Mitt vittnesbörd. av Christer Åberg

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mitt vittnesbörd. av Christer Åberg"

Transkript

1 Mitt vittnesbörd av Christer Åberg

2 Innehållsförteckning Daglig sommarföljetong: Mitt vittnesbörd...3 Mitt vittnesbörd del 1: Jag är inte rotlös eftersom jag har Jesus...4 Mitt vittnesbörd del 2: Som barn var jag sökt av Jesus...5 Mitt vittnesbörd del 3: Jag flyttade hemifrån vid 17 års ålder...6 Mitt vittnesbörd del 4: Jesus kom in i mitt hjärta och jag blev frälst...7 Mitt vittnesbörd del 5: Jag döptes i tron på Jesus...8 Mitt vittnesbörd del 6: Hur jag blev andedöpt...9 Mitt vittnesbörd del 7: Guds övernaturliga tilltal om karaten...10 Mitt vittnesbörd del 8: Syndafallet och Guds tilltal om förlåtelse...11 Mitt vittnesbörd del 9: Kallad att vinna människor...12 Mitt vittnesbörd del 10: Jag miste halva min familj...13 Tack...15

3 Daglig sommarföljetong: Mitt vittnesbörd Jag berättade dagligen i 10 dagar mitt vittnesbörd på min blogg och hemsida Detta slog så väl ut och jag fick en god respons på detta så jag beslöt att samla alla 10 vittnesbörden i ett litet kompendium. Jag berättar här väldigt öppet om min frälsning, livet med Jesus, om under och mirakel som jag har varit med om. Detta är väl egentligen något som jag borde ha skrivit om för längesedan, men nu känner jag mig mogen och att det är tid för det. Du får dela detta vittnesbörd till dina medmänniskor hur du vill, men du får inte ta betalt för den! Gud välsigna dig när du tar del av mitt vittnesbörd. Christer Åberg Jönköping, sommaren 2009

4 Mitt vittnesbörd del 1: Jag är inte rotlös eftersom jag har Jesus Jag vet inte så mycket om mitt förflutna. Faktum är att jag vet knappt någonting alls om det. När jag första och enda gången träffade min mamma vid 30 års ålder fick jag veta lite fragment. Jag föddes på Stockholms allmänna BB klockan på eftermiddagen. Innan visste jag bara att jag var skriven på Saltsjöbaden. Jag hälsade på min mamma när jag var 30. Hon bodde då i Falkenberg. Jag hade blommor med mig till henne. Hon blev chockad över hur lika vi var. Där träffade jag också två av mina halvsystrar. Jag har ytterligare en halvsyster som jag ännu inte har träffat. Jag har vid ett annat tillfälle också träffat en av mina helbröder. Jag har ytterligare en helbror i Stockholmstrakten som jag ännu inte har träffat. Min pappa har jag aldrig träffat. Han blev dödad när jag var år gammal. Jag vet i princip bara vad han hette och inte mycket mer. Annars vet jag knappt någonting alls om honom. När jag träffade min mamma och mina två halvsystrar så berättade jag för dem om Jesus. Jag minns hur tysta och tagna de blev av min berättelse. När jag träffade min mamma så fick jag veta att hennes föräldrar hade varit kristna. Kanske var det så att de hade bett för mig. Jag tror verkligen att folk har bett för mig eftersom när jag väl blev frälst så var jag starkt sökt av Gud. Jag fick också veta kortfattat hur jag hade blivit till. Min mamma berättade för mig att hon "mer eller mindre blev våldtagen" av min pappa, eftersom han var rädd för att mista henne. Men de gick skilda vägar alla fall. Kan du förstå att jag är glad att hon inte gjorde abort? Jag blev inte straffad för att min pappa bar sig dumt åt! När jag var fyra veckor gammal så blev jag allvarligt sjuk. Jag fick vätska i mitt huvud, blev medvetslös och blev opererad akut på sjukhuset. Än idag har jag operationsärr i mitt huvud som tecken på hur nära döden jag var. Vid fyra månaders ålder lämnades jag bort till socialen. Förmodligen kom jag till ett barnhem och vid 15 månaders ålder kom jag till en fosterfamilj på landet. Där bodde jag tills jag flyttade hemifrån. Trots att jag inte vet så mycket om min bakgrund så är jag idag ändå inte rotlös. Detta är jag säker på beror på att jag vid 20 års ålder tog emot Jesus och blev frälst. Den grund och rot jag har - den har jag i Jesus. Jag behöver inte fråga "vem är jag?" och "vart är jag på väg?". Jag vet vem jag är och jag vet vart jag är på väg.

5 Mitt vittnesbörd del 2: Som barn var jag sökt av Jesus Min barndom och uppväxt hade kunnat ha varit en lycklig tid, men det var den inte. Jag kände mig inte älskad och önskad. Jag hade en fyra år äldre fosterbror. Han fick vara med på gården och hjälpa till medan jag blev undanskuffad. Egentligen blev han utnyttjad som arbetskraft. Jag satt mest inne, ritade, tecknade böcker och skrev långa äventyrsromaner med min skrivmaskin. Jag växte inte upp i en kristen familj, men det hände en gång att min fostermor hade hängt upp en tavla jämte sin säng med namnet Jesus. Efter att grannpojken hade fått veta detta tog hon ned tavlan. Men jag har aldrig glömt bort tavlan med namnet Jesus. Namnet var skrivet med röda bokstäver på en vit bakgrund. Denna upplevelse över att jag såg namnet Jesus ovanför sängen var en stark upplevelse som har följt med mig än idag. En gång kom jag in i finrummet. Jag kunde vara 7, 8 år. Min fostermor hade satt på en skiva där de sjöng "Till en stad jag är på vandring". När jag stod framför stereon och lyssnade så målades himlen upp för mitt inre som den plats där rosor aldrig dör. Jag tänkte "finns det en sådan plats så vill jag dit!". Vid ett annat tillfälle såg jag på tv. Där vittnade en svart gospelsångerska frimodigt om Jesus. Jag blev förundrad över hur hon kunde vara så övertygad om att Gud fanns. Hon pratade på ett sådant sätt som om han var personlig för henne och att hon hade en personlig upplevelse och relation med honom. Detta gav mig ett oförglömligt intryck. Till sist vill jag berätta om ett annat starkt barndomsminne som hade en stor betydelse för att leda mig in på frälsningens väg. Det låg en gideonitbibel hemma. Jag började läsa i den, och jag blev så fascinerad över Jesus och berättelsen om korset. Där fanns det ett oerhört kraft som grep tag i mig. Alla dessa små berättelser som jag här kort har försökt återge har jag förstått senare att det var Gud genom den helige Ande som påverkade mig för att jag skulle ta emot Jesus och bli frälst. Jag var sökt av Jesus!

6 Mitt vittnesbörd del 3: Jag flyttade hemifrån vid 17 års ålder På grund av att situationen hemma var ohållbar flyttade jag hemifrån till en egen lägenhet när jag var 17 år gammal. Jag skulle bo själv ända tills 40 års ålder då jag gifte mig. Vid den här tidpunkten, när jag var år, var jag mycket sökt av Gud. Jag minns att jag vid ett tillfälle gick förbi ett tält där jag senare fick veta att det var ett kristet möte. När jag hörde musiken inne från tältet så hade det en dragningskraft på mig, men eftersom jag inte visste vad det var gick jag bara förbi. Vid den här tidpunkten mådde jag inte bra eftersom jag fortfarande inte kände mig älskad eller önskad. En mörk regnig kväll gick jag ut på en landsväg. Jag funderade på att kasta mig framför en lastbil eller bil. Gråtande såg jag hur lyktorna kom farande mot mig i regnet. När jag gick där på vägen tänkte jag: "Om jag kastar mig framför en bil eller lastbil och jag dör eller blir skadad så kanske han som kör på mig får lida av detta resten av livet". Då plötsligt fylldes jag av en otrolig glädje! jag vände mig om och sprang hela vägen hem. Hemma i min lägenhet grät jag av glädje och tänkte: "Är detta som de kallar för frälsning?". Jag visste ingenting om Gud och Jesus, men det var så jag tänkte. Idag är jag helt övertygad om att jag mötte Jesus där på landsvägen. Denna upplevelse vågade jag inte berätta för någon så det bleknade snart bort för mig. Men jag var fortfarande sökt av Gud och går man inte till Jesus så går man till någonting annat. Så jag började träna karate vid 18 års ålder. Det var inte på grund av självförsvar jag tränade, utan det var för att jag förstod snabbt att karaten var andligt och att det fanns en religion i den. Jag satsade stenhårt på karaten och blev med tiden mycket duktig. Jag kunde träna 6-7 dagar i veckan och fyra timmar om dagen. Till och med på julaftonen kunde jag träna. Vid det här tillfället gick jag vårdlinjen med inriktning på att jag skulle bli en skötare inom psykiatrin. Då på en lunchrast pratade en missionärsdotter med mig om Gud och Jesus. Det var bara hon och jag vid bordet eftersom de andra hade gått. Detta glömmer jag aldrig. Gud var personlig för henne och det var som om hon kände honom. Hon talade om Guds kärlek till oss människor. Jag tänkte att "om Gud finns så måste han ha skapat hela universum. Och i allt det här stora ser han mig!". Det här samtalet hade stor betydelse för mig när jag senare vid 20 års ålder tog emot Jesus och blev frälst!

7 Mitt vittnesbörd del 4: Jesus kom in i mitt hjärta och jag blev frälst På grund av karaten hade jag en kompis som tränade taekwondo. Vi brukade träna tillsammans. Han hade blivit frälst på ett tältmöte då en missionär hade bett för honom. Min kompis som hette Tomas pratade med mig om pingstkyrkan och att pastorn där var bra och duktig. Han tyckte jag skulle följa med på ett möte. Tydligen hade han tjatat mycket på mig om detta för jag hade sagt vid ett tillfälle: "Jag ska följa med, så sluta tjata!". Men vid det här tillfället då jag träffade min kompis så var jag en mogen frukt att plocka. Gud hade förberett mig under årens lopp och påverkat mig genom den helige Ande så nu var det dags för mig att bli frälst. Du förstår att vi människor har sökningstider från Gud så det gäller att ta tillfället i akt och ta emot Jesus och bli frälst. En dag kan det faktiskt vara försent av en eller annan anledning. Första gången min kompis tog med mig på ett förmiddagsmöte till pingstkyrkan så förstod jag precis ingenting! Det var första gången sedan konfirmationen som jag satte min fot i någon kyrka. Mötet var ganska långt eftersom de hälsade en ny ungdomspastor välkommen. Pastorn i pingstkyrkan var Claes Frankner. Det var han som senare skulle viga mig och Marie när vi gifte oss och han skulle också senare hålla begravningen för min fru och vår son Joel. Söndagen därpå tog min kompis med mig på förmiddagsmöte igen. Den här gången förstod jag precis lika mycket som förra gången. Alltså ingenting! Jag kunde som sagt ingenting men jag förstod så långt att det var någonting med Jesus som jag behövde. Efter mötet gick jag ut på parkeringen för att invänta min kompis där. När Tomas var på väg ut till mig så stoppade missionären som hade bett till frälsning med honom i dörren. Han sa att han hade en kompis med sig som han trodde behövde bli frälst. Missionären bad honom att hämta mig igen. Där i entréhallen började jag prata med en av ledarna i pingstkyrkan. Han frågade mig om jag ville bli frälst och jag sa "ja". Flera år senare fick jag veta av pastorn att han trodde att jag drev med dem, eftersom han trodde att så enkelt var det väl inte att få folk frälsta! Han följde med mig in i kyrksalen där det nu inte var så mycket folk kvar efter mötet. Ungdomspastorn, Johnny Karlman, var där och det var han som fick leda mig fram till frälsning. Jag fick böja mina knän framme i kyrksalen vid första bänk. Trots att pingstkyrkan är ombyggd idag så vet jag fortfarande än idag vilken plats det var när jag blev frälst. Han frågade mig om jag var van att be, men eftersom jag inte var det så förestavade han en bön för mig som jag fick be efter. De lade sina händer på mig och jag bad Jesus komma in i mitt liv och bli min Herre och Frälsare. Jag minns att jag tänkte att kanske är detta bluff alltsammans men då visar det sig väl. Efter bönen andades jag ut och tänkte: "Puh, nu var det gjort!". Jag såg inga änglasyner eller hörde röster, men jag blev frälst! Jesus kom in i mitt hjärta och har varit med mig sedan dess. Efter frälsningen träffade jag några personer utanför pingstkyrkan som fick veta att jag tränade karate. "Det där kommer du sluta med", sa en av dem, men jag tänkte "nej aldrig!" men Jesus visade mig senare mycket tydligt att jag skulle sluta med karaten. Detta kommer jag berätta om i en senare del hur det gick till.

8 Mitt vittnesbörd del 5: Jag döptes i tron på Jesus När jag hade tagit emot Jesus och blivit frälst förstod jag att jag behövde bli döpt. Detta undervisar bibeln om. Jesus själv döptes och vi som följer honom ska göra likadant. Jag kan inte minnas att jag fick en speciell undervisning om detta från pingstkyrkan utan jag bara förstod att jag behövde bli döpt. Det är ju så att är man verkligen frälst, följer Jesus och läser bibeln så talar den helige Ande till oss vad vi ska göra. Han lägger ned en längtan i våra hjärtan vad som är rätt och riktigt. Jag hade inte en tanke på att jag "alla redan var döpt som barn", utan jag förstod bara att jag behövde bli döpt eftersom jag nu tror på Jesus. Jag hade heller ingen speciell kunskap om dopet. Det var ett beslut från min sida att jag ville bli döpt eftersom bibeln sa det. Bibeln undervisar om först tro och sedan dop. Aldrig tvärtom. Skulle vi göra som bibeln säger skulle det inte bli så många problem och svårigheter för oss. Min vän, Tomas, som vann mig för Jesus skulle också låta döpa sig, men någonting hände på vägen som gjorde att han avföll från tron. Flera år senare skulle jag få vinna honom tillbaka, och döpa honom i pingstkyrkan i tron på Jesus. Men världens lockelser drog i honom så han avföll igen. Men den dagen jag döptes var jag mycket nervös. Det var jag och en 10-årig pojke som skulle döpas. Det var en söndagskväll och hela pingstkyrkan var full av folk. Hela kyrksalen och läktaren var fylld av människor, och alla tittade, som jag tyckte, på mig. Efteråt har jag förstått varför. Det är ju någonting mycket stort och fantastiskt när någon vill följa Jesus och döpas i hans namn! En arbetskamrat hade sett att det var mycket bilar utanför pingstkyrkan den där söndagskvällen. Då fick jag berätta för honom att det var dop och att jag döptes! Dopet gick till så att jag steg ned i vattnet, i en dopbassäng (dopgrav) som fanns på estraden i pingstkyrkan. Ungdomspastorn Johnny Karlman sa "På min Mästares befallning och på din egen bekännelse och tro och sinnesändring döper jag dig till Kristus, i Faderns, Sonens och i den helige Andes namn", och fällde mig sedan bakåt ned i vattnet så att vattnet omslöt hela mig. Därefter hjälpte han mig upp igen. Dopet är bland annat ett vittnesbörd för världen att jag nu vill följa Jesus. När jag döptes var jag klädd i vita kläder. Detta är en symbol för renheten i Jesus Kristus, men du behöver inte vara klädd i speciella kläder. Det viktigaste är att du är ren i Jesus och vill döpas. Ren i Jesus blir du när du tar emot honom. Då får du dina synder förlåtna. I ett senare tillfälle hörde jag Gud tala till mig att mina synder var förlåtna. Om detta tänker jag berätta om i en senare del.

9 Mitt vittnesbörd del 6: Hur jag blev andedöpt När jag var i pingstkyrkan första gången så var det någon som talade ett språk längst bak. Eftersom jag aldrig hade hört någonting sådant trodde jag att det var finska, men det var tungotal. Den helige Ande kan ge olika språk om man är andedöpt. Jag blev frälst döptes jag till Kristus i vatten och året därpå, 1986, blev jag andedöpt och började tala i tungor. Om detta ska jag nu berätta för dig hur det gick till. Egentligen hade jag kunnat bli andedöpt alla redan år Det var en stor konferens i Stockholm som vi ungdomar var med på, Pingst 95. I ett av mötena gick jag fram tillsammans med så många andra. En vän bad för mig och jag kände en längtan över att jag ville tala i tungor. Han frågade mig om något som jag inte förstod vad, men jag sa "ja" och han blev jätteglad och prisade Jesus. Kanske trodde han att jag blev andedöpt, men jag blev inte det den gången. Men hade någon talat om för mig att det bara var att ta emot den helige Anden, öppna munnen och börja tala i tungor, så hade jag blivit andedöpt. För så enkelt är det att bli andedöpt. I bibeln frågade Paulus: "Tog ni emot den helige Ande när ni kom till tro?" och i berättelsen om Kornelius hus säger Petrus: "Inte kan väl någon hindra att dessa blir döpta med vatten, när de liksom vi har tagit emot den helige Ande?". Det finns fler exempel, men vi ser av dessa två exempel att man tar emot den helige Anden för att bli andedöpt. Men detta var ingen som undervisade mig om, utan detta fick jag läsa mig till. Jag hade köpt Leif Swenssons bok (han omkom senare i Estoniakatastrofen), Andens nya liv, och där undervisar han tydligt det bibliska att man tar emot den helige Anden när man blir andedöpt. Sedan öppnar man sin mun i tro och börjar tala i tungor. Jag beslöt att pröva detta hemma, ensam i min lägenhet. I tro tog jag emot den helige Anden och i tro öppnade jag min mun och började tala i tungor. Det fungerade! Jag blev andedöpt och har varit det sedan dess. "Och de uppfylldes alla av den helige Ande och började tala främmande språk, allteftersom Anden ingav dem att tala." (Apg 2:4). Jag blev frälst 1984, 1985 döptes jag och 1986 blev jag andedöpt genom att jag tog emot den helige Anden. Egentligen hade jag kunnat fått allt detta direkt om någon hade visat mig hur det skulle gå till. Man behöver alltså inte vänta. Och nu, varför tvekar du? Stå upp och låt dig döpas och tvättas ren från dina synder och åkalla hans namn. (Apg 22:16). Petrus svarade dem: "Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva. (Apg 2:38 ). Senare har jag fått leda andra människor fram till Andens dop så som bibeln säger att det ska gå till och de har blivit andedöpta och börjat tala i tungor.

10 Mitt vittnesbörd del 7: Guds övernaturliga tilltal om karaten Nu var jag frälst, döpt och Andedöpt, men jag fortsatte ändå att träna karate. Detta var ingen som sa till mig att jag skulle sluta med. Den enda gången som någon antydde detta var precis då jag hade blivit frälst. "Det där kommer du sluta med", sa hon, men jag tänkte "Nej, aldrig!". Men när jag började vandra med Jesus kändes det inte rätt att träna. Efteråt har jag förstått att det var den helige Ande som talade till mig. Han talar nämligen i oss och i våra tankar. I karaten förekom det meditation och buddistisk religion. Det var alltså inte bara vanlig träning. Och det går inte åtskilja själva träningen och religionen åt. De är så sammansvetsade med varandra. För om du rätt ska slå ett slag i karaten efter alla konstens regler så är det ingenting annat än en ren religion och meditation. Jag bad till Jesus att han skulle visa mig om jag skulle sluta med karaten. Karaten var stor del av mitt liv. Jag tränade 6-7 dagar i veckan och fyra timmar om dagen. Jag tränade och undervisade även andra. Efter att ha bett bönen om jag skulle sluta så slog jag på teven efter att ha haft mitt nattjobb på ett hotell. Där var Lasse Holmqvist som hade ett tv-program om amerikanska kyrkor. I en kyrka visade han hur de tränade karate (!). Detta resulterade i att jag fortsatte att med karaten, men det kändes ändå inte rätt, eftersom Guds Ande fortsatte att tala till mig var det träningsläger i Gamla tennishallen i Malmö och jag skulle ta svart bälte där. Två dagar innan graderingen frågade jag Jesus i mitt hotellrum: "Ska jag fortsätta med karaten, eller ska jag sluta?". Nästa dag i slutet av det andra träningspasset kom det in en kvinna genom en stor port vid gaveln som var öppen för värmens skull. Jag har aldrig sett henne. Varken före eller efteråt. Hon gick fram till den svenske cheftränaren som hade 5 svarta bälten. Där var många "karatemästare" och några från andra länder men även nybörjare. Vi var kanske omkring 200 i lokalen. Men den svenske cheftränaren ville inte prata med henne, utan han vände henne ryggen. Då vände hon sig till oss och sa mycket vänligt och kärleksfullt att vi ska sluta med karaten, vända oss till Jesus, för det var farligt med karaten eftersom vi kunde gå till helvetet. Jag blev helt paff och tittade rätt ner mot golvet. Folket runt omkring mig blev mycket arga och upprörda. De skrek högt och svor åt henne. Därefter gick hon därifrån och jag har aldrig sett henne mer efter detta. Jag är övertygad om att Jesus sände henne dit för att säga detta som svar på min bön! Nästa dag var det gradering men jag klarade av en eller annan anledning inte den. Du får själv räkna ut varför. Några månader senare slutade jag med karaten och Gud kunde börja leda mig ännu mer genom den helige Anden!

11 Mitt vittnesbörd del 8: Syndafallet och Guds tilltal om förlåtelse Efter att jag hade slutat med karaten började Gud leda mig övernaturligt. Vid den här tiden bad jag väldigt mycket och läste bibeln. Jag hade en sådan längtan att få lära känna Jesus ännu mer. Men då hände något som inte fick hända: Jag gjorde en handling som inte var bra. En del tyckte att det var bra, men jag mådde väldigt dåligt över det och kände mig fördömd. Jag bad Gud om förlåtelse men djävulen anklagade i mina tankar och sa: "Det är ingen idé du ber grabben, du är på väg till helvetet!" Jag vågade inte berätta min kris för någon och visste inte vad jag skulle ta mig till. Ingen hade berättat för mig om djävulens attacker mot en som levde ett överlåtet liv åt Jesus. Denna brutala erfarenhet fick jag själv uppleva då jag överlät mitt liv åt Jesus. Ensam i min lägenhet hade jag min bönekamp. Jag satt på min soffa och ropade gråtande till Gud om nåd och förlåtelser. Än idag kan jag se i mitt inre när jag satt där på soffan framför min lägenhet på högsta våningen. Jag vet inte hur länge jag satt där. Var det flera timmar? Plötsligt hörde jag ett sus, och någonting som såg ut som en fyrkant lämnade mig och for rakt upp i luften. Det blev helt lugnt. Därefter hörde jag Gud tala i mina tankar: Nu är dina synder förlåtna, men tror inte att du slipper undan prövningar för det! Jag kommer aldrig i hela mitt liv glömma bort denna upplevelse och Guds fantastiska tilltal. På grund av att jag hade syndanöd och verkligen fick mina synder förlåtna så har jag aldrig lämnat Jesus. Jag har hållit fast vid honom eftersom han förlät min synd. Gud sa att jag inte skulle slippa undan prövningar. Detta är viktigt. Trots att man är frälst så kommer man möta prövningar, men då är Jesus med och hjälper. Det finns två slags människor när prövningar kommer. Den ene flyr från Jesus, den andre till Jesus. Och flyr vi till Jesus kommer vi bli starka i tron, och ingenting kommer att kunna rubba oss! Imorgon berättar jag om min kallelse.

12 Mitt vittnesbörd del 9: Kallad att vinna människor När jag började leva ett överlåtet liv åt Jesus så började Guds Ande också tala till mitt hjärta om det som Gud hade kallat mig till. Först förstod jag inte att det var Guds Ande som talade. Jag trodde att det var mina egna fantasier, tankar och dagdrömmar. Efter att jag hade varit på möten i Göteborg tillsammans med några vänner började jag drömma och fantisera om att jag själv skulle få predika på ett sådant sätt jag hade sett där. Jag började läsa böcker och hemma i min lägenhet prövade jag "predikostilen". Snart började det bli tal om att jag skulle gå bibelskola och min ungdomspastor hjälpte mig med detta. När en ung kvinna i församlingen frågade mig om jag skulle bli en evangelist så högg det till i mitt hjärta, men min ungdomspastor förstod inte detta och jag sa ingenting. Jag gick i två bibelskolor. Bibel och språklinjen på Kaggeholms Folkhögskola och Bibelskolan Pingst i Jönköping. Det var den bibelskolan som Leif Swensson var rektor och huvudlärare i. Han var en av de som senare omkom när M/S Estonia förliste på Östersjön Därefter har jag på olika sätt hjälpt till i kristna sammanhang att predika, undervisa, sjunga och spela. Jag har arbetat som evangelist både som ideellt och anställd. En gång ringde en person till mig som jag inte kände. Hon hette Ulla-Britt Carlsson och undrade om jag ville åka till Teneriffa, bo där i ett halvår, hjälpa till med att nå skandinaver med evangeliet i Skandinaviska Turistkyrkan. Detta var en dröm för mig att få bo i ett land där det fanns palmer! Jag skulle få resan dit betald, lägenhet och lön. När jag berättade för ofrälsta vänner om detta och sa att "jag tror att det är Gud i det", så blev de avundsjuka direkt och sa "ja, det är det nog". Denna händelse var ett exempel hur Gud kan leda när vi lever ett överlåtet liv åt Jesus! När jag började med att vittna och predika, både inför folksamlingar och till en och en, så var jag väldigt noga med att tala om Jesus. Jag förstod att det handlade om Jesus. Fick inte folk tag på Jesus så skulle de missa allting. Med stor frimodighet ledde jag människor fram till frälsning, personligt med en och en, men också i möten. I ett tältmöte utanför Torhamn blev cirka 30 stycken frälsta, både barn och vuxna, när de kom fram i slutet av mötet och tog emot Jesus. Jag har rest i Sverige med evangelium och i en del andra länder. Jag har också varit väldigt frimodig när det gäller helande. Frimodigt har jag lagt händer på folk och bett trons bön och folk har flera gånger fått uppleva helande. Även har människor blivit befriade från onda andar och döpta i den helige Ande och börjat tala i tungor. Jag brukar säga till folk "om du visste vad Gud har i beredskap för dig så skulle du häpna". Vi har ett fascinerande liv som tror på Jesus. Han vill använda oss i sin tjänst. Vi har fått gåvor från Gud som vi ska använda till att vinna människor för Jesus. Mitt syfte har alltid varit att vinna människor för Jesus och att människor skall växa i tron på honom. Det är det som jag är kallad till. Imorgon som är sista delen så här långt berättar jag om min familj.

13 Mitt vittnesbörd del 10: Jag miste halva min familj Jag gifte mig 2004 med Marie Åberg. Jag hette Nilsson men hon ville inte heta så så vi tog hennes efternamn som äkta makar. Marie var ett Guds under. Hon hade samma inställning och värderingar till tron som jag. Vigseln förrättades av Claes Frankner i Bjärka Säbys Slottskapell. Det var alltså samme Claes som var pastor när jag blev frälst. Lindbergarna med Lennart "Nenne" Lindberg höll i musiken. Det var ett fantastiskt bröllop som många minns. Någon påpekade att han har aldrig sett någon så glad som jag den dagen fick vi en fantastisk dotter, Desiré. Det betyder den önskade. Hon fick det namnet av oss eftersom hon var ett mycket önskat barn. ja, hon var ett bönesvar. Som du minns så berättade jag innan att jag själv inte var ett önskat barn, men från Guds sida är vi alla önskade och vi har inte blivit till av någon slump eller olyckshändelse. Detta fick jag erfara då jag blev frälst. Min fru blev gravid igen. Detta var hon mycket glad för. Jag själv trodde inte att vi kunde få fler barn. Hon berättade för mig att det var en dröm för henne att få två barn och familj. Jag var övertygad om att det var en pojke och vi kom överens om att han skulle heta Joel. Jag tyckte det passade bra efter den bibliske profeten. Joel skulle vara ett profetiskt tilltal till att någonting positivt skulle komma i framtiden. Min fru mådde jättebra i hela graviditeten. Hon var så fräsch och fin så att jag flera gånger blev förundrad över att hon kunde må så bra. En kort tid innan den beräknade födseln satt jag vid min dator och jobbade med hemsidan. Då plötsligt började jag tänka på att både min fru Marie och sonen Joel var döda! En otrolig stark sorg kom över mig och jag tänkte: "Men vad är det för någonting jag tänker på?" Därefter slog jag bort tankarna från mig. Sent på kvällen till den 22 december satt jag vid min dator igen. Min höggravida fru kommer in till mig strax innan klockan 12 och säger mitt namn, sjunker ihop, och jag lägger henne på sängen. Men där får jag ingen kontakt med henne, hon börjar rossla, så jag sätter henne upp på sängkanten. Men hon kasar ner mot golvet. Där dör hon i mina armar. Två ambulanser kommer fem minuter senare och på sjukhuset dödförklaras min fru strax efter klockan tolv på natten. De förlöser Joel med ett akut kejsarsnitt. Han blir skuren ovansidan av läppen och på näsan. Jag håller honom i min famn när han några timmar senare dör. Det som hände var totalt overkligt och en chock för mig, men i allt detta tvivlade jag inte på Gud och Jesus. Eftersom jag vet vad han har gjort för mig. Han hade frälst mig och förlåtit alla mina synder. Min fru Marie var också frälst. Hade hon inte varit frälst så hade jag sörjt utan hopp. Men nu finns det ett hopp och det hoppet heter himlen. Detta lärde mig att vi har inga garantier för morgondagen. Det gäller att ha allting klart med Jesus. Jag frågade Claes Frankner som vigde oss om han också ville hålla i begravningen. Han gjorde det jättebra och Lindbergarna med Lennart "Nenne" Lindberg höll i musiken. På detta sättet påmindes begravningen om bröllopet fyra år tidigare. Framme i podiet fanns de två vita kistorna. En stor och en liten. Jag miste halva min familj, men jag är inte bitter på Gud. Det är nämligen inte han som har gjort detta, men både Marie och Joel är hemma hos Gud. Tänk om Marie inte hade haft Jesus. Då hade det varit en ännu större katastrof och konsekvenser. Tänk om inte jag hade haft Jesus, ja, då hade de

14 fått lägga in mig på institut med en spruta. Ärligt säger jag detta. Första tiden när Marie och Joel hade dött kände jag en otrolig Gudsnärvaro. Flera tusen bad för mig och min dotter Desiré, som var 2 år och 7 månader. Även i andra länder bad de för oss. Kristna vänner åkte flera mil för att komma med tröst och ställa upp med hjälp. Jag har verkligen fått uppleva att den kristna syskonkärleken och tron på Jesus fungerar, vad som än händer! Jag har aldrig ångrat mig den dagen då jag tog emot Jesus som 20-åring, och jag tänker aldrig lämna Jesus. För varför skulle jag göra det? Han har ju frälst mig och förlåtit all min synd. Och han kommer heller aldrig överge mig!

15 Tack Det var mitt vittnesbörd så här långt. Jag tackar alla er som har följt med i den 10 delar långa följetongen och för den respons jag har fått från er. Tack för att du har läst mitt vittnesbörd. Du hittar detta vittnesbörd på min hemsida apg29 plus mycket annat. Alla 10 delarna på Mitt vittnesbörd del 1: Jag är inte rotlös eftersom jag har Jesus Mitt vittnesbörd del 2: Som barn var jag sökt av Jesus Mitt vittnesbörd del 3: Jag flyttade hemifrån vid 17 års ålder Mitt vittnesbörd del 4: Jesus kom in i mitt hjärta och jag blev frälst Mitt vittnesbörd del 5: Jag döptes i tron på Jesus Mitt vittnesbörd del 6: Hur jag blev andedöpt Mitt vittnesbörd del 7: Guds övernaturliga tilltal om karaten Mitt vittnesbörd del 8: Syndafallet och Guds tilltal om förlåtelse Mitt vittnesbörd del 9: Kallad att vinna människor Mitt vittnesbörd del 10: Jag miste halva min familj Alla 10 delarna på samma sida Ladda ned hela vittnesbördet här Det här vittnesbördet får du dela med dina medmänniskor hur mycket du vill men du får inte ta betalt för det. Christer Åberg Jönköping, sommaren 2009

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Dina första steg på trons väg

Dina första steg på trons väg Dina första steg på trons väg En liten hjälp för dig som precis har tagit emot Jesus och blivit frälst! Av Christer Åberg Inledning Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus

Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus Av Christer Åberg Mormon-kyrkan är en mycket farlig villolära som för dig bort från Jesus och rakt ner till helvetet! Joseph Smith startade Mormonerna runt

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti 1 Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti Bakgrund Den 28 augusti firar kyrkan den helige Augustinus. Augustinus föddes 354 e.kr i Tagaste i nuvarande Souk Ahras i Algeriet (i dåtidens

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

1. Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves.

1. Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves. 1 Tessalonikerbrevet 2 (2:1 16) Apostelns tjänst i Tessalonika 1 Ni vet själva, bröder, att vår insats hos er inte var förgäves. 2 Tidigare hade vi, som ni vet, plågats och misshandlats i Filippi, men

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 1 Tunadalskyrkan 14 05 25 Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 Livet består av många ingredienser. Det är olika sidor men hänger ändå ihop med att vara människa. Vi möter sådant som skapar

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Vad händer med det barn som dör i mammas mage eller utanför den?

Vad händer med det barn som dör i mammas mage eller utanför den? Vad händer med det barn som dör i mammas mage eller utanför den? Går han till himlen eller till helvetet? Av Christer Åberg På grund av att frågan har dykt upp ett antal gånger på apg29 och på grund av

Läs mer

Bibeltexter till predikan

Bibeltexter till predikan Bibeltexter till predikan 2016 03 13 Apg 2:38 Petrus svarade dem: "Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då får ni den helige Ande som gåva. Rom 6:6 Vi vet

Läs mer

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36 Det är en härlig tid vi är mitt inne i just nu. Allt lever och utvecklas och nu om någonsin kan vi se hur Guds ande ger liv i skapelsen. Samme Ande som skapar liv i naturen föder också de andligt döda

Läs mer

Kristendomen. Mikael C. Svensson

Kristendomen. Mikael C. Svensson Kristendomen Mikael C. Svensson Jesus Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Maria och Josef kan inte få barn. Ängeln Gabriel visar sig för Maria och säger att hon ska föda guds son. Jesus

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop SOTERIOLOGI 2015-03-04 Frälsning & Dop "Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken."(rom. 1:16) "Den främsta faran för det kommande

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

B. Förbön för döende

B. Förbön för döende B. Förbön för döende Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar och bör utformas i enlighet med situationens krav. Det fullständiga

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 1/5 1 e Trettondedagen Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Luk 3:15-18,

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande

Dopets sakrament. Hur skall dopet utföras? Lektion 12. Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Lektion 12 Dopets sakrament Ett förnyelsens bad i den Helige Ande Ordet sakrament har förståtts på många olika sätt av olika religiösa grupper. Kanske vore det vara bra om vi sade klart, här och nu, vad

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

Bra Du svarar grundligt på frågorna. Du motiverar och förklarar dina egna tankar.

Bra Du svarar grundligt på frågorna. Du motiverar och förklarar dina egna tankar. Instuderingsfrågor Bibeln och kristendomen - Läs följande sidor i läroboken 30-38 (om Bibeln) och 55-60, 62, 67-68 (om kristendomen) - Läs följande stenciler: Jesu under, äktenskapsbryterskan och Jesu

Läs mer

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att rädda människorna Människans väg till räddning Det är 4 steg du som människa tar för att bli räddad. 1. Du möter på olika sätt budskapet om

Läs mer

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Idag är det tacksägelsedagen och temat för helgen är lovsång. Lovsången hänger intimt samman med tron på vem Jesus är. Dagens text som handlar

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf En av de saker som jag inte tycker om att göra, det är att gå på kalas. Vilket säkert gör mig till en väldigt udda figur för dig om jag inte redan var det.

Läs mer

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är.

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är. NYTT MÅL Fil. 1:12-14 Hamnar man i fängelse är det säkert lätt att ge upp. Ibland räcker det med att man känner sig som att man är i ett fängelse för att man skall ge upp. För Paulus var det bara ännu

Läs mer

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf

Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Längtan efter Guds närvaro! Av: Johannes Djerf Vad längtar du efter? Jag menar innerst inne, när du skalat bort all längtan efter framgångar, god hälsa och lyckliga relationer! Vad längtar du då efter?

Läs mer

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker.

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker. Dopet i vatten Inledning Det är viktigt att läsa Bibeln och lära sig vad Gud vill säga till sitt folk. Jag tror på att noggrant studera Skriften så att man vet exakt vad Gud har för oss. Han säger att

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike

Tunadalskyrkan e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike 1 Tunadalskyrkan 13 06 09 2 e tref. Joh. 1:35-46 Kallelsen till Guds rike Under 1880-talet kom väckelsen till Köping med omnejd. Det bildads församlingar på flera platser med en livaktig verksamhet. Så

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf Helande En nyckel Av: Johannes Djerf Detta är min lilla nyckelknippa (visa), och här har jag bl.a. en nyckel till att öppna kyrkans dörrar med, en nyckel till expeditionen där jag jobbar, en nyckel till

Läs mer

Guds Ande påverkar allt!

Guds Ande påverkar allt! Guds Ande påverkar allt! Av: Johannes Djerf I fredags kväll så var jag inbjuden till Rydaholm och tonårsgruppen i kyrkan där för att tala om relationer och sex. Och jag förstår om ni undrar om det var

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

Tunadalskyrkan Påskdagen Luk 24:1-12

Tunadalskyrkan Påskdagen Luk 24:1-12 1 Tunadalskyrkan 140420 Påskdagen Luk 24:1-12 Vad var det som hände den där morgonen? Ja, egentligen har vi inga svar på det, vi vet bara att det hände. Och de ögonvittnesskildringar vi har är också lite

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN HELIGA TREFALDIGHETS DAG (ÅR A) (15 JUNI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 3:16-18 Vad Jesus berättar för Nikodemus Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

Är du andedöpt? Predikan i Betel Jönåker

Är du andedöpt? Predikan i Betel Jönåker 16 november 2014 Är du andedöpt? Predikan i Betel Jönåker Bibeltexter Han [Jesus] visade sig för dem [sina lärjungar] efter sitt lidande och gav dem många bevis på att han levde, då han under fyrtio dagar

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

En MAXimerad rotfyllning

En MAXimerad rotfyllning En MAXimerad rotfyllning Av: Johannes Djerf För några veckor sedan när jag var i Värnamo så tänkte jag av god vana stanna till vid hamburgarerestaurangen Max. Om någon timme skulle jag vara hos tandläkaren

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var.

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var. NYTT HJÄRTA Fil. 1:3-11 Sammanfattning av predikan 31 januari. När Bibeln talar om hjärtat är det oftast inte det fysiska hjärtat som menas utan det handlar om vårt innersta vår personlighet, våra känslor.

Läs mer

Vittnesbörd från Jesus Helar och Upprättar konferens i Vitryssland 2014

Vittnesbörd från Jesus Helar och Upprättar konferens i Vitryssland 2014 Vittnesbörd från Jesus Helar och Upprättar konferens i Vitryssland 2014 Vittnesbörd från förebedjarna i konferensen Jag förväntade mig att något speciellt skulle ske under konferensen. Jag hade feber och

Läs mer

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Needbuilder: Kanske är du som jag och kämpar med din tro ibland på olika sätt. - Kanske du är överlåten till församlingen och lever livet för Gud,

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10)

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Detta häfte vill hjälpa Dig att lära känna Gud personligen, erfara ett liv av sann kärlek, förlåtande livsstil och trofasta

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium 1 Tunadalskyrkan 130915 Luk 7:11-17 Ett heligt mysterium Olika bibelöversättningar ger olika varianter av bibeltexten. I en av de nyare The Message på svenska är det också tillrättalagt för att det lättare

Läs mer

Ditt livs viktigaste investering

Ditt livs viktigaste investering Ditt livs viktigaste investering En handledning Du investerar i dig själv dagligen: utbildning, relationer, karriär. Men har du någon gång reflekterat över värdet av att investera i den andliga aspekten

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Herrdals kapell Det är jag var inte rädda. Matt 14:22-32

Herrdals kapell Det är jag var inte rädda. Matt 14:22-32 1 Herrdals kapell 20130616 Det är jag var inte rädda Matt 14:22-32 I Herrdals kapell utanför Kungsör finns en altartavla som föreställer bibelberättelsen om när Jesus och Petrus går på vattnet. I mitten

Läs mer

Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Söndag 03 november :11

Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Söndag 03 november :11 * Sammanfattning av predikan den 8/9 Vem är den helige Ande? - Tredje personen i Guds treenighet - Är Faderns och Jesu/Kristi ande Tittade på några bilder vi har för Anden: Duva, Eld, Vind, Källa Anden

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016

Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016 Församlingens källor (Apg 2:41-47) Predikan av Jan-Gunnar Wahlén sö 14 feb 2016 Inledning Vi är lite olika som människor och i samband med ett årsmöte har en del av oss lättast att blicka tillbaka och

Läs mer

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Jag har märkt att vi kristna ibland glömmer hur fantastiskt det är att känna Jesus. Vi blir

Läs mer

Varför tror du att de flesta människor inte känner Gud personligen?

Varför tror du att de flesta människor inte känner Gud personligen? En Personlig Gud 1 Gu T de Jo Gu D de Jo 1Gud älskar dig och Han skapade dig för att du skall lära känna honom personligen Gud älskar dig Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har Illustration: En ung munk fick för första gången i ansvar att hålla i morgonandakten.

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig:

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig: Dopgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD PSALM INLEDNINGSORD I dopet för Gud oss samman med Jesus Kristus och ett liv tillsammans med honom. Det gör Gud med detta/dessa barn/dig/er som idag ska döpas.

Läs mer

Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36. Jesus på härlighetens berg

Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36. Jesus på härlighetens berg Andra söndagen i fastan (år C) (24 februari 2013) Jesus på härlighetens berg Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36 Jesus på härlighetens berg Ungefär en vecka senare tog han med sig Petrus och Johannes

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 4 sön e Trettondedagen Västerås 2017-01-28, Norrköping 2017-01-29 1/5 Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 Nåd vare med er och

Läs mer

Vem är Jesus enligt Jesus?

Vem är Jesus enligt Jesus? 2002-03-06 WWW.ISLAMISKA.ORG _ Vem är Jesus enligt Jesus? Vem som helst kan kalla Gud Fader enligt Bibeln Jesus sade: Rör inte vid mig, jag har ännu inte stigit upp till min fader. Gå till mina bröder

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer