Trafik till, från och inom trängselskattesnittet. Lägesrapport, kvartal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trafik till, från och inom trängselskattesnittet. Lägesrapport, kvartal"

Transkript

1 Fordonspassager över trängselskattesnittet, kvartal 1, 2008 Siamak Baradaran Trafikplanering Trafik till, från och inom trängselskattesnittet Lägesrapport, kvartal Antal passager till och från trängselskattesnittet har varit något högre under årets första kvartal än under ett normalår, framförallt på grund av snöfria vägförhållanden. Framkomligheten har förbättrats betydligt på gator i innerstaden och på in- och utfarter medan den inte har ändrats nämnvärt på stadens övriga vägar jämfört med samma kvartal under Sammanfattning Under årets första kvartal har antalet passager till och från trängselskattesnittet ökat med cirka nio procent jämfört med motsvarande period under 2006 (försöksperioden). Antalet passager är dock fortfarande cirka 17 procent lägre än under Trafikökningen beror på flera faktorer: generell trafikökning till följd av konjunktur, regional tillväxt och väderförhållanden (barmarksvinter), ökat antal miljöbilar, ändrade undantagsregler, trängselskatten har blivit avdragsgill lokala kapacitetsförändringar orsakad av vägarbeten eller närliggande byggen. Trafiken har ökat på nästan samtliga infarter till staden. Tillväxten är störst västerifrån. Analys av trafiken på Essingeleden och Södra Länken visar att trafikökningen på dessa belastade länkar svarar för en stor del av den totala trafikökningen på in/utfarterna. Antalet passager i kollektivtrafiken har ökat med nästan fyra procent under årets första kvartal jämfört med samma kvartal föregående år. Ökningen är störst till och från områdena söder och väster om innerstaden. Bakgrund I det följande beskrivs trafikutvecklingen över trängselskattesnittet för årets första tre månader 1. För att ge en bild av trafikförändringen jämförs trafiksituationen under det första kvartalet med motsvarande tidsperioder för åren (situation utan 1 För att harmonisera datamaterialet har data från årets två första veckor och för sportlovsveckan (vecka 9) exkluderats från analysmaterialet. 2 Eftersom trängselskattesystemet inte var i drift under våren 2007 håller dessa värden inte samma höga kvalitet som de som kommer från avgiftsportalerna. 1 (10)

2 trängselskatt), 2006 (försöksperioden) och 2005 (situation opåverkad av trängselskatt). Vidare redovisas trafikförändringen på Essingeleden och Södra Länken vilka i hög grad påverkar och påverkas av infartstrafikens utveckling. Därtill redovisas preliminära analyser av kollektivtrafiksituationen under årets första kvartal med 2007 års värden som referens. Utvecklingen av trafikens intensitet fångas med statistik över trafikflöden. Förändringar i framkomlighet mäts med restidsändringar. Trafiken över trängselskattesnittet Under det första kvartalet 2008 passerade i genomsnitt ca fordon per vardag betalsnittet mellan klockan 06:00 och 19:00. Av dessa gick ca passager i riktning in mot snittet och ca passager ut från snittet 3. Förändring av fordonspassager Figur 1: Trafikutvecklingen över trängselskattesnittet för kvartal 1 mellan åren 2005 till Trafiken under årets första kvartal har minskat med drygt sju procent jämfört med år 2007 och med cirka 17 procent jämfört med år Jämförs årets första kvartal med motsvarande period under trängselskatteförsöket 2006, har trafiken ökat med cirka 9 procent, se Figur 1. 3 Skillnaden mellan in och ut-passager beror på att fler fordon lämnar snittet efter avgiftsperioden i dagsläget. 2 (10)

3 Trafikminskningen är fortfarande stor jämfört med situationen utan trängselskatt år Att trafikminskningen är betydligt mindre jämfört med år 2007 och med försöksperioden under 2006 är inte oväntat. Att trafikminskningen är lägre än under försöksperioden kan förklaras med bland annat följande faktorer: Det snöfria väglaget har lett till högre bilanvändning än vad som är normalt för perioden. Trafiken i länet har ökat med cirka 4-5 procent sedan Detta framgår även av att länets bensin- och dieselförsäljning har ökat i motsvarande grad. Trafiken över regioncentrumsnittet har ökat med cirka 3,5 procent sedan Denna ökning fortsätter en trend som pågått sedan 1990-talets början. Trafikökningen över regioncentrumsnittet medför även en ökning av trafiken över trängselskattesnittet (trängselskatten har medfört att viss kapacitet har lediggjorts på infarterna). Inflationen (mätt med KPI uppgår till 4,1 % från år 2006 till 2008) medför att den reala avgiftsnivån har sjunkit eftersom trängselskattenivån inte har justerats med avseende på inflationen. Andelen avgiftsbefriade miljöbilar som har passerat infarterna har ökat kraftigt, från i genomsnitt cirka tre procent under försöket till 10 procent i februari Den införda avdragsrätten för trängselskatten kan också ha påverkat trafikflödet över betalsnittet. Det är inte möjligt att uppskatta storleken av denna effekt förrän Skatteverket har granskat 2007 års deklarationer. Dessa är de generella omvärldsfaktorer som påverkat trafiken. Utöver dessa finns det andra bidragande faktorer vilka redovisas i det följande. 3 (10)

4 19 (+10%) 21 (+10%) 26 (+10%) 21 (-4%) 18 (+9%) 17 (+10%) 24 (+17%) 27 (+24%) 33 (+9%) 32 (+6%) 129 (+8%) 11 (+2%) 14 (+7%) 38 (+10%) 34 (+9%) 16 (+12%) 14 (+7%) 79 (+10%) Figur 2: Passager in och ut över trängselskattesnittet och på Essingeleden (Gröndalsbron) och Södra Länken i tusental i genomsnitt under ett vardagsdygn mellan klockan 06:00 och 19:00. Statistiken avser första kvartalet 2008 samt procentuell förändring jämfört med samma kvartal under försöksperioden 2006 (värden inom parentes). Figur 2 visar antalet passager in och ut över betalsnittet samt på Essingeleden (Gröndalsbron) och Södra länken under det första kvartalet Medan den genomsnittliga trafikökningen jämfört med försöksperioden är nästan nio procent, visar ovanstående bild att de lokala avvikelserna är stora. Undersöks förändringarna närmare mellan kvartal ett 2008 mot 2006 och för varje infart (se Figur 3) kan det konstateras att förändringarna är störst på infarterna från Tomteboda (+47 procent) samt på Solnabron, Norra Hamnvägen, Skansbron och Klarastrandsleden (mellan +19 till +17 procent). De flesta övriga infarter uppvisar förändringar närmare den genomsnittliga, det vill säga nio procent medan Ekelundsbron uppvisar minskad trafik (-16 procent). Lägg dock märke till att förändringarna på infarterna från Tomteboda och Ekelundsbron, trots deras storlek, inte påverkar den totala trafiken i någon större grad. Undersöks respektive infarts bidrag till den totala trafikförändringen (se Figur 3) kan det till exempel konstateras att den 47 procentiga ökningen på Tomtebodavägen enbart står för sex procent av den totala trafikökningen. Ekelundsbrons bidrag till den totala ökningen blir på motsvarande sätt två procent. 4 (10)

5 50% 40% 30% 20% 10% 0% 10% 20% % förändring 08/06 Andel av förändring Figur 3: Procentuell trafikförändring i passager över trängselskattesnittet under ett vardagsdygn 06:00 till 19:00 mellan perioderna 2008 och 2006 (blåa staplar) och deras andel av totalförändringen (röda staplar). Vidare kan det observera att Klarastrandsleden och Johanneshovsbron står för 15 respektive 10 procent av den totala trafikökningen jämfört med motsvarande period under försöket Stora delar av dessa passager ingår i en nord-sydaxlig trafikström som är av genomfartskaraktär. Den mycket täta trafiken på Essingeleden medför att fler nu jämfört med under försöket föredrar att betala trängselskatt och köra genom innerstaden istället för att riskera att fastna i de långa köerna på Essingeleden. Den ökade trafiken på Essingeleden beror i sin tur förutom på de tidigare nämnda generella faktorerna även på den begränsade kapaciteten vid Norrtull som orsakas av det pågående arbetet med Norra Länken. Trafiken vid Norrtull till exempel har ökat med endast tre procent jämfört med samma kvartal 2006 vilken måste anses vara lite. Trots att denna ökning är relativt liten förklarar den cirka fem procent av den totala trafikökningen. Trafikförändringen på Roslagsvägen står ensam för nästan 12 procent av den totala trafikökningen jämfört med under försöket. Denna ökning beror framförallt på kapacitetsbegränsningen vid Norrtull men även delvis på de långa köerna på E4 norr om staden. Trafiken över de västra delarna av snittet (Drottningholmsvägen, Stora och Lilla Essingen, och Lindhagensgatan) har ökat med drygt 9 procent jämfört med försöksperioden. Trafiken till och från nord-väst (på Klarastrandsleden, Solnabron och Tomtebodavägen, Ekelundsbron och Norrtull) visar procentuellt på de största förändringarna. Här har trafiken ökat med ca 10 procent. Trafiken till och från väst och nordväst bidrar sammanlagt med drygt 47 procent av den totala trafikökningen över snittet. Återigen torde de långa köerna på Essingeleden bidra till trafikökningen till och från väst och nordväst. 5 (10)

6 Trafiken till och från söder (Liljeholmsbron, Skansbron, Skanstullsbron och Johanneshovsbron) har ökat med åtta procent jämfört med försöksperioden. Det sammanlagda bidraget till trafikökningen söderifrån är drygt 23 procent. Dessa ökningar förklaras av den höga belastningen på Södra Länken och den snabbt växande Nacka-sektorn. Trafiken till och från Lidingö har ökat med nio procent vilket bidrar med nästan 10 procent till den totala ökningen över snittet. Passager över Norrtull redovisar en minskning av trafiken jämfört med försöksperioden med 4 procent i riktning in mot staden och en ökning med 10 procent i riktning ut från staden. Återigen påverkas denna trafik av Norra Länken-bygget och av de långa köerna på E4. Essingeleden och Södra Länken Essingeleden är den viktigaste och troligen känsligaste trafiklänken över Saltsjö- Mälarsnittet. Leden (Gröndalsbron) trafikerades av drygt fordon per vardagsdygn ( passager mellan 06:00 och 19:00) i genomsnitt under första kvartalet Detta visar på en ökning med drygt fem procent jämfört med motsvarande period under Jämförs 2008 års data med 2006, blir ökning nästan sju procent. Med ännu längre perspektiv bakåt visar det sig att trafiken på Essingeleden har ökat med närmare18 procent hösten 2007 jämfört med hösten 2004 (trenden är baserade på höstmätningar). Trafiksituationen på Essingeleden har varit mycket ansträngd sedan lång tid tillbaka och kapaciteten används till fullo under stora delar av dagen. Detta leder givetvis till långa köer under rusningstid. Som tidigare nämnts påverkas trafiken på Essingeleden förutom av den generella trafikökningen även av arbetet med Norra Länken, av den mycket stora infartstrafiken från Södra Länken samt av trängselskatten. Även trafiken på Södra Länken har ökat stadigt sedan den öppnades hösten 2004 och trafikerades i genomsnitt av drygt fordon/dag ( mellan 06:00-19:00) i genomsnitt under årets första kvartal. Trafiken på Södra Länken har påverkats ännu mer än på Essingeleden. Trafiken har ökat med cirka 39 procent sedan tunneln öppnades hösten Jämfört med kvartal ett 2007 har trafiken på Södra Länken ökat med nästan fem procentenheter Fordonspassager Essingeleden och Södra Länken medel jan mars Gröndalsbron medel jan mars Södra Länken Figur 4: Trafikutveckling på Essingeleden och Södra Länken under kvartal ett mellan åren (10)

7 Kollektivtrafiken Preliminära 4 analyser av kollektivtrafiken för perioden mellan vecka två och vecka åtta visar att antal in och ut-passager till och från innerstaden har ökat med cirka fyra procent under 2008 jämfört med Lokalt är förändringarna betydligt större. Procentuellt står Johanneshovsbron för den största förändringen motsvarande 24 procent. Bidraget från trafiken på denna bro till den totala trafikökningen är dock mindre än fyra procent. Ökningen av trafiken på Skanstullsbron står ensam för 25 procent av den totala trafikökningen. Därutöver ökar kollektivtrafiken även kraftigt på Tranebergsbron, Liljeholmsbron, Årstabron och Danviksbron. Sammantaget kan det noteras att den observerade trafikökningen genereras framför allt på linjer som går mellan innerstaden och områden söder och väster om innerstaden. Mindre ökningar kan observeras på trafiken norrifrån, till exempel vid Stocksundstorp och Norrtull medan flera in/utfartslinjer redovisar enbart små förändringar. Förändring i kollektivtrafiken 30% 25% 20% 15% 10% 5% Förändring Förändringsandel 0% Figur 5: Förändring av antal resande med kollektiva färdmedel under vardagar för kvartal ett under 2008 och Blå staplar redovisar för procentuell förändring mot föregående år medan de röda staplarna redovisar för bidrag till den totala trafikökningen. 4 Passager med pendeltåg är modellberäknade med hjälp av data från automatiska och manuella trafikräkningar. Passager med tunnelbanan är modellberäknad då betalsnittspunkter inte mätts under den korta perioden. Även buss och lokaltågstrafiken är delvis skattade pga. att alla avgångar inte är mätta under perioden. 7 (10)

8 Restid och framkomlighet Framkomlighetsanalyser är baserade på restidsdata från stadens restidssystem. Kötiderna 5 redovisas i procent av restiderna utan trängsel. Framkomligheten för kvartal ett redovisas för 2008 och 2007 samt för försöksperioden 2006 och slutligen för oktober 2005 som referensvärde. Analyserna visar på stora framkomlighetsförbättringar på gatorna i innerstaden (nästan som under försöksperioden) under årets första kvartal jämfört med motsvarande period under I synnerhet på eftermiddagen, när trafik ut från staden köar på innerstadsgatorna, är förbättringen betydande. När det gäller den nord-sydaxliga trafiken, det vill säga trafiken på Johanneshovsbron, Söderledstunneln och Centralbron i riktning norrut, har framkomligheten förbättrats. Framkomligheten är oförändrad på Klarastrandsleden i riktning norrut samt i riktning söderut på Centralbron och Johanneshovsbron. 250% 200% 150% 100% 50% FMR okt 05 FMR, K1 06 FMR K1 07 FMR K1 08 0% Figur 6: Procentuell kötid på olika typvägar under morgonens rusningstimmar (FMR = förmiddagens rusningsperiod mellan 07:30-9:00 för kvartal 1 mellan åren 2005 till Generellt kan stora framkomlighetsförbättringar observeras på infarterna men på västra infarten (Drottningholmsvägen) är förbättringen mindre på grund av vägarbete. Denna förklarar största delen av skillnaden i framkomlighet i dagsläget mot försöksperioden. 5 Procentuell kötid definieras som faktisk restid under aktuell rusningsperiod (morgon eller eftermiddag) minskad med friflödesrestiden (dvs restiden när det inte råder någon trängsel på vägarna t ex under natten) i procent av friflödesrestiden. Noll procent kötid innebär att restiden är lika lång som under natten och 100 procent kötid innebär att den faktiska restiden är dubbelt så lång som utan trängsel. 8 (10)

9 180% 160% 140% 120% 100% 80% 60% 40% 20% 0% EMR okt 05 EMR K1 06 EMR K1 07 EMR K1 08 Figur 7: Procentuell kötid på olika typvägar under eftermiddagens rusningstimmar (EMR = eftermiddagens rusningsperiod mellan16:00-18:00 för kvartal 1 mellan åren 2005 till Övriga förändringar Tabell 1 redovisar andelen obeskattade fordonspassager över trängselskattesnittet fördelat på olika kategorier. Eftersom undantaget för taxi togs bort när trängselskatten återinfördes är andelen obeskattade taxipassager per definition 0 från augusti Antalet passager (inklusive de skattebefriade passagerna) har ökat med cirka tio, respektive åtta procent under januari och februari 2008, jämfört med samma månader under försöksperioden. Antalet skattepliktiga passager under samma period har inte ökat i motsvarande utsträckning utan endast med fyra respektive två procent ökning för årets två första månader (se Figur 8). Detta innebär att i dagsläget undantas en större andel av trafiken från trängselskatt än under försöksperioden och det leder till att intäkterna från trängselskatten inte ökar i samma utsträckning som antalet passager. Detta förklaras dels av ökade andel miljöbilar, från cirka tre procent under försöket till tio procent under februari 2008, och dels av förändrade undantagsregler i samband med att trängselskatten infördes permanent i augusti (10)

10 Tabell 1: Statistik över fordonspassager med undantag för trängselskatten. Period Lidingöpassager Miljöbil ar Buss Rörelsehindrade p- Övriga Obeskattad taxi tillstånd, Försöket-06 9% 3% 2% 2% 4% 8% Augusti-07 9% 8% 2% 2% 4% - September-07 9% 8% 2% 2% 3% - Oktober-07 9% 9% 2% 2% 3% - November-07 8% 9% 2% 2% 3% - December-07 8% 9% 2% 2% 3% - Januari -08 9% 10% 2% 2% 2% - Februari-08 8% 10% 2% 2% 3% - jan feb 10% 8% 4% 2% passagsförändring förändring skatteskyldiga passager Figur 8: Procentuell förändring av totala antal passager och skatteskyldiga passager mellan 2008 och försöksperioden, 2006, på vardagar mellan 06:00 till 19: (10)

Resultat efter februari 2006

Resultat efter februari 2006 Resultat efter februari 2006 Målet med miljöavgifterna Minska trängseln Öka framkomligheten Minska restiderna Förbättra miljön Särskilda mål för försöket Minska trafikvolymen med 10-15 % i rusningstrafik.

Läs mer

Fordonstrafiken in i och ut ur Stockholms innerstad före, under och efter trängselskatteförsöket samt efter trängselskattens införande 1 augusti 2007

Fordonstrafiken in i och ut ur Stockholms innerstad före, under och efter trängselskatteförsöket samt efter trängselskattens införande 1 augusti 2007 Siamak Baradaran Trafikkontoret/Stockholm stad 2007-11-23 siamak.baradaran@tk.stockholm.se +46-8 508 279 09 +46-761 22 79 09 Leif Carlsson Vägverket region Stockholm Leif.carlsson@vv.se +46-8 757 66 78

Läs mer

ANALYSGRUPPENS SAMMANFATTNING

ANALYSGRUPPENS SAMMANFATTNING Miljöavgiftskansliet pí~çëäéçåáåöëâçåíçêéí= píçåâüçäãë=pí~ç= == Analysgruppen Jonas Eliasson, Transek AB (sekr.) Karin Brundell Freij, Lunds tekniska högskola Lars Hultkrantz, Örebro universitet Christer

Läs mer

Trafiksituationen i Stockholm under oktober 2000

Trafiksituationen i Stockholm under oktober 2000 x GATU- OCH Handläggare: Anke Xylander FASTIGHETSKONTORET Trafikavdelningen Trafikprogramenheten Tel: 58 261 51 2-12-19 Nr: PM:1 Trafiksituationen i Stockholm under oktober 2 Sedan 1976 genomförs varje

Läs mer

Analys av flöden i Stockholmstrafiken. Utveckling och nuläge 2010

Analys av flöden i Stockholmstrafiken. Utveckling och nuläge 2010 Tobias Johansson Trafikplanering 08-508 266 56 tobias.p.johansson@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-03-17 Analys av flöden i Stockholmstrafiken. Utveckling och nuläge 2010 Förslag

Läs mer

Stockholmstrafiken 2014. Rapport maj 2015

Stockholmstrafiken 2014. Rapport maj 2015 Stockholmstrafiken 2014. Rapport maj 2015 stockholm.se Stockholmstrafiken 2014 Maj 2015 Dnr:T2015-00962 Utgivningsdatum: 2015-05-21 Utgivare: Stockholms Trafikkontor Kontaktperson: Tobias Johansson Omslagsfoto:

Läs mer

UTVÄRDERING AV STOCKHOLMSFÖRSÖKETS EFFEKTER PÅ BILTRAFIKEN

UTVÄRDERING AV STOCKHOLMSFÖRSÖKETS EFFEKTER PÅ BILTRAFIKEN EFFEKTER PÅ BILTRAFIKEN RAPPORT JUNI 2006 2 Rapport Kort sammanfattning I denna rapport presenteras analysresultaten av mätningar 1 av biltrafik som Stockholms stads Trafikkontor har genomfört för utvärdering

Läs mer

Resultat efter mars 2006

Resultat efter mars 2006 Resultat efter mars 2006 Målet med miljöavgifterna Minska trängseln Öka framkomligheten Minska restiderna Förbättra miljön Särskilda mål för försöket Minska trafikvolymen med 10-15 % i rusningstrafik.

Läs mer

Stockholms Trafikutveckling motorfordon

Stockholms Trafikutveckling motorfordon -04-25 Motorfordonsmätningar Diarienr: T2019-00970 Utgivningsdatum: 2019-04-25 Utgivare: Stockholms Trafikkontor Kontaktperson: Tobias Johansson Omslagsfoto: Tobias Johansson Sammanfattning och analys

Läs mer

Trafikförändringar första veckan efter att trängselskatten förändrats i Stockholm

Trafikförändringar första veckan efter att trängselskatten förändrats i Stockholm TMALL 0141 Presentation v 1.0 Trafikförändringar första veckan efter att trängselskatten förändrats i Stockholm. 2016-01-20 Förändringar av systemet för trängselskatt I mars 2014 beslutade riksdagen om

Läs mer

Analys av flöden i Stockholmstrafiken. Utveckling och nuläge 2011

Analys av flöden i Stockholmstrafiken. Utveckling och nuläge 2011 Tobias Johansson Trafikplanering 08-508 266 56 tobias.p.johansson@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-04-19 Analys av flöden i Stockholmstrafiken. Utveckling och nuläge 2011 Förslag

Läs mer

2006:24. Fördelning av olika fordonsslag

2006:24. Fördelning av olika fordonsslag 26:24 Fördelning av olika fordonsslag Analys och sammanställning av fordonsräkningar genomförda 24, 25 och 26 KORT SAMMANFATTNING Trafiken in till och ut från Stockholms innerstad har räknats manuellt

Läs mer

Betalstation 1.Danvikstull

Betalstation 1.Danvikstull 1.Danvikstull Saltsjön VIKIG-terminalen Masthamnen Danvikstull 1 In 222 Folkungagatan Danviksbron 1 Ut en, som avser båda trafikriktningarna, är belägen där Folkungagatan ansluter till Danviksbron. --------------------------------------

Läs mer

ANALYSGRUPPENS SAMMANFATTNING

ANALYSGRUPPENS SAMMANFATTNING Miljöavgiftskansliet pí~çëäéçåáåöëâçåíçêéí= píçåâüçäãë=pí~ç= OMMS=MPJNM== Analysgruppen Jonas Eliasson, Transek AB (sekr.) Karin Brundell Freij, Lunds tekniska högskola Lars Hultkrantz, Örebro universitet

Läs mer

Stockholms trafikutveckling motorfordon

Stockholms trafikutveckling motorfordon trafikutveckling 2015 motorfordon Rapport april 2016 Motorfordonsmätningar 2015 april 2016 Dnr:T2016-00800 Utgivningsdatum: 2016-04-14 Utgivare: Stockholms Trafikkontor Kontaktperson: Tobias Johansson

Läs mer

Stockholms Trafikutveckling motorfordon 2016

Stockholms Trafikutveckling motorfordon 2016 Trafikutveckling motorfordon 2016 2017-04-06 Motorfordonsmätningar 2016 Dnr:T2017-00637 Utgivningsdatum: 2017-04-06 Utgivare: Stockholms Trafikkontor Kontaktperson: Tobias Johansson Omslagsfoto: Lennart

Läs mer

Nya trängselskattens effekter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Nya trängselskattens effekter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr Sida 1 (7) 2017-05-11 Handläggare Tobias Johansson 08-508 266 56 Till Trafiknämnden 2017-06-15 Nya trängselskattens effekter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Analys av utvecklingen i Stockholmstrafiken 2012

Analys av utvecklingen i Stockholmstrafiken 2012 Tobias Johansson Trafikplanering 08-508 266 56 tobias.p.johansson@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-04-18 Analys av utvecklingen i Stockholmstrafiken Förslag till beslut 1. Trafik-

Läs mer

Analys av Stockholmsförsökets effekter på biltrafiken TRAFIKKONTORET

Analys av Stockholmsförsökets effekter på biltrafiken TRAFIKKONTORET Analys av Stockholmsförsökets effekter på biltrafiken Förändringar i trafikflöde Förändringar i restider och framkomlighet Förändringar i trafikarbete Slutsatser Fordonspassager över avgiftssnittet 45000

Läs mer

ANALYS AV TRAFIKEN I STOCKHOLM

ANALYS AV TRAFIKEN I STOCKHOLM 2008-01-30 ANALYS AV TRAFIKEN I STOCKHOLM OKTOBER 2007 ANALYS AV TRAFIKEN I STOCKHOLM OKTOBER 2007 Siamak Baradaran Trafikkontoret / avdelning för Trafikplanering siamak.baradaran@tk.stockholm.se +46 8

Läs mer

Cykelräkningar Krister Isaksson Trafikplanering Per Karlsson Teknik och Trafiktjänst (13)

Cykelräkningar Krister Isaksson Trafikplanering Per Karlsson Teknik och Trafiktjänst (13) PM Dnr: T2010-313-02009 Krister Isaksson Trafikplanering 08-508 262 25 Per Karlsson Teknik och Trafiktjänst 08-508 278 66 Cykelräkningar 2009 Trafikkontoret har årligen räknat cyklarna i Innerstadsnittet

Läs mer

Analys av utvecklingen i Stockholmstrafiken 2013

Analys av utvecklingen i Stockholmstrafiken 2013 Dnr Sida 1 (17) 2014-04-24 Handläggare Tobias Johansson 08-508 266 56 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-05-21 Analys av utvecklingen i Stockholmstrafiken Förslag till beslut 1. Trafik- och renhållningsnämnden

Läs mer

Stockholms Trafikutveckling motorfordon 2017

Stockholms Trafikutveckling motorfordon 2017 Trafikutveckling motorfordon 2017 2018-04-19 Motorfordonsmätningar 2017 Dnr:T2018-00791 Utgivningsdatum: 2018-04-19 Utgivare: Stockholms Trafikkontor Kontaktperson: Tobias Johansson Omslagsfoto: Lennart

Läs mer

Trafikutveckling i Stockholm Årsrapport

Trafikutveckling i Stockholm Årsrapport Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr Dnr T2018-00791 Sida 1 (6) 2018-04-27 Handläggare Tobias Johansson 08-508 26 656 Till Trafiknämnden 2018-04-19 Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner redovisningen.

Läs mer

ANALYSGRUPPENS SAMMANFATTNING

ANALYSGRUPPENS SAMMANFATTNING Miljöavgiftskansliet pí~çëäéçåáåöëâçåíçêéí= píçåâüçäãë=pí~ç= OMMS=MQJNM== Analysgruppen Jonas Eliasson, Transek AB (sekr.) Karin Brundell Freij, Lunds tekniska högskola Lars Hultkrantz, Örebro universitet

Läs mer

Konsekvensanalys av en kombination av trängselskatteåtgärder Underlag till Sverigeförhandlingen. 25 augusti 2017

Konsekvensanalys av en kombination av trängselskatteåtgärder Underlag till Sverigeförhandlingen. 25 augusti 2017 Konsekvensanalys av en kombination av trängselskatteåtgärder Underlag till Sverigeförhandlingen 25 augusti 2017 Trafikverket Dokumenttitel: Konsekvensanalys av en kombination av trängselskatteåtgärder,

Läs mer

Analys av trafiken i Stockholm

Analys av trafiken i Stockholm Analys av trafiken i Stockholm med särskild fokus på effekterna av trängselskatten 2005 2008 SAMMANFATTNING TRAFIKKONTORET www.stockholm.se/trangselskatt 2009-09-21 Rapporten är framtagen av WSP på uppdrag

Läs mer

Resultat efter april 2006

Resultat efter april 2006 Resultat efter april 2006 Program Eric Tedesjö SL Gunnar Söderholm MAK Birger Höök VV Jonas Eliasson Transek (ordf analysgruppen) Arne Nedstam City Samverkan Kia Hultin Transek (företagsattityder) Målet

Läs mer

Bilaga 1: Alternativ uppföljningsplaner

Bilaga 1: Alternativ uppföljningsplaner Bilaga 1: Alternativ uppföljningsplaner Basalternativet: 1. Trafikanalyser för att kvantifiera effekten på bil- och kollektivtrafiken och framkomligheten. Genom trafikstudier under oktober 2007 respektive

Läs mer

Regeringens proposition 2004/05:151

Regeringens proposition 2004/05:151 Regeringens proposition 2004/05:151 Ändringar i lagen om trängselskatt Prop. 2004/05:151 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 7 april 2005 Göran Persson Pär Nuder (Finansdepartementet)

Läs mer

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan TJÄNSTEUTLÅTANDE Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-04-19 Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden.

Läs mer

Kan vi prognosera trängselavgifters effekter?

Kan vi prognosera trängselavgifters effekter? Kan vi prognosera trängselavgifters effekter? Eller Trängselskatterna funkade i Stockholm undantag eller allmängiltig slutsats? Jonas Eliasson, Maria Börjesson, Dirk van Amelsfort, Karin Brundell-Freij,

Läs mer

ANALYSGRUPPENS SAMMANFATTNING

ANALYSGRUPPENS SAMMANFATTNING Miljöavgiftskansliet pí~çëäéçåáåöëâçåíçêéí= píçåâüçäãë=pí~ç= OMMSJMRJNM== Analysgruppen Jonas Eliasson, Transek AB (sekr.) Karin Brundell Freij, Lunds tekniska högskola Lars Hultkrantz, Örebro universitet

Läs mer

Trängselskatt i Stockholm

Trängselskatt i Stockholm Trängselskatt i Stockholm 1 Vatten delar Stockholm Vatten delar Stockholm All trafik genom staden leds över ett fåtal hårt belastade broar och leder Enbart Essingeleden trafikeras av cirka 150 000 fordon/dygn

Läs mer

ANALYSGRUPPENS SAMMANFATTNING

ANALYSGRUPPENS SAMMANFATTNING Miljöavgiftskansliet pí~çëäéçåáåöëâçåíçêéí= píçåâüçäãë=pí~ç= OMMSJMSJNO== Analysgruppen Jonas Eliasson, Transek AB (sekr.) Karin Brundell Freij, Lunds tekniska högskola Lars Hultkrantz, Örebro universitet

Läs mer

Stockholmsförsöket. dvs. försöket med miljöavgifter/trängselskatt och utbyggd kollektivtrafik

Stockholmsförsöket. dvs. försöket med miljöavgifter/trängselskatt och utbyggd kollektivtrafik Kunskaps- och attitydundersökning Stockholmsförsöket dvs. försöket med miljöavgifter/trängselskatt och utbyggd kollektivtrafik Telefonintervjuer med 1 6 länsbor i åldern 18-74 år 2 maj 23 maj 26 1 Om undersökningen

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 2013

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 2013 Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 213 I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm

Framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm Miljöförvaltningen Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr SLK 001-1409/2013 Dnr TK T2013-312-05720 Dnr MF 2013-012797 2013-09-24 Sida 1 (14) Kontaktpersoner Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508

Läs mer

Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning

Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning Uppdragsnr: 10118310 2009-09-07 Kerstin Pettersson, PM C:\Documents and Settings\seks11044\Desktop\Jmf-Sthlm06-090907-2.docver 1.0 Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning

Läs mer

PM: Trafikanalys Skra Bro

PM: Trafikanalys Skra Bro 2016-04-28 Lina Svensson PM: Trafikanalys Skra Bro Med anledning av framtida exploateringar i området vid Skra Bro har en trafikanalys gjorts internt på Trafikkontoret för att säkerställa kapaciteten på

Läs mer

Betänkandet trängselskatt delegation, sanktioner och utländska fordon (SOU 2013:3). Svar på remiss

Betänkandet trängselskatt delegation, sanktioner och utländska fordon (SOU 2013:3). Svar på remiss Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-04-18 Betänkandet trängselskatt delegation, sanktioner och utländska fordon (SOU 2013:3).

Läs mer

Uppföljning av SLs utökade trafik och kunder i samband med försöket med trängselskatt:

Uppföljning av SLs utökade trafik och kunder i samband med försöket med trängselskatt: AB Storstockholms Lokaltrafik 1 () Monica Casemyr Uppföljning av SLs utökade trafik och kunder i samband med försöket med trängselskatt: Juni 2 Sammanfattning i punktform Månadsindikatorerna för juni 2

Läs mer

Rapport ANALYS AV BILTRAFIKEN INFÖR STOCKHOLMSFÖRSÖKET APRIL 2005 RAPPORT

Rapport ANALYS AV BILTRAFIKEN INFÖR STOCKHOLMSFÖRSÖKET APRIL 2005 RAPPORT RAPPORT FÖRORD Stockholmsförsöket startade den 22 augusti 25 med att kollektivtrafiken utökades. Den 3 januari 26 startar försöket med miljöavgifter. Miljöavgiftskansliet har i uppdrag att utvärdera Stockholmsförsöket

Läs mer

Miljöavgifter i Stockholm

Miljöavgifter i Stockholm December 2003 Miljöavgifter i Stockholm Analys av effekter av olika förslag till utformning Sammanfattning Transek AB är ett oberoende och forskningsinriktat företag som bedriver forskning och konsultverksamhet

Läs mer

Februari 2004. Miljöavgifter i Stockholm

Februari 2004. Miljöavgifter i Stockholm Februari 2004 Miljöavgifter i Stockholm Effekter av Kommunstyrelsens förslag till utformning december 2003 Transek AB är ett oberoende och forskningsinriktat företag som bedriver forskning och konsultverksamhet

Läs mer

Attityder inom företag till Stockholmsförsöket och trängselskatter

Attityder inom företag till Stockholmsförsöket och trängselskatter Attityder inom företag till Stockholmsförsöket och trängselskatter Förestudie våren 2005 Uppföljningsstudie våren 2006 Kia Hultin Genomförande och metod mätning före och under Stockholmsförsöket april

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson UPPDRAG Trafikutredning Primus UPPDRAGSNUMMER 3780081000 UPPDRAGSLEDARE Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV Johanna Johansson DATUM 01 REVIDERAT 09 Trafikutredning Primus Stockholm stad vill möjliggöra för nya

Läs mer

TRAFIKPLATS REBBELBERGA

TRAFIKPLATS REBBELBERGA Trafikteknisk utredning för TRAFIKPLATS REBBELBERGA Objektnummer: 8850565 Maj 2012 Denna trafiktekniska utredning har utförts i april till maj 2012 av följande projektorganisation: Beställare Trafikverket

Läs mer

Trängselskatt i Stockholm

Trängselskatt i Stockholm Trängselskatt i Stockholm 3 januari 31 juli 2006 Detta är försöket med trängselskatt i Stockholm Under perioden 3 januari 31 juli 2006 ska ägare till svenskregistrerade fordon betala trängselskatt om fordonet

Läs mer

Analys av trafiken i Stockholm med särskild fokus på effekterna av trängselskatten 2005-2008

Analys av trafiken i Stockholm med särskild fokus på effekterna av trängselskatten 2005-2008 UPPFÖLJNING TRÄNGSELSKATT V0.1 Preliminär Version Analys av trafiken i Stockholm med särskild fokus på effekterna av trängselskatten 2005-2008 Preliminär version 2009-09-21 ytterligare ändringar tillkommer

Läs mer

Trafikutredning om 6 körfält på huvudbron över Slussen

Trafikutredning om 6 körfält på huvudbron över Slussen SWECO Tyréns Movea 2011-10- 29 Trafikutredning om 6 körfält på huvudbron över Slussen Alterna(v som analyserats : 1. 6 körfält inklusive slits 2. 6 körfält inklusive slits ej vänstersväng mot Katarinavägen

Läs mer

Stockholms trängselavgifter

Stockholms trängselavgifter Stockholms trängselavgifter Jonas Eliasson Professor Transportsystemanalys, Centrum för Transportstudier, KTH WSP Analys & Strategi (fd. Transek) Ordförande i Analysgruppen för utvärdering av Stockholmsförsöket

Läs mer

Promemoria om förändringar av trängselskatten i Stockholm med anledning av trafikleden Norra länken och den nya stadsdelen Hagastaden

Promemoria om förändringar av trängselskatten i Stockholm med anledning av trafikleden Norra länken och den nya stadsdelen Hagastaden Stadsledningskontoret Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr SLK 001-1000/2013 Dnr TK T2013-000-03728:1 Dnr MF 2013-9203 Sida 1 (5) 2013-07-03 Handläggare Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293

Läs mer

Trafikens års- och säsongsvariation en översikt

Trafikens års- och säsongsvariation en översikt Miljöavgiftskansliet pí~çëäéçåáåöëâçåíçêéí= píçåâüçäãë=pí~ç= OMMS=MPJNM== Analysgruppen Jonas Eliasson, Transek AB (sekr.) Karin Brundell Freij, Lunds tekniska högskola Lars Hultkrantz, Örebro universitet

Läs mer

ANALYSGRUPPENS SAMMANFATTNING

ANALYSGRUPPENS SAMMANFATTNING Miljöavgiftskansliet pí~çëäéçåáåöëâçåíçêéí= píçåâüçäãë=pí~ç= OMMSJMTJNM== Analysgruppen Jonas Eliasson, Transek AB (sekr.) Karin Brundell Freij, Lunds tekniska högskola Lars Hultkrantz, Örebro universitet

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Linda Isberg 2012-11-30. Indata från Visum till Emma/Sampers funkar det?

Linda Isberg 2012-11-30. Indata från Visum till Emma/Sampers funkar det? Linda Isberg 2012-11-30 Indata från Visum till Emma/Sampers funkar det? Bakgrund SL:s efterfrågemodell SIMS ifrågasatt (hushållsbaserad indata mm) Samkörning med Trafikverket (utveckling/uppdatering/uppdrag)

Läs mer

Trafik-PM Konsekvensen för trafik på närliggande vägnät i samband med utbyggnadsplanerna vid Villa Brevik

Trafik-PM Konsekvensen för trafik på närliggande vägnät i samband med utbyggnadsplanerna vid Villa Brevik Konsekvensen för trafik på närliggande vägnät i samband med utbyggnadsplanerna vid Villa Brevik Grontmij AB Väg & Trafik Vår referens Morteza Ghoreishi Johan Ericsson Rapport Innehåll Bakgrund... 3 Nuvarande

Läs mer

Trafikutredning Skärholmen Centrum

Trafikutredning Skärholmen Centrum Uppdragsnr: 10038637 1 (7) Joakim Ax Per-Olof Jönsson PM Rev: 041013 Trafikutredning Skärholmen Centrum 1 Bakgrund Till följd av den planerade utbyggnaden av Skärholmen Centrum förväntas påfarten till

Läs mer

Resandeutveckling kvartal

Resandeutveckling kvartal Resandeutveckling kvartal 2 2017 2017 inleds med fortsatt ökning av resor med kollektivtrafiken Första halvan av 2017 inleds såsom de senaste årens trafikutveckling visat med ökning för kollektivtrafiken

Läs mer

Förslag till nya och förändrade indikatorer 2014

Förslag till nya och förändrade indikatorer 2014 Trafikkontoret Bilaga 10 Sida 1(6) Trafikplanering Förslag till nya och förändrade indikatorer 2014 Förslag till nya och förändrade indikatorer för verksamhetsmålen 1.5 Framkomligheten i regionen är hög

Läs mer

Kallebäck - Trafikanalys

Kallebäck - Trafikanalys Uppdragsansvarig Johan Hallberg Handläggare Robin Hjalmarsson Mottagare Trafikkontoret, Göteborgs stad Joachim Karlgren Datum 2017-07-07 Projekt-ID 735243 Kallebäck - Trafikanalys 1 Bakgrund Kallebäcksmotet

Läs mer

Miljöavgifter i Stockholm

Miljöavgifter i Stockholm December 2003 Miljöavgifter i Stockholm Analys av effekter av olika förslag till utformning Huvudrapport Transek AB är ett oberoende och forskningsinriktat företag som bedriver forskning och konsultverksamhet

Läs mer

Hur kan trängselskatten förändras i Stockholmsregionen? Underlag till Sverigeförhandlingen. Sammanfattning av arbetsmaterial, version 12 juni 2017

Hur kan trängselskatten förändras i Stockholmsregionen? Underlag till Sverigeförhandlingen. Sammanfattning av arbetsmaterial, version 12 juni 2017 Hur kan trängselskatten förändras i Stockholmsregionen? Underlag till Sverigeförhandlingen Sammanfattning av arbetsmaterial, version 12 juni 2017 Trafikverket Dokumenttitel: Hur kan trängselskatten förändras

Läs mer

Promemoria. Nya regler om trängselskatt. Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemoria. Nya regler om trängselskatt. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Nya regler om trängselskatt Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian lämnas förslag på ändringar i lagen (2004:629) om trängselskatt. Förslaget innebär att det nuvarande miljöbilsundantaget

Läs mer

Trafikanalys av Leråkersmotet

Trafikanalys av Leråkersmotet Uppdragsledare Johan Hallberg Handläggare Robin Hjalmarsson Mottagare Göteborgs stad Trafikkontoret Anna Fant E-post johan.hallberg@afconsult.com Datum 2017-12-19 Projekt ID 742436 Trafikanalys av Leråkersmotet

Läs mer

1 Bakgrund 1. 2 Nuläge Trafikflöde och hastighet Kollektivtrafik 2. 3 Nyetablering 2

1 Bakgrund 1. 2 Nuläge Trafikflöde och hastighet Kollektivtrafik 2. 3 Nyetablering 2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Nuläge 1 2.1 Trafikflöde och hastighet 1 2.2 Kollektivtrafik 2 3 Nyetablering 2 3.1.1 Sikt 3 3.1.2 Avfartsramp E20 Väg 509 5 3.1.3 Tillgänglighet och trafiksäkerhet

Läs mer

Stockholms trafikutveckling cykel och gång

Stockholms trafikutveckling cykel och gång Rapport april 2016 Rapport april 2016 Dnr: T2016-00800 Utgivningsdatum: 2015-04-14 Utgivare: Stockholms Trafikkontor Kontaktperson: Tobias Johansson, Per Karlsson, Stefan Eriksson Omslagsfoto: Tobias Johansson

Läs mer

Kunskaps och attitydundersökning, Stockholmsförsöket Intervjuer i maj 2006 Vägd svarsfördelning

Kunskaps och attitydundersökning, Stockholmsförsöket Intervjuer i maj 2006 Vägd svarsfördelning Kunskaps och attitydundersökning, Stockholmsförsöket Intervjuer i maj 2006 Vägd svarsfördelning 1. Vad vet du om Stockholmsförsöket? Känner du till att... a. Försöket görs under en tidsbegränsad period?

Läs mer

Nyckeltal för trafiknämnden

Nyckeltal för trafiknämnden Handläggare: Philip Hall Telefon nr: 08-508 263 76 Mejladress: philip.hall@stockholm.se Nyckeltal för trafiknämnden Nyckeltal 109: Drift- och underhållskostnader Förändring mot föregående år (%) mnkr Gator

Läs mer

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst.

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. En stark och växande region i Mälardalen är en förutsättning för Stockholms konkurrenskraft. Eftersom många väljer att flytta till regionen för

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

Trafikutredning Tosterö

Trafikutredning Tosterö Svenska Hem Entreprenad Stockholm 2017-10-17 Datum 2017-10-17 Uppdragsnummer 1320022838 Utgåva/Status Version 1 Eva-Lena Nilsson Malin Lagervall Johan Wahlstedt Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

ÖSTRAND BIORAFFINADERI. Trafikutredning avseende ANSLUTNING TILL JÄRNVÄGSGATAN. 1 Bakgrund. 2 Förutsättningar, trafik. Innehåll:

ÖSTRAND BIORAFFINADERI. Trafikutredning avseende ANSLUTNING TILL JÄRNVÄGSGATAN. 1 Bakgrund. 2 Förutsättningar, trafik. Innehåll: ÖSTRAND BIORAFFINADERI Trafikutredning avseende ANSLUTNING TILL JÄRNVÄGSGATAN Innehåll: 1. Bakgrund 2. Förutsättningar, trafik 3. Bedömning av framkomlighet 1 Bakgrund SCA planerar för en utbyggnad av

Läs mer

Sweco TransportSystem AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

Sweco TransportSystem AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen 02-01 Utkast 03 Trafiksimulering Åkersberga UPPDRAGSNUMMER 7000826000 DEL 3: VISSIM 2018 UA4 OCH STRESSTEST 1. Bakgrund På uppdrag av Österåkers Kommun genomförde Sweco under sommaren 2015 mikrosimuleringar

Läs mer

TRAFIKANALYS FANFAREN

TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTADS KOMMUN TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTAD 2017-06-22 TRAFIKANALYS FANFAREN Karlstad Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000

Läs mer

Q&A för trängselskatten

Q&A för trängselskatten 1 Q&A för trängselskatten Generella svar på fem vanliga frågor 1. Varför infördes trängselskatt på Essingeleden när naturliga alternativvägar saknas? Eftersom Essingeleden är den viktigaste nordsydliga

Läs mer

Trafikförbättrande åtgärder 2015. Presentation av de största trafikförbättrande åtgärderna som medför trafikstörningar under 2015

Trafikförbättrande åtgärder 2015. Presentation av de största trafikförbättrande åtgärderna som medför trafikstörningar under 2015 Trafikförbättrande åtgärder 2015 Presentation av de största trafikförbättrande åtgärderna som medför trafikstörningar under 2015 Trafikförbättrande åtgärder i Stockholm 2015 Projekt med trafik och resenärspåverkan

Läs mer

Trängselskatt - delegation, sanktioner och utländska fordon (SOU 2013:3) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 30 maj 2013

Trängselskatt - delegation, sanktioner och utländska fordon (SOU 2013:3) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 30 maj 2013 PM 2013:93 RI+RII (Dnr 001-427/2013) Trängselskatt - delegation, sanktioner och utländska fordon (SOU 2013:3) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 30 maj 2013 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Förändrade trängselskatter i Stockholm

Förändrade trängselskatter i Stockholm Förändrade trängselskatter i Stockholm Underlag för 2013 års Stockholmsförhandling I samarbete med: 1 2013-06-26 Dokumenttitel: Förändrade trängselskatter i Stockholm Underlag för 2013 års Stockholmsförhandling

Läs mer

Tillståndsbeskrivning

Tillståndsbeskrivning RAPPORT Tillståndsbeskrivning 2030 Effekter av statliga infrastrukturplaner och förhandling i Stockholms län Trafikverket Postadress: Adress, Post nr Ort E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921

Läs mer

Trafikmässigt optimerade vägavgifter i Stockholm. Ett sätt att skapa effektivare nord-sydliga förbindelser i Stockholmsområdet?

Trafikmässigt optimerade vägavgifter i Stockholm. Ett sätt att skapa effektivare nord-sydliga förbindelser i Stockholmsområdet? Trafikmässigt optimerade vägavgifter i Stockholm Ett sätt att skapa effektivare nord-sydliga förbindelser i Stockholmsområdet? Dec 2003 Innehållsförteckning 1 INLEDNING 3 2 PROGNOSFÖRUTSÄTTNINGAR 5 2.1

Läs mer

Väg- och gatuarbeten under 2007 med stor inverkan på den regionala framkomligheten

Väg- och gatuarbeten under 2007 med stor inverkan på den regionala framkomligheten Mats Fager Trafikplanering 08-508 262 98 mats.fager@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2007-05-15 Ingrid Gyllfors Anläggning 08-508 264 80 ingrid.gyllfors@tk.stockholm.se Väg- och gatuarbeten

Läs mer

Trafikutredning Måby Hotell

Trafikutredning Måby Hotell Peab Fastighetsutveckling Sverige AB Stockholm 2018-08-10 Datum 2018-08-10 Uppdragsnummer 1320035340 Utgåva/Status 1.0 Svante Nyberg Svante Nyberg Andreas Samuelsson Anna-Karin Ekman Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

Vägverket publikation 2003:95

Vägverket publikation 2003:95 VEM VINNER OCH VEM FÖRLORAR PÅ TRÄNGSELAVGIFTER? FÖRDELNINGSEFFEKTER AV TRÄNGSELAVGIFTER I STOCKHOLM Vägverket publikation 2003:95 FÖRDELNINGSEFFEKT AV AVGIFTER Med fördelningseffekter avses hur olika

Läs mer

Bedömningen av trafiksäkerheten i korsningen är baserad på olycksstatistikanalysen och konfliktstudien.

Bedömningen av trafiksäkerheten i korsningen är baserad på olycksstatistikanalysen och konfliktstudien. Bilaga 2. Analys från konflikt- och observationsstudierna Trafiksäkerhet Bedömningen av trafiksäkerheten i korsningen är baserad på olycksstatistikanalysen och konfliktstudien. Olycksstatistik Trafiksäkerhetshöjande

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin UPPDRAG Trafikanalys HÖR UPPDRAGSNUMMER 7001006000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys HÖR Sweco har fått i uppdrag av Sundbybergs stad att utreda två olika alternativ

Läs mer

Trängselskatt presentation 050613 SWE. Vägverket Försöket med trängselskatt - en del av Stockholmsförsöket

Trängselskatt presentation 050613 SWE. Vägverket Försöket med trängselskatt - en del av Stockholmsförsöket Trängselskatt presentation 050613 SWE 1 Vägverket Försöket med trängselskatt - en del av Stockholmsförsöket Trängselskatt presentation 050613 SWE 2 Stockholmsförsökets tre delar Miljöavgift/trängselskatt

Läs mer

Nyckeltal för trafiknämnden

Nyckeltal för trafiknämnden Handläggare: Telefon nr: Mejladress: Nyckeltal för trafiknämnden Nyckeltal 109: Drift- och underhållskostnader totalt samt i förhållande till drift- och underhållsplan mnkr, Total kostnad drift och underhåll

Läs mer

Stockholmsförsöket hur gick det? Analysgruppens sammanfattning

Stockholmsförsöket hur gick det? Analysgruppens sammanfattning Stockholmsförsöket hur gick det? Analysgruppens sammanfattning Omfattande och detaljerad utvärdering Resvaneundersökning Stockholms län (augusti) Resvaneundersökning Mälardalen Biltrafik Snitträkningar

Läs mer

RESTIDER OCH TRÄNGSEL FÖR 50 BILPENDLARE UNDER STOCKHOLMSFÖRSÖKET

RESTIDER OCH TRÄNGSEL FÖR 50 BILPENDLARE UNDER STOCKHOLMSFÖRSÖKET HJ RESTIDER OCH TRÄNGSEL FÖR 50 BILPENDLARE UNDER STOCKHOLMSFÖRSÖKET RESULTAT AV GPS-BASERADE MÄTNINGAR SLUTRAPPORT Stockholm 2006-06-15 Stefan Myhrberg SWECO VBB Gjörwellsgatan 22 Box 34044, 100 26 Stockholm

Läs mer

Trängselskatt med Östlig förbindelse

Trängselskatt med Östlig förbindelse Trängselskatt med Östlig förbindelse Underlag till Sverigeförhandlingen Version 23 september 2015 1 Dokumenttitel: Trängselskatter och vägavgifter med Östlig förbindelse, Underlag för 2013 års Stockholmsförhandling

Läs mer

Trängselskattens effekter på resandet ARBETSMATERIAL 6:2009

Trängselskattens effekter på resandet ARBETSMATERIAL 6:2009 Trängselskattens effekter på resandet ARBETSMATERIAL 6:2009 Trängselskattens effekter på resandet 2 Regionplanekontoret ansvarar för regionplanering, översiktlig trafikplanering och regionala utvecklingsfrågor

Läs mer

TRANSPORTER MED FARLIGT GODS

TRANSPORTER MED FARLIGT GODS TRANSPORTER MED FARLIGT GODS Fördjupade analyser av mätningar utförda i Stockholm under oktober 2015 2017-05-29 Slutrapport FÖRORD Under maj och oktober 2015 genomfördes mätningar av farligt gods på 16

Läs mer

Trafikanalys Södertäljebron

Trafikanalys Södertäljebron 1(11) Kopia till: Trafikanalys Södertäljebron Kristina Schmidt, 2016-08-19 TMALL 0423 v 1.0 2(11) Innehåll Bakgrund och syfte... 3 Trafiken på bron.... 4 Trafikmängder vägtrafik... 4 Start och målpunkter...

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

Restider i Göteborg En jämförelse mellan 2012 och 2013

Restider i Göteborg En jämförelse mellan 2012 och 2013 Västsvenska paketet Restider i Göteborg En jämförelse 2013-09-10 Dokumenttitel: Utförande part: Göteborgs Stad, Trafikkontoret Kontaktperson: Karin Björklind Konsulter: Mats Tjernkvist M4Traffic Johannes

Läs mer

Trafikutredning, Kallfors 1:4

Trafikutredning, Kallfors 1:4 Södertälje Kommun Trafikutredning, Kallfors 1:4 Uppdragsnr: 105 20 44 Version: 1.0 2018-04-11 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Södertälje Kommun Konsult: Norconsult, Uppdragsledare: Teknikansvarig:

Läs mer

RAPPORT Förändrad trängselskatt i Stockholm 1 januari 2016

RAPPORT Förändrad trängselskatt i Stockholm 1 januari 2016 RAPPORT Förändrad trängselskatt i Stockholm 1 januari 2016 Påverkan på trafikflöden och framkomlighet våren 2016 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket Postadress: 172 90 Sundbyberg E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

PM Trafikflöden i Östersund och Odenskog

PM Trafikflöden i Östersund och Odenskog PM Trafikflöden i Östersund och 2010-02-08 Upprättad av: Oskar Lundblad Haggren RAPPORT 2010-02-08 Kund Jenny Jernström Östersunds kommun, Samhällsbyggnad, Plan och Bygg, 831 82 Östersund Konsult WSP Samhällsbyggnad

Läs mer