Införandet av Koha vid LTU 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Införandet av Koha vid LTU 1"

Transkript

1 Luleå, Införandet av Koha vid LTU 1 1 INLEDNING OCH BAKGRUND Denna rapport beskriver hur Open Source systemet Koha 2 infördes vid Luleå universitetsbibliotek (LTU). Rapporten lägger fokus på hur projektarbetet gick till och olika val som gjordes längs vägen och erfarenheter som erhölls. Syftet med att beskriva arbete och erfarenheterna är att andra bibliotek som funderar på att införa Koha kan få idéer inför sitt eget arbete. Under senhösten 2014 så beslutade biblioteket att förstudien framtidens bibliotekssystem skulle inledas. Förstudien skulle resultera i ett projekt med mål att identifiera och utveckla ett behovsanpassat, välintegrerat, användarvänligt och kostnadseffektivt systemstöd för att hantera bibliotekets fysiska bestånd och stödja verksamhetsprocesserna i dess anslutning. Förstudien påbörjades och arbetet med den resulterade i att tre olikva vägval presenterades. Det första alternativet var att stanna kvar med de dåvarande systemet Aleph. Aleph löste verksamhetsbehovet väl det var inarbetat efter 14 år i verksamheten, men uppfattades som komplext, svårarbetat, föråldrat och relativt dyrt alternativ. Det andra spåret var att uppgradera till Alma Alephs modernare syskon från leverantören Ex Libris. Alma är modernare men ändock dyrare än Aleph vad gäller installation och drift. Tredje spåret var att byta system till Koha, ett open source system som då var relativt oprövat i Sverige men som ansågs kompetent och eftersom det är fritt tillgängligt hade låga driftkostnader. Under tiden som förstudien pågick så hade Stockholms universitetsbibliotek redan beslutat om att införa Koha som cirkulationssystem 3. 1 Senaste versionen av denna rapport finns på: (hämtad ) 3 samt (hämtad )

2 2 LULEÅ UNIVERSITETSBIBLIOTEK Luleå universitetsbibliotek har idag fyra fysiska biblioteksfilialer lokaliserade i Luleå, Piteå, Skellefteå och Sunderby sjukhus. Det är ca. 40 anställda fördelade på två avdelningar: Kundtjänst och pedagogiskt stöd samt Informationsresurser, publicering och system. Elektroniska informationsresurser står helt i fokus sedan några år tillbaka och 95% av mediebudgeten används till elektroniskt material. Biblioteket förfogar över cirka fysiska verk och det finns cirka registrerade låntagare. 3 BESLUT OM NYTT BIBLIOTEKSSYSTEM Förstudien rekommenderade alternativ 3, Koha med motiveringen: att våga gå vidare mot en nyare modernare och mer kostnadseffektiv lösning. Stora som små universitetsbibliotek tittar på och väljer idag Koha och användargrupperingarna blir mer och mer utbredda. Projektet föreslogs löpa under sommar och höst 2015 och då parallellt med normal drift av existerande system. I och med detta kunde man gradvis genomföra en implementation och konfigurering och därmed säkra en lugn övergång och gå i full drift då verksamheten, systemet och integrationen är fullständig. I början av juni 2015 beslutades slutligen att välja Koha som LTU:s framtida bibliotekssytem. Kohas styrkor och svagheter ansågs vara: Styrka: Fullständigt webbaserat system; Kostnadseffektivt som open source; Stöd för branschstandarder såsom - Z39.50, SRU och SIP2 Inbyggd OPAC; XML-taggad lagring av marc-poster ger snabb tillgång till data Framtidssäkrad: stark utvecklings- och användarbas med regelbundna uppdateringar och förbättringar; Bra tekniskt stöd hos universitetets IT-avdelning för support och drift av ett open-source system som Koha; Beprövat system globalt sett med tusentals biblioteksinstallationer; Inget krav på upphandlingar (varken initialt eller återkommande) som tar resurser i anspråk; Ökad kontroll över data och system i organisationen. Svaghet: Kräver i vissa fall förändrade arbetsprocesser; Osäkerhet kring hur integrationen är tänkt mot ex. Libris, Subito, och Danbib för exempelvis import av katalogposter, fjärrlån och artikelbeställningar;

3 Utveckling sker via ett community eller med hjälp av egen utveckling. Det finns risk för stagnation, specialisering eller en snedvriden utveckling; Fjärrlån hanteras inte i Koha utan kräver ett kompletterande stödsystem ex. Viola från SUB, E.B.B.A. från UMU eller Chillin från Chalmers, men en fjärrlånemodul till Koha är under utveckling; Återkommande budgetering av utvecklingskostnader; Kritisk resurskrävande migrering av data vid implementering; Kompetensen kring systemet byggs upp internt och ökad sårbarhet om personal slutar. Nyttan med Koha bedömdes vara att: Minska kostnader; Undvika återkommande upphandlingar; Erhålla ett modernare system som är framtidssäkrad, dvs nya funktioner införs kontinuerligt; Erhålla viss ökad flexibilitet att förändra systemfunktionalitet genom att verka i Kohas utvecklingscommunity. Projektarbetet att införa Koha inleddes direkt efter beslut av IT-beredningen. Budgeterade kostnadsramar blev enligt följande: Verksamhetstid projektledning och utveckling internt på biblioteket: 1140h; Verksamhetstid verksamhetsansvariga/bibliotekarier: 200h; Kostnad för IT-avdelningens arbete i datamigrering 320h i integration och 80h för cronjobb; Kostnad för utbildningsinsatser för systemadministrativ personal: SEK; Kostnad för utbildningsinsatser för övrig personal och användare: SEK; Kostnad för extern Koha-konsult att användas vid behov: SEK; Kostnad för utveckling av Mitt bibliotekskonto i Mitt LTU, samt som vy till Libris.kb.se.: 80h; Kostnad för ev. samarbete kring fjärrlån med ex. Stockholms universitetsbibliotek (Viola), Umeå universitet (E.B.B.A.) eller Chalmers tekniska högskola (Chillin) uppskattningsvis SEK; Kostnader för resor och övrigt: SEK. 4 PROJEKTET STARTAR 11 JUNI 2015 Projektgruppen som bildades bestod av projektledare, sex stycken verksamhetsrepresentanter, samt två stycken IT-specialister (en databasspecialist samt en serverspecialist) från LTU:s IT-avdelning. Verksamheten representerades av områdesansvariga: Katalogisering; Inköp; Fjärrlån; Cirkulation/lån; Fakturering och betalning av avgifter; Statistik.

4 Verksamhetsrepresentanternas roll och uppgifter var att: identifiera förändringsbehov; felsöka; testa processen; ge förslag på lösningar; förankra Koha i organisationen. Verksamhetsgrupperna arbetade självständigt med egna möten och rapporterade till projektgruppen vid de veckovisa projektavstämningsmötena. Löpande frågor och problem löstes internt eller med hjälp av samarbete med ex. Koha Norden på Slack forumet eller projektgruppen på SUB. Enligt förstudiens analys så skulle Koha kunna nyttjas av biblioteket till flera olika områden: ILS subsystem: Systemtäckning Fakturering Koha 4 Betalning av avgifter Lån/Cirkulation Fjärrlån Exemplarhantering Kravhantering Förvärv/Inköp Katalogisering Rapporter och statistik Mitt bibliotekskonto, samt som vy till Libris.kb.se Koha Koha Ett stödsystem till Koha ex. Viola (SU), E.B.B.A. (UMU) eller Chillin (Chalmers) Koha Koha Koha Koha Koha samt egenutvecklade rapporter Egenutvecklad funktionalitet för att se nuvarande lån och förnya lån, byggs direkt mot Kohas databas. Vad gäller verksamhetsområdet Fjärrlån (Fjärr-In) valdes ganska direkt efter att projektet startats att bygga vidare på Umeå universitets fjärrlånesystem E.B.B.A. Anledningen var att E.B.B.A. är skrivet i programmeringsspråket PHP och sådan kompetens fanns inom projektet, att E.B.B.A. utförde de uppgifter som efterfrågades och integrerade sig med Libris och Subito, samt att biblioteket kunde 4 Vad gäller fakturering så visade det sig senare att Koha har näst intill inget stöd för denna process, därför gjordes här en del förändringar av verksamhetsprocessen.

5 erhålla källkoden till Umeå universitets systemet utan kostnad. Detta gjorde att denna del av projektet fick en bra start. Registrering av tidskrifter hanterar inte biblioteket sedan flera år tillbaka så den delen i Koha behövde inte nyttjas. Förstudien beslutade tidigt att separera mellan fysiskt material som Koha skulle hantera och digitala resurser som skulle finnas i andra system men inte i Koha. Som Mitt bibliotekskonto dvs den vy in i Koha som låntagarna skulle använda för att reservera böcker, se sina aktiva lån, förlänga lån, betala avgifter samt ändra låntagaruppgifter så beslutades att använda Kohas OPAC men att skala bort flera funktioner ur den. Således kopierades hela Kohas OPAC till ny katalog på servern, htmlkoden redigerades och sökfunktioner samt oönskade funktioner skalades bort. Detta resulterade i en låntagarvy in i Koha som uppfyllde projektets krav: Fördelen med denna lösning är att all interaktion med Kohas databas sker via källkod som är skriven av Kohas programmerare detta gör systemet robustare och säkrare, samt att projektet snabbt kan skapa en lösning som uppfyller de verksamhetskrav som finns från låntagarens sida.

6 Nackdelen är att vid större Kohauppgraderingar så behöver denna del manuellt gås igenom av programmeringskunnig personal och eventuellt göra ändringar beroende på hur Koha förändrats från tidigare versioner. Så länge databasen håller sig oförändrad så kan det vara möjligt att köra en äldre version av OPAC:en (dvs. Mitt bibliotekskonto ) utan att behöva göra några ändringar i koden. Dock behöver alla funktioner testas vid uppgraderingar av Koha. 5 PROJEKTPLANEN Projektplanen som upprättades delades in i olika övergripande faser. Projektet startar 11 juni juni till 16 oktober: ska de flesta utvecklingsaktiviteterna utföras och avslutas för att övergå i en processtestfas; 19 oktober till 6 november: testprocessfasen drivs då systemet ska testas och konfigureras; 9 november till 13 november: eventuella justeringar utefter vad testfasen genererat; 16 november till 27 november: utbildning av personal på de olika filialerna, inställning och test av maskiner och annan utrustning; 1 december till 22 december: bufferttid för åtgärder av anpassningar eller justeringar som uppmärksammats; 4 januari 2016 till 7 januari: frysning av systemen, nu får inga ändringar göras i katalogposter, beståndsposter, låntagarposter i ALEPH. Migreringen av data till KOHA:s produktionsmiljö påbörjas; 7 januari 2016: KOHA/E.B.B.A. tas i drift. Därefter överlämning av systemet till förvaltningen. Justeringar av driftproblem som uppmärksammas. Sista februari 2016 Projektet avslutas. Efter 1-2 månader in i projektet anordnades en arbetsvecka där några personer ur projektgruppen jobbade dagligen dedikerat med aktuella Kohafrågor. Ett antal resor gjordes till de övriga filialerna för intervjuer, utbildning och testning av maskiner. 6 DEN TEKNISKA SYSTEMMILJÖN Ganska tidigt så kom projektet fram till att använda sig av en Koha testserver som sedan skulle replikeras till produktionsserver när all utveckling och inställning är klara. Koha innehåller hundratals olika inställningar vad gäller systeminställningar och regler och att sätta upp dessa tar lång tid och kräver eftertanke. Nästan redan från start fick verksamhetsrepresentanterna och övriga bibliotekspersonalen tillgång till Kohaservern så att de kunde börja bekanta sig med systemet. All systemutveckling (framför allt då i Perl + PHP + SQL) och konfiguration gjordes mot samma Koha testserver. För hantering av källkod användes SVN-arkiv. Som utvecklingsverktyg för PHP inköptes IDE-lösningen PHP Storm av leverantören Jet Brains.

7 Vid bytet från Aleph/Primo till Koha/EDS/LOPAC (Libris om OPAC) kunde systemkartan förenklas markant. Från denna systemkarta: Gick biblioteket till denna systemkarta:

8 Samtliga dataflöden mellan systemen utförs antingen via json över http, e-post eller ftp som sedan bearbetas vidare hos oss av CRON-jobb som är byggda i regel i PHP. Ett arbete som visade sig större än först uppskattat var alla CRON-jobb som skulle köras på den färdiga Kohaservern. Även om systemflödena kunnat förenklas till hög grad från situationen med Aleph så finns det fortfarande ett tal bakgrundsjobb som ska köras varje dag i olika ordningar och som tillsammans bygger upp underliggande funktionalitet i Koha/E.B.B.A.-miljön. En framtida insats att ytterliggare bevaka avvikelser och säkerställa att dessa bakgrundsjobb utförs korrekt skulle kunna vara en viktig del för fortsatt kvalitetssäkring av sytemet.

9 Koha har en funktion för att IP-låsa filialer så att endast den som har rätt IP-adress kan logga in i personalgränssnittet. Dock så krävs det att dessa olika IP-områden som definieras inte är överlappande, om de är överlappande så blir beteendet från Kohas sida oberäkneligt. För att underlätta för personalen att bevaka avvikelser med Koha så användes programmet KOHA MailQueue. KOHA MailQueue är ett rapporteringsprogram som körs var 15 minut på Kohaservern och bevakar avvikelser och problem med datat i databasen. Har ändringar skett sedan förra utskicket så summeras detta i tabellformat och mejlas ut till fördefinierad mottagare. Exempel på rapporter som körs på Kohaservern är: Lista felaktiga epostadresser rapportera om det inmatas en syntaktiskt felaktig epostadress i låntagartabellen; Visa ändringar i Kohas systeminställningar rapporterar om någon ändrat Kohas systeminställningar (även bra att få denna rapport vid systemuppgraderingar); Visa ändringar i Kohas databas rapporterar om någon ändrat Kohas databasstruktur (även bra att få denna rapport vid systemuppgraderingar); Visa låntagarposter där cardnumber och login inte stämmer överens; Visa ändringar i utlåningsreglerna; Hämta i hyllan för filial samt hämta i hyllan för annan filial rapporterar lista till bibliotekspersonalen över vilka böcker som ska hämtas i hyllan på grund av reservationer i Koha. Exempel nedan på Hämta i hyllan-rapport som respektive filial får som oftast en gång i timmen förutsatt att reservationskön ändrats: Som ärendehanteringssystem för utveckling, dokumentation och uppföljning i projektarbetet användes JIRA från leverantören Atlassian.

10 Det var viktigt att kunna erbjuda krypterad webbtrafik mellan webbläsaren och Koha/E.B.B.A. dvs. https. Innan lansering av servern så kunde projektets serverspecialist stänga ned all utgående e-post från servern och istället omdirigera den till mappar i filsystemet. Detta gjorde att projektet kunde på ett enkelt sätt se hur många mejl som Koha producerade varje dag, vilka låntagare som fick det samt hur mejlen/breven såg ut. Detta underlättade stort arbetet med att justera Kohas mallar för utgående brev. Vad gäller backup så valde projektet att ha en nattlig fullbackup av hela servern samt fyra gånger dagtid ta en databasdump av Kohas och E.B.B.A.:s databaser till disk. Skulle en olycka hända kan man backa några timmar eller till föregående natt. De servrar som sattes upp var följande: Kohas personalgränssnitt + E.B.B.A. (endast tillgängligt internt på LTU:s nätverk) Mitt bibliotekskonto (tillgängligt publikt på Internet) Libris lånestatusscript (endast tillgängligt för Libris servrar) 7 UTVECKLING AV FJÄRRLÅNESYSTEMET E.B.B.A. Källkoden till E.B.B.A. fick LTU erhålla utan kostnad från Umeå universitet (UMU). Systemet är skrivet i programmeringsspråket PHP och det användes av UMU som ärendehanteringssystem för fjärr-in och fjärr-ut, ärenden som registrerades av låntagarna på webben hamnade automatiskt i E.B.B.A. och därefter så utförde personalen olika uppgifter och kunde sen mata in fjärrlånet i ALEPH. Luleå universitetsbibliotek hade ett annat verksamhetsbehov. Redan under 2015 hade ett ärendehanteringssystem SD+ för fjärr-in lanserats. Biblioteket hade alltså inte behov av systemstöd primärt i den första delen av kedjan, dvs från låntagarbeställning till registrering i Libris eller Subito eller annan leverantör. Istället behövdes ett systemstöd i den senare delen av kedjan dvs efter registrering i ex. Libris eller Subito så behöver fjärrlånen registreras i Koha sen behövdes ytterliggare stöd kring hanteringen av lånen och kommunikation med låntagarna. Svaret blev att bygga om E.B.B.A. så att den automatiskt hämtade fjärrlånedata från Libris samt Subito samt när dessa hämtas registrera dessa som fjärrlån i Koha. Detta nedan är exempel på hur huvudmenyn för fjärr-inlån ser ut i LTU:s version av E.B.B.A.: Nedan visar ett exempel på hur ett fjärrlåneärende hanteras i E.B.B.A. (OBS att detta är ett testärende):

11

12 Projektet kunde återanvända en stor del av E.B.B.A:s ursprungliga vyer men fick bygga till vissa delar som ex. Låna ut materialet till beställaren i KOHA se ovan. Även flera nya utskriftsrapporter och inställningen att varje användare har en egen standardskrivare togs fram. En utvecklingsinsats på ca 3 manmånader lades ned för att få den nya versionen av E.B.B.A. att fungera som verksamheten önskade. E.B.B.A. har direktaccess med SQL till Kohas MySQL databas. Ett begränsat antal funktioner i källkoden hämtar och skriver data direkt i Kohas databas. De tabeller som anropas är Kohas nyckeltabeller borrowers, biblio, biblioitems, items, issues. Dessa tabeller har funnits med länge i Koha och nya databaskolumner kan komma till i framtida utgåvor av Koha men om inga större revisioner görs så bedöms tabellerna att vara relativt stabila. De katalogposter och exemplarsposter som skapas av E.B.B.A. inne i Koha lagras i en egen objekttyp nummer. De lagras även i en egen filial i Koha ILL med namnet Fjärrlåneärenden/Inter Library Loans. Detta var nödvändigt för att kunna ställa in Koha att inte skicka kravbrev även till låntagare med fjärrlån. För att ytterliggare hindra Koha från att skicka kravbrev med fjärrlån så fick fem SQL ändringar göras i Kohas systemmiljö. Dessa ändringar dokumenterades så att de kan återskapas efter systemuppgradering.

13 8 OLIKA SCRIPT, JUSTERINGAR OCH PROGRAM SOM UTVECKLADES Ett CRON-jobb som skapades var att var femte minut gå in i Kohadatabasen och om det saknades ett unikt systemnummer på låntagarposten lägga till ett sådant. Systemnummer identifierar låntagaren unikt och kan användas externt vid beställningar i exempelvis Subito och Libris för att undvika att använda personnummer. Ett CRON-jobb som nollställer alla Kohaanvändares meddelandeinställningar skapades. Var femte minut så ser scriptet till att de inställningar för meddelanden (ex. påminnelser, krav, m.m.) skickas enligt de regler som verksamheten satt upp. I Mitt bibliotekskonto ändrades systemet så att låntagaren inte själv ändra dessa inställningar. Ett CRON-jobb som läser in MARC-filer för begärda ändringar i Koha utvecklades. Var femte minut så tar scriptet MARC-filen, konverterar till MARCXML och lägger in den i Kohadatabasen. I Mitt bibliotekskonto ändrades så att låntagaren kan betala sina avgifter och att länken för detta visas när låntagaren har skulder. Ett PHP-script som levererar Lånestatusinformation till Libris utvecklades. En ny startsida för biblioteket togs fram där låntagaren kan välja om den vill söka böcker i Libris eller artiklar i EDS. En ny funktion att skapa ett script som slumpmässigt sätter en ny PIN-kod i Koha för låntagare som begär detta i Mitt bibliotekskonto är skapades. Detta gör att låntagaren kan få ny PIN-kod mejlat till sin mejl utan att behöva gå till disken och begära detta. 9 FRAMTAGANDE AV DATAMIGRERINGSSCRIPT Koha har en migrerings-/implementeringsguide i sin manual som är mycket bra att följa och få inspiration från. 5 I projektet upptäcktes att databasdesignen påminde mycket om Alephs datastrukturer, förutom vad gäller låntagardatat. Detta resulterade att projektet kunde migrera rakt av nyckelinställningar som objekttyper, systemkoder, samlingar m.m. Till projektet så anlitades som sagt en databasanalytiker som fanns att tillgå från universitets ITavdelning. Migreringen av data från Aleph till Koha visade sig kräva ett mer omfattande jobb än som först uppskattats. På grund av Alephs komplexa databasstruktur vad gäller låntagardata så tog den delen extra lång tid att lösa. Vissa delar som ex. katalogposterna och exemplarsposterna gick däremot mycket smärtfritt att flytta. Det som databasspecialisten märkte tidigt i projektet var att kvaliteten på Alephs låntagardata var låg. Det hade matats in information under nästan 15 års tid men många poster var inte kompletta, ex. saknades ofta e-postadresser, ibland fullständiga postadresser, ibland korrekta personnummer. Det fanns även låntagare av kategorier som inte användes längre. En hel del rensningar gjordes under 5 (hämtad )

14 hösten Ett råd från erfarenheter i projektet är att tänka på att flitigt ta backup av system innan rensningar körs. De olika datatyperna som projektet beslutade skulle importeras in i Koha var: Katalogposterna som fanns registrerade hos Libris (MarcXML nedladdning från Libris webserver); Exemplarsposterna hämtades från Aleph och kunde med mindre justeringar importeras rakt av; Låntagardatat var utspritt över sex tabeller och inte lagrad i ett enkelt format. Här krävdes 2 manmånaders arbete för att hämta ut datan och importera den in i Kohas mindre komplexa låntagardatastruktur; Lånehistoriken hämtades enkelt ur Aleph och importerades till Koha på den anonymiserade låntagaren. Det betyder att Koha inte kan se vem som lånat böcker historiskt sett i Aleph men hur ofta de lånats och detta täcker väl in på verksamhetens behov; Aktiva lån hämtades med enkla medel från Aleph; Aktiva reservationer hämtades även den enkelt ur Aleph; Låntagarens skulder hämtades även den relativt enkelt ur Aleph. Totalt ca 3 manmånader lades ned på att ta fram migreringsscripten. De script som projektet använde finns på denna adress: 10 FLERA ÖVNINGSTILLFÄLLEN ATT MIGRERA Även om scripten var framtagna relativt tidigt i projektet så beslutades att det skulle göras flera övningsimporter till testservern under hösten IT avdelningen vid universitetet anordnar med jämna mellanrum så kallade förändringshelger när IT-systemen uppgraderas och driftstörningar kan ske. Projektet passade på att köra övningstillfällen av migreringsarbetet vid dessa helger. Totalt övades migreringen tre gånger under hösten innan slutmigreringen 4 januari Detta visade sig vara mycket lyckat. Efter varje testmigrering kunde bibliotekspersonalen använda Kohas testserver och upptäcka eventuell saknad/felaktig data samt att scripten kunde justeras och en kvalitetssäkringsprocess utfördes. 11 HUR KOHA STÄLLER KRAV PÅ VERKSAMHETEN Efter att projektet pågått några veckor så blev det uppenbart att även Koha ställer krav på hur verksamheten ska inordnas på grund av inbyggda begränsningar. Detta ledde till diskussioner på biblioteket för hur Koha skulle konfigureras på bästa sätt så att verksamheten och Koha skulle fungera bäst ihop. En stor skillnad mellan Koha och Aleph är att Aleph stödjer att låntagare har ett hembibiotek men kan ha olika roller gentemot olika fililaer i systemet. Extremexemplet från Aleph var följande: En person jobbar på avd 45 i Sunderby sjukhus och är då av låntagartypen vårdanställd mot Sunderby filial, mot Luleå filial är den vårdanställd

15 skickas (dvs kan beställa och få gratis skickat material som finns på hyllan i Luleå). Mot filialen i Piteå där personen bor kan personen vara av typen allmänhet. I Koha däremot så kan en låntagare endast ha ett hembibliotek. Detta faktum gjorde att projektet fick tänka om hur Koha skulle importera låntagarna från Aleph. Det beslutades sedan att låntagare som har ett registrerat hembibliotek i Aleph får den rollen som den har definierat där gentemot Koha och övriga låntagare som inte har ett hembibliotek registreras som studentlåntagare. I Aleph var det inställt att reservationer bara kunde ske inom den egna filialen. Ville en låntagare låna en bok från en annan filial så gällde det att denne fick resa till filialen för att låna boken eller skapa ett fjärrlåneärende. Koha är som standard inte inställd för denna typ av lånehantering utan tillåter reservation av titlar oavsett filial samt att låntagaren kan välja upphämtningsfilial för sin reservation. På grund av Koha och med en tanke att modernisera verksamheten genom utökad service för låntagarna så togs ett verksamhetsbeslut att tillåta reservationer på alla filialer oavsett hembibliotek samt att möjliggöra för låntagaren att välja upphämtningsfilial. Ur ett organisatoriskt perspektiv så ställde faktumet att fyra olika huvudmän är inblandade i bibliotekfilialernas verksamhet kravet att samsas kring de vägval som gjordes. 6 Vad gäller fakturering så har Koha näst intill inget stöd för denna process, här gjordes därför en del förändringar av verksamhetsprocessen. Koha har ett rudimentärt stöd för LDAP uppslag vid låntagarnas inloggning i systemet. Detta stödet testades i början men det fungerade inte rakt av med verksamhetens krav. Därför beslutades relativt tidigt att alla inloggningar, även bibliotekspersonalens, skulle ske med personnummer + pinkod. Vad gäller importen av katalogposter så importerades endast LIBRIS-registrerade poster i Koha. Det betyder att katalog+exemplarsposter som fanns i Aleph men som inte hade ett giltigt BIBID nummer kopplat till Libris inte migrerades. Istället togs det fram en rapport över dessa poster som innehåll information om posten samt om det var ett lån och då även vem som var låntagare. Till att börja med så beslutades att inte inför flytande bestånd vilket betyder att lånade böcker skickas tillbaka till hembiblioteket efter lånetidens slut. Koha stödjer inte när detta skrivs hanteringsavgifter. Detta gjorde att biblioteksledningen valde att ta bort dessa helt och hållet. 12 KOHASERVERNS INSTÄLLNINGAR Som tidigare skrivits så utgick projektet från en testserver av Koha. Testservern var en debianserver med senaste versionen av Koha installerad ur Kohas debianbibliotek. Vad gäller in/utlåningsmaskinerna så fungerade dessa efter lite justeringar fint. Stockholms universitetsbibliotek kunde efter deras tester tipsa om en inställning av SIP-serverinställningarna i Koha att lägga till terminator= CR på maskinkontona. 6 Luleå universitetsbibliotek har Luleå tekniska universitet som huvudman men samverkar på olika sätt med Norrbottens Läns Landsting, Skellefteå Kommun, Umeå universitet.

16 <accounts> <login id="lul" password="test" delimiter=" " error-detect="enabled" institution="la" terminator="cr" /> </accounts> 13 UTBILDNING AV KOHA OCH E.B.B.A. Projektet anordnade 12 stycken utbildningstillfällen i Luleå och 2 stycken i Skellefteå. Utbildare var verksamhetsansvariga. Kursen indelades i två moduler: Modul 1 (2h) - Utlåning och låntagare, inklusive sökning; Modul 2 (2h) - Fjärrlån/E.B.B.A., Inköp. Verksamhetsansvariga skrev ett antal manualer för Koha: Manual för cirkulation/lån; Manual snabbkatalogisering; Manual gallring; Manual för inköp; Manual för E.B.B.A./fjärrlån; Snabbmanual för att titta efter en fjärrlånebeställning; Snabbmanual hur ser man att en bok är beställd. Efter lansering i drift blir IT-avdelningens ServiceDesk firstline support för Koha och E.B.B.A.. I samband med detta skapades informationssidor som ServiceDesk använder för att felsöka och uppfölja vid systemfel. 14 DRIFTSÄTTNING AV KOHA 4-7 JANUARI 2016 Planen som upprättades för driftsättningen såg ut enligt nedan: 30 december :00 Katalogiseringen I ALEPH fryses, inga katalogändringar får nu göras i ALEPH/Voyager tills annat meddelas. Ett totaluttag av alla katalogposter från LIBRIS görs. 4 januari :00 Alla utlån+inlån sker manuellt i filialerna. ALEPH kan inte användas (hämtad )

17 Primo ändras så att det inte går att logga in på Mitt bibliotekskonto. Reservationer går nu inte att göra. En notis publiceras på hemsidan att systembyte pågår. Alpehs utskriftsdator stängs ned. Migrering påbörjas av: katalogposter, exemplarposter, låntagarposter, lån, lånehistorik, fjärrlån, reservationer, skulder. Kontaktar leverantören PV-SUPA om att styra ut- /inlånemaskinerna till KOHA. 5 januari 2016 Fortsätta arbetet med driftsättning av KOHA+E.B.B.A. Slå på LIBRIS som OPAC. LIBRIS hämtar lånestatusinformation av KOHA. Byter bibliotekets hemsida så att låntagaren söker böcker (i Libris) och artiklar (i EDS). 7 eller 8 januari 2016 Mejl med information skickas ut till alla filialer och alla i personalen att KOHA+E.B.B.A. är igång och fungerar. Alla filialer kan nu börja använda KOHA och E.B.B.A.. Nu kan katalogisering i Voyager, reservationer i Mitt bibliotekskonto, inlån/utlån i KOHA, fjärrlån i E.B.B.A. göras som vanligt. Planen utfördes i snabbare takt än planerat. Under måndagen 4/1 hade all datamigrering avklarats, bibliotekspersonalen fick nu tillgång till det nya systemet. Under tisdagen så konfigurerades maskinerna. Under torsdagen så uppdaterades bibliotekets hemsida och låntagarna fick börja använda det nya systemet. 15 EFTERARBETET Efter migreringen så inrättades dagliga avstämningsmöten om ca. 1h per gång varje förmiddag under tre veckors tid. Medlemmar ur projektgruppen samt personer på varje filial inbjöds till dessa. På mötena behandlades aktuella problem som uppkommit i drift och en att-göra lista upprättades.

18 En miss som gjordes vid migreringen var att lowestpriority fältet i reserves-tabellen sattes till 1 vid importen. Detta gjorde att samtliga reservationer som migrerats alltid hamnade längst bak i reservationskön. Detta gjorde att en hel del manuellt arbete fick göras i projektgruppen för att försöka manuellt justera reservationerna. Genom att sätta fältet till 0 i databasen så korrigerades denna felaktighet. Viktigt vid driftsättning är att säkerställa att mejlservern är inställd på att tillåta tillräckligt stor mängd utgående e-post. En del låntagare som importerades från Aleph hade dubbla e-postadresser separerade med semikolon. Detta stödjer inte Koha så därför fick dessa separeras i Kohas primära och sekundära e-postadress. De olika filialerna fick i uppgift att börja katalogisera i Koha de poster som inte migrerats in direkt eftersom de saknats i Libris. Exempel på poster är lånedatorer, fickminnen med mera. Efter migreringen valdes att importera hela Alephdatabasen in i Kohas MySQL. Detta för att kunna återskapa ev. data vid behov samt för att ta ut föregående års biblioteksstatistik. Programmet som användes för detta heter OraDump-to-MySQL av leverantören Intelligent Converters. 8 Eftersom Koha efter driftsättning tillåter reservationer över filialgränserna så kördes en databasfråga som likställde objekttyperna i exemplaren i beståndet så att alla som reserverar en titel får samma förutsättningar vad gäller exempelvis lånetid och avgifter oavsett vilket exemplar som Koha tilldelar låntagaren. Prestandan är bra men vid exempelvis sökningar efter titlar i Koha tar det längre tid än önskat. Produktionsservern har 80GB disk med 12GB minne och fyra processorer. Eftersom Koha är väldigt diskintensivt så löses detta troligen med att flytta över till ett SAN som har snabba SSD-diskar. Vid lanseringen av Mitt bibliotekskonto så upptäcktes att låntagare med Safari som webbläsare (OS X och ios) inte alltid kunde logga in. Det blev sporadiskt ett felmeddelande. Genom att slå av keep-alive på Kohas webbserver/apache för alla med Safari webbläsare så löstes detta problem. Kohaservern kommer i framtiden att uppgraderas i huvudsak vid IT-avdelningens förändringshelger ca. 4 ggr per år. Särksilt huvudutgåverna av Koha, de som släpps i maj och november varje år, kommer att prioriteras. Det kan vara klokt att inte uppgradera direkt utan vängta på.01 eller 02 utgåvorna av huvudutgåvorna. Biblioteket vill även kunna införa SMS-utskick av påminnelser och andra brev. Detta stöds redan nu av Koha men har inte ingått i projektet. Vid skrivande stund har projektet inte behövt tillfälligt starta upp Aleph för att hämta ut information, systemanvändarna har klarat sig med den data som migrerats till Koha. Dock har systemspecialister fortfarande SQL-tillgång till Alephdatabasen. Ett smidigt sätt att modifiera i Kohas GUI utan att behöva ändra i källkoden är att injicera jquery-kod i Kohas systemvariabel IntranetUserJS som läses in av Koha vid alla sidvisningar. 8 (hämtades )

19 16 FRAMTIDA FÖRBÄTTRINGAR AV KOHA Biblioteket skulle gärna se att Koha kunde redovisa skulder i kravbreven som skickas till låntagarna. Arbetet att införa detta har påbörjats av Regionbibliotek Halland och väntas komma in i framtida versioner av Koha. 17 SLUTORD Sammanfattningsvis kan sägas att Kohaprojektet föll väl ut. Projektet följde den budget som upprättats och blev klar inom de tidsramar som bestämts. Den extra budgetposten på 100 kkr som reserverats för att anlita extern expertis behövde inte nyttjas. Istället så kunde IT-specialisterna i projektgruppen göra en del av detta jobb. Kostnaderna för resor och utbildning blev inte så höga som budgeterat. Överlag kan dock säga att det behövdes fler resurser med teknisk expertis för uppsättning av servern och migreringsjobbet än vad som initialt uppskattades. Slutligen kan sägas att Koha är numera ett kompetent system som med sina hundratals inställningar kan anpassas till de flesta verksamheter. I LTU:s fall så blev det en del förändringar i verksamheten delvis på grund av Koha. Även det faktum att Koha saknar ett fjärrlånesystem gjorde att en stor del av projektarbetet gick till utveckling och anpassning av fjärrlånesystemet E.B.B.A. Koha är fortfarande ett mycket nytt bibliotekssystem för LTU men det som observerats hittills visar att det är ett kompetent system som kan rekommenderas. 18 KONTAKTUPPGIFTER Projektledare Ola Andersson E-post: ola.andersson@ltu.se Telefon:

Koha konferens Tylösand 16 oktober 2015 Koha förstudie och projekt Systemmiljö Migrering Frågor/diskussion

Koha konferens Tylösand 16 oktober 2015 Koha förstudie och projekt Systemmiljö Migrering Frågor/diskussion Koha konferens Tylösand 16 oktober 2015 Koha förstudie och projekt Systemmiljö Migrering Frågor/diskussion Universitetsbiblioteket vid Luleå Tekniska Universitet 2 avdelningar: Kundtjänst och pedagogiskt

Läs mer

LÅN Manual Koha. Luleå universitetsbibliotek Ulrika Hedkvist

LÅN Manual Koha. Luleå universitetsbibliotek Ulrika Hedkvist LÅN Manual Koha Luleå universitetsbibliotek Ulrika Hedkvist 2017-05-30 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Registrera ny låntagare 3 Radera låntagare 4 Ändra PIN-kod eller personnummer 5 Utlån 6 Utskrift på lån 7 Återlämning

Läs mer

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka

Läs mer

LITE KUNSKAP GÖR MYCKET NYTTA

LITE KUNSKAP GÖR MYCKET NYTTA LITE KUNSKAP GÖR MYCKET NYTTA! Viktor Sarge - Utvecklingsledare på Regionbibliotek Halland 1 Redan här har jag sagt allt! Men det finns detaljer på vägen. Och Koha gör det möjligt att dra nytta av kunskapen

Läs mer

DET WEBBASERADE BIBLIOTEKSDATASYSTEMET KOHA - ETT FRITT ALTERNATIV Viktor Sarge - Utvecklingsledare vid Kultur i Halland

DET WEBBASERADE BIBLIOTEKSDATASYSTEMET KOHA - ETT FRITT ALTERNATIV Viktor Sarge - Utvecklingsledare vid Kultur i Halland DET WEBBASERADE BIBLIOTEKSDATASYSTEMET KOHA - ETT FRITT ALTERNATIV Viktor Sarge - Utvecklingsledare vid Kultur i Halland OM PROJEKTET Koha - billigare, bättre och en fri infrastruktur för svenska bibliotek

Läs mer

Manual Inköpsförslag Koha

Manual Inköpsförslag Koha Manual Inköpsförslag Koha Hämta beställningar i t ex Stig och Fjärrkontrollen, belägg dessa hos leverantör (utgåva, pris mm) som vanligt. Starta Voyager och XP. Sök fram rätt titel och upplaga i Voyager,

Läs mer

ALEPH ver. 18 Lån - övningar

ALEPH ver. 18 Lån - övningar ALEPH ver. 18 Lån - övningar Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping Anslut till lånemodulen i biblioteket/databasen SWE50 (administrativ databas). Låntagare A. Registrera tre nya låntagare Ø Visa

Läs mer

Nyhetsdokument version 3 5.1

Nyhetsdokument version 3 5.1 Nyhetsdokument version 3 5.1 Produkt Version Releasedatum Mikromarc 3 5.1 14. november 2011 Ny och förbättrad funktionalitet Nedanför finner du en kort beskrivning av ny och ändrad funktionalitet i denna

Läs mer

Release notes. BOOK-IT PUB version

Release notes. BOOK-IT PUB version Release notes BOOK-IT PUB version 3.2 2017-09-20 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiel l.com, www.axiell.se

Läs mer

Ajtte & sametinget: Det är en fördel att enkelt kunna hämta in poster från andra bibliotek.

Ajtte & sametinget: Det är en fördel att enkelt kunna hämta in poster från andra bibliotek. Sammanställning av enkätsvaren angående förslag om ändrad praxis för katalogisering av flerbandsverk för biblioteken inom LIBRIS samkatalog februari 2008 1. Vad anser ni om förslaget? Är det bra att stå

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITETSBIBLIOTEK KATALOG

GÖTEBORGS UNIVERSITETSBIBLIOTEK KATALOG GÖTEBORGS UNIVERSITETSBIBLIOTEK KATALOG Innehåll Funktionstangenter... 2 Importera bibliografiska poster... 3 Skapa exemplarposter... 7 Exemplarposter fält-för-fält... 9 Kö/beställning i samband med katalogisering...

Läs mer

Erfarenheter av Open-Source lösningen Koha Viktor Sarge, Utvecklare Digitala biblioteksmiljöer. 13 juni 2011

Erfarenheter av Open-Source lösningen Koha Viktor Sarge, Utvecklare Digitala biblioteksmiljöer. 13 juni 2011 Erfarenheter av Open-Source lösningen Koha Viktor Sarge, Utvecklare Digitala biblioteksmiljöer 13 juni 2011 Räck upp handen om du gillar: Räck upp handen om du gillar: - fria poster! Räck upp handen om

Läs mer

elib 2.0 Bibliotekssystem för e-böcker

elib 2.0 Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

Övergripande beskrivning

Övergripande beskrivning Axiell ehub 1 Innehåll Övergripande beskrivning... 4 Koppling mot Elib... 5 Katalogposter... 5 Katalogposter från BTJ... 5 Katalogposter från LIBRIS... 6 Inställningar i BOOK-IT för posthämtning från LIBRIS...

Läs mer

MMK. Intelligent ärende- och inventariehantering

MMK. Intelligent ärende- och inventariehantering MMK Intelligent ärende- och inventariehantering MMK utvecklades av Vendel Data första gången 1997 som ett verktyg för den egna organisationen. Målsättningen var att ge stöd till en arbetsmetodik baserad

Läs mer

Fjärrlånemanual för EBBA

Fjärrlånemanual för EBBA Fjärrlånemanual för EBBA Maria Olofsson 171129 EBBA Logga in via CAS Välj sedan Fjärr in Här kan ändra på Meny knappen om du behöver arbeta med fjärrlånen för något utav de andra biblioteken än ditt hembibliotek

Läs mer

GÖTABIBLIOTEKEN. För FörlagEtt: Kom ihåg att klicka på lägga in din order i Book-IT i sista steget av beställningen

GÖTABIBLIOTEKEN. För FörlagEtt: Kom ihåg att klicka på lägga in din order i Book-IT i sista steget av beställningen Manual för inköp A. Inköp från AdLibris, BTJ och FörlagEtt. Beställ från leverantörerna som vanligt, de levererar poster via Libris. En katalogpost skapas automatiskt vid köpet om det inte redan finns

Läs mer

Deltagare: Ingrid Borg, Caroline Ekelöw, Cecilia Sjöberg, Christina Lundberg, Kerstin Ryd, Maria Kleiman, Ann Ehrnström

Deltagare: Ingrid Borg, Caroline Ekelöw, Cecilia Sjöberg, Christina Lundberg, Kerstin Ryd, Maria Kleiman, Ann Ehrnström Rebusmöte 2013 04 17 Deltagare: Ingrid Borg, Caroline Ekelöw, Cecilia Sjöberg, Christina Lundberg, Kerstin Ryd, Maria Kleiman, Ann Ehrnström ReBUS gruppens prioriterade punkter med kommentarer 11 & 35

Läs mer

TIPS OCH KÄNDA FEL. BOOK-IT version 7.1 2015-08-13

TIPS OCH KÄNDA FEL. BOOK-IT version 7.1 2015-08-13 TIPS OCH KÄNDA FEL BOOK-IT version 7.1 2015-08-13 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatv. 4, 224 21 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: axiellsverige@axiell.com Innehållsförteckning Klient...

Läs mer

Orderbekräftelse Rev 2012-11-22

Orderbekräftelse Rev 2012-11-22 Orderbekräftelse Rev 2012-11-22 Övergripande beskrivning När du beställer medier från vissa leverantörers webbplatser kan du få orderbekräftelser skickade direkt till ditt inköp i BOOK-IT. Därmed skapas

Läs mer

ibis Presentation Personalkonferensen 4-6/11 2013

ibis Presentation Personalkonferensen 4-6/11 2013 ibis Presentation Personalkonferensen 4-6/11 2013 Program Bakgrund och framtid Teknisk genomgång Tidsplan Utbildningsstrategi Support IDA-data Skillnader IDA ibis Olika arbetssätt Inställningar och egenskaper

Läs mer

SLUTRAPPORT. En förstudie för införande av Ladok3 vid Lunds universitet

SLUTRAPPORT. En förstudie för införande av Ladok3 vid Lunds universitet Avslutsrapport 1 2013-05-14 Dnr SU 2013/211 SLUTRAPPORT för projektet En förstudie för införande av Ladok3 vid Lunds universitet Postadress Box 117 221 00 LUND Besöksadress E-huset LTH Växel 046-222 00

Läs mer

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0 Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0 Allmänt Releasen omfattar uppgradering av Tekis Aviseringsprogram version 6.3.0 (för både Tekis-FIR och Tekis-KID avisering) samt databasuppgradering

Läs mer

Ansvarsbeskrivningar Bibliotek och IT 2010-08-01 Funktioner, funktionsansvariga, team

Ansvarsbeskrivningar Bibliotek och IT 2010-08-01 Funktioner, funktionsansvariga, team Tex i kursiv: Förslag Generellt ansvar för funktionerna planering, genomförande och uppföljning av aktiviteter i funktionen löpande arbetet bedrivs effektivt med hög kvalitet rutiner och logistik kvalitetsarbete

Läs mer

Fjä rrlä n äv bö cker öch ärtiklär helä flö det (v 2.0)

Fjä rrlä n äv bö cker öch ärtiklär helä flö det (v 2.0) Fjä rrlä n äv bö cker öch ärtiklär helä flö det (v 2.0) Beställning Beställ i Libris som vanligt. Var uppmärksam på att låntagarens kortnummer i Libris måste stämma med det i Koha. Ändra i Libris vid behov.

Läs mer

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1 Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1 Allmänt Releasen omfattar uppgradering av Tekis Aviseringsprogram version 6.3.1 (för både Tekis-FIR och Tekis-KID avisering) samt databasuppgradering

Läs mer

REDIGERA OCH SKAPA NYA PRENUMERATIONER

REDIGERA OCH SKAPA NYA PRENUMERATIONER REDIGERA OCH SKAPA NYA PRENUMERATIONER Innehåll 1 Läsa och förstå en prenumeration... 2 1.1 Söka fram en prenumeration... 2 1.2 Fliken Information... 3 1.3 Fliken Planerar... 4 1.3 Flikarna Nummer och

Läs mer

VAD HÄNDER PÅ KOHA-FRONTEN? Viktor Sarge, utvecklingsledare Kultur i Halland - Regionbibliotek

VAD HÄNDER PÅ KOHA-FRONTEN? Viktor Sarge, utvecklingsledare Kultur i Halland - Regionbibliotek VAD HÄNDER PÅ KOHA-FRONTEN? Viktor Sarge, utvecklingsledare Kultur i Halland - Regionbibliotek KONTEXT Tredje Kohaprojektet. Koha - billigare, bättre och en fri infrastruktur för svenska bibliotek 2012-2015.

Läs mer

Övergripande beskrivning

Övergripande beskrivning Axiell ehub 1 Innehåll Övergripande beskrivning... 4 Koppling mot Elib... 5 Katalogposter... 5 Katalogposter från BTJ... 5 Katalogposter från LIBRIS... 6 Inställningar i BOOK-IT för posthämtning från LIBRIS...

Läs mer

Sök låntagare. Registrera ny låntagare. Utlån

Sök låntagare. Registrera ny låntagare. Utlån Sök låntagare Klicka på Sök Låntagare eller tryck F2. Skriv eller läs in personnummer eller lånekortsnummer i sökrutan. Du kan också skriva in hela eller delar av låntagarens namn. Efter sökrutan finns

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Slutrapport. APFy.me

Slutrapport. APFy.me Slutrapport APFy.me Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål och syfte... 3 3 Projektbeskrivning... 3 4 Leverabler... 4 5 Resultat... 4 6 Utvärdering och analys... 4 6.1 Utvärdering av resultat... 4

Läs mer

Vid problem med programmet kontakta alltid C/W Cadware AB på telefon 08-522 04 640

Vid problem med programmet kontakta alltid C/W Cadware AB på telefon 08-522 04 640 Installation av CW KeyDesign/DoorDesign Detta program görs och underhålls av C/W CadWare AB. CW KeyDesign/Doordesign säljs alltid med underhållsavtal med telefonsupport samt programuppdateringar på websidan:

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Manual 2014-05-19 Innehållsförteckning In- och utloggning... 1 Support... 2 Start... 2 Navigering... 3 Patient... 4 Sök patient... 4 Avancerat sök av patient... 4 Patientbilden... 5 Redigera patientdata...

Läs mer

Release 14.3 kommer finnas tillgänglig för er måndagen den 29 september 2014.

Release 14.3 kommer finnas tillgänglig för er måndagen den 29 september 2014. RELEASE 14.3 Release 14.3 kommer finnas tillgänglig för er måndagen den 29 september 2014. i andra webbläsare än Internet Explorer I och med denna release har vi migrerat alla de sidor man som kundföretag

Läs mer

Projektplan, Schemaläggning/lokalbokning för Linnéuniversitetet 2012

Projektplan, Schemaläggning/lokalbokning för Linnéuniversitetet 2012 Projektplan, Schemaläggning/lokalbokning för Linnéuniversitetet 2012 På Linnéuniversitetet används idag TimeEdit för schemaläggning och lokalbokning. Vi har ett system som byggts upp och justerats under

Läs mer

Kom igång med TIS-Office

Kom igång med TIS-Office Kom igång med TIS-Office Denna guide hjälper dig att komma igång med TIS-Office, mer information om hur man använder programmet finns i manualer på TIS-Office CD-skivan och i den inbyggda hjälpfunktionen

Läs mer

Ny låntagare Katalogsökning, reservationer, mm 4 Reservationslista 4 Reservera tidskrifter 4

Ny låntagare Katalogsökning, reservationer, mm 4 Reservationslista 4 Reservera tidskrifter 4 1 Manual Koha Ny låntagare 2 2. Katalogsökning, reservationer, mm 4 Reservationslista 4 Reservera tidskrifter 4 3. Låntagarhantering 5 4. Beställning/inköp 6 5. Katalogisering 11 6. Fjärrlånshantering

Läs mer

Libris för folkbiblioteken!

Libris för folkbiblioteken! Libris för folkbiblioteken! - mot en Nationell katalog Hilda Androls 2013-04-10 Sidnummer 1 Uppdraget Myndigheten ska ha en nationell överblick över biblioteksområdet samt främja samverkan och utveckling

Läs mer

Rev. 2015 08 31. Handledning till MTM:s användarregister

Rev. 2015 08 31. Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 08 31 Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 08 31 Innehåll Inledning... 1 Kom igång... 1 Logga in... 1 Startsidan... 2 Mitt bibliotek... 2 Mina uppgifter... 3 Registrera låntagare...

Läs mer

Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek

Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek Bakgrund Samarbetet mellan biblioteken i Värmland sträcker sig tillbaka till 2003 då samverkansprojektet Bibliotek Värmland (BV)

Läs mer

Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1. * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1. * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

Axiell Arena Visa BOOK-IT:s resurser

Axiell Arena Visa BOOK-IT:s resurser Axiell Arena Visa BOOK-IT:s resurser Innehåll 1 Introduktion... 2 2 Lägg xsl-fil i Dokumentbiblioteket... 3 3 Web service-koppling mot BOOK-IT:s resurser... 7 1 Axiell Bibliotek AB 1 Introduktion I Axiell

Läs mer

Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt

Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt Kravhantering / Testprocess - Agenda AGENDA Grundläggande kravhanteringsprocess. Insamling, dokumentation, prioritering, Test och förvaltning

Läs mer

Välkommen som anställd till Malmö högskola

Välkommen som anställd till Malmö högskola 1(9) Välkommen som anställd till Malmö högskola Alla användare på Malmö högskola ska logga in på nätverket med en personlig datoridentitet. När du är inloggad kan du komma åt dem tjänster och funktioner

Läs mer

Uppgradering till DentalEye 3.2

Uppgradering till DentalEye 3.2 1 (5) 2015-11-02 Uppgradering till DentalEye 3.2 Denna information riktar sig till tandläkarpraktiker som använder DentalEye 3.1 samt till IT-tekniker och distributörer som installerar DentalEye. Informationen

Läs mer

LEX INSTRUKTION LEX LDAP

LEX INSTRUKTION LEX LDAP LEX INSTRUKTION LEX LDAP Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION LEX LDAP... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 2 3 LEXLDAPSERVICE - KLIENTEN... 3 3.1 HUVUDFÖNSTER... 3 3.2 INSTÄLLNINGAR... 4 3.2.1 Lex...

Läs mer

Forskare & Handledare. 1. Inloggning

Forskare & Handledare. 1. Inloggning Forskare & Handledare 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. 2. Startsidan När du loggat in i Forskningsdatabasen (FDB) kommer du till

Läs mer

Release notes. Axiell Arena version 3.3

Release notes. Axiell Arena version 3.3 Release notes Axiell Arena version 3.3 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiel l.com, www.axiell.se INNEHÅLL

Läs mer

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Örjan Hellström, Regionbibliotek Västra Götaland

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Örjan Hellström, Regionbibliotek Västra Götaland MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN Borås 8-9 oktober 2003 Örjan Hellström, Regionbibliotek Västra Götaland Sesim - gemensam sökportal för biblioteken i södra Sverige Sesim en del av SIM-projektet SIM står för

Läs mer

2013-04-18. Instruktion för användare av www.skolbiblioteksservice.se

2013-04-18. Instruktion för användare av www.skolbiblioteksservice.se Instruktion för användare av www.skolbiblioteksservice.se Innehåll Inledning... 1 Steg 1 Registrering och inloggning... 1 Registrering för personer med användarkonto hos Umeå kommun... 1 Inloggning för

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7 för version 1.7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Krav för... 3 Systemskiss... 3 Systemkrav Server... 4 Operativsystem*... 4 Program i servern... 4 Databas... 5 SMTP inställningar för mail....

Läs mer

Innehållsförteckning. Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga, Version 1.2

Innehållsförteckning. Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga, Version 1.2 Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga, 2017-18. Version 1.2 Innehållsförteckning 1 Inloggning och användarkonton... 3 1.1 Om inloggning...3 1.2 Skapa konton...3 1.3 Byta lösenord...3 1.4 När

Läs mer

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.12

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.12 Sidan 1 av 7 2013-12-01 Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.12 Nu finns nya versioner av KeyDesign och DoorDesign tillgängliga på www.doordesign.se Detta dokument kommenterar - nya och ändrade programfunktioner

Läs mer

Karlstads del i bokflödet inom länet

Karlstads del i bokflödet inom länet 1 (9) Karlstads del i bokflödet inom länet 1. Inledning 1.1. Bakgrund Hanteringen av böcker och andra medier (hädanefter kallat böcker) på stadsbiblioteket i Karlstad har ökat enormt. Hösten 28 gick 12

Läs mer

Detta dokument innehåller instruktioner för hur du ska ställa in din ipad (ios 11) för olika ändamål

Detta dokument innehåller instruktioner för hur du ska ställa in din ipad (ios 11) för olika ändamål Innehållsförteckning Läs detta först... 2 Grundläggande inställningar av ipad... 3 Inställning av epost-inställningar... 7 Skapa ett Apple-ID... 8 Skydda din ipad (rekommendation)... 10 Läs detta först

Läs mer

Hej! Mer information, pappersenkät, support och definitioner når du via http://biblioteksstatistik.kb.se/?page_id=27

Hej! Mer information, pappersenkät, support och definitioner når du via http://biblioteksstatistik.kb.se/?page_id=27 Hej! Välkommen till Sveriges officiella forskningsbiblioteksstatistik avseende 2012. Tack för att du lämnar uppgifter om ert bibliotek. Frågorna är desamma som vid föregående mätning. Vi önskar få svar

Läs mer

Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek

Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek Publicerad: 2017-10-17 Beslutsfattare: Torun Sundström Handläggare: Torun Sundström, avdelningen för vetenskaplig informationsförsörjning

Läs mer

Installation xvis besökssystem, Koncern

Installation xvis besökssystem, Koncern Installation xvis besökssystem, Koncern Inledning För att installera xvis besökssystem, koncernversion, behövs följande; * SQL Server * Kan vara en express-version, eller en fullständig. *.NET 3.5 * Internet

Läs mer

Rev. 2015 09 17. Handledning till MTM:s användarregister

Rev. 2015 09 17. Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 09 17 Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 09 17 Innehållsförteckning Inledning... 2 Kom igång... 2 Logga in... 2 Startsidan... 3 Mitt bibliotek... 3 Mina uppgifter... 4 Registrera

Läs mer

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30 Mikromarc 3 Fjärrlån Version 6.30 Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, januari 2015 Innehåll INLEDNING... 3 KOM IGÅNG MED FJÄRRLÅN... 4 KOPPLING MOT LIBRIS FJÄRRLÅN... 4 E-POSTINSTÄLLNINGAR... 4 FUNKTIONSINSTÄLLNINGAR...

Läs mer

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster?

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Ahmet Kurt, NSB, juni 2011 Mobiltätheten exploderar bland befolkningen. Mobilen har man alltid tillgänglig, utan lång starttid. Just nu (2011)

Läs mer

LÄGG TILL NY LÅNTAGARE

LÄGG TILL NY LÅNTAGARE LÄGG TILL NY LÅNTAGARE Välkommen till Svenska Koha-nätverkets instruktionsfilmer. I den här filmen ska vi titta på hur man lägger till en ny låntagare i Kohas personalklient. Oavsett vilken sida du är

Läs mer

Hur tar jag företaget till en trygg IT-miljö i molnet?

Hur tar jag företaget till en trygg IT-miljö i molnet? Hur tar jag företaget till en trygg IT-miljö i molnet? Alla pratar om molnet och att det är framtiden för IT. Men vad innebär det egentligen och hur tar jag mig dit? Det är inte så lätt att förstå om man

Läs mer

emopluppen Användning av "Ant" Niklas Backlund Version: 1.4 ( 2002/04/26 07:27:52 UTC)

emopluppen Användning av Ant Niklas Backlund Version: 1.4 ( 2002/04/26 07:27:52 UTC) emopluppen Användning av "Ant" Version: 1.4 ( 2002/04/26 07:27:52 UTC) Niklas Backlund Sammanfattning Det här dokumentet handlar om programmet Ant, som är en byggmiljö för programutvecklingsprojekt. Dess

Läs mer

Installera och konfigurera. Monitor ERP System AB

Installera och konfigurera. Monitor ERP System AB Installera och konfigurera Monitor ERP System AB Installera och konfigurera MONITOR G5 Denna handbok vänder sig till systemadministratörer och omfattar de steg som behöver utföras innan utbildning och

Läs mer

Innehållsförteckning. Version 1.3

Innehållsförteckning. Version 1.3 Beskrivning av WeLib med BOOK-IT i backend för skolbiblioteksansvariga, 2017-18. För ytterligare info om BOOK-IT hänvisas till http://bookit-hjalp91.axiell.com/web/help Version 1.3 Innehållsförteckning

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Uppgradering av epostsystemet Exchange

PROJEKTDIREKTIV. Uppgradering av epostsystemet Exchange direktiv Sid 1 (6) PROJEKTDIREKTIV Uppgradering av epostsystemet Exchange Webbadress https://www.samarbetsyta.umu.se/adm/itenheten/projects/exchange2013/sitepages/start sida.aspx namn Uppgradering av epostsystemet

Läs mer

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor.

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor. Guide till RefWorks För att förenkla hanteringen av referenser och referenslistor finns det flera olika verktyg, s.k. referenshanteringsprogram. Med dem kan du samla, organisera och presentera dina referenser.

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

Hogia Administration AB bedriver kontinuerlig utveckling av programmen och reserverar sig för avvikelse mellan program och handbok.

Hogia Administration AB bedriver kontinuerlig utveckling av programmen och reserverar sig för avvikelse mellan program och handbok. Innehållsförteckning Systemkrav....................................3 Val av installation..............................12 Behörigheter..................................12 InstallationsCD................................13

Läs mer

TMP Consulting - tjänster för företag

TMP Consulting - tjänster för företag TMP Consulting - tjänster för företag Adress: http://tmpc.se Kontakta: info@tmpc.se TMP Consulting är ett bolag som utvecklar tekniska lösningar och arbetar med effektivisering och problemslösning i organisationer.

Läs mer

Att koppla FB till AD-inloggning

Att koppla FB till AD-inloggning Att koppla FB till AD-inloggning Helen Ekelöf 16. nov. 2017 (uppdaterad 10.april 2018) SOKIGO Box 315 731 27 Köping +46 (0)8 23 56 00 info@sokigo.com http://www.sokigo.com Org.nr: 556550-6309 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Medlemskap i Libris beslutsunderlag

Medlemskap i Libris beslutsunderlag Medlemskap i Libris beslutsunderlag Att bli medlem i Libris är ett förändringsarbete som kräver förberedelse några månader före övergång. Den görs delvis i samarbete med Libris. Alla götabiblioteken måste

Läs mer

Incident SIL 2013-05-06

Incident SIL 2013-05-06 Incident SIL 2013-05-06 Incident Manager/Ansvarig Incident ledare Summering av incident/problem Datumhantering vid import och export av källdata till och från SIL utlöste problem kring utbytbarhet Referensnummer

Läs mer

BOOK-IT Inköp, checklista

BOOK-IT Inköp, checklista 2018-07-19 BOOK-IT Inköp, checklista Tillfälliga katalogposter (lpi-poster) Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiell.com,

Läs mer

Installation av Butiksdata

Installation av Butiksdata Installation av Butiksdata Starta installationsfilen Butiksdata.exe eller kör installationen från CD-skivan/USB minnet. Följande dialoger visas. Tryck Next Ange registreringsuppgifter och vill man inte

Läs mer

Nyhetsdokument Mikromarc 3 5.0

Nyhetsdokument Mikromarc 3 5.0 Nyhetsdokument Mikromarc 3 5.0 Ny och förbättrad funktionalitet Huvudpunkterna i den här releasen är inköp och utökad funktionalitet för katalogmallar. Inköp Inköp är en ny modul och behöver konfigureras

Läs mer

Uppdatera Mobilus Professional till version * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Uppdatera Mobilus Professional till version * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.3.1 Dokument: MobProUpd331 Rev. A Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT 8.0 2015-03-27 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: axiellsverige@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelse

Läs mer

Skapa din egen MediaWiki

Skapa din egen MediaWiki Skapa din egen MediaWiki Inledning och syfte I detta moment skall du installera en egen wiki (Mediawiki), som du skall konfigurera. Du har möjligheten att använda en egen wiki på din dator eller webbhotell

Läs mer

Familjehemsbanken Uppdaterat 2013-11-28

Familjehemsbanken Uppdaterat 2013-11-28 Uppdaterat 2013-11-28 Allmänna villkor Familjehemsbanken Familjehemsbanken är en mötesplats för personer/familjer som är eller vill bli familjehem, jourhem och/ eller kontaktfamilj/person och personer

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Malmator Systembeskrivning Sidan 1 av 7 2007-04-12

Malmator Systembeskrivning Sidan 1 av 7 2007-04-12 Malmator Systembeskrivning Sidan 1 av 7 HandSam ver 2.08 System för handläggning och dokumentation av färdtjänstansökningar mm Sammanfattning HandSam utgör ett IT-system för tillståndsprövning mm avseende

Läs mer

Storegate Pro Backup. Innehåll

Storegate Pro Backup. Innehåll Storegate Pro Backup Välkommen! I denna manual kan du bland annat läsa om funktioner och hur du ska konfigurerar programmet. Läs gärna vårt exempel om versionshantering och lagringsmängd innan du konfigurerar

Läs mer

Upptäck fördelarna med underhållssystemet MaintMaster.

Upptäck fördelarna med underhållssystemet MaintMaster. Upptäck fördelarna med underhållssystemet MaintMaster. I en tid som genomsyras av effektivisering krävs ett underhållssystem som kan hantera alla tänkbara situationer. Därför har vi tagit fram MaintMaster.

Läs mer

Kundfakturors sändsätt

Kundfakturors sändsätt Kundfakturors sändsätt 2014-11-05. Åbergs DataSystem AB, Göran Gustafsson I version 217 som vi släppte i slutet av oktober 2014 gjorde vi en förändring på hur fakturor kunde skickas till kunderna. Till

Läs mer

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Inledning. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad:

LVDB i GEOSECMA. Innehåll. Inledning. Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: Uppdaterad: Produkt: GEOSECMA Modul: LVDB Skapad för Version: 10.4.1 Uppdaterad: 2018-04-13 LVDB i GEOSECMA Innehåll Inledning... 1 Hämta XML från NVDB... 2 Full LVDB-import... 3 Inkrementell LVDB-import... 4 NVDB

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Klubbmedlem

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Klubbmedlem Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Klubbmedlem 1 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från vår hemsida

Läs mer

Vad är molnet?... 2. Vad är NAV i molnet?... 3. Vem passar NAV i molnet för?... 4. Fördelar med NAV i molnet... 5. Kom igång snabbt...

Vad är molnet?... 2. Vad är NAV i molnet?... 3. Vem passar NAV i molnet för?... 4. Fördelar med NAV i molnet... 5. Kom igång snabbt... Produktblad för NAV i molnet Innehåll Vad är molnet?... 2 Vad är NAV i molnet?... 3 Vem passar NAV i molnet för?... 4 Fördelar med NAV i molnet... 5 Kom igång snabbt... 5 Bli kostnadseffektiv... 5 Enkelt

Läs mer

WebOrderInstallation <====================>

WebOrderInstallation <====================> WebOrderInstallation 1 För installation av en kund som klient (en yttre användare som via WebOrderHandeln registrerar order) se vidare dokumentationen RdpKlientInstallation.pdf som kan hämtas ner från

Läs mer

INSTALLATIONSMANUAL NORDIC-SYSTEM WEBBSERVER, ios- OCH ANDROID-APP. Ver. 2.5

INSTALLATIONSMANUAL NORDIC-SYSTEM WEBBSERVER, ios- OCH ANDROID-APP. Ver. 2.5 INSTALLATIONSMANUAL NORDIC-SYSTEM WEBBSERVER, ios- OCH ANDROID-APP Ver. 2.5 KOM IGÅNG Kom igång NORDIC-SYSTEM WEBB-001/002 ger dig möjlighet att skapa en mängd olika funktioner, styra och programmera dina

Läs mer

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Baserad på OLA 5.0.0-6 Dokumentversion: 20110601 Författare: Gunnar Svanberg, Järfälla Redigering och layout: Niklas Wrane, SOFT Sid 1 (25) version

Läs mer

Fast internet. Installationshandbok 5 enkla steg för att komma igång

Fast internet. Installationshandbok 5 enkla steg för att komma igång Fast internet Installationshandbok 5 enkla steg för att komma igång 5 enkla steg för att komma igång med Telia Bredband Välkommen till ett snabbare och säkrare internet. Telia Bredband är en stabil anslutning

Läs mer

Version Namn Datum Beskrivning 1.0 Förutsättningar Vitec Ekonomi 1.1 Marie Justering för krav på Windows Server

Version Namn Datum Beskrivning 1.0 Förutsättningar Vitec Ekonomi 1.1 Marie Justering för krav på Windows Server Version Namn Datum Beskrivning 1.0 Förutsättningar Vitec Ekonomi 1.1 Marie 2017-03-09 Justering för krav på Windows Server 2012 1.2 Micke 2017-04-07 Vitec Ekonomi från x.60 kräver IIS 8 och websocket.

Läs mer

Nyheter i Mikromarc 2.6.1

Nyheter i Mikromarc 2.6.1 Nyheter i Mikromarc 2.6.1 Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, oktober 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Websök... 4 Ämnesord... 4 Flytta lån... 4 Uniform titel... 5 Högertrunkering... 5 Övriga

Läs mer