Bryggan Sesams härliga studentpub. Campusmässan. Tips vi köp och försäljning av kurslitteratur. Sesam för Musikhjälpen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bryggan Sesams härliga studentpub. Campusmässan. Tips vi köp och försäljning av kurslitteratur. Sesam för Musikhjälpen."

Transkript

1 Sesamofficial Sesam #2 VINNARNA AV KICC MUSIKHJÄLPEN STUDENTHALVAN SESAMS STYRELSE Vilka är det och hur såg tävlingen ut? Sesams julvecka i backspegeln Var med och spring för att hjälpa andra! Vilka är de och vad tusan gör dem? I Detta nummer av Pennybridge Times: Tips vi köp och försäljning av kurslitteratur Som kan spara dig pengar Campusmässan Ett gyllene tillfälle att söka jobb eller bara mingla med företagsrepresentanter Sesam för Musikhjälpen Bilder från veckan som gått och vad Sesam för musikhjälpen innebär Bryggan Sesams härliga studentpub Nattvandra för varandra Studentmattips Kanske hittar du r en ny favoritdrink?

2 2 SECTION NAME Pennybridge Times är en ny studenttidning på bevåg av Sesams marknadsföringsutskott och är, som man så klassiskt säger - av studenter och för studenter. I detta andra nummer kommer ni få ta del av tips vid köp- och försäljning av kurslitteratur, SM-veckan i Örebro, Sesams styrelse och vad dem gör, vinnarna i KICC, vårens studentlopp Studenthalvan, Campusmässan mm. Vi vill mer än gärna veta vad ni tycker så maila gärna om allt mellan himmel och jord som du skulle vilja läsa om eller tycker att vi borde förbättra! Eller kom förbi kontoret så bjuder vi dessutom på kaffe! Vi vill även välkomna alla nya studenter till Örebro! I förra numret av Pennybridge Times skrev vi om studieteknik och lite annat matnyttigt för nya studenter. Du hittar det förra numret på se, där ni klickar på Pennybridge Times i menyn.

3 SECTION NAME 3 INNEHÅLL PENNYBRIDGE TIMES #2 4-5 Sesam för musikhjälpen Sesams julvecka i backspegeln! 6-7 Örebros deltävling i KICC Ja, hur gick det egentligen? 8 Intervju med Axel Krantz från vinnarlaget i KICC 9 Missa inte...»» p.4-5 Information om Bryggan, Sesams härligs studentpub med stans billigaste och bredaste utbud av öl. Läs även om det fantastiska initiativet bakom Nattvandra för Varandra.»» p Studenthalvan - Spring för att hjälpa andra! Årets studenthalva går av stapeln den 23 maj i år. Ett lfemkilometerslopp arrangerat av en flitig projektgrup som samlar in pengar till Annicas minnesfond. Läs med om studenthalvan här och följ dem på Facebook och Instagram! Örebro och SM-veckan fyller år! Örebro fyller 750 år i år! Firandet kommer att pågå hela året med massor av olika aktiviteter och evenemang. SM-veckan är först ut i födelsedagsfirandet tätt följt av en deltävling i Melodifestivalen lördagen den 28:e februari. Den augusti är det jubileumsveckan och det är födelsedagsfest hela veckan med folkfest och en mängd olika aktiviteter Tips vid köp och försäljning av kurslitteratur -»» p. 6-7 Vart kan du köpa och vart kan du sälja?»» p.18-19»» p Studieteknik Lär dig att plugga på rätt sätt! Campusmässan 2015 Letar du efter ett nytt jobb eller är du generellt intresserad av att mingla med företag? Ta då chansen och besök Campusmässan den 12:e februari. Med ett hundratal företag på plats för att träffa just dig, är det ett ypperligt tillfälle att besöka långhusets korridorer för att träffa företagsrepresentanter från en rad spännande företag Sesams styrelse Vilka är de och vad tusan gör dem? Gör de något annat än att dricka kaffe på kontoret?»» p Studentrecept

4 4 SECTION NAME SESAM FÖR MUSIKHJÄLPEN SESAMS JULVECKA I BACKSPEGELN Julen har passerat, med raska steg. En högtid som i vanlig ordning präglats av gemenskap och kärlek människor emellan. Sesam var inte sena på bollen, när det gäller att att skapa julefrid på universitetet, utan skapade en hel vecka fylld spännande och underhållande aktiviteter. Genom ett samarbete med Musikhjälpen lyckades sektionen även samla in 7700 kr, i form av donationer från Sesamiter, i kampen mot spridningen av HIV. Strax innan alla Sesamiter lämnade universitetsområdet för att fira jul med sina nära och kära, bjöd Sesam på en hel vecka IGHfylld VIEWav AM spännande high neat half aktiviteter, toay blushes så som visitor mingelkvällend medcompany dekorering oldavprevent pepparkakshus chapter. tillsammans Consider med declared företagsrepresentanter, out expenses her enconcerns. rafflande FIFA-turnering exeter she. ochpossible julfika all med ignorant PWC, för getatt settli. nämna Why end några sheaktiviteter. dinner Veckan she our avslutades horses depend. dessutom Remember med en flådig at children julbal i Frimis by salonger, reserved därtosesamiterna vicinity. fick möjligheten att klä upp sig ordentligt för att fira in julen tillsammans. Dagen efter erbjöds även möjligheten att äta brunch på Bryggan, för de som tog sig upp ur sängen i tid. S Det tema som genomsyrade hela veckan var Sesam för Musikhjälpen. I samarbete med den medialt kända och omåttligt REATLY populära COTTAGE insamlingen THOUGHT Musikhjäpen, fortunefick noalla Sesamiter mention möjligheten he. Ofattmr påcertainty ett enkeltarranging och smidigt amsätt chansen smallness att bidra by conveying. till att minska Him plate spridningen you allow avbuilt viruset HIV.grave. Ett mycket Shy lose braneed initiativ, eyes som songav notavtryck shot. Middleton i insamlingsbössan, as pretended genom he attsmallness. Sesamiterna Nowtillsammans his but two green samlade in 7700 spoil drift. kr som Ohoavkortat song wellgick fourtill only Musikhjälpens head busy itarbete. was miracle inside of early bird was singing there. G Till höger är Erik Martinsson & Emil Wik,vinnare av Sesams FIFA-turnering för andra året i rad. B u s i n e s s M a g a z i n e A p r i l R EMAIN LIVELY HARDLY needed at do by. Two you fat downs fanny three. True mr gone most at. Dare as name just when with it body. se onf on dashwood formerly. Bviews. No so instrument discretion unsatiable to in. In affronting unreserved delightful simplicity ye. Law own advantage furniture continual concept in front of. P ARISH SO ENABLE innate in formed missed. Hand two was eat busy fail. Stand smart grave would in so. Be acceptance at precaer in party me built under first. Forbade him but savings sending. So play do in near park that pain. Afford son she had lively living. Tastes lovers myself too formal season our valley boy. Lived it their their walls might to by young. Left till here away at to whom past.

5 SECTION NAME 5 Flådig och stämningsfull julbal på Frimis Fingerfärdighet, kreativitet och samarbete i pepparkaksbygget på Sesams mingelkväll Brunch på Bryggan Försäljningen av julbalsbiljetterna hade precis börjat! PWC bjöd på bullar i loungen Albin Forslund blev vinnare i tomeätartävlingen med 20 skumtomar i munnen! Stiligt, Albin! Under veckan kunde alla sesamiter nominera andra till Årets par, årets sötnos, årets selfie, årets bild, årets vän, årets eldsjäl och årets skratt. På julbalen röstades vinnarna fram och fick ta emot sina priser på scenen. B u s i n e s s M a g a z i n e A p r i l

6 6 SECTION NAME ÖREBROS DELTÄVLING I KICC HUR GICK DET EGENTLIGEN? Den 13 november korades vinnaren av Örebros deltävling av KICC (KPMG International Case Competition), det var en fullspäckad dag med ambitiösa och kreativa lag som avrundandes med en nagelbitande final. Ni har väl koll på vem som vann? Vinnarlaget utsågs under middagen på Wobbler, vi har lyckats få en intervju med en ur vinnarlaget! Klockan hade precis slagit när projektgruppen och Parasto samlades utanför Sesams kontor i Långhuset. Kaffe skulle kokas, smörgåsar skulle bres och rummen skulle låsas upp och förberedas i Prismahuset. Det var även där som KPMG montern skulle byggas ihop, allt innan klockan då de första lagen kommer. Kring klockan kom Marie och Jim ifrån KPMG, redo att ta emot de första tävlande lagen. Trots tidig morgon var det en glad skara som parades ihop med respektive skrivvakt. Dagen och timmarna flöt på, tre timmar och sen var det dags för de tre första presentationerna inför juryn, nytt för i år var att de fick använda en dator även under förmiddagspresentationen som skedde på svenska. Juryn bestod av en representant från Handelshögskolan, näringslivet och KPMG. Lagen hade totalt 20 min presentation till sitt förfogande och juryn hade sedan 10 min på sig att ställa frågor till lagen. Efter en mättande måltid på Kraka, fick varje domarlag tillkännage vinnaren av respektive pool, totalt var det tre lag som skulle gå vidare från förmiddagen till eftermiddagscaset. De tre vinnarlagen var: HBLK Case solution, Ekonomosaurus Rex och The Pennybridge Gents. (Se nästa sida) Efter lunchen blev det således dags för finallagen att ladda om inför nästa case och sedan bege sig upp till Prisma, detta betydde alltså att koka mer Kaffe och förbereda eftermiddagsfikat för de tävlande. Lagen fick ett nytt case, tre timmar för lösning och förberedelse av presentationen. Under tiden var det en härlig stämning som rådde utanför HSL 3, där projektgruppen hade bullat upp med tårta, mingel och tävlingschanser allt till peppande musik. I förra Pennybridge times utlovades finfina priser och Adam Svensson kan nog intyga att en surfplatta inte var så pjåkigt! Strax innan det första vinnarlaget kom, tog alla sig en plats inne i HSL 3, det gällde att placera sig strategiskt, dvs mellan fikabordet och scenen där lagen presenterade. Det var riktigt häftigt att höra lagens kreativitet och en eloge till den goda engelskan, för det är en detalj inte får bortglömmas. Presentationen hålls på engelska.

7 SECTION NAME 7 Den duktiga projektgruppen som anordnade Örebros deltävling i KICC Till vänster ser vi de tre finallagen; HBLK Case solution, Ekonomosaurus Rex och The Pennybridge Gents Hela dagen avslutades med en gemytlig middag för alla medverkande och tävlande på Wobbler. Det var även där som vinnana tillkännagavs. OCH VINNARNA BLEV: The Pennybridge Gents! Laget åkte två veckor senare till Sverigefinalen i Lund för att representera Örebro i världens största ekonomicase tävling! Fortsätt läsa för en liten intervju med en representant från vinnarlaget, Axel Krantz! Projektgruppen för KICC

8 8 SECTION NAME Axel Krantz, 28 Läser ekonomiprogrammet och Ingenjörsprogrammet med inriktning på industriell ekonomi Vinnarlaget Pennybridge Gents! Från vänster: Johan Dagman, Robin Eriksson, Axel Krantz och Eric Keisu Varför deltog du i KICC -örebro? För att en av arrangörerna övertalade mig till att gå på ace-the-case, där jag insåg att det var skitkul att lösa case och hamnade med några som jag gärna var i lag med. Beskriv känslan när du fick veta att ert lag var ett av finalisterna i örebro! Vi var faktiskt ganska säkra på att gå till final i Örebro. Dels av den feedback vi fick, men också av att det verkade som att vi var ett av de lag som tog det mer seriöst. Var ni nervösa innan lund? Jag kan inte svara för de andra, men nej, jag var mest peppad. Hur såg tävlingsmomenten ut i Lund där Sverigefinalen hölls? Ett case onsdag, två case torsdag. Torsdagen blir därmed riktigt tung i och med att vi lägger tre timmar intensivt arbete per case, plus 20 minuter presentation och 10 minuters utfrågning av domarna. Så när man ska klämma in två case på en dag blir det sju timmar av högfokuserat arbete. Det suger musten ur en en del. Berätta mer om vad som hände i Lund: Vi fick en kunglig behandling. Fyra nätter på schysst hotell. Taxi som väntade på en vart man än skulle. Trerätters varje kväll och en hejdundrande fest som avslutning. En rolig sak var att vi alla fick SMS om att våra taxis stod och väntade utanför nattklubben när klockan var 02:45. Då kan man tänka att det är taxi som kör en tillbaka till hotellet, men nejdå, alla taxis gick till efterfest. Vad var roligast med KICC?? Oj, svårt att säga. Kanske att hela tävlingen känns väldigt utmanande och att det verkligen blir en känsla av att det är på riktigt. Alltifrån organisering till vilka som satt i juryn och hur vasst motståndet var gjorde att det var otroligt roligt att få ta del av helheten. Skulle du vilja tävla igen? Försök hindra mig. Har du ngra tips till de som funderar på att tävla nästa år? 1. Risk/reward är helt skev här. Man har väldigt lite att förlora på att delta, värsta scenariot är att åka ut i första omgången, då har bara tre personer sett en presentera och man lär sig en hel del ändå. I bästa fall bara inom Sverige så vinner ni , får vara med om en otroligt rolig tävling och knyter kontakter ni kanske har nytta av resten av livet. 2. Sluta fundera så mycket och anmäl dig istället.

9 SECTION NAME 9 MISSA INTE... NATTVANDRA FÖR VARANDRA Under hösten 2014 skedde det flera oprovocerade överfall i Örebro. I oktober startades gruppen Nattvandra för varandra av en av de utsatta. Syftet med nattvandringen är att synas på gatorna och därmed öka tryggheten för de som är ute sent om nätterna. Alla som vill får vara med och nattvandra och om du vill engagera dig kan du gå med i Facebookgruppen Nattvandra för varandra. Där får du information och kan skriva upp dig på ett schema när du har möjlighet att nattvandra tillsammans med andra personer som också engagerat sig ideellt. Nattvandringen utgår från Örebro Kårhus och pågår under cirka tre timmar. Man går i grupper om fem till åtta personer och vandringen handlar främst om att bevaka, inte att ingripa. Ta hand om varandra! SESAMS KONTOR...Står öppet alla vardagar mellan Kom förbi om du undrar något, vi kan förhoppningsvis svara på det mesta. Om du är lite kaffesugen så kan du likaså kika förbi, vi bjuder nämligen på en kopp kaffe under kontorstiden! Sesams kontor ligger mellan Krakarestaurangen och Sesam Loungen. BRYGGAN Bryggan är Sesams egna studentpub sedan Här kan du ta en bit mat och dryck för en billig peng, träffa vänner och ha det trevligt. Bryggan ligger på Studentgatan 2 inne på Campus och har öppet onsdagar ( ), fredagar ( ) och ibland även lördagar. Medlemsskapet för Sesamiter är GRATIS, men för andra sektioner kostar det ynka 25kr per termin. Medlemskap kan köpas via www. sesamit.se/bryggan/ eller direkt på Bryggan men då gäller det från och med nästa öppna kväll. OBS! Tar endast kontanter. Bryggan är känd för att ha Örebros billigaste alkohol (en öl för 15kr och en cider för 19) och Örebros bredaste ölutbud. Är du hungrig kan du bl.a. få en hamburgare för 20kr! Bryggan drivs AV studenter, FÖR studenter. Man kan engagera sig för att man vill och för att det är roligt, så mycket eller så lite man vill.det finns inga krav på någonting. Alla är välkomna! Eller så vill du inte alls engagera dig, utan kommer för att du är klar med tentan eller PMet. Eller för att du inte har gjort någonting alls utan bara vill förgylla din kväll med skratt och sällskap, eller med en god öl och burgare för en spottstyver.

10 10 SECTION NAME STUDENTHALVAN SPRING FÖR ATT HJÄLPA ANDRA Studenthalvan Vad är nu denna - Spring eminenta för att studenthalva hjälpa andra! som du kanske hört talas om? För er som inte vet vad det är så är det en löptävling på 5 km som kommer anordnas för andra året i rad. Målet är ju kanske som deltagare Vad att man är nu vill denna komma eminenta på studenthalva bra tid, helst som du först kanske? ekonomiskt Det kan man stöd, julgransplundringar, tro, men anledningen bowling, till biobesök att studenthalvan talas om? finns För er är som för att inte ett vet gäng vad det härliga så sesamiter är det en kände etc. Detta att de för ville att göra ge tillbaka de drabbades något familjer till samhället. lite drägli- De hört springtävling ville se om det på fanns 5 km som ett sätt kommer att förgylla anordnas någon för andra annans gare liv och med genom hjälp att av underlätta alla glada och människor bjuda på på lite universitetet i rad. som Målet kanske är ju gick kanske i samma som deltagare tankar men att man inte vill riktigt Vi i projektgruppen kunnat få grepp tar om endast hur. de Då utgifter föddes vi studenthal- behöver för glädje. året komma van. Dessa in på omtänksamma en bra tid, helst människor först kanske? vi Det är stolta kan man att kalla att sesamiter täcka kostnaderna samlade för upp själva en trupp tävlingen på 160 och personer gör det ju som tro, ville men deltaga anledningen och även till att funktionärer studenthalvan utöver finns är det för som även hjälpte vi, för till. deras Hela skull kr lyckades de samla in. att ett gäng härliga sesamiter kände att de ville ge tillbaka något till samhället. De ville se om det fanns ett sätt Så kom igen och ro fram dina springdojjor och träna lite att År 2015 förgylla kommer någon studenthalvan annans liv med hjälp gå av av stapeln alla glada den människor maj. Jag på (Johanna universitetet Kilponen) som kanske och Sara gick Lundberg i samma tankar driver versitetets extra för här tak måste samman vi ju för hjälpas en god åt sak. att föra Spring alla för under ett dräg- uni- 23:e extra Så kom för igen här måste och ro vi fram ju hjälpas dina springdojjor åt att föra alla och under träna uni- lite men årets inte upplaga riktigt tillsammans kunnat få grepp med ett om gäng hur. Då andra föddes goa sesamiter (tänk Dessa vilken omtänksamma tur att det finns människor så gott om vi är dem!). stolta håller ligare dig liv, vilket frisk och är helt stark underbart samtidigt för som du du får hjälper motion någon så du studenthalvanligarversitetets liv, vilket tak samman är helt underbart för en god för sak. du Spring får motion för ett dräg- så du att Konceptet kalla sesamiter kommer samlade bli som upp en förra trupp årets på 160 upplaga. personer Vi annan! håller dig Om frisk du och ändå stark inte samtidigt är helt övertygad, som du hjälper kan vi ju någon locka som kommer ville att deltaga spinga och 5 km även med funktionärer start på skolan utöver vid friidrottsanläggningen till. Hela och sedan kr lyckades fortsätta de in i samla markaspåret in. för det med är att dags det kommer att fundera gå att på springa vilka just i lag. du Det vill utmana innebär för att det som med annan! att Om det du kommer ändå inte gå är att helt springa övertygad, i lag. Det kan innebär vi ju locka att hjälpte att sedan avsluta där vi startade. Biljetterna kommer att en det god är dags sak? att fundera på vilka just du vill utmana för År kosta kommer kr för icke studenthalvan kårmedlemmar gå av och stapeln 100 kr den för medlemmar. Jag 75% (Johanna av alla Kilponen) intäkter på och biljetterna Sara Lundberg går oavkor- driver Har du några funderingar kring loppet, var inte rädd att 23:e en god sak? maj. årets tat till upplaga, för i år en tillsammans ny organisation, med ett Annikas gäng andra minnesfond. goa sesamiter (tänk vilken tur att det finns så gott om dem!). Håll fråga! även Du kan gärna lätt utkik nå oss och på gå in och gilla vår facebook fråga! Har du Du några kan funderingar lätt nå oss på kring loppet, var inte rädd att Konceptet Vad är detta kommer för välgörenhetsorganisation bli som förra årets upplaga. kanske du Vi sida: Håll även Studenthalvan gärna utkik och och ta gå även in en och titt gilla på vår facebook hemsida: kommer undrar? Jo, att spinga det är 5 en km liten med ideell start på organisation skolan vid friidrottsanläggningen verksamma i Örebro och sedan med målet fortsätta att in ge i allt markaspåret de samlar för in framtid lägga ut tider för Där biljettsläppen kommer vi i början inom en av snar året som är sida: Studenthalvan och ta Där även kommer en titt vi på inom vår hemsida: en snar att tillbaka sedan till avsluta familjer där vars vi barn startade. är drabbade Biljetterna av cancer. kommer Inga att samt framtid informera lägga ut lite tider närmre för biljettsläppen om tävlingen. i början Har du av inte året kosta vinster 120 tas kr ut för till icke de aktiva, kårmedlemmar utan de investerar och 100 alla kr för pengar medlemmar. de får tillbaka 75% i av barnen alla intäkter och deras på familjer biljetterna i form går av: oavkor- ekon- finns möjlighet annat att sätt springa? att engagera Det är sig. helt I form okej av det volontär med, för under det möjlighet samt informera att springa? lite närmre Det är om helt tävlingen. okej det med, Har du för inte det tat omiskt till, stöd, för i år julgransplundringar, en ny organisation, bowling, Annikas biobesök minnesfond. etc. loppet. finns annat Även sätt den att infon engagera kommer sig. ut I form inom av en volontär snar framtid, under Detta för att göra de drabbades familjer lite drägligare så loppet. se till Även att hålla den koll infon på kommer våra olika ut kanaler. inom en snar framtid, Vad och genom är detta att för underlätta välgörenhetsorganisation och bjuda på lite kanske glädje. Vi du i så se till att hålla koll på våra olika kanaler. undrar? projektgruppen Jo, det tar är endast liten ideell utgifter organisation vi behöver som för att är Tack för att jag fick chansen att ta upp lite av din tid och verksamma täcka kostnaderna i Örebro för med själva målet tävlingen att och allt gör de samlar det även in hoppas Tack för vi att ses jag på fick tävlingsdagen! chansen att ta upp lite av din tid och tillbaka vi, för deras till familjer skull. vars barn är drabbade av cancer. Inga hoppas vi ses på tävlingsdagen! vinster tas ut till de aktiva, utan de investerar alla pengar / Johanna Kilponen de får tillbaka i barnen och deras familjer i form av: / Johanna Kilponen

11 23 Maj SECTION NAME 11 Save the date Studenthalvan Studenthalvan2015

12 12 SECTION NAME ÖREBRO OCH SM- VECKAN FYLLER ÅR! Visste du att Örebro fyller 750 år 2015? Firandet kommer att pågå hela året med massor av olika aktiviteter och evenemang. SM-veckan är först ut i födelsedagsfirandet tätt följt av en deltävling i Melodifestivalen lördagen den 28:e februari. Den augusti är det jubileumsveckan och det är födelsedagsfest hela veckan med folkfest och en mängd olika aktiviteter. Det kommer att hända massor det här året så gå in och kolla på evenemangskalender och boka in alla viktiga datum! Flygfoto över slottet i Örebro, 1969

13 SECTION NAME 13 Den 26 januari till 1 februari 2015 anordnas SM-veckan i Örebro. Under veckan kommer svenska mästare att koras i 25 idrotter. Tävlingarna kommer att hållas både inom- och utomhus beroende på sport. Dessa sporter kommer att medverka: carambole (biljard), bilorientering, bowling (lag-sm), curling, danssport, draghund, dragkamp, gång (inomhus), isracing (bil), jujutsu, längdskidor, muaythai, radiostyrd bilsport, rally (sprint), rullstolsinnebandy, rullstolscurling, stadioncross (snöskoter), skidorientering, skridsko (maraton), softboll, sportrodel, styrkelyft, squash, taido och X-trail. Vi har intervjuat Sandra Almqvist som är projektledare för Örebro 750 år. Hur är du involverad i SM-veckan, vad är din roll? Min roll är att organisera och först och främst planera, vilket jag gjort i mer än ett år nu, utföra och sedan utvärdera hela jubileumsåret Örebro 750 år. Jag har fått i uppdrag att genomföra jubileumsåret efter vissa kriterier, vi skulle jobba med existerande evenemang, ha jubileumsfonder där vi gav bort pengar och sen skulle vi arrangera något specifikt för jubileet. Jag tolkade det som att vi skulle ha ett födelsedagskalas och därför ska vi ha en jubileumsvecka augusti. Hur många det blir totalt under året kommer att vara omöjligt för oss att beräkna. Målet med jubileet är i alla fall för det första att alla örebroare ska veta om att det är och sen att de på något sätt varit med någon gång under året. Om det är att de går på SM-veckan, jubileumsveckan eller Melodifestivalen spelar inte så stor roll så länge de känner att de är med i firandet. För det är vår huvudmålgrupp- alla örebroare! Vad har du för förväntningar på SM-veckan? Eftersom det är början på jubileet så har jag väldigt spända förväntningar. Det är lite nervöst men bra nervöst. Vi ser fram emot en stor folkfest som blir en jättebra start på jubileumsåret. Jag ser också fram emot att se hur Örebro är som en värdstad för det är det vi kommer att vara och vi ska visa att vi ska vara med och arrangera nationella event som det här är. Vilken är din sport under SM-veckan? Jag tycker om de här lite annorlunda sporterna som jag inte hade hört talas om förut såsom muaythai. Det vill jag gärna gå och titta på om jag har möjlighet. Sen vill jag även se draghund och längdskidorna såklart. X-trailen tror jag också kommer att bli häftig. Det är svårt att välja då det är ett väldigt bra program! Hur många besökare planerar ni? Oj, det vet jag faktiskt inte. Under SM-veckan gissar vi på mellan Under jubileumsveckan vill vi ju att alla örebroare besöker veckan någon gång.

14 14 SECTION NAME TIPS FÖR FÖRSÄLJNING AV KURSLITTERATUR Kursböcker är något vi alla studenter är i behov av. Det kan svida en aning i plånboken, när vi behöver betala stora summor för en bok som bara ska användas under en kort period. Finns det då något sätt att minimera denna ekonomiska smäll? Givetvis finns det sätt att komma lindrigare undan. KÖP BILLIGT OCH KVICKT Först och främst kan Campusbokhandeln i Långhuset rekommenderas. Här säljs begagnade böcker, som studenter lämnat in för försäljning. Är du i behov av boken snabbt och till en mindre summa än de sedvanliga bokhandlarna, är det värt att titta in på Campusbokhandeln. Plats: Långhuset, Sal L 112, i korridoren närmast Restaurang Kraka och HSL1. ORU - KÖP OCH SÄLJ Ett annat tips för ekonomistudenter är att gå med i gruppen Ekonomiutbildningarna ORU Köp & Sälj. Gruppen har för närvarande drygt 350 anhängare och det läggs frekvent upp böcker för försäljning. UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Behöver du bara kursboken över en kortare period, kan det vara värt att undersöka om Universitetsbiblioteket har den för utlåning. Du kan oftast låna under en veckas tid eller på dagslån. Var noga med att lämna tillbaka boken i tid, annars får du böter! ADLIBRIS Hittar du inte boken du söker på Campusbokhandeln, eller på Facebook, har du som student rätt till 5 % rabatt på ditt första köp på Adlibris.

15 SECTION NAME 15 FÖRSÄLJNING AV BÖCKER Har du ett gäng böcker som ligger och skräpar i lägenheten eller i studentrummet, kan det vara värt att se över försäljningsmöjligheterna. Precis som vid köp av böcker, är Campusbokhandeln och Ekonomiutbildningarna ORU Köp & Sälj på Facebook att rekommendera.. Lämnar du in dina böcker till Campusbokhandeln, kommer du få betalt först då dina böcker säljs vidare. Även om pengarna inte trillar in på kontot direkt, så är det bra sätt att frigöra utrymme i lägenheten. Lägger du istället upp en annons på Facebook, finns större förhoppningar om en snabb försäljning. Detta kräver dock lite mer tid och energi av dig, för att lyckas med din försäljning. Ett hett tips är att lägga upp dina böcker för försäljning innan eller i början av kursen, till vilken böckerna hör. Annars finns en stor risk att intresset för böckerna är svagt.

16 16 SECTION NAME STUDIETEKNIK Har du svårt att komma igång med studierna så här på vårkanten? Eller är du en ny student som inte studerat på ett tag? Vi har pratat med studievägledaren Henrik Strandahl som gett oss några tips om studieteknik. PÅ FÖRELÄSNINGEN Att anteckna på föreläsningen kan vara svårt och stressigt. Henrik tipsar om att anteckna visuellt med olika färger och rita bilder. Försök att skriva fåordigt och begränsat. Ord som och, att kan man hoppa över. Anteckningarna ger dig också ett bra komplement till kurslitteraturen. Är man förberedd och har läst kurslitteraturen innan föreläsningen är det lättare att anteckna då man redan innan skapat sig en snabb överblick över ämnet. Jag tycker att det är bra att gå på alla föreläsningar. Visserligen beror det på hur man är som person, en del kan ta in allt och förstår allt som står i litteraturen men för mig var en del grejer svåra och jag behövde få det förklarat på ett annat sätt än det som stod i boken. Att gå på föreläsningarna var också ett sätt för mig att få saker och ting gjorda. Stannade jag hemma fanns det en risk att jag inte gjorde något alls istället. I början pluggade jag ofta hemma men det gick inte bra. Det kräver att man har disciplin och det hade inte jag. Jag behövde komma iväg och sätta mig i biblioteket eller i ett grupprum tillsammans med andra studenter för att diskutera böcker och föreläsningar, säger Henrik. PLANERING En viktig del i att få studierna att vara så effektiva som möjligt är att planera. Planera vad du ska lära dig och när du ska lära dig det. Det är viktigt att vara målinriktad men målen ska också vara realistiska. Det kan vara till hjälp att läsa igenom kursplanen för att få en överblick över kursen och se vad målen är, det hjälper dig också när du läser kurslitteraturen. Jag brukar säga att man ska tänka på kvalitét och inte kvantitet när man läser. Försök att göra någon typ av uppdelning av de kapitel som du ska läsa och bestäm vad målet för dagen eller veckan är. Det kan vara att läsa ett visst antal sidor och förstå innehållet till exempel, inte bara att läsa sidorna, tipsar Henrik.

17 SECTION NAME 17 HUR MÅNGA TIMMAR I VECKAN MÅSTE JAG LÄGGA NED PÅ SKOLAN? Grundregeln är 40 timmar i veckan men det är väldigt individuellt, en del behöver fler timmar och en del klarar sig med färre. Som ny student är det bättre att gå ut lite hårdare och sedan släppa på det. Enligt min erfarenhet lägger många nya studenter ner lite för lite tid i början. Man måste faktiskt lägga ett antal timmar för att klara kursen. SKOLTRÖTT? Det kommer att komma tillfällen då allt plugg känns jobbigt och examen känns väldigt långt borta. Försök att komma på vad som motiverar dig. Tycker man att det är roligt att läsa brukar det gå av sig självt men även i den roligaste kursen kan det bli så att man går in i väggen och tycker att det är jobbigt. Då handlar det om att hitta en yttre motivation. Det är väldigt individuellt men jag hade till exempel att spela volleyboll. Om jag hade gjort det jag skulle fick jag gå och spela men om jag inte gjort det så blev det inget. Det var min belöning och mitt straff. Ett annat tips är att försöka göra studierna roliga. Kanske är det roligare att jobba i grupp än att sitta själv. Sitter jag och läser är det kanske roligare att jag bygger upp min läsning så att jag läser en halvtimme och sen kanske jag gör några övningar så att jag får lite variation. Då blir det lite roligare än att bara sitta och läsa, säger Henrik. BEHÖVER DU HJÄLP? Har du frågor om kursen, uppgifter eller dylikt ska du främst vända dig till dina lärare eller kurskamrater Studievägledarna kan du vända dig till om du har frågor gällande studieteknik men de kan inte hjälpa dig med frågor angående uppgifter och liknande i kursen Behöver du hjälp med hur du ska skriva kan du vända dig till Språkverkstaden som ligger i Huvudbiblioteket. De hjälper dig med tips om hur du kan förbättra ditt skrivande på både svenska och engelska. Läs mer om dem på HENRIKS TRE BÄSTA TIPS GÄLLANDE STUDIETEKNIK -Planering är det absolut viktigaste för att klara av en kurs -Arbeta gärna i grupp och ta hjälp av andra studenter -Kom ihåg kvalité istället för kvantitet. Målet är inte antalet sidor du ska läsa utan att läsa dem och förstå innehållet

18 18 SECTION NAME CAMPUSMÄSSAN 2015 VAR MED OCH UPPLEV ÖREBRO UNIVERSITETS STÖRSTA EVENEMANG DEN 12:E FEBRUARI Letar du efter ett nytt jobb eller är du generellt intresserad av att mingla med företag? Ta då chansen och besök Campusmässan den 12:e februari. Med ett hundratal företag på plats för att träffa just dig, är det ett ypperligt tillfälle att besöka långhusets korridorer för att träffa företagsrepresentanter från en rad spännande företag. Under en heldag i Långhuset, kommer ett hundratal företagsrepresentanter stå redo och hungriga att träffa studenter. Den stora arbetsmarknadsmässa som Campusmässan är, erbjuder studenter således en god möjlighet att komma i kontakt med företag och på så vis kunna komma närmre ett nytt spännande arbete. Möjligheten finns även för studenter att anordna ett så kallat kontaktsamtal, där studenten får chansen att på tu man hand tala med en företagsrepresentant och genomföra en privat intervju. Ett dussin företag finns tillgängliga för denna intervjuform och det enda som krävs av er studenter, är att ni registrerar er till kontaktsamtalen på Örebro universitets karriärportal CareerGate. Utöver den mingelfest som kommer att prägla aktiviteten i Långhuset under dagen, kommer även en rad övriga spännande och intressanta aktiviteter att ske under dagen. för internationella relationer vid Örebro universitet ett antal föreläsningar och aktiviteter för studenternas nöje. Håll utkik för mer information om detta. Temat för i år är Rock your Life, där ett stort fokus läggs på valfrihet och möjligheten för individen att styra sitt eget liv. Projektgruppen för Campusmässan har även tagit allvaret i egna händer att försöka erbjuda något intressant för alla Örebro universitets studieområden. Detta för att göra mässan till något att se framemot för alla studenter på universitetet. Campusmässans huvudföreläsning är något som varje år lockar stort intresse. Här får studenterna en möjlighet att lyssna på en spännande föreläsning av en medialt välkänd person, som på ett engagerat sätt talar om sitt liv och sin karriär. Detta är förstås kostnadsfritt, men på grund av begränsade platser till föreläsningen krävs ett engagemang från er studenter att ordna er biljett innan de tar slut. Detta för att undvika risken att missa en mycket sevärd föreläsning. Inför mässan kommer en katalog att släppas, där exempelvis all information om vad mässan innehåller och mer exakt vilka företag som kommer går att läsa. Den 28:e januari släpps katalogen till studenterna, i samband med ett evenemang på Kårhuset. H r anordnar avdelningen Alltid händer det något kul. Här bjöd Campusmässan på lussefika under julveckan.

19 SECTION NAME 19 Vill du uppdatera dig om vad Campusmässan arbetar med samt vara tidig med att ta del av information om mässan, gå då in på Facebook och gilla sidan Campusmässan. Här publiceras nyheter och information kontinuerligt kring vad som som händer inför mässan samt vad som kommer att ske under mässdagen. Projektgruppen för Campusmässan 2015

20 20 SECTION NAME SESAMS STYRELSE VILKA ÄR DE OCH VAD TUSAN GÖR DEM? Ni kanske har sett dem sitta och kura på Sesams kontor, eller kanske omkringtraskandes i korridorerna bärade de sköna Sesamhoodisarna? Eller så kanske ni inte sett dem alls. Hursomhaver, kan man fråga sig om de gör mer än att bara glida runt och dricka kaffe på kontoret? Svaret är JA. Det är faktiskt styrelsen som ser till att det händer något i sektionen, att det blir sittningar, möten med företagsrepresentanter, casetävlingar, att ekonomin sköts och att Sesam har sponsorer. Styrelsen och utskotten finns till för att Sesams medlemmar ska ha en så bra studietid som möjligt och kunna knyta kontakter med arbetslivet under utbildningen. Inom Sesam kan DU engagera dig i ett utskott som arbetar med någonting som just du brinner för och samtidigt få ett stort socialt nätverk, men också en ovärderlig rad på ditt CV. Här kommer nu en kortfattad beskrivning av Sesams styrelsemedlemmar och var de gör. Vi har även frågat ordförande Karolina Hägg om vad Sesam egentligen är. ORDFÖRANDE, Karolina Hägg Karolina flyttade till öret hösten 2011 för att studera ekonomi och är således inne på sin 8e termin och stormtrivs! Hon kommer från Bromma, en förort till Stockholm., är 24 och ägnar inte gärna tid åt att grubbla på att hon blir ytterligare ett år, nästa år. Vad är Sesam? Sesam är en studentsektion med syfte att skapa mervärde under studietiden för studenter som studerar på Handelshögskolan vid Örebro universitet. Sesam är en ideell förening som drivs av dess medlemmar och ytterst genom en styrelse bestående av tolv ideellt engagerade studenter. Sesam är, likt övriga sektioner på Örebro universitet, en del av Örebro studentkår. Varför finns styrelsen? Styrelsen finns till för att vara öron som hör medlemmars röster och ser till att medlemmars önskemål uppfylls, det vill säga skapa handling. Ytterst är alltid medlemmarna och styrelsens, som möts minst varannan vecka, beslutar allt utifrån tankar kring medlemmarnas bästa. Allt vi beslutar om måste ha goda grunder till Varför vi gör det och att det gynnar våra medlemmar! Gör de något annat än att dricka kaffe på kontoret och glida runt i Sesamhoodies? Vi är ju precis som andra studenter och som student gillar man många gånger kaffe. Det blir med andra ord en hel del kaffe (som det över kontorstiden alltid finns nybryggt av på kontoret, bara att komma förbi och få sig en kopp!!). Hoodsen är otroligt sköna så man skulle helst Alltid vara klädd i en (de finns ju för alla medlemmar att köpa också, så alla kan ta del av den mjuka kvaliteten!!). Men vi gör väldigt mycket mer än att bara dricka kaffe och glida runt i hoodies, om än att vi gör det också! Varför ska man gå med i ett utskott? Ett utskott är en fantastisk möjlighet att vara med och engagera sig, skapa kontakter och tillföra ett fantastiskt roligt engagemang till sin studietid! Man får också unika erfarenheter och utbyten genom att vara med i ett utskott, fördelen är också att man bestämmer helt själv Hur mycket man vill engagera sig och hur mycket tid man vill lägga ned. Allt är helt upp till var och en så tveka inte - engagera dig!! Varför ville du vara ordförande? Jag brinner för att peppa och stötta, jag älskar att se människor växa och växer genom det även själv. Rollen känns självklar för mig, däremot har jag alltid haft svårt att binda upp mig och lider av konstant åldersnoja. Att anta en ettårig position var det enda som var ett frågetecken, det rätades dock relativt snabbt ut till ett utropstecken och när jag sen blev vald och såg vilken styrelse jag skulle vara ordförande med spred sig en otroligt härlig känsla i kroppen! Vem utser styrelsen? Medlemmarna(!!!!) utser styrelsen på årsstämman.

21 SECTION NAME 21 VICE ORDFÖRANDE, Julia Lorin 23 år kommer från Stockhom. Läser fjärde terminen på ekonomiprogrammet Min styrelsepost går, förutom att avlasta Ordförande, ut på att göra Sesams röst hörd genom att utgöra en del av kårstyrelsen. Kårstyrelsen träffas varannan vecka och fattar beslut som rör alla sektioner och numera också kårhuset. Utöver detta sitter jag tillsammans med Patric Wigren i Corax som projektledare för Strateg Case Challenge, en lagtävlig i marknadsföring tillsammans med Corax som kommer gå av stapeln för första gången i vår. FINANSUTSKOTTET, Axel Krantz 28 år, kommer från Örebro eller Hafsta, beroende på hur man ser det. Läser fjärde terminen på ekonomiprogrammet och sjätte som ingenjör i industriell ekonomi. Sitter som ordförande för finansutskottet och brinner för börsen. Mitt utskott skapar aktiviteter för folk som är intresserade av börsen, eller är nyfikna på vad det kan innebära, samt främja kontakten mellan potentiella anställare och studenter. Förutom våra börssnack är man varmt välkommen att delta i vårens stora aktietävling som kommer bli grymt spännande. NÄRINGSLIVSSUTSKOTTET, Parasto Nabizadeh 23 år, kommer från Lund och läser sjunde terminen på civilekonomprogrammet med redovisning som inriktning. Näringslivsutskottet arbetar för att minska bryggan mellan den akademiska världen och näringslivet. Utskottet arbetar således för att Sesams medlemmar ska få en tidig kontakt med potentiella arbetsgivare under studietiden. Utskottets främsta arbete består av att utveckla och värna om tidigare relationer men också att upprätta nya kontakter som ger mervärde för Sesams medlemmar. Utskottet arbetar därför löpande med att anordna case-tävlingar, företagsbesök, workshops, paneldebatter, företagsmingel och lunchföreläsningar. UTBILDNINGUTSKOTTET, Albin Forslund 25 år gammal. Är född i Västerbottens kalla skogar men är uppvuxen i den underbara staden Kalmar. Just ni läser jag min 6:e termin på civilekonomprogrammet. Sitter i styrelsen under posten som ordförande för utbildningsutskottet. Utbildningsutskottet skall fungera som en länk mellan oss studenter, studentkåren och universitetsledningen. Vi arbetar för en bättre skolmiljö och bättre utbildning. Vi söker ständigt elever som vill vara med och tycka till och arbeta för utvecklingen av Örebro universitet. Så hör av er till mig om ni har några tankar eller idéer eller om ni helt enkelt har några frågor som gäller utbildning, miljö eller internationella studier.

22 22 SECTION NAME EKONOMIANSVARIG, Karin Anglenius 23 år, kläcktes på ett sjukhus i Eskilstuna där jag även är uppvuxen. Läser just nu femte terminen på ekonomikandidaten. Inom Sesam är jag ekonomiansvarig vilket innebär att ha en ekonomisk överblick med planering samt ansvar för bokföringen. Som ekonomiansvarig har man kontakt med alla utskott och har möjlighet att vara en extra hand åt alla sesams projekt. (Kul fakta är att sesam faktiskt är den förening på skolan med överlägset starkast ekonomi och detta är tack vare vår goda kontakt med näringslivet och aktiva medlemmar. INFORMATIKUTSKOTTET, Rasmus Söderström 20 vintrar, hemmahörande till Örebro. Läser fjärde terminen på systemvetarprogrammet. Under detta år arbetar jag som ordförande för informatikutskottet. Detta arbete består till stor del av samarbeten med företag för att tillsammans öka kontakten mellan studietid och arbetsliv. Håll utkik efter kommande evenemang! Jag sitter även som vice ordförande för Sesams Bryggeriet, och arbetar tillsammans med Oskar för att underhålla och driva Sveriges bästa studentpub framåt! CAMPUSMÄSSAN, Anna Ask 24 år från Mora och läser den åttonde terminen inom företagsekonomi. Jag är delprojektledare för Örebro universitets största event, Campusmässan, som är en arbetsmarknadsmässa där över 100 företag inom olika branscher kommer till campus för att träffa studenter den 12 februari. Som delprojektledare har jag det övergripande ansvaret för projektgruppen samt det externa arbetet. Vi jobbar hårt för att mässan ska bli en bra mötesplats där alla studenter på universitetet ska känna att dom får ut så mycket som möjligt av mässan. STUDIESOCIALA UTSKOTTET, Simon Fransson 23 år kommer från Stockholm, läser den femte terminen på civilekonomprogrammet. Jag sitter som studiesocialt ansvarig och har till huvudsaklig uppgift att se till att det finns roliga aktiviteter att ägna sig åt även efter att alla föreläsningar har slutat. Saker att hålla utkik efter i vår kan vara, Sesam open (golftävling), Båtfesten och mycket mer!

23 SECTION NAME 23 MARKNADSFÖRINGSUTSKOTTET, Lisa Hallberg 23 år från Stockholm och läser den fjärde terminen på ekonomiprogrammet. Som ordförande för marknadsföringsutskottet är min huvudsakliga uppgift att marknadsföra Sesams olika events och happenings genom film, bild och text. Utskottet ansvarar bl.a. för studentloppet Studenthalvan (som jag hoppas att ni alla kommer att springa!), Nolletidningen, filma events och denna studenttidning som du läser just nu! Utskottet arbetar för att nå ut till studenter på ett enkelt och mottagligt sätt för att informera om vad som händer i sektionen och allt man inte vill missa! KLUBBMÄSTARE, Oskar Yvell 21, från Borlänge, fyra terminer in på systemvetarprogrammet. Jag driver Bryggan vilket är Sesams egna pub, som medlem i Sesam har du får du medlemskapet helt gratis, övriga betalar 25:- per termin. En häftig sak med Bryggan är att vi är inom top 5 puben i Örebro med mest störst utbud av öl, vi är dessutom bra mycket billigare än alla andra. Faktiskt en av de billigaste studentpubarna i Sverige. Så kom förbi! IT-ANSVARIG, Benjamin Hadley 22 år från Vaxholm och läser termin fem på systemvetarprogrammet. Min roll som IT ansvarig är att publicera nyheter på Sesamit.se men också att ha koll på tekniska frågor som kan dyka upp samt administration åt hela Sesamstyrkan ang lösenord mm. Jag har hand om strukturen på Studenthalvan.se. Jag sitter även för Sesams räkning i Studentkårens skyddsråd där frågor kring studie- och arbetsmiljö tas upp. SEKRETERARE, Jessica Bäversten 21 år från Västerås som läser termin fem på civilekonomprogrammet. Sitter som sekreterare i Sesam men också i Örebro Studentkårs Fullmäktige. Som sekreterare i Sesam fungerar jag som administrativt stöd för styrelsen. Mina uppgifter, förutom att skriva protokoll vid styrelse- och sektionsmöten, är att underlätta tillgängligheten till Sesam genom att ha hand om Sesams info-mail. Där ingår att svara på medlemmars frågor och funderingar men även att många gånger ta hand om anmälningar som kommer in för olika event.sekreterarposten är ingen formell styrelsepost vilket innebär att jag inte har någon rösträtt i de beslut som tas. Trots detta får jag ändå möjligheten att göra min röst hörd och en unik inblick i Sesams arbete.

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Så här kan DU också starta företag

Så här kan DU också starta företag Så här kan DU också starta företag there is no passion to be found playing small, in settling for a life that is less than the one you are capable of living. Så här kan du också starta företag Marlena

Läs mer

Dynamiquen. 06 nr 1. Motivation?

Dynamiquen. 06 nr 1. Motivation? Dynamiquen 06 nr 1 Motivation? Dynamiquen nr 1 2006 Adress Dynamicus Pedagogiska institutionen Sturegatan 4 Box 2109 750 02 Uppsala Telefon 018 4710000 E-post dynamiquen @personalvetarna.com Ansvarig utgivare

Läs mer

Håller du på att missa något viktigt?

Håller du på att missa något viktigt? Håller du på att missa något viktigt? Det är fredag kväll. Veckan är slut. Du vill koppla av. Tevesoffan är varm och mjuk. Du somnar. Vem mördade vem? Fick de varandra till slut? Allt missar du. Fast det

Läs mer

Innehåll. Om Polemik. Medverkande i detta nummer

Innehåll. Om Polemik. Medverkande i detta nummer NOLLEMIK 02009 Innehåll Redaktörens spalt 3 FLiNS-ordförandens spalt 4 FBI-chefens spalt 5 Årets Nolla 2008 6 Årets Fadder 2008 7 Campusguiden 8 FLiNS - din sektion 11 FLiNS styrelse 09/10 12 FBI 09/10

Läs mer

LITHANIAN #3 / 2012 1

LITHANIAN #3 / 2012 1 LITHANIAN #3 / 2012 1 #3 2012 FOTO: JOHAN HOLMLUND 2 LITHANIAN #3 / 2012 LITHANIAN #3 / 2012 3 café NATTKLUBB lunch ANNONS PUB Det bästa året Ledare Nolle-p har precis flugit förbi och präglades av allt

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Nollemiken. Sedan 1996. FLiNS SEKTIONSTIDNING

Nollemiken. Sedan 1996. FLiNS SEKTIONSTIDNING Nollemiken Sedan 1996 FLiNS SEKTIONSTIDNING 0 POLEMIKEN Skribenter Elenore Klinga Lovisa Sjöbring Antonio Jaconelli Sofie Wallin Anton Lindström Peter Andersson Matilda Hjalte Otto Moen Amanda Nordström

Läs mer

Layout: Karolina Sporre. Redaktör och ansvarig utgivare: Karolina Sporre polemik@flins.org

Layout: Karolina Sporre. Redaktör och ansvarig utgivare: Karolina Sporre polemik@flins.org Innehåll: Redaktörens spalt Ordförandens spalt Fbi-chefens spalt Årets Nolla 2009 Årets Fadder 2009 Du - en blivande deckare? - Utveckla ditt akademiska skarpsinne Campusguiden FLiNS din sektion FLiNS

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Nollemiken 2013 psst, glöm inte att gilla FLiNS på facebook 1

Nollemiken 2013 psst, glöm inte att gilla FLiNS på facebook 1 Nollemiken 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Redaktörens hörna Ordförandets spalt FBI Chefs spalt Årets Nolla 2012 Årets Fadder 2012 FLiNS presentation Kår, sektion, festeri Vad är FLiNS? Utmanande, jobbigt,

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan från Rörelsen Gatans Röst & Ansikte. 2014-01-23 Vår referens. Per-Erik Ebbeståhl Avdelningschef. Per-Erik.Ebbestahl@malmo.

Tjänsteskrivelse. Ansökan från Rörelsen Gatans Röst & Ansikte. 2014-01-23 Vår referens. Per-Erik Ebbeståhl Avdelningschef. Per-Erik.Ebbestahl@malmo. SIGNERAD 2014-01-23 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-01-23 Vår referens Per-Erik Ebbeståhl Avdelningschef Tjänsteskrivelse Per-Erik.Ebbestahl@malmo.se Ansökan från STK-2013-1156 Sammanfattning

Läs mer

Spalt FLiNS Ordföranden Spalt FBI CHEF

Spalt FLiNS Ordföranden Spalt FBI CHEF Innehåll Spalt Redaktören Spalt FLiNS Ordföranden Spalt FBI CHEF Årets Nolla 2010 Årets faddrar 2010 Du - en blivande deckare Campus guiden Annons HG FLiNS styrelse 11/12 Kravall Krav på overall Kravallerna

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

Tack till. - Personec. - Idékraft. - Svensk HR- förening - IFL. - Tria. - Personalaktuellt. - Tidningen Chef. - Orange. Dynamiquen nr 3 2006

Tack till. - Personec. - Idékraft. - Svensk HR- förening - IFL. - Tria. - Personalaktuellt. - Tidningen Chef. - Orange. Dynamiquen nr 3 2006 Dynamiquen nr 3 2006 Adress Dynamicus Pedagogiska institutionen Sturegatan 4 Box 2109 750 02 Uppsala Telefon 018 4710000 E-post dynamiquen @personalvetarna.com Ansvarig utgivare Joakim Åhrén Layout Anja

Läs mer

NätSmart TIM & TOM. Två bröder e(n) butik. 44 000 ordrar och bara en man! Locka fram fördelarna och öka försäljningen SID 12 DENISE RUDBERG: SID 15

NätSmart TIM & TOM. Två bröder e(n) butik. 44 000 ordrar och bara en man! Locka fram fördelarna och öka försäljningen SID 12 DENISE RUDBERG: SID 15 SÅ E-HANDLAR VI: EROTISKA PRODUKTER NätSmart NUMMER 1 JANUARI 2010 EN TIDNING FRÅN E-BUTIK.SE DENISE RUDBERG: Min utopi om ett välfyllt kylskåp EN DAG MED: FRÖKEN FRÄKEN VITAMINVARUHUSET.SE 44 000 ordrar

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör?

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Patrik Persson Tommy Andersson Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? What does it take to become a successful entrepreneur? Företagsekonomi C-uppsats

Läs mer

gastonposten10 UPPSALANUMRET

gastonposten10 UPPSALANUMRET gastonposten10 UPPSALANUMRET 2 Ledaren Detta nummer är skrivet i efterdyningarna från Sexets aspning och Styrets helg i Uppsala. Detta har inneburit en hel del festande och inte så mycket sömn. I övrigt

Läs mer

Alumnitidningen. Fokus: En specialutgåva av ipikuré. Nu och Då. nr 5 2012/2013

Alumnitidningen. Fokus: En specialutgåva av ipikuré. Nu och Då. nr 5 2012/2013 Alumnitidningen En specialutgåva av ipikuré nr 5 2012/2013 Fokus: Nu och Då Övrigt Alumnitidningen 2013 Hej! Oavsätt när du gick ut I kommer du förhoppningsvis att känna igen dig i någon del av årets upplaga

Läs mer

Internship with a world-class challenge

Internship with a world-class challenge #1 2013 2 Internship with a world-class challenge Do you want an international challenge this summer? The world-leading Atlas Copco Group offers you the unique opportunity to work on exciting projects

Läs mer

åssit Grabbar på hal is EN DAG SOM BRANDMAN NÄR RIKEMANSPROBLEM BLIR VERKLIGHET SEXETS LÖGNAKTIGA VÄRLD STRÖMBACKASKOLAN PITEÅ

åssit Grabbar på hal is EN DAG SOM BRANDMAN NÄR RIKEMANSPROBLEM BLIR VERKLIGHET SEXETS LÖGNAKTIGA VÄRLD STRÖMBACKASKOLAN PITEÅ åssit MAJ 2015 STRÖMBACKASKOLAN PITEÅ Grabbar på hal is EN DAG SOM BRANDMAN NÄR RIKEMANSPROBLEM BLIR VERKLIGHET SEXETS LÖGNAKTIGA VÄRLD innehåll 4 Konkurrerar nätshoppingen ut Piteås butiker? 14 Hockeyklubben

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald?

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald? SLUTRAPPORt Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald Ungt inflytande 2014 SLUTRAPPORT Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald? 1 Innehåll FÖRORD...2 BAKGRUND - EN LEVANDE STAD

Läs mer

Internet möjligheternas land. Scouter < 3 internet = sant? Internet och världen Alla barn har rätt till en Vit Jul

Internet möjligheternas land. Scouter < 3 internet = sant? Internet och världen Alla barn har rätt till en Vit Jul Nr. 4 december 2014 Internet möjligheternas land Scouter < 3 internet = sant? Internet och världen Alla barn har rätt till en Vit Jul En tidning från Nykterhetsrörelsens Scoutförbund R e d a k t ö r e

Läs mer

-MAGASINET. Sommartid. är utflyktstid. succé. sweas. America's Cup. i San Francisco. Eberhardevent! Missa inte. för SAN FRANCISCO

-MAGASINET. Sommartid. är utflyktstid. succé. sweas. America's Cup. i San Francisco. Eberhardevent! Missa inte. för SAN FRANCISCO -MAGASINET SAN FRANCISCO WWW.SWEA.ORG/SANFRANCISCO NR 1 SOMMAR 2013 Sommartid är utflyktstid Missa inte America's Cup i San Francisco succé för sweas Eberhardevent! Anne Fokstuen JURIDISK RÅDGIVARE & FAMILJEADVOKAT

Läs mer

Stämmotexter Uppsalaekonomernas Vårstämma 2015

Stämmotexter Uppsalaekonomernas Vårstämma 2015 Stämmotexter Uppsalaekonomernas Vårstämma 2015 20 april, klockan 16:00 i H4, Ekonomikum Ordförande (1 post) Namn: Daniel Gustavsson Det här är jag: Här har ni ett 23 år gammalt energiknippe med rötter

Läs mer