SYSTEMHANDLING Flackarp-Arlöv, fyra spår Elektromagnetiska fält- Tekniskt PM PM,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SYSTEMHANDLING Flackarp-Arlöv, fyra spår Elektromagnetiska fält- Tekniskt PM PM, 2012-09-21"

Transkript

1 SYSTEM MHANDLING Flackarp-Arlöv, fyra spår Elektr romagnetiska fält- Tekniskt PM PM,

2 Godkänd µ SYSTEMHANDLING Elektromagnetiska fält- Tekniskt PM PM, [Delprodukt] Skapad av: Dzevad Islamovic, Rejlers Ingenjörer Fackansvarig: Elkraft Interngranskad av: Mikael Malmgren, Rejlers Ingenjörer Dokumentdatum: Datum då originalet är klart för publicering Diarienr/Ärendenr: TRV 2010/35145 Version: 3 Uppdragsnr: Godkänd: Marie Minör

3 Elektromagnetiska fält- Tekniskt PM PM, Innehållsförteckning 1. Inledning Sammanfattning Syfte Avgränsningar Förutsättningar Metoder Förutsättningar för beräkningar Teknisk information Sammanfattning av EM-fälts beräkningar Bilagor... 14

4

5 Elektromagnetiska fält- Tekniskt PM PM, Inledning Flackarp- Arlöv är ett projekt för utbyggnaden av befintlig dubbelspårsträcka på Södra stambanan mellan Flackarp, km och Arlöv, km till fyrspårssträcka. 2. Sammanfattning Trafikverket tillämpar försiktighetsprincipen och arbetar för bl. a. att begränsa magnetfälten. Trafikverket anser att försiktighetsprincipen är uppfylld om långtidsmedelvärdet inte överskrider 0,4 µt på platser där människor stadigvarande vistas. En generell bedömning som görs är att på ett avstånd av 25 m från järnvägen är magnetfältet, som kan relateras till järnvägen, normalt svagare än de som i medeltal förekommer i svenska bostäder. Trafikverkets policy kring EMF, elektromagnetiska fält, redovisas på Trafikverkets hemsida: Utbredningen av EM-fält (vidare i texten förkortning EMF) visas som funktion av avstånd till järnvägen. Detta PM visar vid vilket avstånd från järnvägen den rekommenderade gränsen på 0,4 μt nås. För olika ledningskonfigurationer visas rekommenderade gränsen på 0,4 μt i förhållande till objekt kring järnvägen. För begränsning i höjdled, se figur 1. I byggskedet kommer avståndet mellan de tillfälliga spåren och bebyggelse på östra sidan i Åkarp och Hjärup att bli mindre jämfört med idag. En utredning kring detta har gjorts och nödvändiga åtgärder vidtagits. Det redovisas på ritning var gränsen på 0,4µT ligger längs den projekterade tillfälliga anläggningen. Den tillfälliga anläggningen är projekterad för att minimera påverkan på intilliggande fastigheter. I syfte att förstärka banmatningssystemet i Skåne kommer Trafikverket att etablera en ny omformarstation (omriktarstation) i utkanten av Lund. Med denna åtgärd skall alla tåg på sträcka Flackarp Arlöv matas dubbelsidigt från Malmö omformarstation söderifrån och norrifrån från KC Lund. 5 (14)

6 Elektromagnetiska fält- Tekniskt PM PM, Syfte Syftet med detta PM är att teoretiskt beräkna EMF och dess utbredning längs berörd järnvägssträcka uttryckt i antal meter från det yttersta spårets mitt. Det skall visa var ett beräknat dygnsmedelvärde på gränsen 0,4 µt ligger. Detta PM utgör underlag för projektering av elkraftsanläggningar, i syfte att skapa en anläggning där det elektromagnetiska fältet hålls inom föreslagna riktvärden. Detta PM skall ses som det första steget i tidigt skede av projektering, enligt Trafikverkets försiktighetsprinciper. 4. Avgränsningar Arbetet har avgränsats till att gälla närområdet längs befintlig sträckning, då de elektromagnetiska fälten snabbt avtar exponentiellt med avståndet. Det har förutsatts att försiktighetsprincipen är normerande för det fortsatta arbetet och att det skall strävas efter en anläggning som uppfyller försiktighetsprincipens intentioner. Beräkningar har gjorts med simulerad data, som tagits fram i samband med simulering av trafikeringsscenario för 2030, se trafikeringsunderlag, PM, datum För slutläget är EMF beräknade vid objekt som befinner sig på ett horisontellt avstånd från yttersta spårmitt, samt avstånd till gräns där 0,4 µt anses ligga. I kapitel 9 i detta PM finns avstånd i tabellform för några karakteristiska ledningskonfigurationer i x-, y- och z-koordinater uttryckta i m. Se Figur 1. 6 (14)

7 Elektromagnetiska fält- Tekniskt PM PM, Förutsättningar 5.1. Allmänt om elektromagnetiska fält Allt liv på jorden utsätts för elektriska och magnetiska fält. För allmän information om elektromagnetiska fältet, se Trafikverkets hemsida Riktvärden förr magnetfält Med magnetsfältsnivån i aktuell miljö avsess magnetfältsnivån i områden där människor återkommande kan förväntas vistas under en längre tid, exempelvis bostäder, skolor, daghem och arbetsplatser. Med normal magnetsfältsnivå avses det, efter beräkning eller fleraa mätningar, erhållna genomsnitts svärdet på magnetfälte i den aktuella miljön vid sådana förhållanden som kan anses återspegla fältnivånn under lång tid(dygn) Nuläge Idag ligger närmaste bostadsbebyggelsen i Åkarp och Hjärup H näraa på båda sidor av järnvägen till skillnad från Arlöv där bebyggelse, i huvudsak 7 (14)

8 Elektromagnetiska fält- Tekniskt PM PM, industrifastigheter, ligger på östra sidan. I Arlöv, norr om Lommavägen, finns bostadsbebyggelse öster om befintligt dubbelspår. Nuvarande anläggning består av elektrifierat dubbelspår med dubbla återledare monterade i ktl-stolpar för respektive spår. För att bedöma EMF för nuläget har Trafikverket utfört mätningar under juli månad 2012 i Arlöv, Åkarp och Hjärup. Resultat av mätningar och beräknade dygnsmedelvärde av elektromagnetiska fältet finns redovisade i bilaga 1. Utifrån inmäta resultat av EMF har det gjorts beräkningar på vilka avstånd gränsvärdet på 0,4 µt kan förväntas ligga. Gränsvärde på 0,4 µt visas grafisk på ritning över magnetfältsutbredning för nuläget. Se bilaga 2! 5.4. Slutläge Beräkningar för slutläge är utförda och resultat visas grafiskt på bifogade ritningar. Dygnsmedelvärde av EMF har beräknats och avståndet från yttersta spårmitt till gräns 0,4 µt uppnås har tagits fram. Beräkningarna är utförda för olika ledningskonfigurationer. Se bilaga Tillfällig anläggning Beräkningar för tillfälliga anläggning är gjorda och resultatet har visats i bifogade planritningar för tillfällig anläggning. Vid tillfälliga spårsträckningar har det identifierats vissa objekt där tillfälliga anläggningar kommer närmare eller ligger helt intill objekt. Vid de objekt som ligger nära tillfälliga spår har det beräknats ett dygnsmedelvärde för EMF och identifierats där gränsen för dygnsmedelvärde ligger på 0,4 µt. I byggskedet vid plattformar i Åkarp har tillämpats sektionerad kontaktledninganläggning. Det är en åtgärd för att reducera EMF i och med det minska dygnsmedelvärde till nivån under 0,4 µt. Detta med hjälp av Å- och F-kablar så anordnade att det underlättar utförandet. 6. Metoder Med utgångspunkt från spårplan, tänkt trafikeringsscenario och olika ledningskonfigurationer för kontaktledningsanläggning, kan magnetfältets utbredning beräknas och förutsättningar för framtida bebyggelser och verksamheter analyseras. 8 (14)

9 Elektromagnetiska fält- Tekniskt PM PM, Vid tågpassage kommer strömmen att variera, vilket har tagits hänsyn till vid beräkningarna. Det har ävenn beaktats hur ledningarna är placerade i förhållande till varandra. Beräkningar av EMF för tillfälliga anläggningar med befintligt b banmatningssystem och beräkningar av EMF för slutläge med nytt banmatningssystem. Resultatet av beräkningarna visass i bifogade e ritningar längs sträckan, för olika ledningskonfigurationer. Detta avser bryggor längs linjen, bryggor på plattformar, konventionell ktl- två dubbla spår. Även ktl i tunnel med krymptt systemhöjd och delvis på geografisk läge för driftjordpunkter och sugtransformatorer. Beräkningarna baseras på magnetfältet H runt en cylindrisk ledare som för strömmen I[A] och avståndet r[m] blir: H = I/(2π * r) [A/m]. Se figur 2. Figur 2: Magnetiska fält f bildar slutna fältlinje kring strömförandee ledare. Den magnetiska flödestätheten B uppgår till 0,2 µt (=200 nt) en meter från en ledare som för strömmenn (I)=1 A Det är den magnetiska flödestätheten B [T] som man egentligen e vill beräkna, kontrollera och mäta. För flödestätheten B i icke magnetiserbara material som luft gäller: B = µ o * I/ /(2 * π * r) [T][ med siffervärdet för µo = 4 * π * 10-7, 9 (14)

10 Elektromagnetiska fält- Tekniskt PM PM, Således: B = 2 * 10-7 * I/r [T], eller enklare i vårt fall: B = 0.2 * I/r [µt]. För enkelhetens skull används framöver ordet fält för flödestätheten B. 7. Förutsättningar för beräkningar Beräkningarna är utförda enligt nedanstående förutsättningar: 1. Trafikeringsscenario PM med status godkänt material till Järnvägsplan. 2. Kopplingsschema för kontaktledninganläggning Flackarp-Arlöv fyra spår med utplacerade sugtransformatorer och driftjordpunkter 3. Kontaktledningskonfiguration enligt Projekterad kontaktledningsanläggning -slutläge ver 01.00, Systemhandling Nytt banmatningssystem med nyetablerad Omformarstation i Lund och befintlig omformarstation i Malmö. Installerad effekt i omformarstation i Lund förutsätts vara dimensionerad för att mata alla tåg norr om Lund på SSB mot Hässleholm och norr om Lund på VKB mot Kävlinge (Åstorp) och till hälften av belastning på denna sträcka. 5. Vid EMF beräkningarna har utgåtts från normalt driftläge, beräknat med en dubbelsidig matning för sträckan Flackarp Arlöv och utan transitströmmar på sträckan. Sträckan beräknas vara dubbelmatad med 75 A per spår från Lund- respektive Malmö omformarstation. 8. Teknisk information Projekteringsförutsättningar Simuleringar har gjorts för tågtyper som kommer att trafikera på sträckan enligt trafikeringsscenariot Ström som tågen tar från ktl-tråden, som direkt påverkar EMF värdet, har beräknats utifrån effektuttagen man fick fram vid simulering för respektive tågtyp och spänningen har beräknats till 15,5 kv. Det elektromagnetiska fältet för objekt vid järnvägen beror på var exakt objektet ligger i förhållande till vissa komponenter (sugtransformatorer och driftjordpunkter) i banmatningssystemet. Det högsta värdet för EMF uppstår vid punkter där ström från spåret (S-rälen) matas tillbaka till ktl systemet. 10 (14)

11 Elektromagnetiska fält- Tekniskt PM PM, Dipolen ktl-återledare kan ha olika utbredning p.g.a. att återledare kan ha olika läge beroende på ledarkonfiguration och därmed avstånd till ktltråden. T.e. x. vid s.k. linjeuppsättning placeras återledare i ktl-linjestolpe i höjd med ktl-tråd. Detta till skillnad mot uppsättning på ktl-bryggor där återledare placeras längre bort från ktl-tråd på höjden 8,9 m med längre avstånd till ktl-tråd, som innebär större EMF i jämförelse med linjeuppsättning. På bryggor vid plattformar får inte återledarna hänga över plattformar, utan skjuts inåt nästan strax ovanför sin ktl-tråd så att EMF vid sådan förläggning vid plattformar ligger nästan i fas med EMF från dipolen ktl - S räl. I tunnlar och vid plattformar brukar man förlägga återledare som kabel i kanalisation vid yttersta spåret så att avståndet mellan sådan förlagd återledare och ktl-tråd blir inte mindre, utan betydligt större med större EMF som direkt påföljd. 9. Sammanfattning av EM-fälts beräkningar 9.1. Slutläge Resultat av beräkningarna över EMF utbredning för slutläge har även visats grafisk. Se bilaga 3. Beräknat avstånd d[m] till närmsta spårmitt med EMF på B=0,4µT Nytt banmatnings-system med ny omformarstation i Lund Avstånd västerut Avstånd österut i Berörd sträcka x [m] y [m] Sträckan med dubbelspår d=13,75 d=13,75 linjestolpeuppsättningar Bryggor på linje d=13,75 d=13,75 d=14 d=14 z=18 Bryggor plattformar Hjärup och ev Stationsbron Avstånd z[m] Överbyggnad-Tunnel d=13,5 d=13,5 z=17 I tunneln i Åkarp används konventionell kontaktledning, vilket innebär att återledningen och kontaktledningen ligger nära tunneltaket. Värde på dygnsmedelvärde av EMF för eventuella objekt direkt på tunneltaket blir väldigt höga p.g.a. att både ktl-tråd och återledare ligger väldigt nära till tunneltaket. Beräknade värdena för dygnsmedelvärde på tunneltaket upp till andra våning, ca 9 m från tunneltak som motsvarar 17 m från RÖK anses vara rimliga höjder där ger EMF dygnsmedelvärde ligger under 11 (14)

12 Elektromagnetiska fält- Tekniskt PM PM, gränsen på 0,4 µt. Vid ktl-anläggning förlagda i ktl-bryggor liggerr begränsningar i höjdled högre, cirka 18 m från RÖK Tillfälliga anläggningar Resultat av beräkningarna över EMF utbredning för tillfällig anläggning har visatss grafisk i bilaga Redovisning av åtgärder Nedan visas det åtgärder som vidtas för att reducera EMF. Konventionell ktl-anläggning utförs enligt Figur Sektionerad ktl-anläggning Vid den tillfälliga anläggningen i Åkarp har spåren kommit nära bebyggelsen, ner till 15m. 1 Av praktiska skäl har kablarna flyttats till östra sidan av spåren för att elimineraa risker under byggskedet. Vid denn tillfälliga anläggningen i Åkarp har det införts F- och Å- kablar och o även tillämpat - sektionerad ktl-anläggning på sträckan. F- och Å- kablarna för båda spåren är förlagdaa på östra sidan av spåren. Den föreslagna åtgärden visas på Figur (14)

13 Elektromagnetiska fält- Tekniskt PM PM, Överskjutande bryggorr Vid delar av tillfälliga anläggningar i Flackarp och Hjärup har dett tillämpats överskjutande bryggor eftersom det är olämpligt att ha en ktl- förändrade ledarkonfigurationerr har magnetfältsutbredning högre EMF stolpe intill anslutningen av det befintliga spåret. På delsträckor med som resultat. Magnetfältberäkningarna är utförda och redovisade e grafisk på ritningar över magnetsfältsutbredning för tillfälliga anläggning. Se bilaga (14)

14 10. Bilagor 1. Bilagaa 1, Mätning och beräkning av magnetfält juli månad 2012 i projektet Flackar Arlöv, daterad Bilagaa 2, Befintlig anläggning, ritningarr 3. Bilagaa 3, Slutläge, ritningar 4. Bilagaa 4, Tillfällig anläggning, ritningar, Trafikverket, Kristianstad, Besöksadress: Björkhemsvägen 17 Telefon: , Texttelefon:

Magnetfältssimulering, Lerums kommun, Hjällsnäs 36:1

Magnetfältssimulering, Lerums kommun, Hjällsnäs 36:1 Handläggare Mattias Ehrstrand Tel +46 10 505 94 38 Mobil +46702771556 E-post mattias.ehrstrand@afconsult.com Datum 2017-01-13 Projekt-ID 6113191 Rapport-ID 6113191-1 Kund Lerums kommun 6113191 Magnetfältssimulering,

Läs mer

RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad Magnetfältsmätning 2012-08-17

RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad Magnetfältsmätning 2012-08-17 RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad 2012-08-17 Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren http://ams.se.wspgroup.com/projects/10166041/document/rapport//ra pport-.doc

Läs mer

Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen

Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen T-PPS 10-01 Magnetfält Jämtkraft Anna Karin Renström 2010-10-22 Dokumenttyp Dokumentidentitet Rev.

Läs mer

Magnetfältssimulering Staffanstorps kommun

Magnetfältssimulering Staffanstorps kommun Handläggare Mattias Ehrstrand Tel Mobil +46702771556 E-post mattias.ehrstrand@afconsult.com Datum 2016-11-04 Projekt-ID 6105376 Rapport-ID 6105376/1 Kund Staffanstorps kommun Magnetfältssimulering Staffanstorps

Läs mer

Beräkningar av magnetiska växelfält från kraftledningar vid Grundviken, Karlstad

Beräkningar av magnetiska växelfält från kraftledningar vid Grundviken, Karlstad reducerar magnetfält Beräkningar av magnetiska växelfält från kraftledningar vid Grundviken, Karlstad EnviroMentor AB Södra Vägen 13 411 14 Göteborg 031 703 05 30 epost@enviromentor.se 1 Projekt 11117

Läs mer

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 reducerar magnetfält Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 Projekt 11410 Uppdrag Att kartlägga lågfrekventa magnetfält från en kraftledning vid Kåbäcken, Partille. Uppdragsgivare Pär-Anders

Läs mer

RAPPORT. Kv. Kronan 8, Klippan Magnetfältsmätning. 2012-05-28 Reviderad. Upprättad av: Mats Löfgren Granskad av: Bengt-Åke Åkesson

RAPPORT. Kv. Kronan 8, Klippan Magnetfältsmätning. 2012-05-28 Reviderad. Upprättad av: Mats Löfgren Granskad av: Bengt-Åke Åkesson RAPPORT 2012-05-28 Reviderad Upprättad av: Mats Löfgren Granskad av: Bengt-Åke Åkesson Dokument/Rapport-Kv. Kronan, Klippan-.doc RAPPORT Kund Bygg Fast Projekt AB Joakim Lindahl Grynbodgatan 14 211 33

Läs mer

STUDENTVÄGEN UPPSALA

STUDENTVÄGEN UPPSALA 1(8) STUDENTVÄGEN UPPSALA MAGNETFÄLTSMÄTNING STOCKHOLM 2016-03-11 ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A 169 99 STOCKHOLM Bo Juslin Tfn 010-505 14 61 MAGNETFÄLTSMÄTNING Innehållsförteckning Sid - Allmänt

Läs mer

1(8) STUDENTVÄGEN UPPSALA MAGNETFÄLTSMÄTNING STOCKHOLM 2016-03-11 ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A 169 99 STOCKHOLM Bo Juslin Tfn 010-505 14 61 MAGNETFÄLTSMÄTNING Innehållsförteckning Sid - Allmänt

Läs mer

TUNBERGSSKOLAN SVARVEN 5, SOLLENTUNA MAGNETFÄLTSMÄTNING 1(7) STOCKHOLM ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A STOCKHOLM

TUNBERGSSKOLAN SVARVEN 5, SOLLENTUNA MAGNETFÄLTSMÄTNING 1(7) STOCKHOLM ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A STOCKHOLM 1(7) TUNBERGSSKOLAN SVARVEN 5, SOLLENTUNA MAGNETFÄLTSMÄTNING STOCKHOLM 2013-04-07 ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A 169 99 STOCKHOLM Bo Juslin Tfn 010-505 14 61 MAGNETFÄLTSMÄTNING Innehållsförteckning

Läs mer

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732 PM Trafikomfördelning E22 Fjälkinge - Gualöv 2017-10-11 Ärendenummer: TRV 2017/1732 Trafikverket Postadress: Box 366, 201 23 Malmö E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004

Läs mer

Trafikprognos samt en bullerberäkning för fyra fastigheter i Åkarp

Trafikprognos samt en bullerberäkning för fyra fastigheter i Åkarp [Delprodukt] Skapad av: Fackansvarig: Dokumentdatum: 2013-11-20 Diarienr/Ärendenr: TRV 2010/35145 Version: Anna-Karin Ekström, Tyréns AB Anna-Karin Ekström, Tyréns AB/Ansvarig MKB Cristiano Piga, Tyréns

Läs mer

Mätningar och

Mätningar och Uppdragsnr 1020 4145 1 (5) Jakobsberg 2:849 och 2:2583 Magnetfält från järnvägen Utförd av: Mätningar 2015-01-16 och 2017-02-16 Gustaf Tham 2017-06-21 Kontrollerad av: Gustaf Tham 3 Datum: Version: WSP

Läs mer

I samband med detaljplanering kontrakterades Ramböll för utförande av mätning gällande elektromagnetiska fält (enhet mickrotesla, µt).

I samband med detaljplanering kontrakterades Ramböll för utförande av mätning gällande elektromagnetiska fält (enhet mickrotesla, µt). mätning Uppdrag Ringvägen Upplands-Bro, mätning elektromagnetiska fält Mötets syfte/typ Mätning / Utredning Mötesdatum 2016-10-10 Tid 10-16 Plats Byggarbetsplats, Kungsängens Kyrkby 2:1, Upplands-Bro förare

Läs mer

Underlagsrapport Elektromagnetiska fält

Underlagsrapport Elektromagnetiska fält JÄRNVÄGSPLAN Foto: Göteborgs Hamn Revidering/Revideringsdatum: Skapad av: Uppdragsansvarig: -/- Christian Adolfsson Karl Holmström Sweco Uppdragsnummer: Internt granskad av: Datum för interngranskning:

Läs mer

RAPPORT. Barkåkra 55:1 Magnetfältsmätning / Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren

RAPPORT. Barkåkra 55:1 Magnetfältsmätning / Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren RAPPORT Barkåkra 55:1 2016-05-10/2016-05-17 Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren RAPPORT Barkåkra 55:1 El- och Kund PEAB Bostad Att. Ola Magnusson Box 334

Läs mer

Plan- PM Ändringar genomförandebeskrivning

Plan- PM Ändringar genomförandebeskrivning JÄRNVÄGSPLAN Flackarp-Arlöv, fyra spår Plan- PM Ändringar genomförandebeskrivning efter granskning av planen Utställningshandling Med anledning 2013-xx-xx av kompletteringsbegäran 2016-02-22 2016-03-23

Läs mer

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Malmö, 2017-04-10 Vår referens TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Rejlers Sverige AB handlägger på uppdrag av Trelleborgs Tekniska

Läs mer

KV Plåten RAPPORT AVSEENDE MÄTNING AV MAGNETFÄLT 1(4) SUNDBYBERG STOCKHOLM Tfn Fax

KV Plåten RAPPORT AVSEENDE MÄTNING AV MAGNETFÄLT 1(4) SUNDBYBERG STOCKHOLM Tfn Fax 1(4) KV Plåten SUNDBYBERG RAPPORT AVSEENDE MÄTNING AV MAGNETFÄLT STOCKHOLM 2011-06-17 ÅF-Technology Frösundaleden 2A 169 99 STOCKHOLM Uppdragsansvarig: Björn Nordlander Tfn 010-505 17 94 Fax 010-505 00

Läs mer

Väg 222, tpl Kvarnholmen

Väg 222, tpl Kvarnholmen PM Buller Väg 222, tpl Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län 2014-10-31 Projektnummer: 107350 Dokumenttitel: PM Buller, Väg 222, tpl Kvarnholmen, Nacka kommun, Stockholms län Skapat av: A Axenborg Dokumentdatum:

Läs mer

MÄTNING AV MAGNETFÄLT FRÅN JÄRNVÄGEN

MÄTNING AV MAGNETFÄLT FRÅN JÄRNVÄGEN 1(7) KV. TYGELN 2 SOLNA MÄTNING AV MAGNETFÄLT FRÅN JÄRNVÄGEN STOCKHOLM 2014-10-14 Rev. 2015-03-02 ÅF-INFRASTRUCTURE Frösundaleden 2A 169 99 STOCKHOLM Uppdragsansvarig: Bo Juslin Tfn 010-50514 61 Fax 010-505

Läs mer

JÄRNVÄGSPLAN/SYSTEMHANDLING Dubbelspår Ängelholm-Helsingborg, Romares väg EMF. Teknisk PM, Ärendenummer: TRV 2014/71699

JÄRNVÄGSPLAN/SYSTEMHANDLING Dubbelspår Ängelholm-Helsingborg, Romares väg EMF. Teknisk PM, Ärendenummer: TRV 2014/71699 Dubbelspår Ängelholm-Helsingborg, Romares väg EMF Teknisk PM, 2016-10-10 Ärendenummer: TRV 2014/71699 EMF Ärendenummer: TRV 2014/71699 Dubbelspår Ängelholm- Helsingborg, Romares väg Skapad av: Amin Nasri,

Läs mer

Väg 222, tpl Kvarnholmen

Väg 222, tpl Kvarnholmen PM Buller Väg 222, tpl Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län 2015-01-31 Projektnummer: 107350 Dokumenttitel: PM Buller, Väg 222, tpl Kvarnholmen, Nacka kommun, Stockholms län Skapat av: A Axenborg Dokumentdatum:

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

2 kommuner, fem regioner och näringslivet i samverkan

2 kommuner, fem regioner och näringslivet i samverkan 2 kommuner, fem regioner och näringslivet i samverkan Antal tåg i Sverige per år / 2015 Trafikering 958 000 tåg/år Stockholm Malmö 508 000 tåg/år 52% Övriga banor 450 000 tåg/år 48% 1. Underhållet-dagens

Läs mer

miljöassistans Bullerutredning för Åstorp 113:137 Lennart Pehrsson Åstorp Beräknad ljudutbredning för framtida bostäder

miljöassistans Bullerutredning för Åstorp 113:137 Lennart Pehrsson Åstorp Beräknad ljudutbredning för framtida bostäder miljöassistans Lennart Pehrsson Bullerutredning för 113:137 Beräknad ljudutbredning för framtida bostäder Denna rapport ersätter rapport daterad 2017-04-10 i sin helhet Innehåll 1. Uppdraget 2. Omgivningen

Läs mer

Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Pär Ridderstolpe, Edward Friman

Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Pär Ridderstolpe, Edward Friman MEDDELANDE UTM16-653 Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Pär Ridderstolpe, Edward Friman Kopior till P 2016-06-22 86644.85 1(9) Från, tfn Göran Olsson, 0240-795 32 Ver. 1.1 Beräkning av magnetisk

Läs mer

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc: 7082 Samrådsunderlag Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län Oktober 2018 Bg: 5967-4770

Läs mer

Rev 1 Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Edward Friman

Rev 1 Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Edward Friman MEDDELANDE UTM16-669 Rev 1 Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Edward Friman Kopior till ABB PC 2018-05-30 87033.95 1(6) Från, tfn Eero Heikkinen, 076-76 11 535 Ver. 1.1 Snösätra - Beräknad magnetisk

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

Magnetfältsberäkning för femte stadsdelen inom Arlandastad

Magnetfältsberäkning för femte stadsdelen inom Arlandastad PM Magnetfältsberäkning för femte stadsdelen inom Arlandastad 2016-03-17 PM Magnetfältsberäkning för femte stadsdelen inom Arlandastad KUND Arlandastad Holding AB KONSULT WSP Systems Box 71 581 02 Linköping

Läs mer

PM Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse

PM Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Ansökan om vattenverksamhet enligt 11 kap Miljöbalken Gryaabs Transporttunnlar Göteborgs stad, Västra Götalands län PM Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse 2016-03-09 Dokumenttitel: PM Kulturhistoriskt

Läs mer

Magnetiska fält laboration 1FA514 Elektimagnetism I

Magnetiska fält laboration 1FA514 Elektimagnetism I Magnetiska fält laboration 1FA514 Elektimagnetism I Utförs av: William Sjöström 19940404 6956 Oskar Keskitalo 19941021 4895 Uppsala 2015 05 09 Sammanfattning När man leder ström genom en spole så bildas

Läs mer

TRAFIKBULLERBERÄKNING KOMPLETTERING MED STORGATAN, GÄRSNÄS

TRAFIKBULLERBERÄKNING KOMPLETTERING MED STORGATAN, GÄRSNÄS TRAFIKBULLERBERÄKNING KOMPLETTERING MED STORGATAN, GÄRSNÄS 2018-02-26 UPPDRAG 266906, Gärsnäs nytt mötesspår inkl ny plattform Titel på rapport: Trafikbullerberäkning komplettering med Storgatan, Gärsnäs

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

Väg 27/1681, ny anslutning av väg 1681 samt gång- och cykelport vid Lockryd

Väg 27/1681, ny anslutning av väg 1681 samt gång- och cykelport vid Lockryd TEKNISK PM GEOTEKNIK Väg 27/1681, ny anslutning av väg 1681 samt gång- och cykelport vid Lockryd Svenljunga kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2015-10-05 Projektnummer: 139007 1 Trafikverket Postadress:

Läs mer

RAPPORT BERÄKNING AV MAGNETFÄLTET FÖR PLANOMRÅDET TILL DP. 220, KV. HACKSPETTEN. Stockholm SCADMA Konsult AB. Utförande konsult: Ahmad Amer

RAPPORT BERÄKNING AV MAGNETFÄLTET FÖR PLANOMRÅDET TILL DP. 220, KV. HACKSPETTEN. Stockholm SCADMA Konsult AB. Utförande konsult: Ahmad Amer RAPPORT BERÄKNING AV MAGNETFÄLTET FÖR PLANOMRÅDET TILL DP. 220, KV. HACKSPETTEN Stockholm SCADMA Konsult AB Utförande konsult: Ahmad Amer 1 (14) S C AD M A K o n s u l t www.scadma.se S C A D M A K on

Läs mer

Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda - Helenelund PM ÅTGÄRDER STOMLJUD PM R

Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda - Helenelund PM ÅTGÄRDER STOMLJUD PM R Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda - Helenelund PM ÅTGÄRDER STOMLJUD PM R04-259135 2016-10-28 SAMMANFATTNING Rapporten redovisar förslag på åtgärder för att innehålla de riktlinjer som anges i RiBuller

Läs mer

Beskrivning av objekttyper inom elkraft i BIS

Beskrivning av objekttyper inom elkraft i BIS BANVERKET BIS Objekttypsbeskrivningar inom elkraft 1 Beskrivning av objekttyper inom elkraft i BIS 1 Generella riktlinjer för elkraftsobjekt Elkraftsobjekt som har flera olika lägen skall i BIS registreras

Läs mer

RAPPORT. Morkarlby nedre skola, MORA KOMMUN VIBRATIONSMÄTNING MORKARLBY 21:9 OCH 21:18 UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Morkarlby nedre skola, MORA KOMMUN VIBRATIONSMÄTNING MORKARLBY 21:9 OCH 21:18 UPPDRAGSNUMMER MORA KOMMUN Morkarlby nedre skola, UPPDRAGSNUMMER 1521056000 VIBRATIONSMÄTNING MORKARLBY 21:9 OCH 21:18 SWECO ENVIRONMENT AB FALUN MILJÖ ANNA ÅBERG HANNA GRANBOM HENRIK NAGLITSCH repo001.docx 2015-10-05

Läs mer

Yttrande gällande riskbedömning urspårning och olyckor med tåg på Saltsjöbanan

Yttrande gällande riskbedömning urspårning och olyckor med tåg på Saltsjöbanan Handläggare Patrik Jargenius Tel +46 10 505 36 01 Mobil +46 722 12 46 08 E-post patrik.jargenius@afconsult.com Mottagare Duvnäs Fastighets AB Magnus Birke Box 7299 103 90 STOCKHOLM Datum 2018-02-22 Projekt-ID

Läs mer

Hogre spanningar har inforts 130 kv 220 kv 1936 i Sverige och varlden 380 kv 1952 i Sverige och varlden

Hogre spanningar har inforts 130 kv 220 kv 1936 i Sverige och varlden 380 kv 1952 i Sverige och varlden Hogre spanningar har inforts 130 kv 220 kv 1936 i Sverige och varlden 380 kv 1952 i Sverige och varlden Justera spanningarna 380 kv blir 400 kv blir 410 kv Coronaförlusten kan uppgå till 1 kw per 10 meter.

Läs mer

RAPPORT MAGNETFÄLTSUTREDNING GRÖNDALS IDROTTSPLATS SWECO ENERGUIDE AB NIKLAS ANDERSSON GUSTAV HOLMQUIST. Sweco. repo002.

RAPPORT MAGNETFÄLTSUTREDNING GRÖNDALS IDROTTSPLATS SWECO ENERGUIDE AB NIKLAS ANDERSSON GUSTAV HOLMQUIST. Sweco. repo002. 15002703 MAGNETFÄLTSUTREDNING GRÖNDALS IDROTTSPLATS SWECO ENERGUIDE AB NIKLAS DERSSON GUSTAV HOLMQUIST Sweco Ändringsförteckning VER. DATUM ÄNDRINGEN AVSER GRSKAD GODKÄND 1.0 Fastställd version G.Holmquist

Läs mer

PM Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna

PM Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna Pernilla Troberg Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm PM 2017-12-13 Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna I följande PM redovisas beräknade halter av partiklar (PM10) och kvävedioxid

Läs mer

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Del av Fritiden 1 (Fritidsbadet) och del av Östra Förstaden 2:1, Ystad riskbedömning avseende transport och hantering av farligt gods i planområdets närhet

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Kv Finland 19, Sölvesborg Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 6 Bilagor: 10

PROJEKTRAPPORT Kv Finland 19, Sölvesborg Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 6 Bilagor: 10 PROJEKTRAPPORT Kv Finland 19, Sölvesborg Rapport -18062000.doc Antal sidor: 6 Bilagor: 10 Uppdragsansvarig Kvalitetsgranskare Andreas Berg Datum www.soundcon.se Rapport -18062000 Innehåll 1. Bakgrund och

Läs mer

Väg 56, X-Länsgräns - Hedesunda

Väg 56, X-Länsgräns - Hedesunda VÄGPLAN Väg 56, X-Länsgräns - Hedesunda Gävle kommun, Gävleborgs län PM Bullerutredning Ärendenummer: TRV 2014/12687 Trafikverket Postadress: Box 417, 801 05 Gävle E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

PM 10168123.03. Bullerutredning, detaljplaneområde i Påarp

PM 10168123.03. Bullerutredning, detaljplaneområde i Påarp Uppdragsnr: 10168123 1 (8) PM 10168123.03 Denna PM har uppdaterats 2013-11-18 med nya data för trafik på Helsingborgsvägen samt järnvägen. Utöver detta har extra beräkningar utförts med lägre tåghastigheter

Läs mer

P. Hedberg J. Olofsson N. Palerson

P. Hedberg J. Olofsson N. Palerson OBJEKTNAMN Attarp Förlängning av Mötesspår SKEDE DOKUMENTRUBRIK PM SAMORDNING LEDNINGAR TEKNIKOMRÅDE DOKUMENTNR DATUM REV DIARIENUMMER 2012721-50-025 2018-06-01 -/ - 2017/112703 HANDLÄGGARE GRANSKAD AV

Läs mer

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D14-0002672 0.2. Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D14-0002672 0.2. Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning Dokumentslag Sida Rapport 1 (6) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D14-0002672 0.2 Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning Dokumentansvarig Sekretessklass

Läs mer

KRAFTFÖRSÖRJNING SYSTEMVALSUTREDNING

KRAFTFÖRSÖRJNING SYSTEMVALSUTREDNING 4030150 VHC KRAFTFÖRSÖRJNING SYSTEMVALSUTREDNING Elkonsult SYSTEMHANDLING Stockholm,2009-03-19 Företag: Rejlers Ingenjörer AB Adress: Box 49061 Postnr och ort: 100 28 STOCKHOLM Tel: 08-692 10 00 Fax: 08-654

Läs mer

Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun

Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun Briab Brand & Riskingenjörerna AB United Spaces STUDIO, Nordenskiöldsgatan 24 211 19 Malmö Org nr 556630-7657 1 av 6 Svalövs kommun Samhällsbyggnadsnämnden Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun Utlåtande gällande

Läs mer

Väg 579 GC- väg, Ockelbo Wij Trädgårdar

Väg 579 GC- väg, Ockelbo Wij Trädgårdar Projekterings-PM Geoteknik Väg 579 GC- väg, Ockelbo Wij Trädgårdar Ockelbo kommun, Gävleborgs län Datum: 2016-09-27 Projektnummer: 150563 Dokumenttitel: Projekterings-PM Geoteknik, Väg 579, GC- väg, Ockelbo

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Harby 1:81 m fl, Trekanten, Kalmar kommun Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 5 Bilagor: 4

PROJEKTRAPPORT Harby 1:81 m fl, Trekanten, Kalmar kommun Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 5 Bilagor: 4 PROJEKTRAPPORT Harby 1:81 m fl, Trekanten, Kalmar kommun Rapport -17032200.doc Antal sidor: 5 Bilagor: 4 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson Datum 2017-03-24 www.soundcon.se

Läs mer

LJUDMILJÖÅTGÄRDER SILVERDAL

LJUDMILJÖÅTGÄRDER SILVERDAL RAPPORT LJUDMILJÖÅTGÄRDER SILVERDAL 2013-11-13 Uppdrag: 247620, Silverdal - Ljudmiljö Titel på rapport: Ljudmiljöåtgärder Silverdal Status: Datum: 2013-11-13 Medverkande Beställare: Kontaktperson: HB Silverdal

Läs mer

PM Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala

PM Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala Erik Hävermark Rikshem Box 307 101 26 Stockholm PM 2017-06-02 Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala I följande PM redovisas en beräkning av halten partiklar (PM10)

Läs mer

Råd och. skyddsanvisningar

Råd och. skyddsanvisningar Råd och skydds- Råd anvisningar och skyddsanvisningar för dig som ska arbeta inom Banverkets spårområde för dig som ska arbeta inom Banverkets spårområde Arbetsmiljölagen Utdrag ur arbetsmiljölagen 3 kapitlet

Läs mer

E22 Malmö-Kristianstad delen trafikplats Gastelyckan-trafikplats Lund N

E22 Malmö-Kristianstad delen trafikplats Gastelyckan-trafikplats Lund N PM byggnadsverk Hardebergaspåret E22 Malmö-Kristianstad delen trafikplats Gastelyckan-trafikplats Lund N Lunds kommun, Skåne län Underlag till vägplan 2017-05-12 Projektnummer: 108508 PM byggnadsverk Hardebergaspåret

Läs mer

STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, STOCKHOLM, TEL , ORG. NR

STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, STOCKHOLM, TEL , ORG. NR STRUCTOR MARK STOCKHOLM AB, SOLNAVÄGEN 4, 113 65 STOCKHOLM, TEL. 08-545 556 30, ORG. NR. 55 66 24-68 55 P M T r a f i k P a r k e r i n g s u t r e d n i n g - N y b e b y g g e l s e i H u s b y 2018-04-

Läs mer

RAPPORT. Magnetfält från kraftledningar i närheten av Arlandastad ORDERNUMMER ARLANDASTAD PROJEKT AB SWECO ENERGUIDE AB KRAFTSYSTEMANALYS

RAPPORT. Magnetfält från kraftledningar i närheten av Arlandastad ORDERNUMMER ARLANDASTAD PROJEKT AB SWECO ENERGUIDE AB KRAFTSYSTEMANALYS ARLANDASTAD PROJEKT AB Magnetfält från kraftledningar i närheten av Arlandastad ORDERNUMMER 5472739000 TEKNISK SWECO ENERGUIDE AB KRAFTSYSTEMANALYS FRANS SOLLERKVIST Sweco Sweco EnerGuide AB Ändringsförteckning

Läs mer

Kv Cirkusängen 6, Sundbyberg Trafikbuller- och vibrationsutredning för detaljplan

Kv Cirkusängen 6, Sundbyberg Trafikbuller- och vibrationsutredning för detaljplan 563875 RAPPORT B 1 (6) Handläggare Datum Uppdragsnr 563875 Leif Åkerlöf 2011-06-16 Tel 010-5056058 Bilagor: B01-B03 Mobil 070-1845758 Fax 010-5051183 leif.akerlof@afconsult.com Rapport 563875 B Humlegården

Läs mer

Väg 222, tpl Kvarnholmen

Väg 222, tpl Kvarnholmen Teknisk PM Geoteknik Väg 222, tpl Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län 2014-10-31 Projektnummer: 107350 Dokumenttitel: Teknisk PM Geoteknik, Väg 222, tpl Kvarnholmen, Nacka kommun, Stockholms län Skapat

Läs mer

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg SvK1000, v3.2, 2012-03-09 2014-02-12 FRÅGOR OCH SVAR Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg Allmänna frågor Varför byggs City Link? En viktig del i projektet Stockholms Ström och

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Carina Larsson Elsäkerhetsverkets föreskrifter om ändring i föreskrifter ( 2008:1) och allmänna råd om hur elektriska anläggningar ska vara

Läs mer

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Titel Utfört av Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun Johanna Fransila, Sweco

Läs mer

Hej Mathias, Jo det stämmer.

Hej Mathias, Jo det stämmer. From: Martin Johansson Subject: RE: Magnetfält Date: 12 oktober 2010 12:02:32 CEST To: Mathias Brandin 5 Attachments, 462 KB Hej Mathias, Jo det

Läs mer

Underrättelse: Revidering av arbetsplan inför fastställelse.

Underrättelse: Revidering av arbetsplan inför fastställelse. Ärendenummer : TRV 2010/11729 Dokumentdatum 2013-10-07 Ert ärendenummer Sidor [Motpartens ärendeid] 1(2) Kopia till: Diariet Underrättelse: Revidering av arbetsplan inför fastställelse. Arbetsplan för

Läs mer

Trafikbullerutredning inför detaljplan, Hamre 2:45 mfl., Åre

Trafikbullerutredning inför detaljplan, Hamre 2:45 mfl., Åre TRAFIKBULLERUTREDNING HAMRE 2: ÅRE Handläggare Claes Kastby Tel + 10 5 25 65 Mobi + 117 17 E-post claes.kastby@afconsult.com Datum 2018-08-20 Projekt-ID 7502 Mottagare Åre Kommun Peter Nilsson peter.a.nilsson@are.se

Läs mer

PM Farligt gods Utlåtande gällande fastigheter. Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Britta Hedman. Handläggare. Kvalitetsgranskning

PM Farligt gods Utlåtande gällande fastigheter. Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Britta Hedman. Handläggare. Kvalitetsgranskning 1(5) 2011-06-01 PM Farligt gods Utlåtande gällande fastigheter Uppdragsnummer: 227438 Uppdragsansvarig: Britta Hedman Handläggare Kvalitetsgranskning Cecilia Sandström Martin Kylefors 2(5) Innehållsförteckning

Läs mer

PM Akustik - Bagartorp

PM Akustik - Bagartorp Sida: 1 av 7 PM Akustik - Bagartorp Utvärdering av trafikbullernivåer för alternativ 1 och 2 ACAD har på uppdrag av Besqab Projekt och Fastigheter AB beräknat trafikbullernivåer från väg- och spårtrafik

Läs mer

Bilaga 1 till plankartor

Bilaga 1 till plankartor FASTSTÄLLELSEHANDLING Bilaga 1 till plankartor Profil och typsektioner för tunnel Norrbotniabanan, Umeå-Dåva Umeå Kommun, Västerbottens län Järnvägsplan JP01, 2017-11-30 Trafikverket Postadress: Box 809,

Läs mer

Utredningsrapport 2015:11. Luftutredning. Fyrklöversgatan. bild. Foto: Klas Eriksson

Utredningsrapport 2015:11. Luftutredning. Fyrklöversgatan. bild. Foto: Klas Eriksson Luftutredning Fyrklöversgatan bild Foto: Klas Eriksson Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten runt Fyrklöversgatan i Göteborg och hur de nybyggnationer

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Dörby 7:7, m fl i Smedby, Kalmar kommun Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: 16

PROJEKTRAPPORT Dörby 7:7, m fl i Smedby, Kalmar kommun Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: 16 PROJEKTRAPPORT Dörby 7:7, m fl i Smedby, Kalmar kommun Rapport -1811100.doc Antal sidor: 8 Bilagor: 16 Uppdragsansvarig Kvalitetsgranskare Datum 018-1-11 www.soundcon.se Rapport -1811100 Innehåll 1. Bakgrund

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Kumla 9:401, Kumla Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 5 Bilagor: 4

PROJEKTRAPPORT Kumla 9:401, Kumla Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 5 Bilagor: 4 PROJEKTRAPPORT Kumla 9:401, Kumla Rapport -17021600.doc Antal sidor: 5 Bilagor: 4 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson Datum 2017-02-20 www.soundcon.se Rapport -17021600

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Råd och skyddsanvisningar För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Arbetsmiljölagen Utdrag ur arbetsmiljölagen 3 kapitlet 2 Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga

Läs mer

PROJEKTRAPPORT. Rapport doc Antal sidor: 7 Bilagor: 6

PROJEKTRAPPORT. Rapport doc Antal sidor: 7 Bilagor: 6 PROJEKTRAPPORT Strandängen Kvarter F, Jönköping Rapport -18012500.doc Antal sidor: 7 Bilagor: 6 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson Datum 2018-01-25 www.soundcon.se

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Kv Spädbarnet, Jönköping Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 5 Bilagor: 4

PROJEKTRAPPORT Kv Spädbarnet, Jönköping Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 5 Bilagor: 4 Bilaga 2 PROJEKTRAPPORT Kv Spädbarnet, Jönköping Rapport -17021300.doc Antal sidor: 5 Bilagor: 4 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Andreas Berg Datum 2017-02-16 www.soundcon.se Rapport

Läs mer

Kävlinge Arlöv, mötesspår vid Stävie

Kävlinge Arlöv, mötesspår vid Stävie GESTALTNINGSPROGRAM Kävlinge Arlöv, mötesspår vid Stävie Kävlinge och Lomma kommun, Skåne län Underlag till järnvägsplan, Projektnummer: 145670 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 211 18 Malmö Besöksadress:

Läs mer

PM Ledningsomläggning vid KV

PM Ledningsomläggning vid KV Sida 1(19) PM Ledningsomläggning vid Kvarteret Sida 2(19) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Omfattning... 3 3. Berörda ledningar... 3 3.1 Rådmansgatan, Östergatan och :... 3 3.2 Regeringsgatan,

Läs mer

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 Uppdrag: 230078, Västra Svarte, Ystad Titel på rapport: PM Riskanalys - Västra Svarte, Ystad Status: PM Datum: 2012-09-18 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Elektromagnetiska fält omkring järnvägen

Elektromagnetiska fält omkring järnvägen Elektromagnetiska fält omkring järnvägen 1 2 Förord Allt fler ställer frågor om elektromagnetiska fält. Vad är elektromagnetiska fält? Var i vår omgivning finns de? Påverkar elektromagnetiska fält vår

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Kristinaskolan, Lindesberg Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 6 Bilagor: 01-07

PROJEKTRAPPORT Kristinaskolan, Lindesberg Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 6 Bilagor: 01-07 PROJEKTRAPPORT Rapport -19042900.doc Antal sidor: 6 Bilagor: 01-07 Uppdragsansvarig Kvalitetsgranskare Torbjörn Appelberg Datum 2019-04-29 www.soundcon.se Rapport -19042900 Innehåll 1. Bakgrund och syfte...

Läs mer

Detaljplan för del av Druvefors, Nejlikan 3 m.fl. Skyddsavstånd till tryckeri

Detaljplan för del av Druvefors, Nejlikan 3 m.fl. Skyddsavstånd till tryckeri Detaljplan för del av Druvefors, Nejlikan 3 m.fl. Beställare: Hökerum Bygg AB Beställarens representant: Maria Ståhl Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anna-Maria

Läs mer

Trafikbullerutredning, revidering A

Trafikbullerutredning, revidering A Trafikbullerutredning, revidering A Förutsättningar för Totterrassen Uppdragsgivare: Årehus AB Referens: Helen Olausson Uppdragsnummer: 105 Rapportnummer: 114-1-1A Antal sidor + bilagor: 7 + 9 Rapportdatum:

Läs mer

KOLDEMO 30:36 MFL - ARBRÅ PLANÄRENDE TRAFIKBULLERUTREDNING

KOLDEMO 30:36 MFL - ARBRÅ PLANÄRENDE TRAFIKBULLERUTREDNING SKRIVELSE 1 KOLDEMO 30:36 MFL - ARBRÅ PLANÄRENDE TRAFIKBULLERUTREDNING 1 INLEDNING I denna skrivelse med tre grafiska bilagor redovisas trafikbullerberäkningar för planområdet Koldemo 30:36 mfl i Arbrå.

Läs mer

Detaljplan för del av Druvefors, Kamelian 2 Skyddsavstånd till tryckeri

Detaljplan för del av Druvefors, Kamelian 2 Skyddsavstånd till tryckeri Detaljplan för del av Druvefors, Kamelian 2 Beställare: Hökerum Bygg AB Beställarens representant: Sigvard Ståhl Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anna-Maria Ceder

Läs mer

Simulering av magnetfält från vagabonderande strömmar

Simulering av magnetfält från vagabonderande strömmar 1 Simuleringarna av magnetfält från vagabonderande strömmar från vagabonderande strömmar kommer att dokumenteras i en vetenskaplig artikel på engelska. Nedan är en svensk sammanfattning av resultaten.

Läs mer

Del av kv Åkarp 7:58, Burlövs kommun Södervångskolan - Trafikbuller vid planerad nybyggnad

Del av kv Åkarp 7:58, Burlövs kommun Södervångskolan - Trafikbuller vid planerad nybyggnad 1 (7) Del av kv Åkarp 7:58, Burlövs kommun Södervångskolan - vid planerad nybyggnad Uppdragsgivare Riksbyggen, Bonumbostaden, Malmö Ref: Jon Ossler Uppdrag Beräkning av vägtrafikbullernivåer vid planerat

Läs mer

Trafikbullerutredning

Trafikbullerutredning Trafikbullerutredning Förutsättningar för Kv Rudboda Uppdragsgivare: SKB Referens: Johan Jarding Rapportnummer: -1 Antal sidor + bilagor: 10 + 16 Rapportdatum: 2016-07-14 Handläggande akustiker Kvalitetsgranskad

Läs mer

Trafikbullerutredning

Trafikbullerutredning Trafikbullerutredning Detaljplaneförslaget för Grindstolpen 1, Tyresö, Rev C Uppdragsgivare: Svanberg och Sjögren Bygg AB Referens: Kent Sjögren Vårt referensnummer: 14069-1 Antal sidor + bilagor: 10 +

Läs mer

PM TRAFIKBULLER

PM TRAFIKBULLER Mall: Fel! Okänt namn på ver Fel! Okänt namn på Uppdragsnr: 102002291 (5) PM 10200229.2 TRAFIKBULLER Sadelmakaren 17 Beställare: Strömstad Etablering AB Konsult: WSP Akustik WSP Sv erige AB Box 13033 402

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Mjölktorget

Luftkvalitetsutredning Mjölktorget Luftkvalitetsutredning Mjölktorget bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av stadsbyggnadskontoret. Mätningar och rapportskrivning är gjort av Emma Björkman och Erik Svensson på

Läs mer

BULLERUTREDNING Finspång Dalsberg. Rapport Upprättad av: Johan Andersson Granskad av: Robert Nykvist Godkänd av: Sofi Thorell

BULLERUTREDNING Finspång Dalsberg. Rapport Upprättad av: Johan Andersson Granskad av: Robert Nykvist Godkänd av: Sofi Thorell BULLERUTREDNING Finspång Dalsberg Rapport 2015-05-27 Upprättad av: Johan Andersson Granskad av: Robert Nykvist Godkänd av: Sofi Thorell BULLERUTREDNING Finspång Dalsberg KUND Finspångs kommun KONSULT WSP

Läs mer

Kompletterande PM Granskning

Kompletterande PM Granskning Kompletterande PM Granskning Avseende inkomna yttrande för järnvägsplan Tunnelbana från Akalla till Barkarby station Mitt i den växande Barkarbystaden planeras två nya tunnelbaneuppgångar. Titel: Kompletterande

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum 2008-xx-xx x PM Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3

Läs mer

Beställare: Vera Arkitekter genom Joachim Unger Antal sidor: 18. Projekt: Varav bilagor: 11. Projektansvarig: Lennart Nilsson Datum:

Beställare: Vera Arkitekter genom Joachim Unger Antal sidor: 18. Projekt: Varav bilagor: 11. Projektansvarig: Lennart Nilsson Datum: Rapport rev1 genom Joachim Unger Antal sidor: 18 Projekt: 143504 Varav bilagor: 11 Projektansvarig: Lennart Nilsson 2015-10-09, Uppsala Beräkning av ljudnivå från väg- och tågtrafik Revideringen avser

Läs mer

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Datum 2010-11-16 Kompletterad 2011-05-02 NCC Björn I M Svensson 178 04 Solna Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Ett nytt

Läs mer