING Mellan Post- och telestyrelsen organisationsnummer 202100-4359 (nedan kallad PTS) och XXXX organisationsnummer xxxxxx-xxxx (nedan kallad Företaget) har träffats följande AVTAL OM TJÄNSTER FÖR AVYTTRING

Läs mer

Samarbetsavtal IDEELL ARENA

Samarbetsavtal IDEELL ARENA Samarbetsavtal IDEELL ARENA 1 Syfte Samarbetet i IDEELL ARENA har till syfte att: initiera och utveckla högkvalitativa utvecklingsprogram för ledande förtroendevalda och tjänstemän inom den ideella sektorn

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening som verkar för att dess medlemmar

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2015 07-31 UPPHANDLING AV LEDNINGSVISNING FÖR UNNARYD FIBER EK. FÖRENINGS FIBERNÄT Unnaryd fiber, Ekonomisk förening Datum 2015-07-31 Syftet med detta dokument är att ge leverantörer

Läs mer

Markupplåtelseavtal för fiberoptisk ledning i mark

Markupplåtelseavtal för fiberoptisk ledning i mark Markupplåtelseavtal för fiberoptisk ledning i mark Mellan Dragsmark Fiber Ekonomisk Förening organisationsnummer 769624-0584, nedan benämnd Ledningsägaren, och undertecknade ägare, nedan benämnd Fastighetsägaren,

Läs mer

AKTIEÄGARAVTAL FÖR. LENNHEDEN VATTEN AB (org.nr ) MELLAN. FALU ENERGI & VATTEN AB (org.nr ) OCH

AKTIEÄGARAVTAL FÖR. LENNHEDEN VATTEN AB (org.nr ) MELLAN. FALU ENERGI & VATTEN AB (org.nr ) OCH AKTIEÄGARAVTAL FÖR LENNHEDEN VATTEN AB (org.nr 556765-4750) MELLAN FALU ENERGI & VATTEN AB (org.nr 556509-6731) OCH AB BORLÄNGE ENERGI (org.nr 556005-5385) INNEHÅLL 1. PARTER M.M.... 1 2. BAKGRUND OCH

Läs mer

1. Byalaget har genomfört en förstudie med marknadsundersökning.

1. Byalaget har genomfört en förstudie med marknadsundersökning. Sida 1 av 1 Scenarier för byanät Inledning Detta scenario avser att beskriva förutsättningarna för de exempel på avtal som har tagits fram för att stödja ekonomiska föreningar vid realisering av lokala

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Page 1 of 17 Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Område: Mervärdesskatt Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning

Avtal om fastighetsanslutning Sida 1 av 5 EXEMPEL 8A Arbetspapper Avtal om fastighetsanslutning 20xx-xx-xx Avtalet är upprättat mellan Bredbys fiberförening med organisationsnummer xxxx (i fortsättningen kallad Föreningen) och nedanstående

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning fibernät

Avtal om fastighetsanslutning fibernät Avtal om fastighetsanslutning fibernät Avtalet är upprättat mellan Lögdö Byfiber ekonomisk förening, organisationsnummer 769629-4011 (i fortsättningen kallad Föreningen) och nedanstående fysisk eller juridisk

Läs mer

SÄFFLE KOMMUNIKATION AB

SÄFFLE KOMMUNIKATION AB OMMUN PROTOKOLL 1(6) Paragrafer 23-27 Plats och tid Stadshuset, Trätäljarummet kl. 14:00 16:15 ande Daniel Bäckström Knut Lillienau Jan Andersson Christer Andersson Jan Norlin Dag Rogne, suppleant Christer

Läs mer

Medlem och fakturaadress Personnummer eller organisationsnummer

Medlem och fakturaadress Personnummer eller organisationsnummer 1(5) PFEF_Avtal_FA_150604. Rev:0 Avtal om fastighetsanslutning Detta avtal är upprättat mellan (i fortsättningen kallad Föreningen) och nedanstående fysiska eller juridiska person (i fortsättningen kallad

Läs mer

Avtal om anslutning till fibernät

Avtal om anslutning till fibernät Avtal Avtalet är upprättat mellan Rindö Fiber ek. för. fiberförening med organisationsnummer 76 96 27-36 01 (nedan kallad Föreningen) och nedanstående fysiska eller juridiska person (nedan kallad Medlemmen).

Läs mer

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst 1 (7) Anslutningsavtal för Leverantör av eid-tjänst inom Identitetsfederationen för offentlig sektor 2 (7) 1. Avtalsparter Detta anslutningsavtal ( Avtalet ) har träffats mellan 1. E-legitimationsnämnden,

Läs mer

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT mellan TeliaSonera Network Sales AB och OPERATÖREN AB 1 TeliaSonera Network Sales AB, org.nr 556458-0040, 123 86 Farsta, nedan Network Sales, och OPERATÖREN AB, org.nr,,

Läs mer

Samrådsdokument Överväganden avseende gemensamt utnyttjande av fastighetsnät (PTS-ER-2011:14)

Samrådsdokument Överväganden avseende gemensamt utnyttjande av fastighetsnät (PTS-ER-2011:14) 1 2011-05-31 Till PTS Samrådsdokument Överväganden avseende gemensamt utnyttjande av fastighetsnät (PTS-ER-2011:14) Övergripande synpunkter SABO som intresseorganisation för de ca 300 kommunala bostadsföretagen

Läs mer

Avgifter. Vid debitering till hyresgäst är fastighetsägaren (Medlem) ansvarig för utebliven betalning.

Avgifter. Vid debitering till hyresgäst är fastighetsägaren (Medlem) ansvarig för utebliven betalning. Avgifter Pappersfaktura 29:- Påminnelseavgift 60:-, Valt företag hanterar kravhantering mot att erhålla de avgifter som inkassobolag har rätt, enligt vid varje tid gällande lagstiftning, att lägga på.

Läs mer

AVTAL OM ANSLUTNING TILL FIBERNÄT VID FLERA ANSLUTNINGAR TILL EN BYGGNAD

AVTAL OM ANSLUTNING TILL FIBERNÄT VID FLERA ANSLUTNINGAR TILL EN BYGGNAD AVTAL OM ANSLUTNING TILL FIBERNÄT VID FLERA ANSLUTNINGAR TILL EN BYGGNAD 1 PARTER 1.1 Namn Personnummer/Organisationsnummer Adress nedan Medlemmen 1.2 Södra Kinds Fiber ekonomisk förening, 769622-3895,

Läs mer

Skaftö fiber 2015-07-05 Ekonomisk Förening org nr 769625-4106

Skaftö fiber 2015-07-05 Ekonomisk Förening org nr 769625-4106 Till våra medlemmar i Skaftö Fiber Skaftö Fiber har glädjen att informera om att vi tillsammans med Empower ämnar börjar gräva för fiberkabel inom en snar framtid.. För de medlemmar som inte var med på

Läs mer

LICENSAVTAL -VARUMÄRKE-

LICENSAVTAL -VARUMÄRKE- LICENSAVTAL -VARUMÄRKE- Villaägarna Riksförbund, 802003-7118, Box 7119, 192 07 Sollentuna, nedan benämnt Villaägarna, medger Eskilstorps Bygg AB, 556789-0123, Hantverkargatan 1, 123 45 Eskilstorp, nedan

Läs mer

MALL FÖR AVTAL UTBILDNING AV SERVICE- ELLER SIGNALHUND

MALL FÖR AVTAL UTBILDNING AV SERVICE- ELLER SIGNALHUND 1(7) MALL FÖR AVTAL UTBILDNING AV SERVICE- ELLER SIGNALHUND Avtal mellan.och gällande utbildning av service- eller. Innehållsförteckning Sid nr 1. AVTALSPARTER OCH KONTAKTPERSONER 2 2. OMFATTNING 3 3.

Läs mer

Version 1.0, 12-10-07

Version 1.0, 12-10-07 Ramavtal avtalspaket avseende svartfiber och andra tjänster som kan tillhandahållas av stadsnät tillhörande Svenska Stadsnätsföreningen Detta ramavtal ( Ramavtalet ) har ingåtts mellan (1) Svenska Stadsnätsföreningen

Läs mer

Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Gislaveds kommun, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren.

Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Gislaveds kommun, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren. Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren. 2. Avtalstid Avtalet gäller under perioden XXXX-XX-XX till XXXX-XX-XX med möjlighet

Läs mer

Brev till aktieägarna. Till aktieägarna i Global Fastighet Utbetalning 2008 AB (Bolaget) avseende möjligheten att kvarstå som aktieägare i Bolaget

Brev till aktieägarna. Till aktieägarna i Global Fastighet Utbetalning 2008 AB (Bolaget) avseende möjligheten att kvarstå som aktieägare i Bolaget Brev till aktieägarna Till aktieägarna i Global Fastighet Utbetalning 2008 AB (Bolaget) avseende möjligheten att kvarstå som aktieägare i Bolaget Styrelsen i Global Fastighet Utbetalning 2008 AB 17:e september

Läs mer

AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT

AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT Avtalsnummer: AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT mellan TeliaSonera Network Sales AB och OPERATÖREN AB 1 TeliaSonera Network Sales AB, org.nr 556458-0040, 123 86 Farsta, nedan Network Sales, och OPERATÖREN AB, org.nr,,

Läs mer

SÄFFLE KOMMUNIKATION AB 2010-11-11

SÄFFLE KOMMUNIKATION AB 2010-11-11 OMMUN PROTOKOLL 1(6) Paragrafer 19-22 Plats och tid Stadshuset, Trätäljarummet, kl. 14:00 16:55 Beslutande Daniel Bäckström (C) Margareta Bäckström (C) Ulrika Simonsson (M) Christer Andersson (KD)) Jan

Läs mer

AKTIEÄGARAVTAL. avseende aktierna i. [Bolaget] [Datum]

AKTIEÄGARAVTAL. avseende aktierna i. [Bolaget] [Datum] AKTIEÄGARAVTAL avseende aktierna i [Bolaget] [Datum] Aktieägaravtal 1 (6) Aktieägaravtal 1 Bakgrund 1. [namn på aktieägare], pers.nr./reg.nr [ ], [adress], [postadress]; 2. [namn på aktieägare], pers.nr./reg.nr

Läs mer

Avtal. Detta avtal är upprättat mellan Värnamo kommun, 212000-0555, nedan kallad Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Entreprenören.

Avtal. Detta avtal är upprättat mellan Värnamo kommun, 212000-0555, nedan kallad Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Entreprenören. Bilaga 8 1. Parter Avtal Detta avtal är upprättat mellan Värnamo kommun, 212000-0555, nedan kallad Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Entreprenören. 2. Avtalstid Avtalet gäller under perioden

Läs mer

Anslutningsavtal för medlemmar i Långelanda Fiber ekonomisk förening

Anslutningsavtal för medlemmar i Långelanda Fiber ekonomisk förening Anslutningsavtal för medlemmar i Långelanda Fiber ekonomisk förening Fastigheten Fullständig beteckning Postadress till Fastigheten För Medlemmen Ort och datum För Föreningen Ort och datum Medlem, Namn

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning till Älmhult Liatorp fiber.

Avtal om fastighetsanslutning till Älmhult Liatorp fiber. Avtal om fastighetsanslutning till Älmhult Liatorp fiber. Avtalet är upprättat mellan nedanstående ekonomiska förening (i fortsättningen kallad Föreningen) och nedanstående fysiska eller juridiska person

Läs mer

Medlemmen Personnummer eller organisationsnummer. Summa anslutningsavgifter: kr, merkostnader för grävning och material utöver byggnad 1 ingår ej.

Medlemmen Personnummer eller organisationsnummer. Summa anslutningsavgifter: kr, merkostnader för grävning och material utöver byggnad 1 ingår ej. Anslutningsavtal v.151004 - Sida 1 av 5 Avtal om fastighetsanslutning 20150801 Avtalet är upprättat mellan Starrkärrs fiber ekonomisk förening med organisationsnummer 769628-4756 (i fortsättningen kallad

Läs mer

Avtal om fullständig fastighetsanslutning till Älmhult Liatorp fiber efter en förberedande anslutning.

Avtal om fullständig fastighetsanslutning till Älmhult Liatorp fiber efter en förberedande anslutning. Avtal om fullständig fastighetsanslutning till Älmhult Liatorp fiber efter en förberedande anslutning. Avtalet är upprättat mellan nedanstående ekonomiska förening (i fortsättningen kallad Föreningen)

Läs mer

Mellan parterna Gotlands kommun ( ), VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och,

Mellan parterna Gotlands kommun ( ), VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Sida 1 av 5 Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Föreningen S:t Lukas på Gotland (834001-0357) Söderväg 5 Företag Organisationsnummer Adress

Läs mer

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Nästa generations bredbandsnät. Kommunerna i Töreboda och Mariestad har tagit initiativ till utbyggnad av ett gemensamt regionnät.

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR FÖR DIGITALA PRODUKTER OCH TJÄNSTER NATUR & KULTUR LÄROMEDEL

ANVÄNDARVILLKOR FÖR DIGITALA PRODUKTER OCH TJÄNSTER NATUR & KULTUR LÄROMEDEL ANVÄNDARVILLKOR FÖR DIGITALA PRODUKTER OCH TJÄNSTER NATUR & KULTUR LÄROMEDEL Version, 2015-05-07 Dessa användarvillkor gäller för Licenstagares användning av digitala produkter och tjänster vilka tillhandahålls

Läs mer

Riktlinje angående behörighet att besluta om att ingå avtal för kommunens räkning

Riktlinje angående behörighet att besluta om att ingå avtal för kommunens räkning Riktlinje 2004-05-19 Riktlinje angående behörighet att besluta om att ingå avtal för kommunens räkning Diarienummer KS-2004.4765 Antagna av kommundirektören den 19 maj 2004. Om riktlinjen Riktlinje angående

Läs mer

AVTAL OM ENKELT BOLAG

AVTAL OM ENKELT BOLAG AVTAL OM ENKELT BOLAG Mellan registrerande bolagsmän har denna dag överrenskommits om att i enkelt bolag bedriva tränings- och tävlingsverksamhet med travhäst. Verksamheten bedrivs som enkelt bolag under

Läs mer

Markupplåtelseavtal avseende markförlagd fiberoptisk ledning för bredbandskommunikation (nedan kallad ledningen).

Markupplåtelseavtal avseende markförlagd fiberoptisk ledning för bredbandskommunikation (nedan kallad ledningen). Markupplåtelseavtal avseende markförlagd fiberoptisk ledning för bredbandskommunikation (nedan kallad ledningen). Avtal mellan fastighetsägare: Namn: Person/Org. Nr. Ovan benämnda Fastighetsägare Avseende

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning

Avtal om fastighetsanslutning 1 Version nr 10 Reviderad 15 juli 2016. Rev 31 juli 2016 Avtal om fastighetsanslutning Detta avtal ( Avtalet ) rörande anslutning till fibernät har denna dag ingåtts mellan: Edsleskogs fiber ekonomisk

Läs mer

PRISLISTA UTHYRNING 2013-09-01

PRISLISTA UTHYRNING 2013-09-01 PRISLISTA UTHYRNING 2013-09-01 ALLMÄNNA HYRESVILLKOR 1 Parter. Uthyrningen sker fritt Leif "Budda" Baltazars AB (Budda's Ljud & Ljus), Ruddammsgatan 5, 803 20 GÄVLE, nedan kallad Uthyraren. Vid eventuell

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget Landstinget

Läs mer

Nytt finansieringssystem i Upsala Golfklubb

Nytt finansieringssystem i Upsala Golfklubb Nytt finansieringssystem i Upsala Golfklubb Varför bör Upsala Golfklubb införa ett nytt finansieringssystem? Vi har idag en obalans mellan in- och utträden Nya medlemslån täcker inte återbetalning av utträdande

Läs mer

Markupplåtelseavtal för fiberoptisk kommunikationsledning i mark Rev 191014

Markupplåtelseavtal för fiberoptisk kommunikationsledning i mark Rev 191014 Ekonomiska föreningen Flöghults Fiber Sida 1 (5) Mellan Ekonomiska föreningen Flöghults Fiber, org. nr 769624-1327, (nedan kallad Ledningsägaren) och nedan benämnda fastighetsägare (nedan kallad Fastighetsägare)

Läs mer

Avtal om överlåtelse av ledningsnät (Försäljning)

Avtal om överlåtelse av ledningsnät (Försäljning) Sida 1 av 5 EXEMPEL 5A Arbetspapper Avtal om överlåtelse av ledningsnät (Försäljning) 20xx-xx-xx Mellan X, orgnr. xxxx (nedan kallad Nätägaren) och Bredbys fiberförening ekonomisk förening, orgnr. xxxx,

Läs mer

3.2 Agenten skall utföra Uppdraget på ett professionellt sätt och därvid särskilt iaktta etiska grundvärden för agentverksamhet.

3.2 Agenten skall utföra Uppdraget på ett professionellt sätt och därvid särskilt iaktta etiska grundvärden för agentverksamhet. AGENTAVTAL Följande agentavtal ( Avtal ) har ingåtts mellan Klicka här för att ange text., personnummer Klicka här för att ange text. med adress Klicka här för att ange text. ( Spelaren ), och Klicka här

Läs mer

Programmet ses av kommunen som en viljeyttring för Innerstadsbolagets långsiktiga inriktning.

Programmet ses av kommunen som en viljeyttring för Innerstadsbolagets långsiktiga inriktning. Sida 1/6 Aktieägaravtal för Kungsbacka Innerstads AB Mellan Kungsbacka kommun, Fastighetsägarna Göteborg Första regionen ek för och Kungsbacka köpmannaförening har träffats följande avtal angående ägarförhållandena

Läs mer

Att bli fiberförening 5 steg

Att bli fiberförening 5 steg Att bli fiberförening 5 steg Hitta entusiaster och utse en interrimsstyrelse Stadgeförslag, låna inte grannens-fråga oss! Kalla till, och håll, en bildandestämma Konstituerande styrelsemöte hålls efter

Läs mer

TJÄNSTEAVTAL - ÖSTRA GUSTAFS FIBERNÄTVERK EKONOMISK FÖRENING

TJÄNSTEAVTAL - ÖSTRA GUSTAFS FIBERNÄTVERK EKONOMISK FÖRENING TJÄNSTEAVTAL - ÖSTRA GUSTAFS FIBERNÄTVERK EKONOMISK FÖRENING Detta avtal är upprättat i två likalydande exemplar mellan nedanstående medlem (nedan kallad Medlem) och Östra Gustafs Fibernätverk ekonomisk

Läs mer

Ekonomikontoret Datum:

Ekonomikontoret Datum: ED 1:34 Jordbrons Företagshotell i Dals-Eds kommun Bakgrund Dals-Eds kommun äger en äldre industrifastighet på c:a 6 000 m 2. Under åren 2007 till 2009 byggdes delar av ovanstående fastighet (c:a 800 m

Läs mer

1... 2... 2... 3... 4... 4... 4... 4... 4... 5... 5... 5... 5... 6 2 I Kommunplan 2015-2017 gav Kommunfullmäktige ett uppdrag 2015:1, Fastighetsbolag Utreda och successivt införa en bolagisering av kommunens

Läs mer

FÖRSÖK. Att beskriva det ekonomiska upplägget som kräver stadgeförändringar

FÖRSÖK. Att beskriva det ekonomiska upplägget som kräver stadgeförändringar FÖRSÖK Att beskriva det ekonomiska upplägget som kräver stadgeförändringar Inget förändrat läge! Ca 70 fastigheter har blivit medlemmar! Osäkert när det gäller bidrag! Paketet kostar fortfarande 20 000

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning för medlemmar i Ekonomisk förening Växjö East Fibre

Avtal om fastighetsanslutning för medlemmar i Ekonomisk förening Växjö East Fibre -1- Avtal om fastighetsanslutning för medlemmar i Ekonomisk förening Växjö East Fibre Detta avtal är upprättat mellan Växjö East Fibre, organisationsnummer 769627-8121 (i fortsättningen kallad Föreningen)

Läs mer

Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län. Kontraktsvillkor

Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län. Kontraktsvillkor Offertunderlagets bilaga 3 2014-04-17 Försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län Kontraktsvillkor KONTRAKT rörande försäljningsrätter till bussreklam i Sörmlands län 1. Köpare Myndigheten Postadress

Läs mer

Välkommen till extra stämma i Kareby Bredband gällande försäljning av nätet 2009-12-21

Välkommen till extra stämma i Kareby Bredband gällande försäljning av nätet 2009-12-21 Välkommen till extra stämma i Kareby Bredband gällande försäljning av nätet 2009-12-21 Varför bör nätet säljas? Idag finns ett bristande engagemang och endast ett fåtal personer gör sig tillgängliga för

Läs mer

REGION KRONOBERG LANDSTINGET I KALMAR LÄN REGION BLEKINGE REGION SKÅNE REGION HALLAND OCH VÄSTTRAFIK AB AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB

REGION KRONOBERG LANDSTINGET I KALMAR LÄN REGION BLEKINGE REGION SKÅNE REGION HALLAND OCH VÄSTTRAFIK AB AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB REGION KRONOBERG LANDSTINGET I KALMAR LÄN REGION BLEKINGE REGION SKÅNE REGION HALLAND OCH VÄSTTRAFIK AB AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB 2017-10-27 AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB Detta avtal

Läs mer

ber i Stadgar Ljung Ekonomisk Förening

ber i Stadgar Ljung Ekonomisk Förening ber i Stadgar Ljung Ekonomisk Förening 1 Namn och säte Föreningens namn är Fiber i Ljung ekonomisk förening. Föreningen har sitt säte i Linköpings Kommun. 2 Form och ändamål Föreningen har till ändamål

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning till Hallaryd Fiber Ekonomisk förening

Avtal om fastighetsanslutning till Hallaryd Fiber Ekonomisk förening Avtal om fastighetsanslutning till Hallaryd Fiber Ekonomisk förening Avtalet är upprättat mellan nedanstående ekonomiska förening (i fortsättningen kallad Föreningen) och nedanstående fysiska eller juridiska

Läs mer

Bilaga 3. AKTIEÄGARAVTAL avseende INERA AB

Bilaga 3. AKTIEÄGARAVTAL avseende INERA AB Bilaga 3 AKTIEÄGARAVTAL avseende INERA AB Bilaga 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Avsnitt Sida 1. PARTER... 1 2. BAKGRUND... 1 3. PARTERNAS MÅLSÄTTNING med bolaget... 1 4. FINANSIERING OCH VINSTUTDELNING... 2 5.

Läs mer

Riktlinjer för intraprenader inom barn- och utbildningsförvaltningens verksamhetsområde

Riktlinjer för intraprenader inom barn- och utbildningsförvaltningens verksamhetsområde Utbildningsförvaltningen Antagna av barn- och utbildningsnämnden 2010-03-10 Riktlinjer för intraprenader inom barn- och utbildningsförvaltningens verksamhetsområde 1 Definition Intraprenaden är en självständig

Läs mer

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling.

Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. Version 1.0 Bedömning kring grundprinciperna av upphandling. När du erhåller offentligt stöd på över 200 000 (omkring 1 600 000 kr) ska du enligt landsbygdsförordningen 2007:481 kap 5 9 följa principen

Läs mer

AVTAL FÖR MEDLEMSKAP I SKOLFEDERATION.SE För E-tjänstleverantör

AVTAL FÖR MEDLEMSKAP I SKOLFEDERATION.SE För E-tjänstleverantör AVTAL FÖR MEDLEMSKAP I SKOLFEDERATION.SE För E-tjänstleverantör Part Part Stiftelsen för Internetinfrastruktur [ ] Box 7399 [ ] 103 91 Stockholm [ ] Org nr 802405-0190 [ ] (i det följande kallad.se ) (i

Läs mer

NYKÖPING-ÖSTGÖTALÄNKEN AB Antagen 2007-11-16 Org.nr 556612-6636

NYKÖPING-ÖSTGÖTALÄNKEN AB Antagen 2007-11-16 Org.nr 556612-6636 Mellan Regionförbundet Östsam, Regionförbundet Sörmland, Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Nyköpings kommun, Oxelösunds kommun, Trosa kommun, Mjölby kommun och Botkyrka kommun (nedan kallade Parterna

Läs mer

Leverantörens kontaktperson gällande avtalsfrågor/verksamhetsfrågor Christina Sandberg Telefon:

Leverantörens kontaktperson gällande avtalsfrågor/verksamhetsfrågor Christina Sandberg Telefon: Avtal Mellan Mora kommuns Inköpscentral, 792 80 Mora, organisationsnr. 212000-2213 (nedan kallad beställaren) och Orsa Optik, Kyrkogatan 10, 794 30 Orsa, organisationsnr. 556283-1049 (nedan kallad leverantören)

Läs mer

Förtydliganden gällande Arvika Kommunnät

Förtydliganden gällande Arvika Kommunnät Förtydliganden gällande Arvika Kommunnät Denna information om Arvika Kommunnäts verksamhet och erbjudanden skall hjälpa medborgare och fastighetsägare i Arvika Kommun att ta beslut om anslutning till Arvika

Läs mer

Medlemsansökan Undertecknad ansöker härmed om medlemskap i Föreningen. Personuppgifter och uppgifter om fastighet-en/-erna, se nedan.

Medlemsansökan Undertecknad ansöker härmed om medlemskap i Föreningen. Personuppgifter och uppgifter om fastighet-en/-erna, se nedan. Sida 1 av 5 Ansökan om medlemskap i Fiber i Brunskog-Brunskogs socken ekonomisk förening, organisationsnummer 769631-2458 och Avtal om anslutning till föreningens fibernät för bredband. Medlemsansökan

Läs mer

Mellan Batteriboxen Sverige KB, nedan kallat Batteriboxen, och Återförsäljaren (definierad nedan) gäller dessa villkor.

Mellan Batteriboxen Sverige KB, nedan kallat Batteriboxen, och Återförsäljaren (definierad nedan) gäller dessa villkor. Allmänna villkor Mellan Batteriboxen Sverige KB, nedan kallat Batteriboxen, och Återförsäljaren (definierad nedan) gäller dessa villkor. 1. Allmänt Definitioner: Återförsäljare Avser Batteriboxens avtalspart

Läs mer

Allmänna bestämmelser rörande konsulttjänster inom revisionsområdet

Allmänna bestämmelser rörande konsulttjänster inom revisionsområdet 1 (5) Allmänna bestämmelser rörande konsulttjänster inom revisionsområdet Ingress Dessa allmänna bestämmelser är avsedda att användas vid uppdrag inom området revision i kommuner, landsting och kommunala

Läs mer

REGION SKÅNE OCH REGION SKÅNE DEPÅ HÄSSLEHOLM AB AVTAL OM TILLHANDAHÅLLANDE AV FASTIGHET [DATUM]

REGION SKÅNE OCH REGION SKÅNE DEPÅ HÄSSLEHOLM AB AVTAL OM TILLHANDAHÅLLANDE AV FASTIGHET [DATUM] REGION SKÅNE OCH REGION SKÅNE DEPÅ HÄSSLEHOLM AB AVTAL OM TILLHANDAHÅLLANDE AV FASTIGHET [DATUM] Avtal om tillhandhållande av fastigheten Hässleholm Kärråkra 114:19 Detta avtal har denna dag träffats mellan

Läs mer

AVTAL OM UPPLÅTELSE AV JAKT

AVTAL OM UPPLÅTELSE AV JAKT AVTAL OM UPPLÅTELSE AV JAKT Fastighetsägare: (nedan kallad namn namn Fastighetsägaren)...... Nyttjanderättshavare: (nedan kallad Nyttjande- namn namn rättshavaren)...... Är nyttjanderättshavaren förening,

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRETAGSKREDIT

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRETAGSKREDIT ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRETAGSKREDIT Dessa allmänna villkor gäller från den 27 mars 2015. 1. Parter Dessa allmänna villkor gäller för kredit som efter godkänd ansökan beviljas företagskund ("Kunden") av

Läs mer

Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande försäljning av kommunalt fibernät och samverkansavtal

Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande försäljning av kommunalt fibernät och samverkansavtal TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2015.266 Datum: 2015-09-24 Administratör Per Persson E-post: per.persson@ale.se Kommunstyrelsen Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande

Läs mer

AVTAL om stöd av mindre betydelse

AVTAL om stöd av mindre betydelse AVTAL om stöd av mindre betydelse Detta Avtal gäller från dess undertecknande och har ingåtts mellan Post- och telestyrelsen (org nr 202100-4359), nedan kallad PTS, och Q (org nr xxxxxx-xxx), nedan kallad

Läs mer

ANBUDSFÖRFRÅGAN - tjänstekoncession Kommunikationsoperatör

ANBUDSFÖRFRÅGAN - tjänstekoncession Kommunikationsoperatör 1 ANBUDSFÖRFRÅGAN - tjänstekoncession Kommunikationsoperatör 2015-07-16 Växjöbostäder AB Vidingehem AB 2 Anbudsförfrågan Växjöbostäder och Vidingehem infordrar härmed anbud på Kommunikationsoperatör (KO),

Läs mer

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 (6) DATUM BETECKNING 2014-05-30 LiÖ 2014-216 Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 Parter Örebro läns landsting,

Läs mer

Informationsmöte Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-05-16. www.bolmsofiber.se

Informationsmöte Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-05-16. www.bolmsofiber.se Informationsmöte Bolmsö Fiber ekonomisk förening 2015-05-16 www.bolmsofiber.se Styrelse Claes Gauffin Henry Tidstrand Marie Wallén Björn Larsson Jan Starck Områdesansvariga: Bengt Johansson Lars Andersson

Läs mer

Ramavtal avseende tillhandahållande av statistik om offentliga upphandlingar m.m. ur databaser.

Ramavtal avseende tillhandahållande av statistik om offentliga upphandlingar m.m. ur databaser. KKV1000, v1.1, 2010-05-05 BILAGA 3 - AVTALSUTKAST 2011-11-08 Dnr 576/2011 1 (6) Ramavtal avseende tillhandahållande av statistik om offentliga upphandlingar m.m. ur databaser. 1. Parter Mellan Konkurrensverket

Läs mer

Ansökan och överenskommelse om fastighetsreglering

Ansökan och överenskommelse om fastighetsreglering DNR 12SPN/0117 Ansökan och överenskommelse om fastighetsreglering Parter: Värmdö kommun (org.nr 212000-0035) såsom lagfaren ägare till fastigheten Fågelvik 1:274 i Värmdö kommun, nedan kallad kommunen.

Läs mer